» «
צ'יינה טאון
צָ'יינָה טָאוּן סן פרנסיסקו
#על הרובע הסיני של סן פרנסיסקו

הצָ'יינָה טָאוּן של סן פרנסיסקו (Chinatown) הוא הרובע הסיני של העיר ונחשב לרובע הסיני הגדול והמרשים ביותר בארצות הברית. מחוץ לסין והונג קונג, כאן חיים יותר סינים מבכל מקום אחר בעולם.

הצ'יינה טאון בסן פרנסיסקו היא ממש "עיר בתוך עיר". תוכלו לקבל בה הצצה לאורח החיים שמתקיים בסין הרחוקה. האווירה האוריינטלית ברובע היא כל כך אותנטית ונהדרת, עד שכאשר תטיילו כאן, תוכלו בקלות לשכוח שאתם נמצאים בארצות הברית.

ברובע הסיני תמצאו שווקים צבעוניים, מסעדות אסיאתיות והמון חנויות ודוכני מזכרות, שתוכלו לקחת הביתה.


#מה תראו כאן?
בכל ערב בצ'יינה טאון, מואר כל הרובע בפנסים הסיניים, היוצרים לאורך הרחוב הראשי שלו מופע אורות מרהיב.

בכניסה לרובע אל שדרות גרנט (Grant Av) תראו את השער המפורסם לצ'יינה טאון, שעוצב ותוכנן ב-1970 ועליו עיטורי הדרקונים הנהדרים.

זהו השער הסיני האותנטי היחיד שמצוי בארה"ב. מרבית השערים האחרים מסוגו עומדים על בסיס עץ, אבל בסיס השער הזה עשוי אבן ועל גגו של השער תראו רעפים ירוקים ואמיתיים.

בהמשך, לאורך שדרות גרנט מלאות החיים, תראו שלל חנויות, דוכני מזכרות, אוכל רחוב, שוק פירות וירקות ועוד. ברובע גם שלל מקדשים עם פגודות נאות, בתי תה נחמדים, מפעל לעוגיות מזל, בתי מרקחת אותנטיים עם תרופות טבעיות אקזוטיות ומגוון צמחי מרפא ומוצרים מכל העולם.

מהשדרה המרכזית צאו לאחד הרחובות הקטנים, בהם תחוו את צ'יינה טאון האמיתית, מיקרוקוסמוס סיני שוקק חיים המשמר את אורח החיים המסורתי שלו.

כאן ניתן לראות את הקהילה הסינית המקומית ולהשתלב לרגע באורח החיים המסורתי והאותנטי שלה.


#אוכל
בצ'יינה טאון יש מבחר בלתי נתפס של מסעדות סיניות, עם אינספור מאכלים אותנטיים וטעימים. מארוחת דים סאם מגוונת ועד נודלס ובשרים, כאן תוכלו לחוות את כל החוויות האפשריות של המטבח הסיני.


#ראש השנה הסיני
בפסטיבל ססגוני שמתקיים מדי שנה, במהלך סוף ינואר, מציינים כאן את ראש השנה הסיני.

בצ'יינה טאון חוגגים אמנם ביחד עם שאר הסינים בעולם, אבל החגיגה הזו, כשהיא מתרחשת בארה"ב, היא אירוע פנטסטי שביקור בעיר במהלכו יאפשר לכם לקחת בו חלק. שווה ומומלץ!


#טיפים
באוכל כאן כדאי להקפיד לבחור מסעדה אותנטית, שרוב הסועדים בה מקומיים, לא באתרי התיירות וברחובות הראשיים ולא מסעדה ריקה, שהמלצרים מפתים להיכנס אליה, או שהתפריטים מפוארים מהמנות שאתם רואים על השולחן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kmx7zO-p7ac


ביקור במקום:

https://youtu.be/j5aJp1f_sbQ


על האוכל כאן:

https://youtu.be/4JUJzFBsKUE


הדרכה:

https://youtu.be/j-nfI1S6dKU
צ'יינה טאון בנגקוק
צ'יינה טאון בנגקוק
#על הרובע הסיני ושוקק החיים של בנגקוק

כבר בכניסה לצ'יינה טאון (China Town), הרובע הסיני של בנגקוק, מכיוון תחנת הרכבת למפוּנג (Hua Lamphong), תבחינו בשער סיני מעוטר ויפה שדרכו תיכנסו אל הרובע. זהו אחד המעניינים והמיוחדים שבין הרבעים הללו הפזורים בעולם כולו.

