» «
מסגד הים
מסגד הים
#על המסגד של הדייגים ביפו

מסגד הים ביפו הוא לא מסגד גדול ולא ידוע בדיוק מתי הוקם. אבל המסגד והצריח הנהדרים ממוקמים במיקום מדהים מעל הנמל והטיילת של יפו, אל מול נוף הים המרהיב.

המסגד, שבנוי מאבני כורכר, מופיע בציורים של יפו מהמאה עוד במאה ה-17. כבר אז הוא שימש את דייגי ומלחי יפו המוסלמים, כמו גם את המבקרים בנמל ותיירים מוסלמים שהגיעו לארץ ונהגו להתפלל בו טרם צאתם להפלגה ארוכה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/VS1-685M7-I?t=8s


בלוגרים (עברית):

https://youtu.be/RVqAK_kLFnI
מסגד אל מוסטפא
מסגד אל מוסטפא
#על המסגד המדהים של שארם א-שייח'

המסגד הגדול והמפואר ביותר בעיר שארם הוא מסגד אל מוסטפא (Al Mustafa Mosque) הנראה עתיק במכוון, אך הוא מודרני ועכשווי.

ממוקם בעיר העתיקה של שארם א-שייח', המסגד נבנה בשנת 2017 ובנוסף לעניין הדתי שבו הוא גם נחשב לפלא ארכיטקטוני. כשתיכנסו אל בין כתליו, תופתעו מהפאר והעושר שתמצאו בו.

לא פלא שהמסגד הזה הוא כיום אחד מאתרי התיירות הפופולריים בשארם ומאפשר לקבל מושג ואף ללמוד על התרבות והאדריכלות האסלאמית.


#אדריכלות
מסגד אל מוסטפא מפורסם בארכיטקטורה שלו, המצטיינת בשילוב של עיצוב מודרני עם אלמנטים מסורתיים האופייניים לאיסלאם.

האדריכלות האסלאמית הזו משלבת עיטורים מורכבים, עם צריחים גבוהים, כשהכל משתלב נהדר בנוף הרי המדבר של סיני.

מבחוץ מתנשא מעל המסגד צמד צריחים בגובה של 70 מטרים כל אחד. כיפות זהובות מכסות את המינרטים שלו וניתן לראותן מפינות רבות ברחבי שארם א-שייח'.

גם פנים המסגד מאוד מרשים, יש אומרים שלא פחות מחלקו החיצוני. שימו לב למשל לאולם התפילה המרכזי של המסגד. זהו מרחב ענקי ומרווח, כולו מעוטר בשטיחים מרהיבים, בחלונות ויטראז' ונברשות תאורה.

למסגד גם חצר גדולה ומוקפת אכסדרות וארקדות.


#טיפים
בואו לבושים בצניעות. בכניסה מציעים צעיפים והשלמות לבוש צנוע.

לביקור שקט ופחות עמוס, בקרו במסגד מוקדם בבוקר או בשעות אחה"צ המאוחרות.


ביקור במקום:

https://youtu.be/fMe2KdLzsyo?t=1m16s


סקירה קצרצרה:

https://youtu.be/w77-l6iuFGo?t=3m04s&end=3m33s


בלוגרים:

https://youtu.be/rX_emVxnJFA?t=2m30s


הדרכה:

https://youtu.be/9g3z59LhfnY
מסגד בניה באשי
מסגד בניה באשי
#על המסגד הראשי של העיר סופיה

מסגד באניה באשי (Banya Bashi Mosque) הוא מסגד עות'מאני מרהיב הנחשב לאחד המסגדים היפים ביותר באירופה.

המסגד ממוקם במרכז העיר, בקצה שדרות “מריה לואיסה” ובקרבת, כמה סמלי, בית הכנסת היהודי. לא רחוק גם כנסייה עתיקה בעיר והקרבה בין כולם מדגימה את הסובלנות ההיסטורית והמפורסמת של בולגריה.

המסגד פעיל מאז המאה ה-14 וכיום הוא המסגד היחיד שפועל בעיר סופיה.

משמעות שמו של המסגד היא "הרבה מרחצאות", או "המון אמבטיות". הסיבה לכך היא הימצאותו ממש מעל מעיינות חמים, מה שהוביל לכך שהעות'מנים הפעילו בו במקביל למסגד גם חמאם טורקי.


#החמאם הטורקי
החמאם הפעיל נמצא בצידו האחורי של המסגד. זהו בית מרחץ טורקי שהיום הוא אגף נפרד, אף שבעבר היה חלק בלתי נפרד מהמסגד.

מאז הוקם היה המסגד הזה מבנה דו-שימושי. הוא נבנה על ידי העות'מנים לא רק כבית תפילה מוסלמי גדול, אלא גם כבית מרחצאות אופייני מהסוג הנפוץ באימפריה העות'מנית, מה שנקרא "חמאם" או בעברית "מרחץ טורקי".

החמאם הגדול הוקם בו ממש מתחת למסגד, בקרבת המעיינות החמים שנובעים ממש מתחת.


#אדריכלות
את המסגד תכנן מימאר סינאן, אחד האדריכלים המפורסמים באימפריה העות'מנית.

בזכות הצבעוניות הייחודית של המסגד, הנבדלת מקירותיו החיצוניים החומים, כמו גם עיטורי הקיר המפוארים שבו, הקשתות עשויות האבן המגולפת ועוד - הוא זוכה להיות מהמסגדים היפים באירופה.


#הברזיות החינמיות
העיר סופיה עשירה במעיינות מים מינרליים חמים, שהם גם נקיים וראויים לשתייה. בכיכר הקטנה שבין החמאם למסגד תראו ברזיות מהן תוכלו לשתות מים נהדרים ולמלא את הבקבוקים שלכם. לרוויה!


#טיפים
נשים מורשות לבקר במסגד, אך נדרשות להיות לבושות בלבוש צנוע.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/tUnaHiQvlrM


ביקור במקום:

https://youtu.be/9JIBSBT40YM


תמונה:

https://youtu.be/tP8_f9D1-uQ
מינארט קישיק
מינארט קישיק
#על המסגד עם הצריח השבור

כשאתם מסתובבים בקלאיצ'י (Kaleiçi), העיר העתיקה של אנטליה, תראו בה מבנה הרוס בעל מינרט. זהו "המינרט השבור", או בטורקית "קסיק מינרה". המסגד הזה שימש בתפקידים שונים במהלך ההיסטוריה. במקור, במאה ה-2 לספירה, הוא נבנה כמקדש רומי. אך בהמשך הוא היה לכנסייה ולמסגד, כשהוא מחליף ביניהם שוב ושוב, לפי דתם של הכובשים התורנים של העיר.

עוד משמותיו של המגדל הזה הם מינארט קישיק, מקדש קסיק מינארט, או "מסגד הצריח השבור" (Broken Minaret Mosque).


#תולדות המגדל
לאורך ההיסטוריה, עבר מינארט קישיק מיד ליד, בין נוצרים ומוסלמים. במקור הוא נבנה בכלל כמקדש רומי. זה היה במאה ה-2 לספירה. בשנת 600 הוא הוסב לכנסיה ביזנטית, לזכר מריה הבתולה, אימו של ישו. הכנסייה לא שרדה זמן רב, כי בשנת 700 היא ניזוקה קשות בפלישה הערבית לאזור.

בשנת 900 שופצה ותוקנה הכנסייה ואז שוב נכבש האזור בידי המוסלמים. כך היא שבה, תחת שלטון הסלג'וקים, להיות מסגד. אז נוסף לה הצריח הגבוה בצורת מינרט, שאתם רואים לפניכם.

