» «
ארמון הדנובה
ארמון הדנובה
#על הארמון היוקרתי שהפך לאולם קונצרטים

ארמון הדנובה (Danube Palace), שנבנה ב-1895 בסגנון בארוקי, משמש כיום כאולם קונצרטים וגם להצגות תיאטרון ולהופעות פולקלור. במהלך השנים המבנה עבר שינויים רבים ורק ב-1941 קיבל את צורתו הנוכחית.

עוד לפני כן שימש הארמון את עשירי הרובע, שהגיעו לראות בו מופעים יוקרתיים של האמנים הגדולים, שהוזמנו אז להציג בארמון בדרך קבע. כמעט כל אמן מפורסם אז, הופיע כאן לפחות פעם אחת.

הארמון נמצא בין הבזיליקה לבין גשר השרשראות.


הנה קונצרט בתוך הארמון:

https://youtu.be/wOrRb7YZyvY
אנדרטת הנעליים
אנדרטת הנעליים
#על האנדרטה העצובה ליהודי בודפשט בשואה

עם 60 זוגות נעליים מכל הגדלים והסוגים האפשריים, שכמו ממתינים לבעליהם שיחזרו, אנדרטת ה"נעליים על הדנובה" (Cipők a Duna-parton) צובטת את הלב.

האנדרטה שעל גדות נהר הדנובה הוצבה בבודפשט בירת הונגריה בשנת 2005, במלאת 60 שנה לסיומה של מלחמת העולם השנייה. היא פוסלה בידי צמד האמנים ההונגריים גיולה פאואר (Gyula Pauer) וקאן טוגאי (Can Togay).

האנדרטה מורכבת מ-60 זוגות נעליים יצוקות וכל זוג באנדרטה הוא יחודי ושונה מהאחרים. יש כאן נעלי עבודה, נעלי נשים, נעלי ילדים, חלקן נעלי יום-יום וחלקן נעליים אלגנטיות.


#רצח היהודים על הדנובה
הנעליים הקפואות והנטושות עשויות המתכת שעל גדת הנהר הן לזכר הקורבנות היהודיים, שאולצו להסיר את נעליהם רגע לפני שנורו באכזריות על ידי הפשיסטים ההונגריים ונפלו חיים, אל מימי הנהר הגועשים.

אבל ההנצחה שעושה "נעליים על הדנובה" לא נועדה להזכיר רק את היהודים שנרצחו בזמן מלחמת העולם השנייה, אלא גם את הפשעים האיומים של ההונגרים, אנשי תנועת "צלב החץ", מי שהיו אז המנהיגים הגזעניים של הונגריה.

חברי "צלב החץ" שיתפו פעולה עם הנאצים והמעשים נעשו בפקודת שליט הונגריה דאז, כהפגנת שיתוף פעולה עם הנאצים וההתנדבות הנלהבת שלהם לסייע ברצח העם, פרי השנאה העיוורת ליהודים בהונגריה של אותם ימים. ליחידת הרצח הזו גויסו עבריינים מקומיים, בריונים חסונים ואכזריים, שהוגדרו אז כיחידה מיוחדת למלחמה במתנגדי השלטון.

הרציחות התנהלו בשיטה אכזרית במיוחד. נהגו אז לקשור את היהודים בקבוצה, אחד לשני. העמידו אותם קשורים על שפת הנהר וירו בראשון שבטור. בנופלו, היה הוא גורר את שאר הקבוצה, שקשורה אליו, אל מי הנהר הגועשים וכך רצחו את כולם במחיר כדור אחד בלבד.


ביקור במקום:

https://youtu.be/t3qw97fPGzo
המוזיאון הלאומי של בודפשט
המוזיאון הלאומי של הונגריה
#על המוזיאון שיש לו מקדש

המוזיאון הלאומי (Hungarian National Museum) בבודפשט הוא מוזיאון לארכאולוגיה ולהיסטוריה של הונגריה. הוא שוכן באחד המבנים המרשימים והיפים בעיר. אנו נאמר בעדינות שגם אם אינכם מתעניינים בהיסטוריה של הונגריה, שווה לבקר כאן ולו גם כדי לחזות במבנה המופלא ורב-ההוד.

