» «
כיכר אומוניה
כיכר אוֹמוֹניָה
#על הכיכר המרכזית של אתונה

מכיכר אוֹמוֹניָה (Omonia Square) יוצאים שישה מרחובות המסחר החשובים של אתונה. זוהי הכיכר העמוסה ביותר באתונה. פעם זו הייתה כיכר מפוארת ונחשבת, שהייתה מרכזו של הרובע המסחרי באתונה של אותם ימים.

אבל עם השנים הלכה הכיכר המפוארת והתדרדרה והוזנחה מאד. היא נעשתה אז מוקד של פשע, סוחֲרי סמים ונערות ליווי.

המצב השתנה כשהוקמה תחנת המטרו החדשה כאן והכיכר זכתה לתנופת חידוש ופיתוח. במקום החנויות הישנות שפעלו כאן התמקמו כאן רִשתות אופנה מודרניות ובוטיקים של מעצבי אופנה מוכשרים. בכיכר גם מסעדות רבות ובתי קפה שווים וגם מלונות יקרים, דוגמת מלון הפאר אימפריאל.


#טיפים
על פי המקומיים לא מומלץ להסתובב ברחובות שמאחרי הכיכר בשעות החשיכה ובלילות, במיוחד לא עם ילדים. כשהחנויות נסגרות וברחובות מסתובבים לא מעט טיפוסים מפוקפקים, הימנעו משיטוט בשכונות הללו, שורצות הכייסים.
סיורי חוויה
מרכז אתונה ומונסטיראקי
#סיור אורך ממרכז אתונה לעבר שכונת מונסטיראקי

הסיור הזה עובר באחדים ממוקדי הכוח של יוון ואל עבר כיכר מונסטיראקי והסביבה הקסומה שלה.

הסיור העצמי יוצא מכיכר סינטגמה ועושה את דרכו עד לשכונת סיור מונסטיראקי.

נתחיל? אתם בכיכר סינטגמה? - אז היכנסו לתגית "סיור מונסטיראקי" והתחילו לנווט!
האגורה העתיקה
האָגוֹרָה העתיקה
#על מתחם השוק והמרכז הפוליטי העתיק של אתונה

האָגוֹרָה העתיקה (Ancient Agora) הייתה אזור השוק והמרכז הפוליטי של אתונה העתיקה. כאן היו החנויות והמרכז המסחרי של אתונה וכאן קרו הרבה דברים גדולים בתולדות העיר הזו.

באגורה, מוקד החיים החברתיים, התרבותיים והפוליטיים של העיר, היו בתי הספר של הפילוסופים הגדולים. באחד מהם הגה סוקרטס את תורתו וכאן הטיף פאולוס לנצרות בשנת 49 לספירה. כאן נולדה הדמוקרטיה האתונאית המפורסמת ובסמוך היו התיאטראות שבהם התפתחה הטרגדיה היוונית, האמא והסבתא של מחזות התיאטרון ושל סרטי הקולנוע, עד ימינו.

אחד האתרים המרכזיים באגורה, שמצפון לאקרופוליס וממערב לפלאקה, הוא מקדש הפייסטוס (Hephaisteion) שמוקדש לאל הנפחות במיתולוגיה היוונית. המקדש הזה נבנה בשנת 449 לפני הספירה והוא המקדש השמור ביותר באתונה.

לא רחוק ממנו תוכלו לראות את הסטואה של אטלוס ואת כנסיית השליחים הקדושים שנבנתה במאה ה-11, להנצחת פועלו של השליח הקדוש פאולוס.

במוזיאון שבאגורה העתיקה תוכלו לראות רבים מהממצאים שנמצאו באתר במהלך השנים.


#מהי האגורה היוונית?
האגורה ביוון העתיקה הייתה מקום שבו נאספו תושבי ערי-המדינה ואליו הגיעו, כמו במרכז הערים בכל התקופות, כדי לקנות, להתרועע, לשמוע חדשות ולרכל.

