» «
העיר העתיקה של טביליסי
העיר העתיקה של טביליסי
#על אזור העיר העתיקה בבירת גאורגיה

העיר העתיקה בטביליסי (Old Tbilisi) היא האזור ההיסטורי העתיק של העיר וללא ספק הרובע היפה בה.

בעיר העתיקה של טביליסי יש קתדרלות עתיקות, שני נחלים העוברים בה ואפילו מפל מרהיב הממוקם ממש בלב העיר.

את סמטאותיה האפלוליות של העיר העתיקה מכנים המקומיים ח'אלה (Kala). היא צמחה בזמנו למרגלות מבצר נריקלה שעל הרכס סולולאקי (Sololaki) הסמוך אליה.


#תולדות הרובע
היסטורית, נבנו מרבית המבנים בעיר העתיקה בסוף המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19, לאחר שהפרסים כבשו את העיר ובזזו והשחיתו אותה קשות לאחר ניצחונם בקרב קרצניסי.

רק בהמשך, כשהפכה הממלכה למדינת חסות של האימפריה הרוסית, חודשה העיר העתיקה ונבנתה בידי אומנים מקומיים. באותה תקופה נבנתה גם העיר החדשה, טביליסי שמחוץ לגבולות העיר העתיקה.


#מה תראו כאן?
תוך סיור ברחובות העיר העתיקה תרגישו כאילו חזרתם לעבר במנהרת הזמן. שיטוט נעים בה יציג לכם בתי עץ ציוריים, עם מרפסות פתוחות, גדולות ומעוטרות.

אלה נמצאים בסמטאות מרוצפות אבן, צרות ומפותלות, המשובצות בחנויות, גלריות ובתי קפה קטנים. החצרות כאן רחבות ולצידן שלל בנייני פאר מרהיבים של חצרות השלטון העתיק, בנויים בשלל סגנונות בנייה.

העיר נחשבת לעיר כל הדתות. ניתן לראות בה שלל כנסיות עתיקות, מסגדים ובתי כנסת. בערב נפתחים כאן הברים והמקום האותנטי מזכיר את הפלאקה באתונה.

חלק מהעיר העתיקה היא שכונת אבאנותובני, עם המרחצאות החמים ההיסטוריים ומבוססי הגופרית שלה. לטבילה וספא ברובע המרחצאות החמים, ראו את תגית "אבאנותובני".

עוד כולל הרובע העתיק את הר מתאצמינדה, מצודת נריקלה ופסל כרתליס דדה המרשים.


#אדריכלות
בטביליסי העתיקה נמצאת העיר ההיסטורית שסגנון הבנייה השולט בה הוא אדריכלות אקלקטית שהייתה נהוגה כאן במאה ה-19.

בסוף המאה ה-18, היו אלה מאורעות הדמים של קרב קרצניסי, שהביאו לכך שמרבית המבנים מלפני המאה ה-19 לא שרדו. ועדיין, מעטים מהם עדיין עומדים על תילם, כשחלקם מהמאה ה-5 ונמצאים רובם במרכז הרובע.

בשיפוץ של אמצע המאה ה-19 כיבדו המשפצים את העבר והותירו את מבנה הרחובות הקדום והמפותל ואת הרחובות מרוצפי האבן של העיר העתיקה.

לכן בנויים מרבית בתי המגורים בעיר העתיקה בסגנון ה"טביליסורי" המקומי. בסגנון זה הבתים הם ארוכים ובנויי לבנים, שלובים זה בזה, כשמרפסות עץ רחבות וגדולות מחברות בין כל 2-3 מבנים ומשמשות בקיץ כמרכז החיים של כל המשפחה. המעברים צרים, המדרגות בדרך כלל חיצוניות למבנים וחצרות הבתים משמשות לעתים כטרקלינים.


#טיפים
בעיר העתיקה נחמד לבלות בשני רחובות עתיקים שהפכו למדרחובים נהדרים - הראשון הוא סיוניס (Sionis Kucha) והשני ארקלה מאורס (Erekle II kucha).

