» «
מרחצאות גלרט
מרחצאות גֵּלֶרְט
#על מרחצאות הפאר של בודפשט


העיצוב בסגנון האר-נובו שחולקים מרחצאות גֵּלֶרְט (Gellért Thermal Bath), עם מלון גלרט המפואר, מקנה להם תואר של מרחצאות פאר של ממש. המחיר, אגב, הוא בסביבות ה-10 יורו לאדם. עיצוב המבנה העתיק כולל כאן לא מעט פסיפסים, ויטראז'ים ועמודי שיש והוא מציע שילוב בין מורשת היסטורית עתיקה לחדשנות מודרנית.

ההיסטוריה של המרחצאות הללו מתחילה אי-שם בתקופת הכיבוש העות'מני, ששלט בהונגריה מאז המאה ה-15. ברור שהמעיינות הקדומים היו שם קודם. לאחר מכן התווספו גם הבריכות החיצוניות. המרחצאות כמו שהם עכשיו נפתחו בשנת 1908. המתקנים הנוכחיים הם כמובן מתקנים מודרניים ואיכותיים, על פי התקנים של ימינו.

בין עמודי השיש ופסיפסי הטורקיז יש כאן מגוון של בריכות חיצוניות ופנימיות. יש כאן 5 בריכות חמות, בטמפרטורות שונות ועוד 9 בריכות רפואיות. שלוש החיצוניות כוללות גם בריכה לילדים, בריכת גלים, ומספר בריכות תרמו-מינרליות, עם מים חמים שמגיעים ממעיינות תרמו מינרליים, מים בטמפרטורות שבין 26 ל-38 מעלות, שנובעים מגבעת גלרט הסמוכה.

במרחצאות יש גם סאונה ושירותים בתשלום נוסף, כולל מסאז', תראפיה במים, טיפולי בוץ, מכון יופי ועוד.


#טיפים
שווה לתכנן את הרחצה אחרי יום של שיטוט רגלי.

הביאו כובע ים - חובה בבריכה הגדולה.

ניתן להיכנס עד שעה לפני שעת הסגירה.

הרחצה משותפת לגברים ונשים.

אורחי המלון נכנסים למרחצאות בחינם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/eo9cl-fC8Ec
שוק האוכל מניפסטו
שוק האוכל מניפסטו
#על מתחם האוכל הבינלאומי בפראג


שוק האוכל מניפסטו (Tolbuhin korut) הוא למעשה מתחם אוכל רחוב, או מסעדה רבת מטבחים, המדמים שוק אוכל בינלאומי.

המקום כיפי, טעים וזול יחסית. לרבים הוא פתר בעיות מטבנות בחוויית הביקור במסעדה. טבעונים, צמחוניות, קרניבוריות או אוכלי כל - כאן יימצא פתרון קולינרי לכל אחד.

יש כאן מבחר של דוכני אוכל בכל סגנון ומטבח אפשרי. קנו את מה שתרצו ופנו למתחם הישיבה המשותף.

השוק חדש יחסי בפראג, יש בו מוזיקה חיה ונעימה ואוכל מכל העולם. לאווירה העולמית משהו מוסיפה העובדה שחלק מדוכניו בנויים ממכולות משומשות שהורדו מספינות משא.

ההיפסטרים של פראג מטורפים על המניפסטו ותוכלו להתמזג ולהכיר אותם ליד השולחנות.

בתיאבון!


#טיפים
הביאו כרטיס אשראי. מרבית הדוכנים כאן לא מקבלים מזומן.

בררו מחירים לפני הקנייה. פה ושם יש דוכנים יקרים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/nYE43k-3Yxo


ביקור במקום:

https://youtu.be/UK3dz67hKGo


כתבה:

https://youtu.be/QEsS9ZQuzpo
Csalnosi Csrda buda
קסלנוסי צ'רדה אובודה
#על המסעדה שאסור להגיע אליה רעבים

מסעדת קסלנוסי צ'רדה אובודה (Csalánosi Csárda Óbuda) היא מסעדה מקומית מעולה, עם אוכל מקומי אותנטי ואיכותי במיוחד, עיצוב נפלא ושורשי בתוך מבנה שנראה כמו יקב עתיק, עם נגנים ומוסיקה חיה ומקומית. ולא - זו לא מלכודת תיירים. זו פשוט מסעדה הונגרית. ומצוינת.

האוכל כאן הוא אוכל הונגרי, אבל יש כאן מנות שיספקו גם את מי שלא חייב דווקא את המעדנים המקומיים של ההונגרים (אגב, אחד מהמטבחים הטובים באירופה).

אל המסעדה המקומית והנדיבה הזו חייבים לבוא מורעבים במיוחד. כי המנות בה גדולות בטירוף ואגב, אל תדאגו כי האוכל כאן יחסית לא יקר.

בתיאבון!


#טיפים
מומלץ להזמין מקומות מראש.

