» «
שכונת מאה שערים
שכונת מאה שערים
#על השכונה הכי חרדית בירושלים

שכונת מאה שערים (Mea Shearim) היא ללא ספק שמורת טבע של ימים עברו.

חרדי, שמרני, שונה וגם מפתיע - רק 5 דקות הליכה ממרכז העיר ואנו בתוך עולם של פעם.

השכונה הזו היא שריד חי לקהילות היהודיות שחרבו באירופה בשואה ושחלקן הגיעו לרמת פאר והצלחה ניכרים לפני החורבן של מאה ה-20.

זה עולם של אוכל כשר, עם קולות תפילה, שיחות באידיש ולבוש צנוע, אבל הרבה חיים, אמונה ואהבת החיים והאל, לאו דווקא בסדר הזה...

השכונה המסקרנת הזו, דומה שהזמן עצר בה מלכת. ריחות הקיגל, מנות של גפילטע פיש, חלות, מאפים ותבשילים, קולות תפילה מהשטיבלים שבבניינים - כאן הכל שונה מירושלים החילונית ומהעולם המודרני.

כאן בתקשורת היא באמצעות הפשקווילים. אלו הם שלטי הקיר של החרדים, בהם מועברים מסרים קפדניים, מזהירים, ביקורתיים ונשכניים, המנסים לשמר את ערכי היהדות בקרב הציבור. הם משמשים ערוץ תקשורת להעברת מסרים בקהילה החרדית, ממש כמו שעושות רשתות חברתיות בקרב החילונים.


#תולדות השכונה
שכונת מאה שערים נבנתה ב-1874. היא הייתה השכונה החמישית, בין השכונות היהודיות שנבנו מחוץ לחומות העיר העתיקה.

ייסדו אותה אז כמה מתושבי העיר העתיקה, ביניהם יואל משה סלומון ויוסף ריבלין, מי שייסדו גם את שכונת נחלת שבעה.

עם השנים הסתפחו אל מאה שערים שכונות רבות, המקיפות אותה מסביב. זה קרה במהלך השנים, בעיקר בשל הריבוי הטבעי של תושבי מאה שערים, שאילץ אותם למצוא מקומות מגורים סמוכים.

התחרדות מאה שערים החלה מאוחר יותר, בסביבות שנות ה-40 של המאה העשרים. התהליך הזה אירע בהשפעתו של הרב זוננפלד, מי שהיה באותם ימים אחד הרבנים הקיצוניים בעיר. הוא משך את הפלג החרדי וגרם לו לסרב למנהיגותו ומרותו של הרב קוק, מי שייסד את הרבנות הראשית בישראל ושימש כרב הראשי של המדינה היהודית הצעירה.

עם הזמן החלו אנשי ועד השכונה להקפיד על שמירת וטיפוח האופי החרדי והאדוק של מאה שערים. אחת התקנות שאיפשרו את המגמה הזו הייתה קביעה של הרב על "איסור השכרת דירה למי שאינו מוחזק לישראל כשר".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/EmV0WFdo0Io


ביקור במקום:

https://youtu.be/KQZF-eZFAHE


מאה שערים ערב סוכות:

https://youtu.be/xBj9xX4_lT0


פורים בשכונה:

https://youtu.be/gosi1SnQJuQ
מעדניית הדר גאולה
מעדניית הדר גאולה
#על מעדניית דג ההרינג עם הפלפלים החריפים

מעדניית הדר גאולה (Hadar Geula Deli) מציעה כאן אוכל מעולמות אחרים. זה ה-מקום במאה שערים להצטייד במנות ראשונות ואחרונות לארוחות משפחתיות או סתם הביתה.

קנו כאן מאכלים כמו דג הרינג ליונז, שהוא דג מתובל במיונז וקציצות גפילטע פיש מתקתקות, עם או ללא ראש של דג.

בין 50 סוגי הסלטים שבמקרר הענקי תמצאו כאן, בין השאר, חלומות כמו סלט חריונז עשוי חזרת ומיונז, סלט חצילים נפלא בטעם כבד ועוד.

בחרו כאן מכמה סוגים של קוגל, כולל קוגל אטריות מתוק עם צימוקים, קוגל תפוחי אדמה וקוגל אטריות ירושלמי.

שווה להצטייד כאן גם בבלינצ’ס ממולאים תפוחי אדמה או גבינה מתוקה, קיגל תפוח אדמה, צ’ולנט פרווה מתוך הסיר הענקי שבמקום ועוד.

שווה לטעום את עוגת הקוקוש, שמכינים משכבות דקיקות של בצק שמרים, שמולאו בקקאו ריחני.

זהו הסניף החלבי של מעדניית “הדר גאולה”, שהיא המעדנייה הנחשבת והיקרה בשכונה.


#טיפים
בקצה המעדנייה תמצאו חדר אחורי קטן לישיבה, בו תוכלו לאכול, בסמוך לתלמידות אולפנה, את המעדנים שקניתם.

