» «
המוזיאון הארכאולוגי הלאומי
המוזיאון הארכיאולוגי הלאומי פירנצה
#על המוזיאון הארכיאולוגי של פירנצה

המוזיאון הארכאולוגי הלאומי (Museo Archeologico Nazionale) בפירנצה הוא מוזיאון המציג ממצאים עתיקים ופריטים ארכיאולוגיים מכל רחבי איטליה והעולם.

המוזיאון, שראשיתו באוספי העתיקות של משפחת מדיצ'י העשירה, ממוקם בארמון דלה קרוצ’טה שליד גלריית האקדמיה.


#מה תראו כאן?
במוזיאון הארכיאולוגי הלאומי נכללים אוספי מוצגים מהמאה ה-8 לפני הספירה ועד התקופה הרומית. חלק מהממצאים הם מהתקופה האטרוסקית בצפון איטליה. אוספים נוספים הם האוסף היווני מהתקופה האטרוסקית ואוסף התקופה הרומית.

במוזיאון המצרי, שממוקם באגף נפרד, תפגשו אוסף ממצאים גדול מהתרבות המצרית העתיקה. באוסף 9 גלריות שונות עם קרוב ל-15 אלף מוצגים. למעשה, מדובר באוסף המצרי השני בגודלו באיטליה, אחרי המוזיאון של טורינו.


#תולדות המקום
המוזיאון הארכיאולוגי של פירנצה ממוקם בארמון דלה קרוצ’טה בעיר. הארמון נבנה עבור הנסיכה מריה ממשפחת מדיצ’י, בתחילת המאה ה-17.

המוזיאון עצמו נחנך כאן באירוע רב חשיבות שהשתתף בו מאחד איטליה הגדול ויליד העיר, המלך ויטוריו אמנואלה השני.

כמו המוזיאון לחקר הטבע בעיר, מוזיאון לה ספקולה, גם אוספי המוזיאון הארכיאולוגי הראשונים מקורם באוספים פרטיים של משפחות מדיצ’י ולוריין, משפחות האצולה העשירות בפירנצה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/mDf9jjGMPEg


ביקור במקום:

https://youtu.be/JFXvVyWoltQ?si=BuKPn4_WFM4b9ybX


שרים במוזיאון:

https://youtu.be/K4Rqv8hF3t8?feature=shared
מוזיאון לה ספקולה
מוזיאון לה ספקולה
#על מוזיאון מדעי הטבע ותולדות חקר הטבע

מוזיאון לה ספקולה (Museo di Storia Naturale La Specola) בפירנצה הוא המוזיאון המדעי העתיק ביותר באירופה. אך הוא לא בדיוק מוזיאון טבע, לפחות לא כמו אלו שאנו מכירים בעידן המודרני.

מדובר במוזיאון אקלקטי שמציג יותר את ההיסטוריה של חקר הטבע, מאשר את הטבע עצמו. זה נעשה באמצעות אוסף של מכשירים עתיקים, לצד פריטים רבים שמספרים את תולדות מדעי הטבע והמחקר המדעי בתחום כמו שנעשו במאות ה-17-18.

ממוקם בקרבת ארמון פיטי, בגדה הדרומית של העיר, ספקולה משמעותו באיטלקית מצפה כוכבים. הסיבה לשם זה היא מצפה הכוכבים האסטרונומי שנבנה כאן בסוף המאה ה-18 והפך עם הזמן לחלק מהמוזיאון.

המוזיאון, שנפתח לקהל הרחב בשנת 1775, מציג מאז אוסף גדול של מאובנים, פוחלצים, צמחים אקזוטיים ומינרלים שנאספו לאורך דורות בידי בני משפחת מדיצ’י העשירה.


#מה תראו כאן?
ב-34 חדרי המוזיאון תראו מגוון פריטי מחקר ותצוגות היסטוריות של מדעי הטבע. ראשונים יהיו מכשירים מדעיים ורפואיים מימים עברו.