באגורה היוונית, בין קניות לשיחות, אסיפות והטפות, נולדו תמיד יוזמות, תככים, מריבות ופיוסים. כאן היה המרכז של העיר והמקום העיקרי שבו יכולת להגיע אל האנשים המעניינים.


#טיפים
חוץ מכניסה לכל האתרים שבו, כרטיס הכניסה לאָגוֹרָה העתיקה מקנה גם כניסה למספר אתרים נוספים באיזור, כמו האקרופוליס, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש. בעונת התיירות, בחודשי יולי-ספטמבר, הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה חופשית בכל יום א' הראשון לכל חודש.


ביקור במקום:

https://youtu.be/dPTs2Yu8k_k


הדרכה:

https://youtu.be/swVFXvplfDA
הפרלמנט היווני
הפרלמנט ההלני
#על בית הפרלמנט של יוון

"הפרלמנט ההֶלֶנִי" הוא בית הפרלמנט היווני (Greek Parliament) והוא שוכן במבנה המרשים ביותר בכיכר סינטגמה. "ווּלִי", כמו שמכנים אותו כאן, נבנה בין השנים 1836-1842 ושימש בתחילה כארמון למלכי יוון. כיום יושב בו הפרלמנט היווני וניתן לבקר בעיקר בספריה המרכזית שנמצאת בו.

התיירים הרבים מגיעים אליו, בעיקר בכדי לצפות בטקס חילופי המשמר שליד קבר החייל האלמוני. את הטקס עורכים שומרי הנשיאות, הלבושים בתלבושת היוונית המסורתית.

בשנת 1843, כשנחנך הארמון שהוא היום בניין הפרלמנט, עבור המלך החדש, אותון מבוואריה, אמור היה הבניין המפואר להיות הארמון המלכותי של מלך יוון. המלך הזה היה ממוצא אוסטרי והומלך על ידי המעצמות, שנתנו את חסותן ליוון, לאחר שכמה שנים לפני כן הכריזה על עצמאותה מהאימפריה העות'מנית.

אגב, אותו מלך, שהיה במקביל גם נסיך בוואריה, לא הספיק למלוך הרבה זמן ביוון. לאחר מרד עממי שהתרחש באוקטובר 1862, הוא גורש מיוון והמלוכה בה הופסקה לחלוטין.


#אדריכלות בניין הפרלמנט היווני
המבנה המרשים שבו יושב הפרלמנט היווני כיום, תוכנן ונבנה כארמון למלך, באמצע המאה ה-19. הוא נבנה בהתאם לסטנדרטים המקובלים לארמונות אירופיים, אם כי בתקציב מוגבל לעומתם.

צורת הבניין גיאומטרית והוא מעוצב בסגנון הבנייה הניאו-קלאסי. שמתם לב אולי, שהוא חסר את העיטורים הרבים של הסגנון. הסיבה לכך היא שתוך כדי הבנייה של הארמון, אזל התקציב ולא נשאר כסף לקישוטים ולעיטורים החסרים, אז הוא נשאר כך.

אגב, לא חסרו בעיות נוספות בארמון חסר המזל. ודאי יעניין אתכם לדעת שבארמון בן 365 החדרים, היה עד השיפוץ שנעשה בו בשנת 1910, רק חדר אמבטיה אחד!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/TIg4YlldMhk


מהאוויר:

https://youtu.be/O4s2ctz9j6w?end=1m50s

סיור מונסטיראקי

כיכר סינטגמה
כיכר סִינְטַגְמָה
#על כיכר ההפגנות וכיכר הנאומים

כיכר סִינְטַגְמָה (Syntagma Square) היא הלב הפוליטי והתרבותי של אתונה. היא ממוקמת על יד בניין הפרלמנט היווני, מה שמסביר את השם שלה, שפירושו "כיכר החוקה". הכיכר יפה ומזמינה, ירוקה ונעימה - פסלים, ספסלים, מזרקות מים, עצים ומדשאות.

