» «

יעדים עתידניים

באקו
העיר באקוּ
#על הכרך הקוסמופוליטי המשלב עיר עתיקה עם מגדלים גבוהים.

בירת אזרבייג'ן באקוּ (Baku) היא העיר הגדולה ביותר מבין ערי הקווקז. העיר שרבים מכנים ”דובאי של הקווקז” היא העיר העשירה והגדולה ביותר באזרבייג’ן ובקווקז כולו.

ממגדלי הלהבה המלהיבים, דרך מרכז אלייב המקומר, קניון דניז שמזכיר את האופרה בסידני וטיילת חוף השואפת להיות הארוכה בעולם, בירת רפובליקת אזרבייג'ן והעיר הגדולה בה מדגימה עוצמה ועושר ומלאה שאיפות. בלילה מואר קו הרקיע של העיר, כשהמבנים הגרנדיוזיים והחדשניים שלה מוארים בשלל צבעים, מסכי וידאו עצומים ותאורה מנצנצת ומרהיבה.

לצד הקידמה והעתיד מציעה העיר המודרנית הזו גם שלל אתרים ומוזיאונים המציגים את העושר התרבותי וההיסטורי שלה. מקסבות עתיקות ועד בניינים גבוהים, השולטים על קו הרקיע של העיר, באזור הסובייטי שלה.

כי לא פחות מהאש שבאזור, בערה כאן גם רוח האדם. ב"עיר הרוחות", כינוי שבאקו קיבלה על שום הרוחות החזקות הנושבות בה מהים הכספי, אפשר לחוש את האש והרוח במוזיאונים שהוקמו בתקופת השלטון הסובייטי ומרוכזים בחלק החדש של העיר, שנבנה באותה תקופה.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "באקו".


#היסטוריה
אזרבייג'ן, "ארץ האש" הקווקזית, היא ארץ שבה בוקעים גז ואש בנדיבות ממעבה האדמה.

כבר בתקופת האבן ישב כאן האדם הקדמון. הוא הותיר אחריו כאן אתרי תרבות קדמונים, עם אלפי ציורי סלע פרטניים, המספרים על חייו בסביבה.

בעבר השתמשו כאן בגז הבוקע בטבעיות מהאדמה כדי להדליק מדורות, להעביר הודעות ולתקשר בין הכפרים.

רבות מהתופעות שעליהן גאוות האזרים קשורים באש. אם זה הר האש, דרך מקדש האש הזורואסטרי ואפילו מגדלי הלהבה המודרניים - אין ספק שהאזרים הם אנשי האש של העולם.

בכל חצי האי הזה אפשר למצוא לא מעט מבצרים מהמאה ה-14, מהימים שבהם באקו הייתה עיר מרכזית על דרך המשי העתיקה. בבאקו העתיקה ניתן למצוא רבים מהחאנים של אותה תקופה, פונדקי הדרכים לשיירות.

במהלך ההיסטוריה שלה הפכה אזרבייג'ן מממלכה עתיקה לטריטוריה טורקית עות'מנית, נכבשה והפכה במאה ה-20 לחלק מברית המועצות וכשזו קרסה היא קיבלה את עצמאותה ונשלטת בשלטון אוטוריטרי.

אבל למזלה היא זכתה ב-1848 להיות הראשונה בה נחפר נפט בעולם. כאן נמצאת באר הנפט הראשונה שנקדחה אי-פעם ועד היום אזרבייג'ן נחשבת לאימפריית הנפט של הקווקז. בתוך באקו תראו אינספור אסדות קידוח שואבות נפט מהאדמה, לא פעם ממש ליד מבנה מגורים.


#גאוגרפיה
באקו נמצאת בקצהו הדרומי של חצי האי אפשרון (Abşeron), בצדו המערבי של הים הכספי. את אזרבייג'ן, שעל חופי הים הכספי, כינו הפרסים "עיר הרוחות", על שום הרוחות החזקות שמייצר בה הים הכספי.

באקו עצמה, בירת אזרבייג'ן והעיר הגדולה בערי הקווקז, שוכנת על חוף הים הכספי. שלושה חלקים יש בה למעשה. ראשונה היא העיר העתיקה, אחריה העיר החדשה, שהחלו לבנות אחרי שגילו נפט באזרבייג'ן. ואחרונה היא העיר הסובייטית, שנבנתה בתקופה בה שלטה בה ברית המועצות. בין לבין משובצים בנייני היוקרה החדשים והעתידניים שנבנים בעיר בעשורים האחרונים.

באקו היא בקודקוד של ארזרבייג'ן כולה, ארץ שמציעה למבקרים בה חלק מהנופים היפים שיש, בעיקר ברכס הרי הקווקז הגבוה, אך גם בקווקז הנמוך.

https://youtu.be/QUmfWZRFXII


#תרבות
באקו היא בירתה ה"מעושרת" של אזרבייג'ן ואחת הערים העשירות בעולם. חלק ממדינה עשירה במשאבים טבעיים, ששכבה דקה יחסית בה נהנית מהפירות הכלכליים של ההצלחה האנרגטית והפיננסית שלה.

אזרבייג'ן היא מדינה מוסלמית פתוחה וסובלנית. בבאקו תחוו עיר שוקקת חיים לכל אורך שעות היום. למעט משרדי הממשלה כאן, האתרים בה פתוחים שבעה ימים בשבוע.

אבל הסיפור התרבותי של אזרבייג'ן מתחיל הרבה לפני שהתגלה בה נפט או שאימצה את האיסלאם. בימי קדם הייתה האמונה של התושבים כאן ממוקדת באש. לאחר שלמדו להדליק אש, הם התפללו אליה ודמיינו שכל מה שקורה בעולם הוא בזכות אותה אש. מכאן תקבל אזרבייג'ן את שמה שפירושו "ארץ האש". כך תמשיך האהבה והאמונה באש ותוביל אותם עד לימינו אנו, בהם נבנים בה מגדלי הלהבה, הדומים ללהבות אש עצומות.

