» «
דאונטאון ונקובר
דאונטאון ונקובר
#על העיר התחתית של ונקובר

דאונטאון ונקובר (Downtown Vancouver) הוא אזור העיר התחתית הנהדרת של ונקובר. זהו אזור מלא פעילות, שאנשים רבים חיים, עובדים ומבלים בו, במהלך כל שעות היממה. הוא נחשב בטוח לביקור בכל שעה ואין בעיות מיוחדות להסתובב בו גם בלילות.

כאן נמצאים בתי הקפה והמסעדות המרכזיות בעיר. לידן חנויות הבגדים, התכשיטים והנעליים ומרכזי הבילוי וחיי הלילה של ונקובר.

גיאוגרפית, הדאונטאון של העיר הוא אזור לא גדול, הבנוי על חצי-אי, שמוקף במפרצים. את כל אזור הדאונטאון ניתן לסרוק בהליכה.

אל הפרברים הצפוניים מתחבר הדאונטאון, באמצעות "גשר שער האריות", שחוצה את מפרצון בורארד (Burard). בצידו הדרומי של הדאונטאון, על מפרצון False Creek, הוא מתחבר לשאר העיר דרך גשרי בארארד, גראנוויל וגשר קאמבי.


#מה יש בדאון טאון?
הליכה לאורך הרחוב הראשי של הדאון טאון, ה"מיין סטריט" (Main Street), תיתן לכם מושג לגבי העיר התחתית והנהדרת של ונקובר.

אבל הרחוב המרכזי של הדאונטאון הוא רחוב רובסון (Robson Street). זהו רחוב השופינג והקניות של העיר ואחד ממרכזי הבילויים שבה. יש בו המון קניונים, חנויות, מועדונים, מסעדות ובתי קפה.

שווה לעשות גם עוד רחוב נהדר, את "קומרשל דרייב" (Commercial Drive).

בדאונטאון של ונקובר יש מספר רבעים. שלושת המעניינים שבהם יהיו גסטאון (Gastown), ממנו נולדה העיר ונקובר, צ'יינה טאון (Chinatown), שהוא מקום מושבם של המהגרים הסינים של העיר, ויילטאון (Yaletown), שהפך מרובע של מחסנים ובתי מלאכה למוקד הבילויים הטרנדי של העיר.


מבט מהיר:

https://youtu.be/CvCDSCPdtQ8


נסיעה בדאונטאון:

https://youtu.be/6tyFAtgy4JA


ומהאוויר:

https://youtu.be/3WGP0tJb-gk
גסטאון
גַּסְטָאוּן
#על הרובע העתיק שממנו נולדה ונקובר

גַּסְטָאוּן (Gastown) הוא רובע היסטורי והמקום שממנו התחילה ונקובר. תמצאו בו את ראשית ההיסטוריה המעניינת של העיר ובתים משוחזרים רבים מהתקופה הוויקטוריאנית.

היום, לאחר מתיחת פנים שעבר הרובע, הוא אחד המקומות ה'שיקיים' בוונקובר. בעונת התיירות, בחודשי הקיץ, הומה הרובע ורוחש פעילות של מבקרים ותיירים. בשאר השנה הוא מוקד בילוי לתושבי העיר.

את הרובע הזה מאכלסים בוטיקים, חנויות מסקרנות וגלריות לאמנות. החנויות והמועדונים כאן שוכנים במבנים ויקטוריאניים שונים, שרובם שימשו בעבר כבתי חרושת ומחסנים.

בין האטרקציות שבגסטאון ניתן למצוא את שעון הקיטור המפורסם של העיר, שצופר הקיטור שלו שורק ומצפצף, אחת לרבע שעה.

פסל חביב שתמצאו בפינת הרחובות ווטר (Water) וקורדובה (Cordova Street), הוא פסלו של "ג'ק הפטפטן", האיש שהביא את האלכוהול לוונקובר ומהבר שלו נולדה למעשה העיר כולה.

עם חיי לילה טרנדיים וצעירים, חנויות מסקרנות, ברים ומקומות נהדרים לאכילה ושתיית קפה, גסטאון הוא גם מקום נהדר לבילוי ולמפגש עם חברים.