הישיבה באחד מבתי הקפה הקטנים כאן היא חוויה שווה, אבל יקרה מהמחירים בעיר. כוס קפה או שתייה קלה מספיקים כדי ליהנות כאן מתרבות האירוח ואהבת האדם של תושבי העיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Q9Ug1ieo-fs


ביקור במקום:

https://youtu.be/0Ka1Q7m0tDo


מהאוויר:

https://youtu.be/UpIKq0Ni7EU


הילוך מהיר:

https://youtu.be/BRHAdH53tfk
כיכר מיידאן
בזאר מיידאן
#על הבזאר בכיכר הומה האדם וכלי הרכב

בזאר מיידן (Meidan) הוא מה שהיה הבזאר הגדול ומלא החיים של טביליסי בתקופת הצארים.

המיידאן הייתה בעבר מקומו של הבזאר הגדול של העיר. גם כיום יש בו בזאר נחמד, אבל האזור הזה בימינו מציע יותר מסעדות טובות ובתי קפה נחמדים מאשר שופינג ייחודי, במיוחד בהשוואה לשפע שתמצאו בתגית "שופינג בטביליסי".

שווה להגיע מכאן אל גשר מֶטֶחי (Metekhi Bridge) הסמוך, שעובר מעל נהר המְטְקְבארי, או לתת מבט על מבצר נאריח'אלָה המשקיף מלמעלה.


#טיפים
אזור בזאר מיידן נוטה להיות פקוק ולא מומלץ להגעה ברכב.

מכיכר מיידאן אפשר לטפס ברגל אל מצודת נריקלה, בשביל עפר מהמיידאן המוביל אל פאתי המצודה. הכניסה למגיעים כך ברגל היא בחינם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/K3VNTtTlcRw


בלוגרים:

https://youtu.be/L8My3ognHUs
המרחצאות החמים של טביליסי
רובע המרחצאות החמים
#על אזור המרחצאות והספא המפורסם של טביליסי

ברובע המרחצאות החמים (Sulfur Baths Area), רובע אַבָּאנוֹתוּבָּנִי (Abanotubani) שבעיר העתיקה של טביליסי, תראו אוסף של כיפות לבנות או אדמדמות, המבצבצות מתוך הקרקע.

כאן נמצאים מעיינות הגופרית של העיר. אלה מעיינות טבעיים, עם מים חמים ומפנקים, שמהם נבנו המרחצאות החמים של טביליסי (Gorgesali moedani).

מתחם המרחצאות העירוני הוא ברובו תת-קרקעי. הוא מזוהה באותן בועות אבן ושיש, הבולטות בו מהקרקע. בועות האבן הללו הן בעצם ארובות האדים העתיקות והמתפוררות של השכונה.

המרחצאות החמים של טביליסי הם אי של שלווה בלב הכרך הומה האדם. אפשר לטבול בהם במים, לקבל שלל עיסויים וטיפולים וליהנות מחדוות הגוף המטופח היטב.


#מה תראו כאן?
רחוב המרחצאות הוא רחוב יפה, עם גשרי אבן מעל הנחל הקטן שעובר בינות למרחצאות. שימו לב בו לסגנון הבנייה האופייני לטביליסי של המאה ה-19, למרפסות הבתים המחוברות ביניהן ומאפשרות לעבור ממרפסת אחת לזו שלידה.

באשר למרחצאות ששרדו עד היום, הן ממוקמות בסיידבאד, בתחילת העלייה אל הגן הבוטני של העיר. המרחצאות הללו תוכננו ברובן בהשפעה של האדריכלות האיראנית מהמאה ה-17 וזו שאחריה.

המרחצאות האופייניים בנויים בסגנון פרסי. הם מורכבים ממבנה לבנים שמעליו כיפה בצורת חצי כדור, עשויה לבני חימר בגוון אדום. פתחי האוורור שבכיפה הם שמכניסים את מעט אור יום לחלל בית המרחץ.


