» «
מרכז הפרפרים של זנזיבר
מרכז הפרפרים של זנזיבר
#המקום שבו תוכלו ללמוד על עולם הפרפרים

מרכז הפרפרים של זנזיבר (The Zanzibar Butterfly Centre) הוא פרויקט סביבתי קהילתי שנמצא בכפר פִּיט (Pete village). המרכז מלמד את הכפריים בכפר פִּיט לגדל את הפרפרים. הם מוכרים לו את הגלמים של הפרפרים ומתפרנסים מפעילות סביבתית חשובה.

בגן הטרופי הזעיר שכאן נמצאת אחת מתצוגות הפרפרים הגדולות באפריקה, אבל היא עצמה די קטנה בהשוואה למקומות דומים בחצי הכדור הצפוני.

נעים לטייל במקום, כשמאות פרפרים מתעופפים מסביבכם בחופשיות. במרכז הפרפרים מתקיימים סיורים מודרכים ומעניינים, עם מידע על המרכז. כאן תראו מגוון מיני פרפרים ובסביבת הגידול הטבעית שלהם תקבלו הסבר על מחזור החיים של הפרפר (זחל, גולם וכן הלאה). המדריכים גם מספרים אנקדוטות נחמדות על עולם הפרפרים.

ההכנסות מדמי הכניסה למקום תומכות במרכז הפרפרים עצמו, במיגור העוני באזור ובשימור היער המקומי.

המרכז נמצא בכפר פִּיט, ק"מ אחד לפני פארק "יער ג'וזאני". תחוו כאן שעה קלה של טבע, שלווה ומראות ייחודיים של אינספור פרפרים.


#טיפים
עלות הכניסה 6 דולר.

הקצו לביקור חצי שעה.


מבט מקרוב במרכז הפרפרים של זנזיבר:

https://youtu.be/waIp-BvuOCE
תאי האסירים
תאי האסירים בזנזיבר
#על התאים הנוראים שבהם כלאו את העבדים בזנזיבר

זנזיבר של היום נחשב לאחד המקומות הנעימים בעולם, מקום של חופשות קסומות לאנשים שבבעלותם כסף ומגיעים לכאן לבלות. אבל לא רבים יודעים שהאי הזה היה בעבר אחד המקומות האיומים בהיסטוריה, במיוחד אם היית בעל צבע עור כהה.

כי בזנזיבר התקיים פעם המסחר המפותח ביותר בעולם בעבדים. כאן התנהלו שוקי העבדים שבהם סחרו בבני אדם כבסחורה עוברת לסוחר. כמה ציני לדעת שבכדי להעלות את ערכם, נוקו והולבשו העבדים, לפני שהוצאו להצגה בשוק העבדים.

בסטון טאון יש עדיין תזכורות לשוק העבדים שהתנהל כאן. ראו כאן את התאים הקטנים ששימשו להחזקת עשרות עבדים בצפיפות נוראה כשרק חריצים קטנים בקיר מכניסים מעט אור אל חשכת התאים האיומה.

ממש במקום שבו עמד בעבר שוק העבדים ניצבת היום כנסייה. בתוכה מוצג צלב, שיצרו כאן מהעץ שתחתיו נקבר ליבו של החוקר הבריטי דיוויד ליווינגסטון. הוא היה חוקר מפורסם בתולדות אפריקה, שהחל ממש כאן את הפעילויות להפסקת העבדות ולהפסקת המסחר בעבדים בזנזיבר. משהשיג ליווינגסטון את מבוקשו, ב-1873, אכן הוטל איסור של הבריטים לסחור בעבדים.

אך הסחר הלא חוקי בעבדים המשיך כאן עוד שנים רבות ורק בשנת 1907 הוא הופסק סופית. באותן שנים שבהן המסחר בעבדים היה בלתי חוקי, הוחבאו עבדים במערות שונות ברחבי זנזיבר.


#שוקי העבדים בזנזיבר
עד גמר הסחר בעבדים, יצאו מדי שנה מזנזיבר, יותר מ-50,000 עבדים לעבדות ברחבי אירופה ואמריקה.

