» «
מבצר ברביקן קרקוב
מבצר ברביקן קרקוב
#על המבצר העגול והאדום בשער קרקוב העתיקה

מבצר ברביקן (barbakan) הוא מבנה מרשים ומעוגל, בנוי מלבנים אדומות, שנקרא "רונדל". זאת על שום צורתו העגולה דמוית המחבת. מבצרים כאלו נועדו להגן על שערי העיר העתיקה ובעבר הרחוק הוא שימש כמגן לשער הפלוריאני שהוביל אליה.

את ברביקן בנו בשנת 1498 בכדי להגן על העיר העתיקה של קרקוב. עשרות חרכי ירי פעורים בקירות המבצר המאסיביים. מדובר במבנה צבאי עגול ומבוצר, הנחשב לאחד הביצורים האחרונים שנותרו בקרקוב על תילם.

הברביקן בנוי בסגנון גותי. מסביבו יש חפיר, שהוא תעלת מגן שהגנה על העיר מפני פולשים. בימי הביניים נהגו, במקרה הצורך, למלא אותה במים. כך הקשו על חיילי האויב לפשוט על חומות ושערי המצודה. את הגשר, שתוכלו לראות בצד הקרוב לשער הפלוריאני, נהגו להרים בעת סכנה, בעזרת שרשראות. בכך מנעו, במקרה של התקפה, את הגישה של חיילי האויב אל השער.

גובהו של ה"ברביקן" העגול כ-20 מטרים. על גגו מזדקרים 7 צריחים ובמרכזו חצר גדולה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/5E6g90JWssI


הדרכה שקטה:

https://youtu.be/k9u6Obt_onc
ברביקן
בַּרְבִּיקַן
#על מצודת שער העיר ורשה

ה"בַּרְבִּיקַן" (Barbakan) משמש כיום בית העירייה החדש של העיר ורשה, אבל ההיסטוריה שלו הולכת רחוק אחורה, כהגנה על העיר ורשה בימי הביניים.

מדובר במצודה הנמצאת בצד הצפוני של העיר העתיקה, שבעבר ניצבה בשער העיר ונותרה כאחד מהשרידים היחידים של רשת הביצורים ההיסטורית שהקיפה את ורשה עד ראשית העת החדשה. בעבר היה כאן גשר גותי, שרק שרידים מועטים נשארו ממנו ושעליו שמרה מצודת הברביקן.

שנים אחר כך, הרבה לאחר שתפקידי ההגנה של הברביקן הסתיימו, התגורר כאן התליין של העיר העתיקה (Stare Miasto).

כשהפציצו מטוסים גרמנים את ורשה, בתקופת מלחמת העולם השנייה, נפגע הברביקן, אבל שרד. לקראת סוף המלחמה, במרד ורשה, הוא נהרס כליל.

שנים אחר-כך, בשנת 1967, בנו את הברביקן מחדש. לבניית המבנה מחדש ומגדליו שימשו לבנים אדומות בסגנון גותי, שהובאו מבתים שנהרסו בערים שונות בפולין. לשיפוץ נעזרו האדריכלים ברישומים וציורים של ברנרדו בֶּלּוֹטוֹ, מי שהיה הצייר המלכותי האחרון של פולין. אותו בֶּלּוֹטוֹ, אגב, הוא מי שעל סמך ציוריו שוחזרו רבים מהבתים של ורשה לאחר המלחמה.

בברביקן מציגים תערוכות היסטוריות וחנויות מזכרות. בשיטוט בשטח שמסביב לברביקן תמצאו גנים נעימים עם מגוון מיני פרחים צבעוניים ועצים רבים ויפים. ממש ממול לברביקן, לא רחוק ממנו, יש בית קפה עם מאכלים פולניים מסורתיים ומוצלחים וכיכר עם נגני רחוב, רוכלים ואמנים.


#מהו בַּרְבִּיקַן?
ברביקן, שבלטינית כותבים אותו Barbecana, הוא מבנה השער המבוצר שמגן על הכניסה אל העיר או המצודה. לרוב נמצא הברביקן בחלקו החיצוני של גשר הטירה ונועד להגנה על הגשר שמוביל אל השער. כך הוא מונע מהאוייב מלהגיע אל השער עצמו.

עד המאה ה-15 היו מבני הברביקן פופולאריים, אבל פיתוחים שנעשו במתקני המצור ובכלי הארטילריה, כמו התותחים, הקטינו באופן דרמטי את יעילותם. לכן בנו פחות ופחות ברביקנים והאחרונים שבהם נבנו במהלך המאה ה-16.


#משימת בילוש:
==========
בעבר שמרה מצודת הברביקן על גשר גותי, שרק שרידים מועטים נשארו ממנו היום. נסו למצוא אותם בסיור בשטח הברביקן.


מבט מקרוב על מצודת הבַּרְבִּיקַן:

https://youtu.be/5yuRMqsCZp0


מבפנים:

https://youtu.be/cWzAfcst8PI
קאסר אל מואוואג'י
קאסר אל מואוואג'י
#על מבצר וארמון היסטורי בלב העיר אל עין

מבצר קאסר אל מואוואג'י (Qasr Al Muwaiji) או ארמון מואוואג'י (Muwaiji palace), הוא מבצר שמילא תפקיד מרכזי בהיסטוריה של איחוד האמירויות הערביות.

המבנה הציורי של המבצר נבנה בראשית המאה ה-20 והוא דוגמה מצוינת לסגנון הבנייה של התקופה, בה התבססו כאן על בנייה מלבני בוץ.

במתחם המצודה נמצאים ארמון המגורים הפרטי, המלמד על חיי המשפחה ששלטה כאן בעבר ומוזיאון המתאר את השינוי במדינה, מאז התגלה בה הנפט.

מבצר קאסר אל מואוואג'י הוא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. הוא ממוקם בכניסה המערבית לעיר הגנים אל עין, מרחק של כשעה וחצי נסיעה מאבו דאבי.


#מה תעשו כאן?
במרכז המבקרים של הארמון אפשר לראות תערוכות אינטראקטיביות על התרבות וההיסטוריה של איחוד האמירויות.

מומלצים בארמון שני סוגי סיור:

סיור מורשת - סיור המתמקד בתולדות הארמון ובהיסטוריה של משפחת אל נהיאן. בסיור תראו את החדרים המפוארים של הארמון, מהמג'ליס (אולם הקבלה), דרך הספרייה וחדרי השינה. יהיו בו תערוכות על תולדות משפחת אל-נהיאן, כולל תמונות ופריטים אישיים. מקום מרהיב ונדיר בסיור הוא אל חצר מדהימה, בה מותקנת מערכת השקיה מסורתית של פלאג' ומזרקה יפהפיה.

סיור תרבות - סיור המציג את אורח החיים האמירתי המסורתי. זה יהיה מסע אל חיי היומיום של האמירויות בעבר. מתערוכות על מלאכות יד מסורתיות, כמו אריגה וקדרות, דרך היכרות עם חשיבותו של הבז בתרבות האמירית, ביקור במג'לס המסורתי, הכולל חווית אירוח אמירטי טיפוסי ועוד.


#מוזיאון הארמון
אחת האטרקציות המרכזיות בקאסר אל מווואיג'י היא אולם התצוגה, השוכן בחלל עם קירות זכוכית בתוך חצר המבצר.

התערוכה כאן מספרת את סיפורו של המבצר ותושביו, תוך התמקדות בשיח' ח'ליפה בן זאיד אל-נהיאן.

מוצגת כאן הכרונולוגיה ואת הקשר של בני המשפחה השלטת של אבו דאבי אל קאסר אל מוואייג'י ומדגישה את הישגי השייח' ח'ליפה בן זאיד אל נהיאן.

עוד עוקבת התערוכה אחרי ההיסטוריה של קאסר אל מוואייג'י לאורך ההיסטוריה, החל מהעדויות הארכיאולוגיות המוקדמות ביותר ועד היום בו מתמצה תפקידה בעיקר באירוח מבקרים ומטיילים.

לצד חשיבות המים למקום, מוסברים כאן גם אל עין ונווי המדבר שמסביב (כולל נווה המדבר אל מואוואג'י הסמוך והקטן ביותר באל עין.

