» «

שכונת זמאלק

זמאלק
שכונת זמאלק
#על שכונת המעמד הבינוני גבוה של קהיר

לצד הרבעים מעדי, מוהנדסין, הליופוליס וגרדן סיטי, רובע זמאלק (Zamalek) הוא אחד מרבעי המגורים היוקרתיים, של עשירי קהיר. הווילות ובנייני הדירות מהמאה ה-19 שבשדרות הרובע השקטות הופכים את הרובע לאחד הנחשקים בעיר. רבים מהאזרחים הזרים המתגוררים בקהיר גרים כאן.

בזמאלק תמצאו את המעדניות, חנויות האופנה והמעצבים, מועדוני המוסיקה האיכותית, חנויות הספרים בכל השפות ואת חיי הלילה השוקקים בעיר.

יש כאן גם מסעדות יוקרה, פאבים, בתי קפה אירופאים, לצד הסגנון המקומי ומבני תרבות חשובים, כמו גלריות ומוזיאונים. בולטים כאן בית האופרה של קהיר, מוזיאון הקרמיקה האסלאמית ומרכז התרבות אל סאוי.

הכל עובד כאן עד שעות הערב המאוחרות. אנשים עושים כאן שופינג עד חצות וגם בשעות הקטנות, הרחובות הראשיים הומים מפעילות.

זמאלק נמצא במרכז קהיר וכולל את חלקו הצפוני של האי ג'זירה שבנהר הנילוס.


#תולדות הרובע
כינויו של האי גזירה בימי שלטונו של אסמאעיל פאשא היה "הגן הבוטני" (Jardin des Plantes). באותה תקופה תכנן אדריכל הנוף הצרפתי, דה לה שבלרי, את הגנים שבאי, דאג לנטיעה של צמחים אקזוטיים שהובאו מרחבי העולם ומיקם בו משתלות רבות.

עם הזמן וצרכי קהיר המתרחבת, החלו לבנות על האי יותר ויותר בתים. ברובע נולדו אז שני אזורים שונים, שזמאלק היה אחד מהם. לאורך שנות קיומו ידע הרובע שינויים שונים, שהיו קשורים במצב הכלכלי והמדיני בקהיר. אלה הובילו אותו בהדרגה להפוך לאחד מהצפופים שבחלקי האי. בכך גם הלכו ונעלמו השטחים הירוקים שהיו בו בעבר.

כיום נותרה מהגנים הבוטניים ששכנו כאן בעבר רק רצועה ירוקה ורחבה שמפרידה בין שתי השכונות שעל האי וחוצה אותו לשניים.


#כיצד הפך קיוסק למשכנם של קיסרים ושועי עולם
מעט אחרי התקופה שבה נוצרו הגנים הבוטניים על האי גזירה, נבנה על חופו המזרחי של האי קיוסק ששירת את המבקרים באי ובגנים הבוטניים שבו.

לקראת שנת 1869 הוזז הקיוסק משם ובמקומו נבנה ארמון ג'זירה. זה היה ארמון קיץ שצורתו הייתה כשל האות U. הארמון לא נבנה סתם על האי. הוא יועד לארח את האורחים החשובים שהתעתדו להגיע לקראת חגיגות פתיחת תעלת סואץ באותה שנה.

הארמון ארח באותה תקופה לא מעט שועי עולם, ביניהם היו קיסר אוסטריה, פרנץ יוזף הראשון וגם אז'ני, אשתו של קיסר צרפת, נפוליאון השלישי.

בימינו ארמון ג'זירה הוא חלק ממלון מריוט שבקהיר. על גגו יש תיאטרון פתוח, המציג מופעים שונים ומשקיף אל נהר הנילוס. הוא לא היחיד שנבנה על האי ובני משפחת המלוכה המצרית זכו כאן לארמונות נוספים.


