» «
אנפיוטיקה
אָנַפְיוֹטִיקָה
#על השכונה הכפרית של אתונה

אחת מהשכונות שאסור לכם לפספס בביקור באתונה, היא שכונת אָנַפְיוֹטִיקָה (Anafiotika), שממוקמת בצלו של האקרופוליס, בלב העיר. השכונה השקטה והקטנה הזו ציורית מאין כמותה עם הסמטאות הצרות, המדרגות הקטנות עשויות אבן והמבנים שעומדים כאן החל מהמאה ה-19. שימו לב לסגנון הבניה - בתים לבנים דמויי קוביה ודלתות וחלונות בצבעי כחול, ירוק או צהוב.

השכונה אמנם שקטה וגם את התושבים תראו לעתים רחוקות, אבל עדיין יש בה כמה מקומות שווה לשים לב אליהם. אחד מהם היא כנסיית אָיוֹס סִימֵאוֹן (Ayios Simeon), שנבנתה על ידי המתיישבים הראשונים של השכונה בשנת 1847. גם כנסיית מֶטַאמוֹרְפוֹזִיס (The Church of the Metamorphosis Sotiros) שהיא כנסייה כיפתית עשויה אבן שנבנתה במאה ה-14. עוד תראו כאן את הכפר מהאיים הקיקלאדיים שייסדו יוצאי הכפר אנאפי במאה ה-19.

מהמקום תוכלו לראות תצפית יפה על אתונה כולה.


תמונות מאנפיוטיקה:

https://youtu.be/VBlgTAnkGtU
מוזיאון האקרופוליס החדש
מוזיאון האקרופוליס החדש
#על המוזיאון המודרני שמציג את ממצאי האקרופוליס העתיק

במתחם המקדש העתיק, נפתח בשנת 2009 מוזיאון האקרופוליס החדש (New Acropolis Museum). המוזיאון המרשים והמודרני החדש, מנוגד באופן ברור לאתר ההיסטורי והעתיק.

מוצגים כאן מעל 4,000 ממצאים ומוצגים מהאקרופוליס ומאתונה העתיקה. יש כאן עושר של הסברים וממצאים מרתקים, ממקדש הפרתנון ועד לשכונות העתיקות של אתונה.


#אדריכלות המוזיאון
המוזיאון תוכנן בידי האדריכל השווייצרי ברנרד טשומי, שבסיועו של היווני מיכאל פוטיאדיס, יצר בניין בן 23 אלף מטרים רבועים, העשוי בטון חשוף, זכוכית, מתכת, וריצוף עשוי שיש בהיר וכהה. היפה כאן שגם בבניין המודרניסטי שאנו נמצאים בו, הצליח טשומי לצטט ולהתכתב בצורה מכבדת ומרתקת, עם אדריכלות המקדשים היווניים של אתונה.

האדריכל שילב כאן בצורה נפלאה את שרידי רובע המגורים העתיק שנחשפו בשטח הבנייה, במהלך הקמת הבניין. הוא גם השקיע לא מעט מאמצים בחווייה הוויזואלית של המבקרים, אם זה ביצירת קשר עין אל האקרופוליס ואל הפרתנון שבו, ואם זה בקשר העין שבין המבקרים לבין עצמם, בתוך המוזיאון.

יש כאן גם תכנון נפלא של המבנה, שמסתמך היטב על מקסימום התאורה הטבעית של אור השמש, שבא מבחוץ.

המוזיאון, אגב, הקפיץ באופן משמעותי את מעמדה של השכונה שבה הוא הוקם. בתוך זמן קצר השכונה הפכה משכונה סתמית באתונה, לשכונת יוקרה נחשבת בעיר.

מיקומו של המוזיאון, בסמוך לקצה הדרומי-מזרחי של האקרופוליס ולתחנת הרכבת התחתית, מזרים אליו מעל 5 מיליון מבקרים בכל שנה, מה עוד שהוא ממוזג היטב בקיץ ומחומם בחורף, שלא כמו האתרים המפורסמים והפתוחים לחלוטין.


#תצוגות המוזיאון
המוזיאון בנוי ב-4 מפלסים:

קומת המרתף - רצפת זכוכית המאפשרת צפייה בשרידי רובע מגורים ביזנטי, שהתגלה בחפירת היסודות לבניית המוזיאון.

קומת הכניסה - שרידים מהחפירות שבמורדות צוק האקרופוליס, מחוץ לעיר העליונה. יש כאן בעיקר כלי חרס, מהתקופה הנאוליתית ועד הרומאית. בנוסף, ממצאים ממקדש הנימפות, שנמצא ליד תיאטרון הורדוס אטיקוס, ומהאסקלפיון שנחשף ליד תיאטרון דיוניסוס.

קומה שנייה - ממצאי האקרופוליס הקדום, שנהרס בידי הפרסים, כמו פסלים מהפרתנון הקדום, של המאה ה-6 לפנה"ס. שימו לב ל"חיוך הארכאי", הקפוא, שמאפיין חלק גדול מהפסלים הללו, שהיו בחלקם קבועים בגמלוני המקדשים. על חלק מהפסלים שתראו כאן, ניתן עדיין לראות את סימני הצבע המקורי, מלפני 2,600 שנה. בקומה זו מוצג גם אוסף של פסלי נערים ונערות עשויי שיש, שהוקדשו למקדש הקדום.

קומה עליונה - זו קומת הפרתנון. מוצגים בה מבחר ממצאים מהמקדש המפורסם בעולם. מרבית הפריטים המקוריים, אגב, נמצאים במוזיאון הבריטי, אבל ניתן לצפות בהעתקים מדוייקים, לצד ממצאים כמו האפריז המפוסל שהקיף את הפרתנון, המֶטוֹפּוֹת, שהן לוחות מלבניים עם תבליטים מפוסלים מהפרתנון והשרידים של פסלי הגמלונים.

עוד בקומה זו מוצגים פסלים ותבליטים ממקדש אַתֵנָה נִיקֶה, מבנה הפְּרוֹפִּילֵאָה ומקדש האֶרֶכְתֵיאוֹן, שתוכלו לראות חמישה מתוך ששת פסלי הקְרִיאַטִידוֹת, פסלי נשים יפהפיים, שעיטרו את המרפסת הדרומית שלו.


ביקור במקום:

https://youtu.be/49TsjfebAH0
תיאטרון דיוניסוס
תיאטרון דְּיוֹנִיסוס
#על ערש התיאטרון האירופי שבשיפולי האקרופוליס

בשיפולים הדרומיים של דרום גבעת האקרופוליס נמצא תיאטרון דְּיוֹנִיסוס (Theater of Dionysos), כשלא הרחק ממנו ניצב תיאטרון נוסף, זה של הורדוס אטיקוס.

כשבנו את תיאטרון דיוניסוס, במאה ה-4 לספירה, הוא נבנה במקומו של תיאטרון עתיק יותר שעמד במקום. כיום שרדו בו רק 20 שורות, שהן פחות משליש, מ-64 השורות שהוא הכיל בעבר. בימי קדם ישבו וצפו בו במחזות, מעל 15,000 צופים ומשערים שבשלב מסוים ישבו בו אפילו 17 אלף צופים.