היום יש במקום סיורים שמספרים בקצרה על ההיסטוריה של העבדים, אפשר לראות את החדרים שבהם הוחזקו העבדים, את האנדרטה שהוקדשה להם ואת הכנסייה האנגליקנית שבסמוך לה התקיים שוק העבדים העתיק של זנזיבר ולמעשה השוק האחרון בעולם שבו עוד התקיים סחר בעבדים.

מי ששלטו אז באי הקסום זנזיבר היו סוחרי עבדים ערבים, שניהלו ממנו את המסחר בעבדים אפריקאים. העבדים הללו נתפסו ביבשת אפריקה ונלקחו לזנזיבר, כדי שיהיו עבדים במושבות האירופיות באמריקה. סוחרי העבדים כלאו את העבדים בבורות ובחדרים מתחת לפני הקרקע. הם התייחסו אליהם כמו אל בהמות ואחסנו אותם שם, קשורים בשרשראות, עד שיגיעו ספינות העבדים לאסוף אותם ולהשיטם אל אמריקה, לעבדות. גם בספינות הללו הוחזקו העבדים בתנאים קשים ובסבל בל יתואר ורבים מהם מתו בדרך.


מבט מקרוב בשוק העבדים ותאי העבדים שהשתמרו בזנזיבר:

https://youtu.be/hnzrFvu-EKg


האנדרטה לזכר העבדים שסבלו ומתו כאן:

https://youtu.be/l-t-AxhBCYc
האקווריום הטבעי
האקווריום הטבעי
#על חוות צבי הים הנפלאה של זנזיבר

במשך מאות שנים ניצודו צבי הים שחיים סביב זנזיבר, הן בשביל שריוניהם היפים והן לאכילת בשרם. עד היום נתפסים צבי ים רבים ברשתות הדייגים המקומיים וסובלים מפציעות קשות. ארגוני סביבה שונים חיפשו דרך להציל את הצבים, לטפל בהם ולהחזירם לאחר מכן אל הים, לסביבתם הטבעית.

ואכן, בשנת 1993 נפתח באי, בעידוד וסיוע של גופי שימור של ביולוגים ימיים וארגוני טבע, האקווריום הטבעי מנאראני (Mnarani). כאן נערכים למבקרים סיורים מודרכים וניתן לצפות בצבי הים הגדולים, ללמוד על חייהם של הצבים בטבע ולסייע בעצם הביקור למאמצים הגדולים שעושים כאן, בכדי לסייע להם לשרוד.

"Mnarani" משמעותו בסוואהילית היא "מקום המגדלור". מיקומו של האקווריום, בסמוך למגדלור שבקצה הצפוני של האי זנזיבר, הוא שהקנה לו את שמו.

האקווריום שבו גדלים ומטופלים הצבים נוצר סביב בריכת גאות טבעית וגדולה, בסלע האלמוגים. הוא הוקם במקור על מנת לשקם ולחקור צבים שנתפסו ברשתות הדיג של דייגי האי. עם הזמן הוא הורחב בכדי להבטיח הגנה לצבים הצעירים שנולדים בחוף נונגווי, מקום הקינון הקבוע של צבי הים.

את הצבים הצעירים מגדלים כאן עד גיל של 10 חודשים, שאז סיכויי ההישרדות שלהם גדלים משמעותית. בשלב זה הם משוחררים לים הפתוח, ביחד עם הצב הגדול ביותר מבריכת האקווריום.

למרות שהוא אינו יותר מבריכת סלעים לא גדולה, האקווריום ממלא תפקיד כפול בהישרדות מין הצבים הזה. כי זו לא רק השמירה על הוולדות ושמירתם עד לגיל שבו סיכויי ההישרדות שלהם גדלים משמעותית, אלא גם חינוך של האוכלוסיה המקומית, ששמירה עליהם כדאית גם לכלכלת האי ושהמסחר בשריוניהם היפים אינו כדאי לטווח הרחוק.


#טיפים
כדאי להגיע לכאן שעתיים לפני הגאות (בסוואהילית maji kujaa), שעה בה המים הם הכי צלולים.

