» «
מוזיאון שופן
מוזיאון פרדריק שוֹפֶּן
#על המוזיאון האינטראקטיבי לזכר גאון הפסנתר הפולני


"מוזיאון שופן", או מוזיאון פרדריק שוֹפֵּן (Muzeum Fryderyka Chopina) מוקדש לאחד מגיבורי התרבות ומקורות הגאווה של ורשה ושל האומה הפולנית כולה. הוא מציג מגוון אדיר של פריטים שנאספו כבר משנות ה-30 של המאה ה-19, עת חי המלחין הגדול בתולדות פולין.

המוזיאון, שנחשב כיום לאחד המוזיאונים החדשניים באירופה, מציג בעזרת טכנולוגיה רבה את תולדות חייו ואת יצירתו של המלחין הידוע בפּוֹלוֹנֶזִים, המינואטים, המזורקות והוואלסים האהובים שלו. הוא נותן אפשרות להציץ לעולמו של אחד המלחינים הבולטים של התקופה הרומנטית ולהרגיש כאורחיו של שופן. המבקרים יכולים לחוות את מסלול חייו הקצר אך המרשים ולשמוע את יצירותיו באופן חווייתי.

במוזיאון פריטים רבים מחייו של שופן, המבוסס על אוסף חפצי שופן הגדול בעולם, שהלך ונבנה החל משנת 1934 וממשיך להיצבר עד ימינו. יש כאן מעל 5,000 פריטים הקשורים בשופן, כמו פסלים, ציורים וצילומים שלו, תווים, מכתבים, זוטות ומזכרות אותנטיות, כתבי יד ומסמכים בכתב ידו ופרי עטו, חפצים אישיים ששימשו אותו בחייו ואפילו הפסנתר האחרון שלו, משנות ה-40 של המאה ה-19.

בין הפריטים המרגשים במיוחד כאן ישנן תמונות של שופן בבגדי הבית שלו, צילום מרגעיו האחרונים, כשהוא שוכב על ערש דווי, אניץ תלתלים משערו של הגאון ופרחים מיובשים שנשמרו ממיטת חוליו.


#טיפים
בימי א' הכניסה ללא תשלום.

במוזיאון מתקיימים קונצרטים ורסיטלים שווים. פרטים באתר האינטרנט המצורף.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://youtu.be/HBFQv2kxVE0


הבלדה בסול מינור של שופן מהסרט "הפסנתרן":

https://youtu.be/jHfQCfUTlXE


וואלס לאביב של שופן:

https://youtu.be/Mo2BbAS_4bs
מוזיאון האנתרופולוגיה במדריד
מוזיאון האנתרופולוגיה במדריד
#על המוזיאון שמציג את עמי העולם

במוזיאון האנתרופולוגיה של מדריד (Museo de Antropologia) ניתן לצפות במוצגים מעניינים רבים הקשורים בספרד, מכל רחבי העולם - מיבשות אירופה ואסיה ועד אפריקה ואמריקה.

כאן מוצגים גם הרבה פריטים מתרבויות העולם ואוצרות שנמצאו בחצי-האי האיברי. הללו משתרעים על פני תקופות שונות, מאז ימי האדם הקדמון ועד היום. יש במוזיאון האנתרופולוגי הספרדי פסלי אלילים של שבטים ועמים מהעולם, דרך מומיות מתרבויות שונות, אוספי כלים שונים, דגמי בתים מפינות תבל בעולם ועוד.

המוזיאון נולד ביוזמתו של פדרו גונזאלס ולאסקו, מי שהיה רופא מסגוביה ואנתרופולוג מהולל. האיש שבחייו היה ידוע במדריד כתמהוני ואקצנטרי, ריכז סביבו מגוון רכילויות ואגדות שנסבו על אודותיו.

בהקמת המוזיאון הזה השקיע ולאסקו את הונו ומרצו. הוא חלם על מוזיאון שיפעל על פי הדגם של המוזיאון הבריטי בלונדון. כך נוסד המוזיאון האנתרופולוגי שלו.

המבנה היפה שבו הוא שוכן נחנך בשנת 1875, לאחר מותו של פדרו ולאסקו. שנים מספר אחר כך, בשנת 1882, המדינה קנתה את המוזיאון והאוספים שבו ומאז הם מנוהלים על ידה, עד היום.


#טיפים
בימי א' הכניסה חופשית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XrdzReZJ0bY


ובקצרה:

https://youtu.be/VdB4nFiEpVU
המוזיאון לאמנות מודרנית בהלסינקי
מוזיאון קיאסמה לאמנות מודרנית ועכשווית
#על מוזיאון האמנות המודרנית בהלסינקי

המוזיאון לאמנות מודרנית ובעיקר עכשווית (Museum of Contemporary Art Kiasma) ממוקם במרכז הלסינקי.

המוזיאון הזה, שנפתח לציבור ב-1998, הוא תענוג לחובבי אמנות מודרנית.

עם תערוכות אמנות, מיצגי וידאו, תמונות משנות ה-60 ואילך ואמנות חדשנית ומרשימה - מוזיאון קיאסמה מהווה חלק מהגלריה הפינית הלאומית ומציג הן תערוכות מתחלפות והן אמנות מהאוספים הקבועים שלו.


#מה תראו כאן?
תערוכות המוזיאון מתעדכנות מדי שנה.

בקומות העליונות מוצגות תערוכות ארעיות, המשתנות 3-4 פעמים בשנה.

#אדריכלות המוזיאון
מבנה הזכוכית הייחודי של המוזיאון הוא רמז ראשון לאמנות המודרנית והמעולה שתוכלו לפגוש בפנים.

מעט אירוני שאת מה שנחשב בפינלנד לציון דרך מקומי של אדריכלות מודרנית, תכנן בכלל ארכיטקט אמריקאי ששמו סטיבן הול.

מכל מקום, צורתו של הבניין מזכירה את האות "X" והוא מרשים מאוד. בין השאר בולטים בו התקרות השקופות, הרמפות וקירותיו הנטויים.


#טיפים
כניסה חינם אפשרית ביום השישי הראשון בכל חודש.

במוזיאון חנות אמנות ובית קפה נחמד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/MluCmjZ2Pas


ביקור מבחוץ:

https://youtu.be/cifFyTwidQE


האדריכלות:

https://youtu.be/cu7izUoRwxY


הדרכה:

https://youtu.be/EGC8DjoFZ2Q


הפסל של המרשל מנהיים שבסמוך - הדרכה:

https://youtu.be/HZ06wP6IrWo
מוזיאון גולנדריס לאמנות קיקלדית
המוזיאון לאמנות קיקלאידית
#על המוזיאון שמציג אמנות מהאיים הקיקלאידים

מוזיאון גולנדריס לאמנות קיקלדית (Goulandris Museum of Cycladic Art) הוא מוזיאון שמציג בעיקר את האמנות העתיקה של בני האיים הקיקלאידים. איים יווניים אלה, שנמצאים בים האגאי, מונים יותר מ-200 איים ואיונים ואמנותם היא מעניינת וייחודית לתקופתה.

