» «
קהיר
העיר קהיר
#על בירת מצרים הענקית

קהיר, על עשרות מיליוני תושביה, היא העיר הגדולה ביותר באפריקה וכרך עצום, שנחשב למרכז תרבותי של העולם הערבי והפך אותה לבירת העולם המוסלמי כולו. לא סתם פירוש שמה "אל-קאהִרה" הוא "עיר הניצחון".

בירתו של "אל שעב אל מסרי", העם המצרי, נחשבה בעבר לעיר יפה והדורה ומשכה אליה דמויות מרתקות ורבות כוח מכל העולם. היא הייתה למקום מפגש קוסמופוליטי ואקזוטי גם יחד, אך הפכה עם השנים ובעיקר מאז המהפכה נגד המלוכה, למטרופולין עצום, שנאבק אל מול ההזנחה וחוסר התקציב הקבוע של הממשל המצרי. צפיפות אוכלוסין, פקקי תנועה קשים וזיהום אוויר כבד מעיבים על התיירות בקהיר, כמו גם מצבה הבטחוני של מצרים ומאבקה בטרור.

בירת מצרים היא עיר מגוונת ומפתיעה, המסקרנת את התייר בניגודים שבה, בין עשירים לעניים, בין מזרח למערב ובין עוצמת החיים שבה לשלל זכרונות העבר והזמנים העתיקים שלה. אל מול השווקים, המסגדים והסמטאות של מצרים העתיקה, ניצבים בה בתי מלון מפוארים, מסעדות יוקרה ואתרי בילוי מודרניים בסגנון מערבי.

ב"עיר אלף המסגדים" המרתקת, בה גם שלל כנסיות עתיקות ובתי כנסת ציוריים, תמצאו את המיקס המרתק ביותר, של מומיות, שווקים, צבעים ומסגדים. זוהי עיר של המון אדם ועתיקות מהפנטות,עם תנועה בלתי אפשרית בכבישיה, רעש צפירות המכוניות, צפיפות מטורפת וטעמים, צלילים וריחות, שהופכים אותה לכרך שאין כמוהו בעולם.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "קהיר".


#היסטוריה
אמנם אין הרבה קשר בין המצרים של היום, צאצאי החיג'אזים, לבין הפרעונים ששלטו כאן בעבר וייסדו את התרבות העתיקה של מצרים. אבל לתושבי מצרים יש היסטוריה עשירה בכל מקרה.

קהיר, שנוסדה בשנת 969 בידי החליפים הפטימים, היא בירת מצרים המוסלמית משנת 1169 ועד היום. למעשה, קהיר קמה מחוץ אך בצמוד לפוּסְטָט, הבירה הקודמת של מצרים, שהח'ליף שרף אותה כדי למנוע את נפילתה בידי הצלבנים ובחר בקהיר כבירה חדשה. פוסטאט נבנתה מחדש והיום היא שכונה בקהיר.

למעשה, בתקופת השלטון המוסלמי קהיר כל כך התרחבה, שהיא אוחדה עם עוד 3 ערי בירה עתיקות של מצרים ששכנו באזור - גיזה, ממפיס ואון, היא הליופוליס.

פוּסְטָט עצמה הוקמה בשנת 641, בידי עמר בן אעץ, ששלח החליף המוסלמי עומר בן חיטאב, מי שאחראי לכיבוש הערבי של מצרים. פוסטאט עצמה החליפה בעבר את הבירה העתיקה של מצרים, שהייתה עיר הנמל אלכסנדריה שעל חופי הים התיכון.

חיילי האימפריה העות'מאנית כבשו את קהיר ב-1517 והחזיקו בה, למעט כיבוש נפוליאוני קצר בין 1798–1801, עד 1882. הם השאירו כאן מגוון מאכלים ופינו את מקומם לבריטים, שכבשו מידיהם את מצרים, בנו בבירתה מגוון גדול של מבנים בסגנון קולוניאלי בריטי ושפרו מעט את התשתיות.

כשמצרים זכתה לעצמאות בשנת 1922, המשיכו כוחות בריטיים לאייש את קהיר, עד שנת 1956. מהפכת הקצינים הובילה לשלטון המצרי את גמאל עבדל נאצר, שפיתח את העיר ופרבריה ושיפר את מערכת התחבורה המקרטעת שלה.

כיום קהיר, על אף קשייה, היא המרכז הכלכלי העיקרי של צפון אפריקה ושל מדינות ערב. בה הוקמה הליגה הערבית ומכאן היא פועלת עד היום. זעזועים פוליטיים והפיכות שהתרחשו בה בשנות האלפיים הפכו אותה להר געש פוליטי וכיום היא נאבקת לחזור ולהפוך למעצמת התיירות השלווה שהייתה בעבר.


#בגדים
לקהיר אקלים מדברי, מה שאומר ביגוד קל לשעות היום וסוודר לערב. הביאו גם נעלי הליכה נוחות, כולל להליכה בחולות של אתרי העתיקות. כמובן הביאו גם משקפי שמש וקרם הגנה חזק.


#מתי לבוא?
חודשי הקיץ לוהטים כאן, מיוני עד ספטמבר. הכי טוב להגיע לכאן מנובמבר עד מרץ וניתן ליהנות גם באוקטובר ומאי.
אם אין ברירה ומגיעים בקיץ, הקפידו להזמין חדר עם מזגן וטיילו בעיקר בשעות הבוקר והערב.


#תחבורה
בקהיר המוניות זולות, אך חשוב לסכם עם הנהג על המחיר מראש. המאבק עליו נמשך, אבל בינתיים Uber עובד נהדר והנהגים אדיבים ומקצועיים.

בנסיעות בין-עירוניות תוכלו לנסוע במוניות שירות שמחירן זול מאד.

הרכבת לאסואן היא חדישה יחסית, עם מחלקה ראשונה ממוזגת אוויר וקרונות שינה לנסיעת לילה שלווה. במחיר קרון השינה אפשר לטוס בזול, מקהיר אל לוקסור או אסואן, בחברת "איג'יפט אייר".

בחודשים הנעימים אוקטובר ואפריל, שווה לתרמילאים וצעירים בנפשם, לצאת לשייט פאלוקות, טיול פופולארי מאוד על מפרשיות אל לוקסור ואסואן. יש טיולי פאלוקות שבהם ישנים על חוף הנהר, שרבים מעדיפים.


#בריאות
בשל חיידק הבילהרציה, אל תרחצו בנילוס בקהיר.

הצטיידו בקרם הגנה לעור ובכובע, עדיף רחב שוליים. הביאו עמכם גם תכשיר נגד יתושים.

במצרים לא מומלץ לשתות מי ברז, אלא מים מינרליים ומשקאות קלים, בבקבוקים סגורים.

היזהרו גם באוכל רחוב ומסעדות מלוכלכות. תיירים רבים חוטפים כאן כאבי בטן, שלשולים, הקאות ושאר דברים שהורסים טיול.


#אוכל
המטבח המצרי הוא משלב מטבח ערבי עם טורקי והשפעות מאירופה, תוצאה של הכיבושים שידע במהלך הדורות. הנה כמה ממעדניו:

"פוּל מֶדָאמֶס" (Ful medames) - "הפול הקבור", שבעבר בישלו בין גחלים, הוא ארוחת הבוקר העממית של המצרים, מאכל לאומי ואחד המעדנים שאוכלים ברחוב המצרי ובזול. איכלו אותו במקום נקי, עם הפועלים המקומיים. לרוב הוא יוגש עם שמן זית, שום כתוש, בצל, פטרוזיליה, סלט ירקות, מיץ לימון ולעיתים עם ביצה.

טַעַמִיָה (Ta'amiya) - הפלפל המצרי הוא המאכל הלאומי. הוא עשוי מפול ומשפחות רבות במצרים אוכלות אותו בכל בוקר, עם פול מבושל.

קוֹשַארִי (Koshary בדגש על ה-Ko) - מעדן רחוב נהדר, המערבב אורז עם אטריות ועדשים, בצל מטוגן ורוטב עגבניות עם חומוס, בהרט ושבבי צ'ילי.

מַלוּחִיָה (Mulukhiyah), מרק ירקות סמיך ומתובל, שלפעמים הוא מוגש עם נתחי בשר. יש חלָטָה, שהיא תבשיל אורז בבשר. מַחְשֶי, שהם ממולאים וטוּרְשִי, החמוצים המקומיים.

קבב, שנקרא "קוֹפְטֶא", או שווארמה מזמינים במסעדות לפי משקל ולצידם תוכלו לבקש "בָּאבָּא גָאנוּש" – סלט חצילים עם טחינה, ברוטב שום ולימון.


המתוקים:
אוּם עַלִי - הקינוח הלאומי האהוב, עם פודינג חם מחלב, לחם מתוק, אורז, אגוזים ופירות יבשים.
עַטַאִיף - שהוא בצק ממולא בשקדים בתוך סירופ.
יש גם קְנָאפֶה, בַּסְבוּסָה ועוד מאפים מתוקים שהגיעו ככל הנראה עם הטורקים.


משקאות:
שתו ברחוב שָבַּע, משקה טעים מקנה סוכר, או קַרְקַדֶה חמצמץ-מתוק, העשוי מצמח שצומח במצריים עילית.

תה אחרי האוכל הוא חזק ומתוק. נסו איתו מַהְלַבִּיָיה, המכילה חלב, לבן, סוכר ואורז מבושל וטחון דק.

קפה שחור אפשר עם קמצוץ סוכר (בקשו "אריה"), מעט סוכר (מזבוט), מתוק מאוד (זיאדה), או ללא סוכר כלל (סאדה).


כמה מאכלים פופולאריים בקהיר:

https://youtu.be/pKtAxYnQ-FU


#שופינג
רחובות השופינג המרכזיים הם רחוב עדלי ורחוב טלעת חרב.

קניות עממיות תוכלו לערוך בשוק הגדול "חאן אל חלילי", המציע מזכרות לצד בשמים, מוצרי טקסטיל ועור.