בהזמנה של המנות הענקיות שכאן, כדאי לחלוק מנות או להזמין מנה לשניים.

אפשרות להזמין מנות כלליות יותר, בסגנון מזרח ומרכז אירופי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/whys6UnBK_Q


ביקור במקום:




בלוגרים:
המוזיאון הלאומי של בודפשט
המוזיאון הלאומי של הונגריה
#על המוזיאון שיש לו מקדש

המוזיאון הלאומי (Hungarian National Museum) בבודפשט הוא מוזיאון לארכאולוגיה ולהיסטוריה של הונגריה. הוא שוכן באחד המבנים המרשימים והיפים בעיר. אנו נאמר בעדינות שגם אם אינכם מתעניינים בהיסטוריה של הונגריה, שווה לבקר כאן ולו גם כדי לחזות במבנה המופלא ורב-ההוד.

המוזיאון נולד ב-1802 כספרייה ומקום להצגה לציבור של האוסף של פריטי טבע שאסף רוזן הונגרי בשם פֵרֵנְץ סֵצֵ'נִי. בשנות ה-30 של המאה ה-19 הוקצו לו מהמדינה חצי מיליון פורינט, לצורך הקמת משכן של קבע. כך תכנן האדריכל מיהאי פולק את הבניין הנאו-קלאסי שבו אתם עומדים, מבנה גדול ומרשים, מעין מקדש היסטורי, שנחנך ב-1846.

מעבר לתפקידו כמוזיאון, המבנה הפך לסמל הונגרי של תחייה לאומית. זה קרה בשנת 1848, עידן "אביב העמים", כשהמוזיאון היה למרכזה של ההתקוממות המהפכנית ההונגרית של 1848. האירוע המעצב בתהליך הזה התרחש בעת שבחזיתו התייצב המשורר הלאומי ההונגרי, שֶנְדוֹר פֵּטוּפִי (Sándor Petőfi), והקריא להמון את "12 הנקודות" ואת שירו הלאומי, שנקרא כך בדיוק - "שיר לאומי". המעמד הפך לסמל המהפכה והמוזיאון זכה למקום סמלי בהתחדשות של הלאומיות ההונגרית. לזכר האירוע, מונצחים בחזית המוזיאון המשוררים שהיו חלק מההתקוממות וטקסי הזיכרון למהפכה נערכים ברחבה שבחזיתו.


#מה רואים כאן?
באגף הארכאולוגי ניתן לראות את החיים במה שהיום מכונה הונגריה, בתקופה הפרה-היסטורית שלה. בתערוכה ממצאים ארכאולוגיים מאזורים נרחבים בהונגריה, טרנסילבניה, סלובקיה וקרואטיה.

בתצוגת הקבע המרכזית מוצגת ההתפתחות ההיסטוריה של הונגריה. התערוכה מתמקדת בשלטון המדיארים ובכיבושים מתקופת השלטון הרומי ועד הטורקים העות'מאנים. כמות המפות, התרשימים, המטבעות, התכשיטים, יצירות האמנות והחפצים היומיומיים שמוצגים כאן היא ענקית. כמו כן מוצגים כאן סרטונים ויש התנסות בהמחשות ממוחשבות לגבי התקופות והשינויים ההיסטוריים שחלו בהונגריה, לאורך השנים.

יש כאן תצוגה מיוחדת להיסטוריה של הונגריה המודרנית מאז המהפכה של 1848 ותצוגה של אישים הונגרים בולטים, במיוחד מהמאות האחרונות, בתחומי המוסיקה, הספרות, המדע והרפואה.

מקום מיוחד יש להיסטוריה ההונגרית של משטרי האימים של הפשיזם והקומוניזם, במאה ה-20, עד לשחרור ולבוא הדמוקרטיה למדינה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/h3j8LWOoOlY

חורף בבודפשט

Kehli Vendeglo
קחלי ונדגלו
#על המסעדה עם האוכל המקומי ברמה הבינלאומית

גם אם הנגנים הצוענים שעושים שמח מרגישים לכם מלכודת תיירים, אל תסתובבו לאחור. כי מסעדת קחלי ונדגלו (Kéhli Vendéglő), או קכלי ונדגלו, היא מסעדה מובחרת שלא רק מציעה אוכל מקומי אותנטי ומשובח במיוחד, אלא מגישה מנות גדולות שהן ממיטב מאכלי המטבח ההונגרי.

אתם הולכים לאכול כאן אוכל הונגרי אמיתי, טעים להפליא ועשוי היטב. אתם הולכים ליהנות. אז כן, המסעדה הזו היא קצת רחוקה מהמרכז והיא לא להיפסטרים וכאלה שמחפשים לצלם מנות לאינסטגרם, אבל למי שמחפשים קצת אותנטיות ומקומיות - זה המקום.

המקום אדיב, עם יחס ושירות מקצועיים ומכל הלב ומחירים ממש סבירים. יעשה לכם טוב לערב קלאסי ומשביע בסגנון של ההורים.