כבר בנחיתה וביציאה אל הטרמינל בשדה התעופה יבלטו הניקיון ומהיוקרה של העיר הזו. אבל באקו, עם לוק של פריז, יומרות של דובאי, אוכל פרסי, זיכרונות סובייטיים וארומה טורקית, היא אולי קצת הכל, אבל בכל זאת עדיין היא.

כי חלק מהקסם של בירת אזרבייג'ן נעוץ בניגוד שבין דת שמרנית וחילוניות מתקדמת, בין פאר לפשטות, בין היוקרה והפאר של רחובות באקו, שנראים אולי אירופאים אבל השמות שלהם, כמו עזיז אלייב או ניזאמי, הם אקזוטיים ולא שגרתיים בנוף השמות של רחובות פאר אחרים בעולם.

ביציאה מהאזורים שתיירים מסתובבים בהם, תכירו רחובות פחות נוצצים, שאפרוריות מסוימת תחליף בהם את הנקיון, הצבע, העיצוב והיוקרה.

אבל מי שעשתה את האקזיט שלה משאיבה מואצת של "הזהב השחור" של הנפט והגז שבאדמתה, רוצה להפוך למשאבת התיירים של העולם המערבי. אחת הדרכים לכך היא ליצור עולם מסקרן ומלהיב שמערב אדריכלות היפר-מודרנית, עם אקזוטיקה והיסטוריה מסקרנת, טבע מרתק וכמובן גם תרבות ואוכל טוב.

כי באקו היא בירה של מדינה שאפתנית, המדגמנת עושר ועוצמה לא מוסתרים. זו חברה שכמעט כל תושביה הומופובים אבל היא מקיימת ללא בושה מצעדי גאווה. שאסור בה להתנשק בפומבי אבל צעיריה שותים אלכוהול בגלוי וללא פחד. זו מדינה שרוצה להיות נסיכות נפט אירופית מוסלמית ומבחינות רבות זה בדיוק מה שהיא.

https://youtu.be/-LZ6x6GFvj0


#מתי לבוא?
החודשים הנוחים ביותר לביקור כאן הם החל ממאפריל ועד נובמבר.


#ויזה
כניסה מישראל לבאקו באזרבייג'ן מחייבת ויזה תקפה. הקציבו לכך כמה עשרות דולרים ו-2 תמונות פספורט.

התהליך הוא פשוט ואפשר להשלים אותו באתר האינטרנט הממשלתי של המדינה, או בשדה התעופה של באקו, עם דיילים מקומיים שמסייעים בכך.


#קידומת אזרבייג'אן
+994


#תחבורה
קבעו מראש את המחיר עם נהגי המונית ואת תתמקחו יותר מדי.


#מים
בבאקו המים נחשבים מתוקים אבל מחוץ לעיר הבירה מומלץ לקנות בקבוקי מים סגורים.


#כסף
המטבע המקומי נקרא מאנאט. ראו למטה קישור למחשבון של Manat לדולר.


#טיפים
לא כל האזרים אוהבים שמצלמים אותם. בקשו רשות לפני שאתם מצלמים.


#חסכון
בהשוואה למערב, המחירים בבאקו אינם יקרים. גם אם במוצרי יבוא הם אינם זולים מדי, במוצרים המקומיים הם נמוכים עד נמוכים מאוד ביחס למערב.

באזרבייג'ן מקובל להתמקח לפני הקנייה ואיש לא יראה בזה בעיה.


#שופינג
גם בתחום הקניות באקו מחברת בין מזרח למערב. שווקים עממיים לצד קניוני פאר ובתי אופנה יוקרתיים, רשתות בינלאומיות ומותגים בסמוך לחנויות שטיחים ועתיקות.

קניות שוות תוכלו לעשות באחד הקניונים הגדולים או ברחוב ניזאמי (Nizami), רחוב הקניות המרכזי שעובר במרכז העיר.

אוכל ומוצרי מזון זולים כאן מאוד ונמכרים בסופרמרקטים הגדולים או בשווקים.

שימו לב, הוצאת כלי כסף, כלי נחושת ושטיחים מאזרבייג'ן מחייבת קבלת תעודת "שהדת נעמה" (SHAHADAT NA'AME), המאשרת הוצאה של פריטים מהמדינה. חשוב כדי להימנע מקנסות, עיכובים ואף מאסר.


#אוכל
האוכל באזרבייג'ן די קרוב למטבחים השכנים של איראן וטורקיה וגם למטבחי ערב. האוכל האותנטי במטבח האזרי יכלול מרקים מעולים, ממולאים למיניהם, קבב מבשר כבש או נתחי עוף המוגשים על לאפות דקיקות, עלי גפן המכונים כאן "דולמה" וגבינות טעימות.

לצד שיפודי בשר על הגריל, או דגים טריים מהים הכספי, על שולחן האוכל האזרי העממי יוגשו בדרך כלל תבשילים תורכיים ופרסיים. לצידם יונחו לאבאש, עלי גפן וסלטים משובחים עם חצילים, סלק ושלל עשבי תבלין.

על השולחן של המסודרים יככב ללא ספק המעדן והכוכב הקולינרי המקומי הקוויאר השחור. אזרבייג'ן היא ממובילות העולם בהפקתו.

הארוחות מסתיימות לא פעם בסורבה עם מי ורדים או במיץ רימונים מתוק ונהדר.


#תשר
טיפים בבאקו ובמדינה כולה הם יוצאי דופן ולא תמיד נדרשים. מצד שני הם יתקבלו בברכה, כמו כל מקום אחר בעולם. טיפ נכון יהיה של כ-10%.


