» «
מצודת גוניו
מצודת גוניו
#על המבצר הרומאי שעל חוף הים

מצודת גוניו הרומית (Gonio fotress) היא מבצר מהמאה ה-1 לספירה, הנחשב לשריד השלם והגדול ביותר בעולם של אדריכלות צבאית רומית וביזנטית. ככזה הוא מהווה סוג של אתר עליה לרגל לחובבי היסטוריה.

מצודת גוניו, שנקראת גם מבצר גוניו-אספרוס (Gonio-Asparos Fortress), שימשה כמבצר רומאי, מעין מוצב חוץ של האימפריה הרומית. אחריה השתמשו בה גם הביזנטים ובהמשך האימפריה העות'מנית. המקום, על חומות הענק שלו, מזכיר תפאורה מסרט היסטורי.

כבר 3,000 שנה שחיים בני אדם באזור המצודה. לפי המיתולוגיה נהרג ונקבר במצודת גוניו אפסירטוס, אחיה של מדיאה. זה קרה תוך ניסיון לעצור את יאסון והארגונאוטים, בשעה שנמלטו מפני אביה של מדיאה.

עם השנים עברה המצודה ידיים רבות, מהרומאים לביזנטים, מהם אל העות'מאנים ובהמשך ההיסטוריה גם לרוסים.

ב-1994 הוכרזו מבצר גוניו-אפסרוס וסביבתו כשמורת המוזיאון.


#מה תראו כאן?
אם אתם חובבי היסטוריה שרוצים לראות מקרוב את המורשת העשירה של האזור, שווה לצאת כ-12 ק"מ דרומה מבטומי, בסמוך לגבול הטורקי, או להגיע לכאן בטיול הגיאורגי אליו יצאתם מטביליסי.

כאן ממתין לכם מבצר גוניו-אספרוס, על מגדליו המחורצים ואמות המים העתיקות שלו, מהתקופה הרומית.

על מסורות הבנייה הקדומות של האיזור יעידו השרידים של המבנים שבמבצר. בחפירות ארכיאולוגיות במצודה התגלו שלל ממצאים מתקופת יוון העתיקה. בין השאר נמצאו כאן שרידים של מבני ציבור מהתקופה ההלניסטית, לצד מטבעות יוסטיניאניות, כלי חרס, זהב, כסף, ברונזה ופריטים ארכיאולוגיים נוספים שנמצאו באיזור.

כאן תוכלו לראות את שרידי המבצר הקדום, הממוקם על הגדה השמאלית של הצ'ורוחי, הנהר העובר ליד גוניו.


#תולדות המקום
מבצר גוניו-אספרוס הוא פנינת תיירות מיוחדת, אבל הוא גם מהמבנים העתיקים ביותר בגאורגיה. המבצר נבנה בידי שליטי האימפריה הרומית ששלטו כאן, אז שכנה כאן קולחיס. עדויות לקיומה של המצודה יש עוד מהמאה ה-1 לספירה, אם כי בהחלט יתכן שהמבצר הזה נבנה עוד לפני כן.

רבים מהגאורגים מאמינים שכאן קבור אחד משליחיו של ישו, השליח הקדוש לנוצרים מתי, הידוע גם כמתיאוס.

במרוצת השנים הספיק המבצר להחליף ידיים שוב ושוב. אימפריות באו, כבשו ושלטו בו. בתחילה בנתה ושלטה בו האימפריה הרומית. היא הורישה אותו לאימפריה הביזנטית שהתפצלה ממנה. בהמשך הוא נכבש על ידי העות'מנים ואז האימפריה הרוסית שלטה בו תקופה מסוימת ואף הוסיפה בו שכלולים והרחבות מהתרבות הרוסית העתיקה.


#טיפים
אפשר להגיע אל המבצר שמיקומו בגוניו באוטובוס. ראו בכפתור הניווט שלמעלה.

השתדלו להגיע למבצר בשעות הבוקר.

חובבי הצילום ימצאו כאן לא מעט פינות מעניינות ושוות לצילומים נהדרים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/LTXAeWkHoKc


ביקור במקום:

https://youtu.be/0k2nES5dR4s
מצודת נריקלה
מצודת נריקלה
#על המצודה העתיקה של טביליסי

את מצודת נריקלה (Narikala Castle), או מבצר נאריח'אלָה, ניתן לראות כמעט מכל מקום בעיר. המצודה, החולשת על קו הרקיע של העיר העתיקה וניצבת במקום הגבוה ביותר בטביליסי, סמוכה לפסל "אמא גיאורגיה" ונחשבת לחלק העתיק ביותר של העיר.

היא ממוקמת ממש מעל העיר, בנקודה אסטרטגיה, בין מרחצאות הגופרית הידועים של טביליסי לגנים הבוטניים שבה.


#תולדות המצודה
המצודה העתיקה הזו, שמשקיפה על העיר, הוקמה במאה ה-4 לספירה. בתחילה היא הייתה בכלל כנסייה ובמאה ה-5 הוסיף לה המלך המקומי גם חומה, שהפכה אותה למבצר הממוקם בנקודה אסטרטגית ושומר על העיר.

במהלך השנים שלטו במצודה הגיאורגים, הפרסים והתורכים, שכבשו את המבצר בזה אחר זה, כשכל כובש משפץ אותה ולעתים מרחיב.

ב-1827 גרמה רעידת אדמה נזקים לחלקים מהמצודה המרשימה. המצודה של היום היא מבנייה מאוחרת יותר, מהמאות ה-16 וה-17.

מחלוקת מסוימת ישנה לגבי השם הפרסי "נארי קלה". יש הטוענים שמשמעותו בשפה מקומית "המצודה הבלתי חדירה" ושהיא זכתה בו על שום מיקומה בראש מדרון תלול, במקום הגבוה ביותר בסביבה. אבל ההיסטוריה מספרת שהוא נקרא על שם אחד ממגדליה המקוריים, שהמונגולים ששלטו כאן פעם קראו לו "נארין קלה" ופירושו היה "המצודה הקטנה". לפי גרסה זו הפך עם השנים השם של המגדל ההוא לשמה של כל המצודה, על אף שהיא גדלה מאוד.


#מה תראו כאן?
גולת הכותרת במבצר הנהדר הזה היא הנוף המדהים שנשקף ממנו. מהחומות הגבוהות של מבצר נאריקלה יש תצפית מצוינת על העיר טביליסי כולה ופרבריה השונים. ניתן להשקיף מכאן ולראות את כל עיר הבירה ואת סביבותיה.

מומלץ גם לטייל בין שרידי המבצר ולאורך החומה וליהנות מהנוף מצידיה השונים.

בתוך מתחם המצודה יש גם כנסייה נחמדה ושווה הצצה.


#מה תעשו כאן?
אל המבצר העתיק שמעל העיר עולים ויורדים ברכבל חדיש, מהתחנה הממוקמת בעיר מול כנסיית סיוני, מעברו השני של הנהר.

למי שמעדיפים לצפות בנוף מבלי להכנס למבצר, זה אפשרי בהחלט.

חוץ מהמצודה והכנסייה שבתוכה, תוכלו לראות כאן את "מתחם הנזירים", מתחם חצוב בתוך סלע שחצב דויד הנזיר. הוא ערך מסע רגלי לירושלים, אך לא נכנס לתוכה. בדרכו לשוב לגיאורגיה הוא נטל שלוש אבנים משערי ירושלים. אך מלך ירושלים שלח בעקבותיו חיילים והם נטלו ממנו שתי אבנים והשאירו לדוויד הנזיר רק אבן אחת. היא מוצגת בימינו בקתדרלת סיוני שבעיר, זו שפירוש שמה בעברית הוא "קתדרלת הר ציון".

