» «
נילוס
נילוס
#על הנהר שהוא עורק החיים של מצרים

אתם נמצאים ליד הנהר בקהיר, בסמוך לדוכן התה של יאסר. שתו כוס תה טובה והביטו בנהר הנילוס (Nile), הברכה של מצרים מזה אלפי שנים וסוד הצלחת התרבות העתיקה שלה.

הנילוס הוא הנהר הארוך ביותר שזורם ביבשת אפריקה ואורכו 6,650 קילומטרים. זהו גם הנהר השני באורכו בעולם כולו.

נהר הנילוס מגיע מההרים הטרופיים של אפריקה ומביא מי גשמים לעבר המדבריות שבצפון אפריקה ולמצרים ונשפך אל הים התיכון. הנהר הזה הוא אולי הסיבה העיקרית להצלחתה של מצרים העתיקה. מעבר לתרומתו המכרעת לחקלאות המצרית, הוא היה גם ציר התחבורה החשוב ביותר של התרבות העתיקה והחשובה של זמנה.

בהיות התנועה המדברית ביבשה קשה מאד, השיט על הנילוס היה אמצעי התחבורה השימושי והנוח ביותר במצרים הקדומה. סירות עשויות מהגומא שצמח על גדות הנהר הן ששמשו לתנועה על מימי הנילוס. בחיי היום יום השתמשו המצרים הקדמונים בסירות כדי להוביל על פני הנילוס תבואות, סחורות וחומרי בנייה.

גם בלוויות נהגו המצרים להשיט את המתים על פני הנהר וכך להביאם לקבורה. ביחד עם המת נהגו להשיט על סירות את הרכוש, בעלי החיים והעבדים הנקברים איתו, בדרכם האחרונה אל הקבר. פפירוסים, קנים, דוחן, דורה ופרחים לטקסים - כל הצמחיה ששמשה את הפרעונים גדלה לידו..

אבל בחקלאות היה הנילוס הכי חשוב למצרים הקדמונים. הנהר הזה היה האחראי לכל השפע של מצרים העתיקה. כשהציף את האזורים שלידו, פיזר הנילוס חומרים מזינים ומינרלים על פני האדמה וכך הביא לדישון מתמיד של גדות הנהר. ואכן, האדמה שליד הנילוס הייתה תמיד פוריה ומצוינת לגידולים חקלאיים.

הפרעונים הראשונים החלו בבנייה של מערכת השקיה מרשימה שהציפה במכוון אזורים חדשים ליד הנילוס. בשביל שיטת ההצפות הזו הם יצרו רשת מסועפת של תעלות להולכת מים. כמו כן הם יצרו מערכת סכרים, שבאמצעותה בלמו את מי הנהר מלשטוף את הכל. כך העבירו המצרים את מימי הנילוס לשטחים נרחבים של אדמות, כדי להשביח אותם לחקלאות ובו בזמן שמרו על השדות מהצפות לא מבוקרות.


#הגאוגרפיה של הנהר
"הנילוס הלבן", אחד משני יובליו של הנהר, מתחיל את דרכו בימת ויקטוריה, אגם ענקי שממנו הוא יוצא, דרך אוגנדה וסודן, עד לעיר חרטום שבסודן, מקום שבו הוא מתאחד עם הנילוס הכחול שמקורו הוא באגם טאנה, האגם הגדול ביותר באתיופיה. שניהם ממשיכים ביחד צפונה כנהר אחד, שחוצה את סודן ואז את מצרים. מצפון לקהיר הנילוס מתפצל לשני ערוצים, רוזטה ודמייטה, שביניהם נוצר המשולש החקלאי העצום שנקרא "הדלתה של הנילוס". השם, אגב, לקוח מהאות היוונית דלתא, שצורתה משולשת (Δ). מהדלתה של מצרים נשפכים מי הנילוס אל הים התיכון.

הנילוס, או "מתת הנילוס" כמו שקראו לו במצרים הקדומה, תרם לארץ המדברית היבשה המון. עד כדי כך שהמצרים הקדמונים ראו בו נהר קדוש וערכו טקסים דתיים רבים שהוקדשו לו. במשך דורות רבים היא התקיימה בזכות מימיו. הנהר השיט סוחרים לארצות רחוקות, קיים את החקלאות של מצרים, השקה במי שתייה את המצרים וקיים כפרים ויישובים רבים לאורכו. על גדות הנהר הארוך נולדה ממלכת מצרים הקדומה, מהתרבויות המפוארות והחשובות בהיסטוריה.

השם "נילוס" הוא שמו היווני והמוכר בעולם של הנהר. השם העברי שלו, היאור, מופיע בתנ"ך, למשל בסיפור משה בתיבה.


