» «

גבעת בודה

טירת בודה
טירת בּוּדָה
#על הטירה הגדולה שנבנתה על הגבעה

בּוּדָה היא עיירה על גבעה, שנשארה ונראית כמו שנראתה בימי הביניים. באותה תקופה נבנו ערים כמוה עם חומות הגנה, כנגד כובשים. ואכן, טירת בודה (Buda Castle) היא טירה יפה ומוגנת חומה, בגובה של כ-50 מטרים מעל לנהר הדנובה. היא ממוקמת על הגבעה ממנה נוסדה למעשה בודפשט, ממערב לנהר. יש למיקום של הטירה סיבה טובה - הגנה בפני כובשים.

ההיסטוריה של הטירה מתחילה במאה ה-13, כששבטים מונגוליים כבשו את הונגריה והרסו את פשט, שהייתה בנויה בצד השני של הדנובה, עד היסוד. בתחילה נבנה כאן צינוק, על ידי המלך בלה, ובהמשך נבנה הארמון כולו.

לתצפית מדהימה על כל העיר, בואו לבקר במתחם הטירה גם ביום וגם בלילה. נקודת התצפית המומלצת כאן היא ללא ספק מבצר הדייגים (Halaszbastya) שליד כנסיית סנט מטיאש (Matyas Templom) - שני אתרי חובה לביקור על הגבעה.

באזור הטירה יש לא מעט מבנים מעניינים נוספים, כולל מוזיאונים, ביניהם המוזיאון להיסטוריה צבאית, המוזיאון לתולדות המוזיקה והמוזיאון למסחר. בארמון המלך תוכלו לראות גם את הגלריה הלאומית והמוזיאון לתולדות העיר. תוכלו גם לבקר במערכת מערות תת-קרקעיות וקבר הפחה התורכי עבד רחמן עלי. עוד אתרים מעניינים הם תיאטרון המצודה המשוחזר ופסל הנשר, ה-Turul Statue, מגינה האגדי של הונגריה.


#טיפים
אל הטירה ניתן לעלות גם במדרגות וגם בפוניקולר, הרכבת שמעלה את הנוסעים אל ראש הגבעה - יקרה יותר אבל חוויה נחמדה.

אם אתם מתעניינים בהיסטוריה של בודפשט, היכנסו אל המוזיאון ההיסטורי שבמצודה.


ביקור ברחבי הטירה:

https://youtu.be/FbvsWnAUfIc
כיכר אדם קלארק
כיכר אדם קלארק
#על הכיכר שממנה מודדים את המרחקים בהונגריה

כמו שמכיכר הנוטרדם בפריז מודדים את המרחקים לכל נקודה בצרפת, מכיכר אדם קלארק (Clark Ádám tér), שבה אתם נמצאים בבודפשט, מודדים בהונגריה את המרחקים לכל מקום במדינה.

שימו לב לאבן בצורת הספרה אפס, שניצבת בכיכר. האבן הזו משמשת כנקודה הרשמית, שממנה נמדדים כל המרחקים כאן - מבודפשט לכל מקום בהונגריה ובאירופה.


#מיהו אדאם קלארק?
אדם קלארק היה המהנדס הבריטי שבנה את גשר השלשלאות הסמוך ואת המנהרה שמתחת לגבעת בודה, היא גבעת הטירה.

מכיכר אדם קלארק עולים ברכבת המדרון אל גבעת בודה, היא גבעת המצודה, שבה שוכן ארמון המלך. הרכבת הזו שנקראת "פוניקולר" נקראת כאן "בּוּדַאוָוארִי סִיקְלוֹ" (Budavari Siklo). באמצעותה אפשר לעלות ולרדת את 260 המטרים אל הגבעה בקלות, במקום במדרגות. לא רוצים קרונית חשמלית? - תוכלו גם לתפוס אוטובוס מספר 26 למרומי הגבעה.


ביקור לא הכי סימפטי בכיכר:

https://youtu.be/q-Lap0tu-zA
רכבת המדרון
רכבת המדרון
#על הפוניקולר של בודפשט


רכבת המדרון מעלה אנשים במעלה המדרון אל מקומות גבוהים ומורידה מהם למטה. הרכבת הזו, שנקראת במקומות רבים "פוּנִיקוּלָר", נקראת כאן "בּוּדַאוָוארִי סִיקְלוֹ" (Budavari Siklo). החלק החביב בה הוא שתוך כדי העליה והירידה אל הגבעה, היא מאפשרת לכם הצצה לנוף עוצר הנשימה שמסביב.

במקרה של בודפשט מעלה הפוניקולר הזה בדרך כלל תיירים, מכיכר אדם קלארק אל ארמון המלך, שעל גבעת המצודה (Budai várnegyed).

יש כמובן אפשרות לעלות אל הטירה שבראש הגבעה במדרגות, אבל מרבית התיירים מעדיפים את האופציה המעט יותר יקרה של העלייה בפוּנִיקוּלָר.