מציאות עממיות בזול תמצאו בשווקים העממיים והזולים כמו "שוק אל עתבה" והשוק שממול לכניסה לחאן אל חלילי - בצד השני של הרחוב.

אופנה ומותגים בינלאומיים - שווה לקנות בקניון העצום שבשכונת הליופוליס. יש שם הכל וביוקר יחסי.

את המקומות לקניות בעיר תראו בתגית "שופינג בקהיר".


#בילויים
את מקומות הבילוי השווים בעיר ראו בתגית "בילויים בקהיר".


#חסכון
כמעט כל האתרים המעניינים זולים מאד. הביאו תעודת סטודנט. הרבה אתרים פתוחים בחינם.

התמקחות על המחיר במצרים היא כמעט חובה. לתיירים המחירים מוקפצים מיד למעלה!

קניית אוכל בדוכני רחוב יכולה לחסוך כסף רב, אבל גם קלקולי קיבה. שימו לב לנקיון ומים שתו רק מבקבוקים סגורים.


#תשר
מרבית המצרים חיים בעוני, חלק גדול מהם על גבול ההישרדות. לכן רבים יציעו לכם את שירותיהם תמורת "בקשיש", טיפ. גם במסעדות ובתי קפה במצרים נהוג לתת טיפ, של לפחות 10% מהחשבון.


#קידומת מצרים
+20


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/C05IG7tqaW8


הקסם של מצרים:

https://youtu.be/eUQqQsrV4Ak


ותכנית ארוכה על האתרים המפורסמים שבה:

https://youtu.be/Dtw2vfKihXA
טביליסי
העיר טביליסי
#על עיר הבירה של גאורגיה

טְבִּילִיסִי היא בירת גֵּאוֹרְגִיָה והמרכז התרבותי, הדיפלומטי והפיננסי שלה. עיר היוצאת מהקליפה של מסורת קווקזית ובעלת תרבות עשירה, השפעות של עמים ששלטו בה לאורך הדורות ורצון לסגור את כל הפערים במילניום החדש.

בכל של פריחה נדל"נית מרשימה נבנים כאן מבנים מודרניים, לצד בתים עתיקים, אתרים היסטוריים ושכונות שלמות שנבנו בסגנון סובייטי - כולם חיים כאן בכפיפה אחת, בשילוב מדהים של מודרני ועתיק, חדש לצד ישן.

עד היום משתדלת גאורגיה בכל כוחה להנתק מחיבוק הדוב הרוסי שמצפון. היום, עם תמהיל של סממנים היסטוריים ומסורתיים, עם מרכיבים מודרניים רבים, אדריכלות מהמאה ה-21 ופנים לעתיד, העיר הזו היא המרכז הפוליטי, הכלכלי והתרבותי של גיאורגיה. בה מרוכזים כל מוסדותיה העיקריים של גאורגיה והיא מרכז העצבים שלה.

ראו את כל האטרקציות בעיר ומחוץ לה בגאורגיה בתגית "טביליסי".


#היסטוריה
המיתוס הגאורגי רואה באבי האומה את כרתלוס, נכדו של יפת בן נוח. לכן הגאורגים מכנים את עצמם עד היום כרתוולי.

ההיסטוריה של גיאורגיה כממלכה מתחילה לפי המסורת לפני כ-3,000 שנה. טביליסי עצמה חרבה עשרות פעמים בתולדותיה.

במאה ה-4, בשנת 327 לספירה, קיבל העם הגאורגי על עצמו את הנצרות. זו הייתה המדינה השלישית שהפכה לנוצרית, אחרי ארמניה ואתיופיה. במאה ה-5 תורגם התנ"ך לגאורגית והכנסיות המרהיבות שבעריה, לצד המנזרים הציוריים שעל פסגות ההרים ובעמקים, הם העדות הכי ברורה לאמונה הנוצרית של הגאורגים בני אותם ימים.

בשנת 626, היו הביזנטים הראשונים לכבוש את גאורגיה. בהמשך היא היתה קורבן לפלישות חוזרות ונשנות של הערבים, ששלטונם ארך 400 שנה על טבילסי. בעקבותיהם באו המונגולים, הסלג'וקים, הטורקים וצבא האימפריה העות'מנית.

תקופה מצוינת בתולדות גאורגיה של ימי הביניים הייתה זו של המלך הגאורגי "דוויד הבונה". בשנת 1121 הוא כבש את טביליסי מהסלג'וקים, בעוד המלכה תמר, המלכה הנערצת של גאורגיה, הפכה את העיר לאחת הערים החשובות והגדולות באסיה.

המאה ה-20 הפכה גרוזיה, כמו שהיא נקראה אז, לחלק מברית המועצות. כמה שנים לאחר שגרוזיה הפכה עצמאית, היא שינתה את שמה לגאורגיה, שם שנגזר מהמילה גורג שמשמעותה כאן היא בעל אדמה חקלאית או איכר.

את ההתקפה הראשונה במאה ה-21 חוותה טביליסי ב-2008, עת כוחות רוסיים תקפו אותה. אך כיום לא נותר בעיר זכר להרס שנגרם אז. מאז חוותה טביליסי תקופה של פריחה בכל מובן אפשרי והתיירות גם היא עשתה לה רק טוב.


#טבע
גאורגיה היא ארץ יפה להפליא. האגדה כאן מספרת שכשאלוהים חילק אדמות לעמים השונים, הגאורגיים היו כה עסוקים באכילה ובשתייה, שעד שכבר הגיעו לקבל את חלקת האדמה שלהם - לאלוהים לא נשארו יותר אדמות. אבל לאחר שהגאורגים הסבירו לו שאיחרו כי שתו יין לכבודו, שלף אלוהים חלקת אדמה שהוא שמר לעצמו ונתן להם אותה.

מכאן נובע כמובן שזו הארץ היפה מכולן וכל טיול במרחבי ונופי גאורגיה יוכיח זאת מיד. הטבע בה מחובר לאקלים ולמיקום הגאוגרפי, ליצירת היופי הזה וגם האוכלוסייה הלא גדולה של גאורגיה תורמת את חלקה לשמירתו המוצלחת. זה טבע בתולי, שמור ונקי, שהאדם לא פגע בו ולא זיהם. כמעט כל אזור בגאורגיה יכול היה להיות בקלות שמורת טבע או פארק הלאומי בכל מדינה אחרת והגאורגים הגאים עושים הכל כדי לשמור את ארצם כזו גם לעתיד.


#גיאוגרפיה ואנשים
הגיאורגים כעם הם אנשים חמים, אדיבים, מכניסי אורחים וחייכנים. המנטרה הידידותית שלהם אומרת ש"האורח הוא מתנת האלוהים".

אבל הם לא רק מארחים אוהבים אלא גם מאוד גאים בארצם. והנופים של גיאורגיה זכו כבר מזמן לתואר המחייב "הנופים הכי דרמטיים של העולם".

גאורגיה השפיעה והושפעה מהשכנות שלה. מארמניה ואזרבייג'אן ועד האימפריות הרוסית והעות'מנית, את הקשרים וההשפעות אפשר לראות באופי האנושי, בתרבות, באוכל ובאדריכלות המקומית.

המדינה הצעירה, שהוקמה לאחר השחרור מברית המועצות, נקראה עד לא מזמן גרוזיה וכך קוראים לה גם ברוסית. השם הוחלף רשמית, איתות לעידן חדש בתולדותיה. עם זאת, אפשר לפנות לגאורגים בתור "גרוזיני" וזה עדיין כינוי מקובל כך שהם לא יעלבו.

מטביליסי שווה גם לצאת ולטייל לסיור על "הדרך הצבאית הגיאורגית". רבים רואים בה את הדרך היפה בעולם ובאים לבקר באתרים המעניינים שלאורכה. ראו בתגית "סיור הדרך הצבאית" או צאו לטייל בטיולי כוכב יומיים לאתרים שבתגית "מחוץ לעיר טביליסי".


מוזיקה עממית גאורגית:

https://youtu.be/Zu47Sa3IC_g


#מתי לבוא?
מזג האוויר האידיאלי לטיולים בערים, בכפרים ובמרחבי הטבע של גאורגיה הוא בין מאי לאוקטובר.


#לכמה זמן לבוא?
עם המשפחה מומלץ לשבוע עד 10 ימים ולטיול בכל גאורגיה אפשר גם ליותר. לא היינו באים לטביליסי לפחות מ-5 ימים. אפילו בחמישה ימים, אפשר להקדיש יומיים שלושה לטיול בדרך הצבאית ולהשאיר את השאר לעיר עצמה.


#תחבורה
מנמל התעופה של טביליסי אפשר לתפוס אוטובוס מספר 37 שנוסע פעמיים בשעה וביום ראשון רק פעם בשעה. מונית למרכז העיר מציעה נסיעה של 20 דקות ואמורה לעלות כ-10$.

בתוך הבירה טביליסי מאפשרת אפליקציית Taxi Maxim להזמין מוניות. מחיר הנסיעה ידוע מראש וזה מעולה לתיירים ומונע נוכלות.

בין הערים הגדולות מחברים אוטובוסים וקווי רכבת שמחירם זול. שווה גם ה"דולמוש" הגאורגי, שנקרא "מרשרוטקה" ומספק שירות מיניבוסים מהיר וחסכוני.

לטיולים בטבע הגאורגי המדהים נחוץ רכב שטח, שלמשפחה או שני זוגות הוא משתלם ונוח מאוד. יש מי שמשלבים רכבת ומוניות לזה, אם כי הרבה זמן מתבזבז כך.


#קידומת גיאורגיה
+995


#תקשורת
הכי שווה לקנות סים מקומי. אלה של חברות Magti או Geo Cell יעשו את העבודה. קנו את הסים הגאורגי כבר בשדה התעופה, מיד לאחר הנחיתה.


#תשר
במסעדות ובתי קפה בגיאורגיה נהוג להשאיר תשר של 10% במסעדות.