הפלגה על הנילוס:

https://youtu.be/E5W64lVJhmk


פלוקה על הנהר:

https://youtu.be/BOubbAli6SU


ועוד מנופי הנילוס:

https://youtu.be/5Dna_jgNgy4
טיילת הנילוס
הטיילת על הנילוס
#על הטיילת הרומנטית שעל הנילוס הקהירי

הטיילת שעל הנילוס (The Nile Corniche), היא אחת הפינות הייחודיות של העיר הגדולה הזו. צאו מכיוון גשר ה-6 לאוקטובר אל האי גֶזִירָה, שעל הנילוס. הטיילת הנהדרת שעל האי גֶזִירָה וצופה אל הנילוס, אולי אינה משתווה ליופי של טיילות באירופה, אבל היא נעימה, ציורית ורומנטית.

אל תפספסו את הטיילת הזו שעל הנילוס, עורק החיים של מצרים. היא מעוטרת בעצים ומוארת בתאורה יפה, המשתקפת במימי הנילוס הכחולים כהים. תראו כאן לא מעט זוגות מצריים, המבלים בהליכה רוגעת ושיחה שקטה. הם יודעים מה הם עושים. זה מקום מתאים לבילוי רומנטי ושליו, באחת הפינות השקטות בקהיר.


#קצת על הנילוס
נהר הנילוס (Nile), שזורם באפריקה ואורכו 6,650 קילומטרים, הוא הנהר השני באורכו בעולם והארוך ביותר באפריקה.

"הנילוס הלבן", אחד משני יובליו של הנהר, מתחיל את דרכו בימת ויקטוריה, אגם ענקי שממנו הוא יוצא, דרך אוגנדה וסודן, עד לעיר חרטום שבסודן, מקום שבו הוא מתאחד עם הנילוס הכחול שמקורו הוא באגם טאנה, האגם הגדול ביותר באתיופיה. שניהם ממשיכים ביחד צפונה כנהר אחד, שחוצה את סודן ואז את מצרים. מצפון לקהיר הוא מתפצל לשני ערוצים, רוזטה ודמייטה, שביניהם ייווצר המשולש החקלאי העצום שנקרא "הדלתה של הנילוס", ממנה נשפכים מי הנילוס אל הים התיכון. אגב, שמה של הדלתא לקוח מהאות היוונית דלתא, שצורתה משולשת (Δ).

הנילוס, או "מתת הנילוס" כמו שקראו לו במצרים הקדומה, תרם לארץ המדברית היבשה המון. עד כדי כך שהמצרים הקדמונים ראו בו נהר קדוש וערכו טקסים דתיים רבים שהוקדשו לו. במשך דורות רבים התקיימה מצרים בזכות מימיו והוא נחשב לעורק החיים של המדינה. ההוכחה היפה לכך היא שבעמק הנילוס הפורה מרוכזים כ-90 אחוזים מהאוכלוסייה.

הנהר השיט סוחרים לארצות רחוקות, קיים את החקלאות של מצרים, השקה במי שתייה את המצרים וקיים כפרים ויישובים רבים לאורכו. על גדות הנהר הארוך נולדה ממלכת מצרים הקדומה, מהתרבויות המפוארות והחשובות בהיסטוריה. לאורכו של הנילוס היא הותירה כמה מהאתרים הארכאולוגיים החשובים בעולם.

השם "נילוס" הוא שמו היווני והמוכר בעולם של הנהר. היאור, שאתם זוכרים מסיפור משה בתיבה, הוא השם העברי שלו, שמופיע בתנ"ך.


ביקור במקום:

https://youtu.be/2FGXvLbTc8M


בלילה:

https://youtu.be/Y-HIMKfTFno
ארוחת ערב על הנילוס
שיט לילי על הנילוס
#על השיט הלילי וארוחת הערב על הנילוס

זה אמנם אינו מקום ביעד, אבל השייט הלילי עם ארוחת הערב על הנילוס (Dinner cruise on the Nile), ריקודי בטן ותצפית לילית על העיר המוארת, היא אחת החוויות האהובות בקהיר.

בנוסף לצפייה באורות העיר, לרוב מורכב שיט כזה מבילוי עם ארוחת ערב מכובדת ומצוינת, בליווי מופע ריקוד עממי, כמו רקדן סופי מסתחרר, בריקוד התַּנוּרָה (Tanoura) ההיפנוטי. תמיד תהיה גם רקדנית בטן שמנענעת ומעכסת בווירטואוזיות. המחיר הוא כ-50 דולר לאדם לבילוי בן שעתיים.


