» «
מערת בתלמי
מערת בתלמי
#על המערה עם חפציו של ישו

במרומי הר קזבגי, 4,000 מטר מעל פני הים, תמצאו גם את מערת בתלמי (Betlemit), שנקראת כך על שם העיר בית לחם, בה נולד ישו.

את המערה הזו תמצאו במקום מרהיב על ההר, עם נוף ייחודי ומהפנט של קזבק והסביבה.

בסמוך לה כנסייה קטנה הממוקמת בתוך קפסולת מתכת בגודל של צריף קטן. היות ומדובר באזור גבוה וסחוף רוחות ושלגים, ביתן הכנסייה מקובע בכבלים לקרקע.

במקום שמורים לפי המסורת חפצים מקודשים לנצרות. ביניהם נמצאים כאן, לפי האמונה, אוהלו של אברהם אבינו, כמו גם אבוסו והעריסה המוזהבת של ישו שעליה חקוקות יונים.

אגב העריסה של ישו התינוק, המקומיים מאמינים שמי שיביט בעריסתו של ישו, יאבד את מאור עיניו, אז הביטו חלש...

ובלי קשר, המיקום המיוחד והקצת מיסטי הזה, אם הגעתם עד אליו, הוא ממש מקום מושלם ליוגה, מדיטציה, לזמן עם עצמכם או לסתם התבוננות חרישית בנוף. קחו את הזמן. הרווחתם אותו במאמץ להגיע לפה!


#טיפים
העלייה למערה ולכנסייה הן מאתגרות מאוד ומיועדות רק לבעלי כושר טוב ויכולת טיפוס טובה.


עליה למקום:

https://youtu.be/ntzcrGMK2Hs
ורדזיה
ורדזיה
#על עיר המערות הקדומה החצובה בהר

בדרום גיאורגיה, סמוך לגבול התורכי, נמצא מכלול המערות של וׇרְדְזִיָּה (Vardzia), אתר עתיק ומרשים המנוהל כיום בידי נזירים.

מערות וארדזיה הן חלק מעיר מערות גאורגית עתיקה, הנמצאת במרחק של כ-150 ק"מ מטביליסי. מדובר באחת מהאטרקציות המתויירות ביותר בגאורגיה ואחד האתרים המרשימים ביותר בה.

עיר המערות המסתורית הזו נבנתה במקור לצרכים צבאיים, הפכה למרכז דתי-רוחני והיום היא אחד מאתרי התיירות המבוקשים במדינה. רבים מציורי הקיר שבה נחשבים לאוצר אמנותי חשוב ומשמעותי בתולדות האמנות הנוצרית העולמית.


#הגעה
וארדאזיה נמצאת כשעתיים נסיעה מקוטאיסי או מבורג'ומי. ההגעה המקובלת לכאן היא דרך הכביש ודרך המנהרות שליד נהר מטקווארי (Mtkvari). זוהי דרך רגילה, מעוטת חוויות ופרקטית.

אוהבי השטח יעדיפו את דרך השטח העקלקלה, העוברת דרך שטחים חקלאיים ברמה הבזלתית ומפתיעה בנוף פנורמי מרהיב של וארדזיה מלמעלה.

בדרך תראו שדות חקלאיים בהם מגדלים חיטה, תפוחי אדמה ובצל. בצד מזרח תוכלו לראות ממרחקים את פסגות הרי הגעש ושיא המסלול בא לקראת סופו, כשיתגלה מולכם מלמעלה הנוף הפנורמי המרהיב של ורדזיה, חוויה שמכיוון שמרבית המבקרים מגיעים מלמטה, מעטים חוו כאן.

ניתן להגיע לאתר גם באוטובוס מאחאלציחה או במונית מחרטוויסי.


#מה תראו כאן?
עיר המערות ורדאזיה נמצאת על דופן מצוק גבוה, מעל אפיק נהר קווה העובר כאן וכמו חותך את חומת ההרים שעל גבול טורקיה.

מוקד העיר הן שורות של מערות חצובות, רובן בגודל של חדר בודד, המסודרות בטורים ובקומות, בדופן המצוק הגבוה.

בעיר כ-6,000 מערות שנחצבו ב-13 מפלסים. מתוכן ניתן לפקוד רק חלק קטן ומרשים, כולל המעברים והמדרגות השמורים שמחברים ביניהן.

