» «

שווקים ברומא

קמפו די פיורי
שוק קמפו די פיורי
#על כיכר השוק שמנציחה את הקדוש של המדע
קמפו די פיורי היא כיכר מלבנית ברומא, שמהווה מרכז תרבותי ועסקי בעיר ושוכנת בחלק הנוצרי של רומא, עוד מימי הביניים. כיום היא מכילה שוק אוכל תוסס ומלא חיים. האזור הזה צבעוני ועשיר, מלא בפירות, ירקות, פסטות צבעוניות, דבש אורגני, תבלינים, גבינות ועוד. יש כאן שפע של דוכנים שונים ומגוונים. מסביב לכיכר רחובות מסחריים במחירים טובים ובתי קפה, המציעים ברובם גם רשת אלחוטית בחינם.

בכיכר גם תוכלו להסתכל על אנדרטת ג'ורדנו ברונו (Giordano Bruno), המדען שהקדים את זמנו והכנסייה שהוציאה אותו להורג על רעיונותיו לגבי מיקומו וחשיבותו של כדור הארץ במערכת השמש. שימו לב גם ללוח הברזל שליד האנדרטה, המיועד להנצחת ספרי התלמוד שנשרפו בכיכר הזו ממש.

משמעות שמה של הכיכר היא "שדה הפרחים" ("פיורי" באיטלקית הוא פרח). משערים שבעבר היה כאן שדה פתוח ובו פריחה יפהפייה ומכאן מקור השם. אם תחקרו, תלמדו גם על שמועה שאומרת שאולי הכיכר קרויה על שמה של פלורה, אהובתו של פומפיוס - שלא ברור אם הייתה אישה קיימת או בדיה ספרותית.



#כיכר קמפו די פיורי לתיירים
אחד המקומות ברומא שמתעוררים מוקדם בבוקר הוא הקמפו די פיורי. בעלי הבסטות מגיעות אל הכיכר מוקדם יחסית ומתמקמים במקומם הקבוע. זוהי אחת מהנקודות שלא תרצו לפספס אם אתם מגיעים לרומא, לפחות פעם אחת.

את התיירים הראשונים תוכלו לראות כבר בשעה 8:00. לקראת השעה 12:00 המקום כבר ממש יתמלא. שעות אחר הצהריים יהיו הרגועות ביותר. אבל אל תטעו, בשעה 20:00 הכיכר תתעורר שנית, הפעם לסבב הלילה שלה ותספק מקומות בילוי, ברים מגוונים ואפילו מועדון לילה.


#תולדות הכיכר
היום אתם רואים לפניכם כיכר מזמינה ומלאת אטרקציות. האמת היא, שלא תמיד היא הייתה כזו. בתקופת האימפריה הרומית, הנהר נהג להציף, מעת לעת, את הכיכר הזו לחלוטין, ביחד עם אזורים נוספים בעיר. האזור יובש לתמיד רק בראשית המאה הראשונה לספירה. אז גם החלה בנייה באזור. למרות זאת, היא עדיין נותרה נטושה יחסית ושימשה כ"שדה פרחים" חסר חשיבות.

העניין האמיתי באזור החל במאה ה-15, שכן האפיפיורים רצו להפגין את העושר והכוח שבידיהם. לכאן הגיע האפיפיור בוניפיציוס על מנת לבנות את כנסיית "סָנְטָה בְּרִיגִידָה" (החילות הקדושים). היום, במקומה, עומדת כאן השגרירות הצרפתית. אחריו הגיע האפיפיור קְלִיקְסְטוּס הַשְּׁלִישִׁי, שדרש לרצף את הכיכר. כמה שנים אחר-כך נבנו עליה הארמונות פאלאצו דֵּלָה קַנְסֶלֵרְיָה וזה של משפחת אוֹרְסִינִי.

עם הזמן הפכה הכיכר לשוק המקומי. נמכרו בו סוסים ומוצרים נוספים וההמונים התחילו לפקוד אותו. אבל לא רק למסחר היא שימשה. בימי האינקוויזיציה, במאות ה-16 וה-17, הכיכר הייתה מקום מרכזי להוצאת פושעים וכופרים להורג. אחת מההוצאות להורג המפורסמות ביותר הייתה של ג'ורדנו ברונו.