כבר ברחוב הראשי, יאוּאַרָאט (Yaowarat) תוכלו לראות את מספרות הרחוב וחנויות הזהב והתכשיטים, המזכירות מקדשים סיניים, לצד בתי המרקחת המיוחדים והחנויות הסיניות לתרופות מסורתיות, שונות ומשונות. יש כאן גם חנויות לתבלינים, ממתקים ומעדנים אקזוטיים ולאו דווקא מעוררי תיאבון לאנשי המערב, כמו קיני ציפורים וסנפירי כריש מיובשים.

אל הרובע הסיני בבנגקוק לא חייבים להגיע רק לטובת קניות, אלא גם כדי ליהנות מהמראות של אחד הרבעים הסיניים היפים שיש. לא פחות מלהיב מיופיו של הרובע, הוא המופע האנושי הנהדר שמספק המקום. רוב יושביו של הרובע הסיני כאן הם צאצאי מהגרים סיניים שהגיעו לעיר בתקופת המלך ראמה הראשון.

אבל עדיין, המבקרים הרבים שכאן מגיעים לרוב אל מתחם הקניות הססגוני שברובע. בתוך מספר רחובות צבעוניים, צפופים והומי אדם, ניצבים כאן מאות דוכנים שבהם מוכרים כמעט כל מה שניתן להעלות על הדעת. מבגדים, תכשיטים, אריגים, מזכרות, עתיקות ושעונים, ועד פרחים, אוכל ואינספור מוצרים מזוייפים במחירים מצחיקים - זהו אחד ממוקדי הקניות העיקריים של העיר.

בשל המחירים הזולים, בהשוואה לאזורי העיר האחרים ובזכות הציוריות של הרובע, אין מקום טוב מזה לקניות ולשופינג מהנה.

ברובע ובאיזור המרכזי של הרובע הסיני יש גם שוק אוכל מרהיב והומה אדם, שבו מגוון מסעדות ודוכנים המציעים מעדנים מתוקים ולא מתוקים. מבננה אפויה על גחלים ועד לאוכל סיני מסורתי, בסגנון תאי, שאינו חריף, לצד שלל מטעמים סיניים אקזוטיים ובדרך כלל טעימים להפליא.


#טיפים
ראש השנה הסיני נחגג כאן בחודש פברואר. לרגל התהלוכות והטקסים, נסגרים אז חלק מרחובות הרובע לתנועת כלי רכב והאווירה נהדרת.

בפסטיבל הצמחוני, שנערך כאן כל אוקטובר, מציעים הדוכנים מגוון מנות סיניות ותאילנדיות צמחוניות. חלק משומרי הכשרות נוהגים לטעום אז מנות, שבדרך כלל הן בשריות.

מרבית החגיגות הללו מתרכזות באזור שמסביב למקדש הגדול מאנגקון קמלאוואט (Wat Mangkon Kamalawat).

סין הקטנה שכאן בנויה בין רחוב יאואראט (Yaowarat) ורטקוונגסי (Ratchawongsi) שבמרכז בנגקוק.

בתחומי הרובע נמצאים גם שוק סמפנג המהנה ומדרחוב סמפנג ליין (Sampeng Lane) הססגוני שחוצה אותו ושטיול רגלי בו הוא חוויה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/TLgsY5mOMGo
צ'יינה טאון לוס אנג'לס
צ'יינה טאון לוס אנג'לס
#על השכונה הסינית של לוס אנג'לס

הצ'יינה טאון של לוס אנג'לס (Chinatown) הוא מרכז תיירותי שמביא לקדמת הבמה את התרבות הסינית והאסייתית לעיר האמריקאית. האמת היא, שכמו ברוב הערים הגדולות של ארה"ב, בהן נמצאים מהגרים סינים רבים - גם בדאון טאון של לוס אנג'לס תמצאו את הצ'יינה טאון המקומי.