בשנת 1361 נכבשה אנטליה בידי מלך קפריסין והוא הפך את המקום שוב לכנסייה אך בהמשך ההיסטוריה הוא שוב הפך למסגד. היה זה קורקוט, בנו של הסולטאן בייזיט, שבנה במאה ה-16 שוב את המסגד. למשך תקופה ארוכה פעל המסגד ללא בעיות מיוחדות, עד אמצע המאה ה-19, כשהוא נהרס בשריפה. היה זה בשנת 1846 והמבנה ניזוק. הצריח שלו נותר מאז מרשים אך פגוע, כזיכרון למקום שעבר מדת לדת, ללא הפסק ושימש כמקדש לכולן.


ביקור במקום:

https://youtu.be/TuHornzTcHU


שיפוץ:

https://youtu.be/CBHcDY_HZdE

מסגדים

מסגד חסן השני
מסגד חסן השני
#על המסגד הגדול והמפואר של קזבלנקה

בקצה מפרץ סלעי מעל הים, מה שמעניק לו תפאורה דרמטית במיוחד, ממוקם מסגד חסן השני (Hassan II Mosque), המסגד המפורסם בעיר קזבלנקה, שהוא אחד הגדולים, המפוארים והיפים שבמסגדי העולם.

עם צריח בגובה של יותר מ-200 מטרים, הוא נחשב למסגד הגבוה בעולם. מקצהו של הצריח נשלחת בלילה קרן לייזר, המכוונת לכיוון העיר הקדושה מכה.

המסגד קרוי על שמו של חסן השני, המלך והמנהיג הרוחני של המוסלמים במרוקו. המסגד נבנה בשנת 1993 על שפת הים, בעקבות פסוק בקוראן שאומר: "כס מלכותו של אללה הוא על המים". להקמתו תרמו אז מכיסם כל תושבי מרוקו.

המסגד המפורסם של חסן יכול להכיל כ-25,000 איש בתוכו ועוד 75 אלף ברחבה שבחוץ.

הוא גם אחד המסגדים היחידים במרוקו שהכניסה אליו מותרת גם למי שאינם מוסלמים.


#טיפים
תיירים מורשים לבקר במסגד בסיור מודרך בלבד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/8xOkEy10zow


מהאוויר:

https://youtu.be/dzb9L6Ax1IA


בלוגר:

https://youtu.be/M9timvAkCGQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/xJ6YcdjHV4k
מסגד ביבי אייבאט
מסגד ביבי-אייבאט
#על המסגד שמשקיף על העיר מלמעלה

מסגד ביבי-אייבאט (Bibi Heybat Mosque) מדגים היטב את האדריכלות האיסלאמית המסורתית והכל כך מיוחדת. זהו מסגד מרשים ויפה להפליא. רבים רואים בו אתר חובה בביקור בעיר.

העיצוב המקורי של המסגד הוקם במאה ה-13 על ידי מלכי שושלת שירוואן. את המסגד הקדום ההוא הרסו הבולשביקים לחלוטין ב-1936. כבוד לדתות לא היה הקטע שלהם. הם הרי גרסו שהדת היא אופיום להמונים...

אך בשנות ה-90 של אותה מאה, 60 שנה אחרי ההרס ועם תום התקופה הקומוניסטית, חזרה הלגיטימיות של הדת לחיי התושבים. אז שוחזר המסגד בשחזור מדויק, מוקפד ונאמן למקור המפואר שניצב כאן בעבר. את המסגד המשוחזר אתם רואים עכשיו והוא כאמור אחד היפים שתראו בחייכם.

התיירים, אגב, מגיעים למסגד לא רק בשביל לראות את המבנה המיוחד והאדריכלות שלו, אלא גם כדי ליהנות מהתצפית הנהדרת שבסמוך לו. ממיקומו על הגבעה הצופה על כל באקו מלמעלה, מאפשר מיקומו של המסגד נקודת תצפית יפהפייה אל העיר כולה ואל הים הכספי, עד קו האופק.


#טיפים
השתדלו להגיע בשעת בין הערביים. התצפית על השקיעה מכאן היא מחזה מרהיב ואחד הרגעים היפים והרומנטיים בבאקו.

הגיעו במכנסיים ארוכים, גם גברים וגם נשים. נשים שלא יגיעו בשרוולים ארוכים יקבלו צעיפים בכניסה. גברים המכנסיים קצרים יקבלו ארוכים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Cj3AxFQfjg4
מסגד טאזה פיר
מסגד טאזה פיר
#על המסגד הגדול בבאקו

בשטח של 1,400 מטרים רבועים מסגד טאזה פיר (Taza Pir Mosque) הוא המסגד הגדול ביותר והמרשים בבאקו.

לידתו לא הייתה קלה. יזמה ומימנה את בנייתו בשנת 1905 פילנתרופית תושבת באקו והבנייה הסתיימה ב-2014. שלוש שנים אחר כך הביאה מהפכת אוקטובר הרוסית לסגירתו.

במהלך תקופת הבולשביקים בברית המועצות, כשהשלטון לא מתיר פולחן דתי כי "הדת היא אופיום להמונים", הפך המסגד המפואר לבית קולנוע. במשך השנים הוא ימשיך ויירד עוד יותר. לעיתים הוא שימש אפילו כאסם תבואה. רק בשנת 1943 הוא שב והיה לבית תפילה.

עיצוב המסגד הוא בסגנון הקלאסי, בקווים סימטריים ופשוטים במיוחד, סממנים שהופכים אותו למבנה חינני ומרשים.

חלקם העליון של שני צריחי המסגד מצופה כיום בזהב טהור ועל כיפתו המפוארת אפשר לראות תבליטים ורישומים דתיים.

בתוך המסגד ניתן לראות עיטורים מסורתיים וקישוטים מצוירים ונדירים בסגנון האזרי הייחודי.


מבט מרחוק:

https://youtu.be/ls64swiE9ZQ
מסגד הסולטן
מסגד הסולטן
#על המסגד המפואר עם כיפות הזהב המרהיבות

ודאי שמתם לב בקמפונג גלאם למסגד המרשים והיפה, בעל כיפות הזהב הבוהקות, בצורת בצלים. זהו מסגד הסולטן (Sultan Mosque), מרכז האמונה של הקהילה המוסלמית של סינגפור, קהילה סובלנית ונעימה שמוסיפה כבוד ועניין לעיר הזו.

רבים רואים במסגד הסולטן את המסגד המרהיב של סינגפור ואחד המסגדים היפים באסיה. אבל לפני הכל זהו המסגד הגדול ביותר בסינגפור, מסגד בן שתי קומות. יכולים להתפלל בו ולהיכנס אליו 5,000 מתפללים.

המסגד, שנחשב כיום סמל לאומי בסינגפור, נבנה כאן ב-1928. הוא נבנה במקום מסגד קודם שבנה הסולטן של סינגפור במאה ה-19 ושניצב ממש באותו מקום. בניית המסגד המרשים שאתם רואים לפניכם מומנה כולה מתרומות של אנשי הקהילה המוסלמית באי.

הביטו למעלה, אל הבסיס של כל כיפת זהב במסגד. תוכלו לראות מסביבו קישוט היקפי שמורכב מעיגולים רבים. את הקישוט הזה יצרו המתכננים מתחתיות של בקבוקים. העניין כאן מרגש עד דמעות. התחתיות הללו היו התרומה של המוסלמים העניים של הקהילה והדרך של מנהיגות הקהילה, לאפשר להם להשתתף בתרומה לבנייה, ביכולותיהם המעטות. איזו דרך נהדרת לשתף את כולם במפעל הקהילתי היקר והתובעני הזה.

עוד שימו לב שמעל לכל כיפת זהב מתנוסס סמל הירח והכוכב. זהו סמל מוסלמי אופייני, שתוכלו לראות במסגדים רבים בעולם ועל דגלי מדינות מוסלמיות רבות.