בימי הביניים, ימי השיא של חדרי המערות הללו, חיו בהן המוני נזירים. מעריכים שכ-50 אלף תושבים התגוררו כאן באותה תקופה.

שיטוט ברחבי העיר וכניסה למערות הללו יחשפו בפניכם את מערות הנזירים, לצד מערת הכנסייה היפה, על ציורי הקיר והעיטורים הנהדרים המתנוססים על קירותיהן.

בציורי הקיר הנפלאים שבחדרי המערות תוכלו לראות בין השאר את המלכה תמר בצעירותה. הציורים הללו הם בעלי חשיבות רבה להבנת ההתפתחות של האמנות הנוצרית, הן במזרח והן במערב.

שימו לב למערכות המעברים והמדרגות החיצוניות שבין המערות. בעבר היו המעברים האלו הדרך היחידה "לטייל בעיר".


#תולדות המקום
עיר המערות וארדזיה נולדה בימי הביניים, בסביבות המאה ה-12, כשהמלך גיאורגי ה-3 החל לבנותה. אחריו המשיכה בבניה גם בתו, המלכה תמר.

העיר חצובה בצלע ההר. במקור היא שימשה את הממלכה הגיאורגית להגנה צבאית מפני פשיטות של הפולשים ממונגוליה. מונגוליה של אותם ימים החזיקה את הכוח הצבאי הגדול ביותר שנראה עד אז באירופה.

המלכה תמר הסבה את העיר למרכז דתי ומקודש. חלק מהמערות מוסבות לכנסיות ומנזרים. אחרות שימשו למגורים לנזירים וחלקן כמחסנים.

באותה תקופה עוטרו קירות הכנסיות שבמערות בציורי פרסקו, שאת חלקם ניתן לראות עד היום.


#טיפים
הגיעו בנעליים נוחות וכובע, להליכה ולמעט טיפוס קליל בין המערות.

למתקשים יש בעונה מונית שירות שתמורת לארי אחד מסיעה למגרש החניה העליון.

הצטיידות באחד הכפרים שבסביבה, תאפשר לכם יופי של פיקניק מתחת לעץ האקליפטוס היחידי שבדרך.

בכניסה בקשו לקבל ללא תשלום הדרכה באוזניות.

בסיום הביקור אל תשובו לכניסה. אם תמשיכו לכל רוחב ההר של עיר המערות, תגיעו למנהרה ששימשה את דרי המערות כשירדו לנהר. הירידה בה תביא אתכם בחזרה למפלס התחתון של האתר ולחניית המכוניות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/NmQPxY5mknY


ביקור במקום:

https://youtu.be/Pc5IVffL5mc


מהאוויר:

https://youtu.be/s9rGboRj_YY


הדרכה:

https://youtu.be/3Oizq8iE_RQ
מערת הדרקון
מערת הדרקון
#על המערה עם פסל הדרקון יורק האש

סיור במערת הדרקון (Smocza Jama) האפלולית, יחשוף בפניכם מבוך של מנהרות, גומחות ופינות אפלות, עם תאורה מסתורית ומסקרנת וסיפור שכולו אגדה.

פסל הדרקון שליד המערה מרמז על הסיפור שלה. במערה שכאן, לפי האגדה העממית הפולנית, התגורר דרקון ואוול האגדי.

את פסלו ודאי ראיתם בחוץ. הדרקון הזה הטיל פחד על תושבי העיר. סופו הגיע לאחר שחוסל בערמומיות, על ידי הנסיך והגיבור הפולני קראקוס.

אל המערה יורדים מטירת ואוול, שעל הגבעה באותו שם. היא הוקמה לפי הסיפור, על ידי הנסיך שחיסל את הדרקון.


ביקור במקום:

https://youtu.be/TaIWrdH78Gc
מונסומנו
מרחצאות מונסומאנו
#על המרחצאות החמים שבתוך המערות

מרחצאות מונסומאנו (Monsummano Terme) הוא מחוז במחוז פיסטויה שבטוסקנה, במרכז איטליה. הוא נודע בין השאר בזכות מרחצאות המערות שבו.

