» «
הדרך הצבאית הגיאורגית
הדרך הצבאית הגיאורגית
#על דרך ההגנה העתיקה שנחשבה לשער בין אירופה לאסיה

בביקור בגאורגיה נסו שלא להחמיץ את הדרך הצבאית הגיאורגית (Tetri Aragvi), הנחשבת לאחת מדרכי הנוף היפות והמיוחדות בעולם.

זוהי דרך עתיקה, שנחשבה לשער בין אסיה לאירופה וחוצה את רכס הרי הקווקז. הכביש הוא כיום לא רק אחד הכבישים ההיסטוריים החשובים בעולם אלא גם אחד הקשים לנסיעה.

הדרך הצבאית, שפעם עברו בה כוחות צבא גדולים, היא בימינו אטרקציה תיירותית לכל דבר, עוברת בטבע יפהפה, עם כפרים שלווים ומגדלים עתיקים, מה שהופך אותה גם לאחת הדרכים הרומנטיות שבדרכי תבל.


#מה תראו כאן?
הדרך הצבאית היא דרך נוף מרהיבה וידועה בכל העולם כאחת הדרכים היפות שיש. בעבר היא הייתה מקור השראה לסופרים ויוצרים דגולים, דוגמת פושקין, גורקי וטולסטוי.

בנסיעה בה תתקשו להתיק את המבט מהנוף. מסלולה עובר בסמוך לעיירות עתיקות, כפרים הרריים שלווים, מצודות מרשימות, מגדלי שמירה עתיקים, אגמים וכמה? מנזרים מסתוריים.

אחד הנופים הדרמטיים שתפגשו בדרך הוא זה של עמק השטן. זה לא רק הנוף שמיוחד כאן. יש גם קניונים עמוקים, מגוון מרשים של פרחי בר ואם יהיה לכם מזל אז גם חובבי מצנחי רחיפה שירחפו לפניכם בינות להרים.

ברבים מההרים שלאורך הדרך עבר המשעול ההררי, הצר והנטוי מעל תהומות. כדי למנוע החלקה לתהום בחורפים הקשים של גאורגיה, חפרו הגאורגים מנהרות בצידי ההר, בהן נוסעים עד היום.

לאורך הדרך נראים גם מגדלי תצפית, שהשתמרו עד היום. הם נועדו במקור להתריע בפני התושבים מפלישות. מכל מגדל כזה עברו איתותי אזהרה לכפרים שבסביבה, על ידי הדלקת אבוקות של אש.

בקווקז הגבוה תראו לאורך הדרך מספר בתי קברות בהם נקברו אלפי שבויים גרמנים, שנשבו במלחמת העולם השנייה ולא שרדו את עבודות הכפייה של הסובייטים בשיפוץ הדרך הצבאית.

מרחוק על ההרים תראו עיירות סקי יפות ושמורות טבע מיוחדות. את הדרך עצמה יחצו לא פעם עדרי צאן, כשהם מונהגים על ידי הרועים והכלבים המנתבים את העדר אל ההרים.


#גיאוגרפיה של הדרך הצבאית
דרך דרמטית זו, אורכה כ-200 ק"מ, עוברת מדרום לצפון. היא מתחילה בדרום ממצחטה, הבירה העתיקה של גאורגיה ונמתחת צפונה, במשעול הררי צר יחסית המטפס לאורך הנהרות שברכס הרי קזבק, הם הרי הקווקז הידועים.

למטיילים מסתיימת הדרך בנקודות הצפוניות של כפר קזבגי (Kazbegi), ליד הפסגות האימתניות של רכס הקווקז הגבוה ובסמוך לכנסיית גרגטי ההררית, כנראה המבנה המצולם ביותר בגיאורגיה.

משם יורדים הלאה עם הדרך, אל המישורים שמצפון לרכס הקווקז ואל החיבור של גאורגיה לאירופה. אם ממשיכים במשעול עוד מעט, מגיעים אל מעבר הגבול היבשתי היחיד עם רוסיה.

רוצים לנסוע במסלול הדרך הצבאית הגיאורגית? - היכנסו לתגית "סיור הדרך הצבאית של גאורגיה".


#תולדות הדרך הצבאית
היום היא אחת מדרכי הנוף היפות במדינה, אבל הדרך הצבאית שימשה במקור את הסוחרים באזור ולמרבה האירוניה, גם את הפולשים לגיאורגיה שהרבו להשתמש בה בדרך לכיבושיהם.

אלפי שנים שמרו עליה השבטים הנאמנים למלכי גאורגיה העתיקים. הם בנו לאורכה מגדלי שמירה שמהם התריעו והזהירו כשזיהו פולשים ואויבים.

בשנת 1799 נחנכה הדרך הצבאית מחדש, על ידי צבא רוסיה. בראשית המאה ה-19, עם סיפוח גאורגיה לרוסיה, הרחיב הצבא הרוסי בפיקודו של הגנרל יירמולוב את הנתיב.

בעזרת התושבים שוכני ההרים נסללו באותה תקופה גם חלקי הדרך העוברים בהרים ונושקים לתהום.

מאז ועד היום משמר הכביש את ההיסטוריה של הדרך הצבאית. גם בימינו היא נראית אותו הדבר וממשיכה לשמש הן בתור ציר מסחרי חשוב והן כאחת הדרכים המתוירות והיפות בעולם.


#טיפים
בררו טרם היציאה את מזג האוויר הצפוי וודאו שהראות טובה. במזג אוויר רע יכול להיות מסוכן לצאת לטיול עצמאי בדרך הצבאית.

שלל נקודות עצירה לאורך הכביש יאפשרו מנוחה וצילומי נוף מרהיבים.

עם מסעדות מקומיות טובות ואותנטיות לכל אורכה, אוכל בנהיגה לאורך הדרך הצבאית לא יחסר לכם לרגע.


מקומות בדרך:

https://youtu.be/nCFS13RQLwQ


נופים בדרך:

https://youtu.be/0SHJn_0VtpI


הדרך בחורף:

https://youtu.be/3G86Xefgjqk


הדרכה:

https://youtu.be/Y23Di_uu6vI
עמק טרוסו
עמק טרוסו
#על העמק המרהיב שתאהבו לבקר

דרומה מקזבגי, כמחצית השעה של נסיעה מהכפר, נמצא עמק קסום ומיוחד במינו המרגיש קצת כמו "סוף העולם ימינה".

זהו עמק הטרוסו (Truso Valley), עמק מדהים בואכה הקווקז, עם ערוץ וולקני ששווה לטייל בו. הוא מספק מראות מיוחדים ופחות מוכרים של רכס הרי הקווקז, שרובנו מדמיינים בעיקר כהרריים.

העמק יפה להפליא, עם נופים מדהימים וטבע גאורגי למופת. במרכזו זורם נהר החוצה אותו לכל אורכו ומספר מעיינות מים מינרליים פזורים בו, לצד אגם קטן.


