» «
חאניה
חאניה
#על העיר היפה ביותר בכרתים


העיר חאניָה (Chania), או כאניה, נחשבת לפנינת האי כרתים ומהערים היפות ביותר באי. לא לחינם העיר הזו נבחרה להיות התפאורה לסרט "זורבה היווני" שצולם בה. יש בה קצת יוון, קצת תורכיה, קצת ונציה וקצת מהמזרח התיכון. גגות רעפים לצד כיפות לבנות, מרפסות תורכיות המשקיפות אל סמטאות ים-תיכוניות, צלב ופעמוני כנסייה לצד צריחי המסגדים והסהר.

חאניה מצוייה במערב כרתים, בחלק המעניין והיפה באי. מסוף המאה ה-19 ועד 1971, שימשה חאניה כבירת כרתים. אז לקחה לה הירקליון את התואר. חאניה היא גם העיר השנייה בגודלה באי ורבים מגיעים אליה כדי ליהנות מיופיה. זוהי עיר פופולרית שהמונים מבלים בה בעונת התיירות, אבל למרות העומס שבה, נעים כאן ורגוע.

מומלץ לבקר ברובע העתיק שלה, השוכן סביב הנמל הוונציאני. בנמל עצמו תוכלו לראות אתרים כמו המגדלור הוונציאני ומבצר הפירקס ובעיר נמצאים המוזיאון הימי שלה ומוזיאון ארכיאולוגי מוצלח. אם אתם מתעניינים בנשק, ראו גם את מחסני הנשק הוונציאניים שבחאניה.

גם בעיר החדשה של חאניה תוכלו לטייל. כאן תמצאו פארקים וגנים ציבוריים נעימים, למנוחה ירוקה באמצע הסיור או לבילוי משפחתי שקט עם הילדים. בעיר החדשה גם שוק מקורה, עם דוכני מזון ומשקה טעימים ומוצרים מקומיים כמו סלים קלועים ביד.

חוץ מהשוק הציבורי והצבעוני של חאניה החדשה, שבו תוכלו ליהנות משוק יווני עממי, בלילה אפשר לשוטט על רציפי הנמל הרומנטיים. לארוחת ערב טובה תוכלו לשבת באחת מהטברנות או לבחור מבין בתי הקפה הרבים שבעיר. המעוניינים יביטו בתגית "מקדשי אוכל" ויבחרו היכן שווה לסעוד וליהנות מארוחה מעולה.


#אדריכלות
את חאניה בנו הוונציאניים ב-1252 על חורבות העיר המינואית קידוניה. שרידי החומה הוונציאנית מהעבר, עדיין מקיפים את העיר העתיקה של חאניה.

במהלך השנים היא בוצרה בידי התושבים המקומיים כנגד התקפות שודדי ים, מה שלא פגע ביפי העיר ואף הוסיף לה.

כובשים באו וכובשים הלכו - במהלך הדורות נוצר בעיר העתיקה של חאניה תמהיל מרתק של מבנים ונציאניים, לצד בנייה תורכית מרשימה לא פחות. גם סגנון הבנייה של איי יוון לא נשאר בחוץ והתמהיל הוונציאני, תורכי ויווני יצר כאן פסיפס של השפעות וסגנונות.

גם הצללים של מלחמות העבר, כולל אלו של מלחמת העולם השנייה, לא נותרו בחוץ. חאניה הופצצה לא פעם, במהלך המלחמה וניזוקה למדי. למזלנו, נותרו בעיר מספיק אזורים ששומרו, ומאפשרים לשוטט ברחובות הצרים והארוכים ולראות בה את אדריכלות ימי הביניים.

כיום מהווה הרובע העתיק, החינני והמתפורר של חאניה, על הנמל הרומנטי שבו ועל בתיו הצבעוניים והמעט רעועים, את אחד המקומות הנעימים והציוריים באי כרתים.


