» «
הילטון בודפשט
מלון הילטון העתיק
#על המלון ששילב שרידים היסטוריים במבנה המודרני


בכיכר אנדראש הס (Hesz Andras ter) תוכלו לראות את מלון הילטון בודפשט, שנבנה על חורבות של מנזר דומיניקני בגבעת המבצר של בודה.

האדריכלות של המבנה משלבת בצורה מיוחדת בין בנייה מודרנית וחדשנית ובין השרידים העתיקים של המנזר הקדום, שבמקום לסלק ולהסתיר אותם, דווקא שולבו בה על ידי האדריכלים כל כך יפה.

בדיעבד, השילוב בין עתיק למודרני הוא כל כך מוצלח, שהמלון הפך לאתר תיירות בפני עצמו. תיירים רבים, שאינם מתארחים במלון ואף אינם מגיעים להמר בקזינו המצליח שלו, מגיעים אליו בכדי לחזות בפלאי האדריכלות החכמה והמכבדת של המבנה, שמערבת כה טוב חדש וישן.


ביקור במקום:

https://youtu.be/_VuI4pipHX8
הארמון המלכותי של בודפשט
ארמון המלך
#על הארמון המלכותי של הונגריה


הארמון המלכותי (Kiralyi Palota) שעל גבעת המצודה הוא ארמון גדול ומפואר, שבמהלך ההיסטוריה נהרס ונבנה חמש פעמים. יש בסביבתו מערות, רחובות עתיקים וארמונות, שכולם חלק מהעיר העתיקה בודה ומהמתחם של הטירה העתיקה שלו.

בשנים האחרונות הפך טקס חילופי המשמר (Sandor Palota), שהתחילו ההונגרים לקיים בכניסה למשכן הנשיאותי, לסוג של אטרקציה תיירותית. את הטקסים ניתן לראות מדי שעה עגולה בכניסה המערבית של הארמון.

הארמון נבנה במאה ה-13 ועבר מאז תקופות של שיפוצים וחידושים רבים, הרס של צבאות זרים ומלחמות והמון שינויים פוליטיים.

כיום מארח הארמון שניים מהמוזיאונים החשובים של הונגריה - הגלריה הלאומית (Nemzeti Galeria) שמציגה כמה מאוספי האמנות היפים במדינה ומציגה את האמנות ההונגרית במיטבה, מימי הביניים ועד ימינו.

עוד בארמון המוזיאון לתולדות בודפשט, שבו תוכלו ללמוד על ההיסטוריה הפתלתלה ורבת השינויים של העיר.

בארמון נמצאת גם הספריה הלאומית ההונגרית.


מבט על המקום מהאוויר:

https://youtu.be/6YSmQ_QH70s


ומקרוב יותר:

https://youtu.be/MZ9w-nbSk9w
מצודת הדייגים
מצודת הדייגים
#על המצודה שלא הגנה על דבר

באסטיון הדייגים, או מצודת הדייגים (Halaszbastya) הוא סוג של אנדרטה רומנטית לגילדת הדייגים שבה 7 צריחים שמסמלים את שבעת השבטים שמהם נולד העם ההונגרי. זהו מבנה מקושט ואפילו מעט "קִיטְשִי", שבשיטוט בתוכו תגלו לא מעט הפתעות, מדרגות ופינות משעשעות.

המבנה המיוחד הוקם בסוף המאה ה-19 לכבוד חגיגות האלף ליישוב העיר הגדולה. מכאן אפשר להשקיף על העיר ועל הנהר ולראות את כנסיית סטפן הקדוש, הפרלמנט היפהפה, האי מרגרט והגשר התלוי.

למעשה, המצודה נבנתה ללא כוונות הגנתיות של ממש ונראה שהיא נועדה בעיקר ליופי. שבעה הצריחים שלה מסמלים את שבעת השבטים שהתיישבו כאן לראשונה, לפני יותר מ-1000 שנים.

