» «
קהיר
העיר קהיר
#על בירת מצרים הענקית

קהיר, על עשרות מיליוני תושביה, היא העיר הגדולה ביותר באפריקה וכרך עצום, שנחשב למרכז תרבותי של העולם הערבי והפך אותה לבירת העולם המוסלמי כולו. לא סתם פירוש שמה "אל-קאהִרה" הוא "עיר הניצחון".

בירתו של "אל שעב אל מסרי", העם המצרי, נחשבה בעבר לעיר יפה והדורה ומשכה אליה דמויות מרתקות ורבות כוח מכל העולם. היא הייתה למקום מפגש קוסמופוליטי ואקזוטי גם יחד, אך הפכה עם השנים ובעיקר מאז המהפכה נגד המלוכה, למטרופולין עצום, שנאבק אל מול ההזנחה וחוסר התקציב הקבוע של הממשל המצרי. צפיפות אוכלוסין, פקקי תנועה קשים וזיהום אוויר כבד מעיבים על התיירות בקהיר, כמו גם מצבה הבטחוני של מצרים ומאבקה בטרור.

בירת מצרים היא עיר מגוונת ומפתיעה, המסקרנת את התייר בניגודים שבה, בין עשירים לעניים, בין מזרח למערב ובין עוצמת החיים שבה לשלל זכרונות העבר והזמנים העתיקים שלה. אל מול השווקים, המסגדים והסמטאות של מצרים העתיקה, ניצבים בה בתי מלון מפוארים, מסעדות יוקרה ואתרי בילוי מודרניים בסגנון מערבי.

ב"עיר אלף המסגדים" המרתקת, בה גם שלל כנסיות עתיקות ובתי כנסת ציוריים, תמצאו את המיקס המרתק ביותר, של מומיות, שווקים, צבעים ומסגדים. זוהי עיר של המון אדם ועתיקות מהפנטות,עם תנועה בלתי אפשרית בכבישיה, רעש צפירות המכוניות, צפיפות מטורפת וטעמים, צלילים וריחות, שהופכים אותה לכרך שאין כמוהו בעולם.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "קהיר".


#היסטוריה
אמנם אין הרבה קשר בין המצרים של היום, צאצאי החיג'אזים, לבין הפרעונים ששלטו כאן בעבר וייסדו את התרבות העתיקה של מצרים. אבל לתושבי מצרים יש היסטוריה עשירה בכל מקרה.

קהיר, שנוסדה בשנת 969 בידי החליפים הפטימים, היא בירת מצרים המוסלמית משנת 1169 ועד היום. למעשה, קהיר קמה מחוץ אך בצמוד לפוּסְטָט, הבירה הקודמת של מצרים, שהח'ליף שרף אותה כדי למנוע את נפילתה בידי הצלבנים ובחר בקהיר כבירה חדשה. פוסטאט נבנתה מחדש והיום היא שכונה בקהיר.

למעשה, בתקופת השלטון המוסלמי קהיר כל כך התרחבה, שהיא אוחדה עם עוד 3 ערי בירה עתיקות של מצרים ששכנו באזור - גיזה, ממפיס ואון, היא הליופוליס.

פוּסְטָט עצמה הוקמה בשנת 641, בידי עמר בן אעץ, ששלח החליף המוסלמי עומר בן חיטאב, מי שאחראי לכיבוש הערבי של מצרים. פוסטאט עצמה החליפה בעבר את הבירה העתיקה של מצרים, שהייתה עיר הנמל אלכסנדריה שעל חופי הים התיכון.

חיילי האימפריה העות'מאנית כבשו את קהיר ב-1517 והחזיקו בה, למעט כיבוש נפוליאוני קצר בין 1798–1801, עד 1882. הם השאירו כאן מגוון מאכלים ופינו את מקומם לבריטים, שכבשו מידיהם את מצרים, בנו בבירתה מגוון גדול של מבנים בסגנון קולוניאלי בריטי ושפרו מעט את התשתיות.

כשמצרים זכתה לעצמאות בשנת 1922, המשיכו כוחות בריטיים לאייש את קהיר, עד שנת 1956. מהפכת הקצינים הובילה לשלטון המצרי את גמאל עבדל נאצר, שפיתח את העיר ופרבריה ושיפר את מערכת התחבורה המקרטעת שלה.

כיום קהיר, על אף קשייה, היא המרכז הכלכלי העיקרי של צפון אפריקה ושל מדינות ערב. בה הוקמה הליגה הערבית ומכאן היא פועלת עד היום. זעזועים פוליטיים והפיכות שהתרחשו בה בשנות האלפיים הפכו אותה להר געש פוליטי וכיום היא נאבקת לחזור ולהפוך למעצמת התיירות השלווה שהייתה בעבר.


#בגדים
לקהיר אקלים מדברי, מה שאומר ביגוד קל לשעות היום וסוודר לערב. הביאו גם נעלי הליכה נוחות, כולל להליכה בחולות של אתרי העתיקות. כמובן הביאו גם משקפי שמש וקרם הגנה חזק.


#מתי לבוא?
חודשי הקיץ לוהטים כאן, מיוני עד ספטמבר. הכי טוב להגיע לכאן מנובמבר עד מרץ וניתן ליהנות גם באוקטובר ומאי.
אם אין ברירה ומגיעים בקיץ, הקפידו להזמין חדר עם מזגן וטיילו בעיקר בשעות הבוקר והערב.


#תחבורה
בקהיר המוניות זולות, אך חשוב לסכם עם הנהג על המחיר מראש. המאבק עליו נמשך, אבל בינתיים Uber עובד נהדר והנהגים אדיבים ומקצועיים.

בנסיעות בין-עירוניות תוכלו לנסוע במוניות שירות שמחירן זול מאד.

הרכבת לאסואן היא חדישה יחסית, עם מחלקה ראשונה ממוזגת אוויר וקרונות שינה לנסיעת לילה שלווה. במחיר קרון השינה אפשר לטוס בזול, מקהיר אל לוקסור או אסואן, בחברת "איג'יפט אייר".

בחודשים הנעימים אוקטובר ואפריל, שווה לתרמילאים וצעירים בנפשם, לצאת לשייט פאלוקות, טיול פופולארי מאוד על מפרשיות אל לוקסור ואסואן. יש טיולי פאלוקות שבהם ישנים על חוף הנהר, שרבים מעדיפים.


#בריאות
בשל חיידק הבילהרציה, אל תרחצו בנילוס בקהיר.

הצטיידו בקרם הגנה לעור ובכובע, עדיף רחב שוליים. הביאו עמכם גם תכשיר נגד יתושים.

במצרים לא מומלץ לשתות מי ברז, אלא מים מינרליים ומשקאות קלים, בבקבוקים סגורים.

היזהרו גם באוכל רחוב ומסעדות מלוכלכות. תיירים רבים חוטפים כאן כאבי בטן, שלשולים, הקאות ושאר דברים שהורסים טיול.


#אוכל
המטבח המצרי הוא משלב מטבח ערבי עם טורקי והשפעות מאירופה, תוצאה של הכיבושים שידע במהלך הדורות. הנה כמה ממעדניו:

"פוּל מֶדָאמֶס" (Ful medames) - "הפול הקבור", שבעבר בישלו בין גחלים, הוא ארוחת הבוקר העממית של המצרים, מאכל לאומי ואחד המעדנים שאוכלים ברחוב המצרי ובזול. איכלו אותו במקום נקי, עם הפועלים המקומיים. לרוב הוא יוגש עם שמן זית, שום כתוש, בצל, פטרוזיליה, סלט ירקות, מיץ לימון ולעיתים עם ביצה.

טַעַמִיָה (Ta'amiya) - הפלפל המצרי הוא המאכל הלאומי. הוא עשוי מפול ומשפחות רבות במצרים אוכלות אותו בכל בוקר, עם פול מבושל.

קוֹשַארִי (Koshary בדגש על ה-Ko) - מעדן רחוב נהדר, המערבב אורז עם אטריות ועדשים, בצל מטוגן ורוטב עגבניות עם חומוס, בהרט ושבבי צ'ילי.

מַלוּחִיָה (Mulukhiyah), מרק ירקות סמיך ומתובל, שלפעמים הוא מוגש עם נתחי בשר. יש חלָטָה, שהיא תבשיל אורז בבשר. מַחְשֶי, שהם ממולאים וטוּרְשִי, החמוצים המקומיים.

קבב, שנקרא "קוֹפְטֶא", או שווארמה מזמינים במסעדות לפי משקל ולצידם תוכלו לבקש "בָּאבָּא גָאנוּש" – סלט חצילים עם טחינה, ברוטב שום ולימון.


המתוקים:
אוּם עַלִי - הקינוח הלאומי האהוב, עם פודינג חם מחלב, לחם מתוק, אורז, אגוזים ופירות יבשים.
עַטַאִיף - שהוא בצק ממולא בשקדים בתוך סירופ.
יש גם קְנָאפֶה, בַּסְבוּסָה ועוד מאפים מתוקים שהגיעו ככל הנראה עם הטורקים.


