» «
מוזיאון הכרכרות העתיקות
מוזיאון הכרכרות העתיקות
#על המוזיאון שמציג כרכרות היסטוריות

אם אתם מחפשים מקום קליל ברומא, שישלב עתיקות מסקרנות גם לילדים וגם למבוגרים, מוזיאון הכרכרות העתיקות (Museo delle carrozze d'epoca) הוא המוזיאון המושלם לשם כך.

תוכלו למצוא כאן למעלה מ-300 כרכרות עתיקות, מעוטרות ומסוגננות, שנאספו לכאן מכל רחבי איטליה.

בנוסף למגוון הרחב של הכרכרות שתראו, יש כאן גם כלי נשק ועתיקות נוספות. במיוחד מעניינים הצעצועים מתקופות שונות שמוצגים כאן. הם מעניקים הרבה עונג והנאה לילדים ולילדים בנפשם - מבוגרים חובבי נוסטלגיה וגעגוע לצעצועים של פעם.

במוזיאון הזה שימו לב במיוחד לכרכרות שכיכבו בסרטים, כמו למשל אלו ששימשו לצילומי הסרט "גלדיאטור".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/7XQojXljcFo
הפלנטריום והמוזיאון האסטרונומי
הפלנטריום והמוזיאון האסטרונומי
#על הפלנטריום

אם חיפשתם קצת אטרקציות לילדים - הגעתם למקום הנכון. בפלנטריום ובמוזיאון האסטרונומי תוכלו לאפשר לילדים לחוות חוויה מרתקת הכוללת צפייה בכוכבים ובשמיים וסיורים מרתקים במגוון תערוכות המציגות מידע על הכוכבים והחלל. כאן תוכלו אפילו להקשיב להופעות מוזיקליות על רקע הצפייה בכוכבים.

כאן תמצאו גם את מוזיאון הציוויליזציה האיטלקי (Museo della Civilta Romana), בו ניתן לראות דגם ענק של רומא בתקופת הקיסרים.

חשוב להדגיש כי ההסברים ניתנים כאן רק באיטלקית ובאנגלית.


#הנה הפלנטריום והמוזיאון האסטרונומי של רומא

https://youtu.be/4e8Kr59epxs
קריית הוותיקן
קריית הוותיקן
#על המדינה הקטנה שיושבת בתוך עיר

במדינה המיניאטורית, הקטנה ביותר בעולם - מדינת הוותיקן, יש את כל מה שמדינה שמכבדת את עצמה צריכה שיהיה לה: דגל, המנון, ממשלה, תחנת רדיו, חנויות ועיתון.

למדינה גם חוקי דת משלה. שטחה הכולל הוא 400 קילומטרים רבועים ומתגוררים בשטחה פחות מ-1000 אזרחים, כולם אנשי דת. קריית הוותיקן משמשת כמרכז הנצרות הקתולית בעולם. זו גם הסיבה, אגב, שתמצאו בה לא מעט אתרי דת מעניינים להסתובב בהם: בזיליקת סן פטרוס וכיכר סנט פטרוס, גני הותיקן וכמובן הקפלה הסיסטינית.

שלא תבינו לא נכון, על אף שהאפיפיור מהווה מעין "ראש ממשלה" של קריית הוותיקן, השטח הזה כן נחשב חלק מרומא. כמו כן, יש לו לאפיפיור את כל מה שהוא זקוק לו כאן - בית מגורים, כנסיות ומשרדים.


#אמנות בוותיקן
קריית הוותיקן מהווה בית משכן ליצירות אמנות רבות שמאכלסת כיום את אוסף האמנות העשיר ביותר בעולם. בזיליקת פטרוס הקדוש, לדוגמה, מהווה יצירת מופת אדריכלית מובהקת מתקופת הרנסאנס. בקפלה הסיסטינית תוכלו לראות את ציורי הקיר והתקרה, מהמרהיבים שנוצרו אי-פעם. סנדרו בוטיצ'לי, רפאל, מיכלאנג'לו וקוזימו רוסלי הם רק חלק קטן ממגוון האמנים הגדולים והמפורסמים שהשאירו חותם במדינה הזעירה, מדינת האפיפיור, היא קריית הוותיקן. זו גם הסיבה שבשנת 1984 אונסק"ו הכריז עליה כעל אתר מורשת עולמית.


