» «
המשולש הבלטי של ליברפול
המשולש הבלטי של ליברפול
#על שכונת הגרפיטי ואמנות הרחוב של ליברפול


המשולש הבלטי של ליברפול ( Liverpool Baltic Triangle) הוא אזור היסטורי בעיר, שהפך לשכונה מהיותר עכשוויות בקצב ובווייב שלה בעיר.

השכונה, שבעבר הייתה מוקד הפעילות הימית והתעשייתית של ליברפול, היא היום רובע של תרבות ויצירה. עם השנים הסבו את המחסנים וההנגרים הישנים לגלריות אמנות, למועדוני מוזיקה ולפאבים טרנדיים. ההיסטוריה כאן נוכל, אבל האווירה התוססת היא של צעירים והיפסטרים מקומיים שבאים דווקא לבלות בשכונה הייחודית הזו.


#מה תראו כאן?
אין בליברפול מקום עם יותר אמנות רחוב וגרפיטי. בטיול רגלי כאן כמעט ולא תמצאו פינה או כמה עשרות מטרים ללא ציורי קיר מרהיבים.

לטובת אמני הרחוב של "המשולש", יש כאן אפילו חנויות למוצרי גרפיטי ואמנות רחוב, כמו גם שפע של גלריות, שלידן חללי תצוגה לאמנים כאלה.

למעוניינים בסיור עצמאי וחופשי ברחובות היותר ציוריים, פנו לרחוב פאר, אולדהאם פלייס, לוסט הילס ורחוב ג'מייקה. בהם תראו גם כתובות גרפיטי ואמנות רחוב תמימה וצעירה, לצד עבודות אמנות רחוב מדהימות, חלקן זכו לפרסום עולמי דרך הרשת והמדיה החברתית.


#בילויים ביום ובערב
במשולש הבלטי של ליברפול תוכלו לבלות וליהנות ולא רק מאמנות הרחוב.

הבלטיק מרקט (Baltic market) הוא שוק אוכל טעים וכיפי בשכונה ומקום לסיים בו את הסיור עם אוכל ובירה טובה, את סיבוב הגרפיטי באזור.

קפה ומאפים טובים לידו תמצאו כאן ב"בלטיק בייק כאוס" (Baltic bakehouse).

ב"רד בריק וינטג'" (Redbrick vintage) תמצאו כל מיני מוצרי וינטג', רטרו ומציאות מגניבות.

ולבילוי נחמד וחוויה שונה מעט - תוכלו לבלות בגטו גולף (Ghetto Golf), מתחם מגניב למיני גולף, שהוא מאותן פינות סודיות שלרוב רק המקומיים יודעים להמליץ לנו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/goMTrpf6zOw


בלוגרים:

https://youtu.be/Ui4iYdmdO9E


הדרכה:

https://youtu.be/vxBMBA8T1QY


חנות תקליטים עם מתחם הופעות:

https://youtu.be/wwASuJrXlek
הרובע ה-13 בפריז
גרפיטי ברובע ה-13
#על השכונה המודרנית ועתירת הגרפיטי של פריז

אחד הסיורים הנחמדים שתעשו בפריז יהיה המפגש עם ציורי הקיר הענקיים שברובע ה-13 (13ème arrondissement) של עיר האורות, רובע תעשייתי לשעבר, הממוקם על הגדה השמאלית של נהר הסיין, שהפך בעשורים האחרונים למוזיאון רחוב של ממש.

ברובע המודרני, השונה בתכלית ואינו אופייני למרכז פריז ההיסטורי, התגוררו בעבר אנשים פשוטים מהצווארון הכחול ובני מעמד הפועלים. עם השנים האזור עבר ג'נטריפיקציה ושינה את מראהו ותושביו.

על קירות הרובע שבדרום פריז צוירו עם השנים יצירות אמנות ענקיות, בידי אמנים מקומיים ואורחים ובתמיכה מלאה של עיריית פריז.

אמני רחוב מכל העולם, קיבלו גם רשות עירונית ואפילו תמיכה לצייר אמנות מרהיבה ויצירתית. גודלם וסגנונם המודרני של המבנים בו, אפשרו לאמני הרחוב לצייר ציורים שגודלם ענקי והם מתפרשים לא פעם על בניינים שלמים.

התוצאה היא אמנות רחוב נהדרת. כיף לטייל ולהתפעל מיצירות אמנות אורבניות וכה מרשימות בגודלן. כמה מהטובות שבהן, אגב, תוכלו לראות באזור האותנטי של Butte aux cailles, שגם הוא ברובע ה-13 של פריז.


#טיפים
למטיילים או מגיעים לשכונת בלוויל שבעיר - גם שם יש אמנות רחוב נהדרת, חלקה הרבה יותר ותיקה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Xx6VdsWdqbI


ביקור בשכונה הצבעונית:

https://youtu.be/KxTfV4ruDoc?t=18s


דוגמה לחוויה של סיור עם מדריך מקומי:

https://youtu.be/u6ugh6asdEY


הדרכה:

https://youtu.be/DviGxcOz1P0
שכונת האצי דימיטר
שכונת האצי דימיטר
#על אזור הגרפיטי ואמנות הרחוב של סופיה

שכונת האצי דימיטר (Hadzhi Dimitar) היא המכה של חובבי אמנות הרחוב בעיר סופיה. קשה שלא להיות מופתע מכמות ציורי הקיר והסטריט ארט, אמנות הרחוב המעולה שאפשר למצוא בה.

מדובר בשכונה של שיכונים סוציאליסטיים מהתקופה הסובייטית. "פסטיבל היצורים האורבניים", שהתקיים בה בעבר, הביא לכאן אמני רחוב רבים, שכתבו וציירו על קירות השכונה כתובות וציורי קיר בגדלים שונים, חלקם ציורים המכסים צד שלם של בניין ומתפרסים על גודל של בניין שלם.