#לינה
בטיביליסי עצמה ניתן ללון בבתי מלון רבים, מאלה שמשתייכים לרשתות העולמיות הגדולות ועד לבתי מלון קטנים ונחמדים בעיר העתיקה.

באזורי הכפר הגאורגי רבים בוחרים בלינה אצל משפחות מקומיות. האירוח הביתי מקובל ונפוץ כאן ונחשב בטוח. חלק מהחוויה היא הארוחות הנהדרות והלא יקרות עם המשפחה המארחת.


#הימורים
ההימורים כאן חוקיים ובתי קזינו מפוארים אפשר למצוא ברבים מהמלונות.


#חסכון
סיורים חינמיים בטביליסי יוצאים כל יום בשעה 12:00 בצהריים וב-17:00 ממרכז המידע לתייר שבכיכר החירות. המדריך המקצועי יראה וידריך גם בנקודות תיירות וגם בהרבה פינות פחות ידועות.

קניות של אוכל עשו בסופרמרקטים. המחירים זולים, במיוחד בסופרמרקטים של Wilmart ו-Goodwill.

בטיולים מחוץ לטביליסי, תמצאו מחירים יותר זולים במכולות הקטנות ולרוב משפחתיות.


#אוכל
האוכל הגאורגי ידוע כטעים במיוחד ולא יקר. המחירים בטביליסי, אפילו במסעדות שנחשבות מפוארות, הם לא יקרים.

נקדים ונאמר שארוחה גיאורגית קלאסית אינה מחולקת למנות. במקום זה נוהגים להגיש בארוחה, הקרויה כאן סופרה (Supra), את כל המאכלים למרכז השולחן, בו זמנית וללא חלוקה.

באשר למטבח הגיאורגי עצמו, מדובר במטבח פשוט יחסית, אך עשיר, צבעוני ומאוד טעים. הוא משופע בשר, גבינות משובחות, ירקות ופירות טריים.

מאוד פופולרי בארוחה הגיאורגית הוא החינקאלי - מנה ייחודית של כיסוני בצק ממולאים בגבינות, בשר, פטריות, תפוחי אדמה, ירקות, או בשר בקר בצל, שום ותבלינים. החינקלי הוא בכלל עניין בגיאורגיה.

בצידי הדרכים, כמו גם בעיר, יש לא מעט מסעדות שמתמחות רק בו ומגישות רק חינקלי ובמגוון צורות וטעמים. שימו לב שהם מגישים מנה עם המון כיסונים, אז הזמינו בחוכמה.

במטבח הגיאורגי מככבים גם מיני מאפה אופייניים וטעימים, שהמוכר מביניהם הוא החצ'פורי - מאפה עשוי בצק שמרים, מטוגן או אפוי ובמילויים מגוונים. הפופולרי מבין המאפים הוא אצ'רולי, שהוא סוג של חצ'פורי בצורת סירה שמנמנה, הממולאת בגבינה וביצת עין.

במאפים הגאורגים בולטים גם ה"לוואשי" (או לאבאשי), הלחם הגיאורגי העגול והטעים להפליא, הצ'די שהוא לחם תירס וה"לוביואני", מאפה בצק עם מילוי של שעועית ירוקה.

לצד הסלט הגאורגי הנהדר, מנות עיקריות אהובות הן "מז'אווה לוביו", תבשיל שעועית, עגבניות ובצל שמבושל ומוגש לשולחן בכלי חרס, או "חרצ'ו" - מרק בשר מתובל מאוד ו"בדריג'אני" - חצילים שמולאו בתערובת של אגוזים ורימונים.

עם השולחן יש גם את הח'אלייה שהוא בשר בקר ברוטב תמרינדי ואת הסאציבי - עוף ברוטב אגוזים וכוסברה. טעימים גם ממולאי ה"טולמה", שהם פלפלים עם אורז ובשר.

האוכל הגיאורגי מלווה גם בתרבות יין מפותחת מאד. בין היינות והאלכוהול המקומי מעדיפים המקומיים את הצ'ה צ'ה. למעשה, הצ'צ'ה החריף הוא סוג של וודקה גאורגית המיוצר מקליפות ומשאריות של ענבים.

בקינוחים מציע המטבח הגיאורגי מגוון נחמד אבל אנו נזכיר דווקא מהרחוב את הצ'ורצ'חלה המפורסם, ממתק עממי ומסורתי שעושים מאגוזים, צימוקים ושקדים, שאותם קושרים בשרשרת, סוגרים בחוט ומחט וטובלים ברפרפת ענבים.

לאחר תלייה לייבוש של כמה ימים, מתקשות מחרוזות הצ'ורצ'חלה ואז נמכרות בדוכנים ובחנויות. ראו בתגית "מסעדות מומלצות בטביליסי".

https://youtu.be/Qnmyk42mHnU


#צמחונים וטבעונים
על אף שבמטבח הגאורגי מככב הבשר לסוגיו, קל למצוא בטביליסי מנות מסורתיות ושוות גם לצמחונים וטבעונים.


#איך לאכול חינקאלי?
את החינקאלי, אגב, אוכלים רק בידיים ונזהרים שלא להתלכלך. את חינקלי תפוחי האדמה אפשר אולי לחתוך בסכין, כי מה שיש בו זה בסך הכל מחית תפוחי אדמה. אבל כדי לאכול נכון את החינקלי האחרים לוחצים ביד את צ'ופצ'יק הבצק שסוגר על המילוי ונוגסים. כך המילוי והרוטב ייצאו לתוך הפה. גם תהנו מאוד וגם לא תתלכלכו.

אגב, בסוף אכילת המילוי אוכלים הגאורגים את שאר הכיסון, למעט גוש הבצק שבו אוחזים. הוא מיותר, בהיותו גם משמין וגם לא ממש טעים.


#לפיקניקים
כארץ של נופים וטיולי שטח, גאורגיה היא מקום מעולה לפיקניקים. המבחר במכולות ובמאפיות הכפריות ענק.

הלחם הטרי במאפיות הגאורגיות מתחלק ללחם שנקרא לבאש וסוג נוסף שנקרא פורי. אין גבול לסוגי, מילויי וטעמי החצ'אפורים. פשוט נסו כמה ותזהו את אלו שאתם אוהבים.

במכולת קנו גבינות, ירקות ופירות ומעדנים מקומיים כלבבכם.


#שופינג
טביליסי היא עיר הקניות העיקרית בגאורגיה. הקניות בה הן פעילות תוססת ומהנה לתייר, עם אינספור חנויות מותגים ורחובות. כולם עמוסים בחנויות בגדים, שווקים וקניונים בסגנון מערבי, המוכרים במחירים שהם בדרך כלל זולים לתיירים מערביים.

שדרות רוסטוולי (Rustaveli) הן רחוב הקניות העיקרי של העיר. בעיר כמה שווקים ובראשם השוק המרכזי של טביליסי, שוק הפשפשים ושוק האוכל הנחמד.

מחוץ לטביליסי תוכלו לקנות בדוכנים שבצידי הדרכים. בחנויות המכולת שבעיירות ובכפרים ניתן לרכוש מוצרים עממיים מסורתיים, כולל גבינות, מאפים, יינות וריבות ועד כלי מלאכת יד ופריטים מקוריים של רקמה ותפירה.

למקומות מומלצים לקניות ראו את תגית "שופינג בטביליסי".


#תשר
במסעדות ובתי קפה בגיאורגיה נהוג להשאיר תשר של 10% במסעדות.


#בילויים
חיי הלילה בטיבילסי הולכים וממריאים. אך יש עוד דרך עד שיתמקמו לצד בירות אירופיות בתחום הזה. כרגע הם עדיין בשלב בו ברים ופאבים הם המקומות המוצלחים יותר ליהנות ממסיבות קטנות והופעות חיות.

עם מועדונים ומקומות בילוי שווים יותר ופחות, טביליסי של העשורים האחרונים הולכת והופכת לעיר עם חיי לילה. אם הגעתם לעיר ומנסים להחליט איפה לבלות בלילה, תוכלו פשוט ללכת לאחד מאזורי הבילויים העיקריים של טביליסי ולבחור מקומות שאתם אוהבים לפי הטעם. פירוט בתגית "בילויים בטביליסי".

בליינים צעירים ימצאו את מרבית הפאבים והמועדונים החמים של טביליסי לאורכו של רחוב אכבדניאני (Akhvlediani), שהיום נחשב למרכז חיי הלילה של הבירה, במיוחד לצעירים המקומיים, הסטודנטים והמילניאלס פלוס. בשני צידיו מתפוצץ הרחוב הזה מברים, מועדוני לילה ופאבים.

עוד אזור בילויים בטביליסי והמקום התוסס ביותר לאורך הלילה ממוקם ליד רחוב רוסטוולי וספציפית ליד תחנת המטרו Rustaveli.

המועדונים הרועשים שלאורך נהר מטקווארי (Mtkvari) מבטיחים לעשות גם הם את העבודה.

אנשים שמחפשים בילוי בינלאומי, מחבר ועם מעט יותר אווירה יפנו לרחוב שרדני (Shardeni) שבמרכז העיר העתיקה. זה אזור בילויים שהרבה תיירים מבלים בו. הוא בינלאומי ופחות אותנטי אבל יש בו אווירה והוא עתיר ברים, מסעדות ובתי קפה מגניבים. בכל ערב הופך המדרחוב הזה לנקודה שווה לבילויים בטביליסי. מקום לאכול, לשתות, לשבת על נרגילה ואננס ולשמוע מוזיקה מצוינת, לצד היכרויות עם אנשים מכל העולם.

עוד אזור בילוי שווה בעיר הוא רחוב קיכלי (Kiacheli st) הסמוך למלון רדיסון.


#ברים
אוהבים ברים, עם מוזיקת טכנו, ריקודים או עם הופעות נהדרות ומוזיקה בלייב? - יש לא מעט.

חפשו מוזיקת רוק מעולה ב"דאבלין" (Dublin) שברחוב אכבדניאני.