בתיאבון!



#טיפים
מומלץ להזמין מקומות מראש.

בהזמנה של המנות הענקיות שכאן, כדאי לחלוק מנות או להזמין מנה לשניים.

בכל ערב בשעה 9:00 יש הופעה חיה של מוזיקה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/tJeWsqdmHMo


העיצוב:

https://youtu.be/wzBOadKC77s


הנגנים במקום:

https://youtu.be/QtrJmOwW8sg


מהמטבח:

https://youtu.be/yv-0M9wYChY


בלוגרים:

https://youtu.be/1p54TTSMyD0?t=450
בית הכנסת הגדול ברחוב דוהאן
בית הכנסת הגדול ברחוב דוהאן
#על בית הכנסת הגדול של בודפשט

"בית הכנסת דוהאני", או בית הכנסת הגדול שברחוב דוהני (Dohány utca Synagoga), נבנה בשנת 1859. זהו ללא ספק, האתר הבולט והחשוב ביותר ברובע היהודי שבעיר.

ה"טבק-שול", כמו שמכנים אותו לא פעם, הוא בית הכנסת הגדול ביותר באירופה. למה טבק, אתם שואלים? - ובכן "דוהני" פירושו בהונגרית "טבק". בשלוש קומותיו הוא מאפשר תפילה לכ-3,000 מתפללים. מעניין בו הניגוד שבין עיצוב המבנה, שכולל מאפיינים איסלאמיים, ובין מה שהוכנס לתוכו, שכלל מאפיינים נוצריים וכנסייתיים, כמו עוגב, במה בחזית ועוד.

בנוסף להיותו בית כנסת פעיל, בית הכנסת משמש גם אתר הנצחה ל-565,000 יהודי הונגריה שנספו בשואה. בימי הכיבוש הנאצי נכלל בית הכנסת, בתחומי הגטו היהודי והוא הפך למקום ריכוז ומעצר המוני ליהודים.

מבנה בית הכנסת כולל גם את המוזיאון היהודי של בודפשט וגם את קברי רבים מהיהודים של הרובע. יש בו גם אנדרטה ולוחות זיכרון לזכר יהודי הונגריה, שנהרגו במלחמת העולם הראשונה ואלו שנרצחו בשואה, בידי הנאצים.

הכניסה לבית הכנסת היא בתשלום, שנועד לתחזוקת המקום.


#אדריכלות מבנה בית הכנסת
בית הכנסת תוכנן בסגנון מורי, איסלאמי צפון אפריקאי, המאופיין בקשתות ועיטורים החוזרים על עצמם. הסגנון כאן מערב אלמנטים גותיים עם מאפיינים איסלאמיים מגוונים.

האדריכל לודוויג פורסטר הציב בחזית המבנה שני מגדלים שגובהם 43 מטרים. בראש המגדלים הציב כיפות דמויות בצל. במרכז החזית פער האדריכל חלון בצורה של פרח גדול ולידו חלונות מקושתים.

המאפיינים האיסלאמיים באים לידי ביטוי גם באריחי הקרמיקה הצבעוניים שבהם מצופה בית הכנסת מבחוץ וברצפת בית הכנסת, שבה תוכלו לראות פסיפס עם איורים גאומטריים. גם קירותיו מקושטים בצורות גיאומטריות מוזהבות וצבעוניות.

פנים בית הכנסת מכיל כאמור, מרכיבים שונים שהושאלו מהנצרות. הבולט מביניהם הוא העוגב, שהתווסף בכדי להקל על האווירה בבית הכנסת ולהפוך אותה שמחה יותר. זה היה הנוהג בבתי הכנסת של התנועה הנאולוגית, שהלכה והתחזקה באותם זמנים. עוד מאפיין כזה הוא הצבה של בימת בית הכנסת בחזית ולא במרכזו של בית הכנסת, כמו שנהוג מאז ומעולם. שימו לב גם לשתי הנברשות הענקיות והמרשימות שמשתלשלות מהתקרה.


#תולדות בית הכנסת
בית הכנסת נבנה לאחר שקהילת יהודי העיר פשט גדלה במהירות ובמהלך המאות ה-18 וה-19, היא הגיעה ל-30 אלף איש.

כך נבנה בית הכנסת החדש, במהלך השנים 1854- 1859. הוא נבנה בסגנון מורי, סגנון צפון אפריקאי, בחירה אקזוטית שהייתה אז מעניינת ואפילו טרנדית. בשונה מבתי כנסת אחרים, הותקן בו עוגב ותכנון הפנים הזכיר יותר כנסייה נוצרית מאשר בית כנסת על פי המסורת המקובלת. העוגב הוא בעל 5,000 צינורות, וניגנו בו בין השאר מוסיקאים מהחשובים בתולדות המוסיקה כמו המלחין וגאון הפסנתר פרנץ ליסט והקומפוזיטור קָמִיל סֶן-סַאנְס.