האדריכלות של המבנה המרהיב הזה היא שילוב מרתק בין סגנון ניאו-רומי לסגנון הניאו-גותי. רואים זאת לפי העירוב של צריחים גבוהים, עם חלונות גדולים, שמכניסים אור רב לתוך המבנה, חלונות מקושתים ועוד.

יש אי בהירות מסוימת לגבי מקור שמה של מצודת הדייגים. סברה אחת גורסת שהשם ניתן לה משוק דגים, שהתקיים באזור בעבר הרחוק. סברה אחרת קושרת את השם למסורת מקומית שמספרת שבימי הביניים הגנו על צד זה של הגבעה אנשי גילדת הדייגים המקומית.


#למה המצודה הזו טובה?
התשובה לשאלה הזו היא כמובן סמלית, שכן המצודה הזו הוקמה לקראת החגיגות של העיר, בסוף המאה ה-19. אבל בשבילכם המצודה הזו היא התצפית ונקודת הצילום הנפלאה ביותר על העיר בודפשט.

מהקומה השנייה של המצודה ניתן לצלם בנוחות והמראה נהדר. הכניסה לשם בתשלום. אם אתם רוצים סתם צילום נחמד ולא מעוניינים לעלות, אז תפסו פינה קטנה ליד הקומה התחתונה, שבה נמצאת המסעדה שבמקום.


#טיפים
היזהרו בסביבה מכייסים ומנוכלים שנוטים להסתובב באזור.

ליד המסעדות ובתי הקפה שכאן, יש כמה חנויות מזכרות. הן יקרות משמעותית מחנויות המזכרות שבעיר.


ביקור במקום:

https://youtu.be/TAC5zQ-9mFg?t=19s
כנסיית מטיאש
כנסיית מַתִיאַש
#על הכנסייה היפה שעל גבעת המצודה


כנסיית מַתִיאַש (Matyas Templom) נושאת את שמו של המלך מטיאש, שהתחתן במקום עם בחירת ליבו, המלכה ביאטריס. קודם לכן היא נקראה “כנסיית גבירתנו”.

הכנסייה נבנתה במאה ה-15 על חורבות כנסייה קדומה, שנבנתה כאן במאה ה-13. לכאן הגיע המלך שרל רובר מבית אנז'ו, אחרי הכתרתו הרשמית בסקשפהרבר והוכתר בטקס נוסף, דתי.

כנסיית מתיאש, נבנתה במאה ה-13, אך מה שאנו רואים היום הוא ברובו שיחזורים מהמאה ה-19. אז גם נבנתה הכנסייה בסגנון הניאו-גותי שאנו רואים היום. בחלל הכנסייה המרהיב מוצגים חלונות צבעוניים נהדרים, ויטראז'ים. כמקובל בכנסיות כאלה, מתארים הוויטראז'ים המרהיבים מהמאה ה-19 אירועים מחיי הקדושים הנוצריים.

אם תביטו מימין לאפסיס, תראו מדרגות המובילות אל מוזיאון הכנסייה. כאן מוצגים חפצי קודש, איקונות נוצריות ורמז לאוצרות העבר של מלכי הונגריה.

יש כאן גם שיחזור של קריפטה מימי הביניים, שבו שרידי קברים עתיקים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/NKaob1-BgGY

מצודת בודפשט

פסל סטפן הקדוש
פסל סטפן הקדוש
#על פסלו של גדול מלכי הונגריה


פסל סטפן הקדוש שנמצא בין מצודת הדייגים לכנסיית מתיאש, הוא פסל ברונזה מרשים, הניצב על בסיס אבן תלת-מפלסי, שארבעה אריות שיש מגולפים בכל אחת מפינותיו.

בפסל נראה סטפן, או אישטוון (István), המלך הראשון של הונגריה, כשהוא רכוב על סוס ונושא שרביט מלוכה בידו הימנית. אישטוון הקדוש, המלך הנוצרי ההונגרי הראשון, הוכתר בשנת 1001. הוא נולד עובד אלילים, אך הוטבל בהיותו בן עשר, כחלק מברית שערך אביו עם המדינות הנוצריות השכנות.