#מה תראו כאן?
בטיול רגלי בצד הנחל או בנסיעה לידו, העמק הצבעוני מספק מראות מרהיבים. יש כאן נחלים הנשפכים לנהר הטרגי (Tergi), נביעות של מי סודה, מפלים, עדרים של בקר וצאן, פרחים באביב וכפרים נטושים וחרבים, עם מגדלים שנהרסו וליד ערוץ הנחל מניפות טרוונטין, שהוא סלע גיר הנוצר ליד מפלים ומעיינות חמים או קרים, בהם המים מתאדים ומותירים אחריהם סידן פחמתי מצטבר ותמיסה רוויה של מרכיבי קלציט.

בתחילתו העמק מאוד צר ומרגיש יותר כמו קניון. מעט משם, בהמשך ההליכה, הוא נפתח לעמק רחב של ממש, עם מראות עוצרי נשימה. אם יהיה לכם מזל תראו פה ושם אפילו עיזי בזואר קווקזי המטיילים להם ואוכלים במרעה.

אחד מצידיו של הנהר הגועש והעוצמתי, היוצא מהקניון אל מרכז העמק, עשוי אבני ציפחה צבעוניות. בצד השני של הנהר יער מאובן המכוסה בטרוונטין כתום ועשוי ברזל, חומר שזורם על הקרקע. העמק כולו מאופיין בעושר גדול של מינרלים ובעיקר גופרית.

עוד מראה נהדר הוא של גבעות המכוסות בטרוונטין צבעוני. עליהן תראו תצורות נהדרות המזכירות אלמוגים. יש מי שהמראה כאן מזכיר להם מערת נטיפים הפוכה ובכל מקרה זה מראה מרהיב וייחודי.

בסוף ההליכה בעמק תגיעו לנקודת ביקורת צבאית, הסמוכה לגבול עם דרום אוסטיה. במחסום עצמו לא מאפשרים לעבור למי שלא מצוידים באישורים מיוחדים.

במקום להתאכזב שווה לעלות אל המצודה המרשימה שמעל העמדה ולטייל בה.


#איך להגיע?
כדי להגיע אל העמק קחו מונית מקזבגי אל העיירה קובי (Kobi). משם שלמו לנהג עם ג'יפ, שייקח אתכם עד לנקודה בה מתחיל העמק, מעט לפני קטריסי (Ketrisi).

לפני שיוצאים לטיול רגלי של 2-3 שעות, הגיעו לסיכום עם הנהג. יש שסוגרים עם הנהג שהוא ימתין עד שהם חוזרים מהטיול ואז יוציא אותם בחזרה לקובי. אחרים עושים את הדרך אל קובי בהליכה, מה שאומר צעידה של עוד כ-8 קילומטרים מקטריסי אל קובי.


#הליכה רגלית
ההליכה בעמק מתחילה מקטריסי (Ketrisi) והיא עצמה נמשכת מינימום כשעה הליכה לכל כיוון.

אבל יש הבוחרים להגיע כבר מהכפר קובי בצעידה אל קטריסי ולהמשיך לעמק. יש טעם לבחור בהליכה כזו רק אם מדובר בשעה מוקדמת, אחרת סביר שלא תספיקו להנות מהטיול בעמק, בשל הלחץ לשוב בשעות האור אל קטריסי ואולי אף ברגל לקובי.

בכל מקרה, ההליכה מהכפר קובי אל קטריסי היא לצד דרך הג'יפים, מה שאומר גם לא מעט אבק, בכל פעם שעובר כלי רכב.

מכל מקום, מקטריסי מתחיל הטיול הרגלי אל העמק. אורכו הכללי הוא כ-2 עד 3 שעות. הצועדים המתכננים לשוב ברגל אל קובי - בדקו שיש לכם עדיין אור להליכה של 8 קילומטר.


#טיפים
אורך הנסיעה לקטריסי הוא כחצי שעה.

אם נוסעים לטיול מלא ברכב אז קחו נהג מקומי עם ג'יפ או רכב 4X4.

מעל העמק עובר מסלול ג'יפים ומסלול הליכה ששווה לא לפספס.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/j5e2e_RgAHI


ביקור במקום:

https://youtu.be/0h0OXn_Ra58


בלוגרים:

https://youtu.be/yOohCU2mgNk


מהאוויר:

https://youtu.be/T1LrjkSmXhU


אוסף ישן יותר:

https://youtu.be/zvdo9DQ8Ins
גודאורי
גודאורי
#על אתר הנופש והסקי המוביל בגאורגיה

גוּדָאוּרי (Gudauri) הוא כפר סקי בחורף, הנחשב לאתר הסקי הטוב בגיאורגיה והמפורסם ביותר בה. בקיץ הוא אתר נופש הררי.

ממוקם במרחק של כ-120 קילומטרים מטביליסי, על הדרך הצבאית בגאורגיה, גודאורי נמצא ברום של 2,200 מטר, על רמה דרומית ברכס הרי הקווקז.

עונת הסקי נמשכת כאן בדרך כלל החל מחג המולד ועד חודש אפריל. החודשים הטובים ביותר מבחינת תנאי השלג הם ינואר ופברואר.

בנוסף לסקי החורפי, כפר הסקי גודאורי משמש את המטיילים גם בעונות אחרות, בעיקר לטיולים רגליים וטרקים של ממש באזור.


#לחובבי סקי
כבר שנים רבות שגודאורי מציעה סקי באיכות גבוהה. מאז שעבר שדרוג ושיפור, האתר כאן זוכה לשבחים רבים משוחרי סקי בעולם.

אתר הנופש פופולרי גם בקרב גולשי סקי וגם אצל חובבי גלישה בסנובורד והחובבים של ה"הֶלי-סקי", הליקופטר שמטיס גולשים לגבהים של מעל 4,000 מטר.

המסלולים באתר הם באורך כולל של 57 קילומטרים והמדרונות הם לגמרי מעל קו העצים. רמות הקושי משתנות, כשהמסלולים מסומנים בשחור, אדום, כחול וירוק.

העליה לסקי היא באמצעות רכבל אחד וגם 5 מעליות כיסא העולות מגובה של כ-2,000 מטר ועד לגובה של 3,285 מטרים.


#טיפים
הנוסעים במסלול הדרך הצבאית ימשיכו מכאן לקזבגי.

אם לא עצרתם בדרך לכאן באנדרטת הידידות הרוסית-גאורגית שליד גודאורי, עשו זאת. היא מרשימה ושווה ביקור.

עונת הסקי כאן נמשכת כל החורף - בין דצמבר לאפריל.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Fbindb_OT2k


מהאוויר:

https://youtu.be/BYBh3Bmnzas


ביקור במקום:

https://youtu.be/j2a9OOaT3tA


בלוגרים:

https://youtu.be/7SNyaVPhXSM
סוונטי
סוואנֶטי
#על עמק סוונטי עם יישוב הקבע הגבוה ביותר באירופה

אזור סוואנֶתי, או סוונֶטי (Svaneti), הנמצא ממזרח להרי הקווקז, הוא אזור כפרי ויפה להפליא, עם יערות מרשימים, כרי דשא אלפיניים ועמקים נסתרים ומלאי יופי.

בהרי סוואן (Svan) נמצאים כמה כפרים מבודדים. יש בהם לא מעט מגדלי שמירה מאבן, הבנויים כאן מימי הביניים. המגדלים הסוואנטיים המפורסמים הללו נבנו כאן בין המאות ה-9 ל-12 על ידי הסוואנים, תת-קבוצה אתנית מקומית של הגאורגים.