הממצאים הארכיאולוגיים שכאן ממחישים את איכויותיה של התרבות הקיקלדית העתיקה, שהחל משנת 3200 לפני הספירה ועד ל-2000 לפני הספירה שגשגה באיים אלה. הממצאים שכאן כוללים כ-200 חפצים מאוסף שהורישו זוג אספנים בשם ניקולה ואייקטריני גולנדריס. המוזיאון, כבר הבנתם, נקרא על שמם.

האוסף הקיקלאידי, החשוב במוזיאון, כולל בעיקר דמויות אבן, כלי אבן וחרס מהאלף ה-3 לפני הספירה. המרכזיים שבאוסף הם הפסלים הקיקלאידים, המזוהים בצורת הגוף הלבן שלהם ופניהם הזוויתיות, חסרות העיניים.

ארבע קומותיו של מוזיאון מחולקות לתקופות שונות ומטבע הדברים רק חלק מהקומות מוקדש לאמנות מהאיים הקיקלאידים. קומות אחרות כוללות אמנות יוונית עתיקה ואמנות מהתרבות הקדומה של קפריסין.

במוזיאון תוכלו לראות אמפורות ואגרטלים יווניים, עתיקים ויפים, הכוללים בדרך כלל דמויות מצוירות בצבעי שחור ואדום. לצידם תוכלו לראות גם חרוזי אבן גלילית מהאלף הרביעי לפני הספירה, צנצנות חרס אגסיות מהמאה ה-13 לפני הספירה, כלי שתייה דו-צווארי מקפריסין של האלף השלישי לפני הספירה ועוד.

אם תצאו לחצר היפה תראו, בסמוך למבנה המוזיאון היפה, את אחוזת סתט'אטוס (Stathatos Mansion). זהו מבנה המעוצב בסגנון ניאו-קלאסי ותוכנן בסוף המאה ה-19, על ידי האדריכל המפורסם ארנסט זילר (Ernst Ziller). כיום מדובר באגף של המוזיאון, שבו שוכנים משרדיו וגם מוצגות בו תערוכות מתחלפות.


#טיפים
הכניסה מתחת לגיל 19 ולנכים ללא תשלום.

בימי שני הכניסה חינם.

המזכרות בחנות המוזיאון מאד יקרות. תוכלו לרכוש את חיקויי הפסלונים הקיקלאידים במגוון רחב ובמחיר זול משמעותית, בחנויות המזכרות שברובע פלאקה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/w_6DLVE2pFM

ימי חינם

המוזיאון הלאומי בוורשה
המוזיאון הלאומי בוורשה
#על מוזיאון האמנות המרכזי של פולין

המוזיאון הלאומי בוורשה (Muzeum Narodowe w Warszawie) מציג כמות עצומה של פריטים, כ-830,000 במספר ומגוון תערוכות העוסקות באמנות המזרח הקדום, האמנות המצרית המוקדמת, אמנות ימי הביניים, אמנות דקורטיבית ועוד. במוזיאון גם לא מעט מוצגים הקשורים לתרבות ולהיסטוריה יהודית.

בין הפריטים תוכלו לראות כאן ציורים, פסלים, הדפסים, תצלומים, מטבעות ועוד. המוזיאון נוסד במקור בשנת 1862 והוא נחשב היום לאחר מהמוזיאונים המובילים והעתיקים ביותר במדינה. יש בו 7 תערוכות קבועות ועוד לא מעט תערוכות מתחלפות.

הבניין הגדול בו שוכן המוזיאון נבנה בראשית שנות ה-30 בסגנון איטלקי פאשיסטי. בחצר הכניסה תקבל את פניכם מזרקת המוזיאון. אל המוזיאון מגיעים המון מבקרים מדי יום, ביניהם גם תלמידי בית ספר וסטודנטים.

אך שימו לב במיוחד לפנינה האמיתית של המוזיאון, היצירה של הצייר הלאומי הפולני יאן מטייקו "קרב גרונוולד", משנת 1878, המתארת את נצחונם של הפולנים על הטבטונים. לא תוכלו לפספס את הציור בשל גודלו העצום, רוחבו כעשרה מטרים וגובהו כארבעה מטרים.


#טיפים
בימי ה' - בין השעות 19:00-12:00 הכניסה חינם.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://youtu.be/UAZIAYDDydI
המוזיאון לאמנות של שטוטגרט
המוזיאון לאמנות של שטוטגרט
#על המוזיאון לאמנות חדישה של שטוטגרט

נוטף אלגנטיות מלוטשת, המוזיאון לאמנות של שטוטגרט (Kunstmuseum) נמצא על הקוניגשטראסה, המדרחוב הראשי של העיר, במבנה מודרניסטי מרהיב, המזכיר קובייה מצופת זכוכית.

שטחו של המוזיאון גדול והוא מציע 5,000 מטרים רבועים של חללי אמנות חדישה. יש מי שרואים בו מעין הדהוד מאוחר לחלומו של הקיסר, שבנה את הארמון שמולו ממוקם המוזיאון בשְלוֹסְפְּלאץ. ממש כמו שהוא רצה שיהיה ארמונו אז, הם אומרים על המוזיאון המרהיב הזה שהוא סוג של "ורסאי של האמנות המודרנית".

המבנה המרהיב ויוצא הדופן הזה שונה לגמרי מהארמון ומשאר המבנים שבכיכר הגדולה. מצד אחד, הוא מרשים בפשטותו האלגנטיות. מנגד הוא בולט במודרניות ובמעטפת הזכוכית המוארת שלו, שאם במהלך היום מזמינה להביט מתוך הבניין אל העיר שבחוץ, בערב היא מאפשרת לעוברים ושבים להציץ פנימה, אל תוך המבנה הפיסולי, המודרני, הבוהק ונוצץ בחשיכה.

במוזיאון לאמנות הזה יש אוסף של 15,000 יצירות אמנות חדישה, מהאמנות המודרנית ועד לאמנות עכשווית. אלו צמחו מהאוסף המקורי והפרטי שנתרם על ידי הרוזן סילביו דלה ואלה די קזנובה ב-1924, לעיר שטוטגרט.

