» «
שמורת קוקו דה מאר
אטרקציית הקוֹקוֹ דֶּה מֶאר
#על שמורת דקלי הענק של הקוקוס הענקי

קוֹקוֹ דֶּה מֶאר (Cocco de mer), הקוקוס המקומי כאן, הוא בעיני רבים הכוכב של סיישל. זהו קוקוס ענקי הגדל על דקל הקוקוס המקומי, שמיתמר לגובה של 35 מטרים.

מדריכים באי מספרים על גנרל בריטי בשם גורדון, שכשראה את עצי הקוקו דה מר הוא פסק מיידית שזהו עץ הדעת מגן העדן, זה שממנו למדו בני האדם את "עובדות החיים"...

בעמק של מאי ובשמורת הקוקו דה מאר, המקום בו נולד וצומח הקוקוס הימי, נטועים כ-5,000 עצי קוקוס ים שכאלה. מדובר בשמורת טבע יחודית של קוקוס הים והמקום הוכרז כאתר מורשת עולמית.

המבקרים כאן מטיילים בין עצי הקוקוס הייחודיים והגבוהים, שעליהם גדלים האגוזים העצומים. צורתם מזכירה איברי מין נקביים ואיברי מין זכריים.

ההליכה בשבילי שמורת העיר הזאת היא חוויה בלתי נשכחת. כה מרשימים הם מאות דקלי הקוקוס הכפול, עץ דקל אנדמי לאי הזה, שאינו גדל בשום מקום בעולם, אלא רק כאן.


#אגדה מקומית
התושבים המקומיים מאמינים ומספרים שבלילות ירח מלא ניתן להבחין בקוקוסים הזכריים והנקביים כשהם משוטטים על החוף, שלובי ידיים.

הם מספרים לכל תייר ותיירת שמגיעים לאי, שמי שיזכה לראות את הפירות הולכים כך בידיים שלובות, לא יעזוב את האי לעולם.


#מה תראו כאן?
בשמורת קוקו דה מאר תיהנו מהשילוב המפעים שבין נופי השמורה המדהימים, העצים הייחודיים והצמחים, לצד בעלי החיים, כמו התוכים, הסרטנים או החלזונות, שכולם חיים במעבה הטבע הפראי והמרגש שכאן.

הכירו מקרוב את הקוֹקוֹ דֶּה מֶאר, בעברית "קוקוס הים". אותם אגוזי ענק הם הפירות הגדולים ביותר שצומחים על עצי העולם. הם מדהימים בגודלם, צומחים ומבשילים על דקלים גבוהים, המיתמרים עד לגובה של 35 מטרים ויותר. גיל חלק מהם מגיע ל-800 שנה!

העלים של דקלי הקוקוס הללו דומים בצורתם לעלי הוושינגטוניה, אך בגודלם הם גדולים מהם בהרבה. לא קשה למצוא כפות דקל באורך של 7 מטרים וקוטר של 3.5 מטרים. ואגב, אומרים שהארוכים שבהם מגיעים ל-20 מטר אורך.


#על קוקוס הים
הקוקוס הזה, הקוקוס הכפול, שפירוש שמו הלטיני הוא בעברית "קוקוס הים", צומח רק באי פרלין, האי השני בגודלו באיי סיישל.

הקוקוס הכפול נתגלה לפני מאות שנים. זה היה בחופי האיים המלדיביים, אליהם הוא נסחף בזרמי הים. שמו המדעי הוא Lodoicea maldivica.

באותן שנים סברו שהאגוז הוא פירותיו של עץ הגדל בתוך הים. באירופה של ימי הביניים ייחסו לו רופאים תכונות רפואיות מפליגות. זו הסיבה שערכו אז נמדד בזהב.

בשנת 1930 הוכר האי כמקום הבלעדי בו גדל דקל זה. אגב, רק בהגיעו לגיל 60 מניב העץ את פריו היחיד.

הקוקוס הזה נחשב היום מסמליה הרשמיים של סיישל ומופיע גם בחותמת שהוטבעה בדרכון שלכם, כשנכנסתם לכאן.

באי פראלין בלבד, צומחים יותר מ-4,000 דקלים גבוהים וזקופים שעליהם גדל ה"קוקו דה מר".

כאחד מסמליה המובהקים של סיישל, קוקוס הים הוא פרי מיוחד במינו. יש את הקוקוס הזכרי ויש את הקוקוס הנקבי. הם קצת מזכירים את אברי המין הזכריים והנקביים שלנו...


#טיפים
סיור מודרך בשמורת הקוקו דה מאר הוא מומלץ.

היזהרו מאגוזי קוקוס שעלולים ליפול לפתע.


