» «
נילוס
נילוס
#על הנהר שהוא עורק החיים של מצרים

אתם נמצאים ליד הנהר בקהיר, בסמוך לדוכן התה של יאסר. שתו כוס תה טובה והביטו בנהר הנילוס (Nile), הברכה של מצרים מזה אלפי שנים וסוד הצלחת התרבות העתיקה שלה.

הנילוס הוא הנהר הארוך ביותר שזורם ביבשת אפריקה ואורכו 6,650 קילומטרים. זהו גם הנהר השני באורכו בעולם כולו.

נהר הנילוס מגיע מההרים הטרופיים של אפריקה ומביא מי גשמים לעבר המדבריות שבצפון אפריקה ולמצרים ונשפך אל הים התיכון. הנהר הזה הוא אולי הסיבה העיקרית להצלחתה של מצרים העתיקה. מעבר לתרומתו המכרעת לחקלאות המצרית, הוא היה גם ציר התחבורה החשוב ביותר של התרבות העתיקה והחשובה של זמנה.

בהיות התנועה המדברית ביבשה קשה מאד, השיט על הנילוס היה אמצעי התחבורה השימושי והנוח ביותר במצרים הקדומה. סירות עשויות מהגומא שצמח על גדות הנהר הן ששמשו לתנועה על מימי הנילוס. בחיי היום יום השתמשו המצרים הקדמונים בסירות כדי להוביל על פני הנילוס תבואות, סחורות וחומרי בנייה.

גם בלוויות נהגו המצרים להשיט את המתים על פני הנהר וכך להביאם לקבורה. ביחד עם המת נהגו להשיט על סירות את הרכוש, בעלי החיים והעבדים הנקברים איתו, בדרכם האחרונה אל הקבר. פפירוסים, קנים, דוחן, דורה ופרחים לטקסים - כל הצמחיה ששמשה את הפרעונים גדלה לידו..

אבל בחקלאות היה הנילוס הכי חשוב למצרים הקדמונים. הנהר הזה היה האחראי לכל השפע של מצרים העתיקה. כשהציף את האזורים שלידו, פיזר הנילוס חומרים מזינים ומינרלים על פני האדמה וכך הביא לדישון מתמיד של גדות הנהר. ואכן, האדמה שליד הנילוס הייתה תמיד פוריה ומצוינת לגידולים חקלאיים.

הפרעונים הראשונים החלו בבנייה של מערכת השקיה מרשימה שהציפה במכוון אזורים חדשים ליד הנילוס. בשביל שיטת ההצפות הזו הם יצרו רשת מסועפת של תעלות להולכת מים. כמו כן הם יצרו מערכת סכרים, שבאמצעותה בלמו את מי הנהר מלשטוף את הכל. כך העבירו המצרים את מימי הנילוס לשטחים נרחבים של אדמות, כדי להשביח אותם לחקלאות ובו בזמן שמרו על השדות מהצפות לא מבוקרות.


#הגאוגרפיה של הנהר
"הנילוס הלבן", אחד משני יובליו של הנהר, מתחיל את דרכו בימת ויקטוריה, אגם ענקי שממנו הוא יוצא, דרך אוגנדה וסודן, עד לעיר חרטום שבסודן, מקום שבו הוא מתאחד עם הנילוס הכחול שמקורו הוא באגם טאנה, האגם הגדול ביותר באתיופיה. שניהם ממשיכים ביחד צפונה כנהר אחד, שחוצה את סודן ואז את מצרים. מצפון לקהיר הנילוס מתפצל לשני ערוצים, רוזטה ודמייטה, שביניהם נוצר המשולש החקלאי העצום שנקרא "הדלתה של הנילוס". השם, אגב, לקוח מהאות היוונית דלתא, שצורתה משולשת (Δ). מהדלתה של מצרים נשפכים מי הנילוס אל הים התיכון.

הנילוס, או "מתת הנילוס" כמו שקראו לו במצרים הקדומה, תרם לארץ המדברית היבשה המון. עד כדי כך שהמצרים הקדמונים ראו בו נהר קדוש וערכו טקסים דתיים רבים שהוקדשו לו. במשך דורות רבים היא התקיימה בזכות מימיו. הנהר השיט סוחרים לארצות רחוקות, קיים את החקלאות של מצרים, השקה במי שתייה את המצרים וקיים כפרים ויישובים רבים לאורכו. על גדות הנהר הארוך נולדה ממלכת מצרים הקדומה, מהתרבויות המפוארות והחשובות בהיסטוריה.