ברבות השנים, לאחר מלחמת העולם השנייה ב-1945, ניהל את המקום יוג'ין קוארלבר ומיקד את אוסף האמנות כאן על ארבע נקודות: האימפרסיוניסטים השוואביים, הצייר אדולף הולצל (Adolph Holzel) ואנשיו, האמן אוטו דיקס, שהוביל את זרם "האובייקטיביות החדשה" והאמנות העכשווית של אזור שטוטגרט.

המוזיאון תוכנן על ידי משרד האדריכלים הברלינאי האשר וג'הלה (Hascher and Jehle). בנוסף לתערוכות שבו, יש במבנה גם חנות המוזיאון, חנות ספרים וחדרים לאירועים.


#טיפים
במקום יש גם בר ומסעדה, לטובת הרעבים. הישיבה בחוץ היא על כיסאות יפהפיים, מודרניים ואייקוניים, פרי עיצובו של המעצב והאדריכל הישראלי-בריטי רון ארד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-6H5XFYeoWg


תערוכה במוזיאון:

https://youtu.be/k1UJBa7M4F4


אדריכלות:

https://youtu.be/_sj7FytuAi8
מוזיאון אמריקה
מוזיאון אמריקה
#על המוזיאון לתרבויות אמריקה

בבניין מרשים בן 2 קומות, שכולו לבנים אדומות, נמצא מוזיאון אמריקה (Museo de America). זהו מוזיאון מסודר וממויין על-פי נושאים, שמוקדש לתרבויות שהתקיימו ביבשת אמריקה, עד שספרד הגיעה אליה.

יש הרואים את הציניות בהקמת מוזיאון שמקדיש עם שהעלים והשמיד תרבויות מפותחות ועתיקות ועכשיו מציג לתפארה את הישגיהן ומורשתן התרבותית של אותן תרבויות בדיוק. אבל חייבים לציין שלצד התצוגה המרשימה של הממצאים הארכיאולוגיים והאתנוגראפיים, יש כאן גם סקירה מרשימה של העבר המורכב והקשרים הטעונים שבין ספרד לעמי אמריקה שבהם שלטה, לאורך השנים.

במוזיאון נפרשים היבטים שונים של תרבויות ועמי אמריקה. מעל 2,500 פריטים פרושים בשתי קומות המוזיאון, עם הסברים, דגמים, מפות ודרכי המחשה שונות. המיון והתצוגות כאן כוללים את הפאן ההיסטורי, הגיאוגרפי, הדתי, האמנותי והאתני.

חלק מהמוצגים במוזיאון הם מרשימים במיוחד. מהציור "כיבוש מכסיקו" מן המאה ה-17 ועד אוצרות תרבות ה"לוס קימבאיאס", שלקחו הספרדים מקולומביה. מלוח האבן של בני המאיה ועד כתב היד של קורטסאנו, שנחשב לכתב יד נדיר מתרבות המאיה ולמוצג היסטורי חשוב ביותר.


#טיפים
הכניסה בימי א' חופשית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WdZj-1hl6x4


ביקור במקום ב-360 מעלות:

https://youtu.be/595UuouSsgU
אקווריום מילאנו
אקווריום מילאנו
#על האקווריום של מילאנו

אקווריום מילאנו (Milan Aquarium) שבסמוך לפארק סֶמְפְּיוֹנֶה הוא אקווריום עם אוסף גדול של דגים, דגים טרופיים, דו חיים, דגי מים מתוקים, כרישים ובעלי חיים ימיים, כמו סרטנים שונים וצבי ים. הם נאספו ממעמקי הים הסמוך לאיטליה, מרחבי הים התיכון ומכל העולם.

האקווריום הוא אחד הגדולים באיטליה. בעשרות האקווריומים והבריכות הגדולות שבו מוצגים זני דגים שונים מפינות העולם השונות. יש כאן דגים נדירים שהובאו מימים רחוקים, כמו הים האדום. מנהרה שקופה מאפשרת למבקרים לראות מכל הצדדים את הדגים ויצורי הים והיא מדמה הליכה במעמקי הים.

חוויה מיוחדת למעוניינים היא לראות באקווריום במילאנו כיצד מאכילים את בעלי החיים השונים ולקבל הדרכה והסברים על חייהם של יצורי המים השונים.

האקווריום של מילאנו נפתח בשנת 1906, לכבוד היריד העולמי שהתקיים אז בעיר. זה הופך אותו לאקווריום השלישי העתיק באירופה ולאחד הוותיקים בעולם כולו.


#טיפים
הכניסה חופשית ביום א' הראשון של כל חודש ובימי ג' מהשעה 14:00.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/d9GEVrkMhro


וביקור קצר:

https://youtu.be/ZbfXiE6NOdg


מקדש זאוס האולימפי
מקדש זאוס האולימפי
#על שרידי המקדש המרשים לזאוס

כשמקדש זאוס האולימפי (Temple of Olympian Zeus) היה שלם, הוא היה גדול מהפרתנון הענקי שעל האקרופוליס ונחשב למקדש הגדול ביותר ביוון העתיקה. כיום ניתן לראות 15 מעמודיו בלבד, אך הם עדיין מרשימים ומדגימים עד כמה היה המקדש גדול ומפואר.

מקדש זאוס האולימפי ידע שלבים רבים של בנייה והפסקות בנייה. בנייתו החלה בשנת 515 לפני הספירה והושלמה רק במאה ה-2, בעת השלטון הרומי. על פי צו האופנה האדריכלית של אותם ימים, הכיל המקדש אז 104 עמודים קורניתיים מרשימים, גבוהים ורבי פאר.

כמו שער אדריאנוס שבקרבתו, חב מקדש זאוס האולימפי את השלמתו לביקור הקיסר הרומי אדריאנוס באתונה, בעת ששלטה בה רומי. ואכן הבניה הסתיימה בסמוך למועד הביקור ההיסטורי.

כיום יכולים המבקרים באתר בעיקר לראות את שרידיו של המבנה המסיבי הזה ולדמיין כיצד נראה בימי קדם, מה שהיה גדול מהפרתנון והמקדש הגדול ביותר ביוון.

בסביבת המקדש של זאוס האולימפי, נמצאים מספר מבנים ומונומנטים היסטוריים, כמו קשת אדריאנוס (Arch of Hadrian), בת 18 המטרים, שגם היא הוקמה לכבוד אדריאנוס, בית מרחץ רומי ציבורי וכמה מקדשים רומיים.


