» «
סיורי חוויה
סיור גבעת גֵּלֶרְט והמרחצאות
#סיור על גבעת גלרט ורחצה במרחצאות הפאר של בודפשט

הסיור מתחיל מגבעת גלרט שצופה אל כל בודפשט.

כדאי להביא אתכם בגד ים ומגבת, כי היום תפגשו במרחצאות הידועות של בודפשט!

נתחיל? אתם על גבעת גלרט? - אז היכנסו לתגית "סיור גלרט" והתחילו את הטיול במקום.
הסיטדלה
הסִיטַדֵלָה
#על המצודה עם התצפית המרשימה על בודפשט

מצודת הסִיטַדֵלָה (Citadella) היא מבצר מרשים, שהוקם במאה ה-19 על גבעה החולשת על העיר. הסיטדלה נבנתה על ידי הקיסר האוסטרי, לאחר מלחמת העצמאות ההונגרית. היא נוצרה כדי לחזק את שליטתו של הקיסר ושליטת בית הבסבורג, בתושבי העיר בודפשט, לאחר שמרדו באימפריה ובו.

אם לומר את האמת, הסיטדלה עצמה אינה מרתקת במיוחד. מדובר במקום שהוא מרשים יותר בצילומים הפנורמיים שאפשר לצלם ממנו - אל העיר, אל הדנובה ואל שאר מה שמסביב.

רוצים רומנטיקה? - הגיעו לכאן בלילה, או לעת שקיעה, ותזכו למראה רומנטי ויפה של העיר בדמדומי היום ובנצנוציה בחשיכה.

בסמוך לסיטדלה, אגב, תוכלו לראות את אנדרטת החירות המפורסמת, שהוקמה על ידי הקומוניסטים כהוקרה לחיילים הסובייטים, משחררי הונגריה מהשלטון הנאצי. גשו אליה - היא יפה להפליא ומוארת בלילה היטב.


ביקור במקום:

https://youtu.be/qChrghXbCtA


ותמונות מהקיץ:

https://youtu.be/bsKOSoBpqkM
פארק הפסלים
פארק הפסלים
#על הפארק עם הפסלים הקומוניסטיים

אחד המקומות המרוחקים מבודפשט של היום הוא פארק הפסלים (Memento Park) של העיר. בפארק הזה הניחו את הפסלים שבעבר היו ממוקמים במקומות החשובים ביותר בעיר והיום איש לא רוצה אותם בסביבתו.

מדובר בפסלים שהללו את המשטר הקומוניסטי בהונגריה וקידמו רעיונות סוציאליסטיים. בעידן הקומוניסטי הם היו פזורים בכל מקום. בסגנון של פיסול סוציאליסטי ריאליסטי ואופייני הם הזכירו ללא הפסקה את שכל כך הרבה הונגרים היו שמחים לשכוח. היו שם פסלי ענק של המנהיגים הקומוניסטיים כמו לנין וסטלין, היו דמויותיהם של ממציאי הסוציאליזם מרקס ואנגלס, חיילי הצבא הסובייטי, שהצילו את העולם מציפורניו של היטלר ואיכרים ופועלים מהפרולטריון, שנראו תמיד יפים, נמרצים וחזקים להפליא.

כל אלה הורחקו, עם נפילת הקומוניזם, מהכיכרות ומגני הערים. רבים מהם נותצו לרסיסים, בידי מי שעד אז סבלו מנחת ידו של המשטר הצבוע. זה היה משטר שכפה חיים סוציאליסטיים על הפרט, אבל הוא עצמו נהנה ממנעמי השלטון ומפינוקי העולם הגדול והקפיטליסטי.

"רחוק מהעין רחוק מהלב" - אומרים חכמים על מרחק וקירבה. אולי לכן, אותם פסלים ששרדו את קריסת הקומוניזם, הועברו לפארק מיוחד בקצה העיר, פארק שנקרא "פארק הזיכרון לעידן הקומוניסטי".

באופן רשמי, הפארק הזה נפתח ב-1993 ובו 42 פסלים. הריכוז שלהם ודאי יכול להחזיר כמה מהחששות של המבקרים כאן, אבל האמת היא שהאושר על פניהם של ניצולי הקומוניזם, כמעט וצועק לשמיים. כמה טוב להיות חופשי!


ביקור במקום:

https://youtu.be/6NYW6pHtyRM


כך הוא נוצר:

https://youtu.be/qOU9ctbH1-Y
טירת בודה
טירת בּוּדָה
#על הטירה הגדולה שנבנתה על הגבעה

בּוּדָה היא עיירה על גבעה, שנשארה ונראית כמו שנראתה בימי הביניים. באותה תקופה נבנו ערים כמוה עם חומות הגנה, כנגד כובשים. ואכן, טירת בודה (Buda Castle) היא טירה יפה ומוגנת חומה, בגובה של כ-50 מטרים מעל לנהר הדנובה. היא ממוקמת על הגבעה ממנה נוסדה למעשה בודפשט, ממערב לנהר. יש למיקום של הטירה סיבה טובה - הגנה בפני כובשים.

ההיסטוריה של הטירה מתחילה במאה ה-13, כששבטים מונגוליים כבשו את הונגריה והרסו את פשט, שהייתה בנויה בצד השני של הדנובה, עד היסוד. בתחילה נבנה כאן צינוק, על ידי המלך בלה, ובהמשך נבנה הארמון כולו.

לתצפית מדהימה על כל העיר, בואו לבקר במתחם הטירה גם ביום וגם בלילה. נקודת התצפית המומלצת כאן היא ללא ספק מבצר הדייגים (Halaszbastya) שליד כנסיית סנט מטיאש (Matyas Templom) - שני אתרי חובה לביקור על הגבעה.

