» «
פיאצה דל פופולו
פיאצה דל פופולו
#על כיכר ההמונים של רומא

כיכר פיאצה דל פופולו, הידועה גם בשמה "כיכר העם", היא אחד המקומות המרכזיים ברומא ולא במקרה. היא ממוקמת בסמוך ל"שער פלמינוס" (Porta Flaminia), שער הכניסה לרומא העתיקה. הכיכר הזו הייתה בעבר הנוף הראשון שהתגלה לרבים ממבקרי רומא. מאותו השער, אגב, תוכלו לראות היום רק שרידים וגם שמו השתנה מאז ל"שער פופולו", על שם הכיכר שבה הוא ניצב.

אך הכיכר לא מהווה רק זיכרון של הכניסה הראשית של העיר רומא העתיקה, אלא גם זיכרון למאורעות נוספים. היא הייתה מקום כינוס ואירחה נאומים והופעות והיוותה את נקודת היציאה של מרוצי הסוסים. מפורסמות מאד היו תחרויות הסוסים ללא רוכב, שיצאו מהכיכר לכיוון מרכזה של העיר.

בעבר הכיכר שימשה גם כזירה של הוצאות להורג, שהאחרונה שבהם התקיימה בשנת 1826. בימינו הכיכר פתוחה להולכי רגל בלבד והיא מהווה מקום מפגש מרכזי בעיר. תוכלו לראות בה הופעות רחוב ואמנים מקומיים ובינלאומיים. גם לא מעט הפגנות התקיימו כאן, כמו אלו של שנת 2010, גם כאלו שיצאו מעט מכלל שליטה. בשעות הערב תוכלו לראות כאן את צעירי רומא המגיעים לראות ולהיראות.


#האדריכלות של הכיכר והמוצגים שבה
בשנת 1818 קיבל הארכיטקט ג'וזפה ואלדייר (Giuseppe Valadier) את פרויקט התכנון מחדש של הכיכר. בזכות העיצוב שלו, הוא הצליח להפוך את הכיכר לגדולה ומרשימה. לכיכר מאפייני אדריכלות נאו-קלאסית.

עם השנים, הוסיפו שליטים שונים אובייקטים נוספים לכיכר על מנת לפאר את שמם. אחד מהם היה האובליסק המצרי, מתקופתו של רעמסס השני (במאה ה-13 לפנה"ס), שהוצב במרכזה של הכיכר. האובליסק מכונה "אובליסק פלמינו" (obelisco Flaminio) והוא השני העתיק ביותר ברומא. גובהו 24 מטרים וביחד עם הבסיס שלו הוא מגיע עד לא פחות מ-36 מטרים. אם תבחנו אותו היטב תשימו לב שפניו מכוסים הִירוֹגְלִיפִים (השם הלועזי לכתב הַחַרְטומִּים) המתארים את חייו ותקופתו של מלך מצרים. לרגליו של האובליסק בריכות מים ואריות עשויים שיש מהמאה ה-19. מדובר ב"מזרקת האובליסק" (Fontana dell' Obelisco), המורכבת למעשה מ-4 מזרקות קטנות המקיפות אותו. המזרקות הללו קיבלו מאפיינים מצריים, כך שיתאימו לאובליסק.

אל הכיכר הזו הובא האובליסק על ידי האדריכל הרנסאנסי דומיניקו פונטנה (Domenico Fontana) בשנת 1589, שכן קודם לכן, עמד האובליסק בכיכר אחרת.

משני הצדדים של הכיכר תוכלו לראות את מזרקות המים היפות, שעוצבו על ידי ג'ובאני סצ'ריני בשנים 1822-1823. בכיכר אפשר גם לראות 3 כנסיות מרשימות, ביניהן כנסיית סנטה מריה דל פופולו ("מריה של העם").


