» «
ים המלח
ים המלח
#על הים הנמוך בעולם

ים המלח (The Dead Sea) הוא המקום הכי נמוך בעולם. זהו ים שנמצא בישראל ובממלכת ירדן. גובהו של ים המלח הוא 424 מטרים מתחת לפני הים. הבדיחה של פעם סיפרה שהדג שחי בים המלח הוא... דג מלוח.

כמובן שבים המלח אין דגים, כי בשל המליחות הגבוהה, בעלי חיים פשוט לא יכולים לחיות בו. זו הסיבה שבשפות שונות הוא נקרא "ים המוות". אבל האוויר בים המלח הוא עתיר חמצן וטוב מאד לנשימה ומכאן שהוא גם מסייע לשיפור בריאותי לחולים במחלות נשימה.

ים המלח ידוע בכל העולם גם בבוץ המיוחד שלו, בוץ שיש בו המון מגנזיום וכ-35 סוגי מינרלים נוספים, כמו סידן, אשלגן ונתרן. זהו בוץ בריא במיוחד לעור שאם מורחים אותו על הגוף הוא יכול לרפא מחלות עור כמו שגרון ואקזמה והוא גם טוב לסובלים מבעיות פרקים. הבוץ הזה גם אהוב מאד על נשים, שמטפחות את עורן בעזרתו - הוא מרכך ומותח את העור ועושה להן רק טוב!


#בולעני ים המלח
בשנים האחרונות סובל אזור ים המלח מתופעה הולכת ומחמירה של בולענים (Sinkhole). אלו מעין חללים תת-קרקעיים שנוצרים מתחת לפני הקרקע, בשל מחסור באדמה שיוצרת חלל תת-קרקעי. האדמה החסרה גורמת לקרקע שמעל החלל להיות פחות יציבה, עד שהיא קורסת פנימה ומתגלה בולען.

בולענים מופיעים לרוב בשל המסה של החומרים שבקרקע, על ידי מים. המסת החומרים בקרקע גורמת להפחתת הנפח של שכבת קרקע ואז מתרחשת שקיעה של השטח שמעל לשכבת הקרקע המומסת.

בארץ נחקרה היווצרות של מאות הבולענים שעל שפת ים המלח. ההסבר המדעי הוא שהבולענים הללו נוצרים בגלל ירידת מפלס מי ים-המלח. ירידת מפלס הים, כמטר עד מטר וחצי בכל שנה, גורמת לחוף ים לסגת לאחור. מי תהום שחודרים לאדמה, במקום מי הים המלוחים, ממיסים את שכבות המלח שבאדמה. המסת המלח משאירה חללים באדמה וכך, בשלב כלשהו, קורסת שכבת האדמה שמעל לחללים כאלו ונפערים הבולענים.


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/nl2Di9wE4Mc


הנופים המיוחדים שיוצר בו המלח:

https://youtu.be/CzxeA05htyw


בולעני ים המלח:

https://youtu.be/vHwvnHTAXVs


וכמה פינות ואתרי טיולים בסביבות ים המלח (עברית):

https://youtu.be/4-Sq2Ty4Kiw
קסבת איית בן חידו
קסבת איית בן חידו
#על עיר האולפנים הגדולים, ההוליווד של המדבר

"קסבה" בערבית פירושה מצודה וקסבת איית בן חידו (Kasbah Ait Benhaddou) היא הקסבה השמורה והיפה ביותר במרוקו. מצודת הקסבה שוכנת במעלה גבעה, מתנשאת בדרמטיות מן האדמה ונראית כאילו נלקחה מסרט או אגדה.

מוקפת חומות גבוהות ועשויות מבוץ, איית בן חידו היא אחת הערים המבוצרות לאורך מסלול הסחר שחיבר בין הסהרה למרקש. זו קסבה מרשימה ביופייה שנבנתה במאה ה-16 ויושבת על הדרך העתיקה לכיוון תלוואת, מרחק של 30 ק"מ ממנה.

הקסבה היפה שמורה היטב והוכרזה כאתר מורשת עולמי של אונסק”ו. מקיפים אותה בתי הבוץ הקטנים ומוקפים בחומות גבוהות.