#להצטלם עם חיילי המשמר השוויצרי
ילדים ישמחו להציץ ובמיוחד להצטלם עם חיילי המשמר השוויצרי של הוותיקן. ניתן לזהותם בבגדיהם הייחודיים, שיש המספרים שהאמן מיכלאנג'לו הוא שעיצב אותם, אבל כדאי לדעת שזו שגיאה. אם כבר, אז דווקא האמן רפאל הוא שהשפיע על בגדיהם. זה לא נעשה ישירות, אלא דרך השפעתו הרבה של רפאל על האופנה בתקופת הרנאסנס בכלל.


#טיפים
בואו ככל האפשר מוקדם, במיוחד בעונה. אחר כך נעשה צפוף עד בלתי נסבל.


קבלו מבט מקרוב על הוותיקן:

https://youtu.be/yliqnxm8xZs


ועוד מבט:

https://youtu.be/aodoRxRtg2o
דיסני סטור
דיסני סטור רומא
#על חנות מותג הפנטזיה המפורסם בעולם

חנות דיסני (The Disney Store) ברומא, של הרשת המצליחה כל כך, מציעה את כל המרצ'נדייז האפשריים של המותג דיסני, אחד המותגים החזקים בעולם הקולנוע והבידור של ימינו.

כאן תמצאו את כל מה שניתן היה להדביק עליו את הדמויות המוכרות כל כך - בובות, סרטים, צעצועים, ספלים, ספרים, בגדים, נעליים ועוד. המחירים לא נמוכים ולעתים יקרים, אבל כל אחד יוכל למצוא לו כאן את הדבר הקטן שיתאים לכיסו.


ביקור במקום:.

https://youtu.be/Vjq3wQ3jjw8


בלוגרים:

https://youtu.be/6IQF2dqQVsE

אטרקציות לילדים ברומא

גלידריה ג'וליטי
גלידריה ג'וליטי
#על הגלידריה של האפיפיור

רומא מוצפת בגלידריות מעולות, מכל הטעמים והסוגים ואין ספק שלבחור גלידריה אחת זה בהחלט לא פשוט, שכן העניין הוא קודם כל של טעם. אבל יש גלידריה אחת שהיא מוכרת ונאהבת במיוחד, גם על ידי המקומיים וגם על התיירים - גלידריה ג'וליטי. רבים רואים בה את הגלידריה הטובה ברומא.

הסניף הראשון של הגלידריה של ג'וליטי נפתח בשנת 1900. השמועה מספרת שחלק מהמתכונים הכמוסים ביותר של הגלידריה נשמרים אצל הבעלים בכספת. אבל, כך או כך, מדובר במקום ותיק ובעל שם.

הגלידריה כל כך ותיקה ופופולריות, עד שמספרים שאפילו האפיפיור ג'ון פול השני, נהג לבקש את גלידת הערמונים של ג'וליטי. אך גם בימינו פוקדים לא מעט סלבריטאים ואנשים חשובים את הגלידריה, ביניהם מישל אובמה, רעיית נשיא ארצות הברית שביקשה לסעוד את הגלידה שלה משם.

אם אתם רוצים לטעום את אחת הגלידות הקלאסיות שמוגשות כאן כבר מאז שנות ה-20, בקשו את השילוב הנ"ל: גלידת שוקולד, פודינג זביונה מקורמל בתוספת קצפת, אגוזי לוז וגליל וופל. אגב, כל הלקוחות ממליצים על התוספת המפנקת של קצפת למעלה.


#על הגלידה של רומא
באיטלקית, גלידה נקראת "ג'לטו" והיא נמצאת כאן עוד מימי רומא העתיקה, אם כי הגלידה אז הייתה מעט שונה. היא הייתה מעין ערבוב של קרח רך עם אטריות. השנים היטיבו עם המנה המפנקת ומאז חומרי הגלם השתפרו והתווספה אליהם גם שמנת משובחת, ממנה מייצרים כאן גלידות עשירות ומגוונות בעבודת יד.

כל כך הרבה כבוד מייחסים הרומאים למנה הזו, שהם מציעים לקנות גלידות של גלידריות "מורשות", מקומות שמתעסקים רק בהכנה וייצור של גלידה. שימו לב שהמחיר כאן נקבע בהתאם לכמות הגלידה ולא על פי מספר הכדורים שבה.



ביקור במקום:

https://youtu.be/BImZGyW8fIY


הדרכה:

https://youtu.be/fW0kLaft-Es
פארק וילה בורגזה
פארק וילה בורגזה
#על הפארק שגם ילדים אוהבים

פארק וילה בורגזה הוא פארק עירוני גדול ונעים, למעשה הגן הציבורי השני בגודלו ברומא, אחרי וילה דוריה פמפילי.

הפארק נקרא על שם האפיפיור בורגזה, מי שבנה כמתנה למשפחתו את וילה בורגזה המפורסמת ואת הגן שמסביבה בשנים 1613-1616.

