» «
ארוחת ערב וקונצרט בארמון שונברון
קונצרט וארוחת ערב בארמון שונברון
#לטייל בארמון, לסעוד ארוחת מלכים ולהאזין לקונצרט מלכותי

לא ברור אם החלומות שלכם כוללים האזנה לקונצרט של תזמורת המורכבת מנגנים ידועים מווינה, המנגנים מוסיקה קלאסית של מוצרט ושטראוס, אבל כשהקונצרט הזה מתקיים בארמון "שנברון" היפהפה, אז כבר מדובר בחוויה של פעם בחיים.

דמיינו את עצמכם מתחברים למסורת בת מאות שנים ויושבים באולם מרהיב ומעוטר להפליא, בארמון המדהים ביופיו של קיסרי האימפריה, מקום שבו ישבו הקיסר ומשפחתו לחוויה דומה. מסביב שלל פסלים, ציורים, מדשאות וגנים מעוצבים לעילא. מדהים!

כללית מדובר בערב של תרבות וינאית קלאסית, המתחיל בארוחת ערב אלגנטית, לאור נרות רומנטיים. אחרי ארוחה בת 3 מנות טעימות, הכוללת מבחר מאכלים אוסטריים מסורתיים, הערב ממשיך באורנג'רי של הארמון, חממת התפוזים ההיסטורית והמפוארת שלו. כאן תנגן לכם תזמורת ארמון שונברון שלל יצירות נהדרות. אגב, הן קלות להאזנה גם למי שלא מיומנים במוסיקה קלסית. היצירות בערב הן של גדולי המלחינים של וינה, בכיכובם של וולפגנג אמדאוס מוצרט ויוהאן שטראוס. לעתים תנוגן גם מוסיקה נשגבת של גדול מלחיני תקופת הבארוק, יוהן סבסטיאן באך.

בכרטיס ה-VIP אפשר לזכות גם בחוויות נוספות, כמו השתתפות בקוקטייל יינות מבעבעים בהפסקת הקונצרט וארוחה מפוארת יותר לפניו. בחרו את החוויה מהרשימה שבכפתור הוורוד.

אז בתיאבון והאזנה ערבה!


#טיפים
להזמנת סיור אוכל לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה בסיור שבחרתם ולהגיע אליה.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/YA7s7OCiaOk
רודולפינום
רודולפינום
#על בית התזמורת הסימפונית של פראג


בניין הרודולפינום (Rudolfinum) המרהיב, נבנה במחצית השנייה של המאה ה-19 ומשמש כיום כביתה של התזמורת הפילהרמונית של פראג. זהו מבנה מפואר בסגנון הניאו-רנסאנס, ששוחזר בסוף המאה ה-20, תוך הסרת כל מיני תוספות ושינויים שנעשו בו בעידן הקומוניסטי של צ'כוסלובקיה.

את גג המבנה, שבמקור נבנה כגלריה לאמנות ובית לאמנים ולאנשי תרבות, מעטרים פסלים של מלחינים דגולים ודמויות מההיסטוריה של פראג.

אגב, הקשר של הפילהרמונית של צ'כיה לבניין אינו חדש. הקונצרט הראשון של התזמורת הזו התקיים ממש כאן, בשנת 1896. המנצח באותו קונצרט היה המלחין הצ'כי הנודע אנטונין דבוז'אק. דבוז'אק, מלחין לאומי ומי שחתום על כמה מהיצירות הקלאסיות הגדולות של התקופה, ניצח באותו ערב על "הסימפוניה מהעולם החדש" - יצירתו המפורסמת ביותר.

במבנה נמצאת, בין השאר, גם גלריית אמנויות עם תערוכות מתחלפות. בחודשי החורף מועלים כאן מופעים לילדים, ביניהם מופעי שירה וריקוד ותיאטרון בובות, המציג מופעים המבוססים על סיפורי אגדות.


#סיפור על חייל גרמני טיפש שהיה חכם יותר ממפקדו
על גג הרודולפינום, תוכלו לראות שורת פסלים של מוסיקאים ויוצרים חשובים. הסיפור הידוע מספר שכשהגרמנים כבשו את פראג, ציווה מפקד הכוח על אחד החיילים לעלות על הגג ולהרוס את פסלו של "מנדלסון היהודי". אותו מנדלסון היה גדול המלחינים היהודיים של המוסיקה הקלאסית.

כששאל החייל את המפקד איך יזהה מיהו מנדלסון? ענה לו מפקדו "לפי המראה היהודי". לפיכך עלה החייל, נציג הגזע הארי, והרס את פסלו של ואגנר דווקא.

לא ידוע מה העונש שקיבל החייל על הריסת פסל המוזיקאי הנערץ על היטלר, שאהב את ואגנר, אנטישמי נודע. אבל מנדלסון עדיין עומד שם על הגג לצד גדולים, כמו הנדל, באך, מוצרט, היידן, בטהובן, שוברט וענקי מוזיקה נוספים. רק ואגנר חסר שם...


מבט מקרוב על הרודולפינום:

https://youtu.be/PR5s6k5zETw


מבחוץ:

https://youtu.be/QSSphqxiPRI


ומבפנים - בחזרת התזמורת הפילהרמונית של פראג:

https://youtu.be/j_47BEO5TnM
אקדמיית פרנץ ליסט
אקדמיית פרנץ ליסט
#על האקדמיה למוזיקה הגדולה בהונגריה


בשדרת אנדראשי המרשימה שבבודפשט נמצאת האקדמיה למוזיקה על שמו של המלחין, גאון הפסנתר, פרנץ ליסט.