את המתחם תוכלו לזהות ברגע בין היתר בזכות השינויים החזותיים של הבתים - מגורדי שחקים ובניינים מודרניים, פתאום יתחלף הנוף לבתים סינים מסורתיים. כתובות סיניות, מוצרים סיניים, בגדים ונעליים - זהו למעשה שוק גדול וצבעוני בו תוכלו להתעטף בריחות, בצלילים וגם בקהילה הסינית המקומית.

אם אתם מתמצאים קצת בהרגלים, תוכלו ללגום כאן תה סיני אמיתי במערכות כלים מסורתיים, לרכוש צמחי מרפא ותרופות מסורתיות, בגדים, רהיטים, חפצי אמנות ולא מעט מסעדות סיניות, תאילנדיות וויאטנמיות.


מבט מקרוב על השכונה:

https://www.youtube.com/watch?v=pwY8z6hLxsk
פארק הונג לים
פארק הונג לים סינגפור
#על הפארק עם פינת הנואמים החופשית

פארק הונג לים (Hong Lim Park) הוא, אם תרצו, ה"הייד פארק של סינגפור". כלומר זהו פארק שבו תמצאו פינה עם בימת נואמים, כמו זו שבהייד פארק הלונדוני.

בבימת הנואמים שכאן, נוהגים תושבי סינגפור הרוצים בכך לנאום ולהשמיע את דעתם במגוון רחב של נושאים, ברומו של עולם, בפוליטיקה ובתרבות הסינגפורית.


נואם צעיר בן 11 מדבר על ההתחממות הגלובלית:

https://youtu.be/28KM0HErwOo


המונים שרים את ההמנון של סינגפור בפארק הונג לים:

https://youtu.be/9BqhE8f53LY

צ'יינה טאון

צ'יינה טאון ונקובר
צ'יינה טאון של ונקובר
#על הרובע הסיני של ונקובר

למי שרוצים בקצת טעם, ריח ואווירה של המזרח הרחוק, צ'יינה טאון (Chinatown), הממוקם מזרחית לגסטאון, הוא רובע ססגוני, עם רחובות רוחשי פעילות, עם שווקים, מסעדות סיניות וחנויות מזכרות, מתנות, אמנות סינית ומוצרי מאכל סיניים.

האווירה ברובע הסיני של ונקובר היא נעימה מאוד. כבר מה"מילניום", הוא שער הכניסה המרשים אל הרובע, מרגישים את האופי המיוחד של צ'יינטאון, את הקשר וההשלמה, שבין מזרח למערב ובין העבר לעתיד.

בפנים מתרשמים מיד עד כמה צ'יינה טאון של ונקובר היא הנקייה, השקטה והמסודרת ביותר בעולם. זה מעניין, במיוחד לאור העובדה שצ'יינה טאון של ונקובר נחשב לרובע הסיני השני בגודלו בצפון אמריקה, אחרי זה של סן פרנסיסקו.

חלק גדול מהמבנים המענינים ברובע הם ברחוב פנדר (Pender). כל שלטי הרחוב כתובים בסינית והבתים גם בנויים בסגנון אסייתי אופייני. ביקור במקום הוא חוויה תרבותית מיוחדת, כשגם בצד האוכל, מורגש מיידית השינוי הגסטרונומי החד שכאן.


#מה יש כאן?
הרובע הסיני נחשב לפופולארי ביותר בקרב התיירים המגיעים לוונקובר לטיול. הוא נמצא באזור שבין הרחובות מיין, פנדר וקאראל (Carral).

בין האתרים המעניינים שבצ’יינה טאון של ונקובר נמצאים:

שער המילניום - שער הכניסה הגדול ומרשים אל הרובע, שמייצג את הקשר שבין העבר לעתיד והמערב למזרח.