באמצעות מגדלי האבן העתיקים הללו הגנו על עצמם המקומיים במשך דורות רבים מהכובשים שפקדו את האזור וכיום המגדלים מהווים אטרקציה ייחודית ומרהיבה באזור.

האזור נחשב למקום בעל יישובי הקבע הגבוהים באירופה. כפריו היפים ביותר של חבל סוונטי נמצאים באזור אושגולי, בעמק שגובהו מעל 2,000 מטר. בעמק זה גם נמצא מפגש הנהרות המרהיב שבין נהר ה"שווצקלה קווישארה" ונהר "פטארה אנגורי".

בעמק הצופה אל צמד הרים מרשים נמצאת העיר מסטיה, העיר המרכזית באזור סוונטי.


#האנשים
לסוואנים, תת-הקבוצה האתנית והייחודית שחיה באזור, שפה ותרבות משלהם. תרבות סוואן האזורית היא ייחודית ושורדת כבר דורות, בהיותה מבודדת תמיד מהעולם החיצון. היא מיוחדת גם בריקודים האופייניים רק לה.

ואולי האלמנט התרבותי הכי מרהיב שסוואנטיה מתהדרת בו הוא השירה הפוליפונית העתיקה של תושביה. זוהי זמרה בשלושה קולות שאין כמותה בשום מקום אחר. מרבית השירים של הסוואנים מבוצעים בקולות רמים, עשירים באקורדים דיסוננטיים ומלווים בריקודים עגולים.


#מה תראו כאן?
מעבר ליפי הנופים של החבל המבודד והדרמטי, תמצאו בו אוצרות אמנות סוואנטית וגיאורגית נדירה, כמו מסטיה ואושגולי.

בידודו של האזור שמר על מנהגיהם הקדם-נוצריים של המקומיים, שהנצרות העלימה בשאר חלקי גאורגיה.

העמק הזה נודע במגדלים העתיקים והאייקוניים שבו. 175 המגדלים שבו שימשו במשך דורות בתור מקומות מקלט למשפחות האזור, מפני פולשים.

עם הגובה נעשים המגדלים צרים. זאת בשל עובי הקירות הגדול שבתחתית המגדלים, עובי שנועד להגן מהריסה וניתן להפחית ממנו ככל שעולים.

כל מגדל כזה מגיע עד גובה של 5 קומות. בכל כפר, משפחה מורחבת אחת מחזיקה מאות שנים את כל המגדלים שבו בבעלותה.

במחוז גם עשרות כנסיות גאורגיות אורתודוכסיות עתיקות ומגוון מבנים מבוצרים.


#גאוגרפיה
חבל סוואנטי (Svaneti), שעל גבול רוסיה, הוא האזור ההררי הגבוה של צפון גאורגיה. הר שחארה (Shkhara) שנמצא כאן הוא ההר הגבוה בגאורגיה והשני בגובהו בקווקז.

כמות המשקעים כאן עצומה. אוויר לח מהים השחור מביא כאן את כמות המשקעים ל-4,000 מ"מ בשנה. בחורף מגיע גובה השלג המצטבר בסוונטי ל-5 מטרים מעל פני הקרקע.

בשיא החורף המעבר בין הכפרים באזור הוא בלתי אפשרי והם מתנתקים זה מזה. באביב מוציאים המקומיים את הבקר ואת חיות המרעה אל האחו הענקי והחקלאים כאן שותלים את היבולים. מטיילים רבים מעידים על הבוטניקה האגדית של סוואנטיה כמיוחדת ביופיה.


#מיתוסים
את חבל סוואן זיהו לא פעם עם קולכיס, ארצה של הנסיכה והמכשפה מדיאה מהמיתולוגיה היוונית. הסיבה היא כמויות הזהב שנמצאו במימי הנהרות שבו בעבר.

קולכיס, נזכיר, הייתה היעד של “ארגוס”, ספינתם של יאסון והארגונאוטים, גיבורי יוון שיצאו למסע מזרחה, על פני הים השחור, למצוא את גיזת הזהב.


#טיפים
הביקור כאן מומלץ בעיקר בחודשי הקיץ.

בקיץ האזור הוא גן עדן לטרקים וטיולים רגליים בטבע.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/SmtQmJjRoBY


נופי הסביבה:

https://youtu.be/EacvchU6khY


שיר אופייני בפוליפוניה סוונטית:

https://youtu.be/-YV_I9rsVtE?t=10


טרק באזור:

https://youtu.be/dSdQBrLqIZ0


הדרכה:

https://youtu.be/HfnZ_piTM-I

הדרך הצבאית הגיאורגית

קזבגי
קזְבֶּגי
#על העיירה שליד הר הגעש הכבוי

למרגלות הר הגעש הכבוי ח'אזבָּק או קזבק נמצאת העיירה ח'אזְבֶּגי או בהגייה אירופית קזְבֶּגי (Kazbegi). זוהי העיירה המרכזית באזור והיא נמצאת על הדרך הצבאית.

קזבגי ממוקמת על שפת הנהר טחרגי, למרגלות כנסיית גרגטי הידועה כל כך וסמוכה לגבול שבין גאורגיה לרוסיה.

שמה הרשמי של העיירה הוא סטֶפּאנצְמינדָה (Stepantsminda), אך היא נקראת כבר שנים רבות פשוט ח'אזְבֶּגִי.

את שמה זה של העיירה היא קיבלה משמו של קאזיבק צ’ופיקאשווילי (Kazibek Chupikashvili), מי שמילא בסוף המאה ה-18 תפקיד חשוב בהתמודדות של הרוסים עם מרידות שבטי ההרים בקווקז.

מוקפת נוף יפה של הרים ומצוקים, העוטף אותה בצורת תיאטרון טבעי וגדול, קזְבֶּגי היא המרכז האזורי ונקודת המוצא לטרקים בהרי הקווקז ולהייקינג וטיולים רגליים בנוף ובהרים שמסביב.


#מה תראו כאן?
קזבגי היא נקודת היציאה העיקרית באזור לטרקים באזור הרי הקווקז, למסלולי הליכה באזור הר ח'אזבָּק שמערב ולמסלולי רכיבה על אופני הרים.

הכיכר המרכזית בה היא ח'אזבֶּגיס מוֹאֶדאני (Kazbegi moedani). בכניסה אל העיירה, יביא אתכם הכביש הצבאי של גיאורגיה ישירות אליה.

את מרבית שירותי התיירות הפרקטיים תמצאו בסטֶפּאנצְמינדָה (Stepantsminda), בעוד שבגרגרטי (Gergeti) תמצאו מגוון מקומות לינה ואת הדרך למעלה אל הכנסייה.

אם תעלו על ראש הגבעה שליד העיירה תוכלו לראות ולצלם את כנסיית גרגטי המפורסמת, הנקראת גם כנסיית צמינדָה סאמֶבָּה והיא בת 600 שנים. עבור הגאורגים הכנסייה הקטנה הזו מסמלת את העמידות שלהם בזמני מצוקה. עבורנו היא כנראה האייקון הגיאורגי הכי מצולם שיש. ביחד עם הנוף המדהים שעוטף אותה, היא אכן יפה להפליא ושווה כמה צילומים יפים.