למעשה ליסט עצמו הוא שהקים את המוסד המפואר הזה, שהוא היום האקדמיה המובילה בהונגריה.


הדרכה:

https://youtu.be/ZwcRcM7fvsI
קונצרטהאוס
הקונצרטהאוס של וינה
#על אולם הקונצרטים המפורסם של וינה

אולם הקונצרטים הווינאי שנקרא "הקונצרטהאוס של וינה" (Wiener Konzerthaus), הוא אולם קונצרטים והיכל מופעים רב-תכליתי, שנחנך בעיר בשנת 1913 ונחשב אחד מאולמות הקונצרטים האיכותיים ביותר של בירת אוסטריה.

האולם הזה, שתיכנונו החל עוד בשנת 1890, היה חלק מהחדשנות והשינוי של אותם ימים, הן לגבי מוסיקה בכלל והן במוסיקה בווינה השמרנית בפרט. עד אז הייתה המוסיקה מנת חלקם של בני האצולה והמעמדות העליונים. באותה תקופה החלו להפנותה גם לבני המעמד הבינוני, שהלך וגדל באותה תקופה, בזכות המהפכה התעשייתית שהתרחשה אז.

מאז הקמתו, שומר ה“וינר קונצרטהאוס” על מסורת של מוסיקה מעולה ומצוינות. זאת לצד חדשנות ופתיחות אמנותית וחשיפה של הקהל הרחב לסגנונות חדשים במוסיקה ואפילו מוסיקה ניסיונית.

מוסיקה נפלאה, אקוסטיקה נהדרת, איכות והדר - אין כמו להאזין לקונצרט בקונצרטהאוס, בכדי להבין כיצד הפכה וינה של סוף המאה ה-19, עירם של מלחינם כמו היידן, מוצרט, שוברט, שטראוס ומאהלר, לבירת המוסיקה העולמית.

כאן, בתוך הפנינה התרבותית וההיסטורית של היום, נהנים מאזינים מכל המעמדות וגווני החברה האוסטרית, ממוסיקה טובה ומגוונת. אך במקום תיהנו, בנוסף לקונצרטים והמופעים המוסיקליים, גם מאדריכלות נפלאה של מבנה היסטורי, מרהיב ומפואר.

כי חשוב לדעת, שגם אדריכלית מהווה המבנה, שתוכנן בסגנון ה"ארט נובו", מוקד עניין מרתק ומרהיב. הוא תוכנן ועוצב בידי שלישיית אדריכלים מעולים בווינה של אותם ימים: הרמן הלמר, פרדיננד פלנר ולודוויג באומן.


#טיפים
לקונצרט או מופע במקום הזמינו כרטיסים מראש.

סיור בבניין תוכלו לערוך לפני הכניסה למופע.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Oo0XEPtQ1po


מגוון הסגנונות והאמנויות שכאן:

https://youtu.be/WVhupRcITxA


קונצרט:

https://youtu.be/cR3AHW041zc

מוסיקה קלאסית

התיאטרון של שטוטגרט
התיאטרון של שטוטגרט
#על התיאטרון התיאטרון העצום המשלב אמנויות

התיאטרון בשטוטגרט (Theaterhaus Stuttgart) הוא התיאטרון הגדול בעולם המציג שלושה סוגי אמנות. הוא שוכן בלב גן הארמון (Schlossgarten) המרהיב של שטוטגרט, על גדות אגם מלאכותי מקסים.

בית התיאטרון הזה הוא מהיחידים באירופה שמציג גם תיאטרון, גם מוסיקה וגם בלט. למעשה זהו התיאטרון הגדול ביותר שמציע את שלושת התחומים ונכון להיום התאטרון הגדול באירופה ויש הטוענים אף בעולם כולו.

היסטורית, התיאטרון של שטוטגרט הוא מבנה הציבור היחידי ששרד את ההפגזות על העיר בזמן מלחמת העולם השנייה ונשאר על כנו בלא שנהרס.

גם כיום ממשיך בית התיאטרון הזה, שהוקם בתחילת המאה ה-19, להעלות מחזות, מופעי בלט, קונצרטים והפקות אופרה. אלה זוכים למוניטין בינלאומיים וממשיכים למקם במרכז חיי התרבות את שטוטגרט, שבמהלך המאה ה-17 נחשבה למרכז אופראי חשוב מאד אך עם הזמן ידעה עליות וירידות.

את המחזות התיאטרליים כאן מביימים בשנים האחרונות בימאים מעולים, המייצרים עבודות בימוי חדשניות ויוצאות דופן.

גם הצד המוסיקלי כאן מרגש. במיוחד לוקחים כאן חלק בהפקות תזמורת שטוטגרט, מועדוני הג'אז המקומיים ושתי במות המחזמר של העיר.


#טיפים
מומלץ לברר מראש באתר מה יוצג כאן בזמן שתהיו בעיר ולהזמין כרטיסים מראש.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/36uYZZMl27s


מחול בתאטרון שטוטגרט:

https://youtu.be/rDhwN-vKgHA


הארייט לואיס בהופעה בו:

https://youtu.be/BsmXudOQZWk


ומחול מודרני:

https://youtu.be/P3gcJnCwbLE
בורגרמיוזיק
בַּרְגְ'מְיוּזִיק
#על אולם קונצרטים שצף על פני המים

למרגלות גשר ברוקלין, צפה לה ספינה מיוחדת שבה נערכים מדי ערב קונצרטים קלאסיים נעימים. הבַּרְגְ'מְיוּזִיק (Bargemusic) היא דוברה ישנה, מעין ספינה שטוחה וצפה, שבה אולם קונצרטים נעים. בחלל ספון עץ, עם אקוסטיקה טובה וגב הבמה הקטנה שבו חלון גדול המשקיף אל נהר המזרח ולחוף האי מנהטן - כאן שומעים מוסיקה נהדרת, מוסיקה על פני המים.