#טיפים
בסמוך לכיכר תוכלו למצוא את שוק הפשפשים בורגטו פלמיניו. השוק מציע שלל מציאות, כולל תכשיטים בעבודת יד, בגדי וינטג', תיקים, עבודות קריסטל, מוצרים מכסף, משקפי שמש ועוד.
גני הוותיקן
גני הוותיקן
#על הגנים של האפיפיור

על שטח של כ-40 דונם, מתפרש לו גן הותיקן היפה ובו צמחיה עשירה עם ערוגות פרחים, עצים, מדשאות, פסלים, מזרקות ובריכות. הגנים הללו מפרידים בין קריית הוותיקן לעיר רומא שמקיפה אותה מסביב.

משנת 1279 המקום משמש כמקום מנוחתו של האפיפיור ולכן נמצאים בו גם תחנת הרדיו הפרטית של האפיפיור ומנחת המסוק שלו.

כשאתם נכנסים בתור מבקרים, ביחד עם הסיור המודרך שאורכו כשעתיים, אתם עוברים דרך כ-2000 שנים של היסטוריה.


#טיפים
שימו לב שאין כניסה לגן הוותיקן ללא הרשמה לסיורים המודרכים.


קבלו מבט מקרוב על הגנים:

https://youtu.be/3O64u719OrU
המדרגות הספרדיות
המדרגות הספרדיות
#על גרם המדרגות

גרם המדרגות הספרדיות של רומא מחבר בין פיאצה די ספניה (Piazza di Spagna) ופיאצה טריניטה דיי מונטי (Piazza Trinità dei Monti). נסו לספור כמה מדרגות אתם עולים בזמן הטיפוס, שכן יש כאן יותר מ-100 מדרגות. הרבה יותר. כמה גיליתם?

גרם המדרגות הזה נבנה בין השנים 1723-1727 על ידי האדרכיל פרנצ'סקו דה סאנקטיס (Francesco de Sanctis), במימון של הדיפלומט הצרפתי סטפנו גופייר. קצת אירוני שמדרגות שמומנו בידי צרפתי נקראות המדרגות הספרדיות, לא?

כמו שאתם יכולים לתאר, באותה התקופה הבנייה הזו עלתה המון כסף. המדרגות קישרו בין שגרירות ספרד לבין הכנסייה והוותיקן, לכן הן כונו מיד "המדרגות הספרדיות".

הכיכר הספרדית היוותה בעבר מרכז מגורים והתכנסות של אומנים וסופרים אירופאים רבים. גם המשורר המוכר ג'ון קיטס גר בבית סמוך לכיכר ובו הוא גם נפטר בשנת 1821. ביתו הפך למוזיאון לזכרו.

ואם בתרבות עסקינן, אולי נתקלתם בגרם המדרגות הזה גם בסצנה המפורסמת מהסרט "חופשה ברומא" (משנת 1953). שני הגיבורים חלפו על פני המדרגות הללו באחת הסצנות שבסרט. אסור לכם לפספס את המקום הזה!

בתחתית המדרגות תוכלו לראות את "מזרקת הסירה", או הברקאצ'ה, Barcaccia - הסירה הישנה. זו נבנתה בידי אביו של האומן המפורסם ברניני. הרעיון להקמתה של המזרקה הגיע לאחר שנהר הטִיבֵּר הציף את כל האזור והסירה נסחפה והגיעה עד לכאן. מסביבה הוצבו פסלים יפים של דמויות תנ"כיות כמו דוד המלך ומשה רבנו.


#טיפים
בשנים האחרונות אסור לשבת על המדרגות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-3RN8NoOw8Q


ביקור במקום:

https://youtu.be/3jdNvh0dEJ0


הדרכה:

https://youtu.be/IJqjmBHUzpY


האיסור לשבת על המדרגות:

https://youtu.be/0dqAaqdDSP8
קריית הוותיקן
קריית הוותיקן
#על המדינה הקטנה שיושבת בתוך עיר

במדינה המיניאטורית, הקטנה ביותר בעולם - מדינת הוותיקן, יש את כל מה שמדינה שמכבדת את עצמה צריכה שיהיה לה: דגל, המנון, ממשלה, תחנת רדיו, חנויות ועיתון.