את בעלי החיים מייצג כאן אוסף פוחלצים מרשים, שגילו כמעט 400 שנה. אחד מגדולי הפריטים כאן הוא פוחלץ של ההיפופוטם שמשפחת מדיצ’י החזיקה בגני בובולי, בתור חיית מחמד.

פריטים מעניינים נוספים הם דגמי שעווה אנטומיים מהמאה ה-17. הם הועתקו מגופות אמיתיות ושימשו אז ללימודי הרפואה. מדובר במודלים מוקפדים שרמת הדיוק והריאליזם שלהם נחשבה גבוהה ביותר והפכה אותם אז למפורסמים בכל העולם.

לבסוף תראו גם דברי אמנות מעניינים כמו ציורי פרסקו ופריטי פייטרה דורה (ציור באבן). אלה פריטי אמנות חזותית שבהם מתוארים הישגים מדעיים, מהחשובים בתולדות המדע האיטלקי בתקופת הרנסאנס.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/2SzvmTjgWEk


בלוגרים:

https://youtu.be/NvjleWyRx5U


ביקור במקום:

https://youtu.be/W9jqB5Ubkuw


הדרכה:

https://youtu.be/VgEEUBGwJq0


מוצגים:

https://youtu.be/qtiz0ClfMSo
מוזיאון לאונרדו דה וינצ'י
מוזיאון לאונרדו דֶה וִינְצִ'י
#על המוזיאון המוקדש לגאון והמצאותיו הטכנולוגיות

מוזיאון לאונרדו דֶה וִינְצִ'י (Leonardo Da Vinci Museum) הוא לא עוד אחד ממוזיאוני האמנות הרבים שממלאים את העיר פירנצה. אמנם לאונרדו היה אמן דגול אבל הוא היה איש אשכולות, שעסק גם במחקר, הנדסה, המצאות ולמידה.

המוזיאון, שמציג את פועלו של לאונרדו דה וינצ'י, מספק אפשרות נהדרת להציץ למוחו של גאון ולבחון כיצד יכולים היו רעיונותיו להתממש, אילו היו יוצאים לפועל. את המצאותיו, שבאו לידי ביטוי בתרשימים, השרטוטים והרישומים שהוא הותיר אחריו, הביאו כאן לידי מימוש. זה נעשה בשלל מודלים מסקרנים שניבנו במיוחד לתצוגה ומעוררים פליאה והשתאות על גאונותו של מי שחשב ותכנן כל כך הרבה המצאות שלקח להם עוד מאות שנים כדי להבשיל ולהתממש.


#מה תראו ותעשו כאן?
במוזיאון לאונרדו דה וינצ'י תוכלו לעבור מעין מסע כרונולוגי בסיפור חייו של גאון הרנסאנס ולהכיר את עבודותיו ההנדסיות, המדעיות והאמנותיות של הממציא והאמן פורץ הדרך והרב-תחומי שהוא היה.

כמובן שאת מירב תשומת לבכם במוזיאון יתפסו הדגמים האיכותיים שניבנו תוך הקפדה על כל פרט, היישר מהתכניות והשרטוטים של הממציא.

יש כאן דגמים של המצאות ומנגנונים שתכנן לאונרדו, שהקדימו את זמנן בשנים רבות, כולל המצנח, המסוק והטנק שלו ועוד המצאות שבמהלך ההיסטוריה יומצאו מחדש על ידי אחרים ושאנו משתמשים בהם עד היום.


#טיפים
המוזיאון מרגיש כאילו הוא פונה לילדים, אבל מבוגרים ייהנו כאן גם הם.