בארבע פינותיו של המסגד תראו 4 צריחים, עם כיפות קטנות וזהובות. בתוך כל צריח כזה יש מדרגות, בהן עולה המואזין, שנקרא כאן אזאן, אל המרפסת שלמעלה ומזמין בקול את המאמינים לתפילה. כיום יש מערכת רמקולים שעושה זאת.

עוד שימו לב לחלונות המסגד, שיש להם צורות שונות. זוהי עדות למגוון האתני של המוסלמים שבקהילה המקומית.

באגף האחורי של המסגד נמצא מאוזוליאום קטן ובו קבריהם של הסולטן וכמה מבני משפחת המלוכה.


#טיפים
שווה להתיישב במרפסת או בחוץ של אחת המסעדות הפונות לכיוון המסגד ולספוג את האווירה הכללית כאן. זו חוויה מיוחדת.

בתקופת הרמדאן מתנהל בסמוך למסגד שוק לילה, עם דוכני אוכל רבים ואותנטיים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/8xxyOXhIh90


ממש קרוב:

https://youtu.be/7xW-GPASieo


מהאוויר:

https://youtu.be/fP0kzNMeCck


איבלי מינארט
מינארט ייבלי, מסגד איבלי מינארט
#על המסגד המחורץ שהיה לסמל העיר

צריח המסגד איבלי מינארט (Yivli Minare), נקרא גם "המגדל המחורץ" או "צריח החלילים", נמצא בעיר העתיקה של אנטליה ועם הזמן הוא היה לסמל שלה.

הוא בנוי מלבנים, בגובה של 38 מטרים, כשהוא נשען על בסיס אבן מרובע. המינרט הסלג'וקי הזה הוא אחד המבנים האיסלאמים הראשונים שניבנו בעיר וניצב בראש הרשימה של האטרקציות בה. הוא נבנה בין השנים 1219-1236, בתקופת הטורקים הסלג'וקים, על ידי הסולטן אלדין קייקובאד.

צמוד אליו, אך נפרד ממנו, ניצב מסגד בעל שש כיפות אבן, שהיה בעבר כנסיה ביזנטית, הפך מסגד ונהרס במאה ה-14. הנוכחי הוא מסגד חדש שנבנה עם הכיפות, בסגנון האופייני לבנייה באנטליה של אותה תקופה.

לידו גם מכלול מבנים דתי הכולל מבני קבורה ומדרסה, כלומר בית ספר עתיק וחמאם, שהוא בית מרחץ.

מינארט ייבלי, בעל הצריח המחורץ, נמצא על רחוב גומהרייט, לצד האנדרטה של אתאטורק. הוא מכונה גם "צריח החלילים". צריח המינרט מקושט באריחי מוזאיקה כחולים כהים ויפים להפליא.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/GgivQACz5uE


תמונות של המגדל וסביבתו:

https://youtu.be/AKzwrIMl6cg
מסגד אורטאקוי
#על המסגד המרהיב שעל שפת הבוספורוס

מסגד אורטאקוי (Ortaköy Camii) הוא מסגד שהוקם על גדת הבוספורוס וממוקם בשכונת אורטאקיי (Ortaköy). השכונה הזו, שפירוש שמה הוא "הכפר האמצעי", נמצאת ברובע בשיקטש (Beşiktaş).

המסגד שעל שפת המים מהווה מקום פופולארי בעיר. זהו מבנה מרשים מבחוץ ומפנים, שניצב על גדת הבוספורוס.

המסגד נבנה במאה ה-19, באתר שבו עמדה בעבר כנסייה. הוא נבנה בהוראת הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, בשנים 1854-1856.

תכנן אותו ניגואוס בליאן, אדריכל טורקי ממוצא ארמני ומי שהיה בנו של האדריכל שתכנן את ארמון דולמאבהצ'ה. בליאן תכנן את המסגד בסגנון בארוקי-אקלקטי. בתוכו הוא הכניס קישוטים המתבססים על רישומי קליגרפיה נהדרים שיצר הסולטן אבדילמג'יט הראשון, מי שבחייו היה אמן קליגרפיה של ממש.

המסגד, ששמו הרשמי הוא "המסגד הקיסרי הגדול על שם הסולטן אבדילמג'יט הראשון", תוכנן כך שחלונותיו הגדולים יכניסו לתוכו הרבה אור. הם גם קולטים נהדר את השתקפות האור המוחזר ממימי הבוספורוס.

אם תרצו לקבל מכאן נקודת מבט יפה על מימי המצר, שווה לטפס לקומתו השנייה, העליונה, של המסגד. מבט מקומה זו, המרופדת בשטיחי תפילה ירקרקים, אל גשר הבוספורוס העצום ולמים הרבים הנשקפים דרך חלונות הענק, הוא מחזה יפה ומיוחד שמרחיב את הלב.


תרגיל בלשי
========
מצאו את הצלבים הקטנים שנחבאים בין עיטורי הסורגים בכנסייה. אלו האלמנטים היחידים שנותרו מהכנסייה שעמדה כאן בעבר ושהמסגד נבנה מעליה.


#טיפים
לא מוסלמים לא מורשים להיות במסגד בשעת התפילה.

כדאי להגיע לכאן לפני התפילה ולהרוויח את הצפייה בהכנות שלפני התפילה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/ZEq6GfxBlRY
מסגד הסולימאניה
#על המסגד הגדול בעיר שרבים רואים בו מסגד מושלם

לא חסרים מסגדים מרהיבים באיסטנבול, אבל מעל כולם עומד מסגד סולימאניה (Mosque of Suleyman). עם מקום ל-25 אלף מתפללים בו-זמנית, זהו ללא ספק גם המסגד הגדול ביותר בעיר וגם אחד האייקונים המפורסמים ביותר שבה. רבים רואים בו את המבנה היפה ביותר של האדריכלות העות'מנית והמסגד המרשים במסגדי העיר.

זהו מסגד סולטני עות'מני, רחב ופתוח מבפנים, מלא באור הנכנס אליו מ-249 החלונות שבו, שהכל בו גלוי ואין לו מה להסתיר. פאר האדריכלות האיסלאמית ומבחינת הסולטן נועד להיות ההוכחה לעליונות האיסלאם, אל מול האיה סופיה המרשימה שבנו כאן הנוצרים הביזנטים.

העבודה עליו החלה בשנת 1550 ונמשכה 7 שנים תמימות. גם היום המבקר המזדמן יכול להתרשם מהגאוניות של מתכננו, מגדולי האדריכלים בכל הזמנים, מימאר סינאן.

מסגד הסולמנייה נמצא על הגבעה השלישית של איסטנבול. הוא נמצא במרכז חצר מסורגת ומוקפת חומה. כמו מסגדים אחרים באיסטנבול האימפריאלית, גם הוא נבנה כמתחם המכונה "קוליה" (kulliye), שבו מספר מבנים משרתים את הצרכים התרבותיים והדתיים של הקהילה גם יחד.

ואכן, בעבר היו כאן, בנוסף למסגד עצמו, גם בית חולים, בתי ספר ללימודי קוראן וחדית', פונדק דרכים, בתי מרחץ ציבוריים ואימרט (imaret), שהוא בית תמחוי לעניים. האחרון הוא היום מסעדה ידועה בעיר. רבים מהמבנים האחרים עדיין קיימים, מרביתם בשימושים שונים מבעבר.


#אדריכלות המסגד
את מסגד הסולימניה יצר אדריכל עות'מני שהוא אולי הידוע בתולדות האימפריה ואחד מגדולי האדריכלים מאז ומעולם. מימאר סינאן חי ופעל במאה ה-16, מהבולטים כבר אז באדריכלי איסטנבול.

המסגד הזה הוא הגדול שבעבודותיו של סינאן. הוא בנה כאן מסגד לא פחות ממושלם. שימו לב לכיפתו המרכזית, שנתמכת בארבעה חצאי כיפות, בהשראה של כנסיית איה סופיה, עליה רצה סינאן להתעלות.