באזור הטירה יש לא מעט מבנים מעניינים נוספים, כולל מוזיאונים, ביניהם המוזיאון להיסטוריה צבאית, המוזיאון לתולדות המוזיקה והמוזיאון למסחר. בארמון המלך תוכלו לראות גם את הגלריה הלאומית והמוזיאון לתולדות העיר. תוכלו גם לבקר במערכת מערות תת-קרקעיות וקבר הפחה התורכי עבד רחמן עלי. עוד אתרים מעניינים הם תיאטרון המצודה המשוחזר ופסל הנשר, ה-Turul Statue, מגינה האגדי של הונגריה.


#טיפים
אל הטירה ניתן לעלות גם במדרגות וגם בפוניקולר, הרכבת שמעלה את הנוסעים אל ראש הגבעה - יקרה יותר אבל חוויה נחמדה.

אם אתם מתעניינים בהיסטוריה של בודפשט, היכנסו אל המוזיאון ההיסטורי שבמצודה.


ביקור ברחבי הטירה:

https://youtu.be/FbvsWnAUfIc

בודה

פארק ורושליגט
פארק וָרוֹשְׁלִיגֶט, הפארק העירוני
#על הפארק העירוני של בודפשט

פארק וָרוֹשְׁלִיגֶט (Varosliget City Park), היפה והמושקע מאד, הוא הפארק העירוני הגדול של העיר בודפשט. יש בו שפע צמחייה והאווירה בו פסטורלית.

בפארק יש אטרקציות רבות, ביניהן האגם המלאכותי, גן החיות של בודפשט, מרחצאות סצ'ניי הפופולריים, כיכר הגיבורים שבכניסה לפארק, קרקס בודפשט שבפארק, טירת ויידהוניאד (Vajdahunyad) היפהפייה, גן בוטני, מוזיאון התחבורה, ושוק פשפשים שפתוח בסופי שבוע.

הפארק הוא אחד המקומות המומלצים לביקור בסופי שבוע קיציים ואביביים. לרוב מתקיימים בו בסופי השבוע כאלו ירידים נעימים ואווירת הפסטיבל שורה בכל. גם בחורף הפארק הוא מקום נעים לבילוי, במיוחד כשיוצרים כאן בכל חורף משטח החלקה על הקרח, מתחת לטירת ויידהוניאד.


ביקור במקום:

https://youtu.be/MPHG7RT4cmI


ועוד מעט ממנו:

https://youtu.be/C0IT12klz78
אנדרטת גלרט
אנדרטת גֵּלֶרְט
#על האנדרטה של גלרט
אנחנו יודעים. אתם רואים למולכם אנדרטה מרשימה, פסל של אדם שמניף בידו צלב. זהו פסלו של גֵּלֶרְט הקדוש (Gellért Hegy), הקדוש של העיר בודפשט. הפסל, שניצב בגובה של 140 מטר מעל פני הים ומוקף בקשת עמודים דקורטיביים, מנציח את גלרט שמת בעיר, בעת שניסה לנצר את עובדי האלילים של העיר הצעירה.

הפסל והאנדרטה המרשימים הללו, הוקמו בתחילת המאה ה-20 על ידי הפסל יאנקוביץ. הוא פיסל את דמותו של גלרט כאיש נמרץ והעניק לה מידה רבה של החלטיות ונחישות, שכן הוא נראה מנופף בצלב לעבר תושבי העיר, כמוכיח אותם.


#סיפורו של גלרט הקדוש
גלרט היה מי שהפיץ בבודה את הנצרות במאה ה-11. על פי המסורת הנוצרית, מת גלרט הקדוש מות קדושים. זה קרה כשעובדי האלילים, שאותם ניסה לשכנע להתנצר, דחפו אותו לתוך חבית וגלגלו אותו בחבית במורד הגבעה, היישר אל מי הדנובה.

חשוב להבין - אלו לא היו סתם עובדי אלילים שהתנגדו אז לנצרות. מדובר ב"כרוניקונים". הם היו חסידי הפגאניות, עבודת האלילים, שהייתה עדיין מקובלת באזורים רבים באירופה של ימי הביניים. הכרוניקונים לא רק התנגדו להתנצר אלא הרגו ושדדו לא מעט כנסיות ומנזרים בהונגריה של אותם ימים. את הכמרים הם לא פעם שרפו חיים, ביחד עם הכנסיות העולות באש. בראש המרד הפאגאני שהרג את גלר, עמד אז אציל בשם ואטי.

הגרסאות מגוונות. אגדה אחת מספרת שהם דחפו אותו במורד, בתוך חבית ממוסמרת. גרסה אחרת מדברת על עגלה בעלת שני גלגלים שדורדרה במורד ההר, עם גלרט המסכן בתוכה. יש המספרים עוד שגלרט לא מת בגלגול למטה וכשהגיע לתחתית ההר, הסתער עליו ההמון הפאגאני ועשה בו לינץ', באבנים ובכידונים. כך או כך, מדובר על מוות אכזרי, למי שעתיד להפוך לקדוש של העיר ולאחת הדמויות הנוצריות החשובות בהיסטוריה של הונגריה.

גופתו של גלרט הוכנסה אז לסַרְקוֹפָג, שהוצב בקתדרלת מרים הבתולה בעיר. יש סיפורים על האבן שלפי האגדה, באמצעותה הונחתה עליו המכה הסופית, שנשמרה בקתדרלה בעיר צ'נאד, אך הקתדרלה עצמה נהרסה על ידי המונגולים בהמשך ההיסטוריה.
גבעת גלרט
גבעת גֵּלֶרְט
#על הגבעה שמעל בודפשט

גבעת גֵּלֶרְט (Gellért Hegy) היא גבעה נישאת, מעל אזור הטירה והעיר בודפשט ומאפשרת תצפית מצוינת על העיר כולה. הגבעה, שבולטת לעיני כל, ביום ובלילה, נמצאת בבודה, בגובה 235 מטר מעל הנהר. היא קרויה על שם הבישוף גלרט, מי שהפיץ את הנצרות בהונגריה במאה ה-11 ומת מות קדושים.