הפארק הוא רכוש המדינה משנת 1902 והוא מציע למטיילים מקום חווייתי ונפלא למנוחה והתרגעות, לצד בילויים עם ילדים, כמו שיט בסירות, האכלת ברווזים ועוד. אפשר לשכור כאן אופניים ולנסוע בשביליו או לרכב על סוסי פוני בתשלום.

לצד המדשאות הנרחבות יש בפארק בורגזה אגם מלאכותי, מגוון אופייני של פסלים ומזרקות, מקדשים קטנים ועתיקים המתגלים לפתע ועוד. נמצאת שם גם וילה בורגזה המפוארת, שהיא גם מוזיאון ואולי תרצו לבקר בה ובמוזיאונים נוספים, כמו מוזיאון וילה ג'וליה והמוזיאון הלאומי לאמנות מודרנית.

מבט מקרוב על הפארק:
https://www.youtube.com/watch?v=QkvNWGNHLMo
מנזר אבירי מלטה
מנזר אבירי מלטה
#על המנזר של המסדר הריבוני של רומא
מנזר אבירי מלטה ממוקם על גבעת הַאָוֶונְטִין, גבעה שממנה נשקף נוף מרהיב של כל רומא. המנזר הזה הוא מרכז הפעילות של המסדר הריבוני הצבאי של מלטה. יחד עם פאלאצו מלטה נחשב האזור מחוץ לטריטוריה האיטלקית והוא שייך ל"מסדר האבירים של מלטה" - ישות ריבונית לחלוטין.

ממש כמו בסיפור אגדה, יש כאן אטרקציה נהדרת לילדים ולמבוגרים, בדמות חור המנעול שמותר להציץ בו. מדובר בדלת הנעולה שנמצאת בגן ובה פתח הצצה קטן. זהו "החור במנעול הדלת" (il buco nella serratura). דרך החור הזה ניתן לחזות בפלא קטן ומקסים. רואים בו שדרת עצים ארוכה שבמרכזה כיפת הוותיקן - בזיליקת סן פטרוס. מראה הפרספקטיבה הקסום, שיש לו קומפוזיציה מרתקת שכל צלם היה שמח להציג בתצלום שלו, התגלה לפני שנים רבות במקרה.


#על מסדר האבירים של מלטה
מסדר האבירים של מלטה נולד בתקופת מסעי הצלב והשורשים שלו באצולה האירופית. מטרותיו הן פעילות של חסד לנצרכים. המסדר מפעיל בכל העולם בתי חולים, בתי אבות ושירותי אמבולנסים.

כמו הוותיקן, המסדר הייחודי הזה הוא עצמאי מאיטליה וריבוני לגמרי, מעין מדינה בתוך רומא. אמנם זו ישות מדינית שאינה שולטת על שטח משלה, משהו כמו מדינה ללא מדינה, אבל היא רשאית להשתמש בסמלים מדיניים כמו הדפסת בולים משלה, הטבעת מטבעות, הנפקה של דרכונים ואפילו של לוחיות זיהוי למכוניות החברים בה.

הפעילות הציבורית שאינה פוליטית והיא נייטרלית לחלוטין, העניקה למסדר מעמד של משקיף באו"ם ומעל 100 מדינות מקיימות איתו יחסים דיפלומטיים.

המסדר האליטיסטי הזה כולל כ-13 אלף חברים, רובם ככולם נוצרים, עשירים, גברים וּלְבַנִים. להמחשת עוצמתו בְּקֶרֶב האצולה כאן - במנזר של המסדר הוטבל חואן קרלוס, מלך ספרד, על ידי מי שיהפוך בעתיד לאפיפיור פיוס ה-12.

במרכז שלהם פועלת מרפאה, שאינה פרטית והיא מספקת שירותי בריאות בחינם לעניים שידם אינה משגת טיפול בתשלום.

מבט על המנזר ועל הגנים שלצידו:
https://www.youtube.com/watch?v=lH-GFWmephQ
מוזיאון הבלונים
מוזיאון הבלונים
#על מוזיאון הבלונים האהוב של רומא

מוזיאון הבלונים ברומא (Balloon Museum) הוא המוזיאון הראשון שהוקדש לאמנות בלונים ומתנפחים.

מיותר לציין שזה חלל המושך אליו צופים מכל הגילאים, הוא מצטלם נהדר ובניגוד למוזיאונים הרגילים, כאן מותר לגעת במוצגים ואפילו לשחק איתם. אז עם האפשרות לאינטראקציה עם העבודות, המבקרים הצעירים גודשים אותו בהתלהבות.