ביקור במקום:

https://youtu.be/CL8STGVddsc
גבעת המצודה
גבעת המצודה
#על הגבעה של העיר בּוּדַה
"גבעת המצודה" (Castle Hill) הוא מתחם עתיק מהמעניינים והחשובים של בודפשט. הגבעה נמצאת בחצי מבודפשט של היום, בתחום העיר העתיקה בּוּדַה. המצודה, או הטירה, בנויה במישור שאורכו קילומטר ומוקף רובו בחומה. אמנם אין פה מצודה של ממש, אבל המתחם כולל את הארמון המלכותי, כמו גם מערות ורחובות עתיקים והרבה מהאתרים ההיסטוריים החשובים והמעניינים של בודפשט.

אל גבעת בודה, גבעת הטירה, מצודת בודפשט או גבעת המצודה (Budai várnegyed) עולים ברכבת מכיכר אדם קלארק. על הגבעה מתגוררים גם בימינו אנשים רבים והוא אזור פעיל וחי, סביבת מגורים מרתקת - אמנם חלק מהעיר אבל גם מעט מעליה. לצד הבתים, יש כאן לא מעט מלונות יוקרה ומסעדות שף יוקרתיות לא פחות.

הרחובות בגבעת המצודה, שנמצאת במרכזה של בודה, הם בסגנון ימי הביניים ותקופת הבארוק. יש בהם מגוון אדריכלי גדול, של מבנים מתקופות שונות של העיר ומסגנונות בנייה רבים.

ב-1987 הוכרה המצודה כאתר מורשת עולמי. מרבית האטרקציות המפורסמות של בודפשט מרוכזות בגבעת המצודה בצד של בודה: ארמון המלך הפופולרי ובתוכו הגלריה הלאומית, מצודת הדייגים, כנסיית מתיאש, חצר האריות, גינת הוניאדי, מרפסת סבויאי, מוזיאון ההיסטוריה של בודפשט, מוזיאון המוסיקה, מוזיאון הצבא, מוזיאון המרציפן, מוזיאון בית המרקחת ומוזיאון יהדות ימי-הביניים.


#תולדות הגבעה
סיפורה של הגבעה וסיפור ארמון המלך שניצב עליה, הוא סיפור קורותיה של הונגריה כולה. ההתיישבות החלה כאן במהלך המאה ה-13, לאחר שהצבא המונגולי פלש אל העיר פשט, שהייתה בנויה במישור הדנובה.

המונגולים החריבו וזרעו בעיר הרס עצום. כדי למנוע בעתיד הרס שכזה, החליטו תושבי העיר לבצר את העיר ולבנות את הארמון ואת מבני המגורים על גבעה, בעלת מיקום אסטרטגי, שממנה יוכלו להגן על העיר. לכן חצו את הדנובה ובנו את המבצר על הגבעה הזו, בהנחה שהנהר יקשה על התוקפים לתקוף את העיר והגובה שמבטיחה הגבעה יקל עליהם להגן עליה.

במאה ה-15 הורחב הארמון שבטירה על ידי המלך זיגמונד והיה לארמון הגותי הגדול באירופה. בהמשך המאה דאג המלך מטיאש להרחיבו אף יותר.

כשכבשו התורכים העות'מנים את בודה, במאה ה-16 לספירה, הם הפכו את הכנסיות למסגדים, כמו שעשו בכל מקום שכבשו מהנוצרים.

בסוף המאה ה-17, לאחר שהאזור נכבש מחדש ב-1686 על ידי ההאבסבורגים, הנוצרים מאוסטריה, החלה תנופת בנייה מרשימה. בתקופת הקיסרות האוסטרו-הונגרית נבנו כאן בנייני ציבור, בתים ורחובות מרשימים ומלאי פאר.

במאה ה-19 הגיעה מלחמת העצמאות ההונגרית, בתקופת הלאומיות שכונתה "אביב העמים", ב-1848. במהלך ההתקוממות כנגד הקיסר האוסטרי ארמון בּוּדַה ניזוק שוב. לאחר המלחמה, משאיחד הקיסר את אוסטריה והונגריה, הארמון שופץ והורחב ובו הוכתר פרנץ יוזף למלך הונגריה.

לאחר מלחמת העולם הראשונה ונפילת האימפריה האוסטרו-הונגרית, התגורר בארמון מיקלוש הורטי (Horthy Miklós), שליט הונגריה. הארמון הפך אז למרכז הפוליטי שלה.

בשלהי מלחמת העולם השנייה הייתה מצודת בודה המבצר האחרון של הנאצים. במהלך הקרבות בינם לבין הצבא האדום ניזוק הארמון ביותר.


#טיפים
כמו בכל מקום מלא אדם, הישמרו גם כאן מכייסים ומנוכלים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/4fZeT1Ps3p4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.