משקאות:
שתו ברחוב שָבַּע, משקה טעים מקנה סוכר, או קַרְקַדֶה חמצמץ-מתוק, העשוי מצמח שצומח במצריים עילית.

תה אחרי האוכל הוא חזק ומתוק. נסו איתו מַהְלַבִּיָיה, המכילה חלב, לבן, סוכר ואורז מבושל וטחון דק.

קפה שחור אפשר עם קמצוץ סוכר (בקשו "אריה"), מעט סוכר (מזבוט), מתוק מאוד (זיאדה), או ללא סוכר כלל (סאדה).


כמה מאכלים פופולאריים בקהיר:

https://youtu.be/pKtAxYnQ-FU


#שופינג
רחובות השופינג המרכזיים הם רחוב עדלי ורחוב טלעת חרב.

קניות עממיות תוכלו לערוך בשוק הגדול "חאן אל חלילי", המציע מזכרות לצד בשמים, מוצרי טקסטיל ועור.

מציאות עממיות בזול תמצאו בשווקים העממיים והזולים כמו "שוק אל עתבה" והשוק שממול לכניסה לחאן אל חלילי - בצד השני של הרחוב.

אופנה ומותגים בינלאומיים - שווה לקנות בקניון העצום שבשכונת הליופוליס. יש שם הכל וביוקר יחסי.

את המקומות לקניות בעיר תראו בתגית "שופינג בקהיר".


#בילויים
את מקומות הבילוי השווים בעיר ראו בתגית "בילויים בקהיר".


#חסכון
כמעט כל האתרים המעניינים זולים מאד. הביאו תעודת סטודנט. הרבה אתרים פתוחים בחינם.

התמקחות על המחיר במצרים היא כמעט חובה. לתיירים המחירים מוקפצים מיד למעלה!

קניית אוכל בדוכני רחוב יכולה לחסוך כסף רב, אבל גם קלקולי קיבה. שימו לב לנקיון ומים שתו רק מבקבוקים סגורים.


#תשר
מרבית המצרים חיים בעוני, חלק גדול מהם על גבול ההישרדות. לכן רבים יציעו לכם את שירותיהם תמורת "בקשיש", טיפ. גם במסעדות ובתי קפה במצרים נהוג לתת טיפ, של לפחות 10% מהחשבון.


#קידומת מצרים
+20


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/C05IG7tqaW8


הקסם של מצרים:

https://youtu.be/eUQqQsrV4Ak


ותכנית ארוכה על האתרים המפורסמים שבה:

https://youtu.be/Dtw2vfKihXA
ירושלים
העיר ירושלים
#על העיר שכל העולם נושא אליה את עיניו

ירושלים (Jerusalem) היא עיר של שלושת הדתות המאמינות באל אחד. באותה עיר מרוכזים מסגדים, מנזרים, מקדשים ובתי כנסת, חורבות בית המקדש היהודי והמון שרידים להיסטוריה של אימפריות, צבאות ודתות, ממלכי ישראל והתנ"ך, דרך דרכו האחרונה של ישו הנוצרי ועד לעלייתו לשמיים של הנביא המוסלמי מוחמד.

כל המאמינים, בני הדתות המונותאיסטיות, רואים בירושלים את המקום האחד שבו הם חייבים לבקר ולהתפלל לפחות פעם בחייהם. זו הסיבה שכולם רואים בירושלים סמל לעיר עולמית, שממנה תצא תורה.

הגיוון התרבותי, ההיסטורי והארכיאולוגי של ירושלים הוא בלתי נתפס. בעיר הזו, שנכבשה במשך 3000 שנה על ידי מלכים, כובשים וקדושים כה רבים, כמעט מכל ארץ או דת בעולם העתיק, השאיר כל אחד מהם את חותמו הדת, אדריכלי, אמנותי ואפילו הגסטרונומי. שכן האוכל בירושלים הוא פשוט נפלא. יש כאן אוכל נפלא ומגוון אדיר של מסעדות ואוכל טוב לסוגיו.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "ירושלים".

#תחבורה
לרכבת הקלה יש כרטיסי "חופשי שבועי" ו"חופשי יומי" בירושלים. רק לא לשכוח לתקף את כרטיס הרב-קו בכל נסיעה!

סטודנטים זכאים להנחות הנעות בין 30% ל-50% ברכישת כרטיסי נסיעה ברכבת הקלה בירושלים.


#חסכון
בתי קפה - רשתות בתי הקפה "קופיקס" ו"קופיז" מציעה קפה, דברי מאפה, גלידות ואוכל ב-5 ש"ח. אפילו ברובע היהודי תוכלו למצוא אותם - באזור הקארדו והשוק הצלבני.

לתחבורה ציבורית - קנו כרטיס חופשי יומי או שבועי ברכבת הקלה.

הנחות בכל מיני מקומות בעיר, תוכלו לקבל בהצגת כרטיס סטודנט וכרטיס גמלאי.


#סיורים
סיור בדרכו האחרונה של ישו? - סיירו בתגית "ויה דולורוזה"
סיור בעיר העתיקה, בתגית "העיר העתיקה בירושלים"


# אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בירושלים".


#עם ילדים
טיול לכל המשפחה? - היכנסו לתגית "אטרקציות לילדים בירושלים".


# אוכל
ארוחה בלתי נשכחת? - מצאו את המסעדות המעולות שבתגית "מקדשי אוכל בירושלים".


#תשר - טיפים
במסעדות בארץ נהוג להשאיר לפחות 10% טיפ ויש המוסיפים ל-15% ויותר.


#פיקניק
בגן סאקר תוכלו לעשות פיקניקים נהדרים וכך גם בדשאים שליד חומות העיר העתיקה ובגן הוורדים שמול הכנסת.


#שופינג
שווקים וחנויות ייחודיות יש בירושלים ושם ימצא התייר את הדברים המיוחדים שלה.

המלצות לקניות בעיר בתגית "שופינג בירושלים".


#בילויים
לריקודים מומלץ מועדון האומן 17 בירושלים.
המלצות לבילויים בעיר בתגית "בילויים בירושלים".


#קידומת ישראל
+972


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type H ו-C.


הנה ירושלים:

https://youtu.be/Fmzo7LAIxiU
סלוניקי
העיר סלוניקי
#על בירת הצפון של יוון

עם מעל מיליון וחצי תושבים, סלוניקי, או "תסלוניקי" בפי היוונים, היא העיר השנייה בגודלה ביוון. וזו אכן עיר גדולה, תרתי משמע. קל להתחבר אליה ולקצב שלה, לאנשים החמים, האוכל הטוב, חיי הלילה הנהדרים והעובדה שקל להיות בה תייר.

סלוניקי היא לא בירת יוון, אבל היא בירת הבילויים שלה ובירת צפון יוון. היא הגדולה שבערי חבל "מָקֶדוֹנְיָה" ונחשבת לבירת המחוז.

את השהייה בה מלווה ריח הים. ואכן, גם אם חופי רחצה אין בה, סלוניקי היא אחת מערי הנמל הגדולות של יוון.


#היסטוריה
בסלוניקי פרחה במשך מאות שנים אחת הקהילות היהודיות המפוארות והמוצלחות באירופה. היא כונתה אז "ירושלים של הבלקן". הקהילה המפוארת שבשיאה מנתה 70 אלף איש, נגדעה בשואה.

לסלוניקי רקע היסטורי מפואר ויש בה מצבור נאה של שרידים היסטוריים וארכיאולוגיים מימי קדם. בצל האולימפוס, משכנם של 12 האלים והאלות מהמיתולוגיה היוונית, נולדה העיר לאחר ניצחון של המלך.

שמה חיבר בין המילים ניצחון ושם העיר שנוצחה. מכאן יצא אֲלֶכְּסַנְדָּר מוֹקְדוֹן לייצר את האימפריה הגדולה בתבל, שהגיעה עד הודו. כאן שלטו הרומאים והשאירו מזכרות מרשימות.

אחריהם הקימו כאן הביזנטים שלל מבנים מרהיבים ובהמשך נכבשה העיר במסעות הצלב המפורסמים, רגע לפני שהשתלטו עליה התורכים העות'מנים ושלטו בה ביד ברזל.

בעיר סלוניקי נולד גדול התורכים ואבי טורקיה המודרנית, מוסטפה כמאל אטאטורק. כאן גם השתחררו היוונים מעולם של העות'מנים, עם קבלת העצמאות של יוון בשנת 1912.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "סלוניקי".


#אקלים
סלוניקי (Thesaloniki) נמצאת בצפון המדינה, מה שהופך את האקלים בה למעט פחות ים תיכוני ומעט יותר אירופי.


