» «
פארק ורושליגט
פארק וָרוֹשְׁלִיגֶט, הפארק העירוני
#על הפארק העירוני של בודפשט

פארק וָרוֹשְׁלִיגֶט (Varosliget City Park), היפה והמושקע מאד, הוא הפארק העירוני הגדול של העיר בודפשט. יש בו שפע צמחייה והאווירה בו פסטורלית.

בפארק יש אטרקציות רבות, ביניהן האגם המלאכותי, גן החיות של בודפשט, מרחצאות סצ'ניי הפופולריים, כיכר הגיבורים שבכניסה לפארק, קרקס בודפשט שבפארק, טירת ויידהוניאד (Vajdahunyad) היפהפייה, גן בוטני, מוזיאון התחבורה, ושוק פשפשים שפתוח בסופי שבוע.

הפארק הוא אחד המקומות המומלצים לביקור בסופי שבוע קיציים ואביביים. לרוב מתקיימים בו בסופי השבוע כאלו ירידים נעימים ואווירת הפסטיבל שורה בכל. גם בחורף הפארק הוא מקום נעים לבילוי, במיוחד כשיוצרים כאן בכל חורף משטח החלקה על הקרח, מתחת לטירת ויידהוניאד.


ביקור במקום:

https://youtu.be/MPHG7RT4cmI


ועוד מעט ממנו:

https://youtu.be/C0IT12klz78
הסיטדלה
הסִיטַדֵלָה
#על המצודה עם התצפית המרשימה על בודפשט

מצודת הסִיטַדֵלָה (Citadella) היא מבצר מרשים, שהוקם במאה ה-19 על גבעה החולשת על העיר. הסיטדלה נבנתה על ידי הקיסר האוסטרי, לאחר מלחמת העצמאות ההונגרית. היא נוצרה כדי לחזק את שליטתו של הקיסר ושליטת בית הבסבורג, בתושבי העיר בודפשט, לאחר שמרדו באימפריה ובו.

אם לומר את האמת, הסיטדלה עצמה אינה מרתקת במיוחד. מדובר במקום שהוא מרשים יותר בצילומים הפנורמיים שאפשר לצלם ממנו - אל העיר, אל הדנובה ואל שאר מה שמסביב.

רוצים רומנטיקה? - הגיעו לכאן בלילה, או לעת שקיעה, ותזכו למראה רומנטי ויפה של העיר בדמדומי היום ובנצנוציה בחשיכה.

בסמוך לסיטדלה, אגב, תוכלו לראות את אנדרטת החירות המפורסמת, שהוקמה על ידי הקומוניסטים כהוקרה לחיילים הסובייטים, משחררי הונגריה מהשלטון הנאצי. גשו אליה - היא יפה להפליא ומוארת בלילה היטב.


ביקור במקום:

https://youtu.be/qChrghXbCtA


ותמונות מהקיץ:

https://youtu.be/bsKOSoBpqkM
פארק חנה סנש
פארק חנה סנש
#על הפארק לזכר הצנחנית והמשוררת האמיצה

פארק חנה סנש (Szenes Hanna park), שבצומת הרחובות ג'וסיקה (Jósika) ורוזה (Rózsa), הוקדש בבודפשט לחנה סנש. היא הייתה לוחמת יהודית נגד הנאצים במלחמת העולם השנייה. סנש עלתה לארץ ישראל בשנת 1939 והייתה מהצעירים שהקימו את קיבוץ שדות ים.

מעבר להיותה משוררת ברוכת כישרון, חנה סנש היתה חלק מקבוצת צנחני היישוב שהתנדבו לשרת בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה. במסגרת פעולה קרבית כנגד הנאצים, היא צנחה ביחד עם חבריה בהונגריה הכבושה. אבל במהלך הפעולה היא נתפסה על ידי ההונגרים שהסגירו אותה לנאצים. היא עונתה והוצאה להורג, בהיותה בת 23 בלבד.

לאחר מותה, נמצאו בין חפציה של סנש שירים שכתבה בחשאי. ביניהם התפרסמו בין השאר שירים כמו "אשרי הגפרור" ו"הליכה לקיסריה", המוכר במילותיו "אלי, אלי, שלא ייגמר לעולם".