חובבי הטיפוס או ההייקינג ישמחו לדעת שאפשר לעלות למבצר ברגל, בשביל עפר מהמיידאן ולהגיע עד לפאתי המצודה.

יש אומגה שיורדת סמוך למבצר נאריקלה אל הגן הבוטני. זו חוויה שווה, זולה ומומלצת.


#טיפים
הדרך הנוחה ביותר אל המבצר בראש הגבעה היא ברכבל. עלו עליו בתחנת הרכבל בריקה פארק או מול כנסיית סיוני.

אם הגעתם אליה ברגל, הכניסה אל המצודה היא בחינם. מי שלקחו רכבל ישלמו.

לאחר הסיור במצודה ובכנסיה שווה להמשיך אל השביל המוביל לפסל אמא גיאורגיה.

מי שכבר ראו את הפסל יכולים לפנות אל הגנים הבוטניים המרהיבים של טביליסי (אפשר לרדת באומגה). הכניסה אליהם היא למרגלות המצודה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/mPg5u9ALQuQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/E-37rvXVvqE


בלוגרים:

https://youtu.be/6ktPN7Tk7ig


הדרכה:

https://youtu.be/yNWso3bD3Lw?t=89
מצודת סילוסו
מצודת סילוסו
#על המצודה הבריטית שהגנה על נמל סינגפור

מצודת סילוסו (Fort Siloso) היא מקום נהדר, שבו תוכלו להתרשם מהעבר של האי סנטוזה וסינגפור. את המצודה הזו בנו הבריטים, בשנות ה-80 של המאה ה-19, בקצה המערבי של האי סנטוזה. היא נבנתה על מנת לספק הגנה על הכניסה לנמל סינגפור.

בזמן מלחמת העולם השנייה נכבשה סינגפור בידי היפנים. המצודה הפכה אז לכלא עבור שבויי המלחמה שלהם.

כיום המצודה מכילה תצוגות של ההיסטוריה שלה, לצד תותחים מהמאה ה-17, תעלות ישנות שיצרו כאן החיילים ומסלולי הליכה לסיור עצמאי.


ביקור במקום:

https://youtu.be/7drBTqIn1z8


הדרכה:

https://youtu.be/tYHn7xej84I
קסטלו ספורצסקו
קַסְטֵלוֹ סְפוֹרְצֶסְקוֹ
#על הטירה בלב מילאנו ומוזיאוני האמנות העתיקה שלה

קַסְטֵלוֹ סְפוֹרְצֶסְקוֹ (Castello Sforzesco), או מצודת ספורצסקו (The Sforzesco Castle), היא טירה ענקית מימי הביניים. זהו בית אצולה איטלקי שבו התגוררו בעבר דוכסים ושליטים, מאצולת העיר.

המצודה המרהיבה של ימינו היא שחזור בן יותר מ-100 שנה של מבצר הרנסאנס הגדול, שנבנה בסביבות שנת 1450 בידי פרנצ'סקו ספורצה. אותה משפחת ספורצה הייתה ממשפחות האצולה הבולטות שחיו במילאנו של תקופת הרנסאנס. על שם המשפחה נקראת הטירה, טירת ספורצה.

האגדה מספרת שלאונרדו דה וינצ'י בכבודו ובעצמו עסק בעיצוב המבנה. טענה אחרת מספרת על הצייר והפסל מיכלאנג'לו דווקא, כאחד התורמים לתכנון המבנה רב ההוד של הטירה.

כך או כך, במצודה התגוררו בעבר שליטי האזור והעיר מילאנו. במעל 500 שנות קיומה של המצודה היא שירתה בנאמנות את השליטים הרבים כאן, החל מבני ספורצה המייסדים, כשכל דור מותיר בה חותם בתורו. הפאר העצום שלה, הפך עם הזמן לתצוגת ראווה של האצילים הללו, כדי להפגין כוח ויוקרה.

אחד הדיירים הכי מפורסמים שהתגוררו בטירה היה לודוביקו ספורצה, מי שהיה פטרונו של לאונרדו דה וינצ'י הידוע. אותו אציל עשיר, ביחד עם אשתו ביאטריס, ריכז בטירה מגוון עשיר ומרהיב, של חפצי אמנות ופריטי ריהוט יקרים ונהדרים.

וכך, בנוסף לטירת ימי ביניים המרשימה שהוא, קסטלו ספורצסקו מציע כיום מוזיאונים מגוונים ונפלאים. יש כאן 12 מוזיאונים שונים, הנוהגים להציג אוספי אמנות שהתבססו על אותן יצירות שנאספו כאן מהמאות הקודמות והיו הבסיס לאוסף הענקי שמוצג בטירה כיום. אלה יצירותיהם של גדולי האמנים באיטליה, החל מימי הביניים ועד המאה ה-17.

לאחר הסיור במצודה המלכותית והצפייה בשכיות החמדה שבמוזיאונים, תוכלו לצאת ולשאוף אוויר צח בחצרות הפנימיות של הטירה. שוטטו בגנים המפוארים שמסביבה, או צאו אל הפארק הגדול שמקיף את המצודה. חלק מהגנים המסוגננים והמטופחים שמסביבה אינם סתם גני פאר, אלא גנים בוטניים של ממש, עם מגוון ענק של צמחים ופרחים מקצוות אירופה והעולם.


#מה אפשר לראות כאן?
במצודה הענקית יושבים כמה מהמוזיאונים החשובים ביותר באיטליה. בין השאר נמצאים כאן מוזיאון הפרהיסטוריה, מוזיאון האמנות העתיקה וימי הביניים, מוזיאון האמנות השימושית ומוזיאון כלי הנגינה ההיסטוריים. מוזיאונים נוספים בטירה הם מוזיאון האמנות הטהורה ומוזיאון האמנות המצרית.

המוזיאונים הללו ואחרים חושפים את המבקרים, בין השאר, לעבודותיהם של כמה מהאמנים הגדולים בתולדות האמנות, כמו מיכלאנג'לו ולאורנדו דה וינצ'י. אל תפסידו מבט ב"פייטה רונדניני", יצירתו המופתית האחרונה של מיכלאנג'לו.

תוכלו לחזות כאן, בין השאר, בציורי קיר, פרסקאות עתיקות, לצד עבודות אמנות מדהימות וציורי רנסאנס והסקולה גרנדה, שמרוכז בפינקוטקה. שימו לב לעבודותיו של מיכלאנג'לו, מגדולי הרנסאנס.

לצד האמנות, יש כאן כאמור, גם אוסף מרשים של פריטים עתיקים, בהם רהיטים, שטיחים, כלי נשק ומלחמה, כלי נגינה ואפילו אמנות מצרית.

ב-38 אולמות המוזיאון שכאן תוכלו לראות את אחד האוספים המרשימים באיטליה, של אמנות ימי הביניים והרנסאנס.


#טיפים
הכניסה חופשית למצודה ולגנים.

הכניסה חופשית למוזיאונים, בכל יום א' הראשון של כל חודש ובימי ג' מהשעה 14:00.

בשאר הימים הכניסה למוזיאון עולה כ-5 יורו, עם הנחה 50% לסטודנטים וגמלאים.

לאחר הביקור בטירה תוכלו לחמוק מעט מהמולת העיר בפארקו סֶמְפְּיוֹנֶה, ריאה ירוקה ונפלאה, שסמוכה לכאן ותאפשר להירגע מהשפע שבמוזיאונים.


מבט מקרוב על קסטלו ספורצסקו:

https://youtu.be/B40mqp36QSc


וארוך יותר:

https://youtu.be/7KCZiiBe6M8

מצודות

איץ קאלה
אִיץ' קַאלֶה
#על המצודה העתיקה של יואנינה

ביקור קצר במצודה של יוֹאָנינָה (Ioannina) היא ה"אִיץ' קַאלֶה" (Its Kale). כאן קבור עלי פאשה, השליט התורכי האכזרי של העיר מטעם הסולטן, שבשלב מסוים מרד בו וניהל מאבק מתוחכם ועתיר בריתות ותהפוכות בצבא האימפריה העות'מנית, עד שלבסוף נוצח, נתפס וראשו נערף.