מטה 9 (9 Mta) הוא בר אהוב על המקומיים, הממוקם בלב העיר העתיקה. גם בר אמבווי (Ambavi) הסמוך לפיאצה דלה ליברטה, הוא מקום מעולה ורגוע, במיוחד טוב לבילוי אחרי הריקודים במועדונים.

אוהבי כדורגל וספורט יאהבו מאוד את בלאק דוג בר (Black Dog Bar), מבשלת יין עם מסכים של שידורי ספורט מכל העולם, אוכל מצוין ואווירה נפלאה.

לניווט, פרטים וטיפים על מקומות בילוי מעולים, היכנסו לתגית "בילויים בטביליסי".


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/Q9Ug1ieo-fs


מהאוויר:

https://youtu.be/xKMpSoUe6w0


הטבע המרהיב של גיאורגיה:

https://youtu.be/bdmLmWY2cK4


וכל גאורגיה המדהימה:

https://youtu.be/cvUvRXtpvLU
סיישל
איי סֶיְישֶׁל
#על גן העדן שעל הים

חופשה באיי סֶיְישֶׁל (Seychelles), שזכו לכינוי "איי גן העדן", היא קצת כמו לבקר בתוך גלויה. יופיים של האיים הללו ידוע משכבר הימים אך עד שנות ה-70 של המאה ה-20 מעטים נהנו מהם. רק הקמת שדה התעופה היא שהפכה את איי הארכיפלג נגישים לתיירות של ממש.

ואכן, סיישל היא היעד החלומי האידיאלי לתיירים. היא מציעה נופש באי טרופי, עם החופים היפים בתבל, לצד תרבות ססגונית, אוכל טוב וטבע שאין כמותו.

אך יש כאן גם מלונות מפנקים עבור תיירי נופש, המבלים חופשה שלמה בתוכם, עם גיחות קצרות החוצה ולצידם הרבה טבע ייחודי ומסקרן. כי סיישל היא מדינת איים מדהימה ואקזוטית, המציעה יופי טהור של חופים וטבע, לצד החופש המושלם.

כאן ייהנו גם חובבי הטבע והיופי וגם אוהבי החיים הטובים וחופשת הבטן גב. לכאן מגיעים זוגות בירח דבש, משפחות עם ילדים וגם בני גיל הזהב ומטיילים וצוללים של טבע.

את כל האטרקציות באיים וסביבתם ראו בתגית "סיישל".


#היסטוריה
ההיסטוריה מספרת כי מגלה הארצות האדמירל ואסקו דה גמה עבר כאן ב- 1502 אך לא עצר. הוא הסתפק בכך שקרא לארכיפלג הגדול על שמו האמירנטים (Amirantes). בשנת 1502 כבר הופיעו האיים במפה הפורטוגלית של אלברטו קנטינו בשם "שבע האחיות".

הצי הבריטי, שנחת בסיישל בתחילת המאה ה-17, אף הוא לא גילה כל עניין ליישבו. המבקרים העיקריים אז היו פיראטים, שלפי השמועה טמנו באדמתם את האוצרות ששדדו.

משלחתו צרפתית של לאזאר פיקו הגיעה לאי מאהה ב-1746 ועשור שנים אחריה באה משלחת שנייה שתבעה בעלות על האיים בשם מלך צרפת. היא הציבה אז אנדרטת אבן, המוצבת כיום במוזיאון הלאומי של סיישל, בבירה ויקטוריה.

מבחינה מדינית, סיישל היא מדינה צעירה יחסית, שראשיתה ב-1756 בהתיישבות צרפתית קטנה. אז גם זכו האיים לשמם הנוכחי, על שם שר האוצר הצרפתי באותה עת, הוויקונט מורו דה סיישל.

הצרפתים שמתחילים ליישב את האיים, מביאים איתם אלפי עבדים שחורים ונוטעים באיים מטעי קוקוס וקינמון. בעקבות המהפכה הצרפתית מגורשות לאיים כמה מאות משפחות צרפתיות, חלקן עתירות ממון, וממשיכות את תהליך ההתיישבות, קניית העבדים והנטיעות. האיים נותרו בידיים צרפתיות עד לתבוסתו של צבא נפוליאון בקרב ווטרלו.

הצרפתים שלטו באיים עד 1812, שאז הפך המקום למושבה בריטית. הישוב היחיד בו נקרא אז על שם מלכת אנגליה, ששלטה בה ובמושבותיה במשך רוב שנות המאה ה-19, המלכה ויקטוריה.

תחת שלטונו של הכתר הבריטי, כמות התושבים הכפילה את עצמה והחל להתבסס בה מסחר באגוזי קוקוס, כותנה וקני סוכר, אך גם של עבדים... בתקופה זו הפכה העיר ויקטוריה (על שם המלכה הבריטית) לעיר הבירה של הארכיפלג.

בשנת 1903 מופרדים איי סיישל מהאי מאוריציוס והופכים למושבת כתר בריטית. ב-1939 נולד המטבע המקומי - הרופיה של סיישל.

עד שנות השבעים של המאה ה-20, הדרך היחידה להגיע לכאן הייתה בשייט איטי מיבשת אפריקה. הקמת שדה התעופה בצידו המזרחי של האי מאהה, פתחה בבת אחת את מדינת סיישל, שאך הוכרזה כמדינה עצמאית, לתחבורה אווירית. מכאן החלה תנופת פיתוח אדירה לתיירות והוקמו בה בתי מלון רבים, בעיקר על קו החוף.

במקביל החלו אז לפתוח בה מפעלי תעשיה זעירה, תעשייה המבוססת על עצי הקוקוס הטבעיים ועיבוד האגוזים להפקת שמן קוקוס ונגזריו השונים. זאת לצד גידול של וניל, קינמון ותבלינים אחרים.

כיום סיישל היא דמוקרטיה עצמאית, בעלת אוריינטציה מזרחית. נשארו בה סימנים אופייניים לשלטון הבריטי ששרר כאן, כמו הנהיגה בצד שמאל של הכביש.


#אנשים
רק 33 איים מתוך 115 האיים שבארכיפלג מיושבים. מרבית האוכלוסיה כאן וגם התיירים מתרכזים בשלושת האיים המרכזיים במדינה: האי המרכזי מאהה (Mahé), האי פראלין (Praslin) והאי לה דיג (La Digue).

האוכלוסיה כאן מורכבת מערבוב של מגוון בני אסיה, אפריקה ואירופה. יש כאן הודים, מלאיים וקריאולים. תושבי סיישל ברובם קריאולים, בני תערובת לבנים ושחורים הצבועים בכל צבעי החום והשחור האפשריים.

תרבותית סיישל מאופיינת בשילוב מרתק בין תרבות אירופאית ואפריקאית. השפה השלטת היא צרפתית ומבוטאת בהטעמה קריאולית שמתנגנת שונה מהצרפתית של צרפת.

על אף 160 שנות שלטון בריטי ואף שהאנגלית היא שפתם הרשמית והם משתייכים לחבר העמים הבריטי, התושבים כאן יותר צרפתים משהם בריטים. השפה המדוברת כאן היא הקריאולית, שיש האומרים שהיא "צרפתית מקולקלת".

בסיישל הבטחון האישי גבוה והפשע מינימלי. המזג והחביבות של האנשים קרובים לטמפרמנט הצרפתי ולא לקור המזג הבריטי. כאלה הם גם הבגדים הצבעוניים והמטבח המקומי המושפע מאוד מזה הצרפתי.

https://youtu.be/rAjM_o-WYMw


#מתי לבוא?
מזג האוויר באיי סיישל מוגדר על ידי רבים כמושלם. ומזג אוויר כזה מאפשר לנפוש בו לאורך כל עונות השנה. לאורך מרבית ימי השנה אפשר לרחוץ בים רגוע, כולל ספורט ימי.

ועדיין, העונה הטובה יותר לבקר כאן היא בין מאי לספטמבר.

צוללנים יעדיפו להגיע לצלילות כאן בחודשים מרץ עד מאי וספטמבר עד נובמבר.

גלישת רוח מומלצת כאן בחודשים מאי עד ספטמבר.

צפרים יעדיפו את חודש אפריל לצפייה ברבייה, כשחודשי מאי-ספטמבר הם חודשי הקינון ובאוקטובר - עונת הנדידה.


#תנאי כניסה לסיישל
בדקו מראש את דרישות הכניסה לסיישל. הדרישה לוויזה קיימת אבל לא תמיד מיושמת. בדקו את המצב לקראת נסיעתכם.

את הדברים הבאים תידרשו להציג לפקידי ההגירה של סיישל:

דרכון בתוקף - ממועד הכניסה לסיישל ועד לזמן היציאה.

כרטיס חזרה - שמעיד מתי ואיך תצאו מסיישל.

קבלה מבית המלון - בו מצוין היכן תתארחו בסיישל.

כסף לפי ימים - סכום מזומן של 150 דולר לכל יום שתשהו בסיישל. רצוי לגיבוי גם כרטיס אשראי,

עוד יהיה מילוי של טפסי הצהרת בריאות ואי יבוא צמחים ובעלי חיים חולים.


#טבע
בסיישל טבע נהדר, עם נופי פרא, יערות סבוכים, שמורות טבע ייחודיות ופארקים רבים. בכל אלה צמחייה טרופית עשירה, מגוונת וייחודית לאזור זה של העולם.

יש כאן את פרוייקטי השימור של צבי הענק והציפורים הנדירות שחלקן אנדמיות. לצידם צמחים אנדמיים נדירים, שגדלים רק כאן ולא ניתן למצוא בשום מקום אחר בעולם.

ביניהם בולטים עצי "קוקוס הים", הקוקו דה מאר, שנמצאים בשמורת ואל דה מאי. כך גם הצמח הטורף נפנטס פרבילי, המוכר גם בכינוי "קנקן סיישל" ומוכרים גם צמח המדוזה שצומח רק על האי מאהה ומיני סחלבים נדירים.