לתאטרון דיוניסוס תפקיד היסטורי בתולדות התיאטרון. ממש כאן, בתיאטרון העתיק שעליו נבנה, העלו גדולי המחזאים היוונים, כמו סופוקלס, איסכילוס, אוריפידס ואריסטופנס, את הדרמות הקלאסיות שלהם. בשורות הראשונות נהגו לשבת מכובדי העיר וכאן הוצגו לראשונה בפני קהל מחזות מפורסמים בתולדות התיאטרון.

בתקופה הרומית בנו כאן במה חדשה ואף ריצפו את אזור התזמורת. אם תחפשו בשורות התיאטרון העתיק, תמצאו מושב מעוטר ושונה מכל השאר, באחת השורות הראשונות של התיאטרון. דעו שזה המושב שבו ישב הכומר של דיוניסוס, בזמן השלטון הרומי באתונה.

לתיאטרון היה בעבר גג עשוי עץ שככל הנראה שריפה הרסה. כך או כך, כיום משמשים שני התיאטראות העתיקים הללו לקונצרטים פתוחים דווקא, תחת כיפת השמיים.


#טיפים
אותו כרטיס כניסה משמש הן לאקרופוליס והן לכניסה למספר אתרים נוספים באיזור, לרבות תיאטרון דיוניסוס, האגורה העתיקה, האגורה הרומית, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש, למעט בעונת התיירות (יולי-ספטמבר), שאז הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בכל יום א' שבין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה היא גם חופשית.

אם אתם מגיעים בקיץ, שווה לברר על קונצרטים ומופעים שמתקיימים כאן.


#שעות כניסה
בחודשי הקיץ 19:00-8:00
בחודשי החורף 17:00-8:00


ביקור במקום:

https://youtu.be/jIfLahibHxo
האגורה העתיקה
האָגוֹרָה העתיקה
#על מתחם השוק והמרכז הפוליטי העתיק של אתונה

האָגוֹרָה העתיקה (Ancient Agora) הייתה אזור השוק והמרכז הפוליטי של אתונה העתיקה. כאן היו החנויות והמרכז המסחרי של אתונה וכאן קרו הרבה דברים גדולים בתולדות העיר הזו.

באגורה, מוקד החיים החברתיים, התרבותיים והפוליטיים של העיר, היו בתי הספר של הפילוסופים הגדולים. באחד מהם הגה סוקרטס את תורתו וכאן הטיף פאולוס לנצרות בשנת 49 לספירה. כאן נולדה הדמוקרטיה האתונאית המפורסמת ובסמוך היו התיאטראות שבהם התפתחה הטרגדיה היוונית, האמא והסבתא של מחזות התיאטרון ושל סרטי הקולנוע, עד ימינו.

אחד האתרים המרכזיים באגורה, שמצפון לאקרופוליס וממערב לפלאקה, הוא מקדש הפייסטוס (Hephaisteion) שמוקדש לאל הנפחות במיתולוגיה היוונית. המקדש הזה נבנה בשנת 449 לפני הספירה והוא המקדש השמור ביותר באתונה.

לא רחוק ממנו תוכלו לראות את הסטואה של אטלוס ואת כנסיית השליחים הקדושים שנבנתה במאה ה-11, להנצחת פועלו של השליח הקדוש פאולוס.

במוזיאון שבאגורה העתיקה תוכלו לראות רבים מהממצאים שנמצאו באתר במהלך השנים.


#מהי האגורה היוונית?
האגורה ביוון העתיקה הייתה מקום שבו נאספו תושבי ערי-המדינה ואליו הגיעו, כמו במרכז הערים בכל התקופות, כדי לקנות, להתרועע, לשמוע חדשות ולרכל.

באגורה היוונית, בין קניות לשיחות, אסיפות והטפות, נולדו תמיד יוזמות, תככים, מריבות ופיוסים. כאן היה המרכז של העיר והמקום העיקרי שבו יכולת להגיע אל האנשים המעניינים.


#טיפים
חוץ מכניסה לכל האתרים שבו, כרטיס הכניסה לאָגוֹרָה העתיקה מקנה גם כניסה למספר אתרים נוספים באיזור, כמו האקרופוליס, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש. בעונת התיירות, בחודשי יולי-ספטמבר, הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה חופשית בכל יום א' הראשון לכל חודש.


ביקור במקום:

https://youtu.be/dPTs2Yu8k_k


הדרכה:

https://youtu.be/swVFXvplfDA

אתרי חובה באתונה

האגורה הרומית באתונה
האַגוֹרָה הרומית
#על האַגוֹרָה הרומית

האַגוֹרָה הרומית (Roman Agora of Athens), או הפורום הרומי כפי שהיא מכונה לעתים, נמצאת בסמוך למגדל הרוחות שבאגורה העתיקה. האגורה הזו נבנתה על ידי הרומאים ששלטו כאן, כהמשך לאגורה המקורית, שהפכה בתקופת השלטון הרומי באתונה, לגן ארכיאולוגי וסוג של מוזיאון עתיקות.

כמו באגורה העתיקה, השוק הרומי שכאן היה מרכז לתושבי העיר באותה תקופה, ובו התקיים חלק גדול מחיי המסחר והחברה של העיר.

האגורה הרומית הייתה קטנה מהאגורה היוונית והעתיקה יותר. היא נבנתה בשנת 11 לפני הספירה, בסגנון דורי. היו אלה יוליוס קיסר ומנהיגים רומים אחרים ששלטו באתונה והקימו בה לא רק את האגורה שלהם, אלא גם מספר מבנים ומונומנטים באגורה העתיקה ובאקרופוליס.

לשוק של האגורה הוקצה על ידי הרומאים שטח גדול ופתוח, שהוקף מכל צדדיו בשורת עמודים. בצידו המזרחי הייתה שדרת חנויות ובצידו הדרומי מזרקה. מהאגורה הרומית הייתה יציאה אל שירותים ציבוריים.

לצערנו לא ניתן כיום לראות הרבה מהאגורה הרומית באתונה, שכן מרבית המבנים שנבנו בה נהרסו לגמרי או כמעט לחלוטין. בחלק מהמקרים הם נהרסו כדי לבנות מבני פאר ומקדשים בתקופות מאוחרות יותר.


#טיפים
אותו כרטיס כניסה משמש הן לאקרופוליס והן לכניסה למספר אתרים נוספים באיזור, כולל האגורה העתיקה, האגורה הרומית, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש. בעונת התיירות, בחודשי יולי-ספטמבר, הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה חופשית בכל יום א' הראשון לכל חודש.


מבט מקרוב אל האגורה הרומית באתונה:

https://youtu.be/SVSXnan0yME


כך היא נראתה ככל הנראה בימי קדם:

https://youtu.be/NHtiA-8eGDY
מוזיאון בנקי
מוזיאון בֶּנַאקִי
#על מוזיאון ההיסטוריה והתרבות של יוון

מוזיאון בֶּנַאקִי (Benaki Museum) הוא פנינה של ממש, המציגה את יוון ואת ההתפתחות ההיסטורית והתרבותית שלה. האוסף שבמוזיאון מציע מבט נהדר על ההיסטוריה של יוון ומכסה צדדים שונים בהיסטוריה ובתרבות היוונית.