ב-1939 שרפו תומכי הנאצים בבודפשט את בית הכנסת ובזמן המלחמה שימש המבנה בין השאר את רשות הרדיו הגרמני. בשלהי המלחמה נפגע בית הכנסת קשות, מהפצצות מטוסי בנות הברית.

לאחר המלחמה שב הבניין לרשות הקהילה היהודית של בודפשט, אבל המשאבים לשיפוצו היו מוגבלים.

בשנות ה-90, עם נפילת המשטר הקומוניסטי בהונגריה, שוחזר ושופץ המבנה. אז גם נוסף לו מתחם ההנצחה של שואת יהודי הונגריה, כולל האנדרטאות לזכרם של יהודי בודפשט ולזכר רַאוּל וָלֶנְבֵּרְג (Raoul Wallenberg).


#יחודו של בית הכנסת הגדול של בודפשט
בתוך בית הכנסת ניתן להבחין במרכיבים רבים שהושאלו מהנצרות. הבולט מביניהם הוא כמובן העוגב, שנוסף כדי להכניס אווירה שמחה יותר. זה היה הנוהג בבתי הכנסת של התנועה הנאולוגית, תנועה ביהדות הונגריה, ששאפה להשתלב ולהיטמע בחברה ההונגרית הכללית ומאפייניה הבולטים ביותר היו הכנסת עוגבים לבתי הכנסת ומקהלות מעורבות, בנים ובנות ביחד.

מאפיינים בולטים נוספים כאן, הם מיקום הבימה בחזית בית הכנסת ולא במרכזו.

דברים שלא ניתן לראות בביקור כאן, הם כמנהג הנאולוגים:

שפת התפילות, שכמנהג הנאולוגים, היא השפה המקומית, במקרה הזה הונגרית.

מקהלת בית הכנסת מעורבת - מקהלה של נשים וגברים ביחד.


#שכונת ילדותו של הרצל
למעשה, אתם נמצאים בשכונת ילדותו של תיאודור הרצל, חוזה מדינת ישראל, בנימין זאב הרצל בשבילכם. ממש כאן גדל מי שעתיד להיות מחולל התנועה הציונית והקמת מדינת ישראל.

כאן, בבית שליד בית הכנסת ברחוב דוהני, נולד תיאודור הרצל. השכונה שמסביב הייתה האזור שבו גדל, שיחק ולמד הרצל הצעיר. דמיינו בבית הכנסת הזה את בנימין זאב הרצל, עולה לתורה בטקס בר המצווה שלו, בשנת 1873. אגב, הרצל מזכיר את האירוע כמה פעמים בספרו "בית הכנסת של הטבק" (Tabakschul).

ואכן, הכיכר הקטנה שבחזית בית הכנסת נקראת כיום "כיכר הרצל" (Herzl Ner).


ביקור בבית הכנסת עם צלילי העוגב ברקע:

https://youtu.be/qfUX2QdRwFs


הדרכה:

https://youtu.be/sPUyjl5qxDo
בניין הפרלמנט ההונגרי
בית הפרלמנט ההונגרי
#על בניין הפרלמנט המפואר של בודפשט

בניין הפרלמנט ההונגרי (Országház), שניצב על הגדה המזרחית של הדנובה, הוא אחד מבתי הפרלמנט הגדולים בעולם והבניין הגדול ביותר בהונגריה. עם כמעט 700 חדרים, מאות פסלים והרבה פאר והוד יוקרתי, הבניין, שבנוי בסגנון ניאו גותי, נחשב לא רק לגדול ומרשים, אלא גם למבנה מדהים ביופיו. הוא שוכן על שפת הדנובה ונחשב לסמל הדמוקרטיה ההונגרית ולסמלה של העיר בודפשט.

20 שנה והמון כסף וזהב השקיעו ההונגרים בבניית בית הפרלמנט של הונגריה, שבזמנו נחשב לבניין היקר באירופה. בנייתו החלה ב-1885, לקראת חגיגות האלף להיווסדה של הקיסרות, חגיגות שעמדו לחול בשנת 1896. הונגריה, שנזקקה לסמל מרשים שיכבד את האירוע החשוב, מינתה את האדריכל היהודי אימרה שטיידל (Imre Steindl), לתכנן את המבנה. שטיידל, אגב, לא יזכה לראות את המבנה המפואר שתכנן. הוא עתיד להתעוור במהלך הבנייה ולטקס הסרת הלוט כלל לא יגיע, מכיוון שמת חודשים ספורים לפני חנוכת המבנה.

על הבנייה, שנמשכה כאמור קרוב ל-20 שנה, עבדו מעל 1000 איש. 40 מיליון לבנים שימשו לבניית המבנה האדיר והמרשים, מהן חצי מיליון אבנים יקרות. כ-40 קילו זהב הושקעו בשלל הקישוטים שבו.