#מקור שמו של רובע המרחצאות
אתם נמצאים באזור בתי המרחץ של העיר שנקרא "אַבָּאנוֹתוּבָּנִי". זהו שם גיאורגי שמורכב משתי מילים: "אַבָּאנוֹ" שפירושה בית מרחץ ו"אוּבָּנִי" שמשמעותה רובע, או מחוז בעיר.


#ממה תהנו כאן?
ברובע או שכונת אבאנותובני כמו שקוראים לה תושבי טביליסי, תמצאו את בתי המרחץ הגופריתיים ההיסטוריים.

בחרו את אחד מבתי המרחץ הללו ותהנו מטבילה במי גופרית, בצד טיפולים ומסג'ים מסורתיים בתשלום.


#אגדת ייסוד העיר טיביליסי
מרחצאות אבנותובני בנויים מעל מעיינות גופרית תת-קרקעיים וחמים. המעיינות הללו הקנו לעיר טביליסי את שמה. השם "טביליסי" פירושו "מקום ובו מעיינות חמים".

האגדה מספרת שאת העיר הקים, לפני מילניום וחצי, מלך שגילה והתלהב מהסגולות הרפואיות של מעיינות הגופרית שכאן.

אגדה אחרת מספרת שבשעת הציד הוא גילה שהציפורים שצד ונפלו למעיינות התבשלו במהירות והחליט להקים כאן עיר, שתהפוך לימים לבירתו.


#תולדות בתי המרחץ
אם במאה ה-13 היו ברובע מעל 60 בתי מרחץ, כיום נותרו כאן כ-7 בלבד. העתיק מביניהם הוקם במאה ה-17.

בנוסף לריפוי ולניקוי הגוף, למעיינות היה באותם ימים תפקיד חברתי חשוב מאוד. אזרחים נהגו להגיע לכאן לעתים קרובות. לנוח, לשחות ולא פעם גם סעדו במקום.

במנהגי הנישואין של ימי הביניים נהגו חתנים לקחת באותם ימים את נשותיהם לכאן למופע כלולות. ואגב, עוד לפני החתונה נהגו החמות לעתיד לבדוק בבתי המרחץ את יופייה של הכלה ולדווח לחתן.

כיום, בעידן המקלחות הפרטיות, מעטים מבקרים בבתי המרחץ. תיירים, לעומת זאת, לרוב נהנים בטביליסי מהחוויה האקזוטית והעתיקה, מה גם שהיא מפנקת וטובה לגוף ולנפש.


#טיפים
בחודשים הקרים בשנה הבילוי במרחצאות החמים הוא חוויה מצוינת ומומלצת במיוחד.

גם בקיץ מומלץ בחום, תרתי משמע, לרחוץ במרחצאות אבנותובני. זו שעה של בריאות וחדווה לגוף.

ניתן לשכור חדר פרטי לכמה אנשים במחיר זול. הוא יכלול את בריכת הגופרית, סאונה יבשה, בריכה קרה וכמובן מקלחות ושירותים. בתוספת סכום קטן, שווה גם להוסיף מסאז' טפיחות חזק ומשחרר ואחריו שטיפה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/e0Z_PQm_HeQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/Fpa7aSJXjiw?t=60


בלוגרים בפנים:

https://youtu.be/dm_B2BTr7Is


הדרכה וטיפים לרוחצים:

https://youtu.be/pdwCWfJ-mZk


תמונות:

https://youtu.be/kPA_02k9HDw
בית המרחץ אורבלאני
בית המרחץ הכחול אורבלאני
#על בית המרחץ הכחול שמעל לפני הקרקע

לפניכם המבנה הכחול של "אורבלאני" (Orbeliani), שנמצא בשכונת אַבָּאנוֹתוּבָּנִי (Abanotubani), באזור בו נמצאים המעיינות החמים של טביליסי.

מבנה כחול זה שונה ממבני המרחצאות האופייניים לעיר. זהו בית מרחץ שהוקם בשנת 1893 והוא למעשה בית המרחץ היחידי שלא נמצא מתחת לפני האדמה בטביליסי, אלא מעליה.

