» «
גבעת גלרט
גבעת גֵּלֶרְט
#על הגבעה שמעל בודפשט

גבעת גֵּלֶרְט (Gellért Hegy) היא גבעה נישאת, מעל אזור הטירה והעיר בודפשט ומאפשרת תצפית מצוינת על העיר כולה. הגבעה, שבולטת לעיני כל, ביום ובלילה, נמצאת בבודה, בגובה 235 מטר מעל הנהר. היא קרויה על שם הבישוף גלרט, מי שהפיץ את הנצרות בהונגריה במאה ה-11 ומת מות קדושים.

הגבעה הירוקה מזוהה בזכות אנדרטת השחרור המרשימה שבראשה ומהווה נקודת תצפית נפלאה על העיר כולה. שימו לב כמה יפה מכאן נהר הדנובה. רְאו גם את הגשרים הגדולים שמחברים בין צדדיו. הביטו אל מורדות הגבעה, המכוסים בעצי יער המשתרעים עד לתחתית. אגב, המראה בלילה הוא לא פחות מרהיב!

מכיוון העיר, אגב, רואים היטב ובכל שעה, את פסלו של גלרט, שניצב על צלע הגבעה הפונה אל העיר. בפסל נראה גלרט, כשהוא מנופף בצלב אל תושבי העיר ומסביבו קשת של עמודים. המעיין הטבעי שנובע מההר והופך למפל מים הנופלים אל מול הפסל, רק מגדיל את הרושם.

עוד על הגבעה נמצאת הסיטדלה, שהיא מצודה נמוכה שבנו הקיסרים מבית האבסבורג האוסטרי, בכדי לחזק את השליטה שלהם בתושבי העיר, לאחר מלחמת העצמאות ההונגרית (1848-1849).


ביקור במקום:

https://youtu.be/IXN_RMkWIUM?t=20s
שדרת אנדראשי
שדרת אַנְדְרָאשִי
#על השדרה התרבותית של בודפשט

שדרת אַנְדְרָאשִי (Andrássy út), או רחוב אנדראשי, הוא אחד היפים והמרשימים שברחובות בירת הונגריה. העבודות שהפכו אותו לכל כך מרשים ויפה התבצעו בתנופת הבנייה של המאה ה-19. במהרה צמח רחוב מפואר שאורכו 2.5 קילומטרים.

כך הפכה שדרת אנדראסי, עוד בימי הקיסר פרנץ יוזף, לנתיב הטיול האופנתי ביותר בעיר בודפשט. עם הזמן נבנו לאורכה מוסדות תרבות, מוזיאונים חשובים, מוסדות מוסיקליים חשובים. התאטראות הרבים שנבנו עם הזמן לשדרה הקנו לה את הכינוי "ברודווי של פשט"...

בשדרה מגוון בתי קפה ומקומות בילוי. אם אתם עומדים בתחילתה, בכיכר אליזבט, תוכלו לראות בסופה את כיכר הגיבורים, עם "אנדרטת אלף השנים" שבמרכזה, כשממש מאחורי כיכר הגיבורים ניבט לו הפארק העירוני הגדול והמרשים של העיר.

בשל יופייה והאדריכלות שלה, כמו גם המבנים החשובים הפזורים לאורכה, הוכתרה השדרה בשנת 2002 כאתר מורשת עולמי. כאשר תשוטטו כאן תוכלו לראות את בניין האופרה הגדול והמרשים. לא הרחק ממנו ניצבת האקדמיה למוזיקה על שמו של המלחין, גאון הפסנתר, פרנץ ליסט. נמצאים בה כמה מהמוזיאונים המעניינים של בודפשט כמו מוזיאון הטרור.


ביקור במקום:

https://youtu.be/Lc15mSN5S0U


ובניין אחד ברחוב הזה:

https://youtu.be/iXG-Z9Xnd0w
כיכר הגיבורים
כיכר הגיבורים
#על כיכר הגיבורים


כיכר הגיבורים (Hősök tere) המרהיבה, היא כיכר שנמצאת בסופו של רחוב אנדראשי הידוע שבלב פּשְט, צידה המזרחי, המישורי של העיר.

למעשה משמשת הכיכר ככניסה ל-City Park, הפארק העירוני של בודפשט. במרכז הכיכר ניצבת אנדרטת המילניום, אנדרטת 1000 השנים, הבנויה בחצי גורן. הקמת האנדרטה החלה בשנת 1896, לציון כיבוש הונגריה בידי המדיארים - עם ששורשיו בהרי אוּרָל ובמערב סיביר. המדיארים נדדו לכאן במאות ה-8-9 והתיישבו באזור הונגריה של ימינו. הם מהווים את רוב תושבי הונגריה של ימינו.