במוזיאון החדש, הממוקם במחסני אוטובוסים לשעבר ברובע פראטי, ליד הוותיקן ברומא, מציגים את עבודותיהם אמנים מכל רחבי אירופה. הם יוצרים אמנות מקורית וחדשנית, תוך שימוש במאות אלפי בלונים מתכלים, בין השאר כדי לעורר נושאים כמו קיימות ויצירתיות.

בחורף 22 חונך המוזיאון את חלליו בתערוכה האינטראקטיבית "הבה נעוף", Let's fly, שתהיה פתוחה עד ה-1 במאי 2022. התערוכה משלבת צורת אמנות מקורית וחדשנית עם אפשרות לאינטראקציה עם העבודות.

ויש כאן הכל ובחוויה ייחודית. מפסלי ענק מתנפחים ומרהיבים, מוצגי בלונים שהם סוג של מגרש משחקים למבקרים, בריכות כדורים שקשה לדמיין, חדרי בלונים פסיכדליים עם תאורה צבעוניים עזה ומוזיקה תואמת ויצירות אמנות נעות וססגוניות.


#טיפים
הכניסה חינם לילדים עד גיל 3.

פתוח 7 ימים בשבוע.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/fYSfUdtdW9o


ביקור במקום:

https://youtu.be/7i2hOOq0psA


עוד מבט:

https://youtu.be/3beycSe8Y_8


כתבה:

https://youtu.be/waLbCvo9yQQ


החור במנעול הדלת
החור במנעול הדלת
#על חור ההצצה המרגש של הַאָוֶונְטִין
בגן של מנזר אבירי מלטה, שעל גבעת הַאָוֶונְטִין, נמצאת אטרקציה קטנה ומיוחדת. זהו חור מנעול שמותר להציץ בו. הוא קבוע בדלת נעולה, שבה יש פתח הצצה קטן. דרך החור הזה תוכלו לראות מראה מיוחד, של שדרת עצים ארוכה המובילה למרכז שבו ניצבת לה כיפת הוותיקן, בזיליקת סן פטרוס.

מראה הפרספקטיבה הקסום, שיש לו קומפוזיציה מרתקת שכל צלם היה שמח להציג בתצלום שלו, נוצר לפני שנים רבות והתגלה במקרה.

תהנו!

הצצה אל עבר חור המנעול:
https://www.youtube.com/watch?v=ErXrrWz9k8Y
בוקה דלה וריטֶה, פי האמת
#על מכסה הביוב שהפך לאורקל

הסיפור על פסל "פי האמת" הוא מרתק ומסתורי. דמיינו פסל כמעט סתמי, לפחות בעיר כמו רומא, שפסלים עתיקים בה זה עניין שגרתי. אל הפסל הזה מגיעים אלפי תיירים בכל שנה. אבל מה כל כך מיוחד בו, אתם שואלים?

ובכן, על פסל "פי האמת" חרוטים פני אדם, שעל פי האגדה שייכים לאל טריטון, בנו של אל הים פוסידון. מה שמעניין הוא שבמשך מאות שנים הוא היווה מעין "פוליגרף", שאמר לאנשים מי משקר...

האגדה מספרת כי אם תכניסו את כף ידכם אל תוך פיו של ה"בוקה דלה וריטה" ותאמרו משהו, הפסל יידע להבחין בין אמת לשקר. עוד מוסיפה השמועה לספר, כי בימי הביניים הפה הזה שימש ממש כמכונת אמת לבדיקת אמינות דוברים, שבמידה ושיקרו קיבלו נשיכה בידם. במקורות ההיסטוריים ניסו להסביר זאת, בנוהג של כמרים מסוימים להסתיר עקרבים בתוכו, כך ששקרנים יפחדו להכניס את ידיהם פנימה ויודו בשקרים שלהם.

הפסל ממוקם מתחת לכנסיית סנטה מריה שבמרכז רומא. מדובר כנראה בשריד ממזרקה עתיקה שניצבה ברומא במאה הראשונה, אבל זו רק השערה אחת לגבי מהות הפסל. במקביל, ייתכן כי זה בכלל מכסה ביוב רומי ששרד עד ימינו וקיבל מעמד מרשים שכזה. כן, גם לרומאים הייתה מערכת ביוב, כבר בימים ההם...

גם בקולנוע הוזכר הפסל. זה היה בסרט "חופשה ברומא" משנת 1953, בכיכובם של אודרי הפבורן וגרגורי פק. בסרט מספר הגיבור לגיבורה על האמונה הרווחת סביב הפסל. היא מכניסה את ידה לתוך פיו של הפסל ולשמחתה יוצאת בשלום. כאשר הוא מכניס את ידו, כף ידו "נאכלת"... עד שהוא חושף אותה בפני הגיבורה.