#טיפים
מסעדות רבות נמצאות ברחוב הלידון שבחאניה. כך גם הרבה חנויות תכשיטים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WanPWblFTW0


מבט מלמעלה:

https://youtu.be/6MqLhKK6bnM


החופים:

https://youtu.be/F6UmZnjxJtY
אגם קורנס
אגם קורנס
#על האגם שבעמק הסגור בין ההרים

במחצית הדרך בין רת'ימנו לחאניה, קילומטרים ספורים מהעיירה גיאורגיופוליס, נמצא אגם קורנס (Lake Kournas), או "האגם הנסתר". זהו אגם קטן, עם מים צלולים ומתוקים כמובן, שכלוא בין הגבעות וההרים הגבוהים שמסביב.

האגם הציורי הזה הוא מקום מושלם לפיקניק ואחד הפסטורליים שבאי. על חופו נמצאות כמה טברנות טעימות עם אוכל מקומי ובו שטים להם ברווזים שניתן אפילו להאכיל. זהו האגם היחיד בכרתים שמוקף בהרים.

האגם הנסתר מבודד יחסית, שנמצא כ-60 קילומטר מהעיר רתימנו, בעמק סגור. מדובר במקום מצוין לבלות בו כמה שעות של מנוחה, שחייה, שיט ואוכל יווני טוב.

הבילוי כאן הוא בטעם של פעם. שחו במים הצלולים, השתזפו בשמש או צאו להליכה של שעה מסביב לאגם. אם תרצו, ניתן לשכור סירת פדלים ולצאת לשיט באגם.


מבט מקרוב על אגם קורנס:

https://youtu.be/1Jo5fv-CxRU


ומהאוויר:

https://youtu.be/_HpS0gHL51U


וסרטון משפחתי:

https://youtu.be/Gi7g512URDI
ספינלונגה
האי ספּינלוֹנגָה
#על אי המצורעים, האי של סופיה

האי ספּינאלוֹנגָה (Spinalonga), ביוונית "קוץ ארוך", שנמצא במפרץ מירבלו בכרתים, שימש במשך שנים רבות כמושבה למצורעים. חולי צרעת הורחקו בימי קדם מהקהילה הבריאה, בכדי שלא ידביקו אנשים אחרים במחלה המדבקת והאיומה הזו.

פעם בשבוע נהג הכומר המקומי לשוט אל מושבת המצורעים, מהכפר אלונדה בקצה הצפון-מזרחי של האי, בכדי להקל מעט על סבלם של החולים, הכואבים ומלאי הגעגועים למשפחותיהם. הללו הלכו וקמלו, עד יום מותם מהמחלה חשוכת המרפא.

האי, שזכה אז לכינוי "אי המתים החיים", שימש כמושבת מצורעים עד 1953. הרומן רב המכר של ויקטוריה היסלופ "האי של סופיה" פרסם את האי הקטן ונתן חיים, רגשות ופנים, לזיכרון הקשה של התקופה. בד בבד הוא הפך את האי הקטן לאחת האטרקציות המפורסמות והמתויירות של כרתים.

כשמגיעים לאי ניתן לראות את שער הנידונים - שער הכניסה מהים, שדרכו נכנסו המצורעים החדשים אל האי. מעליו כתובה ברומית כתובת עתיקה שנמצאה מתאימה כל כך למושבה העצובה: "ישמור אתכם האלוהים".

רבים מהתיירים שבאים לראות את שרידי כפר המצורעים, פונים גם לחלוק כבוד למתים, בבית הקברות שבו נקברו מצורעי האי. כאן, אגב, היו מעמדות. בעוד העניים נקברו מתחת למרצפות וחסרי הכל הושלכו לבור, אפילו ללא טקס אשכבה, בעלי האמצעים מבין המצורעים, זכו בקבר פרטי.


#מה רואים בספינלונגה?
במרכז האי הקטן ספינלונגה יש גבעה ועליה בנויה מצודה עתיקה. הוונציאנים הם שבנו אותה ואת הביצורים שמסביבה, על הסלע המוצק של האי בשנת 1579. בהמשך שלטו במקום התורכים העות'מנים ואז שימש האי בין השאר למבריחים. ב-1903, משהאי הפך לחלק מיוון, הקימה ממשלת יוון את מושבת המצורעים.