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C וגם E יתאים להם (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/aU5ObTn0qrQ


הילוך מהיר:

https://youtu.be/uyB5JBDRujI


הדרכה:

https://youtu.be/xpWm-Xi8vVA


אדריכלות:

https://youtu.be/9iieXdX3exs


הארץ:

https://youtu.be/2XYGYhlAc6g


הטבע של אזרבייג'ן:

https://youtu.be/TtydUnkMnz0
דובאי
העיר דובאי
#על הכרך הקוסמופוליטי המשלב עיר עתידנית עם מסורת עתיקה

עד לפני 50 שנה העיר דובאי הייתה משהו בין כפר דייגים לעיר קטנה ולא משמעותית, על שפת המפרץ הפרסי אבל סוג של שממה מדברית. היום העיר הזו היא עיר עתיד מתקדמת, המכילה חלק מהמבנים הכי מדהימים בעולם ושואפת להימצא בחזית הטכנולוגיה העולמית.

דובאי נהנית מעושר רב ומנצלת בעשורים האחרונים את העושר העצום שהניב לה הנפט הרב שהתגלה בה, כדי לבנות פרויקטים אדריכליים, תיירותיים וטכנולוגיים שאפתניים, מיזמים מדהימים שמצליחים להיות מהגדולים, המרשימים, היפים והיוקרתיים בתבל.

העיר הזו הפכה יעד תיירותי מהפופולריים ביותר במזרח התיכון. היא משלבת בין האותנטיות והאקזוטיות המזרח תיכונית לבין תיירות ראוותנית ויקרה בסגנון של המאה ה-21.

שירותי תיירות מצוינים עם קו הנוף העירוני העתידני, מדבר יפהפה עם אטרקציות מושלמות ומודרניות, חדשנות ועושר בלתי נתפסים לצד שמרנות ולבוש מסורתי וקפדני של המקומיים, איסלאם מסורתי אל מול פנים לעולם המערבי - זוהי עיר של ניגודים משלימים, גם אם לא תמיד מובנים לעיניים זרות כשלנו.

דובאי היא עיר הבירה של אבו דאבי, אחת משבע האמירויות שמרכיבות את איחוד האמירויות הערביות. היא השנייה בגודלה באיחוד.

מיזמיה והישגיה של דובאי הכניסו אותה שוב ושוב לספר השיאים של גינס ולפנתיאון המודרני והפוסט מודרני של העולם. עתידה לפניה ואנחנו באנו לראות.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "דובאי".


#זמן
שעון דובאי מקדים את שעון ישראל בשעה אחת בקיץ ובחורף בשעתיים.


#מתי לבוא?
העונה המומלצת להגיע לדובאי היא בין נובמבר לפברואר, אם כי אפשר להגיע גם בין אוקטובר למאי. בחודשים האחרים חם מאוד ופחות נעים בחוץ.


#ויזה
אזרחים ישראלים רבים חייבים להוציא ויזה מראש, דרך סוכנות הנסיעות או השגרירות של דובאי.

בעלי אזרחות זרה יכולים לקבל את הוויזה בנמל התעופה בדובאי. פרטים בקישור למטה.


#לינה
המלצה כללית, במיוחד אם הגעתם לחופשה בתקופה החמה, בחרו ללון בסמוך לתחנת מטרו. זה לא כיף לצעוד קילומטרים לתחנה הקרובה.

למי שמצוידים בממון מומלצים בדרך כלל 2 איזורים עיקריים ללינה בעיר. אזור הדאונטאון של דובאי ואיזור המרינה מעולים שניהם. מי שבאים למספיק זמן בוחרים לא פעם לחלק את הלינה בחופשה בין שני האזורים.

לינה חסכונית ובאווירה יותר קלאסית היא באזור "בור דובאי" (Bur Dubai) העתיק, העיר ההיסטורית של דובאי מסוף המאה ה-19.

דיירה (Deira), נכנה אותה "העיר של המקומיים", היא מעט יותר יקרה אבל עדיין זולה יחסית, מודרנית יותר מבור דובאי ובעלת מבחר של מסעדות, ברים ושווקים פופולריים. בה נמצאים גם שוק הבשמים, שוק התבלינים ושוק הזהב, שמציע מבחר מדהים של תכשיטים ומוצרי זהב וכסף.

מי שחייבים להיות קרובים לעניינים ועדיין לא לשלם המון על מלון, יבחרו בשכונת אל בארשה (Al Barshad), שאינה רחוקה מהמרינה, מהטיילת ומהחוף הסמוכים לה והיא זולה משמעותית מהם. יש בה המון מסעדות אסייתיות ומזרחיות וגם את קניון האמירויות הענקי והשווה.


#תקשורת
ה-sim המקומי בדובאי יקר למדי. סים ישראלי עדיף. שווה לבדוק את Global sim של חברת פלאפון, אבל כל מה שמתאים לכם יהיה טוב.


#תחבורה
כבר משדה התעופה למלון תוכלו לנסוע ברכבת העירונית של דובאי. היא נוחה, נקייה, מהירה וזולה והיא האמצעי הנוח והמוצלח ביותר לתנועה בעיר. את כרטיס ה"נול" (NOL) לנסיעות זולות בעיר, תוכלו לקנות בתחנות המטרו או בשדה התעופה, כבר עם הנחיתה.

שימו לב שיש קרונות שנועדו לנשים בלבד ולגברים אסור לשבת בהם ושברכבת העירונית יש קנסות על אכילה או שתיה. הימנעו!

המוניות בעיר לא יקרות. חצי שעה של מונית היא בסביבות 15 דולר ולאבטחת הנוסעים יש עליהן פיקוח הדוק, מצלמות מותקנות וקופסאות שחורות.

השכרת רכב בדובאי גם היא זולה ושווה. ניתן למצוא מכוניות במחיר של מ-80 דירהם ליום.

מחירי הדלק זולים מאוד.

השכרת רכב מחייבת כאן רישיון נהיגה בינלאומי. עם תשתיות מעולות, ניווט קל, כבישים מעולים, מעט תאונות ופשיעה נמוכה - הנהיגה בדובאי היא בהחלט חוויה מהנה ומסבירת פנים.

