שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
איי סֶיְישֶׁל
#על גן העדן שעל הים
חופשה באיי סֶיְישֶׁל (Seychelles), שזכו לכינוי "איי גן העדן", היא קצת כמו לבקר בתוך גלויה. יופיים של האיים הללו ידוע משכבר הימים אך עד שנות ה-70 של המאה ה-20 מעטים נהנו מהם. רק הקמת שדה התעופה היא שהפכה את איי הארכיפלג נגישים לתיירות של ממש.
ואכן, סיישל היא היעד החלומי האידיאלי לתיירים. היא מציעה נופש באי טרופי, עם החופים היפים בתבל, לצד תרבות ססגונית, אוכל טוב וטבע שאין כמותו.
אך יש כאן גם מלונות מפנקים עבור תיירי נופש, המבלים חופשה שלמה בתוכם, עם גיחות קצרות החוצה ולצידם הרבה טבע ייחודי ומסקרן. כי סיישל היא מדינת איים מדהימה ואקזוטית, המציעה יופי טהור של חופים וטבע, לצד החופש המושלם.
כאן ייהנו גם חובבי הטבע והיופי וגם אוהבי החיים הטובים וחופשת הבטן גב. לכאן מגיעים זוגות בירח דבש, משפחות עם ילדים וגם בני גיל הזהב ומטיילים וצוללים של טבע.
את כל האטרקציות באיים וסביבתם ראו בתגית "סיישל".
#היסטוריה
ההיסטוריה מספרת כי מגלה הארצות האדמירל ואסקו דה גמה עבר כאן ב- 1502 אך לא עצר. הוא הסתפק בכך שקרא לארכיפלג הגדול על שמו האמירנטים (Amirantes). בשנת 1502 כבר הופיעו האיים במפה הפורטוגלית של אלברטו קנטינו בשם "שבע האחיות".
הצי הבריטי, שנחת בסיישל בתחילת המאה ה-17, אף הוא לא גילה כל עניין ליישבו. המבקרים העיקריים אז היו פיראטים, שלפי השמועה טמנו באדמתם את האוצרות ששדדו.
משלחתו צרפתית של לאזאר פיקו הגיעה לאי מאהה ב-1746 ועשור שנים אחריה באה משלחת שנייה שתבעה בעלות על האיים בשם מלך צרפת. היא הציבה אז אנדרטת אבן, המוצבת כיום במוזיאון הלאומי של סיישל, בבירה ויקטוריה.
מבחינה מדינית, סיישל היא מדינה צעירה יחסית, שראשיתה ב-1756 בהתיישבות צרפתית קטנה. אז גם זכו האיים לשמם הנוכחי, על שם שר האוצר הצרפתי באותה עת, הוויקונט מורו דה סיישל.
הצרפתים שמתחילים ליישב את האיים, מביאים איתם אלפי עבדים שחורים ונוטעים באיים מטעי קוקוס וקינמון. בעקבות המהפכה הצרפתית מגורשות לאיים כמה מאות משפחות צרפתיות, חלקן עתירות ממון, וממשיכות את תהליך ההתיישבות, קניית העבדים והנטיעות. האיים נותרו בידיים צרפתיות עד לתבוסתו של צבא נפוליאון בקרב ווטרלו.
הצרפתים שלטו באיים עד 1812, שאז הפך המקום למושבה בריטית. הישוב היחיד בו נקרא אז על שם מלכת אנגליה, ששלטה בה ובמושבותיה במשך רוב שנות המאה ה-19, המלכה ויקטוריה.
תחת שלטונו של הכתר הבריטי, כמות התושבים הכפילה את עצמה והחל להתבסס בה מסחר באגוזי קוקוס, כותנה וקני סוכר, אך גם של עבדים... בתקופה זו הפכה העיר ויקטוריה (על שם המלכה הבריטית) לעיר הבירה של הארכיפלג.
בשנת 1903 מופרדים איי סיישל מהאי מאוריציוס והופכים למושבת כתר בריטית. ב-1939 נולד המטבע המקומי - הרופיה של סיישל.
עד שנות השבעים של המאה ה-20, הדרך היחידה להגיע לכאן הייתה בשייט איטי מיבשת אפריקה. הקמת שדה התעופה בצידו המזרחי של האי מאהה, פתחה בבת אחת את מדינת סיישל, שאך הוכרזה כמדינה עצמאית, לתחבורה אווירית. מכאן החלה תנופת פיתוח אדירה לתיירות והוקמו בה בתי מלון רבים, בעיקר על קו החוף.
במקביל החלו אז לפתוח בה מפעלי תעשיה זעירה, תעשייה המבוססת על עצי הקוקוס הטבעיים ועיבוד האגוזים להפקת שמן קוקוס ונגזריו השונים. זאת לצד גידול של וניל, קינמון ותבלינים אחרים.
כיום סיישל היא דמוקרטיה עצמאית, בעלת אוריינטציה מזרחית. נשארו בה סימנים אופייניים לשלטון הבריטי ששרר כאן, כמו הנהיגה בצד שמאל של הכביש.
#אנשים
רק 33 איים מתוך 115 האיים שבארכיפלג מיושבים. מרבית האוכלוסיה כאן וגם התיירים מתרכזים בשלושת האיים המרכזיים במדינה: האי המרכזי מאהה (Mahé), האי פראלין (Praslin) והאי לה דיג (La Digue).
האוכלוסיה כאן מורכבת מערבוב של מגוון בני אסיה, אפריקה ואירופה. יש כאן הודים, מלאיים וקריאולים. תושבי סיישל ברובם קריאולים, בני תערובת לבנים ושחורים הצבועים בכל צבעי החום והשחור האפשריים.
תרבותית סיישל מאופיינת בשילוב מרתק בין תרבות אירופאית ואפריקאית. השפה השלטת היא צרפתית ומבוטאת בהטעמה קריאולית שמתנגנת שונה מהצרפתית של צרפת.
על אף 160 שנות שלטון בריטי ואף שהאנגלית היא שפתם הרשמית והם משתייכים לחבר העמים הבריטי, התושבים כאן יותר צרפתים משהם בריטים. השפה המדוברת כאן היא הקריאולית, שיש האומרים שהיא "צרפתית מקולקלת".
בסיישל הבטחון האישי גבוה והפשע מינימלי. המזג והחביבות של האנשים קרובים לטמפרמנט הצרפתי ולא לקור המזג הבריטי. כאלה הם גם הבגדים הצבעוניים והמטבח המקומי המושפע מאוד מזה הצרפתי.
https://youtu.be/rAjM_o-WYMw
#מתי לבוא?
מזג האוויר באיי סיישל מוגדר על ידי רבים כמושלם. ומזג אוויר כזה מאפשר לנפוש בו לאורך כל עונות השנה. לאורך מרבית ימי השנה אפשר לרחוץ בים רגוע, כולל ספורט ימי.
ועדיין, העונה הטובה יותר לבקר כאן היא בין מאי לספטמבר.
צוללנים יעדיפו להגיע לצלילות כאן בחודשים מרץ עד מאי וספטמבר עד נובמבר.
גלישת רוח מומלצת כאן בחודשים מאי עד ספטמבר.
צפרים יעדיפו את חודש אפריל לצפייה ברבייה, כשחודשי מאי-ספטמבר הם חודשי הקינון ובאוקטובר - עונת הנדידה.
#תנאי כניסה לסיישל
בדקו מראש את דרישות הכניסה לסיישל. הדרישה לוויזה קיימת אבל לא תמיד מיושמת. בדקו את המצב לקראת נסיעתכם.
את הדברים הבאים תידרשו להציג לפקידי ההגירה של סיישל:
דרכון בתוקף - ממועד הכניסה לסיישל ועד לזמן היציאה.
כרטיס חזרה - שמעיד מתי ואיך תצאו מסיישל.
קבלה מבית המלון - בו מצוין היכן תתארחו בסיישל.
כסף לפי ימים - סכום מזומן של 150 דולר לכל יום שתשהו בסיישל. רצוי לגיבוי גם כרטיס אשראי,
עוד יהיה מילוי של טפסי הצהרת בריאות ואי יבוא צמחים ובעלי חיים חולים.
#טבע
בסיישל טבע נהדר, עם נופי פרא, יערות סבוכים, שמורות טבע ייחודיות ופארקים רבים. בכל אלה צמחייה טרופית עשירה, מגוונת וייחודית לאזור זה של העולם.
יש כאן את פרוייקטי השימור של צבי הענק והציפורים הנדירות שחלקן אנדמיות. לצידם צמחים אנדמיים נדירים, שגדלים רק כאן ולא ניתן למצוא בשום מקום אחר בעולם.
ביניהם בולטים עצי "קוקוס הים", הקוקו דה מאר, שנמצאים בשמורת ואל דה מאי. כך גם הצמח הטורף נפנטס פרבילי, המוכר גם בכינוי "קנקן סיישל" ומוכרים גם צמח המדוזה שצומח רק על האי מאהה ומיני סחלבים נדירים.
לא נשכח את אתרי הצלילה המדהימים שכאן. חופים לבנים, עם ים טורקיז, דקלי קוקוס, סלעי גרניט מרהיבים ושוניות אלמוגים זוהרות, לצד כרישים, דולפינים ודגי ברקודה.
גם בגאולוגיה שלה סיישל היא מיוחדת, לעומת האיים האוקייניים שבאוקיאנוס ההודי והשקט. המסלע באיי סיישל, שאינם געשיים במקורם, לא עשוי בזלת, אלא סלעי יסוד - בעיקר גרניט.
#גיאוגרפיה
115 האיים של סיישל ממוקמים במרכז האוקיינוס ההודי. יש בהם את 3 האיים המרכזיים ועוד איים נוספים, קטנים יותר וכמעט לא מיושבים, אבל מעניינים מאוד. ביניהם תמצאו את אי הציפורים, אי הצבים, איי האלמוגים ועוד.
איי סיישל מציעים יערות גשם, חופים לבנים, כשהמרכזי מביניהם הוא מאהה (Mahe) - האי הגדול והמרכזי בארכיפלג, בו גם שוכנת בירת האי, העיר ויקטוריה. עיר עם מרכזי הקניות והבילוי העיקריים ושדה התעופה הבינלאומי היחיד בסיישל.
#מזג אוויר
האקלים של איי סיישל הוא סוב-טרופי. באיי סיישל חם ולח במשך רוב ימות השנה. טווח הטמפרטורות כאן נע בין 24 ל-32 מעלות, עם ממוצע שנתי של 29 מעלות. כמעט בכל חודשי השנה יכול לרדת גשם.
סיישל נוחה וחמימה וכך גם טמפרטורת המים בחופיה וזה מה שהופך אותם כל כך נעימים להשתכשכות ושחייה.
שתי עונות עיקריות בסיישל:
- מאוקטובר עד אפריל שורר כאן מזג אוויר חם ולח, עם מעט גשם לפרקים.
- ממאי עד אוקטובר מזג האוויר הוא קריר יחסית.
#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים באיים? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בסיישל".
#תחבורה
התחבורה בסיישל מגוונת ומשתנה בהתאם לצורך והמקום. באי המרכזי מאהה תוכלו להגיע ממקום למקום באמצעות נסיעה באוטובוס מקומי.
ההגעה לאיים הגדולים כמו האי פרלין אפשרית באמצעות טיסה פנימית או במעבורת. מעבורות וטיסות פועלים יומיומית בין האיים מאהה, פראלין ולה דיג.
המעוניינים ישכרו רכב, או רכב באגי פתוח שנקרא כאן Moke. רק חשוב לזכור שהנהיגה כאן היא בצד שמאל של הכביש.
#כסף
במרבית המקומות באיי סיישל מקבלים תשלום בדולר או ביורו. לכן אין הכרח בהמרה למטבע המקומי.
#קידומת סיישל
+248
#חופים
באיים של סיישל נמצאים כמה מהחופים היפים בעולם. אלה חופים לבנים, עם מי טורקיז, דקלים נישאים של קוקוס וסלעי גרניט מרהיבים וייחודיים.
לא תמצאו כאן שמשיות או כסאות חוף. הביאו מגבות או אמצעים לישיבה ושכיבה על החול ונסו לתפוס מקום תחת צילו של אחד הדקלים על החוף.
#שופינג
סיישל היא לא ממש מקום לשופינג. בלי קניונים, מחירים לא ממש זולים והקניות כאן הן בעיקר של מזכרות מקומיות ומוצרים מעט אקזוטיים, או כאלה שמנסים להיות כאלה.
את מרבית הקניות תמצאו כאן בחנויות הקטנות של המקומיים. חנויות מזכרות לא חסרות ואת אלה שכן תמצאו בתגית "שופינג בסיישל".
#אוכל
לטעם רבים המטבח של סיישל הוא מהמשובחים ביותר בעולם. זהו המטבח הקריאולי שניזון משפע הדגה, פירות הים, התבלינים המקומיים והפירות הטרופיים מרחבי סיישל.
המטבח המקומי הוא שילוב מעולה בין המטבח הצרפתי לשפע הדגה ופירות הים, כמו גם עם שלל הפירות האקזוטיים הצומחים באיים.
בסיישל תמצאו עונג לא נגמר של מטעמי המטבח הקריאולי, המוגשים במסעדות יוקרה מעולות, בחסות שפים מיומנים הממזגים אותם עם מטבחי העולם - מהמטבח של סין דרך הודו ועד צרפת ואנגליה.
המנה העיקרית כאן היא לרוב מבשר בקר, עוף, חזיר, טלה, לובסטר, תמנון או צדפות. על השולחן יככבו דגים בשרניים, כמו דג פארידה עם ג'ינג'ר ושום, סרדינים פיקנטיים או דג טונה וכמובן סרטנים או דיונונים עם רטבים על בסיס צ'ילי.
תוספת נפוצה למנה העיקרית תהיה אורז או פרי עץ הלחם, אבל תיתכן גם וריאציה בסגנון הבננות שיוגשו לכם עם מלח, או תפוחי אדמה ובננות שבושלו בחלב קוקוס.
מנות ייחודיות בסיישל יהיו "בקר סיישלי" - כינוי לבשר צב, צ'אטני מבשר כריש עם עדשים, פפאיה ירוקה, בצל מטוגן עם אורז ו"רוזט" (Rousettes), שהוא בשר עטלף המזכיר בשר צבי, אבל כולל המון עצמות קטנטנות.
לצד מנות כאלה נמכרים כאן סוגי אוכל רחוב אקזוטיים, כמו מטעמי קוקוס, או צ'יפס בננה. נסו ברחוב גם את ה"ג'ק פרוט", המשקה האהוב על התיירים ושמכינים מפרי אקזוטי שגדל כאן.
בשלל דוכנים, מסעדות ובחופי הים ימתינו לכם מנות, סלטי פירות, משקאות, או קינוחים, שהוכנו מפירות סיישל, כמו אננס, מנגו, בננות ופפאיה.
בגזרת האלכוהול שווה לטעום את יין הדקלים (Calou), שמכינים משרף קוקוס, ומשמש גם בבישול הקריאולי. הרום המקומי טעים ומשכר ומומלץ ללגום גם את הבקה (Bacca), שמכינים לאירועים טקסיים מליקר קנה סוכר ומישמש. דומה לו מעט גם ליקר הקוקוס הטרופי ה"קוקו ד'אמור" (Coco d'Amour) שנוצר מתמצית קוקוס.
יש גם בירות טובות, בדגש על המקומיות שכוללות את Seybrew ו-Ekyu.
רוצים ארוחה בלתי נשכחת? - הציצו לתגית "מקדשי אוכל בסיישל".
https://youtu.be/HCa2B3RcnwE
#תשר
האוכל יקר יחסית בסיישל. בהזמנת מלון קחו מינימום חצי פנסיון, כי מרבית המלונות רחוקים מהמסעדות.
בסיישל דמי השירות נכללים מראש בחשבון (בסביבות 5 עד 10%) שיגיש לכם המלצר בחשבון. הוסיפו עוד מעט, אבל רק במקרה של שירות יוצא דופן באיכותו.
#בילויים
קשה להבטיח בילויים מדהימים באיי סיישל. חיי לילה, אם יש כאלה, מתרכזים במאהה, הגדול באיי הארכיפלג.
אפילו בבירת סיישל ויקטוריה קשה יהיה למצוא חיי לילה ברמה ובמגוון של ערים גדולות באירופה או אמריקה.