אז אמנם בזמן חגיגות המילניום לא הסתיימה הבנייה, שנמשכה עד שנת 1904, אבל ההונגרים נוהגים לומר שגם כך הבניין ממשיך להיבנות ללא הפסקה. בכך הם מכוונים לתחזוקה והשימור היקרים שמתבצעים בו כל הזמן.


#קצת סטטיסטיקה
בבניין הפרלמנט 691 חדרים ואולמות ענק.
אורך המדרגות הכולל שבבניין הוא כ-20 קילומטרים.
הכיפה המרשימה שבראשו מתנשאת לגובה של 96 מטרים.
באורך של 268 מטרים ורוחבו של 118 מטרים, שטחו של הארמון הוא 17,700 מטרים רבועים.


#טיפים
הכניסה לבניין בקבוצות מאורגנות בלבד.

כדאי להגיע לסיורים בבניין כמה שיותר מוקדם.

בכל יום יש הדרכות לבניין הפרלמנט. ראו בקישור למטה את זמני הסיורים בשפה שבה תרצו לשמוע.


ביקור במקום:

https://youtu.be/qjLb8DhiCKk?t=19s


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/xspwTs2cY1M?t=1m44s


ותמונות מבית הפרלמנט המפואר:

https://youtu.be/fmAeAZUJNPc
טירת ויידהוניאד
טירת וָיידַהוּנְיָאד
#על הטירה שבפארק העירוני

טירת וָיידַהוּנְיָאד (Vajdahunyad) היא טירה יפה שנמצאת בפארק העירוני של בודפשט, פארק וָרוֹשלִיגֶט (Varosliget City Park). כיום היא מארחת את מוזיאון החקלאות של הונגריה.

למעשה הטירה היפהפייה היא מוזיאון אדריכלי פתוח, תרגיל אדריכלי שיצר האדריכל איגנאץ אלפאר, בשנת 1896. בטירה האקלקטית, נאספו 21 מבנים שונים, הלקוחים מאזורים שונים ומייצגים תקופות וסגנונות שונים שאופייניים למבנים בהונגריה - מהאדריכלות הרומנסקית, דרך האדריכלות הגותית וזו של הרנסאנס-בארוק.

אבל דומה שהסיבה העיקרית שהטירה הזו מוכרת ואהובה בבודפשט, היא בשל העובדה שבכל חורף הופכים מי האגם המלאכותי שלידה למשטח החלקה על הקרח. אז מגיעים תושבי בודפשט בהמוניהם, להחליק ולבלות כאן ביחד, זמן איכות משפחתי או עם חברים, במשטח ההחלקה החינמי.

לצורך זה גם קיים בסמוך מועדון החלקה על קרח, מבנה בהיר שתכנן האדריכל אדן לכנר (Lechner Ödön). זהו מבנה מאורך, עם חלונות זכוכית ומסגרות ברזל.

בחצר הטירה ומסביבה מצוי גן פסלים, עם פסליהם של גדולי עולם וגדולי הונגריה. אבל המעניין שאל מול דמויות כמו וושינגטון וצ'רצ'יל, הפסל המוכר והאהוב ביותר כאן הוא דווקא זה "גאלוס אנונימוס" - פקיד שזהותו לא ידועה והוא מפוסל כדמות עוטה ברדס ללא פנים. מדובר בפקיד מחצרו של מלך הונגריה, בלה השלישי, שכתב את תולדות תקופתו, אחת מהחשובות בהיסטוריה של הונגריה. כך מפרגנים בהונגריה גם לפקידים האנונימיים שעושים את עבודתם נאמנה.


ביקור בטירה היפהפייה:

https://youtu.be/wzXnYgLkb2I


באוויר:

https://youtu.be/A-4Tc_LbH-0


ובחורף:

https://youtu.be/JlyMDdfxN0U


Hot Stone Steakhouse
הוט סטון סטייק האוס
#על הסטייקיה הייחודית של בודפשט

הוט סטון סטייק האוס (Hot Stone Steakhouse) בבודפשט, אז סטקיית הוט סטון, היא סטקייה מצליחה וטעימה בעיר.

בסטקיית Hot Stone Steakhouse תוכלו לבחור את נתחי הבשר שבא לכם לאכול ולבקש את מידת ההכנה שלהם. הסו-שפים שבמקום יציעו לכם דברים לגבי ההכנה או אפילו התוספות ויכינו לכם מנות נפלאות.

האומצות הללו יועלו אז על אבן וולקנית, שהטמפרטורה שלה היא כ-400 מעלות צלזיוס. לשולחן תקבלו מנות בשר מופתיות וטעימות להפליא.

הקונספט הייחודי של המקום, שבו אתם הפוסקים העיקריים לגבי האוכל שלכם, מביא לכאן לא מעט אוהבי בשר וקרניבורים מהעולם והאוכל פשוט נהדר.

בתיאבון!


