» «
מקנס
העיר מקנס
#על העיר שהייתה בעבר ורסאי של מרוקו

מקנס (Meknes) היא אחת מארבע הערים הקיסריות ההיסטוריות של מרוקו. זו עיר שהעבר שלה מרשים, שכונתה "ורסאי של מרוקו", על שום הגנים והפאר הרב שנבנה בה.

מקנס הייתה הבירה העתיקה של סולטן מולאי אדריס, מהסולטנים החשובים והנערצים בתולדות הממלכה. בשנת 1996 היא אף הוכרזה כאתר מורשת עולמית.

העיר של היום היא עיר שלווה ואותנטית, פחות מתוירת אולי, אבל בהחלט שווה ביקור. מקנס מלאה במונומנטים היסטוריים ואתרים מרהיבים.

מקנס, בירת מחוז תפיללת, בנויה בצומת דרכים חשוב בצפון מרוקו, על השיפולים הצפוניים של האטלס התיכון.


#מה תראו כאן?
מקנס היא עיר עתיקה ומלאה באתרים מרהיבים ואנדרטאות היסטוריות.

בחומות שמסביב לעיר העתיקה פתוחים שערים מונומנטליים מהמאה ה-17 ובראשם "באב אלמנצור", השער הראשי והמפואר במיוחד, של העיר המלכותית.

השער המפורסם יביא אתכם היישר אל הכיכר הענקית, כיכר אל-הדים. בצידה השני של הכיכר כדאי לבקר במוזיאון לאמנות מרוקו "דאר ג'מאי". תראו בו מגוון מרהיב של עבודות יד ואומנות מקומית אותנטית.

טיול ב"מׇדינה" של העיר, זו שבתוך החומות, יביא אתכם לעיר עתיקה וציורית. יש בה שווקים, בתי מלאכה קלאסיים, מׇדרסות דתיות ללימודים ומבנים דתיים.

אחד האתרים המעניינים בתוכה הוא הארמון המלכותי, המוקף בגנים מפוארים. הארמון נבנה לראשונה בסוף המאה ה-17 על ידי מולאי איסמעיל. בהמשך הרחיב אותו בנו, אחמד א-דהבי.

למי שנותר זמן שווה לבקר גם באורוות המפורסמות (Roua) ובחוות ההרבעה. יש גם את האסמים (Héri), שהם מחסני התבואה הענקיים של מולאי איסמעיל, וכמובן גם את רובע המלאח היהודי.

שווה לבקר במאוזוליאום המפואר של מולאי איסמאיל. המקום הכל כך קדוש למקומיים היה במשך תקופה ארוכה המסגד היחיד במרוקו שבו התירו כניסה גם למי שאינם מוסלמים והכניסה אליו היא בחינם.


#תולדות העיר
את מקנס ייסד במאה ה-10 שבט בֶּרְבֵּרִי בשם מקנסה, שמקורו בהרי הריף. פירוש שמו "שבט לוחם" ואכן, מאז הקמתה העיר הזו נכבשה, נהרסה ונבנתה שוב ושוב.

במאה ה-17 נישל הסולטן דאז מולאי איסמעיל את העיר פס מתוארה והפך את מקנס לבירת מרוקו. מולאי, שהפך סולטן לאחר מות אחיו מולאי ראשיד בשנת 1672. הפך את מקנס לעיר ארמון אימפריאלית, עם מספר מתחמי ארמון, המוקפים בחומות מבוצרות ופרוסים על פני שטח נרחב.

מקנס שהפכה לעיר הבירה של מרוקו החלה לקבל טיפול מיוחד מהסולטן. הוא הקים בה אז את הארמון המלכותי שלו, לצד לא מעט מבנים אדירים ומפוארים נוספים, חלק גדול מהם בסגנון הבנייה הספרדי-מורי שהיה פופולרי אז.

מולאי איסמעיל גם הקיף את העיר בחומות עם 20 שערים מפוארים ובאורך של 25 קילומטרים. הוא הקים בעיר עשרות מסגדים, מבני קבורה ומבני ציבור, לצד 50 ארמונות ואורוות שבהן טופלו 12 אלף סוסים.

אחרי רעש אדמה עצום, שהתרחש בשנת 1755 והרס ערים רבות במרוקו, פורטוגל וספרד, לא נותר הרבה מהפאר של מקנס מתקופת הפאר שלה.


#יהודים במקנס
בעיר העתיקה של מקנס, בנוסף ל"מדינה", לארמון המלכותי ולעיר הקיסרית, נמצא גם ה"מֶלַאח", הרובע או השכונה היהודית של העיר.

