» «
לאונרדו3
מוזיאון לֶאוֹנַרְדוֹ 3
#המוזיאון עם עולמו של לאונרדו דה וינצ'י

מוזיאון לֶאוֹנַרְדוֹ 3 - עולמו של לאונרדו דה וינצ'י (Leonardo3 Museum- Il Mondo di Leonardo) הוא מוזיאון אינטראקטיבי שמציג את תערוכת "העולם של לאונרדו", העוסקת בגאונותו של מי שנחשב לאחד המוחות הגדולים בתולדות האנושות.

זהו מוזיאון מרתק, מהאטרקציות הטובות במילאנו, שאין לוותר עליו לבילוי של כמה שעות עם הילדים והמשפחה. יש כאן עשרות דגמים של מכשירים ומכונות שתכנן לאונרדו. ביניהם תוכלו למצוא כאן צוללת, רובה קשת, מצנח, שפירית מכנית ועוד רבים.

המוזיאון הוא מקום מצוין להכיר את רעיונותיו פורצי הדרך של הממציא הסקרן והיצירתי, איש הרנסאנס חסר המנוחה, שהיה לדוגמה הטובה ביותר לאנשי רנסאנס, רחבי האופקים והרב-תחומיים.

חוץ מהמצאות הנדסיות ומדעיות תוכלו לקבל כאן גם מושג על גאונותו האמנותית של לאונרדו הצייר. יש כאן החל מעותק דיגיטלי מוסבר של הציור המפורסם "הסעודה האחרונה" ועד לניתוח הציור הידוע "הגבירה עם ההרמין" (La Dama con l’ermellino).

המוזיאון ממוקם בלב מילאנו, בצמוד לגלריית ויטוריו אמנואלה השני, בין הדואומו לתיאטרון הלה סקאלה. לצד התערוכה הקבועה מוצג כאן מגוון משתנה של תערוכות זמניות ממקומות אחרים.


#טיפים
אל תבלבלו בין מוזיאון זה, לבין מוזיאון המדע והטכנולוגיה, שרק נקרא על שם לאונרדו דה וינצ'י ועוסק גם בנושאים מדעיים וטכנולוגיים באופן כללי. אלו שני מוזיאונים שונים שנמצאים במקומות שונים בעיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Df623obnTZk
כנסיית סנט אוסטורג'ו
כנסיית סנט אוֹסְטוֹרְג'וֹ
#על הכנסייה עם הקפלה היפהפייה

בזיליקת סנט אוֹסְטוֹרְג'וֹ (Chiesa di Sant'Eustorgio) שבמילאנו היא אחת הכנסיות המפורסמות באיטליה ובעולם. היא ידועה במיוחד בזכות הקפלה המרהיבה שלה.

הכנסייה נבנתה במאה ה-4, בסגנון רומנסקי. היא נבנתה לכבוד הבישוף של מילאנו, סנט אוסטורגיוס או אוסטורג'ו.

ביחד עם בזיליקת סן לורנצו מאג'יורה, משלימה כנסיית סן אסטורג'יו שני אתרים היסטוריים שמבחינה אמנותית ואדריכלית מהווים את פאר היצירה של מילאנו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Hcwj6qfm7dY


ומצגת וידאו בתמונות:

https://youtu.be/0RCBzLhysQU
המוזיאון הארכיאולוגי במילאנו
מוזיאון סִיבִיקוֹ לארכיאולוגיה
#על מוזיאון הארכיאולוגיה של העיר

בלב העיר, במספר מבנים עתיקים, נמצא המוזיאון הארכיאולוגי במילאנו שנקרא מוזיאון סִיבִיקוֹ לארכיאולוגיה (Museo Civico Archeologico). המוזיאון הזה מציג ממצאים ארכיאולוגיים רבים ושרידים מהישוב הרומאי "מדיאולנום" (Mediolanum), שקדם למילאנו ומהיסודות שעליהם נבנתה העיר.

המוזיאון ממוקם בבניינים עתיקים ומעניינים, מהמאה ה-13, שחודשו ושופצו בשנת 2008. הביטו אל חלקו האחורי ותראו את מגדל השמירה העתיק, שהיה חלק ממערכת ההגנה של מילאנו. בהמשך הוא הפך לקפלה, שבה התפללו הנזירים במנזר, ששכן פעם במתחם.

מתחם המוזיאון מוקף גנים שהם מקום מנוחה שקט ואידיאלי לחובבי הארכיאולוגיה. המתחם משלב מרכיבים עתיקים עם גנים מטופחים ויפים.


#מה אפשר לראות כאן?
בין כותלי המוזיאון תמצאו מספר חללים ומתחמים, כשכל מתחם מכיל ממצאים ארכיאולוגיים מתקופות אחרות בהיסטוריה של העיר מילאנו.

בין המוצגים הרבים שכאן תוכלו לראות פסלים, כלים ושלל ממצאים מהאתרים הארכיאולוגיים שבעיר ומכל עידני ההתיישבות באזור. הקדישו זמן לצפות גם בפרסקאות מהמאה ה-13, המתעדות סצנות מהברית החדשה.

בקומת המרתף מוצגים אוספי אמנות יוונית ואמנות בודהיסטית, שמקורה בגבול של אפגניסטן עם פקיסטן.

בקומתו הראשונה תראו ממצאים מהיישוב הרומאי מדיאולנום (Mediolanum), שעליו נבנתה מילאנו המודרנית.

בקומה השנייה תערוכות עם ממצאים שונים, מהתקופה הפרהיסטורית והניאוליתית ועד לתקופת האימפריה הרומית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/P1OhhNwoer8


מבט ארוך במוזיאון הארכיאולוגי במילאנו:

https://youtu.be/ESGJnhq0-tI
כנסיית סן לורנצו מג'יורה
כנסיית סַן לוֹרֶנְצוֹ מַגְ'יוֹרֶה
#על הבזיליקה ששרדה את הכל במשך 1600 שנה

בזיליקת סַן לוֹרֶנְצוֹ מַגְ'יוֹרֶה (San Lorenzo Maggiore) היא אחת הכנסיות הגדולות והעתיקות בעיר מילאנו. בזכות האדריכלות יוצאת הדופן שלה, מושכת הכנסייה הזו תיירים רבים במילאנו. הכנסייה הזו מרשימה במיוחד - מכיפת הכנסייה הבארוקית הגבוהה והמרשימה כל כך ועד לעמודים שבחזיתה, שהפכו לסמל של ממש.

העמודים הרומיים הגדולים הללו, זכו לשם "עמודי סן לורנצו". אלו הם שרידי הכנסייה המקורית ששכנה כאן, כנסייה מהמאה ה-3 לספירה.