הביטו היטב במגדלי השמירה של המצודה ותוכלו לראות שיש בהם פתחים קטנים בתחתית, שאיפשרו לשומרים לעשות את צרכיהם, מבלי להפקיר את העמדה...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_uys2igm500


ומלמעלה:

https://youtu.be/d3nlGDW839Q
מנזר ארקדי
מנזר ארקדי
#על המנזר שבו לא נכנעו לתורכים


מנזר ארקדי (Moni Arkadiou) הוקם בתקופת השלטון הוונציאני באי. חזיתו בנויה בסגנון הבארוק והוא מכיל יצירות אמנות מעניינות למדי. הוא נמצא כ-25 קילומטר דרומית לרת'ימנו.

אבל חשיבותו של המנזר היא בעיקר היסטורית. ב-1866 התבצרו כאן מורדים יוונים, שניסו לסלק מכרתים את השלטון התורכי עות'מני.

זה היה בסוף המרד הכושל. המנזר שימש כמבצר שבו התבצרו 150 מורדים יווניים ובני משפחותיהם. משראו המורדים, בראשות מנהיגם אבוט גבריאל, שהטורקים מצליחים לכבוש את המנזר שבו התבצרו ומתחילים לטבוח בהם ובבני משפחותיהם, הם העדיפו לפוצץ את המבנה על עצמם, מאשר ליפול חיים בידי החיילים הצרים על המקום.

מאז מהווה המנזר סמל יווני לגבורה ולחופש. המרד בעות'מנים ששלטו אז באי אמנם נכשל, אבל שנים אחר כך ישוחרר גם האי כרתים וישוב להיות חלק מיוון.

שווה לבקר במחסן אבק השריפה שבצדו הצפוני של מתחם המנזר. כאן התרחש הפיצוץ ההירואי של המורדים בתורכים. יש בכנסייה גם מוזיאון זעיר שבו תוכלו לחזות במזכרות מהאירוע ההיסטורי, כמו בגדים שעליהם דמם של קורבנות הטבח התורכי במורדים המתבצרים.

בנוסף להיסטוריה שלו, המנזר הוא מתחם נאה ומטופח, שיעניין גם מבקרים שאינם חובבי כנסיות. ועדיין, בקרו גם בכנסייה המרשימה מ-1587, שבחצר המנזר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/N4n2HwqLR1Q

אתרי חובה בכרתים

האקווריום של כרתים
האקווריום של כרתים
#על האקווריום של כרתים

האקווריום של כרתים (Crete Aquarium) שבחרסוניסוס הוא אקווריום שמציג את היצורים הימיים שחיים באזור כרתים.

מדובר באטרקציה מלהיבה לילדים ולהורים כאחד. יש כאן צבי ים, תמנונים, לובסטרים ושלל מיני דגים ואורגניזמים מימיים, בשלל צבעים וגדלים.

אל תתפלאו למצוא באקווריום גם תצוגת זוחלים מרשימה. עם הילדים תוכלו גם להשתתף בהאכלת החיות שבמקום.


סיפור מקרוב:

https://youtu.be/UZiUiVLPyMw


ומבט מפורט:

https://youtu.be/lPeof-YJ2fU
הנמל הוונציאני בחאניה
הנמל הוונציאני בחאניה
#על הנמל העתיק של העיר היפה חאניה

הנמל הוונציאני בחאניה (Chania ‪Old Venetian Harbor‬) הוא נמל ציורי שמצדיק את כל הקלישאות, על הקסם של האיים היווניים והתושבים החביבים והמזמינים שחיים בהם.

מבט בנמל המרהיב של חאניה מגלם את כל מה שיפה כאן ואת העירוב בין דורות של כובשים, השפעות, סגנונות ובנאים. על אף המוני התיירים שמגיעים אליו, הנמל שומר על הקסם הים-תיכוני שלו, שמערב השפעות יווניות, תורכיות ואיטלקיות.