השם "נילוס" הוא שמו היווני והמוכר בעולם של הנהר. השם העברי שלו, היאור, מופיע בתנ"ך, למשל בסיפור משה בתיבה.


הפלגה על הנילוס:

https://youtu.be/E5W64lVJhmk


פלוקה על הנהר:

https://youtu.be/BOubbAli6SU


ועוד מנופי הנילוס:

https://youtu.be/5Dna_jgNgy4
כיכר א-תחריר
כיכר א-תחריר
#על כיכר השחרור שהצדיקה את שמה שוב

כיכר א-תחריר (A-Tahrir Square) הגדולה, הממוקמת במרכז קהיר, התפרסמה בכל העולם, בשרשרת ההפגנות שהתרחשו בה בתחילת 2011. ההפגנות הובילו אז לפרישתו של הנשיא המצרי של אותם ימים, חוסני מובארכ ולמה שקרוי כאן המהפכה.

כאן בכיכר, מתנוסס דגל מצרים על התורן שמעל בניין ה"מוגמע". זהו הבניין הגדול והביורוקרטי, שבו מתרכזים רבים ממשרדי הממשלה המצרית. אליו התנקזו ומתנקזים לא פעם תסכוליהם של המצרים הפשוטים, מי שהיו אותם המונים שיצאו אז לרחובות ודרשו להחליף את השליט.

"כיכר השחרור", פירוש השם "א-תחריר", נקראה בעבר "כיכר איסמעיליה", על שם איסמעיל פאשה. אותו איסמעיל פאשה זכה לכבוד מכיוון שהיה בין 1863 ל-1879 השליט הבלתי מעורער של מצרים. לכינוי "כיכר השחרור" זכתה הכיכר לראשונה לאחר מהומות 1919. אבל זה היה הכינוי שלה ועל אף שמאז הכיכר נודעה ברבים ככיכר "א-תחריר" (שחרור), רק ב-1952, אחרי מהפכת הקצינים החופשיים, הפך שם זה לשמה הרשמי.

חוץ מבניין ה"מוגמע", המשמש כאמור את חלק ממשרדי ממשלת מצריים, תוכלו למצוא סביב הכיכר עוד מבנים חשובים, בהם מטה המפלגה הלאומית הדמוקרטית, המטה של הליגה הערבית שמצרים מנהיגה במשך שנים רבות, מלון הנילוס, הקמפוס של האוניברסיטה האמריקאית בעיר והמוזיאון המצרי.


#טיפים
אל הכיכר מגיעים דרך תחנת המטרו אנואר סאדאת.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/QEmRVjVi0zc


ביקור במקום:

https://youtu.be/i9mq98oryOU
סיורי חוויה
סיור בדאונטאון
#סיור שמתחיל מהכיכר ונגמר בנילוס

הסיור מתחיל מכיכר טלעת חרב. וממשיך ליעדים המעניינים בעיר באזור הדאונטאון שליד הנילוס בבירת מצרים. התחילו אותו בכיכר טלעת חרב.

נתחיל? אתם בכיכר? - אז היכנסו לתגית "סיור בנילוס של קהיר".
טיילת הנילוס
הטיילת על הנילוס
#על הטיילת הרומנטית שעל הנילוס הקהירי

הטיילת שעל הנילוס (The Nile Corniche), היא אחת הפינות הייחודיות של העיר הגדולה הזו. צאו מכיוון גשר ה-6 לאוקטובר אל האי גֶזִירָה, שעל הנילוס. הטיילת הנהדרת שעל האי גֶזִירָה וצופה אל הנילוס, אולי אינה משתווה ליופי של טיילות באירופה, אבל היא נעימה, ציורית ורומנטית.

אל תפספסו את הטיילת הזו שעל הנילוס, עורק החיים של מצרים. היא מעוטרת בעצים ומוארת בתאורה יפה, המשתקפת במימי הנילוס הכחולים כהים. תראו כאן לא מעט זוגות מצריים, המבלים בהליכה רוגעת ושיחה שקטה. הם יודעים מה הם עושים. זה מקום מתאים לבילוי רומנטי ושליו, באחת הפינות השקטות בקהיר.