במרכז האנדרטה ניצב עמוד שיש לבן בגובה של 36 מטרים, שבראשו פסל של גבריאל, סמל הנצרות הקתולית, כשהוא אוחז בידו את הכתר הקדוש וצלב גדול, כמו שמספרת האגדה שעשה מלך הונגריה, אישטוואן הקדוש, בשנתו.

משני צידיו של עמוד השיש ניצבים פסלים של שבע דמויות מרכזיות בהיסטוריה ההונגרית. אלו מנהיגי השבטים המאדיארים שכבשו את הונגריה. בשני האגפִּים של האנדרטה מסופר סיפורה של הונגרים באותן 1000 השנים האחרונות, באמצעות תבליטים ופסלים שונים.

גם בימינו מתקיימים בכיכר, שמהווה את אחד ממקומות המפגש המרכזיים בעיר, הפגנות ואספות-עם רבות משתתפים, כמו גם טקסים רשמיים של המדינה.

בנוסף למרכיב ההיסטורי, יש בכיכר הגיבורים עוד 2 מרכיבים משמעותיים: גלריית האמנות, שהוקמה כאן בשנת 1896 והמוזיאון לאמנות יפה שצורף לכיכר ב-1906. אנדרטת המילניום היא המחברת בין שניהם.


מבט לילי מקרוב:

https://youtu.be/WKg9Epy-1-0
בית הכנסת הגדול ברחוב דוהאן
בית הכנסת הגדול ברחוב דוהאן
#על בית הכנסת הגדול של בודפשט

"בית הכנסת דוהאני", או בית הכנסת הגדול שברחוב דוהני (Dohány utca Synagoga), נבנה בשנת 1859. זהו ללא ספק, האתר הבולט והחשוב ביותר ברובע היהודי שבעיר.

ה"טבק-שול", כמו שמכנים אותו לא פעם, הוא בית הכנסת הגדול ביותר באירופה. למה טבק, אתם שואלים? - ובכן "דוהני" פירושו בהונגרית "טבק". בשלוש קומותיו הוא מאפשר תפילה לכ-3,000 מתפללים. מעניין בו הניגוד שבין עיצוב המבנה, שכולל מאפיינים איסלאמיים, ובין מה שהוכנס לתוכו, שכלל מאפיינים נוצריים וכנסייתיים, כמו עוגב, במה בחזית ועוד.

בנוסף להיותו בית כנסת פעיל, בית הכנסת משמש גם אתר הנצחה ל-565,000 יהודי הונגריה שנספו בשואה. בימי הכיבוש הנאצי נכלל בית הכנסת, בתחומי הגטו היהודי והוא הפך למקום ריכוז ומעצר המוני ליהודים.

מבנה בית הכנסת כולל גם את המוזיאון היהודי של בודפשט וגם את קברי רבים מהיהודים של הרובע. יש בו גם אנדרטה ולוחות זיכרון לזכר יהודי הונגריה, שנהרגו במלחמת העולם הראשונה ואלו שנרצחו בשואה, בידי הנאצים.

הכניסה לבית הכנסת היא בתשלום, שנועד לתחזוקת המקום.


#אדריכלות מבנה בית הכנסת
בית הכנסת תוכנן בסגנון מורי, איסלאמי צפון אפריקאי, המאופיין בקשתות ועיטורים החוזרים על עצמם. הסגנון כאן מערב אלמנטים גותיים עם מאפיינים איסלאמיים מגוונים.

האדריכל לודוויג פורסטר הציב בחזית המבנה שני מגדלים שגובהם 43 מטרים. בראש המגדלים הציב כיפות דמויות בצל. במרכז החזית פער האדריכל חלון בצורה של פרח גדול ולידו חלונות מקושתים.

המאפיינים האיסלאמיים באים לידי ביטוי גם באריחי הקרמיקה הצבעוניים שבהם מצופה בית הכנסת מבחוץ וברצפת בית הכנסת, שבה תוכלו לראות פסיפס עם איורים גאומטריים. גם קירותיו מקושטים בצורות גיאומטריות מוזהבות וצבעוניות.

פנים בית הכנסת מכיל כאמור, מרכיבים שונים שהושאלו מהנצרות. הבולט מביניהם הוא העוגב, שהתווסף בכדי להקל על האווירה בבית הכנסת ולהפוך אותה שמחה יותר. זה היה הנוהג בבתי הכנסת של התנועה הנאולוגית, שהלכה והתחזקה באותם זמנים. עוד מאפיין כזה הוא הצבה של בימת בית הכנסת בחזית ולא במרכזו של בית הכנסת, כמו שנהוג מאז ומעולם. שימו לב גם לשתי הנברשות הענקיות והמרשימות שמשתלשלות מהתקרה.


#תולדות בית הכנסת
בית הכנסת נבנה לאחר שקהילת יהודי העיר פשט גדלה במהירות ובמהלך המאות ה-18 וה-19, היא הגיעה ל-30 אלף איש.

