» «
פלנטריום טיכו ברהה
פלנטריום טיכו ברהה
#על הפלנטריום החדיש של קופנהגן

פלנטריום טיכו ברהה (Imax Tycho Brahe) שבקופנהגן הוא אחד הפלנטריומים המתקדמים באירופה. מציגים בו, על מסך כיפה ענקי, תצוגות מרהיבות של מערכת השמש, כוכבי הלכת והגלקסיות השונות. ללמוד וליהנות.

בפלנטריום יש גם בית קולנוע איימקס (Imax Tycho Brahe), המקרין סרטי 360 מעלות על מסך ענק. החווייה כאן מאפשרת לכם להיטמע בתוך הסרט ולהרגיש שאתם חלק ממנו.

בפלנטריום תבקרו גם בתצוגת הקבע, שגם היא מוקדשת לאסטרונומיה ולחלל.


#מי היה טיכו ברהה? - באדיבות אנציקלופדיה אאוריקה
טיכו ברהה (Tycho Brahe) היה מלומד ואסטרונום דני מהמאה ה-16, שהיה אחרון האסטרונומים הגדולים שצפו בכוכבים בעין בלתי מזוינת, בעידן שלפני המצאת הטלסקופ. ברהה היה המדויק ביותר מבין האסטרונומים שלפני עידן הטלסקופ ואחד מהמדענים החשובים ביותר, שתרמו למהפכה המדעית.

בנערותו ראה ברהה, בן אצילים, ליקוי לבנה. הליקוי התרחש לפי תחזיות האסטרונומים וטיכו כל כך התרשם ממנו, עד שהחליט להיות אסטרונום. בני משפחתו התנגדו, שכן טענו שלא יאה שבן אצילים כמוהו יעסוק במדע. הוא נשלח ללמוד משפטים, אבל המשיך ללמוד ולעסוק באסטרונומיה בסתר. בעת לימודיו באוניברסיטה השתתף ברהה בדו-קרב עם אציל אחר ואיבד בקרב את אפו. לאורך כל חייו הלך מאז, עם אף תותב ודבק ששימש להדביקו לפניו.

כוכבו של ברהה דרך לאחר שהוא מצא כוכב חדש והוכיח ש"הספירות השמימיות" משתנות, בניגוד למחשבה המקובלת עד אז, לפי התיאוריה האריסטוטלית השלטת, שאין שינויים בכוכבים. תגלית זו של ברהה, שגם קבע את המונח "נובה" לכוכב חדש, הכתה את העולם המדעי בשוק והפכה אותו לגמרי. הנובה של 1572 הוכיחה שעולם הכוכבים הקבועים משתנה ועוד איך. הצעיר הדני הפך לאסטרונום בעל שם וזכה מאז ליוקרה רבה.

מחקריו ותמיכת הפטרונים שלו הפכו את ברהה לאדם עשיר ומבוסס בתקופתו. הוא ביצע תצפיות מדויקות בכוכבי הלכת. את ממצאיו המשיך לחקור, אחרי מותו, עוזרו יוהנס קפלר, שיהפוך לאסטרונום ידוע בזכות עצמו. קפלר גילה מהתצפיות של ברהה תגליות מרתקות, כמו זו שכוכבי הלכת מקיפים את השמש במסלול שצורתו אליפסה ולא עיגול, כמו שחשבו החוקרים לפניו.

לפי עדות קפלר, עוזרו הנאמן, מילותיו האחרונות של ברהה היו: "לא חייתי לשווא".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/5xaxhrwcB-c


ביקור במקום:

https://youtu.be/werWe4ibknA


הנה סיפורו של טיכו ברהה:

https://youtu.be/7QDvKzY4aqA
מרכז החלל ע
מרכז החלל ע"ש מקמילן
#על המקום בו לומדים על החלל בוונקובר

מרכז החלל ע"ש מקמילן (H.R. MacMillan Space Centre) הוא מקום לילדים ומבוגרים כאחד, שעוסק בנושאים מדעיים וטכנולוגיים הקשורים בחלל, באמצעות תצוגות חכמות והתנסות אינטראקטיבית של המבקרים, בשילוב בין ידע לחוויה, לימוד והתנסות, הבנה ומשחק.

מרכז החלל מקמילן נמצא באותו בניין שבו שוכן גם מוזיאון ונקובר, ה-MOV. תכנן אותו האדריכל ג'רלד המילטון. זהו בניין עתידני, המזכיר בצורתו צלחת מעופפת ודומה שאין מתאים ממנו לעסוק בנושאים שכאלה.