#מוזיקה
במועדון הרבטיקו "Prinkēpéssa" שעל הטיילת, ליד המגדל הלבן יש מוזיקה יוונית נהדרת בסגנון הרמבטיקו. שווה!


#תקשורת
לשבוע עד 10 ימים של טיול, קנו סים של וודהפון במחיר €20, עם 8GB לגלישה באינטרנט ו-500 דקות שיחה בתוך יוון.


#חסכון
הכניסה חינם עד גיל 18 ולסטודנטים לכל האתרים הארכיאולוגיים, המוזיאונים והמונומנטים שבבעלות המדינה.

הכניסה אליהם חופשית לכולם - בכל יום א' הראשון של החודש, בין ה-1 בנובמבר ועד ה-31 במרץ.


#אוכל
בסלוניקי מככבים המאכלים המסורתיים הרבים של יוון. בטברנה יפתחו לרוב במֶזֶה היווני העשיר, או ה"מֶזֶדס" (שהוגים כמו מרצדס) - אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות.

אחרי מנות הפתיחה היווניות הללו, יככבו כאן מאכלים לוהטים ומלאי אופי, כמו הסופלאקי, או הגירוס, שישליק או שווארמה, בהתאמה, שמגולגלים בפיתה עם רוטב שמנת ויוגורט, שום, בצל טרי ועגבניות. יש את המוסקה, שהיא פשטידת פרוסות חצילים ובשר טחון ברוטב אלוהי, צזיקי - מלפפונים חתוכים דק ביוגורט צאן עם שום כתוש וזילוף של שמן זית מלמעלה, סרדינים אלוהיים, הדולמַדאקיה, שבה עלי גפן קטנים מולאו באורז ותיבול שרק זאוס יודע מהו וראש וראשון ופאר היצירה - הסלט היווני הכל כך מוצלח שלהם, ירקות טריים, עם גבינת פטה, שמן זית ואורגנו מלמעלה. בתיאבון ולא לשכוח את ההמלצות שבתגית "מקדשי אוכל בסלוניקי".

שותים אוזו או רצינה - סוג של יין מקומי המועשר בשרף אורנים ו"קפה יווני", שהוא קפה שחור, או "פראפה" (שהוגים Fra-Pe) - קפה קר ומריר ומוקצף ומאד טעים.

אז ביוון יש אוזוריס (מלשון אוזו), טברנות, בתי האוכל ומועדוני המוסיקה. בכולם אוכלים ושותים המון וטוב. ואגב, לא מעט מסעדות שינו את השם לבתי קפה. הסיבה היא שמבתי קפה גובים בשנים הללו פחות מס.


#תשר
במסעדות ובתי קפה ביוון נוהגים להשאיר 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה, או שירות לא מצוין.


#תחבורה
המוניות בסלוניקי לא יקרות ופועלות כל הלילה.


#שופינג
לקניות בסלוניקי לכו לתגית "שופינג בסלוניקי". שם יככבו המותגים שברחוב הקניות Tsimski, מרכז הקניות מדיטרניאן קוסמוס ואאוטלט וואן סלוניקה. גם שוק מודיאנו (Modiano) המפורסם ושוק ולאלי העממי שווים בהחלט ביקור והצטיידות.


#בילויים
כעיר סטודנטיאלית וצעירה, חיי הלילה בסלוניקי תוססים ביותר. מאות ברים ואוזוריות, מקומות עממיים לשתיית אוזו וראקי, מועדוני לילה ומוזיקה יוונית ועוד.

כמובן שכדאי להתחיל מההמלצות שבתגית "בילויים בסלוניקי", שמקיפות בין השאר את הרובעים הלוהטים Valaoritou, Ladadika ואזור טיילת ניקוס, הנמל והמגדל הלבן.

הוסיפו את רחוב Zefxidos Street וקיבלתם עוד מקום שמרכז גם הרבה צעירים וסטודנטים.


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים ביוון הם Type C ו-F (ראו למטה קישור עם צילומים).


#קידומת יוון
+30


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/EePThkYfJe4


ועוד:

https://youtu.be/b7g0uGRA4sU


קבלו טעימה מהאוכל של יוון:

https://youtu.be/d_kTxiS0TB4


ומהאוויר:

https://youtu.be/Kifrx3TXZqk
נאפולי
העיר נָאפּוֹלִי
#על העיר המרכזית של דרום איטליה

פראית, קולנית ומסקרנת - לעיר נָאפּוֹלִי קשה להישאר אדיש. זוהי עיר נמל דרום איטלקית, צבעונית, קולנית, ים תיכונית ותוססת, השונה בתכלית מערים אלגנטיות כרומא או מילאנו.

נאפולי מוקפת בנופים טבעיים מרהיבים והיא מסקרנת כמו ג'ונגל עירוני נהדר. יש המאוהבים בה קשות ויש שחוששים לישון בה ומגיעים לביקורים של מספר שעות. בעיר הזו תמצאו שכונות עתיקות, עם בניינים ומבנים מהעבר הרומי, סמטאות לא נקיות ורחובות ולא מטופחים מספיק, בתים ישנים, שכביסה מתנפנפת בחזיתם ושווקים קולניים מתחת להם. לצידם תכירו גם שכונות מודרניות יותר, עם קצב מודרני, אנשים בחליפות, שחוטפים אספרסו בבתי קפה מעולים, הרחק מהארמונות העתיקים והמזכרות שהותירו כאן הכובשים של העבר.

אמנם הממרה "לראות את נאפולי ולמות" מקורה בשיבוש היסטורי של משפט באיטלקית המתייחס לעיר מורטה שאחריה (באיטלקית "מוות"), אבל נאפולי היא אכן עיר נמל מלאת קסם, עם קצב מטורף ותושבים שמעניין להכיר, גם אם אינם תמיד כוס האספרסו שלכם.

העיר התוססת והאנרגטית הזו נבדלת מערים גדולות אחרות, דוגמת רומא המרשימה, ונציה הציורית או מילאנו האלגנטית. דומה שהיא ישנה ומבוגרת בדרך אחרת ואין בה את הפאר של הארמונות והכיכרות הנוצצים של ערים עתיקות ומפוארות, בסדר הגודל שלה באיטליה.

יש כאן ריח של כוח באוויר. מי לא שמע על הגנבים, הכייסים, הרשתות שעל חלונות הראווה והפושעים המקומיים המאיימים, הנמנים או סרים למרותן של משפחות הפשע המקומיות? - לכאן ברח פעם הצייר הנודע קרוואג'יו, אחרי שרצח אדם ברומא. כאן הכיר הכדורגלן הנודע מראדונה את הקוקאין וחייו השתנו לבלי הכר.

כי חוסה בצילו של הווזוב, הר הגעש הפעיל והמאיים, נאפולי עצמה היא סוג של הר געש אנושי ומנטלי - עיר מדהימה, עם אוכל נהדר, שירים נאפוליטניים כובשים וטמפרמנט של מתבגרת הטורפת את החיים בלי חשבון, אבל מאיימת להתפרץ עליך בכל רגע, בקסם ובחדות ששמורה להרי געש שכאלה. אפשר לאהוב אותה ואפשר שלא, אבל לנאפולי אי אפשר להשאר אדיש.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "נאפולי".

לדרך החוף אמלפי, האי קפרי ואזור סורנטו, ראו את כל האטרקציות בסביבה בתגית "באזור נאפולי".


#היסטוריה
האחראית המקורית להיווסדה של נאפולי היא דווקא יוון הקדומה. העיר נוסדה במאה ה-6 לפני הספירה, בתור "ניאפוליס", ביוונית "העיר החדשה". בהמשך היא נכבשה על-ידי הרומאים והפכה לעיר הקיט של הקיסרים והאצולה הרומית, תוך שהיא שומרת על אופייה היווני משהו. כאן בילו את החורפים שלהם, קיסרים היסטוריים כמו טיבריוס, וירגיליוס ונרון קיסר.

השריד החי והפועם מאותה עיר יוונית-רומית הוא רובע ספאקנאפולי (Spaccanapoli) המלהיב ותוסס עד היום. אם תלכו ברחוב ויה סאפיינצה (Via Sapienza), דעו שאתם פוסעים על תוואי הרחוב הרומי הראשי של העיר העתיקה, הדקומאנוס.

בזכות חופיה הנפלאים והאקלים הנעים בחורף, בנו אז אצילים רבים בנאפולי ובסביבתה, וילות יפות ובתים מרשימים. ערים כמו פומפיי והרקולניום הפכו בית לאותם מורמים מעם. אחרי התפרצות הווזוב בשנת 79 לספירה, חוסלו הערים הללו ונעלמו תחת האפר הגעשי.