עוד מציע המוזיאון פעילויות אינטראקטיביות ומופעים המציגים ומעלים על נס את אופיו ורוחו של האתר המשמעותי זה.


#אדריכלות
הארמון הוא גם מצודה מהווה דוגמה נהדרת לאדריכלות המבוססת על לבני בוץ מתחילת המאה ה-20.

הארכיטקטורה כאן היא בסגנון בדואי. המבנה הפשוט אך מנגד מרהיב הזה הוא למעשה מתחם ריבועי שבכל פינותיו מזדקפים מגדלים פינתיים בולטים והוא בעל שער כניסה מסיבי ומפואר.

אחרי מעבר דרך השער המרשים ובנוסף לתערוכה, תוכלו לחקור כאן את בניין המצודה, מבנה בעל צורה פשוטה אך מעוררת עניין ובולטת בנוף.


#תולדות המקום
המבצר הזה נבנה בתחילת המאה ה-20, עבור משפחת אל-נהיאן, המשפחה השלטת כאן.

סיפורו של הארמון מתחיל בשנת 1937. זה היה בתקופת שייח זאיד בין ח'ליפה הראשון. בנה אותו אז בנו של השייח'. מאז הוא שימש כבית לדורות של שליטים ממשפחת אל נהיאן.

כאן גם נולד ב-1948 מי שלימים יהיה המייסד והנשיא של איחוד האמירויות הערביות, שייח' ח'ליפה בן זאיד אל נהיאן.

במהלך השנים שימש מבצר קאסר אל מואווג'י הן כבית משפחת השליטים והן כנווה מדבר, כדיוואן בו ישבה המועצה השלטת וכמובן גם כמקום התכנסות מרכזי באמירות.

בשנת 1998 הארמון ההיסטורי הוסב למוזיאון המציג את התרבות והמורשת של האמירויות. עם השנים הוא הפך לאטרקציה מרכזית בעיר אל עין.

בשנת 2015 עבר הארמון עבודות שיקום נרחבות ונפתח שוב לקהל הרחב, כמוזיאון חדשני ומודרני.


#טיפים
הארמון הזה הוא מקום נהדר לביקור עם הילדים.

חובבי צילום ימצאו כאן הזדמנויות צילום מדהימות.

בתוך הארמון מותר לצלם אבל ללא פלאש.

סיורים מודרכים זמינים כאן - באנגלית ובערבית. בשפות אחרות תסתפקו במדריכי שמע.

לצד מרכז מבקרים, בארמון יש גם חנות מתנות ובית קפה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/zqD9ods_a3A


ביקור במקום:

https://youtu.be/9w8LGo5I1G8


הדרכה:

https://youtu.be/hK4m7ic2l0c
מבצר אל ג'אהילי
מבצר אל-ג'אהילי
#על המבצר מהמאה ה-19

במרחק כשעה וחצי מעיר הבירה, מספרים כאן שמבצר אל-ג'אהילי (Al Jahili fortress) באבו דאבי הוא המבצר העתיק ביותר באיחוד האמירויות.

לאחר שיפוץ שעבר בשנים 2007-2008 נפתח מבצר אל-ג'אהילי ששופץ במלואו על ידי מחלקת התרבות והתיירות של אבו-דאבי.

המבצר העתיק שנמצא בעיר הגנים של אבו-דאבי, אל-עין, הוא גם מהמבצרים הגדולים והמרשימים באיחוד האמירויות.

בהוראתו של שייח זאיד בין חליפה אל נהאייאן, המוכר גם כ"זאייד הראשון", נבנה המבצר בשלבי המאה ה-19, אי שם בשנות ה-90 של אותה מאה.

המבצר שימש באותן שנים כביתם של בני משפחת השליטים באמירות, משפחת אל-נהאייאן השלטת. בימינו מהווה המקום מוקד לפעילויות תרבות ומורשת באבו-דאבי.

באופן מסוים ניתן לומר שגודלו של מבצר אל ג'הילי משקף יותר מכל דבר את חשיבותו ההיסטורית של היישוב אל עין בכל האמירויות ובחצי האי הערבי כולו.


#מה תראו כאן?
במבצר אל-ג'אהילי, שהפך בשנים האחרונות מאטרקציה תיירותית גם למרכז תרבות, ניתן לראות כיצד נבנה בעבר מבצר מדברי עתיק ומרשים.

בכיתוב שמעל לכניסה הראשית נאמר ש"דלת של טוב נפתחת בתהילה, מקום בו שמחה ואושר מתגוררים עם תהילה".

אל ג'הילי מכיל את המבנים המקוריים של מבצר מרובע עם חומות גבוהות. תראו בו את המגדל העגול, המורכב מ-4 קומות קונצנטריות העולות ומצטמצמות בהדרגה.

בשלוש מפינותיו של המבצר תראו מגדלים גליליים ובפינה הרביעית את המג'ליס, אזור הקבלה או האירוח של השייח', בו נוהלו עסקיו והתארחו האורחים שלו.

את מבצר אל ג'הילי מקיף פארק מרהיב ושופע צמחיה. בשנת 2016 זכה המקום בפרס היוקרתי Terra Award לעיצובו המסודר.

במבצר ממוקמת גלריה עם תערוכות מתחלפות ותערוכת קבע. היא מוקדשת לסופר המסעות, החוקר והצלם וילפרד טסיגר. בשנות ה-40 של המאה ה-20 הוא חצה פעמיים את "הרובע הריק", כינויו של מדבר החול הגדול בעולם, רובע אל-חאלי.


#תולדות המבצר
זה היה בסוף המאה ה-19, כשנבנה מה שעתיד להיות אחד המבצרים הגדולים באבו דאבי ובעתיד באיחוד האמירויות הערביות, מבצר אל-ג'הילי.

בניית המצודה החלה ב-1891 והסתיימה שבע שנים אחר כך.

המבצר נבנה באל-עין, כמעון הקיץ המלכותי של השייח' זייד בן ח'ליפה הראשון ומשפחתו. הוא היה אז מנהיג שבט בני יאס וראש משפחת אל פלאח.

לכאורה בנה השייח', שהיה השליט של השבטים בני האזור, את המבצר כחלק משליטתו בהם, אבל למעשה השתמשה משפחתו במבצר כמעון קיץ.

הצורך במקום מגורים נפרד לכל קיץ נבע מכך שבעונה החמה סבלו תושבי אבו דאבי מהלחות העזה של החוף. הם העדיפו לעבור אז אל נווה המדבר אל עין, בעל היובש ומזג האוויר הממוזג יחסית, מקום שניחן גם במים מתוקים ובאדמה פורייה.

עם מותו של שייח' זאיד, העדיף בנו הבכור, שייח' ח'ליפה בן זאיד, לא להיות השליט של אבו דאבי. הוא נשאר להתגורר עם משפחתו באופן קבוע באל עין.

30 שנה אחר כך, בתחילת שנות ה-50, מגיע הצבא הבריטי לאל-עין. הם השתלטו על המבצר ובנו סביבו מתחם גדול שהיווה את המפקדה האזורית.

הבריטים ישבו במקום עד תחילת שנות ה-70. באמצע העשור שאחריו, בסביבות 1985, עבר המבצר שיקום ושיפוץ שישמש אותו ב-20 השנים הבאות. ב-2007 הוא שוקם בהיקף משמעותי, כולל בניית מרכז מבקרים ומוזיאון הכולל חללי תצוגה מתחלפים ותערוכה קבועה שהוקדשה לחוקר ולצלם וילפרד טסיגר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/rFCyOx48Ss0


הדרכה:

https://youtu.be/u6F9BtUPgV8


מהאוויר:

https://youtu.be/Mclq8CYmftw

מבצרים

קאסר אל חוסן
קאסר אל חוסן
#על מבצר עתיק ומוזיאון ההיסטוריה באבו דאבי

קאסר אל חוסן (Qasr Al Hosn) הוא המבנה העתיק ביותר שעדיין עומד וקיים באבו דאבי של היום, בירת איחוד האמירויות הערביות.

בעבר שימש המבצר כמבצר הגנה, ארמון ומקום המגורים של שליטי האמירות ומשפחותיהם. בהמשך הוא היה למושב הממשלה המקומית ועוד.