הפארק לא יספר לכם את כל זה, אבל בשביל זה אנחנו כאן.

יהי זכרה ברוך!
פארק הפסלים
פארק הפסלים
#על הפארק עם הפסלים הקומוניסטיים

אחד המקומות המרוחקים מבודפשט של היום הוא פארק הפסלים (Memento Park) של העיר. בפארק הזה הניחו את הפסלים שבעבר היו ממוקמים במקומות החשובים ביותר בעיר והיום איש לא רוצה אותם בסביבתו.

מדובר בפסלים שהללו את המשטר הקומוניסטי בהונגריה וקידמו רעיונות סוציאליסטיים. בעידן הקומוניסטי הם היו פזורים בכל מקום. בסגנון של פיסול סוציאליסטי ריאליסטי ואופייני הם הזכירו ללא הפסקה את שכל כך הרבה הונגרים היו שמחים לשכוח. היו שם פסלי ענק של המנהיגים הקומוניסטיים כמו לנין וסטלין, היו דמויותיהם של ממציאי הסוציאליזם מרקס ואנגלס, חיילי הצבא הסובייטי, שהצילו את העולם מציפורניו של היטלר ואיכרים ופועלים מהפרולטריון, שנראו תמיד יפים, נמרצים וחזקים להפליא.

כל אלה הורחקו, עם נפילת הקומוניזם, מהכיכרות ומגני הערים. רבים מהם נותצו לרסיסים, בידי מי שעד אז סבלו מנחת ידו של המשטר הצבוע. זה היה משטר שכפה חיים סוציאליסטיים על הפרט, אבל הוא עצמו נהנה ממנעמי השלטון ומפינוקי העולם הגדול והקפיטליסטי.

"רחוק מהעין רחוק מהלב" - אומרים חכמים על מרחק וקירבה. אולי לכן, אותם פסלים ששרדו את קריסת הקומוניזם, הועברו לפארק מיוחד בקצה העיר, פארק שנקרא "פארק הזיכרון לעידן הקומוניסטי".

באופן רשמי, הפארק הזה נפתח ב-1993 ובו 42 פסלים. הריכוז שלהם ודאי יכול להחזיר כמה מהחששות של המבקרים כאן, אבל האמת היא שהאושר על פניהם של ניצולי הקומוניזם, כמעט וצועק לשמיים. כמה טוב להיות חופשי!


ביקור במקום:

https://youtu.be/6NYW6pHtyRM


כך הוא נוצר:

https://youtu.be/qOU9ctbH1-Y

חינם בבודפשט

גשר השלשלאות
גשר השלשלאות בבודפשט
#על הגשר התלוי בבודפשט

הגשרים שמחברים את חלקיה של בודפשט, מעל נהר הדנובה הרומנטי, הופכים את הנהר לפנינת חן שומטת לסתות. ללא ספק היפה שבהם הוא סצ'ייני, גשר השלשלאות, או הגשר התלוי (Széchenyi Lánchíd), שהוקם כגשר קבוע הראשון שחיבר בין בודה לפשט. זהו גשר שיוצא מכיכר אדאם קלארק, שמעבר לנהר, אל העיר הפנימית של פשט. שם הוא מתחבר לכיכר רוזוולט, ליד ארמון גרשם והאקדמיה ההונגרית למדעים.

אורכו של הסצ'ייני הוא 350 מטרים. מדובר בפרויקט של שני "קלארקים". תכנן אותו בשנת 1839 מהנדס בשם וויליאם קלארק, אבל הוא נאלץ או סתם מיהר, לעזוב את הונגריה, בשל התחייבויות קודמות. כך יצא שהחליף אותו וסיים לבנות את הגשר בשנת 1849 המהנדס אדם קלארק.

הגשר זירז את האיחוד בין בודה, פשט ואובודה לעיר אחת ותרם לצמיחה המהירה של בודפשט, במאה ה-19.