כך נבנה בית הכנסת החדש, במהלך השנים 1854- 1859. הוא נבנה בסגנון מורי, סגנון צפון אפריקאי, בחירה אקזוטית שהייתה אז מעניינת ואפילו טרנדית. בשונה מבתי כנסת אחרים, הותקן בו עוגב ותכנון הפנים הזכיר יותר כנסייה נוצרית מאשר בית כנסת על פי המסורת המקובלת. העוגב הוא בעל 5,000 צינורות, וניגנו בו בין השאר מוסיקאים מהחשובים בתולדות המוסיקה כמו המלחין וגאון הפסנתר פרנץ ליסט והקומפוזיטור קָמִיל סֶן-סַאנְס.

ב-1939 שרפו תומכי הנאצים בבודפשט את בית הכנסת ובזמן המלחמה שימש המבנה בין השאר את רשות הרדיו הגרמני. בשלהי המלחמה נפגע בית הכנסת קשות, מהפצצות מטוסי בנות הברית.

לאחר המלחמה שב הבניין לרשות הקהילה היהודית של בודפשט, אבל המשאבים לשיפוצו היו מוגבלים.

בשנות ה-90, עם נפילת המשטר הקומוניסטי בהונגריה, שוחזר ושופץ המבנה. אז גם נוסף לו מתחם ההנצחה של שואת יהודי הונגריה, כולל האנדרטאות לזכרם של יהודי בודפשט ולזכר רַאוּל וָלֶנְבֵּרְג (Raoul Wallenberg).


#יחודו של בית הכנסת הגדול של בודפשט
בתוך בית הכנסת ניתן להבחין במרכיבים רבים שהושאלו מהנצרות. הבולט מביניהם הוא כמובן העוגב, שנוסף כדי להכניס אווירה שמחה יותר. זה היה הנוהג בבתי הכנסת של התנועה הנאולוגית, תנועה ביהדות הונגריה, ששאפה להשתלב ולהיטמע בחברה ההונגרית הכללית ומאפייניה הבולטים ביותר היו הכנסת עוגבים לבתי הכנסת ומקהלות מעורבות, בנים ובנות ביחד.

מאפיינים בולטים נוספים כאן, הם מיקום הבימה בחזית בית הכנסת ולא במרכזו.

דברים שלא ניתן לראות בביקור כאן, הם כמנהג הנאולוגים:

שפת התפילות, שכמנהג הנאולוגים, היא השפה המקומית, במקרה הזה הונגרית.

מקהלת בית הכנסת מעורבת - מקהלה של נשים וגברים ביחד.


#שכונת ילדותו של הרצל
למעשה, אתם נמצאים בשכונת ילדותו של תיאודור הרצל, חוזה מדינת ישראל, בנימין זאב הרצל בשבילכם. ממש כאן גדל מי שעתיד להיות מחולל התנועה הציונית והקמת מדינת ישראל.

כאן, בבית שליד בית הכנסת ברחוב דוהני, נולד תיאודור הרצל. השכונה שמסביב הייתה האזור שבו גדל, שיחק ולמד הרצל הצעיר. דמיינו בבית הכנסת הזה את בנימין זאב הרצל, עולה לתורה בטקס בר המצווה שלו, בשנת 1873. אגב, הרצל מזכיר את האירוע כמה פעמים בספרו "בית הכנסת של הטבק" (Tabakschul).

ואכן, הכיכר הקטנה שבחזית בית הכנסת נקראת כיום "כיכר הרצל" (Herzl Ner).


ביקור בבית הכנסת עם צלילי העוגב ברקע:

https://youtu.be/qfUX2QdRwFs


הדרכה:

https://youtu.be/sPUyjl5qxDo

אתרי חובה בבודפשט

אנדרטת גלרט
אנדרטת גֵּלֶרְט
#על האנדרטה של גלרט
אנחנו יודעים. אתם רואים למולכם אנדרטה מרשימה, פסל של אדם שמניף בידו צלב. זהו פסלו של גֵּלֶרְט הקדוש (Gellért Hegy), הקדוש של העיר בודפשט. הפסל, שניצב בגובה של 140 מטר מעל פני הים ומוקף בקשת עמודים דקורטיביים, מנציח את גלרט שמת בעיר, בעת שניסה לנצר את עובדי האלילים של העיר הצעירה.

הפסל והאנדרטה המרשימים הללו, הוקמו בתחילת המאה ה-20 על ידי הפסל יאנקוביץ. הוא פיסל את דמותו של גלרט כאיש נמרץ והעניק לה מידה רבה של החלטיות ונחישות, שכן הוא נראה מנופף בצלב לעבר תושבי העיר, כמוכיח אותם.