הארמון והמצודה קיימים כאן מאמצע המאה ה-18. חובבי התרבות וההיסטוריה ייהנו בו מאוד. הוא מציג ומייצג מסורת בת מאות שנים.

ב-2018 הושלם השיפוץ של המבצר הארמון והוא נפתח כאנדרטה לאומית וכמוזיאון המציג את ההתפתחות המדהימה של אבו דאבי - ממושבת דייגים ושולי פנינים במאה ה-18 למטרופולין מודרני ומרכז עסקים גלובלי.

המבצר ממוקם בסמוך למרכז העיר ומוקף במגדלים וגורדי שחקים מודרניים.


#מה תראו כאן?
ארמון המצודה קאסר אל חוסן הוא ארמון משוחזר באופן מושלם ויפה להפליא.

שני המבנים האיקוניים ושווים ביקור בו הם המבצר הפנימי (Inner Fort), שנבנה בסוף המאה ה-18, כמו גם הארמון החיצוני (Outer Palace), שנבנה באמצע המאה ה-20, בשנים 1939-45.

אם אתם בעיר עם ילדים דעו שכאן הם ממש יחגגו בחקר סקרני של כל פינה דלת וחרך במבנה המסקרן הזה.

מגדל ההגנה (Watchtower) עשוי האבן שבמצודה הוא מגדל השמירה המקורי והמבנה הקבוע הראשון באבו דאבי, היום בירת איחוד האמירויות הערביות, אבל בעבר מקום קטן. זהו מצפור מאבן חול שנבנה במאה ה-18.

הוא השתמר עד היום, פחות או יותר בצורתו המקורית. תמצאו בו וממנו זוויות מעולות לצילומים נהדרים.

לחובבי היסטוריה ותרבות מומלץ לבקר במוזיאון של המבצר. יש בו אוסף מרשים של חפצי יום יום ואמנות פרהיסטורית.

המוזיאון מציג ומשמר את ההיסטוריה התרבותית האמירתית ובו מוצגים המשתרעים על תקופה ארוכה, משנת 6,000 לפני הספירה ועד ימינו.

האזור שמסביב מעוצב כדימוי ושיקוף של אזור האמירות, כולל החופים שלה, על הסירות והנמל.


#תולדות המקום
בנייתו של ה"חוסן", מבנה המבצר המקורי, היא משנות ה-90 של המאה ה-18. באותה תקופה היא נעשתה מאבנים ואלמוגים מהים.

כמבצר, ה"חוסן" השקיף אז על אזור החוף והמסחר של אבו דאבי ועל נתיבי הסחר שלאורך החוף. הוא מילא את תפקיד המגן של ההתיישבות המקורית שבמקום והיישובים שהתפתחו וגדלו אז לידה ובעקבותיה.

חוץ מהגנה, שימש קאסר אל חוסן במהלך ההיסטוריה שלו למגוון שימושים. הוא היה הבית והארמון של שליטי האמירות, בהמשך הפך למקום בו ישבה הממשלה המקומית, אירח בשלב מסוים את המועצה המחוקקת הלאומית ובמשך זמן מה אף את הארכיון הלאומי.

את ה"קאסר", הארמון החיצוני, עתידים האמירתים להשלים רק ב-1945. מאז גם שופץ וחוזק למבנה משומר היטב.

כיום מהווה קאסר אל חוסן הן מונומנט לאומי פעיל של אמירות אבו דאבי ועדות לעברה והן מקום תצוגה ומוזיאון מסקרן לחלקים ומאפיינים מעניינים בעברה המרתק.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/O2cWOSEsQvw


ביקור במקום:

https://youtu.be/Lnb4ISIT5BQ


בלוגרים:

https://youtu.be/HpLRYg4U7As


הדרכה:

https://youtu.be/_uos_pwUrlw
מבצר אנאנורי
מבצר אנאנורי
#על המבצר או מצודה עם הנוף המרשים

מצודת אָנָאנורי (Ananuri) היא משכיות החמדה של הדרך הצבאית. המבצר ניצב על צוק גבוה ומרשים, השולט על הסביבה ומשקיף על מאגר ז'ינבאלי היפה שלרגליו.

רק 66 ק"מ מצפון לטביליסי ואתם במצודה המרשימה הזו, הכוללת כנסיות עתיקות ונחמדות ונוף מרהיב. כאן ישבו מאז ימי הביניים דוכסי אראגוואי, שליטי האזור.

המבצר כולו הוא מהאתרים היפים והמיוחדים בדרך הצבאית של גאורגיה. הוא מהווה דוגמה קלאסית לאדריכלות גיאורגית קלאסית ועל רקע מאגר ז'ינבאלי של רגליו הוא ממוקם בנקודה נהדרת על הדרך היפה בעולם.


#תולדות המקום
המבצר הוא מצודה מהמאה ה-17, הנחשבת כשער הכניסה לקווקז הגדול.

במבצר אנאנורי ישבו ה"אֶריסתאבי", שמם של דוכסי אראגבאי, שליטי האזור בימי הביניים. אותם בני משפחה שלטו בכל האזור, עד לעמק טֶרגי כמעט חצי מילניום, החל מהמאה ה-13 ועד ה-18.

המסורת המקומית מספרת שאיש מהגברים בשושלת הזו לא מת מוות טבעי. קרבות רבים התנהלו באזור והמצודה הייתה במהלך השנים מוקד להתרחשויות אלימות במיוחד.

בשנת 1739 נרצחו כאן המגינים האחרונים של אנאנורי, כאשר אריסתאבי שחשק בשלטון האזורי רצח את השליטים מבני משפחת האריסתאבי מאָראגבי והצית את המבצר.

בשנת 1743 המצודה נכבשה ונשרפה שוב, הפעם במהלך מרד של איכרי האזור באדונם החדש. האיכרים הרגו אותו והביאו את המלך טימורז השני, כשליט חדש שישלוט בהם.

אבל מרגע שהבינו את כוחם, לא חדלו האיכרים מלמרוד. המרידות החוזרות ונשנות שלהם הפריעו לטיימורז והוא איחד כוחות עם המלך הרקה השני. רק כשהשניים הכריעו אותם, חזר האזור ונרגע.


#מה תראו כאן?
מבצר אָנָאנורי מהווה דוגמה מעולה לאדריכלות המקומית, אדריכלות גיאורגית עתיקה. בביקור במצודה המרשימה שווה לטייל על חומותיה ולעלות אל צריחי המבצר המזדקפים למעלה. אם תרצו ליהנות מנוף מרשים במיוחד עלו אל ראש המגדל הגבוה.

בשטח המצודה ממוקמות שתי כנסיות מהמאה ה-17. הגדולה מהן, זו המוקדשת לעליית מרים, מכוסה בגילופי אבן מרהיבים. שימו לב שבכל אחד מקירותיה קבועים צלבים גדולים.

הביטו בציורי הקיר המרשימים המעטרים את פנים הכנסייה. הם צוירו במאות ה-17 וה-18. ראו את הציור שעל הקיר הדרומי, המתאר את יום הדין.


#טיפים
אם תרצו להיכנס לתוך המבנים העתיקים עליכם להגיע בבגדים ארוכים.

בקיץ החם שווה לרדת אל אגם ז'ינוואלי הסמוך והקריר. זה מקום נהדר למנוחה, שכשוך רגליים במים, קפה ופיקניק נעים בטבע.

הנוסעים במסלול הדרך הצבאית ימשיכו מכאן לאתר הידידות הרוסית-גאורגית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4twZ7h9cM7Q


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/3CtUytDRWGs


בלוגרים:

https://youtu.be/6IFYzRY1jwU?t=203


הדרכה:

https://youtu.be/is11-oAbQPY
מבצר ראבאטי
מבצר ראבאטי
#על "מבצר האריה" מימי הביניים

מבצר רָאבָּאטִי (Rabati Castle) המשוחזר והמרהיב הוא מבצר מרשים מימי הביניים. למקום שרד היסטוריה רוויה בקרבות, כיבושים וצבאות, כולל המונגולים והעות'מנים וכמובן הצבאות הגאורגים לאורך השנים.