הממצאים כאן מוצגים קומה אחר קומה, לפי סדר התקופות. הם מתחילים מהתקופה הפרה-היסטורית והאתונאית, דרך התרבות הרומית והביזנטית ונפילת קוֹנְסְטַנְטִינוֹפּוֹל, מאבקה של יוון לעצמאות ולדמוקרטיה במאות ה-19 וה-20 ועד ימינו.

יש כאן שלל מוצגים מרתקים, כולל מוזאיקות מרהיבות והיסטוריות, תכשיטים עתיקים ותערוכת תלבושות מכל רחבי יוון, הנחשבת לאוסף ייחודי ומיוחד במינו.

המוזיאון, שנוסד בשנת 1930, על ידי אספן יווני בשם ארתור בנאקיס מאלכסנדריה, שוכן במבנה מרשים וכולל חנות אמנות משובחת ובית קפה, המציע נוף מרהיב של אתונה.


#טיפים
בימי ה' הכניסה חינם, חוץ מלתערוכות המתחלפות. מדי יום ד' יש כניסה חינם למוזיאון לאמנות איסלאמית.

מתחת לגיל 22 - הכניסה בחינם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/sfWduV4zwcg


מבט מקרוב:

https://youtu.be/BoRsE9XNYKg
המוזיאון היהודי של יוון
המוזיאון היהודי של יוון
#על המוזיאון היהודי של העיר

המוזיאון היהודי של יוון (The Jewish Museum of Greece) נוסד בשנת 1977 כדי לספר את סיפורם, גם בעבר וגם בהווה, של יהודי יוון. המוזיאון מציג היטב את ההיסטוריה רבת השנים של קהילת יהודי יוון. בפני המבקרים נחשפת תמונה בהירה וברורה של חיי היהודים לאורך 2,300 שנים של קיומה ביוון.

המוזיאון הזה, תחילתו בתצוגה צנועה של חפצים ששרדו את מלחמת העולם השנייה, תצוגה שהוצגה בחדר קטן בסמוך לבית הכנסת של אתונה. אבל הוא גדל מאז ועבר אל המבנה הזה, שמשמש עד היום כמוזיאון שמנציח את היהודים ואת חייהם ביוון. כל זאת בעזרת תצלומים, מסמכים, בדי טקסטיל, תכשיטים, כלי קודש ועוד.

יש כאן מעל 10,000 חפצים הקשורים במסורת ובחיים של יהודי יוון, במהלך הדורות ועד ימינו. מטבע הדברים, יש כאן דגש על תקופת מלחמת העולם השנייה ובטרגדיה של חיסול מרבית הקהילה היהודית של יווןן, שחלה בשואה.

אבל המוזיאון הוא לא רק מקום תצוגה, אלא גם זירת מחקר מתקדמת. בנוסף לתפקידו כחלל תצוגה, המוזיאון משמש כמקום ללימוד ולמחקר על חיי היהודים ביוון. לשם כך מגיעים לכאן חוקרים מכל העולם.


#המוצגים במוזיאון
התערוכות הקבועות של המוזיאון היהודי מתפרשות על פני 6 קומות כשבכל קומה מוצגים פריטים אחרים:

בקומת הקרקע ניתן לראות פריטים מבתי כנסת שהיו ביוון. מעליה, בקומה הראשונה, מוצגים חגי היהדות. המוצגים בקומה השנייה מציגים את ההיסטוריה היהודית ביוון. בקומה שמעליה מוקרנים סרטים על היהדות ועל המוזיאון היהודי.

הקומות הבאות מוקדשות לשואה ולהכחדת מרבית יהודי יוון, לתצוגת תלבושות יהודיות ובקומה העליונה מודגמים חיי היום יום של יהודי יוון ואתונה.

מעת לעת מוצגות במוזיאון גם תערוכות מתחלפות ויש בו גם חנות מוזיאון צנועה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/5itj2N19JZA
השוק המרכזי של אתונה
השוק המרכזי של אתונה
#על השוק העיקרי בעיר אתונה

עמוס, צבעוני ומלא חיים, ריחות וצלילים, השוק המרכזי של אתונה (Athens Central Market), שנקרא גם "שוק וַארְוָואקְיוֹס" (Varvakios market), ממוקם באגורה שבלב העיר, בסמוך לבית העירייה של אתונה. זהו השוק המרכזי והגדול של אתונה ותוכלו להעביר בו שעות ארוכות.

השוק המרכזי, שנקרא גם "אגורה", הוא שוק מרתק ומופלא שתוכלו להעביר בו יום שלם. מדובר בשוק מזון בעיקרו, שכולל מתחם בשר, דגים, פירות ים, ירקות ופירות.

הוא שוכן בתוך מבנה מתכתי ענקי מהמאה ה-19, שסביבו מתפצלים כמה שווקים קטנים שמציעים מוצרי מזון אחרים. למשל שוק התבלינים שברחוב אֶוְורִיפִּידוֹ (Evripidou), הרחוב המקביל לשוק הירקות. אל תחמיצו את החנויות עם הזיתים, המגוון האדיר של שמן זית והגבינות היווניות, שמסביב לשוק.

אם תחפשו היטב, תמצאו בשוק גם בגדים ונעליים, ואפילו גאדג'טים ומוצרי אלקטרוניקה זולים. מסביב לשוק גם טברנות רבות ובשעות הערב הוא הופך לאזור ומתחם מסעדות סואן ותוסס.


#טיפים
הגיעו לשוק בנעליים סגורות - הרצפה יכולה להיות רטובה ומחליקה, בייחוד באיזור הדגים והבשר.


סיור בשוק המרכזי של בירת יוון אתונה:

https://youtu.be/V9Q-iJOI9jg


כיכר סינטגמה
כיכר סִינְטַגְמָה
#על כיכר ההפגנות וכיכר הנאומים

כיכר סִינְטַגְמָה (Syntagma Square) היא הלב הפוליטי והתרבותי של אתונה. היא ממוקמת על יד בניין הפרלמנט היווני, מה שמסביר את השם שלה, שפירושו "כיכר החוקה". הכיכר יפה ומזמינה, ירוקה ונעימה - פסלים, ספסלים, מזרקות מים, עצים ומדשאות.

בכיכר הזו התרחשו המון אירועים היסטוריים חשובים בעיר, ובכלל - לא מעט אירועים חשובים מתקיימים בה עד היום, ביניהם הפגנות, עצרות והפרעות פוליטיות.

הכיכר היא נקודה מצוינת להתחיל סיורים ממנה ואליה, שכן היא מרושתת בתחבורה ציבורית וההגעה מכאן לאטרקציות השונות בעיר קלה ופשוטה. האזור כולו מלא במסעדות, חנויות, בתי מלון, בתי קפה, בנקים ודואר.

אם תגיעו לכיכר בשעות של טקס החלפת המשמר, המתקיים בכל שעה עגולה לפני בית הפרלמנט, תוכלו לראות את החיילים בתלבושות הצבעוניות המסורתיות. בתחנת הרכבת התחתית של הכיכר תוכלו לראות תערוכה של ממצאים ארכיאולוגים.