הכוכב הנוסף כאן הוא הר קזבק (Kazbek), הר געש כבוי שכמעט מכל פינה בעיירה תוכלו לראותו עם פסגתו המושלגת. הר הקזבק, על נופו המצוקי והמושלג כל השנה, מכונה לא פעם קרחון.

ח'אזבָּק או קזבק וסביבתו הם היעד העיקרי והסופי למטיילים בדרך הצבאית של גיאורגיה. אבל אפשר לצאת לנסיעה הלאה, לקניון דריאלי ועד לגבול עם רוסיה. זו נסיעה מעניינת ובדרך חזרה שווה גם לבקר בכפרים ג'וטה וסנו.


#טיפים
בעיירה קזבגי תמצאו את כל השירותים הדרושים לתייר, כולל לינה, כסף, ציוד לרכיבה, הליכה וטיפוס בנופי הקווקז הגדול המדהימים.

יש כאן מסעדות ובתי קפה מקומיים ושווים.

לקראת הערב האווירה בקזבגי נחמדה מאוד, במיוחד במסעדות המקומיות.

הנוסעים במסלול הדרך הצבאית יכולים לשוב לאחר הביקור כאן, בחזרה לטביליסי הבירה, או להמשיך לביקור בערוץ בו שוכנת נקודת הגבול עם רוסיה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/xI4QyHzPrk8


מהאוויר:

https://youtu.be/P7-B2ubzipM
הר קזבק
הר קזבק
#על הר הגעש הכבוי בצפון גאורגיה

הר הקזבק (Mount Kazbek) וסביבתו הם היעד העיקרי והסופי למטיילים בדרך הצבאית של גיאורגיה.

הר קזבק או הר ח'אזבֶּק, הוא הר געש כבוי ומרשים ברכס הרי הקווקז. זהו ההר השני בגובהו ברכס וגובהו 5,033 מטרים.

שלל אגדות וסיפורי עם רבים נקשרו במהלך הדורות בהר. המיתולוגיה היוונית למשל, מספרת שהקזבק הוא הצוק הגבוה שאליו רותק בשלשלאות הטיטן פרומתאוס בידי האלים, על שגנב את האש והביאה לבני האדם.

לפי אגדה מקומית גאורגית, זכה לגורל דומה גם אמיראני הגיאורגי, על שהעז לערער על סמכותו של האל.

על נפלאות הקזבק ויופיו של חבל הארץ הזה כתבו בהתפעלות כבר במאות הקודמות. שיבחו אותו אנשים ונוסעים קדומים כמו הנוסע היהודי המהולל בנימין מטודלה, או ה"תרמילאי הקדום" והמפורסם, הנוסע הערבי איבן בטוטה.

היסטורית, נאסרו מאות שנים הציד על ההר והטיפוס עליו. הראשונים שהעפילו על פסגתו היו חברי מועדון הטיפוס האלפיני של לונדון, שהגיעו לכאן באמצע המאה ה-19. היו אלה האנגלים פרשפילד, טאקר ומור שהגיעו לכאן ב-1868 והעפילו ראשונים לפסגת הקזבג.


#מה תראו כאן?
למרגלות ההר נמצאת העיירה קזבגי שעל שפת נהר טחרגי. ממנה תוכלו לראות במלוא הדרו את הר קזבק, ההר עם הנוף שהוא ללא ספק היפה והמרשים בגאורגיה.

פסגתו המושלגת תמיד של הר הקזבק העניקה לו את הכינוי "הקרחון".

במרומי ההר, 4,000 מטר מעל פני הים, תמצאו גם את מערת בתלמי (Betlemit), הנקראת כך על שם העיר בית לחם. קראו עליה בתגית "מערת בתלמי".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3iLhjJKfq68


ביקור במקום בסוף הדרך הצבאית:

https://youtu.be/t5CcmHdnbbE


בלוגרים:

https://youtu.be/FMwPoTIW5Rc
מבצר אנאנורי
מבצר אנאנורי
#על המבצר או מצודה עם הנוף המרשים

מצודת אָנָאנורי (Ananuri) היא משכיות החמדה של הדרך הצבאית. המבצר ניצב על צוק גבוה ומרשים, השולט על הסביבה ומשקיף על מאגר ז'ינבאלי היפה שלרגליו.

רק 66 ק"מ מצפון לטביליסי ואתם במצודה המרשימה הזו, הכוללת כנסיות עתיקות ונחמדות ונוף מרהיב. כאן ישבו מאז ימי הביניים דוכסי אראגוואי, שליטי האזור.

המבצר כולו הוא מהאתרים היפים והמיוחדים בדרך הצבאית של גאורגיה. הוא מהווה דוגמה קלאסית לאדריכלות גיאורגית קלאסית ועל רקע מאגר ז'ינבאלי של רגליו הוא ממוקם בנקודה נהדרת על הדרך היפה בעולם.


#תולדות המקום
המבצר הוא מצודה מהמאה ה-17, הנחשבת כשער הכניסה לקווקז הגדול.

במבצר אנאנורי ישבו ה"אֶריסתאבי", שמם של דוכסי אראגבאי, שליטי האזור בימי הביניים. אותם בני משפחה שלטו בכל האזור, עד לעמק טֶרגי כמעט חצי מילניום, החל מהמאה ה-13 ועד ה-18.

המסורת המקומית מספרת שאיש מהגברים בשושלת הזו לא מת מוות טבעי. קרבות רבים התנהלו באזור והמצודה הייתה במהלך השנים מוקד להתרחשויות אלימות במיוחד.

בשנת 1739 נרצחו כאן המגינים האחרונים של אנאנורי, כאשר אריסתאבי שחשק בשלטון האזורי רצח את השליטים מבני משפחת האריסתאבי מאָראגבי והצית את המבצר.

בשנת 1743 המצודה נכבשה ונשרפה שוב, הפעם במהלך מרד של איכרי האזור באדונם החדש. האיכרים הרגו אותו והביאו את המלך טימורז השני, כשליט חדש שישלוט בהם.

אבל מרגע שהבינו את כוחם, לא חדלו האיכרים מלמרוד. המרידות החוזרות ונשנות שלהם הפריעו לטיימורז והוא איחד כוחות עם המלך הרקה השני. רק כשהשניים הכריעו אותם, חזר האזור ונרגע.


#מה תראו כאן?
מבצר אָנָאנורי מהווה דוגמה מעולה לאדריכלות המקומית, אדריכלות גיאורגית עתיקה. בביקור במצודה המרשימה שווה לטייל על חומותיה ולעלות אל צריחי המבצר המזדקפים למעלה. אם תרצו ליהנות מנוף מרשים במיוחד עלו אל ראש המגדל הגבוה.

בשטח המצודה ממוקמות שתי כנסיות מהמאה ה-17. הגדולה מהן, זו המוקדשת לעליית מרים, מכוסה בגילופי אבן מרהיבים. שימו לב שבכל אחד מקירותיה קבועים צלבים גדולים.