שימו לב לסימטריה המושלמת של המבנה. המסגד הזה הוא מופת לדיוק וקפדנות בכל פרט, הן בתכנון והן בבנייה. הוא מואר היטב ובחללו המרכזי אין כמעט עמודים, מה שיצר קהל מתפללים גדול ומרשים, ללא הפרדה. החוקרים מצאו שסינאן גם עשה בחלל הפנימי נסיונות עם גוון כחול, אך לבסוף העדיף לתת לו גוון אדמדם וייחודי.

גם אם עבודתו של סינאן ברורה עדיין, במהלך השנים המסגד ניזוק משריפה, שופץ, חווה רעידת אדמה ושוב שופץ. חלק מהמבנים במתחם המסגד נוספו עם השנים ולא תוכננו במקור. ביניהם המאוזולאום לסולטן "סולימן המפואר", מי שיזם את בניית המסגד, ושל אשתו רוקסלנה. מחוץ לחומות המסגד נמצא גם קבר הארכיטקט סינאן עצמו.


#מה תראו כאן?
מסגד הסולימניה משדר את העושר שחוותה האימפריה במאה ה-16. הוא נפתח ב-1557, לאחר שנבנה תוך 7 שנים בלבד והיום הוא מתחם עם מספר בניינים נפרדים.

הכניסה למסגד - דרך חצר רחבת ידיים. הוא מוקף בפורטיקו, מבנה מקורה, הנישא על ידי עמודי גרניט ושיש.

ארבעת המינארטים - יש אומרים שהם מסמלים את היותו של סולימאן המפואר הסולטאן הרביעי ששולט בעיר איסטנבול.

המסגד עצמו - מבנה מושלם וסימטרי, עם כיפה מרכזית שנתמכת על ידי 4 חצאי כיפות.

מאוזולאום לסולימן המפואר ולאשתו רוקסלנה - הוא נוסף אחרי שנים ולא תוכנן על ידי סינאן וכולל בית קברות קטן ומרשים עם קברים של אישים נוספים בתולדות האימפריה העות'מנית.

קברו של מימאר סינאן - אדריכל ובונה המסגד, שגם חי במתחם שנים רבות, קבור מחוץ לחומות המסגד, ליד הפינה הצפון מערבית של חצר המסגד.


#טיפים
הכניסה למסגד חופשית


מבט מקרוב:

https://youtu.be/X-8YfvDIaQE


הדרכה:

https://youtu.be/G2rePZHydl8


בלוגר:

https://youtu.be/kUVJkwYWvEo
המסגד הכחול
#על המסגד שנועד להאפיל על האיה סופיה

אומרים שקנאה תרבה חוכמה, אבל במקרה של המסגד הכחול (Blue Mosque) היא הביאה כבר לפאר וליופי לא רגילים. המסגד הזה, אחד המסגדים המפוארים בעולם, נולד כשהסולטן הצעיר אחמט הורה לאדריכל המלכותי שלו, סדפאר מחמט אגה, לבנות את המבנה האיסלאמי הנפלא בתבל. הסולטן דרש מבנה שינצח את כנסיית איה סופיה שבעירו איסטנבול.

המסגד, שניצב בקרבת ארמון טופקאפי וידוע גם בשם מסגד סולטאן אחמט (Sultanahmet Camii), על שם הסולטן שיזם וקבור בו, נבנה במכוון אל מול כנסיית איה סופיה. בכך הוא נועד להביא להכרה בעליונות של הבנייה האסלאמית על הבנייה הנוצרית. מה דעתכם? האם הוא הצליח בכך?

כך או כך, הבנייה התנהלה במהירות. במהלכה הסולטן עקב באופן אישי וצמוד אחרי התקדמות העבודות ומוראו הביא לכך שאכן הושגו כאן שיאים של הקפדה ואיכות אמנותית והנדסית. הסולטן גם לא חסך בכסף ובמשאבים לפרויקט הדגל הזה, מה שאפשר לבונים להביא את מיטב המומחים, הטכנולוגיות של התקופה והחומרים הנדרשים. ניתן לראות זאת לדוגמה, באבנים מהכעבה הקדושה שבמכה, ששובצו ב"מיח'רב". זוהי נישת התפילה של המוסלמים, הפונה לכיוון העיר מכה.

בתוך 7 שנים בלבד, הושלם המסגד הענקי ונחנך בשנת 1616. התוצאה הנפלאה היא אכן אחד המבנים האיסלאמיים היפים ביותר בעולם. גם מי שלא מתחברים לאדריכלות המוסלמית ולמסגדים ייהנו מהאור המיוחד הזה ומהמבנה המופלא כל כך.

גם אם הוא לא הצליח לגמד את האיה סופיה, המסגד הכחול מצליח להתחרות די יפה עם היופי וההוד שלה. הסולטנים אהבו אותו מאד ובכל יום שישי נהגו לצעוד אליו בצעידה טקסית וחגיגית. אפילו במאה ה-20, כשחצר המלוכה עקרה מארמון טופקפי הסמוך, הוא שמר על מעמדו היוקרתי. מכל אחת ממרפסותיו נהגו אז 16 מואזינים, לא פחות, לקרוא בו-זמנית למאמינים לתפילה.

את שמו של המסגד הכחול הוא קיבל מ-20 אלף האריחים הכחולים, שמצפים את קירותיו ושהובאו לכאן מהעיר התורכית איזניק.


#למה כעסו חכמי הדת על המסגד הזה?
עד לבנייה המודרנית של המאה ה-20, נחשב המסגד, שהוא היחיד בעיר שיש לו 6 מינרטים, מגדלי התפילה המוסלמיים, לאחת מהיצירות האדריכליות הנחשבות, גם אם מהיותר יומרניות, שנבנו במזרח התיכון ובעולם כולו.

כשנחנך, המסגד הזה עורר את כעסם של חכמי הדת המוסלמיים. הללו זעמו על נסיונותיו של מחמט לבנות מסגד שידמה ואף ישתווה לעיר הקודש למכה. הסולטן, שהבין שהסתבכות עם הדת היא סכנה לשלטונו, נכנע להם. הוא הסכים לממן משהו שיסמל את יתרונותיה של העיר מכה על פני איסטנבול. בתור פשרה הוגנת, הוא שילם ממון רב, בכדי לממן את בנייתו של מינרט שביעי שייבנה במסגד הכעבה שבמכה. המגדל השביעי הזה הפגין את עליונותו של המסגד ההוא, על פני המסגד הכחול, המסגד בעל 6 המינרטים בלבד.


#אדריכלות ומה רואים כאן?
שימו לב למסגד הייחודי הזה. במקום שבו הוא עומד היום, ניצבו בעבר ארמונות ביזנטיים. שימו לב ל-6 המינרטים, צריחי המואזין שלו, שחיקו את מסגד הכעבה שבעיר מכה.

לאורך קירות המסגד הנהדר, המצופה כולו באריחים כחולים, תראו את 260 החלונות מעוטרי האבנים הצבעוניות בשוליהם. החלונות הללו יוצרים אור כחול שמכניס אווירה מיסטית, כמעט קדושה, למסגד. האור הזה, הנופל על 20 אלף האריחים התכולים של המסגד הוא מלאכת מחשבת של תכנון אדריכלי מוקפד וחכם במיוחד.

בתוך המבנה המרשים והמעוטר יש כאמור אלפי אריחים מעוטרים ביד, עם יותר מ-200 חלונות ויטראז' מרהיבים ולידם איורי קליגרפיה ומנורות שמן מסוגננות,ששימשו להאיר את המסגד, טרם המצאת הנורה החשמלית.