הגבעה הירוקה מזוהה בזכות אנדרטת השחרור המרשימה שבראשה ומהווה נקודת תצפית נפלאה על העיר כולה. שימו לב כמה יפה מכאן נהר הדנובה. רְאו גם את הגשרים הגדולים שמחברים בין צדדיו. הביטו אל מורדות הגבעה, המכוסים בעצי יער המשתרעים עד לתחתית. אגב, המראה בלילה הוא לא פחות מרהיב!

מכיוון העיר, אגב, רואים היטב ובכל שעה, את פסלו של גלרט, שניצב על צלע הגבעה הפונה אל העיר. בפסל נראה גלרט, כשהוא מנופף בצלב אל תושבי העיר ומסביבו קשת של עמודים. המעיין הטבעי שנובע מההר והופך למפל מים הנופלים אל מול הפסל, רק מגדיל את הרושם.

עוד על הגבעה נמצאת הסיטדלה, שהיא מצודה נמוכה שבנו הקיסרים מבית האבסבורג האוסטרי, בכדי לחזק את השליטה שלהם בתושבי העיר, לאחר מלחמת העצמאות ההונגרית (1848-1849).


ביקור במקום:

https://youtu.be/IXN_RMkWIUM?t=20s
טירת ויידהוניאד
טירת וָיידַהוּנְיָאד
#על הטירה שבפארק העירוני

טירת וָיידַהוּנְיָאד (Vajdahunyad) היא טירה יפה שנמצאת בפארק העירוני של בודפשט, פארק וָרוֹשלִיגֶט (Varosliget City Park). כיום היא מארחת את מוזיאון החקלאות של הונגריה.

למעשה הטירה היפהפייה היא מוזיאון אדריכלי פתוח, תרגיל אדריכלי שיצר האדריכל איגנאץ אלפאר, בשנת 1896. בטירה האקלקטית, נאספו 21 מבנים שונים, הלקוחים מאזורים שונים ומייצגים תקופות וסגנונות שונים שאופייניים למבנים בהונגריה - מהאדריכלות הרומנסקית, דרך האדריכלות הגותית וזו של הרנסאנס-בארוק.

אבל דומה שהסיבה העיקרית שהטירה הזו מוכרת ואהובה בבודפשט, היא בשל העובדה שבכל חורף הופכים מי האגם המלאכותי שלידה למשטח החלקה על הקרח. אז מגיעים תושבי בודפשט בהמוניהם, להחליק ולבלות כאן ביחד, זמן איכות משפחתי או עם חברים, במשטח ההחלקה החינמי.

לצורך זה גם קיים בסמוך מועדון החלקה על קרח, מבנה בהיר שתכנן האדריכל אדן לכנר (Lechner Ödön). זהו מבנה מאורך, עם חלונות זכוכית ומסגרות ברזל.

בחצר הטירה ומסביבה מצוי גן פסלים, עם פסליהם של גדולי עולם וגדולי הונגריה. אבל המעניין שאל מול דמויות כמו וושינגטון וצ'רצ'יל, הפסל המוכר והאהוב ביותר כאן הוא דווקא זה "גאלוס אנונימוס" - פקיד שזהותו לא ידועה והוא מפוסל כדמות עוטה ברדס ללא פנים. מדובר בפקיד מחצרו של מלך הונגריה, בלה השלישי, שכתב את תולדות תקופתו, אחת מהחשובות בהיסטוריה של הונגריה. כך מפרגנים בהונגריה גם לפקידים האנונימיים שעושים את עבודתם נאמנה.


ביקור בטירה היפהפייה:

https://youtu.be/wzXnYgLkb2I


באוויר:

https://youtu.be/A-4Tc_LbH-0


ובחורף:

https://youtu.be/JlyMDdfxN0U


כנסיית מטיאש
כנסיית מַתִיאַש
#על הכנסייה היפה שעל גבעת המצודה


כנסיית מַתִיאַש (Matyas Templom) נושאת את שמו של המלך מטיאש, שהתחתן במקום עם בחירת ליבו, המלכה ביאטריס. קודם לכן היא נקראה “כנסיית גבירתנו”.

הכנסייה נבנתה במאה ה-15 על חורבות כנסייה קדומה, שנבנתה כאן במאה ה-13. לכאן הגיע המלך שרל רובר מבית אנז'ו, אחרי הכתרתו הרשמית בסקשפהרבר והוכתר בטקס נוסף, דתי.

כנסיית מתיאש, נבנתה במאה ה-13, אך מה שאנו רואים היום הוא ברובו שיחזורים מהמאה ה-19. אז גם נבנתה הכנסייה בסגנון הניאו-גותי שאנו רואים היום. בחלל הכנסייה המרהיב מוצגים חלונות צבעוניים נהדרים, ויטראז'ים. כמקובל בכנסיות כאלה, מתארים הוויטראז'ים המרהיבים מהמאה ה-19 אירועים מחיי הקדושים הנוצריים.

אם תביטו מימין לאפסיס, תראו מדרגות המובילות אל מוזיאון הכנסייה. כאן מוצגים חפצי קודש, איקונות נוצריות ורמז לאוצרות העבר של מלכי הונגריה.

יש כאן גם שיחזור של קריפטה מימי הביניים, שבו שרידי קברים עתיקים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/NKaob1-BgGY
כיכר הגיבורים
#על כיכר הגיבורים


כיכר הגיבורים (Hősök tere) המרהיבה, היא כיכר שנמצאת בסופו של רחוב אנדראשי הידוע שבלב פּשְט, צידה המזרחי, המישורי של העיר.

למעשה משמשת הכיכר ככניסה ל-City Park, הפארק העירוני של בודפשט. במרכז הכיכר ניצבת אנדרטת המילניום, אנדרטת 1000 השנים, הבנויה בחצי גורן. הקמת האנדרטה החלה בשנת 1896, לציון כיבוש הונגריה בידי המדיארים - עם ששורשיו בהרי אוּרָל ובמערב סיביר. המדיארים נדדו לכאן במאות ה-8-9 והתיישבו באזור הונגריה של ימינו. הם מהווים את רוב תושבי הונגריה של ימינו.

