» «
המוזיאון האתנוגרפי הפתוח של טביליסי
המוזיאון האתנוגרפי הפתוח
#על המוזיאון העממי מסורתי של טביליסי

המוזיאון האתנוגרפי הפתוח של טביליסי (Open Air Museum of Ethnography) הוא מוזיאון המציג אוסף מרשים מאוד של חפצים עממיים ועבודות יד מרחבי המדינה.

המוזיאון הוא פתוח מכיוון שכל מה שהוא מציג הוא תחת כיפת השמיים ולא תחת גגות או בניין מקורה כמו במוזיאון רגיל.

בשטח המוזיאון מגוון בתים ומבני אדריכלות עממית גאורגית, לצד עבודות יד שהובאו לכאן ממחוזות גאורגיה השונים.

המוזיאון האתנוגרפי הפתוח נוסד ב-1966. בשנת 2004 הוא סופח למוזיאון הלאומי הגיאורגי והפך לשלוחה שלו.


#מה תראו כאן?
במוזיאון האתנוגראפי הפתוח של טביליסי תוכלו ליהנות מתערוכה גדולה של אדריכלות מסורתית גאורגית ושלל מוצגים אותנטיים המדגימים צדדים שונים בתרבות העממית של המדינה העתיקה הזו.

למוזיאון, הממוקם בעלייה לאגם הצבים, אוסף גדול ומרשים מאוד שערוך כמעין כפר היסטורי, עם מעל 70 בתים, לצד מתקנים חקלאיים שמאפיינים אזורים שונים בגאורגיה, לשעבר גרוזיה.

כאן ניתן להתרשם מאורח החיים במחוזות השונים במדינה. מעניין כאן לצפות באלפי מוצגים שונים, כולל בגדים, כלי עבודה, דברי אומנות, ציוד לחקלאות ועבודות יד ועוד רבים המאפיינים את הפולקלור הגיאורגי בתקופותיו השונות.


#טיפים
הכניסה חינם לילדים עד גיל 6.

מבקרים בקיץ? - בררו את מועד פסטיבל הפולקלור הגיאורגי המתקיים כאן מדי קיץ ונסו להגיע לחוויה מיוחדת זו.

אחרי הביקור כאן, שווה להמשיך ברכבל או ברגל, לבילוי חופי באגם הצבים הסמוך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/e7_ldHL0b-s


ביקור במקום:

https://youtu.be/omXP2XKKngk


מהאוויר:

https://youtu.be/y20hzDu3lh0


בעלי מלאכות עתיקות:

https://youtu.be/1HgtWLDxDgw
מוזיאון הכפר
מוזיאון הכפר
#על המוזיאון האתנוגרפי, הפתוח והמסורתי

החיים וההרגלים הכפריים הם בעלי חשיבות רבה בהיסטוריה של רומניה. לכל אזור ברומניה בתים ומבנים המאפיינים אותו. במוזיאון האתנוגרפי המדהים שלפניכם תוכלו לראות מאות דגמים של מבנים כפריים, מהאזורים השונים ברחבי רומניה.

מבתי המגורים של האיכרים, דרך כנסיות העץ, בתי המלאכה, טחנות הרוח ועוד - כאן יורדים עד לפרטים הקטנים ביותר. תוכלו לראות כאן את הבתים עם גגות הקש, את ערימות החציר, חביות היין ועוד. הפרטים מגיעים עד לכדי תנורי בישול, עגלות חקלאיות ואפילו פריטי לבוש אותנטיים.

מוזיאון הכפר ממוקם בקצה פארק הרסטראו ומטרתו לתאר למבקרים את החיים בכפר הרומני הטיפוסי. הוא נחנך ב-10 במאי בשנת 1936, בנוכחותו של המלך קרול השני. לציבור הוא נפתח כשבוע לאחר מכן. תוכניות בניית הכפר בוצעו אז על ידי הסופר, המחזאי, הבמאי ומעצב הבמה ויקטור יון פופה. המימון לבניה הגיע אז מהקרן לתרבות המלכותית.