אם בעבר המרחצאות כמו זה שימשו מקום מפגש חברתי לבעלי הממון ולבני האצולה, כיום הם פתוחים הן לציבור הרחב והן לתיירים.

בעבר, כחלק מהפעילות המשפחתית בסופי שבוע וחגים נהגו תושבי העיר להגיע לבית המרחץ הזה ודומיו.

בית המרחץ בנוי במקום בו נפלו לפי האגדה ציפורי הציד של המלך אל המעיין החם. פרטים בתגית "רובע המרחצאות של טביליסי".


#אדריכלות המקום
כבר בכניסה לרובע, מושך המבנה הכחול והמרשים של בית המרחץ אבאנותובני את העין. קשה שלא להבחין בשוני שבין המבנה הכחול והמרשים כל כך לבין שאר המבנים שמסביבו.

בעוד שאר המרחצאות ברובע הם תת-קרקעיים, כשרק הכיפות האדומות שלהם מבצבצות מהקרקע, כאן תמצאו מרחצאות יחידים שהם מעל האדמה ובניין שגם מעוצב ונראה נהדר.

נחזור לעיצוב המבנה. למי שמראהו מזכיר לו מבנים צפון אפריקאים או כאלו שרואים בדרום ספרד, אינכם טועים - עיצוב מרחצאות אורבליאני הוא אכן בסגנון אנדלוסי איסלאמי.

שימו לב לחזיתו המרשימה של בית המרחץ המיוחד הזה והשוני בינו לבין המבנים הסובבים אותו.

כמובן שהבולטת ביותר וסימן ההיכר של המבנה היא החזית שלו, דמוית המדרסה, מצופת הקרמיקה בצבעי כחול-ירוק ובסגנון פרסי.

בכניסה למבנה תוכלו לראות כתובת המתנוססת על הקיר ובה מילותיו של הסופר אלכסנדר פושקין: ”בכל חיי לא חוויתי מרחץ טוב ומשובח יותר".


#ממה תהנו כאן?
אתם נמצאים בבית המרחץ אורבלאני או בשמו הנוכחי Chreli Abano & Spa.

בחדר בית המרחץ תיהנו מאמבטיות גופרית חמה בסגנון גאורגי. בין העיסויים שכאן מוצעים עיסוי על משטח אבן, הכולל עיסוי של הגוף, עיסוי גב ועמוד השדרה, לצד פילינג והסרה של עור מת באמצעות כפפה משיער סוס.

לאחר מכן תעשו מקלחת, כשאחריה ישפריצו עליכם בדליים של מים חמימים.

מי שרוצים יכולים לבקש כאן גם עיסוי מסורתי, בתוספת תשלום קטנה.

בסיום החוויה תוכלו ליהנות ממבחר המסעדות הגאורגית וטורקיות שמקיפות את אורבלאני.


#טיפים
התשלום כאן הוא לפי שעה. עבור נעלי בית, מגבות או כלי רחצה יש לרוב תשלום נוסף.

דמי הכניסה יקנו לכם טבילה במי גופרית חמים. תוספת כפולה תקנה לכם כאן גם מסאז' מקיף.

טמפרטורת מי הגופרית כאן היא תמיד בין 37 ל-47 מעלות.


ביקור במקום:

https://youtu.be/KUNnYtQUHSk


בלוגרים:

https://youtu.be/CJcx1Ii8oKU


בלוגרים:

https://youtu.be/10cH2QVzSFU


הדרכה:

https://youtu.be/SYi10yvobuM

העיר העתיקה של טביליסי

הר מתאצמינדה
הר מטצמינדה
#על ההר עם מגדל הטלוויזיה שמעל העיר

הר מטצמינדה (Mtatsminda), בגיאורגית "ההר הקדוש", הוא הר ירוק ומרשים, החולש על העיר טביליסי. הוא נחשב לאתר אהוב במיוחד על תיירים ולמקום שתושבי העיר נהנים ממנו כפארק וכמקום כיפי לפיקניקים משפחתיים או זוגיים.