הבזיליקה הוקמה בשנת 400 לספירה בערך. לאורך השנים היא נפגעה כמה פעמים, משרפות ורעידות אדמה. במאה ה-16 היא שוחזרה, תוך שימור מרהיב של המבנה הביזנטי המקורי. בכנסייה מבחר של פרסקאות ופסיפסים, שמתארים סיפורים ועלילות מהברית החדשה, מדרכו של ישו.

יש לבזיליקה 4 צריחים שניתן להשקיף מהם על העיר כולה. מהם תראו את המדרגות והפארק שמחוץ לכנסייה, שעליהן יושבים רבים מהתיירים ומצעירי העיר.


#טיפים
שעות הפתיחה של הכנסייה הן: יום א' - 9:00 -19:00. ימי ב'-שבת 8:00 -18:30

בסביבות הבזיליקה יש לא מעט בתי קפה, מסעדות וברים טובים.


מבט מקרוב על כנסיית סן לורנצו מג'יורה:

https://youtu.be/NJfhlETkVcw?t=1m59s


הקפלה שבכנסייה:

https://youtu.be/ZxDC1EaTmyE

אתרי חובה במילאנו

דואומו
דּואֹומֹו די מילאנו
#על הקתדרלה הגותית והיא הגדולה בעולם.

קתדרלת מילאנו, או הדּואֹומֹו (Duomo Milan) שבמרכז מילאנו, היא מקום מושבו של הארכיבישוף של מילאנו והקתדרלה המרכזית שלה, היא הפנינה הבלתי מעוררת של העיר. זוהי הקתדרלה הגותית הגדולה והמרשימה בעולם, כנסייה עוצרת נשימה של ממש.

כמעט 600 שנה לקח לבנות את הדואומו, שבנייתה החלה ב-1386, בהוראת הארכיבישוף אנטוניו דה סלוצו. היא נבנתה במקום שבו עמדה לפני כן בזיליקת סן ג'ובאני אלה פונטי, שנבנתה בשלהי המאה ה-4 ונהרסה בשריפה.

ממדי הדואומו לא יאומנו. מדובר על אורך של 148 עד 157 מטר וגובה של 108.5 מטרים בשיא, באזור פסל המדונה. היא יכולה לאכלס בתוכה לא פחות מ-40 אלף מתפללים. היא לא רק הקתדרלה הגותית הגדולה בעולם והקתדרלה הקתולית השנייה בגודלה בתבל. רבים רואים בדואומו את המפוארת מבין הכנסיות הגותיות שבאיטליה.

הקתדרלה, שנמצאת בכיכר דואומו (Duomo Square), מפגינה עיצוב אמנותי מרהיב ומסנוור, גם מבחוץ וגם מבפנים. חלונות הוויטראז' הגדולים, של בית המקהלה כאן, נחשבים לגדולים בעולם. רצפת השיש שהונחה כאן לפני יותר מ-600 שנה בוהקת ויוקרתית עד היום. כל הקתדרלה מצופה בשיש לבן מבחוץ ויש בה, החזיקו חזק, מעל ל-3500 פסלים!

אבל הפסלים, ציורי הפרסקו והפסיפסים, רצפת השיש היוקרתית, ארונות הקבורה של הארכיבישופים והוויטראז'ים המרשימים שכאן - כל אלה הם כאין וכאפס לעומת הפאר של המבנה הגותי הענק ועוצר הנשימה, שניצב בליבה של מילאנו, כתכשיט מנצנץ, המעוטר ב-135 צריחים.

כמו הקתדרלות בערים רבות אירופה, קתדרלת מילאנו היא מרכז העיר. קשה לפספס את היופי וההוד שהיא מקרינה ואת הכמות העצומה של תיירים שיושבים למרגלותיה בכל שעה ביום. גם לאורך השנה היא המקום המרכזי בעיר. כאן חוגגים את חג המולד בחורף ומכאן יוצאים מרבית סיורי התיירים בקיץ.


#אדריכלות הדואומו
בניית הדואומו החלה בשנת 1386 ונמשכה 600 שנים. ניכרת בה היטב השפעת הסגנון הגותי הצרפתי באדריכלות. על אף שהושלמה סופית רק בשנת 1958, סגנונה נשאר גותי מאוחר. בעבר נותרו בה אמנם השפעות ניאו-קלאסיות, אך בתחילת המאה ה-20 הן הוסרו, כדי להשאיר אותה גותית טהורה.

הקתדרלה מצופה חיצונית בשיש לבן, אורכה הוא 157 מטר, גובהה באזור פסל המדונה הוא 108.5 מטרים. 40,000 מתפללים יכולים לעמוד בתוכה. בתוך המבנה יש 135 צריחים וקרוב ל-3500 פסלים.

הדואומו עומדת במרכז הכיכר רחבת הידיים שתכנן האדריכל ג'וזפה מנגוני (Giuseppe Mengoni) בשנת 1895.


#מה יש כאן?
הדואומו היא קתדרלה יפהפיה בסגנון גותי-איטלקי. יש בה סרקופגים של ארכיבישופים, ציורים מרהיבים, פסלים, ויטראז'ים וחלונות מצויירים נהדרים, עם סיפורי הנצרות. זוהי כנסייה מעוצבת בקפידה ומלאה בפרטים מעניינים. הנה כמה מהדברים ששווים תשומת לב כאן.

שימו לב לחלונות הוויטראז' מהמאה ה-15 ואילך. מבט מפנים הכנסייה בשעות היום יאיר את חלונות הזכוכית הצבעוניים, בצבעים נהדרים. שימו לב שהם שונים, כל ויטראז' לפי התקופה שבה הוא נוצר ולפי אופיה האמנותי.

באולם האוצרות תראו עשרות עבודות אמנות נוצריות מהמאות ה-4 ועד ה-12.

המאמינים הנוצריים מתרגשים כאן במיוחד ממסמר קטן, שניצב מעל המזבח ומוצג לקהל, רק פעם בשנה. זהו מסמר שמאמינים כאן שהיה חלק מהצלב שעליו נצלב ישו.

במרתף הכנסייה תוכלו לצפות בחורבות שנותרו מהכנסייה הקדומה שהייתה כאן במאה ה-4.

ביציאה מתוך הדואומו החוצה, הקדישו רגע למבט על הדלתות המפוארות של הכנסייה. יש כאן 5 כאלה והן מלאכת מחשבת של אומנות חריטה מוקפדת ועילאית.

בין אלפי הפסלים שבכנסייה יש קו אחיד. רובם ככולם מתארים כאן רגעים ותמונות חשובות בתולדות הנצרות והעיר מילאנו.