בין הנושאים שבהם תוכלו להתנסות וללמוד כאן תמצאו עניינים כמו ניווט רובוט ירחי, תכנון ספינת חלל, היכרות עם תחנת החלל הבינלאומית, מבט אל החללית אפולו 17, לימוד של החלל ומערכת השמש ושל התפתחות תעשיית החלל ותכנית החלל של קנדה.

אחת האטרקציות הפופולריות במרכז מקמילן היא סימולטור המדמה טיסה לחלל. באמצעותו ניתן לחוש כיצד מרגישים אסטרונאוטים בחלל ואיך מתנהלות טיסות בין כוכבים.

במרכז החלל יש גם פלנטריום, שבו מוצגים מופעי לייזר וכוכבים, בתצוגה פנורמית ב-360 מעלות, על כיפה בקוטר של 20 מטרים. זוהי אחת הפינות המעניינות ביותר במקום. בה ניתן ללמוד על נושאים שונים הקשורים ליקום, לגלקסיית שביל החלב ולמערכת השמש.

במקום גם מצפה כוכבים קטן, שמאפשר לצפות בכוכבים שונים וללמוד כיצד יודעים מצבעו של כל כוכב, ממה הוא עשוי.

במרכז, שהוקם ב-1968 ונקרא על שמו של תעשיין מקומי עשיר, מתקיימים גם אירועים ציבוריים והרצאות, שמטרתם להעלות את האוריינות המדעית והידע על החלל והגישה של המין האנושי אליו.



וביקור במרכז החלל מקמילן H.R:

https://youtu.be/38U0I_x_tpQ
הפלנטריום של וינה
הפלנטריום של וינה
#על הפלנטריום של העיר

יש לא מעט פלנטריומים ברחבי העולם, שתפקידם העיקרי הוא לספק תמונה וירטואלית של כיפת השמיים ולאפשר לציבור ללמוד על השמיים, היקום והגלקסיה, באמצעות הטלסקופיים המודרניים והציוד המתקדם של ימינו. גם כאן, במצפה הכוכבים של וינה, תוכלו לחוות את החוויה המיוחדת הזו.

הטכנולוגיה מאפשרת למבקרים לקבל המחשה של תנועת כוכבי הלכת, צפייה באירועים אסטרונומיים מרהיבים כמו ליקוי חמה או ליקוי ירח ולראות מיצגים אור-קוליים, הדמיות בקרני לייזר ועוד.

המקום מתאים לכל המשפחה והילדים ימצאו כאן עניין בפעילויות וסדנאות הנערכות כאן.

הפלנטריום נמצא בסמוך לפארק הפראטר והגלגל הענק של וינה, מה שאומר שהילדים ישמחו לשילוב של האטרקציות ביחד.
הפלנטריום של ורנה
הפלנטריום של ורנה
#על הפלנטריום ומצפה הכוכבים של העיר ורנה

היינו רוצים לספר שהפלנטריום בוורנה (National Observatory and Planetarium) הוא אטרקציה לכל המשפחה, הנחשבת לאחת האטרקציות המפורסמות בוורנה ומתאימה לילדים סקרנים, בדגש על הילדים הצעירים מביניהם.

אך קשה להתווכח עם רבים שיוצאים מכאן בתחושת תסכול. הסברים בבולגרית בלבד ותצוגה מיושנת, שלא עומדת בשורה אחת עם הרמה המצופה מעיר תיירות, לא מצדיקים בזבוז זמן על המקום.

מבנה הפלנטריום עצום, שנקרא על שם האסטרונום הפולני הדגול קופרניקוס, מבטיח להיות מקום להיכרות עם החלל שמסביבנו. הקומפלקס האסטרונומי המרשים ממוקם ממש ליד הכניסה אל גן הים. שנים רבות הוא נחשב לפלנטריום הגדול ביותר והמודרני ביותר במדינות הבלקן. דומה שמאז קרו דברים והוא קצת נעצר.

בפלנטריום יכולים המבקרים ללמוד על מערכת השמש, לבקר בהרצאות מיוחדות בתיאטרון השמיים של הפלנטריום. כאן תוכלו לחזות בתצוגות של מערכת השמש השמש, הירח, כוכבי הלכת ועוד. זה המקום שאליו באים כולם כאן, בכדי לרכוש ידע על החלל וחוקיו, באופן חווייתי ומהנה.

יש בפלנטריום קופרניקוס גם מצפה כוכבים, שיאפשר לכם לצפות ולהשקיף על מערכת השמש ועל שביל החלב.