לא נשכח את אתרי הצלילה המדהימים שכאן. חופים לבנים, עם ים טורקיז, דקלי קוקוס, סלעי גרניט מרהיבים ושוניות אלמוגים זוהרות, לצד כרישים, דולפינים ודגי ברקודה.

גם בגאולוגיה שלה סיישל היא מיוחדת, לעומת האיים האוקייניים שבאוקיאנוס ההודי והשקט. המסלע באיי סיישל, שאינם געשיים במקורם, לא עשוי בזלת, אלא סלעי יסוד - בעיקר גרניט.


#גיאוגרפיה
115 האיים של סיישל ממוקמים במרכז האוקיינוס ההודי. יש בהם את 3 האיים המרכזיים ועוד איים נוספים, קטנים יותר וכמעט לא מיושבים, אבל מעניינים מאוד. ביניהם תמצאו את אי הציפורים, אי הצבים, איי האלמוגים ועוד.

איי סיישל מציעים יערות גשם, חופים לבנים, כשהמרכזי מביניהם הוא מאהה (Mahe) - האי הגדול והמרכזי בארכיפלג, בו גם שוכנת בירת האי, העיר ויקטוריה. עיר עם מרכזי הקניות והבילוי העיקריים ושדה התעופה הבינלאומי היחיד בסיישל.


#מזג אוויר
האקלים של איי סיישל הוא סוב-טרופי. באיי סיישל חם ולח במשך רוב ימות השנה. טווח הטמפרטורות כאן נע בין 24 ל-32 מעלות, עם ממוצע שנתי של 29 מעלות. כמעט בכל חודשי השנה יכול לרדת גשם.

סיישל נוחה וחמימה וכך גם טמפרטורת המים בחופיה וזה מה שהופך אותם כל כך נעימים להשתכשכות ושחייה.

שתי עונות עיקריות בסיישל:
- מאוקטובר עד אפריל שורר כאן מזג אוויר חם ולח, עם מעט גשם לפרקים.
- ממאי עד אוקטובר מזג האוויר הוא קריר יחסית.


#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים באיים? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בסיישל".


#תחבורה
התחבורה בסיישל מגוונת ומשתנה בהתאם לצורך והמקום. באי המרכזי מאהה תוכלו להגיע ממקום למקום באמצעות נסיעה באוטובוס מקומי.

ההגעה לאיים הגדולים כמו האי פרלין אפשרית באמצעות טיסה פנימית או במעבורת. מעבורות וטיסות פועלים יומיומית בין האיים מאהה, פראלין ולה דיג.

המעוניינים ישכרו רכב, או רכב באגי פתוח שנקרא כאן Moke. רק חשוב לזכור שהנהיגה כאן היא בצד שמאל של הכביש.


#כסף
במרבית המקומות באיי סיישל מקבלים תשלום בדולר או ביורו. לכן אין הכרח בהמרה למטבע המקומי.


#קידומת סיישל
+248


#חופים
באיים של סיישל נמצאים כמה מהחופים היפים בעולם. אלה חופים לבנים, עם מי טורקיז, דקלים נישאים של קוקוס וסלעי גרניט מרהיבים וייחודיים.

לא תמצאו כאן שמשיות או כסאות חוף. הביאו מגבות או אמצעים לישיבה ושכיבה על החול ונסו לתפוס מקום תחת צילו של אחד הדקלים על החוף.


#שופינג
סיישל היא לא ממש מקום לשופינג. בלי קניונים, מחירים לא ממש זולים והקניות כאן הן בעיקר של מזכרות מקומיות ומוצרים מעט אקזוטיים, או כאלה שמנסים להיות כאלה.

את מרבית הקניות תמצאו כאן בחנויות הקטנות של המקומיים. חנויות מזכרות לא חסרות ואת אלה שכן תמצאו בתגית "שופינג בסיישל".


#אוכל
לטעם רבים המטבח של סיישל הוא מהמשובחים ביותר בעולם. זהו המטבח הקריאולי שניזון משפע הדגה, פירות הים, התבלינים המקומיים והפירות הטרופיים מרחבי סיישל.

המטבח המקומי הוא שילוב מעולה בין המטבח הצרפתי לשפע הדגה ופירות הים, כמו גם עם שלל הפירות האקזוטיים הצומחים באיים.

בסיישל תמצאו עונג לא נגמר של מטעמי המטבח הקריאולי, המוגשים במסעדות יוקרה מעולות, בחסות שפים מיומנים הממזגים אותם עם מטבחי העולם - מהמטבח של סין דרך הודו ועד צרפת ואנגליה.

המנה העיקרית כאן היא לרוב מבשר בקר, עוף, חזיר, טלה, לובסטר, תמנון או צדפות. על השולחן יככבו דגים בשרניים, כמו דג פארידה עם ג'ינג'ר ושום, סרדינים פיקנטיים או דג טונה וכמובן סרטנים או דיונונים עם רטבים על בסיס צ'ילי.

תוספת נפוצה למנה העיקרית תהיה אורז או פרי עץ הלחם, אבל תיתכן גם וריאציה בסגנון הבננות שיוגשו לכם עם מלח, או תפוחי אדמה ובננות שבושלו בחלב קוקוס.

מנות ייחודיות בסיישל יהיו "בקר סיישלי" - כינוי לבשר צב, צ'אטני מבשר כריש עם עדשים, פפאיה ירוקה, בצל מטוגן עם אורז ו"רוזט" (Rousettes), שהוא בשר עטלף המזכיר בשר צבי, אבל כולל המון עצמות קטנטנות.

לצד מנות כאלה נמכרים כאן סוגי אוכל רחוב אקזוטיים, כמו מטעמי קוקוס, או צ'יפס בננה. נסו ברחוב גם את ה"ג'ק פרוט", המשקה האהוב על התיירים ושמכינים מפרי אקזוטי שגדל כאן.

בשלל דוכנים, מסעדות ובחופי הים ימתינו לכם מנות, סלטי פירות, משקאות, או קינוחים, שהוכנו מפירות סיישל, כמו אננס, מנגו, בננות ופפאיה.

בגזרת האלכוהול שווה לטעום את יין הדקלים (Calou), שמכינים משרף קוקוס, ומשמש גם בבישול הקריאולי. הרום המקומי טעים ומשכר ומומלץ ללגום גם את הבקה (Bacca), שמכינים לאירועים טקסיים מליקר קנה סוכר ומישמש. דומה לו מעט גם ליקר הקוקוס הטרופי ה"קוקו ד'אמור" (Coco d'Amour) שנוצר מתמצית קוקוס.

יש גם בירות טובות, בדגש על המקומיות שכוללות את Seybrew ו-Ekyu.

רוצים ארוחה בלתי נשכחת? - הציצו לתגית "מקדשי אוכל בסיישל".

https://youtu.be/HCa2B3RcnwE


#תשר
האוכל יקר יחסית בסיישל. בהזמנת מלון קחו מינימום חצי פנסיון, כי מרבית המלונות רחוקים מהמסעדות.

בסיישל דמי השירות נכללים מראש בחשבון (בסביבות 5 עד 10%) שיגיש לכם המלצר בחשבון. הוסיפו עוד מעט, אבל רק במקרה של שירות יוצא דופן באיכותו.


#בילויים
קשה להבטיח בילויים מדהימים באיי סיישל. חיי לילה, אם יש כאלה, מתרכזים במאהה, הגדול באיי הארכיפלג.

אפילו בבירת סיישל ויקטוריה קשה יהיה למצוא חיי לילה ברמה ובמגוון של ערים גדולות באירופה או אמריקה.

ועדיין, בעיר הבירה יש מועדוני ריקודים וברים לבילויים. גם המתארחים במלונות ובאתרי הנופש באיי סיישל ייהנו מחיי לילה די מספקים, לצד הברים, הפאבים ואפילו הקזינו שבמתחם שלהם.

מסעדות ובתי קפה נהדרים תמצאו גם בשדרת בּוּ וָאלּוֹן, בהן מומלצת למשל הפיצה המקומית המעולה "באובב". גם "אדם אנד איב" שבריזורט אפיליה מציעה אוכל אסייתי מעולה (הזמינו מקום מראש). לסושי מצוין פנו ל"סיישימה" ב-H ריזורט.

למעט מקומות של חיי לילה שווים בוויקטוריה היכנסו לתגית "בילויים בסיישל".


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type G (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה:

https://youtu.be/JA6yrKt1at0


חוויות מגן העדן הטרופי של האוקינוס ההודי:

https://youtu.be/Pl-T6snpioQ


האיים מהמטוס:

https://youtu.be/sQF8QQ4nrQk


ממעוף הרחפן:

https://youtu.be/7wsezwjt1sY


מדריך מספר על האיים (עברית):

https://youtu.be/nnjkr0im1Tw


הדרכה:

https://youtu.be/_jnSAy9i0pU
ריו דה ז'ניירו
העיר ריו דה ז'ניירו
#על העיר הברזילאית התוססת, שרבים רואים בה העיר יפה בעולם

קרנבל מהגדולים בעולם, חופים נהדרים, כדורגל נפלא, אמני קפוארה ורקדני סמבה... הגעתם לריו דה ז'ניירו (Rio de Janeiro), אחד היעדים המרהיבים, הססגוניים ומלאי החיים שתזכו לראות.

מיוחדת, עוצרת נשימה, מתוירת ומדהימה - ריו דה ז’ניירו היא אחת הפנינים של דרום אמריקה ואחת הערים היפות בעולם כולו. עם היופי הטבעי שלה, לא פלא שהברזילאים מכנים אותה "סודדי מָרָביליוזה" (Cidade maravilhosa), שזה בעברית "העיר המופלאה". הם גם נוהגים לומר עליה שהיא “יפה כמו אישה” ושאלוהים, שברא את העולם בששה ימים, התמסר ביום השביעי לברוא אותה.