המוזיאון נולד ב-1802 כספרייה ומקום להצגה לציבור של האוסף של פריטי טבע שאסף רוזן הונגרי בשם פֵרֵנְץ סֵצֵ'נִי. בשנות ה-30 של המאה ה-19 הוקצו לו מהמדינה חצי מיליון פורינט, לצורך הקמת משכן של קבע. כך תכנן האדריכל מיהאי פולק את הבניין הנאו-קלאסי שבו אתם עומדים, מבנה גדול ומרשים, מעין מקדש היסטורי, שנחנך ב-1846.

מעבר לתפקידו כמוזיאון, המבנה הפך לסמל הונגרי של תחייה לאומית. זה קרה בשנת 1848, עידן "אביב העמים", כשהמוזיאון היה למרכזה של ההתקוממות המהפכנית ההונגרית של 1848. האירוע המעצב בתהליך הזה התרחש בעת שבחזיתו התייצב המשורר הלאומי ההונגרי, שֶנְדוֹר פֵּטוּפִי (Sándor Petőfi), והקריא להמון את "12 הנקודות" ואת שירו הלאומי, שנקרא כך בדיוק - "שיר לאומי". המעמד הפך לסמל המהפכה והמוזיאון זכה למקום סמלי בהתחדשות של הלאומיות ההונגרית. לזכר האירוע, מונצחים בחזית המוזיאון המשוררים שהיו חלק מההתקוממות וטקסי הזיכרון למהפכה נערכים ברחבה שבחזיתו.


#מה רואים כאן?
באגף הארכאולוגי ניתן לראות את החיים במה שהיום מכונה הונגריה, בתקופה הפרה-היסטורית שלה. בתערוכה ממצאים ארכאולוגיים מאזורים נרחבים בהונגריה, טרנסילבניה, סלובקיה וקרואטיה.

בתצוגת הקבע המרכזית מוצגת ההתפתחות ההיסטוריה של הונגריה. התערוכה מתמקדת בשלטון המדיארים ובכיבושים מתקופת השלטון הרומי ועד הטורקים העות'מאנים. כמות המפות, התרשימים, המטבעות, התכשיטים, יצירות האמנות והחפצים היומיומיים שמוצגים כאן היא ענקית. כמו כן מוצגים כאן סרטונים ויש התנסות בהמחשות ממוחשבות לגבי התקופות והשינויים ההיסטוריים שחלו בהונגריה, לאורך השנים.

יש כאן תצוגה מיוחדת להיסטוריה של הונגריה המודרנית מאז המהפכה של 1848 ותצוגה של אישים הונגרים בולטים, במיוחד מהמאות האחרונות, בתחומי המוסיקה, הספרות, המדע והרפואה.

מקום מיוחד יש להיסטוריה ההונגרית של משטרי האימים של הפשיזם והקומוניזם, במאה ה-20, עד לשחרור ולבוא הדמוקרטיה למדינה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/h3j8LWOoOlY
בניין הפרלמנט ההונגרי
בית הפרלמנט ההונגרי
#על בניין הפרלמנט המפואר של בודפשט

בניין הפרלמנט ההונגרי (Országház), שניצב על הגדה המזרחית של הדנובה, הוא אחד מבתי הפרלמנט הגדולים בעולם והבניין הגדול ביותר בהונגריה. עם כמעט 700 חדרים, מאות פסלים והרבה פאר והוד יוקרתי, הבניין, שבנוי בסגנון ניאו גותי, נחשב לא רק לגדול ומרשים, אלא גם למבנה מדהים ביופיו. הוא שוכן על שפת הדנובה ונחשב לסמל הדמוקרטיה ההונגרית ולסמלה של העיר בודפשט.

20 שנה והמון כסף וזהב השקיעו ההונגרים בבניית בית הפרלמנט של הונגריה, שבזמנו נחשב לבניין היקר באירופה. בנייתו החלה ב-1885, לקראת חגיגות האלף להיווסדה של הקיסרות, חגיגות שעמדו לחול בשנת 1896. הונגריה, שנזקקה לסמל מרשים שיכבד את האירוע החשוב, מינתה את האדריכל היהודי אימרה שטיידל (Imre Steindl), לתכנן את המבנה. שטיידל, אגב, לא יזכה לראות את המבנה המפואר שתכנן. הוא עתיד להתעוור במהלך הבנייה ולטקס הסרת הלוט כלל לא יגיע, מכיוון שמת חודשים ספורים לפני חנוכת המבנה.

