» «
מכתש רמון
מכתש רמון
#על מכתש הסחיפה הגדול ביותר בעולם


מכתש רמון (Makhtesh Ramon), שנמצא בנגב שלנו בישראל, הוא חלק משמורות הטבע מצוק הצינים והר הנגב. הוא נחשב תופעת טבע ונוף ייחודית בעולם. זאת מכיוון שהוא נוצר כתוצאה משחיקה של שכבות סלע רכות שפעם היו למטה וכך הפך מה שהיה בעבר ראש ההר, לקרקע המכתש של היום. דפנות המכתש של היום עדיין פונות כלפי מה שהיה פעם ראש ההר.

מכתש רמון הוא מכתש הסחיפה (מכתש אירוזי) הגדול מסוגו בעולם. אורכו של המכתש הוא כ-40 ק"מ, רוחבו המרבי כ-9 ק"מ ועומקו המרבי כ-350 מטר. במכתש יש אתרים ייחודיים ברמה עולמית ובהם עולמות גאולוגיים קדומים שכוללים סלעים וולקניים, חולות צבעוניים, בעלי חיים מאובנים ועוד.

בעולם כולו קיימים רק שבעה מכתשי סחיפה וכולם נמצאים בנגב ובמדבר סיני. זו גם הסיבה שהשם הגאולוגי למכתש באנגלית הוא Makhtesh והוא בא מהשפה העברית, שכן רק כאן התגלו מכתשים כאלו. המכתשים שבנגב הם מכתש רמון, המכתש הגדול, המכתש הקטן, ושני מכתשי התאומים שבהר עריף.


#איך נוצר מכתש רמון?
תהליך היווצרותם של מכתשי סחיפה, כמו מכתש רמון, הוא מרתק. מדובר על תהליך בן מיליוני שנים, שבו יש זרימה של מי משקעים על שכבות הסלע. בתהליך ארוך מאד של שחיקת שכבות סלע רכות, שפעם היו למטה, הפך מה שהיה בעבר ראש ההר, לקרקע המכתש של היום. דפנות המכתש של היום עדיין פונות כלפי מה שהיה פעם ראש ההר.

כל המכתשים מסוג זה נמצאים בישראל ובסביבתה, ביניהם מכתש רמון, מכתשי התאומים, המכתש הגדול והמכתש הקטן שבנגב ומכתשים במדבר סיני.


#טיפים
נוף מדהים יש תמיד, אבל מראה נהדר יש כאן בשעות הזריחה ובשקיעה, כשהאור מוסיף נופך מיוחד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/k7V1mI8_ADw


תצפית:

https://youtu.be/rTNmA_bhTMI


כך נוצר מכתש רמון:

https://youtu.be/z2tMGM-60ss
גן קבר בן גוריון
גן קבר בן גוריון
#על הגן של קבר בן גוריון

ההליכה ממגרש החנייה של קבר בן גוריון ועד לחלקת הקברים מאפשרת לכם לחוות גן מטופח, הכולל צמחייה מקומית שגדלה ופורחת בתנאי היובש ומליחות הקרקע המדברית. לא פעם תוכלו לראות כאן גם יעלים המסתובבים בין העצים שברחבי הגן.

את הגן תכננו כאן צמד אדריכלי הנוף ליפא יהלום ודן צור. השניים, לימים חתני פרס ישראל לאדריכלות, יצרו כאן שביל באורך של כ-300 מטר. השביל הזה מנסה לדמות ערוץ נחל מדברי, המוקף בצמחייה ירוקה וסביבו עצי חרוב וזית. השביל מסתיים ברחבה הגדולה, שבה קבריהם של דוד ופולה בן גוריון.

גן סביב הקברים שכאן מבטא את חזונו של דוד בן גוריון להפרחת הנגב. זכרו - זוהי רק ההתחלה. יום אחד, הנגב עוד יפרח באמת!


#טיפים
השבילים אל אחוזת הקבר מונגשים לעגלות נכים.


הנה גן סביב קבר בן גוריון:

https://youtu.be/85eQjLI-oxo


ביקור במקום:.

https://youtu.be/w9-Skp2ADPM?t=4m03s&end=6m03s
עין עבדת
עין עבדת
#על עין עבדת

עין עבדת (Ein Avdat) היא מעיין שנובע בנחל עבדת, אחד מיובליו של נחל צין. אל המעיין שנמצא בהר הנגב, מגיעים בדרך היורדת ממדרשת שדה בוקר. המעיין עצמו נמצא כ-3 ק"מ ממערב למדרשת שדה בוקר.