#סיפורו של גלרט הקדוש
גלרט היה מי שהפיץ בבודה את הנצרות במאה ה-11. על פי המסורת הנוצרית, מת גלרט הקדוש מות קדושים. זה קרה כשעובדי האלילים, שאותם ניסה לשכנע להתנצר, דחפו אותו לתוך חבית וגלגלו אותו בחבית במורד הגבעה, היישר אל מי הדנובה.

חשוב להבין - אלו לא היו סתם עובדי אלילים שהתנגדו אז לנצרות. מדובר ב"כרוניקונים". הם היו חסידי הפגאניות, עבודת האלילים, שהייתה עדיין מקובלת באזורים רבים באירופה של ימי הביניים. הכרוניקונים לא רק התנגדו להתנצר אלא הרגו ושדדו לא מעט כנסיות ומנזרים בהונגריה של אותם ימים. את הכמרים הם לא פעם שרפו חיים, ביחד עם הכנסיות העולות באש. בראש המרד הפאגאני שהרג את גלר, עמד אז אציל בשם ואטי.

הגרסאות מגוונות. אגדה אחת מספרת שהם דחפו אותו במורד, בתוך חבית ממוסמרת. גרסה אחרת מדברת על עגלה בעלת שני גלגלים שדורדרה במורד ההר, עם גלרט המסכן בתוכה. יש המספרים עוד שגלרט לא מת בגלגול למטה וכשהגיע לתחתית ההר, הסתער עליו ההמון הפאגאני ועשה בו לינץ', באבנים ובכידונים. כך או כך, מדובר על מוות אכזרי, למי שעתיד להפוך לקדוש של העיר ולאחת הדמויות הנוצריות החשובות בהיסטוריה של הונגריה.

גופתו של גלרט הוכנסה אז לסַרְקוֹפָג, שהוצב בקתדרלת מרים הבתולה בעיר. יש סיפורים על האבן שלפי האגדה, באמצעותה הונחתה עליו המכה הסופית, שנשמרה בקתדרלה בעיר צ'נאד, אך הקתדרלה עצמה נהרסה על ידי המונגולים בהמשך ההיסטוריה.
הבזיליקה הגדולה
בזיליקת אִישְׁטֶבָן הקדוש, הבזיליקה הגדולה
#על הבזיליקה הגדולה ביותר של בודפשט

בזיליקת אִישְׁטֶבָן הקדוש (Szent Istvan Bazilika), בזיליקת סנט סטפן, או סנט אישטוואן, היא הכנסייה הגדולה ביותר של בודפשט. היא קרויה על שמו של המלך סטפן הקדוש, שאת ידו המשומרת והקדושה שומרים כאן באדיקות, כבר שנים רבות. כ-8,000 מתפללים פוקדים אותה בכל יום. בבזיליקה גם יצירות אמנות רבות ועיטורים יפים במיוחד.

את הכנסייה החלו לבנות בשנת 1851 והבנייה הסתיימה ב-1906. במלחמת העולם השנייה היא הופצצה וניזוקה קשות, אך במהלך השנים הבאות היא שוחזרה ושופצה מחדש. בשיפוץ של 1870 העניק לה האדריכל יוזף מצקר מראה גותי, כמו שעשה במבנים רבים ששיפץ.

בזמן מלחמת העולם השנייה הוסתרו במרתפי הכנסייה יצירות אמנות ומסמכים רבים, בעלי חשיבות היסטורית אדירה. אבל הבזיליקה ניזוקה קשות במהלך המלחמה. היא שוקמה סופית, רק בין השנים 1983 ל-2003.

גם בעשורים האחרונים היא עברה שחזור עמוק, גם חיצוני וגם פנימי, שהחזיר לבזיליקה את יופייה הרב והמקורי. בד בבד, היא משלבת מגוון סגנונות אדריכליים, כולל אדריכלות ניאו-קלאסית וניאו-רנסנסית.


#מה רואים כאן?
שימו לב בבזיליקה לפסיפס היפה שמקשט את הכיפה ואת התקרה. ראו גם את קישוטי הבארוק שמעטרים את פנים הבזיליקה. כמו בכל כנסייה, יש גם כאן לא מעט ציורים עם מוטיבים נוצריים, אבל כשתראו את ציור הקיר של המדונה, דעו שמדובר בציור משנת 1472 שחשיבותו היא אולי הגדולה מכל היצירות שמוצגות כאן.

הכנסייה מתנשאת לגובה של 96 מטרים ואם תצליחו לעלות ב-323 המדרגות של כנסיית סטפן הקדוש (St. Stephen Basilica) תוכלו לראות ממרפסת התצפית של המקום, מגובה של 65 מטרים, את הנוף המרהיב ועוצר הנשימה של בודפשט כולה.