המצודה שבראשה היא מהמאה ה-12 ושנים רבות שהיא משמשת כאתר צילום לסרטי הוליווד וסדרות היסטוריות.

בקסבת אית בן חידו צולמו סרטים וסצנות רבות של סרטי קולנוע מפורסמים. בין השאר צילמו כאן סרטי קולנוע וסרטים כמו "לורנס איש ערב" (Lawrence of Arabia), "גלדיאטור" (Gladiator), "המומיה" (The Mummy), "משחקי הכס" (Game of Thrones) ו"הפיתוי האחרון של ישו".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/KEkcIWp1qN0


הדרכה:

https://youtu.be/P1zGO0rdrTI
ארג צ'בי
דיונות ארג צ'בי
#על הכפר עם דיונות החול העצומות והזריחה המדברית הקסומה

הדיונות של ארג צ'בי (Erg Chebbi) הן דיונות חול עצומות ממדים, הנחשבות לדיונות הגדולות ביותר במרוקו.

זהו גן עדן לאוהבי מדבר. דיונות רבות מגיעות לגובה של 150 מטרים והמראה סוריאליסטי ממש, כשכל האזור מרגיש כמו בסרט.

ואכן, לא מעט סרטים צולמו בדיונות הגבוהות הללו והן מציעות את אחד האזורים הפופולריים במרוקו לטיולי גמלים ופעילויות מדבר נוספות. גם מרוצים מדבריים ותחרויות ראלי מתקיימים בהן לא פעם.

אל הדיונות מגיעים בסיורים וטיולים רכובים מכפר המדבר מרזוגה. תהנו בהן מגלישת חולות, נהיגת או טיולי ג'יפים וטיולי גמלים אקזוטיים.

אל תחמיצו את הזריחות והשקיעות המרהיבות בדיונות. הן משנות אז את הצבעים לגווני אדום שונים והקסם נהדר.


#טיפים
הביאו מצלמות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gOtGbzUtjiw


על ג'יפים:

https://youtu.be/RK-EfUgf8JI


מהאוויר:

https://youtu.be/cea4ULnh6jU
הקולוסיאום
הקולוסיאום
#על האמפיתיאטרון הגדול בתבל

האמפיתיאטרון העצום הזה, נבנה לפני כמעט 2000 שנה, על ידי שלושה קיסרים רומיים. הוא כלל זירה שמטרתה הייתה לספק לחם ושעשועים לאזרחי העם, או במילים אחרות - להיות זירה לקרבות גלדיאטורים. נערכו בה מופעים שמומנו על ידי אנשים פרטיים, בעיקר על מנת שיוכלו להפגין את עושרם ולשעשע את העם.

בחנו טוב טוב את הקיר החיצוני של האמפיתיארטון המדהים הזה. הוא חלק מאותו מבנה גדול ומפואר שעמד כאן עוד מימי האימפריה הרומית.

המתחם נבחר לאחד משבעת פלאי עולם החדשים.


#שימושים בקולוסיאום
מטרתו הראשונית היה להוות מתחם למלחמות גלדיאטורים, מלחמות בין בעלי חיים ובין בעלי חיים ובני אדם. אלו בעצם היו תוכניות הריאליטי של אותה התקופה - הם נועדו ליצור אהדה בקרב הצופים כלפי השליט ולספק להם בידור בשעות הפנאי. ניתן היה לראות כאן אסירים שנידונו למוות ונצלבו או נשרפו על המוקד. לפעמים אף הוסיפו עלילה והפכו את מעשה ההוצאה להורג לחלק מסיפור מסע של הגיבור הראשי - שסופו הטרגי היה ידוע מראש. הגיבור היה סופר את השניות אחורה בזמן שחיית טרף פראית הייתה רודפת אחריו בזירה וטורפת אותו לעיניי כל. הגלדיאטורים שנאלצו להשתתף בקרבות אלו, היו עבדים או אסירי מלחמה.

