» «

רובע קסטרו

רובע קסטרו
הקסטרו
#על רובע הגייז של סאן פרנסיסקו

רחוב קסטרו מציע את האזור הצבעוני והמשעשע ביותר ברחבי סן פרנסיסקו. הרחוב ורובע קסטרו כולו מהווים את מרכז הקהילה הגאה בעיר ואת שכונת הגייז הידועה וכנראה החשובה ביותר בעולם.

דגל הגאווה הצבעוני, שמתנוסס מעל שמו של רובע הקסטרו (The Castro) במפת העיר, מסגירים את אופיו המיוחד של הרובע הזה בעיר סן פרנסיסקו. אי אפשר לטעות לרגע לגבי הרובע הקטן והצבעוני הזה, שרבים מכנים בפשטות "גן העדן של הקהילה הגאה".

כאן מתגוררים הומוסקסואלים, לסביות וטרנסג'נדרים בהמוניהם. הם חיים ומבלים באחד המקומות הפתוחים והמקבלים שיש. שפע דגלי הגאווה המתנוססים מעל גגות הרובע ומעבר החצייה המפורסם ברחוב קסטרו, שנצבע בצבעי הקהילה, הם אות גאווה וסמל לדרך הארוכה והאמיצה שעשו חברי הקהילה הזו, במאבקם לשוויון זכויות.

הקסטרו מהווה מרכז התרבות העולמי של הקהילה וסמל למאבק של הקהילה הגאה לשוויון זכויות, מרכז הפעילות של הלסביות, ההומואים, הטרנסג'נדרים והביסקסואלים בעיר, אך גם בית לשוכנים בו ומקום לחיות בו.

והרובע הזה פתוח ומארח גם אורחים שהם סטרייטים לגמרי. ברחוב קסטרו, למשל, תוכלו לערוך טיול רגוע ונעים, לצפות בחיי הרחוב של סן פרנסיסקו ולבלות, לשתות ולאכול בכיף.


#מה תראו כאן?
ברחבי הקסטרו אפשר לראות המון דגלי גאווה על מרפסות הבתים, מחוץ לחנויות ועל עמודי התאורה.

שימו לב גם לאדריכלות הספרדית הקולוניאלית, שכל כך בולטת ברחוב ולבתי הקפה וה"גיי ברים" של רחוב הקסטרו. בהם מתקיימים לא מעט אירועים ומסיבות של אנשי הקהילה, אך הם לכולם.

ברחוב קסטרו בולט מאד גם ה-Rainbow Honor Walk. זהו מעבר חצייה מפורסם שיש בו אמירה חברתית. מאז שהוא נצבע בצבעי דגל הגאווה, הוא מהווה את אחד הסמלים המצולמים ביותר בשכונה. אל מעבר החצייה הזה מגיעים תיירים רבים, כדי להצטלם לידו וכשהם פוסעים עליו, ממש כמו שרבים נוהגים לעשות מאז שנות ה-60 בלונדון, במעבר החצייה של אבי רוד.

הגיעו לצומת הרחובות קסטרו ומרקט. זו כיכר על שם הארווי מילק, חבר המועצה ההומוסקסואל הראשון של סן פרנסיסקו, שנרצח בשנת 1978. בכיכר תראו דגל ענק על מוט גבוה.

לאורך רחוב הקסטרו תוכלו לראות כמה תיאטראות ובתי קולנוע. לצד סרטים בינלאומיים, מציגים כאן לא מעט קולנוע שעוסק באורח החיים של קהילת הלהט"ב או שהיוצרים נמנים עליה הקהילה הזו.

במפגש של רחוב הקסטרו עם רחוב 17 תוכלו לראות את פארק המשולש הוורוד. כאן ניצבת אנדרטה לזכר קורבנות השואה ההומוסקסואלים, במלחמת העולם השנייה. בשל נטייתם המינית הם נרצחו במחנות הריכוז וההשמדה.

במפגש של רחוב הקסטרו עם רחוב 18 נמצאת צומת מרכזית נוספת. כאן מתקיימים תהלוכות, אירועי קהילה משמעותיים וגם הפגנות, אם כי פחות מבעבר.


#אירועי מצעד הגאווה
במהלך חודש יוני, מדי שנה, מתקיים ברחוב קסטרו וברובע כולו "מצעד הגאווה" של סן פרנסיסקו. מצעד הגאווה הזה הוא אחד האירועים הגדולים, הצבעוניים והחשובים מסוגו, בעולם כולו.

האירוע מושך אליו עשרות אלפי תיירים וחברי קהילה, מכל רחבי ארצות הברית ומארצות רבות בעולם.

בילוי כאן, במסגרת או בסמוך לאירועי מצעד הגאווה של רחוב הקסטרו, מאפשר להשתתף באירועים שווים ובחגיגות מיוחדות.