בזרימה שלהם יוצרים מי המעיין בריכות מים קטנות ופלג שעל גדותיו צמחייה שאליה מגיעים יעלים ובעלי חיים נוספים מהסביבה, בכדי לשתות. מהפלג יורד מפל מים בגובה של כ-15 מטרים. מהמפל נופלים המים אל תוך בריכה, שעומקה כ-10 מטרים.

הנחל עצמו יוצר קניון צר ועמוק בסלע הגיר הלבן והרך. קניון עין עבדת עצמו הוא קניון טבעי בסלע הקירטון, קניון עתיר אבני צור חומות ושחורות.

במעמקי הקניון צומחת חורשה של צפצפת הפרת, עץ שצומח בנאות מדבר ושצורות העלים שלו מגוונות יחסית.


#מה תראו כאן?
ישנם 3 מעיינות בנחל עבדת.

את עין מור, הנביעה הראשונה שנראה בקניון, תזהו ממערב לחנייה, בריכוז של צמחייה ירוקה ושיחי דקל שמסביבו. עץ אלה אטלנטית גדולה שצומח לידו הוא עתיק מאד. גיל האלה האטלנטית הזו מוערך בכ-250 שנה. המצאות העץ הזה כאן היא יותר מרמז לכך שבעבר היה האזור גשום יותר והאקלים בו היה יותר לח.

עין עבדת הוא מעיין שכבה ואחד האזורים היפים והמרהיבים שבנגב. הוא נוצר כשהגשם יורד על הרמה ומי הגשמים שלו מחלחלים דרך סדקים בשכבות הגיר והצור, עד שהם מגיעים לשכבה תת-קרקעית אטומה. בלא חלחול נוסף, המים זורמים אופקית, על גבי השכבה האטומה, עד לפתח יציאה שבאזור הקניון. כאן הם יוצרים נאת מדבר ממנה שותים בעלי חיים וצמחים רבים.

מעט מתחת לראש השביל העולה מעין עבדת נמצא עין מעריף. מעליו תוכלו לראות שרידים של מגדל מרובע, מהתקופה הביזנטית. המגדל הזה שימש את הנזירים שחיו והתבודדו כאן, לשמירה ותצפית על הקרקעות החקלאיות שלהם.

בתקופה הביזנטית התגוררו אותם נזירים, במערות שבהר. אם תיכנסו למערות תוכלו לראות חדרים שונים. בחלקם תראו גומחות בסלע, שבהם איחסנו הנזירים חפצים ובגדים, במעין ארונות פשוטים. במקום גם גרמי מדרגות, שהנזירים חצבו בכדי להגיע בקלות אל המים.

ממרפסת התצפית שבראש הקניון תוכלו לצפות על מפל עין מעריף, שמסביבו צמחייה צפופה. עין מעריף נמצא בגובה של כ-60 מטרים מעל עין עבדת. בו נמצא הערוץ העליון של נחל צין והמפל היבש שלו. בעין מעריף יש כמה מפלים ובריכות.


#טיפים
היזהרו מאד על המצוק בעין מעריף ושמרו על הילדים, שלא ירוצו קדימה. הסכנה ממשית וגדולה!

מדובר בגן לאומי, שהכניסה אליו היא בשעות מוגבלות. זאת כדי לאפשר גישה של בעלי החיים שבסביבה, אל מקור המים היחידי באזור.


הנה עין עבדת:

https://youtu.be/2rdLXhpm3OA


הטיולים במקום:

https://youtu.be/jwjjQqsBDW4


צילומים משלושת המעיינות:

https://youtu.be/A2PMr6sQTZA
צריף בן גוריון
צריף בן גוריון
#על הצריף הצנוע של מייסד המדינה בקיבוץ שדה בוקר

אתם נמצאים בביתו של מי שהיה ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל. לקרוא לזה בית זה נחמד. זהו הצריף שבו התגוררו פולה ודוד בן-גוריון בקיבוץ שדה-בוקר, מאז שהתקבלו כחברים לקיבוץ שדה בוקר בשנת 1953.