במבנה החיצוני של הדואומו הביטו בפסלי הראש הגותיים, הנקראים "גַּרְגוֹילִים". פסלי ראש כאלו מצויים בכנסיות גותיות רבות ונועדו להפחיד שדים ורוחות רעות, כדי שיימנעו מכניסה לכנסייה.


#גג הדואומו
אחד הרגעים המושלמים בביקור כאן הוא הצפייה מגג הכנסייה למטה. בין הצריחים המחודדים הגותיים, אפשר להשקיף מהגג של הדואומו על כל העיר וביום בהיר עד הרי האלפים. הנופים מכאן הם עוצרי נשימה!

בצד השמאלי של הדואומו תראו מדרגות ומעלית. עלו לגג הדואומו בכ-150 המדרגות ותהנו מהנוף המרהיב הנשקף ממנו.

בנוסף למראה העיר והנוף ממנה, תהנו על הגג גם מהשיטוט בין הצריחים והפסלים הרבים. המשמעותי שבהם הוא פסל המדונינה הקדושה, היא מריה הקדושה, המגינה על העיר. זהו הפסל המוזהב, בגובה 5 מטרים, המסמן את הנקודה הגבוהה ביותר של הדואומו. כבר שנים רבות שהוא נערץ על ידי תושבי העיר.


#משחק לילדים
הילדים צריכים עיסוק בביקור כאן? - תנו להם להתחרות ביניהם בגילוי של הכי הרבה פסלים של משהו או מישהו. למשל, מי מגלה הכי הרבה פסלים של אישה? של ישו? של שד על הקיר (לרוב בחוץ)? מי סופר ראשון כמה פסלים יש על הגג?


#טיפים
הכניסה ללא תשלום.

הזמן הטוב ביותר לבקר כאן הוא באור היום, אז מוארים הוויטראז'ים והחלונות בצבע נהדר.

הגיעו בלבוש צנוע.

עלו אל הגג במדרגות, עניין של 5 דקות. גם חיסכון כספי של €5 לאדם וגם דרך נהדרת לחוות את אחת מהחוויות של הכנסייה.

אל תביאו לכאן חפצים רבים ומיותרים, כי חפציכם עשויים להיבדק בכניסה לקתדרלה.


הצצה לכנסייה:

https://youtu.be/g70IlbxTrhg
פינקוטקה די בררה
פִּינַאקוֹטֵקָה די בְּרֵרָה
#על הארמון עם אוסף הציורים הענקי ובית הספר לאמנות

גלריית פִּינַקוֹטֵקָה די בְּרֵרָה לאמנות (Pinacoteca di Brera), שבלב רובע בררה הבוהמייני, היא אחד המוזיאונים החשובים במילאנו ונחשבת לאחת מגלריות האמנות הטובות והחשובות באיטליה ובעולם כולו. כאן תחוו תצוגת אמנות מרשימה ביותר, המוצגת במבנה מרשים לא פחות.

בפינקוטקה תוכלו לראות לא מעט יצירות מפורסמות של גדולי הציירים והפסלים האיטלקיים, מתקופות הרנסנס, הבארוק ועד המאה ה-20. מרפאל וקאראווג'ו ועד רמברנדט ופרנסיסקו דה גויה, חלק מהיצירות כאן מפורסמות מאד וסביר שתזהו אותן בקלות ותתרגשו לראותן במציאות.

אגב, את כל הטוב הזה שכאן אתם חייבים לנפוליאון. במהלך המאה ה-18, כשהוא כבש את איטליה, הוא החרים יצירות אמנות רבות במקומות רבים בה והעביר אותן למילאנו, למה שיהפוך לפִּינַקוֹטֵקָה די בְּרֵרָה. אגב כך צמח המוזיאון להיות לאחד המוזיאונים העשירים והמרשימים בתבל.

הגלריה, שנקראת גם מוזיאון הפינקוטקה, נמצאת בקומה העליונה של האקדמיה לאמנות של מילאנו. זהו ארמון מהמאה ה-17, שבו מוצג אוסף הציורים הגדול שלה, מהעשירים ביותר באיטליה. בבניין שוכנת גם אקדמיה די בלה, האקדמיה לאמנות של מילאנו, בית ספר לאמנות שהוקם בשנת 1776 על ידי אשת הקיסר באוסטריה, מריה תרזה. זהו בית הספר לאמנות, הנחשב ביותר במילאנו ובצפון איטליה כולה.


#עבודות נבחרות בגלריה
בתוך האוסף העצום שבמוזיאון ישנם ציורים ופסלים איטלקיים מימי הביניים ועד עכשיו. יש כאן עבודות מהמאה ה-13 ועד המאה ה-20.

מטיציאן, רובנס, קרוואג'יו ורפאל ורבים אחרים - תוכלו לראות כאן יצירות של אמנים ידועים ומכובדים, כמו הציורים הדתיים "ישו המת" של אַנְדְרֵאָה מַנְטֶנְיָה, או "הפִּיֶיטָה" עמוסת הצער של ג'ובאני בליני. לצידם מוצאים בגלרייה מקום של כבוד גם לא מעט ממצאים ארכיאולוגיים מעניינים.

בפינקוטקה די בררה יש כמה עבודות דתיות מרשימות במיוחד, שכדאי לא לפספס:

אולם 6 - "ישו המת" (Cristo Morto) של מַנְטֶנְיָה (Mantegna), בו צייר מנטניה את הבעת פני ישו באופן רגשי מאד וכולל זווית ציור חדשנית לזמנה, כי היא מצד כפות הרגליים.

אולם 9 - הציור של טינטורטו (Tintoretto) משנת 1562, "מציאת גופתו של מרקוס הקדוש" (Il Ritrovamento del Corpo di San Marco). שימו לב לתאורה המצמררת שיצר מיכלאנג'לו למערת הקבורה ולתנוחות ההירואיות של הדמויות.

אולם 24 - בציור הנהדר "מריה וישו העולל עם מלאכים" (La Vergine con il Bambino e Santi) של דלה פרנצ'סקה (Della Francesca), יושבת מריה, עם ישו התינוק הישן על ברכיה, כשקדושים ומלאכים מקיפים אותה ולידה כורע הדוכס פדריקו. מופת של תיאור מוקפד, שימוש נהדר בפרספקטיבה גאומטרית, תאורה עדינה ועיצוב תמונה נהדר, לצד סמלים כמו הביצה, סמל ללידה, וצדף כסמל לחיים.

אולם 24 - "נישואי מרים הבתולה" (Sposalizio della Vergine) של רפאל מגיל 21, מופת של שיא אמנות הרנסאנס, המתבטא בסימטריה מופשטת ומופלאה ותנועה דרמטית מדהימה.