מבט אל הקוקו דה מאר:

https://youtu.be/OCo7novymuo


ביקור במקום:

https://youtu.be/mo-zQeQsjes


המארחים:

https://youtu.be/giEh8oNO7ys


כתבה:

https://youtu.be/odT3Kl0skzk


כך מעבדים את הקוקו דל מר:

https://youtu.be/jmbpPtKtmPA
סיישל
איי סֶיְישֶׁל
#על גן העדן שעל הים

חופשה באיי סֶיְישֶׁל (Seychelles), שזכו לכינוי "איי גן העדן", היא קצת כמו לבקר בתוך גלויה. יופיים של האיים הללו ידוע משכבר הימים אך עד שנות ה-70 של המאה ה-20 מעטים נהנו מהם. רק הקמת שדה התעופה היא שהפכה את איי הארכיפלג נגישים לתיירות של ממש.

ואכן, סיישל היא היעד החלומי האידיאלי לתיירים. היא מציעה נופש באי טרופי, עם החופים היפים בתבל, לצד תרבות ססגונית, אוכל טוב וטבע שאין כמותו.

אך יש כאן גם מלונות מפנקים עבור תיירי נופש, המבלים חופשה שלמה בתוכם, עם גיחות קצרות החוצה ולצידם הרבה טבע ייחודי ומסקרן. כי סיישל היא מדינת איים מדהימה ואקזוטית, המציעה יופי טהור של חופים וטבע, לצד החופש המושלם.

כאן ייהנו גם חובבי הטבע והיופי וגם אוהבי החיים הטובים וחופשת הבטן גב. לכאן מגיעים זוגות בירח דבש, משפחות עם ילדים וגם בני גיל הזהב ומטיילים וצוללים של טבע.

את כל האטרקציות באיים וסביבתם ראו בתגית "סיישל".


#היסטוריה
ההיסטוריה מספרת כי מגלה הארצות האדמירל ואסקו דה גמה עבר כאן ב- 1502 אך לא עצר. הוא הסתפק בכך שקרא לארכיפלג הגדול על שמו האמירנטים (Amirantes). בשנת 1502 כבר הופיעו האיים במפה הפורטוגלית של אלברטו קנטינו בשם "שבע האחיות".

הצי הבריטי, שנחת בסיישל בתחילת המאה ה-17, אף הוא לא גילה כל עניין ליישבו. המבקרים העיקריים אז היו פיראטים, שלפי השמועה טמנו באדמתם את האוצרות ששדדו.

משלחתו צרפתית של לאזאר פיקו הגיעה לאי מאהה ב-1746 ועשור שנים אחריה באה משלחת שנייה שתבעה בעלות על האיים בשם מלך צרפת. היא הציבה אז אנדרטת אבן, המוצבת כיום במוזיאון הלאומי של סיישל, בבירה ויקטוריה.

מבחינה מדינית, סיישל היא מדינה צעירה יחסית, שראשיתה ב-1756 בהתיישבות צרפתית קטנה. אז גם זכו האיים לשמם הנוכחי, על שם שר האוצר הצרפתי באותה עת, הוויקונט מורו דה סיישל.

הצרפתים שמתחילים ליישב את האיים, מביאים איתם אלפי עבדים שחורים ונוטעים באיים מטעי קוקוס וקינמון. בעקבות המהפכה הצרפתית מגורשות לאיים כמה מאות משפחות צרפתיות, חלקן עתירות ממון, וממשיכות את תהליך ההתיישבות, קניית העבדים והנטיעות. האיים נותרו בידיים צרפתיות עד לתבוסתו של צבא נפוליאון בקרב ווטרלו.

הצרפתים שלטו באיים עד 1812, שאז הפך המקום למושבה בריטית. הישוב היחיד בו נקרא אז על שם מלכת אנגליה, ששלטה בה ובמושבותיה במשך רוב שנות המאה ה-19, המלכה ויקטוריה.

תחת שלטונו של הכתר הבריטי, כמות התושבים הכפילה את עצמה והחל להתבסס בה מסחר באגוזי קוקוס, כותנה וקני סוכר, אך גם של עבדים... בתקופה זו הפכה העיר ויקטוריה (על שם המלכה הבריטית) לעיר הבירה של הארכיפלג.

בשנת 1903 מופרדים איי סיישל מהאי מאוריציוס והופכים למושבת כתר בריטית. ב-1939 נולד המטבע המקומי - הרופיה של סיישל.