המבצר משקיף על הדרך הראשית וממוקם במרחק של 50 קילומטר מבורג'ומי ו-80 קילומטר מהעיר בקוריאני.

שמו של מבצר ראבאטי בא מהשפה הערבית, בה המילה "ראבאט" פירושה "מקום מבוצר". בראשית, אגב, היה שמו של המבצר לומיסה (Lomisa), שבגאורגית משמעותו "אריה".


#מה תראו כאן?
כמו במתחם ארמונות שנשלף מסיפורי "אלף לילה ולילה", תראו כאן חומות, מגדלי שמירה וארמון עם כלא ששימש בימים עברו.

המבצר בנוי בסגנון ערבי מסורתי וכולל מסגד מרשים, אך לצידו גם כנסיה נוצרית.

מאוד נחמד לראות בין המבנים הקדומים והחומות עם מגדלי השמירה העתיקים, גם את הגינות המעוצבות, המזרקה ובריכות המים המיוחדות.

באדריכלות המרשימה ניתן לראות השפעות מונגוליות, גאורגיות ועות'מניות מתקופות שונות, ביחד עם קשתות נהדרות ופסלי אבן עדינים.

בחלק המודרני והמשופץ של המבצר נמצאים שירותי המסעדות, בתי הקפה, חנויות המזכרות ואפילו מלון מפואר.

עוד תמצאו כאן מוזיאון עם אוצרות עתיקים שנמצאו באיזור. יש בו אפילו מוצגים מהעולם היהודי שפרח בימי קדם באזור.


#תולדות המקום
מבצר ראבאטי הוקם באמצע ימי הביניים, במאה ה-9. הוא הוקם על ראש גבעה בעיירה אחלטציחה (Akhaltsikhe), שלמעשה קרויה על שמו, כי פירוש שמה בעברית הוא "המבצר החדש".

במתחם העתיק עברו לאורך הדורות צבאות, כובשים ודתות שהתחלפו בזה אחר זה.

בשנת 2012 הושלמו בו עבודות מושקעות במיוחד, של שיפוץ ושחזור במימון ממשלת גאורגיה.


#טיפים
לסקרנים - בעונת התיירות ניתן לשכור כאן מדריך מקומי, שידריך אתכם לעומק על המקום ותולדותיו.

ברחבת הכניסה ממתינים לכם מסעדות ובתי קפה נחמדים.

במבצר גם חנויות מזכרות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kG4bFLWizok


ביקור במקום:

https://youtu.be/x8EZSBney6s


מהאוויר:

https://youtu.be/rV_-K6zAVEY


בלוגרים:

https://youtu.be/gkqbNwqAIXw


הדרכה:

https://youtu.be/_abxNML4Dqo
מבצר גורי
מבצר גורי
#על המבצר העתיק של העיר גורי

מעל העיר גורי חולשים שרידיו של מבצר גורי (Gori Fortress), מצודה גדולה ומרשימה מימי הביניים, המשקיפה על העיר ועל כל העמק שמסביב, באזור שנקרא בעבר "שידא קרתלי".

מעריכים שהמצודה, המוזכרת רק בכתבים מהמאה ה-12, בנויה כאן כבר מעל ל-2,000 שנה. פעמים רבות הרסו אותה כובשים ואויבים שעברו באזור ושוב ושוב היא נבנתה מחדש.

הפעם האחרונה בה בנו את המבצר הייתה ב-1774. האחרונים שישבו כאן במאה ה-19 היו חיילים של צבא רוסיה. בשנת 1920 היא ניזוקה קשות ולמעשה נהרסה, כתוצאה מרעידת אדמה.

היום המצודה היא אתר תיירות נחמד, שמוסיף משהו לברק של גורי ומעט מרכך את הקשיחות הסטלינסטית שנולדה בה.


#טיפים
מהמבצר יש תצפית נהדרת על האזור. השתדלו להגיע אליה לקראת שקיעה ותהנו מחוויה מיוחדת ומגוונת צבעים וחוויה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/IvRsu82d-aQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/y_dtOZhkK9Y


קרמלין איזמאילובסקי
קרמלין איזמאילובסקי
#על המבצר השני של מוסקבה

קרמלין איזמאילובסקי (Izmaylovskiy Kremlin) הוא הקרמלין השני במוסקבה. פירוש השם "קרמלין איזמאילובו" ברוסית, הוא בעצם מבצר איזמאילובו. ואכן, זהו סוג של מבצר מודרני שנבנה בעיר, כדוגמה לארמון צארים ומצודה צבעונית מימים עברו.

הקרמלין הזה נבנה באחד המקומות ההיסטוריים והיפים של מוסקבה, על גדות אגם סרבריאנו וינוגרדני. זהו מיזם בנייה חדש ומסחרי, המתפקד כשילוב של פארק שעשועים ססגוני עם אתר תיירות חביב.

חוץ מתפקודו של המקום המצועצע כמוקד תיירות, הוא מהווה גם מקום פופולרי לפסטיבלים ולחתונות בעיר. העובדה האחרונה, אגב, מביאה לכאן בסופי שבוע שפע של לימוזינות, ששוכרים הזוגות שבאים לכאן בכדי להצטלם לפני החתונה.

במרכז ה"מבצר" תוכלו לראות כנסיית עץ רוסית, יפהפיה, בסגנון שלפני המהפכה הבולשביקית. זו, לפחות לטענת המדריכים, כנסיית העץ הגבוהה ביותר ברוסיה.

במוזיאון שבקרמלין תוכלו לחזות בתערוכה גדולה של מלאכת יד עממית, פריטי עיצוב, פעמונים מקומיים, שמלות מסורתיות, אגדות רוסיות, מזכרות, עתיקות ועוד.


#מסביב לקרמלין הקטן
הביטו החוצה וראו את השטח הירוק שמסביב. במאה ה-17 כל השטח הזה היה חווה חקלאית גדולה בבעלות הצאר אלכסיי. הצאר הזה היה אביו של פטר ה-1, מי שיהיה שבבגרותו כצאר יכונה "פטר הגדול".

ראו את האגם הקטן שממול. כאן השתעשע פטר הילד, בהשטה של סירות ואוניות שעשוע. 20 שנה אחר כך, הוא עתיד לנסוע לזאנדאם שבהולנד, ללמוד מהספנים ובוני הספינות הטובים בעולם של אותם ימים ולהקים את הצי הימי הרוסי. מעשה זה עתיד לשנות את ההיסטוריה של רוסיה ולהפוך אותה למעצמה.

רואים את האי שבלב האגם? - על האי הזה עמד בעבר ארמון. היום הוא חרב ונשארה בו רק כנסיה עתיקה ומסביב פארק מקסים שללא ספק שווה צילומים מרהיבים של הקרמלין.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-YC0kviR3oI


בלוגרים:

https://youtu.be/VTcd6pQqMUI
מצודת גוניו
#על המבצר הרומאי שעל חוף הים

מצודת גוניו הרומית (Gonio fotress) היא מבצר מהמאה ה-1 לספירה, הנחשב לשריד השלם והגדול ביותר בעולם של אדריכלות צבאית רומית וביזנטית. ככזה הוא מהווה סוג של אתר עליה לרגל לחובבי היסטוריה.

מצודת גוניו, שנקראת גם מבצר גוניו-אספרוס (Gonio-Asparos Fortress), שימשה כמבצר רומאי, מעין מוצב חוץ של האימפריה הרומית. אחריה השתמשו בה גם הביזנטים ובהמשך האימפריה העות'מנית. המקום, על חומות הענק שלו, מזכיר תפאורה מסרט היסטורי.

כבר 3,000 שנה שחיים בני אדם באזור המצודה. לפי המיתולוגיה נהרג ונקבר במצודת גוניו אפסירטוס, אחיה של מדיאה. זה קרה תוך ניסיון לעצור את יאסון והארגונאוטים, בשעה שנמלטו מפני אביה של מדיאה.

עם השנים עברה המצודה ידיים רבות, מהרומאים לביזנטים, מהם אל העות'מאנים ובהמשך ההיסטוריה גם לרוסים.

ב-1994 הוכרזו מבצר גוניו-אפסרוס וסביבתו כשמורת המוזיאון.