#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בדובאי".


#עם ילדים
טיול לכל המשפחה? - היכנסו לתגית "אטרקציות לילדים בדובאי".


#שופינג
קניות כאן תוכלו לעשות בקניוני הענק המפוארים, ברמה עולמית אגב, ובשווקים הנהדרים שבעיר. מחירים זולים לא בטוח שתמצאו בדובאי, אבל חווית הקנייה מובטחת. ראו בתגית "שופינג בדובאי".


#חסכון
חודשי הקיץ לא מומלצים בדרך כלל, בשל החום בחוץ. אבל למי שמחפשים בילויים במקומות "עשירי מזגן" דווקא חודשי הקיץ יכולים להיות חסכוניים וכיפיים יותר. הסיבה? - אבו דאבי פחות צפופה בחודשים אלו, התורים מתקצרים וגם מחירי המלונות יורדים ב-50% פלוס מינוס.

ארוחות במסעדות פרסיות והודיות בדובאי הן זולות משמעותית וטעימות מאוד. יש כאלה מעולות באזור "בור דובאי" (Bur Dubai) הישן של העיר.

אאוטלט - יש מחוץ לעיר ודי רחוק. לא בטוח ששווה את הזמן. לא ממש זול וגם באיכות לא מדהימה.


#משקאות
אלכוהול בדובאי מותר מגיל 21 ומעלה. במקומות שמוכרים אלכוהול יבקשו שתמלאו טופס קצר.

אזהרה: שתיית אלכוהול ברחוב אסורה. שכרות ברחוב או במקומות ציבוריים היא עילה למעצר.


#תשר
בדובאי לא חייבים אבל נוהגים לתת טיפ של 10-15% למלצרים במסעדה, כ-5-10 דירהם למנקים, סבלים ומי שמחנים את הרכב במלון ולעגל את סכום הנסיעה כלפי מעלה במוניות.


#בילויים ואוכל
לצאת לבילוי בדובאי זה לא קשה. שימו לב שאלכוהול הוא סיפור יקר יחסית ושכרות תהיה לכם בעיה חמורה ואפילו פלילית.

למקומות שווים ראו בתגית "בילויים בדובאי".


#לבוש
למעט בזמן בילוי באזורי הרחצה ומקומות בילוי המיועדים לתיירות בינלאומית בלבד, בדובאי נוהגי הלבוש הם מוסלמיים, בדגש משמעותי בחודש הרמדאן. זה אומר שנמנעים מבגדים חושפניים או אלמנטים שקופים כלשהם בלבוש.

נשים יקפידו על בגדים שמכסים את פלג הגוף העליון כולו, עד הצוואר ותוך הסתרת הכתפיים. מכנסיים יהיו עד הברך לפחות.


#קידומת דובאי
+971


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים בדובאי הם Type G ולעתים C או D.


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/SLaYPmhse30


מהאוויר:

https://youtu.be/wJV-mXehgdw


בהילוך מהיר:

https://youtu.be/jEF_0k2Vul8


והמיוחדות שמחוץ לעיר:

https://youtu.be/wmpYAMXm9TI
אבו דאבי
אבו דאבי
#על אמירות אבו דאבי

אבו דאבי (Abu Dhabi) היא נסיכות עשירה כקורח, הבירה הפדרלית של ממשלת איחוד האמירויות הערביות ומרכז השלטון של האמירויות המאוחדות.

כי אבו דאבי, המרכזת בתוכה רבים ממוסדות השלטון של איחוד האמירויות, היא גם בירת האיחוד הזה וגם אחת הערים המודרניות בעולם. זוהי עיר בעלת נוף עירוני עוצר נשימה ותרבות מסקרנת שרודפת אחרי העתיד.

שיעורי הפשע באבו דאבי נמוכים עד אפסיים, עם אוכלוסיה של פחות מ-2 מיליון איש. עיר הבירה, שנקראת גם היא אבו דאבי, מכילה שדרות ירוקות לאורך הכבישים, פארקים עם גני ענק, אטרקציות תיירות מרתקות, מרכזי קניות ובילוי מפוארים, בתי מלון ענקיים ויוקרתיים וגורדי שחקים מרהיבים.

ראו את כל האטרקציות בעיר ומחוץ לה בתגית "אבו דאבי".


#מה לראות באבו דאבי?
אתרי תרבות והיסטוריה מדהימים אולי לא תמצאו באבו דאבי, אבל יש מקומות אותנטיים או מוזיאונים טובים ואטרקציות תיירות רבות שרבות מהן ללא תשלום.

חלק גדול מהאטרקציות כאן מיועדות או מתאימות לכל המשפחה, כולל לילדים. ראו בתגית "אבו דאבי".


#היסטוריה
קצת נשרכת אחרי דובאי הזוהרת ובמרחק של 150 קילומטר בלבד, החלה אבו דאבי האפורה לזנק ב-2004. זה היה כששייח ח'ליפה החליף את אביו, השליט רב השנים, שייח' זאייד.

בעשורים שעברו מאז, נבנו פרוייקטים עצומים ומרשימים רבים שהפכו את אבו דאבי ליעד מדהים לתיירים. העיר והאמירות של אבו דאבי החלה תופסת גובה, תרתי משמע.

כחלק מהשינוי וכדי למשוך תיירים ומשקיעים, החל השלטון להיפתח ולשחרר איסורים איסלמיים. הומוסקסואליות היא עדיין בניגוד לחוק, אבל האיסור על שתיית אלכוהול הוקל משמעותית לאורחים. האמירתים של אבו דאבי אף החלו לאפשר מכירת אדמות לאזרחים זרים.

וכך, אבו דאבי של היום, גם אם מעט מחווירה ליד השכנתה הנוצצת דובאי, היא אמירות מתוכננת, מסוגננת ומדהימה. כיום נבנים בה כמה מהמבנים המרשימים והיוקרתיים בעולם.