מאז, הלך ונכבש איזור דרום איטליה על ידי כובשים זרים. את היוונים והרומאים יחליפו מעתה שליטים נורמנים, לומברדים, צרפתים, אוסטרים, ספרדים ובורבונים. כל אחד מהם השאיר בנאפולי מזכרות אדריכליות ותרבותיות חשובות, שהלכו והעניקו לעיר את האופי המיוחד שלה. במשך מאות שנים ידעה נאפולי תקופות של זוהר, פריחה תרבותית ובנייה מפוארת של ארמונות ובנייני פאר.

בהמשך שימשה נאפולי כבירת ממלכת "שתי הסיציליות", איחוד בין ממלכות סיציליה ונאפולי. רבים מהארמונות, המבצרים ופניני האדריכלות העתיקים שבעיר, הם מתקופת שלטון הבורבונים, בני ענף המלוכה הספרדי, ששלטו כאן אז. במוזיאונים ניתן לראות לא מעט חפצי אמנות נהדרים מתקופה מוצלחת זו.

לאחר המהפכה הצרפתית ומלחמות נפוליאון נשלטה נאפולי בידי הצבא הצרפתי. היא הייתה רפובליקה זמן מה ואז ממלכת חסות של הצרפתים. כשנפוליאון נפל ב-1815, היא חזרה להיות בירת "שתי הסיציליות", בשליטת המלך פרדיננד. בשנת 1860 צעדו אליה גדודיו של גַריבּאלדי, מאחד איטליה.הם סיפחו אותה לממלכת איטליה החדשה והמאוחדת.

ודווקא כחלק מאיטליה המאוחדת הלכה העיר, פעם מפוארת וגדולה, לעיר נמל תעשייתית ומוזנחת. במלחמת העולם השנייה היא ניזוקה מאד ואחרי המלחמה היא הלכה והידרדרה.

העיר המפוארת של העבר הפכה קורבן לפוליטיקאים מושחתים, משפחות פשע וברוני סמים אכזריים. רעידת אדמה קשה שהתרחשה כאן ב-1980 רק הקשתה על העיר ועל תושביה להתרומם ולשקם את מעמדה של נאפולי. תחת כל אלה המשיכה הקרייה הנהדרת, היושבת באחד האזורים היפים בעולם, לעיר מוזנחת, כעורה ומלוכלכת, שרק העשורים האחרונים מצליחים לאיטם, להרים אותה אל המאה ה-21 ואל העתיד.


#אוכל
נאפולי היא המקום שבו הומצאה הפיצה ופה היא אכן תהיה הטעימה והזולה ביותר באיטליה. אבל זה לא רק פיצה שאוכלים בנאפולי, אלא גם הספגטי, שנולד כאן וסלט הקאפרזה, עם העגבניות, המוצרלה והבזיליקום. בעיר העתיקה של נאפולי תמצאו מסעדות זולות, עם מבחר של דגים מטוגנים ופירות ים טעימים. חפשו בדוכני העיר העתיקה את חטיפי המוצרלה המטוגנים ואת העגבניות המוחמצות הנהדרות.

בנאפולי נולדו גם מאפי הספוֹליאטֶלֶה (Sfogliatelle) המתוקים, הממולאים בגבינת ריקוטה ובפירות מסוכרים.

כמובן שזוהי מכורתו של המשקה המקומי המפורסם לימונצ'לו. זהו ליקר לימונים חזק ומרענן, שרבים רואים בו אפריטיף מושלם, משקה ששותים לאחר ארוחה כבדה. הוא עשוי מלימוני אמלפי, שתתקלו בהם כאן בכל פינה, כולל בעיטורי הקרמיקה המקומיים ובמאכלי המטבח הנאפוליטני.

לערים רבות נכתבו שירי אהבה ורומנטיקה, אבל נאפולי היא היחידה שזכתה בשיר אהבה לקפה. היה זה דומניקו מודוניו מנאפולי שכתב על האספרסו של העיר, את השיר "או קפה", שיר ההלל הלא רשמי לזהב המריר והכהה של נאפולי. ואכן הקפה עז-הטעם, הסמיך והמשובח שמכינים כאן, שווה כל חרוז בשיר.


#לינה
נהוג לומר שכדאי יותר לישון מחוץ לנאפולי, עיר שהחנייה בה היא בעיה וכך גם הבטיחות האישית. תיירים רבים נוהגים ללון בסורנטו הסמוכה, עיר נעימה ובטוחה והחנייה בה בשפע. ממנה יוצאים בקלות לטיולי כוכב אל נאפולי ואמלפי, דרך הפלגה לאי קאפרי ועד לנסיעות לאתרים הארכיאולוגיים של פומפיי והרקולנאום ולהר הגעש וזוב.


#תחבורה
נאפולי ידועה בכך שחוקי התנועה בה הם בקושי המלצה, שגם היא לא זוכה לתשומת לב של הנהגים המקומיים. מכאן ששווה להימנע מכניסה ברכב אל העיר. אם אתם בכל זאת מגיעים ברכב לעיר, הזהרו מהפרות של חוקי התנועה ומגניבת מכוניות, שמתרחשת כאן לא פעם.

חנייה ברחוב בנאפולי תסתיים פעמים רבות בבריון שייגש אליכם וידרוש 10 יורו, "כדי לשמור לכם על הרכב"... אין צורך לשאול מפני מי הוא צריך לשמור, כי התשובה היא מפניו...

הקפידו גם להשגיח על חפציכם האישיים, אם זה בזמן נהיגה ואם בסיור רגלי בעיר. העיר ידועה בפורצי המכוניות שבה, בכייסים שלה וברוכבי אופנוע, שחוטפים תיקים וארנקים לכל השאר.


#חסכון
ברשת Penny Market הפרוסה ברחבי איטליה המחירים זולים. גם ברשת הסופרמרקטים הנפוצה Coop המחירים לא יקרים.


#חניה
החנייה בנאפולי היא בעייתית ובאופן כללי עדיף להיכנס לעיר ללא רכב. אם בכל זאת הגעתם ברכב, היו מוכנים לזה שבעת חנייה ברחוב, ייגש אליכם מישהו וידרוש כסף כדי לשמור לכם על האוטו. שלמו ואל תתחכמו, כי הם שומרים על הרכב שלכם מפניהם עצמם...


#תשר
במסעדות ובתי קפה באיטליה אין צורך להוסיף טיפ לחשבון, שכתוב בו שהטיפ כלול במחיר (servizio include).


#שופינג
למעט מכירות סוף העונה עם ההנחות הגדולות (בשבוע הראשון של ינואר ובשבוע השני של יולי, המחירים בנאפולי ממש לא זולים.

מזכרות קנו בעיר, אבל שופינג שווה לעשות באאוטלטים שמחוץ לעיר.

את מקומות הקניות בעיר תראו בתגית "שופינג בנאפולי".


#בילויים
מעבר למקומות שבתגית "בילויים בנאפולי", תוכלו למצוא מועדונים, ברים ובתי קפה לבילוי בפיאצה אמדאו.


#קידומת איטליה
+39


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-L (ראו למטה קישור עם צילומים).


מבט מקרוב:

https://youtu.be/brGel2GpeO4


טעימה מהעיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/d2hsj9_F4_w


אתרי העיר:

https://youtu.be/8akhTVIwD9A


מבט לכיוון אחר של נאפולי:

https://youtu.be/7W1m8cH7ccM

יעדים לחובבי עתיקות

רודוס
האי רוֹדוֹס
#על האי המזרחי ביותר של יוון

האי רוֹדוֹס הוא האי היווני השלישי בגודלו בים האגאי. לתיירים הוא משמש אי מצוין לאוכל יווני ומאכלי ים נהדרים, לרביצת "בטן גב" בחופיו הנהדרים ולסיורים בין כפרים מעניינים פחות או יותר.

אבל לא סתם רודוס הוא אחד האיים הפופולאריים ביותר בקרב התיירים ביוון. יש בו אתרים עתיקים שחושפים את המבקרים לחיים שהיו כאן לפני אלפי שנים ולצידם נמצאים החופים כאן, מהנפלאים ביותר באיי יוון.

לפי אמונה עתיקה זכה רודוס לשמו הקדום, "אי השמש", בזכות מפגש האוהבים שבין אל השמש, הליוס, לנימפה רודה. אגב, מי שלא מאמינים בסיפורי המיתולוגיה היוונית הללו, גורסים שהשם מגיע מהשמש שזורחת כאן ברוב ימות השנה... לך תוכיח אחרת..

כיום מירב הפופולאריות של רודוס היא בחופיו הטורקיזיים והמפורצים, בחיי הלילה הנהדרים שלו ובקזינו שבו. אבל האי הזה מלא באטרקציות שיהפכו בקלות את החופשות כאן למעניינות, מגוונות ומשפחתיות הרבה יותר.

הוסיפו לו מעט הליכה נינוחה בשטח ומידי פעם גם טיולים ברגל, ליערות הירוקים והצפופים, ותוכלו לצפות בנופים מרהיבים מאזורי ההרים של האי, אלה שנמצאים במרכזו ולא על קו החוף.