בשכונה מתקיימים סיורי גרפיטי המוקדשים לאמנות רחוב, ציורי קיר וכתובות גרפיטי שמעטרים אותה היום.

המדריכים יודעים לספר על תולדות ציורי הרחוב בעיר, מציעים פרשנות וסיפורים על רבים מהציורים, הציירים שאחראים להם ועל אמנות הרחוב הבולגרית.


#טיפים
גם רחוב צאר איוון שישמן (ulitsa Tsar Shishman) שבסופיה הוא רחוב בו ניתן למצוא אמנות רחוב מסעירה, לצד מגוון חנויות ומסעדות ייחודיות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/sKdg4FN3zIg


בלוגרים:

https://youtu.be/OnG4tQg6y1A


הדרכה:

https://youtu.be/mp7fTUBqJdo
קריית המלאכה
קריית המלאכה
#על אזור התעשייה שהפך לקריית האמנות

קריית המלאכה (Artspace Tel-Aviv) בתל אביב הייתה בעבר אזור תעשייה חדשני עם בלוקים ארוכים המאכלסים בתי מלאכה. כאן נבנה בשנות ה-60 אזור התעשייה הראשון בסוגו בתל אביב. בהיסטוריה הישראלית הלא ארוכה הוא היה אזור תעשייה פורץ דרך, ששימש בין השאר כדגם למתחמים רבים ודומים מסוגו, שהקימו עיריות שונות בעקבותיו, בשולי המרקם העירוני שלהן.

בהמשך הלך האזור והתדרדר, בתי המלאכה הלכו ואיבדו את הקסם, ההזנחה פשתה בכל ואפילו חדרי הסטודיו של האמנים הוזנחו.

היום הקרייה הזו הולכת והופכת למתחם חדשני ומקום שמקבל תדמית משופרת, של מרכז אמנים ובתי סטודיו מגניבים של אנשים יוצרים וסופר מוכשרים. כי בבניינים שבקריית המלאכה, בין שדרות הר ציון לרחוב שוקן, ממוקמים כיום לא מעט גלריות ותערוכות מעצבים ואמני סטודיו מגניבים.

באזור, שכבר כמה שנים ממותג מחדש בתור Artspace Tel-Aviv, פועלים גם אמני רחוב וגרפיטי. לכן, כל מי שאוהב את הסצנה של הגרפיטי ומעריך את האסתטיקה המיוחדת של ציירי הרחוב, חייב לבקר כאן. כי ההרגשה, כשמשוטטים כאן, היא של שיטוט בתפאורה של סרט אמריקאי.

על כל קיר פנוי כאן צוירו ציורי קיר מדהימים שישמטו לך את הלסת. המרחב הגדול שבין הבניינים מאפשר לצפות ביצירות הענק בשלמותן.

במקביל הולך ומתגבש כאן מרכז אמנים שוקק, עם יוצרים להוטים, תצוגות מסקרנות, לקוחות פוטנציאליים וגלריות נהדרות. ממתחם מוזנח בשולי העיר הפכה קריית המלאכה ללב הפועם של סצנת האמנות בתל אביב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4qXW-EVAcVc


ביקור במקום:

https://youtu.be/MRcDQXLe3E4


תמונות:

https://youtu.be/nJduVuBR_aw

גרפיטי

אקסרכיה
אקסרכיה
#על שכונת הגרפיטי והאנרכיזם הבועט של אתונה

שכונת אקסרכיה (Exarchia) היא שכונה אמנותית, שבה חיים הרבה אמנים אלטרנטיביים. יש בה צירוף של רוח חופשית, שלא לומר אנרכיסטית, עם מעורבות תושבים, המון ציורי גרפיטי על הקירות וסצנה תרבותית פעילה וערכית.

באופן סמלי השם אקסרכיה מתחרז עם אנרכיה. זה מוזר, כי אכן המשטרה כמעט ואינה נכנסת לשכונה זו, בשל ההתנגדות המסורתית שבה היא נתקלת כאן. זאת מאז נהרג כאן נער צעיר מכדורי האקדח של שוטר עירוני, ללא סיבה של ממש, מה שהוביל בזמנו למהומות והפגנות ענק ולהתנגדות של ממש לנוכחות המשטרה בשכונה.

עם השנים הפכו תושבי השכונה הדעתניים גם לבעלי תודעה פוליטית. פעילים למען השכונה התארגנו לשנות את תנאי חייהם בה. הם הפכו מגרש חנייה לגן פורח, הוסיפו אינסוף גרפיטי ויזמו או עודדו אמנות רחוב זועמת, מוחה, צינית וסרקסטית, אבל תמיד מעניינת. התפתחה כאן סצנה תוססת של תרבות אלטרנטיבית. אמנות בכללה נתפסת כאן כהתנגדות. אם אינך מתנגד, אומרים בשכונה, אינך אמן...

היום מתחיל באקסרכיה בצהריים והערב נמשך בה עד השעות הקטנות של הלילה. ברחבי השכונה שלל ברים וטברנות שברבים מהם מנגנים מוזיקה חיה בסגנונות מגוונים. בולט בהם סגנון הרמבטיקו, או ליתר דיוק ה"רבטיקו" (Rebetiko). כדי לאתר אותם פשוט טיילו ברחבי השכונה והאזינו למוסיקה, עד שתזהו איפה מתנגנת מוסיקה לטעמכם ותיכנסו.

עוד בשכונה הזו תמצאו לא מעט גלריות, חנויות מוסיקה, ספרים ובתי קולנוע, לצד בתי קפה ומסעדות.