בצריף בן גוריון (Ben Gurion's hut) תוכלו להתרשם מצניעותו של בן גוריון המנהיג. בן-גוריון ורעייתו פולה גרו בצריף לאורך תקופות הפרישה שלו מראשות הממשלה.

הצריף נשמר כפי שהיה ביום מותו של דוד בן-גוריון בשנת 1973 וכדוגמה למופת האישי של האיש.


#מה תראו כאן?
בכניסה לאתר תקבלו הסבר ותראו סרט המספר על חייו של דוד בן-גוריון ועל התפיסה המרתקת שלו ביחס לנגב. במספר חדרי תצוגה מסביב לצריף תוכלו להכיר צדדים באישיותו של האיש שבביתו אתם מבקרים.

בין האמצעים יהיו כאן הסרט על מנהיגותו של בן-גוריון, משחקי מחשב אינטראקטיביים על הנגב, על צה"ל ועל תפקידו של הנוער בהיסטוריה של מדינת ישראל.

בצריף תוכלו להכיר מקרוב את בן גוריון האיש והמנהיג. בצריף תוכלו לראות את המקום שבו חיו המנהיג ורעייתו, את חדרי השינה, המטבח הצנוע ואפיחו חדר הרחצה והשירותים. מסביב מקשטות את הצריף שלל מתנות שקיבל בן-גוריון ממנהיגים ואישים שביקרו אותו.

במרכז הצריף תוכלו להתרשם מחדר העבודה של המנהיג ובו אתם רואים חלק מספרייתו של בן-גוריון. אלפי הספרים שבחדר משקפים את עושרו התרבותי ושלל תחומי ההתעניינות שלו. יש כאן ספרי היסטוריה, פילוסופיה, יהדות, תנ"ך, גיאוגרפיה, צבא וביטחון.

קחו אוויר ונסו לחוש את החדר, שבו העלה על הכתב את זיכרונותיו וכתב בן גוריון ספרים ומאמרים שליוו את הפעילות המדינית שלו.


#מי היה דוד בן גוריון? - באדיבות האנציקלופדיה אאוריקה

דוד בן גוריון, מייסד מדינת ישראל, הפך ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון שלה. בן גוריון היה ממנהיגיה הבולטים של התנועה הציונית. למרות הסיכון הכרוך בכך, הוא החליט, דחף, שכנע את חבריו והכריז על הקמת המדינה בתאריך ה' באייר, תש"ח.

בן גוריון עיצב את דמות המדינה הצעירה ודמותו של צה"ל, כצבא העם. בעיקר חשובה היתה תפיסתו את צה"ל כצבא העם כולו, יחסו לנושא החינוך וחשיבותו לכל אזרח בישראל ויחסו לעליה לארץ, כשלמרות הקשיים והמצוקה הכלכלית בשנותיה הראשונות של המדינה, התעקש בן גוריון להעלות אליה כל יהודי שניתן.

בן גוריון גם האמין ביישוב הנגב ובשנת 1953 הוא התקבל כחבר ועבר לגור בצריף רעוע בקיבוץ שדה בוקר שבנגב, יחד עם אשתו פולה וברצון לסמן לאחרים על חשיבות הנושא.

בשנת 1963 כשפרש מהחיים הפוליטיים הוא העביר סופית את מקום מגוריו אל הקיבוץ. שם הוא התגורר עד למותו.


מבט מקרוב בצריף בן גוריון:

https://youtu.be/RGOP3-h6qew


ביקור בצריף:

https://youtu.be/87W4ZA14rf4


סיפור חייו של דוויד בן גוריון מייסד מדינת ישראל:

http://youtu.be/xM4GkFMRaAU


בן גוריון מכריז על הקמת מדינת ישראל:

https://youtu.be/EfqxqSB5Rl8

נגב

קבר בן גוריון
קבר בן גוריון ותצפית נחל צין
#על הקבר של דוד ופולה

ממש בקצה המצוק המשקיף על הנוף המרהיב של בקעת צין ורמת עבדת, אתם בקבר בן גוריון (Ben Gurion's grave). זוהי אחוזת הקבר המטופחת והצנועה, של ראש ממשלת ישראל הראשון, דוד בן-גוריון ורעייתו, פולה.