האי גם שרד שלטונות שונים לאורך ההיסטוריה, מה שניכר בהשפעות אתניות וסגנוניות שונות על הבנייה, כאן ועל הערים העתיקות ששרדו בימינו. אלה בעיקר הערים המרכזיות, שהן העיר רודוס והעיירה לינדוס.

ראו את כל האטרקציות באי בתגית "רודוס".


#גאוגרפיה
רודוס הוא האי המזרחי ביותר מבין איי יוון והוא סמוך לחופיה של תורכיה, רק 17 קילומטרים ממערב לחופה. האי הוא חלק משרשרת האיים הדודקאנסיים ונמצא בין יוון לכרתים וקפריסין.

אורכו של האי רודוס הוא כ-100 ק"מ ורוחבו כ-40 ק"מ. על אף שכביש החוף שלו הוא כביש מפותל עם עליות וירידות רבות, תוכלו להקיפו ביום אחד. חופו המערבי, כולל פנים האי ההררי, הוא פראי ובתולי יותר והרבה פחות מתויר.

כמעט חצי מתושבי האי מתגוררים בעיר רודוס, שהיא בירת האי וממוקמת בקצה הצפוני שלו.


#היסטוריה
בין הטברנות והחופים, המוזיקה והנוף הנפלא, קשה להאמין עד כמה שינה האי רודוס את הסיפור שלו בעשורים האחרונים.

המיקום האסטרטגי של רודוס הביא במהלך השנים לכיבושים רבים באי. מי לא שלט כאן - הרומאים, אחריהם הביזנטים, אז יבואו צלבנים, עות'מנים ואיטלקים - כל מי שבנו או ניסו להיות אימפריה, לקחו חלק בהיסטוריה של רודוס והשאירו כאן שרידים שבנו באי.

לידתה של ההתיישבות כאן היא בשנת 4000 לפני הספירה. היא מתחילה מ-3 ערים שנבנו באי ומתוכן יצאו אלפי שנים אחר כך האנשים שהקימו את העיר רודוס, שלימים הייתה לבירת האי.

יוונים רומאים וביזנטים גם, אבל מי שקבע את מראה הערים העתיקות של היום הם מסדרי האבירים הצלבנים, שהתיישבו ושלטו כאן בימי הביניים. אחריהם היו בוני האי גם הסולטן העות'מני שכבש אותו והאיטלקים שיגיעו לכאן בתחילת המאה ה-20. כולם השאירו ברודוס שרידים עתיקים ומגוונים, המקשטים עד היום את רחובות האי.

כך היה רודוס ממקום שבמשך אלפי שנים ניסה להגן על עצמו מפולשים, לאי החופשה הנצחי והמקום המעולה לבילוי על החוף. משעשע לחשוב שאמצעי ההגנה היחיד שמחמשים בו היום את אנשי האי ואורחיו, הוא קרם הגנה מקרני השמש המשזפות.


#מתי לבוא?
העונה התיירותית ברודוס מתחילה בעונת האביב, מחודש מאי ועד סוף אוקטובר, כשמרבית העסקים באי נסגרים והרחובות מתרוקנים למדי. רבים מבעלי העסקים חוזרים לאתונה והמקומיים מתחילים לשפץ לקראת האביב הבא.


#איפה ללון?
העיר רודוס מושכת אליה המון תיירים. היא מתאימה למי שאוהב שופינג, קזינו וחיי לילה פעילים, כמו גם קרבה לאתרים התיירותיים הראשיים של האי. לעומתם, אוהבי החופים החוליים ומי הטורקיז והתכלת, יעדיפו ודאי לצאת מהעיר רודוס ולעשות את החופשה בחופים של לינדוס, צמביקה, פאליקארי או פפקי.


#תקשורת
סים זול וטוב לאי יש ב-12 יורו בחנות Vodaphone שצמודה ל-zara בעיר. אחרים מוכרים בהרבה יותר. ההתקנה תיקח קצת זמן אז הגיעו סבלנים.


# חסכון
באיי יוון, רבים נוהגים ללון בבתים פרטיים, הנקראים כאן "דומטיה" (Domatia). מעבר לחסכון הכספי מאפשרת צורת אירוח זו מגע ישיר עם בני המקום ואורח חייהם. אפשר להיעתר, אם יציעו לכם בשדה התעופה או בתחנת האוטובוס המרכזית, אבל אל תשלמו עד שלא ראיתם את החדר בעיניכם וראיתם שהוא ממוקם נוח.

באיי יוון, כמו גם ביוון עצמה, יש גם אתרי קמפינג נפלאים, שבעונת התיירות יכולים להיות פתרון נפלא וחסכוני ללינה אחרת ולחוויית קמפינג נהדרת.


#אוכל
כמו בכל אי יווני שמכבד את עצמו, יש גם כאן טברנות ומסעדות יווניות עממיות רבות. ברודוס תוכלו לאכול סופלקי, גירוס, סלט יווני, צזיקי, אוזו, גבינת פטה ומאכלי ים. כל אלה יככבו על שולחנכם, אבל יש עוד המון מאכלים מעולים בטברנות היווניות הטובות.

רק הקפידו להיכנס לטברנות אותנטיות. סימנים לכאלה: המלצר לא משכנע ברחוב לבוא פנימה, אין תפריט על סטנד ברחוב, אוכלים בהן מקומיים יוונים, התפריט לא מוצג בכמה שפות (מקסימום יוונית ואנגלית) ואם יש כלבים או חתולים מסביבן, זה סימן טוב - מסעדות תיירים מקפידות להרחיק אותם...


ומעט ממעדני המטבח היווני:

https://youtu.be/7ms-xaTeLt4


# תחבורה
שדה התעופה של רודוס נמצא כ- 16 ק"מ מהעיר. יש ממנו אוטובוסים אל מקומות באי מהשעה 06:00 עד 23:45. התחנות נמצאת מחוץ לשדה.

התחבורה כאן נוחה מאוד בכלל. ניתן להגיע באמצעותה לכל אתר, לפחות למרכזיים שבהם. ברודוס נוח מאוד להתנייד גם באמצעות רכב שכור. בשדה התעופה, במרכז העיר ובמלונות יש חברות שונות להשכרת רכב. Alamo היא סוכנות ידועה ובעלת שם כאן.

הנהיגה ברודוס קלה יחסית ונוחה. הדלק ברודוס יקר יחסית. שימו לב שבאזור המערבי של האי יש פחות תחנות דלק. בעיר החדשה ברודוס החניה היא בתשלום.

האוטובוסים ברודוס פופולאריים, גם לתושבים וגם לתיירים ופועלים בתדירות טובה, משעות הבוקר המוקדמות ועד מאוחר בלילה. ילדים משלמים חצי מחיר. יש בתחנה המרכזית דוכן למכירת כרטיסים וספסלים מוצלים להמתנה. האוטובוסים מגיעים כמעט לכל יעדי התיירות, כולל עמק הפרפרים, פארק המים, והעיר לינדוס.

ברודוס נוח מאוד לשכור אופנוע או אופניים ולטייל בהם. אפשר גם ברכב שכור. יש חברות שונות להשכרת רכב בשדה התעופה, במרכז העיר ובמלונות. הידועה באי היא חברת Alamo. הנהיגה ברודוס קלה יחסית ונוחה. הדלק ברודוס יקר יחסית. שימו לב שבאזור המערבי של האי, החלק הפראי יותר ולא תיירותי, יש פחות תחנות דלק. נהגו בזהירות ורק אם אתם מנוסים בנהיגה, כי הרבה מהיוונים נוהגים כאן בצורה מפחידה. שימו לב שבעיר החדשה ברודוס החניה היא בתשלום.

המוניות בתוך העיר עולות כ-10 יורו בהזמנה וקצת פחות ברחוב.


#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ביוון הוא 1-3 יורו. לפני המשבר הכלכלי נהגו לתת 20% כתשר, אבל כיום ירדו הטיפים משמעותית. אפשרות נוספת היא להשאיר במסעדה 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה. לנהגי מונית אין צורך לתת תשר ביוון.


#שופינג
עונת הסיילים ברודוס היא מאמצע יולי ועד אוגוסט. בחורף מתחילים הסיילים בחודש ינואר. הנחות גדולות בעונת הסיילים מציעות במיוחד הרשתות הבינלאומיות הגדולות. בסוף כל קנייה, זכרו לבקש טופס החזר מס (Tax Free).

את המקומות השווים לקניות באי תראו בתגית "שופינג ברודוס".


#בילויים
אם אתם מגיעים בעונת התיירות לאי, כלומר בחודשי האביב והקיץ, לעיר רודוס יש חיי לילה שוקקים בשבילכם. ניתן למצוא בה מועדונים, ברים ובתי קפה לכל טעם וסגנון. יש מהם בעלי אופי מקומי יווני ואותנטי, בעוד אחרים הם מודרניים יותר, מערביים ובינלאומיים באופיים.