ביקור במקום:

https://youtu.be/DLXId23KzFQ


הדרכה:

https://youtu.be/9clDXw0gUwU
מוזיאון הגרפיטי ברלין
מוזיאון הגרפיטי בברלין
#בואו למוזיאון הגרפיטי ואמנות הרחוב של ברלין

מוזיאון אמנות הרחוב של ברלין (Urban Nation museum) הוא מוזיאון המוקדש לגרפיטי ואמנות רחוב באחת הערים הידועות בעולם בתחום הזה.

המוזיאון המיוחד אינו סתם אוסף של עבודות אמנות רחוב. מדי כמה חודשים המוזיאון מזמין מספר אמני רחוב וגרפיטי ומציע להם מגורים ויצירה, למשך תקופה. תוך כדי תהליך העבודה ובזמן שבו הם עוברים לגור וליצור בתוכו, המוזיאון מממן את היצירות. לאמנים מתאפשר כך לא רק ליהנות ממגורים בברלין, אלא גם ממפגש עם קהל המבקרים, הדרכה ופרנסה מסיורים שהם מובילים בין עבודותיהם ומאקלים המעודד מפגש, למידה ושיתוף בין אמנים בתחום, מכל העולם.

מבקרים חובבי התחום ייהנו ממוזיאון ייחודי זה, של אמנות רחוב בברלין. העיר הזו, אסור לשכוח שהיא אחת ממעצמות הגרפיטי ואמנות הרחוב באירופה ובעולם כולו.


#טיפים
להזמנת סיורים לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה בסיור שבחרתם ולהגיע אליה.


בלוגרים:

https://youtu.be/fQD-70rRZgM


הדרכה:

https://youtu.be/tdajLVF38ck


ועוד אחד:

https://youtu.be/SGzwWzeL0m4
שכונת פסירי
שכונת פסירי
#על השכונה ההיפסטרית והצבעונית של אתונה

פסירי (Psyri) היא השכונה ההיפסטרית והססגונית של בירת יוון. אווירה טובה ושלל בתי קפה וברים כיפיים הופכים אותה למקום בילוי לצעירים מאתונה ומהתיירים המבקרים כאן.

אבל מה שמעניין עוד יותר שגם כאן יש סצנה מגניבה של גרפיטי ואמנות רחוב. איך שיורדים בתחנת המטרו מונסטיראקי (Monastiraki) רואים ציור קיר מרשים ומכאן פשוט משוטטים בשכונה החמודה ומגלים עוד ועוד כאלה.

בכל רחוב כאן אפשר לראות "מוראלים" (Murals), ציורי קיר חתרניים ובעלי מסרים של מחאה ותקווה לתיקונים חברתיים. אלה התרבו מאז פרוץ המשבר הכלכלי ביוון, משבר שהוביל משפחות רבות למחסור.

אז יש ציורי קיר על המוני קירות בשכונה. אבל לא פעם יש כאן סתם ציור או יצירה מצוירים וצבעוניים, שהופכים אביזר הכרחי על קיר ישן, כמו מזגן או חלון של חדר אמבטיה, לחלק מסצנה או קומפוזיציה שעלתה בדמיונו של אמן הרחוב היצירתי שכאן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/j6HALGguTkE


ביקור במקום:

https://youtu.be/PgVGKv5q3xI


הדרכה על הגרפיטי שהתפתח כאן לשיא במשבר הכלכלי:

https://youtu.be/88KhFbIGsmg


ותמונות:

https://youtu.be/ntGtr0z-8BM
שורדיץ
שכונת שורדיץ
#על השכונה עתירת הגרפיטי, השווקים והצעירים

שכונת שורדיץ (Shoreditch) שבמזרח לונדון הפכה בשנים האחרונות לאחת השכונות הצעירות, הצבעוניות והתוססות בלונדון. מי זוכר כאן שהשכונה הטרנדית והמבוקשת בקרב צעירים, שנתפסת כיום כמרכז אמנותי ותרבותי שוקק, הייתה עד לפני שנים מספר שכונה כושלת בעיר, שמזוהה עם הכינוי "סלאמס". אבל מחירי הדיור הגואים בלונדון, כמו גם הפוטנציאל שבשכונה מזדקנת ומוזנחת, הביאו את הצעירים לכאן בהמוניהם. כך הפכה שורדיץ' לשכונה לונדונית המעוררת עניין ומושכת אליה צעירים רבים, המחפשים את החיים הזולים והפשוטים בעיר הגדולה, אך גם את בתי הקפה הנעימים ושאר מוקדי הקסם של השכונה.

ואכן, בשורדיץ נפתחים כיום בקצב ברים, בתי קפה, מסעדות, גלריות וחנויות, שהפכו אבן שואבת לצעירים, שנוהרים אליה מרחבי האזור. כמובן שאת השינוי התרבותי הזה מבטאת יותר מכל סצנת הגרפיטי של שורדיץ ואמנות הרחוב שממלאת בצבע את קירות השכונה. כי כל סיור בשורדיץ חושף את המבקרים מיד למה שהפך לסימן הזיהוי של השכונה המתעוררת - ציוריהם של אמני רחוב וציירי גרפיטי מוכשרים להפליא.

יש בשורדיץ יצירות על קירות, אבל לא סתם כתובות וקשקושים, אלא יצירות אמנות של ממש. תמצאו כאן עבודות של אמנים כמו Noir, אמן הגרפיטי הצרפתי שהיה הראשון שצייר על חומת ברלין ודמויותיו משם מוכרות לחובבי גרפיטי מכל העולם, StinkFish, שמרסס דרך סטנסילים שהוא מכין עם דמויות שצילם בעולם בעבר, Stik, שמצייר "אנשי מקל" אופייניים ובנקסי, כנראה אמן הרחוב המפורסם בעולם, שהשאיר כאן כמה עבודות מעוררות התפעלות, לעתים בשיתוף פעולה עם אחרים ותמיד עם ביקורת על עיוותים וקלקולים בחברה המודרנית, מה שהפך מזמן לסימן ההיכר של האמן המסתורי והבלתי נראה הזה.