#על הפטפטן והטיפה המרה שהולידו רובע
בגסטאון (Gastown), האזור העתיק ביותר בוונקובר, התיישבו בשנת 1886 המתיישבים הראשונים שלה. יש המופתעים לגלות שהעיר הזו נולדה מבר אלכוהול שפתח כאן ברנש ששמו המקורי היה ג’ון דאיטון, אבל כולם הכירו בכינוי "ג’ק הפטפטן". אותו ג'ק החליט לפתוח כאן סלון ולאפשר לפועלים הלבנים היחידים שעבדו אז במנסרה, ללגום מעט אלכוהול בתום יום העבודה.

ג'ק הפטפטן היה ידוע בסיפורים הארוכים שאהב לספר. העובדים, בלהיטותם לטיפה המרה ולסיפורים טובים, נהגו להגיע בהמוניהם, בסופו של יום העבודה המפרך, אל הבר שלו. משהסלון שלו הפך להצלחה, החלו אותם עובדים לבנות ולקנות בתים שנבנו בסמוך אליו והיו לדיירים הראשונים של הרובע. כך הפך למעשה, ג’ק הפטפטן, למי שהניח את הבסיס לשכונה הראשונה של העיר ונקובר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-vj7FMe8xb8


וקצת לטייל בה:

https://youtu.be/U-O9iAFqUMg


הדרכה:

https://youtu.be/EsvzEUah4aY
Hotel Europe
מלון אירופה
#על המלון שמזכיר מגהץ

חובבי האדריכלות ימצאו ודאי עניין במלון אירופה (Hotel Europe) שבשכונת גַּסְטָאוּן (Gastown) בוונקובר. זהו בניין שמזכיר מגהץ ונבנה בשנים 1908-1909, על מגרש משולש.

המלון השטוח והדק הוא בן 6 קומות. הבניין שלו תוכנן על ידי חברת האדריכלים של פר ואדרי. הוא נבנה בסגנון שמזכיר את בניין הפְלֶטְאָיירוֹן (Flatiron) שבניו יורק, אולי המבנה המשולש המפורסם בעולם.

הבניין הוזמן על ידי המלונאי אנג'לו קלורי ובשנת 1908, 6 שנים בלבד אחרי שבנו את הבניין הראשון בעולם מבטון מזוין, הוא היה לבניין הראשון שנבנה מחומר זה בקנדה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/yQeu7361pSs
יילטאון
יילטאון
#על רובע הבילויים האיני של ונקובר

בעברו היה רובע יילטאון (Yaletown) רובע המחסנים ובתי המלאכה של העיר התחתית של ונקובר. עם השנים הוא התגלה על ידי צעירים ואמנים כבעל פוטנציאל ומחירים נמוכים.

עובדות אלה הפכו די מהר את העסקים הישנים והמוזנחים של הרובע המתפורר לחנויות מעצבים, ברים, גלריות לאמנות, פאבים, דירות סטודיו נחשקות ומסעדות מסוגננות.

כיום, שנים אחר כך, רובע יילטאון הוא מהאזורים האופנתיים בוונקובר ומוקד משיכה לצעירים רבים ויפים, שנוהרים אליו בערבים כדי לבלות בו.

כך, עם מגוון מבנים עתיקים וישנים ששומרו ושוחזרו, לצד לא מעט מבנים חדשים ושטחים ירוקים, מהווה הרובע, שממוקם בסמוך למפרץ פולס קריק (False Creek), את אחד מאזורי הבילוי הליליים והאופנתיים ביותר ומציע את שלל מקומות הבילוי לצעירי העיר ובלייניה.


מבט מקרוב ברובע ובמה שהפכו הדירות בו היום:

https://youtu.be/EFuCKt6A-yo


מהאוויר:

https://youtu.be/P3JIM9p9yco

דאונטאון ונקובר

שעון הקיטור ברובע גסטאון
שעון הקיטור ברובע גַּסְטָאוּן
#על השעון השורק שפועל על קיטור בגסטאון

אחד הדברים המיוחדים שתראו בוונקובר הוא השעון היחיד בעולם ויש אומרים שגם הראשון, שפועל על קיטור. כולם נוהרים בעיר לראות את שעון הקיטור המיוחד והמפורסם הזה, השורק בקול, אחת לרבע שעה.

לשעון הקיטור ברובע גַּסְטָאוּן (Gastown Steam-Clock) יש את הצלצול המיוחד שלו. זאת משום שאלה בכלל שריקות, שמחליפות את צלצול הפעמון לציון השעה, המקובל בשעונים מסוג זה.