עד שנות השבעים של המאה ה-20, הדרך היחידה להגיע לכאן הייתה בשייט איטי מיבשת אפריקה. הקמת שדה התעופה בצידו המזרחי של האי מאהה, פתחה בבת אחת את מדינת סיישל, שאך הוכרזה כמדינה עצמאית, לתחבורה אווירית. מכאן החלה תנופת פיתוח אדירה לתיירות והוקמו בה בתי מלון רבים, בעיקר על קו החוף.

במקביל החלו אז לפתוח בה מפעלי תעשיה זעירה, תעשייה המבוססת על עצי הקוקוס הטבעיים ועיבוד האגוזים להפקת שמן קוקוס ונגזריו השונים. זאת לצד גידול של וניל, קינמון ותבלינים אחרים.

כיום סיישל היא דמוקרטיה עצמאית, בעלת אוריינטציה מזרחית. נשארו בה סימנים אופייניים לשלטון הבריטי ששרר כאן, כמו הנהיגה בצד שמאל של הכביש.


#אנשים
רק 33 איים מתוך 115 האיים שבארכיפלג מיושבים. מרבית האוכלוסיה כאן וגם התיירים מתרכזים בשלושת האיים המרכזיים במדינה: האי המרכזי מאהה (Mahé), האי פראלין (Praslin) והאי לה דיג (La Digue).

האוכלוסיה כאן מורכבת מערבוב של מגוון בני אסיה, אפריקה ואירופה. יש כאן הודים, מלאיים וקריאולים. תושבי סיישל ברובם קריאולים, בני תערובת לבנים ושחורים הצבועים בכל צבעי החום והשחור האפשריים.

תרבותית סיישל מאופיינת בשילוב מרתק בין תרבות אירופאית ואפריקאית. השפה השלטת היא צרפתית ומבוטאת בהטעמה קריאולית שמתנגנת שונה מהצרפתית של צרפת.

על אף 160 שנות שלטון בריטי ואף שהאנגלית היא שפתם הרשמית והם משתייכים לחבר העמים הבריטי, התושבים כאן יותר צרפתים משהם בריטים. השפה המדוברת כאן היא הקריאולית, שיש האומרים שהיא "צרפתית מקולקלת".

בסיישל הבטחון האישי גבוה והפשע מינימלי. המזג והחביבות של האנשים קרובים לטמפרמנט הצרפתי ולא לקור המזג הבריטי. כאלה הם גם הבגדים הצבעוניים והמטבח המקומי המושפע מאוד מזה הצרפתי.

https://youtu.be/rAjM_o-WYMw


#מתי לבוא?
מזג האוויר באיי סיישל מוגדר על ידי רבים כמושלם. ומזג אוויר כזה מאפשר לנפוש בו לאורך כל עונות השנה. לאורך מרבית ימי השנה אפשר לרחוץ בים רגוע, כולל ספורט ימי.

ועדיין, העונה הטובה יותר לבקר כאן היא בין מאי לספטמבר.

צוללנים יעדיפו להגיע לצלילות כאן בחודשים מרץ עד מאי וספטמבר עד נובמבר.

גלישת רוח מומלצת כאן בחודשים מאי עד ספטמבר.

צפרים יעדיפו את חודש אפריל לצפייה ברבייה, כשחודשי מאי-ספטמבר הם חודשי הקינון ובאוקטובר - עונת הנדידה.


#תנאי כניסה לסיישל
בדקו מראש את דרישות הכניסה לסיישל. הדרישה לוויזה קיימת אבל לא תמיד מיושמת. בדקו את המצב לקראת נסיעתכם.

את הדברים הבאים תידרשו להציג לפקידי ההגירה של סיישל:

דרכון בתוקף - ממועד הכניסה לסיישל ועד לזמן היציאה.

כרטיס חזרה - שמעיד מתי ואיך תצאו מסיישל.

קבלה מבית המלון - בו מצוין היכן תתארחו בסיישל.

כסף לפי ימים - סכום מזומן של 150 דולר לכל יום שתשהו בסיישל. רצוי לגיבוי גם כרטיס אשראי,

עוד יהיה מילוי של טפסי הצהרת בריאות ואי יבוא צמחים ובעלי חיים חולים.


#טבע
בסיישל טבע נהדר, עם נופי פרא, יערות סבוכים, שמורות טבע ייחודיות ופארקים רבים. בכל אלה צמחייה טרופית עשירה, מגוונת וייחודית לאזור זה של העולם.

יש כאן את פרוייקטי השימור של צבי הענק והציפורים הנדירות שחלקן אנדמיות. לצידם צמחים אנדמיים נדירים, שגדלים רק כאן ולא ניתן למצוא בשום מקום אחר בעולם.