ממוצרט ועד בטהובן, מבאך ועד שומאן, ברהמס ושוברט, באולם הקונצרטים האינטימי שעל פני המים מנגנים שלל הרכבים קאמריים יצירות נפלאות מהרפרטואר של גדולי המוסיקה הקלאסית, מכל התקופות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/tPxLegeztv8


ועוד מהיופי הזה:

https://youtu.be/cvywTpZw000?t=8s
מקהלת הנערים של וינה
הקפלה הקיסרית
#על הקפלה הקיסרית שבה שומעים את הנערים מווינה

בארמון הופבורג נמצאת הקפלה הקיסרית (Vienna Boys' Choir) או הקפלה המלכותית האימפריאלית (Imperial Court Chapel). הקפלה הזו, מעין כנסייה פרטית שהמשפחה הקיסרית נהגה להתפלל בה עם אצילי הקיסרות והמקורבים, היא חלק ממבני ארמון הופבורג. אבל בימינו היא ידועה בעיקר כמקום שבו פוגשים את אחד מפלאי עולם המוסיקה הקלאסית - מקהלת הנערים מווינה.


#על המקהלה הזכה של נערי וינה
בכל יום ראשון נערכת מיסה בארמון הופבורג שבווינה. במיסה אפשר לשמוע את מקהלת הנערים הטובה בעולם.

מקהלת נערי וינה (Wiener Sängerknaben) היא מקהלת נערים מדהימה באיכותה שפועלת ברציפות מאז 1498. זוהי המקהלה היחידה בעולם שיכולה להתגאות בשניים מגדולי המוזיקה, כבוגרים שלה - גם שוברט וגם היידן השתתפו במקהלה כנערים.

מי שייסד את המקהלה המיוחדת הזו היה הקיסר מקסימיליאן הראשון, שבשנת 1498 החליט על הקמת מקהלת נערים וזו התוצאה.

מדובר באחת המקהלות המפורסמות והידועות ביותר בעולם. לא מדובר במקהלת בית ספר או במקהלה חסרת-חן של איזו עיירה שכוחת אל באוסטריה. לקולות הזכים שתשמעו בקונצרטים שלהם אין מתחרים.

למעשה, בימינו יש 4 להקות מקבילות של נערים, כולם בגילאי 10 עד 14 והם לא רק אוסטרים, אלא נערים מוכשרים מכל העולם. הנערים הללו נבחנים בעת שהמקהלה מגיעה לעירם, מתקבלים ואז מגיעים להשתתף במקהלה וללמוד בה, מכל קצוות תבל, כולל ממקומות כמו ניו זילנד, ארצות הברית ואוסטרליה.


#טיפים
רוצים לשמוע אותם? - חובה לרכוש כרטיסים מראש באינטרנט ואז להגיע למיסה ביום ראשון בבוקר ולשמוע את מקהלת הנערים של וינה (Vienna Boys' Choir) שרה.

מקהלת הנערים של וינה שרה במיסה בכל יום ראשון, בין החודשים ספטמבר ועד מרץ.

יש להזמין כרטיסי ישיבה לפחות חודשיים מראש.

תוכלו לצפות ולהאזין בחינם, ממרחק. כך ניתן גם לראות את הנערים שרים, על גבי מסך.


הנה מקהלת הנערים מווינה שרים בקפלה הקיסרית:

https://youtu.be/FQbnLBkglow
אמסטרדם
קונצרטחבאו
#על בניין הקונצרטים

בניין הקונצרטים ומקום משכנה של תזמורת הקונצרטחבאו, נחשב לאחד משלושת אולמות הקונצרטים הנחשבים בתבל. יש בו אקוסטיקה יוצאת דופן שמאפשרת לשמוע סאונד נפלא ומעצימה את חוויית הקהל.

אדריכלות החוץ והפנים של הבניין, שנעשתה על ידי האדריכל אדולף לאונרד ואן חנדט, מרשימה מאד. על קירותיו של הבניין עיטורים זהובים בצורות של פרחים ומלאכים. ברחבי הבניין עמודים, קשתות ונברשות ענק שמעניקים למקום נופך מלכותי.

המוזיאון נפתח בשנת 1888 ובקונצרט הראשון שהתקיים פה בוצעו יצירות של גדולי המלחינים הקלסיים, בטהובן ובאך. התזמורת הכילה אז 100 נגנים בצירוף מקהלה עם 500 זמרים.

האולם המרכזי הוא גם המרשים ביותר. הוא צבוע בצבעי זהב ואדום מלכותיים. אורך האולם 44 מטרים, רוחבו 28 מטרים וגובהו 17 מטרים. יש בו מעל 2000 מקומות ישיבה נוחים ומזמינים. אל המקום מגיעים בכל שנה כמעט מליון איש להאזין וליהנות מקונצרטים ומופעי מוזיקה משובחים.

מלבד האולם המרכזי תמצאו כאן גם אולמות קטנים בעלות צורה אליפטית - "האולם הקטן" ו"אולם המראות". באולם הקטן תוכלו להאזין בעיקר לקונצרטים של מוזיקה קאמרית. על דלתות האולם השני, "אולם המראות", מוצבות מראות רבות ולכן קיבל את הכינוי.