#השיט החליפי עם המצרי הפשוט
לחווייה אותנטית וזולה יותר מהשיט על ספינת השעשועים הזו ותמורת כמה לירות מצריות בודדות, תוכלו לצאת לשיט קצר עם המצרים הפשוטים שרוקדים על המים. פנו אל הפלוקות המוארות בנורות צבעוניות שחונות ליד הטיילת (קורניש) באזור מלון הילטון.

זהו שיט לילי על מי הנילוס וחוויה מיוחדת וחביבה כאן על רבים. מדובר בשיט בן שעה, על הנילוס, בסירה גדולה או באחת המוארת בצבעים, תוך האזנה רצופה למוזיקת פופ מצרית, רועשת ומפוצצת בהתלהבות.


#טיפים
לשיט עם ארוחה ובילוי מומלצת האונייה שלרגלי מלון סמיראמיס (Semiramis Hotel), בקצה כיכר תחריר.

מחיר השיט העממי הוא עד 5 לירות למקומיים. אל תשלמו הרבה יותר, גם אם ילחצו. עד פי 2 מהמחיר המקומי זה מספיק...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/YtcvwgHFBV8


החוויה:

https://youtu.be/DcrB8Wc92KU
המוזיאון לקרמיקה אסלאמית
המוזיאון לקרמיקה אסלאמית
#על המוזיאון שמציג את הקרמיקה האיסלאמית

ממוקם בארמונו של הנסיך אבראהים בזמאלק, המוזיאון לקרמיקה אסלאמית (Museum of Islamic Ceramics) שבזמאלק מציג אוסף נהדר של כלי קרמיקה ואמנות מקרמיקה, שהובאו לכאן ממדינות איסלאמיות שונות בעולם.

מבט מרתק לעבר הרחוק יתנו לכם לא פחות מאשר רימוני יד מהמאה ה-11. חשוב לדעת שאם בימינו יכול כל חייל לזרוק רימוני יד, בימי הביניים היו "רמנים", או "גרנדירים". אלו היו חיילים שהתמחו בתפעול ובזריקה של רימונים על האויב. רימוני היד היו אז, ודאי הבנתם, מורכבים, מסוכנים ומסובכים יותר לתפעול. כבר הביזנטים גילו שניתן להכניס לתוך כדים את "האש היוונית". זו הייתה תערובת של נפט וכוהל, שהחבטה מנפילת הכדים המלאים בה, הביאה להצתה ולהתפוצצות, עם נפילתם. המוסלמים, שלמדו מהביזנטים ולחמו נגד הצלבנים, השתמשו ברימוני יד מקרמיקה ורימונים כאלה התגלו בחפירות, במקומות שונים במזרח התיכון.

שווה לראות כאן גם את אוסף הכלים, הצלחות הצבעוניות, הקישוטים ואריחי הקרמיקה המצויירים ביד.

מרתקת לא פחות מהמוצגים שבה, היא האכסניה שבה שוכן המוזיאון, מאז היווסדו ב-1999. הוא ממוקם בארמונו של הנסיך עמר אבראהים, ארמון שנבנה בשנת 1921, בעידן שבו שלטו במצרים מלכים.


#טיפים
המוזיאון נסגר לשיפוץ בשנים האחרונות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/fwQ90Q4q3Ao

נילוס

בית האופרה של קהיר
בית האופרה של קהיר
#על בית האופרה היוקרתי של בירת מצרים

בית האופרה של קהיר (Cairo Opera House), שבערבית נקרא "בית האופרה המצרי", הוא הכוכב של האי גֶזִירָה. זהו בניין מפואר במיוחד, המביס בקלות בתי אופרה רבים במערב.

כאן מופיעים האמנים וההרכבים המוזיקליים הבולטים במצרים. בית האופרה הוא חלק ממרכז התרבות הלאומי בקהיר ומתקיימות בו הרבה הופעות חיות.

בית האופרה נחנך ב-10 באוקטובר 1988, על האי ג'זירה שבנהר הנילוס, מערבית לעיר התחתית. הוא הוקם באמצעות תרומה של יפאן לעם המצרי, לאחר ביקור שערך נשיא מצרים חוסני מובארכ ביפאן, 3 שנים לפני כן.

הבניין נחנך ב-1988 בטקס מפואר, אליו הגיע גם נסיך יפאני רשמי. כאן הציג תיאטרון קבוקי יפאני לראשונה ביבשת אפריקה ובארצות ערב.


#טיפים
כדי להיכנס לאופרה או קונצרט באולם הגדול של בית האופרה, יש להגיע בלבוש רשמי, כלומר חליפה ועניבה. הם מקפידים על כך מאד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gm187m4qKFQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.