השעון המיוחד נבנה בשנת 1977, בעת שיקום הרובע. למעשה, בנו אותו כאן, בכדי להשתמש בצורה חכמה בברז קיטור, ששימש לחימום הבניינים באזור. למעשה, יצרו את השעון כדי לרתום את הקיטור וכך למנוע מהומלסים ושוכני הרחוב לישון ליד הברז החם, במזג האוויר החורפי והקר.

מכיוון שמדובר על אטרקציה תיירותית גדולה, שוחזר כאן מנגנון הקיטור, בתמיכה כספית של עסקים מקומיים. למרות שמדובר בהמצאה מודרנית לחלוטין, השעון מפורסם כחלק ממורשת הרובע והעיר.

כך או כך, המראה מרשים במיוחד ומיוחד בכך שהקיטור הוא שמניע את מחוגי השעון ואחראי לצפירות הקיטור של השעון ולשריקותיו, אחת לרבע שעה.

שעון הקיטור השורק נמצא בגסטאון, הרובע העתיק של ונקובר, בפינת רחוב ווטר (Water Street), הרחוב המרכזי שלו, עם רחוב קמבי (Cambie Street).


מבט מקרוב:

https://youtu.be/JRorkXGLPCw


ועוד קצת ממנו:

https://youtu.be/4Pf9YluAU64
רחוב ווטר
רחוב ווטר בגַּסְטָאוּן
#על הרחוב המרכזי של גאסטאון

רחוב ווטר (Water Street) הוא הרחוב המרכזי של גַּסְטָאוּן (Gastown), הרובע ההיסטורי של ונקובר והמקום שממנו נולדה והתפתחה העיר. זהו רחוב מרוצף בלבנים, עם פנסי רחוב בסגנון עתיק, המאירים אותו ומקנים לו אווירה של זמנים שהיו ואינם.

ברחוב בתים משוחזרים רבים מהתקופה הוויקטוריאנית. האווירה כאן משלבת בין פעם להיום. מכאן החלה ראשית ההיסטוריה המעניינת של העיר.

ברחוב ווטר תמצאו מגוון רחב של בתי קפה, ברים ומסעדות, לצד חנויות רבות וחיי עיר תוססים. בעונת הקיץ הוא הופך לרחוב עם שלל התרחשויות קרנבליות שמחות וצבעוניות, שכוללות אמני רחוב רבים, דוכני רחוב מגוונים ועוד.

בצידו המערבי של הרחוב תפגשו את אחת האטרקציות של העיר, שעון הקיטור המיוחד והמפורסם של רובע גסטאון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/U-O9iAFqUMg
רחוב רובסון
רחוב רובסון
#על רחוב הקניות של ונקובר

כמו לכל עיר גדולה ומרכזית, גם לוונקובר יש רחוב קניות אולטימטיבי, רחוב שהוא המקום לראות ולהיראות בו. עם ריכוז של קניונים, חנויות ובתי כל-בו רבים, רחוב רובסון (Robson Street) הוא בדיוק כזה.

זהו רחוב הקניות הראשי של ונקובר והרחוב הפעיל ביותר בדאונטאון, רחוב מלהיב ובעל היסטוריה עשירה, מקום הומה אדם שלאורך כל שעות היום ובכל מזג אוויר, מסתובבים בו תושבים מקומיים ותיירים.

בחגים רחוב רובסון מואר ומקושט ובימות החול הוא רחוב קניות אולטימטיבי. ממוצרים זולים ועד לפריטי יוקרה, ברחוב רובסון תמצאו חנויות לכל כיס ובכל טווח מחירים. יש כאן החל מחנויות מעצבים נאות וקטנות ועד חנויות גדולות ויוקרתיות, מבוטיקים מקומיים וזולים יותר ופחות ועד לסניפי רשתות מותגי העל היקרים במיוחד והמותגים הבינלאומיים המוכרים, דוגמת זארה, טומי הילפיגר ובננה ריפבליק.

ברובסון יש גם המון אוכל מקומי, המבוסס על מגוון מאכלי ים ומטבחים בינלאומיים. תמצאו בו מגוון רחב של מסעדות, בתי קפה, ברים ופאבים.

רחוב רובסון נקרא על שמו של ראש ממשלת קולומביה הבריטית בשנים 1889-1892. לכל אורך ההיסטוריה של העיר, היה הרחוב המלהיב ובעל הניחוחות הבינלאומיים הזה, הרחוב החשוב והמרכזי ביותר בעיר.