ועדיין, בעיר הבירה יש מועדוני ריקודים וברים לבילויים. גם המתארחים במלונות ובאתרי הנופש באיי סיישל ייהנו מחיי לילה די מספקים, לצד הברים, הפאבים ואפילו הקזינו שבמתחם שלהם.
מסעדות ובתי קפה נהדרים תמצאו גם בשדרת בּוּ וָאלּוֹן, בהן מומלצת למשל הפיצה המקומית המעולה "באובב". גם "אדם אנד איב" שבריזורט אפיליה מציעה אוכל אסייתי מעולה (הזמינו מקום מראש). לסושי מצוין פנו ל"סיישימה" ב-H ריזורט.
למעט מקומות של חיי לילה שווים בוויקטוריה היכנסו לתגית "בילויים בסיישל".
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type G (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה:
https://youtu.be/JA6yrKt1at0
חוויות מגן העדן הטרופי של האוקינוס ההודי:
https://youtu.be/Pl-T6snpioQ
האיים מהמטוס:
https://youtu.be/sQF8QQ4nrQk
ממעוף הרחפן:
https://youtu.be/7wsezwjt1sY
מדריך מספר על האיים (עברית):
https://youtu.be/nnjkr0im1Tw
הדרכה:
https://youtu.be/_jnSAy9i0pU
חופשה באיי סֶיְישֶׁל (Seychelles), שזכו לכינוי "איי גן העדן", היא קצת כמו לבקר בתוך גלויה. יופיים של האיים הללו ידוע משכבר הימים אך עד שנות ה-70 של המאה ה-20 מעטים נהנו מהם. רק הקמת שדה התעופה היא שהפכה את איי הארכיפלג נגישים לתיירות של ממש.
ואכן, סיישל היא היעד החלומי האידיאלי לתיירים. היא מציעה נופש באי טרופי, עם החופים היפים בתבל, לצד תרבות ססגונית, אוכל טוב וטבע שאין כמותו.
אך יש כאן גם מלונות מפנקים עבור תיירי נופש, המבלים חופשה שלמה בתוכם, עם גיחות קצרות החוצה ולצידם הרבה טבע ייחודי ומסקרן. כי סיישל היא מדינת איים מדהימה ואקזוטית, המציעה יופי טהור של חופים וטבע, לצד החופש המושלם.
כאן ייהנו גם חובבי הטבע והיופי וגם אוהבי החיים הטובים וחופשת הבטן גב. לכאן מגיעים זוגות בירח דבש, משפחות עם ילדים וגם בני גיל הזהב ומטיילים וצוללים של טבע.
את כל האטרקציות באיים וסביבתם ראו בתגית "סיישל".
#היסטוריה
ההיסטוריה מספרת כי מגלה הארצות האדמירל ואסקו דה גמה עבר כאן ב- 1502 אך לא עצר. הוא הסתפק בכך שקרא לארכיפלג הגדול על שמו האמירנטים (Amirantes). בשנת 1502 כבר הופיעו האיים במפה הפורטוגלית של אלברטו קנטינו בשם "שבע האחיות".
הצי הבריטי, שנחת בסיישל בתחילת המאה ה-17, אף הוא לא גילה כל עניין ליישבו. המבקרים העיקריים אז היו פיראטים, שלפי השמועה טמנו באדמתם את האוצרות ששדדו.
משלחתו צרפתית של לאזאר פיקו הגיעה לאי מאהה ב-1746 ועשור שנים אחריה באה משלחת שנייה שתבעה בעלות על האיים בשם מלך צרפת. היא הציבה אז אנדרטת אבן, המוצבת כיום במוזיאון הלאומי של סיישל, בבירה ויקטוריה.
מבחינה מדינית, סיישל היא מדינה צעירה יחסית, שראשיתה ב-1756 בהתיישבות צרפתית קטנה. אז גם זכו האיים לשמם הנוכחי, על שם שר האוצר הצרפתי באותה עת, הוויקונט מורו דה סיישל.
הצרפתים שמתחילים ליישב את האיים, מביאים איתם אלפי עבדים שחורים ונוטעים באיים מטעי קוקוס וקינמון. בעקבות המהפכה הצרפתית מגורשות לאיים כמה מאות משפחות צרפתיות, חלקן עתירות ממון, וממשיכות את תהליך ההתיישבות, קניית העבדים והנטיעות. האיים נותרו בידיים צרפתיות עד לתבוסתו של צבא נפוליאון בקרב ווטרלו.
הצרפתים שלטו באיים עד 1812, שאז הפך המקום למושבה בריטית. הישוב היחיד בו נקרא אז על שם מלכת אנגליה, ששלטה בה ובמושבותיה במשך רוב שנות המאה ה-19, המלכה ויקטוריה.
תחת שלטונו של הכתר הבריטי, כמות התושבים הכפילה את עצמה והחל להתבסס בה מסחר באגוזי קוקוס, כותנה וקני סוכר, אך גם של עבדים... בתקופה זו הפכה העיר ויקטוריה (על שם המלכה הבריטית) לעיר הבירה של הארכיפלג.
בשנת 1903 מופרדים איי סיישל מהאי מאוריציוס והופכים למושבת כתר בריטית. ב-1939 נולד המטבע המקומי - הרופיה של סיישל.
עד שנות השבעים של המאה ה-20, הדרך היחידה להגיע לכאן הייתה בשייט איטי מיבשת אפריקה. הקמת שדה התעופה בצידו המזרחי של האי מאהה, פתחה בבת אחת את מדינת סיישל, שאך הוכרזה כמדינה עצמאית, לתחבורה אווירית. מכאן החלה תנופת פיתוח אדירה לתיירות והוקמו בה בתי מלון רבים, בעיקר על קו החוף.
במקביל החלו אז לפתוח בה מפעלי תעשיה זעירה, תעשייה המבוססת על עצי הקוקוס הטבעיים ועיבוד האגוזים להפקת שמן קוקוס ונגזריו השונים. זאת לצד גידול של וניל, קינמון ותבלינים אחרים.
כיום סיישל היא דמוקרטיה עצמאית, בעלת אוריינטציה מזרחית. נשארו בה סימנים אופייניים לשלטון הבריטי ששרר כאן, כמו הנהיגה בצד שמאל של הכביש.
#אנשים
רק 33 איים מתוך 115 האיים שבארכיפלג מיושבים. מרבית האוכלוסיה כאן וגם התיירים מתרכזים בשלושת האיים המרכזיים במדינה: האי המרכזי מאהה (Mahé), האי פראלין (Praslin) והאי לה דיג (La Digue).
האוכלוסיה כאן מורכבת מערבוב של מגוון בני אסיה, אפריקה ואירופה. יש כאן הודים, מלאיים וקריאולים. תושבי סיישל ברובם קריאולים, בני תערובת לבנים ושחורים הצבועים בכל צבעי החום והשחור האפשריים.
תרבותית סיישל מאופיינת בשילוב מרתק בין תרבות אירופאית ואפריקאית. השפה השלטת היא צרפתית ומבוטאת בהטעמה קריאולית שמתנגנת שונה מהצרפתית של צרפת.
על אף 160 שנות שלטון בריטי ואף שהאנגלית היא שפתם הרשמית והם משתייכים לחבר העמים הבריטי, התושבים כאן יותר צרפתים משהם בריטים. השפה המדוברת כאן היא הקריאולית, שיש האומרים שהיא "צרפתית מקולקלת".
בסיישל הבטחון האישי גבוה והפשע מינימלי. המזג והחביבות של האנשים קרובים לטמפרמנט הצרפתי ולא לקור המזג הבריטי. כאלה הם גם הבגדים הצבעוניים והמטבח המקומי המושפע מאוד מזה הצרפתי.
https://youtu.be/rAjM_o-WYMw
#מתי לבוא?
מזג האוויר באיי סיישל מוגדר על ידי רבים כמושלם. ומזג אוויר כזה מאפשר לנפוש בו לאורך כל עונות השנה. לאורך מרבית ימי השנה אפשר לרחוץ בים רגוע, כולל ספורט ימי.
ועדיין, העונה הטובה יותר לבקר כאן היא בין מאי לספטמבר.
צוללנים יעדיפו להגיע לצלילות כאן בחודשים מרץ עד מאי וספטמבר עד נובמבר.
גלישת רוח מומלצת כאן בחודשים מאי עד ספטמבר.
צפרים יעדיפו את חודש אפריל לצפייה ברבייה, כשחודשי מאי-ספטמבר הם חודשי הקינון ובאוקטובר - עונת הנדידה.
#תנאי כניסה לסיישל
בדקו מראש את דרישות הכניסה לסיישל. הדרישה לוויזה קיימת אבל לא תמיד מיושמת. בדקו את המצב לקראת נסיעתכם.
את הדברים הבאים תידרשו להציג לפקידי ההגירה של סיישל:
דרכון בתוקף - ממועד הכניסה לסיישל ועד לזמן היציאה.
כרטיס חזרה - שמעיד מתי ואיך תצאו מסיישל.
קבלה מבית המלון - בו מצוין היכן תתארחו בסיישל.
כסף לפי ימים - סכום מזומן של 150 דולר לכל יום שתשהו בסיישל. רצוי לגיבוי גם כרטיס אשראי,
עוד יהיה מילוי של טפסי הצהרת בריאות ואי יבוא צמחים ובעלי חיים חולים.
#טבע
בסיישל טבע נהדר, עם נופי פרא, יערות סבוכים, שמורות טבע ייחודיות ופארקים רבים. בכל אלה צמחייה טרופית עשירה, מגוונת וייחודית לאזור זה של העולם.
יש כאן את פרוייקטי השימור של צבי הענק והציפורים הנדירות שחלקן אנדמיות. לצידם צמחים אנדמיים נדירים, שגדלים רק כאן ולא ניתן למצוא בשום מקום אחר בעולם.
ביניהם בולטים עצי "קוקוס הים", הקוקו דה מאר, שנמצאים בשמורת ואל דה מאי. כך גם הצמח הטורף נפנטס פרבילי, המוכר גם בכינוי "קנקן סיישל" ומוכרים גם צמח המדוזה שצומח רק על האי מאהה ומיני סחלבים נדירים.
לא נשכח את אתרי הצלילה המדהימים שכאן. חופים לבנים, עם ים טורקיז, דקלי קוקוס, סלעי גרניט מרהיבים ושוניות אלמוגים זוהרות, לצד כרישים, דולפינים ודגי ברקודה.
גם בגאולוגיה שלה סיישל היא מיוחדת, לעומת האיים האוקייניים שבאוקיאנוס ההודי והשקט. המסלע באיי סיישל, שאינם געשיים במקורם, לא עשוי בזלת, אלא סלעי יסוד - בעיקר גרניט.
#גיאוגרפיה
115 האיים של סיישל ממוקמים במרכז האוקיינוס ההודי. יש בהם את 3 האיים המרכזיים ועוד איים נוספים, קטנים יותר וכמעט לא מיושבים, אבל מעניינים מאוד. ביניהם תמצאו את אי הציפורים, אי הצבים, איי האלמוגים ועוד.
איי סיישל מציעים יערות גשם, חופים לבנים, כשהמרכזי מביניהם הוא מאהה (Mahe) - האי הגדול והמרכזי בארכיפלג, בו גם שוכנת בירת האי, העיר ויקטוריה. עיר עם מרכזי הקניות והבילוי העיקריים ושדה התעופה הבינלאומי היחיד בסיישל.
#מזג אוויר
האקלים של איי סיישל הוא סוב-טרופי. באיי סיישל חם ולח במשך רוב ימות השנה. טווח הטמפרטורות כאן נע בין 24 ל-32 מעלות, עם ממוצע שנתי של 29 מעלות. כמעט בכל חודשי השנה יכול לרדת גשם.
סיישל נוחה וחמימה וכך גם טמפרטורת המים בחופיה וזה מה שהופך אותם כל כך נעימים להשתכשכות ושחייה.
שתי עונות עיקריות בסיישל:
- מאוקטובר עד אפריל שורר כאן מזג אוויר חם ולח, עם מעט גשם לפרקים.
- ממאי עד אוקטובר מזג האוויר הוא קריר יחסית.
#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים באיים? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בסיישל".
#תחבורה
התחבורה בסיישל מגוונת ומשתנה בהתאם לצורך והמקום. באי המרכזי מאהה תוכלו להגיע ממקום למקום באמצעות נסיעה באוטובוס מקומי.
ההגעה לאיים הגדולים כמו האי פרלין אפשרית באמצעות טיסה פנימית או במעבורת. מעבורות וטיסות פועלים יומיומית בין האיים מאהה, פראלין ולה דיג.
המעוניינים ישכרו רכב, או רכב באגי פתוח שנקרא כאן Moke. רק חשוב לזכור שהנהיגה כאן היא בצד שמאל של הכביש.
#כסף
במרבית המקומות באיי סיישל מקבלים תשלום בדולר או ביורו. לכן אין הכרח בהמרה למטבע המקומי.
#קידומת סיישל
+248
#חופים
באיים של סיישל נמצאים כמה מהחופים היפים בעולם. אלה חופים לבנים, עם מי טורקיז, דקלים נישאים של קוקוס וסלעי גרניט מרהיבים וייחודיים.
לא תמצאו כאן שמשיות או כסאות חוף. הביאו מגבות או אמצעים לישיבה ושכיבה על החול ונסו לתפוס מקום תחת צילו של אחד הדקלים על החוף.
#שופינג
סיישל היא לא ממש מקום לשופינג. בלי קניונים, מחירים לא ממש זולים והקניות כאן הן בעיקר של מזכרות מקומיות ומוצרים מעט אקזוטיים, או כאלה שמנסים להיות כאלה.
את מרבית הקניות תמצאו כאן בחנויות הקטנות של המקומיים. חנויות מזכרות לא חסרות ואת אלה שכן תמצאו בתגית "שופינג בסיישל".
#אוכל
לטעם רבים המטבח של סיישל הוא מהמשובחים ביותר בעולם. זהו המטבח הקריאולי שניזון משפע הדגה, פירות הים, התבלינים המקומיים והפירות הטרופיים מרחבי סיישל.
המטבח המקומי הוא שילוב מעולה בין המטבח הצרפתי לשפע הדגה ופירות הים, כמו גם עם שלל הפירות האקזוטיים הצומחים באיים.
בסיישל תמצאו עונג לא נגמר של מטעמי המטבח הקריאולי, המוגשים במסעדות יוקרה מעולות, בחסות שפים מיומנים הממזגים אותם עם מטבחי העולם - מהמטבח של סין דרך הודו ועד צרפת ואנגליה.
המנה העיקרית כאן היא לרוב מבשר בקר, עוף, חזיר, טלה, לובסטר, תמנון או צדפות. על השולחן יככבו דגים בשרניים, כמו דג פארידה עם ג'ינג'ר ושום, סרדינים פיקנטיים או דג טונה וכמובן סרטנים או דיונונים עם רטבים על בסיס צ'ילי.
תוספת נפוצה למנה העיקרית תהיה אורז או פרי עץ הלחם, אבל תיתכן גם וריאציה בסגנון הבננות שיוגשו לכם עם מלח, או תפוחי אדמה ובננות שבושלו בחלב קוקוס.
מנות ייחודיות בסיישל יהיו "בקר סיישלי" - כינוי לבשר צב, צ'אטני מבשר כריש עם עדשים, פפאיה ירוקה, בצל מטוגן עם אורז ו"רוזט" (Rousettes), שהוא בשר עטלף המזכיר בשר צבי, אבל כולל המון עצמות קטנטנות.
לצד מנות כאלה נמכרים כאן סוגי אוכל רחוב אקזוטיים, כמו מטעמי קוקוס, או צ'יפס בננה. נסו ברחוב גם את ה"ג'ק פרוט", המשקה האהוב על התיירים ושמכינים מפרי אקזוטי שגדל כאן.
בשלל דוכנים, מסעדות ובחופי הים ימתינו לכם מנות, סלטי פירות, משקאות, או קינוחים, שהוכנו מפירות סיישל, כמו אננס, מנגו, בננות ופפאיה.