בכיכר הזו התרחשו המון אירועים היסטוריים חשובים בעיר, ובכלל - לא מעט אירועים חשובים מתקיימים בה עד היום, ביניהם הפגנות, עצרות והפרעות פוליטיות.

הכיכר היא נקודה מצוינת להתחיל סיורים ממנה ואליה, שכן היא מרושתת בתחבורה ציבורית וההגעה מכאן לאטרקציות השונות בעיר קלה ופשוטה. האזור כולו מלא במסעדות, חנויות, בתי מלון, בתי קפה, בנקים ודואר.

אם תגיעו לכיכר בשעות של טקס החלפת המשמר, המתקיים בכל שעה עגולה לפני בית הפרלמנט, תוכלו לראות את החיילים בתלבושות הצבעוניות המסורתיות. בתחנת הרכבת התחתית של הכיכר תוכלו לראות תערוכה של ממצאים ארכיאולוגים.


#על תחנת המטרו הארכאולוגית של כיכר סינטגמה
רדו לתחנת המטרו שבכיכר ותגלו שהתחנה הזו היא מעין מוזיאון ארכיאולוגי מדהים בפני עצמו. בעת שחפרו את התחנה הזו נמצאו בכיכר ממצאים ארכאולוגיים מרהיבים. לכן החליטו לשנות את תכנית התחנה וכיום מציגים בה, בקירות זכוכית ענקיים, את הממצאים המרתקים. זה נותן הזדמנות ליהנות מביקור במוזיאון, מבלי להקדיש לכך שעות ארוכות ו"על הדרך", גם לעוברים והשבים.


ביקור בכיכר:

https://youtu.be/EVeAt3N8UDE


כיכר סינטגמה מהאוויר:

https://youtu.be/O4s2ctz9j6w
המוזיאון היהודי של יוון
המוזיאון היהודי של יוון
#על המוזיאון היהודי של העיר

המוזיאון היהודי של יוון (The Jewish Museum of Greece) נוסד בשנת 1977 כדי לספר את סיפורם, גם בעבר וגם בהווה, של יהודי יוון. המוזיאון מציג היטב את ההיסטוריה רבת השנים של קהילת יהודי יוון. בפני המבקרים נחשפת תמונה בהירה וברורה של חיי היהודים לאורך 2,300 שנים של קיומה ביוון.

המוזיאון הזה, תחילתו בתצוגה צנועה של חפצים ששרדו את מלחמת העולם השנייה, תצוגה שהוצגה בחדר קטן בסמוך לבית הכנסת של אתונה. אבל הוא גדל מאז ועבר אל המבנה הזה, שמשמש עד היום כמוזיאון שמנציח את היהודים ואת חייהם ביוון. כל זאת בעזרת תצלומים, מסמכים, בדי טקסטיל, תכשיטים, כלי קודש ועוד.

יש כאן מעל 10,000 חפצים הקשורים במסורת ובחיים של יהודי יוון, במהלך הדורות ועד ימינו. מטבע הדברים, יש כאן דגש על תקופת מלחמת העולם השנייה ובטרגדיה של חיסול מרבית הקהילה היהודית של יווןן, שחלה בשואה.

אבל המוזיאון הוא לא רק מקום תצוגה, אלא גם זירת מחקר מתקדמת. בנוסף לתפקידו כחלל תצוגה, המוזיאון משמש כמקום ללימוד ולמחקר על חיי היהודים ביוון. לשם כך מגיעים לכאן חוקרים מכל העולם.