#על תחנת המטרו הארכאולוגית של כיכר סינטגמה
רדו לתחנת המטרו שבכיכר ותגלו שהתחנה הזו היא מעין מוזיאון ארכיאולוגי מדהים בפני עצמו. בעת שחפרו את התחנה הזו נמצאו בכיכר ממצאים ארכאולוגיים מרהיבים. לכן החליטו לשנות את תכנית התחנה וכיום מציגים בה, בקירות זכוכית ענקיים, את הממצאים המרתקים. זה נותן הזדמנות ליהנות מביקור במוזיאון, מבלי להקדיש לכך שעות ארוכות ו"על הדרך", גם לעוברים והשבים.


ביקור בכיכר:

https://youtu.be/EVeAt3N8UDE


כיכר סינטגמה מהאוויר:

https://youtu.be/O4s2ctz9j6w
נמל פיראוס
#על הנמל של אתונה, שהוא החשוב ביוון

עוד מימי קדם היה נמל פיראוס (Piraeus Harbour) הנמל העיקרי של אתונה והגדול ביוון. גם בימינו הוא שמר על מעמדו כנמל הראשי של יוון, הנמל שממנו יוצאות רוב ההפלגות לאיים ולארצות רבות, הן בים התיכון והן ביעדים רחוקים יותר.

פיראוס היא עיר נמל קלאסית, כמו בשירים ובספרים. תמצא בה ובנמל שלה את כל שצפוי בעיר ונמל שכאלו, ובמיוחד בים התיכון. צפירת האניות ומעבורות הנוסעים מודיעות שהן יוצאות אל הים. סוכנויות הכרטיסים וחברות התיירות, חנויות הציוד הימי והסחורות שאך זה הגיעו ונפרקו מהאניות, מחסנים ובית מכס, סוורי הנמל, המנופים ופורקי הסחורות והמשקאות, הטברנות והברים שברחוב הראשי של הנמל, שורות המכוניות הנצמדות ומטפסות אל מעבורות הענק האוספות אותן אל בטנן.

הגעתם לנמל של פיראוס - במשך דורות נכתבו עליו שירים וסיפורים ועכשיו גם אתם כאן. תהנו!


#מה עושים בנמל פיראוס?
אזור הנמל של פיראוס הוא מהאזורים התוססים והפעילים באתונה. נעים ללכת לאורך רציפי הנמל, בין הספינות, המעבורות והיאכטות הרבות העוגנות בו. ארוחה באחת מהטברנות הרבות הפזורות מסביבו, תזכה אתכם לרוב בארוחה של מאכלי ים ודגים.

בימי ראשון מתקיים ליד הנמל שוק הפשפשים המקומי של פיראוס, שמציע בעיקר בגדים, כלי עבודה, וינטאג' ועתיקות. השוק מתרכז ברחובות שמסביב לפסי הרכבת ולרחוב אליפדו (Alipedou). גם ביום שאין שוק, ברחובות של פיראוס, שמאחורי הנמל, תמצאו הרבה חנויות מעניינות וזולות.

מנמל פיראוס תוכלו לצאת לשיט בן יום, לאחד האיים הקרובים לאתונה ולכל איי יוון. האי אֶגִינָה הוא אי נעים במרחק קטן מאד. שיט ארוך יותר יביא אתכם לאחד האיים הציוריים ביותר של יוון, האי הִידְרָה.


#טיפים
מנמל פיראוס יוצאות רוב ההפלגות לאיי יוון, כולל האיים הקרובים, כאגינה והידרה, אך גם לכל הרחוקים, כמו פארוס, נקסוס, סנטוריני, איוס, מיקונוס, לסבוס, כרתים ועוד.


מבט מקרוב על נמל פיראוס:

https://youtu.be/RmVgIvVerDA
קשת אַדְרִיאַנוּס
#על השער שנבנה לכבוד ביקור הקיסר הרומי באתונה


קשת אַדְרִיאַנוּס (Arch of Hadrian), או שער אדריאנוס, היא שער נצחון שהוקם במאה ה-2 באתונה, לכבוד הקיסר הרומי אדריאנוס (Hadrian). השער נבנה לפני הביקור של אדריאנוס בעיר בסביבות שנת 132 לספירה.

מיקומה של הקשת במרחק הליכה מכיכר סינְטַגְמָה (Syntagma Square) הופך אותה לנקודה מרכזית בעיר אתונה של ימינו. ביוון הרומית היא נבנתה על פני הדרך העתיקה שמחברת בין מרכז העיר העתיקה, עם האגורה (Agora) והאקרופוליס, ובין האולימפיאון (Olympieion) ודרום מזרח העיר.


#אדריכלות הקשת
גובהה של קשת אדריאנוס (Arch of Hadrian) הוא 18 מטרים, רוחבה 12.5 מטרים ועומקה הוא 2.3 מטרים.

המעניין הוא שהשער לא היה חלק מקיר, אלא שער וקשת עצמאי מעל לדרך, אבל בתקופת הכיבוש העות'מני במאה ה-18, שילבו אותו הטורקים בחומות ההגנה שהקימו, כנגד פלישה אלבנית אפשרית. בחומה זו הוא היה אחד משבעה שערים.

בחלקה העליון של הקשת, הוכנסו עמודים קוֹרינְתִיִים שהוצמדו כתבליט לקיר.


#הכתובות שעל הקשת
שתי כתובות מופיעות על גבי הקשת. בצד המערבי נכתב בה "זו אתונה, העיר הישנה של תזאוס" ובצד המזרחי "זוהי עיר אדריאנוס ולא של תזאוס".

הכתובות מראות שהקשת נבנתה ככל הנראה על קו החלוקה של אתונה העתיקה, למערב העיר החדשה של אדריאנוס (Hadrianoupolis) ולצד המזרחי, של תזאוס.

יש הרואים בכתובות הללו סוג של הכרזה, של אדריאנוס, כגיבור אתונה החדש ומי שמחליף את תזאוס.


מבט מקרוב בשער אדריאנוס:

https://youtu.be/pd-TUgUzzyw
אקרופוליס
#על האקרופוליס ש"מעל העיר"

אתם נמצאים באחד המקומות המרשימים והמפורסמים בעולם וללא ספק אחד השרידים המלהיבים שנותרו מהעולם העתיק - אקרופוליס (Acropolis). כאן, מעל העיר כולה, נישא ברוב פאר והדר, מתחם בן יותר מ-2,500 שנה, מלא הוד ורושם וּמקדשים ומבני פאר עתיקים.

המושג "אקרופוליס" פירושו ביוונית: העיר העליונה. זוהי גבעה מבוצרת שהייתה בערי-מדינה רבות ביוון העתיקה. למעשה, בתחילה שימש האקרופוליס כאזור המגורים של תושבי אתונה. גובהו ומצוקיו התלולים הפכו את האקרופוליס למבצר מושלם והוא סיפק לתושבי אתונה הגנה מפני פולשים. על גבעה נהגו המלכים לבנות את ארמונם ומסביבם גרו התושבים. רק כשאוכלוסיית אתונה גדלה, החלו התושבים להתגורר גם למרגלות האקרופוליס ובהדרגה הוא הפך למרכז הדתי של בעיר. אז נבנו באקרופוליס גם המקדשים של העיר.