באולמות תוכלו להקשיב לסוגים שונים של מופעים וקונצרטים. בכל שנה מוצגים כאן כ-800 קונצרטים. כל מי שחובב מוזיקה קלאסית ימצא כאן מופעים של תזמורת פילהרמונית בעלת שם עולמי, מהאיכותיות והמקצועיות בעולם המוזיקה הקלאסית. בנוסף להופעות אלו, יש כאן גם רסיטלים, הופעות יחיד, והופעות של הרכבים שונים. אם חשבתם שהמקום מתאים רק למבוגרים, אתם טועים. מתקיימים כאן גם קונצרטים לילדים, שמאפשרים להם לחוות חוויה מוזיקלית אמיתית ואיכותית.

מבט מקרוב על אולם הקונצרטים:
https://www.youtube.com/watch?v=zsz7-X_dBJU


מוזיאון המוסיקה של ונציה
מוזיאון המוזיקה של ונציה
#על מוזיאון כלי הנגינה של ונציה

האם חשבתם על מסע בזמן בוונציה דרך המוסיקה הקלאסית?

שמותיהם של מוסיקאים רבים קשורים בעיר ונציה. המפורסם מהם הוא ללא ספק אנטוניו ויואלדי, הכנר יליד ונציה, שלימד בה והלחין את המוסיקה שלו. "ארבע העונות", יצירתו הגדולה והעל-זמנית, מלמדת עליו ובאופן מסוים גם על כור מחצבתו.

מוזיאון המוסיקה (il Museo della Musica) של ונציה הוא מוזיאון שמציג את ייצור כלי הנגינה הנודעים של איטליה ודוגמאות של כלי הנגינה שנולדו כאן. כאן מוצגים, בין השאר, גם כלי הנגינה של ויואלדי הגדול.

ובכלל, מאז ומתמיד הייתה המוסיקה מרכזית בעיר ונציה. בין המאה ה-16 והמאה ה-18, במהלך שנות השיא ותור הזהב של ונציה, הייתה העיר מרכז מוסיקלי משמעותי בצפון איטליה, במקביל לשיא שאליו הגיעה עיר איטלקית אחרת באותה תקופה, עיר שבה נבנו כלי הקשת הטובים בכל הזמנים, העיר קרמונה. באותה תקופה קמו בה בתי מלאכה של אמנים מעולים, לייצור של כלי נגינה.

חשוב לציין שגם מבנה המוזיאון הוא יפה ומרשים מאד, במיוחד מבפנים. אדריכלות של מוזיאונים, אתם יודעים, היא לא פעם הרבה יותר מאשר סתם מראה יפה של בניין. כך או כך, המוזיאון ממוקם בכנסיית סאן מאוריציו (Chiesa San Maurizio). הכניסה למוזיאון היא ללא תשלום.


#טיפים
הכניסה למוזיאון חופשית.

המוזיאון ממוקם בתוך כנסיית סאן מאוריציו (Chiesa San Maurizio) שבעיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ZDuww5ahP78


ושיטוט קצר במוזיאון היפה:

https://youtu.be/S_tKgbHvLzQ
המרכז למוסיקה של הלסינקי
#על מרכז המוסיקה של בירת פינלנד

בית הזכוכית הקסום של העיר הוא המרכז למוזיקה של הלסינקי (Helsinki Music Centre).

המרכז נמצא במבנה זכוכית מרהיב, בקרבת פארק מפרץ טולו, פארק טולונלאטי. מתקיימים בו רסיטלים לכלי סולו, מופעי אופרה וקונצרטים של תזמורת סיבליוס, כמו זה שנערך לרגל 150 שנה להולדתו של המלחין הפיני הלאומי יאן או ז'אן סיבליוס.

המרכז עם האדריכלות העכשווית הזו הוא חלק מהאקדמיה על שם סיבליוס, המלחין הלאומי של פינלנד.

במרכז המוסיקה של הלסינקי 5 אולמות קטנים למופעים אינטימיים ואולם אקוסטי גדול. המקום מתרכז במוזיקה קלאסית, אך מארח בנוסף מופעי ג’אז, רוק ופולק.


ביקור במקום:

https://youtu.be/EzTcWeCOBio


מבחוץ:

https://youtu.be/izJplHZ9eso


הדרכה:

https://youtu.be/lQiom8FBIxM
הפילהרמונית של ברלין
#אולם הקונצרטים של התזמורת המובחרת של אירופה

התזמורת הפילהרמונית של ברלין Berliner Philharmonie) שוכנת באולם הקונצרטים שלה, שנבנה מחדש בשנת 1963, על ידי האדריכל הנס שארון, לאחר שהאולם שלה נהרס בשנת 1944, בהפצצות וההפגזות של הצבא האדום, שכבש את ברלין במלחמת העולם השנייה.

משכן התזמורת הפילהרמונית של העיר הוא המקום שבו תשמעו את המוסיקה הקלאסית הכי טובה בברלין. כאן פועלת התזמורת הפילהרמונית של ברלין (Berliner Philharmoniker) שנחשבת לאחת התזמורות הטובות בעולם.

כאן תוכלו להאזין לקונצרטים קלאסיים נהדרים בעת שהותכם בעיר.


#טיפים
להזמנת כרטיסים השתמשו באתר התזמורת שלמטה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XYqPZSGHsxs


התזמורת הפילהרמונית של ברלין:

https://youtu.be/IDOAT1ZbTRI


הדרכה:

https://youtu.be/-GDFBwU5b4Q
האקדמיה למדעים
#על האקדמיה שבה ניצח בטהובן על הסימפוניות שלו

האקדמיה למדעים בווינה ( Akademie der wissenschaften) נוסדה על מנת לקדם את המחקר המדעי האוסטרי והיא המוסד הגדול ביותר באוסטריה, למחקר לא אוניברסיטאי. היא נוסדה בשנת 1847 והיום היא מוסד עם תקציב של 135 מיליון יורו, עם יותר מ-770 חברים, בסביבות ה-1600 עובדים ו-28 מתקני מחקר.