כאן, בנמל של חאניה, צולם הסרט המפורסם "זורבה היווני". בין הסירות למזח, ברקע הבתים החינניים ובעלי החזות הרעועה, הפליא היווני הקולנועי להקסים את חובבי הקולנוע ולהפוך את איי יוון לאחד ממוקדי התיירות הנחשקים בעולם.

אם זמנכם מוגבל, עלו אל מגדל התצפית הוונציאני שבצדו המערבי של הנמל. ראו מכאן את השילוב הייחודי של בתים ונציאניים, גגות רעפים בסגנון אירופאי, מרפסות עץ תורכיות-עות'מניות, מגדלי כנסיות וצריחי מסגדים. באופן סמלי, לא תראו מכאן את בית הכנסת היהודי "עץ החיים", שנותר מהקהילה היהודית שחיה כאן פעם, עד השואה ב-1944.

מה שכן תוכלו לראות מכאן הוא מגוון האתרים שמסביב. ממבצר הפירקס והמזח שצורתו של סהר ועד מסגד היניצ'רים רב-הכיפות. מולו ניבט המגדלור הוונציאני שבקצה שובר הגלים.


#מה לעשות בנמל?
מסביבכם יש מספר אתרים מעניינים לביקור. לחצו על הלוגו שלנו ותראו. לאחר מכן, למי שזמנם בידם - יש בנמל הישן, היפה והנקי של חאניה, עם הבתים הצבעוניים שמקיפים אותו, מגוון טברנות ומסעדות, ברים ובתי קפה נעימים. שבו ותיהנו מהבריזה ומריח הים, לצד המטעמים המקומיים ומשהו לשתות. קחו את הזמן, אתם ביוון!

ההנאה תגדל עוד, אם תמצאו את הזמן לשוטט בסמטאות הנמל. גם ביום וגם בלילה, מדובר בהצצה קסומה אל ההיסטוריה והארכיטקטורה של האי והעיר העתיקה ובאנשים שעושים אותם נעימים כל כך.

בין לבין, במגוון החנויות שבסמטאות הנמל, תוכלו ליהנות משופינג מקומי. כאן נמכרים דברי עור, בגדים, נעליים, קוסמטיקה מקומית ומזכרות לתיירים. תיהנו!


מבט מקרוב על הנמל העתיק וחאניה:

https://youtu.be/rmY52lmoZ4s


בואו לנמל הווניציאני של חניה:

https://youtu.be/LMQpSbuz0YE
קניון סאמאריה
קניון סאמאריה
#על הקניון העמוק של כרתים

קניון סאמאריה (Samaria) הוא קניון צר ועמוק שמושך אליו מאות אלפי מטיילים בכל שנה. הקניון, שבדרום מערב האי, הוא פארק לאומי מרשים במיוחד, שנחשב לאחד היפים באירופה.

יש בקניון סאמאריה מספר מסלולי הליכה בדרגות קושי שונות. כללית, משך ההליכה בקניון הוא כ-6 שעות בממוצע וההליכה היא על גבי קרקע סלעית. באביב ובסתיו יש כאן פריחות נהדרות וההנאה רבה.

אגב, היוונים טוענים שהקניון הוא העמוק ביותר באירופה. יש על כך ויכוח וכך גם על הטענה שהקניון שאורכו 16 קילומטרים הופך אותו לקניון הארוך ביותר באירופה.

הערוץ מתחיל באזור ההרים הלבנים, בקצה מישור אומלוס. ההליכה מתחילה ב-6 קילומטרים ראשונים בערוץ רחב, שאחריהם מגיעים לכפר הנטוש סמאריה. מאז מתחיל הקטע הצר בקניון, קטע שבו מפרידים 3.5 מטרים בלבד בין המצוקים המתנשאים לגובה של 300 מטרים. לאחר הליכה ארוכה בקניון מגיעים ל"שערי הברזל", מקום שבו אין שערים ואין נעילה כלשהי ולאיש לא ברור מה מקור שמו... מכאן הקניון נפתח אל עמק רחב שבו שרידי הכפר העתיק איה רומלי ושפת הים. לאחר הליכה של עוד 2 קילומטרים מגיעים לסוף המסלול.