#גיאוגרפיה
הגיאוגרפיה של אבו דאבי דומה לאלה של כל האמירויות האחרות בפדרציה הזו.

יש בה החל מדיונות אוכרה, דרך נווי מדבר קדומים, חופי כחול-טורקיז, קווי אופק מדברי, חיי בר מיוחדים ונופי טבע עוצרי נשימה. כל אלה עומדים אל מול חידושים מדהימים שאינם טבעיים, כמו גורדי השחקים, פארקי השעשועים והאטרקציות המפעימות שנבנו בה.


#מתי לבוא?
לאבו דאבי אקלים מדברי וחם. מכאן שעדיף לבקר בה בחורף של איחוד האמירויות, בין החודשים נובמבר למרץ.

אזור המפרץ הפרסי נחשב לאחד האזורים החמים ביותר בעולם. ובאזור הזה אבו דאבי היא העיר הגדולה החמה ביותר. בתקופות החמות בשנה, לוהט כאן עד בלתי נסבל. הלחות כאן גבוהה גם היא מאוד, כך ששהיה בחוץ במהלך שעות היום היא מאתגרת במיוחד.


#לכמה זמן?
לשוהים בדובאי יש סיורים חד יומיים לאבי דאבי. אבל ההמלצה לביקור אמיתי כאן היא של מינימום יומיים ומקסימום 5 ימים. יש גם מה לעשות יותר זמן אבל אז הכל באיזי, עם מרווחי זמן גדולים יותר, הרבה חופים, שיזוף, ספא והנאות תובעות זמן.


#תחבורה
ללכת ברגל בחורף של אבו דאבי בהחלט אפשר, אבל בשום אופן לא בעונה החמה. אז נשארים מרבית המקומיים במהלך היום במזגן ומתניידים רק ברכב פרטי, במוניות או בתחבורה ציבורית.

תיירים רבים בעונה החמה מעדיפים לשכור רכב. אם לא, אז אוטובוסים הם זולים ולמעשה גם המוניות באבו דאבי לא יקרות, לפחות יחסית למדינות מפותחות אחרות.


#התנהגות
באבו דאבי, כמו בכל האמירויות, שורה האמונה באסלאם על התרבות והמסורת המקומית כולה. מכאן שהכרחי לכבד את המנהגים ואת מורשת האמירות בה אתם מבקרים.

במיוחד יש להקפיד כאן על לבוש צנוע ולא חושפני והימנעות ממעשים שיזכו אתכם בקנסות. המעשים הללו כוללים שכרות, נהיגה תחת אלכוהול, צריכת סמים ואכילה ושתייה בציבור במהלך צום הרמדאן.


#שופינג
בקניות באבו דאבי תגלו שהמכס הנמוך הופך את המחירים למאוד תחרותיים.

עונות הסיילים וההנחות הגדולות הן באמצע ובסוף השנה. אז ניתן לרכוש מותגים שונים במחירים נמוכים במיוחד, לצד סחורה מעונות קודמות.


#כלכלה
אבו דאבי של היום עוסקת גם בתיירות ובהשקעות עולמיות. אך כמו רבות מהאמירויות שאיתה באיחוד, היא לפני הכל מדינת נפט.

לצד השגרירויות הרבות שבה, כאן יושבות רבות מחברות הנפט הגדולות עולם. יש רק כמה מאות אלפי אזרחים באבו דאבי כולה, כשהשווי הנקי של כל אחד מאזרחיה הוא כ-20 מיליון דולר.


#קידומת
+971


מבט מקרוב:

https://youtu.be/sdwTa19tUYs


סיור בעיר:

https://youtu.be/NYwNeBlPUYw


הדרכה:

https://youtu.be/ozxNt-cpxdI
סינגפור
העיר סינגפור
#על האי הקטן והלא מיושב שהיה לאחד המקומות היקרים והצפופים בעולם

מצד אחד עיר מערבית ומודרנית, עם גורדי שחקים ומרכזי קניות מפוארים, ומצד שני לא מעט מרכיבים אסייתיים, כמו מקדשים מסורתיים, אוכל עממי וקהילות אתניות ייחודיות - סינגפור (Singapore) היא אחת הערים המרתקות בתבל - עיר ואי שהעתיד מתחבר בה עם העבר בהרמוניה מטורפת שאיש לא יכול היה לחבר טוב יותר. מסורת ומודרנה שרוקדות ואלס בין מגדלי ענק ושפע מעורר קנאה.

לא מעט מהניגודים הללו מתקיימים בזכות הבסיס הכלכלי של האי העשיר. בזכות הנמל הענק שלה, שהוא אחד הגדולים בעולם, סינגפור של היום היא מהכוחות החזקים בכלכלה, במסחר ובפיננסים של יבשת אסיה, מדינה שהתוצר הלאומי הגולמי שלה הוא מהגבוהים בתבל.

יש כאן מיזוג מופלא של חדש וישן, של מזרח ומערב ושל המסורת עם העתידנות המופגנת באדריכלות הנוף והמבנים שבה. שכן למרות גודלה הזעיר, הכלכלה המשגשגת של סינגפור מעמידה אותה כתף אל כתף עם מדינות המערב העשירות והמצליחות ביותר בעולם.

סינגפור היא גם מהבטוחות בערי העולם וגם העיר הנקייה בתבל. כל זאת בזכות פיקוח הדוק וקנסות גבוהים על פגיעה בזולת או זיהום של הסביבה.