בגזרת האלכוהול שווה לטעום את יין הדקלים (Calou), שמכינים משרף קוקוס, ומשמש גם בבישול הקריאולי. הרום המקומי טעים ומשכר ומומלץ ללגום גם את הבקה (Bacca), שמכינים לאירועים טקסיים מליקר קנה סוכר ומישמש. דומה לו מעט גם ליקר הקוקוס הטרופי ה"קוקו ד'אמור" (Coco d'Amour) שנוצר מתמצית קוקוס.
יש גם בירות טובות, בדגש על המקומיות שכוללות את Seybrew ו-Ekyu.
רוצים ארוחה בלתי נשכחת? - הציצו לתגית "מקדשי אוכל בסיישל".
https://youtu.be/HCa2B3RcnwE
#תשר
האוכל יקר יחסית בסיישל. בהזמנת מלון קחו מינימום חצי פנסיון, כי מרבית המלונות רחוקים מהמסעדות.
בסיישל דמי השירות נכללים מראש בחשבון (בסביבות 5 עד 10%) שיגיש לכם המלצר בחשבון. הוסיפו עוד מעט, אבל רק במקרה של שירות יוצא דופן באיכותו.
#בילויים
קשה להבטיח בילויים מדהימים באיי סיישל. חיי לילה, אם יש כאלה, מתרכזים במאהה, הגדול באיי הארכיפלג.
אפילו בבירת סיישל ויקטוריה קשה יהיה למצוא חיי לילה ברמה ובמגוון של ערים גדולות באירופה או אמריקה.
ועדיין, בעיר הבירה יש מועדוני ריקודים וברים לבילויים. גם המתארחים במלונות ובאתרי הנופש באיי סיישל ייהנו מחיי לילה די מספקים, לצד הברים, הפאבים ואפילו הקזינו שבמתחם שלהם.
מסעדות ובתי קפה נהדרים תמצאו גם בשדרת בּוּ וָאלּוֹן, בהן מומלצת למשל הפיצה המקומית המעולה "באובב". גם "אדם אנד איב" שבריזורט אפיליה מציעה אוכל אסייתי מעולה (הזמינו מקום מראש). לסושי מצוין פנו ל"סיישימה" ב-H ריזורט.
למעט מקומות של חיי לילה שווים בוויקטוריה היכנסו לתגית "בילויים בסיישל".
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type G (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה:
https://youtu.be/JA6yrKt1at0
חוויות מגן העדן הטרופי של האוקינוס ההודי:
https://youtu.be/Pl-T6snpioQ
האיים מהמטוס:
https://youtu.be/sQF8QQ4nrQk
ממעוף הרחפן:
https://youtu.be/7wsezwjt1sY
מדריך מספר על האיים (עברית):
https://youtu.be/nnjkr0im1Tw
הדרכה:
https://youtu.be/_jnSAy9i0pU
האי טֶנֶרִיף
#על האי הספרדי שליד מרוקו
טֶנֶרִיף (Tenerife) הוא האי הגדול ביותר, המפורסם והמתוייר ביותר שבאיי ארכיפלג האיים הקנריים השייכים לספרד (ארכיפלג פירושו קבוצת איים).
האי, שאורכו 120 קילומטר וצורתו צורת ברווז עם ראש של סוס, ניצב במרכז האיים הקנריים, כשממערב לו נמצאים שלושה מהאיים, וממזרח לו השלושה הנותרים. כל אחד מהאיים הקנריים הוא עולם שונה ומיוחד מהאחרים.
בתור האי העיקרי בין 7 האיים של הארכיפלג הקנארי. אפשר למצוא בטנריף את כל מה שדרוש לחופשה שלא תשכחו. כמעט 10 מיליוני תיירים בשנה מוצאים בו חופי זהב נפלאים, מזג אוויר אביבי ומושלם לאורך כל השנה, אוכל נהדר, אנשים טובים ונופים מגוונים ומרהיבי עין, שנעים מהמדבר הצחיח בדרום האי ועד לאזור הגעשי, הירוק והפורח שבצפון האי הפורה.
במרכז האי ניצב לו הר טיידה ומסביבו הפארק הלאומי הנושא את שמו. הר הגעש הזה הוא השלישי בגובהו מבין הרי הגעש בעולם והגבוה ביותר בספרד. הוא שנתן לאי את שמו, טנריף - "ההר הלבן", בגואנצ'ית, שפת הילידים המקוריים של האי.
ראו את כל האטרקציות באי בתגית "טנריף".
#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בטנריף".
# אוכל
ארוחה בלתי נשכחת? - ראו בתגית "מקדשי אוכל בטנריף".
#אקלים
טנריף נחשב למקום אביבי כמעט כל השנה והשמש מחייכת אל המבקרים בו לאורך כל השנה. הטמפרטורה הממוצעת השנתית היא 23 מעלות צלסיוס. האקלים נוח מאד, בעיקר בזכות הרוח הקלה שנושבת מן הים העמוק והמים הקרירים שלו.
#מתי להגיע
לא מומלץ להגיע ביולי-אוגוסט, בשיא העונה, כשהאי עמוס תיירים והמחירים בשמיים.
בפברואר מתקיים בטנריף הקרנבל הגדול באירופה, שנחשב לשני בעולם רק לקרנבל של ריו בברזיל. לאוהבי הקרנבלים זה זמן מעולה להגיע, מה גם שתראו את שיא השלג על הר הגעש אל טיידה.
בשאר החודשים האי לא צפוף והמחירים זולים משמעותית. אז תזכו למפלט חמים ונעים מהקור והגשם של אירופה, בטווח של שעות טיסה בודדות.
#תחבורה
הדלק הזול באי מאפשר לשכור רכב במחיר של כ-60 יורו לשבוע. גם התחבורה הציבורית זולה ונוחה, כולל אוטובוסים, מוניות ורכבת בין הערים. כרטיס bono bus שנמכר בכל תחנת אוטובוס במחירים זולים מאפשר תחבורה הציבורית להרבה ערים ואתרים באי.
#אוכל
המטבח באיים הקנרים משלב את המטבח הספרדי והאפריקאי. אמנם במסעדות האי תמצאו גם מסעדות טפאס ומסעדות מטבח בינלאומי, המטבח הקנרי כאן חזק. מנת הדגל שלו היא פאפאס ארוגאדאס (Papas Arrugadas), סוג של "תפו"א מקומטים". מדובר בתפוחי אדמה שבושלו במי-מלח עד שהעור צופה בגבישי מלח. הבשר שמוגש איתם הוא בדרך כלל בצורת תבשיל.
ובכלל, במטבח המקומי של האיים הקנריים, המנות מכילות מאכלי תפוח אדמה, עם שלל רטבים וצורות, לרוב ליד תבשילי דגים או בשרים מבושלים.
שווה לטעום בקנריים את הברקיטו קון טודו (Barraquito Con Todo), משקה הקפה המקומי "עם הכל". את הקפה הזה תקבלו בכוס זכוכית שקופה וקטנה ויהיו בו קפה, חלב, ליקר, שמנת חלב, גרידת לימון וקינמון.
#לינה
בטנריף כל אחד ימצא את מקום הלינה שלו באזור אחר. אוהבי הטבע והנופים ושוחרי הטרקים ייהנו בעיקר בצפון ובמערב האי, בעוד תיירי ה"בטן גב" ו"הכול כלול", שוחרי הקניות, ספורט המים והבידור, ימצאו את מבוקשם בדרום טנריף, עתיר בתי המלון ודירות הנופש.
#תשר
בטנריף לא כוללים דמי שירות בחשבון אך הטיפ אינו חובה שמצפים מכם לתת ואיש לא ידרוש טיפ. אבל טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ששרתו אתכם היטב וגרמו הנאה מרובה הוא בין 5 ל-10% מהחשבון.
#שופינג
המחירים בטנריף מאד נוחים ואף זולים. ארוחות במסעדות, כניסה למועדונים, מוניות וכדומה - זולים. מוצרי אלקטרוניקה, בשמים, אלכוהול וקוסמטיקה יותר זולים מהדיוטי פרי.
המלצות לקניות בתגית "שופינג בטנריף".
#קידומת טנריף (כמו כל ספרד)
+34
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F, E ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:
https://youtu.be/c1eLrEQIaXs
מהאוויר:
https://youtu.be/uRWIcVRfKhc
הטבע שבו:
https://youtu.be/PlDZkvQ5Eac
הדרכה:
https://youtu.be/EPI4EFB744Y
טֶנֶרִיף (Tenerife) הוא האי הגדול ביותר, המפורסם והמתוייר ביותר שבאיי ארכיפלג האיים הקנריים השייכים לספרד (ארכיפלג פירושו קבוצת איים).
האי, שאורכו 120 קילומטר וצורתו צורת ברווז עם ראש של סוס, ניצב במרכז האיים הקנריים, כשממערב לו נמצאים שלושה מהאיים, וממזרח לו השלושה הנותרים. כל אחד מהאיים הקנריים הוא עולם שונה ומיוחד מהאחרים.
בתור האי העיקרי בין 7 האיים של הארכיפלג הקנארי. אפשר למצוא בטנריף את כל מה שדרוש לחופשה שלא תשכחו. כמעט 10 מיליוני תיירים בשנה מוצאים בו חופי זהב נפלאים, מזג אוויר אביבי ומושלם לאורך כל השנה, אוכל נהדר, אנשים טובים ונופים מגוונים ומרהיבי עין, שנעים מהמדבר הצחיח בדרום האי ועד לאזור הגעשי, הירוק והפורח שבצפון האי הפורה.
במרכז האי ניצב לו הר טיידה ומסביבו הפארק הלאומי הנושא את שמו. הר הגעש הזה הוא השלישי בגובהו מבין הרי הגעש בעולם והגבוה ביותר בספרד. הוא שנתן לאי את שמו, טנריף - "ההר הלבן", בגואנצ'ית, שפת הילידים המקוריים של האי.
ראו את כל האטרקציות באי בתגית "טנריף".
#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בטנריף".
# אוכל
ארוחה בלתי נשכחת? - ראו בתגית "מקדשי אוכל בטנריף".
#אקלים
טנריף נחשב למקום אביבי כמעט כל השנה והשמש מחייכת אל המבקרים בו לאורך כל השנה. הטמפרטורה הממוצעת השנתית היא 23 מעלות צלסיוס. האקלים נוח מאד, בעיקר בזכות הרוח הקלה שנושבת מן הים העמוק והמים הקרירים שלו.
#מתי להגיע
לא מומלץ להגיע ביולי-אוגוסט, בשיא העונה, כשהאי עמוס תיירים והמחירים בשמיים.
בפברואר מתקיים בטנריף הקרנבל הגדול באירופה, שנחשב לשני בעולם רק לקרנבל של ריו בברזיל. לאוהבי הקרנבלים זה זמן מעולה להגיע, מה גם שתראו את שיא השלג על הר הגעש אל טיידה.
בשאר החודשים האי לא צפוף והמחירים זולים משמעותית. אז תזכו למפלט חמים ונעים מהקור והגשם של אירופה, בטווח של שעות טיסה בודדות.
#תחבורה
הדלק הזול באי מאפשר לשכור רכב במחיר של כ-60 יורו לשבוע. גם התחבורה הציבורית זולה ונוחה, כולל אוטובוסים, מוניות ורכבת בין הערים. כרטיס bono bus שנמכר בכל תחנת אוטובוס במחירים זולים מאפשר תחבורה הציבורית להרבה ערים ואתרים באי.
#אוכל
המטבח באיים הקנרים משלב את המטבח הספרדי והאפריקאי. אמנם במסעדות האי תמצאו גם מסעדות טפאס ומסעדות מטבח בינלאומי, המטבח הקנרי כאן חזק. מנת הדגל שלו היא פאפאס ארוגאדאס (Papas Arrugadas), סוג של "תפו"א מקומטים". מדובר בתפוחי אדמה שבושלו במי-מלח עד שהעור צופה בגבישי מלח. הבשר שמוגש איתם הוא בדרך כלל בצורת תבשיל.
ובכלל, במטבח המקומי של האיים הקנריים, המנות מכילות מאכלי תפוח אדמה, עם שלל רטבים וצורות, לרוב ליד תבשילי דגים או בשרים מבושלים.
שווה לטעום בקנריים את הברקיטו קון טודו (Barraquito Con Todo), משקה הקפה המקומי "עם הכל". את הקפה הזה תקבלו בכוס זכוכית שקופה וקטנה ויהיו בו קפה, חלב, ליקר, שמנת חלב, גרידת לימון וקינמון.
#לינה
בטנריף כל אחד ימצא את מקום הלינה שלו באזור אחר. אוהבי הטבע והנופים ושוחרי הטרקים ייהנו בעיקר בצפון ובמערב האי, בעוד תיירי ה"בטן גב" ו"הכול כלול", שוחרי הקניות, ספורט המים והבידור, ימצאו את מבוקשם בדרום טנריף, עתיר בתי המלון ודירות הנופש.
#תשר
בטנריף לא כוללים דמי שירות בחשבון אך הטיפ אינו חובה שמצפים מכם לתת ואיש לא ידרוש טיפ. אבל טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ששרתו אתכם היטב וגרמו הנאה מרובה הוא בין 5 ל-10% מהחשבון.
#שופינג
המחירים בטנריף מאד נוחים ואף זולים. ארוחות במסעדות, כניסה למועדונים, מוניות וכדומה - זולים. מוצרי אלקטרוניקה, בשמים, אלכוהול וקוסמטיקה יותר זולים מהדיוטי פרי.
המלצות לקניות בתגית "שופינג בטנריף".
#קידומת טנריף (כמו כל ספרד)
+34
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F, E ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:
https://youtu.be/c1eLrEQIaXs
מהאוויר:
https://youtu.be/uRWIcVRfKhc
הטבע שבו:
https://youtu.be/PlDZkvQ5Eac
הדרכה:
https://youtu.be/EPI4EFB744Y
האי זנזיבר
#על אי העבדים שהיה לגן עדן
בעיני רבים זנזיבר הוא המקום המושלם לחופשה חלומית. יש כאן חופי ים טורקיזיים בים וטרופיים בצמחייה, חולות נעימים ולבנים ונוף תת-ימי מרהיב ועשיר באתרי צלילה. התושבים כאן נינוחים ומאירי פנים והופכים את השהייה באיים לחוויה נעימה במיוחד.
זנזיבר הוא ארכיפלג טרופי, חלק ממדינת טנזניה שבאפריקה, שמורכב בעיקר משני איים - אוּנגוּגָ'ה (Unguja) הגדול, המכונה בפשטות זנזיבר, ופמבה הקטן, אי שנמצא כמה עשרות קילומטרים מצפון לו. חופו המזרחי של זנזיבר רדוד ורחב ידיים והוא מוגבל על ידי שונית אלמוגים שנמצאת במרחק של כ-5 קילומטרים מהחוף. בעת השפל מגדלים ואוספים בו אצות למאכל.
החוף המערבי של האי תלול יותר ומיושב ומיוער, ויש בו מנגרובים. איי זנזיבר מכונים לעיתים בשם "איי התבלינים".
בעבר זנזיבר היה מרכז של מוסלמים סוחרי עבדים, שעשו כאן את רוב המסחר בעבדים שחורים מאפריקה. מקור השם זנזיבר הוא מעיוות של השם הערבי "זנג'י ברא", שניתן בתקופת המסחר בעבדים ופירושו "כושי החוצה". עד היום מהווה שפתם של התושבים כאן בליל של מילים בערבית, אנגלית, הינדית ופורטוגזית, שריד חי למיזוג אתני ותרבותי, לכיבושים היסטוריים בידי אימפריות ושליטים זרים, ולמסחר חובק עולם, שהתקיים כאן.
ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "זנזיבר".
#האוכלוסייה
מרבית אוכלוסיית זנזיבר, כ-90% מהם, הם מוסלמים. התרבות הסוואהילית, עירוב המסורות של חופי האוקיינוס ההודי, נובעת מהמפגש שחל כאן, בין מגוון המקורות של הסוואהילים, האנשים של זנזיבר, שבאו מאינספור מקומות. אגב, השם "Swahili" פירושו "אנשי החוף", כלומר "של החוף" וזה בא מהמילה הערבית "סאהל".
זה גם מה שמוביל לכך שהשפה כאן היא מיקס מטורף של מילים שבאו מהשפות ערבית, הינדית, אנגלית ופורטוגזית - עדות לאותה תערובת אתנית ותרבותית מופלאה של המקומיים.