"ההלקאה" (Flagellazione) של סיניורלי מדגים רגע של פעולה דינמית כשישו המעונה מולקה בשוט. המלקים מניפים את השוט העומד לנחות על חזהו של ישו. תיאור מופלא, של תנוחה לאותה דמות, מכיוונים שונים.


#טיפים
הכניסה חופשית מתחת לגיל 18.


מבט מקרוב על גלריית בררה לאמנות:

https://youtu.be/1oXneQqTAmI


האדריכלות של הגלריה מדהימה:

https://youtu.be/MxUNMzaKEo0
קסטלו ספורצסקו
קַסְטֵלוֹ סְפוֹרְצֶסְקוֹ
#על הטירה בלב מילאנו ומוזיאוני האמנות העתיקה שלה

קַסְטֵלוֹ סְפוֹרְצֶסְקוֹ (Castello Sforzesco), או מצודת ספורצסקו (The Sforzesco Castle), היא טירה ענקית מימי הביניים. זהו בית אצולה איטלקי שבו התגוררו בעבר דוכסים ושליטים, מאצולת העיר.

המצודה המרהיבה של ימינו היא שחזור בן יותר מ-100 שנה של מבצר הרנסאנס הגדול, שנבנה בסביבות שנת 1450 בידי פרנצ'סקו ספורצה. אותה משפחת ספורצה הייתה ממשפחות האצולה הבולטות שחיו במילאנו של תקופת הרנסאנס. על שם המשפחה נקראת הטירה, טירת ספורצה.

האגדה מספרת שלאונרדו דה וינצ'י בכבודו ובעצמו עסק בעיצוב המבנה. טענה אחרת מספרת על הצייר והפסל מיכלאנג'לו דווקא, כאחד התורמים לתכנון המבנה רב ההוד של הטירה.

כך או כך, במצודה התגוררו בעבר שליטי האזור והעיר מילאנו. במעל 500 שנות קיומה של המצודה היא שירתה בנאמנות את השליטים הרבים כאן, החל מבני ספורצה המייסדים, כשכל דור מותיר בה חותם בתורו. הפאר העצום שלה, הפך עם הזמן לתצוגת ראווה של האצילים הללו, כדי להפגין כוח ויוקרה.

אחד הדיירים הכי מפורסמים שהתגוררו בטירה היה לודוביקו ספורצה, מי שהיה פטרונו של לאונרדו דה וינצ'י הידוע. אותו אציל עשיר, ביחד עם אשתו ביאטריס, ריכז בטירה מגוון עשיר ומרהיב, של חפצי אמנות ופריטי ריהוט יקרים ונהדרים.

וכך, בנוסף לטירת ימי ביניים המרשימה שהוא, קסטלו ספורצסקו מציע כיום מוזיאונים מגוונים ונפלאים. יש כאן 12 מוזיאונים שונים, הנוהגים להציג אוספי אמנות שהתבססו על אותן יצירות שנאספו כאן מהמאות הקודמות והיו הבסיס לאוסף הענקי שמוצג בטירה כיום. אלה יצירותיהם של גדולי האמנים באיטליה, החל מימי הביניים ועד המאה ה-17.

לאחר הסיור במצודה המלכותית והצפייה בשכיות החמדה שבמוזיאונים, תוכלו לצאת ולשאוף אוויר צח בחצרות הפנימיות של הטירה. שוטטו בגנים המפוארים שמסביבה, או צאו אל הפארק הגדול שמקיף את המצודה. חלק מהגנים המסוגננים והמטופחים שמסביבה אינם סתם גני פאר, אלא גנים בוטניים של ממש, עם מגוון ענק של צמחים ופרחים מקצוות אירופה והעולם.


#מה אפשר לראות כאן?
במצודה הענקית יושבים כמה מהמוזיאונים החשובים ביותר באיטליה. בין השאר נמצאים כאן מוזיאון הפרהיסטוריה, מוזיאון האמנות העתיקה וימי הביניים, מוזיאון האמנות השימושית ומוזיאון כלי הנגינה ההיסטוריים. מוזיאונים נוספים בטירה הם מוזיאון האמנות הטהורה ומוזיאון האמנות המצרית.

המוזיאונים הללו ואחרים חושפים את המבקרים, בין השאר, לעבודותיהם של כמה מהאמנים הגדולים בתולדות האמנות, כמו מיכלאנג'לו ולאורנדו דה וינצ'י. אל תפסידו מבט ב"פייטה רונדניני", יצירתו המופתית האחרונה של מיכלאנג'לו.

תוכלו לחזות כאן, בין השאר, בציורי קיר, פרסקאות עתיקות, לצד עבודות אמנות מדהימות וציורי רנסאנס והסקולה גרנדה, שמרוכז בפינקוטקה. שימו לב לעבודותיו של מיכלאנג'לו, מגדולי הרנסאנס.

לצד האמנות, יש כאן כאמור, גם אוסף מרשים של פריטים עתיקים, בהם רהיטים, שטיחים, כלי נשק ומלחמה, כלי נגינה ואפילו אמנות מצרית.

ב-38 אולמות המוזיאון שכאן תוכלו לראות את אחד האוספים המרשימים באיטליה, של אמנות ימי הביניים והרנסאנס.


#טיפים
הכניסה חופשית למצודה ולגנים.

הכניסה חופשית למוזיאונים, בכל יום א' הראשון של כל חודש ובימי ג' מהשעה 14:00.

בשאר הימים הכניסה למוזיאון עולה כ-5 יורו, עם הנחה 50% לסטודנטים וגמלאים.

לאחר הביקור בטירה תוכלו לחמוק מעט מהמולת העיר בפארקו סֶמְפְּיוֹנֶה, ריאה ירוקה ונפלאה, שסמוכה לכאן ותאפשר להירגע מהשפע שבמוזיאונים.


מבט מקרוב על קסטלו ספורצסקו:

https://youtu.be/B40mqp36QSc


וארוך יותר:

https://youtu.be/7KCZiiBe6M8
הסעודה האחרונה
הסעודה האחרונה
#על ציור הקיר המפורסם של לאונרדו דה וינצ'י

קשה אולי להאמין, אבל אחד הציורים המפורסמים בעולם, נמצא בחדר אוכל חשוך של כנסיה ורק בזכות עבודת שחזור ושימור מדוקדקת, שהחזירה את היצירה החשובה מסכנה של כיליון מוחלט, אתם עומדים לצפות בעבודה המונומנטלית.