#טיפים
צאו מוקדם בבוקר על מנת להשלים את המסלול. מאוחר יותר צפוף בקניון.

על מי שלא מגיעים בטיול מאורגן לנסוע עצמאית לאומלוס, שעה נסיעה, באוטובוס שיוצא שלוש פעמים ביום מחאניה.

לטיול בהרים לא לשכוח להצטייד בנעליים טובות, מים, בשק שינה, כובע ומזון. הביאו גם בגדים חמים.

ההרים מכוסים בשלג עבה מנובמבר עד מאי.

הטיול בקניון מותר במאי-אוקטובר, אך מומלץ בעיקר באביב ולא בקיץ כשעמוס מאד. הבונוס הוא פריחה נהדרת של פרחי בר.

שימו לב באביב בשל סכנה לשטפונות פתאומיים בקניונים שבכרתים.

ולא, השינה בקניון אסורה.


הטיול בקניון:

https://youtu.be/eoOJcg60cl4


עוד אחד:

https://youtu.be/e6EmdG7TaiU


ועוד מבט:

https://youtu.be/j36l7ybliBw
המוזיאון הארכיאולוגי של הירקליון
המוזיאון הארכיאולוגי של הירקליון
#על המוזיאון הארכיאולוגי של כרתים

המוזיאון הארכיאולוגי של הירקליון (Heraklion Archeological museum) הוא מוזיאון ארכיאולוגי מצוין, שמשמש אכסניה לאוצרות הנדירים של שרידי התרבות המינואית, לצד מוצגים הלניסטיים ורומיים, מתקופות מאוחרות יותר.

כאן תוכלו לראות דיסקוס מפסטוס (Phaistos), שעליו מוטבעים סימני כתב שטרם פוענחו, בקו לולייני.

במקום אחר במוזיאון תוכלו לראות דגם של עגלה בת 4,000 שנים לערך, שלה 4 גלגלים. זוהי העדות הקדומה ביותר לשימוש בגלגל באי כרתים.

במוזיאון פסלונים מינואיים יפים להפליא. שימו לב לפסלוני אלות הנחשים מהתקופה המינואית ולפסלון של אקרובט על פר, שכולו עשוי זהב ושנהב.

ישנם גם הממצאים שהתגלו בנמל המינואי קאטו זאקרוס (Kato zakros). הממצאים הללו חשובים מאד לחוקרים, מכיוון שהם מעידים על קשרי המסחר שהתקיימו בין כרתים לפיניקיה ולמצרים. יש כאן תכשיטים ממצריים וחפצי שנהב מסוריה.

שימו לב במוזיאון גם לציורי הקיר שנמצאו בחורבות קנוסוס. ביניהם תוכלו לראות את "נסיך החבצלות" החובש כתר נוצות. תוכלו לראות גם ציורי קיר של דולפינים, אקרובטים הרכובים על פר, אשה אלגנטית וכדומה.


הנה מבט מקרוב על המוזיאון הארכיאולוגי של הירקליון:

https://youtu.be/epaphh76YZk


קנוסוס
ארמון קנוסוס
#על הארמון המפורסם של התרבות המינואית

ארמון קנוסוס (Knossos Palace) הוא אתר ארכיאולוגי גדול ומתוייר שנמצא קילומטרים ספורים מדרום לעיר הרקליון. הוא נבנה בעיר הקדומה קנוסוס, עיר שתפסה, ככל הידוע, מקום מרכזי בתרבות המינואית של תקופת הברונזה.