#תולדות מקדש זאוס האולימפי
בניית מקדש זאוס אולימפיאוס החלה בתקופת שלטונו של פייסיסטרטוס (Peisistratus) בסביבות שנת 515 לפני הספירה. בתחילה, במשך שנים ספורות, הבנייה התנהלה כשורה וללא בעיות. אבל די מהר הבנייה הוקפאה, כשהודח היפיאס (Hippias), בנו של הרודן.

יותר מ-300 שנים אחר כך, בשנת 175 לפני הספירה, העבודה התחדשה. זה היה בעת שלטונו של המלך ההלניסטי של סוריה, אנטיוכוס אפיפנס הרביעי (Antiochus IV Epiphanes). לתכנון המקדש מונה אז האדריכל הרומי קוסוטיוס (Cossutius). אבל 11 שנים אחר כך, כשאנטיוכוס מת, נעצרה הבנייה שוב.

שוב יעברו כ-300 שנה, עד שלקראת ביקור אדריאנוס (Hadrian) באתונה, במאה ה-2, הושלם המבנה. זה היה השלב שבו הוא הוקדש לזאוס האולימפי, זאוס אולימפיאוס.

החוקרים סבורים שרעידת אדמה היא שהחלה את הרס המקדש, בתקופה שאחר-כך. בימי הביניים ובתקופות שאחריה פורק המקדש, כשנלקחו רבות מאבניו כחומרים בשימוש משני, כלומר לבנייה מאוחרת יותר.


#אדריכלות מקדש זאוס האולימפי
הממדים המקוריים של מקדש זאוס אולימפיאוס היו 96 על 40 מטרים. מתוך 104 עמודיו המקוריים נשארו 15 במקומם ועמוד נוסף שכוב על הקרקע. גובה העמודים הוא מעט מעל 17 מטר וקוטרם 2 מטרים.

במקור, הקיפו העמודים הללו חדר פנימי שבו ניצבו פסלים גדולים. השיש שבו נעשה שימוש לבניית המקדש הובא מהר פנטלוס (Mount Pentelus).


#טיפים
בסוף השבוע האחרון של ספטמבר הכניסה ללא תשלום.

בימי א' בין ה-1 בנובמבר עד ה-31 במרץ הכניסה היא בחינם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/Qx-jhn3K96g


ועוד אחד:

https://youtu.be/aqABael4TRo


הכך הוא נראה פעם?

https://youtu.be/nfKcq9pGJTo
המוזיאון לתולדות יהודי פולין
#על המוזיאון ששמו פולין


המוזיאון לתולדות יהודי פולין (POLIN Museum of the History of Polish Jews), המכונה גם "מוזיאון פולין", הוא מוזיאון שמספר את תולדות היהודים בפולין, החל מההגירה הראשונה לפולין ועד ימינו.

המוזיאון נבנה במה שהיה השטח היחידי בתחומי הרובע היהודי לשעבר, שנותר ללא בנייה. כאן שכן בעבר גטו ורשה, ממש במקום שבו ניצב בזמן המלחמה בניין מפקדת היודנראט. הוא נמצא ממש ליד רחוב אנילביץ' ואל מול האנדרטה של הפסל נתן רפפורט, לזכרם של גיבורי גטו ורשה.

גם אם המוזיאון מקדיש חלק משמעותי לשואה, הוא עוסק לא מעט גם בתקופות אחרות בהיסטוריה של החיבור בין היהודים לפולין. למעשה, המוזיאון מספר על תולדות יהדות פולין, החל מהמאה ה-13 ועושה זאת נכון ובאמצעות טכנולוגיה חדשנית שיוצרת עניין.

על אף שיש בו חלק אינטראקטיבי, שמציע פעילויות עם מסכים ממוחשבים, המוזיאון לא ממש מיועד לילדים צעירים.


#תצוגות המוזיאון
במוזיאון תצוגת קבע שמציגה 1,000 שנות היסטוריה של יהודי פולין, בעבר הקהילה היהודית הגדולה ביותר בעולם.

תצוגת הקבע מחולקת ל-8 חללים המייצגים תקופות היסטוריות שונות, החל מימי הביניים אצל יהדות פולין, היהודים באיחוד הפולני-ליטאי, בימי הרפובליקה הפולנית השנייה, בשואה ובתקופה שלאחר המלחמה.

הנה אגפי המוזיאון:

יער - בריחת היהודים מהרדיפות במערב אירופה לפולין, שהייתה לבית הגדול ביותר ליהודים באירופה.

ימי הביניים - המתיישבים היהודים הראשונים בפולין. תיאורי אברהם בן יעקב, מהמאה ה-10, של המדינה הפולנית תחת מיישקו ה-1, השליט הראשון של פולין.

תור הזהב - במאות ה-15 וה-16 התפתחה התרבות העשירה של יהדות פולין, שנהנתה מסובלנות דתית. היא הסתיימה בפוגרומים של מרד חְמֶלְנִיצְקִי, שאותם מייצגת להבת האש הסמלית.

לקראת המדינה - במאות ה-17 וה-18 מתפתחות בפריפריה ערי-סְפָר טיפוסיות, שבהן רוב יהודי.

המודרנה - יהודי פולין המחולקת של המאה ה-19 מצליחים במהפכה התעשייתית בפולין, מתפתחים ופוגשים באנטישמיות המודרנית, שתלווה אותם מכאן.

הרחוב - בין שתי מלחמות העולם נוצר תור הזהב השני של יהודי פולין ונוצרת תרבות יהודית מפותחת בפולין.

שואה - זוועות השואה, שמכניסה אותם לגטו ורשה ומכחידה 90% מיהודי פולין.

אחרי המלחמה - לאחר 1945, עם עזיבת רוב ניצולי השואה את פולין, ההשתלטות הסובייטית והמסע האנטישמי בחסות השלטונות הקומוניסטיים, עד סוף הקומוניזם ותחיית הקהילה היהודית הקטנה בפולין.


#טיפים
הכניסה למוזיאון בימי ה' היא בחינם.

הכניסה היא עד שעה 16:00

משך סיור במוזיאון הוא כשעתיים.


מבט מקרוב על המוזיאון:

https://youtu.be/vnJophbUnDg
מוזיאון לגיון הכבוד
#על מוזיאון האמנות שמנציח את הרוגי המלחמה

מוזיאון לגיון הכבוד (Legion Of Honor) הוא מקום שהוקם כדי להנציח את זכרם של הרוגי קליפורניה במלחמת העולם הראשונה. הוא שוכן בבניין ניאו קלסי יפהפה, שנבנה בהשראה של ה"פאלאס דה לה לגיון ד'הונור" (Paris de la Légion d'Honneur) שנבנה על ידי נפוליאון בונפרטה, בתחילת המאה ה-19 בפריז.