כי במילאנו תקבלו את ההזדמנות היקרה אבל מרגשת, לחזות מקרוב באחת מיצירות האמנות הכי ידועות, מוכרות ומצוטטות בעולם. מדובר בציור הקיר של "הסעודה האחרונה" (Cenacolo Vinciano) מאת לאונרדו דה וינצ'י. אין הרבה יצירות משפיעות כמוה והיא נחשבת בצדק רב לאחד ההישגים האמנותיים המוערכים ביותר בתולדות האמנות, שלא לדבר על שלל הפרשנויות, הוויכוחים והדיונים שנסובו סביבה.

בציור, שיצר איש הרנסאנס ואחד מגדולי האמנות בשנת 1498, מתוארת הארוחה האחרונה של ישו, סעודת סדר הפסח, ביחד עם 12 השליחים שהקיפו אותו. באותה ארוחה הוא עתיד להכריז לשליחיו על כך שאחד מהם עתיד להיות מי שיסגיר אותו לרומאים.

לדעת רבים זהו ציור הקיר המפורסם ביותר בעולם. ואכן, הציור שמעטר את קיר חדר האוכל במנזר הדומיניקני הקטן שבכנסיית סנטה מריה דלה גרציה, זכה ברבות השנים לאינספור מחוות תרבותיות שונות ומשונות, החל מסדרת הטלוויזיה "משפחת סימפסון" ועד ל"סופרנוס", סדרת הפשע המשפחתית.

הכנסייה עצמה מאד יפה וייחודית. זהו מבנה מתקופת הרנסנס, שניזוק באופן חמור בהפצצות על העיר במלחמת העולם השנייה, בשנת 1943, ושופץ לאחר המלחמה.


#על הציור - באדיבות האנציקלופדיה אאוריקה
"הסעודה האחרונה" הוא מהציורים המוכרים בתולדות האמנות והחשובים של לאונרדו דה וינצ'י. הוא הושלם בסוף המאה ה-15 וזכה במהלך השנים למחוות תרבותיות רבות ושונות, מאמנים שיצרו לו מחוות אמנותיות ועד לסדרות טלוויזיה כמו משפחת סימפסון והסופרנוס.

הציור מתאר כנראה את מה שהיתה סעודת סדר הפסח האחרון של ישו, בהשתתפות ישו עצמו ותלמידיו. בסעודה זו הוא הכריז שאחד מ-12 השליחים יבגוד בו והוא עצמו עתיד למות. אגב, "הסעודה האחרונה" הייתה נושא שרבים ציירו בימי הביניים והרנסאנס.

אבל "הסעודה האחרונה" של לאונרדו הייתה מהפכה - בפעם הראשונה צויירו כאן ישו והשליחים, ללא הילות של קדושה. לאונרדו ניסה (והצליח) להציג את ישו ואת אנשיו כבני-אדם ולא כקדושים שמיימיים, כמו שנהוג היה לציירם אז.

התמונה צוירה על קיר של חדר במנזר בעיר. הציור שהציג את ישו וחבריו הלך והתפורר. השחזורים של היצירה, פתיחת דלת בקיר שעליו היא מצוירת, ניסיון העברה למקום אחר ואפילו הפצצה של החדר שבו היא נמצאת במלחמת העולם השנייה - כולם פגעו בה קשות. גם ניסיון מודרני לשחזר את הציור על הקיר רק טשטש וקלקל את מה שללא ספק היה פעם יצירת פאר. רק בעשורים האחרונים הושלם שחזור מוצלח יותר, שהחזיר לציור חלק מכבודו.

יש בציור שימוש בפרספקטיבה מיוחדת שיוצרת תחושת עומק. הקווים האלכסוניים שנראים בחלונות ובתקרה נותנים לתמונה פרספקטיבה, כלומר הם הולכים ונהיים צרים, ממש כמו שהעין רואה את המציאות העמוקה, התלת-מימדית. זו הייתה המומחיות של לאונרדו והוא מצליח למשוך את המבט של המסתכל אל דמותו של ישו שבמרכז הציור.

דמויות השליחים מחולקות לשלישיות, רמז לשילוש הקדוש שכל כך חשוב לנוצרים. יש שישה שליחים מכל צד של ישו. שימו לב לעומק של הדמויות והתנועה שמגולמת בכל אחד מהם. במיוחד של הבוגד, יהודה איש קריות, ברור לעין. יש תיאור ספרותי שבו מתואר לאונרדו האמן, שמחפש את "האדם הכי מושחת בעולם" כדי שיהיה מודל לדמותו של יהודה איש קריות. בספר הוא מוצא לבסוף סוחר גרמני שמתאים בדיוק למה שחיפש.


#טיפים
מכיוון שמותר רק ל-25 מבקרים לראות את הציור בכל רגע נתון, עליכם לקנות כרטיס כניסה, זמן רב מראש באינטרנט. כדאי ומומלץ גם להגיע ולהיכנס מוקדם בבוקר, במיוחד בעונת התיירות ולפני שמגיעות קבוצות התיירים והרעש גדול.

זמן הצפייה בציור הוא רבע שעה בלבד.


מבט מקרוב על הסעודה האחרונה:

https://youtu.be/QUFWEAAC19c


מוזיאון דה וינצ'י למדע ולטכנולוגיה
מוזיאון דֶה וִינְצִ'י למדע ולטכנולוגיה
#על מוזיאון המדע והטכנולוגיה של מילאנו

מוזיאון דֶה וִינְצִ'י למדע ולטכנולוגיה (Museo Nazionale Della Scienza e Tecnica), שנוסד בשנת 1953, הוא מוזיאון שקרוי על שם גאון הרנסאנס, המדען, הממציא והאמן לאונרדו דה וינצ'י. הוא שוכן במבנה ששימש כמנזר במאה ה-16.

במוזיאון הלאומי למדע וטכנולוגיה במילאנו תראו מוצגים הסוקרים את התפתחות המדע. יש כאן סקירה מעניינת של ההתפתחות המדעית לאורך התקופות. לצד המדע, ניתן ללמוד מהמיצגים הטכנולוגיים שמדגימים את התגליות והפיתוחים בעולם הטכנולוגיה וכיצד הם תרמו ושינו את מהלך ההיסטוריה.

מוקד המשיכה כאן וחלק מעניין במיוחד הוא הבניין המוקדש ללאונרדו דה וינצ'י. בחלק זה מוצגים דגמים מרתקים, המבוססים על שרטוטיו של הגאון. זהו מקום נהדר לחובבי המדע ולילדים המגלים את עולמו של מי שנחשב לאיש הרנסאנס הקלאסי - גם אמן וגם ממציא, גם חוקר ומדען וגם איש רפואה.

בעזרת אמצעים טכנולוגיים מהחדשניים בעולם, יוכלו ילדים ובני נוער ללמוד כאן כיצד פעל מוחו של הגאון.