#מה תראו כאן?
אם אתם חובבי היסטוריה שרוצים לראות מקרוב את המורשת העשירה של האזור, שווה לצאת כ-12 ק"מ דרומה מבטומי, בסמוך לגבול הטורקי, או להגיע לכאן בטיול הגיאורגי אליו יצאתם מטביליסי.

כאן ממתין לכם מבצר גוניו-אספרוס, על מגדליו המחורצים ואמות המים העתיקות שלו, מהתקופה הרומית.

על מסורות הבנייה הקדומות של האיזור יעידו השרידים של המבנים שבמבצר. בחפירות ארכיאולוגיות במצודה התגלו שלל ממצאים מתקופת יוון העתיקה. בין השאר נמצאו כאן שרידים של מבני ציבור מהתקופה ההלניסטית, לצד מטבעות יוסטיניאניות, כלי חרס, זהב, כסף, ברונזה ופריטים ארכיאולוגיים נוספים שנמצאו באיזור.

כאן תוכלו לראות את שרידי המבצר הקדום, הממוקם על הגדה השמאלית של הצ'ורוחי, הנהר העובר ליד גוניו.


#תולדות המקום
מבצר גוניו-אספרוס הוא פנינת תיירות מיוחדת, אבל הוא גם מהמבנים העתיקים ביותר בגאורגיה. המבצר נבנה בידי שליטי האימפריה הרומית ששלטו כאן, אז שכנה כאן קולחיס. עדויות לקיומה של המצודה יש עוד מהמאה ה-1 לספירה, אם כי בהחלט יתכן שהמבצר הזה נבנה עוד לפני כן.

רבים מהגאורגים מאמינים שכאן קבור אחד משליחיו של ישו, השליח הקדוש לנוצרים מתי, הידוע גם כמתיאוס.

במרוצת השנים הספיק המבצר להחליף ידיים שוב ושוב. אימפריות באו, כבשו ושלטו בו. בתחילה בנתה ושלטה בו האימפריה הרומית. היא הורישה אותו לאימפריה הביזנטית שהתפצלה ממנה. בהמשך הוא נכבש על ידי העות'מנים ואז האימפריה הרוסית שלטה בו תקופה מסוימת ואף הוסיפה בו שכלולים והרחבות מהתרבות הרוסית העתיקה.


#טיפים
אפשר להגיע אל המבצר שמיקומו בגוניו באוטובוס. ראו בכפתור הניווט שלמעלה.

השתדלו להגיע למבצר בשעות הבוקר.

חובבי הצילום ימצאו כאן לא מעט פינות מעניינות ושוות לצילומים נהדרים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/LTXAeWkHoKc


ביקור במקום:

https://youtu.be/0k2nES5dR4s
קסבה אל אודיה
#על השכונה הצבעונית של העיר רבאט

קסבה אל אודיה, או קסבה דה אודיאס (Kasbah des Oudaias), היא שכונה בעיר רבאט, שיש לה קסם מיוחד ואסור לפספס.

המילה קסבה פירושה מבצר. ואכן, השכונה הצבעונית והמקסימה הזו היא בעצם מבצר לחופו של הים התיכון. בהיסטוריה ידועה קסבה אל-אודיה בתור המבצר הגדול של רבאט העתיקה.

כיום קסבה אלאודיה היא שכונה מרהיבה, שבתיה צבועים רובם בצבע כחול. הסיבה המסורתית לכך היא הצורך להרחיק את עין הרע מבתי התושבים בה. הסיבה הפרקטית - להגן עליהם מיתושים.

הסיור במבצר אל אודיה הוא שיעור בהיסטוריה המקומית והצצה דרכו לעברה של מרוקו ולתרבות שלה. כי מהקסבה תוכלו לצפות ברבאט החדשה והעתיקה, בשרידי העיר הרומית העתיקה סאלה ועל שפך הנהר בו רגרג (Bou Regreg river), ששימש את הפיניקים ואחריהם את הרומאים להקים ערים בסמיכות לשפך שלו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/95keAcZnI0Y
מבצר סנט’אלמו בנאפולי
#על המבצר המסתורי שמעל נאפולי

מבצר סנט’אלמו (Castel Sant'Elmo) הוא מבצר ימי־ביניימי טיפוסי, מסיבי ומרשים שממוקם בגבעת ווֹמרו, כמו גוהר מעל מנזר סן מרטינו (Certosa di San Martino), המנזר הענקי שנוסד במאה ה-14 ומעל נאפולי כולה.

עם מבט על הנוף הנפלא של נאפולי והסביבה, המבצר הזה הוא נקודת התצפית הכי מרשימה, מתוך העיר נאפולי עצמה, על העיר והמפרץ. שימו לב לנוף שנשקף מכאן, נוף גגות העיר הצבעוניים, בצבעי ירוק, צהבהב ואדמדם. אחרי גגות בתי נאפולי המרהיבה, כמו שטיח כחול ומרשים, מונח לו הים הגדול והמפרץ של נאפולי כולו. מכאן מבינים את האימרה הידועה "לראות את נאפולי ולמות..."

אבל למבצר הזה יש גם חלק אפל יותר. חומותיו של הקסטל סן אלמו יוצרים מראה דמוי צוק, שנראה כמעט טבעי. יש בו חרכי ירי אופייניים וקשתות עתיקות. החלק הפנימי של הטירה כולל מסדרונות אפלוליים וחדרי צינוק מאיימים.


#טיפים
כמו למנזר סן מרטינו, גם למבצר תוכלו להגיע באמצעות רכבל, ממרכז העיר העתיקה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/7Z0IXFh-B7c


וסיור במבצר:

https://youtu.be/fAvH04WiUvQ
מבצר אל פאחידי ומוזיאון דובאי
#על המבצר שהיה למוזיאון דובאי

באזור ג'ומיירה שבצד הדרומי של נחל דובאי, בסמוך למקום בו מתחבר הנחל למפרץ הפרסי, נמצא המבצר העתיק אל פאחידי (Al Fahidi Fort).

המבצר, שנבנה בשנת 1787 למטרות הגנה על העיר הצעירה, נחשב למבנה העתיק בעיר או לפחות אחד העתיקים בה.

המבצר ממוקם בלב שכונת אל בסטיקייה (Al Bastakiya) העתיקה, בה אפשר עדיין לחוש את אופי החיים בדובאי של ימים עברו. בחצרות השלוות של בתי השכונה שמסביב תמצאו מגוון בתי קפה קטנים שמציעים, כמו פעם, קפה ערבי טעים עם עוגת תמרים טעימה.

כאן היה הנמל הראשון והגדול ביותר במה שנקרא היום איחוד האמירויות. מכאן ניהלה דובאי סחר עם שכנותיה. כאן עברו מאז ועד היום מוצרים שהובאו מהמזרח ומהים, במיוחד תבלינים, דגים ומוצרי זהב.

בתוך המבצר, ששופץ באופן מלא בשנת 1971, שוכן היום מוזיאון דובאי, המוזיאון העיקרי של האמירות.


#על מוזיאון דובאי
מוזיאון דובאי מציג את תולדות העיר דובאי, החל מהימים שקדמו לגילוי הנפט והרבה לפני שהיא הפכה למטרופולין האורבני והאולטרה-מודרני של היום.

לצד סקירה מרשימה של התפתחות העיר דובאי והמורשת שלה, המוזיאון גם מתעד 3,000 שנות היסטוריה של המפרץ שמסביב.

מוזיאון דובאי, לא מעט בזכות מקומו בתוך מבצר אל-פאחידי הקדום, הוא אולי המוזיאון הפופולרי באיחוד האמירויות הערביות וודאי בדובאי עצמה.

במוזיאון ניתן לראות היום תצוגות של כלי נשק היסטוריים בהם השתמשו להגנה על דובאי לאורך מאות שנים. מוצגים פריטי סחורות שנסחרו כאן ויובאו לאמירות או יוצאו ממנה, תצוגות והדמיות בתלת-ממד של אנשי האזור והסוחרים שפעלו בו והצגת אורח החיים של שבטי הבדואים שהקימו את דובאי.