ביניהם בולטים עצי "קוקוס הים", הקוקו דה מאר, שנמצאים בשמורת ואל דה מאי. כך גם הצמח הטורף נפנטס פרבילי, המוכר גם בכינוי "קנקן סיישל" ומוכרים גם צמח המדוזה שצומח רק על האי מאהה ומיני סחלבים נדירים.

לא נשכח את אתרי הצלילה המדהימים שכאן. חופים לבנים, עם ים טורקיז, דקלי קוקוס, סלעי גרניט מרהיבים ושוניות אלמוגים זוהרות, לצד כרישים, דולפינים ודגי ברקודה.

גם בגאולוגיה שלה סיישל היא מיוחדת, לעומת האיים האוקייניים שבאוקיאנוס ההודי והשקט. המסלע באיי סיישל, שאינם געשיים במקורם, לא עשוי בזלת, אלא סלעי יסוד - בעיקר גרניט.


#גיאוגרפיה
115 האיים של סיישל ממוקמים במרכז האוקיינוס ההודי. יש בהם את 3 האיים המרכזיים ועוד איים נוספים, קטנים יותר וכמעט לא מיושבים, אבל מעניינים מאוד. ביניהם תמצאו את אי הציפורים, אי הצבים, איי האלמוגים ועוד.

איי סיישל מציעים יערות גשם, חופים לבנים, כשהמרכזי מביניהם הוא מאהה (Mahe) - האי הגדול והמרכזי בארכיפלג, בו גם שוכנת בירת האי, העיר ויקטוריה. עיר עם מרכזי הקניות והבילוי העיקריים ושדה התעופה הבינלאומי היחיד בסיישל.


#מזג אוויר
האקלים של איי סיישל הוא סוב-טרופי. באיי סיישל חם ולח במשך רוב ימות השנה. טווח הטמפרטורות כאן נע בין 24 ל-32 מעלות, עם ממוצע שנתי של 29 מעלות. כמעט בכל חודשי השנה יכול לרדת גשם.

סיישל נוחה וחמימה וכך גם טמפרטורת המים בחופיה וזה מה שהופך אותם כל כך נעימים להשתכשכות ושחייה.

שתי עונות עיקריות בסיישל:
- מאוקטובר עד אפריל שורר כאן מזג אוויר חם ולח, עם מעט גשם לפרקים.
- ממאי עד אוקטובר מזג האוויר הוא קריר יחסית.


#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים באיים? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בסיישל".


#תחבורה
התחבורה בסיישל מגוונת ומשתנה בהתאם לצורך והמקום. באי המרכזי מאהה תוכלו להגיע ממקום למקום באמצעות נסיעה באוטובוס מקומי.

ההגעה לאיים הגדולים כמו האי פרלין אפשרית באמצעות טיסה פנימית או במעבורת. מעבורות וטיסות פועלים יומיומית בין האיים מאהה, פראלין ולה דיג.

המעוניינים ישכרו רכב, או רכב באגי פתוח שנקרא כאן Moke. רק חשוב לזכור שהנהיגה כאן היא בצד שמאל של הכביש.


#כסף
במרבית המקומות באיי סיישל מקבלים תשלום בדולר או ביורו. לכן אין הכרח בהמרה למטבע המקומי.


#קידומת סיישל
+248


#חופים
באיים של סיישל נמצאים כמה מהחופים היפים בעולם. אלה חופים לבנים, עם מי טורקיז, דקלים נישאים של קוקוס וסלעי גרניט מרהיבים וייחודיים.

לא תמצאו כאן שמשיות או כסאות חוף. הביאו מגבות או אמצעים לישיבה ושכיבה על החול ונסו לתפוס מקום תחת צילו של אחד הדקלים על החוף.


#שופינג
סיישל היא לא ממש מקום לשופינג. בלי קניונים, מחירים לא ממש זולים והקניות כאן הן בעיקר של מזכרות מקומיות ומוצרים מעט אקזוטיים, או כאלה שמנסים להיות כאלה.

את מרבית הקניות תמצאו כאן בחנויות הקטנות של המקומיים. חנויות מזכרות לא חסרות ואת אלה שכן תמצאו בתגית "שופינג בסיישל".


#אוכל
לטעם רבים המטבח של סיישל הוא מהמשובחים ביותר בעולם. זהו המטבח הקריאולי שניזון משפע הדגה, פירות הים, התבלינים המקומיים והפירות הטרופיים מרחבי סיישל.

המטבח המקומי הוא שילוב מעולה בין המטבח הצרפתי לשפע הדגה ופירות הים, כמו גם עם שלל הפירות האקזוטיים הצומחים באיים.

בסיישל תמצאו עונג לא נגמר של מטעמי המטבח הקריאולי, המוגשים במסעדות יוקרה מעולות, בחסות שפים מיומנים הממזגים אותם עם מטבחי העולם - מהמטבח של סין דרך הודו ועד צרפת ואנגליה.