עבור 10 דולר תוכלו לשחות עם צבי הים הנהדרים וגם להאכילם. לטפו אותם בצוואר - הם מאד נהנים מזה!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_Rqt50ibTy4
שמורת ג'וזאני
יער ג'וֹזָאנִי
#על שמורת הטבע שמציגה את קופי קולובוס המיוחדים

אם תרצו לבקר ביער קסום ולראות בזנזיבר חיות בר בסביבה הטבעית שלהם, מגוון פרפרים צבעוניים ונופי פרא ירוקים להפליא, הגעתם למקום הנכון.

יער ג'וֹזָאנִי, שמורת ג'וֹזָאנִי, או הפארק הלאומי ג'וֹזָאנִי צ'וואקה (Jozani Chwaka Bay National Park) הוא יער עצי מהגוני קטן, שנמצא מדרום למרכז האי. עם עצים גבוהים וסבך של צמחייה, היער הוא פנינת טבע אמיתית ומהשרידים הבודדים שנותרו מיערות הגשם שכיסו בעבר את זנזיבר.

מדובר בפארק הלאומי היחיד בזנזיבר. גודלו כ-50 קילומטרים רבועים, בהם תוכלו לצפות בקופי הקולומבוס הנדירים, לצד בעלי חיים מרתקים ונדירים אחרים. ביניהם תמצאו את שפני העץ, אנטילופת ה"דיק דיק" הקטנה, קופי סייקס וגלגו, צמחי מים ומיני ציפורים שונים המקננים במנגרובים - העצים הגדלים במים.


#בעלי החיים שביער ג'וזאני
בפארק ג'וזאני ניתן לצפות בקופי הקולובוס אדומי הגב, זן נדיר שחי בזנזיבר בלבד. קופי הקולובוסים האדומים הם קופים קלי תנועה ושוכני עצים, שונים לגמרי מקופי הבבון, שוכני הקרקע. לקופי הקולובוס מראה עדין ומוצדק, שכן הם אינם אלימים.

חוץ מקופי הקולובוס, ניתן לצפות ביער ג'וזאני גם בקופי סייקס (Sykes monkey) וקופי גלגו (Bush babies). בנוסף להם ניתן למצוא כאן את שפן העץ הלילי שהזואולוגים סבורים שהוא שפן סלעים שהתאקלם ביער והוא בעל 4 בהונות ברגליו הקדמיות ו-3 באחוריות.

עוד בעל חיים מעניין שתוכלו לפגוש בשמורה הוא ה"דיק דיק", מין של אנטילופה קטנה. בנוסף לו יש כאן גם מעל 50 מיני פרפרים, וכ-40 מיני ציפורים.

השמורה כוללת גם צמחי מים ומנגרובים, עצים החיים במים. מדובר ב-3 מינים ואלפי עצים, שחיים במי ים ורק בשעת השפל, נחשפים שורשי האוויר שלהם.

באזור הרבייה והמחייה של שמורת המנגרובים חיים דגים ובעלי חיים ימיים, כמו צבי הים. כמו כן, מהווים עצי המנגרוב אזור קינון מעולה לציפורים. אתם תוכלו לשוטט בשמורה ולצפות בהם, מעל גבי שביל עץ עילי שמתוח מעל סבך השורשים המתפתלים.


#על קופי הקולובוס של זנזיבר
בשמורת ג'וזני חיים קופי גונון שהבולטים מהם הם הקלובוסים האדומים. קופים אלה הם מין אנדמי לזנזיבר, מה שאומר שניתן לראותם רק כאן.

קופי הקולבוס האדומים הם אחד המינים הנדירים באפריקה. הם מעט ביישנים ונוטים להימצא בעיקר על צמרות העצים. באופן כללי הקולובוסים חיים על העצים וידועים בזריזות מעוררת ההתפעלות שבה הם מקפצים מענף לענף.

קופי הקולובוס ניזונים מפירות ועלים. אין להם בוהן נגדית, מה שהיקנה להם את שמם "קולוב" (Colob), בלטינית "נכה". שימו לב שהם יורדים מצמרות העצים כשראשם מופנה תמיד כלפי מטה.

הם מזכירים את קרוביהם מיבשת אפריקה, הקולובוסים ארוכי השיער ובעלי הפרווה השחורה-לבנה, שניצודו באלפיהם בשל פרוותם שהייתה מבוקשת באירופה.

