» «
שער לאופולד
שער לאופולד
#על השער המעוצב של וישהראד

שער לאופולד (Vyšehrad Leopold Gate) שמהווה את שער הכניסה אל מצודת וישהראד שבפראג, הוא השער הבארוקי היפה ביותר בעיר.

השער שנבנה בין 1653-1672, תוכנן כשער הטירה. המתכנן שלו היה האדריכל האיטלקי המפורסם קרלו לורגו (Carlo Lurago). חוץ מהמעבר המרכזי הוא כולל שני מעברי צד קטנים שנועדו להולכי רגל.

השער מקושט בעמודים ומגן שעוצבו על ידי ג'ובאני בטיסטה אליו (Giovanni Battista Allio). ניתן לראות עדיין את חורי הגלגלת הכפולה, שבה שלטו בגשר הטירה.

את השער הזה, אגב, לא השלימו מעולם, לפחות מהבחינה הצבאית. כדי להגיע לעמדת הירי שבראשו, נאלצו החיילים לטפס על סולם שהונח על פלטפורמה ניידת, שהובאה לכאן על גלגלים.


#האגדה על רוחו של הקצין הצרפתי
שער לאופולד, כמו כל אזור וישהראד, אפוף גם הוא באגדות. האגדה המפחידה ביותר נולדה לפני הרבה שנים. זה התחיל כשחיילים ששמרו כאן על הכניסה אל הטירה, טענו שראו כאן את רוחו של חייל המשוטט כאן בלילה. מכאן נולדה האגדה על רוחו של קצין צרפתי, שמופיעה כאן בלילות של ירח מלא.

האמונה הייתה שזוהי רוחו של רב-סרן צרפתי שנהרג כאן בתקופה שווישהרד נכבשה בידי הצבא הצרפתי. הרוח, לפי האגדה, מחפשת לנקום את המוות הטראגי של הקצין. האמונה הרווחת בסביבה היא שהיה מקרה שבו רוחו של רב-הסרן ניסתה לחנוק את הזקיפים כאן ושהכדורים שהללו ירו לעברו פשוט עברו דרך גופו.

היום היו פוטרים את הסיפור במילים מזלזלות או היו עושים עליו סרט אימה, אבל פעם, בעידן אחר, לקחו סיפורים כאלה ברצינות. הסיפור המאיים הזה הביא לכך שבמשך שנים רבות החיילים ששמרו כאן היו אחוזי חרדה מהזוועות שתחולל רוחו של הקצין הצרפתי. הם עמדו על משמרתם בדריכות וייתכן, כך עולה בראשנו עכשיו, שכל האגדה הזו הייתה פרי המצאה של מפקדים, שרצו שהזקיפים ישמרו על עירנות...


הכניסה משער ליאופולד בווישהראד:

https://youtu.be/BqTtYq3vWg8?t=30s
כנסיית פאולוס ופטרוס הקדושים
כנסיית פאולוס ופטרוס הקדושים
#על הבזיליקה הגותית של וישהראד

כנסיית פאולוס ופטרוס הקדושים (Saint Peter and Paul Basilica) היא בזיליקה מרשימה, בסגנון התחייה הגותית, שנמצאת בתוך מצודת וישהראד שבפראג. שני צריחיה הם מהמרכזיים בקו האופק של המצודה הגבוהה ונראים היטב ממרכז העיר שבצידו השני של הנהר.

הכנסייה נקראת על שם הקדושים לנצרות פאולוס ופטרוס. היא נבנתה במהלך המאה ה-19, אך נפגעה קשות כתוצאה משריפה. בתחילת המאה ה-20 היא נבנתה מחדש.

שני צריחיה התואמים של הבזיליקה הזו הם הסמלים הבולטים שלה מבחוץ. אבל היכנסו אל תוכה ותוכלו לצפות בפסיפס המרשים שמעל הכניסה הראשית.

אל תחמיצו גם את חלונות ויטראז' המיוחדים והיפים להפליא של הכנסייה.

אם תצאו אל מאחורי כנסיית פטרוס ופאולוס הקדושים, תוכלו לראות את בית הקברות וישהראד, שבו קבורים רבים מגדולי צ'כיה בדורות האחרונים.


מבט מקרוב וב-360 מעלות על הכנסייה שבמצודת וישהראד:

https://youtu.be/MvWH946vin8
בית הקברות וישהראד
בית הקברות וישהראד
#על בית הקברות של גדולי צ'כיה

בסמוך לכנסיית פטרוס ופאולוס הקדושים, שבמצודת וישהראד, על הגדה המזרחית של פראג, נמצא בית הקברות של וישהראד (Vyšehradský hřbitov), שכבר שנים רבות מהווה את בית הקברות של גדולי האומה, שבו קבורים רבים מחשובי צ'כיה.

בין האנשים שקבורים כאן, נמצאים אמנים, מוסיקאים, סופרים ומנהיגים צ'כים מפורסמים. במיוחד ידועים כאן קבריהם של הסופר קארל צ'אפק, המלחינים דבוז'אק וסמטנה ושל חלוץ סגנון האר-נובו, האמן הצ'כי מוחה.