הנה הקטע מהסרט המפורסם:

https://www.youtube.com/watch?v=6af1dAc9rXo
ארמון קווירינאלה והכיכר
#על ארמון קווירינאלה
הגעתם אל מעונו הרשמי של נשיא איטליה. הארמון נמצא בכיכר קווירינאלה (Palazzo del Quirinale) הנמצאת על הגבעה הגבוהה ביותר של העיר רומא. הוא נבנה בשנת 1573 על ידי האפיפיור גרגוריוס ה-13 כארמון קיץ עבור האפיפיורים. נערכו בו לא מעט טקסים המכונים קונקלווה (Conclave), טקסי בחירה של אפיפיור חדש בכנסייה הקתולית.

בשנת 1870, כשנכבשה מדינת האפיפיור, הוא הפך למקום המגורים הרשמי של מלכי איטליה. הם אמנם לא התגוררו במקום, אך משרדי בית המלוכה היו כאן. עם ביטול המלוכה בשנת 1948, הארמון הפך למשכן הנשיא.

בימי ראשון תוכלו להיכנס לארמון ולחזות בציורי הקיר של אמן הבארוק פייטרו דה קורטונה (Pietro da Cortona), שנמצאים באחת מגלריות הארמון.

המקום מאובטח על ידי חיילים, שבכל יום בשעה 16:00 מקיימים את טקס החלפת חילופי המשמרות ומצעד צעידה לצליליה של תזמורת צבאית.


#על מוזיאון קווירינאלה
בכיכר קווירינאלה, שעליה ניצב ארמון קווירינאלה, הוקם גם חלל תערוכות גדול, שנקרא סקודרי דל קווירינאלה. מתחם זה מכיל שתי קומות שבהן מוצגות עבודותיהם של אמנים גדולים ומוכרים. בניגוד למוזיאונים וגלריות אחרות, התצוגות כאן מתוכננות במשך שלוש שנים לפני שהן עולות ולכן מתקיימים כאן אירועים מרשימים ומושקעים מאד.

אחת מהתצוגות המדהימות שנערכו כאן הייתה זו של 2006 של אנטונלו דה מסינה (Antonello Da Messina). אחת נוספת הייתה רטרוספקטיבת האביב, שסיקרה את יצירותיו של ג'ובני בליני (Giovanni Bellini).


#כיכר קווירינאלה
הכיכר שבה נמצאים המבנים הללו נקראת כיכר קווירינאלה. ארמון נוסף שנמצא בכיכר הוא פאלאצו דלה קונסולטה (Palazzo della Consulta), שבו שוכן בית המשפט העליון של הרפובליקה האיטלקית.

בפינת הכיכר נמצא חלל תערוכות, סקודרי דל קווירינאלה.

בכיכר ניצבת גם מזרקה גדולה מהמאה ה- 19 ומתוארים בה שני התאומים מאלפי הסוסים מן המיתולוגיה היוונית - קַסְטוֹר ופּוֹלוּקְס. במרכז המזרקה מוצב אובליסק שהובא לכאן מקברו של אוגוסטוס.


#טיפים
שווה להגיע עם הילדים לטקס החלפת המשמרות בארמון הנשיא. הוא מתקיים מדי יום בשעה 15:00. הקדימו מעט להגיע, כדי לתפוס מקום טוב לתצפית.
הקולוסיאום
#על האמפיתיאטרון הגדול בתבל

האמפיתיאטרון העצום הזה, נבנה לפני כמעט 2000 שנה, על ידי שלושה קיסרים רומיים. הוא כלל זירה שמטרתה הייתה לספק לחם ושעשועים לאזרחי העם, או במילים אחרות - להיות זירה לקרבות גלדיאטורים. נערכו בה מופעים שמומנו על ידי אנשים פרטיים, בעיקר על מנת שיוכלו להפגין את עושרם ולשעשע את העם.

בחנו טוב טוב את הקיר החיצוני של האמפיתיארטון המדהים הזה. הוא חלק מאותו מבנה גדול ומפואר שעמד כאן עוד מימי האימפריה הרומית.

המתחם נבחר לאחד משבעת פלאי עולם החדשים.