אחד מהם הוא "פסטיבל הקולנוע הוורוד" שמתקיים ברובע קסטרו אחת לשנה.

גם אירועי "ליל כל הקדושים" של הרובע זוכים לביקוש והמון תשומת לב בעיר. האירועים והמסיבות המעולות שאנשי הקהילה מקיימים כאן, נחשבים מאד פופולאריים, גם בקרב תושבי קליפורניה וגם אצל תיירים, הנוהרים לרובע מהעולם כולו.


#הסיפור של רובע קסטרו
כיום מוכר הקסטרו בכל העולם ונודע כרובע ההומוסקסואלים הראשון בעולם וגם כגדול שבהם. אבל לא תמיד היה כאן כל כך קל, פתוח או מזמין.

בשנות ה-30 של המאה הקודמת היווה הרובע מרכז החיים של אירים ממעמד הפועלים. אז עוד לא היה כאן שום סימן לעתידו הלהט"בי של המקום.

אבל במהלך מלחמת העולם השנייה החלו להגיע לקסטרו חיילים רבים, ששוחררו באותה תקופה בגלל נטייתם המינית.

בשנות ה-60 הייתה כבר שכונת הקסטרו המרכז ההומוסקסואלי של קליפורניה וזה התחזק עוד יותר בזמן ההיפים, שדגלו באהבה חופשית וקבלה של כולם.

בעקבות מהפכת ילדי הפרחים שסן פרנסיסקו הייתה המרכז שלה וה"קיץ של אהבה" בשנת 1967, זכה כבר הרובע לשמו כמרכז הגייז של אמריקה. בשנות ה-70 הטא כבר מהווה מוקד משיכה להומואים ולסביות, מכל רחבי ארה"ב.

בשנות ה-70 נרצח על רקע נטייתו המינית, איש הקהילה הארווי מילק, שהיה חבר במועצת העיר סן פרנסיסקו. ביחד איתו מרצח גם ראש העיר. הרצח והאירועים שאחריו הפכו למנוע של קבלה וסובלנות כלפי אנשי הקהילה הגאה בעיר ומכאן הופך הרובע למרכז עולמי של קהילה הלהט"ב.







מבט מקרוב:

https://youtu.be/Fc6Tjm24dsE


מעבר החצייה המפורסם:

https://youtu.be/nkPrFOpdJro


האלווין ברחוב:

https://youtu.be/qzN_Jpr-UIw


ביקור במקום:

https://youtu.be/DTg7ySJCzDg


הדרכה:

https://youtu.be/be8xlkbB23M
קולנוע קסטרו
קולנוע קסטרו
#על הקולנוע הלהט"בי של סן פרנסיסקו

מאז נפתח ב-1922, קולנוע קסטרו (Castro Theatre), או בשמו הרשמי "תאטרון קסטרו", הוא אחד המוסדות הבולטים ברובע הקסטרו ובחיי קהילת הגייז המקומית.

קולנוע הקסטרו נבנה בסגנון בארוקי, ספרדי-קולוניאלי. הוא נחשב לאחד מבתי הקולנוע הראשונים בעיר. עוד בטרם הפך הקסטרו ל"מכה" של הגייז בעולם כולו, כבר קידם בית הקולנוע הזה את המסרים של פתיחות אמנותית וקבלת השונה.

בהמשך נפתחו, בנוסף לו, בתי קולנוע ותיאטראות נוספים שנהגו להציג כאן סרטים שעסקו באורח החיים של הלהט"ב או נעשו בידי יוצרים הומוסקסואלים ולסביות.

מאז 2011 צומצמו בקולנוע שכאן סרטי הקולנוע הרגילים למינימום והמקום הדגיש עוד יותר את הפאן החברתי שלו. הוא תמך בהפקת הסרט "Milk", על הארווי מילק וכיצד קידם את קהילת הגייז, עד שנרצח על משמרתו.

את הסרט מקרינים בקולנוע קסטרו באופן קבוע וגם בכך ובעוד פעולות לטובת הרעיון הגאה, הפך המקום עוד יותר משמעותי בחיי הקהילה שכאן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/S2pTjrp3xns


הדרכה:

https://youtu.be/RFMrHnKFeGY


ביקור במקום:

https://youtu.be/DyAFS8y2kV0


עימות פוליטי בתאטרון קסטרו:

https://youtu.be/4zuQTfnVXh0
טווין פיקס בר
טווין פיקס בר
#על הגיי-בר הראשון בארצות הברית

עבור הקהילה הגאה, טווין פיקס בר (Twin Peaks Tavern), שברחוב קסטרו פינת רחוב 17, הוא מקום היסטורי של ממש. כאן ניצב הגיי-בר הראשון בארצות הברית, בו פתחו את החלונות השקופים לרחוב, כך שהעוברים ושבים יכולים היו לראות מי יושבים בפנים.