עוד מופע בידור שכיח במיוחד היה מופע משחקי הציד. לכאן הוכנסו חיות אקזוטיות מכל רחבי האימפריה שניסו לשרוד את רובי הציד של הציידים שהיו הורגים אותם לשם הבידור. אם דאגתם, אגב, לאלו היושבים בשורה הראשונה - היא הייתה גבוהה כשני מטר מעל הזירה על מנת להבטיח את ביטחונם של היושבים. אלפי גלדיאטורים ויותר ממיליון חיות נהרגו כאן.

מאה הימים הראשונים בהם נחנך המקום היו מלאים במופעים בידוריים מהסוג הזה.

בשנת 404 נערך במקום קרב הגלדיאטורים האחרון, שכן הרומאים כבר לא ראו בעין יפה את הרצח לשם שעשוע בלבד. במאה החמישית והשישית לספירה, בזמן התפרקותה של האימפריה הרומית, תושבי רומא כלל לא זכרו מה הייתה מטרתו המקורית של המבנה העצום הזה. חלק חשבו שזה היה ארמון קיסרי וחלק חשבו שהיה מקדש לאל השמש.


#האדריכלות של הקולוסיאום
המבנה אליפטי, כאשר האורך שלו 189 מטרים, הרוחב 156 מטרים וגובהו כמעט 50 מטרים.

הקולוסיאום, נהוג לומר, היה המבנה הראשון שנבנה בעזרת בטון, המצאה חדשה באותם ימים. כמובן שהוא לא ממש הראשון, אולי הראשון מבין אלו ששרדו את ההרס והשנים ועודם עומדים על תילם.

אתגר לא קטן שעמד בפני האדריכל האלמוני שתכנן את המבנה, היה לאפשר לקהל של חמישים אלף איש להיכנס ולצאת מהמתחם ללא תורים ארוכים ועומס. הוא מצא פתרון פרקטי מצוין - לקולוסיאום נבנו 80 כניסות שהובילו את מערכת מסדרונות מיוחדת שהקיפה את האמפיתיאטרון. בכל קומה היו פתחים שהובילו היישר אל הכיסאות והיציעים.

קשה לפספס את איכויות הבנייה והתכנון בימי האימפריה הרומית, שכן המבנה העצום הזה עדיין עומד כאן גם לאחר 2000 שנה של רעידות אדמה ונזקים מעשה ידי אדם.


#היסטוריית הקולוסיאום
האמפיתיאטרון העצום הזה, נבנה לפני כמעט 2000 שנה בעיר רומא. בנו אותו שלושה קיסרים רומיים משושלת פלביאן. שמו המקורי היה "האמפיתיאטרון הפלאבי", על שם אותה שושלת קיסרים, אך בימי הביניים השתנה השם.

בשנת 72 החלה מלאכת הבנייה של האמפיתיאטרון. הקיסר אספסיאנוס, יוזם הרעיון, לא הספיק לראות את המבנה גמור ונפטר באמצע הדרך, בעוד בנו טיטוס, משלים את המשימה. מפתיע לשמוע כי למרות שבנייתו של הקולוסיאום לקחה פחות מעשר שנים, גם טיטוס לא הצליח להשלימו ומי שחנך את האמפיתיאטרון בשנת 80 לספירה היה אחיו של טיטוס, הקיסר דומיטיאנוס.

הוא נבנה על גבי שרידים מארמון נירון, שהיה השליט השנוא ברומא. מהרגע שעלה השליט לשלטון בשנת 54 לספירה, רבים מהאצילים והסוחרים הסתכסכו איתו כיוון שניסה ללא הרף להשתלט על שטחים חדשים ולבנות לעצמו ארמונות נוספים. כשפרצה בשנת 64 שריפה עצומה ברומא, שהחריבה חלקים שלמים מהעיר, לא מעט סברו שהשליט הוא שאחראי להצתה האיומה. לא רק זה, הם טענו שהוא התענג על הרגע כשניגן בכינור על גג ארמונו בזמן שהאש מתפשטת ברומא כולה.

אז אולי נרון לא היה אחראי באופן ישיר לפרוץ השריפה הגדולה, אך בזכותה הוא הצליח להשתלט על שטח עצום, למעלה ממאה דונמים, באמצע רומא ולבנות בו את הארמון המפואר שלו - ארמון הזהב. אם תהיתם, אגב, מה עלה בגורלו של השליט, אז ארבע שנים לאחר השריפה, התקוממו מולו האזרחים והצבא והוא נאלץ לנוס על נפשו.