זוהי עיר עם תצפיות מרהיבות, פארקים ירוקים, חופי ים לבנים, שכונות ציוריות, המשתרעות בשיפולי הרי גרניט שחורים, מפרצים רחבים המכניסים את הים אל בין צוקי ענק ירוקים ומרשימים, מוזיאונים ייחודיים, שמורות טבע נהדרות, בתי קפה מלהיבים, מסעדות שוות, מרכזי קניות נהדרים ושווקים צבעוניים.

בחופים המקומיים והמבקרים בעיר לא כל כך שוחים כאן אבל גולשים ומשתזפים בשמש מול יפהפיות בחוטיני, משחקים כדורעף חופים ומהלכים בטיילות הנעימות.

המוסיקה בריו גם היא שולטת. עם ריקודי סמבה סוערת ומוסיקת בוסה נובה מרגיעה. הכדורגל הוא הספורט הכי פופולרי כאן, כשהיכל הקודש שלו הוא ללא ספק אצטדיון המרקנה, המפורסם בכל העולם.

עד כמה שהיא יפהפייה ומלהיבה, ריו היא גם עיר של ניגודים לא קלים. ליד העושר והאושר, גם העוני בה שובר את הלב. עם שכונות עוני שנקראות פאבלות, המטפסות על ההרים בצבעוניות נהדרת, אך מלאות בפשע, סמים, עוני והמוני ילדים ללא בית או הורים.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "ריו דה ז'ניירו".


#היסטוריה
באזור שהוא היום הוא ריו דה ז'ניירו, שכנו בעבר שבטים כמו שבטי הפורי, הטופי ודומיהם. בשנת 1502 גילו את האזור הפורטוגזים.

השם "ריו דה ז'ניירו" שפירושו בפורטוגזית "הנהר של ינואר", נולד מטעות של גספאר דה למוס, שסבר שמפרץ גואנברה שלפניו הוא שפכו של נהר גדול. מכיוון שהתאריך היה ה-1 בינואר 1502 הוא נתן לו את השם "הנהר של ינואר", בפורטוגזית "ריו דה ז'ניירו".

העיר עצמה נוסדה ב-1565, על ידי הפורטוגזים. היא הוקמה כמבצר כנגד קבוצת פיראטים צרפתית, שישבה על אחד מאיי האזור, שדדה וסחרה בסחורות בלתי חוקיות.

במאה ה-17, עת נמצאו זהב ויהלומים במחוז מינאס ז'ראיס (Minas Gerais) הסמוך, זכו המבצר והנמל שלו לחשיבות עצומה, כנמל השיגור של הזהב והיהלומים לפורטוגל ולאירופה.

בשנת 1808, כשנפוליאון כבש והשתלט על פורטוגל, התיישבו הפורטוגזים בריו דה ז'ניירו והפכו את העיר לבירתם. היא הפכה אז לבירה האירופאית היחידה מחוץ לגבולות אירופה.

בשנת 1822, הפך הנסיך פרדו לשליט של האימפריה הברזילאית. ריו נשארה בירת האימפריה החדשה שלו והמשיכה להיות כזו, גם כשהאימפריה הפכה לרפובליקה, בשנת 1889.

בין השנים 1960-1763, במשך כ-200 שנה, ריו דה ז'ניירו נשארה בירת ברזיל. אז הועברה בירת הרפובליקה הברזילאית לבירה החדשה - העיר ברזיליה (Brasilia).

ועדיין, גם מאז, המשיכה וממשיכה ריו להיות הבירה התרבותית של ברזיל והעיר המפורסמת והמוכרת ביותר שלה.


#גיאוגרפיה
הכינוי שנתנו תושבי ריו דה ז'נרו לעירם הוא "העיר המופלאה". ואכן, יופיה הטבעי מהמם. יש בה מפרצים רחבים, עם חופים לבנים, צוקי ענק, תלולים ומיוערים, איים טרופיים, מישורים נהדרים ונופים מהמרהיבים בעולם.

ריו, שבה אחדים מהחופים הטובים והפופולאריים ביותר בעולם, בנויה בטבע ומתמזגת בו נהדר. אפשר למצוא בה את היער העירוני הגדול בעולם ובכלל - מדובר בכרך עצום ועדיין ירוק מאוד.

זוהי עיר של שכונות, כשלכל אחת מהן יש מאפיינים ואווירה משלה. מרכזה בסנטרו, האזור שממנו נולדה העיר. ממנו התפרשו עם השנים לשכונות חדשות שנבנו ליד המפרצים הסמוכים ולפאבלות, שכונות העוני שעל שיפולי ההרים.


#אנשים
התחככות במקומיים כאן היא ממש חובה. ילידי ריו מכונים "קריוקס" או ביחיד "קאריוקה" (carioca). המילה הזו באה משפת הטופי-גוארני ומשמעותה "בית האיש הלבן".

באופן כללי הקריוקס מצטיירים כאנשים שמחים, חביבים, נהנתנים ולא חרוצים מדי. הם חוגגים לא מעט בבתי הספר לסמבה, בקרנבלים ובמועדונים ומבלים בחופים המדהימים של ריו.

התרבות האפריקאית כאן לא נעלמה. רובם מאמינים בדת האומבנדה, לה הם קוראים "מקומבה". זו דת ששמה מגיע מהתופים המובילים את הטקסים שלה ושמקורה לגמרי באפריקה.

למעשה, בכל ברזיל נפוצות כיום מספר דתות שהגיעו עם העבדים מהיבשת השחורה ושאחרי שנים רבות של הסתרה החלו לבצבץ ולתפוס פופולריות. לרוב הן משולבות במרכיבים נוצריים שונים. לא פעם כוללות הדתות הללו טקסים ופולחנים המביאים את המאמינים לטראנס, טקסים שמתקיימים בטבע או במקדשים המכונים "טריירו" (Terreiro).

מטיילים ספונטניים ופתוחים יוכלו למצוא את עצמם יושבים עם מקומיים שופעי חיוכים באותו שולחן, מבלי שהכירו קודם, לוגמים איתם ביחד את הבירה מהחבית, המכונה כאן "שוֹפּ" (Chopp) ומתקשרים בשיחה קולחת, לא פעם כזו שמבוססת בעיקר על תנועות ידיים.

המקומות הטובים ביותר לפגוש את הקריוקס (Cariocas) הם הברים המקומיים, שחלק מהטובים שבהם נמצאים בכיכר פלוריאנו.


#מתי להגיע?
בריו דה ז'ניירו אפשר לבקר בכל ימות השנה, כולל בחורף, שמתרחש כאן בין החודשים יולי וספטמבר. עם טמפרטורות הגבוהות הממוצעות של כ-25 מעלות, החורף הזה הוא ממש לא קר.

חודשי הקיץ של ברזיל, מדצמבר עד פברואר ומרץ, פחות מומלצים, גם בשל המחירים שעולים לקראת ובזמן הקרנבל, גם בגלל הצפיפות הרבה בתקופת הקרנבל וגם בגלל החום והלחות בתקופה זו.

שימו לב שתאריכי הקרנבל משתנים מדי שנה. לכן חשוב לברר את מועדי הקרנבל המעודכנים, לפני שאתם רוכשים את כרטיסי הטיסה.


#תחבורה
בשל שטחה הענקי של העיר ריו דה ז'ניירו, ההליכה ברגל, או שכירת רכב בתוך העיר, אינן מומלצות.

בשני קווי הרכבות התחתיות של ריו (Metro Rio) נוח ובטוח בדרך כלל להתנייד באזור החופים של ריו ובעיר התחתית שלה. אחד הקווים מקשר בין קופקבנה לאצטדיון המרקנה ועובר דרך הסנטרו. השני מקשר בין החלק הצפוני של ריו ולכיוון האצטדיון. שעות הפעילות שלהן בימי שני-שבת בין השעות 5:00 בבוקר לחצות 0:00. בימי ראשון ובחגים לאומיים הפעילות תהיה מהשעה 7:00 בבוקר ועד 23:00.

האוטובוסים העירוניים נוחים ופרושים בכל ריו, אבל הימנעו לנסוע בהם אחרי רדת החשיכה, בדגש על בסנטרו, שהוא מרכז העיר.

מוניות - השתמשו לטובתכם רק במוניות עם פסים צהובים-כחולים, המפעילות מונה ועוצרות ספונטנית ברחוב ובלי צורך להזמינן.


#חסכון
בדקו היטב אם תרצו לשבת בבתי הקפה או במסעדות שמול החופים. לרוב הן יקרות ולא תמיד משקיעות מספיק באיכות או בחוויית האירוח.


#אוכל
בריו יש לא מעט מסעדות בשר שנקראות כאן צ'ורסקריות ומציעות עסקת "אכול כפי יכולתך", במחירים שווים לכל כיס. במסעדות הבופה הללו תקבלו בדרך כלל יחס ברזילאי לבבי ותיהנו מהאווירה המצוינת.

ביום ודאי תבלו פעם פעמיים ב"בַיישוס" (Baixos), ריכוזי הברים ובתי הקפה שיושבים בהם בחוץ, עם כוס בירה קרה, וצופים בעוברים והשבים החולפים מולכם ברחוב.

מי שבוחרים לאכול את האוכל הברזילאי, ייהנו ממיזוג נהדר של טעמים וחומרי גלם טובים מכל העולם. העבדים האפריקאים הביאו איתם למטבח הזה את פירות הים, הפלפלים וחלב הקוקוס, האינדיאנים את האוכל עם הטעמים הטבעיים של מרכיביו והמטבח הפורטוגזי השלים ביינות ובקינוחים המעולים.

לא לשכוח לטעום את מנת הפז'ואדה קומפלטה, המאכל הלאומי של אורז לבן עם שעועית שחורה, שמוגש בדרך כלל עם נתחי בשר. המטבח הברזילאי מלא גם בדגים, פירות ים, בשרים טובים, מרקי ירקות סמיכים וקינוחים טובים.

בשתיה תיהנו מהבוטקוס (Boteco), מזנוני המיצים המקומיים, שחלקם מציעים גם אוכל רחוב. אל תפספסו את הקפיריניה (Caipirinha), אחד הקוקטיילים הכי שווים שיש. בדוכני חלב הקוקוס יהיו הרבה אגוזי קוקוס ירוקים. אם תבקשו אחרי השתייה של חלב הקוקוס, המוכר יפרוס לכם את הקוקוס עצמו והאכילה היא מעדן.