#טיפים
היעזרו בעצות והעזרה של הסו-שפים שבמקום ותקבלו בשרים נפלאים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/J0rD_89rcRU


ביקור במקום:

https://youtu.be/U5b9fTpQp0k
מרחצאות סֵייצֶ'ני
#על המרחצאות הפופולריים של בודפשט

רוצים לרחוץ במרחצאות ממש כמו בימים ההם? - מרחצאות בכלל ורחצה בהם, מהווים חלק מהחוויה של ביקור בבודפשט. אחרי הכל זוהי "עיר הספא" של אירופה. בכל פינה יש כאן מרחצאות שהמים בהם נובעים ממעיינות חמים שנמצאים בסביבה. מימי המרחצאות הללו ידועים כמסייעים לבעיות עור, עיכול ועצבים.

מרחצאות סֵייצֶ'ניי (Széchényi Spa) הם המרחצאות הפופולריים ביותר בבודפשט. מרחצאות אלה נמצאים בחלקה המזרחי של העיר, בפשט. זהו אתר גדול והמוני באופיו, מעצם מיקומו בפארק העירוני, אבל האמת היא שאם אינכם שוחרי שקט מוחלט, די נעים בו, על אף הקהל הגדול שבבריכות.

ואין מה לעשות - לכאן מגיעים גם מרבית המקומיים וגם מרבית התיירים שמבקרים בעיר. אבל מדובר במרחצאות הגדולים ביותר באירופה והם נמצאים בתוך הפארק העירוני הגדול של בודפשט, פארק ורושליגט (Varosliget).

ואם לומר את האמת - מרחצאות סצ'ניי הם עצומים בגודלם. יש בהם שלוש בריכות שחיה חיצוניות, עם בריכת גלים לטובת הילדים ועוד 12 בריכות תרמו-מינרליות, בעלי עיצובים שונים ומידות חום שונות, שנמצאות באוויר הפתוח. בצד המרחצאות, יש כאן מרכז ספורט וספא, עם חדר כושר, פיזיותרפיה, סאונה, מסאז'ים ועוד.

בצד העיצוב, מרחצאות סצ'ניי הם אמנם מהחדשים יותר בעיר, אבל גם הם קיימים כבר זמן רב יחסית, משנת 1913. העיצוב, בהתאם, הוא מזמנים אחרים. הסגנון הניאו-בארוקי של המרחצאות כאן, נותן אווירה מיוחדת לרחצה בהם. בביקור אחד, ספק אם תצליחו לחוות את כל הבריכות והמרחצאות שבמקום. אבל אתם בהחלט מוזמנים לנסות וליהנות מכך!


#טיפים
הביאו מגבות משלכם, אחרת תאלצו לרכוש במקום.


ביקור במקום:

https://youtu.be/ZWnQgHT6dFI
מדרחוב ואצי אוּצָה
#על מדרחוב הקניות של בודפשט


מדרחוב ואצי אוּצָה (Váci Utca) הוא מדרחוב הקניות הראשי, רחוב החנויות המהודר של העיר בודפשט. הרחוב הוא מרכז הקניות המסורתי והיוקרתי של בודפשט, שמתחיל בשוק העירוני ומסתיים בכיכר וורוסמרטי (Vörösmarty).

בימי הביניים היה הרחוב הגבול של העיר פשט. כשהעיר התרחבה במאה ה-18, נבנו בו בתים נאים וגדולים ומתחילת המאה ה-20 הוא הפך לרחוב קניות שוקק חיים וחנויות. תוכלו למצוא בו סניפי מזון מהיר לצד חנויות עתיקות, חנויות לכלי חרסינה, לצד סניפים של רשתות אופנה פופולריות, דוגמת זארה ו-H&M. וכמובן שצריך גם לאכול ולשתות, אז יש כאן גם בתי קפה רבים, לצד מסעדות מגוונות ודוכני מזון פחות או יותר מוצלחים, מה עוד שבשוק הגדול, שבקצה הרחוב, יש דוכני מזון מצוינים וזולים יותר.

כדאי לדעת שואצי אוצה הוא כבר לא ממש רחוב של מציאות, כמו שהיה פעם. יש כאן יותר מלכודות תיירים מאשר בחלקים אחרים בעיר והמון חנויות מזכרות לא ייחודיות ויקרות בהשוואה למקומות אחרים. אבל כן יש פה ושם גם מקומות מעניינים לקנייה. כדאי להזכיר שמהרחוב הפופולרי הזה יוצאות סמטאות נעימות ושקטות ופינות חבויות ומקסימות, אבל אותן צריך ממש לחפש, אם תרצו כמובן.


#טיפים
מדרחוב ואצי אוצה פעיל בין השעות 9:00 עד 18:00, וביום שבת מ-9:00 עד 14:00.

בחלק הדרומי והרגוע של המדרחוב, בקרבת השוק הגדול של בודפשט, יש חנויות מזכרות נחמדות.