הביטו בציורי הקיר המרשימים המעטרים את פנים הכנסייה. הם צוירו במאות ה-17 וה-18. ראו את הציור שעל הקיר הדרומי, המתאר את יום הדין.


#טיפים
אם תרצו להיכנס לתוך המבנים העתיקים עליכם להגיע בבגדים ארוכים.

בקיץ החם שווה לרדת אל אגם ז'ינוואלי הסמוך והקריר. זה מקום נהדר למנוחה, שכשוך רגליים במים, קפה ופיקניק נעים בטבע.

הנוסעים במסלול הדרך הצבאית ימשיכו מכאן לאתר הידידות הרוסית-גאורגית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4twZ7h9cM7Q


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/3CtUytDRWGs


בלוגרים:

https://youtu.be/6IFYzRY1jwU?t=203


הדרכה:

https://youtu.be/is11-oAbQPY
מצחטה
מצחטה
#על הבירה העתיקה וירושלים הקטנה של גאורגיה

כ-27 ק"מ צפונית לטביליסי נמצאת מצחטה, או מצחתה (Mtskheta), עיר היסטורית, מעניינת ולא גדולה אך מרתקת.

בנוסף להיותה אחד המקומות הטובים ביותר ללמוד בהם על ההיסטוריה של גאורגיה, זוהי גם עיר שלווה ונעימה לביקור, הנמצאת על מפגש הנהרות מטקוורי וארגוואי.

שיטוט רגלי בעיירה מציג כאן סמטאות מקומרות וציוריות, לצד הנהר המרשים. כרכרות סוסים נוסעות כאן ליד מכוניות מודרניות ומשמשות לא רק תיירים.

שימו לב להר הגבוה שליד העיירה. עליו אתם רואים את כנסיית גווארי העתיקה, החולשת על כל האזור. עלייה על ההר תראה שהכנסייה אמנם צנועה ופשוטה, אך הנוף הנשקף ממנה הוא מרשים וכמעט חד פעמי. שימו לב גם להרים המרשימים המקיפים את מצחטה שלמטה.

מאז הפכה גאורגיה לנוצרית, איפה שהוא בימי הביניים המוקדמים, הייתה מצחטה בירתה העתיקה של המדינה והלב הרוחני שלה.

מצחטה, שהמורשת והאדריכלות העתיקה שלה מרשימות במיוחד, הוכרזה בשנות התשעים כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.


#אדריכלות
באתרים המרכזיים של העיר ניתן לראות כמה דוגמאות נהדרות לאדריכלות הגאורגית המוקדמת.

שימו לב שהעיירה מתהדרת בקתדרלת סבטיצחובלי (Svetitskhoveli) הענקית, המתנשאת בגאון בלב העיר. אווירת ימי הביניים שבחצר שלה מוסיפה לממד ההיסטורי של העיירה כולה.

הקתדרלה נבנתה במאה ה-11. כאן הוכרזה הנצרות כדת הרשמית של גאורגיה ובקתדרלה זו מתקיימים עד היום הטקסים הכי חשובים של האורתודוקסיה האפיסטולית הגאורגית.

קתדרלת סווטיצחובלי שפירוש שמה "העץ נותן החיים", קיבלה את שמה מהסיפור על סידוניה, שתוכלו לקרוא בתגית "קתדרלת סווטיצחובלי".

הקתדרלה נבנתה על חורבות כנסייה עתיקה שהייתה בנויה מעץ. היא הושלמה בסוף המאה ה-11. כמו הרבה כנסיות באזור, בימי הביניים המוקדמים, היא בנויה בצורה של צלב עם כיפה. לצד קברי מלכי גיאורגיה העתיקים אפשר לראות בה שרידים מהפרסקאות המקוריות מימי הביניים.

האגדה מספרת שהאדריכל שבנה את הכנסייה, שמו ארסה קיצה, איבד את ידו. היא נכרתה על ידי המורה שלו, שקינא בו על ההישג של בניית הקתדרלה המדהימה. אבל הוא לא חי זמן רב ללא היד, כי זמן מה לאחר מכן הוא הוצא להורג על ידי המלך, שחשק בשורנה, רעייתו היפה של האדריכל. לזכרו של ארסה קיצה תוכלו לראות מעל העיגול שבקיר הצפוני את התבליט של היד האוחזת באזמל. הכיתוב לידו אומר "לזכרו של אקסה קיצה, מי ייתן ויזכה לסליחה".

בעיר מעניינת גם כנסיית ג'ווארי (Jvari) כנסייה מהמאה ה-6, הממוקמת מעל מפגש הנהרות. הכנסייה בנויה על גבעה שממנה יש תצפית יפה על העיר.

הכנסייה ומנזר ג'ווארי מעניינים אבל התצפית הנהדרת על העיר וסביבתה מצליחה להאפיל אפילו עליהם.


#תולדות המקום
בירת גאורגיה העתיקה מצחטה נחשבת לאחת הערים המעניינות בה והמקום הטוב ביותר ללמוד על ההיסטוריה שלה.

עד המאה ה-5 הייתה העיר בירתם של מרבית מלכי ממלכת קרתלי שבמזרח גאורגיה. כשהמלך וחטנג העביר את בירתו לטביליסי, מצחטה נותרה הבירה הרוחנית ועם הזמן זכתה כאן למעמד כמעט מיסטי.

במצחטה, שהייתה ידועה באותם זמנים בכינוי "ירושלים הקטנה", קבורים רבים ממלכי גיאורגיה.


#טיפים
מצחטה רחוקה רק שעה נסיעה מטביליסי. ואפשר להגיע אליה בנסיעה עצמאית או בטיול יום מהבירה הגאורגית.

מומלצת כאן התצפית על העיר וסביבתה ממנזר וכנסיית ג'ווארי (Jvari).

בעיר שלל פינות יפות לצילום.

אם נותר לכם קצת זמן נצלו אותו כדי לטייל רגלית בסביבת הכנסייה.

למטיילים בסיור הדרך הצבאית שווה לבקר בקתדרלת סווטיצחובלי.

להמשך מסלול הדרך הצבאית המשיכו מכאן למבצר אנאנורי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/vhjOdkq9SsM


מהאוויר:

https://youtu.be/IEMojKpF4ak


בלוגרים:

https://youtu.be/2ET7DYONQj8


הדרכה:

https://youtu.be/IEPRKxFHhtc


כנסיית ג'ווארי מהמאה ה-6:

https://youtu.be/KpzjZrFsc_8


אגם ז'ינוואלי
אגם ז'ינוואלי
#על מאגר המים הטורקיזי שמתחת למצודה

את אגם ז'ינוואלי (Zhinvali Reservoir), או אגם אנאנורי (Ananuri), נוכל לראות בתצפית ממבצר אנאנורי הסמוך אליו. מדובר באגם תכול ומרהיב שנוצר באופן מלאכותי, כתוצאה מהקמת סכר ז'ינוואלי שבאזור.

כנהוג בסכרים מסוג זה, עם סיום בניית הסכר הגדול נוצרה בעמק כולו הצפה שהעלתה את מפלס המים ויצרה את האגם, המשתרע עד למצודת אנאנורי ולהרים.