המצודה נמצאת ב"קסטרו", העיר העתיקה שליד האגם, שהיא העיר הביזנטית העתיקה ביותר ביוון ומהיחידות שעדיין מתגוררים בהם תושבים. עד היום הקסטרו, שמוקף בחומה, הוא שכונה פעילה ומאזורי המגורים המבוקשים והנעימים בעיר.

במצודה הפנימית של ה"איץ' קאלה" נמצא ארמונו המשופץ של עלי פאשה ולידו מסגד פטייה (Fetye). זה כולל את "מסגד אסלאן", שהוקם בשנת 1611 על ידי העות'מאנים, לאחר שגרשו את הנוצרים מהעיר. במסגד נמצא המוזיאון העירוני של היום, שבו מוצגים רבים, בעיקר של הפולקלור המקומי, ביניהם גם שלל כתובות יהודיות עתיקות.


#מי היה עלי פאשה?
עלי פאשה האלבני התמנה ב-1788 על ידי האימפריה העות'מאנית, כמושל יואנינה, אז הגדולה והחשובה שבערי יוון. פאשה היה עריץ חזק ואכזרי. הוא היה בעל יכולות צבאיות מרשימות והצטיין בעורמה פוליטית רבה. הוא היה ידוע במדיניות העצמאית שניהל, במהלך הקריירה שלו כשליט העיר והאזור. במסגרתה הוא ניצל את חולשת השלטון בקוֹנְסְטַנְטִינוֹפּוֹל והקים ממלכה עצמאית, כשהעות'מנים מעדיפים להעלים עין, מאשר לאבד את בן הברית שהוא היה. כך הוא כרת בריתות, בזמנים שונים, עם כוחות שונים. פעם הייתה לו ברית עם נפוליאון הצרפתי ופעם עם הבריטים, אויביו של נפוליאון.

אותו עלי פאשה היה ידוע באכזריותו הרבה ובמעשי הטירוף שהוא נהג לעשות. הדוגמה הקיצונית היא האונס שביצע בפילגש של אחד מבניו, לאחר ש"עשתה לו פרובוקציה", כלומר סירבה לשכב אתו. לאחר המעשה הוא פשוט הטביע אותה באגם. מצד שני, הוא זכה לתהילה והיה זה הלורד ביירון שכתב לו שיר שמהלל אותו, על אף שתיאר אותו כברברי ועריץ חסר רחמים. זאת לאחר שביקר בארמונו ב-1809 והתרשם מעושרו, מנדיבותו ומהכנסת האורחים שלו...

אבל לאחר שפגע בריבונות הסולטן העות'מני, בחיסול מתנגד על אדמת קוֹנְסְטַנְטִינוֹפּוֹל, שלח אליו השלטון הטורקי שני סוכנים, שהצליחו להגיע אליו, ירו בו למוות ושלחו את ראשו לסולטאן. הוא נקבר במאוזוליאום שנמצא בסמוך למסגד של יואנינה.


מבט מקרוב ב"איץ' קאלה":

https://youtu.be/cbfi8RW13gc?t=56s
מצודת רת'ימנו
מצודת רת'ימנו, הפורטזה
#על המצודה העתיקה של רת'ימנו

אם אתם בנמל של רת'ימנו תוכלו לראות ממש מעליו את הביצורים שנותרו במקום מהתקופה הוונציאנית. הביצורים הללו הם חלק מהמצודה הוונציאנית, הפורטזה (Fortezza).

המצודה, אותה פורטזה באיטלקית, נבנתה במשך מאות שנים, עד שנות ה-70 של המאה ה-16, בכדי להגן על העיר ותושביה משודדי הים שפעלו אז באזור, במיוחד מפני שודד הים האגדי, ח'יר א-דין ברברוסה.

ואכן, מתחם המצודה של רת'ימנו (Fortezza of Rethymno) השתמר לא רע, מאז ימי הזוהר שלו. תוכלו לראות בו את החומות מרשימות, על 4 המגדלים ו-3 השערים שלו. בביקור כאן אפשר לראות את העתיקות שבמקום ואת הכנסייה והמסגד שנותרו כאן מתושבי העבר של המבצר.

הארכיאולוגים מעריכים שמתחת למצודה של ימינו, קבור האקרופוליס הקדום של רת'ימנו. כאן, הם מסבירים, היה המקום שממנו ניהל השילטון את עיר המדינה ושלט בה, בעת העתיקה.

השקיפו גם על הסביבה. התצפית המרהיבה מחומותיו, אל עבר הים, הנמל והמגדלור, היא מהחוויות היפות של העיר היפה שבה אתם נמצאים.


#תולדות המצודה
את הפורטזה החלו להקים במאה ה-13 ובמהלך המאות הבאות, עד לשנת 1580, היא הורחבה על-ידי השליטים הוונציאנים, שהפכו לשם כך את אנשי כרתים לעובדי כפיה.

מטרתה העיקרית של המצודה הייתה להגן על העיר רת'ימנו ועל השלטון הוונציאני אבל בפועל, כשהועמדה במבחן ההגנה היא כשלה והכובש הטורקי עות'מני השתלט עליה ללא בעיות מיוחדות.

המעניין הוא שהמצודה כמעט ולא השתנתה במהלך הכיבוש הטורקי, שהחל בשנת 1646. בניגוד למצופה, לא נראים בה שינויים משמעותיים מאותה תקופה.

נראה שדווקא במאה ה-20, עת עברו רבים להתגורר בה, המצודה השתנתה הרבה יותר. בנוסף לבנייני המגורים שנבנו בה אז, היא הכילה באותה תקופה גם את בית הכלא האזורי ואפילו בית בושת.


מבט מקרוב על מבצר רתימנו:

https://youtu.be/X6cbfx2z6Ec
מבצר סואומנלינה
מבצר סואומנלינה
#על המצודה הימית העצומה עם החוויות

אחת האטרקציות הבולטות של הלסינקי היא מבצר סומנלינה (Suomenlinna), מצודה שוודית ימית מדרום-מזרח לעיר, הזוכה לפופולריות עצומה אצל התושבים והמבקרים בה.

המצודה ההיסטורית בנויה על 6 איים מדרום-מזרח להלסינקי ונחשבת לאחת המצודות הימיות הגדולות בעולם. את השם, אגב, מבטאים "סואמלינה".

המיקום על קבוצת האיים הסלעיים יוצר למצודה צורה של כוכב. היא מורכבת ממבנים רבים, מוקפים חומות, סוללות ומנהרות המחברות ביניהם.

המצודה היא לא רק מוזיאון או אתר שנשאר בהיסטוריה. המבצר ההיסטורי הזה הוא מעין עיר בתוך עיר. הוא מאוכלס בקהילה בת כמעט 1,000 תושבים קבועים ועוד 350 איש שעובדים כאן ומציעים לא מעט חוויות, פינות נהדרות לפיקניקים ועוד.

המבצר העתיק הזה שממשיך להיות מקום בילוי נהדר הוכרז ב-2001 על ידי אונס"קו כאתר מורשת עולמי.


#מה תראו כאן?
המצודה הימית סומנלינה היא אחד האתרים המרשימים והמרתקים בסביבות הלסינקי. יש בה שילוב של טבע והיסטוריה עם פעילויות וחוויות נהדרות לכל המשפחה.

במצודה אתר פיקניקים ציורי וכיפי, עם נופים נהדרים של הים והאי מסביב. המצודה מציעה מסלולי הליכה מיוחדים, מהם נשקף גם נופה המקסים של העיר הלסינקי.