השתדלו לא להגיע בימי ראשון כשמדפי המעדנייה ריקים מסוף השבוע. גם יום חמישי, עם התורים העמוסים, פחות מתאים למבקרים.


סיורי האוכל מתייצבים כאן בקביעות:

https://youtu.be/Iq5Xuqnsb2o
קולנוע אדיסון
קולנוע אדיסון
#על המקום שבו עמד קולנוע חילוני בלב השכונה החרדית

קולנוע אדיסון (Edison Theater) הוא קולנוע מיתולוגי בהיסטוריה של ירושלים החדשה. פעם היא המהט סמן הקידמה של העיר והיום הוא משמש מעין שער כניסה אל השכונה החרדית מאה שערים.

קולנוע אדיסון, שעמד כאן פעם, היה קולנוע חילוני, שפעל בלב שכונה חרדית למהדרין. שמו של המקום היה מחווה לממציא תומס אדיסון, אחד מהממציאים של הקולנוע.

מדובר בבית קולנוע מעולה ואהוב על החילוניים בעיר ולמעשה הקולנוע הראשון בעיר שהופעלה בו מערכת מיזוג אוויר.

משך תקופה ארוכה נשמר כאן האיזון בין קהל צופי הסרטים החילוני של הקולנוע לבין השכנים החרדים ממאה שערים. צופי הסרטים אף נהגו לסיים את הסרט וללכת אל שכונת מאה שערים, כדי לזלול לחמניות שום חמות במאפיית אביחיל.

בקולנוע נהגו לקיים גם הופעות וערבי ראיונות. סוכם מול אנשי השכונה החרדית שמסביב, שבשבתות יעשו כאן הרצאות בלי שום הגברה וודאי לא במכירה של כרטיסים. התיכמונים היו משעשעים כי אנשי המקום נהגו להסתיר את המיקרופון של ההגברה בתוך זר הפרחים שעל הבמה. באירועים גדולים נהגו להציב את הפרחים אל מול המנחה. כל פעם שהמנחה היה מתרחק מהמיקרופון נהגו לצעוק לו מהקהל "דבר אל הפרחים!!”

אבל הפרת ההסכמים עם החרדים לא עשתה טוב למקום. בגלל חילול השבת והפרת הסיכומים, הציתו אותו בשנות ה-60, לפחות פעמיים.

בשנת 1995 הקולנוע נסגר לתמיד והמבנה עמד נטוש במשך 11 שנים. בשנת 2006 הוא נהרס לתמיד. מבנה הקולנוע אמנם הוסב אז למגורים זולים לחסידים, אבל את קדמת המבנה השאירו כמו שהייתה, זכר לימיו של המבנה, בתור בית הקולנוע המיתולוגי והחילוני של מאה שערים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/6Yoi0TWQGxw
מרכז החמוצים במאה שערים
מרכז החמוצים של כהן
#על הדגים המעושנים והכבושים של מרכז החמוצים

מרכז החמוצים (Cohen Pickle Center), שמנהל כהן בשכונת מאה שערים, הוא המקום בו תמצאו לצד הדגים הכבושים והמעושנים, גם מבחר רחב של חמוצים. נסו כאן את העגבניות הירוקות והמעולות של המקום. הן מפולפלות ועוקצניות מאוד ומשלימות היטב את הדג השמנוני.

אבל נתחיל בדגים המצויינים. יש כאן נתחי הרינג כבושים ומלוחים, מקרלים מעושנים ונהדרים, או סלמון בעישון קר אט חם. לצד המעושנים יש את הסלמון הכבוש שנקרא "גרבדלקס", לצד דגי מטיאס, פורלים ודגי טונה.

המקום מציע במחיר לא יקר מגש קטן ומעוצב, עם מבחר שהוא מעין מיקס של דגים מעושנים. את מגש הקרטון הזהוב תוכלו להגיש ישר אל השולחן.

משלימים את המבחר הנהדר גם רגל קרושה, גפילטע פיש מפולפל, כבד קצוץ וסיר צ'ולנט פרווה.יש גם נציגות לאוכל המזרחי, כמו חומוס אסלי ומתובל היטב וחציל קלוי שלם ומושלם, עם טחינה, עגבניות ופטרוזיליה.

שכונת מאה שערים

כיכר השבת
כיכר השבת
#על לב שכונת מאה שערים בירושלים

כיכר השבת (Kikar HaShabbat) היא ליבה הפועם של שכונת מאה שערים. הכיכר מהווה צומת מפורסם בירושלים, בין שכונות מאה שערים ושכונת גאולה.

למעשה, הכיכר נולדה בשם "כיכר יחזקאל", על שם הרחוב הסמוך. אבל בשנים שלאחר קום מדינת ישראל, נערכו בה המון הפגנות נגד חילול שבת, חלק גדול מהן אף הסתיים באלימות.

חשוב להבין - החרדים של מאה שערים רואים את עצמם כשומרי הגחלת וכאן בכיכר מתרחשים עד היום, מעת לעת, עימותים על שמירת השבת בירושלים.