בקרו בחנות הספרים והמתנות הנחמדות של המוזיאון ולו כדי להתרשם מלא מעט פריטים שווים, כולל כאלו שנעשו ברוח היצירתיות של לאונרדו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/R0K_hcKpM6U


ביקור במקום:

https://youtu.be/eFMDJ-nbFbA


דגמים ומכונות שתכנן לאונרדו:

https://youtu.be/qpbur37ObA0
מוזיאון פייטרה דורה
מוזיאון פייטרה דורה
#על המוזיאון המוקדש לכלי הפסיפס

מוזיאון פייטרה-דורה (Opificio delle Pietre Dure), הממוקם בקרבת גלריית האקדמיה בפירנצה, הוא מוזיאון קסום, יפה ומיוחד, הנחבא אל הכלים ושכמעט ניתן לפספס. הנאה מובטחת כאן לחובבי עיצוב ויופי.

במוזיאון הקטן שלל יצירות פייטרה דורה (ציור באבן) מדהימות שאין לפספס, כולל עבודות פסיפס, עשויות שיש, מינרלים ואבנים חצי יקרות.

עבודות השיבוץ הן לא פעם מרהיבות כל כך, עד שקשה לתארן במילים ולהתפעל מיופיין. יש בו עבודות מדהימות ומהפנטות, שאפשר לשקוע בכל אחת מהן לפרטי פרטים.

בקיצור, זהו מוזיאון קטנטן, בלי הרבה חדרים, המהווה כאן מעין בונוס לרוכשים כרטיס כניסה משולב לגלריה אופיצי, ארמון פיטי וגני בובולי.


#מה זה "פייטרה דורה"?
טכניקת ה"פייטרה דורה" היא של מעין ציור באבן. משמעות המושג "פייטרה דורה" באיטלקית היא "סלעים קשים". בעבר קראו לטכניקה הזו ציור באבן.

אבל ציור זה לא, אלא יותר דומה לפסיפס. רק מה? - "פייטרה דורה" היא סוג של פסיפס דקורטיבי, מעין פאזל אבנים אמנותי שיוצרים כאן על רהיטים וחפצים, תמונות, תבליטים, תכשיטים וכדים.

עבודות כאלה אפשר גם לנייד ממקום למקום. זאת בניגוד לפסיפס, שהוא קישוט קבוע על הארץ או הקיר ורואים בו את החיבור בין האבנים והטיח שמדביק ביניהן. בעבודות פייטרה דורה החיבור בין האבנים מושלם וכמעט ולא נראה.

אז עבודה אופיינית בטכניקת פייטרה דורה מורכבת מאבנים קטנות ורבות, כשאחרי השיבוץ שלהן הן לוטשו בליטוש מיוחד. העבודה, אם היא תמונה, ממוסגרת מסביב והשיוף וההתאמה מדויקים כל כך עד שהיא נראית כיחידה שלמה וללא כל הפרדה.


#מה תראו ותעשו כאן?
במוזיאון הקטנטן תראו אוסף מרהיב של יצירות פייטרה דורה. אלה כוללות שולחנות פסיפס, כדים, שידות וצלחות קיר, כולן מעוטרות בטכניקת הפייטרה דורה המרהיבה.

העבודות שמוצגות במוזיאון הן כה מושלמות ויפות, שלא פעם קשה להאמין שאינם ציור אלא פסיפס שנעשה משילוב של אבנים לציורים מושלמים.

בקומה העליונה תוכלו לראות כלי עיבוד ועבודה שונים, המשמשים ליצירת עבודות הפייטרו דורה.


#טיפים
הכניסה חינם למי שרכשו כרטיס למוזיאון אופיצי.

אין להיכנס לחצר המקום, בה משחזרים עבודות ישנות. אפשר רק להציץ אליה מהכניסה.

הסרט הקצר שמוצג בקומה השנייה בהחלט מומלץ.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3mzMtVMqf_M


בלוגרים:

https://youtu.be/BHE7xnQ2mmQ


הדרכה לאמנות הזו:

https://youtu.be/rMFBKWO0ra8

מוזיאונים בפירנצה

מוזיאון הדואומו
מוזיאון האופרה דל דואומו
#על המוזיאון שהוא עצמו יצירת פאר

מוזיאון הדואומו (Il grande museo del Duomo או Museo dell'Opera del Duomo) הוא מוזיאון שנמצא ממש מאחורי הדואומו עצמו. הוא ממוקם במקום בו עמדה בעבר הסדנה של מיכלאנג'לו ובה הוא פיסל את פסל דוד המפורסם.