עוד במצודה "מרכז האמנויות הנורדיות" שנפתח כאן בשנות ה-80 של המאה שעברה. בתוך מבנים שונים מיקמו וניתן לבקר בבתי סטודיו של אמנים מקומיים.

בכל קיץ פועל במבצר גם בית הספר לאמנות לילדים. מוצגות בו הפקות תיאטרון הקיץ המלהיבות ועתירות הקהל של סומנלינה.

המתחם כולל גם מספר מוזיאונים. במוזיאון הצעצועים תוכלו לצפות באוסף צעצועים מדהים מהמאה ה-19. יש בו שלל בובות ובתי בובות, דובים, כלי רכב מעץ, תמונות ועוד צעצועים נדירים מאותה תקופה.

במוזיאון ארנסוורד (Ehrensvärd) תגלו איך חיו במצודה בתקופה בה הוקמה. יש כאן מתמונות וכלים עתיקים ועד כלי משק ובית, רהיטים, דגמי ספינות ונשק.

במוזיאון ההיסטורי סומנלינה (Suomenlinna) ישמחו חובבי ההיסטוריה לראות את תולדות המצודה, מאז הקמתה ב- 1748 ועד ימינו.

עוד נמצאים כאן "מוזיאון ארטילריית החוף" ו"מוזיאון המכס".


#תולדות המצודה
המבצר נבנה ב-1750 בהוראת מלך שוודיה, על מנת שתהווה אמצעי הגנה אזורי מהתפשטות האימפריה הרוסית.

במקור נולד המבצר על אחד האיים. המטרה הייתה למנוע השתלטות של אויב עליהם ויצירת ראש גשר שישמש כבסיס לכיבוש. במקביל הקימו השוודים ביצורים על חופי הלסינקי, אל מול המצודה.

זה היה בתקופה בה המצודה היתה חלק מהאימפריה השוודית ושמה אז היה סוובורג (Sveaborg), בשוודית "מצודת סוויאה".

היסטורית, סואומנלינה נכנעה לצבא הרוסי פעם אחת בלבד, אבל איזו פעם שזו הייתה. בדיוק כמו שחששו השוודים בעת בנייתה, היא נכבשה במאי 1808, במהלך המלחמה הפינית. שנה אחר כך היא שימשה כבסיס לכיבוש פינלנד בידי הרוסים ולהפיכתה לדוכסות רוסית למשך כמאה שנים.

בשנת 1918, כשנה לאחר עצמאות פינלנד, הוחלט לשנות את שם המצודה, בעיקר ממניעים פטריוטיים. פירושו של השם הנוכחי סואומנלינה הוא "מצודת פינלנד".

בשנת 1991 המצודה הוכרזה כאתר מורשת עולמית. כיום אין לה תפקידים צבאיים והיא מהווה בעיקר אטרקציה תיירותית מרכזית בעיר.


#טיפים
אל סומנלינה מגיעים במעבורות, לאורך כל השנה.

המצודה נמצאת במרחק 20 דקות הפלגה במעבורת מהנמל הדרומי או בספינה של JT Lines היוצאת סמוך לכיכר השוק.

ברחבי במצודה פזורים בתי קפה ומסעדות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/TaMbAwu9UZw


ביקור במקום:

https://youtu.be/KXi3HaTgP00


מהאוויר:

https://youtu.be/yGn7-EUkv7I


מבט מקרוב:

https://youtu.be/swIpEG7hR0g


בלוגרים:

https://youtu.be/F3w51XmlqOY?t=2m24s&end=3m28s


רגע היסטוריה:

https://youtu.be/ZXVU3Lbgt9Y?t=13&end=46&


הדרכה:

https://youtu.be/eRJOhsi7eP8
מצודת רומלי היסארי
מצודת רומלי היסארי
#על המצודה ששמרה על איסטנבול

מצודת רומלי היסארי (Rumeli Hisarı) היא מצודה מרשימה בצד האירופי של איסטנבול. המצודה העתיקה נבנתה במאה ה-15, על ידי הסולטאן מחמט "הכובש", כחלק מהמצור וההכנות של הצבא העות'מני, לכיבוש הבירה הביזנטית קונסטנטינופול, שניצבה כאן קודם.

המצודה של היום טובלת בחורש ירוק ומהווה נקודת תצפית נפלאה על הבוספורוס ועל העיר איסטנבול. ניתן להלך על חומות המצודה, לטפס אל המגדלים ולהשקיף אל הנוף המרהיב מכאן. בקיץ תוכלו להאזין כאן לקונצרטים של מוזיקה תורכית וקלאסית באמפיתאטרון הקטן שבמצודה.


#תולדות המצודה העתיקה
את המצודה בנו העות'מנים בשנת 1452, בתוך 4 חודשים בלבד. היא נבנתה בהוראת הסולטן מחמט פתיח', כהכנה למצור ולכיבוש העיר קונסטנטינופול מידי הביזנטים בשנת 1453. היה לה חלק מכריע - צבאי אך גם פסיכולוגי וכלכלי, בניצחון העות'מני על הביזנטים.

ממש מול המצודה, בצד האסייתי, תוכלו לראות את אנדולו היסארי (Anadolu Hisari), המצודה התאומה שלה שפירוש שמה הוא "סגירת מצר". השם הזה מעיד על מטרת המצודות העיקרית - לסגור את הבוספורוס, מטעם הסולטן העות'מני, לאניות שעברו במצר הבוספורוס.

תפקידן הצבאי בעת המצור, של המצודה ושל תאומתה שבצד האסייתי, היה לסגור את המיצרים ובכך לקטוע את האספקה לעיר הנצורה. במישור הפסיכולוגי היא הפחידה את הביזנטים מכוחם של העות'מנים והכינה את תבוסתם או כניעתם העתידית. במובן הכלכלי נועד המס שגבו העות'מנים מאניות שעברו במצרי הבוספורוס, לכלכל את המחנה הצבאי הענקי שצר על העיר, עד שתיכבש הבירה הביזנטית, עם חומותיה החזקות כל כך, עד כדי כך שהמיתוס אמר שהן לא ניתנות לפריצה.

הניצחון והכיבוש המהיר והאכזרי של קונסטנטינופול הפך אותה לנחלת העות'מנים. אחריו הפך הסולטן, שיכונה מעתה "מחמט הכובש", את המצודה לבית כלא ולמגורי צבא עבור חלק מחיילי הצבא העות'מני.


#סיפור בנייתה המטורפת של המצודה
רומלי היסארי, או מצודת רומלי, מוקפת בחומת אבן, שעובייה מגיע עד 15 מטרים. מלבד 13 מגדלי שמירה ומגדל קטן נוסף, החומה מחברת 3 מגדלים עצומים ומרשימים במיוחד ויש בה שלל חללי מגורים ואיחסון.

רבים מתפלאים ושואלים כיצד ניתן לבנות תוך 4 חודשים מצודה כה מאיימת ומרשימה. התשובה היא שהסולטן מחמט נקט כאן בטקטיקה חכמה, של בניית תחרות וניצול הרצון לנצח.

איך זה עבד? - הסולטן הטיל על כל אחד מווזיריו, השרים הבכירים שלו, להקים את אחד ממגדלי המצודה הגדולים. התחרות העזה ביניהם, הוא ידע, תגרום להם לטירוף של בנייה. הסיפור הוא שהודיע לווזירים שלו, שמי שהמגדל באחריותו לא יושלם בזמן - ראשו ייערף...

וכך היה. המאבק מי יסיים את הבנייה ראשון, היה אחד המאיצים של בניית הרומלי היסארי בזמן שיא. הוא אפשר לסולטן להכניע ולהשלים את כיבוש קונסטנטינופול המבוצרת במהירות אדירה. התחכום וגם האכזריות של הסולטן ויועציו הפכו את הכיבוש הזה לאחד המובהקים בהיסטוריה הצבאית וזה שעתיד להפוך את העות'מנים לאימפריה של ממש. את האימפריה הביזנטית הוא חיסל לתמיד ובד בבד גם סגר את ימי הביניים, אבל על זה בפעם אחרת.