#שימושים בקולוסיאום
מטרתו הראשונית היה להוות מתחם למלחמות גלדיאטורים, מלחמות בין בעלי חיים ובין בעלי חיים ובני אדם. אלו בעצם היו תוכניות הריאליטי של אותה התקופה - הם נועדו ליצור אהדה בקרב הצופים כלפי השליט ולספק להם בידור בשעות הפנאי. ניתן היה לראות כאן אסירים שנידונו למוות ונצלבו או נשרפו על המוקד. לפעמים אף הוסיפו עלילה והפכו את מעשה ההוצאה להורג לחלק מסיפור מסע של הגיבור הראשי - שסופו הטרגי היה ידוע מראש. הגיבור היה סופר את השניות אחורה בזמן שחיית טרף פראית הייתה רודפת אחריו בזירה וטורפת אותו לעיניי כל. הגלדיאטורים שנאלצו להשתתף בקרבות אלו, היו עבדים או אסירי מלחמה.

עוד מופע בידור שכיח במיוחד היה מופע משחקי הציד. לכאן הוכנסו חיות אקזוטיות מכל רחבי האימפריה שניסו לשרוד את רובי הציד של הציידים שהיו הורגים אותם לשם הבידור. אם דאגתם, אגב, לאלו היושבים בשורה הראשונה - היא הייתה גבוהה כשני מטר מעל הזירה על מנת להבטיח את ביטחונם של היושבים. אלפי גלדיאטורים ויותר ממיליון חיות נהרגו כאן.

מאה הימים הראשונים בהם נחנך המקום היו מלאים במופעים בידוריים מהסוג הזה.

בשנת 404 נערך במקום קרב הגלדיאטורים האחרון, שכן הרומאים כבר לא ראו בעין יפה את הרצח לשם שעשוע בלבד. במאה החמישית והשישית לספירה, בזמן התפרקותה של האימפריה הרומית, תושבי רומא כלל לא זכרו מה הייתה מטרתו המקורית של המבנה העצום הזה. חלק חשבו שזה היה ארמון קיסרי וחלק חשבו שהיה מקדש לאל השמש.


#האדריכלות של הקולוסיאום
המבנה אליפטי, כאשר האורך שלו 189 מטרים, הרוחב 156 מטרים וגובהו כמעט 50 מטרים.

הקולוסיאום, נהוג לומר, היה המבנה הראשון שנבנה בעזרת בטון, המצאה חדשה באותם ימים. כמובן שהוא לא ממש הראשון, אולי הראשון מבין אלו ששרדו את ההרס והשנים ועודם עומדים על תילם.

אתגר לא קטן שעמד בפני האדריכל האלמוני שתכנן את המבנה, היה לאפשר לקהל של חמישים אלף איש להיכנס ולצאת מהמתחם ללא תורים ארוכים ועומס. הוא מצא פתרון פרקטי מצוין - לקולוסיאום נבנו 80 כניסות שהובילו את מערכת מסדרונות מיוחדת שהקיפה את האמפיתיאטרון. בכל קומה היו פתחים שהובילו היישר אל הכיסאות והיציעים.

קשה לפספס את איכויות הבנייה והתכנון בימי האימפריה הרומית, שכן המבנה העצום הזה עדיין עומד כאן גם לאחר 2000 שנה של רעידות אדמה ונזקים מעשה ידי אדם.


#היסטוריית הקולוסיאום
האמפיתיאטרון העצום הזה, נבנה לפני כמעט 2000 שנה בעיר רומא. בנו אותו שלושה קיסרים רומיים משושלת פלביאן. שמו המקורי היה "האמפיתיאטרון הפלאבי", על שם אותה שושלת קיסרים, אך בימי הביניים השתנה השם.

בשנת 72 החלה מלאכת הבנייה של האמפיתיאטרון. הקיסר אספסיאנוס, יוזם הרעיון, לא הספיק לראות את המבנה גמור ונפטר באמצע הדרך, בעוד בנו טיטוס, משלים את המשימה. מפתיע לשמוע כי למרות שבנייתו של הקולוסיאום לקחה פחות מעשר שנים, גם טיטוס לא הצליח להשלימו ומי שחנך את האמפיתיאטרון בשנת 80 לספירה היה אחיו של טיטוס, הקיסר דומיטיאנוס.

הוא נבנה על גבי שרידים מארמון נירון, שהיה השליט השנוא ברומא. מהרגע שעלה השליט לשלטון בשנת 54 לספירה, רבים מהאצילים והסוחרים הסתכסכו איתו כיוון שניסה ללא הרף להשתלט על שטחים חדשים ולבנות לעצמו ארמונות נוספים. כשפרצה בשנת 64 שריפה עצומה ברומא, שהחריבה חלקים שלמים מהעיר, לא מעט סברו שהשליט הוא שאחראי להצתה האיומה. לא רק זה, הם טענו שהוא התענג על הרגע כשניגן בכינור על גג ארמונו בזמן שהאש מתפשטת ברומא כולה.