לאחר שעברתם בגן המטופח, עתיר הצמחייה המקומית שפורחת בתנאי היובש ומליחות קרקע המדבר, הגעתם אל רחבה גדולה ופתוחה. במרכזה אתם רואים את הקברים, עם המצבות הצנועות, שמעליהם מטיל את צילו עץ פלפלון.

אחוזת הקבר נמצאת על שפת מצוק וממנה ניבט נוף מרהיב. כאן הובא דוד בן-גוריון לקבורה, בשנת 1973, לאחר פטירתו. באחוזת הקבר שבמדרשת שדה בוקר, הוא נקבר לצד אשתו פולה, שנקברה כאן שנים ספורות לפני כן.

כך, בחר עוד בחייו וזכה האיש שחלם ליישב את הנגב, להיקבר בו לאחר מותו, אל מול הנוף של נחל צין ומצוקי רמת עבדת.


#מי היה בן גוריון - באדיבות האנציקלופדיה אאוריקה
על הנגב אמר ראש הממשלה הראשון של ישראל ואבי תקומת המדינה היהודית: "בנגב ייבחן העם בישראל".

דוד בן גוריון, מייסד מדינת ישראל, הפך מיד עם הקמתה לראש הממשלה ושר הביטחון הראשון שלה. בן גוריון היה ממנהיגיה הבולטים של התנועה הציונית. הוא שהחליט, דחף, שכנע את חבריו והכריז על הקמת המדינה בתאריך ה' באייר, תש"ח.

בן גוריון עיצב את דמות המדינה הצעירה ודמותו של צה"ל, כצבא העם. בעיקר חשובה היתה תפיסתו את צה"ל כצבא העם כולו, יחסו לנושא החינוך וחשיבותו לכל אזרח בישראל ויחסו לעליה לארץ, כשלמרות הקשיים והמצוקה הכלכלית בשנותיה הראשונות של המדינה, התעקש בן גוריון להעלות אליה כל יהודי שניתן.

בן גוריון גם האמין ביישוב הנגב ובשנת 1953 הוא התקבל כחבר ועבר לגור בצריף רעוע בקיבוץ שדה בוקר שבנגב, יחד עם אשתו פולה וברצון לסמן לאחרים על חשיבות הנושא.

בשנת 1963 כשפרש מהחיים הפוליטיים הוא העביר סופית את מקום מגוריו אל הקיבוץ. שם הוא התגורר עד למותו.


#תצפית נחל צין
מקצה רחבת הקבר של בני הזוג בן גוריון נשקף נופיהם המרהיבים של בקעת צין ורמת עבדת.

מכאן תראו את הפסגה המחודדת של חוד עקב. למטה רואים את נחל צין המרשים ומעליו את רמת עבדת הנישאת והמצוקים שלה.

מיטבי התצפית יאתרו גם את נחל חוורים, את נחל עקב, את החוורים המלבינים של נחל צין ואת רמת דבשון.

בתנאי ראות טובים תוכלו לראות הרחק במזרח גם את הרי מואב שבממלכת ירדן.


#נקודת הצפרות
רבים לא מודעים לכך שנקודת התצפית הזו היא גם מקום מצויין לחובבי ציפורים. מאתר צפרות הזה תוכלו לצפות בשלל ציפורים הבאות לשתות במעיינות ועופות דורסים המקננים בצוקים וממתינים לציד. אלו גם אלו נמשכים לקניונים של נחל צין, אל המצוקים והמעיינות שבהם ואל הערוצים היורדים מרמת עבדת.

מכאן תוכלו לגלות בכל שלב ועונה בשנה, ציפורים נודדות, ממינים בלתי צפויים. ביניהם נראים הסלעית לבנת-בטן, עורב חום עורף, מדברון, ורדית סיני וסנונית סלעים. גם דורסים כמו רחם ונשר נצפים כאן לא פעם ולעתים אף צוללים אל הטרף שמתחת.


#טיפים
מומלץ לבוא לכאן לקראת שקיעה המדבר אז נצבע באדום והיופי רב ומפעים.

השבילים אל אחוזת הקבר מונגשים לעגלות נכים.


הנה קבר בן גוריון:

https://youtu.be/4MsRY8l8R2E


ותמונות מהמקום:

https://youtu.be/JbvLRVeVCXg


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.