המשימות העיקריות של האקדמיה הן ייעוץ מדעי, מדיני ומחקרי. היא פועלת לקידום, מספקת מלגות ופרסים למדענים צעירים מצטיינים. במסגרת תכניות ושיתופי פעולה בינלאומיים, האקדמיה האוסטרית למדעים גם מקיימת רשת מחקר עולמית, שמפעילה 28 מכוני מחקר בתחום מדעי הרוח, התרבות, הטבע והטכנולוגיה. היא תומכת בשיתוף פעולה בין מדענים והשתתפות בפרויקטים בינלאומיים בקנה מידה גדול.

אבל רגע, לא רק מדע התקדם בבניין האקדמיה למדעים שלפניו אתם עומדים. ממש כאן התקיימה הופעת הבכורה של הסימפוניות השישית והשביעית של מלחין הסימפוניות הגדול לודוויג ואן בטהובן, בניצוחו של בטהובן עצמו. אז אמנם אל המבנה עצמו לא ניתן להיכנס אבל אתם יכולים לעצום עיניים ולדמיין את בטהובן החרש מנצח בבניין הזה, על התזמורת המבצעת את הסימפוניה השישית שברקע. הוא עושה זאת מבלי לשמוע את המוסיקה הנפלאה שהלחין כפי שהתזמורת מנגנת, אלא את זו שמתנגנת בראשו, מזיכרונו ומשמיעתו הפנימית והמופלאה...
מוזיקפראיין
#על אולם הקונצרטים היפהפה של וינה

אולם הקונצרטים של וינה מוכר במיוחד בזכות האקוסטיקה המעולה שלו, מה שהוביל אותו להיות אחד משלושת אולמות הקונצרטים המוצלחים בעולם, יחד עם ה"סימפוני הול" בבוסטון וה"קונצרטחבאו" של אמסטרדם.

את הקרקע לבניית אולם הקונצרטים קיבלה אגודת ידידי המוזיקה מהקיסר פרנץ יוזף. הוא נפתח בשנת 1870 ומהווה את משכנה הקבוע של הפילהרמונית של וינה. בשנת 1907 הותקן העוגב בבניין.

האולם המרכזי מרהיב ביופיו. הוא מצופה כולו זהב, מכיל כ-1744 מושבים ועוד 300 מקומות המיועדים לצופים עומדים. העיצוב שמשלב עץ ובדולח, כלומר קריסטל, מספק למקום אווירה יוקרתית וחגיגית.

בעשור הראשון של האלף החדש נערכו במקום שיפוצים והרחבות והתווספו לו אולמות נוספים. בכל שנה, ב-1 בינואר, מתקיים קונצרט חגיגי המסמל את תחילת השנה החדשה.

מבט מקרוב על אולם הקונצרטים:

https://www.youtube.com/watch?v=3VCYeqhjqYQ
מוזיאון המוסיקה של שטוטגרט
#על מוזיאון המוסיקה בשטוטגרט

מוזיאון המוסיקה של שטוטגרט (Fruchtkasten) הוא מוזיאון המציג אוסף של כלי נגינה היסטוריים, עתיקים או ייחודיים. הכניסה ללא תשלום

המוזיאון, הממוקם בשילרפלאץ שבלב שטוטגרט, כולל אוסף קטן ואיכותי של כלי נגינה אירופיים ומרחבי העולם, בעיקר מהמאות 17-19. יש כאן אוסף של פסנתרים מהתקופה ההיא, כולל פסנתר מעניין עם שתי מקלדות. כל אלה מוצגים לצד כלי נגינה אקזוטיים, מתרבויות מוסיקליות שאינן מערביות, כולל כלי נגינה מהודו, סין והמוסיקה הערבית.

יש כאן אפילו גרמופון שייצרה החברה של תומס אלווה אדיסון, הממציא שפיתח אותו.

שווה לראות ולנסות כאן גם את אוסף הכלים האינטראקטיביים שבקומה העליונה. גם ילדים וגם מבוגרים מוזמנים לנסות ולנגן כאן בכלי נגינה שונים, כמו גיטרה, פסנתר ואפילו כלי נגינה חדשני המבוסס על חיישן תנועה ומייצר מוסיקה על פי תנועות הידיים שלכם.

זה כיף גדול וחינמי למשפחות ולאוהבי מוסיקה ואפשר לקבל כאן גם מדריך שמע עם הקלטות של קטעי נגינה, המנוגנים על ידי הכלים השונים שבתצוגה. המוזיאון הזה מהנה וכיפי, גם למי שלא יודעים הרבה על מוסיקה!


#טיפים
הכניסה חופשית ותרומות מתקבלות בשמחה.

לעיתים מתקיימים כאן קונצרטים נחמדים, בכלים שחלקם הם מהמוצגים שבמוזיאון.

מוזיאון מעולה לימי חורף ומזג אוויר גשום.
אנדרטת שוֹפֶּן
#על האנדרטה של המלחין הפולני הדגול

אנדרטת שופן (Pomnik Fryderyka Chopina), שבפארק ווז'נקי, היא פסל בסגנון אר-דקו, שמנציח את גדול מלחיני הפסנתר, הגאון הפולני פרדריק שופן.