רחוב אורפנידו (Orfanidou) הוא רחוב הברים והפאבים של רודוס. הוא אפילו מכונה כאן רחוב הפאבים (Pub's Street). הוא נמצא בעיר החדשה של רודוס ומציע שפע של משקאות ובילויים לחובבי האלכוהול. זהו רחוב ארוך שמשני צידיו מזמינים עשרות פאבים וברים, כל אחד עם אופי וסגנון משלו. יש ביניהם פאבים עם אופי אירי, פאבים לחובבי שנות ה-80 ופאבים לחברי הקהילה הלהט"בית. במרכז הרחוב תראו את הקולורדו. זהו מועדון ריקודים ענקי, שמציע 3 קומות של ריקודים, כל קומה בסגנון שלה. בכל קיץ מתקלטים כאן טובי הדי ג'ייז בעולם.

למקומות הבילוי השווים באי ראו תגית "בילויים ברודוס".


#קידומת יוון
+30


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:

https://youtu.be/ugYIBbk0Q58
אתונה
העיר אתונה
#על ערש התרבות המערבית

אתונה (Athens) היא אחת הערים החשובות בהיסטוריה. בת 3,5000 שנה היא. עיר ומקום שנוצרו ונולדו בו כה הרבה חוכמה וחידושים, שנעשו בה כל כך הרבה דברים לראשונה, הבליחו בו רעיונות שדורות ותרבויות התבססו עליהם, נושמים וחיים אותם ללא הפסקה.

בעיר הזו נולדה הדמוקרטיה, הומצאה הפילוסופיה של המערב, נוצרו התאטרון, הטרגדיה, האמנות והאסתטיקה, שמהן תשאב ותתפתח כל התרבות האירופית. כאן הונח הבסיס לאדריכלות הגדולה, לשיטות הלוחמה, היא הייתה מושא החיקוי וההמשך של הרומאים ושל כל מאות ואלפי השנים והתרבויות המערביות שאחריהם. אליה ערגו בני ויוצרי תקופת הרנסאנס ומי שמאוחר יותר יימנו על הזרם הנאו-קלאסי.

אבל החידוש המשמעותי של אתונה הוא, ללא ספק, חידוש חברתי. בפוליס, עיר-המדינה היוונית אתונה, נולדה הדמוקרטיה העתיקה הראשונה בהיסטוריה. זו הייתה רחוקה אמנם מלהיות דמוקרטיה במובנה המודרני, אבל לראשונה, במשך מאתיים השנה שאחרי שנת 500 לפני הספירה, שלטה בעיר היוונית הזו אספה כללית של האזרחים הזכרים. זו הייתה הדמוקרטיה הראשונה בתולדות המין האנושי, שגם אם אינה משתווה לדמוקרטיות המשוכללות בנות ימינו, עם הצבעת נשים ושוויון לכל האזרחים, חייבים להסכים שממנה התחיל הכל.

למעשה, הדמוקרטיה של אתונה הייתה שיטת ממשל שבה יושמה שיטה שהיום היינו קוראים לה "דמוקרטיה ישירה". הדמוקרטיה האתונאית נוצרה במהלך המאה השמינית לפני הספירה, בעת שעלה מעמדם האזרחי של אזרחי הפוליס. מדובר בבעלי האדמות והרכוש שבעיר ובתהליך המופלא הזה הם הפכו למעמד חברתי שהיה לראשונה לחלק מהמערכת השלטונית. במהלך המאה ה-5 לפני הספירה, התגבשה מערכת שלטונית זו למה שיזכה לשם "דמוקרטיה", שפירושה ביוונית "שלטון העם".

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "אתונה".


#חסכון
עתיקות - כרטיס במחיר מלא לאקרופוליס יאפשר לכם כניסה לאתרים ארכיאולוגיים רבים באתונה, ביניהם האגורה העתיקה (Ancient Agora), הרומית, מקדש זאוס האולימפי (Temple of Olympian Zeus) ובית הקברות קרמיקוס.

עתיקות בתחנות המטרו - אם המוזיאונים יקרים אז תוכלו לראות המון עתיקות נהדרות, שנתגלו ומוצגות לתפארת בקומות הגבוהות של תחנות הרכבת התחתית הבאות: Syntagma, Panepistimio, Acropolis ו-Monastiraki.

מוזיאונים - בטיפים של כל מוזיאון ציינו אם ומתי יש בו ימי חינם. באוגוסט יש גם את "הירח המלא של אוגוסט" (August Full Moon) שבו פותחים המוזיאונים את שעריהם בחינם.


#תקשורת
לשבוע עד 10 ימים של טיול, קנו סים של וודהפון במחיר €20, עם 8GB לגלישה באינטרנט ו-500 דקות שיחה בתוך יוון.


#תחבורה
משדה התעופה תוכלו להגיע במטרו קו כחול, תוך 40 דקות, בשעות היום ועד חצות. 10 יורו יעלה לכם להגיע היישר לתחנות סינטגמה ומונסטירקי.
כללית, המטרו כאן הוא כלי נהדר לתנועה בעיר.


#אוכל
באתונה, מככבים המאכלים המסורתיים הרבים שהטברנות הקטנות כל כך יצטיינו בהם. בטברנה תפתח הארוחה לרוב במֶזֶה היווני העשיר, או ה"מֶזֶדס" (שהוגים כמו מרצדס) - אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות.

אחרי מנות הפתיחה היווניות הללו, יככבו כאן מאכלים לוהטים ומלאי אופי, כמו הסופלאקי, או "גירוס", שבו מגולגלים שישליק או שווארמה ברוטב שמנת ויוגורט, עם שום, בצל טרי ועגבניות, המוסקה, שהיא פשטידת פרוסות חצילים ובשר טחון ברוטב אלוהי, צזיקי - מלפפונים חתוכים דק ביוגורט צאן עם שום כתוש וזילוף של שמן זית מלמעלה, סרדינים אלוהיים, הדולמַדאקיה, שבה עלי גפן קטנים מולאו באורז ותיבול שרק זאוס יודע מהו וראש וראשון ופאר היצירה - הסלט היווני הכל כך מוצלח שלהם, ירקות טריים, עם גבינת פטה, שמן זית ואורגנו מלמעלה. בתיאבון!

שותים אוזו או רצינה - סוג של יין מקומי המועשר בשרף אורנים ו"קפה יווני", שהוא קפה שחור, או "פראפה" (שהוגים Fra-Pe) - קפה קר ומריר ומוקצף ומאד טעים.

אז ביוון יש אוזוריס (מלשון אוזו), טברנות, בתי האוכל ומועדוני המוסיקה. בכולם אוכלים ושותים המון וטוב. ואגב, יש הכי הרבה בתי קפה כרגע, כולל כאלה שהיו פעם מסעדות ונשארו אותו דבר, אבל שינו את השם לבית קפה. הסיבה? - מבתי קפה גובים פחות מס...

מקומות שווים לאוכל טוב בעיר בתגית "מקדשי אוכל באתונה".

הנה מעט מהאוכל היווני הנהדר:

https://youtu.be/C3kPeGtX2v8


#תשר
במסעדות ובתי קפה ביוון נוהגים להשאיר 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה, או שירות לא מצוין.


#קידומת יוון
+30


#שופינג
כללית, רחוב אֶרְמוּ (Ermou), שמוביל מכיכר סינטגמה ועד כיכר מונאסטיראקי, הוא מדרחוב הקניות המרכזי באתונה.

מקומות מומלצים לקניות בתגית "שופינג באתונה".


#בילויים
אם תרצו באתונה בידור יווני מסורתי, תמצאו אותו בשכונת הפלאקה (Plaka). ריכוזי המועדונים הקטנים והברים המוצלחים יימצאו במונאסטיראקי (Monastiraki), פסירי (Psirri), קולונאקי (Kolonaki) וגזי (Gazi).

מקומות מומלצים לבילוי בתגית "בילויים באתונה". את מועדוני הבוזוקיה עם הזמרים היווניים המעולים מצאי בתגית "מוזיקה חיה, אתונה".


הנה דוגמה ליופי של המוזיקה היוונית במועדונים:

https://youtu.be/iDuYWMqzc48


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים ביוון הם Type C ו-F (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/fL3Cy7VJEHU


מהאוויר:

https://youtu.be/jV4xKLu7lFA


והנה מעט מנקודות התרבות של העיר:

https://youtu.be/r3H2f1DiYgQ
רומא
העיר רומא
#על בירת האימפריה הרומית

גם אם בימינו לא כל הדרכים מובילות לרומא, עדיין מדובר בנערת הפוסטר של החיים הטובים. כאן יש שילוב מושלם, בין העולם העתיק, על חורבותיו, עתיקותיו המרשימות והארכאולוגיה שלא תאמן, עם עיר מודרנית, תוססת, אופנתית וטעימה להפליא. יש בעיר הזו סמטאות צרות ושדרות רחבות, כיכרות יפהפיות, כנסיות מרהיבות ובתים פנטסטיים, לצד אתרי עתיקות מדהימים, מוזיאונים עמוסי ממצאים והרבה מונומנטים נפלאים.