מונסומאנו טרמה עצמו הוא אתר ספא פופולרי, קומפלקס של מרחצאות חמים בתוך מערות טבעיות, שהוא חלק מקהילה שלמה. בין השאר היה הכפר מקום הולדתו של השחקן הצרפתי הנודע איב מונטאן וגם של המשורר האיטלקי ג'וזפה ג'וסטי.

כפר המרחצאות מונסומאנו מורכבים משני חלקים נפרדים מונסומאנו אלטו, שמקורו אטרוסקי וטירה לומברדית עם חומות, המשקיפים על מונסומאנו התחתון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/6pmNJFGcetQ


בלוגרים:

https://youtu.be/uqAJWtdi15c

מערות

מערות הים
חוף פיאיה ומערות הים
#על המערות שנוצרו מהים


בחוף פיאיה (Peyia), חוף המערות שליד פאפוס, ניתן לראות את מערות הים (Sea Caves) הנפלאות של פאפוס. המערות הללו הן תופעת טבע שמוכרת כשהסלע מתבלה מכוח גלי הים.

המערות נוצרו במשך מיליוני שנים בעת שהים כירסם בסלע הגיר שבחוף ועם הזמן יצר בו מערות בגדלים שונים ואף איים זעירים, שנראים כציור נוף שיצר הטבע.

החוף מסולע בגוונים לבנים וכהים, כשניתן להיכנס אל המערות שנוצרו בסלע רק מכיוון הים ובזהירות רבה, אף שאיננו ממליצים לעשות זאת.

אגב, שווה להגיע אל חוף המערות לעת שקיעה.


#טיפים
בחוף אין מציל ואנו מציעים להימנע משחייה בו.

המלצה להגיע אל המערות לעת שקיעה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/0CxIPyriX9U?end=1m33s


בחוף המערות:

https://youtu.be/U_YxSteCSA0


קפיצות צוק אל המערות - רק למומחים:

https://youtu.be/yzz0-PZqk0c
מערת מנגפוואני
מערת מָנְגַפְּוָואנִי
#על מערת העבדים במנגפוואני

מערת האלמוגים במָנְגַפְּוָואנִי (Mangapwani Cave) היא מערה טבעית ועמוקה שנמצאת בסלע אלמוגים. יש לה כניסה צרה ובתחתיתה נמצאת בריכת מים מתוקים.

סיפורה של המערה הזו הוא סיפור הסחר הלא-חוקי בעבדים בזנזיבר. אם בתקופת העבדות הרשמית נכלאו העבדים בבתי כלא ובורות שכולם ידעו היכן הם, הרי שבמאה ה-19, לאחר ביטול העבדות בזנזיבר, החביאו אותם סוחרי העבדים במערות כמו זו. כאן נכלאו העבדים שנועדו לעבור לספינות העבדים שיצאו לאירופה וכך הוסתרו מאנשי החוק, שעליהם היה לאכוף את ביטול הסחר בעבדים.

מנגד, יש היסטוריונים שמשערים שכאן היה דווקא מחבוא של מספר עבדים, שהסתתרו כאן לאחר ביטול סחר העבדים ב-1873, מפחד סוחרי העבדים הבלתי-חוקיים, שהמשיכו בסחר הזה עוד שנים רבות אחר כך.

בעבר, אגב, שימשו המים מבריכת המים את תושבי האזור והמערה הייתה חשובה להם מאד. בהמשך היא ככל הנראה התייבשה לתקופת מה ונשכחה. צמחיה שגדלה על הכניסה, גרמה למערה להישכח לגמרי.

בהמשך השנים הפך האזור לרכושו של חמד סלים אל חטי (Hamed Salim el Hathy), בעל קרקעות עשיר ובעל עבדים רבים. בשלב מסוים גילה אחד הרועים, נער צעיר שחיפש עז שהלכה לאיבוד, שוב את המערה. כך שבו חמד סלים ועבדיו המקומיים להשתמש במים שבמערה.