#טיפים
הכניסה בתשלום, אך בימי ראשון ובחגים הכניסה בחצי מחיר.

לכניסה הגיעו אל Yahya Kemal Cad.

לרעבים כאן, יש מסעדות נחמדות, על קו המים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kXfb8lgijWU


וביקור במקום:

https://youtu.be/25ymYZGonGI


מצודת קריטיניה
מצודת קריטיניה
#על טירת האבירים הרומנטית שמשקיפה אל האי

מצודת קריטיניה (Kritinia Castle) היא טירת אבירים הרוסה בחצייה. זו מצודה עתיקה שנמצאת כ-2 קילומטר מצפון-מערב לכפר הקטן קריטיניה.

המצודה, שנמצאת על הר גבוה יחסית, הוקמה במאה ה-16. כמו רבות מהמצודות שבאי רודוס, גם אותה הקימו הצלבנים, אבירי מסדר סנט ג'ון, בכדי להגן על החוף המערבי של האי מהעות'מנים שאיימו אז לפלוש אליו. היסטורית, זה בדיוק מה שקרה בסוף.

הכפר קריטיניה הוא כפר הררי קטן שנמצא בסמוך לחוף הים. רוב תושביו מתפרנסים מחקלאות ומהנמל הקטן שבו. אל הכפר הזה כמעט ולא מגיעים תיירים, על אף שיש בו בית קפה נחמד וטברנות נהדרות, המשקיפות לים.

הטיפוס מהכפר אל המצודה החרבה אינו ארוך והוא שווה כל גרם של מאמץ. הנוף הנפלא הנשקף מהמצודה בערב הוא מרהיב עין. במיוחד שווה להגיע לכאן לשקיעה עוצרת הנשימה, שמזכירה את השקיעות הנהדרות של האי המפורסם סנטוריני. השקיעות מכאן הופכות את מצודת קריטיניה לאחד המקומות הרומנטיים בכל האי. בואו לכאן לראות את השמש סוגרת את היום!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/GnBHQRMn8Y0


ומהאוויר:

https://youtu.be/mFsVNEK_8mU
מבצר ראבאטי
#על "מבצר האריה" מימי הביניים

מבצר רָאבָּאטִי (Rabati Castle) המשוחזר והמרהיב הוא מבצר מרשים מימי הביניים. למקום שרד היסטוריה רוויה בקרבות, כיבושים וצבאות, כולל המונגולים והעות'מנים וכמובן הצבאות הגאורגים לאורך השנים.

המבצר משקיף על הדרך הראשית וממוקם במרחק של 50 קילומטר מבורג'ומי ו-80 קילומטר מהעיר בקוריאני.

שמו של מבצר ראבאטי בא מהשפה הערבית, בה המילה "ראבאט" פירושה "מקום מבוצר". בראשית, אגב, היה שמו של המבצר לומיסה (Lomisa), שבגאורגית משמעותו "אריה".


#מה תראו כאן?
כמו במתחם ארמונות שנשלף מסיפורי "אלף לילה ולילה", תראו כאן חומות, מגדלי שמירה וארמון עם כלא ששימש בימים עברו.

המבצר בנוי בסגנון ערבי מסורתי וכולל מסגד מרשים, אך לצידו גם כנסיה נוצרית.

מאוד נחמד לראות בין המבנים הקדומים והחומות עם מגדלי השמירה העתיקים, גם את הגינות המעוצבות, המזרקה ובריכות המים המיוחדות.

באדריכלות המרשימה ניתן לראות השפעות מונגוליות, גאורגיות ועות'מניות מתקופות שונות, ביחד עם קשתות נהדרות ופסלי אבן עדינים.

בחלק המודרני והמשופץ של המבצר נמצאים שירותי המסעדות, בתי הקפה, חנויות המזכרות ואפילו מלון מפואר.

עוד תמצאו כאן מוזיאון עם אוצרות עתיקים שנמצאו באיזור. יש בו אפילו מוצגים מהעולם היהודי שפרח בימי קדם באזור.


#תולדות המקום
מבצר ראבאטי הוקם באמצע ימי הביניים, במאה ה-9. הוא הוקם על ראש גבעה בעיירה אחלטציחה (Akhaltsikhe), שלמעשה קרויה על שמו, כי פירוש שמה בעברית הוא "המבצר החדש".

במתחם העתיק עברו לאורך הדורות צבאות, כובשים ודתות שהתחלפו בזה אחר זה.

בשנת 2012 הושלמו בו עבודות מושקעות במיוחד, של שיפוץ ושחזור במימון ממשלת גאורגיה.


#טיפים
לסקרנים - בעונת התיירות ניתן לשכור כאן מדריך מקומי, שידריך אתכם לעומק על המקום ותולדותיו.

ברחבת הכניסה ממתינים לכם מסעדות ובתי קפה נחמדים.

במבצר גם חנויות מזכרות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kG4bFLWizok


ביקור במקום:

https://youtu.be/x8EZSBney6s


מהאוויר:

https://youtu.be/rV_-K6zAVEY


בלוגרים:

https://youtu.be/gkqbNwqAIXw


הדרכה:

https://youtu.be/_abxNML4Dqo
ארמון המלך
#על הארמון המלכותי של הונגריה


הארמון המלכותי (Kiralyi Palota) שעל גבעת המצודה הוא ארמון גדול ומפואר, שבמהלך ההיסטוריה נהרס ונבנה חמש פעמים. יש בסביבתו מערות, רחובות עתיקים וארמונות, שכולם חלק מהעיר העתיקה בודה ומהמתחם של הטירה העתיקה שלו.

בשנים האחרונות הפך טקס חילופי המשמר (Sandor Palota), שהתחילו ההונגרים לקיים בכניסה למשכן הנשיאותי, לסוג של אטרקציה תיירותית. את הטקסים ניתן לראות מדי שעה עגולה בכניסה המערבית של הארמון.

הארמון נבנה במאה ה-13 ועבר מאז תקופות של שיפוצים וחידושים רבים, הרס של צבאות זרים ומלחמות והמון שינויים פוליטיים.

כיום מארח הארמון שניים מהמוזיאונים החשובים של הונגריה - הגלריה הלאומית (Nemzeti Galeria) שמציגה כמה מאוספי האמנות היפים במדינה ומציגה את האמנות ההונגרית במיטבה, מימי הביניים ועד ימינו.

עוד בארמון המוזיאון לתולדות בודפשט, שבו תוכלו ללמוד על ההיסטוריה הפתלתלה ורבת השינויים של העיר.

בארמון נמצאת גם הספריה הלאומית ההונגרית.


מבט על המקום מהאוויר:

https://youtu.be/6YSmQ_QH70s


ומקרוב יותר:

https://youtu.be/MZ9w-nbSk9w
מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ
#על מבצר ימי הביניים של ורונה

מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ (Castelvecchio) שבעיר ורונה, הוא מצודה עתיקה מהמאה ה-14, הנחשבת לאחד המבנים העתיקים והמזוהים ביותר עם העיר. המבצר נבנה ליד הנהר כחלק מביצורי ההגנה של העיר הקדומה. הוא שימש חילות שונים כמצודה צבאית, במאה ה-18 הפך לבסיס צבאי אוסטרי ובהמשך השנים לאיטלקי.

המבצר, שנקרא "מבצר המצודה", הוא יפה להפליא. הוא שוכן על גדות נהר אדיג'ה (Adige) ובנוי מלבנים אדומות, שהיקנו לו את צבעו האדום והפכו לסמל ההיכר שלו.