בעבר מקנס הייתה ביתה של הקהילה היהודית החשובה והגדולה ביותר במרוקו.

זו הייתה קהילה יהודית ענפה ומקנס זכתה אז גם בכינוי "ירושלים של מרוקו". קהילת מקנס הייתה אז מהקהילות המצליחות ומפוארות במרוקו ולמעשה בכל צפון אפריקה.

אך עם קום מדינת ישראל, חלה הגירה המונית של יהודי מרוקו ומקנס, אם לישראל ואם לצרפת. במקנס של היום נותרו מהקהילה היהודית הענפה של אותם ימים מעט מאוד יהודים.


#טיפים
אם יש זמן בידיכם, טיילו ב"מלאח" ונסו למצוא גם זמן לפקוד את בית הכנסת הגדול.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/9cVqaesFjM0


ביקור במקום:

https://youtu.be/3lFsvkrqOno


הדרכה:

https://youtu.be/V0lGwDslgyo


בלוגר:

https://youtu.be/3rwMCpIgMKw


האווירה:

https://youtu.be/RL0P03ic9V8


תמונות:

https://youtu.be/eUNudgLm7LY
המאוזוליאום של מולאי איסמעיל
מאוזוליאום מולאי איסמעיל
#על המאוזוליאום של שליט אגדי

המאוזוליאום של מולאי איסמעיל (Mausoleum of Moulay Ismail) נבנה עבור השליט מולאי איסמעיל, מי שהפך את העיר מקנס במאה ה-17 לבירתו.

מדובר באתר היסטורי ודתי מרכזי בעיר, שנמצא בתוך מה שבעבר הייתה קסבה, מצודה מקומית.

מולאי איסמעיל שלט במרוקו משנת 1672 עד מותו בשנת 1727. בתור סולטן הוא שלט 55 שנים במרוקו והיה בעל השלטון הכי הארוך ביותר בתולדות הממלכה הזו.

המאוזוליאום הוא מהאטרקציות המרכזיות של מקנס. תורמת לכך העובדה שהכניסה אליו פתוחה גם למבקרים זרים, לא מוסלמים וללא תשלום.


#מה תראו כאן?
המאוזוליאום נמצא ליד השער של ארמון דאר אל-קבירה, בצד הדרום-מערבי שלו. הוא נבנה בחלל ששכן בעבר בין קירות הארמון, הקירות הפנימיים והחיצוניים שמקיפים אותו.

אחרי הכניסה דרך השער הכפול והמעוטר למאוזוליאום, אתם רואים לפניכם את קבריהם של בני משפחת מולאי איסמעיל, הסולטן שהקים את המתחם.

משני צדי הקבר רואים את שעוני המטוטלת שקיבל מולאי ממלך צרפת לואי ה-14. השעונים המפוארים הללו הם מעין "מתנת ניחומין", שהעניק לו המלך הצרפתי, לאחר שענה בשלילה לבקשת הסולטן לשאת את בתו לאישה.

בהמשך אתם נכנסים למבואה המעוטרת באריחים בשלל צבעים. במרכז המבואה ניצבת מזרקה. בהמשך הדרך נראים קברים נוספים של בני משפחת הסולטנים.

מעל הקבר תראו קשתות ותקרה מעוטרת ויפה. שימו לב לשטיחים האדומים שעל רצפת המאוזוליאום.


#תולדות המאוזוליאום
מולאי איסמעיל היה השליט שהקים את המקום בשנת 1703. הוא בחר כמקום קברו העתידי את המקום הקדוש, בו שכן עד אז רק קבר סידי עבד א-רחמן אל-מג'דוב, משורר סופי מהמאה ה -16.

לאחר מותו נקבר מולאי איסמעיל במקום. מאוחר יותר, בשנת 1859, נקבר כאן גם סולטן מולאי עבד אל-רחמן.

המתחם המקורי היה קטן יחסית למראהו היום והוא כלל רק את החצר הראשית המובילה אליו, את חדר הקבר ואת שני החדרים הצמודים אליו מהצדדים. מאוחר יותר הוא הורחב ונוספו לו עוד חצרות ומעברים נוספים.

אגב, במקור נכנסו למתחם הלוויות מצפון, היישר מארמון דאר אל קבירה, אך במאה ה-20 שינה זאת השלטון הצרפתי לכניסה מדרום, שלא דרך הארמון.