ליד המסגד תראו מזרקה שהוענקה לסולטן עבד אל חמיד השני, על ידי הקיסר הגרמני וילהלם השני. בסמוך גם כיכר סולטן אהמט.

צאו מהמסגד הכחול דרך השער מהחצר ותגיעו לרחבה גדולה. אתם נמצאים בהיפודרום מהמאה ה-3 לספירה. זהו מסלול מרוצי סוסים ומרכבות, שהוקם על ידי הקיסר ספטימוס סוורוס. הוא מכיל 100,000 מקומות ושימש למרוצים רבי משתתפים באימפריות הרומית והביזנטית.


#מה גרמו האריחים של המסגד לאיזניק?
העיר איזניק, ששמה נגזר מהשם היווני שלה ניקאה, היא עיר היסטורית. היא נודעה בימי הביניים בקרמיקה ובאריחים שיוצרו בה.

למעשה, העיר הזו איזניק, הייתה בירת האימפריה של ניקאה שבאסיה הקטנה, אך הכיבוש העות'מני ב-1331 שינה את שמה ל"איזניק". כשהעות'מאנים כבשו את קונסטנטינופול, היא ירדה בחשיבותה, אבל עם השנים הלכה איזניק ונודעה כמרכז של תעשיית הקרמיקה והאריחים.

האריחים וכלי הקרמיקה שלה עשו להם שם בכל העולם. באותה תקופה השתמשו בהם בבנייני פאר ברחבי האימפריה העות'מנית, כולל בקבר דוד המלך שבהר ציון בירושלים.

לפי המסורת הטורקית, מספרים שבשל כמות האריחים העצומה שנדרשה לבניית מסגד הכחול, המסורת הקדרית של איזניק ממש נפלה. הקדרים האמנים של העיר לא העזו להמרות את דרישת הסולטן, לעשרות אלפי האריחים עבור המסגד שבו חשק. הכמות שנדרשה למסגד הכחול הייתה חסרת תקדים, אבל הם עמדו במשימה. מורא הסולטן פעל והם עבדו על האריחים הללו עד שהותשו לגמרי, אבל עם תום העבודה על אריחי המסגד, הם לא הצליחו לחזור ולהחזיר את אומנות הקרמיקה של איזניק לימיה הגדולים. במהלך השנים שאחר כך, מספרים הטורקים, הלכה התעשייה הזו בעיר וירדה.


#טיפים
הכניסה חופשית.

לבוש הולם כאן מחייב לבוש צנוע, ללא בגדים קצרים, נשים עם כיסוי ראש (מומלץ להביא מטפחת, אך תוכלו לקבל בכניסה).

הגברים צריכים לחלוץ נעליים בכניסה.

המסגד סגור לכניסת מבקרים בשעות התפילה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/1IAGs6Xio4w


ובפנים בתפילות:

https://youtu.be/lWSp2kYBsno
מסגד מוחמד עלי
#על המסגד הגדול והיפה, הבנוי בסגנון טורקי

מסגד מוחמד עלי (Muhammad Ali Mosque), שנבנה במאה ה-19,הוא אחד המסגדים הארכיאולוגיים המפורסמים בקהיר. זהו מסגד ענק שבשל גודלו, ניתן לראותו כבר כשמתקרבים לעיר מכל כיוון.

המסגד, הנמצא במצודת קהיר, מכונה לעיתים גם מצודת מוחמד עלי. הוא נבנה על ידי מוחמד עלי, מי שנחשב לגדול שליטי מצרים של העת החדשה וקרוי על שמו.

המסגד שנמצא במרכז מצודת צלאח א-דין וצופה על העיר העתיקה של קהיר, בנוי בסגנון המסגדים של איסטנבול. שימו לב, למשל, לכיפות הרבות שיש לו. תוכלו ודאי לזהות שהן בסגנון הטורקי-עות'מאני האופייני לאיסטנבול.

המסגד הגדול והיפה הזה, שנקרא כאן גם מסגד האלבסטר (Alabaster Mosque), הוא אחת האטרקציות התיירותיות הפופולריות בעיר ומושך אליו רבים מהמבקרים בה. גודלו, השיש שעל קירותיו, צריחיו והכיפות שמעליו - כל אלה הופכים אותו לאייקון מוביל בנופה של קהיר.


#מי היה מוחמד עלי?
בעיני רבים כאן, נחשב מוחמד עלי לגדול שליטי מצרים של העת החדשה והמייסד של מצרים המודרנית בשנת 1848.

מוחמד עלי, מוסלמי ממוצא אלבני, זכור כמי שהתנתק בהצלחה מהאימפריה העותומאנית והפך את מצרים לממלכה עצמאית. הוא היה חדשן בלתי נלאה ונחשב לרפורמטור המודרני, שלזכותו נזקפת בין השאר הקמתה של שושלת המלוכה המצרית האחרונה.

לזכות מוחמד עלי נזקפת גם בנייתו של מסגד האדירים הזה, שניצב במרכז המצודה ומצויד בכיפות רבות, בסגנון הטורקי-עות'מאני, שכל כך מזכיר את המסגד הכחול ואת מסגד הסולמנייה שבעיר איסטנבול.


#תולדות המסגד הגדול של קהיר
בין השנים 1830-1848 נבנה מסגד מוחמד עלי (Muhammad Ali Mosque) על ידי מוחמד עלי פאשה, בסגנון העות'מאני, בדומה למסגדים שבנו הסולטאנים באיסטנבול.

המסגד נבנה כשבקירותיו שובץ לא מעט שיש ולכן זכה לכינויים כמו "מסגד אל-מרמר" או "מסגד אל-בוסתר".

לאחר מותו של מוחמד עלי פאשה, הוסיפו יורשיו לבניין מסגד תוספות קטנות והנהיגו שורה של אירועים דתיים שנתיים, שהפכו אותו למסגד משמעותי מאד בחיי הקהילה של העיר.

בתקופת שלטונו של פואד הראשון, הוא הורה על החזרת המסגד לפאר שאפיין אותו בעבר. הוא ובנו פארוק שיפצו אותו ותקנו בו פגמים הנדסיים שונים. לאחר שפתחו את התפילות, בתום השיקום, חזר המסגד לימי הזוהר שלו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Oc0tUVl3d9Y
מסגד סולטאן חסן
#על המסגד הגדול ביותר בקהיר


בביקורו המפורסם בקהיר, ביקר נשיא ארה"ב ברק אובמה במסגד אחד. זה היה מסגד סולטאן חסן (Sultan Hassan Mosque) הממלוכי. הוא לא טעה. ממש כמו המדינה שהוא ייצג כנשיאה, סולטן חסן, שנבנה ב-1362, הוא הגדול במסגדי קהיר ומהגדולים שבמסגדי העולם הערבי כולם.

גם בלי ההשוואה, מסגד סולטן חסן הוא עצום. אל נאסר סולטן חסן, בן לשושלת שליטים ששלטה במצרים במאה ה-14, בנה אותו בגיל 22. הוא לא היה שליט מוצלח במיוחד והמסגד כאן היה אולי פסגת מעשיו. על בנייתו הוא הוציא סכומי כסף אדירים, אבל הטרגדיה שלו היא שאף לא זכה לראותו גמור. זאת מכיוון שהתנקשו בחייו עוד לפני השלמתו.

במסגד תראו בין השאר שער קשת אדיר ועוצר נשימה. זהו מונומנט ענקי שמצליח להתכתב עם העוצמה והממדים של הפרעונים, מבלי להרכין ראש אדריכלי בפניהם.

סולטן חסן הוא דוגמה מושלמת לאדריכלות הממלוכית שכיכבה בקהיר ובמזרח התיכון במאה ה-14. הוא ניצב ליד מסגד אל רפאעי, מסגד שנבנה במאה ה-19, תוך ניסיון מסוים של מצרים להחזיר עטרה ליושנה ולשחזר את הימים הגדולים של העיר.