ביקור במדרחוב ואצ'י או רחוב ואצי:

https://youtu.be/bIpwC2k0bAs
בזיליקת אִישְׁטֶבָן הקדוש, הבזיליקה הגדולה
#על הבזיליקה הגדולה ביותר של בודפשט

בזיליקת אִישְׁטֶבָן הקדוש (Szent Istvan Bazilika), בזיליקת סנט סטפן, או סנט אישטוואן, היא הכנסייה הגדולה ביותר של בודפשט. היא קרויה על שמו של המלך סטפן הקדוש, שאת ידו המשומרת והקדושה שומרים כאן באדיקות, כבר שנים רבות. כ-8,000 מתפללים פוקדים אותה בכל יום. בבזיליקה גם יצירות אמנות רבות ועיטורים יפים במיוחד.

את הכנסייה החלו לבנות בשנת 1851 והבנייה הסתיימה ב-1906. במלחמת העולם השנייה היא הופצצה וניזוקה קשות, אך במהלך השנים הבאות היא שוחזרה ושופצה מחדש. בשיפוץ של 1870 העניק לה האדריכל יוזף מצקר מראה גותי, כמו שעשה במבנים רבים ששיפץ.

בזמן מלחמת העולם השנייה הוסתרו במרתפי הכנסייה יצירות אמנות ומסמכים רבים, בעלי חשיבות היסטורית אדירה. אבל הבזיליקה ניזוקה קשות במהלך המלחמה. היא שוקמה סופית, רק בין השנים 1983 ל-2003.

גם בעשורים האחרונים היא עברה שחזור עמוק, גם חיצוני וגם פנימי, שהחזיר לבזיליקה את יופייה הרב והמקורי. בד בבד, היא משלבת מגוון סגנונות אדריכליים, כולל אדריכלות ניאו-קלאסית וניאו-רנסנסית.


#מה רואים כאן?
שימו לב בבזיליקה לפסיפס היפה שמקשט את הכיפה ואת התקרה. ראו גם את קישוטי הבארוק שמעטרים את פנים הבזיליקה. כמו בכל כנסייה, יש גם כאן לא מעט ציורים עם מוטיבים נוצריים, אבל כשתראו את ציור הקיר של המדונה, דעו שמדובר בציור משנת 1472 שחשיבותו היא אולי הגדולה מכל היצירות שמוצגות כאן.

הכנסייה מתנשאת לגובה של 96 מטרים ואם תצליחו לעלות ב-323 המדרגות של כנסיית סטפן הקדוש (St. Stephen Basilica) תוכלו לראות ממרפסת התצפית של המקום, מגובה של 65 מטרים, את הנוף המרהיב ועוצר הנשימה של בודפשט כולה.

ממרפסת התצפית תוכלו לראות גם אתרים שונים בבודפשט, ששווה לבקר בהם בטיול. שימו לב למקומות כמו בית הכנסת הגדול של בודפשט, לכיכר הגיבורים, עם הקשתות שמאחרי הפסל המרכזי, או המוזיאון לאמנות יפה שהוא בעצמו יפה להפליא ונראה נהדר גם ממרחק.


#למה התארכה בניית הכנסייה?
זה היה בשנת 1851, כשהחלה בנייתה של הכנסייה הקתולית הגבוהה בבודפשט והגדולה ביותר בהונגריה. אבל שרשרת מוזרה של בעיות ואסונות הפריעו למהלך הבנייה התקין. זה התחיל עם מותם של שניים מהאדריכלים שתכננו את הכנסייה והמשיך בקריסתה של כיפת הכנסייה בשנת 1867. כל אלו הביאו לעיכובים כבדים וגמר הבנייה נדחה שוב ושוב, עד שהיא הושלמה, בשנת 1905.

אבל זה לא רק התאריך שהושפע מהאירועים שרדפו את הפרויקט. גם המראה של הכנסייה נפגע לא מעט מחילופי האדריכלים והסגנונות שלה. זו אולי הסיבה שחזותה של בזיליקת סנט סטפן מרשימה הרבה פחות מהגודל שלה.


#מי היה סטפן הראשון?
סטפן הראשון, שהכנסייה נקראת על שמו, היה מלך הונגריה בשנת 1000. הוא היה המלך שהמיר את הדת הרשמית של ההונגרים לנצרות. החוב שההונגרים חבים לו הוא לא קטן, שכן הוא ביצר את מעמדה של הונגריה כמדינה משמעותית, בין מזרח למערב אירופה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/4x68DGwI77Q?t=19s
השוק המקורה, שוק בודפשט
#על השוק הגדול של בודפשט


השוק הגדול (Tolbuhin korut), או השוק המקורה של בודפשט, הוא אחד מהשווקים המקורים הגדולים והמרשימים באירופה כולה ובהונגריה במיוחד. השוק ממוקם בתוך מבנה של תחנת רכבת עתיקה, כשחנויות האוכל בו ממוקמות בקומה הראשונה ושאר החנויות בקומה השנייה.