בשנת 1945, עת נסוגו הנאצים מפני הצבא האדום, פוצץ הצבא הגרמני את הגשר. רק ב-1949 הוא שוקם. בד בבד הוא הפך למוקד עניין בפני עצמו. שכן מראהו יפה, במיוחד בלילה, עת הוא משתקף במימי הדנובה. הגשר גם מעוטר בפסלי אריות נאים, שהפכו לסמל המסחרי שלו.

בסופי שבוע הקיציים, הגשר הופך למדרחוב ומתקיימות עליו הופעות שונות ואטרקציות לתיירים.


#סיפור הטרגדיה של האריות שעל הגשר
גשר השלשלאות, שנחנך ב-1849, נחשב לגשר היפה ביותר בבודפשט. הוא ידוע בין השאר בזכות פסלי האריות היפים שבצדדיו. האגדה המקומית יודעת כאן לספר, שלאחר שסיים לפסל את האריות, הבחין האמן ששכח להוסיף לאחד מהם לשון. אוי אוי אוי, מי ישמע, אני שומעת אתכם אומרים... אדם נורמלי לא היה מתרגש אולי, אבל אמנים יכולים להיות מאד רגישים, כשזה נוגע לאמנות שלהם. כך, מרוב ייאוש, התאבד הפַּסָל בקפיצה מהגשר.

כמובן שזו אגדה, כי מנגד, באים הליצנים ואומרים: "הלו, איפה פה מתאמי האגדות, כשצריך אותם? - הרי לאריות שכאן יש לשונות!? - אז אנחנו לא יודעים. לכו עכשיו ותבדקו מי צודק - האגדה או המציאות?


ביקור במקום:

https://youtu.be/VX9LF3ybp_Q
כיכר הגיבורים
כיכר הגיבורים
#על כיכר הגיבורים


כיכר הגיבורים (Hősök tere) המרהיבה, היא כיכר שנמצאת בסופו של רחוב אנדראשי הידוע שבלב פּשְט, צידה המזרחי, המישורי של העיר.

למעשה משמשת הכיכר ככניסה ל-City Park, הפארק העירוני של בודפשט. במרכז הכיכר ניצבת אנדרטת המילניום, אנדרטת 1000 השנים, הבנויה בחצי גורן. הקמת האנדרטה החלה בשנת 1896, לציון כיבוש הונגריה בידי המדיארים - עם ששורשיו בהרי אוּרָל ובמערב סיביר. המדיארים נדדו לכאן במאות ה-8-9 והתיישבו באזור הונגריה של ימינו. הם מהווים את רוב תושבי הונגריה של ימינו.

במרכז האנדרטה ניצב עמוד שיש לבן בגובה של 36 מטרים, שבראשו פסל של גבריאל, סמל הנצרות הקתולית, כשהוא אוחז בידו את הכתר הקדוש וצלב גדול, כמו שמספרת האגדה שעשה מלך הונגריה, אישטוואן הקדוש, בשנתו.

משני צידיו של עמוד השיש ניצבים פסלים של שבע דמויות מרכזיות בהיסטוריה ההונגרית. אלו מנהיגי השבטים המאדיארים שכבשו את הונגריה. בשני האגפִּים של האנדרטה מסופר סיפורה של הונגרים באותן 1000 השנים האחרונות, באמצעות תבליטים ופסלים שונים.

גם בימינו מתקיימים בכיכר, שמהווה את אחד ממקומות המפגש המרכזיים בעיר, הפגנות ואספות-עם רבות משתתפים, כמו גם טקסים רשמיים של המדינה.

בנוסף למרכיב ההיסטורי, יש בכיכר הגיבורים עוד 2 מרכיבים משמעותיים: גלריית האמנות, שהוקמה כאן בשנת 1896 והמוזיאון לאמנות יפה שצורף לכיכר ב-1906. אנדרטת המילניום היא המחברת בין שניהם.


מבט לילי מקרוב:

https://youtu.be/WKg9Epy-1-0
טירת ויידהוניאד
טירת וָיידַהוּנְיָאד
#על הטירה שבפארק העירוני

טירת וָיידַהוּנְיָאד (Vajdahunyad) היא טירה יפה שנמצאת בפארק העירוני של בודפשט, פארק וָרוֹשלִיגֶט (Varosliget City Park). כיום היא מארחת את מוזיאון החקלאות של הונגריה.