אבל יש עוד המון משקאות טרופיים בברזיל. אם זה הגוארנה, המשקה הלאומי, או ה"סוקו" (Suco), שהם אינספור מיצי הפירות מכל סוג ומיקס שנמכרים בדוכני החוף הרבים. המוגזם מביניהם זה ה"טוטי פרוטי", שאליו דוחפים את כל הפירות האפשריים. אם תבקשו "ויטמינה", המוכר יערבב את מיץ הפרי הזה עם חלב.

לרעננות מקסימלית יש גם את האסאי, שהוא משקה אדום חזק וכמובן תמיד מומלץ התה הברזילאי, שנקרא מטה (Mate). בתיאבון!

https://youtu.be/kbUHvKIAWrM


#שופינג
גם אם לא הגעתם לריו למסע קניות, תוכלו למצוא קצת שופינג טוב ברחוב המסחרי ויסקונדה דה פיראג'ה (Rua Visconde de Pirajá), שבשכונת איפנמה.

קניות מרוכזות תוכלו לעשות בקניונים ומרכזי קניות כמו Shopping Leblon השווה שבדרום העיר ו-Fashion Mall שבפרברים המערביים שלה, קניון שהאופנה והבגדים בו נהדרים.


#תשר
במסעדות בריו דה ז'נרו ניתן לתת טיפ כרצונכם אך לא חייבים. זאת משום שהתשר נכלל בדרך כלל בחשבון והוא בגובה של כ-10%.

לנהגי מוניות מקובל לעגל את המחיר כלפי מעלה, או להשאיר טיפ של 10% מסכום הנסיעה ועוד 35-40 סנט, אם הנהג עזר עם המזוודות.


#בילויים
הקצב של ריו הוא לפעמים בלתי נתפס. יש כאן ברים נהדרים ומועדוני לילה הומים, עם ריקודי סמבה ולא לתיירים. התחככות במקומיים היא חובה כאן כי הם גם יפים להפליא וגם חביבים ומלאי חיים.

לחיי לילה נפלאים בריו ראו את תגית "בילויים בריו דה ז'ניירו". תיהנו!


#מטבע
ריאל


#קידומת ברזיל
+55


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type N ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/fA7kQn-l6T4


מהאוויר:

https://youtu.be/rPJ0q1j8n6U


החופים:

https://youtu.be/euCMA0MAkQI


הדרכה:

https://youtu.be/ieWNzZPfZzk

יעדים אקזוטיים

איסטנבול
העיר איסטנבול
#על העיר היחידה בעולם המשתרעת על שתי יבשות שונות

כיום כשאיסטנבול אינה בירת טורקיה, היא עדיין העיר הגדולה והחשובה ביותר במדינה, וודאי המעניינת ביותר בה. זוהי עיר ענקית, דינמית, תוססת וחווייתית, המציעה לתיירים היסטוריה מרתקת, אדריכלות רבת שנים ואוכל מטורף, לצד עושר תרבותי עצום ואין ספור מקומות בילוי. הביקור כאן הוא חוויה לכל חמשת החושים ולרוב הוא מירוץ מתמשך אחרי כל מה שיש לעיר הזו להכיר לכם.

זוהי עיר עצומה, בעלת עשרות מיליוני תושבים, שמציעה חדש בצד ישן ופאר ועושר ליד פשטות עממית. ההיסטוריה העשירה וההפכפכה של העיר הזו נשקפת כאן מכל רחוב ופינה. איסטנבול מלאה במוזיאונים וארמונות, אך גם במסגדים, כנסיות ואפילו מעט בתי כנסת ששרדו כאן.

רבים אומרים שאיסטנבול, כמו טורקיה כולה, היא כמו אדם שרץ אל המערב, אך הוא עושה זאת על גבי רכבת הנוסעת למזרח. ואכן, מיקומה הגיאוגרפי, על המפגש שבין אסיה ואירופה, הופך את איסטנבול לנקודת חיבור, כמעט בכל תחום, בין מזרח ומערב. אבל הוא גם קורע את העיר הזו בין העולמות ויוצר מתח מתמיד - פוליטי, חברתי ותרבותי - בין הדת המוסלמית הדומיננטית כאן ובין החילוניות שהוריש המנהיג המיתולוגי אטאטורק לטורקיה החדשה.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "איסטנבול".


#היסטוריה
תחילתה של איסטנבול ב"פוליס" (עיר ביוונית) שנוסדה בידי מתיישבים יווניים בשנת 660 לפנה"ס. היא הייתה בצד האירופי של הבוספורוס ונקראה ביזנטיון. לפי המסורת העתיקה, השם ניתן לה על שם מנהיגם של המייסדים ביזס.

בשנת 196 לספירה צר עליה הקיסר הרומי ספטימיוס סוורוס והרס חלקים גדולים ממנה. הקיסר קונסטנטינוס (306–337 לספירה) שיקם והרחיב אותה במאה ה-4 לספירה וחנך אותה מחדש בשנת 330 לספירה כ"רומא החדשה" (Nova Roma). היא הפכה לבירתה החדשה של האימפריה הרומית. בהמשך היא קיבלה את שמו "קונסטנטינופוליס".

עם חלוקת האימפריה הרומית הפכה העיר לבירת האימפריה הרומית-המזרחית. מיקומה ועוצמת האימפריה הביזנטית, שמה החדש, הפכו אותה למרכז תרבותי ומסחרי ובמאה ה-9 היא כבר הייתה לעיר הגדולה באירופה.

אבל מסעי צלב, כיבושים והרס, הלכו והחלישו את הביזנטים ובמאה ה-15 הם שלטו בקושי על העיר וסביבתה הקרובה. זה איפשר לטורקים העות'מנים לכבוש את קונסטנטינופול ולהפוך אותה לאיסטנבול, בירת האימפריה העות'מנית למשך 500 שנה. לאחר התבוסה במלחמת העולם הראשונה ועם נפילת האימפריה, העביר אטאטורק, מנהיג הרפובליקה הטורקית, את הבירה לאנקרה.

ועדיין, גם במאה ה-20 וה-21, נשארה איסטנבול מרכז התרבות, הכלכלה, המסחר והתיירות של טורקיה. היא אולי כבר לא העיר שצבאות שופכים דם כדי לשלוט בה, אבל גודלה, אוכלוסייתה העצומה, מיקומה הייחודי במרחב וההיסטוריה שלה לא מאפשרים אפילו לחשוב על להספיד אותה.


#גאוגרפיה
איסטנבול היא העיר הגדולה והבירה הלא רשמית של טורקיה, אבל לפני הכל זוהי העיר היחידה בעולם, שמשתרעת על שתי יבשות - אסיה ואירופה. גולת הכותרת של העיר הזו הם מיצרי הבוספורס, שהעיר בנויה למעשה לאורך שני צידיהם. במיצרים, או ליתר דיוק במיצר הזה, מפלסים המים את דרכם מים השיש אל הים השחור, תוך שהם מפרידים בין אירופה לאסיה.

זה מאפשר לאיסטנבול ליהנות משני העולמות גם יחד - הקידמה של יבשת אירופה מצד אחד, עם המסורת והעבר של יבשת אסיה, מהצד השני.

רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה באיסטנבול".


#מתי לבוא?
בכל עונה העיר הזו מציעה חוויה אחרת.
מבחינת מזג האוויר הכי טוב להגיע לאיסטנבול באביב (אפריל-יוני) ובסתיו (ספטמבר-אוקטובר). בקיץ הלחות מעייפת, חם יותר, תטיילו בין המוני תיירים, המחירים יהיו גבוהים יותר ותיאלצו לעמוד בתורים ארוכים. בחורף תזכו לביקור נינוח ומחירים טובים, אבל קריר כאן ואפילו קר. האביב הוא פשרה הוגנת לאיסטנבול - נעים יותר, פחות עמוס מהקיץ מפוצץ התיירים ולכן גם זול מעט יותר בלינה.


#תחבורה
הטיסה לאיסטנבול תנחת בשדה התעופה אטאטורק, שנמצא במרחק של 24 ק"מ ממערב לעיר. תוכלו להגיע ממנו למרכז העיר במטרו, ברכבת הקלה, או באוטובוסים שיוצאים מנמל התעופה כל הזמן. עם נהג מונית משדה התעופה לעיר סכמו מראש על לא יותר מ-120 לירות.

בכלל, שימו לב שנהגי המוניות יפעילו מונה ושסוגרים איתם מחיר מראש! - הם ינסו את מזלם במחירים מופקעים שתהיו חייבים לשלם. מחיר נסיעה ממוצעת במונית בעיר הוא 30 לירות.

טיפ: קנו כבר בשדה התעופה את כרטיס ה"אקביל" (akbil), שיהיה חסכוני לתחבורה הציבורית לאורך כל החופשה באיסטנבול.

ההליכה בעיר העתיקה היא דרך התחבורה הנוחה יותר. האוטובוסים העירוניים כאן הם בצבע אדום והמטרו אמנם אינו במסלול התיירותי, אך ניתן לשלבו עם אוטובוס, מונית או הליכה רגלית ולהגיע בזול ובצורה נוחה ומהירה ליעדי התיירות.


#לינה
קחו מלון באזור של כיכר טקסים ורחוב איסתיקלל. הלינה זולה והאזור מלא חיים, עם בילויים וחיי לילה שווים ואווירה נעימה ביום ונגישה לכל. העיר העתיקה, שיש המבקשים לישון בה, שוממת בערבים ויקרה מאוד. מה שלא יקר די עלוב.


#תקשורת
קנו סים בכיכר טקסים או בכל חנות סלולר בעיר. סים של 9GB עולה 130 לירות. אל תקנו בשדה התעופה - שם יקר מאד!