ממרפסת התצפית תוכלו לראות גם אתרים שונים בבודפשט, ששווה לבקר בהם בטיול. שימו לב למקומות כמו בית הכנסת הגדול של בודפשט, לכיכר הגיבורים, עם הקשתות שמאחרי הפסל המרכזי, או המוזיאון לאמנות יפה שהוא בעצמו יפה להפליא ונראה נהדר גם ממרחק.


#למה התארכה בניית הכנסייה?
זה היה בשנת 1851, כשהחלה בנייתה של הכנסייה הקתולית הגבוהה בבודפשט והגדולה ביותר בהונגריה. אבל שרשרת מוזרה של בעיות ואסונות הפריעו למהלך הבנייה התקין. זה התחיל עם מותם של שניים מהאדריכלים שתכננו את הכנסייה והמשיך בקריסתה של כיפת הכנסייה בשנת 1867. כל אלו הביאו לעיכובים כבדים וגמר הבנייה נדחה שוב ושוב, עד שהיא הושלמה, בשנת 1905.

אבל זה לא רק התאריך שהושפע מהאירועים שרדפו את הפרויקט. גם המראה של הכנסייה נפגע לא מעט מחילופי האדריכלים והסגנונות שלה. זו אולי הסיבה שחזותה של בזיליקת סנט סטפן מרשימה הרבה פחות מהגודל שלה.


#מי היה סטפן הראשון?
סטפן הראשון, שהכנסייה נקראת על שמו, היה מלך הונגריה בשנת 1000. הוא היה המלך שהמיר את הדת הרשמית של ההונגרים לנצרות. החוב שההונגרים חבים לו הוא לא קטן, שכן הוא ביצר את מעמדה של הונגריה כמדינה משמעותית, בין מזרח למערב אירופה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/4x68DGwI77Q?t=19s
מרחצאות סצ'ניי
מרחצאות סֵייצֶ'ני
#על המרחצאות הפופולריים של בודפשט

רוצים לרחוץ במרחצאות ממש כמו בימים ההם? - מרחצאות בכלל ורחצה בהם, מהווים חלק מהחוויה של ביקור בבודפשט. אחרי הכל זוהי "עיר הספא" של אירופה. בכל פינה יש כאן מרחצאות שהמים בהם נובעים ממעיינות חמים שנמצאים בסביבה. מימי המרחצאות הללו ידועים כמסייעים לבעיות עור, עיכול ועצבים.

מרחצאות סֵייצֶ'ניי (Széchényi Spa) הם המרחצאות הפופולריים ביותר בבודפשט. מרחצאות אלה נמצאים בחלקה המזרחי של העיר, בפשט. זהו אתר גדול והמוני באופיו, מעצם מיקומו בפארק העירוני, אבל האמת היא שאם אינכם שוחרי שקט מוחלט, די נעים בו, על אף הקהל הגדול שבבריכות.

ואין מה לעשות - לכאן מגיעים גם מרבית המקומיים וגם מרבית התיירים שמבקרים בעיר. אבל מדובר במרחצאות הגדולים ביותר באירופה והם נמצאים בתוך הפארק העירוני הגדול של בודפשט, פארק ורושליגט (Varosliget).

ואם לומר את האמת - מרחצאות סצ'ניי הם עצומים בגודלם. יש בהם שלוש בריכות שחיה חיצוניות, עם בריכת גלים לטובת הילדים ועוד 12 בריכות תרמו-מינרליות, בעלי עיצובים שונים ומידות חום שונות, שנמצאות באוויר הפתוח. בצד המרחצאות, יש כאן מרכז ספורט וספא, עם חדר כושר, פיזיותרפיה, סאונה, מסאז'ים ועוד.

בצד העיצוב, מרחצאות סצ'ניי הם אמנם מהחדשים יותר בעיר, אבל גם הם קיימים כבר זמן רב יחסית, משנת 1913. העיצוב, בהתאם, הוא מזמנים אחרים. הסגנון הניאו-בארוקי של המרחצאות כאן, נותן אווירה מיוחדת לרחצה בהם. בביקור אחד, ספק אם תצליחו לחוות את כל הבריכות והמרחצאות שבמקום. אבל אתם בהחלט מוזמנים לנסות וליהנות מכך!


#טיפים
הביאו מגבות משלכם, אחרת תאלצו לרכוש במקום.


ביקור במקום:

https://youtu.be/ZWnQgHT6dFI
בניין הפרלמנט ההונגרי
בית הפרלמנט ההונגרי
#על בניין הפרלמנט המפואר של בודפשט

בניין הפרלמנט ההונגרי (Országház), שניצב על הגדה המזרחית של הדנובה, הוא אחד מבתי הפרלמנט הגדולים בעולם והבניין הגדול ביותר בהונגריה. עם כמעט 700 חדרים, מאות פסלים והרבה פאר והוד יוקרתי, הבניין, שבנוי בסגנון ניאו גותי, נחשב לא רק לגדול ומרשים, אלא גם למבנה מדהים ביופיו. הוא שוכן על שפת הדנובה ונחשב לסמל הדמוקרטיה ההונגרית ולסמלה של העיר בודפשט.