בניית הארמון החלה לפני כ-4,000 שנה, אך כ-300 שנה אחרי הקמתו, נהרס הארמון המקורי. על חורבותיו הוקם ארמון מפואר הרבה יותר, שנהרס גם הוא בערך בשנת 1450 לפני הספירה. זה קרה ברעש אדמה עז, שפגע קשה לא רק באי בכרתים, אלא גם באי סנטוריני.

אבל לפני שחרב, התפתחה סביב הארמון הענק, שהשתרע על שטח של כשני קילומטרים רבועים, האגדה המפורסמת על המבוך שבנה המלך מינוס. המבוך נבנה בכדי לכלוא בו את המינוטאור - יצור אנושי, בעל ראש של שור, שנולד לאשתו של המלך. במבוך הזה נכלאו האדריכל דדלוס ובנו איקרוס וממנו המריאו השניים אל השמיים.


#אגדת איקרוס ודדלוס שבשמיים
כאן, במבוך שבקנוסוס התרחשה אחת האגדות המפורסמות של המיתולוגיה היוונית. סיפורו של איקרוס.

איקרוס במיתולוגיה היוונית היה בנו היחיד של דדלוס. הוא היה ילד פזיז ומגושם, שדדלוס אביו היה אמן וממציא. כשהמלך מינוס מכרתים ביקש ממנו לבנות את הלבירינת, מבוך שנועד להסתיר מהעולם ולהחזיק בשבי את המינוטאורוס המפלצתי, בנה של אשתו של אותו מלך מינוס, עשה זאת דדלוס בחפץ לב. הוא הצליח ליצור מבוך שהמינוטאורוס לא יוכל לחמוק ממנו.

אבל משסיים דדלוס לבנות את המבוך, הוא הופתע לגלות שהמלך מינוס כלא אותו ואת איקרוס בנו במגדל, כדי שאיש לא יידע את סודות הלבירינת והסודות לא יתגלו.

דדלוס ואיקרוס הצליחו לברוח מהמגדל והחליטו להימלט מהאי כרתים. אבל האי היה מוקף בספינות ובשומרים ולכן החליט השניים להכין לעצמם כנפיים מנוצות ציפורים, שחוברו בעזרת חוטים עם שעווה ודונג.

לפני שהחלו לעוף, הזהיר האב את איקרוס לבל יגביה לעוף ויתקרב לשמש, מחשש שהשמש החמה תמיס את כנפיו. אבל משהחלו לעוף, איקרוס הפזיז התלהב מהתעופה והחל להתרומם למעלה, כשהוא שוכח את האזהרות של אביו. כמו שחשש דדלוס, חום השמש המיס במהירות את הדונג של כנפיו, ואיקרוס נפל מטה לתוך הים ומת.

מאז מהווה סיפורו של איקרוס מעין תמרור אזהרה לאנשים, לבל יהפכו להרפתקנים שנוטלים סיכונים מיותרים או מוגזמים ולבל יתלהבו וישכחו את אמצעי הזהירות ההכרחיים.


#העתיקות של קנוסוס
ארמון קנוסוס הוא האתר החשוב מהשרידים הרבים שנותרו כאן, של התרבות המינואית שהתפתחה ורווחה באי כרתים בתקופת הברונזה.

קנוסוס (Knossos) שימשה ככל הנראה המרכז הפוליטי והמסחרי של התרבות המינואית. העתיקות שנותרו ממנו כיום, הפכו אותו לאתר חובה למבקרים באי.

את הארמון רחב הידיים גילה בראשית המאה הקודמת הארכיאולוג האנגלי ארתור אוואנס (Arthur Evans). במרס 1900, בקושי חודש לאחר שהחל את החפירות, הוא חשף את אולם הכס, שבו מצא אוואנס את כיסא המלכות המקורי של המלך מינוס.

בהמשך החפירות, הלך והתגלה הארמון, שצורתו כשל מבוך מורכב, שבו אולמות וחדרי מגורים, לצד מחסנים וסדנאות שבהן עבדו בעבר בעלי מלאכה כמו צורפים וקדרים.