#מה רואים כאן?
המוזיאון למדע וטכנולוגיה מכיל שבעה אזורים שונים, כשכל אחד מהם מציע תצוגות חינוכיות לילדים ופעילויות אינטראקטיביות שונות. יש כאן לא מעט דגמים ומכשירים אינטראקטיביים, שילדים המתנסים בהם, לומדים בעזרתם עקרונות מדעיים שונים.

קשה אולי להאמין אבל המוזיאון מחזיק ביותר מ-16 אלף מוצגים מדעיים וטכנולוגיים שונים. הללו מוצגים באגפים שונים במוזיאון.

בין המחלקות של המוזיאון העשיר וגדול הממדים יש את מחלקות התחבורה והאנרגיה, מחלקת החלל, מחלקה המוקדשת לפועלו של לאונרדו דה וינצ'י ועוד. מוצגים בהם שלל דגמים שנבנו לפי תכניותיו ושרטוטיו של הממציא הגאון ולפי ניסויים שערך בתחומים שונים, כמו אנרגיה ותקשורת.

לא מעט במוזיאון מוקדש להיסטוריה ולהתפתחות המדע והטכנולוגיה באיטליה. יש כאן דגש על החידושים שתרמו ממציאים איטלקיים שונים לעולם, בשלל המצאות דוגמת הרדיו, הצוללת וההליקופטר.

במדור ה"עולמות החדשים" (New Frontiers Department) תוכלו לראות את הצוללת של אנריקו טוטי (Enrico Toti), כמו גם סלע שהובא מהירח ואת אוניית הנוסעים האיטלקית קונטה ביאנקמנו (S S Conte Biancamano).


#על לאונרדו דה וינצ'י
לאונרדו דה וינצ'י היה אולי גדול האמנים ומגדולי הממציאים בכל הזמנים. מדובר באדם שעסק בשלל תחומים ובכולם הצטיין והבריק. לא היה בתולדות האנושות אדם שכה הפליא לחקור, ליצור, לגלות ולתכנן כמו לאונרדו דה וינצ'י. הוא האמין שאמנות, מדע וטבע קשורים בקשר הדוק ביניהם.

כך הוא גם ניהל את זמנו. בחייו עסק לאונרדו מהעיר וינצ'י בתחומים מגוונים והתבלט כצייר, פסל, מדען, מהנדס, מתמטיקאי, אנטומאי, ממציא, אדריכל ומוזיקאי מצטיין. רבים רואים בלאונרדו את איש הרנסאנס הקלאסי, שעוסק בתחומים מגוונים ולא בתחום אחד.

כממציא הוא המציא והגה אינספור המצאות, רובן מהפכניות לתקופתו והקדימו את זמנן במאות שנים. ביניהן ניתן למצוא המצאות כמו אופניים, הליקופטר, צוללת, מצנח, טנק, מכונת טיסה, מתקני גלישה לסקי מים, חליפת צלילה, אביר מכני, תוף שמנגן לבד ועוד.

במקביל, רבים רואים בלאונרדו את אחד הציירים הדגולים בתולדות האמנות. הוא צייר בקושי 20 ציורים אבל הותיר מורשת מופלאה בתולדות הציור ואת הציורים הנודעים ביותר בהיסטוריה. הבולט שבהם הוא כמובן "המונה ליזה" - הציור החשוב והמפורסם ביותר בעולם, שנמצא במוזיאון הלובר בפאריס. גם "הסעודה האחרונה", הציור שצייר לאונרדו על קיר חדר האוכל של מנזר בעיר מילאנו, נחשב לפנינה אמנותית מהחשובות בתקופת הרנסאנס.

אגב, שמו השני של לאונרדו דה וינצ'י לא היה שם משפחה רגיל, אלא השיוך לעיר שבה גדל: "לאונרדו מהעיר וינצ'י".


#טיפים
לקראת ביקור ארוך במוזיאון, הביאו אתכם אוכל ושתייה. אין בו קפטריה.

במוזיאון נערכות פעילויות וסדנאות לילדים, גם באנגלית. הן מתקיימות בימי ג'-ו' 9:30-17:00, שבת - יום א' 9:30-18:30


מבט מקרוב על המוזיאון ע"ש לאונרדו דה וינצ'י למדע ולטכנולוגיה:

https://youtu.be/X1cp9J1Ygrw
פִּיאָצָה דֶל דּואֹומֹו במילאנו
#על הכיכר המרכזית של מילאנו

פִּיאָצָה דֶל דּואֹומֹו (Piazza del Duomo), או כיכר הקתדרלה, היא הכיכר המרכזית והמפורסמת של העיר מילאנו. בליבה של הכיכר יושבת המלכה הבלתי מעורערת של העיר, הדואומו. זוהי הקתדרלה המרכזית ועוצרת הנשימה של מילאנו, שבאיטלקית נקראת "דואומו" (Duomo).

אבל חוץ מהקתדרלה המרשימה, הכיכר המרכזית הזו מציגה שכיות חמדה נוספות. במרכז הכיכר ניתן לראות כאן את פסלו של מלך איטליה, כשהוא רוכב על סוסו. פסל הרוכב הוא של ויטוריו אמנואלה ה-2, מי שהיה מלכהּ הראשון של ממלכת איטליה המאוחדת, במאה ה-19. המלך הזה, ויטוריו אמנואלה השני, לחם לאחד את איטליה ובשנת 1861 הוא הוכרז מלך איטליה המאוחדת.

לא הרחק מהמונומנט של המלך, נמצא הקניון הראשון בעולם, שנקרא גם הוא על שם המלך, "גלריית ויטוריו אמנואלה השני". זהו מרכז קניות מפואר מהמאה ה-19. השופינג כאן הוא לא הכרח אבל הפאר והיופי של המקום הם חוויה ששווה ביקור, בין אם אתם מתכוונים לקנות ובין אם לא.


מבט מקרוב על הפיאצה דל דואומו:

https://youtu.be/SRUXl0wyvLY
כנסיית סנטה מריה דֵלֶה גְרַצְיֶה
#על הבזיליקה של הסעודה האחרונה של דה וינצ'י

כנסיית סנטה מריה דֵלֶה גְרַצְיֶה (Santa Maria delle Grazie) היא בזיליקה מרשימה שהתפרסמה בזכות העובדה שבה נמצא אחד הציורים המפורסמים ביותר בתולדות האמנות ובעולם כולו - ציור "הסעודה האחרונה" של לאונרדו דה וינצ'י.

הציור הוא אטרקציה תיירותית ראשונה במעלה, אבל גם הבזיליקה עצמה שווה ביקור. שכן הבזיליקה היא יצירת מופת של אדריכל הרנסאנס המפורסם דונטו ברמנטה (Donato Bramante). בעוד חלקה הפנימי מלא באורות בוהקים ומהווה ניצחון ממשי של ההרמוניה, בצידה החיצוני היא מגולפת בעדינות. אולם התווך שלה נבנה בסגנון גותי.