#טיפים
המוזיאון לא גדול. אם אתם בעניין של ביקור בו בעונה, כדאי להזמין כרטיסים מראש.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/KWOukPg-vRQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/a_p1uSjiOYY


ובמוזיאון:

https://youtu.be/_QQaEPVo4c0
המבצר הישן
#על המבצר הישן של עיר האבן

בסמוך לבית הפלאים בסטון טאון תמצאו את המבצר הישן (The Old Fort), מבצר אבן עתיק שנבנה במאה ה-17 על ידי אומני (Omani). זהו למעשה הבניין העתיק ביותר בסטון טאון, העיר העתיקה של זנזיבר.

זהו מבצר מרובע ובעל חצר פנימית יפה, המשמש כיום כמרכז תרבותי שבו גם חנויות, בתי מלאכה ובמה קטנה שבה מתקיימים מופעי מחול יומיומיים, בליווי מוסיקה חיה.

היסטורית המבצר נבנה במטרה להתמודד עם הפורטוגזים, שרצו לפלוש לאי. הוא נבנה על שטח שבו עמדה במקור כנסייה פורטוגזית. בהמשך השנים הוא שימש כמבצר, אך מכיוון שהפורטוגזים לא שבו מעולם, הוא היה למעשה חסר שימוש. בהמשך השתמשו במבצר כבית כלא.

כיום נמצא בו מתחם הופעות שבו נערך, בין השאר, מדי שנה לקראת סוף יולי פסטיבל הסרטים הבינלאומי של זנזיבר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XlPtb-xZYkY
הסִיטַדֵלָה
#על המצודה עם התצפית המרשימה על בודפשט

מצודת הסִיטַדֵלָה (Citadella) היא מבצר מרשים, שהוקם במאה ה-19 על גבעה החולשת על העיר. הסיטדלה נבנתה על ידי הקיסר האוסטרי, לאחר מלחמת העצמאות ההונגרית. היא נוצרה כדי לחזק את שליטתו של הקיסר ושליטת בית הבסבורג, בתושבי העיר בודפשט, לאחר שמרדו באימפריה ובו.

אם לומר את האמת, הסיטדלה עצמה אינה מרתקת במיוחד. מדובר במקום שהוא מרשים יותר בצילומים הפנורמיים שאפשר לצלם ממנו - אל העיר, אל הדנובה ואל שאר מה שמסביב.

רוצים רומנטיקה? - הגיעו לכאן בלילה, או לעת שקיעה, ותזכו למראה רומנטי ויפה של העיר בדמדומי היום ובנצנוציה בחשיכה.

בסמוך לסיטדלה, אגב, תוכלו לראות את אנדרטת החירות המפורסמת, שהוקמה על ידי הקומוניסטים כהוקרה לחיילים הסובייטים, משחררי הונגריה מהשלטון הנאצי. גשו אליה - היא יפה להפליא ומוארת בלילה היטב.


ביקור במקום:

https://youtu.be/qChrghXbCtA


ותמונות מהקיץ:

https://youtu.be/bsKOSoBpqkM
מצודת פוֹרְט דֶה בּוֹם סַקְסֵסוֹ ומוזיאון הלוחמים
#על המצודה שהפכה למוזיאון הלוחמים

מצודת פוֹרְט דֶה בּוֹם סַקְסֵסוֹ (Forte De Bom Sucesso) נמצאת מערבית למגדל בלם.

במצודה יש אנדרטה מרהיבה המוקדשת לחיילי הצבא הפורטוגלי שמתו במלחמות מעבר לים, בין השנים 1961 עד 1974. כך נהרגו בסכסוך האפריקאי הממושך, קרוב ל-9000 חיילים פורטוגזים. לאנדרטת הזיכרון הזו יש 3 חלקים: להבת התמיד, קירות הזיכרון, שעליהם חקוקים שמות כל החיילים שנפלו במהלך המלחמה באפריקה והאנדרטה שבה אגם רדוד ושני עמודים גדולים וזוויתיים העומדים מעל הלהבה. ליד האנדרטה ניצב כל הזמן משמר כבוד של הצבא הפורטוגזי.

במצודה נמצא גם מוזיאון הלוחמים (Museu do Combatente) הפורטוגלי. המוזיאון שנמצא בסמוך לאנדרטה, הוא מוזיאון צבאי שמציג את ההיסטוריה הצבאית של פורטוגל. הוא מזכיר את הלוחמים שלחמו עבור פורטוגל ומוקדש לזכרם של אלה שנפלו על הגנת פורטוגל, במלחמות השונות באפריקה.

יש כאן שימוש באמצעים שונים ועיסוק בהיבטים התרבותיים, הצבאיים והדתיים של המלחמות הפורטוגזיות.

המוזיאון נועד לכבד את כל מי ששירתו את פורטוגל כלוחמים פשוטים ולספר על פורטוגל של השנים שעברו, למען הדורות הבאים.


#טיפים
הכניסה החינמית לאזרחי פורטוגל בימי ראשון עד השעה 14:00 יוצרת עומס רב. עדיף להגיע ביום אחר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/aBCBeTaoD84
מגדל דוד
#על המצודה
מגדל דוד (Tower of David) הוא מצודה מימי הביניים שנמצאת בסמוך לשער יפו, שער הכניסה ההיסטורי לעיר העתיקה. במצודה נחשפו שרידי ביצורים מרשימים מימי בית שני, מהתקופה הביזנטית, מימי הביניים ומהתקופה העות'מאנית.

החלק המוכר ביותר במצודה הוא זה שנמצא בחלק הדרומי שלה ובולט למרחקים. זהו צריח המסגד מהתקופה העות'מאנית, שרובנו מכירים כ'מגדל דוד'. למרות שמו ושמה של המצודה שנקראת על שמו, מגדל דוד הוא רק כינוי. אין כל קשר היסטורי בין דוד המלך ובין המצודה. היא אמנם הגנה במשך אלפי שנים על העיר ירושלים, אבל זה היה דורות רבים אחריו.

כך או כך, מדובר באתר ארכאולוגי מרתק ועשיר בשרידים ארכאולוגיים. השרידים הללו מעידים על העבר מלא התהפוכות של העיר העתיקה, וניתן לראות בהם ייצוג שמדגים את תולדות העיר ירושלים, על תקופותיה השונות.

אגב, ממגדלי המצודה תוכלו לראות נוף ירושלמי מרהיב. יש כאן תצפית של 360 מעלות - מזרחה אל העיר העתיקה של ירושלים ואל העיר החדשה שבמערב.


#מה מקור שיבוש שמה של המצודה?
אם שם המצודה משקף קשר שאינו קיים באמת לדוד המלך, אז מהיכן הגיע השם "מגדל דוד"? - מקור השם הוא ככל הנראה בפירוש נוצרי שגוי של כתבי יוסף בן מתתיהו, ואולי גם בכינוי המוסלמי של המצודה "מחראב נבי דאוד" - שניהם קשרו "דוד" כלשהו למצודה, מה שיצר בלבול או אולי אפילו סוג של מיתוג שיווקי קדום למקום. כך או כך, במהלך המאה ה-19 הדביקו מבקרים מארצות המערב את השם השגוי לצריח המסגד הטורקי וכך מכונה הצריח עד היום.

עד כדי כך השם הזה "תפס" עד שדומה שגם רבים מבני העם היהודי בטוחים שאת המצודה הזו בנה דוד המלך ומדמיינים שכאן, ממש כאן, ליד המעלית, הוא עמד פעם והמתין שהיא תגיע...


#תולדות מצודת מגדל דוד
המצודה נבנתה לראשונה בתקופתו של המלך הורדוס. אז נבנו במקום 3 מגדלי שמירה. היום שרד מהם רק אחד, כנראה זה שמכונה היום 'מגדל פצאל' - הגדול מבין השלושה.

המצודה הזו הייתה הנקודה האחרונה שעמדה בפני הרומאים בזמן המרד הגדול. אחרי החורבן, הרומאים הקימו על חורבות המגדלים של הורדוס את מחנה הלגיון העשירי שלהם. בחפירות הארכאולוגיות במקום נמצאו ממנו רעפים ולבנים עם טביעות חותם של הלגיון הרומי.