למדינה גם חוקי דת משלה. שטחה הכולל הוא 400 קילומטרים רבועים ומתגוררים בשטחה פחות מ-1000 אזרחים, כולם אנשי דת. קריית הוותיקן משמשת כמרכז הנצרות הקתולית בעולם. זו גם הסיבה, אגב, שתמצאו בה לא מעט אתרי דת מעניינים להסתובב בהם: בזיליקת סן פטרוס וכיכר סנט פטרוס, גני הותיקן וכמובן הקפלה הסיסטינית.

שלא תבינו לא נכון, על אף שהאפיפיור מהווה מעין "ראש ממשלה" של קריית הוותיקן, השטח הזה כן נחשב חלק מרומא. כמו כן, יש לו לאפיפיור את כל מה שהוא זקוק לו כאן - בית מגורים, כנסיות ומשרדים.


#אמנות בוותיקן
קריית הוותיקן מהווה בית משכן ליצירות אמנות רבות שמאכלסת כיום את אוסף האמנות העשיר ביותר בעולם. בזיליקת פטרוס הקדוש, לדוגמה, מהווה יצירת מופת אדריכלית מובהקת מתקופת הרנסאנס. בקפלה הסיסטינית תוכלו לראות את ציורי הקיר והתקרה, מהמרהיבים שנוצרו אי-פעם. סנדרו בוטיצ'לי, רפאל, מיכלאנג'לו וקוזימו רוסלי הם רק חלק קטן ממגוון האמנים הגדולים והמפורסמים שהשאירו חותם במדינה הזעירה, מדינת האפיפיור, היא קריית הוותיקן. זו גם הסיבה שבשנת 1984 אונסק"ו הכריז עליה כעל אתר מורשת עולמית.


#להצטלם עם חיילי המשמר השוויצרי
ילדים ישמחו להציץ ובמיוחד להצטלם עם חיילי המשמר השוויצרי של הוותיקן. ניתן לזהותם בבגדיהם הייחודיים, שיש המספרים שהאמן מיכלאנג'לו הוא שעיצב אותם, אבל כדאי לדעת שזו שגיאה. אם כבר, אז דווקא האמן רפאל הוא שהשפיע על בגדיהם. זה לא נעשה ישירות, אלא דרך השפעתו הרבה של רפאל על האופנה בתקופת הרנאסנס בכלל.


#טיפים
בואו ככל האפשר מוקדם, במיוחד בעונה. אחר כך נעשה צפוף עד בלתי נסבל.


קבלו מבט מקרוב על הוותיקן:

https://youtu.be/yliqnxm8xZs


ועוד מבט:

https://youtu.be/aodoRxRtg2o

סיור בוותיקן

מצודת סנטאנג'לו
מצודת סנטאנג'לו
#על המצודה

בקרבת הוותיקן, על גדת נהר הטיבר, ניצב לו ענק ומלכותי - מבצר סנטאנג'לו (Castel Sant'angelo), בעברית "טירת המלאך הקדוש". הוא נבנה במקור כמבנה קבורה (מאוזולאום) על ידי הקיסר המלכותי אדריאנוס בשנת 123 - בעבורו ובעבור משפחתו. מצודת סנטאנג'לו נבנה מעל חומותיה של רומא והיו לה לא מעט מעברים תת קרקעיים שהובילו ישירות אל הוותיקן. בהמשך אדריאנוס הורה על בניית הגשר המוביל מהעיר אל המבנה.

בהמשך ההיסטוריה הוסב מבנה הקבורה למצודה. אז גם קיבל ביחד עם הגשר הצמוד לו את השם סנטאנג'לו. ישנם סיפורים מצמררים על כך שמרוב התנועה הצפופה על הגשר המבוקש אנשים נפלו ממנו למים ונהרגו.