במסגד הענק יש אולמות שונים, שאפשרו להקים בו, עם השנים, גם מדרסה דתית, בית ספר מוסלמי גבוה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/emOOSlgLP9Q


ותפילה קצרה במסגד:

https://youtu.be/wjJiDExID1c
מסגד אבן טולון
#על המסגד העתיק בקהיר

מסגד אבן טולון (Mosque of Ibn Tulun) הוא המסגד הגדול בקהיר והשלישי בגודלו בעולם. הוא נבנה בשנת 879 והוא העתיק שבמסגדי בקהיר. הוא נשמר בצורתו המקורית.

המסגד נבנה בידי השליט הפטימי אחמד אבן טולון, שהוא דמות מרתקת בפני עצמה. הוא הגיע לקהיר בתפקיד של מושל מצרים, מטעם הח'ליפות העבאסית. אבל לאחר זמן מה, הוא ניצל הזדמנות, בגד בשולחיו וייסד בקהיר מדינה מצרית עצמאית, שבה הוא גם שלט.

אגב, במסגד ובמוזיאון גרייר-אנדרסון צולמו חלקים מהסרט המפורסם בסדרת ג'יימס בונד "המרגלת שאהבה אותי".

מעניין גם שהשלב השלישי של משחק המחשב "Serious Sam 3: BFE" כולל לא מעט חלקים שמתרחשים ממש במסגד הזה.


#תולדות המסגד
המסגד נבנה על ידי אחמד אבן טולון, מי שהיה מושל מצרים, תחת החליפות העבאסית, עד שנת 884. הוא נבנה על גבעה קטנה בשם "גבעת ההודיה", או בערבית "ג'אבל יאשקור". על פי אגדה מקומית, זוהי הגבעה שבה נעצרה תיבת נח.

המסגד היה צמוד לארמונו של אבן טולון והייתה ממנו דלת, שאפשרה לו ולמשפחתו מעבר ישיר מהארמון למסגד. ואגב, המסגד הוא השריד האחרון והיחיד ששרד, מהעיר אל קאטא'י - עיר הבירה של שושלת טולון, שאבן טולון הוא הראשון בה ושהמסגד עצמו היה המרכז שלה.

במהלך ימי הביניים נבנו מספר בתים לאורך הקירות החיצוניים של המסגד. רובם נהרסו ב-1928, במטרה לשמר את המסגד, כמו שהיה במקור. רק שני הבתים נשארו כשהיו ושלא נהרסו. הראשון שבהם הוא "בּית אל-כריתילייה", בעברית "בית האישה הכרתית" - שהיה הבית הישן ביותר במתחם והפך ל"מוזיאון גרייר-אנדרסון". השני שהושאר הוא הבית השמור ביותר כאן, "בּית אמנה בינת סאלם", בעברית "בית אמנה בת סאלם".

במהלך השנים שוחזר מסגד אבן טולון ושופץ מספר פעמים, כולל השיחזור הגדול ביותר, שנעשה כאן ב-2004. השיחזור הראשון היה זה של הווזיר הפטימי בּדר אל-ג'מאלי, שהוסיף על אחד מקירות המסגד את המשפט "ועלי הוא הואלי של אללה"("وعلي ولي اللة").


#האגדה על המינרט
במבט אחד ניתן להבחין שהמינרט, צריח המסגד שממנו קורא המואזין למאמינים אל התפילה, לא מתחבר בסגנונו עם המסגד הראשי. שמתם לב לזה?

האגדה יודעת לספר כיצד קיבל המינרט, את צורתו המשונה. זה קרה כשאבן טולון, מושל מצרים מטעם החליפות העבאסית ומקים המסגד, ישב עם יועציו ותכנן את הפרויקט. בשלב מסוים ובהיסח הדעת, כרך אבן טולון חתיכת קלף, גוויל, מסביב לאחת מאצבעותיו. אחד מיועציו העיז ושאל אותו מה הוא עושה. אז אבן טולון, מפוצץ מחשיבות עצמית ומנסה להסתיר את מבוכתו, לא יכול להודות שסתם כרך את הגוויל על אצבעו, אמר שהוא מתכנן את המינרט... כך יצא המינרט שונה מהמקובל ואפילו משונה, תודות לגחמת המנהיג הנפוח.


#אדריכלות המסגד
מיד בכניסה למסגד אבן טולון בולטת הפשטות המרהיבה שלו. החצר המוקפת בשדרות עמודים ושבמרכזה באר קדושה, הבנייה הזו מוכרת ממסגדים אחרים, אבל כאן יש קסם שנדמה בו שהכל צמח כאן מתוך הקרקע.

המסגד שבו אתם נמצאים הוא דוגמה מרהיבה לאדריכלות הפטימית העתיקה. סגנון אדריכלי זה היה מקובל בקהיר, עד להתחלפותו בסגנון הארכיטקטוני הממלוכי ואחריו העות'מני.

שימו לב למינרט, הצריח הגבוה שממנו קורא המואזין למאמינים לבוא להתפלל. לא ידוע בדיוק מתי הוא נבנה, אבל ברור שהמדרגות הלולייניות שסובבות אותו הן פרי סגנון אדריכלי שונה ונבנו אחרי זמן. נראה שהוא לא נבנה באותו זמן עם המסגד כולו. חלק מהמומחים מעריכים שהמינרט נבנה ב-1296, בהוראתו של הסולטן לאג'ין לשפץ את המסגד.

אותו סולטן, לאג'ין, בנה אז מזרקה עם כיפה, במרכז החצר של המסגד. לשם כך הוא הרס סביל, מעין מזרקת רחצה, שהייתה כאן במסגד המקורי.

היכנסו אל תוך המסגד והרימו ראש. שימו לב לקשתות המחודדות שבו. אנו מכירים את הקשתות בסגנון הזה, במבנים גותיים. באירופה תראו אותם בדרך כלל בכנסיות וארמונות שנבנו לפי האסתטיקה והאדריכלות הגותית. אבל כאן במסגד, נבנו קשתות כאלה 200 שנה לפני ימי הביניים ולפני שנולדה האדריכלות הגותית. הנה שוב הוכחה לקידמה המוסלמית בתקופה שבה אירופה הייתה שרוייה בחשכת ימי הביניים. ואם כבר קידמה - הייתכן שמכאן שאב הסגנון הגותי את הרעיון?


#טיפים
מראש המינרט, או מחומות המסגד המבוצרות, לסובלים מפחד גבהים, תוכלו לצפות בנוף המרהיב של העיר העתיקה. ראו מכאן את מסגד סולטן חסן הענקי המתרומם מעל הסיטדלה של צלאח א-דין.


ביקור במקום:

https://youtu.be/6Oz-JTH4oOg


כך הוא הוקם במאות הקודמות:

https://youtu.be/xOBgFOt7RIg
מסגד פֶטייֶה
#על המסגד הטורקי של אתונה

המסגד הטורקי של אתונה, מסגד פֶטהייֶה (Fethiye Djami), הוא מסגד עות'מאני מהמאה ה-17 שנמצא במרכז אתונה, ממש ליד מגדל הרוחות, מאחוריו נמצא הפורום הרומי ובסמוך לאגורה הרומית. זהו אחד משני המסגדים שבעיר.

המסגד הזה נשאר כשריד מימי הכיבוש העות'מני של העיר אתונה. הוא נבנה במאה ה-15 על חורבות בזיליקה נוצרית מהתקופה הביזנטית, איפה שהוא בין המאות ה-8-9. אותה כנסייה נוצרית הוסבה למסגד ב-1456, זמן קצר לאחר שהדוכסות האתונאית נכבשה, לקראת ביקורו של הסולטן מחמט הכובש ב-1458.