#טיפים
כדי להגיע לכאן עדיף לקחת הדרכה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XnQ5kGpKHu8


ביקור במערת האלמוגים של מנגפוואני:

https://youtu.be/1IDGgN6zaRE
המערה הכחולה
המערה הכחולה
#על המערה היפהפיה שבאי קפרי לא רחוק מנאפולי

המערה הכחולה (Grotta Azzurra), שבאי קפרי, היא אחד מהפלאים היפים של האי וללא ספק האטרקציה המפורסמת והמרהיבה ביותר בו. המערה מלאה מי ים ומוארת בגוון כחלחל נעים, עם אשליה של אור המגיע מתוך המים. המערה הזו נראית כמו אולם גדול בגובה ארבע קומות, כאשר הכניסה לתוכה מתאפשרת רק באמצעות סירת משוטים, לזמן קצר בלבד, מתחת לקשת עשויה אבן שגובהה פחות ממטר.

בעת העתיקה שימשה המערה כמקום רחצה לעשירי רומא. המעברים התת קרקעיים המובילים אליה אטומים ונראה שבעבר הם היו חלק ממערכת מחילות תת קרקעית.


#איך נוצרות מערות חוף כאלה?
מערות חוף (Sea caves) נוצרות על ידי הגלים. מערות החוף הן הוכחה לכוחם האדיר של המים, לעשות שינויים אדירים בכדור הארץ, בפעולה שנמשכת מיליוני שנים.

המערות הללו, שנקראות גם נקרות חוף (Sea Grottos), הן מערות שנוצרות בתהליכים של שחיקה של סלעים חלשים כמו סלע גיר או סלע קירטון, על ידי גלי הים. כשסלע הוא חלש וגובל בים, הוא נשחק בידי הגלים ונוצרת מערה ימית שכזו, לרוב בקווי סידוק בסלע. גלי הים הם חזקים ומתמידים ובמשך מיליוני שנים הם פוגעים ושוחקים את הסלע החלש. כך נוצרות בסלע מערות, נקרות או כוכים קטנים יותר.


#טיפים
הכניסה למערה, החבויה בתחתית ההר, מושפעת מתנאי מזג האוויר וממצב הים. מומלץ לברר לפני שיט אליה, אם התנאים היום מאפשרים כניסה למערה.

לא מעט אנשים התאכזבו מהביקור במערה בשיט. הביקוש מאפשר למקומיים להפוך אותה לממוסחרת, קצרה ויקרה מאד והחוויה לטעמם, לא מספקת.

האיטלקים גובים, בנוסף למחיר ההפלגה, תשלום נוסף עבור הכניסה למערה.

מי שרוצים לחסוך וליהנות מהמערה הכחולה, בלי הגבלת זמן ובכיף, מוזמנים להגיע אליה ברגל, באוטובוס או בקטנוע שכור, מהעיירה אנאקאפרי. מחיר הכניסה יורד לשליש, 4 אירו.

ואגב חסכון, אם אתם לחוצים ממש, יש מערות דומות באזור החוף. חפשו אותן בהליכה על חופי האי.


קבלו מבט מקרוב אל המערה הכחולה שבאי קפרי:
http://youtu.be/xzb8TVJn1Yw
מערת איוס אגפתיקוס
מערת אגיוס אגפתיקוס
#על המערה שמסייעת לאוהבים מאוכזבים

בפינה הצפון-מזרחית של גבעת פבריקה (Fabrica Hill) נמצאת מערת אגיוס אגפתיקוס (Ayios Agapitikos).

לפי האמונה המקומית, ביקור במערה האגדית הזו יעשה לכם פלאים, במיוחד אם אתם סובלים מאהבה נכזבת. לאחר שתשאירו בה תרומה(...) קחו ממנה חופן קטן של אדמה, הוסיפו אותו למשקה של אהובכם ותוודאו שהכוס נלגמה כולה, האהבה תנצח בשבילכם.

נסו ותיהנו!


ביקור במקום:

https://youtu.be/TEmZn__y58Q


מערת אידי
מערת אידי
#על המערה שבה ניצל זאוס

מערת אידי (Ideon Andron) היא מערה גדולה, שנמצאת 13 קילומטרים מהכפר אנויה, בגובה של 1538 מטרים. זוהי רק אחת מ-3,000 מערות שיש באי כרתים, אבל יש לה סיפור מיתולוגי שהפך אותה למקום פולחן עתיק, כבר מהתקופה המינואית ועד לתקופה הרומית.