היום המוזיאון הוא אחד מאתרי התיירות המובילים בבוקרשט. שטחו של הכפר המדומה כ-100,000 מטרים רבועים והוא מכיל 272 מבנים מקוריים, שלמעשה מצליחים לאפשר למבקרים, שלא מגיעים לכפרים הנידחים של רומניה, לראות וללמוד על צורת החיים וסגנון הבנייה בהם.

בכדי לבנות את המוזיאון פורקו הבתים לחלקים, פיסה אחר פיסה. הם הובאו לבוקרשט, באמצעות רכבות, עגלות או סירות, הורכבו מחדש במתחם המוזיאון וחזרו לפעול, הפעם במוזיאון.

המבנה העתיק ביותר כאן נבנה במאה ה-17 וה"חדש" ביותר במאה ה-19. יש בכפר שכאן מעין "קהילות", שהתארגנו כך שיוכלו לענות לצרכים היומיומיים שלהם. אפילו הבגדים שבהם הם משתמשים נתפרים באופן ידני.


#טיפים
בכניסה למוזיאון יש חנות מזכרות יקרה כצפוי. אתם ממש לא חייבים לקנות בה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/D9V8EuvAZ1Y


ומלמעלה למטה:

https://youtu.be/Z_w2ka8CODc
מוזיאון סונה ואינן
מוזיאון סונה ואינן
#על המוזיאון האתנוגרפי של אנטליה

המוזיאון האתנוגרפי של העיר, בשמו הרשמי מוזיאון סונה ואינן (Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Museum), עוסק באתנוגרפיה, היסטוריה, ארכיאולוגיה ואומנות באנטליה והסביבה. מוצגים בו אוספים ותצוגות של אומנות ומלאכת יד ולצד אלה מתקיימים כאן קונצרטים ואירועי תרבות.

זהו מוזיאון עממי, בו תוכלו לראות אוסף מרשים של עבודות יד ואומנות עממית. יש כאן החל משטיחים ותלבושות מסורתיות ועד לתצוגה של צורות חיים שונות, מהעבר של אנטליה וסביבתה.

המוזיאון שוכן בשני מבנים היסטוריים בקלאיצ'י (Kaleiçi), העיר העתיקה של אנטליה. בקאלאיצ'י צמחה מורשת העיר ויש המכנים את המוזיאון הזה בחצי הלצה מוזיאון קאלאיצ'י.

שני המבנים נרכשו על ידי קרן סונה ואינאן ובשנים 1993 ו-1995 עברו שחזור ושיפוץ יסודי ומקיף.

המבנה הראשון הוא עות'מאני, בית טורקי טיפוסי, מוקף בגן גדול ומרשים. בשחזור שלו הוסרו לא מעט תוספות שנוספו לו עם השנים ושלא היו חלק מהמבנה המקורי.

שלושת החדרים שבבקומה העליונה של הבית מוקדשים למוזיאון האתנוגרפי. מוצגות בהם סצינות מחיי היומיום במחצית המאה ה-19. רואים כאן תלבושות, חפצים, ריהוט, כלי נגינה ועיצוב פנים בסגנונות אופיינים לימים והתקופות ההם.

הבניין השני הוא מה שהיה בעבר כנסיית סנט ג'ורג', בה התפללה הקהילה היוונית-אורתודוכסית שהתגוררה בעיר. כאן מוצגים כלים שונים, כמו כדים וצלחות, לצד עבודות קרמיקה מרהיבות בדיוק ובאיכות שלהן. בחדר אחר מוצגים ציורים ראליסטיים ונפלאים, בהם ניתן להתרשם כיצד נראתה אנטליה של ימים עברו.

קרן סונה ואינאן קיראץ', משפחת פטרוני ואספני האמנות מהחשובות בטורקיה, היא גם זו שאחראית למרכז החדש לתרבות ואמנות של אנטליה. ממש כמו מוזיאון "פֶּרָה" באיסטנבול, גם מרכז זה מוקדש לתצוגת החיים בימים ההם באנטליה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3rN9g7EVwdU
המוזיאון הפתוח סוראסארי
המוזיאון הפתוח של הלסינקי
#על המוזיאון הפתוח של חיי הכפריים

על אי ליד הלסינקי ממוקם לו המוזיאון הפתוח של פינלנד, מוזיאון סורסארי (Seurasaari Open Air Museum). כאן תוכלו לבקר בבתי עץ מגוונים וללמוד כיצד חיו הפינים במאות הקודמות, הרבה לפני העידן המודרני.