יופיו של האגם הזה הוא לא רק בצבעיו אלא גם נובע מהעובדה שהוא סגור ומתוחם בין ההרים שמסביב והופך לנקודה מרכזית, ראשונה במעלה בתמונת הנוף הפסטורלית של האזור.

אל האגם היפה ניתן לתצפת מנקודות רבות על החומה ההיסטורית של המבצר ומהמצודה העליונה שלו.


#מה עושים כאן?
בנוסף לגאורגים המגיעים לכאן מכל רחבי המדינה, תושבי הסביבה מגיעים לאגם כדי לשחות, לשוט על סירת ולדוג במימי האגם הקסום.

כמו כל עם, גם הגאורגים מרבים כאן בפיקניקים וגם אתם מוזמנים להביא צידה ומשקאות ולערוך פיקניק נעים בחיק הטבע המרהיב.


#טיפים
בצד הדרך הצבאית המובילה לכאן שווה לקנות פירות טריים מהרוכלים שבסככות.

אפשר לעשות כאן פיקניק נעים.



מבט מקרוב:

https://youtu.be/cyoyizNAt30


טיול אופניים במקום:

https://youtu.be/uMlaHYD8u1s


המבצר הסמוך:

https://youtu.be/JeRwLs-xYTA
אושגולי
#על הכפר המבודד עם מגדלי ההגנה המפורסמים

הכפר המבודד אוּשְׁגּוּלִי (Ushguli) הוא כפר אותנטי ומיוחד, הממוקם באחד האזורים המיוחדים בגאורגיה. זהו אזור אושגולי שבחבל סוואנֶטי המציע חוץ ממנו עוד כמה מהכפרים היפים ביותר בגאורגיה.

האזור כולו ידוע במגדלים ההיסטוריים שבו. בימי קדם הם שימשו בו כמגדלי שמירה והגנה מפני שודדים, כוחות פושטים ואויבים.

אזור אושגולי נמצא בעמק שגובהו מעל 2,000 מטר ובו מפגש נהרות מרהיב, בין נהר ה"שווצקלה קווישארה" ונהר "פטארה אנגורי".

באושגולי, המתנשא לגובה 2,100 מטר מעל פני הים, נמצאים יישובי הקבע הגבוהים ביותר באירופה.

בטיול כאן אתם חייבים להגיע למה שנחשב כאן כפר הפוסטר של האזור והכפר היפה להפליא של העמק - הכפר צ'ז'אשי, הנחשב לאתר מורשת עולמית יוצא דופן.


#המגדלים ההיסטוריים
הטבע וההיסטוריה מחבקים את אושגולי מכל הכיוונים. מזה דורות רבים שהכפריים מגינים כאן על עצמם באמצעות מגדלי שמירה גבוהים ובנויים מאבן.

בכפרים שבאזור אושגולי נבנו במהלך השנים כמה מהמגדלים היפים והשמורים ביותר. גם כיום המגדלים הם חלק מהנוף של אושגולי והסביבה.

המגדלים המרשימים הללו מזדקרים לגובה מתוך חצרות הבתים. בימי קדם התבצרו בהם המקומיים והגנו מתוכם על משפחותיהם כנגד תוקפים ופולשים, כשהללו ניסו לפשוט ולבזוז בהם. בימים רגילים הם שימשו לשמירה על חפצים יקרים, דברי קודש ואמנות.

בחלק מהמגדלים אפשר כיום לבקר. יש מהם שמותקנים עדיין סולמות עץ המאפשרים לטפס לקומותיהם העליונות.

המגדלים העתיקים הללו הם בני כ-2,000 שנים והוכרזו על ידי אונסק"ו כאתרי מורשת עולמית.


#תרבות
מיקומו של אזור אושגולי בודד אותו משאר המדינה, מה ששימר בו את המסורות התרבותיות והדתיות של בני חבל הארץ המרוחק הזה.

כמו בני כל הכפרים המבודדים שבהרי סוואן (Svan), גם הכפריים של אושגולי שומרים בקנאות על מבנה החמולה הקהילתי שבהם.

האזור היפה, חמימות התושבים בני חבל סוואנטי ופשטותו הטבעית של האזור בעל ההיסטוריה הארוכה - משרים כולם על המבקרים שלווה נעימה ורוגעת.

הביקור כאן מזמן חוויה אנושית והיסטורית ייחודית למבקרים בו וגם נופי ההרים המקיפים את אושגולי הם עוצרי נשימה.

ארבעת הכפרים הפשוטים שבאזור הם ז’יביאני, צ’וויביאני, צ’אז’אשי ומורקמלי. עשרות המשפחות שחיות בהם מתגוררות בבתים פשוטים הבנויים מאבני גרניט וצפחה שחורה.

תודות לבידוד היחסי של האזור הצליחו התושבים של חבל סוואנֶטי לשמר כאן לאורך השנים את התרבות המקומית, את השפה שלה ואפילו את המוזיקה המקומית.


#טיפים
אם זמנכם מוגבל נסו לפחות לבקר במגדלים שבכפר צ'ז'אשי, הנחשב כולו לאתר יוצא דופן של מורשת עולמית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/2i5L1l7znXA


מהאוויר:

https://youtu.be/SG8E_3eI8HY


טרק לאושגולי:

https://youtu.be/FmINX7Kik6M


ביקור במקום:

https://youtu.be/36GIPOc4DV4


בלוגרים:

https://youtu.be/ofyF5A1YjgM
המעיין החלוד
#מעיין עם סודה מבטן האדמה

עשר דקות נסיעה צפונית לאנדרטת הידידות, משמאל לכביש, תראו על מדרון כתם בהיר ועליו זליגה של מים. מדובר באחת האטרקציות הנחמדות על אם הדרך הצבאית.

המקום נקרא "המעיין החלוד", או בשמו הרשמי "המעיינות המינרליים טרוורטין" (Travertine Mineral Springs).

תופעת הטבע המעניינת הזו מכונה “המעיין החלוד” כי המים כאן מלאים בברזל, מה שמוביל לכך שהם צובעים את הקרקעית של המעין בגוונים כתומים.

בנוסף, האמונה המקומית כאן היא ששתיית מי המעיין מאריכה חיים. הדבר אומר שעצירה ושתייה כאן הן נחלתם של רבים וטובים. ועדיין - גם אם המים הטעימים שכאן לא יאריכו חיים, הם בטח לא יזיקו.


#מה תראו כאן?
במעיינות המינרליים טרוורטין יש זרמי מים המבעבעים מתוך בטן האדמה. אלו מי סודה, שהם טעימים וטבעיים ומומלץ לטעום ולשתות מהם כרצונכם.

המים הקרים וטעימים שכאן הם צלולים וזורמים על גבי המדרון בצבעים וגווני משנה של אדום, צהוב, חום וכתום.


#טיפים
אם לקחתם מהמים בבקבוק, שתו אותם תוך כמה שעות, כי כשהמינרלים שוקעים בבקבוק, טעמם משתנה לרעה.

חוץ מהמים הטובים, מדובר גם באחלה מקום לפיקניק בטבע ייחודי ולצד הדרך.