כאן, לפי האגדה, הוסתר זאוס התינוק כשנולד. זאוס, לימים אבי האלים, הוסתר במערה בידי אימו, שחששה מידיו של אביו קרונוס. האב רצה להרוג את בנו הרך, לאחר שנודע לו מנבואה, שאחד מצאצאיו עתיד להרוג אותו. מזעזע? - כן, אבל המיתולוגיה מאשרת שזה בדיוק מה שאכן עשה זאוס בסופו של דבר. אם כך, כאן במערה הוסתר התינוק. ואיך יחיה, ישתה ויאכל - אתם שואלים? איך יגדל הילד? ובכן במערה הניקה אותו עז. זו לא סתם עז אלא נימפת העזים אֳמַלְתיאה. כך חי וגדל זאוס התינוק, מי שלימים יהיה אבי האלים.

מהמערה הזו, אגב, יש היוצאים לטפס על הר הפסילוריטיס. הטיפוס לא קשה מדי, אבל אורך יום שלם, הלוך ושוב. יש להצטייד במים, כי אין שם כלל מי שתייה.


מבט מקרוב על המערה:

https://youtu.be/vj3QeAQ-kmw
מערת האִזְמַרְגָד
#על המערה עם האור הקסום בצבע ירוק-אזמרגד

מערת האִזְמַרְגָד (Grotta di Smeraldo) היא ניקבה, מערת נטיפים מופלאה וחשוכה, החצובה בסלע, שרק פינה אחת בה מוארת באור ירקרק וקסום.

מקור האור הוא בפתח תת-קרקעי, שממנו חודרות קרני השמש אל המים. שבירת קרני האור במעברן דרך המים שבמערה היא שיוצרת את הגוון המדהים והייחודי של ירוק-האזמרגד שבמים.

המערה לא גדולה אך מעניינת. המראה שנגלה בה הוא יפה ומומלץ. הירידה אל תוכה היא באמצעות מעלית בגובה של כ-7 קומות. כשיוצאים מהמעלית, שטים בסירה בתוך חלל המערה החצובה בסלע, בתוך המים.

זו חוויה מיוחדת ומהנה, גם אם אינה ארוכה.


#טיפים
חנו בחניה שמעל מערת האזמרגד והגיעו למעלית שיורדת אל החוף. משם תשוטו בסירה הנכנסת אל פנים המערה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/vOp8GM6pPZQ


ועוד מבט:

https://youtu.be/2fwYNIlrRY8
מָרינָה פִּיקוֹלָה
#על החוף הפופולארי באי קפרי

קאפרי הוא אי קסום של ממש. הוא אי ירוק, מוקף ים כחול, עם חופים מרהיבים ומצוקים נישאים. יש בו נופים משכרים שמהם לא תשבעו לרגע. אבל מדי פעם תרצו אולי סתם להשתרע על החוף וליהנות מהחופשה שלכם כאן.

אין כמו מָרינָה פִּיקוֹלָה (Marina Piccola), באיטלקית "הנמל הקטן", בכדי להעניק לכם את החוויה הים תיכונית, של שחייה ופינוק רוגע בשמש. המרינה פיקולה היא ללא ספק אתר הרחצה הפופולארי ביותר באי.

זהו מקום מצוין ליהנות מיופי וחופשה נעימה על החוף. לכאן באים תושבי האי והתיירים, בכדי להתפרקד בשמש וליהנות מהמגוון הרחב של פעילויות ופינוקי החוף, לצד ארוחה באחת מהמסעדות הסמוכות לו.

כשרואים את הסלעים הזקורים של חופי קפרי באזור הזה, קל להאמין לסיפור של הומרוס באוֹדִיסֵיאָה היוונית, בו תאר את מסעותיו של אודיסאוס, מלך איתקה, בשובו ממלחמת טרויה. לפי הסיפור, כשחלפו ספינותיו של אודיסאוס ליד האי, הוא רצה לשמוע את שירת הסירנות הקסומה, אותה שירה ענוגה כל כך והורגת מלחים. אבל הוא ידע וחשש שגם הוא ומלחיו, כמו רבים לפניהם, יקפצו אל המים ברצונם להגיע אל הסירנות המפתות ויטבעו בהם, או יכוונו את הספינות אל האי וייטרפו בין הסלעים שלחופיו.