#קצת על הנילוס
נהר הנילוס (Nile), שזורם באפריקה ואורכו 6,650 קילומטרים, הוא הנהר השני באורכו בעולם והארוך ביותר באפריקה.

"הנילוס הלבן", אחד משני יובליו של הנהר, מתחיל את דרכו בימת ויקטוריה, אגם ענקי שממנו הוא יוצא, דרך אוגנדה וסודן, עד לעיר חרטום שבסודן, מקום שבו הוא מתאחד עם הנילוס הכחול שמקורו הוא באגם טאנה, האגם הגדול ביותר באתיופיה. שניהם ממשיכים ביחד צפונה כנהר אחד, שחוצה את סודן ואז את מצרים. מצפון לקהיר הוא מתפצל לשני ערוצים, רוזטה ודמייטה, שביניהם ייווצר המשולש החקלאי העצום שנקרא "הדלתה של הנילוס", ממנה נשפכים מי הנילוס אל הים התיכון. אגב, שמה של הדלתא לקוח מהאות היוונית דלתא, שצורתה משולשת (Δ).

הנילוס, או "מתת הנילוס" כמו שקראו לו במצרים הקדומה, תרם לארץ המדברית היבשה המון. עד כדי כך שהמצרים הקדמונים ראו בו נהר קדוש וערכו טקסים דתיים רבים שהוקדשו לו. במשך דורות רבים התקיימה מצרים בזכות מימיו והוא נחשב לעורק החיים של המדינה. ההוכחה היפה לכך היא שבעמק הנילוס הפורה מרוכזים כ-90 אחוזים מהאוכלוסייה.

הנהר השיט סוחרים לארצות רחוקות, קיים את החקלאות של מצרים, השקה במי שתייה את המצרים וקיים כפרים ויישובים רבים לאורכו. על גדות הנהר הארוך נולדה ממלכת מצרים הקדומה, מהתרבויות המפוארות והחשובות בהיסטוריה. לאורכו של הנילוס היא הותירה כמה מהאתרים הארכאולוגיים החשובים בעולם.

השם "נילוס" הוא שמו היווני והמוכר בעולם של הנהר. היאור, שאתם זוכרים מסיפור משה בתיבה, הוא השם העברי שלו, שמופיע בתנ"ך.


ביקור במקום:

https://youtu.be/2FGXvLbTc8M


בלילה:

https://youtu.be/Y-HIMKfTFno

סיור בנילוס של קהיר

ארוחת ערב על הנילוס
שיט לילי על הנילוס
#על השיט הלילי וארוחת הערב על הנילוס

זה אמנם אינו מקום ביעד, אבל השייט הלילי עם ארוחת הערב על הנילוס (Dinner cruise on the Nile), ריקודי בטן ותצפית לילית על העיר המוארת, היא אחת החוויות האהובות בקהיר.

בנוסף לצפייה באורות העיר, לרוב מורכב שיט כזה מבילוי עם ארוחת ערב מכובדת ומצוינת, בליווי מופע ריקוד עממי, כמו רקדן סופי מסתחרר, בריקוד התַּנוּרָה (Tanoura) ההיפנוטי. תמיד תהיה גם רקדנית בטן שמנענעת ומעכסת בווירטואוזיות. המחיר הוא כ-50 דולר לאדם לבילוי בן שעתיים.


#השיט החליפי עם המצרי הפשוט
לחווייה אותנטית וזולה יותר מהשיט על ספינת השעשועים הזו ותמורת כמה לירות מצריות בודדות, תוכלו לצאת לשיט קצר עם המצרים הפשוטים שרוקדים על המים. פנו אל הפלוקות המוארות בנורות צבעוניות שחונות ליד הטיילת (קורניש) באזור מלון הילטון.

זהו שיט לילי על מי הנילוס וחוויה מיוחדת וחביבה כאן על רבים. מדובר בשיט בן שעה, על הנילוס, בסירה גדולה או באחת המוארת בצבעים, תוך האזנה רצופה למוזיקת פופ מצרית, רועשת ומפוצצת בהתלהבות.