במרכז האנדרטה ניצב עמוד שיש לבן בגובה של 36 מטרים, שבראשו פסל של גבריאל, סמל הנצרות הקתולית, כשהוא אוחז בידו את הכתר הקדוש וצלב גדול, כמו שמספרת האגדה שעשה מלך הונגריה, אישטוואן הקדוש, בשנתו.

משני צידיו של עמוד השיש ניצבים פסלים של שבע דמויות מרכזיות בהיסטוריה ההונגרית. אלו מנהיגי השבטים המאדיארים שכבשו את הונגריה. בשני האגפִּים של האנדרטה מסופר סיפורה של הונגרים באותן 1000 השנים האחרונות, באמצעות תבליטים ופסלים שונים.

גם בימינו מתקיימים בכיכר, שמהווה את אחד ממקומות המפגש המרכזיים בעיר, הפגנות ואספות-עם רבות משתתפים, כמו גם טקסים רשמיים של המדינה.

בנוסף למרכיב ההיסטורי, יש בכיכר הגיבורים עוד 2 מרכיבים משמעותיים: גלריית האמנות, שהוקמה כאן בשנת 1896 והמוזיאון לאמנות יפה שצורף לכיכר ב-1906. אנדרטת המילניום היא המחברת בין שניהם.


מבט לילי מקרוב:

https://youtu.be/WKg9Epy-1-0
מלון הילטון העתיק
#על המלון ששילב שרידים היסטוריים במבנה המודרני


בכיכר אנדראש הס (Hesz Andras ter) תוכלו לראות את מלון הילטון בודפשט, שנבנה על חורבות של מנזר דומיניקני בגבעת המבצר של בודה.

האדריכלות של המבנה משלבת בצורה מיוחדת בין בנייה מודרנית וחדשנית ובין השרידים העתיקים של המנזר הקדום, שבמקום לסלק ולהסתיר אותם, דווקא שולבו בה על ידי האדריכלים כל כך יפה.

בדיעבד, השילוב בין עתיק למודרני הוא כל כך מוצלח, שהמלון הפך לאתר תיירות בפני עצמו. תיירים רבים, שאינם מתארחים במלון ואף אינם מגיעים להמר בקזינו המצליח שלו, מגיעים אליו בכדי לחזות בפלאי האדריכלות החכמה והמכבדת של המבנה, שמערבת כה טוב חדש וישן.


ביקור במקום:

https://youtu.be/_VuI4pipHX8
אנדרטת החירות
#על האנדרטה המרשימה שבראש גבעת גלרט

אנדרטת השחרור, או אנדרטת החירות (Szabadság-Szobor), היא אנדרטה מרשימה במיוחד, שמציגה למרחקים אישה ברוח, הנושאת ענף של עץ דקל. פסל האישה, המתנשא לגובה 30 מטרים, מנציח את זכר החללים הרוסיים ממלחמת העולם השנייה, אותם חיילים שנלחמו וכבשו את בודפשט מידי הנאצים. הוא תוכנן על ידי זיגמונד קיספלודי שטרובל (Zsigmond Kisfaludi Strobl) והוצב כאן ב-1947 על ידי שלטונות ברית המועצות.

לאחר קריסת השלטון הקומוניסטי בהונגריה, היה דיון ציבורי האם להסיר את האנדרטה, שהזכירה לרבים כאן את הדיכוי הסובייטי, או להשאירה. ההחלטה הסופית הייתה להשאיר את הפסל הגדול של האישה הגדולה האוחזת בעלה של דקל, אך להסיר את פסל החייל הסובייטי, שניצב בבסיס האנדרטה ולמחוק את כל האמירות שהוקדשו לצבא הסובייטי. במקומן העדיפו ההונגרים לכתוב דברי תודה כלליים ל"כל מי שהקריב את חייו לעצמאותה, חרותה ושגשוגה של הונגריה".

היסטורית, אגב, מי שתכנן להקים את האנדרטה, עוד לפני 1947, היה האדמירל הורתי, השליט של הונגריה באותה תקופה, אבל בסוף היו אלה דווקא הסובייטים שבנו אותה.


ראו איך היא משתלבת בעיר בודפשט:

https://youtu.be/7hB4ef4wcG8


ומבט מהאוויר על המתחם שמסביבה:

https://youtu.be/FBFGnhetksM
כיכר אדם קלארק
#על הכיכר שממנה מודדים את המרחקים בהונגריה

כמו שמכיכר הנוטרדם בפריז מודדים את המרחקים לכל נקודה בצרפת, מכיכר אדם קלארק (Clark Ádám tér), שבה אתם נמצאים בבודפשט, מודדים בהונגריה את המרחקים לכל מקום במדינה.

שימו לב לאבן בצורת הספרה אפס, שניצבת בכיכר. האבן הזו משמשת כנקודה הרשמית, שממנה נמדדים כל המרחקים כאן - מבודפשט לכל מקום בהונגריה ובאירופה.


#מיהו אדאם קלארק?
אדם קלארק היה המהנדס הבריטי שבנה את גשר השלשלאות הסמוך ואת המנהרה שמתחת לגבעת בודה, היא גבעת הטירה.

מכיכר אדם קלארק עולים ברכבת המדרון אל גבעת בודה, היא גבעת המצודה, שבה שוכן ארמון המלך. הרכבת הזו שנקראת "פוניקולר" נקראת כאן "בּוּדַאוָוארִי סִיקְלוֹ" (Budavari Siklo). באמצעותה אפשר לעלות ולרדת את 260 המטרים אל הגבעה בקלות, במקום במדרגות. לא רוצים קרונית חשמלית? - תוכלו גם לתפוס אוטובוס מספר 26 למרומי הגבעה.