במוזיאון מוצגות כמה מהיצירות המקוריות והמרשימות שנוצרו במיוחד לקתדרלה המרשימה. יש כאן יצירות מופת מפאר תקופת הרנסנס, כולל של דונטלו (Donatello), מיכלאנג'לו (Michelangelo) וגאונים נוספים.

מוזיאון האופרה של הדואומו עצמו הוא יצירת מופת בפני עצמה. המוזיאון נפתח ב-1891, בצמוד לקתדרלה ממזרח. פתיחתו המחודשת בשנת 2015 הציעה אכסניה ראויה ליצירות המופת מתקופת הרנסנס שבו.


#מה תראו כאן?
מוזיאון יצירות האמנות של הדואומו מציג יצירות אמנות מקוריות שרוכזו מכמה מקומות, בעיקר כנסיות בעיר.

בין השאר תוכלו לראות כאן את "הולדת דוד" (The birth of David) הידועה של מיכלאנג'לו ואת הפייטה של פירנצה (Florence Pietà) שפיסל בזקנתו. שימו לב בה לשלושת האוחזים בגופתו של ישו. אגב, יש סימנים לכך שמסיבה לא ברורה ניסה האמן הנודע להרוס את הפסל הזה, לאחר 8 שנים שפיסל אותו.

עוד תראו כאן את דלתות “שערי גן העדן” (Porta del Paradiso), כנראה היצירה הידועה ביותר במוזיאון האופרה. אלה הדלתות המקוריות שנלקחו משער הבפטיסטריום של סאן ג'ובאני. יצר אותן האמן לורנצו ג'יברטי (Lorenzo Ghiberti).

בקומה הראשונה תראו את תבליטי הילדים המלאכיים של לוקה דלה רוביה (Luca della Robbia) ובסמוך גם את ה”משתוללים” של דונטלו.

עוד במוזיאון האופרה כמה וכמה יצירות של דונטלו, האמן המפורסם. בהן בולטות "ירמיהו" (Jeremiah), "בריאת חוה" (Creation of Eve), "אוונגליסט" (Evangelist), "נביא חסר זקן" (Beardless Prophet) והיצירה הנצחית שלו "מגדלנה חוזרת בתשובה" (Penitent Magdalene).

בקומה האחרונה ממתין לכם מראה העיר כולה ומבט קרוב במיוחד ועוצר נשימה של כיפת הדואומו. זו הנקודה המיוחדת ביותר בפירנצה לצלם אותה.


#טיפים
במוזיאון הדואומו מומלץ על צפייה בסרטון על בניית הדואומו עצמו, הכיפה המרשימה שלו ובית הטבילה. הסרטון הוא לא רק לחובבי אדריכלות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/wS7-zKTkhBw


בלוגרים:

https://youtu.be/pkB-lIZ08w0


ביקור במקום:

https://youtu.be/HibP_cDOr2k


חדר 3 הפייטות של מיכלאנג'לו:

https://youtu.be/xMqFypi-XCs
כנסיית אורסנמיקלה
כנסיית אורסנמיקלה
#על הכנסייה עם פסלי הטובים באמני הרנסנס

כנסיית אורסנמיקלה (Chiesa e Museo di Orsanmichele), בעברית כנסיית מיכאל הקדוש, הייתה בעבר כנסייה ששימשה בעבר כ... אסם תבואה.

בפירנצה של ימי הביניים, עמדו הדת והמסחר בקשרים הדוקים ביניהם. מכאן שהכנסייה הזו מדגימה היטב את הקשר ההדוק שבין הגילדות השונות של בעלי המקצוע בפירנצה והכלכלה בה ובין הדת והכוח בעיר.