על הבנייה, שנמשכה כאמור קרוב ל-20 שנה, עבדו מעל 1000 איש. 40 מיליון לבנים שימשו לבניית המבנה האדיר והמרשים, מהן חצי מיליון אבנים יקרות. כ-40 קילו זהב הושקעו בשלל הקישוטים שבו.

אז אמנם בזמן חגיגות המילניום לא הסתיימה הבנייה, שנמשכה עד שנת 1904, אבל ההונגרים נוהגים לומר שגם כך הבניין ממשיך להיבנות ללא הפסקה. בכך הם מכוונים לתחזוקה והשימור היקרים שמתבצעים בו כל הזמן.


#קצת סטטיסטיקה
בבניין הפרלמנט 691 חדרים ואולמות ענק.
אורך המדרגות הכולל שבבניין הוא כ-20 קילומטרים.
הכיפה המרשימה שבראשו מתנשאת לגובה של 96 מטרים.
באורך של 268 מטרים ורוחבו של 118 מטרים, שטחו של הארמון הוא 17,700 מטרים רבועים.


#טיפים
הכניסה לבניין בקבוצות מאורגנות בלבד.

כדאי להגיע לסיורים בבניין כמה שיותר מוקדם.

בכל יום יש הדרכות לבניין הפרלמנט. ראו בקישור למטה את זמני הסיורים בשפה שבה תרצו לשמוע.


ביקור במקום:

https://youtu.be/qjLb8DhiCKk?t=19s


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/xspwTs2cY1M?t=1m44s


ותמונות מבית הפרלמנט המפואר:

https://youtu.be/fmAeAZUJNPc

סיור פשט

סר לנסלוט
סֶר לַנְסֶלוֹט
#על מסעדת האבירים של בודפשט

מסעדת סֶר לַנְסֶלוֹט (Sir Lancelot Medieval Restaurant) מוגדרת כמסעדת אבירים. האווירה בה היא של תקופת ימי הביניים, בטירה מבוצרת, עם חליפות אבירים מסביב וכלי נשק שמקשטים את הקירות. הישיבה היא ליד שולחנות עץ כבדים וניתן ואפילו מומלץ לאכול בידיים. הסכו"ם הרי עוד לא הומצא בשנים הללו, רק הכף.

מסביב יתרחשו מופעי לוליינות, אש ולפידים ואפילו ריקודי בטן משעשעים וברוח שגם אם אינה תמיד אירופית של ימי הביניים, אפשר להבין את ההקשר שלה, מבידור של אבירים במסעי הצלב ועד לג'וקרים של ימי הביניים.

הביקור אולי לא יעניק לכם ארוחת גורמה, אבל האוכל טוב וזו חוויה מהנה לכל המשפחה ובמיוחד לילדים אוהבי האגדות וסיפורי האבירים.


מעט מחוויות המסעדה:

https://youtu.be/oOiKqXFdRPo
ג'רבו
קפה ג'רבו
#על הקונדיטוריה המעולה של בודפשט


קונדיטוריה או קפה ג'רבו (Gerbeaud) היא מקדש העוגות של בודפשט. המקום שהאווירה בו היא של זמנים אחרים. על אף שנפתח עוד בשנת 1858, הוא קצת מזכיר את אווירת המשטר הקומוניסטי ולא בצדק.

העיצוב האירופי, הכבד והעשיר כולל וילונות משי, נברשות קריסטל ועיטורי זהב יוקרתיים. המקום היה פופולארי בקרב אצילי הונגריה עוד במאה ה-19. הקיסרית סיסי, רעייתו של הקיסר פרנץ יוזף, אהבה מאד לסעוד כאן, ועד היום מופיע בתפריט משקה שקראו אז על שמה, קפה סיסי הנהדר, שהוא אספרסו עם ליקר אפרסקים.