את האנדרטה מקיפים ספסלים רבים, שניתן לשמוע בהם את יצירות שופן בלחיצת כפתור.

תושבי ורשה אוהבים לבוא לכאן וליהנות מהשלווה, שמופרת כאן בשני קונצרטים שבועיים בני שעה בחינם, בימי ראשון בצהריים. מנגנים בהם פסנתרנים קלאסיים מעולים את יצירותיו של גאון הרומנטיקה שופן.

הפסל עצמו פוסל בשנת 1926 ושימו לב שהמראה שלו משתנה, בהתאם לכיוון שממנו מביטים בו.


#טיפים
בכל יום ראשון בצהריים מנוגן כאן קונצרט חינם מהמוזיקה לפסנתר של שופן, על ידי נגנים מעולים מבני העיר. חוויה מהנה, במיוחד במזג אוויר נעים!

הקונצרט מתקיים בימי ראשון פעמיים - בשעות 12:00 ו-16:00



קונצרט בפארק, עם מוסיקה של שופן - ליד האנדרטה:

https://youtu.be/0Sqz7oW9JRw
פלאו דה לה מוזיקה קטלנה
#על אולם הקונצרטים המפואר של העיר
אולם הקונצרטים המפואר של ברצלונה נמצא במרכז העיר, ליד העיר העתיקה. הוא נבנה על מנת לשמש אולם קונצרטים בעבור מקהלת קטלוניה. האולם נבנה בין השנים 1905 ל-1908. תכנן אותו האדריכל ליואיס דומנק אי מונטנר. למבנה יופי מיוחד, שכן הוא משלב את הסגנון המודרניסטה הטבעי לבין סגנון המודרניסטה הניאו גותי. שימו לב במיוחד לכיפת הזכוכית של המבנה, שעשויה כולה מוויטראז' של זכוכית צבעונית.

בשנת 1971 המבנה הוכתר כאתר לאומי על ידי ממשלת ספרד ובשנת 1997 הוא נבחר על ידי ארגון אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.


#מהו סגנון המודרניסטה?
סגנון המודרניסטה הוא בעצם הגרסה הקאטלאנית של סגנון האדריכלות והאמנות הפלסטית שנקרא בצרפתית "אר-נובו". הוא מאופיין בהשראה חזקה מהצומח, דגש על צבעוניות רבה, על קווים טבעיים ומעוגלים ועל חומרים פשוטים ומקומיים. האדריכל הכי מפורסם במודרניסטה היה גאודי, שהסגנון ממש מזוהה איתו. הוא השתמש בעקרונות הסגנון שוב ושוב והשתמש במוטיבים כמו הקירות המעוגלים והמזכירים גלים והימנעות כמעט קבועה ממשטחים ישרים. הוא לא היחיד שעיצב בסגנון המודרניסטה - היו אדריכלים נוספים שכיכבו בסגנון זה בברצלונה, כמו ז'וזף פואיג אי קאדאפאלק ולואיס דומנק אי מונטאנר.
בית האופרה הפינית הלאומית
#על בניין האופרה המרשים בהלסינקי

האופרה הפינית הלאומית (Finnish National Opera) מצויה במבנה מרשים אבל חובבי האופרה יוכלו קודם כל לצפות בה במופעי אופרה ברמה בינלאומית וגבוהה מאוד.

במשכן האופרה הזה מועלות בכל שנה מעט פחות מ-20 אופרות שונות. מאות זמרים משתתפים בהפקות הללו וסולני אופרה בינלאומיים משתתפים בהן דרך קבע בתפקידים הראשיים.

בנוסף להפקות אופראיות מרשימות, עולים בבית האופרה הלאומית של פינלנד גם כעשרה מופעי בלט ומחול מעולים. יש בו להקות רקדנים מקצועיות וגם בית ספר לבלט, שהוא עצמו מעלה מספר מופעי מחול במהלך השנה.

במקור שכנה האופרה הפינית בבית האופרה הישן, שנבנה ב-1870 כתיאטרון לחיל המצב הרוסי ששהה בעיר. אך ב-1993 נפתח בית האופרה החדש שבמפרץ טולונלהטי (Toolonlahti). אז גם נפתחו עבור בית האופרה אפשרויות להעלות הפקות אופרה בקנה מידה גדול ומקצועי.


#טיפים
לפרטים על לוח המופעים התעדכנו באתר האינטרנט שלמטה - אתר האופרה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/9NzWtLo_KL0


מופעי מחול:

https://youtu.be/p_K28V0pTs4


האופרה של וינה
#על בית האופרה של וינה

בית האופרה המלכותית של וינה הוא אחד מהסמלים התרבותיים החשובים בוינה. הוא נבנה בסוף המאה ה-19 ובו אולם חדש המכיל יותר מ-2200 מושבים מזמינים למבקרים הסקרנים. זהו ככל הידוע לנו, בית האופרה היחיד בעולם שבו מוצגת בכל ערב אופרה אחרת!

בית האופרה נחנך בשנת 1869, על ידי הקיסר פרנץ יוזף. האופרה הראשונה שהושמעה כאן הייתה האופרה דון ג'ובני של מוצרט. מעניין לשמוע כי הקיסר אמר על האופרה "המוזיקה נהדרת אך לא מתאימה כמזון לפיהם של הוינאים שלי". מוצרט השנון ענה לו "אם כך יהיה עליהם ללמוד ללעוס"...

כחלק מההפצצות של בנות הברית בתקופת מלחמת העולם השנייה נהרס חלק מהמבנה. הוא נפתח שוב רק בשנת 1955 על ידי מופע של האופרה "פידליו" בניצוחו של קרל בוהם.