ההר הזה מכונה "ההר הקדוש" והתושבים כאן אומרים שביקור בטביליסי פשוט אינו שלם מבלי שעולים אליו.

#מה תעשו כאן?
הר מתאצמינדה חולש על העיר העתיקה ומרוכזים בו כמה מהאטרקציות הנחמדות והשוות בטביליסי.

זה מתחיל מהעלייה אל ההר באמצעות הרכבל של טביליסי, חוויה נחמדה לילדים. מבוגרים לרוב ייהנו מעלייה בפוניקולר (Funicular), רכבת הכבלים המשוחזרת שנמשכת למעלה על ידי כבל.

ראשית, על הגבעה גם פארק נהדר ופופולרי בקרב התושבים לפיקניקים ופנאי.

בפארק השעשועים שעל ההר תמצאו מגוון גדול של מתקנים מלהיבים, בצירוף אטרקציה של ממש - רכבת הרים מהגבוהות באירופה.

פנתיאון מתאצמינדה ההיסטורי הוא בית קברות היסטורי המושך אליו מבקרים רבים. קבורים בו אישים גיאורגים חשובים, גיבורי תרבות ומדע ולוחמי חופש היסטוריים שפעלו והתנגדו למשטר הרוסי.

בסמוך לפנתיאון גם מגדל השידור של טביליסי, עם אנטנת הטלוויזיה הגבוהה שנראית מכל פינה בעיר.


#טיפים
לטובת אוהבי ההליכה והטיולים הרגליים יש מההר שבילי הליכה המובילים למטה, לכיוון הפנתיאון הלאומי, או שביל באורך 2.5 קילומטר, לכיוון מבצר נריקלה.

רעבים? - מסעדות נחמדות תוכלו למצוא על ההר, במבנה התחנה העליונה של רכבת הכבלים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/6HJxzr4v66s


העיר מההר:

https://youtu.be/onAQbuPwiSY


הדרכה:

https://youtu.be/aR8GMpMavBA
רחוב שרדן
מדרחוב שרדני
#על רחוב האופנה והשיק של העיר טביליסי

מדרחוב שרדן, או רחוב שרדני (Shardeni), הוא ביום אולי הרחוב האופנתי והשיקי ביותר בטביליסי ורחוב הקניות המרכזי בעיר ובערב - מרכז חיי הלילה של טביליסי ורחוב שהוא מגנט למבלים, עם ברים ופאבים, מסעדות ומוזיקה טובה.

למעשה, הרחוב הזה הוא יותר סמטה, שבכל ערב מפוצצת בברים, מועדונים ומסעדות טובות, כולל מקומות נחמדים לעישון של נרגילה (שבאירופה נקראת כידוע Hookah).

זהו רחוב תוסס ומלא חיים, הומה ממסעדות ובתי קפה שיקיים, הפועלים לצד גלריות, חנויות אופנה ומוצרים לבית, שיעוררו את תשוקת השופינג שממתינה להתפרץ.


#שופינג ביום
ביום לא תרצו להחמיץ את מדרחוב שרדני. הוא נחשב לשיקי ואופנתי במיוחד, לא רק מכיוון החנויות, הבוטיקים והשופינג האופנתי, אלא גם באנשים שמסתובבים בו כשהם לבושים באופנה המודרנית ביותר שתראו בגיאורגיה.


#בילויים בערב
לא רק ביום שווה להגיע לכאן. בכל ערב ועד השעות הקטנות של הלילה הופך מדרחוב שרדן למרכז הבילויים הליליים, מלא החיים של העיר.

מגיעים לכאן גם תושבי טביליסי והמון תיירים, שיוצרים יחד אווירה בינלאומית, בקטע הכי טוב. תוכלו לבלות כאן באווירה תוססת - עד השעות הקטנות של הלילה, בעיקר בפאבים, הברים והמועדונים שבמקום.


#טיפים
המדרחוב ממוקם בסמוך לנהר, בכניסה לעיר העתיקה.