זה בדיוק המתחם שאתם רואים מסביב - אוסף של מקדשים ומבנים מלכותיים מאתונה הקדומה, כשחלק מהם נבנו אף בזמן השלטון הרומי, כמו הספרייה של הקיסר אדריאנוס, שנבנתה בצד הצפוני של האקרופוליס, בשנת 132 אחרי הספירה.

פירוש המילה אקרופוליס ביוונית הוא "מעל העיר". ראו בתמונות שלנו, עד כמה האקרופוליס של אתונה מדגים זאת.


#טיפים
כרטיס הכניסה לאקרופוליס מקנה, בנוסף לכניסה לכל האתרים שבו, מאפשר כניסה ללא תשלום לעוד מספר אתרים נוספים באיזור, כמו האגורה, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש. בעונת התיירות, בחודשי יולי-ספטמבר, הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה חופשית בכל יום א' הראשון לכל חודש.

במיוחד בשעת שקיעה ומגובה 150 מטר מעל פני הים, האקרופוליס הוא תצפית נפלאה על העיר אתונה הנפרשת לפניכם.


צפו באקרופוליס מהאוויר:

https://youtu.be/yXAI1-zSYbs
הפַּרְתֵנוֹן
#על מבנה המקדש המושלם בעולם והסמל של אתונה

הסמל של האקרופוליס של אתונה והמבנה המפורסם ביותר כאן, הוא ללא ספק ה"פַּרְתֵנוֹן" (Parthenon), שניצב ממש במרכז האקרופוליס.

הפרתנון הוא השריד העיקרי של אתונה העתיקה. זהו מקדש שנבנה במאה ה-5 לפני הספירה, כאות תודה לאלה אתנה. בבנייתו הודו האתונאים לאתנה, הפטרונית של העיר אתונה, על שנתנה להם את הניצחון במלחמתם נגד פרס. הפרתנון נבנה ממש במקום שבו ניצב קודם לכן מקדש עתיק יותר, שהפרסים הרסו במלחמה.

אגב, כמו מבנים עתיקים רבים בעולם העתיק וכמו יצירות אמנות יפות לאורך ההיסטוריה, הפרתנון בנוי בפרופורציות של "יחס הזהב", על פי חוקיות האסתטיקה חוצה התקופות הידועה כ"פרופורציה האלוהית".

חוץ מהפרתנון יש באקרופוליס של אתונה שרידים נוספים של מבנים קדומים, כמו מקדשי אתנה והאֶרֶכתֵיאוֹן (Erechtheion). יש כאן גם 2 תיאטראות ומגוון גדול של פסלים מהעת העתיקה.


#אדריכלות הפרתנון
אם יש משהו שהפרתנון בולט בו הוא הבנייה המרהיבה והעצומה שנעשתה בו. המקדש הזה נבנה בשנים 438-447 לפני הספירה, בנקודה הגבוהה ביותר באקרופוליס. את כל השיש לבניית הפַּרְתֵנוֹן הביאו מהרי פלניקוס הסמוכים לאתונה.

הוא נבנה בסגנון דורי, שתוכלו לראות במיוחד בכותרות העמודים שלו. הפרתנון בנוי מ-8 עמודיים דוריים לרוחבו ו-17 עמודים לאורכו. בסגנון הדורי הוא מהווה את הבנייה המרהיבה ביותר ששרדה עד ימינו והוא ללא ספק, המבנה הדורי המושלם ביותר בעולם.

בעת העתיקה הכיל הפַּרְתֵנוֹן שני חדרים. הראשון, "חדר הבתולות", הוא גם פירוש שמו "פרתנון". השני "חדר האוצר", היה המקום שבו שמרו את אוצרות המסים שגבתה אתונה. במרכזו של המקדש ניצב אז פסל של אתנה, שיצר הפסל המפורסם פִידִיאַס (Phidias), גדול אמני התקופה ומי שפיסל אגב, את הפסל של זאוס באולימפיה, פסל שהיה אחד מבין שבעת פלאי תבל. זה היה פסל גדול, עשוי עץ ומצופה שנהב וזהב.

הפרופורציות המושלמות של הפרתנון ועמודיו ומיקומו המדהים, כמו גם המקום הגבוה באקרופוליס, הם מה שהפך את הפרתנון לאתר חובה בכל ביקור באתונה.


#תולדות הפרתנון
הפרתנון נבנה במאה ה-5 לפני הספירה, כאות תודה לאלה אתנה וכמקדש לה. בבנייתו הודו האתונאים לאתנה, הפטרונית של העיר אתונה ומקור שמה "אתונה", על שנתנה להם את הניצחון במלחמתם נגד פרס. הפרתנון נבנה ממש במקום שבו ניצב קודם לכן מקדש עתיק יותר, שהפרסים הרסו במלחמה.

אם להיות מדויקים, בניית הפרתנון החלה בשנת 447 לפני הספירה והוא הוקדש סופית 9 שנים אחר כך, בשנת 438 לפני הספירה.

במהלך השנים מאז שימש הפַּרְתֵנוֹן בהתאם לשינויים ההיסטוריים שחלו באתונה. בתקופה מסוימת הוא היה גם כנסייה, מסגד ואפילו מחסן תחמושת...

במהלך השנים, אגב, על אף ששרד בשלמותו, הוא גם ניזוק לא מעט. זה קרה בעיקר כשהופצץ, בזמן המצור הוונציאני על אתונה, בשנת 1687. הפרתנון כמעט ונהרס אז לחלוטין, אבל שרד בחלקו.


#טיפים
אם תגיעו לאזור דווקא בשעות הערב, אחרי השעה 18:00, תרגישו הקלה בעומס התיירים הפוקדים את המקום. אז גם מואר הפרתנון בתאורה מיוחדת.


הנה הפרתנון וממצאים שנמצאו בו:

https://youtu.be/G1D5hbxa8CM


וכך הוא היה בימי קדם:

https://youtu.be/aGitmYl6U90
קבר החייל האלמוני באתונה
#על האנדרטה לחיילים האלמוניים וחילופי המשמר באתונה

קבר החייל האלמוני (Tomb of The Unknown Soldier), שבכיכר סינטגמה, ממוקם בחזית בית הפרלמנט של יוון, הפרלמנט ההֶלֶנִי, שכינויו "ווּלִי". מדובר באנדרטה לחייל האלמוני שעליה שומרים אנשי המשמר הנשיאותי היווני, במשך 24 שעות ביממה.

כמו אנדרטאות רבות ברחבי העולם שנקראות כך, גם קבר החייל האלמוני שכאן נבנה, בכדי לציין את זכרם של החיילים שנפלו במלחמות וגופותיהם לא זוהו מעולם. וכמו ברבים מהקברים הללו בעולם, גם באתונה מהווה האנדרטה מוקד לעריכת טקסי זיכרון ממלכתיים.