הקיסר שהחליף את נרון היה אספסיאנוס. הוא רצה לחזק את אמון העם בממשל והחליט להחזיר את השטח הגדול לאזרחים. על חורבות הארמון הוא הקים את מה שיהיה האמפיתיאטרון הגדול ביותר בעולם. הקולוסיאום.

ממש ליד אותו ארמון נוסטלגי, ניצב פסל מרשים של נרון, ששמו היה קולוסוס (Colossus). מכאן הגיע שמו של המבנה היום - קולוסיאום.


#קהל הקולוסיאום
עם כניסתו למתחם, קיבל הצופה כרטיס כניסה מיוחד: פיסת חרס ועליה מספר היציע והשורה שבה הוא עתיד לשבת. המקומות היו שמורים מראש ושיקפו את המבנה ההיררכי של החברה הרומית.

כאמור, המושבים הנמוכים ביותר, שהיו גם הקרובים ביותר לזירה היו שמורים לאנשים מכובדים ובעלי מעמד גבוה - סנאטורים, אישים מכובדים, הקיסר ופמלייתו. מעליהם ישבו החיילים והסוחרים העשירים. ככל שהשורות עולות, כך מעמד האוכלוסייה ירד, שכן ישבו בהן האזרחים הפשוטים. רחוק מאד מהזירה, במקומות שאפילו לא ניתן לשבת בהם אלא רק לעמוד - עמדו הנשים והעבדים, שהיו שני המעמדות הנמוכים ביותר בחברה הרומית. תוסיפו לזה את הקברנים ושחקני התיאטרון שלא הורשו להיכנס למתחם בלבד ותבינו כי באותה התקופה המעמדות תפסו חלק מרכזי בסביבה.


#טיפים
אם אתם מאוהבי הזריחות, בואו לכאן באחת מהן בעיר. המראה בלתי נתפס והתמונות מיליון דולר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/B4GvcCWzZZg


ביקור במקום:

https://youtu.be/hxpBPStoIZ8

זריחות

חוף אלבינה
חוף אלבנה
#על החוף הגדול ועתיר החול של ורנה

חוף אלבינה (Albena), או חוף אלבנה, הוא רצועת חוף בים השחור, בת יותר מקילומטר ובעלת חול חלק ונעים, המשמשת כאתר נופש פופולארי בקרב משפחות נופשים. על הגבעה שמאחוריו יש שרשרת של כפרי נופש מפוצצים בנופשים מכל רחבי אירופה.

בזכות הרוחות הנעימות הנושבות בחוף אלבנה בקיץ, השהייה בו, גם בשעות החמות של הצהריים, היא נעימה יחסית ולא לוהטת מדי.

החוף הזה ידוע במגוון הרחב של הספורט הימי שניתן למצוא כאן ובמחירים זולים יחסית. אם אתם משוחרי האקשן הימי, כאן תוכלו ליהנות משיט בסירות מהירות, אופנועי ים, סקי מים, מצנחי ים ועוד כהנה וכהנה.

באלבינה יש מלונות רבים בסמוך ושירותי חוף מלאים, כולל מסעדות, ברים ושמשיות להשכרה ומיטות שיזוף. יש כאן חללים לפעילות ספורטיבית מגוונת, החל מממגרשי טניס וכדורגל, דרך אולמות למשחקי כדורסל, בדמינגטון, ואליבול ומיני גולף ועד לבריכות שחייה נהדרות.

הכניסה אל החוף היא בתשלום, כמו גם לחלק מהשירותים שבו. אבל עבור התיירים מהמערב המחירים יכולים להיחשב זולים.


#זריחה מהים
אחת החוויות הגדולות של החופים כאן היא הזריחה בים השחור. זהו מחזה מיוחד של זריחה, בה רואים את השמש מתרוממת מהים. שווה להתעורר מוקדם לפחות פעם וליהנות מהחווייה.