המבצר הוקם בשנת 1353 בידי קנגראנדה ה-2 דלה סקאלה, שליט העיר באותה תקופה. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא נפגע קשות בהפצצות. לאחר המלחמה, בין השנים 1958-1967, הוא שופץ לגמרי על ידי הארכיטקט קרלו סקארפה. היום הוא מהווה חלק משמעותי מקו הנוף של העיר.

יש במבצר קסטלווקיו המרשים 7 מגדלים נהדרים והוא עצמו מוקף חומה ומכיל 4 מבנים עיקריים. שני חלקי המבצר העיקריים מחוברים באמצעות מעבר. מעליו מגדל שמירה גבוה, מגדל מסטיו שממנו יוצא גשר סקאליג’רו (Ponte Scaligero) המרהיב, החוצה את נהר אדיגה, לצידו השני.


#המוזיאון שבמבצר
מגדל מסטיו (Mastio tower) שבמרכז המבצר מארח כיום את המוזיאון עם יצירות מתקופות ימי הביניים, הרנסאנס וגם אמנות מודרנית.

בשנת 1925 הוסב המבצר למוזיאון ובאיטליה כמו באיטליה - תוכלו לראות גם כאן אוסף אמנות מרשים, המכיל ציורים, פסלים, מיניאטורות ועבודות קרמיקה מהמאות ה-12 ועד ה-18 ולידם גם מגוון של כלי נשק עתיקים.

כבר בחצר המוזיאון, ממש בכניסה, תראו את פסלו של קנגראנדה הראשון, מנסיכי משפחת סקאליג'רי. האיש מת ב-1329 ופסלו הניצב כאן מציג אותו, כמקובל, כפרש גיבור עם חרב מונפת בידו.

בולט גם הפסל המפורסם של קנגראנדה השני דלה סקאלה, כשהוא רכוב על סוסו. הפסל הובא למוזיאון ממתחם קברי הסקאליג’רי.

בפנים מוצגות יצירות אמנות מרהיבות ומעניינות, של מיטב אמני איטליה בתקופות שונות, החל מימי הביניים ועד לעת החדשה.

שווה למצוא את העבודות הבאות:

המשפחה הקדושה של מנטנייה.

הנער עם ציור הבובה של קארוטו.

סאן ג'רולמו חוזר בתשובה של בליני.

מדונה עם השליו המיוחס לפיזנלו.

דיוקן נשי של רובנס.

במוזיאון גם תכשיטים יפים ואוסף כלי נשק מתקופת ימי הביניים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/hMKOubIBoos


הדרכה:

https://youtu.be/jz-Cq0h1LAU?t=1m25s
הסיטדל, מצודת צלאח א-דין
#על מצודת קהיר עם התצפית הנהדרת על העיר

מצודת "צלאח א-דין", או מצודת קהיר (Cairo Citadel) היא נקודת ציון מאד משמעותית בעיר העתיקה של קהיר. מדובר במבצר רם החולש על רחובות וסמטאות העיר העתיקה.

מוקף חומה ובתוכו מבנים היסטוריים, שערים, מסגדים וחומות, חלקו משופץ ומואר בלילה וחלקו האחר נותר כשהיה במאה ה-19. המבצר של קהיר הוא אזור תצפית מדהים על עברה של קהיר, כמו גם על העיר כולה. שכן המצודה מציעה תצפית נהדרת על העיר הגדולה.

במעטפת החיצונית של המצודה, היושבת על גבעה הסמוכה לקהיר העתיקה, תראו מספר נקודות תצפית. אם בעבר הן נועדו לתצפת על קהיר העתיקה, כיום הן מציעות תצפיות מרהיבות עין על קהיר המודרנית והעתיקה, הפרושות ממש מתחת, עד האופק.

בתחומי מצודת צלאח א-דין נמצא גם מסגד מוחמד עלי המשמש גם כקברו של מוחמד עלי, גדול שליטי מצרים בעת החדשה. כמו מצודת צלאח א-דין, או מצודת קהיר, גם מסגד מוחמד עלי הוא מרכיב משמעותי בקהיר של המאה ה-19. המסגד מזכיר את מסגדי איסטנבול, הבנויים בסגנון תורכי, כמו המסגד הכחול ומסגד הסולימאניה. שימו לב לכיפות הרבות שיש לו ותוכלו לזהות שהן בסגנון הטורקי-עות'מאני האופייני.

במצודה יושבים גם מוזיאון הצבא ומוזיאון המשטרה.


#מי היה צלאח א-דין?
מצודת "צלאח א-דין" נבנתה בידי צלאח א-דין הגדול, כובש ירושלים ומגדולי המצביאים הערבים בהיסטוריה. מטבע הדברים היא גם נקראת על שמו. אגב, באירופה הוא כונה "סלאדין".

צלאח א-דין עצמו לא היה מצרי או ערבי, אלא כורדי. הוא נולד בעיראק בשנת 1138, כאחד מבניה של משפחת אל איובי הכורדית. כמו כל השליטים ששלטו במצרים במהלך ההיסטוריה, למעשה עד למהפכת הקצינים החופשיים ב-1952, הוא היה סוג של זר למרבית העמים שבהם שלט, כולל מצרים.

החל משנת 1174 הפך צלאח א-דין להיות סולטן מצרים. בקיץ 1187 הוא פלש בראש צבאו אל ארץ הקודש, שנשלטה אז בידי הצלבנים. לאחר שכבש את דמשק ואת מבצרי עבר הירדן המזרחי, הגיע ניצחונו הגדול והמבריק על הצלבנים, בקרב קרני חיטין שבגליל, ניצחון שהפך אותו לאחת הדמויות החשובות אצל המוסלמים ולמצביא דגול בהיסטוריה העולמית בכלל.

לאחר שניצח את הצלבנים ליד קרני חיטין, יצא צלאח א-דין לכיבוש ירושלים. לאחר 5 ימי מצור על העיר, שלא ממש צלח, חפרו חייליו מנהרה מתחת לחומה החיצונית של העיר, מילאו אותה בעצים ובלהט האש שהציתו בתחתית אבני החומה, מוטטו אותה וכבשו את העיר. מאז רואים בו המוסלמים את "כובש ירושלים".

ככל שליט גדול, הותיר אחריו צלאח א-דין לא מעט "מזכרות מונומנטליות". המצודה שנקראת על שמו בקהיר יכולה בקלות להיחשב לאחת מיצירות המופת. האדריכליות והיפות ביותר שלו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gWPEzbTtFt0


וסיור במצודה:

https://youtu.be/pNoIvT4cWUo
מצודת הדייגים
#על המצודה שלא הגנה על דבר

באסטיון הדייגים, או מצודת הדייגים (Halaszbastya) הוא סוג של אנדרטה רומנטית לגילדת הדייגים שבה 7 צריחים שמסמלים את שבעת השבטים שמהם נולד העם ההונגרי. זהו מבנה מקושט ואפילו מעט "קִיטְשִי", שבשיטוט בתוכו תגלו לא מעט הפתעות, מדרגות ופינות משעשעות.

המבנה המיוחד הוקם בסוף המאה ה-19 לכבוד חגיגות האלף ליישוב העיר הגדולה. מכאן אפשר להשקיף על העיר ועל הנהר ולראות את כנסיית סטפן הקדוש, הפרלמנט היפהפה, האי מרגרט והגשר התלוי.

למעשה, המצודה נבנתה ללא כוונות הגנתיות של ממש ונראה שהיא נועדה בעיקר ליופי. שבעה הצריחים שלה מסמלים את שבעת השבטים שהתיישבו כאן לראשונה, לפני יותר מ-1000 שנים.