אלפי תיירים מגיעים לכאן ועורכים סיור מודרך במבואת הכניסה המרשימה, גרם המדרגות המרכזי, האולמות, חדרי קבלת הפנים וההצצה לבמה המרכזית. בסיור המודרך באה לידי ביטוי ההיסטוריה העשירה והמדהימה של הבניין, תוך שילוב אלמנטים של תלבושות אמיתיות, תפאורות ופורטרטים גדולים ומפורסמים.

הרפרטואר של ההופעות, הנערכות כאן מדי ערב, מגוון במיוחד - החל מיצירות מתקופת הבארוק ועד ליצירות מן המאה ה-20. הופעות האופרה, הבלט וגם נשף האופרה השנתי, כולם מוצגים כאן ותוכלו להזמין אליהם כרטיסים מראש.


#טיפים
אם תמתינו בתור בשעות אחר הצהריים, תוכלו לרכוש כרטיסים לאופרה בפחות מ-5 יורו. הצפייה בעמידה, במקומות מעולים ובניגוד למה שתחשבו - זה כל כך מיוחד שזה לא קשה לעמוד שעתיים. יש גם "כני הישענות" שמקילים על מי שמתקשה בכך.

בין החודשים אפריל לספטמבר, בית האופרה משדר מעל 100 אופרות ומופעים קלסיים, על מסך ענק בכיכר שמול בית האופרה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/vQwSl3_M9ms


הדרכה:

https://youtu.be/VEeYCe0Doj8
מוזיאון מוצרט
#על המוזיאון לזכרו של המלחין הידוע בתולדות המוסיקה

וינה היא עיר הולדתם, או זירת הפעילות של לא מעט מלחינים מוכרים בתולדות המוסיקה, ביניהם מוצרט, שוברט, שטראוס, מאהלר והיידן. לאורך ההיסטוריה הפכה העיר למקום מרכזי של יצירה ופעילות בתחום המוזיקה הקלסית. האטרקציה הבולטת ביותר הקשורה לתחום היא מוזיאון מוצרט, שהיה ביתו של המלחין הדגול והמחונן. שם יצר מוצרט כמה מיצירותיו המבריקות.

מוצרט ידוע כמלחין שהפך מילד פלא ועילוי צעיר לגאון מוסיקלי בלתי נתפס. הוא נולד בעיר זָלְצְבוּרְג, אך כשהתפרסם וגדל, הוא עבר לווינה והחל לנדוד בין הדירות השונות שהרשה לעצמו לשכור. בבית הזה הוא גר ויצר בין השנים 1784-1787, כאשר כבר היה מלחין בעל שם ומעמד. יש הקוראים למקום בית פיגארו, שכן מספרים שבבית זה הלחין מוצרט את האופרות "נישואי פיגארו" ו"דון ג'ובאני" בשנת 1787.

בארבע קומותיו של המוזיאון תוכלו לראות מוצגים מרתקים, שמהם תוכלו ללמוד על אורח החיים של המלחין וההתנהלות היומיומית שלו, בתוך בית המגורים האלגנטי והיוקרתי של המשפחה האמידה. כמו כן תראו כאן את מפעל חייו של מוצרט - מוצגים הקשורים ליצירותיו - יצירות כתובות, תמונות, ציורים וחפצי אומנות. לאורך כל השיטוט במוזיאון תאזינו ליצירותיו המושמעות ברמקולים של המקום. בקומת הקרקע של המוזיאון יש בית קפה וחנות מזכרות להנאת המבקרים.

המוזיאון בהחלט שווה ביקור כי הוא למעשה משמש הצצה לתרבות, לחיים וההיסטוריה של אחת מאושיות התרבות הגדולות של המאה ה-18 ואחד המוסיקאים הגדולים בהיסטוריה.


# מה הסיפור על הזיכרון המופלא של מוצרט? - באדיבות אנציקלופדיית אאוריקה

מוצרט היה גאון מוסיקלי שהפך כבר בילדותו לאגדה. הוא כתב את הקונצ'רטו הראשון שלו בגיל 4, את הסימפוניה הראשונה בגיל 6 וכתיבת אופרה מלאה נעשתה אצלו בגיל 12.

אלו הישגים בלתי נתפסים, אבל כנראה שהזיכרון של המלחין וולפגנג אמדאוס מוצרט היה אף יותר מדהים. בילדותו, בביקור שערך ברומא עם אביו ואחותו, שמע מוצרט ביצוע של יצירה בשם "מִיזֵרֵרֶה" מאת המלחין גרגוריו אַלֵגְרִי. היצירה הזו קדושה כל כך עד שאסור היה לנגנה, אלא במסגרת טקס שנערך בוותיקן, מדינת האפיפיור הנוצרי, טקס שמתקיים רק פעם בשנה. בנוסף, מפאת קדושתה, תווי היצירה הזו נשמרו תחת משמר כבד לבל יועתקו על ידי אחרים.

אבל ההיסטוריה יודעת לספר שמוצרט הילד, עם הזיכרון הבלתי-רגיל שלו, הצליח לרשום את תווי היצירה כמעט בשלמותה מהזיכרון - אחרי האזנה אחת בלבד!

מבט מקרוב ב-360 על הבית:
https://www.youtube.com/watch?v=zT--1yOr_Sk
בית האופרה של בודפשט
#על בית האופרה של העיר בודפשט

גם אם לא תרצו להקדיש ערב לאחת מהאופרות או היצירות הקלאסיות של מלחינים הונגריים כמו פרנץ ליסט, ברטוק או קודאיי, את הביקור בבית האופרה של בודפשט (Opera House) לא כדאי לכם להחמיץ. בית האופרה הוא מהאטרקציות הפופולאריות ביותר של בודפשט ומבתי האופרה היפים בעולם.