#המוצגים במוזיאון
התערוכות הקבועות של המוזיאון היהודי מתפרשות על פני 6 קומות כשבכל קומה מוצגים פריטים אחרים:

בקומת הקרקע ניתן לראות פריטים מבתי כנסת שהיו ביוון. מעליה, בקומה הראשונה, מוצגים חגי היהדות. המוצגים בקומה השנייה מציגים את ההיסטוריה היהודית ביוון. בקומה שמעליה מוקרנים סרטים על היהדות ועל המוזיאון היהודי.

הקומות הבאות מוקדשות לשואה ולהכחדת מרבית יהודי יוון, לתצוגת תלבושות יהודיות ובקומה העליונה מודגמים חיי היום יום של יהודי יוון ואתונה.

מעת לעת מוצגות במוזיאון גם תערוכות מתחלפות ויש בו גם חנות מוזיאון צנועה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/5itj2N19JZA
כיכר מונסטיראקי
כיכר מוֹנַסְטִירַאקִי
#על הכיכר של שוק הפשפשים

כיכר מוֹנַסְטִירַאקִי (Monastiraki Square) היא כיכר סואנת, עתירת אנשים, תנועה סואנת וצפירות רבות של מכוניות.

הכיכר הזו מוכרת לתיירים רבים בזכות שוק הפשפשים שמשתרע על האזור שיוצא ממנה. אבל יש המפספסים אותה ככיכר מעניינת בעצמה. בין ריחות הסופלקי והקבב שיוצאים מהמסעדות הנושקות לכיכר, לאמני הרחוב והמוני התיירים, הכיכר הזו מלאה בפעילות וגירויים.

בכיכר מונסטיראקי יש כנסיה קטנה ששמה כשם הכיכר ובמרכז הכיכר, לא רחוק ממנה, יש גם מזרקה נאה ועשויית שיש. במהלך העשורים האחרונים שופצה הכיכר ושולבה בה תחנת המטרו הסואנת שנבנתה מתחתיה. זו, אגב, נחשבת לאחת מתחנות המטרו המרשימות בעולם.


#טיפים
היזהרו מהכייסים הרבים שבכיכר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/oZBQB8_v7ig


וביקור במקום:

https://youtu.be/oIhyhUKhqMw
מקדש הפייסטוס
מקדש הֶפַייְסְטוֹס
#על המקדש השמור ביותר באתונה

מקדש הֶפַייְסְטוֹס (The Temple of Hephaistos), שנקרא גם הֶפַסְטִיוֹן (Hephaisteion), הוא אחד האתרים המרכזיים באגורה העתיקה של אתונה. הוא נבנה בשנת 449 לפני הספירה, שנתיים לפני בניית הפרתנון, על גבעת קולונוס אגוריוס (Kolonos Agoraios) המשקיפה על האגורה העתיקה.

לא ידוע בוודאות למי מקדש יווני זה מוקדש. יש השערה שהוא היה מקדש להפיסטוס (Hephaestus) , האל של הרי הגעש ונפחות המתכת במיתולוגיה היוונית ומי שהכין את שריון אכילס בסיפור ה"איליאדה". פסלי פולחן שלו נמצאו במקדש וחשוב לציין שגם פסליה של אתנה, אלת החרס והמלאכה נמצאו כאן ואולי סגדו גם לה במקום.

מצד שני, בהחלט אפשרי שהמקדש היה מקדש לגיבור תזאוס, שנמצאו כאן מֶטוֹפּוֹת (metopes), סוג של לוחות מלבניים, המכילים תבליטים שסיפרו על גבורתו.

בנייתו, אגב, מומנה על ידי מנהיג אתונה האגדי פריקלס (Pericles) והוא היה המקדש הראשון באתונה שנבנה משיש. במאה ה-7, הפכו אותו לכנסיית סנט ג'ורג' אקמאס (St. George Akamas) והוא הוקף חומה. במאה ה-19, קברו בו חיילים פרוטסטנטים שנפלו במלחמת העצמאות היוונית, של 1821. ב-1834 הוא הפך למוזיאון ובתחילת המאה ה-21 הוא שוחזר בחזרה לצורתו המקורית כמקדש יווני.