המנה העיקרית כאן היא לרוב מבשר בקר, עוף, חזיר, טלה, לובסטר, תמנון או צדפות. על השולחן יככבו דגים בשרניים, כמו דג פארידה עם ג'ינג'ר ושום, סרדינים פיקנטיים או דג טונה וכמובן סרטנים או דיונונים עם רטבים על בסיס צ'ילי.

תוספת נפוצה למנה העיקרית תהיה אורז או פרי עץ הלחם, אבל תיתכן גם וריאציה בסגנון הבננות שיוגשו לכם עם מלח, או תפוחי אדמה ובננות שבושלו בחלב קוקוס.

מנות ייחודיות בסיישל יהיו "בקר סיישלי" - כינוי לבשר צב, צ'אטני מבשר כריש עם עדשים, פפאיה ירוקה, בצל מטוגן עם אורז ו"רוזט" (Rousettes), שהוא בשר עטלף המזכיר בשר צבי, אבל כולל המון עצמות קטנטנות.

לצד מנות כאלה נמכרים כאן סוגי אוכל רחוב אקזוטיים, כמו מטעמי קוקוס, או צ'יפס בננה. נסו ברחוב גם את ה"ג'ק פרוט", המשקה האהוב על התיירים ושמכינים מפרי אקזוטי שגדל כאן.

בשלל דוכנים, מסעדות ובחופי הים ימתינו לכם מנות, סלטי פירות, משקאות, או קינוחים, שהוכנו מפירות סיישל, כמו אננס, מנגו, בננות ופפאיה.

בגזרת האלכוהול שווה לטעום את יין הדקלים (Calou), שמכינים משרף קוקוס, ומשמש גם בבישול הקריאולי. הרום המקומי טעים ומשכר ומומלץ ללגום גם את הבקה (Bacca), שמכינים לאירועים טקסיים מליקר קנה סוכר ומישמש. דומה לו מעט גם ליקר הקוקוס הטרופי ה"קוקו ד'אמור" (Coco d'Amour) שנוצר מתמצית קוקוס.

יש גם בירות טובות, בדגש על המקומיות שכוללות את Seybrew ו-Ekyu.

רוצים ארוחה בלתי נשכחת? - הציצו לתגית "מקדשי אוכל בסיישל".

https://youtu.be/HCa2B3RcnwE


#תשר
האוכל יקר יחסית בסיישל. בהזמנת מלון קחו מינימום חצי פנסיון, כי מרבית המלונות רחוקים מהמסעדות.

בסיישל דמי השירות נכללים מראש בחשבון (בסביבות 5 עד 10%) שיגיש לכם המלצר בחשבון. הוסיפו עוד מעט, אבל רק במקרה של שירות יוצא דופן באיכותו.


#בילויים
קשה להבטיח בילויים מדהימים באיי סיישל. חיי לילה, אם יש כאלה, מתרכזים במאהה, הגדול באיי הארכיפלג.

אפילו בבירת סיישל ויקטוריה קשה יהיה למצוא חיי לילה ברמה ובמגוון של ערים גדולות באירופה או אמריקה.

ועדיין, בעיר הבירה יש מועדוני ריקודים וברים לבילויים. גם המתארחים במלונות ובאתרי הנופש באיי סיישל ייהנו מחיי לילה די מספקים, לצד הברים, הפאבים ואפילו הקזינו שבמתחם שלהם.

מסעדות ובתי קפה נהדרים תמצאו גם בשדרת בּוּ וָאלּוֹן, בהן מומלצת למשל הפיצה המקומית המעולה "באובב". גם "אדם אנד איב" שבריזורט אפיליה מציעה אוכל אסייתי מעולה (הזמינו מקום מראש). לסושי מצוין פנו ל"סיישימה" ב-H ריזורט.

למעט מקומות של חיי לילה שווים בוויקטוריה היכנסו לתגית "בילויים בסיישל".


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type G (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה:

https://youtu.be/JA6yrKt1at0


חוויות מגן העדן הטרופי של האוקינוס ההודי:

https://youtu.be/Pl-T6snpioQ


האיים מהמטוס:

https://youtu.be/sQF8QQ4nrQk


ממעוף הרחפן:

https://youtu.be/7wsezwjt1sY


מדריך מספר על האיים (עברית):

https://youtu.be/nnjkr0im1Tw


הדרכה:

https://youtu.be/_jnSAy9i0pU
חוות האוקיינוס פרלין
חוות האוקיינוס פְּרַלִין - יתכן שנסגרה
#על החווה לגידול צדפות ופנינים באי פרלין

חוות האוקיינוס פרלין (Praslin Pearl Farm), הממוקמת ליד שדה התעופה של האי פרלין, היא מעין מרכז מבקרים של חוות חקלאות ימית ואולי מרכז הכולל אקווריום ולידו חנות תכשיטים עם תוצרי ומוצרי החווה.