יש ברומא שילובים מרתקים בין היסטוריה רחוקה וקרובה ובין קצב חיים עכשווי ופועם להפליא. מכאן שלטו הקיסרים הרומיים על כל העולם העתיק. כאן נרדפה הנצרות, עד שהקיסר הפך אותה לדת האימפריה ורדף את כל מי שלא קיבלו אותה. כאן פעל האפיפיור ושלט ביד רמה בכל העולם הקתולי. כאן נאם הרודן מוסוליני וניסה להקים אימפריה חדשה וסופו שנתלה ברחובות ככלב שוטה.

אבל רומא היא גם איטליה של הרנסאנס והבארוק, של האמנות הנשגבת של רפאל ומיכלאנג'לו. ברומא חוו בזמן אמת את ההמצאות והתגליות של לאונרדו, מגאוני המין האנושי. ברומא נולד הקולנוע האיכותי, מבית היוצר של הנאו-ראליזם האיטלקי. ואפרופו קולנוע, "לה דולצ'ה ויטה", החיים המתוקים, זה כאן. - בעיר שבה צמחו סיפורי הלב, מככבים גם הפיצה, הגלידה האיטלקית, הפסטה והקולות של האופרה האיטלקית, העיצוב והאופנה האיטלקיים, המכוניות היפות והמהירות להפליא של איטליה, הצעירים יפי-התואר וכמובן הנשים האיטלקיות, מה"מאמות" השופעות שמעטירות עליך מעדנים ועד הנשים היפות, הלבושות במיטב האופנה ומיתמרות להן כאן לגובה.

רומא היא ממתק מחוצף ומתגרה. ברוכים הבאים ליהנות ממנה!

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "רומא".


#לינה
הכי מרכזי בעיר ונוח להגעה לכל מקום הוא אזור פיאצה ונציה. הפיאצה נמצאת במרכז האטרקציות והיא הנגישה והנוחה ביותר למטיילים בעיר.

שינה באזורים של מזרקת טרווי ושל ויה דל קורסו הם מומלצים למי שרוצים ללון קרוב למרכז העניינים התיירותי בעיר, כי ניתן ללכת לכל מקום ברגל. אבל אין שם הרבה פעילות בערב, אלא אם אתם מלקקים גלידה וזהו.

לינה באזור טרסטברה שמעבר לנהר היא נחמדה וזולה ומתאימה לבעלי רכב שכור, אבל יש צורך בתחבורה ציבורית כמעט לכל אתרי התיירות.

רגועים, המחפשים אזור נגיש מבחינת תחבורה, פנו לאזור טרמיני, שאינו מרכזי או תיירותי ונחשב שקט יחסית.


#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה ברומא".


#עם ילדים
טיול לכל המשפחה? - היכנסו לתגית "אטרקציות לילדים ברומא".


#אוכל
הגסטרונומיה הרומאית מתנהלת היום בשני זרמים מקבילים: הראשון שואב מה"קוצ'ינה רומאנה", המטבח הרומאי הקלאסי. השני מציג מטבח איטלקי עדכני וחדשני יותר. כך או כך, אין ספק שברומא יככבו על שולחנכם הפסטה והפיצה, במיוחד אם אתם סועדים עם ילדים, אבל לא רק. פיצריות יש המון וברשת שעל סניפיה מתנוססת הכתובת "Forno" תהנו מפיצות טובות מאד ועדיין מיינסטרימיות שכל בני המשפחה יוכלו לאכול בהנאה. זוגות אוהבים יחפשו את פיצת הלב הנהדרת והרומנטית.

פסטות - נמליץ על Cacio e pepe שהרוטב שלה הוא מפרמזן ופיקורינו, חמאת פסטה ופלפל שחור. מומלצת אחרת היא Bucatini allwamatriciana, אבל רק לאוכלי בשר חזיר.

בנוסף, חפשו אוכל רחוב טיפוסי לרומא, כמו ה"טראפיצינו", מעין פיצה בצורת קונוס עם מילויים חלומיים, סופלי (Supli) שהוא כדור ריזוטו, מוצרלה ועוד, שהכל מצופה בפירורי לחם ומטוגן עמוק. יש גם צוקיני מטוגן עם מוצרלה ואנשובי

זכרו את הגלידות האיטלקיות המעולות, שרבים רואים בהן את הטובות בעולם. רק הקפידו לזהות את הגלידות הטבעיות והאיכותיות לפי צבען היותר "משעמם", בניגוד למלאכותיות עתירות צבע המאכל...

לגבי הקפה כמובן שברומא יש את הקפה האיטלקי המעולה ביותר - בוודאות בשורה הראשונה בתבל. והטירמיסו לידו זה כבר בכלל ניצחון!

אז בתיאבון ובדקו להתחלה את תגית "מקדשי אוכל ברומא".

https://www.youtube.com/watch?v=NS-QfEfRnGo


#חסכון
ברשת Penny Market הפרוסה ברחבי איטליה המחירים זולים. גם ברשת הסופרמרקטים הנפוצה Coop המחירים לא יקרים.

אם הגעתם לשופינג רציני, נסו להגיע לאאוטלטים הגדולים שמחוץ לרומא, בהם תמצאו מותגים בזול מאד.

היזהרו מכייסים בשווקי העיר.


#תשר
במסעדות ובתי קפה באיטליה אין צורך להוסיף טיפ לחשבון שכתוב בו שהטיפ כלול במחיר (servizio include).


#קידומת איטליה
+39


#שופינג
התקופה הטובה ביותר בשנה לקניות היא בסיילים (SALDI) כאן. הללו מתקיימים ברוב איטליה מתחילת ינואר ועד פברואר. כמובן שהכי נגישים הם הסיילים של הקיץ שנמשכים לרוב במהלך כל חודשי יולי אוגוסט.

את הקניות תעשו בוויה ונטו היוקרתי, או בוויה די קונדוטי האלגנטי והיקר מאוד שמחבר בין המדרגות הספרדיות לרחוב ויה דל קורסו. כאן תוכלו לקנות במחירים סבירים הרבה יותר, של מעצבים איטלקיים שווים ומותגים מפורסמים כמו בנטון, סיסלי, זארה ופול אנד בר.

משם המשיכו, דרך פיאצה דל פופולו, אל רחוב ויה קולה די ריינצו המפתיע, שנמצא בסמוך לקריית הוותיקן. כאן תמשיכו את השופינג, עם מותגים ומעצבים נהדרים ואלגנטיים. כך גם ברחובות נוספים דוגמת ויה דל בובינו וויה די ריפטה. כולם באזור פיאצה דל פופולו.

אופנה איטלקית במחירים עממיים מאד תמצאו בשדרות מרקוני (Viale Marconi), שבשכונת מגורים נחמדה ופשוטה, גם אם מעט רחוקה ממרכז העיר.

כחצי שעת נסיעה ממרכז העיר, נמצא גם האאוטלט קסטל רומאנו (Castel Romano). מוצעים בו עודפים מקולקציות קודמות של מיטב מותגי האופנה האיטלקית.

עם סחורות של מיטב המעצבים, המותגים המובילים והנחות הענק, גם חנות Teichner Outlet היא מחנויות האאוטלט הגדולות והידועות ברומא. כל יום מ-10:30 ועד 20:00 ימתינו לכם כאן 4 קומות ומחירים שלא יאומנו, של מותגים ומעצבים כמו GUESS, ארמאני ג'ינס ופטריציה פפה.
הכתובת Via Appia Nuova 2.

לאתרי שופינג שווים בעיר ראו תגית "קניות ברומא".


#בילויים
את הערב תרצו לבלות באזור הבילויים של רומא, רובע טרסטברה (Trastevere) שמעבר לטיבר.

לשתות? - ברובע San Lorenzo, שליד האוניברסיטה תוכלו להנות, ביחד עם הסטודנטים, ממסעדות ברים ומועדונים צעירים ולא יקרים.

לרקוד? - פרבר הפועלים לשעבר, רובע Via del Pignetto, הפך לאחרונה למעוז ההיפסטרים הלא-רשמי של רומא. חוץ ממסעדות רבות, יש כאן ברים ומועדוני הופעות פופולריים. גם בשכונת טסטאצ'יו מתרכזים לא מעט מועדונים.

למקומות בילוי מומלצים בעיר ראו תגית "בילויים ברומא".