כך או כך, הפאייסטון נחשב למקדש השמור ביותר באתונה וביחס לגילו המתקדם, כ-2,500 שנים, מצבו מצוין והוא נותר שלם לחלוטין, מה שמאפשר למבקרים הצצה לחיי העבר.


#אדריכלות המקדש
מקדש זה קטן יותר מהפרתנון (Parthenon), שנבנה שנתיים אחריו והוא דומה לו מאד.

מקדש הפאסטוס מוגבה מסביבת האגורה העתיקה והוא ניצב על שטח מלבני, הסגור משלושה צדדים. צדו הרביעי והפתוח מכניס את קרני השמש בזריחה, היישר אל תוך המקדש.

שטחו הפנימי של המקדש מוקף בעמודים דוריים מארבעה צדדים. במקדש 34 עמודים דוריים כאלה, התומכים בגג ששרד חלקית. שימו לב גם לתקרת העץ, עם רעפי החרס שמעל המקדש.

ניתן לראות בראש המקדש את הקישוטים האופקיים מאבן, שמעטרים את כותרות העמודים שמעל מבואת הכניסה אל אולם המקדש. שימו לב גם לתבליטים המתארים את מעשי הגבורה של גיבורי אתונה, תזאוס והרקולס.


מבט מקרוב על מקדש הפאסטוס:

https://youtu.be/qJD1EIFnOv0


קבר החייל האלמוני
קבר החייל האלמוני באתונה
#על האנדרטה לחיילים האלמוניים וחילופי המשמר באתונה

קבר החייל האלמוני (Tomb of The Unknown Soldier), שבכיכר סינטגמה, ממוקם בחזית בית הפרלמנט של יוון, הפרלמנט ההֶלֶנִי, שכינויו "ווּלִי". מדובר באנדרטה לחייל האלמוני שעליה שומרים אנשי המשמר הנשיאותי היווני, במשך 24 שעות ביממה.

כמו אנדרטאות רבות ברחבי העולם שנקראות כך, גם קבר החייל האלמוני שכאן נבנה, בכדי לציין את זכרם של החיילים שנפלו במלחמות וגופותיהם לא זוהו מעולם. וכמו ברבים מהקברים הללו בעולם, גם באתונה מהווה האנדרטה מוקד לעריכת טקסי זיכרון ממלכתיים.

נסו להגיע בכל שעה עגולה אל חזית בית הפרלמנט ולצפות באנשי המשמר המכונים "אֶבְזוֹנִים" (Evzones) ומתחלפים לצלילי תזמורת. ילדים ממש אוהבים את זה וגם מבוגרים מוצאים בטקס עניין, מה עוד שהחיילים, בחצאיות מסורתיות ונעליים עם פונפונים, שונים מכל חייל שאנו מכירים.

מעניינת גם הצעידה, המסוגננת והנוקשה, של החיילים. בהליכה טקסית ומסורתית, שלא רואים הרבה כמוה, הם מניפים את רגליהם גבוה ומחזירים אותן לקרקע ברקיעה חזקה.

אגב, אם תצליחו להגיע לכאן בימי ראשון או ימי חג לאומיים, בשעה 11:00, תראו את המשמר מתחלף בחיילי יחידת עילית מחיל הרגלים של הצבא היווני, כשהמוסיקה, המושמעת בידי תזמורת צבאית של ממש, מוסיפה נופך חגיגי לטקס, שמשתתפים בו לא פחות מ-120 חיילים.

על האנדרטה עצמה כתוב חלק מנאום הספד לחיילי יוון, שנשא פריקלס ביוון העתיקה.