במדרחוב שרדני תוכלו למצוא גם חנויות מזכרות נחמדות ומתנות לאהובים שבבית.

בסמטאות הסמוכות לשרדני תמצאו מגוון מאפיות גיאורגיות, עם כל ההיצע הייחודי של טעמי המאפים הגיאורגיים, כולל חצ'פורי וחינקלי.


ביקור במקום:

https://youtu.be/h8kx1eJ7z7E?t=133


ביקור בערב:

https://youtu.be/pMtHJvYHzpQ


בערב אחר:

https://youtu.be/9VmtsBzWXIg
פסל אמא גיאורגיה
פסל אמא גאורגיה
#על סמל העיר והפסל של גאורגיה כולה

צמוד למצודת נירקלה הוא הפסל המפורסם ואחד הסמלים המוכרים ביותר של הבירה הגיאורגית טביליסי - פסל אמא גיאורגיה (Mother of Kartli או Kartlis Deda), הנקרא בשפה המקומית "קרטליס דדה" או "כַּרתְוְוליס דֶדָה".

ממרומי פסל המתכת המרשים הזה, הנישא לגובה של כ-20 מטר, תוכלו ליהנות מתצפית מקסימה על העיר העתיקה ועל הנהר.

קערת יין לאורחים וחרב לאויבים - פסל "האם של גיאורגיה" מביע היטב את יחסם של הגיאורגים לאורחיהם ולאויביהם. בידה האחת אוחזת האם הגיאורגית גביע של יין, המסמל את הכנסת האורחים הגיאורגית. בידה השנייה היא אוחזת בחרב, המבטאת את נכונותה של גאורגיה להגן על המדינה ועל תושביה מפני כל אויב.

הפסל הזה נוצר בשלבים. מקורו עמוד עץ ענקי שהוצב כאן בשנת 1958 וציין 1,500 שנים לייסוד העיר טביליסי. ב-1966 הוא כוסה באלומיניום ובשנת 1979 הוא הורחב ולמעשה הוחלף בפסל האלומיניום הענקי שלפניכם.


#ה"תמדה" עם כוס היין
היין שאוחזת בידה "אמא גיאורגיה" הוא חלק מטקס הרמת הכוסית של הגיאורגים. הוא מבוסס על הפולקלור של "תמדה", דמות מיתולוגית בגיאורגיה, מעין מנהל של טקס השתייה הגאורגי. הוא זה שמחליט על מה מרימים כוסיות, משמיע לא פעם את הברכות, הוא קובע כמה כוסיות ומתי הן יורמו במהלך הערב וכדומה.


#טיפים
אל הפסל ניתן להגיע בצעידה או ברכבל.

בסמוך לפסל יש רק כמה דוכני מזכרות.

אם יש תור ארוך ורק רציתם לראות נוף, פשוט לכו למצודה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/L-rjTpEpjAc


ביקור במקום:

https://youtu.be/cD6Bq_a93ng


מהאוויר:

https://youtu.be/ZJ_YfmpuJvo


בלוגרים:

https://youtu.be/2NWQKWxRqd0
מצודת נריקלה
מצודת נריקלה
#על המצודה העתיקה של טביליסי

את מצודת נריקלה (Narikala Castle), או מבצר נאריח'אלָה, ניתן לראות כמעט מכל מקום בעיר. המצודה, החולשת על קו הרקיע של העיר העתיקה וניצבת במקום הגבוה ביותר בטביליסי, סמוכה לפסל "אמא גיאורגיה" ונחשבת לחלק העתיק ביותר של העיר.

היא ממוקמת ממש מעל העיר, בנקודה אסטרטגיה, בין מרחצאות הגופרית הידועים של טביליסי לגנים הבוטניים שבה.


#תולדות המצודה
המצודה העתיקה הזו, שמשקיפה על העיר, הוקמה במאה ה-4 לספירה. בתחילה היא הייתה בכלל כנסייה ובמאה ה-5 הוסיף לה המלך המקומי גם חומה, שהפכה אותה למבצר הממוקם בנקודה אסטרטגית ושומר על העיר.