ביקור לא הכי סימפטי בכיכר:

https://youtu.be/q-Lap0tu-zA
רכבת המדרון
#על הפוניקולר של בודפשט


רכבת המדרון מעלה אנשים במעלה המדרון אל מקומות גבוהים ומורידה מהם למטה. הרכבת הזו, שנקראת במקומות רבים "פוּנִיקוּלָר", נקראת כאן "בּוּדַאוָוארִי סִיקְלוֹ" (Budavari Siklo). החלק החביב בה הוא שתוך כדי העליה והירידה אל הגבעה, היא מאפשרת לכם הצצה לנוף עוצר הנשימה שמסביב.

במקרה של בודפשט מעלה הפוניקולר הזה בדרך כלל תיירים, מכיכר אדם קלארק אל ארמון המלך, שעל גבעת המצודה (Budai várnegyed).

יש כמובן אפשרות לעלות אל הטירה שבראש הגבעה במדרגות, אבל מרבית התיירים מעדיפים את האופציה המעט יותר יקרה של העלייה בפוּנִיקוּלָר.


ביקור במקום:

https://youtu.be/CL8STGVddsc
מצודת הדייגים
#על המצודה שלא הגנה על דבר

באסטיון הדייגים, או מצודת הדייגים (Halaszbastya) הוא סוג של אנדרטה רומנטית לגילדת הדייגים שבה 7 צריחים שמסמלים את שבעת השבטים שמהם נולד העם ההונגרי. זהו מבנה מקושט ואפילו מעט "קִיטְשִי", שבשיטוט בתוכו תגלו לא מעט הפתעות, מדרגות ופינות משעשעות.

המבנה המיוחד הוקם בסוף המאה ה-19 לכבוד חגיגות האלף ליישוב העיר הגדולה. מכאן אפשר להשקיף על העיר ועל הנהר ולראות את כנסיית סטפן הקדוש, הפרלמנט היפהפה, האי מרגרט והגשר התלוי.

למעשה, המצודה נבנתה ללא כוונות הגנתיות של ממש ונראה שהיא נועדה בעיקר ליופי. שבעה הצריחים שלה מסמלים את שבעת השבטים שהתיישבו כאן לראשונה, לפני יותר מ-1000 שנים.

האדריכלות של המבנה המרהיב הזה היא שילוב מרתק בין סגנון ניאו-רומי לסגנון הניאו-גותי. רואים זאת לפי העירוב של צריחים גבוהים, עם חלונות גדולים, שמכניסים אור רב לתוך המבנה, חלונות מקושתים ועוד.

יש אי בהירות מסוימת לגבי מקור שמה של מצודת הדייגים. סברה אחת גורסת שהשם ניתן לה משוק דגים, שהתקיים באזור בעבר הרחוק. סברה אחרת קושרת את השם למסורת מקומית שמספרת שבימי הביניים הגנו על צד זה של הגבעה אנשי גילדת הדייגים המקומית.


#למה המצודה הזו טובה?
התשובה לשאלה הזו היא כמובן סמלית, שכן המצודה הזו הוקמה לקראת החגיגות של העיר, בסוף המאה ה-19. אבל בשבילכם המצודה הזו היא התצפית ונקודת הצילום הנפלאה ביותר על העיר בודפשט.

מהקומה השנייה של המצודה ניתן לצלם בנוחות והמראה נהדר. הכניסה לשם בתשלום. אם אתם רוצים סתם צילום נחמד ולא מעוניינים לעלות, אז תפסו פינה קטנה ליד הקומה התחתונה, שבה נמצאת המסעדה שבמקום.


#טיפים
היזהרו בסביבה מכייסים ומנוכלים שנוטים להסתובב באזור.

ליד המסעדות ובתי הקפה שכאן, יש כמה חנויות מזכרות. הן יקרות משמעותית מחנויות המזכרות שבעיר.


ביקור במקום:

https://youtu.be/TAC5zQ-9mFg?t=19s
בית הכנסת הגדול ברחוב דוהאן
#על בית הכנסת הגדול של בודפשט

"בית הכנסת דוהאני", או בית הכנסת הגדול שברחוב דוהני (Dohány utca Synagoga), נבנה בשנת 1859. זהו ללא ספק, האתר הבולט והחשוב ביותר ברובע היהודי שבעיר.

ה"טבק-שול", כמו שמכנים אותו לא פעם, הוא בית הכנסת הגדול ביותר באירופה. למה טבק, אתם שואלים? - ובכן "דוהני" פירושו בהונגרית "טבק". בשלוש קומותיו הוא מאפשר תפילה לכ-3,000 מתפללים. מעניין בו הניגוד שבין עיצוב המבנה, שכולל מאפיינים איסלאמיים, ובין מה שהוכנס לתוכו, שכלל מאפיינים נוצריים וכנסייתיים, כמו עוגב, במה בחזית ועוד.

בנוסף להיותו בית כנסת פעיל, בית הכנסת משמש גם אתר הנצחה ל-565,000 יהודי הונגריה שנספו בשואה. בימי הכיבוש הנאצי נכלל בית הכנסת, בתחומי הגטו היהודי והוא הפך למקום ריכוז ומעצר המוני ליהודים.

מבנה בית הכנסת כולל גם את המוזיאון היהודי של בודפשט וגם את קברי רבים מהיהודים של הרובע. יש בו גם אנדרטה ולוחות זיכרון לזכר יהודי הונגריה, שנהרגו במלחמת העולם הראשונה ואלו שנרצחו בשואה, בידי הנאצים.

הכניסה לבית הכנסת היא בתשלום, שנועד לתחזוקת המקום.


#אדריכלות מבנה בית הכנסת
בית הכנסת תוכנן בסגנון מורי, איסלאמי צפון אפריקאי, המאופיין בקשתות ועיטורים החוזרים על עצמם. הסגנון כאן מערב אלמנטים גותיים עם מאפיינים איסלאמיים מגוונים.

האדריכל לודוויג פורסטר הציב בחזית המבנה שני מגדלים שגובהם 43 מטרים. בראש המגדלים הציב כיפות דמויות בצל. במרכז החזית פער האדריכל חלון בצורה של פרח גדול ולידו חלונות מקושתים.