המקום נקרא על שם אמיל ג'רבו, מהקונדיטורים המהוללים בתולדות הונגריה ומי שהמציא את עוגת הג'רבו. הזמינו אותה עם קפה סיסי ואתם קיסרים של ממש!

כיום ג'רבו מציע עוגות ומאפים רבים ומגוונים, אבל הספציאליטה שלו הוא ללא ספק עוגות הדובוס - עוגות טארטים רבות-קומות, עתירות קרם חמאה סמיך בטעם שוקולד, שמסתתר בין שכבות הבצק.

כמובן שלא חייבים להפציץ בעוגות כאלה. יש מבחר אדיר של מתוקים ואפויים, מכל הסוגים והטעמים המצוינים של המקום. במזג אוויר יפה, תוכלו לשבת כאן בחוץ, על המרפסת, וליהנות מעשרות סוגים של עוגות ומאפים מעולים.

בתיאבון!


קבלו הצצה לקונדיטוריה:

https://youtu.be/QKsCmeuPA9o
גשר השלשלאות
גשר השלשלאות בבודפשט
#על הגשר התלוי בבודפשט

הגשרים שמחברים את חלקיה של בודפשט, מעל נהר הדנובה הרומנטי, הופכים את הנהר לפנינת חן שומטת לסתות. ללא ספק היפה שבהם הוא סצ'ייני, גשר השלשלאות, או הגשר התלוי (Széchenyi Lánchíd), שהוקם כגשר קבוע הראשון שחיבר בין בודה לפשט. זהו גשר שיוצא מכיכר אדאם קלארק, שמעבר לנהר, אל העיר הפנימית של פשט. שם הוא מתחבר לכיכר רוזוולט, ליד ארמון גרשם והאקדמיה ההונגרית למדעים.

אורכו של הסצ'ייני הוא 350 מטרים. מדובר בפרויקט של שני "קלארקים". תכנן אותו בשנת 1839 מהנדס בשם וויליאם קלארק, אבל הוא נאלץ או סתם מיהר, לעזוב את הונגריה, בשל התחייבויות קודמות. כך יצא שהחליף אותו וסיים לבנות את הגשר בשנת 1849 המהנדס אדם קלארק.

הגשר זירז את האיחוד בין בודה, פשט ואובודה לעיר אחת ותרם לצמיחה המהירה של בודפשט, במאה ה-19.

בשנת 1945, עת נסוגו הנאצים מפני הצבא האדום, פוצץ הצבא הגרמני את הגשר. רק ב-1949 הוא שוקם. בד בבד הוא הפך למוקד עניין בפני עצמו. שכן מראהו יפה, במיוחד בלילה, עת הוא משתקף במימי הדנובה. הגשר גם מעוטר בפסלי אריות נאים, שהפכו לסמל המסחרי שלו.

בסופי שבוע הקיציים, הגשר הופך למדרחוב ומתקיימות עליו הופעות שונות ואטרקציות לתיירים.


#סיפור הטרגדיה של האריות שעל הגשר
גשר השלשלאות, שנחנך ב-1849, נחשב לגשר היפה ביותר בבודפשט. הוא ידוע בין השאר בזכות פסלי האריות היפים שבצדדיו. האגדה המקומית יודעת כאן לספר, שלאחר שסיים לפסל את האריות, הבחין האמן ששכח להוסיף לאחד מהם לשון. אוי אוי אוי, מי ישמע, אני שומעת אתכם אומרים... אדם נורמלי לא היה מתרגש אולי, אבל אמנים יכולים להיות מאד רגישים, כשזה נוגע לאמנות שלהם. כך, מרוב ייאוש, התאבד הפַּסָל בקפיצה מהגשר.

כמובן שזו אגדה, כי מנגד, באים הליצנים ואומרים: "הלו, איפה פה מתאמי האגדות, כשצריך אותם? - הרי לאריות שכאן יש לשונות!? - אז אנחנו לא יודעים. לכו עכשיו ותבדקו מי צודק - האגדה או המציאות?