גם הכיפה המרשימה שנבנתה מעל כנסיית סנטה מריה דלה גרציה היא מהיצירות היפות של הרנסאנס האיטלקי. כל אלה הפכו אותה לאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.


#טיפים
הכניסה לבזיליקה היא חופשית. התשלום הוא רק על הכניסה והצפייה ב"סעודה האחרונה", שנמצאת במבנה נפרד.

הכניסה לראות את הציור היא ל-25 מבקרים בכל פעם. לכן הכרחי להזמין כרטיסים להביט בציור, חודשים מספר לפני הביקור כאן. ראו בתגית "הסעודה האחרונה".


מבט מקרוב על כנסיית סנטה מריה דלה גרציה:

https://youtu.be/QS66rVYl_Ts


ובפנים בציור הסעודה האחרונה של דה וינצ'י:

https://youtu.be/QUFWEAAC19c
כנסיית סַן מָאוּרִיצְיוֹ
#על הכנסיה המדהימה של מילאנו

כנסיית סַן מָאוּרִיצְיוֹ (Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore) היא קפלה מלכותית מהמאה ה-16 ואחד מציוני דרך הבולטים של העיר מילאנו. רבים רואים בה את תכשיט הכתר הנסתר של העיר. גם אם מבחוץ הכנסייה אינה מרשימה או מיוחדת, כשנכנסים אליה ניתן להבין מדוע רבים כאן מכנים אותה "הקפלה הסיסטינית של מילאנו".

הכנסייה הזו עוצרת נשימה. חלל הכנסייה הפנימי מלא בפרסקאות, ציורי קיר מרהיבים במיוחד, שצוירו על ידי האמן ברנרדו לואיני (Bernardo Luini), צייר שעבד עם לאונרדו דה וינצ'י. ברבים מציורי הקיר הנציח לואיני את איפוליטה ספורזה ועוד מהתורמים שממנו את עיצוב הקפלה היוקרתית.

החלק מכמיר הלב הוא נסתר מן העין. אם תיכנסו דרך דלת קטנה שבצד שמאל של המזבח, תגיעו לאולם מבודד שבו מוצגים קדושים מעונים, הנושאים את ייסוריהם בשלווה. שתיים מהקדושות הן נערות יפות ונוצריות, שהפכו לקדושות, לאחר שעונו כי סרבו להתמסר לרומאים עובדי האלילים. ראו את סנטה לוצ'יה יפת העיניים, שעיניה נוקרו משום שהתנצרה, כשהיא אוחזת את עיניה האבודות ברוגע. לידה ציור של אגאתה הקדושה, ששדיה נכרתו על ידי עובדי האלילים ובציור היא נושאת אותם על מגש.

במקור נבנתה הכנסייה על שרידי מה שנותר מהקרקס הרומי העתיק בעיר. היא בנויה בסגנון הרנסאנס ומנוהלת כיום בידי נזירים ממסדר דתי נוצרי. רבים רואים בה אתר חובה במילאנו והם לא טועים. הביקור כאן הוא מהיפים בעיר. אם יזדמן לכם להגיע למופע של המקהלה בכנסייה, תהנו עוד יותר ותזכו לאחת החוויות המיוחדות שלכם במילאנו.


#טיפים
הכניסה חופשית למבקרים ללא מדריך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XkasKx1Eumc


וסיור ארוך בכנסיית סן מאוריציו:

https://youtu.be/BU9EUG_cYEc
בית האופרה לַה סְקָאלָה
#על בית האופרה הידוע ביותר בעולם

בין אם אתם נהנים מתרבות מוזיקלית גבוהה ובין אם חובבי מוסיקת פופ קלילה, למה שלא תרשו לעצמכם לבקר באחד מבנייני האופרה החשובים בעולם?

תֶיאַטְרוֹ לַה סְקָאלָה (La Scala) הוא כנראה בית האופרה המפורסם ביותר בעולם. אין זמר, זמרת, רקדן, או מנצח קלאסי שלא היה חולם להופיע כאן. הקהל ב"לה סקאלה" מפורסם לא רק בתרועות ובמחיאות הכפיים הנלהבות שבהן הוא מקדם אמנים שמוצאים חן בעיניו, אלא גם בקריאות הבוז הרמות שבהן הוא מגרש מהבמה אמנים שהוא לא מרוצה מהופעתם.

כאן התקיימו מופעי הבכורה של גדולי המלחינים הקלאסיים של איטליה, דוגמת וֶרְדִי, רוֹסִינִי ופּוּצִ'ינִי. כאן מופיעים הגדולים שבכוכבי האופרה העולמיים וגדולי המנצחים ומובילים כאן את ביצוען של מיטב האופרות בעולם, מדי ערב.

המדהים הוא שלמרות חשיבותו העצומה של בית האופרה והתיאטרון הזה, קשה להאמין, ממבט מבחוץ, שזהו המקום. המבנה שלו הוא פשוט מאד, לפחות בסטנדרטים האירופיים המקובלים. התמונה משתנה רק כשנכנסים ונחשפים לפאר והאלגנטיות של המרחבים והאולמות של הבניין. התחושה כשתתהלכו ב"לה סקאלה" היא שאתם פוסעים במקדש אופייני של האצולה האירופית. לאחר שנהרס בשרפה, נבנה הבניין הניאו-קלאסי שלו מחדש, בסוף המאה ה-18.

האולם הזה מארח בכל ערב את מיטב זמרי האופרה בעולם. באולם המרכזי שלו יש 2000 מקומות ישיבה ויציעים עליונים מפוארים. שימו לב לתקרה הגבוהה ולצבעי האדום וזהב האופייניים שלו.

לה סקאלה, שנמצא במרחק דקות ספורות מהדואומו, הוא גם התאטרון הגדול באירופה. בנוסף לאולם הגדול, יש כאן אולמות פאר נוספים, בהם נוהגים כבר שנים רבות לערוך נשפים מפוארים וערבי תרבות נוצצים. מתקיימים כאן גם מופעי בלט, קונצרטים ומופעי תרבות אחרים והמקום הזה הוא מהחשובים שבמוקדי התרבות של העיר כולה.

בבניין גם מוזיאון התיאטרון של ה"לה סקאלה" שהוא מקום מרתק ומרשים בפני עצמו. ראו אותו בתגית "לה סקאלה".


#אדריכלות התיאטרון
את התאטרון המהודר של בית האופרה תכנן בשנת 1776 האדריכל ג'וזפה פיירמריני (Giuseppe Piermarini), בסגנון ניאו-קלאסי. המבנה נבנה כאן לאחר שנשרף כאן תאטרון רג'ו דוקאלה (Teatro Regio Ducale), התאטרון הקודם, ששימש את תושבי העיר לאורך שנים.