קירות הארמון שגילה אוונס היו מכוסים בציורים, שבהם תוארו החיים בכרתים של תקופת הברונזה המאוחרת. ציורי הקיר המרשימים הללו, כמו מרבית הממצאים החשובים שהתגלו כאן, בקנוסוס, הועברו למוזיאון הארכיאולוגי בהרקליון, המכיל את האוסף הגדול בעולם של אמנות מינואית.

אבל חוץ מתגליות ארכיאולוגיות מרגשות ורבות חשיבות, אוואנס עשה דבר נוסף והרבה פחות מוערך. הוא החל בעבודות שחזור של הארמון ויצר מחלוקת רבה סביב פעילותו זו. ביצירתיות רבה ודמיון רב הוא בנה, ממש בנה מחדש, חלקים רבים בארמון. את הבנייה הוא עשה מבטון, דבר שכיום נחשב לפגיעה חמורה בממצאים.

בנוסף לכך, אוואנס הביא ציירים אמנים, ש"חידשו" את הפרסקאות, ציורי הקיר היקרים מפז שהתגלו על קירות הארמון. בכך הוא הפך את המקום למרשים וצבעוני הרבה יותר, אבל פגע באותנטיות שלו, באופן משמעותי.

העניין הוא שחידוש הציור אינו שחזור שלו, לפחות לא על פי הסטנדרטים המקובלים בימינו. יש אף חוקרים שטוענים שחלק מהציורים המחודשים לא דייקו בנושאים המקוריים שצויירו על הקיר.


#טיפים
ניתן להגיע אל הארמון באוטובוס שיוצא מהרקליון מדי רבע שעה.


מבט מקרוב על ארמון קנוסוס:

https://youtu.be/I6JJdzsE3_A


כך היה אולי הארמון המקורי:

https://youtu.be/4XJd88cTRsU
רמת לאסיתי
#על חבל הארץ החקלאי והקסום של כרתים

רמת לאסיתי (Lasithi Plateau), או עמק לאסיתי, כשמה כן היא - רמה גבוהה ויפה ומהאזורים האהובים על תיירים המבקרים בכרתים. הרמה הזו מפורסמת בעשרות טחנות הרוח שפזורות בה. מדובר במשאבות מים עם כנפיים, שהעניקו לעמק לאסיתי את פרסומו הגדול והן שריד ליותר מ-10,000 טחנות שניצבו כאן בעבר, עת שמשו להשקיית השדות.

לאסיתי הוא עמק חקלאי ירוק ופורה להפליא, עם שטיח של שדות מעובדים בצפיפות. יופיו יוצא החוצה במיוחד באביב, כשאת מרבדי הפריחה המכסים את העמק מקיפות הפסגות המושלגות של הרי הדיקטי הגבוהים.

בהרי דיקטי שמסביב לעמק ישנם אתרים היסטוריים, כמו מערת דיקטי שבה נולד לפי המיתולוגיה היוונית, האל זאוס.

ברמה מספר כפרים ששמרו פחות או יותר על אורח החיים המסורתי שלהם. בחלקם שכיות חמדה עתיקות, כמו הכפר קרה (Kera) שבו כנסייה מהתקופה הביזנטית, המעוטרת בפרסקו מהמאה ה-11.

האזור נודע בטחנות הרוח הוונציאניות ששרדו בו מאז המאה ה-15. כיום נותרו כאן טחנות רוח בודדות, ששומרו בעיצוב הקלאסי שלהן, עם הכנפיים המכונפות והבדים הלבנים, ומזכירות סגנון חיים רומנטי שעבר זמנו.

הטחנות הללו שימשו בעבר לשאיבת מי-תהום מהקרקע, להשקיית השדות ולטחינה של קמח.

לכל עונה כאן יש את הקסם שלה. אם בסתיו העצים כאן כורעים מנטל התפוחים והאגסים הבשלים שעליהם, בזמן פריחת האביב המרהיבה, השדות ירוקים ומלאים בפריחה.


מבט מקרוב על רמת לאסיתי:

https://youtu.be/JUwpNZXY3Rg


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.