בנוסף לתפקודו כאטרקציה מושכת תיירים בעיר, מגיעים למאוזוליאום לא מעט מתושבי מרוקו. מרביתם באים לכאן כדי לקבל ברכה ממולאי איסמעיל.


#טיפים
הכניסה למאוזוליאום בחינם ומותר גם ללא מוסלמים.


מבט מבחוץ:

https://youtu.be/CEVvOi03Ti8


ביקור במקום:

https://youtu.be/wPSRS8Jnavk


בלוגרים

https://youtu.be/L4bZZJWxZSc
כיכר אל הדים
כיכר אל הדים
#על הכיכר המרכזית במקנס העתיקה

כיכר אל הדים (El Hedim Square) היא הכיכר המרכזית והמפורסמת במקנס והלב הפועם של העיר.

הכיכר נמצאת בסמוך ל"באב אל מנסור", שער מנצור המהווה את שער הכניסה הראשי מהעיר החדשה אל העיר העתיקה ולמתחם הארמון המלכותי.

כאן נמצאת נקודת המפגש הפופולרית של תושבי מקנס. לא רק ביום הכיכר הזו פעילה, אלא גם ובמיוחד בלילה, כשיש בה שפע של אקשן מסקרן. יש בה שלל דוכנים ואמני רחוב וכאן אפשר בקלות להרגיש את האווירה המיוחדת של עיר מזרחית עתיקה.

הכיכר, שפירוש שמה "כיכר ההרס", היא לב ה"מׇדינה" של מקנס. השם הגיע מהרס הבתים ההיסטורי שעשה השליט מולאי איסמעיל בעיר העתיקה, בין השנים 1672–1674. ההרס נעשה לצורך הקמת "הארמון המלכותי" מוקף החומות, במסגרת הפיכת מקנס לבירתה של ממלכת מרוקו ורצונו ליצור כיכר מרכזית ואטרקטיבית לעיר.


#טיפים
בואו לכאן בערב.

הכיכר היא גם נקודת המוצא למרבית אטרקציות התיירות של העיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/vj5ni42z2Ok


ביקור במקום:

https://youtu.be/jbS13g9eU4Q


אמני רחוב:

https://youtu.be/Ery5_t1j_pg


הדרכה:

https://youtu.be/6uTlO7Gj0tQ
בריכת אגדל
בריכת אגדל
#על מאגר המים המים הגדול והעתיק

אתם נמצאים בבריכת אגדל (Basin de l'Agdal) העתיקה. זוהי בריכה מלבנית גדולה ועתיקה, המושכת גם את בני העיר וגם רבים מהתיירים המבקרים במקנס.

נתחיל דווקא באגדה לפיה הזמין מולאי אסמעיל, שליט מקנס ומרוקו כולה, את בתו של מלך צרפת לואי ה-14 למקנס. הסולטן המרוקני חיזר אחריה וכדי לתת לה הרגשה של ים בעיר המדברית, הוא בנה עבורה בריכה גדולה. אבל הבריכה היתה קטנה מדי בעיני הנסיכה הצרפתית והיא לא התלהבה. המקום היה קטן מדי לטענתה ולא מצא חן בעיניה. די מהר היא שבה לפריז המפוארת ולא חזרה.

בהיעדר הנסיכה הצרפתית, נאלץ מולאי אסמעיל למצוא לבריכה שימושים אחרים.

זו אגדה יפה, אבל האמת היא שתפקיד הבריכה הזו בעבר היה ככל הנראה מראש לשמש מאגר מי שתייה עצום, ממנו שאבו מים לאורוות בית המלוכה ולמחסני התבואה הסמוכים של האתר הסמוך, הרי א-סואני.

באורך של 319 מטרים ורוחב של כ-150 מטרים, הציע מאגר המים המלאכותי, מים להשקייה, בעיקר של הסוסים המלכותיים ושל גני הסולטן וכן - גם כבריכה ענקית למלך ולבני משפחתו.

לפי המקומיים כאן, במאה ה-17 נהגו חיילי הצבא המלכותי ללמוד במאגר המים הזה לשחות.

מתחת לבריכה הענקית, שעומקה 3.5 מטרים ושטחה 4 דונם, יש רשת תת-קרקעית להובלת מים באמצעות תעלות. מדובר במערכת מורכבת של ערוצים תת-קרקעיים, באורך כולל של מספר קילומטרים.

בריכת אגדאל סמוכה כאמור, לאטרקציה עתיקה נוספת, הרי אס סואני. אלה מחסני התבואה הענקיים של מולאי איסמעיל, בהם נאגרו הדגנים להאכלת 12,000 הסוסים של השליט.