20 שנה והמון כסף וזהב השקיעו ההונגרים בבניית בית הפרלמנט של הונגריה, שבזמנו נחשב לבניין היקר באירופה. בנייתו החלה ב-1885, לקראת חגיגות האלף להיווסדה של הקיסרות, חגיגות שעמדו לחול בשנת 1896. הונגריה, שנזקקה לסמל מרשים שיכבד את האירוע החשוב, מינתה את האדריכל היהודי אימרה שטיידל (Imre Steindl), לתכנן את המבנה. שטיידל, אגב, לא יזכה לראות את המבנה המפואר שתכנן. הוא עתיד להתעוור במהלך הבנייה ולטקס הסרת הלוט כלל לא יגיע, מכיוון שמת חודשים ספורים לפני חנוכת המבנה.

על הבנייה, שנמשכה כאמור קרוב ל-20 שנה, עבדו מעל 1000 איש. 40 מיליון לבנים שימשו לבניית המבנה האדיר והמרשים, מהן חצי מיליון אבנים יקרות. כ-40 קילו זהב הושקעו בשלל הקישוטים שבו.

אז אמנם בזמן חגיגות המילניום לא הסתיימה הבנייה, שנמשכה עד שנת 1904, אבל ההונגרים נוהגים לומר שגם כך הבניין ממשיך להיבנות ללא הפסקה. בכך הם מכוונים לתחזוקה והשימור היקרים שמתבצעים בו כל הזמן.


#קצת סטטיסטיקה
בבניין הפרלמנט 691 חדרים ואולמות ענק.
אורך המדרגות הכולל שבבניין הוא כ-20 קילומטרים.
הכיפה המרשימה שבראשו מתנשאת לגובה של 96 מטרים.
באורך של 268 מטרים ורוחבו של 118 מטרים, שטחו של הארמון הוא 17,700 מטרים רבועים.


#טיפים
הכניסה לבניין בקבוצות מאורגנות בלבד.

כדאי להגיע לסיורים בבניין כמה שיותר מוקדם.

בכל יום יש הדרכות לבניין הפרלמנט. ראו בקישור למטה את זמני הסיורים בשפה שבה תרצו לשמוע.


ביקור במקום:

https://youtu.be/qjLb8DhiCKk?t=19s


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/xspwTs2cY1M?t=1m44s


ותמונות מבית הפרלמנט המפואר:

https://youtu.be/fmAeAZUJNPc


מדרחוב ואצ'י
מדרחוב ואצי אוּצָה
#על מדרחוב הקניות של בודפשט


מדרחוב ואצי אוּצָה (Váci Utca) הוא מדרחוב הקניות הראשי, רחוב החנויות המהודר של העיר בודפשט. הרחוב הוא מרכז הקניות המסורתי והיוקרתי של בודפשט, שמתחיל בשוק העירוני ומסתיים בכיכר וורוסמרטי (Vörösmarty).

בימי הביניים היה הרחוב הגבול של העיר פשט. כשהעיר התרחבה במאה ה-18, נבנו בו בתים נאים וגדולים ומתחילת המאה ה-20 הוא הפך לרחוב קניות שוקק חיים וחנויות. תוכלו למצוא בו סניפי מזון מהיר לצד חנויות עתיקות, חנויות לכלי חרסינה, לצד סניפים של רשתות אופנה פופולריות, דוגמת זארה ו-H&M. וכמובן שצריך גם לאכול ולשתות, אז יש כאן גם בתי קפה רבים, לצד מסעדות מגוונות ודוכני מזון פחות או יותר מוצלחים, מה עוד שבשוק הגדול, שבקצה הרחוב, יש דוכני מזון מצוינים וזולים יותר.

כדאי לדעת שואצי אוצה הוא כבר לא ממש רחוב של מציאות, כמו שהיה פעם. יש כאן יותר מלכודות תיירים מאשר בחלקים אחרים בעיר והמון חנויות מזכרות לא ייחודיות ויקרות בהשוואה למקומות אחרים. אבל כן יש פה ושם גם מקומות מעניינים לקנייה. כדאי להזכיר שמהרחוב הפופולרי הזה יוצאות סמטאות נעימות ושקטות ופינות חבויות ומקסימות, אבל אותן צריך ממש לחפש, אם תרצו כמובן.


#טיפים
מדרחוב ואצי אוצה פעיל בין השעות 9:00 עד 18:00, וביום שבת מ-9:00 עד 14:00.

בחלק הדרומי והרגוע של המדרחוב, בקרבת השוק הגדול של בודפשט, יש חנויות מזכרות נחמדות.