ביקור במקום:

https://youtu.be/a7z3HnpBQDc


בלוגרים:

https://youtu.be/klA_1jKubZ4?t=472
כנסיית גרגטי טריניטי
#על כנסיית הפוסטר הציורית שעל הגבעה

באזור הררי נידח אך נגיש, ליד קזבגי והר קזבק, על פסגת גבעה משלה הממוקמת במרחק של 10 קילומטרים מהגבול הרוסי, נמצאת "כנסיית השילוש הקדוש גרגטי" (Gergeti Trinity Church).

כנסיית השילוש הקדוש, הממוקמת למרגלות החרוט המושלג והענקי של הר קזבק, היא כנסיית הפוסטר של המדינה, כנסייה קטנה שאחראית לאחת התמונות המפורסמות ביותר של גאורגיה בעולם.

הכנסייה הזו, הבנויה בגובה 2,170 מטר ונבנתה במאה ה-14, ידועה גם כ"כנסיית גרגרטי" (Gergeti) או "כנסיית צמינדָה סאמֶבָּה" (Tsminda Sameba).

גם בשל הנוף הנשקף ממנה וגם בזכות בידודה - זוהי הכנסייה החשובה ביותר במחוז וללא ספק המרשימה מכולן.

יש לכנסייה גם משמעות היסטורית לגאורגים - בה הסתתרו והוסתרו במהלך הדורות אנשים ואוצרות, מפני הכובשים הרבים שהשתלטו על גאורגיה.

כנסיית גרגטי סמוכה לכפר גרגטי, כפר קטן ופשוט ליד קזבגי, שממנו עולים אל הכנסיה הגבוהה. על שמו של גרגטי היא גם קרויה "כנסיית השילוש הקדוש גרגטי".


#טיפים
את הכנסייה הזו מצלמים רבים, על רקע הנוף ההררי המשגע. מדובר ביופי צרוף.

הלנים בסביבה ישמחו לדעת שבאזור שלל שבילי הליכה ואופניים, המאפשרים לחוות את הקווקז הגבוה מקרוב, על הערוצים, המפלים, הכפרים הקטנים ומעברי ההרים שבו.

ניתן לעלות אל הכנסייה ברכב, אבל שווה להגיע דווקא בטרק רגלי, אפילו עצמאי, עם סימון שבילים אדום-לבן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3t2hLpbDV_U


ביקור במקום:

https://youtu.be/NXLpgQ52IRI


אפשר להגיע אליה גם ברכב:

https://youtu.be/qcUjvMmI7dw


הדרכה:

https://youtu.be/1Y8zii_lN_Q
אתר הידידות הרוסית גאורגית
#על אתר הנופש והסקי המוביל בגאורגיה

אנדרטת הידידות גאורגיה - רוסיה (Russia Georgia Friendship Monument) היא מונומנט מהימים שלפני נפילת ברית המועצות.

בניית האנדרטה היא יוזמה רוסית, או ליתר דיוק של שלטון ברית המועצות בשנת 1983. היא נועדה לחגוג את מאתיים השנה ל"איחוד" גאורגיה עם רוסיה. האיחוד הזה נתפס על ידי מרבית הגאורגים כאיחוד כפוי ומטרת הרוסים הייתה לומר שגם בימי המתח הקשים בין העמים עדיין קיימת האחווה ביניהם.

כמה אירוני הוא ששנים ספורות אחרי הקמת המונומנט הרוסים למדו שההיפך הוא הנכון והגאורגים פרשו בהתלהבות לא מוסתרת מהגוש הקומוניסטי המתפרק.

אגב, המונומנט הרוסי גאורגי לידידות הוא רק אנדרטה אחת מההיסטוריה של הדרך הצבאית. עזר כנגדה מהווה שרשרת של בתי קברות לאורך תוואי הדרך בקווקז הגבוה. בבתי הקברות הללו קבורים אלפים רבים של שבויים גרמנים שהועסקו בתקופת מלחמת העולם השנייה בשיפוץ הדרך הצבאית ולא שרדו.


#מה תראו כאן?
על קירות המבנה הענקי של אתר הידידות הרוסית גאורגית תראו ציורים עשויי אריחים ובהם תיאורי סיפורים מימים עברו ושלל תיאורים ויזואליים צבעוניים של מלחמות וקרבות היסטוריים.

הקו הדק שעובר בציורים נע בין תיאורי סצנות מיתולוגיות בתולדות שני העמים למסרים אידיאולוגיים הקשורים באופיים של העם הרוסי והעם הגיאורגי.

אחרי התצוגה התעמולתית הזו, תנו מבט אל הנוף המדהים הנשקף דרך קשתות המונומנט הענקי. במיוחד מרשימים ההרים האדירים והקניונים העמוקים שביניהם, בצד מערב.


#טיפים
הנוסעים במסלול הדרך הצבאית בין דצמבר לאפריל יוכלו להמשיך מכאן לגודאורי, שם ניתן בחורף לעשות סקי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ekMbkWpoWbc


ביקור במקום:

https://youtu.be/aa97LoEOld4


הנוף שמסביב:

https://youtu.be/BZt8JBCwBiE
מסטיה
#על עיירת המגדלים הגבוהה של מטפסי הרים

בעמק הצופה אל צמד הרים מרשים, נמצאת העיירה מֶסטיָה (Mestia). היא שוכנת בגובה 1,500 מטר מעל פני הים על המדרונות הדרומיים של רכס הרי הקווקז.

מסטיה, שידועה רשמית בשם סֶתי, היא העיר המרכזית בנפת מסטיה שבאזור סוונטי, או סוואנֶתי. היא משמשת כעיר המחוז והמרכז המנהלתי של הנפה.

לידה מסטיה ממערב נמצא הר טטנולי הגבוה, גם אם הוא לא ההר הגבוה ביותר בגאורגיה, זהו הר שגבוה בכ-50 מטר מהמון בלאן שבאירופה. טטנולי נכבש רק בסוף המאה ה-19. אז העפיל הבריטי דגלס פרשפילד לראשונה אל פסגתו שבגובה 4,858 מטרים.

מצפון להר הזה שתי פסגות תאומות, של הר אושבה (Ushba). ההר הזה מאתגר מאוד למטפסים בו, אבל לאו דווקא בשל גובהו, אלא בגלל מזג האוויר הבלתי צפוי שלו.


#מה תראו כאן?
טיול אל מרכז העיר יביא אתכם אל כמה מגדלי הגנה עתיקים, מהסוג שהיה נפוץ בסוואנתי, המחוז ההיסטורי המפורסם של גאורגיה.

המגדלים הללו הם מהמאה ה-12. באחד מהמגדלים שאותו פתחו לביקורים תוכלו לבקר. שימו לב בו לעבודות העץ המקוריות שהשתמרו ומעט שוחזרו בו. מקור כולם הוא באותה תקופה, של ימי הביניים.

באזור גם התפתחה במהלך השנים תיירות מטפסי ההרים, הטרקים וההייקינג, הסיורים הרגליים הקלים.