#טיפים
כדאי להגיע לקראת השקיעה היפהפיה כאן ולהישאר אחריה.

במקום חנויות ודוכנים המציעים תה, חטיפים משקאות קלים ומיני אוכל רחוב נחמדים.


הדרכה:

https://youtu.be/GT6vDzvj6RI


ביקור במקום:

https://youtu.be/YkVfB-EUBGw

מקנס

ארי א סואני
הרי א-סואני
#על מחסני התבואה הענקיים של מולאי איסמעיל

ארי א-סואני (Heri as Souani) ידוע כאורוות העתיקות של מולאי איסמעיל, שהפכו למחסני ענק קדומים.

מחסנים של מה? - המקום היווה את מחסני התבואה הענקיים של מולאי איסמעיל, כאן נאגרו הדגנים להאכלת 12,000 הסוסים של מולאי איסמעיל, שליט הממלכה.

הכניסה לבניין העצום וארוך הממדים שמהווה את האתר העתיק היא דרך שער מקומר. בתוכו אולמות מרשימים, הנתמכים על ידי עמודי ענק, קשתות מרשימות וקירות עבים ומסיביים במיוחד.

במאה ה-18 קרס גג המבנה בשל רעידת אדמה אימתנית שהתרחשה כאן. באחד האולמות תוכלו למצוא דלת עץ עתיקה שעליה חרוטה שמש גדולה, שהייתה סמלו של מולאי אסמעיל, מי שכונה "מלך השמש".

חובבי הקולנוע יזהו את המקום מהסרט "הפיתוי האחרון של ישו" של מרטין סקורסזה, שצולם כאן.

אטרקציה נוספת שמושכת אליה תיירים רבים המבקרים בעיר מקנס היא בריכת אגדל הסמוכה, מאגר מים גדול ומרהיב, עם מערכת תעלות מים, שהקנתה למקום את השם "דר אל מא", שפירושו "בית המים".


#טיפים
יתכן שכדאי לכוון את הביקור כאן לשעות החמות של היום. שעות אלה נחשבות לשעות שבהן הרי אס-סואני הוא מקום קריר ונעים לביקור.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kYi1yTDkjCI


ביקור במקום:

https://youtu.be/2_ciAXrtPdM


מאגר המים:

https://youtu.be/s9oZHmHgFDY
באב אל מנצור
באב אל מנצור
#על שער הכניסה העתיק והמפורסם במקנס

"באב אל מנסור", שער אלמנצור, באב מנסור או שער מנצור שבמקנס (Bab Mansour) - כל אלה הם שמותיו של שער ענקי ומרהיב שבמשך שנים רבות היווה את שער הכניסה הראשי אל העיר המלכותית.

מבנה שער אלמנצור, המפריד בין העיר העתיקה לעיר החדשה במקנס, הוקם ב-1732 ונחשב במהלך ההיסטוריה לסמל של הפאר והעוצמה של מקנס, בירת האימפריה שהייתה מרוקו בעבר.

לאורך השנים באב מנסור המפואר נשמר ותוחזק היטב. עמודי השיש הלבנים שבו הם משיש איטלקי והובאו ככל הנראה משרידיה של העיר ולוביליס העתיקה.

על השער המרשים יש גם אריחי קרמיקה מפוארים וניתן לראות עיטורים רבים ועתיקים, ביניהם כתובות המצויות בחלקו העליון. בולט בו כיתוב שהוא שיר המהלל את השער ואת תכונותיו הנעלות של מולאי עבדאללה, בנו של מולאי איסמאיל ומי שהשלים את בניית השער בשנת 1721.

שער הכניסה אל העיר העתיקה נראה נהדר וניכר כי הוא משומר היטב. שיפוץ מודרני היטיב איתו עוד יותר והחזיר לו את יופיו המקורי. שנים רבות שהוא שומר על תוארו וממשיך להיות אחד האתרים היפים והמפורסמים של מרוקו.

ממש בסמוך אליו נמצאת הכיכר הגדולה והמרכזית של העיר העתיקה, כיכר אל הדים. הכיכר הרחבה הזו רק מדגישה את יופיו של השער המרהיב והופכת אותו לאייקון של ממש ב"מׇדינה" של מקנס.


#טיפים
השער בדרך כלל סגור. מעבר רגלי בחומה יש בסמוך אליו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/8MNhD4H-56o


ביקור במקום:

https://youtu.be/WHfeJeikN4M


תמונות ותפילה:

https://youtu.be/3zemv9kCM40


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.