ההיסטוריה הזו מסבירה את הייחוד של המבנה המרובע והלא רגיל של בניין הכנסייה, כמו גם את נוכחות פטרוני הגילדות, הם פסלי הקדושים שבחזית הכנסייה.


#מה תעשו ותראו כאן?
במוזיאון שבכנסייה ניתן לראות יצירות משל טובי אמני הפיסול של הרנסאנס. הפסלים הללו משובצים בתוך גומחות המאפיינות את הכנסייה ונמצאות בחזית שלה.

כל אחד מפסלי הקדושים הללו הוזמן מפסל אמן מפורסם אחר. בכל פסל כזה מוצג פטרון אחר, המייצג את אחת הגילדות החשובות בפירנצה.

גילדות הן מעין איגודים מקצועיים - כל גילדה מאגדת בעלי מקצוע מתחום זהה. יש גילדה של סוחרי ירקות, גילדה של חייטים, חקלאים, סנדלרים, ייננים, אופים וכדומה.


#תולדות הכנסייה
כנסיית מיכאל הקדוש נוסדה בשנת 1337, בסמוך לשוק התבואה המקומי, בתור קפלה של מנזר בנדיקטיני. היא הוקדשה אז לרב המלאכים מיכאל, סן מיקלה.

בהמשך המאה ה-14 היא הפכה לאסם תבואה ששימש את גילדות המסחר החזקות והמשפיעות של פירנצה כסוג של מקדש חילוני ומקום מפגש.

לקראת סוף אותה מאה הוסב המבנה שוב לכנסייה, בידי קפלת גילדות המלאכה והמסחר של העיר. לקשתות קומת הקרקע מהמאה ה-13, אלו שבמקור היו לוג'יה של שוק התבואה, הצטרפו גומחות שבכל אחת מהן שיבצו כל אחת מהגילדות השונות של העיר את פסל הקדוש הפטרון שלה.

בשלהי אותה מאה קיבלה על עצמה כל גילדה את המשימה להזמין ולהציב את פסל הפטרון "שלה", שיתפוס את מקומו בגומחות שבחזית הכנסייה. ליצירת הפסלים הללו גויסו אז טובי הפסלים של פירנצה, כולל ענקי אמנות כמו דונטלו (Donatello) וג'יברטי (Ghiberti).

הפסלים שבגומחות הם היום העתקי המקוריים, שאותם אפשר לראות במוזיאון של אורסנמיקלה שבקומה השנייה ובמוזיאון הברג'לו (Bargello) שבעיר.


#טיפים
הכניסה למוזיאון חינם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/qT7QtwCDsQw


בלוגרים:

https://youtu.be/tXvpZDPnn9U


הדרכה:

https://youtu.be/-V51ZjxFeH4
האקדמיה לאמנות של פירנצה
גלריית האקדמיה
#על מקדש האמנות של מיכלאנג'לו ופסל דוד המפורסם

גלריית האקדמיה (Galleria dell'Accademia) בפירנצה ידועה בעולם בעיקר בזכות פסל "דוד" של מיכלאנג'לו המוצג בה לצד פסליו הבלתי גמורים.

מיכלאנג'לו היה מתלמידי האקדמיה הזו ונחשב כיום לאחד מגדולי אמנות הרנסאנס, בעיקר בתחום הפיסול.


#מה תראו ותעשו כאן?
בכניסה לגלריית האקדמיה של פירנצה (Accademia di Belle Arti Firenze), שהיא אקדמיה לאמנות בעיר, מוכנים תיירים להמתין שעות בתור שלא נגמר, רק כדי להיכנס לראות את "דויד" - פסלו המקורי של מיכלאנג'לו, שהועבר לכאן מכיכר סינגורה (Piazza Della Signoria).

אבל במוזיאון הנפלא הזה יש לא מעט אוצרות אמנות נוספים מהמאות ה-13 עד ה-19. ביניהן בולטות יצירות מופת ועבודות של של גדולי הרנסנאס האיטלקי, כולל פסלי העבדים משני צידי הדרך אל פסל דוד, הם פסליו הבלתי גמורים של מיכלאנג'לו, המלמדים רבות על שיטות העבודה שלו, לצד עבודות של האמן בוטיצ'לי.