נסו להגיע בכל שעה עגולה אל חזית בית הפרלמנט ולצפות באנשי המשמר המכונים "אֶבְזוֹנִים" (Evzones) ומתחלפים לצלילי תזמורת. ילדים ממש אוהבים את זה וגם מבוגרים מוצאים בטקס עניין, מה עוד שהחיילים, בחצאיות מסורתיות ונעליים עם פונפונים, שונים מכל חייל שאנו מכירים.

מעניינת גם הצעידה, המסוגננת והנוקשה, של החיילים. בהליכה טקסית ומסורתית, שלא רואים הרבה כמוה, הם מניפים את רגליהם גבוה ומחזירים אותן לקרקע ברקיעה חזקה.

אגב, אם תצליחו להגיע לכאן בימי ראשון או ימי חג לאומיים, בשעה 11:00, תראו את המשמר מתחלף בחיילי יחידת עילית מחיל הרגלים של הצבא היווני, כשהמוסיקה, המושמעת בידי תזמורת צבאית של ממש, מוסיפה נופך חגיגי לטקס, שמשתתפים בו לא פחות מ-120 חיילים.

על האנדרטה עצמה כתוב חלק מנאום הספד לחיילי יוון, שנשא פריקלס ביוון העתיקה.


טקס חילופי המשמר בקבר החייל האלמוני:

https://www.youtube.com/watch?v=ea4rhvEZFp4
מוזיאון הארכיאולוגיה הלאומי
#על המוזיאון הארכיאולוגי הלאומי

מוזיאון הארכיאולוגיה הלאומי (National Archaeological Museum) של יוון שנמצא באתונה, הוא ללא ספק ממוזיאוני הארכיאולוגיה החשובים ביוון. אם יש לכם זמן או סבלנות למוזיאון אחד בלבד כשאתם באתונה, נראה שמוזיאון הארכיאולוגיה הלאומי הוא המומלץ ביותר.

המוזיאון הזה נפתח בשנת 1874 ונמצא בתוך בניין מרשים מאד, שנבנה לכבודו אז. יש בו מגוון של אוצרות יוון העתיקה, על תקופותיה ואתריה השונים, שהם מגוונים יותר מכל מוזיאון אחר בעולם.

יש כאן, למשל, ממצאים נדירים מאקרוטירי שבאי סנטוריני, פסלי שנהב וברונזה, כמו גם ציורי קיר מהמאה ה-16, את "מסכתו של אגממנון" (Agamemnona Maska) היצוקה מזהב ויצירות נוספות מהאי מיקונוס, מוצגים מהתקופה המִיקֵנִית, עתיקות מהאי דֵלוֹס ועוד.


#טיפים

לבני 18 ומטה, הכניסה חופשית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kmsC6-zjyas
מוֹנַסְטִירַאקִי, שוק הפשפשים
#על שוק הפשפשים של אתונה

שוק הפשפשים רחב הידיים של מוֹנַאסְטִירַאקִי הוא שוק הפשפשים המוכר של אתונה. הוא מתקיים בימי ראשון מאז שנת 1910, בכיכר אביססיניאס (Avissinias Square) שבמרכז מונסטיראקי. פעם זה היה מרכז אתונה העות'מנית וכיום באזור הבזאר והשוק.

כאן תוכלו לנסות ולצוד עתיקות ומציאות. המוני חפצים ובגדים מונחים כאן לראווה על המדרכות. כמו כן תוכלו למצוא כאן כמעט כל פריט שתוכלו לדמיין - עתיקות, תכשיטים, נברשות, בגדים, כלי מטבח, מתנות, תקליטי ויניל, ספרים ישנים, מזכרות ועוד.

העתיקות שמוצעות כאן יכולות להפתיע גם חובבים מנוסים. ממזכרות מפתיעות ממלחמת העולם השנייה ועד לשעונים עתיקים, מוצרי וינטאג' ועיצוב, צעצועים של פעם, כלי נשק מימים עברו ועד לעתיקות אמיתיות ומזויפות.

מה שנחמד כאן הוא שלא קונים כאן רק תיירים. גם תושבי אתונה אוהבים לקנות בשוק הפשפשים, שנמצא בקצה איזור הפלאקה שלרגלי האקרופוליס.

ברחובות שוק הפשפשים אתונה יש גם לא מעט טברנות, חנויות, מסעדות ובתי קפה רבים.


#טיפים
אף שהוא פתוח לאורך כל השבוע, השוק פופולרי במיוחד ביום ראשון.

הכניסה לשוק מרחוב Ermou או מרחוב Ifaistou והוא משתרע גם לאורך הרחובות ארמו (Ermou) ופנדורוסו (Pandrossou).

מותר ואפילו מומלץ להתמקח עם הסוחרים בשוק.

היזהרו מכייסים שמוצאים בשוק הזה פרנסה.

אל תגעו בארכיאולוגיה - או שהיא מזויפת או שהוצאתה מיוון אסורה בחוק.


ביקור במקום:

https://youtu.be/oIhyhUKhqMw
פְּרוֹפִּילֵאָה
#על מבנה השער של האקרופוליס

פְּרוֹפִּילֵאָה (Propylaea) הוא מבנה שער מונומנטלי שנמצא בסמוך למקדש אַתֵנָה נִיקֶה באקרופוליס של אתונה. הפרופילאה שנבנתה במאה ה-5 לפני הספירה נבנתה כשער הכניסה לאקרופוליס והיא למעשה פותחת בהדר ופאר, את התחום הקדוש של ריכוז המקדשים שבאקרופוליס הקלאסי.

הפרופילאה מלאת ההוד מטפלת בהפרשי הגבהים שבכניסה אל האקרופוליס ומרשימה את הנכנסים אליה. המעניין הוא שמעולם לא סיימו את בנייתה לחלוטין. במאה ה-17, היא אף ניזוקה מאוד בפיצוץ תחמושת ובכל זאת היא משאירה רושם ראשוני רב.

שימו לב מצד שמאל, לפני הכניסה אליה, למונומנט של מרקוס אגריפה, או אגריפס. הוא היה סגנו, שותפו לשלטון וחתנו האהוב של הקיסר אוגוסטוס. עד מותו המוקדם, היה מרקוס אגריפה המועמד לרשת את אוגוסטוס ואפילו התחתן עם בתו הסוררת של הקיסר, יוליה. המעניין הוא שההיסטוריה יודעת לספר שאותו מרקוס אגריפה, אהוב פשוטי העם אך מי שאצילי רומי בזו וקינאו בו, הזמין בעצמו את הפסל הזה לכבודו, כאילו בני אתונה הם שהעריצו והעמידו אותו כאן לכבודו.


#אדריכלות הפרופילאה
הפְּרוֹפִּילֵאָה של האקרופוליס מזכירה חזית מקדש בן 6 עמודים. הרווח בין העמודים המרכזיים גדול מכיוון שהמתכננים חשבו על מעבר של מרכבות וחיות לקורבן.

ההשערה היא שבנין הפרופיליאה נבנה על מבנה כניסה קדום יותר, שלא ברור בדיוק מה היו קווי המיתאר שלו.