מבט מקרוב על בית הקברות בווישהראד:

https://youtu.be/BVmjsaL_Hgs


ושיטוט ארוך בתוכו:

https://youtu.be/zMBeoBh6-9o
רוטונדה
רוטונדה
#על הכנסייה העגולה של וישהראד

הרוטונדה של הצלב הקדוש (Rotunda of the Holy Cross) היא כנסייה עגולה, בצורת גליל, שנמצאת במצודת וישהראד שבפראג. זו שכאן נקראת למעשה "הרוטונדה של מרטין הקדוש" והיא נבנתה במאה ה-11. זוהי אחת מהרוטונדות הרומנסקיות המקוריות של העיר.

המילה רוטונדה (Rotunda) באה מאיטלקית בכלל והיא מתארת מבנה או חלק ממבנה אדריכלי, שבנוי בצורת גליל. המאפיין של מבני רוטונדה הוא סימטריה לכל הכיוונים ותכנון סביב המרכז, כשלמבני רוטונדה יש בדרך כלל גג בצורת כיפה או חרוט.

הרוטונדה בווישהראד נבנתה במאה ה-11 בסגנון רומנסקי והיא נחשבת לאחת מפניני הגדה המזרחית של הוולטבה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/a6xIp8qVuiA


ועוד מבט:

https://youtu.be/Lo8V2fIk5sg?t=1m35s&end=3m25s

סיור בוישהראד

וישהראד
מצודת וישהראד
#על המצודה שהיא סמל הלאומיות של צ'כיה

על גבעה מעל הגדה המזרחית של נהר הוולטאבה, יושבת מצודת וישהראד (Vyšehrad), בעברית "המצודה הגבוהה", או "מצודת המרומים". זוהי המצודה השנייה של פראג, זו שלא בצדק מתוירת פחות מהמצודה המפורסמת יותר של פראג.

לפי האגדה, צוותה הנסיכה הקדושה ליבושה (Libushe) על בניית המצודה, לאחר שראתה חיזיון על עיר ענקית שתקום יום אחד על גבעת וישהראד.

המצודה הזו הוקמה במאה ה-11, רק 70 שנה לאחר שהוקמה המצודה של פראג. המלך ורטיסלב השני, נסיך מבוהמיה שנמנה על שושלת פשמיסל, בנה אותה בשנת 1085, והפך אותה למבצר החדש של פראג. אבל 40 שנה אחר כך עזב ממשיכו את מצודת וישהראד וחזר למצודת פראג.

מאז, מהווה המתחם סמל ללאומיות הצ'כית. במהלך הדורות נבנו בו מבנים רבים, שרבים מהם נחרבו במלחמות. במהלך המאה ה-17, שופצה טירת וישהראד, זאת לאחר שבית הבסבורג האוסטרי השתלט על אדמות צ'כיה, בעקבות מלחמת שלושים השנים. בהמשך היא אף שימשה כמרכז אימונים של הצבא האוסטרו-הונגרי. רק בשנת 1883 הגבעה הפכה לחלק רשמי מהעיר פראג. זאת למרות שהיא החלק המיושב ביותר באזור של פראג.

בימינו, המתחם הוא פארק שופע עצים וגנים יפים וירוקים. במצודה עצמה ניתן למצוא כמה חומות, ביצורים וכנסיות, כנסיית פאולוס ופטרוס הקדושים ואת הרוטונדה של מרטין הקדוש, שהיא מבנה רומנסקי גלילי. על הגבעה נמצא גם בית הקברות של גדולי האומה, שבו קבורים רבים מחשובי צ'כיה.


#הסיפור על העמוד ששבר השטן
אם תצעדו על הגבעה, אל מאחורי כנסיית פטרוס ופאולוס, תוכלו לראות שם עמוד רומי שמחולק לשלושה חלקים. האגדה המקומית מספרת על השטן, ששוחח עם אביו של הכומר הצעיר שנשא באותה שעה דְרַשָה בכנסייה.

אחרי שהשטן התרברב בפני האב שהוא יוכל לזכות בנשמת הכומר הצעיר, אם רק ירצה בכך, הציע האב לשטן התערבות, שאותה יעץ לאב פטרוס הקדוש עצמו - אם יספיק השטן להביא את העמוד הרומי מכנסיית פטרוס הקדוש, לפני שבנו הכומר יסיים את הדרשה, הוא יוכל לקחת את נשמת הבן, הכומר צעיר שנושא את הדרשה בכנסייה. השטן הלך להביא את העמוד הכבד ולאחר שגילה שהוא איחר להגיע והכומר סיים את הדרשה, הוא שבר, מרוב עצבים, את העמוד על הרצפה. על קיר בתוך הכנסייה, אגב, מצויר ציור קיר גדול, שבו מופיעה דמות השטן מהאגדה של העמוד השבור.


הנה מבט מקרוב על מצודת וישהראד:

https://youtu.be/kt2CIEP_WGI


ומבט מהאוויר:

https://youtu.be/fA1PIP70DeA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.