#טיפים
מומלץ לברר לפני שאתם מגיעים, מהן שעות ההקרנה של המצגות וסרטי הפלנטריום באנגלית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Aj9xA9_q1CA

פלנטריום

פלנטריום אולריקו הפלי
פלנטריום אוּלְרִיקוֹ הָפְּלִי
#על הפלנטריום הגדול באיטליה

פלנטריום אוּלְרִיקוֹ הָפְּלִי (Civico Planetario Ulrico Hoepli), הוא הפלנטריום המרכזי של מילאנו ונחשב לפלנטריום הגדול והחשוב באיטליה. הוא מציע לכם טיול מרהיב ומשכיל בגלקסיה שמסביבנו. יש בו שפע של פעילויות מיוחדות לילדים ולכל המשפחה. המיצגים בו יקחו אתכם לעבר הכוכבים, ויחשפו בפניכם ידע חשוב על כדור הארץ, תופעות אסטרונומיות שונות ותגליות מרתקות בחלל.

כאן תוכלו לצפות בחוויות משולבות באנימציה ובמופעים אורקוליים צבעוניים, על החלל, מערכת השמש, הכוכבים וגרמי השמיים. המחזות הצבעוניים הללו מלמדים בצורה מרתקת וקלילה על החלל ומרכיביו ועל החוקים הפיזיקליים שפועלים בהם.

היסטורית, הפלנטריום הוקם בשנת 1930. הוא שוכן במבנה ניאו-קלאסי יפה ומכיל כ-300 מושבים. כיום מגיעים אליו מעל 100 אלף מבקרים בכל שנה.


#טיפים
כדאי להתעדכן על המופעים השונים באתר הפלנטריום (שלמטה).

כדאי להזמין כרטיסים מראש, במיוחד אם אתם מתכננים להגיע בסוף השבוע, כשהמקום עמוס במבקרים.


מבט מקרוב במבנה הפלנטריום:

https://youtu.be/Z7-OpIermT4
הפלנטריום המוסקבאי
הפלנטריום המוסקבאי
#על הפלנטריום במוסקבה

הפלנטריום של מוסקבה (Moskovskiy Planetariy) הוא אחד הגדולים בעולם. זהו מוזיאון החלל וכוכבי הלכת המציע חוויה לימודית של חלל ומדע לילדים ומבוגרים.

בפלנטריום תוכלו ללמוד על הגלקסיות, על מערכת השמש ועל כוכבי הלכת שבה. תיחשפו כאן לעולם מרהיב של החלל והכוכבים, להישגים המדעיים בחקר החלל והטכנולוגיות המתקדמות שפותחו בו.

כמו בכל פלנטריום, מרכזי כאן הוא ה"פלנטריום סקיי", מסך הכיפה שהוא מהגדולים באירופה. בעזרתו תראו את תמונת השמיים הדינמית והמפורטת של מערכת השמש ושביל החלב. באמצעות מערכת טכנולוגית משוכללת ושלל מוצגים בנושא. מוצגים בה מעל 9,000 כוכבים הנעים בחלל.

בפלנטריום מספר אולמות נוספים, העוסקים באסטרונומיה, פיזיקה ומחקר החלל. בין השאר תמצאו כאן, בקוטר של 400 מ"מ, את הטלסקופ הגדול במוסקבה, הנגיש לציבור הרחב.

עוד בפלנטריום תבקרו במוזיאון אינטראקטיבי, שנקרא לונריום ("Lunarium"). כאן יתאפשר לכם להתנסות בביצוע ניסויים מדעיים באמצעות מכשירים מיוחדים.

באולם הקולנוע בארבעה ממדים, תוכלו לצפות בסרט 4D על החלל.

עוד תיחשפו לתצוגות אינטראקטיביות מרתקות על החלל. לצידן תצוגת המטאוריטים מהחלל, שבמוזיאון ה"Urania", מקום שבו תוכלו לצפות ואפילו לגעת במטאורים אמיתיים מהחלל.

על גג הפלנטריום תראו את "גן השמיים", תצוגה היסטורית של חקר החלל, שבה מוצגים מכשירים למדידה ומחקר אסטרונומי, מתקופות שונות בהיסטוריה. שימו לב לתצוגת המכשירים ואביזרי האסטרונומיה העתיקים, שמראה את הדרך המופלאה שבה התקדם מדע החלל בחצי האלף האחרון.

מאז נוסד, בשנת 1929, הפלנטריום המוסקבאי, שהיה הפלנטריום הראשון ברוסיה, הלך והתפתח. בעשור הראשון של המאה החדשה הוא עבר שיפוץ נרחב, בו הוגדל שטחו כמעט פי 6.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/cbs9QM9Ms9o


ביקור במקום:

https://youtu.be/VZjlxSu3VLY


הדרכה:

https://youtu.be/nBTP47wko0M


בפלנטריום מתקיימים גם קונצרטים חדשניים:

https://youtu.be/aIGjH-vpJjU
האקדמיה למדעים של קליפורניה
האקדמיה למדעים של קליפורניה
#על הבית למספר מוזיאונים וחוויות מדעיות

האקדמיה למדעים של קליפורניה (California Academy of Sciences) היא המוסד היחידי בעולם שכולל גם פלנטריום, גם אקווריום, גם יער גשם בן 4 קומות וגם מוזיאון לטבע - הכל במבנה אחד!