ואכן, כמו שרצה הקיסר אדריאנוס, לאחר מותם, הוטמן האפר שלו, של אשתו ושל בנו המאומץ בחדר האוצר, החדר המרכזי שנמצא במבנה. אחריו נקברו שם קיסרים נוספים - האחרון שבהם הוא קרקלה שנקבר שם בשנת 217.

בשנת 1277 המבצר הפך לרכוש הכנסייה ולמבצר אפיפיורי. באמצעות חיבור המבצר לוותיקן (לכנסיית סנט פיטר) במעבר מבוצר, הוא אפשר דרך מילוט סגורה וכך הוא שימש אז כטירה חזקה שהצליחה להגן על רומא ועל הוותיקן במלחמותיהן הרבות.

בשנת 1688 שדרג ברניני את גשר סנטאנג'לו - הוא קישט את המעקות ב-12 פסלים של מלכים המסמלים את הפסיון של ישו.

היום תוכלו לראות כאן את המוזיאון הלאומי של מצודת סנטאנג'לו (Museo Nazinale di Castel Sant'Angelo). מוצגים בו פסלים, ציורים וכדי חרס. אוסף מעניין במיוחד הוא אוסף של כלי נשק מהמאות ה-15 ועד ה-19, מה שמתאים ללא ספק למבצר. במהלך הקיץ יתקיימו כאן קונצרטים מקסימים.


#בריחתו של האפיפיור קלמנט השביעי
תקופת מינויו של קלמנט לאפיפיור הייתה מאופיינת במחלוקות פוליטיות וחוסר יציבות באיטליה, שהשפיעו על הלכי הרוח המשיחיים (גם בקרב הקהילה היהודית אגב).

בשנת 1527 התרחש מרד בתוך הוותיקן בשל התככנות הפוליטית של אותו קלמנט. בשנה זו כבשו חייליו של החשמן פומפלו קורונה את רומא וצרו על הוותיקן. רומא הייתה כבר תחת מתקפה וריח העשן כבר הגיע ממוקדים רבים בעיר. קלמנט הבין שעליו לנוס על נפשו ולכן החל להאיץ בפמלייתו. קארל החמישי, קיסר האימפריה הרומית הקדושה, הגיע עם צבא שכירי החרב הענק שלו אל שערי הוותיקן והללו ניסו להתנקש בו. קלמנט ואנשיו החלו לברוח דרך המעבר הסודי שהוביל למצודת סנטאנג'לו (Castel Sant'Angelo) - כן כן. זה שאתם עומדים בו כעת. המעבר הסודי הזה, הידוע גם בשמו Passetto (פאָסֶטוֹ), נבנה בשנת 1277. זו הייתה המצודה המבוצרת שחיכתה לו מחוץ לחומות הוותיקן. כך הספיק קלמנט להגיע לגשר המתרומם ממש בשניות האחרונות והצליח להסתגר במצודה.


#שימושיו של הפאסטו
המעבר הסודי שהגיע מהוותיקן אל פנים המצודה, Passetto (פאָסֶטוֹ), לא שימש רק כדרך מילוט ברגעי משבר ומלחמה. האמת היא, שדרכו הוברחו לא פעם גם נערות יפהפיות מרומא, על מנת לבלות עם ראשי הכנסייה בזמנים שבהם הם לא עבדו על כתבי הקודש. הקומה הרביעית, זו ששימשה אותם, הוקמה במיוחד עבור המפגשים האינטימיים הללו. עד היום, אגב, תוכלו לראות את ציורי הקיר הארוטיים שנמצאים בקירות הקומה.

שימו לב לדבר מעניין במיוחד: בזכות התקרה הקעורה שנמצאת במקומות מסוימים לאורך הפאסטו, ניתן להיחשף לפלא אקוסטי: אנשים יכולים לדבר אחד עם השני מבלי שהאנשים הצמודים להם ישמעו אותם. זה היה מנגנון נגד האזנות, שהיה קריטי בחצר האפיפיור, שבה נרקמו לא מעט מזימות.