#איפה עוד?
ציורי גרפיטי תמצאו גם בשכונת בריקסטון, בה חי דיוויד בואי, בבריק ליין ובשכונות של מזרח לונדון, במיוחד באזור שבין Great Eastern לרחוב Old Street.


#טיפים
בשורדיץ מומלץ לסייר ביום ראשון ואז גם לבקר בשוק בריק ליין ובאזור ניילס יארד הנהדרים.


מבט מקרוב על שורדיץ:

https://youtu.be/OUhzNjfy8qY


ועוד מבט בשכונה הצבעונית:

https://youtu.be/xVzFuU2akJU


בלוגרים:

https://youtu.be/NHj5Epx4bHk


הדרכה:

https://youtu.be/ilRaHXhsoZA


גלריית איסט סייד
גלריית איסט סייד
#על הגלריה הפתוחה של ברלין
גלריית איסט סייד, ה-East side gallery, היא גלריה של ציורי קיר (גרפיטי), שצוירו על גבי חומת ברלין, ומעבירים מסרים שונים, חברתיים, פוליטיים ואוניברסליים.

הגלריה נמצאת ברחוב מילנשטראסה (Mühlenstraße) שברובע פרידריכסהיין, במרכז ברלין שבגרמניה. החומה כאן, כמו שאתם רואים, כולה מכוסה בציורי גרפיטי יפהפיים שמכסים בשלל צבעים, את הקירות של החומה. הציורים הצבעוניים, האסתטיים ועזי ההבעה הללו מלאים ביצירתיות וכושר המצאה. כמו שגרפיטי אמור להיות, אבל ברשות ואפילו בהזמנה. כל האמנים הוזמנו לצייר על החומה של ברלין.

גלריית איסט-סייד היא בעצם השריד הארוך ביותר שהושאר על כנו מחומת ברלין. את הציורים שעל החומה ציירו 118 אמנים מ-21 מדינות שונות ויש כאן 105 ציורים בסך הכל. בשנת 2009 עברו היצירות הצבעוניות שיקום ושימור מלא כדי שימשיכו להיות יפות ומיוחדות כבעבר.


#איפה עוד?
לא מעט ציורי גרפיטי תמצאו במיטה (Mitte), בשכונת פרנצלאואר ברג (Prenzlauer Berg) ובפרידריכשיין (Friedrichshain).


מבט מקרוב על החומה:

https://www.youtube.com/watch?v=xeZ80um0GdI


רוצים סיור מודרך? - לחצו על הכפתור הצף:

https://youtu.be/2BcQ8-H6qa4
לָה טָבַּקָלֵרָה
#על מפעל הטבק במדריד שהפך לתצוגת גרפיטי מרהיבה

אוהבי יצירות הרחוב וכתובות הגרפיטי הצבעוניות ישמחו לגלות בשכונת לָוַואפִּיאֶס, או לבהפייס (Lavapiés) שבמדריד, אוצר בלום של יצירות צבע וספריי אמנותי. שכונת המהגרים הזו מציעה על קירותיה מגוון גדול של אמנות אורבנית.

אבל האוצר האמיתי מצוי כאן במקום מסוים ומדהים, שהיה בעבר מפעל לטבק, נזנח והפך היום למוזיאון אמנות ומרכז אמנות רחוב. על קירותיו מוצג שלל כתובות גרפיטי ומוראלים (Murales), ציורי רחוב נהדרים.

הכל מתחיל כשבשנת 2,000 נסגר מפעל הטבק הישן "לָה טָבַּקָלֵרָה" (La Tabacalera). בעירייה המקומית החליטו להפוך את המבנה שננטש לגלריה חיה לאמנות רחוב ומקום ששווה להגיע אליו במיוחד.

במקום שבעבר קצצו וגלגלו מאות עובדים ועובדות טבק לסיגריות, הוקם אז פרויקט שנקרא מורוס (Muros), בעברית "חומות". כיום משמש מבנה מפעל הטבק לשעבר כמוזיאון עם תערוכות אמנות שונות, שלצידו גלריה מרהיבה לגרפיטי וציורי רחוב.

אגב, יצירות רחוב נוספות תוכלו לראות, כשהן מקשטות את החומה שממול, ברחוב מיגל סרבט (Calle Miguel Servet), ממש מחוץ למפעל הישן. מוראלים רבים נוספים תראו על קירות השכונה כולה.


#עוד גרפיטי בברצלונה?
בנוסף לשכונת לבהפייס שכאן, יש אמנות רחוב וכתובות גרפיטי בעוד שכונות, ביניהן מלסאניה (Malasaña ), אמבסדורס (Embajadores) שכונת לה לטינה (La Latina), הפופולרית אצל הצעירים, ושכונת קרבנצ'ל (Carabanchel).


#טיפים
הכניסה למרתף עם הגרפיטי היא בנפרד מהכניסה למוזיאון האמנות שבמקום.

אם אתם רעבים, בשכונה שמסביב יש שלל מסעדות וברים שווים ולא יקרים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/l3s276sEPa8


ביקור במקום:

https://youtu.be/6y3RuEPRUmU


כך מציירים בטבקלרה:

https://youtu.be/0anjP2UNloY
רחוב ספוי
#על הרחוב ההולנדי עם ציורי הקירות המעניינים באמסטרדם

רחוב ספוי (Spuistraat) באמסטרדם הוא המקום המעניין ביותר לחובבי סצנת אמנות הרחוב המבקרים בעיר. אליו מגיעים רבים מהצעירים וציירי הרחוב המתקדמים ומציירים בכדי להביע מחאה כנגד המצב, הכלכלה, הגלובליזציה והממשלה.