הערבים בתורם, הפכו את המקום למבצר גדול ויצרו בו חצר פנימית. אחריהם שלטו בירושלים הצלבנים, שהוסיפו סביב המבצר אולמות גדולים, לשימוש חיל המשמר שלהם.

ימים עברו והגיעו האיובים והממלוכים, שעיבו את דפנות המצודה והקיפו אותה במגדלים גבוהים. הטורקים, שבאו אחריהם, הפכו את המצודה למחנה צבאי לצבאם ומיקמו בה תותחים. במאה ה-17 הם הוסיפו לה את צריח המסגד, אותו "מגדל דוד" שאנו מכירים היום. אם תביטו מסביב למצודה, תראו את ה"חפיר", אותה תעלה עמוקה שהוסיפו לה הטורקים העות'מאנים, כדי להגן עליה מתוקפים.

חלק מאותו חפיר, אגב, מולא באדמה בשנת 1898. זה נעשה בצד שצמוד לשער יפו, כדי ליצור מעבר נוח למרכבה של קיסר גרמניה, וילהלם השני, שבא לבקר בירושלים. לשם כך, גם הוסר קטע קטן מחומת החפיר.

היו אלה הבריטים, שבתקופת המנדט, הפכו את המצודה לראשונה למוזיאון. בשנות ה-20 של המאה הקודמת הם אפשרו להציג כאן תערוכות של אמנות ארץ-ישראלית צעירה. המסורת של אותן "תערוכות מגדל דוד" ממשיכה גם היום ובמדינת ישראל הפך המוזיאון הקטן למוזיאון של ממש ולהפיכת המצודה למרכז תרבות ותיירות.


#על מוזיאון מגדל דוד לתולדות ירושלים
במגדל דוד נמצא המוזיאון לתולדות ירושלים. המוזיאון הזה נחשב לאחד המוזיאונים ההיסטוריים המובילים בעולם. הוא מציג בעברית, ערבית ואנגלית, את סיפור העיר ירושלים, את חשיבותה לבני שלוש הדתות הגדולות ואירועים בולטים בתולדותיה, מאז החלה להתקיים באלף השני לפני הספירה ועד לעידן הנוכחי ולהפיכתה לבירת מדינת ישראל.

במוזיאון מציגים את סיפורה של העיר בדרכים מודרניות ומשוכללות ובאמצעים דיגיטליים ואינטראקטיביים, המעשירים את החוויה ומאפשרים למבקרים ללמוד על ירושלים, בדרכים לא שגרתיות. כל זאת גם באמצעות מחשבים ומסכים וגם בעזרת משחקים ואפליקציות שפותחו לכל הגילאים, כולל ילדים.

מופע לילי המוצג במצודה מספר את סיפורה של ירושלים, באמצעות חיזיון לילי המערב מיצג וידאו מהמם, אנימציה עוצרת נשימה, צלילים וקריינות אפקטיבית, העוטפים כולם את הצופה בחוויה רב חושית. כל אלה מפגישים את המבקרים עם התרבויות, הדתות, השליטים והמיתוסים הקדומים שמוקרנים על החומות והשרידים הארכיאולוגיים עצמם. החיזיון הלילי של מגדל דוד הוא אטרקציה אמיתית לילדים.

בנוסף למסלולי ההליכה שהותקנו בין הממצאים הארכיאולוגיים שבחצר המצודה, אפשר לעלות ולשוטט על חומות המצודה, בטיילת המאפשרת תצפית מרהיבה על העיר העתיקה והחדשה גם יחד.


הנה התערוכה במגדל דוד:

https://youtu.be/ayt62M0XbtU


ומגדל דוד מהאוויר:

https://youtu.be/WCh6zM5Bs2k


מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ
#על מבצר ימי הביניים של ורונה

מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ (Castelvecchio) שבעיר ורונה, הוא מצודה עתיקה מהמאה ה-14, הנחשבת לאחד המבנים העתיקים והמזוהים ביותר עם העיר. המבצר נבנה ליד הנהר כחלק מביצורי ההגנה של העיר הקדומה. הוא שימש חילות שונים כמצודה צבאית, במאה ה-18 הפך לבסיס צבאי אוסטרי ובהמשך השנים לאיטלקי.

המבצר, שנקרא "מבצר המצודה", הוא יפה להפליא. הוא שוכן על גדות נהר אדיג'ה (Adige) ובנוי מלבנים אדומות, שהיקנו לו את צבעו האדום והפכו לסמל ההיכר שלו.

המבצר הוקם בשנת 1353 בידי קנגראנדה ה-2 דלה סקאלה, שליט העיר באותה תקופה. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא נפגע קשות בהפצצות. לאחר המלחמה, בין השנים 1958-1967, הוא שופץ לגמרי על ידי הארכיטקט קרלו סקארפה. היום הוא מהווה חלק משמעותי מקו הנוף של העיר.

יש במבצר קסטלווקיו המרשים 7 מגדלים נהדרים והוא עצמו מוקף חומה ומכיל 4 מבנים עיקריים. שני חלקי המבצר העיקריים מחוברים באמצעות מעבר. מעליו מגדל שמירה גבוה, מגדל מסטיו שממנו יוצא גשר סקאליג’רו (Ponte Scaligero) המרהיב, החוצה את נהר אדיגה, לצידו השני.


#המוזיאון שבמבצר
מגדל מסטיו (Mastio tower) שבמרכז המבצר מארח כיום את המוזיאון עם יצירות מתקופות ימי הביניים, הרנסאנס וגם אמנות מודרנית.

בשנת 1925 הוסב המבצר למוזיאון ובאיטליה כמו באיטליה - תוכלו לראות גם כאן אוסף אמנות מרשים, המכיל ציורים, פסלים, מיניאטורות ועבודות קרמיקה מהמאות ה-12 ועד ה-18 ולידם גם מגוון של כלי נשק עתיקים.

כבר בחצר המוזיאון, ממש בכניסה, תראו את פסלו של קנגראנדה הראשון, מנסיכי משפחת סקאליג'רי. האיש מת ב-1329 ופסלו הניצב כאן מציג אותו, כמקובל, כפרש גיבור עם חרב מונפת בידו.

בולט גם הפסל המפורסם של קנגראנדה השני דלה סקאלה, כשהוא רכוב על סוסו. הפסל הובא למוזיאון ממתחם קברי הסקאליג’רי.

בפנים מוצגות יצירות אמנות מרהיבות ומעניינות, של מיטב אמני איטליה בתקופות שונות, החל מימי הביניים ועד לעת החדשה.

שווה למצוא את העבודות הבאות:

המשפחה הקדושה של מנטנייה.

הנער עם ציור הבובה של קארוטו.

סאן ג'רולמו חוזר בתשובה של בליני.

מדונה עם השליו המיוחס לפיזנלו.

דיוקן נשי של רובנס.

במוזיאון גם תכשיטים יפים ואוסף כלי נשק מתקופת ימי הביניים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/hMKOubIBoos


הדרכה:

https://youtu.be/jz-Cq0h1LAU?t=1m25s
המבצר של בלגרד
#על המבצר המרשים של בלגרד שהנופים ממנו מרהיבי עין


המבצר של בלגרד (Beogradska Tvrdava), או מצודת קלמגדן, כמו שמכנים אותו לעתים, הוא כמו כתר שניצב על ראשה של העיר בלגרד. אין הרבה אתרים היסטוריים שמלמדים על תולדות העיר יותר מהמבצר המרשים הזה.

במבצר ניתן להלך על גשרי העץ ולעבור בשעריו העתיקים היישר לתוך ההיסטוריה. יש בו שני מגדלים, תחתון ועליון וכיום שוכן בו המוזיאון לתולדות העיר בלגרד.

אבל מעבר ליופיו של המבצר, הוא מציע את אחת מנקודות התצפית היפות בבלגרד. עשו בו סיור קצר והתפנו אל הנוף הנשקף ממנו, במיוחד זה של חיבור הנהרות סאבה ודנובה. ביום יפה, עם תצפית טובה, הנופים כאן מרהיבים במיוחד ומשקיפים לרחוק.