רחוב Pender - הרחוב המרכזי של הרובע, העובר במרכזו. כאן שוכן מרכז התרבות של הקהילה Chinese Cultural Center. או בקיצורccc.

הגינה הסינית הנהדרת של ד"ר סאן יאט-סן (Dr Sun Yat-Sen Garden), שיש בה בריכות, פגודות וסלעים מעוצבים, על ידי עשרות אמנים סיניים.

בניין המשרדים הצר בעולם - שברחוב West Pender מספר 8.

מוזיאון וארכיון התרבות הסינית - שנמצא ברחוב קולומביה שברובע הסיני.

שכונת ריצ’מונד - שכונה ש-60 אחוזים מתושביה ממוצא סיני. האווירה מודרנית מזו של הרובע הסיני ומסורתית פחות. מרכזי קניות גדולים תורמים לאווירה האסייתית.



#היסטוריה של הרובע הסיני
ונקובר נחשבת "לעיר האסייתית ביותר" בצפון אמריקה. כבר במאה ה-19 הגיעו אל ונקובר המהגרים שיקימו את הרובע ובנו את התיאטרון העתיק ב"סמטת שנגחאי". הם התחילו לגור בעיר ובהדרגה מצאו את עצמם מתקבצים ביחד לשכונה אחת, צ’יינה טאון משלהם, שכונה סינית עם אווירה מסורתית יחסית בתוך מרכז העיר ונקובר.

כך החלה להיווצר שכונה שהיא מעין סין בזעיר אנפין, סין מלאת חיים, הומה ורוגשת, עם דוכנים וחנויות מזון ייחודיות, אבל עם תחזוקה מצוינת בחסות העירייה וללא זוהמה ובלגן שמאפיינים שכונות דומות ברחבי העולם.

בתחילת המאה ה-21, עם העברת השליטה על העיר הונג קונג לידי סין, הגרו אל ונקובר סינים רבים. גלי ההגירה מהונג קונג לוונקובר היו כה גדולים עד שהיא זכתה לכינוי “הונגקובר”.

בימינו מהווה המיעוט הסיני בוונקובר את הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בעיר. אל צ'יינה טאון של ונקובר נוהרים סינים קנדיים מכל רחבי המדינה. אפשר לטייל כאן בין שלטי ניאון נוצצים, מסעדות ובתי תה סיניים וחנויות סיניות של צמחי מרפא.


#טיפים
אין מה לתכנן על הרובע הסיני לאחר השעה 18:00. עיקר הפעילות כאן היא בשעות הבוקר עד הצהריים.

בסופי שבוע של חודשי הקיץ מתקיים כאן שוק סיני לילי מסורתי. בשעות 18:30-23:00. בימי שישי-ראשון.

את הסיור ברובע כדאי לעשות ב"דרך המשי האדומה" - שביל להולכי רגל המסומן אדום ולוקח את התיירים דרך התחנות החשובות בשכונה בהן מעניין לבקר, כמו למשל מוזיאון וארכיון התרבות הסינית שברחוב קולומביה והגן הסיני הקלאסי של דר' סון יט סן.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ra8-fwnlT7E
צ'יינה טאון בסינגפור
צ'יינה טאון סינגפור
#על הרובע הסיני של סינגפור

שכונת צ'יינה טאון של סינגפור היא הרובע הסיני של העיר ולב המורשת הסינית שלה. כאן גדלה והתפתחה הקהילה הסינית של המהגרים מסין אל העיר. אם תביטו בה היטב, תמצאו בשכונה הזו את סינגפור של פעם, מהתקופה שלפני שהפכה לשחקנית מרכזית וחזקה בכלכלה העולמית.

כאן, בצ'יינה טאון, אחד המקומות האחרונים בעיר, שבהם ניתן לפגוש את סינגפור המסורתית, תראו שלל מקדשים דתיים, שווקים ססגוניים, מסעדות עממיות, דוכני אוכל רחוב, ברים מיוחדים וחנויות ציוריות.