המאפיינים האיסלאמיים באים לידי ביטוי גם באריחי הקרמיקה הצבעוניים שבהם מצופה בית הכנסת מבחוץ וברצפת בית הכנסת, שבה תוכלו לראות פסיפס עם איורים גאומטריים. גם קירותיו מקושטים בצורות גיאומטריות מוזהבות וצבעוניות.

פנים בית הכנסת מכיל כאמור, מרכיבים שונים שהושאלו מהנצרות. הבולט מביניהם הוא העוגב, שהתווסף בכדי להקל על האווירה בבית הכנסת ולהפוך אותה שמחה יותר. זה היה הנוהג בבתי הכנסת של התנועה הנאולוגית, שהלכה והתחזקה באותם זמנים. עוד מאפיין כזה הוא הצבה של בימת בית הכנסת בחזית ולא במרכזו של בית הכנסת, כמו שנהוג מאז ומעולם. שימו לב גם לשתי הנברשות הענקיות והמרשימות שמשתלשלות מהתקרה.


#תולדות בית הכנסת
בית הכנסת נבנה לאחר שקהילת יהודי העיר פשט גדלה במהירות ובמהלך המאות ה-18 וה-19, היא הגיעה ל-30 אלף איש.

כך נבנה בית הכנסת החדש, במהלך השנים 1854- 1859. הוא נבנה בסגנון מורי, סגנון צפון אפריקאי, בחירה אקזוטית שהייתה אז מעניינת ואפילו טרנדית. בשונה מבתי כנסת אחרים, הותקן בו עוגב ותכנון הפנים הזכיר יותר כנסייה נוצרית מאשר בית כנסת על פי המסורת המקובלת. העוגב הוא בעל 5,000 צינורות, וניגנו בו בין השאר מוסיקאים מהחשובים בתולדות המוסיקה כמו המלחין וגאון הפסנתר פרנץ ליסט והקומפוזיטור קָמִיל סֶן-סַאנְס.

ב-1939 שרפו תומכי הנאצים בבודפשט את בית הכנסת ובזמן המלחמה שימש המבנה בין השאר את רשות הרדיו הגרמני. בשלהי המלחמה נפגע בית הכנסת קשות, מהפצצות מטוסי בנות הברית.

לאחר המלחמה שב הבניין לרשות הקהילה היהודית של בודפשט, אבל המשאבים לשיפוצו היו מוגבלים.

בשנות ה-90, עם נפילת המשטר הקומוניסטי בהונגריה, שוחזר ושופץ המבנה. אז גם נוסף לו מתחם ההנצחה של שואת יהודי הונגריה, כולל האנדרטאות לזכרם של יהודי בודפשט ולזכר רַאוּל וָלֶנְבֵּרְג (Raoul Wallenberg).


#יחודו של בית הכנסת הגדול של בודפשט
בתוך בית הכנסת ניתן להבחין במרכיבים רבים שהושאלו מהנצרות. הבולט מביניהם הוא כמובן העוגב, שנוסף כדי להכניס אווירה שמחה יותר. זה היה הנוהג בבתי הכנסת של התנועה הנאולוגית, תנועה ביהדות הונגריה, ששאפה להשתלב ולהיטמע בחברה ההונגרית הכללית ומאפייניה הבולטים ביותר היו הכנסת עוגבים לבתי הכנסת ומקהלות מעורבות, בנים ובנות ביחד.

מאפיינים בולטים נוספים כאן, הם מיקום הבימה בחזית בית הכנסת ולא במרכזו.

דברים שלא ניתן לראות בביקור כאן, הם כמנהג הנאולוגים:

שפת התפילות, שכמנהג הנאולוגים, היא השפה המקומית, במקרה הזה הונגרית.

מקהלת בית הכנסת מעורבת - מקהלה של נשים וגברים ביחד.


#שכונת ילדותו של הרצל
למעשה, אתם נמצאים בשכונת ילדותו של תיאודור הרצל, חוזה מדינת ישראל, בנימין זאב הרצל בשבילכם. ממש כאן גדל מי שעתיד להיות מחולל התנועה הציונית והקמת מדינת ישראל.

כאן, בבית שליד בית הכנסת ברחוב דוהני, נולד תיאודור הרצל. השכונה שמסביב הייתה האזור שבו גדל, שיחק ולמד הרצל הצעיר. דמיינו בבית הכנסת הזה את בנימין זאב הרצל, עולה לתורה בטקס בר המצווה שלו, בשנת 1873. אגב, הרצל מזכיר את האירוע כמה פעמים בספרו "בית הכנסת של הטבק" (Tabakschul).

ואכן, הכיכר הקטנה שבחזית בית הכנסת נקראת כיום "כיכר הרצל" (Herzl Ner).


ביקור בבית הכנסת עם צלילי העוגב ברקע:

https://youtu.be/qfUX2QdRwFs


הדרכה:

https://youtu.be/sPUyjl5qxDo
ארמון המלך
#על הארמון המלכותי של הונגריה


הארמון המלכותי (Kiralyi Palota) שעל גבעת המצודה הוא ארמון גדול ומפואר, שבמהלך ההיסטוריה נהרס ונבנה חמש פעמים. יש בסביבתו מערות, רחובות עתיקים וארמונות, שכולם חלק מהעיר העתיקה בודה ומהמתחם של הטירה העתיקה שלו.

בשנים האחרונות הפך טקס חילופי המשמר (Sandor Palota), שהתחילו ההונגרים לקיים בכניסה למשכן הנשיאותי, לסוג של אטרקציה תיירותית. את הטקסים ניתן לראות מדי שעה עגולה בכניסה המערבית של הארמון.

הארמון נבנה במאה ה-13 ועבר מאז תקופות של שיפוצים וחידושים רבים, הרס של צבאות זרים ומלחמות והמון שינויים פוליטיים.