מהאוויר

https://youtu.be/NixorSeDe7Q
ארתורס סיט
ארתור'ס סיט
#על הר הגעש הכבוי והתצפית אל מראות אדינבורו והמפרץ שלידה

ארתורס סיט (Arthur’s Seat) שבשולי העיר, הוא פקק געשי, שנותר כשריד להר געש כבוי שעמד כאן בעבר הרחוק.

מדובר בנקודה הגבוהה באדינבורו. בסופי שבוע וימי חופשה מגיעים לכאן תושבי העיר, לטייל ולשאוף אוויר פסגות.

לצד הנופים המרהיבים שנשקפים מכאן, מוצאים להם אנשי העיר בארתור'ס סיט מקום להירגע בו מהעיר ההומה. אם תרצו לנהוג כמוהם, נשמו את אוויר הפסגות הצלול שכאן ותיהנו מהיופי שלפניכם.


#מה תראו מכאן?
מהפסגה הזו, שנמצאת בנקודה הגבוהה ביותר בפארק הולירוד, יש תצפית נפלאה על כל בירת סקוטלנד.

הנוף מכאן הוא מרהיב, כשאל מול עיניכם נפרשת העיר כולה, על שכונותיה והגבעות שלה.

מאחוריה תוכלו לראות את מפרץ הנהר פורת' (Forth), המפרץ הגדול שנשפך מכאן אל הים הצפוני.

את חוויית התצפית מכאן, מעצימות הרוחות העזות שנושבות בדרך כלל בהר.

בפארק שמסביב תוכלו לראות הרבה פרחים, לצד סנאים המרבים להתרוצץ בו.

עוד בפארק כמה מבנים היסטוריים ותיאטרון פתוח למופעי הקיץ שנערכים כאן.


#תולדות המקום
בארתור'ז סיט, "מושבו של ארתור", ניתן למצוא את הריכוז הגדול באי הבריטי של אתרים גאולוגיים. המקום הזה כולו הוא חלק מאזור געשי שהיה כאן בעידן הקרבון, עידן הפחם של לפני 340 מיליון שנים. אז ניצבו כאן הרי געש, עם שפכי לבה ומחדרים פלוטוניים.

לגבי מקור השם יש מחלוקות. אמנם רבים סבורים שהוא בא משמו של המלך ארתור האגדי, אבל יש גם סברות אחרות. למשל שמדובר בשיבושים של שמות כמו "מושב הקַשָּׁת" או "מקום גבוה".

הפסגה הזו זכתה גם לכינוי "ראש הארי" (Lion's Head). את הסיבה תוכלו לבחון בעצמכם - אם תביטו בה מכיוון צפון תוכלו לראות שהמתחם כולו מזכיר אריה השרוע על פני האדמה.


#גאולוגיה
ידוע לכל שארתור'ז סיט הוא שריד של הר געש כבוי. זהו מה שנקרא בשפת הגאולוגים "פקק געשי". מדובר בסלע שנקרש בתום הפעילות הגעשית, לרוב התפרצות של הר געש, והוא עשוי ממה שהייתה בזמן ההתפרצות מאגמה בזלתית ונקרשה לסלע מוצק.

המעניין הוא שהפקק הגעשי הזה נמצא כקילומטר וחצי ממזרח לטירת אדינבורו, שגם היא עצמה בנויה מעל פקק געשי נוסף, הנקרא "צוק הטירה".


#סיפור הארונות המסתוריים שהתגלו במערה
ב-1836 הפציע בארתורז סיט סיפור מסתורי ומרתק, המערב ארונות קבורה זעירים עם מעט ידע, המון השערות וכמעט ללא פתרון לחידה.

הכל מתחיל עם שני נערים מאדינבורו המשחקים על צלע הגבעה. הם מנסים לצוד ארנבות, אך לפתע הם מבחינים במערה קטנה בסלע, שהוסתרה בכמה לוחות צפחה מחודדים. הזזה קטנה של לוחות הצפחה מגלה ממצא לא צפוי. לפניהם עמדו 17 ארונות קבורה קטנים ובהם פסלוני עץ זעירים, עטופים בלבוש מלא.