רוב העמודים בפרופיליאה הם בסגנון דורי. רק העמודים האמצעיים, הגבוהים יותר, הם עמודים יוניים. יש סברה שהם ניבנו בסגנון זה, כדי שלא ייראו מסורבלים מדי.


#מהי פְּרוֹפִּילֵאָה?
פרופילאה הוא מבנה שער מונומנטלי, שנהגו לבנות בימי קדם, הן באדריכלות היוונית והן בבנייה הרומית שהתבססה עליה. בפשטות, זהו מבנה שער עם עמודים.

פירוש השם פְּרוֹפִּילֵאָה הוא בצירוף של פרו - כלומר "לפני" ו-"פילאה" שפירושה "עמודים". הצירוף הזה ניתן בראשונה לפרופילאה שלפניכם, שער הכניסה של האקרופוליס שבאתונה, ממש זה שאתם רואים כאן.

בהמשך החלו להשתמש במושג גם במקומות אחרים, אם כי משמעותו הפכה בפשטות ל"שער". ואכן, מבני פרופילאה הוקמו בעת העתיקה במקומות רבים. ביניהם נמצאו פרופילאות באתרים עתיקים כמו מיקנה ובעל בק.

המעניין הוא שגם באדריכלות המודרנית המשיכו להשתמש בעקרון הפרופילאה של האקרופוליס באתונה. שער ברנדנבורג, אולי המבנה המוכר ביותר של ברלין, הוא פרופילאה המבוססת על המבנה ההיסטורי שכאן.


ביקור במקום:

https://youtu.be/fyy0UmvnIxo


מדרחוב אֶרְמוּ
#על מדרחוב הקניות המפורסם של אתונה

מכיכר סִינְטַגְמָה ועד כיכר מונסטיראקי, רחוב אֶרְמוּ (Ermou) הוא מדרחוב הקניות המרכזי באתונה. כאן, מול נוף מרהיב של הרים ומונומנטים ומקדשים עתיקים, נמצא רחוב הקניות הראשי של אתונה ביוון.

כאן נמצאות כל חנויות המותגים הבינלאומיים, דוגמת ברשקה, E-Spirit, זארה, H&M, מנגו ומרקס אנד ספנסר, ולצידן מאות חנויות מקומיות ידועות ומעוצבות, של מוצרים ומותגים יווניים. כאן אפשר לקנות הכל. מאופנה ומזכרות ועד מוצרי יוקרה ואלקטרוניקה, ממתקים, תבלינים ועוד.

אבל ארמו אינו רק רחוב הקניות המפורסם באתונה אלא גם מהמעניינים שבעיר. השילוב שהוא מציע, בין קילומטר של חנויות מותגים בינלאומיים ומקומיים, ביחד עם מדרחוב תוסס ומתוייר, ממש במרכז אתונה, עם הופעות רחוב של אמנים מקומיים וזרים והרבה צעירים יפים ומלאי שמחת חיים, הוא שילוב מנצח.

ואם לא הצלחתם למצוא מספיק בארמו, בקצה הרחוב תמצאו מקומות נוספים לשופינג, כולל מרכזי קניות גדולים וחנויות כל-בו מגוונות.


ביקור במקום:

https://youtu.be/D62HYUqWCTo


ועוד:

https://youtu.be/1IILoOcsLNw
הפְּלַאקָה
#על השכונה העתיקה באתונה, שמתעוררת לחיים בערב

ציורית, עתיקה ובליינית להפליא, הפְּלַאקָה (Plaka) היא השכונה העתיקה ביותר והמפורסמת ביותר של אתונה. היא שוכנת על המורדות הצפוניים והמזרחיים של האקרופוליס, ומדהים לחשוב שהשכונה הזו מיושבת ברציפות כבר 5,000 שנה.

גם בימינו, פלאקה נחשבת לעיר העתיקה והציורית של אתונה. היא נמצאת במיקום המרכזי ביותר בעיר ונחשבת לאחד מיעדי התיירות המפורסמים של העיר. שיטוט בשכונה ששמה הנרדף "אתונה הישנה", הוא בגדר חובה לתייר היסודי ומסע אל העבר.

פלאקה נולדה משכונה עתיקה שהייתה כאן בימי קדם ונבנתה על צלע ההר של האקרופוליס. במהלך ההיסטוריה של המאה האחרונה היא הלכה ושקעה והפכה למקום עלוב, עני ונחשל. רק הטברנות שלה ומיקומה מתחת לאקרופוליס שמרו אותה כמקום שתיירים נוהגים להגיע אליו, לשוטט בסימטאות, לבלות, לאכול ולשתות, בעיקר בשעות הערב.

אבל כדרכן של שכונות עוני, שפורצות לפתע וחוזרות לתודעה, גם הפלאקה של אתונה הולכת ומתגלית כשכונה שוקקת חיים, אופנתית ומקום נחשק לצעירים מגניבים. הצעירים האלו באו אל הדירות הזולות ושינו את פניה. בתים רבים ששופצו ושוחזרו בה בעשורים האחרונים, הצטרפו אל הטברנות הידועות שלה ואל חנויות המזכרות לתיירים וכרגע היא מקום מלא עניין בשעות הערב ובלילה של העיר הגדולה ביוון.

תיירים רבים באים לכאן לשיטוט, קניות בחנויות, ישיבה בבתי הקפה שברובע וסעודות בטברנות הרבות שנמצאות בו. לא מעט רחובות בשכונה מיועדים להולכי רגל ובכיכרות הציבוריות ניתן לחזות באמנים ובנגני רחוב.


#על אדריכלות הפלאקה
את שכונת פלאקה מחלק הרחוב הראשי, רחוב אדריאנו (Adrianou street), לשניים. משני צידי הרחוב, שנפרש לאורך כל השכונה, נמצאות פלאקה העליונה (Ano Plaka) ופלאקה התחתונה (Kato Plaka).

שכונת פלקה היא סוג של כפר בתוך העיר. בתוך מבוך של סמטאות ציוריות וצרות, ניתן לראות בשני חלקי השכונה מבנים יפים, המעוצבים בסגנון ניאו-קלאסי, כשלרבים מבתי השכונה יש גגות רעפים אדומים ועל המרפסות הציוריות שלהם ניצבות אדניות מלאות בפרחים.

זה לצד זה ניצבים כאן בתים מטופחים, לצד חורבות ועתיקות ארכיאולוגיות מיוון העתיקה.

גם העיצוב היווני הפשוט והנהדר בא כאן לידי ביטוי. אופי מיוחד מקנים כאן השולחנות בצבעי הדגל היווני, הכחול לבן, של הטברנות שברובע, לצד פרחי גרניום ובוגנביליה בשלל צבעים, הרבה צהוב של אבנים עתיקות וגרלנדות צבעוניות שנדלקות כאן בערב.


#היסטוריית הפלאקה
פלאקה נבנתה ממש מעל האגורה העתיקה שהייתה כאן בימי יוון הקדומה ונבנתה על צלע ההר של האקרופוליס. תחת השלטון העות'מאני הפכה השכונה לרובע הטורקי ואפילו המושל הטורקי התגורר בה.