חוץ מאופרות מעלים כאן גם מופעי מחול קלאסי ומודרני ברמה בינלאומית וכאן מופיעות גם שתי להקות הבלט החשובות של בודפשט והונגריה בכלל.

מומלץ להשתתף בסיור המודרך במקום, או לקנות כרטיס לאחת האופרות, הלא יקרות אגב, שמועלות כאן מדי ערב ולהקדיש זמן גם לסיור בבניין.


#היסטוריית בית האופרה
בית האופרה של בודפשט נחנך בשנת 1884. כחלק מהאימפריה האוסטרו הונגרית. הונגריה של אותם ימים היא עשירה מאד ונשפכו על הבניין החדש כספים ומשאבים רבים.

התוצאה לא איחרה לבוא. האורחים בחנוכת בית האופרה השתאו. בית האופרה היה מפואר ומושקע מאד והפך מיידית לאחד מבתי האופרה היפים בעולם.

איכשהו הבניין שרד את מלחמת העולם השנייה ולא נפגע. על קירותיו ששרדו ניתן לראות את ציורי הקיר המקוריים, הפרסקאות שנשמרו ללא פגיעה. כמוהם שרדו בבניין גם מאות הפסלים היפים שפזורים בו וסממני הפאר שבאולם האופרה עצמו.

בכדי להשיבו לימיו הגדולים, שופץ הבניין בשנות ה-80 ונוקה במימון הממשלה. בכך הצליחו להפוך אותו לאטרקציה תיירותית ותרבותית מהמרכזיות בבודפשט.


#אדריכלות בניין האופרה
בית האופרה של בודפשט, שנפתח ב-1884, נחשב לאחד מבתי האופרה היפים ביותר בעולם. זהו בניין שתוכנן בסגנון הניאו-רנסנס, על ידי האדריכל ההונגרי מהמאה ה-19 מיקלוש ייבל (Miklos Ybl). למי שאוהב ארכיטקטורה שווה להגיע לביקור יום בבניין.

בחזית בית האופרה הוצבו פסליהם של כמה מהמלחינים הגדולים בתולדות האופרה והמוזיקה הקלאסית, כולל מוצרט, בטהובן, ורדי, ביזה וצ'ייקובסקי.

לא רק מבחוץ המבנה מרשים במיוחד. גם בפנים הוא מרהיב. על מעלה המדרגות המרכזי של הבניין עלו האנשים הכי מפורסמים באירופה של סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. כל מי שהשתייך אז לאצולה ולאליטה של הונגריה באותם ימים היה כאן. ונשות החברה הגבוהה של בודפשט נהגו להציג בהצגות הבכורה של האופרות והמופעים של אותם זמנים, את חידושי האופנה ותכשיטי היוקרה שקיבלו מבעליהם הטחונים.

באולם המרכזי של בית האופרה יש לא פחות מ-1,200 מקומות ישיבה. יש בו מאות פסלים, ציורי קיר וקישוטי זהב מנצנצים במשקל כולל של 7 קילוגרם. חלק מהעיטורים שעל קירות האולם עשויים מעלים המצופים בזהב 24 קארט.


#טיפים
מחירי הכרטיסים כאן סבירים, אבל מומלץ מאד להזמין אותם מראש באתר שלמטה.

בקניית כרטיס לתאים, כדאי לקנות בשורה הראשונה של התא, שרק ממנה רואים.

קוד לבוש הוא הכרחי כאן - נשים יכולות להיכנס רק בשמלות ערב וגברים - רק בחליפות!


ביקור במקום:

https://youtu.be/rzyxU1kDOQk


ומבחוץ:

https://youtu.be/xt9PM7jfwns
מוזיאון תיאטרון לה סקאלה
#על מוזיאון בית האופרה המפורסם

מוזיאון תיאטרון לה סקאלה (La Scala Theater Museum) נמצא בבניין האופרה עצמו ומציג את ההיסטוריה של בית האופרה העתיק. יש בו בובות שמדגימות פריטי לבוש מהצגות ואופרות מפורסמות שהועלו כאן.

אם לא תלכו לשמוע ולראות אופרה ב"לה סקאלה", תוכלו לבקר כאן ולהכיר את המקום על בוריו.

מוצג כאן אוסף ציורים ורישומים ותכניות תפאורה מההיסטוריה של האופרה האיטלקית. תראו כאן גם את מגוון הכרזות העתיקות והתלבושות שנלקחו ממחזות ואופרות ידועות שהועלו בלה סקאלה במהלך ההיסטוריה שלו.

לצד כל אלה תוכלו לראות אביזרי במה, כלי נגינה עתיקים, רהיטים ופסלים של מוסיקאים מפורסמים שהופיעו ויצרו כאן אופרות.

ביקור בבית האופרה הוא חוויה מיוחדת. אם לא יתקיימו חזרות כשתבקרו כאן, תוכלו להציץ לתוך חדרי החזרות, לסדנת התלבושות ולחללי בניית התפאורות. לעתים יש אפילו אפשרות לביקור בתאים הפרטיים והיוקרתיים של העשירים.


#טיפים
הכניסה לילדים מתחת לגיל 12 חופשית.


הנה סיור בתיאטרון ובמוזיאון של לה סקאלה:

https://youtu.be/udE8vUcsSts
בית הבלט והאופרה של טביליסי
אנדרטת סיבליוס
פארק סיבליוס
הרקולס הול
האופרה גרנייה


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.