ממש כמוהם, היו עד לפני מספר שנים גם קופי הקולובוס האדומים בסכנת הכחדה, בשל ציד פרוע לחלוטין. תודות למבצע שימור נרחב, הם ניצלו והפכו למין מוגן מאוד. החל מאמצע שנות ה-90, הם הוגדרו כזן הדגל לשימור בזנזיבר.

כיום מתגוררים באי אלפי קופים ממין זה, שאינם חוששים מנוכחות בני אדם. ניתן למצוא אותם מדי פעם גם על הקרקע והם אף באים במגע עם אנשים, מה שמאפשר לצפות בהם מקרוב וליהנות מזה מאד.

אגב, הקופים הללו ידועים גם בכינוי ההיסטורי שלהם, "קולומבוס האדום של קירק (Kirk's red colobus). כינוי זה ניתן להם על שמו של סר ג'ון קירק, בריטי שחי בסוף המאה ה-19 בזנזיבר וזכור כמי שחשף בפני העולם המדעי את דבר קיומם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/icFT4mrQMwU


וחברות שבאו לבקר ולהצטלם איתם:

https://youtu.be/oAGwFhBBaZY

אטרקציות לילדים בזנזיבר

מרכז אצות הים
מרכז אצות הים
#על חקלאות האצות של זנזיבר

עבור נשים רבות החיות בקו החוף המזרחי והדרומי של זנזיבר, מהווה החקלאות הימית, במיוחד זו המתרכזת בגידול אצות, את אחת מהפעילויות הכלכליות המשמעותיות באי. מרכז אצות הים (Seaweed Center Zanzibar) שעל חוף פאג'ה הוא מרכז שבו חווה לגידול, איסוף ועיבוד אצות ים ומפעל המייצר מוצרים שונים מאותן אצות.

למעשה, מרכז אצות הים הוא פרויקט חברתי, המספק עבודה לעשרות נשים העוסקות בחקלאות אצות הים שבאזור הפרויקט ומאפשר להן לשפר את חייהן, מה שגם תורם לקהילה שמסביב.

במפעל שבמרכז מיוצרים מאותן אצות, שגודלו ונאספו בחוף הסמוך, מוצרים כמו סבונים, קרמים ועוד. המוצרים הללו נמכרים בחלקם במלונות האי ובחנויות סטון טאון, ובחלקם מיוצאים ומופצים אל מזרח אפריקה.


#הביקור במרכז
במחיר של דולרים בודדים תוכלו ללמוד כאן על החקלאות והייצור של תעשיית האצות המקומית ולהתרשם מהצד החברתי של המקום ותרומתו לחייהן של חקלאיות האצות. כאן אפשר לקבל הצצה לעבודה היומיומית הקשה של עובדות החווה, בחקלאות אצות ים ומה שמסביבה.

לא פעם מקבלים המשתתפים בסיור הזדמנות ללמוד על החקלאות הימית מקרוב ואף להתנסות במו ידיהם בשתילה, טיפול וקציר של אצות ים.

בביקור ניתן לצפות בתהליכי הייצור של מוצרים מאצות, מתחילתם עד סופם. הביקור מציג את כל התהליך של הפיכת אצות הים למוצרי טיפוח והמבקרים מוזמנים לא פעם גם לטעום ממאכלים ומשקאות שעשויים מאותן אצות, ביניהם עוגה שעשויה מאצות ומיץ אצות.


#גידול האצות בזנזיבר
האצות (Seaweed) בזנזיבר מכילות חומרים מבוקשים בתעשיית הקוסמטיקה ולכן נשות זנזיבר אוספות אותן בכל יום, כשהים בשפל. בניגוד לחקלאות יבשתית, אין באצות עונת גידול אלא איסוף שנמשך במחזוריות כל השנה ושתילה של אצות חדשות לגידול.

האיסוף מתרכז בחופים המערביים של האי, החופים השקטים יותר. אחד מהם לדוגמה, הוא חוף פאג'ה, שבו מגדלים, אוספים ומעבדים את האצות ויש בו אפילו מפעל שמייצר מהן מוצרים שונים. מי שלא מוסרת את הקציר שלה למפעל המקומי, תמכור אותן לקבלנים הגדולים, שמייצאים אותן לאירופה ולשאר העולם.