התרבות המקומית בזנזיבר מבוססת על מנטליות רגועה, סבלנות וקצב איטי. הביטויים הבולטים כאן הם "פולה פולה" שמשמעותו "לאט לאט", לצד "אקונה מטטה" שפירושו "אין בעיה" או "אין דאגות".
#היסטוריה
עוד משחר ההיסטוריה סחרו תושבי האיים האפריקאים, בני הבנטו, עם סוחרים מיוון, הודו, סין ופרס. מאז נודעה זנזיבר כבירתה של מעצמת מסחר עתיקה ומהצמתים המרכזיים בנתיבי הסחר העולמי.
בימי הביניים התיישבו באיים סוחרים ערבים והחל להיווצר המיזוג הזנזיברי בין קסמי ערב והחושניות האפריקאית. זה קרה כשאנשי החוף האפריקאים הלכו ואימצו את דת האיסלאם. בהדרגה החלו גם המנהגים, הלבוש, המטבח והאדריכלות המקומית לספוג השפעות ערביות והחלה לצמוח התרבות הסוואהילית, כלומר תרבות החוף (השם בא מהמילה "סאהל" בערבית).
בהמשך הביאו סוחרים לזנזיבר עבדים מעמקי אפריקה והאי המרכזי הפך למרכז הסחר בעבדים מהיבשת השחורה. לצד שנהב מאפריקה, תבלינים מזנזיבר ובשמים יקרים מהמזרח, הועמדו כאן שחורים שנלכדו ביבשת למכירה לעבדות.
בעת החדשה, משגילו האימפריות ושלל שליטים חמדנים את עושרם של סוחרי זנזיבר הסוואהילים, החלו להגיע הכובשים הפורטוגלים, העומאנים והבריטים. הללו כבשו והובסו והעבירו מיד ליד את האי העשיר.
השינוי הגיע רק בשנות ה-60 של המאה ה-20, עם המהפכה של 1964, שבה זכו בני זנזיבר בעצמאות והקימו רפובליקה משלהם. די מהר התאחדו עם טנגניקה, הרפובליקה השכנה שבמזרח אפריקה וביחד יצרו את טנזניה, רפובליקה משותפת ששמה הוא הלחמה של שני השמות של השותפות בה.
#מתי לבוא?
הזמן המוצלח ביותר להגיע לזנזיבר הוא בעונות היבשות, בחודשים דצמבר-פברואר או יולי-אוקטובר.
לצלילה הגיעו בחודשים נובמבר-מרץ, העונה האופטימלית לצלילה מבחינת גובה הים, חום המים והראות בהם.
בין אוקטובר לאפריל חם מאד ומחודש יולי עד ספטמבר חם נעים במהלך היום, גם אם חם, בעוד שבערב מתקרר מעט וכדאי ללבוש משהו ארוך ודק.
#מטבע
הביאו דולרים. לא צריך להחליפם למטבע המקומי. ואגב, בזנזיבר לא מקבלים דולרים ישנים. הביאו רק דולרים משנת 2006 ומעלה.
#לינה
אם אתם רוצים הנאה ופינוק חופי - פנו לאזור הצפוני של האי. בו נמצאים החופים הכי יפים, במיוחד חוף נונגווי (nungwi) הנהדר. מרבית הצעירים והתרמילאים מצפינים בדרך כלל לכפר הזרוק הזה ונהנים מאד.
להנאה מתופעת חופי הגאות והשפל של זנזיבר בוחרים באחד החופים הדרומיים, דוגמת החוף היפה והמפורסם קיוונגווה (kiwengwa).
#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בזנזיבר".
#תקשורת
קנו כרטיס סים מקומי שעולה עד 10$ בנמל התעופה של זנזיבר או בחנויות או קיוסקים בזנזיבר.
#אוכל
חופשה בזנזיבר היא חוויה קולינרית, מעצם היותו של המטבח הזנזיברי מיזוג ייחודי של המטבחים האפריקאי, הערבי, ההודי והפורטוגלי. בין הפופולריות ביותר מתוך המנות הייחודיות של המטבח המקומי הן סמאקי, שהוא דג טרי מטוגן, מישקאקי, שהם שיפודי בקר המתובלים בחריפות והאוגאלי - סוג של דייסת קמח תירס.
בחופים פזורות מסעדות פשוטות וטעימות של דגים ופירות ים, אבל שווה להכיר את תגית "מקדשי אוכל בזנזיבר", עם ההמלצות המיוחדות ואת שוק האוכל הלילי של זנזיבר - חוויה מהממת שחייבים להתנסות בה!
ולגבי שתייה - שתו רק מים מינרליים.
#חסכון
ההתמקחות מקובלת בזנזיבר. חתכו את המחיר לחצי והמשיכו משם כרצונכם.
אל תקנו צדפים, כי חל איסור להוציא צדפים מזנזיבר.
# תחבורה
שירות האוטובוסים של האי, הדלה-דלה (dala-dala) הוא הדרך הזולה ביותר להסתובב באי. תרמילאים לוקחים גם טרמפים.
טיולים תוכלו לעשות עם רכב שכור, אבל חשוב להקדים ולהזמין כזה. בלא רכב שכור, סעו במוניות השירות המקומיות, שמחירן כרבע ממוניות הספיישל היקרות של האי.
אפשר וכיף לשכור קטנועים. טרקטורונים פחות מומלצים, בשל שירותי רפואה בסיסיים באי.
#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה בזנזיבר הוא 5000 שילינג לארוחת ערב. כל ענף התיירות בזנזיבר בנוי על טיפים. תנו 1-2 דולר לנותני שירות חד פעמיים, כמו סבל או משיט סירה בסיורים. למדריך מקומי או נהג, שמשרתים לאורך יום שלם, תנו 5 דולרים טיפ ולסבל עם כמה מזוודות חצי דולר למזוודה.
#בילויים
חיי הלילה מתרכזים בעיקר בחוף הצפון מערבי. אל תצפו למסיבות פול מון.
מקומות בילוי במקום בתגית "בילויים בזנזיבר".
#קידומת זנזיבר
בתקשורת לזנזיבר יש לחייג גם את הקידומת הבינלאומית של טנזניה, 255, ואז גם את זו של זנזיבר ופמבה שהיא 24.
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type D ו-G (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:
https://youtu.be/RACzGKA-5p0
ממעוף הרחפן:
https://youtu.be/Z_6noXde5NQ
בחופשה:
https://youtu.be/iekKCBFP8K4
ובחופים:
https://youtu.be/KWzYD37QKtI
בעיני רבים זנזיבר הוא המקום המושלם לחופשה חלומית. יש כאן חופי ים טורקיזיים בים וטרופיים בצמחייה, חולות נעימים ולבנים ונוף תת-ימי מרהיב ועשיר באתרי צלילה. התושבים כאן נינוחים ומאירי פנים והופכים את השהייה באיים לחוויה נעימה במיוחד.
זנזיבר הוא ארכיפלג טרופי, חלק ממדינת טנזניה שבאפריקה, שמורכב בעיקר משני איים - אוּנגוּגָ'ה (Unguja) הגדול, המכונה בפשטות זנזיבר, ופמבה הקטן, אי שנמצא כמה עשרות קילומטרים מצפון לו. חופו המזרחי של זנזיבר רדוד ורחב ידיים והוא מוגבל על ידי שונית אלמוגים שנמצאת במרחק של כ-5 קילומטרים מהחוף. בעת השפל מגדלים ואוספים בו אצות למאכל.
החוף המערבי של האי תלול יותר ומיושב ומיוער, ויש בו מנגרובים. איי זנזיבר מכונים לעיתים בשם "איי התבלינים".
בעבר זנזיבר היה מרכז של מוסלמים סוחרי עבדים, שעשו כאן את רוב המסחר בעבדים שחורים מאפריקה. מקור השם זנזיבר הוא מעיוות של השם הערבי "זנג'י ברא", שניתן בתקופת המסחר בעבדים ופירושו "כושי החוצה". עד היום מהווה שפתם של התושבים כאן בליל של מילים בערבית, אנגלית, הינדית ופורטוגזית, שריד חי למיזוג אתני ותרבותי, לכיבושים היסטוריים בידי אימפריות ושליטים זרים, ולמסחר חובק עולם, שהתקיים כאן.
ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "זנזיבר".
#האוכלוסייה
מרבית אוכלוסיית זנזיבר, כ-90% מהם, הם מוסלמים. התרבות הסוואהילית, עירוב המסורות של חופי האוקיינוס ההודי, נובעת מהמפגש שחל כאן, בין מגוון המקורות של הסוואהילים, האנשים של זנזיבר, שבאו מאינספור מקומות. אגב, השם "Swahili" פירושו "אנשי החוף", כלומר "של החוף" וזה בא מהמילה הערבית "סאהל".
זה גם מה שמוביל לכך שהשפה כאן היא מיקס מטורף של מילים שבאו מהשפות ערבית, הינדית, אנגלית ופורטוגזית - עדות לאותה תערובת אתנית ותרבותית מופלאה של המקומיים.
התרבות המקומית בזנזיבר מבוססת על מנטליות רגועה, סבלנות וקצב איטי. הביטויים הבולטים כאן הם "פולה פולה" שמשמעותו "לאט לאט", לצד "אקונה מטטה" שפירושו "אין בעיה" או "אין דאגות".
#היסטוריה
עוד משחר ההיסטוריה סחרו תושבי האיים האפריקאים, בני הבנטו, עם סוחרים מיוון, הודו, סין ופרס. מאז נודעה זנזיבר כבירתה של מעצמת מסחר עתיקה ומהצמתים המרכזיים בנתיבי הסחר העולמי.
בימי הביניים התיישבו באיים סוחרים ערבים והחל להיווצר המיזוג הזנזיברי בין קסמי ערב והחושניות האפריקאית. זה קרה כשאנשי החוף האפריקאים הלכו ואימצו את דת האיסלאם. בהדרגה החלו גם המנהגים, הלבוש, המטבח והאדריכלות המקומית לספוג השפעות ערביות והחלה לצמוח התרבות הסוואהילית, כלומר תרבות החוף (השם בא מהמילה "סאהל" בערבית).
בהמשך הביאו סוחרים לזנזיבר עבדים מעמקי אפריקה והאי המרכזי הפך למרכז הסחר בעבדים מהיבשת השחורה. לצד שנהב מאפריקה, תבלינים מזנזיבר ובשמים יקרים מהמזרח, הועמדו כאן שחורים שנלכדו ביבשת למכירה לעבדות.
בעת החדשה, משגילו האימפריות ושלל שליטים חמדנים את עושרם של סוחרי זנזיבר הסוואהילים, החלו להגיע הכובשים הפורטוגלים, העומאנים והבריטים. הללו כבשו והובסו והעבירו מיד ליד את האי העשיר.
השינוי הגיע רק בשנות ה-60 של המאה ה-20, עם המהפכה של 1964, שבה זכו בני זנזיבר בעצמאות והקימו רפובליקה משלהם. די מהר התאחדו עם טנגניקה, הרפובליקה השכנה שבמזרח אפריקה וביחד יצרו את טנזניה, רפובליקה משותפת ששמה הוא הלחמה של שני השמות של השותפות בה.
#מתי לבוא?
הזמן המוצלח ביותר להגיע לזנזיבר הוא בעונות היבשות, בחודשים דצמבר-פברואר או יולי-אוקטובר.
לצלילה הגיעו בחודשים נובמבר-מרץ, העונה האופטימלית לצלילה מבחינת גובה הים, חום המים והראות בהם.
בין אוקטובר לאפריל חם מאד ומחודש יולי עד ספטמבר חם נעים במהלך היום, גם אם חם, בעוד שבערב מתקרר מעט וכדאי ללבוש משהו ארוך ודק.
#מטבע
הביאו דולרים. לא צריך להחליפם למטבע המקומי. ואגב, בזנזיבר לא מקבלים דולרים ישנים. הביאו רק דולרים משנת 2006 ומעלה.
#לינה
אם אתם רוצים הנאה ופינוק חופי - פנו לאזור הצפוני של האי. בו נמצאים החופים הכי יפים, במיוחד חוף נונגווי (nungwi) הנהדר. מרבית הצעירים והתרמילאים מצפינים בדרך כלל לכפר הזרוק הזה ונהנים מאד.
להנאה מתופעת חופי הגאות והשפל של זנזיבר בוחרים באחד החופים הדרומיים, דוגמת החוף היפה והמפורסם קיוונגווה (kiwengwa).
#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בזנזיבר".
#תקשורת
קנו כרטיס סים מקומי שעולה עד 10$ בנמל התעופה של זנזיבר או בחנויות או קיוסקים בזנזיבר.
#אוכל
חופשה בזנזיבר היא חוויה קולינרית, מעצם היותו של המטבח הזנזיברי מיזוג ייחודי של המטבחים האפריקאי, הערבי, ההודי והפורטוגלי. בין הפופולריות ביותר מתוך המנות הייחודיות של המטבח המקומי הן סמאקי, שהוא דג טרי מטוגן, מישקאקי, שהם שיפודי בקר המתובלים בחריפות והאוגאלי - סוג של דייסת קמח תירס.
בחופים פזורות מסעדות פשוטות וטעימות של דגים ופירות ים, אבל שווה להכיר את תגית "מקדשי אוכל בזנזיבר", עם ההמלצות המיוחדות ואת שוק האוכל הלילי של זנזיבר - חוויה מהממת שחייבים להתנסות בה!
ולגבי שתייה - שתו רק מים מינרליים.
#חסכון
ההתמקחות מקובלת בזנזיבר. חתכו את המחיר לחצי והמשיכו משם כרצונכם.
אל תקנו צדפים, כי חל איסור להוציא צדפים מזנזיבר.
# תחבורה
שירות האוטובוסים של האי, הדלה-דלה (dala-dala) הוא הדרך הזולה ביותר להסתובב באי. תרמילאים לוקחים גם טרמפים.
טיולים תוכלו לעשות עם רכב שכור, אבל חשוב להקדים ולהזמין כזה. בלא רכב שכור, סעו במוניות השירות המקומיות, שמחירן כרבע ממוניות הספיישל היקרות של האי.
אפשר וכיף לשכור קטנועים. טרקטורונים פחות מומלצים, בשל שירותי רפואה בסיסיים באי.
#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה בזנזיבר הוא 5000 שילינג לארוחת ערב. כל ענף התיירות בזנזיבר בנוי על טיפים. תנו 1-2 דולר לנותני שירות חד פעמיים, כמו סבל או משיט סירה בסיורים. למדריך מקומי או נהג, שמשרתים לאורך יום שלם, תנו 5 דולרים טיפ ולסבל עם כמה מזוודות חצי דולר למזוודה.
#בילויים
חיי הלילה מתרכזים בעיקר בחוף הצפון מערבי. אל תצפו למסיבות פול מון.
מקומות בילוי במקום בתגית "בילויים בזנזיבר".
#קידומת זנזיבר
בתקשורת לזנזיבר יש לחייג גם את הקידומת הבינלאומית של טנזניה, 255, ואז גם את זו של זנזיבר ופמבה שהיא 24.
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type D ו-G (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:
https://youtu.be/RACzGKA-5p0
ממעוף הרחפן:
https://youtu.be/Z_6noXde5NQ
בחופשה:
https://youtu.be/iekKCBFP8K4
ובחופים:
https://youtu.be/KWzYD37QKtI
האי סָנטוֹריני
#על האי הפוטוגני של יוון
סָנטוֹריני נחשב לאי היפה ביוון ואחד האיים הנחשקים והרומנטיים ביותר בעולם. הוא חלק מהאיים הקיקלאדיים שבדרום הים האגאי, כ-120 קילומטרים צפונית לאי כרתים.
עיקר פרסומו של סנטוריני בא לו מנופיו הוולקניים והדרמטיים, השקיעות המהממות שלו, שנראות כאילו צוירו ביד אמן והבנייה הציורית של בתיו הכחולים-לבנים.
יש כאן הכל. ים, שמש, שקיעות, בתים בצבעי כחול לבן, טברנות מעולות, עתיקות ולא מעט תרבות. בין הרים, כפרים, בתים, מפרצים כחולים, עצי זית, כרמים, יין ונופים עוצרי נשימה - הטיולים שתעשו בסנטוריני יהיו בלתי נשכחים.