כמוזיאון ניתן לראות בו את אחיו הקטן של מוזיאון דה יאנג (de Young). כמוהו גם הוא ממוקם במרכז העיר. הוא נחשב למוזיאון אמנות מצוין וגם באדריכלות שלו, הוא בעל מבנה יפהפה ומרהיב עין.

מהבניין, שבנוי בראש גבעה ומוקף בדשאים וירק של פארק לינקולן בסן פרנסיסקו, נשקף אחד הנופים היפים בסן פרנסיסקו.

במוזיאון האמנות לגיון הכבוד מוצג אוסף ענק של יצירות אמנים אירופאים, המשתרע על פני 4,000 שנים, של אמנות מהעת העתיקה ואמנות אירופית קלאסית.

בין השאר יש כאן את אחד האוספים הגדולים מחוץ לפריז, של הפסל אוגוסט רודן, כולל יצירתו הידועה ביותר פסל "האדם החושב" המפורסם, שהאמן יצר בכמה עותקים ואחד מהם כאן.

ואגב, חובבי הקולנוע יופתעו לגלות שמוזיאון לגיון הכבוד כיכב בסצנה מסרטו של אלפרד היצ'קוק "ורטיגו", בה צופה קרלוטה באחד הציורים שעל קירותיו.

מחוץ למוזיאון, אל תפספסו את אנדרטת השואה, שבקדמת "היכל לגיון הכבוד". את המיצב הפיסולי והעצוב הזה יצר האמן האמריקני-יהודי ג'ורג' סיגל, לזכר הנרצחים במחנות ההשמדה.


#טיפים
הכניסה חינם ביום ג' הראשון בכל חודש.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/fvWq5RIHKWQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/COs90TaPWzQ


מסביב:

https://youtu.be/nvYuKvqe2p4


בפנים:

https://youtu.be/GELyVkGxXjE


והדרכה קצרה על שני מוזיאוני האמנות של העיר:

https://youtu.be/0AgGCas4uew
תיאטרון דְּיוֹנִיסוס
#על ערש התיאטרון האירופי שבשיפולי האקרופוליס

בשיפולים הדרומיים של דרום גבעת האקרופוליס נמצא תיאטרון דְּיוֹנִיסוס (Theater of Dionysos), כשלא הרחק ממנו ניצב תיאטרון נוסף, זה של הורדוס אטיקוס.

כשבנו את תיאטרון דיוניסוס, במאה ה-4 לספירה, הוא נבנה במקומו של תיאטרון עתיק יותר שעמד במקום. כיום שרדו בו רק 20 שורות, שהן פחות משליש, מ-64 השורות שהוא הכיל בעבר. בימי קדם ישבו וצפו בו במחזות, מעל 15,000 צופים ומשערים שבשלב מסוים ישבו בו אפילו 17 אלף צופים.

לתאטרון דיוניסוס תפקיד היסטורי בתולדות התיאטרון. ממש כאן, בתיאטרון העתיק שעליו נבנה, העלו גדולי המחזאים היוונים, כמו סופוקלס, איסכילוס, אוריפידס ואריסטופנס, את הדרמות הקלאסיות שלהם. בשורות הראשונות נהגו לשבת מכובדי העיר וכאן הוצגו לראשונה בפני קהל מחזות מפורסמים בתולדות התיאטרון.

בתקופה הרומית בנו כאן במה חדשה ואף ריצפו את אזור התזמורת. אם תחפשו בשורות התיאטרון העתיק, תמצאו מושב מעוטר ושונה מכל השאר, באחת השורות הראשונות של התיאטרון. דעו שזה המושב שבו ישב הכומר של דיוניסוס, בזמן השלטון הרומי באתונה.

לתיאטרון היה בעבר גג עשוי עץ שככל הנראה שריפה הרסה. כך או כך, כיום משמשים שני התיאטראות העתיקים הללו לקונצרטים פתוחים דווקא, תחת כיפת השמיים.


#טיפים
אותו כרטיס כניסה משמש הן לאקרופוליס והן לכניסה למספר אתרים נוספים באיזור, לרבות תיאטרון דיוניסוס, האגורה העתיקה, האגורה הרומית, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש, למעט בעונת התיירות (יולי-ספטמבר), שאז הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בכל יום א' שבין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה היא גם חופשית.

אם אתם מגיעים בקיץ, שווה לברר על קונצרטים ומופעים שמתקיימים כאן.


#שעות כניסה
בחודשי הקיץ 19:00-8:00
בחודשי החורף 17:00-8:00


ביקור במקום:

https://youtu.be/jIfLahibHxo
האָגוֹרָה העתיקה
#על מתחם השוק והמרכז הפוליטי העתיק של אתונה

האָגוֹרָה העתיקה (Ancient Agora) הייתה אזור השוק והמרכז הפוליטי של אתונה העתיקה. כאן היו החנויות והמרכז המסחרי של אתונה וכאן קרו הרבה דברים גדולים בתולדות העיר הזו.

באגורה, מוקד החיים החברתיים, התרבותיים והפוליטיים של העיר, היו בתי הספר של הפילוסופים הגדולים. באחד מהם הגה סוקרטס את תורתו וכאן הטיף פאולוס לנצרות בשנת 49 לספירה. כאן נולדה הדמוקרטיה האתונאית המפורסמת ובסמוך היו התיאטראות שבהם התפתחה הטרגדיה היוונית, האמא והסבתא של מחזות התיאטרון ושל סרטי הקולנוע, עד ימינו.

אחד האתרים המרכזיים באגורה, שמצפון לאקרופוליס וממערב לפלאקה, הוא מקדש הפייסטוס (Hephaisteion) שמוקדש לאל הנפחות במיתולוגיה היוונית. המקדש הזה נבנה בשנת 449 לפני הספירה והוא המקדש השמור ביותר באתונה.

לא רחוק ממנו תוכלו לראות את הסטואה של אטלוס ואת כנסיית השליחים הקדושים שנבנתה במאה ה-11, להנצחת פועלו של השליח הקדוש פאולוס.

במוזיאון שבאגורה העתיקה תוכלו לראות רבים מהממצאים שנמצאו באתר במהלך השנים.


#מהי האגורה היוונית?
האגורה ביוון העתיקה הייתה מקום שבו נאספו תושבי ערי-המדינה ואליו הגיעו, כמו במרכז הערים בכל התקופות, כדי לקנות, להתרועע, לשמוע חדשות ולרכל.

באגורה היוונית, בין קניות לשיחות, אסיפות והטפות, נולדו תמיד יוזמות, תככים, מריבות ופיוסים. כאן היה המרכז של העיר והמקום העיקרי שבו יכולת להגיע אל האנשים המעניינים.