זמאלק ומגדל קהיר מהנילוס:

https://youtu.be/7TQscX9Yfec


ארמון המלך פארוק בשכונה:

https://youtu.be/x5RsCChqDhA
המוזיאון לקרמיקה אסלאמית
המוזיאון לקרמיקה אסלאמית
#על המוזיאון שמציג את הקרמיקה האיסלאמית

ממוקם בארמונו של הנסיך אבראהים בזמאלק, המוזיאון לקרמיקה אסלאמית (Museum of Islamic Ceramics) שבזמאלק מציג אוסף נהדר של כלי קרמיקה ואמנות מקרמיקה, שהובאו לכאן ממדינות איסלאמיות שונות בעולם.

מבט מרתק לעבר הרחוק יתנו לכם לא פחות מאשר רימוני יד מהמאה ה-11. חשוב לדעת שאם בימינו יכול כל חייל לזרוק רימוני יד, בימי הביניים היו "רמנים", או "גרנדירים". אלו היו חיילים שהתמחו בתפעול ובזריקה של רימונים על האויב. רימוני היד היו אז, ודאי הבנתם, מורכבים, מסוכנים ומסובכים יותר לתפעול. כבר הביזנטים גילו שניתן להכניס לתוך כדים את "האש היוונית". זו הייתה תערובת של נפט וכוהל, שהחבטה מנפילת הכדים המלאים בה, הביאה להצתה ולהתפוצצות, עם נפילתם. המוסלמים, שלמדו מהביזנטים ולחמו נגד הצלבנים, השתמשו ברימוני יד מקרמיקה ורימונים כאלה התגלו בחפירות, במקומות שונים במזרח התיכון.

שווה לראות כאן גם את אוסף הכלים, הצלחות הצבעוניות, הקישוטים ואריחי הקרמיקה המצויירים ביד.

מרתקת לא פחות מהמוצגים שבה, היא האכסניה שבה שוכן המוזיאון, מאז היווסדו ב-1999. הוא ממוקם בארמונו של הנסיך עמר אבראהים, ארמון שנבנה בשנת 1921, בעידן שבו שלטו במצרים מלכים.


#טיפים
המוזיאון נסגר לשיפוץ בשנים האחרונות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/fwQ90Q4q3Ao
בית האופרה של קהיר
בית האופרה של קהיר
#על בית האופרה היוקרתי של בירת מצרים

בית האופרה של קהיר (Cairo Opera House), שבערבית נקרא "בית האופרה המצרי", הוא הכוכב של האי גֶזִירָה. זהו בניין מפואר במיוחד, המביס בקלות בתי אופרה רבים במערב.

כאן מופיעים האמנים וההרכבים המוזיקליים הבולטים במצרים. בית האופרה הוא חלק ממרכז התרבות הלאומי בקהיר ומתקיימות בו הרבה הופעות חיות.

בית האופרה נחנך ב-10 באוקטובר 1988, על האי ג'זירה שבנהר הנילוס, מערבית לעיר התחתית. הוא הוקם באמצעות תרומה של יפאן לעם המצרי, לאחר ביקור שערך נשיא מצרים חוסני מובארכ ביפאן, 3 שנים לפני כן.

הבניין נחנך ב-1988 בטקס מפואר, אליו הגיע גם נסיך יפאני רשמי. כאן הציג תיאטרון קבוקי יפאני לראשונה ביבשת אפריקה ובארצות ערב.


#טיפים
כדי להיכנס לאופרה או קונצרט באולם הגדול של בית האופרה, יש להגיע בלבוש רשמי, כלומר חליפה ועניבה. הם מקפידים על כך מאד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gm187m4qKFQ
מגדל קהיר
מגדל קהיר
#על המגדל המפורסם של קהיר

מגדל קהיר (Cairo Tower), או מגדל הבורג', ניצב על האי ג'זירה שעל הנילוס. זהו מבנה בן 63 קומות, יצוק בטון, בצורת עמוד גבוה, המתנשא לגובה של 187 מטרים.