המעבר הזה היה מוזנח במשך שנים ולא אפשר כניסת מבקרים. קצת לפני תחילת שנות ה-2000 התחילו לשפץ ולעבוד עליו על מנת שיוכל להיפתח לקהל הרחב. למרות זאת, הוא פתוח רק שלושה שבועות בשנה - ממחצית אוגוסט ועד תחילת ספטמבר, בשעות הערב המאוחרות.

פרט מעניין על המעבר: מי שסובל מאימפוטנציה, חוסר אונות גברית, כדאי לו ללכת את המעבר 77 פעמים ברציפות - 800 מטר לכל כיוון. האגדה מספרת כי מי שיצליח לסיים את המסלול כולו, מעל 61 קילומטרים, תשוב אליו גבריותו!
המוזיאונים של הוותיקן
המוזיאונים של הוותיקן
#על המוזיאונים

במשך מאות שנים אספו האפיפיורים, שהתגוררו במתחם הוותיקן, יצירות אומנות וחפצים עתיקים ויקרים. בזכות אוספי הכנסייה הקתולית המדהימים שלהם, הוקמו במאה ה-16 המוזיאונים החשובים ביותר בעולם - המוזיאונים של הוותיקן. תמצאו כאן מגוון של יצירות ממצרים העתיקה, מהתקופה האטרוסקית, מתקופת רומא העתיקה ומהרנסנס.

המוזיאון הציבורי הראשון של הוותיקן נפתח בבניין הקפיטולינה. בו הוצג אוסף פסלים אישיים של האפיפיור סיקסטוס הרביעי. אותו סיקסטוס, ייסד גם את ספריית הוותיקן. נכדו יוליוס השני, תרם את אוסף פסלי השיש העתיקים שלו כדי שיוצבו בגן הפסלים. משם התחיל הכל.

היום המוזיאונים הללו שופעים מוצגים. מכיוון שיש כאן מגוון וכמות בלתי נתפסת של פריטים, תצטרכו לתכנן את הסיור מראש ולהחליט מה לראות.


#מה תוכלו לראות כאן?
במוזיאונים של הוותיקן תוכלו לצפות בחדר התפילה הפרטי של האפיפיור והמקום שבו הקרדינלים היו בוחרים את היורש לאחר פטירתו - הקפלה הסיסטינית (Cappella Sistina). שימו לב במיוחד ליצירת האומנות המרהיבה שנמצאת על התקרה של הקפלה - ציור קיר מרהיב שצויר על ידי מיכלאנג'לו ומתאר את בריאת העולם ואת תולדות המין האנושי. זוהי אחת מיצירות המופת של כל תולדות האמנות.

עוד תוכלו לראות כאן גלריית תמונות (Pinacoteca Vaticana) הכוללת 17 חדרים. מוצגים בה ציורים דתיים מתקופות שונות, החל מהתקופה הגותית ועד תקופת הבארוק. יש כאן גלריית שטיחים המתארת את חייו המרתקים של ישו, שנארגו בין השנים 1523-1534. בקרו גם בארבעת החדרים המוקדשים ליצירותיו המדהימות של האומן רפאל סנציו (Raffaello Sanzio).

שימו לב למוזיאון פיו קלמנטינו (Museo Pio Clementino) ובו 12 חדרים עם אוספים מרהיבים ונוסטלגיים החל מתקופת יוון ועד רומא העתיקה.


מבט מקרוב על המוזיאונים של הוותיקן:

https://youtu.be/lKV2iNK0ehQ
בזיליקת סן פייטרו
בזיליקת סן פייטרו
#על בזיליקת סן פייטרו או סן פטרוס

החזיקו חזק. אתם עומדים בפתחה של הכנסייה הגדולה ביותר בעולם ועומדים לראות בה אוצרות מרהיבים!

כנסיית הוותיקן, המכונה גם בזיליקת סן פטרוס (Basilica di San Pietro), נחשבת לכנסייה הקדושה ביותר לקתולים. היא כל כך גדולה עד שהיא יכולה להכיל בכל רגע נתון עד 60,000 מתפללים. היא נמצאת בקריית הוותיקן, מקום מושבו של האפיפיור. הוותיקן, כידוע, מהווה מדינת קטנה בפני עצמה.