גם אם המודרניות תוקפת כאן מכל עבר, צ'יינהטאון של היום מוסיפה להיות ליבה התרבותי של המדינה. בין המבנים החדשים תראו עדיין לא מעט מבנים היסטוריים ומקדשים צבעוניים ומסורתיים. תזהו אותם בין השאר על פי החזיתות המעוטרות בהם, במאפיינים סיניים עתיקים.


#תולדות הרובע הסיני
הרובע הסיני של סינגפור נולד בתחילת המאה ה-19. אמנם מהגרים ראשונים מסין הגיעו והשתקעו בסינגפור עוד במאה ה-14, אבל בתחילה הם התגוררו בשכונות של המקומיים ולא הייתה כלל הפרדה בין העמים השונים בעיר.

עם תחילת המאה ה-19 הועברו לכאן המוני המהגרים הסינים שהציפו את סינגפור והספיקו להפוך לרוב אתני ברור. כך החלה השכונה לסגל לעצמה במהירות צביון סיני.

יפתיע רבים ללמוד, אגב, ששמו הסיני של האזור, "ניו שה שוי" (Niu Che Shui), פירושו בתרגום חופשי "שור נושא מים".

לצד המקדשים ההודיים שנבנו בה בעבר, מקדשים שהבולט מביניהם הוא מקדש "סרי מריאמאן" (Sri Mariamman), מקדש שנבנה כאן עת חיו בשכונה מהגרים רבים מהודו, החלו לבנות כאן אז מקדשים בודהיסטיים, מקדשים טאואיסטיים ומסגדים.

כיום גדל הרובע הסיני והוא משתרע על 5 שכונות שונות.


#קניות
באזור הצ'יינה טאון תוכלו לקנות חפצים סיניים עתיקים או כאלה שנראים עתיקים. את מירב הדוכנים והחנויות המעניינים תמצאו לאורך הרחובות פגודה (Pagoda), סמית' (Smith), טרנגנו (Trengganu) וטמפל (Temple). ער כאן במיוחד המסחר בשמנים רפואיים (Tiger Balm), תבלינים סיניים וכדומה.

ברובע גם מספר מרכזי קניות, דוגמת המוכרים "צ'יינה טאון קומפלקס" (Chinatown Complex) ו"צ'יינה טאון פוינט" (Chinatown Point).

מהשעה 17:00 ואל תוך הלילה פועל שוק הלילה של צ'יינהטאון, המתרכז ברחובות פגודה (Pagoda), סאגו (Sago) וטרנגנו (Trengganu). כאן תוכלו לרכוש לכם תלבושות סיניות מסורתיות, עבודות מלאכת יד, מזכרות ועוד.


#בילויים
הבילוי בשכונת צ'יינה טאון הוא נחמד מאד, כי חוץ משוק הלילה התוסס תוכלו לבלות גם ברובע תנג'ונג פאגאר (Tanjong Pagar), שהמבנים בו שופצו ונצבעו בצבעי פסטל נהדרים. כאן תוכלו לבלות בברים ובבתי קפה ולהסתובב בחנויות הנחמדות.

בתי קפה נעימים תמצאו גם ברובע בוקיט פסו (Bukit Pasoh) הנחמד.

עוד מרכז בילוי שכונתי כאן הוא רובע קרטה אייר (Kreta Ayer) שבלב הצ'יינה טאון. הרובע, שבעבר נודע בכינוי "העיר שלעולם לא מחשיכה", היה בעבר רובע הזנות ומאורות האופיום הליליים של העיר. כיום הוא מקום הרבה יותר נעים ומרכזי בעיר, שבו גם שוק האוכל הלילי והמעולה, שברחוב סמית (Smith).


מבט מקרוב:

https://youtu.be/lkj1njdeplE
פארק קולומבוס
פארק קולומבוס
#על הפארק של צ'יינה טאון

הפארק הציבורי בצ'יינה טאון, פארק קולומבוס, מסתיר בחובו היסטוריה רבת שנים. במאה ה-19 היה האזור הזה אזור הגטו המסוכן ביותר בניו יורק, כמו שהוא מוצג בספר ובסרט "כנופיות ניו יורק".