כיאה לעיר מודרנית ומצליחה, משתלבים כאן יחדיו רחובות וגנים מטופחים, צבעוניים ונקיים, עם גורדי שחקים עתידניים ורכבות תחתיות חדשניות. כאן מתערבבות השפעות של סין, מלזיה והודו, כשהכל משתלב במטבח מקומי מדהים ומשולב, אקלים טרופי חמים, שפע קניונים וחוויית צרכנות עילית וחיי לילה שוקקים.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "סינגפור".

https://youtu.be/sv9pe2ItmKM


#ניקיון
יתכן ששמעתם כבר מחברים ומקרובים, אבל לא כולם יודעים שסינגפור היא אחת המדינות הנקיות והמטופחות שיש. רק כשמבקרים בה מגלים כמה עיר גדולה יכולה להיות נקיה וירוקה. המדרכות המצוחצחות, הכבישים הנקיים והצמחיה המדויקת שמסביב הם תצוגה נדירה לבוהק טהור שאין כמותו בעולם כולו.

זה לא קורה סתם. מדובר במדינה שיש בה קנסות גבוהים על השלכת פסולת ברחוב ומי שחוזר על העבירה יקבל עונש של 3 חודשי ניקוי רחובות. אסורים גם יריקה ברחוב, מכירת מסטיקים, אסור גם העישון ברחוב ובשטחים ציבוריים, למעט בעמדות עישון מיוחדות שיש במקומות שונים.

אז אולי הרחובות המצוחצחים, הגנים המטופחים יותק מדי והקניונים השמורים כאילו זה עלה נפתחו, הם קצת סטריליים מדי, אבל חייבים להודות שהביקור כאן הוא מרהיב וייחודי.

https://youtu.be/QkSR9TVC6OY


# ביטחון
שיעור הפשיעה בסינגפור הוא נמוך עד גיחוך. המחירים על פשיעה כאן גבוהים מאוד, האכיפה נוקשה ואין הנחות לאיש.

דוגמאות? - על החזקת סמים מוציאים כאן להורג, ציור גרפיטי מביא למלקות ועבירות תנועה מחויבות בקנסות מבהילים.


#היסטוריה
סינגפור נולדת בשנת 1819, כעיר סחר בריטית קטנה, המבוססת על נמל קטן, בדרום-מזרח אסיה. המייסד היה קולוניאליסט בריטי בשם סטמפורד ראפלס, קצין מוכשר ושאפתן, שהיה אז מושל ג'אווה הבריטי.

ראפלס זיהה את מיקומה האסטרטגי של סינגפור, היושבת ממש בשער הכניסה והיציאה של מצר מלאקה והחליט להקים שם נמל. הוא פנה אל הסולטאן ג'והור בבקשה לקנות שטח ביצתי בדרום האי סינגפור. בשטח שקיבל, ראפלס הקים נמל פטור ממכס ואפשר התיישבות ופעילות עסקית בו להמוני סוחרים מכל האזור. הללו, מסתבר, ביקשו להימלט מהמיסים הגבוהים והמגבלות החמורות שהטיל עליהם השלטון הקולוניאלי ההולנדי, הקולוניאליסט הרשמי של האזור באותה תקופה.

עם הזמן התפתחה החברה המקומית, מאוסף של בני עמים שונים בתרבות, בשפ ובמורשת ההיסטורית שהם הביאו עימם, אך הפכה לחברה אחידה מצד אחד ומגוונת מאד, מצד שני. הנמל הקטן ההוא גדל במהירות והפך להצלחה כלכלית של ממש. הוא העשיר את סינגפור, עיר הנמל שנתיב השיט העובר בה הוא אחד העמוסים ביותר בעולם,

עם הזמן התפתחה החברה המקומית, מאוסף של בני עמים שונים בתרבות, בשפ ובמורשת ההיסטורית שהם הביאו עימם, אך הפכה לחברה אחידה מצד אחד ומגוונת מאד, מצד שני. אבל סינגפור של השנות השישים של המאה ה-20 הייתה מלוכלכת ומוזנחת מאוד. התושבים, מרביתם מהגרים שהגיעו מסין, הודו ומלזיה הקרובה מאוד, לא הוטרדו מהזוהמה. השינוי חל בשנת 1968, כשממשלת סינגפור הכריזה על מבצע לאומי, בו ניקו רבבות האזרחים שגויסו לכך, את השכונות, השווקים והכפרים שבה. במבצע השתתפו גם שרי הממשלה, שנתנו בכך דוגמה אישית. מאז סינגפור הייתה לאחת המדינות הנקיות בעולם, בין השער באמצעות קנסות כבדים המוטלים על אזרחיה שזרקו פיסת לכלוך על הרצפה.

עשור אחר-כך זכתה המדינה לראש ממשלה רציני בשם לי קואן יו, שבמשך חצי יובל שנים, פיתח את סינגפור בצורה מדהימה, יצר מקומות עבודה, שיפר את החינוך, הבריאות והדיור באופן דרמטי והביא את האוכלוסייה לרמה גבוהה מאד של זהות וגאווה לאומית ולחברה, שהניפה על דגלה את השאיפה למצוינות.

העיר סינגפור הייתה מאז למטרופולין ענק ומודרני, הכלכלה המקומית ללא מיסים משכה אל סינגפור יזמים ואנשי עסקים מכל קצות תבל ורמת החיים בה היא כיום מהגבוהות בעולם. סינגפור של היום היא אחת המדינות העשירות ביותר בעולם ואותו נמל שהתחיל את הכל הוא היום הנמל הסואן ביותר בעולם. שגשוגה הכלכלי המטורף של סינגפור הפך את האי הקטן למודרני ועשיר בצורה בלתי נתפסת.


#גיאוגרפיה
סינגפור מורכבת מהאי המרכזי שלה וממספר איים קטנים לידו. אל לגודלה הזעיר של מדינת האי הזו להטעות איש - מדובר במדינה בעלת מעמד חשוב מאוד בכלכלה העולמית. גם התוצר הלאומי שלה לנפש, מעמיד אותה בשורה אחת עם מדינות המערב העשירות ביותר.