ביקור במדרחוב ואצ'י או רחוב ואצי:

https://youtu.be/bIpwC2k0bAs
גבעת המצודה
#על הגבעה של העיר בּוּדַה
"גבעת המצודה" (Castle Hill) הוא מתחם עתיק מהמעניינים והחשובים של בודפשט. הגבעה נמצאת בחצי מבודפשט של היום, בתחום העיר העתיקה בּוּדַה. המצודה, או הטירה, בנויה במישור שאורכו קילומטר ומוקף רובו בחומה. אמנם אין פה מצודה של ממש, אבל המתחם כולל את הארמון המלכותי, כמו גם מערות ורחובות עתיקים והרבה מהאתרים ההיסטוריים החשובים והמעניינים של בודפשט.

אל גבעת בודה, גבעת הטירה, מצודת בודפשט או גבעת המצודה (Budai várnegyed) עולים ברכבת מכיכר אדם קלארק. על הגבעה מתגוררים גם בימינו אנשים רבים והוא אזור פעיל וחי, סביבת מגורים מרתקת - אמנם חלק מהעיר אבל גם מעט מעליה. לצד הבתים, יש כאן לא מעט מלונות יוקרה ומסעדות שף יוקרתיות לא פחות.

הרחובות בגבעת המצודה, שנמצאת במרכזה של בודה, הם בסגנון ימי הביניים ותקופת הבארוק. יש בהם מגוון אדריכלי גדול, של מבנים מתקופות שונות של העיר ומסגנונות בנייה רבים.

ב-1987 הוכרה המצודה כאתר מורשת עולמי. מרבית האטרקציות המפורסמות של בודפשט מרוכזות בגבעת המצודה בצד של בודה: ארמון המלך הפופולרי ובתוכו הגלריה הלאומית, מצודת הדייגים, כנסיית מתיאש, חצר האריות, גינת הוניאדי, מרפסת סבויאי, מוזיאון ההיסטוריה של בודפשט, מוזיאון המוסיקה, מוזיאון הצבא, מוזיאון המרציפן, מוזיאון בית המרקחת ומוזיאון יהדות ימי-הביניים.


#תולדות הגבעה
סיפורה של הגבעה וסיפור ארמון המלך שניצב עליה, הוא סיפור קורותיה של הונגריה כולה. ההתיישבות החלה כאן במהלך המאה ה-13, לאחר שהצבא המונגולי פלש אל העיר פשט, שהייתה בנויה במישור הדנובה.

המונגולים החריבו וזרעו בעיר הרס עצום. כדי למנוע בעתיד הרס שכזה, החליטו תושבי העיר לבצר את העיר ולבנות את הארמון ואת מבני המגורים על גבעה, בעלת מיקום אסטרטגי, שממנה יוכלו להגן על העיר. לכן חצו את הדנובה ובנו את המבצר על הגבעה הזו, בהנחה שהנהר יקשה על התוקפים לתקוף את העיר והגובה שמבטיחה הגבעה יקל עליהם להגן עליה.

במאה ה-15 הורחב הארמון שבטירה על ידי המלך זיגמונד והיה לארמון הגותי הגדול באירופה. בהמשך המאה דאג המלך מטיאש להרחיבו אף יותר.

כשכבשו התורכים העות'מנים את בודה, במאה ה-16 לספירה, הם הפכו את הכנסיות למסגדים, כמו שעשו בכל מקום שכבשו מהנוצרים.

בסוף המאה ה-17, לאחר שהאזור נכבש מחדש ב-1686 על ידי ההאבסבורגים, הנוצרים מאוסטריה, החלה תנופת בנייה מרשימה. בתקופת הקיסרות האוסטרו-הונגרית נבנו כאן בנייני ציבור, בתים ורחובות מרשימים ומלאי פאר.

במאה ה-19 הגיעה מלחמת העצמאות ההונגרית, בתקופת הלאומיות שכונתה "אביב העמים", ב-1848. במהלך ההתקוממות כנגד הקיסר האוסטרי ארמון בּוּדַה ניזוק שוב. לאחר המלחמה, משאיחד הקיסר את אוסטריה והונגריה, הארמון שופץ והורחב ובו הוכתר פרנץ יוזף למלך הונגריה.

לאחר מלחמת העולם הראשונה ונפילת האימפריה האוסטרו-הונגרית, התגורר בארמון מיקלוש הורטי (Horthy Miklós), שליט הונגריה. הארמון הפך אז למרכז הפוליטי שלה.

בשלהי מלחמת העולם השנייה הייתה מצודת בודה המבצר האחרון של הנאצים. במהלך הקרבות בינם לבין הצבא האדום ניזוק הארמון ביותר.