התעלומה הייתה גדולה. מי יצר את הדמויות הזעירות שבארונות? לאיזו מטרה הם הונחו בקבר הסודי שבהר? את מי הם ייצגו?

כל העיתונות בעיר התעסקה בממצא המשונה ורבים העלו השערות. רובן לא מבוססות מדי.

משחלפה ההתעניינות התקשורתית בארונות הקבורה המיסטיים, הם נמכרו לאספנים פרטיים.

ב-1901 נתרמו שמונה מהארונות למוזיאון של אגודת העתיקות של סקוטלנד ומשם עברו למוזיאון הלאומי של סקוטלנד. איש לא יודע מה קרה לתשעה הארונות הנותרים. אולי הושמדו על ידי הנערים ואולי התפוררו במעבר הידיים המרובה או טמונים ונשכחים אצל אספן כלשהו.

כך או כך, במשך השנים עלו השערות שונות סביב הממצא המדהים. היו מי שקשרו את העניין למעשי כישוף. הערכה אחרת הייתה שכוונת הארונות הייתה לתת לאנשים מסוימים קבורה של כבוד, אבל לא היה ברור למי. אולי קבורה למלחים שאבדו בים?

אבל הסבר אחר וסביר הרבה יותר קשר אותם לעניין פלילי שהמספר 17 היה בולט מדי מכדי להתעלם ממנו. מדובר ברוצח סדרתי מסתורי.

צריך להבין שהמפתח ללימודי רפואה באותן שנים היה המחקר והתרגול האנטומי של הסטודנטים. אך הקושי להשיג גופות לנתיחה היה גדול. המקור הרגיל של גופות לשולחן המנתחים היה מפושעים שהועלו על הגרדום, אבל הביקוש היה גדול מההיצע.

באותה תקופה חפרו פושעים והוציאו גופות מקברים בבתי הקברות, כדי למכור לחוקרי האנטומיה. הנוצרים האדוקים שנאו אותם כי חששו שגופה מנותחת לא תקום לתחייה ביום הדין.

ואז, בשנים 1827-1828 חלה תפנית. מסתבר שהביקוש הגדול לגופות הביא שני מקומיים, וויליאם ברק (William Burke) וחברו לפשע וויליאם הר (William Hare), לכך שרצחו אלמונים ומכרו את גופותיהם לרוברט נוקס, חוקר ומרצה לאנטומיה, באוניברסיטה המקומית.

בתחילה הם רצחו נוודים שאיש לא התגעגע אליהם, אבל משלא מצאו יותר כאלה הם החלו לרצוח מקומיים שחיו בעיר. די מהר החלו הסטודנטים והמרצים לזהות אנשים מוכרים שנעלמו מהעיר, כשהם מונחים לפניהם על מיטת הניתוחים.

המשטרה הבינה שמדובר ב-17 קורבנות של רצח סדרתי שהתרחש בשנה האחרונה בעיר אדינבורו.

וויליאם הר הפך לעד ותמורת העדות נגד ברק הוא קיבל חסינות מפני תביעה. אחרי המשפט, בינואר 1829, נתלה ברק בפני קהל של אלפים וגופתו הועברה ל... ניתוח פומבי בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אדינבורו.

ללא ספק צדק פואטי.

האם הקבורה הסודית של הארונות נועדה לכבד את הנשמות הבודדות שנרצחו על ידי השניים ומעולם לא הובאו לקבורה? ומי יצר וקבר אותן? האם היה זה צופה במשפט או אולי מקורב לרוצחים? - כנראה שלעולם לא נדע.

מכל מקום, שמונה מהארונות הללו מוצגים היום במוזיאון הלאומי של סקוטלנד ומרתקים את דמיונם של המבקרים.


#תרגיל בלשי
==========
התוכלו חברים למצוא על הגבעה את המערה הקטנה שבה התגלו ארונות הקבורה הללו?


#טיפים
הטיפוס אינו קשה במיוחד לכל המשפחה, כולל לילדים בגיל בית ספר.

השתדלו להגיע בנעלי הליכה נוחות.

למי שרוצים לשבת, יש בפארק ספסלים.