#טיפים
לשיט עם ארוחה ובילוי מומלצת האונייה שלרגלי מלון סמיראמיס (Semiramis Hotel), בקצה כיכר תחריר.

מחיר השיט העממי הוא עד 5 לירות למקומיים. אל תשלמו הרבה יותר, גם אם ילחצו. עד פי 2 מהמחיר המקומי זה מספיק...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/YtcvwgHFBV8


החוויה:

https://youtu.be/DcrB8Wc92KU
טלעת חרב
כיכר ורחוב טלעת חרב
#על הרחוב שנאבק לשמר את אווירת קהיר של פעם

רחוב טלעת חרב (Talaat Harb) והכיכר שלו, על בתי האר-דקו המסוגננים ומעט מוזנחים, משמר לא מעט מקהיר של פעם, בימים שישבו כאן זרים רבים. האדריכלות הנפלאה תלושה מימים אחרים, ימים הדורים ומפוארים יותר, של מלוכה, ימים שרבים זוכרים כטובים, גם אם לא צודקים יותר בהכרח, של האומה המצרית.

כמו כל קהיר של תקופת המלוכה, גם הרחוב הזה היה פעם אזור בעל אופי אירופי, הדור וקוסמופוליטי. אבל מאז המהפכה הלך גם הוא והוזנח, תוך שסביבתו נאבקת שלא לדעוך.

בין אם בקניות בחנויות הבגדים, הנעליים והתיקים שברחוב, בארוחה במסעדת "פלפלה" הידועה שממוקמת גם היא בו, או בישיבה רוגעת בבית הקפה המיתולוגי "גרופי", שעדיין פועל בכיכר טלעת חרב - כאן תוכלו לחוש משהו מהעבר של קהיר הקולוניאליסטית, בטרם החלה להשתנות בשנות ה-50 של המאה הקודמת, עם הנטישה של הזרים. כך בדיוק נראתה קהיר של אותם ימים וטלעת חרב הוא מיקרוקוסמוס מדויק, שמפליא לשקף את החברה המצרית כולה והשינויים שהיא עברה עם השנים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/DyATzPj_ybw
המוזיאון המצרי בקהיר
המוזיאון המצרי
#על מוזיאון העתיקות המצרי בקהיר

איפה עוד תמצאו במקום אחד מומיות מימי הפרעונים, את אוצרות קברו של תות ענך אמון סרקופגים של מלכים ועתיקות מימי הביזנטים?

במרכז קהיר, בסמוך לכיכר אל תחריר, ניצב אחד המוזיאונים הטובים של מצרים, הוא מוזיאון העתיקות המצרי (Egyptian Museum) של קהיר. במוזיאון שהוא אחד המוזיאונים היפים בעולם, תוכלו לחזות בחדרים עמוסי ממצאים ואוצרות מרשימים ממצרים העתיקה.

למעשה, המוזיאון המצרי הוא המוזיאון הארכיאולוגי המקיף ביותר בעולם, לתרבות המצרית העתיקה. זה לא מובן מאליו, בהתחשב בעובדה שמעצמות ואימפריות דאגו להבריח מכאן בעבר לא מעט ממצאים נהדרים שהותירה תרבות מצרים העתיק. המוזיאון מציג כאן מגוון ענק של ממצאים ארכיאולוגיים מימי הפרעונים ומההיסטוריה של מצרים.

במוזיאון מפורסמים במיוחד הממצאים מקברי הפרעונים, כשמקום של כבוד תופס כאן אוסף המומיות של הפרעונים, לצד פפירוסים מרתקים שהשתמרו ממצרים העתיקה, פסלי אלים ופרעוני מצרים.

במיוחד בולט כאן האוסף היקר והמרשים מקברו של תות ענך אמון. הוא תופס במוזיאון מקום של כבוד ויהיה חוויה שלא תמהר להישכח. תוכלו לראות כאן פרטי לבוש של המלך הצעיר ואוסף של פריטים מהממים וזכרונות ממגוון אוצרותיו האדירים שנקברו עימו, כדי לשמש אותו בעולם הבא ונמצאו בקברו.

אגב, המוזיאון לא מסודר בצורה הטובה ביותר, אבל למרות זאת הוא מוזיאון חובה, שאין להחמיץ בעת הביקור בקהיר.