#טיפים
חוץ מכניסה לכל האתרים שבו, כרטיס הכניסה לאָגוֹרָה העתיקה מקנה גם כניסה למספר אתרים נוספים באיזור, כמו האקרופוליס, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש. בעונת התיירות, בחודשי יולי-ספטמבר, הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה חופשית בכל יום א' הראשון לכל חודש.


ביקור במקום:

https://youtu.be/dPTs2Yu8k_k


הדרכה:

https://youtu.be/swVFXvplfDA
האַגוֹרָה הרומית
#על האַגוֹרָה הרומית

האַגוֹרָה הרומית (Roman Agora of Athens), או הפורום הרומי כפי שהיא מכונה לעתים, נמצאת בסמוך למגדל הרוחות שבאגורה העתיקה. האגורה הזו נבנתה על ידי הרומאים ששלטו כאן, כהמשך לאגורה המקורית, שהפכה בתקופת השלטון הרומי באתונה, לגן ארכיאולוגי וסוג של מוזיאון עתיקות.

כמו באגורה העתיקה, השוק הרומי שכאן היה מרכז לתושבי העיר באותה תקופה, ובו התקיים חלק גדול מחיי המסחר והחברה של העיר.

האגורה הרומית הייתה קטנה מהאגורה היוונית והעתיקה יותר. היא נבנתה בשנת 11 לפני הספירה, בסגנון דורי. היו אלה יוליוס קיסר ומנהיגים רומים אחרים ששלטו באתונה והקימו בה לא רק את האגורה שלהם, אלא גם מספר מבנים ומונומנטים באגורה העתיקה ובאקרופוליס.

לשוק של האגורה הוקצה על ידי הרומאים שטח גדול ופתוח, שהוקף מכל צדדיו בשורת עמודים. בצידו המזרחי הייתה שדרת חנויות ובצידו הדרומי מזרקה. מהאגורה הרומית הייתה יציאה אל שירותים ציבוריים.

לצערנו לא ניתן כיום לראות הרבה מהאגורה הרומית באתונה, שכן מרבית המבנים שנבנו בה נהרסו לגמרי או כמעט לחלוטין. בחלק מהמקרים הם נהרסו כדי לבנות מבני פאר ומקדשים בתקופות מאוחרות יותר.


#טיפים
אותו כרטיס כניסה משמש הן לאקרופוליס והן לכניסה למספר אתרים נוספים באיזור, כולל האגורה העתיקה, האגורה הרומית, המוזיאון הארכיאולוגי של קאראמייקוס ועוד.

הכניסה חינם ביום א' הראשון לכל חודש. בעונת התיירות, בחודשי יולי-ספטמבר, הכניסה חופשית דווקא ביום א' השני לכל חודש. בנוסף, בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ, הכניסה חופשית בכל יום א' הראשון לכל חודש.


מבט מקרוב אל האגורה הרומית באתונה:

https://youtu.be/SVSXnan0yME


כך היא נראתה ככל הנראה בימי קדם:

https://youtu.be/NHtiA-8eGDY
מוזיאון בֶּנַאקִי
#על מוזיאון ההיסטוריה והתרבות של יוון

מוזיאון בֶּנַאקִי (Benaki Museum) הוא פנינה של ממש, המציגה את יוון ואת ההתפתחות ההיסטורית והתרבותית שלה. האוסף שבמוזיאון מציע מבט נהדר על ההיסטוריה של יוון ומכסה צדדים שונים בהיסטוריה ובתרבות היוונית.

הממצאים כאן מוצגים קומה אחר קומה, לפי סדר התקופות. הם מתחילים מהתקופה הפרה-היסטורית והאתונאית, דרך התרבות הרומית והביזנטית ונפילת קוֹנְסְטַנְטִינוֹפּוֹל, מאבקה של יוון לעצמאות ולדמוקרטיה במאות ה-19 וה-20 ועד ימינו.

יש כאן שלל מוצגים מרתקים, כולל מוזאיקות מרהיבות והיסטוריות, תכשיטים עתיקים ותערוכת תלבושות מכל רחבי יוון, הנחשבת לאוסף ייחודי ומיוחד במינו.

המוזיאון, שנוסד בשנת 1930, על ידי אספן יווני בשם ארתור בנאקיס מאלכסנדריה, שוכן במבנה מרשים וכולל חנות אמנות משובחת ובית קפה, המציע נוף מרהיב של אתונה.


#טיפים
בימי ה' הכניסה חינם, חוץ מלתערוכות המתחלפות. מדי יום ד' יש כניסה חינם למוזיאון לאמנות איסלאמית.

מתחת לגיל 22 - הכניסה בחינם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/sfWduV4zwcg


מבט מקרוב:

https://youtu.be/BoRsE9XNYKg
מקדש ג'ונגמיו
#על המקדש הקונפוציאני העתיק ביותר בעולם

גשר עץ מחבר בין ארמון צ'אנגדק גונג אל מקדש ג'ונגמיו (Jongmyo), שהוא מקדש קונפוציוס יוצא דופן. המקדש הזה מוקדש לטקסי הנצחה פולחניים, לזכר המלכים והמלכות של שושלת ג'וסון הקוריאנית. הטקסים הללו הם חלק ממסורת שהחלה כאן עוד במאה ה-14. היה זה המלך הראשון בשושלת, שהחל אז את הטקסים הללו, לאחר שאימץ את הדת הקונפוציאנית והפך אותה לדת הממלכה.

המקדש בנוי בתוך יער גדול. הוא נבנה כדי להנציח את זכרם של שליטי שושלת ג'וסון ההיסטורית (אגב, הוגים את השם במלעיל, כמו ג'ונסון). הוא הוכרז זה מכבר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. זהו המקדש הקונפוציאני המלכותי העתיק ביותר בעולם, שעדיין עומד על תילו.

המקדש נבנה על ידי שושלת ג'וסון בשנת 1394. המאוזולאום, המבנה הראשי שלו, נחשב למבנה העץ המסורתי הארוך ביותר בדרום קוריאה. בתוך המאוזולאום החשוב יש 19 חדרים, בהם קבורים 19 מלכים דגולים, שעשו דברים חשובים והצליחו בשלטונם. עימם נקברו גם 30 מלכות, רעיותיהם. במאוזולאום תוכלו לראות טבלאות עץ מיוחדות. בהן, לפי האמונה, שוכנות רוחות המלכים.

אגב, במוזוליאום המשני קבורים עוד 34 מלכים, שמורשתם, מה לעשות, פחות מפוארת...