במהלך מלחמת העצמאות היוונית, נטשו תושבים רבים את פלאקה וחזרו אליה רק כשהוכרזה המדינה היוונית החדשה, תחת המלך אוטו.

בסוף המאה ה19, התיישבו בפלאקה אלבנים רבים, שהיו חלק מקהילה שעל שמה קיבל הרובע שם חדש - "הרובע הארבני" (Arvanite Quarter).

שריפה ששרפה בשנת 1884, בתים רבים בפלאקה, הביאה לחפירות בשכונה ולגילויים ארכיאולוגיים מסעירים, בדמות מבנים רומיים עתיקים וממצאים רבים מאתונה העתיקה.

בשנות ה-60 של המאה הקודמת, התפתחה תרבות מוסיקלית יוונית בשכונה ובשנות ה-70, היא הפכה למעוז של ברים ומועדוני לילה פרועים.

כיום שבה הפלאקה ותופסת את מקומה כשכונה תיירותית, המשלבת צעירים עם מבוגרים ותיקים, טברנות עם בתי קפה ותושבים מהמעמד הבינוני. כמעט מכל מקום כאן רואים את האקרופוליס המואר בלילה, מה שמזכיר שכינויה של הפלאקה, היה בעבר "שכונת האלים".


מבט מקרוב על הפלאקה באתונה בשיטוט בשעות היום:

https://youtu.be/dXj9pDpHT10


תמונות מהשכונה הישנה והיפה הזו:

https://youtu.be/YzUW9N3_gJ8


המסעדות והבילויים הליליים בפלאקה הם נפלאים:

https://youtu.be/cza8DiZRygk
מקדש אַתֵנָה נִיקֶה
#על המקדש העתיק ביותר באקרופוליס

מקדש אַתֵנָה נִיקֶה, או המקדש של אַפּטֵרוֹס נָיִיקִי (Temple of Apteros Nike), הוא מקדש יווני, קטן יחסית ויפהפה, שניצב על מצוק קטן באקרופוליס.

הוא הוקדש לאלה אתנה ונבנה בכדי להבטיח את הניצחון לאתונה וכדי שהניצחון לא יברח ממנה. שיהיה בלשון הציורית של יוון הקדומה "ניצחון ללא כנפיים".

מקדש אתנה ניקה נבנה בשנת 424 לפני הספירה ונחשב למקדש הכי עתיק באקרופוליס.

אגב, מרבית הפסלים והתבליטים של המקדש הועברו אל מוזיאון האקרופוליס החדש, שנמצא למרגלות ההר.


#אדריכלות מקדש ניקה
כבר משנת 424 לפני הספירה, עמד מקדש אתנה נָיִיקִי, או בעברית "אתנה של הנצחון", על הביצורים שהגנו על הכניסה אל המקדש הפנימי. יש לו אכסדרה שלה 4 עמודים בכל אחד מחלקיה, הקדמי והאחורי, בעוד קירותיה שבצדדים סגורים.

מדובר במקדש עם ארבעה עמודים בחזית וארבעה מאחור, "טטרסטילוס אמפי פרוסטילוס" ביוונית עתיקה. הכותרות שלו בסגנון יוני ואת הכותרות שבעמודים הקיצוניים מתחו מעט לצדדים, בכדי לטשטש את ההבדל שבין הצלעות השונות.

מקדש אתינה מוכר בעיקר בזכות התבליטים שעל המעקה שלו, "מעקה נייקי". רובם מוצגים כיום במוזיאון האקרופוליס החדש, שנמצא למרגלות ההר.


#סיפור הטרגדיה של אֶגֶאוּס
במקדש אַתֵנָה נִיקֶה הגיעה לשיאה אחת ההתרחשויות הטרגיות של יוון העתיקה. לפי המיתוס של אֶגֶאוּס כאן המתין המלך לראות אם בנו תֶזֶאוּס חוזר מנצח ממלחמתו במינוטאור שבכרתים.

תזאוס יצא להרוג את המיניטאור, לאחר שנודע לו שמינוס מלך כרתים גובה מאתונה, אחת לתשע שנים, שבעה נערים ושבע נערות, כדי להקריבם ליצור האיום שבארמונו. במקום להילחם במינוס, בעל הצי החזק שלו יצא תזאוס להרוג את המינוטאור.

תזאוס, שהצליח במשימתו, נמלט מכרתים יחד עם אריאדנה אהובתו ושב בשיט לאתונה. בשמחתו על שניצח בקרב, הוא שכח את הבטחתו לאביו, שאם יתגבר על המינוטאור, הוא יסמן לו זאת כבר מרחוק, על ידי מתיחת מפרשים לבנים על ספינותיו השבות הביתה. הספינות נותרו עם מפרשים שחורים.

דמיינו את אגאוס, בעומדו כאן, על האקרופוליס, כשהוא ממתין בדאגה לשוב בנו. כשראה את המפרשים השחורים שעל ספינות בנו, סבר המלך שתֶזֶאוּס אהובו מת. הוא קפץ לים, הקרוי מאז על שמו, הים האגאי, ומת. רק מששב תֶזֶאוּס החי אל העיר הבין את גודל טעותו והצטער צער רב.


ביקור במקום:

https://youtu.be/fP5lbjC31vk


ומודל המקדש:

https://youtu.be/nMun9YM83PA
גבעת לִיקַבִּיטוּס
#על גבעת התצפית המעולה של ליקבטוס

האגדה מספרת ששמה של גבעת לִיקַבִּיטוּס (Lycabettus Hill), "גבעת הזאבים", בא מהעובדה שעל הגבעה חיו בימי קדם זאבים רבים. אבל אם בתקופה העתיקה שכן בראש הגבעה המקדש לכבוד האל זאוס, כיום ידועה הגבעה, המתנשאת לגובה של 277 מטרים, כנקודת התצפית הטובה ביותר באתונה.

גבעת "הליקאביטוס" ניצבת במרומי הרחובות שמקיפים את רובע קולונאקי. שטח הגבעה מיוער ויש בו מסלולי הליכה נחמדים. תוכלו גם לבקר בכנסייה הלבנה והיפה של אגיוס ניקולוס, ביוונית קאפלת סנט ג'ורג'. על הגבעה יש גם תיאטרון פתוח ומסעדה שממנה נשקף נוף מדהים.

אבל מכאן תוכלו גם סתם לעמוד ולהשקיף על העיר כולה. התצפית הפנורמית הנהדרת, משתרעת על פני כל העיר ועד לים. קחו את הזמן ונסו לאתר בעיניכם את אזור האקרופוליס ואת הפלאקה. מנגד, אתרו את נמל פיראוס והרחק בים, את האי הקרוב איגינה.


#טיפים
אל הגבעה תוכלו לעלות באמצעות הטלפריק - הרכבל העולה כשהוא נוסע בתוך צלע ההר. גם אליו צריך לטפס מעט, אבל מיטיבי לכת יוכלו לעלות במדרגות עד לפסגה.

העלייה במדרגות לא קלה ובימי הקיץ חשופה בחלקה מאד לשמש. הצטיידו בכובע ובמים!


מבט מלמעלה על גבעת ליקבטוס:

https://youtu.be/SRNoAsvj_9A


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.