אזור הגידול הימי של החווה ממוקם בלב הים שבין האי פרלין לאי השכן קוריוז. בחווה התת-ימית הזו מגדלים צדפות ענק (Giant Clams) וצדפות שחורות שפה (Pinctada Margaritifera), שבהן מיוצרות באופן טבעי ולאורך שנים פנינים יפות ומוצלחות.


#מה תראו כאן?
באקווריום שתפגשו במרכז יש מספר מיכלים שבהם מוצגים בעלי חיים ימיים. יש כאן מכרישים וצבי ים ועד מגוון דגים טרופיים ממינים שונים. בעלי החיים הללו שבאקווריום מוחזקים כאן לפני שהם משוחררים אל הים הפתוח ובתצוגה יש ותוכלו ללטף ולגעת בחלק מהם.

בחנות התכשיטים של חוות האוקיינוס פרלין אפשר לראות את התוצרים של חוות הגידול הזו של הפנינים. מדובר בתצוגה מסחרית אך עדיין מעניינת, לא פחות מהאקווריום.

תמצאו כאן תכשיטי זהב המשובצים בפנינים טבעיות מאיכות גבוהה, כולל עדיים ותכשיטים שונים, טבעות, עגילים, תליונים ועוד.

חשוב לומר שהשם "פנינים שחורות" שהוזכר כאן לא משקף את צבעי הפנינים שמגודלות כאן, כי אלה כוללים גם גווני כסף בהיר, כהה, ואפילו גוונים טבעיים נוספים, כמו סגול, ירוק, כחול וגוון נחושת.


#טיפים
רכישה בחנות של המקום היא ערובה לקניית פנינים אמיתיות, תוצרי חקלאות ימית המגדלת צדפות בסביבת המחייה הטבעית שלהן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XmAuJdXpfCI
מוזיאון פרלן
מוזיאון פְּרַלִין
#על מוזיאון התרבות והמסורת של סיישל

מוזיאון פראלן (Praslin Museum) הוא המוזיאון שמציג את המסורת והתרבות של איי סיישל.

לצד המסורת והתרבות של בני האיים מוצגים כאן החי והצומח של סיישל. כך תקבלו למשל הסבר על הצמחים, הפירות ועשבי התיבול המקומיים. תוכלו ללמוד איך לפתוח אגוזי קוקוס ואיך להשתמש בכל החלקים של הפרי.

באזור החי המקומי ידריכו אתכם על עטלפים, ארנבות, חזירים וכמובן צבים שמגיעים לגיל של 160 שנים.

בתחום התרבות המקומית תוכלו ללמוד על כלי הנגינה והתרבות המסורתית של סיישל. כאן גם תלמדו על הדיור של המקום ותראו תותחים עתיקים.

זה מוזיאון די ייחודי ושווה ביקור.


#מה תראו כאן?
הביקור כאן הוא לא בדיוק מוזיאון רגיל, אלא יותר חוויה תרבותית באי, עם מעט בעלי חיים והדרכה עם סיפורים מההיסטוריה של סיישל.

תוכלו להתרשם כאן גם מכלי מוזיקה מסורתיים ומאביזרי המטבח הסיישלי מאובזר שמגיש כאן מטעמים מסורתיים.

ילדים ומבוגרים אוהבים יוכלו להאכיל את הצבים ואת עטלפי הפירות.

שווה לבקר בגן הסמוך למוזיאון, עם מבחר מצמחי האיים, כולל וניל וקינמון. תוכלו גם לצפות בפעילויות מסורתיות מקומיות, במיוחד בקטיף אגוזי הקוקוס.

המקום נחמד וגם אחרי הסיור אפשר להישאר ולהסתובב בו כרצונכם.


#טיפים
לרוב יש במוזיאון הדרכה חביבה אפילו משעשעת בחינם.

אחרי הסיור אפשר להישאר כרצונכם.

לא פעם מגישים לכם כאן מיץ פסיפלורה טבעי וטעים, עם כיבוד ומגש פירות.


אין סרטונים של המוזיאון אז הנה האי עצמו:

https://youtu.be/GMyRgTrm9n4

פראלן

פרלן
האי פְּרַלִין
#על אי חופי הקוקוס המהפנטים

האי פְּרַלִין (Praslin), פרסלין או פרלן, הוא האי השני בגודלו באיי סיישל. אמנם הוא מצוי במרחק של 45 קילומטרים צפונית-מזרחית לאי מאהה, אבל השניים שונים זה מזה לחלוטין.