לצד כל אלו יש כאן גם ציורים מתקופות שונות, כמו האוסף הגדול של ציורי האמנים בני פירנצה, בעיקר מהמאה ה-14 עד ה-17 ופסלים של אמנים נוספים.


#על פסל "דוד" הנודע
אין הרבה מקבילים להתרגשות מהעמידה אל מול פסלו של דוד, הניצב למולכם במלא הדרו. קחו את הזמן להתבונן בפרטים הקטנים של הפסל ולהעריך את הדיוק ורמת הירידה לפרטים של מיכלאנג'לו, עד לוורידים ואפילו הנימים של הדמות המפוסלת.

האגדה מספרת שלפני שהוא התחיל לפסל אותו, ישב הפסל המפורסם מיכלאנג'לו במשך חודשים וחשב. הפטרון שמימן אותו חשב שהוא מתבטל על חשבונו. כששאל אותו למעשיו ענה לו מיכלאנג'לו בפשטות "אני עובד"...

ואכן, על הפסל שנקרא "דוד" הוא עבד בשנים 1501-1504. כשסיים לפסל אותו, הפסל נתפס מיד כיצירת אמנות מושלמת ופרסם את מיכלאנג'לו כאמן ידוע בכל העולם. הוא פוסל בתחילת המאה ה-16, בתקופת הרנסאנס ומציג את דמותו של דוד הצעיר, לימים הוא יהיה למלך ישראל, כשהוא אוחז בידו קלע, כיוצא לקראת גוליית הפלישתי.

"דוד", רב העוצמה והתפארת, נוצר כסמל לעצמאותה של פירנצה, העיר האיטלקית הנודעת, בזמן ששלט בה בית מדיצ'י. "דוד" היה לאחד מהפסלים הידועים בעולם ובמיוחד לאחת היצירות החשובות של תקופת הרנסאנס. עד שנת 1873, בה הועבר לגלריה שכאן, הוא עמד בכיכר של פיאצה דלה סיניוריה (Piazza della Signoria).

המעניין הוא, שעל אף מושלמותו של "דוד", מיכלאנג'לו יצר את הפסל הנודע בפרופורציות שאינן מדויקות בכוונה. הוא פיסל את הראש והכתפיים, כשהם גדולים יותר ביחס לשאר חלקי הגוף. הסיבה: בגאונות ששמורה לענקים מיכלאנג'לו רצה שמי שיעמוד אל מול הפסל הגבוה, יראה את חלקו העליון, הרחוק מעיני הצופה, בגודל דומה לזה של החלק הקרוב אליו, חלק הגוף התחתון.

הפסל, שניצב עתה בגלריית האקדמיה עבר כמה וכמה מקומות לפני שהגיע לכאן. האגדה מספרת שהאמן חצב אותו מגוש שיש באורך 4 מטר, כשלפניו ניסו לפסל בו ונכשלו כמה אמנים אחרים.


#תולדות המקום
הגלריה נוסדה במקור בשנת 1561 על ידי על ידי פטרון האמנויות של פירנצה, קוזימו הראשון לבית מדיצ'י (Cosimo I de' Medici), ביחד עם שניים מהאמנים החשובים שבעיר, אחד מהם הוא ג'ורג'יו ואזארי (Giorgio Vasari).

בראשית דרכו פעל המקום כמנזר. ב-1784 הוסב החלל לאקדמיה לאמנות והפך למקום שבו אוחדו מספר בתי ספר לאמנות שפעלו עד אז בעיר. מכאן יופעל המקום כחלוץ בתי הספר לאמנות ולרישום בסגנון הרנסאנס, מה שיהפוך אותו למוביל מסוגו בכל אירופה.