אישטוון היה המלך הנוצרי הראשון של הונגריה. כשקיבל את המלוכה נאבקו בו האצילים עובדי האלילים, בהם דודו, שהיה אמור לקבל את השלטון והרגיש מרומה. אבל אישטוון הצליח לאחד את כל שבטי המדיארים ונעזר לשם כך באצילים נוצריים מסלובקיה.

כשביקש אישטוון מהאפיפיור סילבסטר השני שיכיר בו כמלך נוצרי ויאפשר לו למנות בישופים, סירב האחרון. אבל באחד הלילות שלאחר מכן הופיע בחלומו של האפיפיור המלאך גבריאל וציווה עליו להסכים לבקשת המלך ההונגרי. החלום הזה, אגב, מונצח בפסל של המלאך גבריאל, שהוצב על עמוד ב"כיכר הגיבורים" בבודפשט. האפיפיור מילא את צו המלאך ושלח לאישטוון כתר מזהב, שהפך מאז לסימלה של הונגריה. לכתר צורף צלב אפוסטולי, ומכתב שמכיר בו כמלך נוצרי.

מכאן חילק אישטוון את הונגריה למחוזות ולדוכסויות, והורה לכל עשרה כפרים לבנות כנסייה ולמנות כומר. הוא עצמו נהג לבקר בסתר ובתחפושת, בכנסיות ובערים, ותרם כספים לנזקקים ולאנשים שפגש. האגדה מספרת שאפילו בעת שנשדד על ידי חבורת קבצנים, הוא נחשף בתור המלך, אבל חס על חייהם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/xMa0k7MKSM0
פסל האשכים בבודה
פסל האשכים בבודה
#על פסל הסוס עם האשכים המבריקים


פסלו של אנדראש הדיק (Statue of Mounted Andras Hadik) הוא פסל נחמד שניצב באחד הרחובות הקטנים שעל גבעת בודה. רואים בו איש חשוב שרכוב על סוס, לא מחזה יוצא דופן בערים אירופיות כמו בודפשט. אבל כשמביטים בו היטב, רואים בפסל הזה משהו מעניין... וזה לא הרוכב דווקא.

שימו לב שבניגוד לצבעו של הסוס, האשכים של הסוס בגבעת הארמון בבודה מבריקים מאד. מי שראה את הפסל של יוליה מהעיר ורונה שבאיטליה, יודע שחלק בוהק בפסלים כאלה הוא בדרך כלל תוצאה של הברקה או אינסוף אנשים שמלטפים אותו. אבל בעוד שהליטוף של יוליה הוא מהתיירים, הרי שכאן מי שמבריק את האשכים של הסוס הם... סטודנטים!

ובכן, העניין הוא שבכל שנה, בחודש מאי, כשמתחילה באוניברסיטאות של בודפשט עונת הבחינות, מגיעים הסטודנטים כדי להבריק את אשכיו של הסוס, כסגולה להצלחה בבחינות.

אם חשבתם, אגב, שזו פעולה נסתרת וביישנית, אז ממש לא. מדובר בטקס של ממש - טקס הברקת האשכים. כאן אין בלבולי ביצים - כאן מתאמצים כדי להצליח בלימודים...

אז אימרו מעכשיו: מירוק אשכים - ערובה להצלחה בלימודים!
גבעת המצודה
גבעת המצודה
#על הגבעה של העיר בּוּדַה
"גבעת המצודה" (Castle Hill) הוא מתחם עתיק מהמעניינים והחשובים של בודפשט. הגבעה נמצאת בחצי מבודפשט של היום, בתחום העיר העתיקה בּוּדַה. המצודה, או הטירה, בנויה במישור שאורכו קילומטר ומוקף רובו בחומה. אמנם אין פה מצודה של ממש, אבל המתחם כולל את הארמון המלכותי, כמו גם מערות ורחובות עתיקים והרבה מהאתרים ההיסטוריים החשובים והמעניינים של בודפשט.