#שירת הסירנות המיתולוגיות של קפרי
חופי האי קאפרי המסולעים, היו ידועים כבר במיתולוגיה היוונית, כחופי האי שבו גרו הסירנות המיתולוגיות. אלה היו נשים ששירתן הייתה כה יפה עד שפיתתה את הספנים למוות.

כאן על קפרי חיו הסירנות המיתולוגיות, שלפי המיתולוגיה היוונית ישבו על האי המוקף בסלעים ובצוקים ושרו. שירתן הענוגה הייתה כה יפה, עד שמלחים ששמעו אותה מרחוק כיוונו את ספינותיהם אל הסלעים ונטרפו בים, או קפצו מהספינות אל המים ואל מותם.

באודיסאה מתואר אודיסאוס שבמסעו עמד לעבור ליד אי הסירנות. הוא רצה לשמוע את שירתן, אך לא לסכן את חייו ואת חיי חבריו ומלחיו. לכן הוא ציווה עליהם לאטום את אוזניהם בדונג כך שלא ישמעו את שירת הסירנה. אותו ביקש שיקשרו לתורן הספינה כך שלא יוכל לקפוץ מהספינה אל מותו, עד שאי הסירנות ייעלם מעבר לאופק. כך, לפי האודיסאה של הומרוס, זכה אודיסאוס לשמוע את שירת הסירנות ועדיין להישאר בחיים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/0GRT6Cztq0U


מהאוויר:

https://youtu.be/PUIx8t5gu0E
מערת זאוס
#על המערה שבה נולד זאוס
יש המאמינים שמערת זאוס, או מערת דיקטיאון אנדרון (Diktaion Antron), ששוכנת על הר דיקטי (Dikti) היא מקום הולדתו של זאוס. על פי המיתולוגיה היוונית נולד כאן האל זאוס וניזון מחלב עז ומדבש דבורים.

על פי הממצאים הארכיאולוגיים המערה שמשה כמקום פולחן קדום. אפשר ללכת ברגל מהכפר למערה או לרכב על חמור,שמשכירים המקומיים.

המערה עצמה קרירה ויפה מאד ויש בה נטיפים בצורות שונות, המעטרים את המערה התחתונה. היא נמצאת בעמק לסיטי, מהאיזורים המתויירים של כרתים. אבל כך או כך, קשה להאמין שהיא הייתה אטרקציה לתיירים, אלמלא סיפורו של האל זאוס.


#סיפורו של זאוס

במיתולוגיה היוונית שמור תפקיד חשוב מאד לזאוס, אבי האלים. אבל המיתולוגיה יודעת לספר שמשפחתו של זאוס, לא הייתה ממש משפחה רגילה או נורמטיבית. כי במשפחה הזו, של האלים, הרגו בנים את אביהם דור אחרי דור.

הסיפור של זאוס והמערה שבה אתם עומדים ובה נולד, מתחיל באביו, קרוֹנוֹס. אותו קרונוס, לאחר שביחד עם אמו גאיה, סירס את אביו אוֹרָנוּס, קרונוס ידע מנבואה שאחד מילדיו יהרוג אותו בעתיד. לכן נהג קרונוס, שרצה לחיות, לבלוע כל תינוק שנולד לו, מיד עם לידתו.

אך כשזאוס, בנה האחרון נולד, החליטה אימו להציל אותו. על פי המיתולוגיה היוונית, מיהרה האם להסתיר את זאוס, במערה אחרת באי ולאביו היא נתנה לבלוע אבן שהיא עטפה בבדים מבעוד מועד. קרונוס סבר שהוא בולע את בנו והמשיך בחייו.

הסיפור כמובן לא נגמר בכך. כשגדל זאוס הילד והפך לגבר, הוא יצא מהמערה והקים צבא אלים חזק. כשהגיע הזמן הוא נלחם באביו ובחבריו הענקיים ולאחר 10 שנים של מלחמה, ניצח זאוס והדיח את אביו מהעולם, ממש כמו שקרונוס עצמו עשה לסבו אורנוס.

אבל אתם תהנו ואל תנסו את זה בבית...