עם הזמן הועבר לכאן פסל דוד, שעד אז היה בכיכר הסניורה. זאת בכדי לשמר אותו וליצור כאן מוזיאון מיכלאנג'לו, לרגל 400 שנה להולדתו של האמן הדגול.

כיום הגלריה נחשבת למוזיאון האומנות השני במספר המבקרים באיטליה, אחרי גלריית אופיצי, הגדולה ממנו.


#טיפים
הכניסה היא בחינם ביום א' הראשון של כל חודש. העומס גדול באותו יום אז הגיעו מוקדם!

תרמילאים וקצרי תקציב ייהנו במקומו מההעתקים המרהיבים של פסל דוד ופסל החטיפה של הנשים הסביניות שמוצגים ב"לוג'ה דה לאנזי" החינמי שבכיכר הסיניוריה.

הכניסה חינם כאן גם לבעלי מוגבלויות + מלווה אחד. יש להציג מסמכים המאשרים על כך ועדיין כדאי להזמין כרטיסים מראש.

הגלריה מרוחקת ממרכז העיר. הגיעו אליה וממנה באוטובוס. יש תחנה סמוכה.

מומלץ להגיע למוזיאון על הבוקר, כבר בפתיחה וכשלא עמוס מדי.

הזמינו כרטיסים מראש. תורים ארוכים של מבקרים משתרכים כאן.

למעוניינים ללמוד על אמנות הרנסאנס יש הדרכה מסודרת.

ביקור בקיץ הלוהט כדאי שיהיה בשעות הצהריים הלוהטות כשבגלריה נעים. הביקור כאן גם מעולה לימים גשומים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/MBzBX62_0xo


ביקור במקום:

https://youtu.be/qvxztycdFkE


תמונות:

https://youtu.be/n5To77x3D8c


הדרכה:

https://youtu.be/ROj7kbLsOe4
פאלאצו ברג'לו
פאלאצו בָּרגֶ'לוֹ
#על מוזיאון הפיסול עם אוסף הפסלים הטוב והגדול בפירנצה

ארמון בָּרגֶ'לוֹ (Palazzo Bargello), אוסף בארג'לו, או נציונלה דל ברג'לו, הוא המוזיאון הלאומי לפיסול בפירנצה. בעברו היה ארמון העיר וגם בית כלא אכזרי.

כיום ברג'לו הוא מוזיאון מדהים שמרבית התיירים מפספסים לטובת שלושת המוזיאונים הגדולים (Uffizi, Academia, Pitti) והזמן הקצר שמרביתם מקדישים לפירנצה בטיול.

המבנה בהיסטוריה הארוכה שלו שימש כארמון מועצת העיר, כמפקדה של המשטרה המקומית, לאחר מכן בית כלא ובסופו של דבר כמוזיאון.

מספרים בפירנצה שהוא מודל ההשראה לתכנון הפאלאצו וקיו, שאכן מזכיר אותו ונמצא בקרבת מקום.

מאז 1865 הארמון משמש כמוזיאון הלאומי ברג'לו (Bargello), שכן הוא הפך למוזיאון הלאומי לפיסול של חבל טוסקנה. ואכן, כאן נמצא האוסף האיטלקי המשמעותי והגדול ביותר של פסלים גותיים ומתקופת הרנסאנס, במאות 14-17.


#מה תראו ותעשו כאן?
הברג'לו הוא מוזיאון מרתק, אך לא גדול מאוד. המעניין מלכתחילה בו הוא המבנה המבצרי שלו. בתוך המבנה שימו לב לאולמות הגדולים עצמם ולמרפסת המלכותית עם התקרה הקשתית והמעוטרת שבקומה הראשונה.

במבנה המרשים מימי הביניים תפגשו מוזיאון פיסול מדהים ועשיר, עם יצירות של הגדולים באמני פירנצה, כולל מיכלאנג'לו, דונטלו, צ'ליני והפסל הגאון ברניני (Bernini) שלא זוכה למספיק הערכה בציבור וחבל.