הכניסה אליה היא דרך הכיכר הגדולה והיפה, פיאצה סן פייטרו. משני צידיה של הכניסה ניצבים 284 עמודים ענקיים בעיצובו של ברניני.

הכנסייה נבנתה בסגנון הרנסאנס המאוחר והבארוק וכיפתה הגדולה מהווה את אחד מהסמלים המוכרים בקו האופק של רומא. מתחת לכיפתה קבור פטרוס הקדוש, אחד משליחיו של ישו, מי שהפיץ את הנצרות ברומא והיה לאפיפיור הראשון. בתקופה בה היה האזור בית קברות, פטרוס הוצא כאן להורג ובהמשך אף נקבר כאן.

על תקרת הקפלה הסיסטינית תוכלו לראות את "בריאת האדם" בציור של מיכאלאנג'לו, אך ברחבי הכנסייה תוכלו לראות עוד יצירות מדהימות - היצירות של רפאל הצעיר, הפסלים והעיצוב של ברניני ועוד יצירות שמביעות את העושר של כנסיית הוותיקן.

אל תפספסו את המרפסת הקטנה שנמצאת בכיפת הבזיליקה. גובהה 120 מטרים וכדי להגיע אליה צריך לשלב גם עלייה במעלית ואחריה עוד טיפוס של 330 מדרגות.


#בניית הבזיליקה
האמת היא, שאת הכנסייה הזו החלו לבנות כבר במאה הרביעית, אך היא נבנתה מחדש במאה ה-16. בשנת 1506, מינה האפיפיור יוליוס את דונטו ברמנטה (Donato Bramante) לבנות מחדש את המבנה שעמד כאן לפני הבזיליקה הנוכחית, בזיליקת קונסטנטינוס. הבזיליקה החדשה עוצבה כצלב בעל ארבע זרועות.

כל האפיפיורים שהגיעו אחריו השקיעו הרבה משאבים בבזיליקה המתהווה: הם פיזרו כסף רב והביאו אמנים כמו רפאל, באלדזארה פרוצי, אנטוניו דה סאנגאלו, ברניני ומיכלאנג’לו (שעיצב את הכיפה) - כדי שיעזרו לסיים את בנייתה המרהיבה. בתוך הכיפה, אגב, נמצא פסל הפייטה המפורסם של מיכלאנג'לו.


מבט מקרוב על הבזיליקה המדהימה של סנט פיטר:

https://youtu.be/WaVfR2m87Yo
פיאצה די ספניה
פיאצה די ספניה
#על הכיכר עם גרם המדרגות

פיאצה די ספניה (Piazza di Spagna), שנבנתה במאה ה-18, היא הכיכר שהתפרסמה אצל התיירים בזכות המדרגות הספרדיות שעולות ממנה אל כנסיית טְרִינִיטַה דִי מוֹנְטִי. המדרגות הללו הן ללא ספק נקודת המפגש והמנוחה הפופולרית ביותר בקרב התיירים המגיעים אל רומא.

במרכז הכיכר תמצאו את "מזרקת הספינה" (Fontana della Baraccia), פונטנה דלה ברצ'יה. המזרקה הזו תוכננה על ידי האדריכל והפסל הנודע ברניני בשנת 1598. במרכזה שימו לב לפסל הספינה הקטנה. ההשראה לפסל היא מספינה אמיתית שנתקעה במימי נהר הטיבר ולא הצליחה לזוז.

סביב הכיכר הספרדית נמצאים כמה מהרחובות הנוצצים והאלגנטיים של העיר. רוצים לקנות או לפחות לשטוף את העיניים בקצת פראדה או גוצ'י? - צאו אל הרחובות שמסביב, שבהם נמצאות החנויות היוקרתיות ביותר של רומא.