#שווה לראות כאן
היות ולא ניתן לראות כאן הכל בביקור אחד, כדאי להתרכז באזורים הבאים:

בכניסה - כאן תראו את הספינה של פרעה חופו, את פסלי הענק של הפרעונים, את ארונות הקבורה מאבן, הסרקופגים, שבהם נקברו הפרעונים ובני המלוכה ומגוון של כלים ואביזרים מהתקופה.

חדרי הממלכה העתיקה - תראו אותם בקומה הראשונה. בהם מככבים קלסתרי אחתנאתון, מי שהיה מונותיאיסט ושנוא במיוחד ואשתו היפה נפרטיטי. חפשו גם את פסלו השחור של פרעה חֶפְרֶן, מי שנקבר בפירמידה הגדולה ביותר בגיזה. בקומה זו שימו לב גם לפסל הכוהן הגדול ואשתו הנאה.

בקומה השנייה תראו את אוצרות הזהב הרבים שנתגלו בקברו של תות ענח' אמון. כאן מפורסמת מסיכת המוות המוזהבת שלו, הנחשבת לאחד האוצרות היפים והמיוחדים בתולדות הארכיאולוגיה ומהיפים שאפשר לראות במצרים. ראו גם את התכשיטים של תות, עשויי הזהב והמשובצים באבנים יקרות.

שימו לב לכס המלכות המרהיב שלו, המעוטר בגילופי אריות, את הכרכרות המלכותיות שנשמרו בקברו ואת בקבוקי הבושם עשויי השנהב שלו.

אגב, הקבר של תות הוא מהיחידים בקברי הפרעונים, שהתגלו על כל תכולתם. בזכות העובדה שהוא הוסתר מתחת לקבר אחר, הוא לא נשדד במהלך הדורות. המשעשע הוא שתות, מי שהיה פרעה כבר מילדות, לא עשה דברים משמעותיים במלכותו. חוץ מהעובדה שקברו שרד והתגלה כממצא ארכיאולוגי ולא נשדד, זוכרים אותו בעיקר על שהחריב וביטל את הרפורמות המונותיאיסטיות שהכניס אביו אחנאתון בממלכה.


#חדר המומיות
על הכניסה לחדר המומיות תשלמו לא מעט, אולי אף יותר מהכניסה למוזיאון כולו, אבל חובבי פרעונים או סרטי אינדיאנה ג'ונס מוזמנים לפגוש כאן את הפרעונים ממש מקרוב.

כאן תראו מעין ארונות זכוכית, שנועדו לשמור על המומיות מהתפוררות. ארונות הזכוכית הללו הם מבוקרי אקלים וטמפרטורה. כל מומיה שוכבת בתוך ארון כזה. לא הרבה ייצא לכם "לפגוש", פנים אל פנים, אנשים כה עתיקים. תוכלו לראות ממש את הפנים, את שיער הידיים והאצבעות ועוד.

אגב, ליד כל מומיה מתוארת באיזו תקופה חי ומה הגיל שבו מת האדם שלפניכם. לגבי חלקן אף מצוין בדיוק במי מדובר ומה שמו!


#טיפים
עבור מצלמה דורשים כאן כרטיס נפרד. אם היא לא הכרחית, אז הפקידו אותה מראש עם התיקים.

ביציאה מהמוזיאון שימו לב שבודקים תיקים, מחשש שאנשים יאמצו ממצאים...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/9NTnSCiu1HQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/XG3Du0SOFik
קפה גרופי
קפה גרופי
#על בית הקפה ההיסטורי של קהיר

מאז סוף המאה ה-19 ניצב בית הקפה ההיסטורי "גרופי" (Groppi) בכיכר טלעת חרב. המקום, שנקרא על שם המשפחה האיטלקית שפתחה אותו אז, נהג להתהדר בגלידות הטובות בקהיר.

חובבי אספרסו, עוגות ונוסטלגיה, יוכלו לשבת כאן וליהנות מכל טוב הקונדיטוריה, לצד קפה נהדר והכיכר ההומה שבחוץ. ישובים בבית הקפה ההיסטורי "גרופי", תוכלו לדמיין בקלות את קהיר של פעם, לפני שעזבו אותה הזרים והיהודים בשנות ה-50 של המאה הקודמת.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Nr01LP0Bx8w?end=40s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.