הרחוב שנחשב בעבר למקום עני וירוד באמסטרדם היה משכנתם של הומלסים, חסרי בית וסטודנטים תפרנים. כך הוא החל להתמלא במוראלים, אותם ציורי קיר מרהיבים. אז ציירי הרחוב וכותבי הגרפיטי נחשבו למפרי חוק ועבריינים. כיום מדובר במעוז אמנות הרחוב המרכזי בעיר והוא זכה למעמד משלו בעיר, כשהוגדר רחוב לשימור.

ניתן למצוא כאן ציורים, כמעט על כל קיר, דלת וחלון אפשריים. ועדיין, הרחוב עובר ג'נטריפיקציה, כשרבים מהבתים כאן נרכשים על ידי מקצוענים, שמשפצים ומחדשים אותם ומוכרים לבעלי ממון. במהלך החידוש והשיפוץ של הבתים, לא פעם הציורים נפגעים ונמחקים מהקירות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/AYkmrLAGwas


ביקור במקום:

https://youtu.be/-ZolI6YyXp0


אמן בעבודה:

https://youtu.be/ZlnJbcaIbDQ
ספריית ווסט הוליווד
#על הספרייה עם ציורי הגרפיטי החוקיים

ספריית ווסט הוליווד (West Hollywood Library) היא מבנה גדול של ספרייה אמיתית, שעליה מוראלים ענקיים, ציורי קיר מרהיבים שציירו כאן אמני רחוב מעולים.

כאן ציירו ציורי ענק כל הגדולים שבאמני הרחוב, מסן פרנסיסקו ומבחוץ. בין האמנים שהשתתפו בפרויקט הרשמי תמצאו כמה מהשמות המוכרים בעולם אמנות הרחוב והגרפיטי.

רק כאן תוכלו לראות את אלביס פרסלי יורה בנשק אוטומטי, או את ברק אובמה בדמותו של סופרמן. אלה דוגמאות ידועות מעבודותיו של צייר הידוענים Mr. Brainwash המעולה.

אמן רחוב מפורסם אחר שנוכח כאן הוא MAC. הוא כיסה כאן קירות גדולים בדיוקנאות ענק מרשימים.

אגב, הגרפיטי והמוראלים כאן הם לא רק בספריה, אלא בכל הסביבה. יש בה שלל עבודות אותנטיות ולא מוזמנות, כמו למשל בשדרות מלרוז, רחוב עם שלל "מוראלים" נהדרים ויצירתיים במיוחד.


#עוד גרפיטי בלוס אנג'לס
חוץ מהספרייה ושדרות מלרוז, יש בעיר שלל אמנות רחוב גם בסילבר לייק (Silver Lake), לה בריאה (La Brea) הוליווד ומזרח לוס אנג'לס (East LA).


הדרכה:

https://youtu.be/Ts3_3nxxXJw


מבט מקרוב בגרפיטי שבכל הסביבה, כמו בשדרות מלרוז:

https://youtu.be/HsH0wrpJtyU?t=1m08s
גרפיטי בשכונת בושוויק
#על השכונה שהיא מוזיאון פתוח לגרפיטי ואמנות רחוב

שכונת בושוויק (Bushwick) שבברוקלין היא גלריה פתוחה ומדהימה של גרפיטי ניו-יורקי נהדר ואותנטי. איך שנכנסים אליה מתחילים לראות מסביב את ציורי הקיר, אמנות הרחוב וכתובות הגרפיטי כמעט בכל פינה.

ויש כאן ציורים ענקיים ומרשימים בכל מקום. על הקירות, המדרכות, על תריסי הסדנאות והחנויות ועל גדרות המתכת שבכל פינה. השכונה הזו נושמת גרפיטי ואין פינה, קיר או מבנה ישן, שלא זכה לעיצוב מחדש והפך לסוג של יצירת אמנות כאן. סיור כאן הוא הנאה צרופה לחובבי הז'אנר.

בעיר הזו הרי נולד הגרפיטי כתת-תרבות אורבנית וחלק מתרבות ההיפ הופ שנוצרה בשנות ה-70 וכללה גם ראפ, ברייקדאנס ואופנת רחוב תואמת.

זה לא קרה סתם בבושוויק. יש פרויקט אמנות ענקי, שהפך לארגון בשם "בושוויק קולקטיב" (Bushwick Collective), שבמסגרתו תורמים אמנים מכל העולם את האמנות שלהם בשכונה המקסימה והמטורפת הזו. ייסד אותו יליד השכונה בשם ג'וזף פיקאלורה (Joseph Ficalora), שקיבל אישור מעסקים ומהרשויות ואז הביא אמני גרפיטי מוכרים בתחום מכל העולם, שהחלו לצייר את השכונה והפכו אותה לגן העדן של אמנות הרחוב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3gLIVsedbVE


מהאוויר:
https://youtu.be/aTChRmtXfpE


הדרכה:

https://youtu.be/vNs8Z6OfE_A
גרפיטי במָאוּאֶר פארק
#על ציורי הגרפיטי הנהדרים שעל קירות הפארק שנותרו מחומת ברלין

פירוש שמו של מָאוּאֶר פארק הוא "פארק החומה". הוא ניצב בדיוק על הגבול שעמד כאן, בין מזרח ומערב ברלין. אמני הגרפיטי המקומיים נוהגים לצייר על קירות החומה וליצור עבודות גרפיטי יצירתיות ומושקעות, שמתחדשות כל הזמן ומספקות עניין רב.

אזור הגרפיטי של מָאוּאֶר פארק (Mauerpark Grafitti Zone) נמצא במקום שבו ניצבים עדיין כ-30 מטרים שנותרו מחומת ברלין. הקירות הנותרים הללו מהווים גם אתר זיכרון לתקופה שבה חצתה חומת ברלין את העיר, אבל כמו שקרה בברלין גם ב"גלריית איסט סייד", הם גם הפכו לאתר גרפיטי נהדר, אמנותי וססגוני.