#תולדות המקום
בהיסטוריה וגם באתנוגרפיה שלה מסטיה הייתה תמיד היישוב הראשי של סוואנתי עילית. היא הייתה אמנם קטנה במידותיה הפיזיות אבל במשך דורות מסטיה הייתה מרכז תרבותי חשוב באזור.

כביש המחבר בין מסטיה לשאר גאורגיה נסלל רק בשנת 1935. מאז סיום השלטון הסובייטי עשו השלטונות מעט מאוד לשיפור היישוב.

בשנת 1968 מסטיה הפכה באופן רשמי מכפר לעיירה.


#טיפים
שווה לבקר במוזיאון ההיסטורי-אתנוגרפי שבפרברי מסטיה. הוא מוקדש ליליד מסטיה, האלפיניסט הסוואני הראשון מיכאיל חרגיאני, שהלך לעולמו בסוף שנות ה-60.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_goHQGyLxGk


המקום בחורף:

https://youtu.be/tQD66MA3WEc
צ'ז'אשי
#על הכפר הכי שווה באושגול

הכפר צָ'זָ'שִׁי (Chazhashi), שבאזור אושגולי (Ushguli) הוא כפר הפוסטר המרהיב של עמק אושגולי ואתר חובה באזור.

צ'ז'אשי, הנחשב אתר מורשת עולמית יוצא דופן, הוא ללא ספק המרכז של קהילת אושגולי והחלק הכי מעניין באזור ההיסטורי של האזור.

המגדלים המבוצרים שנותרו בו מימי הביניים, הם בעלי חשיבות לאומית. הם אמנם רשומים כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, אבל הם קודם כל תופסים מקום מרכזי במרשם המונומנטים התרבותיים והנדירים ביותר של גאורגיה.

מהכפר הקסום רואים את הפסגה המושלגת והמדרונות משובצי הקרחונים של הר שחארה (Mt Shkhara) הנשקף מנגד. שחארה הוא ההר הגבוה ביותר בגאורגיה.

גובהו של ההר, שהוא ההר השני בגובהו בקווקז, 5,201 מטרים מעל פני הים.

אבל לא חייבים לטפס על ההר הגבוה. גם למרגלותיו יש נופים מקסימים. מסלול קליל ומסומן בו מציע טיול רגלי או על גבי סוסים, בעמק יפהפה ומישורי, מנוקד בפרות רועות באחו וזרוע בפרחים ססגוניים.


#טיפים
את הסוסים למעוניינים בסיור רכוב ניתן לשכור באושגולי.


אין סרטונים מהמקום.
כנסיית למריה באושגולי
#על הכנסייה שעל ראש הגבעה

כנסיית לאמאריה באושגולי (Lamaria church) היא כנסיה עתיקה שנבנתה במאה ה-12, על גבעה סמוכה לכפרי אושגולי.

אל הכנסייה הזו עולים תושבי אושגולי לרגל. האווירה בה מיוחדת ומומלץ לבקר בה. גם המילה הדרך העולה אליה תראו נופים נהדרים וההליכה הנעימה בבוקר היא צרור של בריאות ואוויר טוב.

בכל שנה, ביום החג שלה, כנסיית למריה של אושגולי משמשת כמקום עלייה לרגל לכל בני אושגולי. כדי לעלות אליה לרגל, מגיעים לכאן מכל פינות גאורגיה ואפילו מהעולם. מגיעים לכאן מרחוק יוצאי הכפרים שעברו אל העיר ואפילו מהגרים שעזבו את גאורגיה לארצות אחרות.

לגובה של 40 מטר, על אחד המגדלים שלה, עולים באמצעות סולמות עץ. אלו מגדלי הגנה. בימי קדם, בעיקר בעיתות חירום, עת הותקפו אנשי המקום, טיפסו מגיני הכנסייה למעלה. הם הרימו אחריהם את הסולמות ובאמצעות לוח עץ או אבן הם סגרו את הפתחים שבין הקומות - הכל כדי למנוע מהפולשים לעלות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/MFULsvJLltQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/3PQay9BYefw
קתדרלת סווטיצחובלי
#על הכנסייה בה הפכה גאורגיה לנוצרית

קתדרלת סבטיצחובלי (Svetitskhoveli) הענקית מתנשאת בגאון בלב העיר מצחטה. כאן הוכרזה הנצרות כדת הרשמית של גאורגיה ובקתדרלה זו מתקיימים עד היום הטקסים הכי חשובים של האורתודוקסיה האפיסטולית הגאורגית.

הכנסייה, שנבנתה במאה ה-11, הוכרה בידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. היא נבנתה על חורבות כנסייה עתיקה שניצבה כאן, הושלמה בסוף המאה ה-11 והייתה בנויה מעץ.

כמו הרבה כנסיות מימי הביניים המוקדמים, היא בנויה בצורה של צלב עם כיפה. בנוסף לקברי המלכים שבה, מכילה הכנסייה העתיקה שרידים של פרסקאות מימי הביניים, שנותרו מציורי קיר מקוריים ועתיקים במיוחד.


#סיפורה של סידוניה
שום ביקור בכנסיית סווטיצחובלי לא יהיה מושלם מבלי לשמוע את הסיפור של סידוניה, סיפור שמסביר את פשר הקשר הקדום שבין הנצרות הגיאורגית של ימי הביניים ליהדות העתיקה.

הסיפור של סידוניה הוא על אישה יהודיה, שנקברה ממש כאן, במקום בו ניצבת היום הכנסייה. על פי המסורת היא נקברה ביחד עם הגלימה שבה נצלב ישו. את אותה גלימה הביא לגיאורגיה אליאס אחיה.

כעבור זמן מה החל צומח עץ מעל קברה. הוא גדל וגדל והפך לעץ מרשים וחזק. כשהחלו להקים את הכנסייה הראשונה ניסו לכרות אותו. אבל כל הניסיונות הוכתרו ככישלון ולא צלחו. לבסוף, משהסתבר שהעץ מתעקש לחיות, קידשה אותו נינו הקדושה.

ואכן, לזכר העץ העקשן הזה שנצמד לחיים נקראה הכנסייה קתדרלת סווטיצחובלי (או סווטיצ'קובלי Svetitskhoveli). פירוש שמה הוא אכן על שמו "העמוד הנותן חיים".


#התודה שקיבל האדריכל
האגדה מספרת שהאדריכל שבנה את הכנסייה, שמו ארסה קיצה. הוא איבד את ידו. היא נכרתה על ידי המורה שלו, שקינא בו על ההישג של בניית הקתדרלה המדהימה.

אבל גם כך האדריכל לא חי זמן רב ללא היד. זמן מה לאחר מכן הוא הוצא להורג על ידי המלך, שחשק בשורנה, רעייתו היפה.

לזכרו של ארסה קיצה תוכלו לראות מעל העיגול שבקיר הצפוני את התבליט של היד האוחזת באזמל. הכיתוב לידו אומר "לזכרו של אקסה קיצה, מי ייתן ויזכה לסליחה".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/S5AYExBKBUw


מהאוויר:

https://youtu.be/es4tltVw7F4


בלוגרים:

https://youtu.be/ptbaJ8P9sys


הדרכה:

https://youtu.be/78fewr2mXfE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.