אז אולי נרון לא היה אחראי באופן ישיר לפרוץ השריפה הגדולה, אך בזכותה הוא הצליח להשתלט על שטח עצום, למעלה ממאה דונמים, באמצע רומא ולבנות בו את הארמון המפואר שלו - ארמון הזהב. אם תהיתם, אגב, מה עלה בגורלו של השליט, אז ארבע שנים לאחר השריפה, התקוממו מולו האזרחים והצבא והוא נאלץ לנוס על נפשו.

הקיסר שהחליף את נרון היה אספסיאנוס. הוא רצה לחזק את אמון העם בממשל והחליט להחזיר את השטח הגדול לאזרחים. על חורבות הארמון הוא הקים את מה שיהיה האמפיתיאטרון הגדול ביותר בעולם. הקולוסיאום.

ממש ליד אותו ארמון נוסטלגי, ניצב פסל מרשים של נרון, ששמו היה קולוסוס (Colossus). מכאן הגיע שמו של המבנה היום - קולוסיאום.


#קהל הקולוסיאום
עם כניסתו למתחם, קיבל הצופה כרטיס כניסה מיוחד: פיסת חרס ועליה מספר היציע והשורה שבה הוא עתיד לשבת. המקומות היו שמורים מראש ושיקפו את המבנה ההיררכי של החברה הרומית.

כאמור, המושבים הנמוכים ביותר, שהיו גם הקרובים ביותר לזירה היו שמורים לאנשים מכובדים ובעלי מעמד גבוה - סנאטורים, אישים מכובדים, הקיסר ופמלייתו. מעליהם ישבו החיילים והסוחרים העשירים. ככל שהשורות עולות, כך מעמד האוכלוסייה ירד, שכן ישבו בהן האזרחים הפשוטים. רחוק מאד מהזירה, במקומות שאפילו לא ניתן לשבת בהם אלא רק לעמוד - עמדו הנשים והעבדים, שהיו שני המעמדות הנמוכים ביותר בחברה הרומית. תוסיפו לזה את הקברנים ושחקני התיאטרון שלא הורשו להיכנס למתחם בלבד ותבינו כי באותה התקופה המעמדות תפסו חלק מרכזי בסביבה.


#טיפים
אם אתם מאוהבי הזריחות, בואו לכאן באחת מהן בעיר. המראה בלתי נתפס והתמונות מיליון דולר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/B4GvcCWzZZg


ביקור במקום:

https://youtu.be/hxpBPStoIZ8
מזרקת טרווי
#על מזרקת טרווי או פונטנה די טרווי

הגדולה והנוסטלגית במזרקות אירופה היא מזרקת טרווי (La Fontana di Trevi), פונטנה די טרווי. לא משנה באיזו שעה תגיעו לכאן, בשעות הבוקר המוארות או באמצע הלילה - תיירים רבים יסתובבו ויטיילו כאן. בשעות הלילה, אגב, אורות מרהיבים יאירו את כל האזור ואת המזרקה בפרט. מחזה יפה ששווה להגיע בשבילו שוב...

במזרקה תראו את נפטון, אל הים, רכוב על מרכבה בצורת צֶדֶף. הפסל שלו ממוקם במרכז המזרקה בתוך גומחה. מצידיו של נפטון תראו את היצוריים הימיים שעוזרים לו "לאלף את המים". משני צידיו של נפטון תראו שתי גומחות נוספות, באחת מהן פסל של אל השפע ובשנייה אל הבריאות.

המזרקה נבנתה על ידי הארכיטקט ניקולא סָלְבי (Nicola Salvi) ועוצבה על ידי מספר אומנים מבית הספר של ברניני. השם שלה ניתן לה כי היא שוכנת בשכונה "טרווי" (צירוף המילים Tre vie), המציינות כי כאן נפגשות שלוש מהדרכים הראשיות של העיר רומא כולה. התיירים נתנו לה את הכינוי "מזרקת המשאלות".

יש לא מעט מנהגים מוזרים הקשורים במזרקה הזו, המוכר ביניהם הוא השלכת מטבעות בידי התיירים, שיבטיחו את הגשמת משאלותיהם. השמועה אומרת שאותן המשאלות יתגשמו גם על ידי שתיית המים של המזרקה, אם כי אנחנו לחלוטין לא ממליצים על כך.


#ההיסטוריה של המזרקה
כאן הייתה הנקודה שבה הסתיימה אחת מתעלות המים שהובילו לרומא את המים שלה (ממרחק של 20 קילומטרים מרומא), שנבנתה בשנת 19 לפנה"ס. אמת המים הזו נקראה "מי הבתולה", על שמה של הבתולה הצעירה טרווי שהראתה לחיילים הרומיים את המעיין.