#תולדות המבצר של בלגרד
עם שורשים שתחילתם כבר בתקופה הניאוליתית, דרך הצבא הרומי, האימפריה הביזנטית, עם שליטים הונגרים, בולגרים, צלבנים וטורקים, בהמשך האוסטרו-הונגרים ועד ימינו - המבצר עמד לאורך ההיסטוריה במרכזם של אירועים משמעותיים רבים בתולדות העיר בלגרד. פעם הוא נחשב כאחד המעוזים הצבאיים החזקים באירופה וממנו יצא המרד הראשון באימפריה העות'מאנית.

המבצר של בלגרד (Beogradska Tvrdava) נבנה ונהרס ללא הפסקה, החל מהמאה ה-1 לספירה. במקור נבנה אז המבצר כמוצב רומאי שמקומו אל מול נקודת ההתחברות של הנהרות סאבה ודנובה, בכדי לאפשר שליטה לרומאים על הנקודה האסטרטגית.

במהלך השנים נבזזה המצודה לא פעם, לפעמים נהרסה ושבה ונבנתה מחדש. כולם העבירו אותו במהלך ההיסטוריה מיד ליד. מי לא התעסק, החזיק או הרס את המבצר הזה? - הביזנטים, הסלאבים, העותומאנים, ההונגרים והאוסטרים. כולם עברו כאן.

עד המאה ה-18 עברה המצודה עשרות גלגולים ושינויים. הסיפורים שקירותיו העבים היו יכולים לספר ותצוגת השריון והתותחים שמוצגים לידו, הם העדות שיכולה לרמז על ההיסטוריה הזו.

כיום מארחים המבצר והפארק שמסביבו תיירים רבים בכל שנה ומגוון אירועי אמנות, ספורט ותיירות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4VkAQZWa7x4


מהאוויר:

https://youtu.be/qoC7YmxJ7QE


ובשיטוט בו:

https://youtu.be/y62dzohyiwc
מצודת נריקלה
#על המצודה העתיקה של טביליסי

את מצודת נריקלה (Narikala Castle), או מבצר נאריח'אלָה, ניתן לראות כמעט מכל מקום בעיר. המצודה, החולשת על קו הרקיע של העיר העתיקה וניצבת במקום הגבוה ביותר בטביליסי, סמוכה לפסל "אמא גיאורגיה" ונחשבת לחלק העתיק ביותר של העיר.

היא ממוקמת ממש מעל העיר, בנקודה אסטרטגיה, בין מרחצאות הגופרית הידועים של טביליסי לגנים הבוטניים שבה.


#תולדות המצודה
המצודה העתיקה הזו, שמשקיפה על העיר, הוקמה במאה ה-4 לספירה. בתחילה היא הייתה בכלל כנסייה ובמאה ה-5 הוסיף לה המלך המקומי גם חומה, שהפכה אותה למבצר הממוקם בנקודה אסטרטגית ושומר על העיר.

במהלך השנים שלטו במצודה הגיאורגים, הפרסים והתורכים, שכבשו את המבצר בזה אחר זה, כשכל כובש משפץ אותה ולעתים מרחיב.

ב-1827 גרמה רעידת אדמה נזקים לחלקים מהמצודה המרשימה. המצודה של היום היא מבנייה מאוחרת יותר, מהמאות ה-16 וה-17.

מחלוקת מסוימת ישנה לגבי השם הפרסי "נארי קלה". יש הטוענים שמשמעותו בשפה מקומית "המצודה הבלתי חדירה" ושהיא זכתה בו על שום מיקומה בראש מדרון תלול, במקום הגבוה ביותר בסביבה. אבל ההיסטוריה מספרת שהוא נקרא על שם אחד ממגדליה המקוריים, שהמונגולים ששלטו כאן פעם קראו לו "נארין קלה" ופירושו היה "המצודה הקטנה". לפי גרסה זו הפך עם השנים השם של המגדל ההוא לשמה של כל המצודה, על אף שהיא גדלה מאוד.


#מה תראו כאן?
גולת הכותרת במבצר הנהדר הזה היא הנוף המדהים שנשקף ממנו. מהחומות הגבוהות של מבצר נאריקלה יש תצפית מצוינת על העיר טביליסי כולה ופרבריה השונים. ניתן להשקיף מכאן ולראות את כל עיר הבירה ואת סביבותיה.

מומלץ גם לטייל בין שרידי המבצר ולאורך החומה וליהנות מהנוף מצידיה השונים.

בתוך מתחם המצודה יש גם כנסייה נחמדה ושווה הצצה.


#מה תעשו כאן?
אל המבצר העתיק שמעל העיר עולים ויורדים ברכבל חדיש, מהתחנה הממוקמת בעיר מול כנסיית סיוני, מעברו השני של הנהר.

למי שמעדיפים לצפות בנוף מבלי להכנס למבצר, זה אפשרי בהחלט.

חוץ מהמצודה והכנסייה שבתוכה, תוכלו לראות כאן את "מתחם הנזירים", מתחם חצוב בתוך סלע שחצב דויד הנזיר. הוא ערך מסע רגלי לירושלים, אך לא נכנס לתוכה. בדרכו לשוב לגיאורגיה הוא נטל שלוש אבנים משערי ירושלים. אך מלך ירושלים שלח בעקבותיו חיילים והם נטלו ממנו שתי אבנים והשאירו לדוויד הנזיר רק אבן אחת. היא מוצגת בימינו בקתדרלת סיוני שבעיר, זו שפירוש שמה בעברית הוא "קתדרלת הר ציון".

חובבי הטיפוס או ההייקינג ישמחו לדעת שאפשר לעלות למבצר ברגל, בשביל עפר מהמיידאן ולהגיע עד לפאתי המצודה.

יש אומגה שיורדת סמוך למבצר נאריקלה אל הגן הבוטני. זו חוויה שווה, זולה ומומלצת.


#טיפים
הדרך הנוחה ביותר אל המבצר בראש הגבעה היא ברכבל. עלו עליו בתחנת הרכבל בריקה פארק או מול כנסיית סיוני.

אם הגעתם אליה ברגל, הכניסה אל המצודה היא בחינם. מי שלקחו רכבל ישלמו.

לאחר הסיור במצודה ובכנסיה שווה להמשיך אל השביל המוביל לפסל אמא גיאורגיה.

מי שכבר ראו את הפסל יכולים לפנות אל הגנים הבוטניים המרהיבים של טביליסי (אפשר לרדת באומגה). הכניסה אליהם היא למרגלות המצודה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/mPg5u9ALQuQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/E-37rvXVvqE


בלוגרים:

https://youtu.be/6ktPN7Tk7ig


הדרכה:

https://youtu.be/yNWso3bD3Lw?t=89
מבצר הפירקס
#על המבצר של חאניה

בצד הצפון-מערבי של נמל חאניה, בנו הוונציאנים את מבצר הפירקס (‪Firkas Fortress‬) או רוולינו דל פורטו (Revellino del Porto). מדובר במבנה מבוצר שנועד להגן על הנמל, על העיר ועל נתיבי השיט הסמוכים אליה. בנייתו החלה בשנת 1610 והסתיימה כמעט מאה שנה מאוחר יותר, שנים ספורות לפני הכיבוש הטורקי.

בחלקו הפנימי של המבצר היו מגורי חיל המצב, מחסני תחמושת והמפקדה הצבאית של העיר. בצד הדרומי של החומה שלו יש שישה חרכי תותחים, המכוונים אל הכניסה לנמל ובמרכז - מיכל מים שאגר ממרזבי המבנים את מי הגשם.

בתקופת השלטון העות'מני שימש המבצר כקסרקטין, מחנה לחיילים שהתורכים כינו בתורכית "פירקה". עד היום מוכר המבצר בשם זה "פירקס". עם איחוד כרתים עם יוון בראשון לדצמבר 1913, הונף הדגל היווני על מגדל השמירה, בטקס צבאי מלא. שם חוגגים בכל שנה את האיחוד ההיסטורי ההוא.

כיום נמצא בכניסה אל המבצר המוזיאון הימי של חאניה.


הנה טקס 100 שנות איחוד כרתים עם יוון במבצר:

https://youtu.be/PqYUtoCMMdQ
קסטל סן פייטרו
טירת גַּארְדִיקִי
אַנְגֵלוֹקַסְטְרוֹ
ציחיזירי
המבצר החדש


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.