מוקד העניין בפראלין הוא הפארק הלאומי "עמק מאי" (Vallee de Mai), בו תכירו את ה"קוֹקוֹ דֶּה מֶאר", דקלי הקוקוסים הענקיים שהם בעצם הפירות הגדולים ביותר בעולם וצומחים רק כאן.

בפרלן יש חופים טרופיים, מדהימים ביופיים, עם דקלים גבוהים, חול לבן וים טורקיז צלול שבו שוניות אלמוגים מרהיבות. כאן נמצאים, למעשה, כמה מהחופים המפורסמים של סיישל.

פרלין, שידוע במגוון צורות ההגייה שלו, כמו פרסלין ופראלאן, הוא אי גרניט חום שבמרכזו מתנשא לגובה של פחות מ-400 מטרים הר "פונד אזור" (Fond Azore), המיוער בצפיפות. מטיילים מיטיבי לכת ייהנו לטייל בו.


#מה עושים כאן?
בפרלין כמה מהחופים מהיפים בעולם ולא מעט אוכל טוב. מהחוף אפשר לשכור סירה ולשוט לשנורקלינג, פיקניק, צלילה או ארוחה על חוף או אפילו אי אחר.

כשנמאס לשרוץ על החוף או לבלוס אז שוכרים מכונית ומטיילים באי.

אז גם נוסעים לשמורת הקוקו דה מאר, הקוקוס של הים. השמורה הזו, שנקראת וָאלֶּה דֶּה מֶה (Vallee de Mai), בעברית "עמק מאי", היא גולת הכותרת של האי. זה פארק לאומי ואתר מורשת עולמית של אונסק"ו ובו בין השאר עצי הקוקוס הגדולים שהפכו לסמל של האי.

בפרלן, כמו בעוד איים כאן, תוכלו לראות צבי יבשה ענקיים. גילם לא פעם עולה על 100 שנה. לידם ניתן למצוא כאן גם בעלי חיים נדירים ואנדמיים. אחד מהם הוא התוכי השחור (Coracopsis barklyi) שאפשר לשמוע את קולו, אך קשה יותר לגלות ולראותו ביערות.

מעניינים גם הזיקית האנדמית (Archanius tigris) והטנרק (Tenrec), שהוא יונק זעיר שהגיע לכאן ממדגסקר.

פרלין מוקף באיים קטנים נוספים והוא גם מעין תחנת מעבר לאיים הללו. ביניהם שווים ביקור האיים לָהּ דִּיג (La Digue), קורייז (Curieuse), סנט פייר (St. Pierre) ואיי שמורות הציפורים, קוזין (Cousine) ואריד (Aride).


#חופי האי ושחייה בהם
בין חופיו המדהימים של האי נמצאים כמה מהחופים הידועים בכל העולם - שימו לב שאנס ז'ורז'ט (Anse Georgette) הוא מרהיב, אך עתיר זרמים ולפיכך מסוכן לשחייה.

לעומתו, חופים מעולים לשחייה וחווייה הם אנס וולברט (Anse Volbert), הידוע כ"חוף הזהב" (Cote d'Or), חוף עתיר מסעדות ונוף מושלם.

עוד נהדר כאן הוא חוף לזיו או לאציו (Anse Lazio), המשובץ בגושי סלע גרניט אדומים ענקיים והוא מהיפים בחופי סיישל. באחרון גם נמצא מעגן הספינות שמגיעות ממאהה וממשיכות לאי לה דיג.


#גאולוגיה
האי פרלן, יחד עם מאהה ולה דיג, הם שלושת האיים החשובים בין איי סיישל והמיושבים שבהם.

שלושתם, ביחד עם כשלושים איים נוספים וקטנים יותר, עשויים סלעי גרניט. האיים הללו הם שרידי רכס קדום, רכס מסקרין. עם יצירת יבשת אפריקה ושאר היבשות הדרומיות של ימינו ובמקביל - היעלמה של היבשת הדרומית העתיקה, גונדוונה, שקע אותו רכס בים והפך לרכס תת-ימי שפסגותיו המבצבצות הן אותם 33 איי הגרניט של סיישל.

פסגת האיים הללו היא בעצם הר סיישלואה, המתנשא במרכז האי מאהה, ומגיע לגובה של 906 מטרים.


#טיפים
ניתן להגיע לפראלין ממאהה בטיסה של רבע שעה או ב-45 דקות של שיט. שדה התעופה הזעיר של האי הוא נוח ומודרני למדי.