למעשה הטירה היפהפייה היא מוזיאון אדריכלי פתוח, תרגיל אדריכלי שיצר האדריכל איגנאץ אלפאר, בשנת 1896. בטירה האקלקטית, נאספו 21 מבנים שונים, הלקוחים מאזורים שונים ומייצגים תקופות וסגנונות שונים שאופייניים למבנים בהונגריה - מהאדריכלות הרומנסקית, דרך האדריכלות הגותית וזו של הרנסאנס-בארוק.

אבל דומה שהסיבה העיקרית שהטירה הזו מוכרת ואהובה בבודפשט, היא בשל העובדה שבכל חורף הופכים מי האגם המלאכותי שלידה למשטח החלקה על הקרח. אז מגיעים תושבי בודפשט בהמוניהם, להחליק ולבלות כאן ביחד, זמן איכות משפחתי או עם חברים, במשטח ההחלקה החינמי.

לצורך זה גם קיים בסמוך מועדון החלקה על קרח, מבנה בהיר שתכנן האדריכל אדן לכנר (Lechner Ödön). זהו מבנה מאורך, עם חלונות זכוכית ומסגרות ברזל.

בחצר הטירה ומסביבה מצוי גן פסלים, עם פסליהם של גדולי עולם וגדולי הונגריה. אבל המעניין שאל מול דמויות כמו וושינגטון וצ'רצ'יל, הפסל המוכר והאהוב ביותר כאן הוא דווקא זה "גאלוס אנונימוס" - פקיד שזהותו לא ידועה והוא מפוסל כדמות עוטה ברדס ללא פנים. מדובר בפקיד מחצרו של מלך הונגריה, בלה השלישי, שכתב את תולדות תקופתו, אחת מהחשובות בהיסטוריה של הונגריה. כך מפרגנים בהונגריה גם לפקידים האנונימיים שעושים את עבודתם נאמנה.


ביקור בטירה היפהפייה:

https://youtu.be/wzXnYgLkb2I


באוויר:

https://youtu.be/A-4Tc_LbH-0


ובחורף:

https://youtu.be/JlyMDdfxN0U
השוק הגדול של בודפשט
השוק המקורה, שוק בודפשט
#על השוק הגדול של בודפשט


השוק הגדול (Tolbuhin korut), או השוק המקורה של בודפשט, הוא אחד מהשווקים המקורים הגדולים והמרשימים באירופה כולה ובהונגריה במיוחד. השוק ממוקם בתוך מבנה של תחנת רכבת עתיקה, כשחנויות האוכל בו ממוקמות בקומה הראשונה ושאר החנויות בקומה השנייה.

זהו שוק אוכל נהדר ועשיר. מיקומו בקצה רחוב ואצי אוצה, רחוב הקניות הראשי של בודפשט, הפך אותו לשוק התיירותי ביותר של העיר.

אל תחמיצו את הביקור בשוק הזה. בקומה הראשונה מוכרים כאן פירות, ירקות, גבינות, נקניקים, כמו נקניקי ההרץ המשובחים, והרבה סוגי בשר. אבל המלך הבלתי מעורער של השוק הזה הוא תבלין הפפריקה, סמל המטבח ההונגרי, שמקשט כאן כל דוכן. ניתן לרכוש כאן פפריקה במגוון טעמים ובסגנונות אריזה שונים. תוכלו לקנות פפריקה בקופסאות פח או בשקיקי בד מעוצבים.

בקומה השנייה של השוק אפשר לקנות מפות רקומות, בגדים בעבודות יד, בבושקות, גביעי זכוכית וכלי מטבח. המחירים עדיין זולים, גם אחרי שהתיירים הגיעו בהמוניהם אליו.

באזור המזון תוכלו לטעום מדוכני המזון שהמקומיים כל כך אוהבים. אפשר לראות את זה כמסעדה עממית ענקית ומרובת מטבחים, שאפשר לאכול בה אוכל הונגרי טעים, פשוט וזול.


ביקור במקום:

https://youtu.be/vwkfJ5mr6ek


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.