למעשה, הפארק הזה הוא גלריה פתוחה ונהדרת של ציורי גרפיטי ואמנות רחוב. הביקור כאן הוא כיף אמיתי, במיוחד בימי ראשון, שבהם מתרחשים מסביב כל כך הרבה אירועים, כמו הקריוקי השבועי והחופשי שמתקיים בעיגול שממש מתחתיו, או שוק הפשפשים הצבעוני שקורה בקצה השני של הפארק. גם עשרות אמני הרחוב שמופיעים ומשמחים את המבקרים כאן בבוקר של יום המנוחה השבועי, גם הם משלימים את התמונה המיוחדת, של צהרי יום ראשון בברלין.


ציורי הגרפיטי של הפארק:

https://youtu.be/SlwfOv5Dz1Y
הקיר של ג'ון לנון
#על הקיר עם הגרפיטי לזכר ג'ון לנון

ברובע לסר, בעל הרחובות היפים והכנסיות המרשימות, הנמצא מעברו המערבי של נהר הוולטאבה, נמצאת פינת זיכרון שרבים קושרים לג'ון לנון.

אבל נתחיל באמת - הקיר של ג'ון לנון מעולם לא היה מצבת זיכרון לזמר החשוב, שנרצח מידי מעריץ מטורף. הוא נולד בכלל כדרך של צעירים צ'כיים להביע מחאה שקטה כנגד המשטר הקומוניסטי. זהו קיר המעוטר בגרפיטי רב, מהימים האפלים של פראג.

ואכן, רבים מהסטודנטים של פראג נהגו לבוא לכאן, לצייר ולכתוב ואז לברוח מהמשטרה. שוב ושוב נדרשו השוטרים לצבוע את הקיר, אך הצעירים ציירו עליו גם הם בחזרה. מישהו הוסיף אז לכתובות האנטי-קומוניסטיות גם כתובות למען השלום ואת דיוקנו של לנון. ההמשך היה ברור. לנון ושלום, שלא לדבר על דמיון, הלכו תמיד ביחד...

ואז הגיעה מהפכת הקטיפה של 1989. היא הייתה סוף העידן הקומוניסטי בצ'כוסלובקיה, שמה הקודם של צ'כיה הקומוניסטית, שאוחדה תחת הסובייטים עם סלובקיה. אחרי המהפכה הזו החלו תיירים שונים להסיר ולקחת פיסות טיח מהקיר. לאחר שחלקים משמעותיים בכתובות ובציורים שעל הקיר, נלקחו למזכרת, החליטו פרנסי העיר לשחזר את הכתובות ואת ציורי הקיר, מה שהפך את הקיר גם לצבעוני ומלאכותי גם יחד.

המעניין הוא שגם היום, כשצ'כיה היא מדינה דמוקרטית וחופשית, לא מפסיקים לכתוב כאן עוד כתובות למען השלום, ההיגיון והאהבה.

דמיינו שלנון חי!


מבט מקרוב על הקיר של ג'ון לנון:

https://youtu.be/uIqm5gWGmcY


ושיר:

https://youtu.be/hUb47nRmXyY
אלה דוקאיי, רחוב הגרפיטי
#על רחוב הגרפיטי ואמנות הרחוב של בריסל

בריסל (Brussels) היא עיר שכולה גרפיטי ואמנות רחוב. רבים שלא ידעו, מופתעים לגלות את הצד הזה של העיר הזו, הידועה במהוגנות והמרכזיות שלה בקפיטליזם ובשלטון האירופי. מסתבר שבריסל היא אחת הערים הכי ססגוניות באירופה ובאופן מסוים אולי משום העושר והפוליטיקה שמתרכזת בה מכל האיחוד האירופי - היא הפכה לבירת המוראלים, המחאה והדרישה לשינויים חברתיים.

אגב, יעניין אתכם להכיר את האבחנה בין גרפיטי ואמנות רחוב. גרפיטי הן כתובות הקיר המפורסמות והמעוצבות, בעוד שציורי הקיר החתרניים ובעלי המסרים של המחאה והתקווה לתיקונים חברתיים לא נקראים גרפיטי, אלא "מוראלים" (Murals). שני הסוגים נחשבים לאמנות רחוב, אבל הציורים אינם נקראים גרפיטי.


#איפה אפשר לראות אמנות רחוב בעיר?
כמעט בכל מקום יש כאן אמנות רחוב נהדרת. צריך להבדיל בין אמנות רחוב מזוקקת וטהורה ובין ציורים מוזמנים. יש לא מעט עסקים ובניינים שממש מזמינים ומשלמים לציירי רחוב, כדי שיציירו להם "אמנות בהזמנה" על הקירות.

אמנות מחאה ומוראלים אמיתיים תמצאו ברחובות היותר צדדיים, כמו Alleedukaai, למשל, שהוא רחוב שיש בו לא מעט מוראלים מעניינים.

אגב, לאורך מסילת הרכבת שבעיר יש את אחד הקירות המצוירים הארוכים בעולם, שלטענת חלק מהמקומיים הוא הארוך ביותר בעולם. ניתן לראות ברגל רק את חלקו הקטן, אבל אם תקחו את הרכבת המקומית - המוראלים פשוט לא ייגמרו...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/TCDhwMxcLr4


ביקור במקום:

https://youtu.be/zyiW3MzSPJo


הדרכה לכל אמנות הרחוב בבריסל:

https://youtu.be/zsZPmWW3rjI
שכונת אל רוואל
#על השכונה עם אמנות הרחוב והגרפיטי בברצלונה

שכונת אל רוואל (El Raval) שבברצלונה היא שכונת מהגרים, מעט עזובה ומבוישת. לאט לאט היא נפטרת מהתדמית של שכונה עם צירוף לא מלהיב של שיכורים, קבצנים ואפילו זנות. זה קורה בזכות העובדה שלצד מהגרים, רובם מארצות אפריקה ואסיה, מתגוררים כאן לא מעט סטודנטים שהבינו שהמיקום במרכז העיר והמחירים הזולים למגורים כאן הם נכס.