בניגוד למוזיאונים דומים במקומות שונים בעולם, המוזיאון הפתוח הזה נמצא בסמוך למרכז הלסינקי, על אי קטן המקושר אל היבשה באמצעות גשר.


#מה תעשו כאן?
המוזיאון הפתוח הוא אמנם בלב העיר, אך מרגיש כמו מקום כפרי וירוק. מוצגים בו בתים ומבנים עתיקים, בתוך מעין חוות עתיקות מימים עברו.

בין מבני העץ ברובם, שהובאו לכאן מכל רחבי פינלנד, תראו בתי אחוזה, בתי חווה ואפילו כנסייה משנת 1686 בשם "כנסיית מקרונה".

יש במוזיאון הפתוח סיורים בבתים, מגוון מוצגים אותנטיים מהעבר, יחד עם הדגמות של בעלי מקצוע שמדגימים כיצד עבדו בימי קדם.

כך למשל תוכלו לבקר כאן בבית עץ עתיק (Meilahti 7), בו מוצגת תערוכת שטיחים מקומיים וטקסטיל מסורתי. יש גם צפייה באורגים בעבודה.

במוזיאון הפתוח תוכלו לראות הרבה סוגים של ציוד חקלאי וכלי בית מהמאה ה-17 ועד ימינו, שהובאו מרחבי פינלנד.

ילדים ייהנו כאן מפעילויות רבות ברחבי המוזיאון, עבודות יצירה ברוח בימים ההם, פינות ליטוף של חיות משק ועוד.


#טיפים
המגיעים ברכב יחנו ליד גשר סוראסרי (Seurasaari) או ליד מגרש הספורט של מילאטי (Meilahti).


מבט מקרוב:

https://youtu.be/5bCUnI-XuIo


ביקור במקום:

https://youtu.be/xjcLIuSLE7M


הדרכה:

https://youtu.be/3Exl-fBCe0Y


סנאים:

https://youtu.be/nMxKneXibn0

מוזיאונים אתנוגרפיים

המוזיאון האתנוגרפי בטומי
המוזיאון האתנוגרפי של בטומי
#על מוזיאון האתנוגרפיה של בטומי

במרחק של 20 דקות מבטומי, נמצא המוזיאון האתנוגרפי של העיר (Batumi Ethnographic Museum). זהו מוזיאון המתאר את החיים בסביבת העיר ואת המורשת הגאורגית.

כל המקום מתבסס על עבודותיו של אמן גילוף עץ בשם כאמל טורמניצ'י. לאורך שנים רבות הוא פיסל וגילף אלפי פריטים ותמונות וסיפורים מחיי היומיום בגיאורגיה.

המוזיאון המיוחד מגלם היטב את ההיסטוריה השבטית במחוז אצ'אריה, כפי שהתפתחה לאורך דורות רבים, מאז ימי קדם.

תראו כאן את המורשת הגאורגית כפי שהיא באה לידי ביטוי בתרבות, במשפחה, חקלאות והאמנות המקומית לאורך השנים.

במוזיאון אלפי פריטים ומאות פסלים מגולפים בעץ המתארים רגעים וסצנות מתולדות העם הגאורגי ומאורח חייו.

במוזיאון, שזכה לכינוי "Borjgalo", משמשות בנותיו של האמן, בתור מדריכות ואוצרות לעת מצוא.


#על האמן?
עוד כשהיה תלמיד בבית ספר יסודי היה האמן כאמל טורמניצ'י נוהג לגלף בעץ. מאז הוא גילף מאות דמויות המתארות שלבים וזמנים בהיסטוריה של העם הגאורגי.

כיום, מעל 40 שנים מאז החל לגלף, מבקר עדיין האיש החרוץ והמוכשר הזה לא מעט במוזיאון שהקים. הוא פוגש כאן מבקרים ולא פעם אף מדריך ונותן הסברים קצרים על עבודותיו ופעילותו האמנותית.


#טיפים
המוזיאון ממוקם מחוץ לעיר אך הוא שווה את המאמץ.

יש אפשרות לסיור חינמי באנגלית. המדריכים בקיאים ואדיבים והם הופכים את הביקור כאן לנעים ומלמד עוד יותר.