טקס חילופי המשמר בקבר החייל האלמוני:

https://www.youtube.com/watch?v=ea4rhvEZFp4
מוֹנַסְטִירַאקִי, שוק הפשפשים
#על שוק הפשפשים של אתונה

שוק הפשפשים רחב הידיים של מוֹנַאסְטִירַאקִי הוא שוק הפשפשים המוכר של אתונה. הוא מתקיים בימי ראשון מאז שנת 1910, בכיכר אביססיניאס (Avissinias Square) שבמרכז מונסטיראקי. פעם זה היה מרכז אתונה העות'מנית וכיום באזור הבזאר והשוק.

כאן תוכלו לנסות ולצוד עתיקות ומציאות. המוני חפצים ובגדים מונחים כאן לראווה על המדרכות. כמו כן תוכלו למצוא כאן כמעט כל פריט שתוכלו לדמיין - עתיקות, תכשיטים, נברשות, בגדים, כלי מטבח, מתנות, תקליטי ויניל, ספרים ישנים, מזכרות ועוד.

העתיקות שמוצעות כאן יכולות להפתיע גם חובבים מנוסים. ממזכרות מפתיעות ממלחמת העולם השנייה ועד לשעונים עתיקים, מוצרי וינטאג' ועיצוב, צעצועים של פעם, כלי נשק מימים עברו ועד לעתיקות אמיתיות ומזויפות.

מה שנחמד כאן הוא שלא קונים כאן רק תיירים. גם תושבי אתונה אוהבים לקנות בשוק הפשפשים, שנמצא בקצה איזור הפלאקה שלרגלי האקרופוליס.

ברחובות שוק הפשפשים אתונה יש גם לא מעט טברנות, חנויות, מסעדות ובתי קפה רבים.


#טיפים
אף שהוא פתוח לאורך כל השבוע, השוק פופולרי במיוחד ביום ראשון.

הכניסה לשוק מרחוב Ermou או מרחוב Ifaistou והוא משתרע גם לאורך הרחובות ארמו (Ermou) ופנדורוסו (Pandrossou).

מותר ואפילו מומלץ להתמקח עם הסוחרים בשוק.

היזהרו מכייסים שמוצאים בשוק הזה פרנסה.

אל תגעו בארכיאולוגיה - או שהיא מזויפת או שהוצאתה מיוון אסורה בחוק.


ביקור במקום:

https://youtu.be/oIhyhUKhqMw
מדרחוב אֶרְמוּ
#על מדרחוב הקניות המפורסם של אתונה

מכיכר סִינְטַגְמָה ועד כיכר מונסטיראקי, רחוב אֶרְמוּ (Ermou) הוא מדרחוב הקניות המרכזי באתונה. כאן, מול נוף מרהיב של הרים ומונומנטים ומקדשים עתיקים, נמצא רחוב הקניות הראשי של אתונה ביוון.

כאן נמצאות כל חנויות המותגים הבינלאומיים, דוגמת ברשקה, E-Spirit, זארה, H&M, מנגו ומרקס אנד ספנסר, ולצידן מאות חנויות מקומיות ידועות ומעוצבות, של מוצרים ומותגים יווניים. כאן אפשר לקנות הכל. מאופנה ומזכרות ועד מוצרי יוקרה ואלקטרוניקה, ממתקים, תבלינים ועוד.

אבל ארמו אינו רק רחוב הקניות המפורסם באתונה אלא גם מהמעניינים שבעיר. השילוב שהוא מציע, בין קילומטר של חנויות מותגים בינלאומיים ומקומיים, ביחד עם מדרחוב תוסס ומתוייר, ממש במרכז אתונה, עם הופעות רחוב של אמנים מקומיים וזרים והרבה צעירים יפים ומלאי שמחת חיים, הוא שילוב מנצח.

ואם לא הצלחתם למצוא מספיק בארמו, בקצה הרחוב תמצאו מקומות נוספים לשופינג, כולל מרכזי קניות גדולים וחנויות כל-בו מגוונות.


ביקור במקום:

https://youtu.be/D62HYUqWCTo


ועוד:

https://youtu.be/1IILoOcsLNw


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.