#טיפים
את הקניות המוצלחות ברובסון תוכלו לעשות בקטע שבין רחוב גרנוויל (Granville) לרחוב ג'רביס (Jervis).

התיירים הרבים ימצאו ברחוב רובסון חנויות מזכרות רבות.

בחורף יש בכיכר רובסון רחבת החלקה על הקרח.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/nKqGk4Ic0v8
צ'יינה טאון ונקובר
צ'יינה טאון של ונקובר
#על הרובע הסיני של ונקובר

למי שרוצים בקצת טעם, ריח ואווירה של המזרח הרחוק, צ'יינה טאון (Chinatown), הממוקם מזרחית לגסטאון, הוא רובע ססגוני, עם רחובות רוחשי פעילות, עם שווקים, מסעדות סיניות וחנויות מזכרות, מתנות, אמנות סינית ומוצרי מאכל סיניים.

האווירה ברובע הסיני של ונקובר היא נעימה מאוד. כבר מה"מילניום", הוא שער הכניסה המרשים אל הרובע, מרגישים את האופי המיוחד של צ'יינטאון, את הקשר וההשלמה, שבין מזרח למערב ובין העבר לעתיד.

בפנים מתרשמים מיד עד כמה צ'יינה טאון של ונקובר היא הנקייה, השקטה והמסודרת ביותר בעולם. זה מעניין, במיוחד לאור העובדה שצ'יינה טאון של ונקובר נחשב לרובע הסיני השני בגודלו בצפון אמריקה, אחרי זה של סן פרנסיסקו.

חלק גדול מהמבנים המענינים ברובע הם ברחוב פנדר (Pender). כל שלטי הרחוב כתובים בסינית והבתים גם בנויים בסגנון אסייתי אופייני. ביקור במקום הוא חוויה תרבותית מיוחדת, כשגם בצד האוכל, מורגש מיידית השינוי הגסטרונומי החד שכאן.


#מה יש כאן?
הרובע הסיני נחשב לפופולארי ביותר בקרב התיירים המגיעים לוונקובר לטיול. הוא נמצא באזור שבין הרחובות מיין, פנדר וקאראל (Carral).

בין האתרים המעניינים שבצ’יינה טאון של ונקובר נמצאים:

שער המילניום - שער הכניסה הגדול ומרשים אל הרובע, שמייצג את הקשר שבין העבר לעתיד והמערב למזרח.

רחוב Pender - הרחוב המרכזי של הרובע, העובר במרכזו. כאן שוכן מרכז התרבות של הקהילה Chinese Cultural Center. או בקיצורccc.

הגינה הסינית הנהדרת של ד"ר סאן יאט-סן (Dr Sun Yat-Sen Garden), שיש בה בריכות, פגודות וסלעים מעוצבים, על ידי עשרות אמנים סיניים.

בניין המשרדים הצר בעולם - שברחוב West Pender מספר 8.

מוזיאון וארכיון התרבות הסינית - שנמצא ברחוב קולומביה שברובע הסיני.

שכונת ריצ’מונד - שכונה ש-60 אחוזים מתושביה ממוצא סיני. האווירה מודרנית מזו של הרובע הסיני ומסורתית פחות. מרכזי קניות גדולים תורמים לאווירה האסייתית.



#היסטוריה של הרובע הסיני
ונקובר נחשבת "לעיר האסייתית ביותר" בצפון אמריקה. כבר במאה ה-19 הגיעו אל ונקובר המהגרים שיקימו את הרובע ובנו את התיאטרון העתיק ב"סמטת שנגחאי". הם התחילו לגור בעיר ובהדרגה מצאו את עצמם מתקבצים ביחד לשכונה אחת, צ’יינה טאון משלהם, שכונה סינית עם אווירה מסורתית יחסית בתוך מרכז העיר ונקובר.

כך החלה להיווצר שכונה שהיא מעין סין בזעיר אנפין, סין מלאת חיים, הומה ורוגשת, עם דוכנים וחנויות מזון ייחודיות, אבל עם תחזוקה מצוינת בחסות העירייה וללא זוהמה ובלגן שמאפיינים שכונות דומות ברחבי העולם.

בתחילת המאה ה-21, עם העברת השליטה על העיר הונג קונג לידי סין, הגרו אל ונקובר סינים רבים. גלי ההגירה מהונג קונג לוונקובר היו כה גדולים עד שהיא זכתה לכינוי “הונגקובר”.