כיום, כל האזור הוא חרדי והכיכר סגורה לתנועה של כלי רכב בשבתות ובחגי ישראל.


#הפשקווילים שעל הקירות בשכונה
שימו לב לפשקווילים שעל הקירות. אלה מודעות שחלקן מאד לוחמני ונועד לבצר את שמירת המצוות על ידי הציבור החרדי. בעולם החילוני הלך לוח מודעות ונעלם והיום הוא שריד מימים אחרים, ממש כמו הטלפון הציבורי. ברחוב החרדי, לעומת זאת, לוח המודעות הוא עדיין ערוץ התקשורת המרכזי ומשקף נאמנה את הלכי הרוח בקהילה החרדית. שום אינטרנט או אפליקציה לא עומדים להחליף אותו.

אגב, שימו לב שהשפה בחלק גדול מהפשקווילים היא עברית. עד לפני כמה שנים השתמשו תושבי השכונה רק בשפת היידיש. העברית נשמרה אז רק ללימוד תורה ולתפילות. היום העברית נכנסה למודעות הללו, כחלק משינוי משמעותי שעוברת שכונת מאה שערים ולמעשה כל החברה החרדית.


מבט בתהלוכה בכיכר:

https://youtu.be/XENz5Yr03k8


ביקור במקום:

https://youtu.be/vUPnVMtXMOI
מאפיית אביחיל
מאפיית אביחיל
#על המאפייה הוותיקה של מאה שערים

מאפיית אביחיל (Avichail Bakery) היא מאפייה פופולרית ואהובה בשכונת מאה שערים. זוהי אחת המאפיות הוותיקות בירושלים,

המאפייה הזו נולדה כעסק משפחתי, של אב המשפחה, שעלה לארץ בתחילת המאה ה-20. הוא החל אותה ממש בביתו, כשאת הבצק לאפייה הוא נהג ללוש באמבטיה.

את מאפיית אביחיל הזו הוא פתח ב-1932, במקום שעד אז שימש כתנור שכונתי. הוא הפך את המאפייה שלו למצליחה ועם השנים שמה יצא למרחוק. היום היא מותג ירושלמי מפורסם ויש אומרים שהיא מאפיית הפוסטר של מאה שערים.

אפשר להריח כאן את ניחוח הבצק. כיף כאן לטעום את הלחמניות, העוגות והמאפים המסורתיים. לקראת שבת הופכות, מטבע הדברים, הופכות החלות המגוונות של המאפיה לכוכבות המאפים החגיגיים של המקום. כבר בימי חמישי בערב, משתרך לפניה תור ארוך מאוד של קונים, המבקשים לקנות חלות ולחמניות לשבת.


#המלצה?
נסו את את לחמניות השום הידועות שלה, או את עוגות השמרים הממולאות והטעימות כל כך.


תולדות המאפייה:

https://youtu.be/x1TOZjjKbQ4


ביקור במקום:

https://youtu.be/dPm0QFg1zhY
סיורי אוכל עצמאיים
סיור פודיז בשכונת מאה שערים
#סיור בשכונה החרדית של ירושלים

הסיור מתחיל מקולנוע אדיסון וממשיך אל שכונת מאה שערים החרדית.

בביקור כאן שווה יהיה לקנות מרכיבי מזון שונים, במקומות האוכל שנפקוד. כולם יציעו וירכיבו ביחד את הארוחה שתייצג לנו את המטבח של מאה שערים.

נתחיל? אתם ברחוב ישעיהו פינת דוד ילין, ליד מה שהיה פעם קולנוע אדיסון? - אז היכנסו לתגית "סיור מאה שערים" והתחילו לנווט.


#קוד לבוש למאה שערים
חשוב לבוא בבגדים צנועים. בנות בשרוולים ארוכים, שמלות או חצאיות ארוכות ומומלץ גם צעיף בתיק. בנים במכנסיים ארוכים.
מסעדת דייטש
דייטש
#על המסעדה המעולה של מאה שערים

מסעדת דייטש (Daytsh) היא מהמסעדות הכי נחשבות במאה שערים. שלושת האחים הג'ינג'ים ומזוקנים מנהלים את האימפריה הקטנה, השוכנת במרתף, ומציעים את הצ'ולנט הטוב ביותר של מאה שערים.

לפני הכל, פתחו את הארוחה במרק עוף זהוב וצלול. בתוכו שוחים ביחד אטריות דקיקות וקניידלע שמנמן ואוורירי. מרק העוף עם הקניידלע מושלמים. הוא לא מתובל מדי והוא מרוכז וטעים להפליא.

למנה העיקרית שווה לנסות בדייטש, בנוסף לצ'ולנט הבשרי עם הקישקע הנפלא, שמכינים כאן עם שומן אווז, כמו פעם, גם את הפרפלעך הטעימים להפליא. אלה בצקניות חומות וקטנטנות שמבשלים בתוך ציר והן חלום שהתגשם.


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.