בשנת 1911, כמחווה לכריסטופר קולומבוס, השתנה שמו לפארק קולומבוס. הפארק מהווה היום מקום מפגש פופולרי עבור הקהילה הסינית המקומית.


מבט מקרוב:

https://www.youtube.com/watch?v=7UJu_dKmg-0
וואט טראימיט
וואט טְרַאִימִיט
#על המקדש שהסתיר את הבודהה המוזהב

מקדש טְרַאִימִיט (Wat Traimit) לא נחשב לאחד המקדשים המרהיבים או הגדולים בבנגקוק. מוקד המשיכה העיקרי שלו הוא פסל מרשים, עשוי זהב טהור ונוצץ, של בודהה. המקדש, המכונה גם "מקדש הבודהה המוזהב", מאחסן פסל שגובהו 3 מטרים ומשקלו 5.5 טון.

הפסל היפה יושב בתנוחת לוטוס נינוחה והתאילנדים נוהרים אליו בהמוניהם. מיקומו במקדש, שממוקם ברחוב Yaowarat שבשולי צ'יינטאון, הרובע הסיני של בנגקוק, הפך אותו לאחד היעדים הפופולריים בשכונה האהובה כל כך, גם על תיירים.

גילו המשוער של פסל הבודהה המוזהב, מוקד המשיכה של המקדש, הוא כ-800 שנה. במשך מאות שנים הוא הוסתר בתוך ציפוי גבס, שהפך אותו לפסל גדול יותר, אבל פחות אטרקטיבי לבוזזים. את הציפוי הוסיפו לו התאילנדים ככל הנראה במאה ה-18, לקראת המלחמה עם הבורמזים. לאחר המלחמה בוששו הסיאמים להסירו וקשה אולי להאמין, אבל פסל הזהב שבפנים פשוט נשכח.

רק 200 שנה אחר כך, משהועבר הפסל בשנת 1955 אל המקדש הנוכחי, וואט טראימיט, הוא נפל ממנוף בתוך מתחם המקדש, נחבט ונסדק. לעיני כל התגלה אז האוצר המדהים שהוא הסתיר בתוכו. הפלא, שלא לומר הנס של בודהה, נחשף.

חוץ מהפסל הענק והמרשים, כדאי לטייל בגן הנעים שמקיף את המקדש.


#טיפים
לבוש - הקפידו להגיע למקדש בלבוש צנוע.

כדאי להגיע למקדש על הבוקר, בכדי להימנע מהמוני התיירים. בהמשך תוכלו לטייל לצ'יינה טאון הנהדר שמסביב.

שעות פתיחה 17:00-8:00

הביקור בבודהה הוא חינם ומחיר הכניסה למוזיאון 40 באט.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/q6oD_YhEGxQ


מקדש סארי מאריאמה
מקדש סרי מריאמן
#על המקדש ההינדי העתיק בסינגפור

מקדש ההינדו סרי מריאמן (Sri Mariamman Temple), או מקדש סארי מאריאמה, הוא המקדש ההינדי העתיק בסינגפור. זהו מקדש הינדי מקסים וצבעוני במיוחד, שהוקם כאן בשנת 1827.

הגג של מקדש סארי מאריאמה מפורסם במיוחד במאות פסלוני הדמויות ההודיות המעטרות אותו בשלל צבעים.

כל המיקס הססגוני הזה, של האלילים והקדושים שעל הגג יפה להפליא, נמצא בצ'יינה טאון, הרובע הסיני של סינגפור.

עוד דבר שבו מפורסם המקדש הזה הוא פסטיבל ההליכה על גחלים שמתקיים בו אחת לשנה. הפסטיבל המיוחד הזה מושך לסארי מריאמה המונים בכל שנה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/dKJCqrhhlr4


ביקור חשוב:

https://youtu.be/OfB6FV4F3Pk


ביקור במקום:

https://youtu.be/eEkQQ9luOus


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.