אפשר להביא צידה וליהנות מפיקניק במרבצי הדשא הרכים והירוקים לאורך כל השנה.

בשל האזורים בפארק שסגורים למכוניות, הביקור הרגלי כאן ייקח זמן.

המעוניינים בטיול משפחתי קל יותר, שקלו לצאת אל צוקי סולסברי (Salisbury Crags) שלמרגלות הגבעה. גם מהם אפשר לראות את המראות הפנורמיים של אדינבורו ובפחות מאמץ.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/MgGy1BZcu3c


ביקור במקום:

https://youtu.be/a6e0v9Qkxgw


זריחה:

https://youtu.be/CHboZaW1WBQ


מהאוויר:

https://youtu.be/I4P399Eoujs


סיפור ארונות הקבורה המסתוריים ועוד מהמסתורין כאן:

https://youtu.be/smEy3Eg7CDI
מרזוגה
מרזוגה
#על הכפר שהוא השער המערבי למדבר סהרה

מרזוגה (Merzouga), שבדרום-מזרח מרוקו, הוא כפר מדברי קטן שהפך עם הזמן לעיירה קטנה. העיירה הזו היא השער המערבי אל מדבר סהרה.

הסיבה העיקרית להגיע אל הכפר המדברי מרזוגה נעוצה בעובדה שהוא מהווה בסיס מעולה לטיול אל דיונות ארג צ'בי המדבריות, השוכנות בסמוך. בדיונות הענקיות של הסהרה תוכלו ליהנות מגלישה על החול.

מכאן יוצאים מטיילים רבים לטיולי מדבר, על גבי גמלים וג'יפים. יש מהטיולים הללו שנמשכים כמה שעות. אחרים אורכים מספר ימים ונכנסים לעומק הסהרה.


#על השער למדבר סהרה
מדבר סהרה (Sahara desert), שמגיע כמעט לגודלה של ארה"ב, נחשב למדבר הגדול בעולם.

אמנם טכנית, יבשת אנטרקטיקה היא כה קפואה, עד שלא יורדים בה כמעט משקעים, מה שהופך אותה טכנית למדבר הכי גדול בעולם. אבל רובנו מתכוונים במושג מדבר למקום חם. לכן, מדבר סהרה הוא המדבר החם הגדול ביותר בעולם.

מדבר סהרה מתחלק בין 11 מדינות. הוא משתרע לכל רוחבה של צפון אפריקה, על פני יותר מ-8 מיליון קילומטרים רבועים, מהים התיכון והרי האטלס שבצפון ועד קו הרוחב °16 שבדרום המדבר.

פירוש המילה "סהרה" הוא "מדבר" בערבית. המילה הערבית המדויקת היא "צחראא". הערבים, שמכירים עוד כמה מדבריות מרשימים, מכנים אותו "המדבר הגדול".


#טיפים
אחת החוויות המיוחדות בדיונות של כפר המדבר מרזוגה היא לצפות בזריחה בהן. קומו עם שחר והגיעו לקצה הכפר לעונג בפתחו של יום.

במרזוגה ניתן למצוא את כל שירותי המסחר והלינה.


מדבר סהרה העצום ועל יושביו:

https://youtu.be/mLR0-K2Wpb0?t=8s


ממראות המדבר:

https://youtu.be/gOtGbzUtjiw


בעלי החיים בסהרה:

https://youtu.be/lPWEKUQLb9Y


אנשי המדבר:

http://youtu.be/nDWpFIt3xK4


מבט מקרוב:

http://youtu.be/lcdeBxkjqLg
קבר בן גוריון
קבר בן גוריון ותצפית נחל צין
#על הקבר של דוד ופולה

ממש בקצה המצוק המשקיף על הנוף המרהיב של בקעת צין ורמת עבדת, אתם בקבר בן גוריון (Ben Gurion's grave). זוהי אחוזת הקבר המטופחת והצנועה, של ראש ממשלת ישראל הראשון, דוד בן-גוריון ורעייתו, פולה.

לאחר שעברתם בגן המטופח, עתיר הצמחייה המקומית שפורחת בתנאי היובש ומליחות קרקע המדבר, הגעתם אל רחבה גדולה ופתוחה. במרכזה אתם רואים את הקברים, עם המצבות הצנועות, שמעליהם מטיל את צילו עץ פלפלון.