בתקופה העות'מאנית, רבים כינו אותו "מסגד Wheatmarket". במהלך הכיבוש הקצר של העיר על ידי הכוחות הוונציאניים במאה ה-17, הוסב המסגד על ידיהם לכנסייה קתולית.

בפרוץ מלחמת העצמאות, בשנת 1824, שימש המסגד כבית ספר. בסוף או בסמוך לתום המלחמה הזו, נפל צריח המסגד. עד ראשית המאה ה-20, השתמשו בו ככלא צבאי וכמאפייה לצבא. מאז השתמשו בו לאחסון של ממצאים שונים מהחפירות באגורה ובאקרופוליס של אתונה.

בימינו, מאז שנת 2017, שופץ המסגד והופעל כמוזיאון וכאולם תצוגה לצילום ולעתיקות. כך היה אחד המבנים ההיסטוריים החשובים במרכז ההיסטורי של אתונה, למוסד תרבותי חשוב ומוביל בעיר אתונה.


ביקור במסגד:

https://youtu.be/8gG8jeOYwlY


ותמונות ממנו:

https://youtu.be/y3mJlBIdwNo
מסגד קִיזִימְקָאזִי
#על המסגד היפה של קיזימקאזי

מסגד קִיזִימְקָאזִי (Kizimkazi Mosque) הוא מסגד עתיק, שנבנה בשנת 1107 לספירה. הוא נמצא לא רחוק מחוף קיזימקאזי, חוף שמושפע מגאות ושפל יותר מחופים אחרים באי וידוע בסיורי הדולפינים, שיוצאים ממנו בסירות אל הים.

למי שרוצים לחוות את תרבות העבר, המקום הזה הוא הצצה מרתקת לימים עברו. מסגד קיזימקאזי הוא אחד המרכיבים שמעידים על האוכלוסייה המוסלמית הגדולה שבאיי זנזיבר, איים המהווים כבר מאות שנים נקודת מפגש לבני דתות ותרבויות רבות ומגוונות.

תיירים, שחוץ מסיורי הדולפינים שבחוף מתעניינים גם בהיסטוריה המרתקת של האי, ימצאו במסגד עניין רב ויחוו את תרבות העבר והאדריכלות העתיקה שבו במלוא עוצמתה.


מבט מקרוב על מסגד קיזימקאזי:

https://youtu.be/x4NVaPPRua8


מסגד שייח זאיד
#על המסגד הענקי של אבו דאבי

המסגד הגדול שייח זאיד (Sheikh Zayed Grand Mosque) שנקרא על שם שליט איחוד האמירויות בשם זה, הוא פלא אדריכלי עוצר נשימה ומהמסגדים הגדולים והיפים בעולם.

שייח זאיד בן סולטאן אל נהיאן היה מייסד איחוד האמירויות הערביות והוא קבור לא הרחק מכאן. בהנחייתו שילבו בתכנון האדריכלים האמירתיים, האיטלקים והבריטים שתכננו אותו, שלל רעיונות ועיצוביים ממסגדים ואדריכלות מוסלמית, ממגוון מסגדים במדינות מוסלמיות, כמו מרוקו, פקיסטן, טורקיה, מצרים ועוד.

המסגד הזה מכונה "הטאג' מאהל של העולם הערבי". בכל שנה מגיעים אליו מיליוני תיירים ובפני המבקרים מציג המסגד במיטבן את האדריכלות, האמנות והתרבות האיסלמיות ומהווה את אחד מאתרי התיירות המעניינים של דובאי ואבו דאבי.

במסגד הזה מקום ל-55,000 מתפללים ומבקרים. יותר מעשור ארכה בניית המסגד כולו. הבונים הצהירו שמטרתם העיקרית בבנייתו היא להציג מסר של שלום וסובלנות, של איסלאם המקבל את פני כל הדתות.


#מה תראו כאן?
בהמשך לחזונו של שייח זאיד בן סולטאן לשילוב של סגנונות אדריכליים מוסלמיים מגוונים מהעולם, מציג המסגד הלבן בפני המבקרים את מיטב האדריכלות, האמנות והתרבות האיסלמיות.

עם אינספור עיטורים בסגנון האיסלאמי הנודע בכל העולם, ברור כיצד המסגד המרשים הזה מהווה את אחד מאתרי התיירות המעניינים של דובאי ואבו דאבי.

במסגד גם לא פחות מ-82 כיפות נהדרות. תוכלו לראות בו גם את השטיח הגדול ביותר בעולם שנארג ביד.

מעניינת כאן גם הנברשת הגדולה שבמסגד ובה משובצות מיליוני אבני חן מבית סברובסקי.


#טיפים
המסגד המרהיב פתוח למבקרים בחינם.

נשים מחויבות בבגדים ארוכים וכיסוי ראש. גברים במכנסיים ארוכים וחולצת שרוולים.

בכניסה לאולמות התפילה חולצים נעליים או מקבלים שקיות ניילון לעטוף אותן.

יש סיורים בחינם, בשעות קבועות, שצריך להירשם אליהם. באתר של המסגד (למטה) יש גם הדרכות מוקלטות וזמני תפילות במסגד.


ביקור במקום:

https://youtu.be/9Q4ivVv6SqM


הדרכה:

https://youtu.be/FbZcHZl1ee8
המסגד המרכזי בבטומי
#על מסגד העיר בטומי

מסגד אורטה (Ortajame), המסגד המרכזי של בטומי (Batumi Central Mosque) זכה לשמו "אורטה ג'יימה", על שום מיקומו, בין עזיזיה ג'מה לאחמד פאשה ג'מה.

המסגד, שלעתים נקרא גם "המסגד הישן של בטומי" (Batumi Old Mosque), הוא מסגד פעיל מהמאה ה-19.

מבנה המסגד הנוכחי נבנה על ידי משפחתו של אסלן בג קימשיאשווילי, בתחילת המאה ה-20.

בשנת 1930, בתקופת השלטון הסובייטי, הפסיק המסגד לפעול. זה היה חלק מהתופעה הקומוניסטית הרווחת, של התנגדות לדת, תחת התפיסה הקומוניסטית ש"הדת היא אופיום להמונים". הדבר הוביל לסגירת מקדשים ומקומות פולחן דתי בתקופה הקומוניסטית.

בשנות התשעים של המאה ה-20, עם קריסתם של ברית המועצות והקומוניזם בגאורגיה, שב המסגד לפעול. אז גם שופצו החצר, הכיכר והאזור שמסביב למסגד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/CW92J0RUu5M
הכּוּתוּבּיָה, מסגד אל קותוביה
#על המסגד עם הצריח שחולש על שמי מרקש

מסגד הקוטוביה (Mosquee de la Koutoubia), או הכּוּתוּבּיָה, הוא המסגד הגדול ביותר במרקש ומהמסגדים הגדולים בצפון אפריקה. המסגד הזה הוא גם אחד מהמבנים היפים בכל המגרב, אזור צפון אפריקה.

המסגד הגדול הזה הוא יצירת פאר ארכיטקטונית מהעבר, שגם היום אי אפשר שלא להתפעל ממנו. יש בו מקום לכ-20 אלף מתפללים בו-זמנית.

מכל פינה בעיר ניתן לראות את המינרט, צריח המסגד שמתנשא לגובה של 77 מטרים. בראש הכותוביה נהג לעמוד במשך מאות שנים המואזין ולקרוא כמה פעמים ביום למאמינים לבוא ולהתפלל.

למען כבדי השמיעה והחרשים הוא נהג להניף דגל, סימן שהגיע זמן התפילה.

בימינו נפתח המסגד הזה לתפילה 3 פעמים ביום וכדי למנוע ממטיפים לייצר הקצנה דתית במדינה, הוא נסגר מיד בתום התפילה.