בכדי להגדיל את שטחה המצומצם, ניסתה סינגפור בתחילת דרכה העצמאית, לייבש שטחים בים ולהפוך אותם ליבשה. הדבר נראה כבר פתרון מצוין ואולי אף הכרחי למדינה הזעירה, כדי להגדיל משמעותית את שטחי הקרקע העומדים לרשות האוכלוסייה ההולכת וגדלה בסינגפור. מכאן החלו כבר בסוף שנות ה-60 לייבש שטחים משמעותיים בים שמול רצועת החוף הדרומית של האי.

העיר סינגפור של ימינו משתרעת על מרבית שטחו של האי. צפיפות האוכלוסין כאן היא השלישית בעולם והיערות שהיו על האי נעלמו לחלוטין. כל אזור נמל התעופה המודרני של סינגפור והכבישים המהירים המובילים אליו, בנויים על קרקע שצורפה אל האי, בתהליך הייבוש של מי הים.


#מתי לבוא?
בסינגפור, וזו עובדה, תמיד חם ותמיד קיץ. זה אומר שאין עונה מסוימת שבה מומלץ לטייל בסינגפור. בשל סמיכות המדינה לקו המשווה, מזג האוויר כאן חם ולח לאורך מרבית ימות השנה. זה לא שמזג האוויר הזה הוא נוח במיוחד, אבל זה מזג אוויר טרופי, מה שאומר שבסינגפור יש כל השנה שמש - תנאי מעולה לטיול שתמיד מתאים, או לפחות לעולם לא לא מתאים.

העונה הכי יבשה כאן היא בין מאי ליולי. מנובמבר ועד ינואר, לעומת זאת, זו עונת המונסונים הרטובה, תקופה שבה מומלץ להביא או לרכוש מעיל גשם.

בטמפרטורות הגבוהות תוכלו לתפוס ימי טיול מחוץ לעיר, באזורים הכפריים, או לבלות יותר בפארקים הירוקים והקרירים יותר, או בשופינג - בקניונים הרבים והממוזגים שבמדינה.


#תחבורה
קל ולא יקר להגיע לסינגפור מבנגקוק או פוקט ואם רוצים אז גם בחזרה. יש אפילו חברות לואו קוסט שמאפשרות טיסות כאלה בפחות מ-100$.

הרכבת התחתית (MRT) היא הדרך הקלאסית להגיע גם משדה התעופה הבינלאומי ואליו, עניין של חצי שעה ממרכז העיר. גם בעיר עצמה שווה, יעיל ונוח לנוע באמצעותה, כי התחתית כאן מודרנית ומהירה ומציעה גם מיזוג אוויר מצוין.

הכרטיס המשולב של הרכבת התחתית מאפשר נסיעה גם באוטובוסים ויש גם מיניבוסים (shuttles) ומוניות בנפרד. בסינגפור פועל גם שירות Uber נהדר.

לטיולים מחוץ לעיר ניתן לשכור רכב, אם כי המחירים לא זולים כלל. אל האיים הקטנים יותר תוכלו להגיע מהאי הראשי באמצעות מעבורות יעילות.


#תקשורת
סים של חברת singtel או דומותיה עולה קצת יותר מ-10$ ל-100 גיגה.


#חסכון
לחסכון והנאה נסו לסעוד בהוקרס, מרכזי האוכל שפזורים באי, כמו גם ב-Food Courts, מתחמי האוכל של מרכזי הקניות הגדולים. האוכל בשניהם טעים ואותנטי ותוכלו לסעוד במטעמים מהמטבח הסיני, מלזי, הודי, אינדונזי, יפני ותאילנדי. זהו את הדוכנים השווים לפי התור הארוך של המקומיים, המשתרך בהם.

הכי כיף בשני הסוגים של מתחמי המזון הללו זה להרכיב לשולחנות הציבוריים שבמרכז מיקס של מאכלים משגעים שאספתם ממסעדות ודוכנים שונים.

תחבורה ציבורית זולה וחסכונית יאפשר כרטיס Easy link, שמטעינים בכסף.

שווה ליפול על אחד מהחגים הלאומיים - הכניסה לכל המוזיאונים בסינגפור תהיה אז בחינם.

למשפחה עם ילדים שווה לקחת בגד ים בתיק. יש הרבה מזרקות מים לילדים והם ייהנו לרחוץ ולשחק במים, בימים החמים והלחים באי (כולל בגנים הבוטניים, גן החיות, פארק המדע שבג'ורונג וליד המרינה).


#אוכל
בסינגפור יש החל מאוכל רחוב זול ועד למסעדות שף יוקרתיות ויקרות להחריד. האי הזה הוא רב תרבותי ולכן גם המטבח הסינגפורי הוא שילוב של מטבחים, טעמים וסגנונות מזון מגוונים. רק כאן תוכלו לסעוד במנות מעולות מהמטבח היפני, מלזי, אינדונזי, סיני, הודי ועוד.

אוכל אסייתי מגוון, איכותי וזול בסינגפור תוכלו למצוא במתחמי האוכל המפוזרים ברחבי העיר סינגפור ונקראים "הוקרס" (Hawkers) ובמתחמי האוכל של מרכזי הקניות והקניונים הרבים שבעיר. בכל מתחם מזון כזה תמצאו בדרך כלל מבחר דוכנים מגוון ומוצלח, עם אוכל אסייתי לסוגיו.

באי יש מגוון אדיר של דגים, פירות ים ומאכלי ים אחרים, לצד תוספות מגוונות ובשרים. מבין המאכלים האהובים כאן בולטת מנת הדגל היומיומית והזולה של סיגפור - הצ'יקן רייס (chicken rice). זו מנה שמגיעה מהמטבח הסיני של מחוז הינאן בסין, המכילה עוף מבושל עם אורז, מלפפון ירוק ובצד רוטב צ'ילי. עוד מאכל אהוב מסין הוא צ'אר קוואי טאוו (char kway teow), המבוסס על אטריות אורז שטוחות שמקפיצים בווק, עם נבטים, פירות ים, רוטב סויה מתקתק וצ'ילי.