אבל השכונה הזו היא בפירוש מלכת הגרפיטי של העיר. יש כאן "מוראלים", ציורי קיר מרהיבים שעומדים בבסיס אמנות הרחוב, לצד כתובות גרפיטי שונות ומשונות.

אם נחזור ל"מוראלים" - הציורים היפים ביותר יתגלו לכם כשהחנויות יהיו סגורות והתריסים מוגפים. אז ניתן לראות שעל התריסים עצמם מצוירים ציורי רחוב נהדרים וססגוניים.


#טיפים
כדי לראות את הציורים שעל התריסים, השתדלו להגיע לסיבוב הגרפיטי בשכונה, עוד לפני פתיחת החנויות, או אחרי שהחנויות נסגרות ולפני השקיעה.

בשכונה גם שלל מסעדות חסכוניות, ברים ומועדונים אלטרנטיביים שווים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3WI1iNargv4


ביקור במקום:

https://youtu.be/q8jbetCiJIQ


הדרכה:

https://youtu.be/4NDanzYn-DU


שכונת פלורנטין
#על השכונה הצעירה ותיקה עם הגרפיטי והבילויים

לשכונת פלורנטין (Florentin) היסטוריה מרתקת, שמתחילה בראשיתה של תל אביב, עוד לפני היווסדה של מדינת ישראל. השכונה הוקמה לקראת סוף שנות ה-20 של המאה הקודמת. היא אוישה במהירות, רובה על-ידי בעלי מלאכה שעלו לארץ מסלוניקי והפכו אותה למקום עבודתם. לא רבים יודעים שהשכונה נכללה במקור בשטחה של יפו בכלל ולא של העיר העברית הצעירה תל אביב.

עד היום תוכלו לראות ברחובות השכונה הצרים את הנגריות הוותיקות ובתי מלאכה המציצים מבין גלריות האמנות העכשווית וחנויות האופנה הצעירות. סנדלר מבוגר שליד חנותו בר מנצנץ או מאפיה זעירה המספקת סחורה לבית הקפה הטרנדי שניצב ממש בסמוך אליה. כל אלה הם מראות אופייניים לפלורנטין.

כיום, פלורנטין היא מעין סוהו של תל-אביב - שכונה היפסטרית ומרכז הומה של גרפיטי ואמנות רחוב, עם מקומות עיצוב ואתרי בילוי נהדרים. גם החנויות ובתי המלאכה שממזרח לה ושוק לוינסקי הסמוך הם עולם שוקק של צבעים, עיצוב וטעמים.

פלורנטין מוכרת בזכות הריכוז הנדיר של ציורי גרפיטי מרהיבים שעל קירותיה. אלה אמנם נמחקים כל הזמן, אך כצפוי, מיד צצים במקומם ציורי גרפיטי חדשים. הרחובות הבולטים בציורי הרחוב שבהם הם רחוב אבארבנל, המחוגה, חצרים, הנגרים ורחוב המשור. צאו לסיור - לא תצטערו!

ובאופן טבעי לשכונות צעירים, גם בתחום הבילויים פלורנטין היא להיט. השכונה, שעוד בשנות ה-90 הייתה מוקד של סדרת טלוויזיה מצליחה שנקראה על שמה והתרחשה בה, הפכה ללהיט של הצעירים וההיפסטרים של תל אביב. גם כמקום מגורים, אך גם כמוקד בילויים ועבודה. מסעדות טרנדיות ומצוינות, בתי קפה, ברים ופאבים - כולם הופכים את השכונה הזו למקום שתרצו לבלות בו ערבים ארוכים ומהנים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/zwdDWrF5PQY


השיר מהסדרה:

https://youtu.be/5Ri3z0oOS5s
היכל בוזלודז'ה
#על היכל החייזרים המתפורר של בולגריה

היכל בוזלודז'ה (Buzludzha Monument) הוא מבנה גדול ומרשים שנבנה על פסגה בהרי הבלקן והוא מרשים באופן יוצא דופן ומזכיר אתר נחיתה של עב"ם ענקי שננטש על ההר.

אבל הוא לא חייזרים ולא חוצנים - המבנה המטורף הזה נבנה ב-1981 כדי להלל ולשמש מקום התכנסות לבכירי המפלגה הקומוניסטית הבולגרית. הוא מנציח את ייסוד המפלגה הסוציאל דמוקרטית של בולגריה ב-1891, אותה מפלגה שממנה תיוולד בהמשך המפלגה הקומוניסטית של בולגריה.

ההיכל בבוזלודז'ה אכן שימש לכך אבל רק במשך 8 שנים, עד להתפרקות הגוש הקומוניסטי וקריסת ברית המועצות.

כיום הוא נטוש לחלוטין וחסר שימוש, הולך ומתפורר, מלא בכתובות גרפיטי וציורים סרקסטיים - סמל לאידאולוגיה שפעם שלטה בחצי עולם והיום ממתינה לשוב. בגובה של 1441 מטר מעל פני הים ורחוק מכל מקום ישוב, הוא אחד המקומות הנטושים בעולם.

וממש אירוני שהמונומנט שאמור היה להנציח את לידת הקומוניזם הבולגרי הוא היום עדות חיה ובולטת דווקא לחורבנו.