הכּוּתוּבּיָה הוא לא רק מרכז רוחני. הוא מהווה גם ייצוג מכובד לאדריכלות המרוקאית, כשבנוסף לצריח בן 77 המטרים, משולבים בו גם קשתות וגינות מרשימים.


#מקור השם
מקור שמו של המסגד קשור בהיסטוריה שלו. בימיו הראשונים של המסגד נהגו מוכרי ספרים המכונים "Kutubiyyin" למכור מסביבו ספרים וכתבי קודש מוסלמיים. מכאן נולד שמו בתור "מסגד הכּוּתוּבּיָה", שפירושו "מוכר הספרים".


#הסיפור על שלושת כדורי הזהב
הביטו למעלה, אל ראש המינרט, הצריח של המסגד. אתם ודאי מבחינים ב-3 כדורים מוזהבים התלויים שם, בוהקים באור השמש.

האגדה מספרת שאשת הסולטן לא התאפקה ושברה את צום הרמדאן כשאכלה אפרסק בטרם יציאת החג. כדי לכפר על חטאה הכריחו אותה להתיך את כל תכשיטי הזהב שלה. מהזהב הרב הכינו את הכדורים הללו שבראש הצריח.

לכדורים הללו יש משמעות. הכדור התחתון ממולא לפי האמונה באדמה, שממנה אנו באים ואליה נשוב. בתוך כדור הזהב האמצעי יש קמח, שבלעדיו אין אוכל וחיים. הכדור העליון מלא במלח, שהוא המוסיף טעם לחיים.

ואגב, יש שם עוד כדור זהב, ממש קטן. צורתו היא צורה של דמעה. לא ברורה לחלוטין המשמעות שלו, אבל ליצני הממלכה התבדחו פעם שהוא ודאי מנסה להזכיר את דמעותיה של אשת הסולטן, כשהבינה שלא נותרו לה תכשיטים.


#מה תראו כאן?
כמו מבנים עתיקים אחרים במרקש, שימו לב שגם המסגד כאן בנוי בסגנון אנדלוסי, סגנון שפותח ומאפיין מבנים מרהיבים במחוז אנדלוסיה שבדרום ספרד.

שימו לב לצריח. כמקובל באמנות ההיספנו-מאורית, כל אחד מצדדיו של המינרט המרובע מקושט אחרת משאר הצדדים. העיצוב הזה נתן השראה לעיצובם של צריחים נוספים ודומים שנבנו במרוקו.


#תולדות המסגד
מסגד אל כותוביה, שבנה הסולטן יעקוב אל מנסור במאה ה-12, נבנה על חורבותיו של מסגד שעמד כאן בעבר. המסגד הקודם נהרס, לאחר שגילו טעות חמורה מבחינה דתית - המסגד לא נבנה בכיוון מדויק אל העיר הקדושה מכה.

מסגד הכּוּתוּבּיָה מפורסם במיוחד בצריחו המרשים, המזכיר את הצריח המרובע של ה"חיראלדה", המסגד שבעיר הספרדית סביליה.

בגובה של 77 מטרים, את הצריח הזה רואים מכל מקום במרקש. למעשה, הצריח הזה הוא הנקודה הגבוהה ביותר במרקש וגם מחוץ לעיר ניתן לראותו בקלות.

בזמן הכיבוש הצרפתי במרוקו הגיעו כל השבילים בעיר אל המסגד, שהיווה אז את הנקודה המרכזית שלה.


#טיפים
כדאי להגיע למסגד לקראת שקיעה ועם רדת החשיכה לצאת ולסייר בגנים היפים שמסביב למסגד. תאורת הלילה על המבנה המיוחד הופכת את הסיור כאן לקסום ויפה להפליא.

יש איסור על לא מוסלמים להכנס לפנים המסגד. לכן רובנו נאלצים להסתפק במראהו מבחוץ, בטיול בגני המסגד ובתאורה היפה שמאירה את הכּוּתוּבּיָה בשעות הערב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/icLa1T_pI7w


ביקור במקום:

https://youtu.be/F_SlKEiVQb8


הדרכה:

https://youtu.be/3hFxbJS2LwI


בלוגרים:

https://youtu.be/EnpPzelq_OY
מסגד היניצ'רים של חאניה
#על המסגד של חיילי העילית הטורקיים

בנמל של חאניה, מול המגדלור הוונציאני, נמצא מסגד היניצ'רים (Yeniçeri) רב הכיפות. מסגד זה שימש בעבר את חיילי העילית של הסולטן העות'מני באי.

היניצ'רים שירתו בצבא האימפריה העות'מאנית. בתור חיילים מקצועיים, הם ישבו כאן בחאניה בשירות קבע ושלטו באי מטעם הסולטן. ככאלה נדרש להם מסגד וזה המסגד שאותו אתם רואים. כמובן שהוא שימש גם טורקים מוסלמים אחרים שהתגוררו ומתגוררים בעיר.


#מי היו היניצ'רים?
היניצ'רים (Janissaries) היו מחיילי הרגלים של הצבא העות'מאני ומיחידות העלית של צבא האימפריה העות'מאנית. הם שירתו את האימפריה העות'מנית ללא הפסקה, מאז נוסד החיל במאה ה-14 ועד שבוטל בשנת 1826, על ידי סולטאן מהמוט השני, בשל המעורבות שלהם במרידה כנגד המשטר.

הרכב יחידות היניצ'רים הראשונות היה של צאצאי שבויי מלחמה ועבדים של העות'מנים. כמו הממלוכים לפניהם, גם ליניצ'רים גויסו רק נערים לא-מוסלמים ובמיוחד נערים חסונים, בני 15 ויותר ונוצרים שנאלצו להתאסלם, בדרך כלל מרצונם, בכדי שיותר להם להתגייס לצבא.

היניצ'רים היו צבא הקבע הראשון של האימפריה העות'מאנית. נאמנותם הובטחה לסולטן בזכות השתייכותם לאוכלוסייה הלא-מוסלמית, שלא הייתה בעלת יכולת או אפילו מוטיבציה למרוד בסולטן, כמו זו שהייתה אולי למתחרים מוסלמים אפשריים.

בנוסף, היניצ'רים רצו להוכיח את נאמנותם לאיסלאם. תרמה גם העובדה שטורקים רבים לא רצו לשרת בחיל הרגלים, בשל תדמיתו הנחותה לעומת חיל הפרשים.

שכרם ותנאינם של היניצ'רים היו מעולים ובזכות חיוניותם לסולטאן, הם חיו חיי שפע ונוחות. אך במהלך המאות הבאות הם הלכו וצברו כוח והגיעו לרמה שהם שלטו בממשלה ואף החליפו סולטנים.

בנוסף, היניצ'רים הפכו עשירים ומפונקים וככוח לוחם הם הפכו חלשים. כדי לשמר את כוחם, היניצ'רים גם התנגדו להתחדשות בצבא, מה שגרם הן לפיגור טכנולוגי והן בשיטות הלחימה צבאית. זה הביא לתבוסה בקרב וינה ב-1683 והלך ודרדר את האימפריה למצב שבו כונתה "האיש החולה של אירופה". את הסולטן שרצה לקדם חידושים בצבא הם הפילו, אבל יורשו נלחם בהם וחיסל סופית את צבא היניצ'רים האימפריאלי, תוך שהוא מלאים את כל נכסיהם וטובח בהם ללא רחמים.


מבט מרחוק על מסגד היניצ'רים בחאניה:

https://youtu.be/4gjvV6k0lAg


כך נראו היניצ'רים, מתוך טקס מודרני המשחזר את קבלת המשכורת שלהם:

https://youtu.be/keNA_5kEI3o


ומארש צבאי שמאמינים שנוגן והושר ליניצ'רים:

https://youtu.be/kkHhLXmDox8
מסגד חסן בק
מסגד מחמודיה
מסגד אל אזהר
הריטג' וילאג'


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.