סנטוריני הוא שמם של מספר איים, המסודרים בעיגול מסביב לקלדרה, לגונה תת-ימית, בעומק של כ-400 מטרים. מקור השם "קלדרה" הוא מספרדית ופירושו קדירה, או דוד.
אבל בפועל, כשאנו מדברים על סנטוריני, הכוונה היא בדרך כלל לת'ירה, פעם שמה העתיק של סנטוריני וכיום שמו של האי הגדול שיש לו צורת פרסה. ואכן, באי הזה מתגוררים כמעט 10,000 תושבים אבל מגיעים אליו מיליוני תיירים בכל שנה.
גם היופי של הבנייה והעיצוב כאן הוא מסעיר. תערובת קיקלידית וונציאנית יוצרת את האדריכלות של סנטוריני. מאפייניה הבולטים הם בתים לבנים, עם גגות או כיפות כחולות, מדרגות אל השמיים, עציצים ציוריים ושיחי בוגנביליה צבעוניים, סמטאות צרות וקסומות וכנסיות ציוריות במיוחד.
ראו את כל האטרקציות באי בתגית "סנטוריני".
#גאוגרפיה
סנטוריני הוא למעשה "פומפיי היוונית". זהו הר געש ענקי, שהתפרצות געשית אדירה שהתרחשה בו לפני כ-3500 שנה, הציפה אותו במי ים.
המעניין בסנטוריני הוא שהאטרקציה המרכזית שלו - הקלדרה, אותו הר געש שיצר את היופי הזה, שקועה ברובה מתחת לפני הים ואינה נראית למטיילים. ובכל זאת ניתן לחוות מהר הגעש הזה, באמצעות שני איים זעירים שהם עדיין פעילים מבחינה וולקנית - נאה קאמני (Naea Kameni) ופאליה קאמני (Palia Kameni). שייט אליהם יהיה חוויה געשית, שלמרבית המבקרים תהיה עניין של פעם בחיים.
כמו במקומות אחרים בעולם, שנמצאים בסמיכות להרי געש, האדמה בסנטוריני פוריה מאד והחקלאות פורחת, תרתי משמע:
https://youtu.be/dTgM-6xjbDU
#תקשורת
סים מקומי אפשר לקנות בשדה תעופה בסנטוריני, בדוכן מול מסוע המזוודות. אפשר גם בעיר, בפירה, בחנות וונדה פון.
#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בסנטוריני".
#מתי
מאי ויוני הם הזמן המוצלח ביותר להגיע לאיי יוון ובכללם סנטוריני. בעיקר כדאי להגיע הנה בחודשי האביב, כשמזג האוויר מצוין, החופים נעימים והאי לא מוצף בתיירים. אז גם תושבי האי, שהם נותני השרותים העיקריים, עדיין רעננים וסבלניים יותר.
אם לא הצלחתם, גם ספטמבר-אוקטובר הם נהדרים, בהשוואה לעונת הקיץ עתירת התיירים.
#אוכל
סופלקי, סלט יווני, צזיקי, אוזו, גבינת פטה ומאכלי ים יככבו על שולחנכם.
כמו בכל טברנה, כדאי לפתוח ארוחה כאן ב"מֶזֶדס" (שנהגה כמו מרצדס), אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות. הסלט היווני גם הוא משביע ונהדר, במיוחד כשהמרכיבים טריים ומתובלים טוב. הטברנות לרוב יעשו את העבודה. חובבי הבשר יוכלו למצוא בכל רחוב סופלקי, השישליק היווני, או גירוס, השווארמה היוונית. האוזו והראקי יוסיפו כאן למצב רוח ובתיאבון!
בארוחת בוקר שתו קפה יווני, שזה כמו טורקי אבל אסור לומר זאת... נסו את ה"סטרפצדה" (Strapatsada), שהיא מעין ביצה מקושקשת ומעורבבת עם עגבניות, בצל וגבינת פטה נהדרת - הכל במיקס עם טעם נהדר. אחריה יש קינוח נהדר לארוחת בוקר, או כל הארוחה למעוניינים במעט. מדובר ביוגורט יווני, עם אגוזי מלך ודבש. מעדן!
הנה המלצות של בלוגרים למקומות עם מעדני המטבח המקומי של סנטוריני ולארוחות שוות - בנוסף להמלצות שלנו שבתגית "מקדשי אוכל בסנטוריני":
https://youtu.be/khQzMW335yg
#לינה
נופשים עתירי ממון יצפינו ודאי לאיה שבצפון האי, מהכפרים המקסימים והיוקרתיים באיי יוון,
רומנטיקנים שאינם עשירים ילונו בכפר אימרוביגלי (Imerovíglion) שמצפון לפירה וגם הוא על הצוק.
צעירים וחובבי בילויים וחופים יימצאו את מבוקשם בקאמארי (Kamari) או בפריסה (Perissa), שהם גם זולים משמעותית מהמלונות שעל הצוק.
# תחבורה
יש שירותי אוטובוס באי. טיולים תוכלו לעשות עם רכב שכור, אבל חשוב להקדים ולהזמין כזה. מוניות לטיולים מחוץ לערים או לנסיעות אל יישובים אחרים, הן יקרות למדי. אפשר וכיף לשכור קטנועים. טרקטורונים פחות מומלצים כי אין בית חולים של ממש באי והפינוי לכרתים הוא איטי יחסית.
#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ביוון הוא 1-3 יורו. לפני המשבר הכלכלי נהגו לתת 20% כתשר, אבל כיום ירדו הטיפים משמעותית. אפשרות נוספת היא להשאיר במסעדה 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה. לנהגי מונית אין צורך לתת תשר ביוון.
#שופינג
מקומות לעריכת קניות יש מעט באי והם בתגית "שופינג בסנטוריני".
#בילויים
לשוחרי השחייה והשיזוף, חוף קאמארי בסנטוריני הוא חוף תוסס ומלא אקשן, עם מתקני חוף נהדרים וחיי לילה ענפים. הוא מהווה את המקום הכי פופולרי לבליינים צעירים.
בירת האי פירה, פופולרית גם היא, אבל מסיבות אחרות. במקום חוף ים, יושבת פירה על צוק גבוה אל מול הים. חוץ מחוף הים שאין כאן, יש בפירה את כל מה שמחפש התייר, מחנויות מגוונות, דרך ברים מודרניים, מועדונים מפוצצי צעירים ומסעדות יווניות טעימות עם נוף עוצר נשימה.
למקומות הבילוי השווים באי ראו תגית "בילויים בסנטוריני".
#קידומת יוון
+30
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
הנה טעימה מהנסיעה המתקרבת?
https://youtu.be/cMcSU7NTAPc
האי במלוא יופיו:
https://youtu.be/BVL2EBJjFw0
ממעוף הרחפן:
https://youtu.be/oXLTifGWpm0
הדרכה קצרה:
https://youtu.be/UO6HZLdN-Ls
סָנטוֹריני נחשב לאי היפה ביוון ואחד האיים הנחשקים והרומנטיים ביותר בעולם. הוא חלק מהאיים הקיקלאדיים שבדרום הים האגאי, כ-120 קילומטרים צפונית לאי כרתים.
עיקר פרסומו של סנטוריני בא לו מנופיו הוולקניים והדרמטיים, השקיעות המהממות שלו, שנראות כאילו צוירו ביד אמן והבנייה הציורית של בתיו הכחולים-לבנים.
יש כאן הכל. ים, שמש, שקיעות, בתים בצבעי כחול לבן, טברנות מעולות, עתיקות ולא מעט תרבות. בין הרים, כפרים, בתים, מפרצים כחולים, עצי זית, כרמים, יין ונופים עוצרי נשימה - הטיולים שתעשו בסנטוריני יהיו בלתי נשכחים.
סנטוריני הוא שמם של מספר איים, המסודרים בעיגול מסביב לקלדרה, לגונה תת-ימית, בעומק של כ-400 מטרים. מקור השם "קלדרה" הוא מספרדית ופירושו קדירה, או דוד.
אבל בפועל, כשאנו מדברים על סנטוריני, הכוונה היא בדרך כלל לת'ירה, פעם שמה העתיק של סנטוריני וכיום שמו של האי הגדול שיש לו צורת פרסה. ואכן, באי הזה מתגוררים כמעט 10,000 תושבים אבל מגיעים אליו מיליוני תיירים בכל שנה.
גם היופי של הבנייה והעיצוב כאן הוא מסעיר. תערובת קיקלידית וונציאנית יוצרת את האדריכלות של סנטוריני. מאפייניה הבולטים הם בתים לבנים, עם גגות או כיפות כחולות, מדרגות אל השמיים, עציצים ציוריים ושיחי בוגנביליה צבעוניים, סמטאות צרות וקסומות וכנסיות ציוריות במיוחד.
ראו את כל האטרקציות באי בתגית "סנטוריני".
#גאוגרפיה
סנטוריני הוא למעשה "פומפיי היוונית". זהו הר געש ענקי, שהתפרצות געשית אדירה שהתרחשה בו לפני כ-3500 שנה, הציפה אותו במי ים.
המעניין בסנטוריני הוא שהאטרקציה המרכזית שלו - הקלדרה, אותו הר געש שיצר את היופי הזה, שקועה ברובה מתחת לפני הים ואינה נראית למטיילים. ובכל זאת ניתן לחוות מהר הגעש הזה, באמצעות שני איים זעירים שהם עדיין פעילים מבחינה וולקנית - נאה קאמני (Naea Kameni) ופאליה קאמני (Palia Kameni). שייט אליהם יהיה חוויה געשית, שלמרבית המבקרים תהיה עניין של פעם בחיים.
כמו במקומות אחרים בעולם, שנמצאים בסמיכות להרי געש, האדמה בסנטוריני פוריה מאד והחקלאות פורחת, תרתי משמע:
https://youtu.be/dTgM-6xjbDU
#תקשורת
סים מקומי אפשר לקנות בשדה תעופה בסנטוריני, בדוכן מול מסוע המזוודות. אפשר גם בעיר, בפירה, בחנות וונדה פון.
#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בסנטוריני".
#מתי
מאי ויוני הם הזמן המוצלח ביותר להגיע לאיי יוון ובכללם סנטוריני. בעיקר כדאי להגיע הנה בחודשי האביב, כשמזג האוויר מצוין, החופים נעימים והאי לא מוצף בתיירים. אז גם תושבי האי, שהם נותני השרותים העיקריים, עדיין רעננים וסבלניים יותר.
אם לא הצלחתם, גם ספטמבר-אוקטובר הם נהדרים, בהשוואה לעונת הקיץ עתירת התיירים.
#אוכל
סופלקי, סלט יווני, צזיקי, אוזו, גבינת פטה ומאכלי ים יככבו על שולחנכם.
כמו בכל טברנה, כדאי לפתוח ארוחה כאן ב"מֶזֶדס" (שנהגה כמו מרצדס), אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות. הסלט היווני גם הוא משביע ונהדר, במיוחד כשהמרכיבים טריים ומתובלים טוב. הטברנות לרוב יעשו את העבודה. חובבי הבשר יוכלו למצוא בכל רחוב סופלקי, השישליק היווני, או גירוס, השווארמה היוונית. האוזו והראקי יוסיפו כאן למצב רוח ובתיאבון!
בארוחת בוקר שתו קפה יווני, שזה כמו טורקי אבל אסור לומר זאת... נסו את ה"סטרפצדה" (Strapatsada), שהיא מעין ביצה מקושקשת ומעורבבת עם עגבניות, בצל וגבינת פטה נהדרת - הכל במיקס עם טעם נהדר. אחריה יש קינוח נהדר לארוחת בוקר, או כל הארוחה למעוניינים במעט. מדובר ביוגורט יווני, עם אגוזי מלך ודבש. מעדן!
הנה המלצות של בלוגרים למקומות עם מעדני המטבח המקומי של סנטוריני ולארוחות שוות - בנוסף להמלצות שלנו שבתגית "מקדשי אוכל בסנטוריני":
https://youtu.be/khQzMW335yg
#לינה
נופשים עתירי ממון יצפינו ודאי לאיה שבצפון האי, מהכפרים המקסימים והיוקרתיים באיי יוון,
רומנטיקנים שאינם עשירים ילונו בכפר אימרוביגלי (Imerovíglion) שמצפון לפירה וגם הוא על הצוק.
צעירים וחובבי בילויים וחופים יימצאו את מבוקשם בקאמארי (Kamari) או בפריסה (Perissa), שהם גם זולים משמעותית מהמלונות שעל הצוק.
# תחבורה
יש שירותי אוטובוס באי. טיולים תוכלו לעשות עם רכב שכור, אבל חשוב להקדים ולהזמין כזה. מוניות לטיולים מחוץ לערים או לנסיעות אל יישובים אחרים, הן יקרות למדי. אפשר וכיף לשכור קטנועים. טרקטורונים פחות מומלצים כי אין בית חולים של ממש באי והפינוי לכרתים הוא איטי יחסית.
#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ביוון הוא 1-3 יורו. לפני המשבר הכלכלי נהגו לתת 20% כתשר, אבל כיום ירדו הטיפים משמעותית. אפשרות נוספת היא להשאיר במסעדה 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה. לנהגי מונית אין צורך לתת תשר ביוון.
#שופינג
מקומות לעריכת קניות יש מעט באי והם בתגית "שופינג בסנטוריני".
#בילויים
לשוחרי השחייה והשיזוף, חוף קאמארי בסנטוריני הוא חוף תוסס ומלא אקשן, עם מתקני חוף נהדרים וחיי לילה ענפים. הוא מהווה את המקום הכי פופולרי לבליינים צעירים.
בירת האי פירה, פופולרית גם היא, אבל מסיבות אחרות. במקום חוף ים, יושבת פירה על צוק גבוה אל מול הים. חוץ מחוף הים שאין כאן, יש בפירה את כל מה שמחפש התייר, מחנויות מגוונות, דרך ברים מודרניים, מועדונים מפוצצי צעירים ומסעדות יווניות טעימות עם נוף עוצר נשימה.
למקומות הבילוי השווים באי ראו תגית "בילויים בסנטוריני".
#קידומת יוון
+30
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
הנה טעימה מהנסיעה המתקרבת?
https://youtu.be/cMcSU7NTAPc
האי במלוא יופיו:
https://youtu.be/BVL2EBJjFw0
ממעוף הרחפן:
https://youtu.be/oXLTifGWpm0
הדרכה קצרה:
https://youtu.be/UO6HZLdN-Ls
יעדים לחובבי טבע
האי קוֹרְפוּ
#על האי הירוק של יוון
https://youtu.be/y9M8oUykot0
על קוֹרְפוּ (Corfu), מהיפים שבאיי יוון, אומרים שהוא האי היווני הכי ירוק. על חלקים נרחבים משטח האי תראו מטעי זיתים, עם מעל 3 מיליון עצי זית שפזורים בו. מדרונות ההרים מכוסים בעצי ברוש, דפנה, אלונים וקטלבים. הגשם הרב היורד בו, הוא זה שמבדיל אותו ממאות איים יווניים אחרים, דוגמת רודוס, כרתים, זקינתוס, או סנטוריני.
בקורפו לא מעט חופים נהדרים, כפרים ציוריים, טברנות נפלאות ותושבים נחמדים במיוחד. כאן נהנים מחופשה מענגת ומרגיעה ומשילוב של ים כחול, עם קרני שמש מפנקות.
הקרבה של קורפו לאיטליה משדרגת אותו ומוסיפה ניחוח והיסטוריה איטלקיים. בירת ונמל האי היא העיר קוֹרְפוּ או בשמה המקורי קֶֶרְקִירָה. מקור השם הוא ממילה היוונית שמשמעותה "ציצית". השם קורפו, הוא עיוות איטלקי של השם הביזנטי קוֹרְְפוּ (Koryphō), שגם הוא גרסה של השם המקורי קֶֶרְקִירָה.
קורפו מציע חוויית נופש, טיול, אוכל, בילוי ותרבות מרתקים וחווייתיים להפליא. כמו תושבי האי הנינוחים, ששומרים על האי שלהם כמקום שליו וכיעד לחופשה אינטימית, גם התיירים שמגיעים לכאן מחפשים בדרך כלל טבע ושקט. מי שמנסים לא להידחף, להרעיש ולהיות בוטים, מקבלים כאן חוויה איכותית ונעימה, מאחד האיים הנעימים והמיוחדים של יוון.
ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "קורפו".
#גאוגרפיה
אחד האנשים שבזכותם האי נכנס לתודעה העולמית היה הזואולוג והסופר ג'ארל דארל, שפרסם בשנת 1978 את הספר "משפחתי וחיות אחרות". בספר תיאר את ילדותו וחייו כילד בריטי, המגיע בגיל 10 ומתגורר באי קורפו, מגלה את בעלי החיים שבו ומתאהב בעולם הזואולוגיה. התיאור הציורי שלו, אך הנכון והמדויק, של קורפו הכפרית, הקסים רבים בעולם.
האי הגדול והירוק קורפו נמצא בים היוני, מול מחוז אפירוס ביוון, מול אלבניה ולא רחוק מדרום איטליה. שטחו כ-580 קמ"ר, והוא המרכזי ברשות המוניציפלית, שכוללת מספר איים קטנים לידו ומגיעה ל-641 קמ"ר. קורפו נחשב לאחד האיים הגשומים ביותר, ואחד האיים הירוקים שבאיי יוון.
3 תצורות נוף מאפיינות את קורפו. הנוף בצפון האי הוא הררי, בעוד שבמרכז האי הגבעות מתונות יותר. דרום האי הוא מישורי בעיקרו. 2 רכסי הרים חוצים את קורפו. רכס פנטוקראטור (Pantokrator), הכולל את ההר הגבוה באי ורכס סטראבוסקיאדי (Stravoskiadi).
חופיו המערביים והצפוניים של האי הם חופים סלעיים ומדרונותיהם תלולים בירידה אל החוף. הגישה אל הים, בצדו המזרחי של האי, נוחה והחופים מציעים בחלקם מפרצונים מבודדים ויפים.
#היסטוריה
האי קורפו עבר לא מעט ידיים במהלך ההיסטוריה. הוא אויש כבר באלף הראשון לפנה"ס. בשנת 734 לפנה"ס הקימו כאן הדורים מהעיר קורינתוס את העיר קרקירה, שהשתלטה על האי כולו והקנתה לו את שמו. בהמשך האי נכבש על ידי סיציליה, בידי המלך פירוס מאפירוס ואפילו בידי שודדי הים האילריים שמכאן הפילו אימה על הים האיוני כולו. בשנת 228 לפנה"ס השתלטו הרומאים על קרקירה ומאות שנים אחר כך, עם נפילתה של הקיסרות הרומית היא החליפה ידיים. הגותים, הלומברדים, הערבים והנורמנים כבשו, הובסו וכן הלאה.
מאז ימי הביניים עבר האי בין ידיים רבות של כובשים. השלטון כאן הספיק להיות רומאי, צרפתי, בריטי, רוסי, איטלקי, גרמני ויווני - דומה שכולם היו שליטיו.
במאה ה-14 קיבלה קרקירה את הגנת ונציה, שבהמשך השתלטה ושלטה כאן בסובלנות יחסית עד 1797, כשהגיע נפוליאון וכבש אותה. השם המקורי של האי הוא קֶֶרְקִירָה, אבל הוא קיבל אז את השם קורפו, שהוא שיבוש איטלקי של השם, שיבוש שכל כך הוטמע כאן עד שגם המקומיים התרגלו לקרוא לו כך.
ניכרים כאן מאד סימניו של הכיבוש הוונציאני, שהשאיר כאן שלל מזכרות, כמו שתי המצודות שנבנו בכדי להגן על בירת העיר מפני העות'מנים והצליחו בכך ומשקיפות מעליה עד היום.
כללית ניתן לומר שההשפעה האיטלקית היא רבה כאן מאד, מה שמורגש כאן בשולחן האוכל, בארכיטקטורה ואפילו בדיבור המתנגן של תושבי האי היוונים.
את המצביא הצרפתי נפוליאון בונפרטה זוכרים כאן לטובה. הוא וממשיכיו הצרפתים השאיר כאן מזכרות טובות, אחת מהן היא הליסטון המפונפן שבו מטיילים כולם וחשים פריז. אחרי הצרפתים גם הבריטים שלטו באי הירוק של יוון ועשו כאן סדר במערכת החינוך, המים והמנהלה. כשנולדה ממלכת יוון המודרנית, הם העבירו את האי לידיה באופן מסודר וחזרו לאיים שלהם.
לעיר קורפו יש אופי אירופי, שלא ניתן למצוא באיים יווניים אחרים. איכשהו ובתחומים רבים, עשו מרבית הכיבושים הללו טוב לאי, החל מהאדריכלות שלו, דרך האוכל ועד התרבות המקומית של המקומיים.
במלחמת העולם השנייה שלטו כאן האיטלקים ואז הגרמנים, לאחר שהפצצות שלהן פגעו בלא מעט מבנים עתיקים ומרכזיים, במיוחד בבירה קורפו.
#גיחות
שימו לב ממול להרי אלבניה הסמוכים. במרחק של 3 קילומטרים בלבד, אלבניה היא השכנה הקרובה של האי. אבל טיולים תעדיפו אולי לעשות לשכנות אחרות.
האי קורפו נמצא בצפון מערב יוון. בקרבתו תוכלו לטייל בכפרי זגוריה ובמחוז אפירוס, מהאזורים המרהיבים לטיולי טבע ביוון. הפלגה קצרה של שעה, השכרת רכב בעיר איגומיניצה ואתם בנקודת הזינוק לטיול מקסים בצפון יוון.
איטליה היא מעט רחוקה יותר. שייט בן קצת יותר מ-6 שעות במעבורת, לעיר הנמל ברינדיזי, יאפשר לכם טיול במחוז פוליה הנפלא שבדרום איטליה.
#מתי לבוא?
קורפו נחשב לאי הגשום ביותר ביוון ובשל מיקומו הגאוגרפי, החורף נוטה להיות בו קצת יותר ארוך מאיים יווניים אחרים.
הכי כדאי לטייל כאן בחודשים מאי עד יוני ובספטמבר, זמנים בהם מזג האוויר נוח ונעים יותר. פחות מוצלח כאן בחודשי הקיץ של יולי אוגוסט, כשחם וצפוף יותר ובריזה קלה יש רק אחר הצהריים. מאוקטובר הסתיו מתחיל וגם הוא נעים מהקיץ, אך לחובבי חופשה קרירה יותר. כי בקורפו, למעט בחודשים יולי אוגוסט, קריר בערבים. מה שאומר, אגב, שלצאת לארוחת ערב באי, עדיף עם סריג או ז'קט איתכם.
#תחבורה
המבלים בעיקר בעיר קורפו יוכלו להיעזר בשאטלים, היוצאים כמה פעמים ביום מרוב בתי המלון, אל לב העיר.
ליציאה לטיול בכפרי האי, ברכס ההרים שבמערב האי ובחופיו, שווה לשכור רכב, או לסכם עם נהג מונית לכל היום ולצאת לטיול.
אפשר לטייל גם בתחבורה ציבורית, שזו חוויה שונה וזולה משמעותית כמובן.
חובבי הרכיבה על אופניים יגלו אי ידידותי לאופניים, עם שבילי אופניים מיוחדים ומסומנים והרבה מקומות המאפשרים לשכור אופניים ולצאת לרכיבה מהנה.
#אוכל
בקורפו תוכלו לבלות ולגלות טברנות אותנטיות, עם מיטב מאכלי המטבח היווני. כי האוכל הוא חלק משמעותי בחוויית הביקור בקורפו. כמו בכל יוון, יככבו על שולחנכם סופלקי, גירוס, סלט יווני (בקורפו הוא יהיה לרוב ללא גבינה), צזיקי, אוזו, גבינת פטה ומאכלי ים.
כמו בכל טברנה יוונית, גם בקורפו כדאי לפתוח ארוחה ב"מֶזֶדס" (שנהגה כמו מרצדס), אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות. הסלט היווני גם הוא משביע ונהדר, במיוחד כשהמרכיבים טריים ומתובלים טוב. הטברנות לרוב יעשו את העבודה. חובבי הבשר יוכלו למצוא בכל רחוב סופלקי, השישליק היווני, או גירוס, השווארמה היוונית. האוזו והראקי יוסיפו כאן למצב רוח ובתיאבון!
יהיו עוד המון מאכלים מצוינים בטברנות של האי, אבל אל תשכחו לטעום מהמנות הטיפוסיות של המטבח בקורפו, שאגב מלווה כאן בהמון שמן זית, שמיוצר באי בהצטיינות יתרה. המוכרות שבמנות האי האופייניות הן הסופריטו, בגרסה המקומית והטעימה, הציגרלי, שכולל עלי תרד ומנגולד ירוקים שבושלו עם פלפלים ושום, פסטיצדה - תבשיל כבש או עוף המוגש עם פסטה עשירה, מהתרומות שהותיר כאן הכיבוש הוונציאני בלא מעט מנות ומנת הקינוח סיקומנדה, שהיא עוגת תאנים מיובשות, עם שקדים, יין וקינמון.
הקפה הפופולרי כאן הוא, כמו בכל יוון, ה"פרפה", הקפה היווני הקר.
בארוחת בוקר נסו את ה"סטרפצדה" (Strapatsada), שהיא מעין חביתה מקושקשת ומעורבבת עם עגבניות, בצל וגבינת פטה נהדרת - הכל במיקס עם טעם נהדר. קינוח נהדר בארוחת בוקר (או כל הארוחה) היא יוגורט יווני, עם אגוזי מלך ודבש.
אגב, כמו תמיד הקפידו להיכנס לטברנות אותנטיות, שסימניהן: המלצר שלא משכנע ברחוב לבוא פנימה, שאין תפריט על סטנד ברחוב, שאוכלים בהן גם המקומיים, שהתפריט לא מוצג בכמה שפות (מקסימום יוונית ואנגלית).
https://youtu.be/_ktOAsE-OKE
#שופינג
גם חובבי השופינג ייהנו בקורפו. האי ידוע בתכשיטים האמנותיים ובעבודות הקרמיקה היפות שיוצרים כאן. לשופינג אותנטי מהסוג הזה פנו אל החנויות והשווקים שבסמטאות העיר העתיקה בקרקירה. בגדים, תיקים ונעליים שוות תמצאו גם בחנויות המעצבים והבוטיקים השווים שבעיר, כמו גם בחנויות רשתות אופנה הבינלאומיות שבעיר.
אליהן, אגב, לא קשה להגיע. שאטלים יוצאים מרוב בתי המלון כמה פעמים ביום ויביאו אתכם אל לב העיר ולשופינג הנכסף.
את המקומות לקניות באי תראו בתגית "שופינג בקורפו".
#בילויים
לבלות בערב בעיר קורפו תוכלו באזור מנדוקי (Mandouki), שבקצה הנמל.
צעירים וחובבי הבילויים המכורים ילונו ודאי מראש באחת מעיירות הנופש קסיופי (Kassiop) וסידארי (Sidari). יש בהן ריכוז ממכר של ברים, פאבים ומועדונים, לצד אחת הטברנות שעל הטיילת. כללית, חלק גדול מהטברנות באי הופכות בערב למועדוני לילה. לאוכל ולאוזו מצטרפים אז נגני הבית ולהקתם, ששרים ביוונים, מנגנים בוזוקי ותמיד יש מי שירקוד שם סירטקי וירעים בקול "יאסו!"
ריקודים תוכלו למצוא גם במתחם ה"אמבוריקו" (Emboriko Kendro), או במועדון B52, בו מתקיימות בעונה מסיבות חוף, עד אור הבוקר.
למקומות הבילוי השווים כאן ראו תגית "בילויים בקורפו".
#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ביוון הוא 1-3 יורו. לפני המשבר הכלכלי נהגו לתת 20% כתשר, אבל כיום ירדו הטיפים משמעותית. אפשרות נוספת היא להשאיר במסעדה 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה. לנהגי מונית אין צורך לתת תשר ביוון.
#קידומת יוון
+30
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:
https://youtu.be/LWJ62a4h1a0
תמונות:
https://youtu.be/310vhMfJOx4
מהאוויר:
https://youtu.be/1tVczYzBwqg
כמה מהמקומות המעניינים בו:
https://youtu.be/WZDpfRDJH3k
https://youtu.be/y9M8oUykot0
על קוֹרְפוּ (Corfu), מהיפים שבאיי יוון, אומרים שהוא האי היווני הכי ירוק. על חלקים נרחבים משטח האי תראו מטעי זיתים, עם מעל 3 מיליון עצי זית שפזורים בו. מדרונות ההרים מכוסים בעצי ברוש, דפנה, אלונים וקטלבים. הגשם הרב היורד בו, הוא זה שמבדיל אותו ממאות איים יווניים אחרים, דוגמת רודוס, כרתים, זקינתוס, או סנטוריני.
בקורפו לא מעט חופים נהדרים, כפרים ציוריים, טברנות נפלאות ותושבים נחמדים במיוחד. כאן נהנים מחופשה מענגת ומרגיעה ומשילוב של ים כחול, עם קרני שמש מפנקות.
הקרבה של קורפו לאיטליה משדרגת אותו ומוסיפה ניחוח והיסטוריה איטלקיים. בירת ונמל האי היא העיר קוֹרְפוּ או בשמה המקורי קֶֶרְקִירָה. מקור השם הוא ממילה היוונית שמשמעותה "ציצית". השם קורפו, הוא עיוות איטלקי של השם הביזנטי קוֹרְְפוּ (Koryphō), שגם הוא גרסה של השם המקורי קֶֶרְקִירָה.
קורפו מציע חוויית נופש, טיול, אוכל, בילוי ותרבות מרתקים וחווייתיים להפליא. כמו תושבי האי הנינוחים, ששומרים על האי שלהם כמקום שליו וכיעד לחופשה אינטימית, גם התיירים שמגיעים לכאן מחפשים בדרך כלל טבע ושקט. מי שמנסים לא להידחף, להרעיש ולהיות בוטים, מקבלים כאן חוויה איכותית ונעימה, מאחד האיים הנעימים והמיוחדים של יוון.
ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "קורפו".
#גאוגרפיה
אחד האנשים שבזכותם האי נכנס לתודעה העולמית היה הזואולוג והסופר ג'ארל דארל, שפרסם בשנת 1978 את הספר "משפחתי וחיות אחרות". בספר תיאר את ילדותו וחייו כילד בריטי, המגיע בגיל 10 ומתגורר באי קורפו, מגלה את בעלי החיים שבו ומתאהב בעולם הזואולוגיה. התיאור הציורי שלו, אך הנכון והמדויק, של קורפו הכפרית, הקסים רבים בעולם.
האי הגדול והירוק קורפו נמצא בים היוני, מול מחוז אפירוס ביוון, מול אלבניה ולא רחוק מדרום איטליה. שטחו כ-580 קמ"ר, והוא המרכזי ברשות המוניציפלית, שכוללת מספר איים קטנים לידו ומגיעה ל-641 קמ"ר. קורפו נחשב לאחד האיים הגשומים ביותר, ואחד האיים הירוקים שבאיי יוון.
3 תצורות נוף מאפיינות את קורפו. הנוף בצפון האי הוא הררי, בעוד שבמרכז האי הגבעות מתונות יותר. דרום האי הוא מישורי בעיקרו. 2 רכסי הרים חוצים את קורפו. רכס פנטוקראטור (Pantokrator), הכולל את ההר הגבוה באי ורכס סטראבוסקיאדי (Stravoskiadi).
חופיו המערביים והצפוניים של האי הם חופים סלעיים ומדרונותיהם תלולים בירידה אל החוף. הגישה אל הים, בצדו המזרחי של האי, נוחה והחופים מציעים בחלקם מפרצונים מבודדים ויפים.
#היסטוריה
האי קורפו עבר לא מעט ידיים במהלך ההיסטוריה. הוא אויש כבר באלף הראשון לפנה"ס. בשנת 734 לפנה"ס הקימו כאן הדורים מהעיר קורינתוס את העיר קרקירה, שהשתלטה על האי כולו והקנתה לו את שמו. בהמשך האי נכבש על ידי סיציליה, בידי המלך פירוס מאפירוס ואפילו בידי שודדי הים האילריים שמכאן הפילו אימה על הים האיוני כולו. בשנת 228 לפנה"ס השתלטו הרומאים על קרקירה ומאות שנים אחר כך, עם נפילתה של הקיסרות הרומית היא החליפה ידיים. הגותים, הלומברדים, הערבים והנורמנים כבשו, הובסו וכן הלאה.