אחוזת הקבר נמצאת על שפת מצוק וממנה ניבט נוף מרהיב. כאן הובא דוד בן-גוריון לקבורה, בשנת 1973, לאחר פטירתו. באחוזת הקבר שבמדרשת שדה בוקר, הוא נקבר לצד אשתו פולה, שנקברה כאן שנים ספורות לפני כן.

כך, בחר עוד בחייו וזכה האיש שחלם ליישב את הנגב, להיקבר בו לאחר מותו, אל מול הנוף של נחל צין ומצוקי רמת עבדת.


#מי היה בן גוריון - באדיבות האנציקלופדיה אאוריקה
על הנגב אמר ראש הממשלה הראשון של ישראל ואבי תקומת המדינה היהודית: "בנגב ייבחן העם בישראל".

דוד בן גוריון, מייסד מדינת ישראל, הפך מיד עם הקמתה לראש הממשלה ושר הביטחון הראשון שלה. בן גוריון היה ממנהיגיה הבולטים של התנועה הציונית. הוא שהחליט, דחף, שכנע את חבריו והכריז על הקמת המדינה בתאריך ה' באייר, תש"ח.

בן גוריון עיצב את דמות המדינה הצעירה ודמותו של צה"ל, כצבא העם. בעיקר חשובה היתה תפיסתו את צה"ל כצבא העם כולו, יחסו לנושא החינוך וחשיבותו לכל אזרח בישראל ויחסו לעליה לארץ, כשלמרות הקשיים והמצוקה הכלכלית בשנותיה הראשונות של המדינה, התעקש בן גוריון להעלות אליה כל יהודי שניתן.

בן גוריון גם האמין ביישוב הנגב ובשנת 1953 הוא התקבל כחבר ועבר לגור בצריף רעוע בקיבוץ שדה בוקר שבנגב, יחד עם אשתו פולה וברצון לסמן לאחרים על חשיבות הנושא.

בשנת 1963 כשפרש מהחיים הפוליטיים הוא העביר סופית את מקום מגוריו אל הקיבוץ. שם הוא התגורר עד למותו.


#תצפית נחל צין
מקצה רחבת הקבר של בני הזוג בן גוריון נשקף נופיהם המרהיבים של בקעת צין ורמת עבדת.

מכאן תראו את הפסגה המחודדת של חוד עקב. למטה רואים את נחל צין המרשים ומעליו את רמת עבדת הנישאת והמצוקים שלה.

מיטבי התצפית יאתרו גם את נחל חוורים, את נחל עקב, את החוורים המלבינים של נחל צין ואת רמת דבשון.

בתנאי ראות טובים תוכלו לראות הרחק במזרח גם את הרי מואב שבממלכת ירדן.


#נקודת הצפרות
רבים לא מודעים לכך שנקודת התצפית הזו היא גם מקום מצויין לחובבי ציפורים. מאתר צפרות הזה תוכלו לצפות בשלל ציפורים הבאות לשתות במעיינות ועופות דורסים המקננים בצוקים וממתינים לציד. אלו גם אלו נמשכים לקניונים של נחל צין, אל המצוקים והמעיינות שבהם ואל הערוצים היורדים מרמת עבדת.

מכאן תוכלו לגלות בכל שלב ועונה בשנה, ציפורים נודדות, ממינים בלתי צפויים. ביניהם נראים הסלעית לבנת-בטן, עורב חום עורף, מדברון, ורדית סיני וסנונית סלעים. גם דורסים כמו רחם ונשר נצפים כאן לא פעם ולעתים אף צוללים אל הטרף שמתחת.


#טיפים
מומלץ לבוא לכאן לקראת שקיעה המדבר אז נצבע באדום והיופי רב ומפעים.

השבילים אל אחוזת הקבר מונגשים לעגלות נכים.


הנה קבר בן גוריון:

https://youtu.be/4MsRY8l8R2E


ותמונות מהמקום:

https://youtu.be/JbvLRVeVCXg


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.