למעשה, איסוף האצות בים קצת מזכיר עבודה בחקלאות האורז, המוצפת במים. הנשים מתבוססות במים ואוספות את האצות הרבות שנסחפות אליו. את כל האצות הן מרכזות בסלים ובשקיות ומייבשות אותן על החוף. לאחר שיובשו, יימכרו האצות הללו לעסקים שרוכשים אותן ומעבירים אל מרכזי איסוף ואריזה, לצורך משלוח למפעלי הקוסמטיקה הגדולים. שם תשמשנה האצות בעיקר כחומרי ייצוב למוצרי קוסמטיקה, מאכל ותרופות.

בשנים האחרונות למדו להפיק גם דלק מאצות, מה שמגביר את הביקוש לאצות של זנזיבר. הביקוש הגואה לאצות הללו הביא רבים מדייגי זנזיבר להסב את עיסוקם מהדייג המסורתי לכיוון של גידול ואיסוף אצות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Q3ALD8bWTFc


והחקלאות הימית שבחוף:

https://youtu.be/bNXQGvrEN3Y
גלידה טאמו
טאמו, הגלידה הטובה באי
#על הגלידה הטובה בזנזיבר

בגלידריה האיטלקית "טאמוּ" (Tamu Gelateria Italiana) מציעים את אחת הגלידות הטובות באי זנזיבר. למעשה, זוהי הגלידרייה היחידה ב"עיר האבן", סטון טאון.

עם טעמים ייחודיים עם וללא חלב, כמו ליצ'י, קוקוס, ג'ינג'ר, תמרינדי, היביסקוס וגלידה חמוצה, יש גם טעמים המאפשרים פתרון מצוין לטבעונים.
אי האסירים
אי האסירים
#על אי האסירים, העבדים והצבים, שהיה לאתר נופש קסום

"אי האסירים", או "אי העצורים" (Prison Island), הוא אי במרחק של חצי שעת הפלגה מעיר הבירה סטון טאון. במקור יועד האי לשמש כבית כלא לאסירי זנזיבר ולעבדים שהובאו לאיים בתקופת סחר העבדים. כאן נכלאו עבדים שניסו לברוח ופושעים רגילים מהארכיפלג, לצד מי שסר חינם בעיני הסולטן של זנזיבר.

ההיסטוריה של האי הזה מפותלת. מה שהיה לתחנת הסגר לאפריקאים שנתפסו ביבשת ויועדו להיות עבדים, הפך בהמשך לתחנת הסגר לחולים. בעת ששלטה כאן האימפריה הבריטית, נבנה כאן גם בסיס צבאי בריטי, שאת שרידיו יתכן שתוכלו לראות בסיור קצר באי.

כיום משמש אי האסורים כאתר נופש פופולארי ובעל חופי טורקיז שלווים ונופים מהממים. בין ענפי העצים הגדולים שכאן תוכלו לשמוע לעתים את ציוץ הציפורים. אתם יותר ממוזמנים לנוח בחוף הקסום, אל מול המים הצלולים ולנשום אוויר צח, כיאה לחופשה אמיתית. חובבי הצלילה יכולים לשכור כאן שנורקלים ומסכות, או ציוד צלילה ולצפות בשוניות האלמוגים הנהדרות המקיפות אותו.

אבל יותר מכל האי ידוע כיום באוכלוסיית צבי היבשה הענקיים שחיה בו. אמנם המקום מוצג לעתים כשמורה של צבים, אבל נראה שהוא קודם כל אטרקציה תיירותית, המושכת לכאן המוני תיירים בכל שנה. חשוב לדעת שצבי היבשה הענקיים שכאן אינם שייכים לזנזיבר. הם הובאו לכאן מאיי סיישל, שם הם התפתחו מזה 100 מיליון שנים.


#טיפים
בשובכם בערב, אל תחמיצו את המראה הנפלא של עיר האבן, השטופה באור השמש השוקעת במערב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/iBOuFlPMLek


הצבים שבאי האסירים:

https://youtu.be/ZlziW4Xv41w
חוף פומבה
חוף פוּמְבָּה
#על החוף שתוכלו לחקור בו את חיות הבר

חוף פוּמְבָּה (Fumba beach) הוא חוף ים מבודד שנמצא על החוף הדרום-מערבי של האי זנזיבר, מדרום לעיר סטון טאון. זהו חוף ים מקסים, מהיפים שבחופי זנזיבר.