בין בתי הכיכר שמסביב נמצא ביתו של המשורר ג'ון קיטס, מחשובי המשוררים הרומנטיים של אנגליה, שעבר לאיטליה במצוות רופאיו, לאחר שמזג האוויר האנגלי פגע בבריאותו. היום הוא מוזיאון על שמו.

בכיכר ניצב גם ארמונו, מהמאה ה-15, של הגנרל האיטלקי המוכשר לורנצו סיבו. בין אבותיו היו, בין השאר, בית מדיצ'י העשיר ושני אפיפיורים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-3RN8NoOw8Q


ומזרקת הספינה:

https://youtu.be/J_VsEoQkgXI


הקפלה הסיסטינית
הקפלה הסיסטינית
#על קפלת בחירת האפיפיור עם האמנות הנשגבת

אתם נמצאים בקפלה הסיסטינית (Sistine Chapel), בה מתקיים אחת לכמה שנים טקס ה"קונקלווה" המסורתי, טקס בחירת האפיפיור. אל הקפלה, שנמצאת במתחם ארמון האפיפיור, נוהרים בכל שנה תיירים מכל רחבי העולם. אבל לא בזכות הטקס הנוצרי הזה היא מפורסמת כל כך, אלא בזכות כמה מהציורים המפורסמים בעולם שנמצאים בה.

בוותיקן, השוכן בלב רומא בירת איטליה, לא חסרות יצירות אמנות רבות ונפלאות, כמו גם מבנים אדריכליים מרהיבים. אבל המקום המפורסם ביותר בה הוא הקפלה הסיסטינית.

על תקרתה מצויר אחד הציורים המפורסמים בעולם. שמו "יום הדין" והוא צוייר בידי הצייר מיכאלאנג'לו, אחד מגדולי אמני הרנסאנס. אחד מחלקי הציור הזה הוא "בריאת האדם" שהפך לנודע ומצוטט במיוחד ובו מצויר אלוהים מושיט ידו אל האדם. על קירות הקפלה מצוירים גם ציורי פרסקו של הציירים החשובים רפאל, פייטרו פרוג'ינו וסנדרו בוטיצ'לי.

הקפלה נקראת על שם האפיפיור שבימיו נבנתה, בלטינית "הקפלה של סיקסטוס".


#פרסקו בריאת האדם שבתקרה
הביטו בציורי הקיר של בריאת האדם שבקפלה הסיסטינית. "בריאת האדם" הוא ציור של מיכלאנג'לו, מהאמנים הבולטים של תקופת הרנסאנס באיטליה. זהו אחד הציורים החשובים בתולדות האמנות. הציור הוא חלק מפרסקו, סגנון של ציורי קיר ענקיים שצויירו על טיח בשעה שהוא עדיין לח.

בפרסקו הזה, שסובב מכל הצדדים ובתקרת הקפלה הסיסטינית, מוצגים נושאים שונים מספר בראשית. "בריאת האדם" שעל התקרה היא רק חלק קטן בו.

ראו בפרסקו המדהים והמפורסם כל כך את האלוהים. הוא מוצג בציור כאיש זקן ואנושי לחלוטין, בעל זקן לבן ועטוי בגלימה. ראו את אדם, שבצד שמאל של הציור. הוא מצוייר עירום לחלוטין וכמעט נוגע באצבעו של האל. העובדה שהידיים אינן נוגעות מעניקה מתח לציור ומשערים שהיא קשורה במזמור מימי הביניים, שבו ביקשו המאמינים שאצבעו של האל תעניק להם את כישרון הדיבור.


#טיפים
בואו ככל האפשר מוקדם, במיוחד בעונה. אחר כך נעשה צפוף עד בלתי נסבל.


מבט מקרוב בקפלה הסיסטינית לצלילי מקהלת פלסטרינה:

https://youtu.be/_oUqsGm9u94


הדרכה:

https://youtu.be/k3TDbDfYK6M


ציור בריאת האדם:

http://youtu.be/QVK04ORmKrE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.