מבט מקרוב אל מערת זאוס:

https://youtu.be/1WmY54msaLc
מערת צדקיהו
#על מערת צדקיהו


מערת צדקיהו (Zedekiah's Cave) היא המערה הגדולה בישראל ומהמקומות המעניינים בירושלים. בעבר היא זוהתה כמערה שדרכה ברח צדקיהו, אחרון מלכי יהודה בימי בית ראשון, מפני הכשדים.

זה היה במצור הבבלי על ירושלים, כשצדקיהו, מלך יהודה, נמלט דרכה ליריחו. כיום אנו יודעים ששער בין החומותיים, שממנו ברח צדקיהו, נמצא בכלל בדרום העיר אבל השם "מערת צדקיהו" דבק במערה. את חילחול המים שנראה בסופה של המערה, מכנים עד עד היום "דמעות צדקיהו".

יש גם מסורת מוסלמית שקושרת את המערה למקום שבו נבלעו קורח ועדתו אל תוך האדמה, כעונש על ניסיונו של קורח למרוד במשה רבנו.



#כיצד גילו את מערת צדקיהו?
הסיפור המופלא באמת הוא כיצד היא התגלתה מערת צדקיהו, על ידי כלב. הסיפור מתחיל בבעליו של אותו כלב, רופא ומיסיונר אמריקאי בשם דוקטור ג'יימס ברקלי. אותו ברקלי עסק במאה ה-19 בחקר המקרא בירושלים. על שמו, אגב, נקרא "שער ברקלי", שהוא שער להר הבית, מתקופת בית שני. את השער הזה גילה ברקלי בקצה הדרומי של מה שהוא היום עזרת הנשים בכותל המערבי.

אבל נחזור לסיפור שלנו. בשנת 1854 הוציאו הדוקטור ברקלי ובנו את כלבם לטיול. בשלב מסוים נעלם הכלב וכל הנסיונות למצוא אותו נכשלו. כאשר האב והבן כבר התייאשו מלמצוא את הכלב, הם גילו לפתע בור עמוק. מתוכו הם שמעו את נביחות כלבם. לאחר שהצליחו השניים לחלץ את הכלב האומלל ממעמקי האדמה, הם שבו לביתם. אבל באותו ערב החליט דוקטור ברקלי לשוב אל הבור המסתורי והביא עמו כמה מעוזריו. הוא ירד אל מעמקי הבור וגילה מולו מערה ענקית. זו הייתה מערה מדהימה בגודלה וביופייה, שאותה חקר ברקלי במהלך כל הלילה.

כך התגלתה "מערת צדקיהו" - המערה הגדולה בירושלים ובישראל. היא נחשבת לאחד האתרים המרהיבים בעיר והיא פתוחה לקהל הרחב.


סיור במערת צדקיהו:

https://youtu.be/Nh4MZwapLQE
כנסיית מיכאל במערה
#על כנסיית המערה הקסומה שמול הים

כנסיית מיכאל (Cave Archangel Michael Panormitis) היא כנסיה יפה בעיר רודוס, הממוקמת במערה קטנה, על צלע של צוק בחוף הים.

הכנסייה העתיקה מוקדשת למי שנחשב הפטרון של האי, המלאך מיכאל פנורמיטיס. בכל איי הדודקאנס הוא נחשב לשומר המלחים ויש שיאמרו גם שומר השוטרים והחיילים היווניים.

עם המיקום המיוחד שלה והמערה הרוחנית ומלאת השלווה כנסיית מיכאל פנורמיטיס היא מקום שקט ונפלא.

בתוך הכנסייה, שהחלה כקפלה בתוך מערה עתיקה, תמצאו איקונים של קדושים ומסביבם הרבה נרות מסורתיים שהמבקרים נוהגים להדליק ולומר תפילה.

קפלת המערה המרהיבה הזו היא פחות אתר תיירות ויותר פינה סודית ליודעי דבר. אין בה הרבה ייחוד, מעבר למיקום והנוף הנחמד, אבל אלה הם שהופכים אותה למקום רומנטי ומיוחד, ששווה את ההליכה הרגלית מאזור מלון מיטסיס גרנד ביץ'.

מי שמרבים לפקוד את הכנסיה המקסימה הזו הם תושבי המקום והמעניין הוא שלכנסיה הצנועה אפילו אין כומר. מי שמתחזק אותה הם התושבים עצמם.