כיום מארח הארמון שניים מהמוזיאונים החשובים של הונגריה - הגלריה הלאומית (Nemzeti Galeria) שמציגה כמה מאוספי האמנות היפים במדינה ומציגה את האמנות ההונגרית במיטבה, מימי הביניים ועד ימינו.

עוד בארמון המוזיאון לתולדות בודפשט, שבו תוכלו ללמוד על ההיסטוריה הפתלתלה ורבת השינויים של העיר.

בארמון נמצאת גם הספריה הלאומית ההונגרית.


מבט על המקום מהאוויר:

https://youtu.be/6YSmQ_QH70s


ומקרוב יותר:

https://youtu.be/MZ9w-nbSk9w


מרחצאות סֵייצֶ'ני
#על המרחצאות הפופולריים של בודפשט

רוצים לרחוץ במרחצאות ממש כמו בימים ההם? - מרחצאות בכלל ורחצה בהם, מהווים חלק מהחוויה של ביקור בבודפשט. אחרי הכל זוהי "עיר הספא" של אירופה. בכל פינה יש כאן מרחצאות שהמים בהם נובעים ממעיינות חמים שנמצאים בסביבה. מימי המרחצאות הללו ידועים כמסייעים לבעיות עור, עיכול ועצבים.

מרחצאות סֵייצֶ'ניי (Széchényi Spa) הם המרחצאות הפופולריים ביותר בבודפשט. מרחצאות אלה נמצאים בחלקה המזרחי של העיר, בפשט. זהו אתר גדול והמוני באופיו, מעצם מיקומו בפארק העירוני, אבל האמת היא שאם אינכם שוחרי שקט מוחלט, די נעים בו, על אף הקהל הגדול שבבריכות.

ואין מה לעשות - לכאן מגיעים גם מרבית המקומיים וגם מרבית התיירים שמבקרים בעיר. אבל מדובר במרחצאות הגדולים ביותר באירופה והם נמצאים בתוך הפארק העירוני הגדול של בודפשט, פארק ורושליגט (Varosliget).

ואם לומר את האמת - מרחצאות סצ'ניי הם עצומים בגודלם. יש בהם שלוש בריכות שחיה חיצוניות, עם בריכת גלים לטובת הילדים ועוד 12 בריכות תרמו-מינרליות, בעלי עיצובים שונים ומידות חום שונות, שנמצאות באוויר הפתוח. בצד המרחצאות, יש כאן מרכז ספורט וספא, עם חדר כושר, פיזיותרפיה, סאונה, מסאז'ים ועוד.

בצד העיצוב, מרחצאות סצ'ניי הם אמנם מהחדשים יותר בעיר, אבל גם הם קיימים כבר זמן רב יחסית, משנת 1913. העיצוב, בהתאם, הוא מזמנים אחרים. הסגנון הניאו-בארוקי של המרחצאות כאן, נותן אווירה מיוחדת לרחצה בהם. בביקור אחד, ספק אם תצליחו לחוות את כל הבריכות והמרחצאות שבמקום. אבל אתם בהחלט מוזמנים לנסות וליהנות מכך!


#טיפים
הביאו מגבות משלכם, אחרת תאלצו לרכוש במקום.


ביקור במקום:

https://youtu.be/ZWnQgHT6dFI
פסל סטפן הקדוש
#על פסלו של גדול מלכי הונגריה


פסל סטפן הקדוש שנמצא בין מצודת הדייגים לכנסיית מתיאש, הוא פסל ברונזה מרשים, הניצב על בסיס אבן תלת-מפלסי, שארבעה אריות שיש מגולפים בכל אחת מפינותיו.

בפסל נראה סטפן, או אישטוון (István), המלך הראשון של הונגריה, כשהוא רכוב על סוס ונושא שרביט מלוכה בידו הימנית. אישטוון הקדוש, המלך הנוצרי ההונגרי הראשון, הוכתר בשנת 1001. הוא נולד עובד אלילים, אך הוטבל בהיותו בן עשר, כחלק מברית שערך אביו עם המדינות הנוצריות השכנות.

אישטוון היה המלך הנוצרי הראשון של הונגריה. כשקיבל את המלוכה נאבקו בו האצילים עובדי האלילים, בהם דודו, שהיה אמור לקבל את השלטון והרגיש מרומה. אבל אישטוון הצליח לאחד את כל שבטי המדיארים ונעזר לשם כך באצילים נוצריים מסלובקיה.

כשביקש אישטוון מהאפיפיור סילבסטר השני שיכיר בו כמלך נוצרי ויאפשר לו למנות בישופים, סירב האחרון. אבל באחד הלילות שלאחר מכן הופיע בחלומו של האפיפיור המלאך גבריאל וציווה עליו להסכים לבקשת המלך ההונגרי. החלום הזה, אגב, מונצח בפסל של המלאך גבריאל, שהוצב על עמוד ב"כיכר הגיבורים" בבודפשט. האפיפיור מילא את צו המלאך ושלח לאישטוון כתר מזהב, שהפך מאז לסימלה של הונגריה. לכתר צורף צלב אפוסטולי, ומכתב שמכיר בו כמלך נוצרי.

מכאן חילק אישטוון את הונגריה למחוזות ולדוכסויות, והורה לכל עשרה כפרים לבנות כנסייה ולמנות כומר. הוא עצמו נהג לבקר בסתר ובתחפושת, בכנסיות ובערים, ותרם כספים לנזקקים ולאנשים שפגש. האגדה מספרת שאפילו בעת שנשדד על ידי חבורת קבצנים, הוא נחשף בתור המלך, אבל חס על חייהם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/xMa0k7MKSM0
גבעת המצודה
#על הגבעה של העיר בּוּדַה
"גבעת המצודה" (Castle Hill) הוא מתחם עתיק מהמעניינים והחשובים של בודפשט. הגבעה נמצאת בחצי מבודפשט של היום, בתחום העיר העתיקה בּוּדַה. המצודה, או הטירה, בנויה במישור שאורכו קילומטר ומוקף רובו בחומה. אמנם אין פה מצודה של ממש, אבל המתחם כולל את הארמון המלכותי, כמו גם מערות ורחובות עתיקים והרבה מהאתרים ההיסטוריים החשובים והמעניינים של בודפשט.