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-L (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/y_4p6_KsqoE


מהאוויר:

https://youtu.be/Q9qjf_qQI08


חוויות בעיר:

https://youtu.be/1g7TrcIlpMk


הדרכה:

https://youtu.be/DEJx0CYrDHk
פומפיי
פּוֹמְפֵּיי
#על העיר הרומית פומפיי

העיר הרומית פּוֹמְפֵּיי (Pompeii), עיר עשירה והדורה, ממוקמת במחוז קמפניה באיטליה. היא שוכנת כ-23 ק"מ דרומית מזרחית לנאפולי. העיר נקברה בשנת 79 בהתפרצות הגעשית הקטלנית של הר הגעש ווזוב. היא התגלתה מחדש במאה ה-18.

למעשה, היא התגלתה לגמרי במקרה בשנת 1748 על ידי איכר שחפר בשדה ונתקל בשרידים עתיקים, קרוב ל-1700 שנים לאחר שנקברה. למרות המאורע, 4 מטר של האפר שכיסה את העיר סייע לשמור על השרידים שנותרו ממנה, בזכותם ניתן היה לשחזר את העיר שעמדה כאן פעם. החפירות הביאו אותה למצב שהיא חשופה ופתוחה היום לעין הציבור. מתחת לשכבות האפר נחשפו רחובות, בתי מגורים, מבני ציבור, חנויות, מקדשים ומה לא. למעשה, הביקור כאן יוצר תחושה כאילו העיר קפאה בזמן והיא מאפשרת הצצה מדהימה להיסטוריה.


#איך התגלתה פומפיי שכוסתה בלבה מאפר מהר הגעש וזוב?
בסוף המאה ה-16 עסק אדריכל בשם דומניקו פונטנה (Domenico Fontana) בחפירת תעלה להעברת מי הנהר סארנו לעבר עיירה בדוכסות נפולי. העובדים נתקלו בגבעה קטנה והחליטו לקדוח בה מנהרה שתקצר את הקו. תוצאות החפירה הזו היו מהתגליות הארכיאולוגיות החשובות בכל הזמנים. התגלתה עיר שכוסתה לפני כ-2000 שנה בהתפרצות הר הגעש וזוב שארעה בשנת 79 לספירה.

העיר פומפיי נשארה חבויה ומכוסה ולמרות שהיו אגדות על קיומה, עיר מלאת אוצרות הקבורה מתחת לאדמה, היא לא נמצאה במשך מאות שנים. רק בשנת 1748 כמעט 1,700 שנה לאחר שנקברה בהתפרצות הגעשית היא התגלתה במקרה, על ידי איכר שחפר בשדה שלו ונתקל בשרידים העתיקים שלה. בהמשך החלו חפירות ארכיאולוגיות מאורגנות שבהן נחשפה העיר במלואה.

מבחינת המחקר המדעי, פומפיי סייעה לחוקרים לראות בדיוק כיצד נראתה עיר רומית בעת העתיקה, כיצד היתה בנויה, האדריכלות שלה, השירותים שניתנו לאזרחים ואפילו כתובות ויצירות אמנות שהיו על קירות הבתים והעסקים שבה. בניגוד לערים עתיקות אחרות שנהרסו לאורך דורות ונשארו מהם שרידים חלקיים, דווקא תודות לכיסוי העיר המיידי על ידי הלבה והאפר, השתמרו בה כל הסממנים של עיר פעילה ותוססת.


הנה פומפיי והר הגעש וזוב:

https://youtu.be/ntE2w9ngtYc


להקת הרוק פינק פלויד בקטע מהסרט בפומפיי:

https://youtu.be/rmlZLnkF0aU


רוצים סיור מודרך לכאן? - הזמינו בכפתור הצף!

https://youtu.be/cDtL21UHX7Q


פסטום
פֶּסְטוּם
#על העיר היוונית העתיקה של דרום איטליה

גם באיטליה, מהמדינות עם הכי הרבה עתיקות, שהן עצמן מהמרשימות בכל העולם, אין הרבה מקומות כמו פֶּסְטוּם (Paestum), האתר הארכיאולוגי הגדול והידוע באזור אמלפי ומהאתרים הארכיאולוגיים החשובים באיטליה.

חורבות העיר פֶּסְטוּם, שנמצאת מעט דרומית לסלרנו, מאזכרים עיר יוונית עתיקה וגדולה, שנבנתה במאה ה-6 לפנה"ס והייתה בעבר המושבה הראשונה שהקימו היוונים הקדמונים בארץ המגף.

אחד המרכיבים הבולטים של פסטום העתיקה הם שלושת המקדשים היווניים, העתיקים שבה. המקדשים הגדולים והמרשימים הללו השתמרו כמעט בשלמותם, ונותרו עד ימינו, כשהם עומדים על תילם. למעשה, מדובר במקדשים היווניים השמורים ביותר באיטליה והביקור כאן שווה, ולו רק כדי לראותם.

פסטום היא מהערים היווניות היחידות בעולם, שבהן תוכלו ממש לטייל בשבילי הערים, לגעת בשרידים, במקדשים ובעמודים ולחוש לרגע, שאתם נמצאים בעיר חיה ביוון הקדומה.

הביקור באתר הארכיאולוגי החשוב הזה חושף פנים יווניות, שהן פחות שכיחות באיטליה, ארץ שאנו רגילים לפגוש בה בעיקר עתיקות מהתקופה הרומית.


#מה לראות בעיר?
פֶּסְטוּם היא עיר יוונית עתיקה שהשתמרה כאתר ארכיאולוגי והיסטורי נדיר. את העיר העתיקה הזו מקיפה חומת אבנים באורך של כ-5 קילומטרים ובה לא פחות מ-14 שערים.

תוכלו לראות כאן היטב את האמפיתיאטרון של העיר, את שרידי שעריה וחומותיה המרשימים ואת שלושת המקדשים המרהיבים שלה, על עמודיהם הגבוהים, שעדיין עומדים במקומם. מקדשים כה עתיקים ששמורים בצורה כה טובה, הם עניין נדיר בעולם וכמעט לא קיימים, גם באירופה.

בנוסף לאתר עם המקדשים, החומות ושרידי העיר העתיקה שהתגלו כאן, הסיור בפסטום כולל גם את המוזיאון הארכיאולוגי שבמקום, מוזיאון מרשים לכל הדיעות ואתר חובה בשבילכם.


#על המוזיאון הארכיאולוגי
המוזיאון הארכיאולוגי שנמצא בפֶּסְטוּם מציג את הממצאים שנמצאו בחפירות שנערכו כאן במהלך השנים. הביקור במוזיאון הזה הוא מרשים ואף מרתק, במיוחד כשזוכרים שכל מה שמוצג בו, נמצא בעיר הזו, ממש כאן.

הממצאים שבמוזיאון הם בני יותר מ-2,000 שנה.

המוזיאון מיטיב להמחיש את החיים בעיר העתיקה. הוא עושה זאת בעזרת מציאות מדומה ותוך שימוש בסרטונים משוכללים, משולבים בגרפיקת תלת-ממד. תוכלו לעמוד כאן, אל מול קיר שעליו מוקרנת העיר העתיקה. בעזרת מחוות תוכלו כמו להיכנס לתוך העיר העתיקה ולראותה מבפנים, ממש כפי שהייתה בימי היוונים הקדמונים.

באמצעות תנועות הגוף שלכם תוכלו "לשוטט" בתוך העיר או "לרחף" מעליה. הצמדת הידיים לגוף, למשל, תציג לכם את העיר בסיור מדומה, במעין הליכה בסמטאותיה, כשעל פניכם חולפים תושביה המאוירים, ממש כאילו הייתם אורחים בפסטום של הימים ההם. כך תוכלו להיכנס למבנים שונים בעיר של אותם ימים ולמקדשים מימי קדם. הנפה של הידיים לצדדים תראה לכם את העיר ממעוף הציפור - מחזה מרשים ויפה לא פחות.

במוזיאון שימו לב במיוחד לציורי הקיר העדינים, שהוסרו מקירות קברים שהתגלו בפסטום. מדובר בציורי קיר, שליוו את המתים הקבורים כאן אל העולם הבא. אחד המוצגים המעניינים והבולטים במוזיאון, שאין לפספס בשום אופן, הוא הציור המפורסם שזכה לכינוי "הצולל". בציור הקיר הזה מתואר אדם הקופץ אל תוך בריכה ריקה. החוקרים רואים זאת כמטפורה למעבר שבני האדם עושים במותם - היישר מחיי העולם הזה אל העולם הבא, הלא נודע.


#טיפים
בכל יום יוצא אוטובוס לפסטום, מספר פעמים מדי יום, מהתחנה המרכזית. ניתן לקחת סיורים מודרכים מכל בתי המלון בסלרנו, הכוללים הסעה לאתר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/paLtLrhMyes


האם כך נראתה פעם פסטום:

https://youtu.be/yeI7svk8CII


ומצגת תמונות שלה:

https://youtu.be/KAgC51MmBsQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.