#מי היה ג'ורדנו ברונו - את מי הוציאה הכנסייה להורג בשל חלומותיו האסטרונומיים?
רבים רואים בו את "הקדוש של המדע". סיפורו של האסטרונום האיטלקי ג'ורדנו ברונו (Giordano Bruno) הוא אחד הסיפורים העצובים, של מדען שהקדים את זמנו ושילם בחייו על שהבין לפני כולם את מה שבדור הבא יבינו גדולי החוקרים.

בקרב יודעי דבר ברונו נחשב ל"קדוש הראשון של עולם המדע". בניגוד לקופרניקוס, בן זמנו הפולני, שאמר דברים דומים ואף הוכיח אותם מתמטית, לא רבים בציבור הרחב מכירים את שמו של ברונו, שהקדים את כולם בהבנת היקום ומקומנו בו - או במילים פשוטות - שכדור הארץ אינו מרכז העולם ושהיקום הוא אינסופי.

ברונו, מהעיר נפולי, הוא המדען הראשון שהקריב את חייו בשם המדע. ברונו הוצא להורג בשל "חלומות החלל" שחלם. הכל החל כשקרא ספר של לוקרציוס, משורר רומאי, שכתב 1500 שנה לפני כן שהיקום הוא אינסופי. ברונו חלם בדיוק על יקום כזה, שהאדם וכדור הארץ תופסים בו מקום קטן ביותר.

ברונו החל להפיץ את רעיונותיו לגבי היקום העצום, שבו יש עוד עולמות רבים כמו שלנו. הוא הגיע למסקנה שהכוכבים שנראים בשמיים הם בעצם שמשות, שיש מסביבן כוכבים קטנים הסובבים אותן. בעיני בני תקופתו, המאמינים במרכזיות של כדור הארץ ביקום, זה היה הזוי. כל זרמי הכנסייה החרימו את ברונו ואת טענותיו וראו בו כופר. באנגליה שאליה נסע כדי להרצות על רעיונותיו, לעגו לו המדענים של התקופה בבוז. זמן לא רב אחרי שחזר לאיטליה, הוא הוכנס לכלא, בשל "רעיונותיו הנואלים". במשך 8 שנים עונה ג'ורדנו ברונו על ידי האינקוויזיציה, אך הוא סרב להכחיש את רעיונותיו ועמד על דעתו. לפיכך הוצא ג'ורדנו ברונו להורג על ידי הכנסייה.

10 שנים אחרי מותו יצפה גלילאו לראשונה בטלסקופ ויצטרף לרעיונותיו של ברונו, שהתבררו כמדויקים. בהדרגה יבין העולם המדעי ובשלב מאוחר יותר גם הכנסייה, שכדור הארץ רחוק מלהיות מרכז היקום ושברונו צדק. כיום יש אוניברסיטאות על שמו ומכוני מחקר.


#טיפים
בואו לשוק מוקדם ככל האפשר. מעבר לסחורה הטרייה להפליא, הצפיפות נמוכה וממש נעים בו. ארוחת בוקר? - בשוק!
פורטה פורטזה
שוק פּוֹרְטָה פּוֹרְטֵזֶה
#על שוק הפשפשים הענקי של רומא

רוצים שוק ענק של ימי ראשון?

חובבי שוקי הפשפשים ימצאו רוב הנאה ב"מַרְקֵטוֹ דִי פּוֹרְטָה פּוֹרְטֵזֶה" (Mercato Di Porta Portese) שמתקיים בעיר בימי ראשון.

עם יותר מ-2,000 דוכנים שונים, זהו שוק הפשפשים הגדול של העיר רומא. השוק נמצא ברובע טראסטוורה הבוהמייני ושוקק החיים, שבקרבת נהר הטיבר.

לחובבי המציאות זהו אתר חובה בעיר. כאן ייהנו לבקר במיוחד חובבי וינטג' וציידי מציאות יד שנייה. בשוק הפשפשים המפורסם הזה תוכלו למצוא בגדים, תמונות, מציאות, תקליטים, עתיקות מגוונות, רהיטים, פסלים, תכשיטים ועוד.


#טיפים
כדי ליהנות מהמציאות השוות באמת, הגיעו מוקדם, עוד לפני שהשוק מתמלא.

בשוק מותר ונהוג להתמקח על המחירים!

שימו לב והיזהרו מכייסים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4oe6lHX7278


ביקור במקום:

https://youtu.be/Awe-BcF-ZLA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.