דגש מיוחד מושם כאן על ביולוגיה ימית, כשבתצוגות הימיות כאן תוכלו לראות שונית אלמוגים, פינגווינים ואלפי דגים השוחים באקווריומים. לצד תצוגה זו יש אגף מיוחד המוקדש לרעידות אדמה ובפלנטריום מיצגי אסטרונומיה מרשימים.

מבנה האקדמיה למדעים עצמו הוא יפה, אקולוגי ומבנה מרשים מאד, גם מבחוץ וגם מבפנים. בסיום הביקור במקום, שווה לעלות אל גג המבנה, שכן הוא מציע נוף מרהיב וסוג של שיעור באקולוגיה.

האקדמיה למדעים של קליפורניה (California Academy of Sciences) היא רק אחת מתוך שלל אטרקציות שאפשר למצוא בפארק שער הזהב בסן פרנסיסקו. המקום מומלץ מאד למבקרים בעיר עם ילדים.


#הבניין ואיכות הסביבה
בניין האקדמיה למדעים של קליפורניה הוא אחד המבנים הירוקים בעולם. תכנן אותו רנצו פיאנו, האדריכל האיטלקי המפורסם שבעבר תכנן בין השאר את מרכז פומפידו בפריז. פיאנו העמיד לעצמו מטרה, לבחון כיצד יכולה האנושות, להקטין למינימום את פגיעתה והשפעתה על הטבע.

ואכן, האדריכל המוכשר השכיל לשלב נכון את הבניין המודרני, בלבו של הפארק. הוא שילב אותו בפארק העירוני של סן פרנסיסקו, כך שלא יפריע לטבע ולעצים שמסביבו. עם השנים אמרו מומחים על הבניין באהדה, שהוא "נוגע באדמה בעדינות של רקדנית באלט".


#מה תראו כאן?
מבנה האקדמיה למדעים של קליפורניה (California Academy of Sciences) מחבר בתוכו 3 מוסדות שונים, פלנטריום, מוזיאון לתולדות הטבע ואקווריום ולידם גם יער גשם קטן, הפועלים כולם תחת קורת גג משותפת.

הפלנטריום שכאן הוא הפלנטריום הדיגיטלי הגדול ביותר בעולם. הוא נקרא "מוריסון" פלנטריום (Morrison Planetarium). יש לו כיפה גדולה, בקוטר של 20 מטרים, שעליה מקרינים את מופעי הכוכבים ומופעי הלייזר שבמופעים האורקוליים המרתקים המתקיימים כאן.

המוזיאון לתולדות הטבע (Natural History Museum) הוא מוזיאון מרשים מאד, המתמקד בעיקר בשני תחומים, שיש ביניהם קשר הדוק. מדובר באבולוציה ולידה בשמירה על כדור הארץ.

במוזיאון תוכלו לראות שלל שלדי דינוזאורים ולידם בבניין של המוזיאון, יש גם חדר לפעילויות שונות, תצוגות אינטראקטיביות וכדומה. מומלץ לא להחמיץ כאן את תחנת רעידות האדמה, שתמחיש לילדים אמיצים במיוחד כיצד מרגישה רעידת אדמה, ואת תחנת החלל הבינלאומית.

האקווריום של סן פרנסיסקו (Steinhart Aquarium) נמצא גם הוא כאן ומכיל תצוגת ענק מרשימה, עם בסביבות 40 אלף בעלי חיים ימיים. ביניהם תוכלו לראות כאן תמנונים חכמים וגדולים, כרישים מסוכנים פחות ויותר ושלל מיני דגים מעניינים.

במבנה יש, כאמור, גם יער גשם מרהיב. הוא כולל כאן שלל בעלי חיים טרופיים, כולל ציפורים ופרפרים ממינים שונים ומשונים.


#טיפים
כל המוסדות והמוזיאונים נכללים בכרטיס אחד.

אם יש זמן, הקדישו יום שלם לביקור באקדמיה למדעים ופארק. אחרי המוזיאונים בבוקר, שווה לטייל בפארק בצהריים.

מדי שעתיים בערך מאכילים כאן את החיות. אל תחמיצו!


ביקור במקום:

https://youtu.be/dk8dU1BSp6Q


בלוגרים:

https://youtu.be/lNrFSdKiquY


הדרכה:

https://youtu.be/ZBESqRT35pY


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.