האדריכלות של המבנה המרהיב הזה היא שילוב מרתק בין סגנון ניאו-רומי לסגנון הניאו-גותי. רואים זאת לפי העירוב של צריחים גבוהים, עם חלונות גדולים, שמכניסים אור רב לתוך המבנה, חלונות מקושתים ועוד.

יש אי בהירות מסוימת לגבי מקור שמה של מצודת הדייגים. סברה אחת גורסת שהשם ניתן לה משוק דגים, שהתקיים באזור בעבר הרחוק. סברה אחרת קושרת את השם למסורת מקומית שמספרת שבימי הביניים הגנו על צד זה של הגבעה אנשי גילדת הדייגים המקומית.


#למה המצודה הזו טובה?
התשובה לשאלה הזו היא כמובן סמלית, שכן המצודה הזו הוקמה לקראת החגיגות של העיר, בסוף המאה ה-19. אבל בשבילכם המצודה הזו היא התצפית ונקודת הצילום הנפלאה ביותר על העיר בודפשט.

מהקומה השנייה של המצודה ניתן לצלם בנוחות והמראה נהדר. הכניסה לשם בתשלום. אם אתם רוצים סתם צילום נחמד ולא מעוניינים לעלות, אז תפסו פינה קטנה ליד הקומה התחתונה, שבה נמצאת המסעדה שבמקום.


#טיפים
היזהרו בסביבה מכייסים ומנוכלים שנוטים להסתובב באזור.

ליד המסעדות ובתי הקפה שכאן, יש כמה חנויות מזכרות. הן יקרות משמעותית מחנויות המזכרות שבעיר.


ביקור במקום:

https://youtu.be/TAC5zQ-9mFg?t=19s
מבצר אנאנורי
#על המבצר או מצודה עם הנוף המרשים

מצודת אָנָאנורי (Ananuri) היא משכיות החמדה של הדרך הצבאית. המבצר ניצב על צוק גבוה ומרשים, השולט על הסביבה ומשקיף על מאגר ז'ינבאלי היפה שלרגליו.

רק 66 ק"מ מצפון לטביליסי ואתם במצודה המרשימה הזו, הכוללת כנסיות עתיקות ונחמדות ונוף מרהיב. כאן ישבו מאז ימי הביניים דוכסי אראגוואי, שליטי האזור.

המבצר כולו הוא מהאתרים היפים והמיוחדים בדרך הצבאית של גאורגיה. הוא מהווה דוגמה קלאסית לאדריכלות גיאורגית קלאסית ועל רקע מאגר ז'ינבאלי של רגליו הוא ממוקם בנקודה נהדרת על הדרך היפה בעולם.


#תולדות המקום
המבצר הוא מצודה מהמאה ה-17, הנחשבת כשער הכניסה לקווקז הגדול.

במבצר אנאנורי ישבו ה"אֶריסתאבי", שמם של דוכסי אראגבאי, שליטי האזור בימי הביניים. אותם בני משפחה שלטו בכל האזור, עד לעמק טֶרגי כמעט חצי מילניום, החל מהמאה ה-13 ועד ה-18.

המסורת המקומית מספרת שאיש מהגברים בשושלת הזו לא מת מוות טבעי. קרבות רבים התנהלו באזור והמצודה הייתה במהלך השנים מוקד להתרחשויות אלימות במיוחד.

בשנת 1739 נרצחו כאן המגינים האחרונים של אנאנורי, כאשר אריסתאבי שחשק בשלטון האזורי רצח את השליטים מבני משפחת האריסתאבי מאָראגבי והצית את המבצר.

בשנת 1743 המצודה נכבשה ונשרפה שוב, הפעם במהלך מרד של איכרי האזור באדונם החדש. האיכרים הרגו אותו והביאו את המלך טימורז השני, כשליט חדש שישלוט בהם.

אבל מרגע שהבינו את כוחם, לא חדלו האיכרים מלמרוד. המרידות החוזרות ונשנות שלהם הפריעו לטיימורז והוא איחד כוחות עם המלך הרקה השני. רק כשהשניים הכריעו אותם, חזר האזור ונרגע.


#מה תראו כאן?
מבצר אָנָאנורי מהווה דוגמה מעולה לאדריכלות המקומית, אדריכלות גיאורגית עתיקה. בביקור במצודה המרשימה שווה לטייל על חומותיה ולעלות אל צריחי המבצר המזדקפים למעלה. אם תרצו ליהנות מנוף מרשים במיוחד עלו אל ראש המגדל הגבוה.

בשטח המצודה ממוקמות שתי כנסיות מהמאה ה-17. הגדולה מהן, זו המוקדשת לעליית מרים, מכוסה בגילופי אבן מרהיבים. שימו לב שבכל אחד מקירותיה קבועים צלבים גדולים.

הביטו בציורי הקיר המרשימים המעטרים את פנים הכנסייה. הם צוירו במאות ה-17 וה-18. ראו את הציור שעל הקיר הדרומי, המתאר את יום הדין.


#טיפים
אם תרצו להיכנס לתוך המבנים העתיקים עליכם להגיע בבגדים ארוכים.

בקיץ החם שווה לרדת אל אגם ז'ינוואלי הסמוך והקריר. זה מקום נהדר למנוחה, שכשוך רגליים במים, קפה ופיקניק נעים בטבע.

הנוסעים במסלול הדרך הצבאית ימשיכו מכאן לאתר הידידות הרוסית-גאורגית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4twZ7h9cM7Q


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/3CtUytDRWGs


בלוגרים:

https://youtu.be/6IFYzRY1jwU?t=203


הדרכה:

https://youtu.be/is11-oAbQPY
קסטל סן פייטרו
#על המבצר שמעל העיר ורונה

ממקומו בנקודת תצפית מעולה, על גבעה שממנה נשקף נופה של העיר והסביבה כולה, מבצר סן פייטרו, או קסטלו סן פייטרו (Castelo San Pietro) שבעיר ורונה, הוא מבצר גבוה מעל העיר.

המבצר הזה הוקם בתקופת השלטון הוונציאני בעיר. גם אם העליה אליו אינה קלה, נחמד לעלות למבצר הוונציאני ברגל, באמצעות המדרגות המובילות לפסגה. הבונוס למאמץ הוא מעבר דרך תיאטרו רומנו העתיק, תיאטרון רומי שמשמש עד היום למופעים ולקונצרטים.

אבל לקסטלו סן פייטרו ניתן לעלות גם באמצעות פוניקולר, שמעניק חוויה נחמדה, במיוחד לילדים.

את הנוף המרהיב מהמבצר תוכלו לחוות מרחבת התצפית המרשימה ונחמד גם לשבת בבית הקפה והמסעדה שבסמוך לה. בכל מקרה, קסטל סן פייטרו יעניק לכם ככל הנראה את התמונות המרהיבות ביותר של ורונה והן יהיו ממש מלמעלה, כמו מעין הציפור.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/wSItGUbEIsM


הפוניקולר למבצר:

https://youtu.be/lnizViiTFiQ


מראה ורונה מהמבצר:

https://youtu.be/jqbwsYwNgrM
גבעת המצודה
#על הגבעה של העיר בּוּדַה
"גבעת המצודה" (Castle Hill) הוא מתחם עתיק מהמעניינים והחשובים של בודפשט. הגבעה נמצאת בחצי מבודפשט של היום, בתחום העיר העתיקה בּוּדַה. המצודה, או הטירה, בנויה במישור שאורכו קילומטר ומוקף רובו בחומה. אמנם אין פה מצודה של ממש, אבל המתחם כולל את הארמון המלכותי, כמו גם מערות ורחובות עתיקים והרבה מהאתרים ההיסטוריים החשובים והמעניינים של בודפשט.