במהלך השנים שלטו במצודה הגיאורגים, הפרסים והתורכים, שכבשו את המבצר בזה אחר זה, כשכל כובש משפץ אותה ולעתים מרחיב.

ב-1827 גרמה רעידת אדמה נזקים לחלקים מהמצודה המרשימה. המצודה של היום היא מבנייה מאוחרת יותר, מהמאות ה-16 וה-17.

מחלוקת מסוימת ישנה לגבי השם הפרסי "נארי קלה". יש הטוענים שמשמעותו בשפה מקומית "המצודה הבלתי חדירה" ושהיא זכתה בו על שום מיקומה בראש מדרון תלול, במקום הגבוה ביותר בסביבה. אבל ההיסטוריה מספרת שהוא נקרא על שם אחד ממגדליה המקוריים, שהמונגולים ששלטו כאן פעם קראו לו "נארין קלה" ופירושו היה "המצודה הקטנה". לפי גרסה זו הפך עם השנים השם של המגדל ההוא לשמה של כל המצודה, על אף שהיא גדלה מאוד.


#מה תראו כאן?
גולת הכותרת במבצר הנהדר הזה היא הנוף המדהים שנשקף ממנו. מהחומות הגבוהות של מבצר נאריקלה יש תצפית מצוינת על העיר טביליסי כולה ופרבריה השונים. ניתן להשקיף מכאן ולראות את כל עיר הבירה ואת סביבותיה.

מומלץ גם לטייל בין שרידי המבצר ולאורך החומה וליהנות מהנוף מצידיה השונים.

בתוך מתחם המצודה יש גם כנסייה נחמדה ושווה הצצה.


#מה תעשו כאן?
אל המבצר העתיק שמעל העיר עולים ויורדים ברכבל חדיש, מהתחנה הממוקמת בעיר מול כנסיית סיוני, מעברו השני של הנהר.

למי שמעדיפים לצפות בנוף מבלי להכנס למבצר, זה אפשרי בהחלט.

חוץ מהמצודה והכנסייה שבתוכה, תוכלו לראות כאן את "מתחם הנזירים", מתחם חצוב בתוך סלע שחצב דויד הנזיר. הוא ערך מסע רגלי לירושלים, אך לא נכנס לתוכה. בדרכו לשוב לגיאורגיה הוא נטל שלוש אבנים משערי ירושלים. אך מלך ירושלים שלח בעקבותיו חיילים והם נטלו ממנו שתי אבנים והשאירו לדוויד הנזיר רק אבן אחת. היא מוצגת בימינו בקתדרלת סיוני שבעיר, זו שפירוש שמה בעברית הוא "קתדרלת הר ציון".

חובבי הטיפוס או ההייקינג ישמחו לדעת שאפשר לעלות למבצר ברגל, בשביל עפר מהמיידאן ולהגיע עד לפאתי המצודה.

יש אומגה שיורדת סמוך למבצר נאריקלה אל הגן הבוטני. זו חוויה שווה, זולה ומומלצת.


#טיפים
הדרך הנוחה ביותר אל המבצר בראש הגבעה היא ברכבל. עלו עליו בתחנת הרכבל בריקה פארק או מול כנסיית סיוני.

אם הגעתם אליה ברגל, הכניסה אל המצודה היא בחינם. מי שלקחו רכבל ישלמו.

לאחר הסיור במצודה ובכנסיה שווה להמשיך אל השביל המוביל לפסל אמא גיאורגיה.

מי שכבר ראו את הפסל יכולים לפנות אל הגנים הבוטניים המרהיבים של טביליסי (אפשר לרדת באומגה). הכניסה אליהם היא למרגלות המצודה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/mPg5u9ALQuQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/E-37rvXVvqE


בלוגרים:

https://youtu.be/6ktPN7Tk7ig


הדרכה:

https://youtu.be/yNWso3bD3Lw?t=89


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.