אל גבעת בודה, גבעת הטירה, מצודת בודפשט או גבעת המצודה (Budai várnegyed) עולים ברכבת מכיכר אדם קלארק. על הגבעה מתגוררים גם בימינו אנשים רבים והוא אזור פעיל וחי, סביבת מגורים מרתקת - אמנם חלק מהעיר אבל גם מעט מעליה. לצד הבתים, יש כאן לא מעט מלונות יוקרה ומסעדות שף יוקרתיות לא פחות.

הרחובות בגבעת המצודה, שנמצאת במרכזה של בודה, הם בסגנון ימי הביניים ותקופת הבארוק. יש בהם מגוון אדריכלי גדול, של מבנים מתקופות שונות של העיר ומסגנונות בנייה רבים.

ב-1987 הוכרה המצודה כאתר מורשת עולמי. מרבית האטרקציות המפורסמות של בודפשט מרוכזות בגבעת המצודה בצד של בודה: ארמון המלך הפופולרי ובתוכו הגלריה הלאומית, מצודת הדייגים, כנסיית מתיאש, חצר האריות, גינת הוניאדי, מרפסת סבויאי, מוזיאון ההיסטוריה של בודפשט, מוזיאון המוסיקה, מוזיאון הצבא, מוזיאון המרציפן, מוזיאון בית המרקחת ומוזיאון יהדות ימי-הביניים.


#תולדות הגבעה
סיפורה של הגבעה וסיפור ארמון המלך שניצב עליה, הוא סיפור קורותיה של הונגריה כולה. ההתיישבות החלה כאן במהלך המאה ה-13, לאחר שהצבא המונגולי פלש אל העיר פשט, שהייתה בנויה במישור הדנובה.

המונגולים החריבו וזרעו בעיר הרס עצום. כדי למנוע בעתיד הרס שכזה, החליטו תושבי העיר לבצר את העיר ולבנות את הארמון ואת מבני המגורים על גבעה, בעלת מיקום אסטרטגי, שממנה יוכלו להגן על העיר. לכן חצו את הדנובה ובנו את המבצר על הגבעה הזו, בהנחה שהנהר יקשה על התוקפים לתקוף את העיר והגובה שמבטיחה הגבעה יקל עליהם להגן עליה.

במאה ה-15 הורחב הארמון שבטירה על ידי המלך זיגמונד והיה לארמון הגותי הגדול באירופה. בהמשך המאה דאג המלך מטיאש להרחיבו אף יותר.

כשכבשו התורכים העות'מנים את בודה, במאה ה-16 לספירה, הם הפכו את הכנסיות למסגדים, כמו שעשו בכל מקום שכבשו מהנוצרים.

בסוף המאה ה-17, לאחר שהאזור נכבש מחדש ב-1686 על ידי ההאבסבורגים, הנוצרים מאוסטריה, החלה תנופת בנייה מרשימה. בתקופת הקיסרות האוסטרו-הונגרית נבנו כאן בנייני ציבור, בתים ורחובות מרשימים ומלאי פאר.

במאה ה-19 הגיעה מלחמת העצמאות ההונגרית, בתקופת הלאומיות שכונתה "אביב העמים", ב-1848. במהלך ההתקוממות כנגד הקיסר האוסטרי ארמון בּוּדַה ניזוק שוב. לאחר המלחמה, משאיחד הקיסר את אוסטריה והונגריה, הארמון שופץ והורחב ובו הוכתר פרנץ יוזף למלך הונגריה.

לאחר מלחמת העולם הראשונה ונפילת האימפריה האוסטרו-הונגרית, התגורר בארמון מיקלוש הורטי (Horthy Miklós), שליט הונגריה. הארמון הפך אז למרכז הפוליטי שלה.

בשלהי מלחמת העולם השנייה הייתה מצודת בודה המבצר האחרון של הנאצים. במהלך הקרבות בינם לבין הצבא האדום ניזוק הארמון ביותר.


#טיפים
כמו בכל מקום מלא אדם, הישמרו גם כאן מכייסים ומנוכלים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/4fZeT1Ps3p4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.