#טיפים
נצלו את הביקור לכאן לטיול חוף מקסים ברגל.

ליד הכנסייה ספסל שקט ורומנטי, עם נוף מרהיב אל הים התיכון.

המקום מושלם למדיטציה עמוקה.

אחרי הכנסייה אפשר לשחות בחוף שמתחת.

אם תעברו את הכביש בשקיעה, תוכלו לעלות אל תצפית נהדרת על הים ולחופי תורכיה.


מבט מקרוב בכנסיית המערה:

https://youtu.be/KHFW6Bb2UeE
מערת קארה אין
#על המערה עם ציורי המערות הפרהיסטוריים

במרחק כ-27 ק"מ על כביש בורדר נמצאת מערת קארה אין (Karain Cave) או קאראין. המערה ממוקמת צפונית-מערבית לאנטליה, בהר תלול ובגובה של 150 מטר, מעל עמק יפה ופורה.

זוהי מערה שהתגלתה בשנת 1946. החוקרים מעריכים שהיא שמשה כמקום מחיה לאדם הקדמון, במשך תקופה ארוכה שנמשכה מעל 20 אלף שנה.

המערה הקדמונית ידועה בציורי המערות העתיקים ביותר בטורקיה, שנמצאו בה. אלו ציורים מהתקופה הפליאוליתית.

במערת קאראין החוקרים גילו גם שרידי שלדים של האדם הקדמון, מלפני יותר מ-50 אלף שנה. לצידם נמצאו שרידי כלים שונים.

כל אלה מוצגים במוזיאון הפרהיסטורי המעניין שנמצא בסמוך למערה. במוזיאון הלא גדול תוכלו לראות גם שרידים של בעלי חיים מהאזור, כמו גם ממצאים ארכיאולוגיים נוספים, הן מהמערה והן מסביבתה.


#טיפים
השתדלו להגיע אל אתר המערה במונית. בררו על הנהג שהוא גם מדריך באנגלית ותהנו יותר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/NEsHbaaJSIM


על הקירות:

https://youtu.be/i-HSx5-Hmxw


ביקור במקום:

https://youtu.be/JtHowEFr1R8


הדרכה:

https://youtu.be/Tkq3ZF1kWWQ
חוף אפנדו ומערות טרונו
#על החוף הנהדר עם המערות

חוף אפנדו (Afandou beach) מציע מערות היסטוריות, את מערות טרונו (Traounou Caves), השוכנות בתחילתו. את המערות תוכלו לבקר ולחקור כתופעות טבע יפות ומיוחדות. אחד המראות הנהדרים שאפשר לראות מתוכן, הוא את השמש השוקעת, מבעד לחור שבתקרת המערה העליונה.

החוף עצמו הוא החוף של העיירה אפנדו (Afandou), המרוחקת 22 ק"מ דרומית מזרחית מהעיר רודוס ו-5 ק"מ מחוף פלירקי (Faliraki) המפורסם. תוכלו לחוות כאן לא מעט כיף, כולל מים חמימים, צלילה עם שנורקל ושחייה בים צלול במיוחד.

טיול על החוף השקט הזה הוא אחד הדברים המרגיעים כאן. ממש מעל החוף יש מגרש גולף נהדר, לכל הרמות. לחוף, הבוהק מניקיון, הוענק הדגל הכחול של האיחוד האירופי לניקיון. יש בו לא מעט ברים ומסעדות, שזכו לשם מצוין בחופי רודוס.

פירוש השם "אפנדו" ביוונית הוא "בלתי נראה". ואכן, את החוף הזה פשוט לא ניתן לראות מכיוון הים. חשוב לציין שהכפר נוסד בתקופה שבה שודדי ים נהגו לפשוט על איי הים התיכון. זו הסיבה שהחשיבות של מערות אפנדו, או טרונו, היא משמעותית ואינה מוטלת בספק.


#טיפים
אם תמיד חלמתם, או ילדיכם רוצים - תוכלו להירשם וללמוד לשחק גולף במסלול הסמוך לחוף.


ומבט מקרוב:

https://youtu.be/EYbKzw87Uu4


צלילה למערות:

https://youtu.be/emwRcdcg6Do


ויציאה במערות:

https://youtu.be/IA9YlFeysb8?t=1m30s&end=3m13s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.