באותה תקופה, זה לא היה דבר של מה בכך. ההעזה "לצאת מהארון" בעבר הייתה אמיתית ודרשה אומץ ונכונות לשלם מחירים. מי שישבו כאן היו אנשים שהתגברו על החשש מפסילה חברתית והיו נכונים להתעמת עם הקהל ההומופובי שבחוץ, תרתי משמע.


מקומיים מספרים:

https://youtu.be/TS9kFWt0Zv8


הדרכה:

https://youtu.be/wimLEdsMcmc
הארווי'ז
הארווי'ז בר מסעדה
#על בר המסעדה שבלב הקסטרו

הארווי'ז (Harvey's SF) הוא בר מסעדה בלב הקסטרו, שמוקדש לזכרו של הארווי מילק, חבר מועצת העיר סן פרנסיסקו, שנרצח בגלל נטיותיו וקידומו את הנושא הלהט"בי בעיר וברובע הקסטרו בפרט.

למעשה, הארווי'ז ניצב על מקומו של בר מסעדה בשם Elephant Walk שנםתח ב-1975 באותו מקום אך נפגע במהלך נקמה על המהומות שהתעוררו לאחר רצח ומשפט הרוצח של הארווי מילק. מילק, צריך להבין, היה בעל חנות מצלמות במעלה הרחוב ואהב מאד את הבר, בו חשו לראשונה חברי הקהילה הגאה בטחון ולא חששו להיות גלויים אל מול העולם. לאחר שהבניין כולו הוצת ונבנה מחדש, פתח הבעלים שלו את הארווי'ז ועשה היסטוריה.

שבו כאן לדרינק ליד החלון, התבוננו החוצה בתושבי השכונה, בעוברים והשבים וברגעים מהיום יום של הרובע הכי שמח וגיי בעולם.

איזה כיף שאנו חיים בעידן שבו יכול כל אחד להיות מי שהוא, מבלי לפחד או להסתיר את עצמו ואת אהבותיו.


#סיפור רצח מילק
בר המסעדה הארווי'ז נקרא על שמו של הארווי מילק, מי שהיה יהודי מלונג איילנד ופעיל נגד מלחמת וייטנאם. האיש היה גם הומוסקסואל מוצהר וקידם בחייו את האינטרסים של ההומוסקסואלים בקליפורניה בכלל ובסן פרנסיסקו בפרט.

לסן פרנסיסקו מילק עבר בתחילת שנות ה-70. בתחילה הוא פתח ברובע חנות צילום, בביחד עם שותפו לחיים. החנות ניצבה ברחוב הראשי של הקסטרו.

אלו היו שנים שבהן הפך בהדרגה הרובע משכונת פועלים לשכונת הקהילה הגאה של סן פרנסיסקו. באותה תקופה הגיעו לכאן המוני הומוסקסואלים מכל רחבי ארה"ב. די מהר הפך מילק לפעיל פוליטי נלהב. די מהר הוא צבר השפעה ברובע ובעיר והחל לכנות את עצמו בכינוי שלא מעט אחרים אימצו - "ראש העיר של הקסטרו".

ב-1977 ולאחר כמה ניסיונות, הצליח מילק להיבחר למועצת העיר סן פרנסיסקו. הוא הפך לראשון חברי מועצת העיר ההומוסקסואלים המוצהרים והירבה להשמיע את קולם של ההומואים בסן פרנסיסקו.

שנה אחר כך הגיע לבניין העיריה חבר מועצת העיר לשעבר, שרצה בהגבלת אנשי קהילת הלהט"ב במערכת החינוך. הוא ירה ורצח את ראש העירייה ואת מילק.

מיד הפך מילק לסמל במאבק לזכויות קהילת הלהט"ב. ב-1979, בתגובה לגזר דין מקל על הרוצח דן וייט, התרחשו מהומות אלימות ברובע קסטרו, שנודעו כ"מהומות ליל וייט".

המפגינים כנגד פסק הדין המקל טענו שהוא הושפע מנטייתו המינית של מילק. ההפגנות הפכו להפגנות המוניות שבשיאן הוצת בניין העירייה של סן פרנסיסקו.

אבל בשנות ה-80 החלו אנשי הקהילה לצבור כוח בעירייה והעיר הפכה בהדרגה למקום סובלני לאנשי הקהילה. בעיר החלו להתקיים מצעדי גאווה גדולים ברחוב הקסטרו וסן פרנסיסקו הייתה לעיר הראשונה שהתירה נישואים של בני זוג מאותו מין.

כך חולל רצח של חבר מועצה, על רקע נטייתו המינית, למנוע שהוביל לקבלה של בני הקהילה הגאה בעיר והפיכתה לעיר הסובלנית ביותר בעולם כלפיהם.


זוכרים את הארווי בהארווי'ז:

https://youtu.be/AT1TO075xwk


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.