בכל שנה, ביום א' הראשון בחודש מאי, מתקיים במקדש טקס מסורתי מיוחד ויפה, בהשתתפות מוזיקאים ורקדנים, טקס שהוכרז כנכס תרבותי. הטקס הזה הוא הטקס הקוריאני המסורתי הגדול ביותר בשנה.

לאחר הסיור בחצר המקדש, צאו בצעידה בת 500 מטרים, אל הפגודה העתיקה, המוגנת בלוחות זכוכית. ואגב, ביציאה אל מחוץ לשער הכניסה, תראו פארק קטן שבו נאספים בכל ערב גברים המשחקים במשחק לוח אסייתי שנקרא בדוק (Baduk) ואולי מוכר לכם בתור המשחק הסיני "גו" (Go).


#טיפים
כיום לא ניתן לעבור ישירות, על גבי גשר העץ שבין צ'אנגדקגונג למקדש ג'ונגמיו. למעבר אל המקדש יהיה עליכם לצאת מהארמון ולהיכנס למקדש מכיוון דרום.

המקדש פתוח בין השעות 9:00-18:00 בימות השבוע, כשבימי שלישי הוא סגור.

הכניסה מתאפשרת רק בסיור מודרך ומוצלח, המתקיים כל שעתיים, בין השעות 10:00 ל-16:00.

בימי שבת הכניסה חופשית, אך אין סיורים.

מימין לכניסה תוכלו ללמוד על הדת הבודהיסטית קונפוציאנית, בתצוגה אור-קולית מרתקת. שווה!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/wQMKYy1ReXc?t=57s


פירוט פינות המקדש:

https://youtu.be/c4URshZ4d_o


הדרכה:

https://youtu.be/gzlq0sOYFJw
איסטנבול מודרן
#על מוזיאון האמנות המודרנית באיסטנבול

מוזיאון איסטנבול מודרן (Istanbul Museum of Modern Art) שבלב הנמל הישן של העיר, ממוקם על גדות הבוספורוס, בתוך מה שהיה בעבר בית המכס הישן של הנמל הזה.

המודרן הוא המוזיאון לאמנות מודרנית של העיר ומציג בהתמדה את האמנות הטורקית במאה ה-20, לצד תערוכות מתחלפות של אמנים עכשוויים ויצירות שהושאלו ממוזיאונים בעולם. דומה שהמוזיאון הזה הוא הדוגמה הקלאסית לפנים אחרות ומעניינות של המטרופולין הענקי המשמר בדרך כלל דווקא מוצגים היסטוריים ובני מאות שנים.

כמו ה"טייט מודרן" שבלונדון, האח הגדול וההשראה לאיסטנבול מודרן, גם כאן מדובר במבנה תעשייתי מרשים, שהוסב לשמש כמוזיאון לאמנות מודרנית ועכשווית. מדובר בגל של מוזיאונים לאמנות שהוקמו בחללים תעשייתיים נטושים. יש כמה כאלה בבירות אמנות, דוגמת מוזיאון אורסיי בפריז שהוקם בתחנת רכבת ישנה וה"המבורגר באנהוף" בברלין.

אגב, כמו המוזיאון הלונדוני, גם איסטנבול מודרן ממוקם על גדות המים. במקביל ולצד הצפייה ביצירות שמסביב, חלונות גדולים מאפשרים ממנו מבט אל הבוספורוס ואל צריחי המסגדים שמסביב. חווייה מיוחדת ללא ספק.

החלל הבהיר והגדול של המוזיאון מהווה אכסניה לקהל של שוחרי אמנות, בדרך כלל אנשים צעירים ומעודכנים, אנשי העולם הגדול.


#טיפים
בימי חמישי הכניסה חינם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/WK0Ne8lFWVA


מוזיאון סורוייה
#על המוזיאון שבבית הצייר

מוזיאון סורוייה (Museo Sorolla) מוקדש לאחד מגדולי הציור של ספרד במאה ה-20. הוא נמצא במה שבחייו היה ביתו של הצייר. בקומתו הראשית של המוזיאון ניתן לראות גם את הסטודיו של סורוייה.

סורוייה, מגדולי ומהמעולים שבציירי ספרד במאה ה-20, התפרסם במגוון הציורים היפים שלו, שנעו בין ציורי פורטרטים נהדרים, ציורים היסטוריים יפים ותמונות נוף מרהיבות. הגיוון הוא גם בסגנונם ובאופיים של הציורים הללו.

ועל אף שבאוסף המוצג בבית מככבים הציורים של סורוייה, ניתן לראות גם לא מעט מעבודותיו המגוונות בתחומים כמו פיסול, קרמיקה, עיצוב רהיטים ותכשיטים. מחוץ לבית ניתן להתרשם גם מגניו הנאים של הבית שתכנן האמן בעצמו, בשנותיו האחרונות.


#טיפים
בימי א' הכניסה חופשית.

כנ"ל לילדים ובני נוער עד גיל 18 ומבוגרים מעל גיל 65


מבט מקרוב:

https://youtu.be/NpramEoWj38


ויצירות שניתן לראות כאן:

https://youtu.be/SXh-oTVPt4w
ספריית הנטינגטון
#על הספרייה שהיא ממש לא רק ספרייה

בשנת 1903 קנה הנרי הנטינגטון חווה גדולה ופעילה בסן מרינו. לאחר מותו היא הפכה לספריית הנטינגטון (Huntington Library) - מוסד של ממש בלוס אנג'לס. מדובר בשילוב נדיר בין ספרייה נפלאה, עם מוזיאון אמנות מקסים, אוסף רהיטים מהמם וגנים בוטניים נהדרים.

הספרייה שבמקום כוללת, בין השאר, אוסף מרתק של ספרים עתיקים, תרגומים נדירים, כתבי יד, מהדורות מיוחדות או עתיקות, שכל חובב ספרים יחווה בעוצמה את ההנאה מצפייה בהם.

יש כאן ספרים מתקופות שונות - החל מימי הביניים ועד לספרות המאה ה-19. הם מחולקים ל-3 מתחמים - ספרי אסטרונומיה, לידם ספרי הפיזיקה, ובאולם משותף אחר - ספרי ביולוגיה ורפואה, כשחלק מהם עמוסים באיורים מקסימים, כמו שרבים הכירו בספרים של המחצית השנייה של המאה העשרים, רגע לפני שהוחלפו בצילומים.

במוזיאון שבמבנה מוצגות יצירות משל אמנים אירופים מהמאות ה-18 וה-19 והמון אמנות אמריקאית מהמאה ה-17 ועד אמנות מודרנית אמריקאית. יש כאן גם תצוגה מדעית על רעיונות ששינו את העולם ועוד.