אל גבעת בודה, גבעת הטירה, מצודת בודפשט או גבעת המצודה (Budai várnegyed) עולים ברכבת מכיכר אדם קלארק. על הגבעה מתגוררים גם בימינו אנשים רבים והוא אזור פעיל וחי, סביבת מגורים מרתקת - אמנם חלק מהעיר אבל גם מעט מעליה. לצד הבתים, יש כאן לא מעט מלונות יוקרה ומסעדות שף יוקרתיות לא פחות.

הרחובות בגבעת המצודה, שנמצאת במרכזה של בודה, הם בסגנון ימי הביניים ותקופת הבארוק. יש בהם מגוון אדריכלי גדול, של מבנים מתקופות שונות של העיר ומסגנונות בנייה רבים.

ב-1987 הוכרה המצודה כאתר מורשת עולמי. מרבית האטרקציות המפורסמות של בודפשט מרוכזות בגבעת המצודה בצד של בודה: ארמון המלך הפופולרי ובתוכו הגלריה הלאומית, מצודת הדייגים, כנסיית מתיאש, חצר האריות, גינת הוניאדי, מרפסת סבויאי, מוזיאון ההיסטוריה של בודפשט, מוזיאון המוסיקה, מוזיאון הצבא, מוזיאון המרציפן, מוזיאון בית המרקחת ומוזיאון יהדות ימי-הביניים.


#תולדות הגבעה
סיפורה של הגבעה וסיפור ארמון המלך שניצב עליה, הוא סיפור קורותיה של הונגריה כולה. ההתיישבות החלה כאן במהלך המאה ה-13, לאחר שהצבא המונגולי פלש אל העיר פשט, שהייתה בנויה במישור הדנובה.

המונגולים החריבו וזרעו בעיר הרס עצום. כדי למנוע בעתיד הרס שכזה, החליטו תושבי העיר לבצר את העיר ולבנות את הארמון ואת מבני המגורים על גבעה, בעלת מיקום אסטרטגי, שממנה יוכלו להגן על העיר. לכן חצו את הדנובה ובנו את המבצר על הגבעה הזו, בהנחה שהנהר יקשה על התוקפים לתקוף את העיר והגובה שמבטיחה הגבעה יקל עליהם להגן עליה.

במאה ה-15 הורחב הארמון שבטירה על ידי המלך זיגמונד והיה לארמון הגותי הגדול באירופה. בהמשך המאה דאג המלך מטיאש להרחיבו אף יותר.

כשכבשו התורכים העות'מנים את בודה, במאה ה-16 לספירה, הם הפכו את הכנסיות למסגדים, כמו שעשו בכל מקום שכבשו מהנוצרים.

בסוף המאה ה-17, לאחר שהאזור נכבש מחדש ב-1686 על ידי ההאבסבורגים, הנוצרים מאוסטריה, החלה תנופת בנייה מרשימה. בתקופת הקיסרות האוסטרו-הונגרית נבנו כאן בנייני ציבור, בתים ורחובות מרשימים ומלאי פאר.

במאה ה-19 הגיעה מלחמת העצמאות ההונגרית, בתקופת הלאומיות שכונתה "אביב העמים", ב-1848. במהלך ההתקוממות כנגד הקיסר האוסטרי ארמון בּוּדַה ניזוק שוב. לאחר המלחמה, משאיחד הקיסר את אוסטריה והונגריה, הארמון שופץ והורחב ובו הוכתר פרנץ יוזף למלך הונגריה.

לאחר מלחמת העולם הראשונה ונפילת האימפריה האוסטרו-הונגרית, התגורר בארמון מיקלוש הורטי (Horthy Miklós), שליט הונגריה. הארמון הפך אז למרכז הפוליטי שלה.

בשלהי מלחמת העולם השנייה הייתה מצודת בודה המבצר האחרון של הנאצים. במהלך הקרבות בינם לבין הצבא האדום ניזוק הארמון ביותר.


#טיפים
כמו בכל מקום מלא אדם, הישמרו גם כאן מכייסים ומנוכלים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/4fZeT1Ps3p4


מצודת בלוגראדצ'יק
#על מצודת ימי הביניים המרהיבה


מבצר בלוגראדצ'יק (Belogradchik Rocks), או המצודה של בלוגראדצ'יק, הם שמותיו של מבצר הממוקם בין סלעי בלוגרדצ'יק המפורסמים, במרחק של 1.5 קילומטרים מהעיירה בלוגרדצ'יק.

המבצר הוא מצודה מימי הביניים וקיים כאן מאז ימי הרומאים. הביקור במצודה מאפשר למבקרים להתרשם מהמראה השמור והמאיים של המבצר, הממוקם בצפון מערב בולגריה.

כדי להגיע לפסגה, חייבים המבקרים בסלעים הידועים לעלות בכמה מפלסים של מדרגות וסולמות, העולים מכיוון המבצר הזה.

הנוף מלמעלה שווה את המאמץ. כי מה-First Slab, הנקודה הגבוהה של המצודה, ניתן לצפות בנוף האזור המרהיב, שפתוח לעבר הבלקן.

יציאה לטיול הזה, עם ילדים, תעניין אותם מאוד. הם במיוחד מתלהבים לגלות שבמצודה שכאן גרו בימי קדם אבירים של ממש.


#טיפים
החניה וכרטיס הכניסה כאן הם בתשלום.

יש אפשרות לאכול באתר ולקנות מזכרות.

במערת מגורה שנמצאת בסמוך לבלוגרדצ'יק, תוכלו לראות ציורי סלע היסטוריים, ​​שמקורם בתקופות שונות בהיסטוריה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Wi6zXZtISiI


מהאוויר:

https://youtu.be/XGbVTy9Ssdk
טיול לסלעי בלוגראדצ'יק
#על ההר עם מצודת ימי הביניים

כ-3 שעות מסופיה, נמצאים סלעי בלוגראדצ'יק (Belogradchik Rocks) שבהרי הבלקן, בפינה הצפונית-מערבית ביותר של בולגריה.

טיול מסופיה לסלעי בלוגראדצ'יק הוא טיול לכמה מהסלעים המרשימים שאפשר לראות בצורתם הטבעית.

את סלעי בלוגראדצ'יק הגדירה בולגריה כשמורה טבעית. לסלעים הללו, שנחשבים לאטרקציית התיירות המשמעותית באזור, נקשרו לא מעט אגדות וסיפורים מקומיים.

בשנת 2009 הוכתרו הסלעים בתור אחד משבעת פלאי הטבע בעולם. לא מעט מהם נקראים על שם אנשים או עצמים שהם מזכירים ודומים להם.


#מה תראו כאן?
בגלל היופי של הסלעים שבו ומגוון האתרים ההיסטוריים, אזור סלעי בלוגראדצ'יק פופולרי מאוד בקרב התיירים.

בפסגה תגלו את מקבץ הסלעים הידועים כל כך, שעשויים מאבן חול ומחולקים לפי תצורות הסלע המשתנות והייחודיות לכל אחד מהם.

ליד הסלעים תראו את מצודת בלוגראדצ'יק, מצודת ימי ביניים עתיקה שלידתה עוד בתקופה הרומית, כשהאזור נכלל עדיין באימפריה הרומית.

במצודה, בעלת המראה השמור והמאיים, ניתן לבקר. ילדים וחובבי היסטוריה יתעניינו לדעת שבימי הביניים התגוררו בה אבירים של ממש.

אם אתם מטיילים עם מדריך מקומי שווה לבקש שהטיול יכלול גם ביקור במערת ונקה (Veneca cave), או במערת מגורה (Magura cave) הסמוכה, מהמערות הארוכות והגדולות ביותר בבולגריה.


#טיפים
להזמנת סיור לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא מקום הטיול, אך יש לוודא מהי נקודת המפגש לסיור שבחרתם ולהגיע אליה.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/P7aBOKi8LoU


מבט מקרוב:

https://youtu.be/KLRfAQR-Vxk


מהאוויר:

https://youtu.be/_q46l8cSxvM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.