מתחת לפני הים הצלול שלמול החוף נסתרות שוניות אלמוגים ססגוניות ומרהיבות. אלה מהוות עולם תת-ימי עשיר ובית למגוון מיני בעלי חיים ימיים שחיים בינות לשונית.

מהחוף, המנוקד בקונכיות ובפיסות אלמוג, נשקף הנוף המיוחד של שמורת מפרץ מנאי (Menai Bay). אם תצללו או תשנרקלו במפרץ, תוכלו לראות דולפינים בשמורת הטבע הזו, כשהם שוחים בין עשרות איי החול הזעירים והלבנים. אותם איי חול קטנים הם למעשה ראשי שוניות אלמוגים, הנמצאות מתחת לפני המים.

ליד החוף המקסים נמצא הכפר פומבה (Fumba). זהו כפר דייגים שליו ונעים, ששיטוט בו יהיה מסקרן, מעצם פשטותם של האנשים כאן ואורח חייהם הצנוע.


מבט מקרוב על חוף פומבה:

https://youtu.be/cLUn_cl3IuA


ובשעות הדמדומים:

https://youtu.be/Dqm7vdaxTmY


שוק הלילה של זנזיבר
שוק הלילה של זנזיבר
#על שוק הלילה של זנזיבר

בכל ערב, קצת אחרי השקיעה, נפתח בגני פורודהאני שליד החוף, שוק אוכל לילי וקסום (Zanzibar Night Market) שתמצאו רק כאן בזנזיבר. שלל ביתנים פשוטים וכמעט מאולתרים, מוארים בפנסי לוקס חיוורים, יוצרים כאן שוק פתוח ועתיר אורות, ניחוחות וצבעים. זהו שוק מתחת לכיפת השמיים, המיועד לתיירים ולמקומיים כאחד.

בשוק הלילה מוכרים מיקס זנזיברי אמיתי וטעים, לא תמיד ייחודי אבל בהחלט חווייתי למבקרים בארכיפלג הזנזיברי. יש כאן דגים ופירות ים על הגריל, בשרים ותוספות מתובלות היטב ויכול כל אחד לאסוף לצלחתו מעט מכל דוכן ולהשלים את ארוחת הערב שלו.

זהו שוק האוכל הטוב במזרח אפריקה. ניצבים בו עשרות דוכני בשר עמוסים בשלל תנובת הים הטרייה, שהובאה בידי הדייגים במהלך היום. לצידם דוכני ברביקיו, תוספות וסלטים מירקות מקומיים, משקאות, פירות טרופיים ותבלינים, לצד מעט מלאכת יד מסורתית ומגוון מרתק של סוחרים מקומיים ונחמדים מאד.

עם כל ההנאה, שוק הלילה של סטון טאון הוא חווייה שהיא פחות קולינרית ויותר תיירותית, שלא היינו מחמיצים כאן.


#טיפים
כדי להימנע מקלקול קיבה, העדיפו להימנע ממנות מטוגנות בשמן ישן שרווח כאן או מכלים לא נקיים. העדיפו פירות ים טריים ודגים טריים היישר מהגחלים.

נסו את הפיצה הזנזיברית (Zanzibari pizza) הנהדרת, ממאכלי הרחוב הטעימים והייחודיים שתמצאו כאן - מאפה עם ירקות קצוצים דק, בצל קצוץ, ביצה וגבינה ואפשרות לבשר טחון שמכינים אל מול עיניכם.

בנוסף לפיצה הזנזיברית הקלאסית יש כאן גרסאות נוספות וטעימות לא פחות, כולל פיצות זנזיבריות עם בננה ושוקולד נוטלה.


מבט מקרוב אל שוק האוכל הלילי של זנזיבר:

https://youtu.be/FiDFDq_VHfw


ועוד מבט:

https://youtu.be/3c4jl_Xk9UQ


וסקירת המאכלים שאפשר לאכול בו:

https://youtu.be/W7ZUIJZnGoE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.