זהו שוק אוכל נהדר ועשיר. מיקומו בקצה רחוב ואצי אוצה, רחוב הקניות הראשי של בודפשט, הפך אותו לשוק התיירותי ביותר של העיר.

אל תחמיצו את הביקור בשוק הזה. בקומה הראשונה מוכרים כאן פירות, ירקות, גבינות, נקניקים, כמו נקניקי ההרץ המשובחים, והרבה סוגי בשר. אבל המלך הבלתי מעורער של השוק הזה הוא תבלין הפפריקה, סמל המטבח ההונגרי, שמקשט כאן כל דוכן. ניתן לרכוש כאן פפריקה במגוון טעמים ובסגנונות אריזה שונים. תוכלו לקנות פפריקה בקופסאות פח או בשקיקי בד מעוצבים.

בקומה השנייה של השוק אפשר לקנות מפות רקומות, בגדים בעבודות יד, בבושקות, גביעי זכוכית וכלי מטבח. המחירים עדיין זולים, גם אחרי שהתיירים הגיעו בהמוניהם אליו.

באזור המזון תוכלו לטעום מדוכני המזון שהמקומיים כל כך אוהבים. אפשר לראות את זה כמסעדה עממית ענקית ומרובת מטבחים, שאפשר לאכול בה אוכל הונגרי טעים, פשוט וזול.


ביקור במקום:

https://youtu.be/vwkfJ5mr6ek
פור סייל פאב מסעדה
#על המסעדה עם מנות הענק

פור סייל (For Sale) בבודפשט הוא פאב ומסעדה מצוין, הממוקם ממש מול השוק המקורה, עם קטעים מיוחדים משלו. המקום קטן וצפוף והתפוסה בו היא כמעט תמיד מלאה. הקירות והתקרה מפוצצות פתקים כתובים בכל השפות האפשריות, של המוני מטיילים וחובבים מכל העולם שהגיעו לכאן בביקורים בעיר וחשו צורך לשתף.

המקום מעוצב בסגנון כפרי ובאווירה אמריקאית. תשמעו כאן מוזיקת רוק, לא פעם בלייב, כשאתם ישובים על רהיטי עץ ומוקפים בהמון קש על הרצפה.

המסעדה של פור סייל פאב מגישה מנות מגוונות בשלל סגנונות וטעמים לבחירתכם. אבל המקום מצטיין באוכל הונגרי נהדר, מה שמדגיש את מרק הגולש הענקי והמתבקש, שהוא נהדר! - ואגב ענקי - המנות כאן כולן נדיבות מאד וכדאי לחלוק אותן.

הפאב מגיש כאן גם בירות, יין וקוקטיילים נהדרים. את הבוטנים שממתינים על השולחנות תוכלו לנשנש, תוך כדי המתנה לקבלת מקומכם, או עד שיוגשו המנות שהזמנתם, כשמרבית האורחים מתלהבים מהנוהג לזרוק את קליפות הבוטנים על הרצפה...

בתיאבון!


#טיפים
מומלץ להזמין מקומות מראש.

בהזמנה של המנות הענקיות שכאן, כדאי לחלוק מנות או להזמין מנה לשניים.

בכל ערב בשעה 9:00 יש הופעה חיה של מוזיקה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_fTA5YTRRLo


ביקור במקום:

https://youtu.be/UNb7z_Vsm7Q


בלוגרים:

https://youtu.be/J_FDYyfCNLY?t=3m19s&end=13m52s
פארק וָרוֹשְׁלִיגֶט, הפארק העירוני
#על הפארק העירוני של בודפשט

פארק וָרוֹשְׁלִיגֶט (Varosliget City Park), היפה והמושקע מאד, הוא הפארק העירוני הגדול של העיר בודפשט. יש בו שפע צמחייה והאווירה בו פסטורלית.

בפארק יש אטרקציות רבות, ביניהן האגם המלאכותי, גן החיות של בודפשט, מרחצאות סצ'ניי הפופולריים, כיכר הגיבורים שבכניסה לפארק, קרקס בודפשט שבפארק, טירת ויידהוניאד (Vajdahunyad) היפהפייה, גן בוטני, מוזיאון התחבורה, ושוק פשפשים שפתוח בסופי שבוע.

הפארק הוא אחד המקומות המומלצים לביקור בסופי שבוע קיציים ואביביים. לרוב מתקיימים בו בסופי השבוע כאלו ירידים נעימים ואווירת הפסטיבל שורה בכל. גם בחורף הפארק הוא מקום נעים לבילוי, במיוחד כשיוצרים כאן בכל חורף משטח החלקה על הקרח, מתחת לטירת ויידהוניאד.


ביקור במקום:

https://youtu.be/MPHG7RT4cmI


ועוד מעט ממנו:

https://youtu.be/C0IT12klz78


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.