המתעתדים להישאר יום נוסף ראוי שיתאמו מקום לינה באחד המלונות או בתי ההארחה.

אוטובוס מסיע נוסעים משדה התעופה לשמורת עמק מאי, ולחופים האחרים במחיר נמוך במיוחד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/BKgRKxoma78


החופים של פרלין:

https://youtu.be/jsiUQTIeH0E


ביקור במקום:

https://youtu.be/19PdJRRcLnk


בלוגרים:

https://youtu.be/a2aa4aeeyJQ
חוויות
צלילה בסיישל
#צלילה בכלוב הכרישים

לכל מי שחלמו פעם לצלול עם כרישים, כאן בסיישל החלום שלכם עומד להתגשם.

באי מאהה, למשל, תוכלו לצלול עם כרישי לווייתן ענקיים ונהדרים. הצלילה הזו תחשוף אתכם לעולם התת-ימי המדהים, המתקיים בשוניות של האזור הטרופי שכאן, בין 4 ל-10 מעלות דרומית לקו המשווה.

בנוסף לכרישים תפגשו מתחת למים מגוון עצום של דגים ובעלי חיים ימיים צבעוניים ומיוחדים. בשוניות תפגשו גם מתמנונים ועד לובסטרים קטנים. באזור האיים הפנימיים תראו מגוון סוגי דגים מיוחדים ומרהיבים.


#איפה תראו מה?
לצלול עם כרישים, תמנונים, צבי ים ואחרים תוכלו בעיקר באיים פרלין, לה דיג ומאהה.

יש איים שניתן להגיע אליהם ביאכטות, בעוד שמרכזי הצלילה באי Desroches, יפגישו אתכם עם המערות והגאיות שבו. באי אלפונס (Alphonse) תצללו אל הצוק התת-ימי המרשים שבו.


#טיפים
להזמנת הצלילה לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת מפגש פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת המפגש בהרפתקה שבחרתם ולהגיע אליה.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/29LjOVlyCyU?t=3m35s


הדרכה לצלילות בסיישל:

https://youtu.be/irRgMu4Nf3I
ואל דה מאי
וָאלֶּה דֶּה מֶה, ואל דה מאי
#על העמק עם היערות הפרהיסטוריים עם אלפי דקלי ענק

שמורת וָאלֶּה דֶּה מֶה (Vallee 'de Mai), או ואלה דה מאי, היא האטרקציה המרכזית בפרלין, האי השני בגודלו ומהאיים היפים בסיישל. פירוש שמה בעברית של השמורה הזו הוא "עמק מאי", על שם חודש מאי שבו היא הפכה לפארק לאומי. תראו בה את הפירות הגדולים ביותר בעולם.

בעמק המיוער בצפיפות גדלים מיני עצים רבים. תוכלו לראות כאן את היערות הפרהיסטוריים, המכילים אלפי דקלי ענק נהדרים. הדקלים הללו הם עצי ה"קוקו דה מר" האנדמיים לסיישל, כלומר צומחים רק כאן.

הקוקוס הזה זכה לכינוי "קוקוס הים", בשל האמונה המקומית (המופרכת כמובן), שהוא גדל במעמקי הים.

שמורת הטבע הזו נכללת ברשימת אתרי המורשת העולמית של ארגון אונסק"ו.

ראו פירוט בתגית "שמורת קוקו דה מאר".


#מה תראו כאן?
ברור שאוהבי הטבע ירצו לבקר בשמורת הטבע שהוכרזה כאתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו. תראו כאן דקלי קוקוס ענקיים ונדירים, שיש רק בסיישל וזוהי אחת משני המקומות היחידים בעולם שבהם הם צומחים.

אל תחמיצו את המפל הנהדר שנופל בדרמטיות לתוך היער. הוא נמצא על הכביש הראשי, 10 דקות הליכה מהכניסה לשמורה.

בתוך השמורה כ-4,000 דקלי קוקוס שכאלו, לצד עצי הלחם, אננס בר, עצי תמרהינדי ועוד.

מכל מקום, אגוזי הענק הללו הם אטרקציה גדולה. אך לא רק בשל גודלם ונדירותם ולא בשל שמם. צורת התפרחת הזכרית שלהם מזכירה אברים פאליים ענקיים, באורך של מטר.

הפירות הנקביים, לעומתם, מזכירים איבר מין נקבי ונחשבים כמעוררים המלהיטים בעוצמה את היצרים והתשוקה המינית. מכאן בא כינויים "קוקו לאמור", בעברית "קוקוס האהבה".


#טיפים
הגעה לשמורה אפשרית באוטובוס מקומי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/T3HXojcRCvQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/Ow2RlcP-LX0


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.