לא פעם נמצא במוזיאון האמן כאמל בעצמו ומרגש מאוד לפגוש אותו. עם כניסתכם שאלו אם הוא נמצא.

בחנות המזכרות ניתן לרכוש פריטי עץ מעשה ידיו של האמן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/1PMBIxsjvFY


ביקור במקום:

https://youtu.be/wHMwYSwMfsc
מרכז התרבות היידר אלייב
מרכז התרבות היידר אלייב
#על המבנה המודרניסטי לזכר מנהיג באקו

מרכז התרבות היידר אלייב (Heydar Aliyev Centre) הוא מבנה חדשני ומרהיב, מופשט בצורתו וגלי, המצטיין בקימוריו המיוחדים.

המבנה הזה, שהפך לאחד מסמלי באקו המתחדשת, נבנה במקור כשיר הלל לנשיא אזרבייג'ן בעבר היידר אלייב ואף מוצגות בו תערוכות לזכרו.

אם מצידי המבנה הוא נראה כבניין עתידני וחייזרי לבן, בתצפית מהאוויר רואים שמרכז התרבות היידר אלייב מעוצב בצורת חתימתו של המנהיג המנוח, ששלט כאן עד 2003 ושמאז שולט בה בנו.

את המבנה האייקוני, שצורתו היא כשל גלי ים לבנים, ניתן לראות כמבנה המסולסל ביותר באירופה.

תכננה אותו האדריכלית האולטרה-מודרניסטית המנוחה זאהה חדיד, אדריכלית בריטית ממוצא עירקי, שאחראית ללא מעט יצירות מופת אדריכליות בעולם. בשנת 2014 היא אף זכתה על מרכז התרבות הזה בפרס עיצוב השנה של מוזיאון העיצוב הנחשב בלונדון.

במדשאות המשתרעות על פני המרחב שמבחוץ מוקף המוזיאון הלבן בפסלים רבים וצבעוניים של בעלי חיים כמו חלזונות, ארנבות ועוד. הצבעוניות שלהם מנוגדת ובולטת באיזון שלה את הלובן של המבנה המונומנטלי והנוכח כל כך של מרכז אלייב.


#מה תראו בפנים
בתוך המרכז רחב הידיים והמעוצב יש כמה תצוגות ותערוכות, חלקן משתנות ואחרות הן תערוכות קבועות, המוצגות כאן באורח קבע.

בין מוצגי הקבע תראו שלל מזכרות מהשליט אלייב ואוספיו, כולל סיפור חייו וחזונו. יש כאן את צי המכוניות שבהן נסע, רכב השרד ושלל כלי הרכב הפרטיים שלו. אלה מוצגים כאן לצד תצוגת אמצעים אור-קוליים ופרטי מולטימדיה מרהיבים.

בין מוצגי הקבע גם תערוכה של דגמי מבנים מפורסמים במדינה, תערוכת כלי נגינה מקומיים, כולל טאר, קמנצ'ה ודאף, ותערוכת בגדים ופריטי הלבוש המסורתיים של האזרים.

קומה שלמה מוקדשת כאן לדגמים מוקטנים של המבנים המרכזיים בעיר, במעין "מיני באקו" נחמד.

עוד מוצגות בו יצירות אמנות רבות, פריטים ומזכרות מהתרבות האזרבייג'נית ועוד. יש כאן פריטי אמנות שונים, של יוצרים מקומיים מאזרבייג'ן לצד אמנים בינלאומיים וידועים מהעולם.

בנוסף לשלל עבודות האמנות והפריטים מחיי התרבות של אזרבייג'ן, נכללים במבנה המיוחד הזה גם ספריה ואולמות כנסים.


#טיפים
מי שיבואו כשעה לפני השקיעה, יזכו לראות כאן את השמש השוקעת דרך חלונות הענק של המבנה המיוחד הזה. זו שקיעה אחרת וחוויה מיוחדת של ממש.


מבט מהאוויר ומקרוב:

https://youtu.be/H_ReGaTJ92s


מבחוץ:

https://youtu.be/GMYUl_JT678


ביקור במקום:

https://youtu.be/kCRUmSoEeEk


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.