בימינו מהווה המיעוט הסיני בוונקובר את הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בעיר. אל צ'יינה טאון של ונקובר נוהרים סינים קנדיים מכל רחבי המדינה. אפשר לטייל כאן בין שלטי ניאון נוצצים, מסעדות ובתי תה סיניים וחנויות סיניות של צמחי מרפא.


#טיפים
אין מה לתכנן על הרובע הסיני לאחר השעה 18:00. עיקר הפעילות כאן היא בשעות הבוקר עד הצהריים.

בסופי שבוע של חודשי הקיץ מתקיים כאן שוק סיני לילי מסורתי. בשעות 18:30-23:00. בימי שישי-ראשון.

את הסיור ברובע כדאי לעשות ב"דרך המשי האדומה" - שביל להולכי רגל המסומן אדום ולוקח את התיירים דרך התחנות החשובות בשכונה בהן מעניין לבקר, כמו למשל מוזיאון וארכיון התרבות הסינית שברחוב קולומביה והגן הסיני הקלאסי של דר' סון יט סן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ra8-fwnlT7E


הספרייה הציבורית של ונקובר
הספרייה הציבורית של ונקובר
#על הספרייה שנראית כמו הקולוסיאום ברומא

אחד מפלאי האדריכלות של העיר הזו הוא המבנה המיוחד של הספרייה הציבורית של ונקובר (Vancouver Public Library). ודאי שמתם לב שהבניין המעוגל והמסוגנן הזה הוא מעין גרסה מודרנית לקולוסיאום של רומא. ואכן, שטחה של הספרייה הוא בסביבות 40,000 מ"ר והיא כוללת, החזיקו חזק, כ-1.5 מיליון ספרים.

מבנה הספריה תוכנן בשנת 1990, בידי האדריכל הישראלי משה ספדיה. הוא נמצא מול המרכז לאמנויות הבמה בעיר ורבים רואים בו בניין בולט וחריג, במיוחד אל מול המבנים השמרניים שמסביבו.

הקומפלקס של הספרייה הציבורית משתרע כאן על פני בלוק שלם ונכלל בו מגדל משרדים בעל 9 קומות, ששתי קומותיו העליונות מושכרות ומסייעות בכך במימון הפרויקט היקר.

במבנה המרשים פועלים מספר בתי קפה וחנויות הפתוחים לציבור הרחב. ברחבת הכניסה של הספרייה העירונית הזו, מתקיימים לא פעם טקסים רשמיים ואירועים ציבוריים שונים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/RMe31Qd7KMM
גלריית ונקובר לאמנות
#על הגלריה לאמנות שבמרכז ונקובר

גלריית ונקובר לאמנות (Vancouver Art Gallery) היא מוזיאון במרכז העיר שמציג את חיי העיר האמנותיים, הדינמיים ומלאי המרץ, של ונקובר המודרנית.

במוזיאון מוצגות בכל עת כ-10,000 עבודות אמנות, הכוללות עבודות של אמנים מקומיים, החל מ"המתיישבים הראשונים", האינדיאנים, ילידי האזור המקוריים, דרך סדרת ציורים משל הציירת הקנדית הלאומית אמילי קאר ועד אלה של ציירים ידועים שונים ועכשוויים.

נתחיל באוסף המוזיאון, הנחשב לאחד החשובים בקנדה ועבר מזמן את גיל 100. יש בו כ-80 אלף פריטים אמנותיים, המוצגים לחלופין לציבור, בתערוכות קבועות ומתחלפות שונות.

שימו לב למבנה המרשים של גלריית ונקובר לאמנות, שהוא בעצמו יצירת אמנות אמיתית. זהו מבנה בסגנון ניאו-קלאסי, שנבנה בשנת 1911.


#על הציורים הלאומיים של אמילי קאר
מקום חשוב תופסים בגלריית ונקובר ציוריה של הציירת הקנדית המפורסמת אמילי קאר. הציורים הללו הנציחו את האזור היפה של צפון-מערב האוקיינוס השקט והם מככבים בגלריה.

אמילי קאר נחשבת לאחת מהציירות המפורסמות והנערצות של קנדה. מרבית ציוריה מתארים את חיי האינדיאנים ונופי הסביבה בקולומביה הבריטית ובקנדה בכלל. ציוריה מוצגים בכל מוזיאון לאמנות שמכבד את עצמו, ברחבי קנדה. היא כתבה גם ספרים שמתארים את חייה כאן ונחשבת סוג של "ציירת לאומית".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/RgXTmWKREuw?t=11s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.