הריהוט שמוצג כאן הוא מאוסף הרהיטים העשיר והמגוון של צ'ארלס והנרי גרין. חוץ מרהיטים תוכלו לראות כאן שנדלירים, מנורות, שטיחים ועוד.

בגנים הבוטאניים והמפורסמים של הספריה תוכלו ליהנות ממגוון מקסים של מעל 14 אלף עצים ומגוון צמחים ופרחים וגני נוף נפלאים. שימו לב במיוחד לגן המדברי, לגן הסיני ולגן היפאני מרהיבי העין. הם משתרעים על שטח של 120 אקרים. מלבד הגנים הללו וגינת הזן, יש כאן גנים מעוצבים רבים, ביניהם גן שייקספירי, גן שושנים, גן אוסטרלי, גן צמחי תבלין ואפילו ג'ונגל בזעיר אנפין, עם עצי בונזאי זעירים.


#טיפים
ביום חמישי הראשון של כל חודש הכניסה חופשית, אבל יש לשריין כרטיסים מראש באתר שלמטה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-o5vgyk8L_0


וטיול בגנים הבוטניים של ספריית הנטינגטון:

https://youtu.be/3MF4E753ups
ארמון וִילָאנוֹב
#על ארמון הפאר המלכותי

ארמון וִילָאנוֹב (Wilanów Palace) הוא אחד מאתרי החובה במיוחד לחובבי הארמונות והפאר. אין מה לומר, הוא בהחלט אחד מהאתרים היפים ביותר בוורשה. אולי לכן הוא נחשב לגרסה המקומית של ארמון ורסאי. אמנם מדובר בארמון קטן בהרבה מארמון ורסאי הצרפתי, אך הוא עדיין מרשים ומלא הדר. אחרי הכל, ארמון וִילָאנוֹב שימש כארמון הקיט של מלך פולין.

הארמון הזה נבנה במקור עבור המלך יאן סובייסקי השלישי, שהציל את פולין מידי הטורקים במאה ה-16. בנייתו החלה במאה ה-17 והסתיימה במאה ה-19. לאורך תקופה הוא שימש כארמון הקיט של המלך. לאחר מותו של מלך פולין, הועבר הארמון לבניו ולאחר מכן למשפחת אצולה.

בתחילת המאה ה-19 נפתח במקום המוזיאון הראשון של פולין והוצגו בו עתיקות מאיטליה. עד היום מוצג בו אוסף איטלקי של כלי ציד, תמונות, חפצי אומנות, ציורים מקוריים, רהיטים, פריטי לבוש ועוד.

שימו לב לגנים הרחבים שמסביב לארמון, גן בארוקי מסורתי וגן אנגלי בהשפעה סינית. מעבר לגנים יש בו גם אגם, מבוך וכמה מבנים קישוטיים. ניתן לטייל בהם או להשכיר סירת משוטים ולשוט בסביבה.


#טיפים
ביום ה' הכניסה לארמון ולגנים היא בחינם. אבל בכל אופן הגיעו חצי שעה לפני הפתיחה, הצטיידו בכרטיסים בביתן הצהוב לפני הכניסה ולכו לעמוד בתור בכניסה לארמון.

הכניסה לארמון עד השעה 15:30.


מבט מעין הציפור:

https://youtu.be/f7Mc04XQMPs


ומקרוב על הארמון:

https://youtu.be/q4WIfEB-TmQ
הגלריה הלאומית לאמנות זרה
#על מוזיאון האמנות הגדול ביותר בבולגריה

הגלריה הלאומית לאמנות זרה (National Gallery for Foreign Art), שבעיר סופיה, מציעה אוסף מגוון ומסקרן של אמנות בינלאומית.

הגלריה נחשבת למקום הנכון בעיר לראות בו אמנות של אמנים שאינם בולגרים. עד 2015 היא הייתה מוסד עצמאי. מאז אותה שנה היא נמצאת עם הגלריה הלאומית באותו בניין.

המוזיאון הזה ראוי לביקור, גם אם ההרגשה כאן לעתים שאוסף האמנות המוצג בו לא הורכב על פי קו מנחה כלשהו, אלא יותר מזכיר אוסף מקרי של פריטים אקלקטיים.

בעינינו הביקור בגלריה הלאומית לאמנות זרה הוא חובה לאוהבי אמנות המבקרים בעיר, גם בזכות בניין הגלריה הניאו-קלאסי. במקור הוא היה ארמון ההדפסים, שנבנה כאן במאה ה-19 והוא מרהיב ביופיו.


#מה תראו כאן?
לפניכם מוזיאון בן מספר קומות בחלל התצוגה שזכה כאן לשם National Gallery Square 500.

בקומת הקרקע מוצגים גילופי עץ הודיים מרהיבים מהמאות ה-19 ו-20. לצידם תצוגת גילופי עץ ממערב אפריקה, לצד תערוכת הדפסים יפניים צבעוניים ויפים. עוד בחלל הקומה שלל פסלים קתוליים שהובאו מגואה.

קומה שמעליה מחולקת לכמה גלריות. כאן מוצגים ציורים של אמנים מאירופה, מרביתם לא מוכרים במיוחד אבל יצרו פנינים וציורים יפים בהחלט.

לצידם מוצגות כאן טיוטות ושרבוטים של אמנים מסוף המאה ה-19, כולל סקיצות ארד מאת דָגָה, מאטיס והפסל הצרפתי הנודע אוגוסט רודן. מי שיצר את "האדם החושב". זוכרים?

חפשו את רישומי העיפרון של מילֶה, את עבודות של אמן האר נובו אלפונס מוּחָה (Mucha) מצ'כיה ואת פסל החזה של מאדאם דו בובארי של ז'אן ז'אק קאפיירי (Caffieri).

התצוגות בקומה העליונה משתנות מעת לעת והיא למעשה חלל תצוגה לתערוכות מתחלפות של יצירות אמנות בת זמננו.


#טיפים
הכניסה חינם לילדים עד גיל 12, לתלמידי אמנות בכל גיל, לעיתונאים ולאנשים עם מוגבלויות.

כניסה חינם לכולם בימי ראשון.

התוויות וההסברים ליצירות הם באנגלית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/9J641-ZNl5Y


מאוסף המוזיאון המאוחד:

https://youtu.be/pYtD7k4ui6Q
המוזיאון לאמנות אסייתית
המוזיאון לאמנות מודרנית
מוזיאון ני קרלסברג גליפטוטק
מוזיאון האמנות של סינגפור
אקרופוליס


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.