מאז ימי הביניים עבר האי בין ידיים רבות של כובשים. השלטון כאן הספיק להיות רומאי, צרפתי, בריטי, רוסי, איטלקי, גרמני ויווני - דומה שכולם היו שליטיו.
במאה ה-14 קיבלה קרקירה את הגנת ונציה, שבהמשך השתלטה ושלטה כאן בסובלנות יחסית עד 1797, כשהגיע נפוליאון וכבש אותה. השם המקורי של האי הוא קֶֶרְקִירָה, אבל הוא קיבל אז את השם קורפו, שהוא שיבוש איטלקי של השם, שיבוש שכל כך הוטמע כאן עד שגם המקומיים התרגלו לקרוא לו כך.
ניכרים כאן מאד סימניו של הכיבוש הוונציאני, שהשאיר כאן שלל מזכרות, כמו שתי המצודות שנבנו בכדי להגן על בירת העיר מפני העות'מנים והצליחו בכך ומשקיפות מעליה עד היום.
כללית ניתן לומר שההשפעה האיטלקית היא רבה כאן מאד, מה שמורגש כאן בשולחן האוכל, בארכיטקטורה ואפילו בדיבור המתנגן של תושבי האי היוונים.
את המצביא הצרפתי נפוליאון בונפרטה זוכרים כאן לטובה. הוא וממשיכיו הצרפתים השאיר כאן מזכרות טובות, אחת מהן היא הליסטון המפונפן שבו מטיילים כולם וחשים פריז. אחרי הצרפתים גם הבריטים שלטו באי הירוק של יוון ועשו כאן סדר במערכת החינוך, המים והמנהלה. כשנולדה ממלכת יוון המודרנית, הם העבירו את האי לידיה באופן מסודר וחזרו לאיים שלהם.
לעיר קורפו יש אופי אירופי, שלא ניתן למצוא באיים יווניים אחרים. איכשהו ובתחומים רבים, עשו מרבית הכיבושים הללו טוב לאי, החל מהאדריכלות שלו, דרך האוכל ועד התרבות המקומית של המקומיים.
במלחמת העולם השנייה שלטו כאן האיטלקים ואז הגרמנים, לאחר שהפצצות שלהן פגעו בלא מעט מבנים עתיקים ומרכזיים, במיוחד בבירה קורפו.
#גיחות
שימו לב ממול להרי אלבניה הסמוכים. במרחק של 3 קילומטרים בלבד, אלבניה היא השכנה הקרובה של האי. אבל טיולים תעדיפו אולי לעשות לשכנות אחרות.
האי קורפו נמצא בצפון מערב יוון. בקרבתו תוכלו לטייל בכפרי זגוריה ובמחוז אפירוס, מהאזורים המרהיבים לטיולי טבע ביוון. הפלגה קצרה של שעה, השכרת רכב בעיר איגומיניצה ואתם בנקודת הזינוק לטיול מקסים בצפון יוון.
איטליה היא מעט רחוקה יותר. שייט בן קצת יותר מ-6 שעות במעבורת, לעיר הנמל ברינדיזי, יאפשר לכם טיול במחוז פוליה הנפלא שבדרום איטליה.
#מתי לבוא?
קורפו נחשב לאי הגשום ביותר ביוון ובשל מיקומו הגאוגרפי, החורף נוטה להיות בו קצת יותר ארוך מאיים יווניים אחרים.
הכי כדאי לטייל כאן בחודשים מאי עד יוני ובספטמבר, זמנים בהם מזג האוויר נוח ונעים יותר. פחות מוצלח כאן בחודשי הקיץ של יולי אוגוסט, כשחם וצפוף יותר ובריזה קלה יש רק אחר הצהריים. מאוקטובר הסתיו מתחיל וגם הוא נעים מהקיץ, אך לחובבי חופשה קרירה יותר. כי בקורפו, למעט בחודשים יולי אוגוסט, קריר בערבים. מה שאומר, אגב, שלצאת לארוחת ערב באי, עדיף עם סריג או ז'קט איתכם.
#תחבורה
המבלים בעיקר בעיר קורפו יוכלו להיעזר בשאטלים, היוצאים כמה פעמים ביום מרוב בתי המלון, אל לב העיר.
ליציאה לטיול בכפרי האי, ברכס ההרים שבמערב האי ובחופיו, שווה לשכור רכב, או לסכם עם נהג מונית לכל היום ולצאת לטיול.
אפשר לטייל גם בתחבורה ציבורית, שזו חוויה שונה וזולה משמעותית כמובן.
חובבי הרכיבה על אופניים יגלו אי ידידותי לאופניים, עם שבילי אופניים מיוחדים ומסומנים והרבה מקומות המאפשרים לשכור אופניים ולצאת לרכיבה מהנה.
#אוכל
בקורפו תוכלו לבלות ולגלות טברנות אותנטיות, עם מיטב מאכלי המטבח היווני. כי האוכל הוא חלק משמעותי בחוויית הביקור בקורפו. כמו בכל יוון, יככבו על שולחנכם סופלקי, גירוס, סלט יווני (בקורפו הוא יהיה לרוב ללא גבינה), צזיקי, אוזו, גבינת פטה ומאכלי ים.
כמו בכל טברנה יוונית, גם בקורפו כדאי לפתוח ארוחה ב"מֶזֶדס" (שנהגה כמו מרצדס), אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות. הסלט היווני גם הוא משביע ונהדר, במיוחד כשהמרכיבים טריים ומתובלים טוב. הטברנות לרוב יעשו את העבודה. חובבי הבשר יוכלו למצוא בכל רחוב סופלקי, השישליק היווני, או גירוס, השווארמה היוונית. האוזו והראקי יוסיפו כאן למצב רוח ובתיאבון!
יהיו עוד המון מאכלים מצוינים בטברנות של האי, אבל אל תשכחו לטעום מהמנות הטיפוסיות של המטבח בקורפו, שאגב מלווה כאן בהמון שמן זית, שמיוצר באי בהצטיינות יתרה. המוכרות שבמנות האי האופייניות הן הסופריטו, בגרסה המקומית והטעימה, הציגרלי, שכולל עלי תרד ומנגולד ירוקים שבושלו עם פלפלים ושום, פסטיצדה - תבשיל כבש או עוף המוגש עם פסטה עשירה, מהתרומות שהותיר כאן הכיבוש הוונציאני בלא מעט מנות ומנת הקינוח סיקומנדה, שהיא עוגת תאנים מיובשות, עם שקדים, יין וקינמון.
הקפה הפופולרי כאן הוא, כמו בכל יוון, ה"פרפה", הקפה היווני הקר.
בארוחת בוקר נסו את ה"סטרפצדה" (Strapatsada), שהיא מעין חביתה מקושקשת ומעורבבת עם עגבניות, בצל וגבינת פטה נהדרת - הכל במיקס עם טעם נהדר. קינוח נהדר בארוחת בוקר (או כל הארוחה) היא יוגורט יווני, עם אגוזי מלך ודבש.
אגב, כמו תמיד הקפידו להיכנס לטברנות אותנטיות, שסימניהן: המלצר שלא משכנע ברחוב לבוא פנימה, שאין תפריט על סטנד ברחוב, שאוכלים בהן גם המקומיים, שהתפריט לא מוצג בכמה שפות (מקסימום יוונית ואנגלית).
https://youtu.be/_ktOAsE-OKE
#שופינג
גם חובבי השופינג ייהנו בקורפו. האי ידוע בתכשיטים האמנותיים ובעבודות הקרמיקה היפות שיוצרים כאן. לשופינג אותנטי מהסוג הזה פנו אל החנויות והשווקים שבסמטאות העיר העתיקה בקרקירה. בגדים, תיקים ונעליים שוות תמצאו גם בחנויות המעצבים והבוטיקים השווים שבעיר, כמו גם בחנויות רשתות אופנה הבינלאומיות שבעיר.
אליהן, אגב, לא קשה להגיע. שאטלים יוצאים מרוב בתי המלון כמה פעמים ביום ויביאו אתכם אל לב העיר ולשופינג הנכסף.
את המקומות לקניות באי תראו בתגית "שופינג בקורפו".
#בילויים
לבלות בערב בעיר קורפו תוכלו באזור מנדוקי (Mandouki), שבקצה הנמל.
צעירים וחובבי הבילויים המכורים ילונו ודאי מראש באחת מעיירות הנופש קסיופי (Kassiop) וסידארי (Sidari). יש בהן ריכוז ממכר של ברים, פאבים ומועדונים, לצד אחת הטברנות שעל הטיילת. כללית, חלק גדול מהטברנות באי הופכות בערב למועדוני לילה. לאוכל ולאוזו מצטרפים אז נגני הבית ולהקתם, ששרים ביוונים, מנגנים בוזוקי ותמיד יש מי שירקוד שם סירטקי וירעים בקול "יאסו!"
ריקודים תוכלו למצוא גם במתחם ה"אמבוריקו" (Emboriko Kendro), או במועדון B52, בו מתקיימות בעונה מסיבות חוף, עד אור הבוקר.
למקומות הבילוי השווים כאן ראו תגית "בילויים בקורפו".
#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ביוון הוא 1-3 יורו. לפני המשבר הכלכלי נהגו לתת 20% כתשר, אבל כיום ירדו הטיפים משמעותית. אפשרות נוספת היא להשאיר במסעדה 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה. לנהגי מונית אין צורך לתת תשר ביוון.
#קידומת יוון
+30
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:
https://youtu.be/LWJ62a4h1a0
תמונות:
https://youtu.be/310vhMfJOx4
מהאוויר:
https://youtu.be/1tVczYzBwqg
כמה מהמקומות המעניינים בו:
https://youtu.be/WZDpfRDJH3k
חצי האי פִּילְיוֹן
#על היער של הקנטאורים המיתולוגיים
חצי האי פִּילְיוֹן (Pilion) הוא סוג של גן עדן לשוחרי טבע וטיולים רגליים בו. היופי הפסטורלי שבו מתחבר למיתולוגיה היוונית, שלפי פיליון היה מקום מושבם של האלים בקיץ.
ביערות חצי האי חיו לפי המיתולוגיה, הקֶנְטָאוּרִים, אותם יצורים מופלאים שחציים אדם וחציים סוס. לפי המיתולוגיה, כירון הזקן מנהיג הקנטאורים, שפלג גופם העליון היה אנושי ורגליהם כשל סוסים, גידל גיבורים כאכילס והכשיר את אל הרפואה אֶסְקַלֶפְּיוּס, בסודות צמחי המרפא.
גם היום מעניין וכיף בחצי האי פיליון, כשהאטרקציות העיקריות הם הכפרים האותנטיים שעל מורדות הר פיליון, חופיו המצוינים וההרים, שפסגותיהם מושלגות בחורף וירוקות בשאר העונות.
ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "פיליון".
#תולדות האזור המבודד
מרבית הכפרים שעל הר פיליון קמו במאה ה-13 על ידי יוונים שהעדיפו להתרחק מהשלטון התורכי שגבה מתושבי יוון מיסים כבדים. האזור המשיך להתנהל באופן די עצמאי ומבודד גם בתקופות אחרות, כמו בזמן הכיבוש הגרמני במלחמת העולם השנייה. עד שנות ה-50 של המאה הקודמת, לא היו כאן אפילו כבישים.
תודות לבידוד הזה גם המטבח של פיליון לא הושפע מהמטבח של הכובשים הטורקיים ושלא כמו מקומות אחרים ביוון, הוא נשאר מסורתי. רק כאן תשתו עם המאזטים שלכם, במסעדה או באוזריה, את משקה ה"צִיפּוֹרוֹ" (Tziporo), במקום האוזו שנמכר בכל יוון. כאן גם תוכלו לאכול מאכלים ייחודיים כמו מאכל הנקניקיות החריפות סְפֵּצוֹפָאי (Spetsofai) ותבשיל הארנבת המקומית בתנור.
#חופים
לבילויים עם הילדים והמשפחה, היוונים מעדיפים את חופי הצד המערבי. בצד הזה של חצי האי פיליון החופים הם רגועים, יפים ורגועים. כל בני המשפחה ייהנו בהם. יש בהם גם שלל בתי קפה ומסעדות, כמו גם המון פעילויות חוף וספורט ימי.
לעומתם, החופים הכי מרשימים וטובים בחצי האי, הם אלו שבצדו המזרחי. אמנם יש בצד המזרחי גם חופים מוכרים וידועים יותר, אבל עם סלעים, מצוקים ונוף דרמטי, החופים המזרחיים הם פראיים יותר ומרגשים. שימו לב שכאן הים סוער יותר ומכאן שייתכנו ימים שלא ניתן יהיה להיכנס אל המים.
#קניות
בחנויות הכפרים ובדוכנים שעל אם הדרך תוכלו לקנות כאן המון ריבות מעולות, מפירות מטעי הר פיליון (כמו ריבת הערמונים המצוינת) ועשבי מרפא ותיבול, שגדלים כאן בר ביערות.
#תקשורת
לשבוע עד 10 ימים של טיול, קנו סים של וודהפון במחיר €20, עם 8GB לגלישה באינטרנט ו-500 דקות שיחה בתוך יוון.
#שינה
החדרים להשכרה במקריניצה יקרים. הלינה בפורטריה זולה משמעותית.
לטיול כוכב מומלצת השינה בעיר וולוס או בסביבתה. שעה וחצי מוולוס ואתם בכל מקום בחצי האי פיליון וממנה תוכלו גם לטייל אל הר האולימפוס, למנזרים התלויים במטאורה ואפילו לתפוס מעבורת לאיים שבמרחקים של פחות מ-3 שעות.
#אוכל
אסור לפספס בעיר וולוס את הטברנות היווניות שעל החוף, שנקראות צ'יפוראדיקו ושנחשבות לטובות מסוגן ביוון כולה. מנה של צ'יפוראדיקו כוללת את משקה יווני, שלידו מוגשות למרכז השולחן כמה צלחות עם מאכלים מקומיים המתבססים על דגים ופירות ים. הסועדים אוכלים מהן וניתן להזמין שוב ושוב צ'יפורו - מגוון צלוחיות של פירות ים וסלטים אחרים, שעוד לא אכלתם. החוק כאן הוא שלא מגישים את אותה המנה פעמיים, אלא אם תבקשו שוב משהו.
#קידומת יוון
+30
#שופינג
את המקומות לקניות בעיר תראו בתגית "שופינג בפיליון".
#בילויים
למקומות הבילוי השווים בעיר ראו תגית "בילויים בפיליון".
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים ביוון הם Type C ו-F (ראו למטה קישור עם צילומים).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:
https://youtu.be/bTSdRy2feCw
ועוד מבט:
https://youtu.be/1tW9vtlshJs
מהאוויר:
https://youtu.be/Kbq07aSrhrU
חצי האי פִּילְיוֹן (Pilion) הוא סוג של גן עדן לשוחרי טבע וטיולים רגליים בו. היופי הפסטורלי שבו מתחבר למיתולוגיה היוונית, שלפי פיליון היה מקום מושבם של האלים בקיץ.
ביערות חצי האי חיו לפי המיתולוגיה, הקֶנְטָאוּרִים, אותם יצורים מופלאים שחציים אדם וחציים סוס. לפי המיתולוגיה, כירון הזקן מנהיג הקנטאורים, שפלג גופם העליון היה אנושי ורגליהם כשל סוסים, גידל גיבורים כאכילס והכשיר את אל הרפואה אֶסְקַלֶפְּיוּס, בסודות צמחי המרפא.
גם היום מעניין וכיף בחצי האי פיליון, כשהאטרקציות העיקריות הם הכפרים האותנטיים שעל מורדות הר פיליון, חופיו המצוינים וההרים, שפסגותיהם מושלגות בחורף וירוקות בשאר העונות.
ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "פיליון".
#תולדות האזור המבודד
מרבית הכפרים שעל הר פיליון קמו במאה ה-13 על ידי יוונים שהעדיפו להתרחק מהשלטון התורכי שגבה מתושבי יוון מיסים כבדים. האזור המשיך להתנהל באופן די עצמאי ומבודד גם בתקופות אחרות, כמו בזמן הכיבוש הגרמני במלחמת העולם השנייה. עד שנות ה-50 של המאה הקודמת, לא היו כאן אפילו כבישים.