מקור שמו של התיאטרון ובית האופרה "לה סקאלה", בא מהעובדה שהתיאטרון נבנה במקום שבו היו בעבר המדרגות של כנסיית סנטה מריה. "סקאלה" משמעו באיטלקית גרם מדרגות.

האולם המרכזי של התיאטרון, עם התקרה הגבוהה, מקושט בצבעים אלגנטיים ויוקרתיים, של אדום וזהב. באולם יש 2000 מקומות ישיבה. יש בו גם יציעים עליונים מפוארים מאד, שבהם שווה לבקר. האולמות הקטנים יותר שבבניין הם אולמות פאר, המשמשים לעריכת נשפים נוצצים וערבי תרבות יוקרתיים.


מבט מקרוב על הלה סקאלה:

https://youtu.be/mzdxAEJUi0k
גלריית ויטֹוריֹו אימָנוּאֶלֶה השני
#על הגלריה שהיא הקניון העתיק בעולם

גלריית ויטֹוריֹו אימָנוּאֶלֶה השני (Galleria Vittorio Emanuele II) שנפתחה בשנת 1877, היא הקניון המקורה הראשון בעולם. המילאנזים, תושבי מילאנו, אוהבים אותה מאד והם נוהגים לכנות אותה באהבה "הטרקלין של מילאנו", או באיטלקית "Il Salotto di Milano".

הגלרייה נקראת על שם המלך הראשון של איטליה, ויטוריו עמנואל השני. גם אם לא תקנו כאן, כדאי להתרשם מהעיצוב הייחודי של מרכז הקניות העתיק, שנמצא בצידה הצפוני של כיכר הדואומו.

גלריית ויטוריו אמנואלה סקונדו היא אחד האתרים המרשימים בעיר. שימו לב לרצפת המוזאיקה המושקעת שבה. הביטו בתקרת הזכוכית המרשימה שמעליכם. תנו מבט אל ציורי הקיר היפים וגם אל חלונות הראווה של אחד ממרכזי האופנה הוותיקים והמרכזיים באיטליה ואולי באירופה כולה.

בגלריה ויטוריו אמנואלה סקונדו תוכלו לפגוש, לצד אוסף חנויות היוקרה והאופנה הנחשבות, חנויות התכשיטים היקרות ומעצבי האופנה העילית, גם ג'לטריות מעולות, מסעדות גורמה, בתי קפה יוקרתיים ועוד.

במשך זמן רב הייתה הגלריה המקום שבו נפגשו כל המי ומי של מילאנו. לצידם, פוקדים כל יום המוני תיירים וחובבי קניות את הגלריה, בה נמצאות חנויות דגל של מותגי-על, כמו פראדה שנפתחה כאן ב-1913, או מסעדות ותיקות כמו קפה ביפי שהוקמה ב-1867 ומסעדת סביני, שלידתה בשנת 1884.

הכניסה אל המבנה המקורה והיפה מכיכר הדואומו היא דרך שער כניסה שתוכנן כשער נצחון מרהיב, עשוי שיש וגרניט. משם מובילה הגלריה עד לפיאצה דלה סקאלה (Piazza della Scala), שבה ניצב בית האופרה המפורסם של העיר - ה"תיאטרו לה סקאלה", כשבסמוך לו ממוקם בית העירייה של מילאנו, הידוע כ"פאלאצו מרינו".


#מה יש כאן?
גלריה ויטוריו אמנואלה סקונדו היא סוג של מטפורה על העיר מילאנו כולה. באדריכלות הניאו-קלאסית שלה היא משלבת את הישן והחדש ומציעה במקום אחד את מיטב האופנה, הפאר והיוקרה.

מבכירי עולם האופנה, דוגמת פראדה, לואי ויטון, שאנל וגוצ'י ועד חנויות תכשיטים יקרות, מאבני סברובסקי ועד כלי הכסף של ברנסוני - בקניון המרהיב הזה תראו חנויות מעצבים נחשבים ולצידם את מיטב מותגי היוקרה. לצידם פזורות כאן גלריות אמנות, לצד חנויות ספרים, בתי קפה ומסעדות גורמה, כמו אלה של קפה גוצ'י, זוקה וביפי הידועות.


#הסיפור העצוב של האדריכל של הגלרייה
אחד הסיפורים העצובים בתולדות האדריכלות התרחש כאן. הוא קשור במי שעתיד לתכנן את ארמון הקניות האלגנטי והמרשים - האדריכל ג'וזפה מנגוני (Giuseppe Mengoni). מנגוני זכה עם תכניתו בתחרויות עיצוב של מבנה שיקשר בין פיאצה דואומו במילאנו לפיאצה דלה סקאלה שליד בניין האופרה של מילאנו.

בהשראת הפסאז'ים ההיסטוריים של פריז והברלינגטון ארקייד בלונדון, אולי אב הטיפוס של מרכזי הקניות המקורים של ימינו, הציע מנגוני בתחרויות בנייה של שדרה מסחרית בעלת תקרת זכוכית ופלדה, שתקשר בין הכיכרות.

הציע וזכה. די מהר הסתבר שמנגוני מאוהב בפרויקט שלו. הוא תכנן אותו לכל פרטיו, הקפיד מאד בבחירת החומרים, בעיצוב הכללי ועד לגימור הקפדני והבלתי מתפשר של כל פרט במבנה המרהיב שהלך ונבנה במילאנו.

באותם ימים התאחדה איטליה ולאור התקופה הסוערת של אותם ימים, גדש מנגוני את הגלריה בסמלים פטריוטים, שבטאו את אחדות המדינה הצעירה ואת האמון שלו בה.

אולי הייתה זו תחושה מיסטית שזו תהיה מורשתו האדריכלית הגדולה ביותר, אבל מנגוני נתן את חייו למיזם הזה. ולא רק באופן מטפורי. כי ממש לקראת תום הבנייה, יום לפני שנחנך השער המרשים של הבניין המרהיב, נפל דבר. תוך בחינת הגימורים של העבודה, נפל מנגוני אל מותו מפיגום שעליו עמד, בסמוך לקשת. כך לא זכה האדריכל המאוהב לראות כיצד הופכת הגלריה שלו להצלחה גדולה וכיצד היא הפכה, ממיזם שנועד לחבר שתי אטרקציות מרכזיות בעיר, להיסטוריה בעצמה, בתור הקניון הראשון אי-פעם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ik44gLUwyjM


ביקור במקום:

https://youtu.be/RT6DnmdEP5U


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.