עוד בולטים כאן מרק הלקסה (laksa) עם נודלס, פירות ים, ציר דגים ותיבול של צ'ילי וחלב קוקוס. יש גם דים סאם (dim sum) מגווני מילוי מהמטבח הסיני, עוף מתובל מהודו, הצ'יקן טיקה (chicken tikka) ורוטי פראטה (roti prata), שהיא פיתה הודית דקיקה. עוד בולטים שיפודי הסאטה (satay) מבשר עוף או בקר, ברוטב בוטנים חריף, מהמטבח המלזי והאינדונזי. סינגפור עצמה תרמה את הצ'ילי קראב (chilli crab), סרטן בצ'ילי ברוטב חריף-מתוק, שאוהבים לאכול כאן בידיים.

נסו גם את חטיף הפופייה (Popiah), שהוא קרפ ממולא בנבטים, כרוב מבושל, בוטנים, ביצה קשה ועוד.

גם הפירות הטרופיים מצויים כאן בשפע. חובה לנסות כאן את פרי הדוּריאן, פרי קוצני, מסריח ובעל טעם מעניין, שבסינגפור מתים עליו. חוויה נוספת היא שתייה של מי אגוז קוקוס ואכילה של מה שבתחתיתו.

נסו גם את עוגת הצ'ו קוייה (Chwee Kueh), עוגת אורז לבנה וטעימה להפליא, שמעליה אורז לבן ומטוגן. מעדן שאומרים שהכי טוב לאכול אותו בהוקר Tiong Bahru hawker centre.

מי ששבעו, תרתי-משמע, מהאוכל האסייתי הרב והמעולה שאוכלים כאן, יוכלו ליהנות גם מאוכל מערבי נהדר ומעדנים בינלאומיים, בשלל המסעדות המקומיות שמכינות אותם.


#בילויים
מי שמגיע לכאן נדהם מכמות הפעילויות שניתן למצוא באי עוצר הנשימה הזה, בכל שעה ביום ובלילה. כי סינגפור ערה 24 שעות ביממה ובדרך כלל מאוד כיף ובטוח להסתובב גם בלילות. יש בה גם שפע של דוכני אוכל ומסעדות שפתוחים במשך כל שעות היממה.

רחוב נהדר לבילוי לצעירים הוא "קלאב סטריט" (Club Street), שבו יש חיי לילה נהדרים, עם מועדונים, ברים ומסעדות ורחוב עצמו, שהוא יפה להפליא. אם בעבר היה נהר סינגפור מזוהם ומקור למחלות, כיום שפת הנהר היא אזור בילוי שוקק חיים. מה שהיו בעבר מפעלים, בתי חרושת ומחסנים שופצו והפכו לחנויות, בתי קפה, מסעדות, ברים ומועדונים.

במרכזי בילוי, כמו טיילת קלארקי קי (Clarke Quay) וטיילת בואוט קי (Boat Quay), שבקרבת שפך הנהר מדרום לה, סועדים במשך היום ומבלים בערב.


#תשר
בסינגפור לא נהוג להשאיר טיפים. במסעדה השאירו טיפ רק אם זכיתם לשירות יוצא מהכלל.


#קידומת סינגפור
+65


#שופינג
התחביב העיקרי של תושבי סינגפור הוא כנראה הקניות. ואכן, סינגפור נחשבת כגן עדן של קניות ובאי הזעיר יש את יחס הקניונים לקילומטרים רבועים - הכי גבוה בעולם!

מצד שני סינגפור היא אחת הארצות היקרות באזור הזה של אסיה. בזכות מזג האוויר החם והלח כאן נאלצים התיירים לא פעם להימלט מהחום והלחות, אל הקניונים ובתי הכל-בו הממוזגים.

בכל מקום ניתן לפגוש את האופנה העדכנית, הג'אדג'טים, האלקטרוניקה ומוצרי החשמל חדישים. עשרות מרכזי קניות פזורים בעיר, ותמצאו בהם כל מותג בינלאומי אפשרי.

רצועת ה"שופינג" העיקרית בעיר היא ברחוב אורצ'רד (ORCHARD) והיא ממחישה את הסיבה שסינגפור נחשבת לגן העדן של הקניות. ניתן לפגוש בה בכל פינה את האופנה הכי עדכנית , הגאדג'טים הכי מעודכנים ואת מוצרי המחשבים והאלקטרוניקה הכי חמים בשוק.

חלק מהמקומות המומלצים לקניות הם קניונים, כמו מרכז טקשיאמה שברחוב הקניות המרכזי של סינגפור, רחוב אורצ'רד. גם ברחוב וגם בקניונים יש מסעדות, חנויות בגדים של מעצבי האופנה המובילים בעולם, חנויות למוצרי חשמל, חנויות יוקרה ועוד - ממש לונה פארק לשופינג, ביום ובערב.

לחוויית קניות מסוג אחר ומזכרות בזול, שווה לבקר בשווקים ובחנויות הייחודיות של צ'יינה טאון, במיוחד ברחוב פגודה (Pagoda Street). בולטים גם "הודו הקטנה" והרחוב הערבי שבשכונת קאמפונג גלאם. באזורים האתניים הללו של העיר ניתן למצוא חפצי נוי עממיים, מזכרות שוות ודברים זולים ונחמדים.

בשווקים של סינגפור תוכלו לקנות בדי משי עדינים בשלל צבעים, כמו גם אמנות אסייתית מקורית ואפילו תבלינים טריים. הכל במחירים זולים יחסית.


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type G בלבד (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/yNAsk4Zw2p0


בלוגר ישראלי פוגש את אייקון הבלוגרים נאס:

https://youtu.be/Zc1-kVH9RpA


המלצות של בלוגרים:

https://youtu.be/HqmZP0ISkfU


הדרכה קצרה:

https://youtu.be/P_q3BdrFsLI


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.