ביקור במקום:

https://youtu.be/VX9LF3ybp_Q
מדרחוב ואצ'י
מדרחוב ואצי אוּצָה
#על מדרחוב הקניות של בודפשט


מדרחוב ואצי אוּצָה (Váci Utca) הוא מדרחוב הקניות הראשי, רחוב החנויות המהודר של העיר בודפשט. הרחוב הוא מרכז הקניות המסורתי והיוקרתי של בודפשט, שמתחיל בשוק העירוני ומסתיים בכיכר וורוסמרטי (Vörösmarty).

בימי הביניים היה הרחוב הגבול של העיר פשט. כשהעיר התרחבה במאה ה-18, נבנו בו בתים נאים וגדולים ומתחילת המאה ה-20 הוא הפך לרחוב קניות שוקק חיים וחנויות. תוכלו למצוא בו סניפי מזון מהיר לצד חנויות עתיקות, חנויות לכלי חרסינה, לצד סניפים של רשתות אופנה פופולריות, דוגמת זארה ו-H&M. וכמובן שצריך גם לאכול ולשתות, אז יש כאן גם בתי קפה רבים, לצד מסעדות מגוונות ודוכני מזון פחות או יותר מוצלחים, מה עוד שבשוק הגדול, שבקצה הרחוב, יש דוכני מזון מצוינים וזולים יותר.

כדאי לדעת שואצי אוצה הוא כבר לא ממש רחוב של מציאות, כמו שהיה פעם. יש כאן יותר מלכודות תיירים מאשר בחלקים אחרים בעיר והמון חנויות מזכרות לא ייחודיות ויקרות בהשוואה למקומות אחרים. אבל כן יש פה ושם גם מקומות מעניינים לקנייה. כדאי להזכיר שמהרחוב הפופולרי הזה יוצאות סמטאות נעימות ושקטות ופינות חבויות ומקסימות, אבל אותן צריך ממש לחפש, אם תרצו כמובן.


#טיפים
מדרחוב ואצי אוצה פעיל בין השעות 9:00 עד 18:00, וביום שבת מ-9:00 עד 14:00.

בחלק הדרומי והרגוע של המדרחוב, בקרבת השוק הגדול של בודפשט, יש חנויות מזכרות נחמדות.


ביקור במדרחוב ואצ'י או רחוב ואצי:

https://youtu.be/bIpwC2k0bAs


השוק הגדול של בודפשט
השוק המקורה, שוק בודפשט
#על השוק הגדול של בודפשט


השוק הגדול (Tolbuhin korut), או השוק המקורה של בודפשט, הוא אחד מהשווקים המקורים הגדולים והמרשימים באירופה כולה ובהונגריה במיוחד. השוק ממוקם בתוך מבנה של תחנת רכבת עתיקה, כשחנויות האוכל בו ממוקמות בקומה הראשונה ושאר החנויות בקומה השנייה.

זהו שוק אוכל נהדר ועשיר. מיקומו בקצה רחוב ואצי אוצה, רחוב הקניות הראשי של בודפשט, הפך אותו לשוק התיירותי ביותר של העיר.

אל תחמיצו את הביקור בשוק הזה. בקומה הראשונה מוכרים כאן פירות, ירקות, גבינות, נקניקים, כמו נקניקי ההרץ המשובחים, והרבה סוגי בשר. אבל המלך הבלתי מעורער של השוק הזה הוא תבלין הפפריקה, סמל המטבח ההונגרי, שמקשט כאן כל דוכן. ניתן לרכוש כאן פפריקה במגוון טעמים ובסגנונות אריזה שונים. תוכלו לקנות פפריקה בקופסאות פח או בשקיקי בד מעוצבים.

בקומה השנייה של השוק אפשר לקנות מפות רקומות, בגדים בעבודות יד, בבושקות, גביעי זכוכית וכלי מטבח. המחירים עדיין זולים, גם אחרי שהתיירים הגיעו בהמוניהם אליו.

באזור המזון תוכלו לטעום מדוכני המזון שהמקומיים כל כך אוהבים. אפשר לראות את זה כמסעדה עממית ענקית ומרובת מטבחים, שאפשר לאכול בה אוכל הונגרי טעים, פשוט וזול.


ביקור במקום:

https://youtu.be/vwkfJ5mr6ek


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.