אגב, בניית מזרקות בנקודה שבה הסתיימו האַקְוֶדוּקְטִים (אמות המים) היה מנהג מוכר וידוע של הרומאים. בשנת 1453 התווספה גם הבריכה למזרקה, על ידי האפיפיור ניקולאס החמישי.

כמעט כ-200 שנה מאוחר יותר, בשנת 1629, הזמין האפיפיור אורבנוס השמיני מג'ובאני לורנצו בֶּרְנִינִי (Giovanni Lorenzo Bernini), גדול אדריכלי הבארוק, תכנון לשיפור ושדרוג המזרקה והבריכה, שכן הוא רצה שהיא תהיה מפוארת יותר. בסופו של דבר, לא יצאה תוכניתו לפועל אך היא סיפקה השראה לתוכניות העתיד.

ואכן, כ-100 שנים מאוחר יותר, יזם האפיפיור קלמנס שיפוץ מסיבי של המזרקה על ידי האדריכל ניקולא סָלְבי (Nicola Salvi). העבודות החלו בשנת 1732 והסתיימו ב-1762, אחרי שמתו כבר השניים - גם האפיפיור וגם האדריכל...


#השלכת המטבעות למזרקה
האגדה מספרת שהשלכת מטבע לתוך המזרקה תבטיח את חזרתו של מי שהשליך אותם אל רומא שוב. היא גם מבטיחה את הגשמת משאלותיהם של משליכי המטבעות. אתם בטח שואלים את עצמכם מאיפה הגיעה האגדה המוזרה הזו. ובכן, המקור הוא ככל הידוע מספר שכתב ג'ון הרמס סקונדרי בשנת 1952 ושנקרא "מטבעות במזרקה". בספר מסופר על שלוש דמויות שזורקות לתוך המזרקה מטבעות ולאחר מכן מוצאות עצמן בסיטואציות רומנטיות חיוביות יותר או פחות. זה מה שהביא בין היתר לשמועה שהשלכת שלושה מטבעות למזרקה תבטיח נישואים - או גירושים.

מדי לילה נגרפים, על פי ההערכות, מרצפת המזרקה כשלושת אלפים יורו. זאת למרות שערך המטבעות לא גבוה, אלא הכמות שלהם. המטבעות הללו נאספים על ידי עיריית רומא. העירייה עצמה משתמשת בהם למימון סופרמרקט המספק מוצרים בחינם לנזקקים.

ואגב, אל תנסו לדלות מטבעות מכאן. מדי פעם עוצרת המשטרה של רומא אנשים פרטיים שמנסים לדלות מטבעות מרצפת הבריכה.


#המזרקה בקולנוע
בסרט "לה דולצ'ה ויטה" של פליני מ-1960 נכנסת השחקנית היפה אניטה אקברג למימי המזרקה בלילה ומביאה את מרצ'לו מאסטרויאני לרחוץ איתה. זו סצנה רומנטית ואף חושנית ובלתי נשכחת.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/R0Yuxe349GM
פורנו קמפו די פיורי
#על הפיצריה המומלצת של השוק המומלץ

בקצה של שוק קמפו די פיורי נמצאת פיצריה מהסוג שחובבי הפיצות זוכרים שנים. פורנו קמפו די פיורי (Forno Campo de Fiori) מכינה פיצות מעולות עם אוסף מגוון של תוספות.

יש כאן מגוון של ארבע סוגי גבינות, נקניקים, כמעט כל ירק שאפשר לשים על פיצה, בצלים, פלפלים, עגבניות ופרחי קישוא ועוד.

הפיצות הריחניות והפריכות נהדרות והמחיר משעשע במונחים של ההנאה שתזכו לה. בתיאבון!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/OStb8ac3KSE


בלוגרים:

https://youtu.be/MXxySZiPSIs
לאגו דל אור
#על האגם בפארק עם שיט הברבורים לילדים

האגם המקסים לאגו דל אור (Laghetto Eru), או אגמון ארו, שנמצא ב"לה בקריה", הוא פינה מקסימה ושלווה ברומא.

אפשר לשוט באגם על ברבורי ענק שאפשר לשכור לפרקי זמן של חצי שעה ויותר.

אגם לה בקריה הוא הפינה המהנה לבלות בה ביןם שמש עם קפה ביד או קוקטייל טוב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kpMaYBjsZvo


ביקור במקום:

https://youtu.be/peY9nh28MyQ


בלילה:

https://youtu.be/XFwwYfEKrDY


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.