#טיפים
כמו בכל מקום מלא אדם, הישמרו גם כאן מכייסים ומנוכלים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/4fZeT1Ps3p4
גשר השלשלאות בבודפשט
#על הגשר התלוי בבודפשט

הגשרים שמחברים את חלקיה של בודפשט, מעל נהר הדנובה הרומנטי, הופכים את הנהר לפנינת חן שומטת לסתות. ללא ספק היפה שבהם הוא סצ'ייני, גשר השלשלאות, או הגשר התלוי (Széchenyi Lánchíd), שהוקם כגשר קבוע הראשון שחיבר בין בודה לפשט. זהו גשר שיוצא מכיכר אדאם קלארק, שמעבר לנהר, אל העיר הפנימית של פשט. שם הוא מתחבר לכיכר רוזוולט, ליד ארמון גרשם והאקדמיה ההונגרית למדעים.

אורכו של הסצ'ייני הוא 350 מטרים. מדובר בפרויקט של שני "קלארקים". תכנן אותו בשנת 1839 מהנדס בשם וויליאם קלארק, אבל הוא נאלץ או סתם מיהר, לעזוב את הונגריה, בשל התחייבויות קודמות. כך יצא שהחליף אותו וסיים לבנות את הגשר בשנת 1849 המהנדס אדם קלארק.

הגשר זירז את האיחוד בין בודה, פשט ואובודה לעיר אחת ותרם לצמיחה המהירה של בודפשט, במאה ה-19.

בשנת 1945, עת נסוגו הנאצים מפני הצבא האדום, פוצץ הצבא הגרמני את הגשר. רק ב-1949 הוא שוקם. בד בבד הוא הפך למוקד עניין בפני עצמו. שכן מראהו יפה, במיוחד בלילה, עת הוא משתקף במימי הדנובה. הגשר גם מעוטר בפסלי אריות נאים, שהפכו לסמל המסחרי שלו.

בסופי שבוע הקיציים, הגשר הופך למדרחוב ומתקיימות עליו הופעות שונות ואטרקציות לתיירים.


#סיפור הטרגדיה של האריות שעל הגשר
גשר השלשלאות, שנחנך ב-1849, נחשב לגשר היפה ביותר בבודפשט. הוא ידוע בין השאר בזכות פסלי האריות היפים שבצדדיו. האגדה המקומית יודעת כאן לספר, שלאחר שסיים לפסל את האריות, הבחין האמן ששכח להוסיף לאחד מהם לשון. אוי אוי אוי, מי ישמע, אני שומעת אתכם אומרים... אדם נורמלי לא היה מתרגש אולי, אבל אמנים יכולים להיות מאד רגישים, כשזה נוגע לאמנות שלהם. כך, מרוב ייאוש, התאבד הפַּסָל בקפיצה מהגשר.

כמובן שזו אגדה, כי מנגד, באים הליצנים ואומרים: "הלו, איפה פה מתאמי האגדות, כשצריך אותם? - הרי לאריות שכאן יש לשונות!? - אז אנחנו לא יודעים. לכו עכשיו ותבדקו מי צודק - האגדה או המציאות?


ביקור במקום:

https://youtu.be/VX9LF3ybp_Q
השוק המקורה, שוק בודפשט
#על השוק הגדול של בודפשט


השוק הגדול (Tolbuhin korut), או השוק המקורה של בודפשט, הוא אחד מהשווקים המקורים הגדולים והמרשימים באירופה כולה ובהונגריה במיוחד. השוק ממוקם בתוך מבנה של תחנת רכבת עתיקה, כשחנויות האוכל בו ממוקמות בקומה הראשונה ושאר החנויות בקומה השנייה.

זהו שוק אוכל נהדר ועשיר. מיקומו בקצה רחוב ואצי אוצה, רחוב הקניות הראשי של בודפשט, הפך אותו לשוק התיירותי ביותר של העיר.

אל תחמיצו את הביקור בשוק הזה. בקומה הראשונה מוכרים כאן פירות, ירקות, גבינות, נקניקים, כמו נקניקי ההרץ המשובחים, והרבה סוגי בשר. אבל המלך הבלתי מעורער של השוק הזה הוא תבלין הפפריקה, סמל המטבח ההונגרי, שמקשט כאן כל דוכן. ניתן לרכוש כאן פפריקה במגוון טעמים ובסגנונות אריזה שונים. תוכלו לקנות פפריקה בקופסאות פח או בשקיקי בד מעוצבים.

בקומה השנייה של השוק אפשר לקנות מפות רקומות, בגדים בעבודות יד, בבושקות, גביעי זכוכית וכלי מטבח. המחירים עדיין זולים, גם אחרי שהתיירים הגיעו בהמוניהם אליו.

באזור המזון תוכלו לטעום מדוכני המזון שהמקומיים כל כך אוהבים. אפשר לראות את זה כמסעדה עממית ענקית ומרובת מטבחים, שאפשר לאכול בה אוכל הונגרי טעים, פשוט וזול.


ביקור במקום:

https://youtu.be/vwkfJ5mr6ek


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.