תודות לבידוד הזה גם המטבח של פיליון לא הושפע מהמטבח של הכובשים הטורקיים ושלא כמו מקומות אחרים ביוון, הוא נשאר מסורתי. רק כאן תשתו עם המאזטים שלכם, במסעדה או באוזריה, את משקה ה"צִיפּוֹרוֹ" (Tziporo), במקום האוזו שנמכר בכל יוון. כאן גם תוכלו לאכול מאכלים ייחודיים כמו מאכל הנקניקיות החריפות סְפֵּצוֹפָאי (Spetsofai) ותבשיל הארנבת המקומית בתנור.
#חופים
לבילויים עם הילדים והמשפחה, היוונים מעדיפים את חופי הצד המערבי. בצד הזה של חצי האי פיליון החופים הם רגועים, יפים ורגועים. כל בני המשפחה ייהנו בהם. יש בהם גם שלל בתי קפה ומסעדות, כמו גם המון פעילויות חוף וספורט ימי.
לעומתם, החופים הכי מרשימים וטובים בחצי האי, הם אלו שבצדו המזרחי. אמנם יש בצד המזרחי גם חופים מוכרים וידועים יותר, אבל עם סלעים, מצוקים ונוף דרמטי, החופים המזרחיים הם פראיים יותר ומרגשים. שימו לב שכאן הים סוער יותר ומכאן שייתכנו ימים שלא ניתן יהיה להיכנס אל המים.
#קניות
בחנויות הכפרים ובדוכנים שעל אם הדרך תוכלו לקנות כאן המון ריבות מעולות, מפירות מטעי הר פיליון (כמו ריבת הערמונים המצוינת) ועשבי מרפא ותיבול, שגדלים כאן בר ביערות.
#תקשורת
לשבוע עד 10 ימים של טיול, קנו סים של וודהפון במחיר €20, עם 8GB לגלישה באינטרנט ו-500 דקות שיחה בתוך יוון.
#שינה
החדרים להשכרה במקריניצה יקרים. הלינה בפורטריה זולה משמעותית.
לטיול כוכב מומלצת השינה בעיר וולוס או בסביבתה. שעה וחצי מוולוס ואתם בכל מקום בחצי האי פיליון וממנה תוכלו גם לטייל אל הר האולימפוס, למנזרים התלויים במטאורה ואפילו לתפוס מעבורת לאיים שבמרחקים של פחות מ-3 שעות.
#אוכל
אסור לפספס בעיר וולוס את הטברנות היווניות שעל החוף, שנקראות צ'יפוראדיקו ושנחשבות לטובות מסוגן ביוון כולה. מנה של צ'יפוראדיקו כוללת את משקה יווני, שלידו מוגשות למרכז השולחן כמה צלחות עם מאכלים מקומיים המתבססים על דגים ופירות ים. הסועדים אוכלים מהן וניתן להזמין שוב ושוב צ'יפורו - מגוון צלוחיות של פירות ים וסלטים אחרים, שעוד לא אכלתם. החוק כאן הוא שלא מגישים את אותה המנה פעמיים, אלא אם תבקשו שוב משהו.
#קידומת יוון
+30
#שופינג
את המקומות לקניות בעיר תראו בתגית "שופינג בפיליון".
#בילויים
למקומות הבילוי השווים בעיר ראו תגית "בילויים בפיליון".
#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים ביוון הם Type C ו-F (ראו למטה קישור עם צילומים).
טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:
https://youtu.be/bTSdRy2feCw
ועוד מבט:
https://youtu.be/1tW9vtlshJs
מהאוויר:
https://youtu.be/Kbq07aSrhrU
האי מָאפְיָה
#על גן העדן של הצוללנים
להסתבך עם המאפיה הזו לא יזיק לכם בכלל, שכן האי מָאפְיָה (Mafia) הוא אחד האיים הטבעיים והשמורים של זנזיבר.
כי מאפיה מצטיין בשוּניות אלמוגים נדירות ביופיין ובמים צלולים במיוחד, מה שהופך אותו למגנט ששואב אליו צוללנים וחובבי צלילה מכל רחבי העולם.
בריף האלמוגים של האי תוכלו לראות להקות של דגים טרופיים, כרישים, כרישי לווייתן, צבי ים, מנטות, צלופחים ועוד. גם מאותגרי הצלילה המקצועית יקבלו כאן מסכות ושנורקלים שיאפשרו צפייה בדגים הצבעוניים ובבעלי החיים הימיים ששוחים בקרבת החוף.
אחרי השחייה והצלילה או השנירקול כאן, תוכלו להבין את הקסם של האי הקטן וכיצד הפך המקום לאחד מאתרי הצלילה הטובים בעולם. תיהנו!
#טיפים
לא צוללנים? - תוכלו להצטייד במסכה ושנורקל.
מבט מקרוב בכריש הלווייתן שבמימי האי:
https://youtu.be/E9tpPWK7sag
וסיור קטן במאפיה ובאי הסמוך לו חולה:
https://youtu.be/e3W-WiWgt8I
להסתבך עם המאפיה הזו לא יזיק לכם בכלל, שכן האי מָאפְיָה (Mafia) הוא אחד האיים הטבעיים והשמורים של זנזיבר.
כי מאפיה מצטיין בשוּניות אלמוגים נדירות ביופיין ובמים צלולים במיוחד, מה שהופך אותו למגנט ששואב אליו צוללנים וחובבי צלילה מכל רחבי העולם.
בריף האלמוגים של האי תוכלו לראות להקות של דגים טרופיים, כרישים, כרישי לווייתן, צבי ים, מנטות, צלופחים ועוד. גם מאותגרי הצלילה המקצועית יקבלו כאן מסכות ושנורקלים שיאפשרו צפייה בדגים הצבעוניים ובבעלי החיים הימיים ששוחים בקרבת החוף.
אחרי השחייה והצלילה או השנירקול כאן, תוכלו להבין את הקסם של האי הקטן וכיצד הפך המקום לאחד מאתרי הצלילה הטובים בעולם. תיהנו!
#טיפים
לא צוללנים? - תוכלו להצטייד במסכה ושנורקל.
מבט מקרוב בכריש הלווייתן שבמימי האי:
https://youtu.be/E9tpPWK7sag
וסיור קטן במאפיה ובאי הסמוך לו חולה:
https://youtu.be/e3W-WiWgt8I
יוֹאָנִינָה
#על העיר עם האגם וההרים
יוֹאָנִינָה (Ioannina) או יָאנִינָה, כפי שאחרים קוראים לה, היא עיר יפה וגדולה יחסית, בעלת אווירה וחזות מעט פחות יוונית ויותר תורכית-בלקנית. יואנינה היא בירת מחוז אפירוס (Epiros) ההררי ועתיר הבתרונות שבצפון-מערב יוון.
יואנינה שוכנת לצד אגם פמבוטיס (Pamvotis lake), מהאגמים היפים ביוון, מוקף הרים גבוהים ויפה בצבעו, אם כי מימיו די עכורים. שיט לאי הקטן והנעים שבמרכזו של האגם ודג באחת המסעדות שיושבות עליו יהיו טעימים ומהנים גם יחד. סיור קל באי ואתם מול המוזיאון על שמו של עלי פאשה, "האריה מיואנינה", במבנה שבעבר שימש כבית הכלא של יואנינה.
מעבר למיקומה המרהיב של העיר, בין הרי הפינדוס של יוון ובסמוך לאגם הקסום, יואנינה היא העיר השביעית בגודלה ביוון. זו עיר אופטימית ושמחה, העיר האוניברסיטאית של צפון יוון והיא אכן מלאה בסטודנטים צעירים, עם חיי לילה תוססים ומלאי עניין ואוהבי בילויים. יש בה המון בתי קפה, מסעדות וברים והם מרוכזים ברובם מעל האגם, על הגבעות הסובבות את יואנינה. ממרפסות המקומות הללו ניתן לצפות בנופי האגם המקסימים ובנופי הסביבה כולם, כשכוס אוזו, בירה או קפה משלימים את התענוג.
מבחינת תיירות העיר הזו אינה אטרקציה לשהייה ארוכה. האזור המעניין בה הוא אזור הקסטרו, העיר העתיקה שליד האגם. בקסטרו מתגוררים גם היום תושבים והוא אזור מגורים נעים ועתיק שמוקף על ידי חומה.
הקסטרו, או הפרוריון, הרובע הביזנטי המבוצר של העיר, הוא האזור המעניין בעיר. הוא בנוי על חצי האי שעל שפת האגם. הבתים בנויים בבנייה מסורתית ויש להם גגות רעפים ומרפסות עץ. גם התריסים עשויים עץ ועל החלונות יש סבכות ברזל אופייניות.
בקסטרו שווה להציץ במצודה הפנימית שלו, ה"אִיץ' קַאלֶה" (Its Kale). כאן קבור עלי פאשה, השליט העות'מני האכזרי של העיר והמחוז מטעם הסולטאן, שבשלב מסוים מרד בו. פאשה ניסה להרים ממלכה עצמאית וניהל מאבק מתוחכם ועתיר בריתות ותהפוכות בצבא האימפריה העות'מנית. לבסוף נוצח, נתפס וראשו נערף. ב"אִיץ' קַאלֶה" יש מסגד שהוקם בשנת 1611 על ידי העות'מאנים, לאחר שגרשו את הנוצרים מהעיר. שיט על האגם וארוחה קלה יספיקו למיצוי של יאנינה.
ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "יואנינה".
#יהודי יאנינה
פעם הייתה ביואנינה קהילה יהודית פעילה ומשמעותית, שחייתה ביואנינה מאז המאה ה-6. מסיבות דתיות העדיפו היהודים בעיר, לקרוא לה "יאנינה". הסיבה היא שיאניס שעל שמו נקראת העיר הוא יוהנס, יוחנן הקדוש, אחד מ-12 השליחים של ישו. באופן מעניין וככל הנראה בלי קשר, גם בפי רבים מהמקומיים הנוצרים יואנינה נקראת "יאנינה".
האידיליה היהודית כאן הסתיימה במלחמת העולם השנייה, כשיהודי העיר נלקחו על ידי הנאצים אל מחנות ההשמדה. מכל הקהילה נותרו לאחר המלחמה רק 100 יהודים, שהסתתרו בזמן המלחמה בכפרי חבל זגורוכוריה (Zagorochoria) המבודדים שמסביב.
הקהילה היהודית של ימינו מונה עשרות נפשות בודדות. רובם מתגוררים סביב רחוב היהודים “אלייה” (Eligia) שסמוך לחומה. ברובע גם בית הכנסת ששימש כמרכזה של הקהילה היהודית ה”רוֹמַנְיוֹטִית” (Romaniots), שאינה אשכנזית ולא ספרדית. קהילה זו מקורה ביהודים מרומא, ש"נתקעו" ביואנינה והתיישבו בה, ככל הנראה במאה ה-4 לספירה, בעת שבירת הקיסרות הרומית עברה לקונסטנטינופול.
#טיפים
מיקומה של יואנינה באחת מרצועות ההרים המשוננות והגבוהות של צפון יוון, לא מאפשר לה להיות בסיס טוב לטיול כוכב בכפרי זגוריה.
מבט מקרוב בעיר ובאגם:
https://youtu.be/VnmgVxS_ZNQ
ומהאוויר:
https://youtu.be/8R56EZH1Oyk
יוֹאָנִינָה (Ioannina) או יָאנִינָה, כפי שאחרים קוראים לה, היא עיר יפה וגדולה יחסית, בעלת אווירה וחזות מעט פחות יוונית ויותר תורכית-בלקנית. יואנינה היא בירת מחוז אפירוס (Epiros) ההררי ועתיר הבתרונות שבצפון-מערב יוון.
יואנינה שוכנת לצד אגם פמבוטיס (Pamvotis lake), מהאגמים היפים ביוון, מוקף הרים גבוהים ויפה בצבעו, אם כי מימיו די עכורים. שיט לאי הקטן והנעים שבמרכזו של האגם ודג באחת המסעדות שיושבות עליו יהיו טעימים ומהנים גם יחד. סיור קל באי ואתם מול המוזיאון על שמו של עלי פאשה, "האריה מיואנינה", במבנה שבעבר שימש כבית הכלא של יואנינה.
מעבר למיקומה המרהיב של העיר, בין הרי הפינדוס של יוון ובסמוך לאגם הקסום, יואנינה היא העיר השביעית בגודלה ביוון. זו עיר אופטימית ושמחה, העיר האוניברסיטאית של צפון יוון והיא אכן מלאה בסטודנטים צעירים, עם חיי לילה תוססים ומלאי עניין ואוהבי בילויים. יש בה המון בתי קפה, מסעדות וברים והם מרוכזים ברובם מעל האגם, על הגבעות הסובבות את יואנינה. ממרפסות המקומות הללו ניתן לצפות בנופי האגם המקסימים ובנופי הסביבה כולם, כשכוס אוזו, בירה או קפה משלימים את התענוג.
מבחינת תיירות העיר הזו אינה אטרקציה לשהייה ארוכה. האזור המעניין בה הוא אזור הקסטרו, העיר העתיקה שליד האגם. בקסטרו מתגוררים גם היום תושבים והוא אזור מגורים נעים ועתיק שמוקף על ידי חומה.
הקסטרו, או הפרוריון, הרובע הביזנטי המבוצר של העיר, הוא האזור המעניין בעיר. הוא בנוי על חצי האי שעל שפת האגם. הבתים בנויים בבנייה מסורתית ויש להם גגות רעפים ומרפסות עץ. גם התריסים עשויים עץ ועל החלונות יש סבכות ברזל אופייניות.
בקסטרו שווה להציץ במצודה הפנימית שלו, ה"אִיץ' קַאלֶה" (Its Kale). כאן קבור עלי פאשה, השליט העות'מני האכזרי של העיר והמחוז מטעם הסולטאן, שבשלב מסוים מרד בו. פאשה ניסה להרים ממלכה עצמאית וניהל מאבק מתוחכם ועתיר בריתות ותהפוכות בצבא האימפריה העות'מנית. לבסוף נוצח, נתפס וראשו נערף. ב"אִיץ' קַאלֶה" יש מסגד שהוקם בשנת 1611 על ידי העות'מאנים, לאחר שגרשו את הנוצרים מהעיר. שיט על האגם וארוחה קלה יספיקו למיצוי של יאנינה.
ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "יואנינה".
#יהודי יאנינה
פעם הייתה ביואנינה קהילה יהודית פעילה ומשמעותית, שחייתה ביואנינה מאז המאה ה-6. מסיבות דתיות העדיפו היהודים בעיר, לקרוא לה "יאנינה". הסיבה היא שיאניס שעל שמו נקראת העיר הוא יוהנס, יוחנן הקדוש, אחד מ-12 השליחים של ישו. באופן מעניין וככל הנראה בלי קשר, גם בפי רבים מהמקומיים הנוצרים יואנינה נקראת "יאנינה".
האידיליה היהודית כאן הסתיימה במלחמת העולם השנייה, כשיהודי העיר נלקחו על ידי הנאצים אל מחנות ההשמדה. מכל הקהילה נותרו לאחר המלחמה רק 100 יהודים, שהסתתרו בזמן המלחמה בכפרי חבל זגורוכוריה (Zagorochoria) המבודדים שמסביב.
הקהילה היהודית של ימינו מונה עשרות נפשות בודדות. רובם מתגוררים סביב רחוב היהודים “אלייה” (Eligia) שסמוך לחומה. ברובע גם בית הכנסת ששימש כמרכזה של הקהילה היהודית ה”רוֹמַנְיוֹטִית” (Romaniots), שאינה אשכנזית ולא ספרדית. קהילה זו מקורה ביהודים מרומא, ש"נתקעו" ביואנינה והתיישבו בה, ככל הנראה במאה ה-4 לספירה, בעת שבירת הקיסרות הרומית עברה לקונסטנטינופול.
#טיפים
מיקומה של יואנינה באחת מרצועות ההרים המשוננות והגבוהות של צפון יוון, לא מאפשר לה להיות בסיס טוב לטיול כוכב בכפרי זגוריה.
מבט מקרוב בעיר ובאגם:
https://youtu.be/VnmgVxS_ZNQ
ומהאוויר:
https://youtu.be/8R56EZH1Oyk