אבל ללא ספק, הייחוד והפאר של אוסף בּארגֶ'לוֹ הם הפסלים מתקופת הרנסאנס. יש כאן יצירות מופת של עוד גדולי אמנות, חוץ מהאמנים הידועים דוגמת מיכלאנג'לו ודונאטלו, תנו מבט בוחן בפסלים של ורוקיו, אמני שושלת דלה רוביה, ברונלסקי, ג'יברטי, ג'אמבולוניה ובנוונוטו צ’ליני (חפשו את פסל "קוזימו" שלו).

שימו לב לפסל "דוד" של הפסל הדגול דונטלו. בשונה מ"דוד" בסגנון הקלאסי, הגברי והמסוקס של מיכלאנג'לו, "דוד" של דונטלו מוצג כדמות שהיא כמעט נשית.

עוד מהיצירות החשובות שיש כאן הם פסלים של מיכלאנג'לו בקומת הקרקע ומעליה פסלי “דוד” שונים שהוא פיסל, עוד לפני שיצר את “דוד” המפורסם שלו.

בקומת הביניים בולטים פסלי החיות של ג'אן דה בולון ופסלו של דונטלו בקומה הראשונה.

בחצר הפנימית שלל חפצי אמנות ומזכרות עתיקות, דוגמת התותח הענקי שבה. ואגב, בנוסף לפסלים הנהדרים שבו, במוזיאון מוצג מגוון גדול של כלי נשק עתיקים, שריוני אבירים, כלי כסף שנהב וזהב, כלי קרמיקה מתקופת הרנסאנס (מיוליקות), אריגי בד וטקסטיל עתיקים ומטבעות.

אם אתם צריכים משהו קצת אפל, אז חפשו בקומה העליונה את פסל דמותה המושלמת והטראגית של קוסטנצה בּונֳארֶלי (Costanza Bonarelli), אשה נשואה שהייתה המודל של ברניני. כשהאמן גילה שהיא מנהלת רומן עם אחיו, הוא רדף אחריו עם חרב ודאג שמשרתו ישחית את פני המאהבת.


#תולדות המקום
הברג'לו הוא מבנה מרשים שמאז נבנה ב-1256 הוא מבנה הציבור הוותיק ביותר בעיר. אך במהלך השנים הוא החליף תפקידים ושימושים. בין השאר הוא שימש כארמון וכמעונו של ראש העיר, מצודה, בית משפט ומפקדת המשטרה. ככזה הוא גם היה בית סוהר ומכיל לא מעט חדרי עינויים.

הארמון דמוי המבצר הוא המבנה הציבורי הכי עתיק בעיר. המילה בארג’לו משמעותה בגותית "מצודה", מקביל ל-Burg הגרמני.

המעניין הוא שהבניין שהחל במאה ה-13 כארמון היסטורי, היה לבית הכלא העירוני. לפני שהפך במאה ה-19 למוזיאון, המקום שימש כבית סוהר, שבו עינו והוציאו להורג פושעים.

לבניין 3 קומות. שתי הראשונות הן המקוריות, בעוד הקומה השלישית, עם הלבנים היותר קטנות, נבנתה כ-100 שנים אחר כך, בשיפוץ שנעשה כאן לאחר שהמקום נפגע משריפה.

מאז 1865 הארמון משמש כמוזיאון והוא נחשב לאחד הטובים שבמוזיאונים לפיסול מתקופת הרנסנס, בדגש על הפיסול המקומי מתקופה זו.


#טיפים
הכניסה חופשית לילדים עד גיל 18 - בהצגת דרכון. החוויה של ההתבוננות בפסלים נחמדה למרבית הצעירים.

התורים כאן פחות ארוכים מאלו שמשתרכים בכניסה למוזיאוני אופיצי והאקדמיה.

שימו לב שבמרכז המוזיאון חצר שלווה ונעימה, עם באר נחמדה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/2QioqkrHE_E


בלוגרים:

https://youtu.be/Ap_NfJvCm6w


הדרכה:

https://youtu.be/XJ9u8u4KtYA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.