אגב, לפסגה של בוזלודז'ה (Buzludzha) יש משמעות היסטורית רבת חשיבות לבולגרים. כאן התנהל בשנת 1868 הקרב האחרון בין הצבא העות'מאני למורדים הבולגרים, שהצליחו אז להכניע את האימפריה הטורקית ולזכות בחופש ועצמאות עבור בולגריה.

אז את מבנה בוזלודז'ה הפסיקו הבולגרים לתחזק מזמן והוא נטוש ומתפורר, אבל את הכוכב הענקי שבראש המגדל שלו רואים למרחקים אדירים, למעשה עד לגבול הרומני והיווני של המדינה.


#טיפים
הנסיעה מסופיה כ-3 ורבע שעות, בנתיב שמגיע אליו מדרום והוא המומלץ.

אם אתם רעבים אחרי הביקור כאן, יש אוכל טוב מאוד במלון אדלוויס (Edelweiss Hotel).

זמנית: השער לתוך המונומנט סגור כרגע, לטובת שיפוץ כלשהו. אמור להיות זמנית (אם פתחו אותו נשמח לעדכון בעיפרון שלמטה).

מבט מקרוב:

https://youtu.be/6bE62TOa9BY


סיפורו של המקום:

http://youtu.be/U68wYtDq-7k?t=6m54s&end=7m53s


בלוגרים:

https://youtu.be/sVtApBQ2NgI


הדרכה:

https://youtu.be/CtbfVaWIFTc
סיור גרפיטי ואמנות רחוב בלונדון
#סיור הגרפיטי והסטריט ארט של לונדון

בסיור אמנות הרחוב בלונדון (London Street Art Tour) תוכלו להכיר שכונות מרתקות בכל מקרה, כמו שורדיץ, בריקסטון וקמדן, שסצנת אמנות הרחוב בהן פורחת והיא חלק משינוי שהפך שכונות שפעם היו סלאמס והיום הפכו למרכז אמנותי ותרבותי שוקק חיים.

לא רק עבודות תראו כאן אלא גם תשמעו אנקדוטות על אמנים ועל עבודות מיוחדות ואם תשאלו אז גם פרטים על האמן הבריטי המצליח בנקסי ועלילותיו החתרניות והמלהיבות.

בין הכתובות המרוססות על הקירות וציורי הקיר הצבעוניים תגלו פנים אחרות ומרתקות של העיר הנפלאה הזו.

בסיורים הללו תוכלו לראות עבודות נפלאות של אמנות רחוב וכתובות גרפיטי ססגוניות, לשמוע הסברים על המחאה או המשמעות שמאחורי המוראלים הללו, להבין את ציורי הקיר הענקיים, להכיר את אמני הרחוב המפורסמים יותר או פחות שיצרו אותם ועוד.

המדריכים שמובילים את הסיורים הללו הם לא פעם חלק מסצינת האמנות הזו בעיר, ממש מהיוצרים ואמני הרחוב שיוצרים את העבודות הללו או לפחות מקורבים אליהם. לחובבי האמנות הם ייתנו ערך וידע אמיתיים, יחסכו תהייה ברחובות, פספוס של עבודות נהדרות ויעניקו חוויה שלמה ועמוקה.


#טיפים
להזמנת סיורים לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה בסיור שבחרתם ולהגיע אליה.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/Fgkg8t6zzKA
סיור גרפיטי ואמנות רחוב במדריד
#סיור אמנות רחוב וכתובות גרפיטי בבירת ספרד

סיור אמנות הרחוב במדריד (Madrid Street Art Tour), גם אם הוא הפתעה מרתקת לתיירים, אינו מפתיע כלל את הספרדים, שמודעים ברובם לעובדה שאמנות הרחוב בעיר הזו היא אולי הפורחת ביותר בספרד והיא מבעבעת, חתרנית ומלאת צבע, תרתי משמע.

השכונות העיקריות בהן פורחת סצנת אמנות הרחוב והגרפיטי במדריד הן לבהפייס (Lavapiés), מלסאניה (Malasaña) וקרבנצ'ל (Carabanchel). העירייה מאפשרת לאמנים המקומיים לצייר באופן חופשי על כמה חומות ומבנים ישנים בהן.

מה שהקירות הללו הפכו הוא סוג של גן עדן ענקי לאמנות רחוב, בו מגיעים כל הזמן אמנים ויוצרים ציורים חדשים על גבי הישנים. זה מחדש את היצירות כאן ללא הפסקה ויצר מוזיאון פתוח ומדהים לאמנות רחוב.

בין הכתובות המרוססות על הקירות וציורי הקיר הצבעוניים תגלו פנים אחרות ומרתקות של העיר הנפלאה הזו.

בסיורים הללו תוכלו לראות עבודות נפלאות של אמנות רחוב וכתובות גרפיטי ססגוניות, לשמוע הסברים על המחאה או המשמעות שמאחורי המוראלים הללו, להבין את ציורי הקיר הענקיים, להכיר את אמני הרחוב המפורסמים יותר או פחות שיצרו אותם ועוד.

המדריכים שמובילים את הסיורים הללו הם לא פעם חלק מסצינת האמנות הזו בעיר, ממש מהיוצרים ואמני הרחוב שיוצרים את העבודות הללו או לפחות מקורבים אליהם. לחובבי האמנות הם ייתנו ערך וידע אמיתיים, יחסכו תהייה ברחובות, פספוס של עבודות נהדרות ויעניקו חוויה שלמה ועמוקה.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/Nrj_78O42yk


ועוד אחת:

https://youtu.be/mmAfd1yr_XQ
סיור גרפיטי ואמנות רחוב בברלין
סיור גרפיטי ואמנות רחוב בווינה
השוק הישן והמדרחוב
סיור גרפיטי ואמנות רחוב באתונה
סיור גרפיטי ואמנות רחוב בסן פרנסיסקו


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.