המגדל ניצב במרכז קהיר, ברובע זמאלק שעל האי ג'זירה, הוא מגדל תצפית וחוויה, אך גם מגדל תקשורת. הוא נחשב לאייקון עירוני בקהיר - אחד המבנים הבולטים והמוכרים ביותר בנופה של העיר הגדולה. בנייתו הסתיימה ב-1961. בעשר השנים הראשונות לקיומו הוא היה המגדל הגבוה ביותר ביבשת אפריקה.

בראש המגדל, שבשנת 2009 סיימו בו שיפוץ נרחב, יש רחבת תצפית בצורת יציע. לידה ניצבת מסעדה מסתובבת, המשלימה כל 70 דקות סיבוב שלם. משתיהן רואים את נופה של קהיר.


#תולדות המגדל
את מגדל קהיר תכנן האדריכל המצרי נאום שביב. החלו להקים אותו בשנת 1956 והבנייה הסתיימה 5 שנים אחר כך.

שימו לב למעטה המגדל, הנראה כתבנית מחוררת היטב. המעטה הזה, שהוענק למגדל, היה מכוון לדימוי תרבותי חשוב בתולדות מצרים והמסורת שלה. המרקם המחורר הזה דימה את פרח הלוטוס, פרח שנחשב מסמליה של מצרים העתיקה וממלא, כבר אלפי שנים, משמעויות דתיות בתרבויות רבות במזרח.


#איך נבנה המגדל בכספי שוחד?
המגדל הזה, לפחות לגרסת מנהיג מצרים כפי שסיפר אותה בשנות ה-60, נבנה, לא להאמין, מכספי שוחד! - ולא בסתם שוחד מדובר אלא ב-6 מיליון דולר, שקיבל הנשיא המצרי גמאל עבד אל נאצר מלא אחרת אלא מהממשל האמריקאי.

לטענת נאצר, ניסתה ממשלת ארצות הברית לשחד אותו. אבל הוא, לפי הגרסה הזו, במקום לספק לה את "הסחורה המדינית", העביר אותו היישר למימון בנייתו של המגדל...

מצד שני, לא בטוח תמיד שהסיפור הזה אמין ושהתקציב למימון המגדל אכן הוענק לו כשוחד, ועוד על ידי ממשלת ארצות הברית של אמריקה. נאצר היה מנהיג פיקח ומתוחכם ואמן של תעמולה וצבירת פופולריות. האמת שימשה אותו באופן גמיש משהו, לפי צרכיו הפוליטיים והוא לא תמיד נצמד אליה בהקפדה...


#התצפית מראש המגדל
מראש המגדל, שבזמנו היה הגבוה ביותר ביבשת אפריקה, תוכלו לראות את כל המטרופולין של קהיר, בתצפית פנורמית, בת 360 מעלות, של העיר הגדולה באפריקה.

המחזה מרהיב. מכאן ניתן לראות את הנילוס ואת הגשרים שמעליו, את הפירמידות של גיזה ואת שכונות העיר המפוזרות לכל הכיוונים.


#טיפים
העלייה למגדל היא אמנם מחזה יוצא דופן, אבל אם זמנכם מצומצם כדאי לקחת בחשבון שבגלל גודל המעליות יש תור גדול גם בעליה וגם בירידה, מה שיכול להצטבר לשעה ויותר בהמתנה.

אם אתם באים, השתדלו להגיע שעתיים לפני השקיעה. כך תוכלו לחוות את קהיר לפני, במהלך ואחרי השקיעה ולצפות בהחלפת הצבעים שלה, מהיום הצרוב באור, אל אורות הלילה של המגדלים והבתים המרצדים, לצד אורות הספינות המשייטות על הנילוס.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Trtq1xPl_co


המראה מבפנים והנוף הנשקף ממנו:

https://youtu.be/BAI9u-yX4-4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.