אל גבעת בודה, גבעת הטירה, מצודת בודפשט או גבעת המצודה (Budai várnegyed) עולים ברכבת מכיכר אדם קלארק. על הגבעה מתגוררים גם בימינו אנשים רבים והוא אזור פעיל וחי, סביבת מגורים מרתקת - אמנם חלק מהעיר אבל גם מעט מעליה. לצד הבתים, יש כאן לא מעט מלונות יוקרה ומסעדות שף יוקרתיות לא פחות.

הרחובות בגבעת המצודה, שנמצאת במרכזה של בודה, הם בסגנון ימי הביניים ותקופת הבארוק. יש בהם מגוון אדריכלי גדול, של מבנים מתקופות שונות של העיר ומסגנונות בנייה רבים.

ב-1987 הוכרה המצודה כאתר מורשת עולמי. מרבית האטרקציות המפורסמות של בודפשט מרוכזות בגבעת המצודה בצד של בודה: ארמון המלך הפופולרי ובתוכו הגלריה הלאומית, מצודת הדייגים, כנסיית מתיאש, חצר האריות, גינת הוניאדי, מרפסת סבויאי, מוזיאון ההיסטוריה של בודפשט, מוזיאון המוסיקה, מוזיאון הצבא, מוזיאון המרציפן, מוזיאון בית המרקחת ומוזיאון יהדות ימי-הביניים.


#תולדות הגבעה
סיפורה של הגבעה וסיפור ארמון המלך שניצב עליה, הוא סיפור קורותיה של הונגריה כולה. ההתיישבות החלה כאן במהלך המאה ה-13, לאחר שהצבא המונגולי פלש אל העיר פשט, שהייתה בנויה במישור הדנובה.

המונגולים החריבו וזרעו בעיר הרס עצום. כדי למנוע בעתיד הרס שכזה, החליטו תושבי העיר לבצר את העיר ולבנות את הארמון ואת מבני המגורים על גבעה, בעלת מיקום אסטרטגי, שממנה יוכלו להגן על העיר. לכן חצו את הדנובה ובנו את המבצר על הגבעה הזו, בהנחה שהנהר יקשה על התוקפים לתקוף את העיר והגובה שמבטיחה הגבעה יקל עליהם להגן עליה.

במאה ה-15 הורחב הארמון שבטירה על ידי המלך זיגמונד והיה לארמון הגותי הגדול באירופה. בהמשך המאה דאג המלך מטיאש להרחיבו אף יותר.

כשכבשו התורכים העות'מנים את בודה, במאה ה-16 לספירה, הם הפכו את הכנסיות למסגדים, כמו שעשו בכל מקום שכבשו מהנוצרים.

בסוף המאה ה-17, לאחר שהאזור נכבש מחדש ב-1686 על ידי ההאבסבורגים, הנוצרים מאוסטריה, החלה תנופת בנייה מרשימה. בתקופת הקיסרות האוסטרו-הונגרית נבנו כאן בנייני ציבור, בתים ורחובות מרשימים ומלאי פאר.

במאה ה-19 הגיעה מלחמת העצמאות ההונגרית, בתקופת הלאומיות שכונתה "אביב העמים", ב-1848. במהלך ההתקוממות כנגד הקיסר האוסטרי ארמון בּוּדַה ניזוק שוב. לאחר המלחמה, משאיחד הקיסר את אוסטריה והונגריה, הארמון שופץ והורחב ובו הוכתר פרנץ יוזף למלך הונגריה.

לאחר מלחמת העולם הראשונה ונפילת האימפריה האוסטרו-הונגרית, התגורר בארמון מיקלוש הורטי (Horthy Miklós), שליט הונגריה. הארמון הפך אז למרכז הפוליטי שלה.

בשלהי מלחמת העולם השנייה הייתה מצודת בודה המבצר האחרון של הנאצים. במהלך הקרבות בינם לבין הצבא האדום ניזוק הארמון ביותר.


#טיפים
כמו בכל מקום מלא אדם, הישמרו גם כאן מכייסים ומנוכלים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/4fZeT1Ps3p4
פסל האשכים בבודה
#על פסל הסוס עם האשכים המבריקים


פסלו של אנדראש הדיק (Statue of Mounted Andras Hadik) הוא פסל נחמד שניצב באחד הרחובות הקטנים שעל גבעת בודה. רואים בו איש חשוב שרכוב על סוס, לא מחזה יוצא דופן בערים אירופיות כמו בודפשט. אבל כשמביטים בו היטב, רואים בפסל הזה משהו מעניין... וזה לא הרוכב דווקא.

שימו לב שבניגוד לצבעו של הסוס, האשכים של הסוס בגבעת הארמון בבודה מבריקים מאד. מי שראה את הפסל של יוליה מהעיר ורונה שבאיטליה, יודע שחלק בוהק בפסלים כאלה הוא בדרך כלל תוצאה של הברקה או אינסוף אנשים שמלטפים אותו. אבל בעוד שהליטוף של יוליה הוא מהתיירים, הרי שכאן מי שמבריק את האשכים של הסוס הם... סטודנטים!

ובכן, העניין הוא שבכל שנה, בחודש מאי, כשמתחילה באוניברסיטאות של בודפשט עונת הבחינות, מגיעים הסטודנטים כדי להבריק את אשכיו של הסוס, כסגולה להצלחה בבחינות.

אם חשבתם, אגב, שזו פעולה נסתרת וביישנית, אז ממש לא. מדובר בטקס של ממש - טקס הברקת האשכים. כאן אין בלבולי ביצים - כאן מתאמצים כדי להצליח בלימודים...

אז אימרו מעכשיו: מירוק אשכים - ערובה להצלחה בלימודים!


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.