#חסכון
איסטנבול זולה מאוד בהשוואה לערים באירופה. ועדיין - חסכון משמעותי יווצר אם תאכלו את אוכל הרחוב המפורסם שלה (ראו למטה). שוות גם הארוחות ב"לוקנטה", סוג של מסעדות פועלים עממיות המכוונות בעיקר למקומיים. האוכל יהיה לרוב מאד מוצלח, במיוחד ביחס למסעדות, שלא לומר מלכודות התיירים היקרות ולא פעם הפחות טעימות.

הילדים נוסעים בחינם - באוטובוס, במעבורת ואפילו באוטובוס Sightseeing Istanbul.

לחסכון בתחבורה הציבורית קנו בקיוסקים שבעיר או בתחנות המרכזיות, את ה"אקביל" (akbil) החסכוני. זהו כרטיס נטען שמקנה הנחות. בגמר השהות באיסטנבול תקבלו בחזרה את דמי הפקדון שהפקדתם עבורו. טוב לאוטובוסים, למעבורות ולמטרו.

אם תרצו חמאם טורקי - אלו זולים משמעותית בצד האסיאתי. הם גם יותר אותנטיים ופחות לתיירים. חמאם טורקי אמיתי וזול הוא קרסי חמאמי (Carsi Hamami), שליד תחנת המעבורת בצד האסיאתי. המחיר הוא רבע מזה שבצד המערבי ותהנו גם מעיסוי וקרצוף של גופכם הענוג.

בקניות - המיקוח הוא לגיטימי ואפילו חובה בעת הקניות בתורכיה. אל תתביישו אבל גם אל תגזימו. הורדתם במחיר והמוכר הסכים? - אל תמשיכו עוד.


#חוויות חובה
חמאם טורקי, המחוללים הסופיים, לעשן נרגילה, לשתות תה, לבקר בבזאר הגדול ולאכול "האימאם המתעלף".


#אוכל
בטורקיה יש מסעדות רגילות ולצידן סוגים אחרים. "לוקנטה", למשל, היא מסעדת פועלים עממית, שהאוכל בה ביתי, טעים, מסורתי, איכותי, זול ופשוט. הלוקנטות בטורקיה פונות לתושבים ולא לתיירים ולכן אין בהן כמעט לעולם חוכמות או מלכודות תיירים.

ה"מֵייהָנֶה" (Meyhane), שאליו מגיעים חובבי האלכוהול והאוכל כבילוי, הוא ספק בית מרזח וספק טברנה טורקית. ברובם תאכלו טוב ולא יקר.

עם היצע קולינרי מהמגוונים והעשירים בעולם, גם מסעדות איסטנבול הן כור אטומי של מזון. כאן מוגשות בכל פינה אחדות מהמנות הפופולריות בעולם. הארוחה תתחיל תמיד ב"מזלר" (Mezeler וביחיד Meze), שהן מנות ראשונות ומתאבנים שיהיו בדרך כלל צמחוניים, או דוֹלמָה (Dolma) שהם ירקות ממולאים ללא בשר, המבושלים בשמן זית ופה ושם גם עם פירות ים.

בטורקיה יש באופן מסורתי התמחות במטבחי המסעדות. יש הפרדה בין התמחות בבשר, בדגים, באוכל רחוב, במאפים מסוג בורקס או בצקי פילו. יש את ה"מהיינות", שמגישות יין ומזטים ומנות קטנות. יש מעדניות המתמחות במיני קינוחים או חנויות לוקום, מרציפן וממתקי פירות יבשים וכך הלאה.

כל זה אומר שלא כל מקום יצטיין בכל והם יהיו ממוקדים במה שהם טובים בו. אבל הטורקים מבינים שתיירים מצפים לשירות מלא. לכן תראו לא פעם מלצרים נושאים מעדנים ומאכלים ממסעדה למסעדה, כדי לספק את רצון הסועדים. כך תביא מסעדה עם דונר מצוין קינוחים מהשכן, בורקס מדוכן רחוב סמוך, דג ממסעדה שמתמחה בדגים וכן הלאה.

ארוחה בלתי נשכחת? - מצאו את המקומות המעולים שבתגית "מקדשי אוכל באיסטנבול".


#תשר
במסעדות ובתי קפה בטורקיה נהוג להשאיר 10-15 אחוז טיפ. רצוי במזומן ובמטבע המקומי.


#מנות טורקיות מומלצות
הכירו את ה"כּופתֶה", קציצת הקבב. אחיה הוא השווארמה האותנטית של הטורקים, הדוֹנֶר קבב, (Döner Kebap), שפירושו "קבב מסתובב".

השִיש-קבב הוא הקציצה המשופדת על הגריל וכך הלאה. בכלל, המילה קבב משמשת בתורכית לכל מה שנִצלה על הגריל (שִיש) או נאפה בתנור (דוֹנֶר).

וכמובן - הממולאים כאן הם הכי טובים שיש, אם כי הסולטן של הממולאים הטורקיים הוא חציל ממולא בעונג קולינארי מופלא, שזכה לשם "אימאם באילדי" (Imambayıdı), שפירושו "האימאם המתעלף". מספרים שזה מה שקרה לאימאם שטעם אותו לראשונה...

ידועים גם תבשילי הירקות עם בשר שמבשלים כאן בקעריות חרס בתנור ובטורקית הם נקראים גִּיבֵץ'. המנות המבושלות והנהדרות הללו כוללות גם תוספות של חצילים בסגנונות שונים, לצד מעדנים כמו מוּסַקָה, פלפלים ממולאים ובצלצלים.

עוד להיטים מקומיים הם תבשילי החצילים, אורז ושעועית, או תבשיל המעיים הממולאים שנקרא פָּאצָ'ה (paça).

בארוחות נהוג כאן ללגום כוסות אָיְירַן, שהוא היוגורט הנפלא עם הטעם המלוח-חמצמץ ויש במטבח הטורקי גם מרק יוגורט נהדר ששווה להזמין.

ובסוף תוכלו לקנח בסוּטְלָאץ', שהוא פודינג אורז אפוי בתנור וטעמו נהדר. קינוח נהדר לא פחות הוא "אַשוּרָה", מעדן מדהים, העשוי חיטה, פירות יבשים ופיצוחים. יש גם אֶקְמֶק קַדַאִיף (Ekmek Kadayif) - קינוח לחם שנאפה שעות ארוכות בתוך סירופ מתוק ומוגש כשמעליו קָאִימָק. אבל בקינוחים יש גם רָחַת לוּקוּם בכל צבע, צורה וטעם, עוגות מזרחיות מלאות בשקדים ופיסטוקים, מאפי בקלאווה, כנאפה, קדאיף ומיני חלבה שמוגשת חמה ויכולה להיות נפלאה בדיוק כמו שלא חשבתם.


#אוכל רחוב
בורקס טורקי, לחמעג'ון שהוא הפיצה הבשרית של הטורקים וסימיט (Simit) הבייגלה הטורקי, הם מלכי הרחוב כאן, אבל לא לבד.

אוכל הרחוב כאן כולל את הבורקס שנחשב לאחד המאפים הפופולריים בתורכיה. בתוך בצק העלים הפריך שלו ממלאים הטורקים גבינה בולגרית או גבינת קשקבל, חצילים, תפוחי אדמה, תרד ועוד שלל מילויים. מה שהולך נהדר עם בורקס זה משקה איירן או יוגורט שבטורקיה הולך עם כל דבר.

באיסטנבול מבוקש ונפוץ גם ה"בָּאלִיק אֶקְמֶק", הדג בלחמניה. המאכל העממי הזה הוא מעדן שתושבי תורכיה אוכלים כמאכל ביניים משביע או כארוחה קונה ומהודקת בפני עצמה. הכריכים הללו מורכבים מדג ים טרי ומטוגן שמוכנס ללחמנייה ריחנית.

מאכלי רחוב פופולאריים נוספים כאן הם סימיט (Simit), שהוא כעך ביילה טרי וחם עם שומשום, לַחְמָג'וּן שהוא מעין פיצה טורקית, עם שבבי בשר טחון במקום גבינה. ידועים גם נקניקי הסוג'וק היבשים, שתלויים כאן בכל פינה ומאפי הפילו הטורקיים, שבראשם ה"סוּ בּוּרק" (Su Börek), העשוי מעלי בצק יופקה ומעולה לאכול אותו לצד כוס תה חם.

אוהבי המתוק ינסו את רחת הלוקום המזרחי, עם הטעם האקזוטי שלו הכולל גם שקדים, פיסטוקים וקוקוס.


#שופינג
העיר איסטנבול היא שוק אחד ענק וסוג של גן עדן לקניות. גם בתחום הזה יש לה לא מעט להציע לתיירים וההרגשה היא שבכל מקום מוכרים הכל. שווקים, קניונים ורחובות עם חנויות יוקרה - יש בה היצע שלא נגמר ומגוון לא קטן של מוצרים וסחורות.

שני אתרי הקניות הידועים ביותר של העיר הזו הם השוק המצרי והשוק הגדול, שנקרא גם "השוק המקורה" או פשוט "הבזאר הגדול".

מותגי הלבשה תוכלו לקנות ברחובות איסטיקלל וג'ומהוריית (Cumhuriyet) - שמה של השדרה שממשיכה צפונה, אחרי כיכר טקסים.

מוצרי עור תמצאו ב"בזאר הגדול", כמו גם תכשיטים. כלי החרס המקושטים שם ססגוניים ויפים, אך שימו לב שאינם מתאימים למדיח. בכל מקרה, כאן תבינו מדוע איסטנבול היא ממקדשי השופינג המובילים בעולם לעבודות יד.

קניון מומלץ באיסטנבול ומהגדולים באירופה הוא אקמרקז (AkMerkez). הקניון היוקרתי, הנוצץ והעתידני "Kanyon" יפגיש אתכם עם תרבות הצריכה של סולטני הכסף הטורקיים של המילניום החדש.

קניות בזיל הזול תוכלו לעשות ברחוב אורדו (Ordu cad), החוצה את העיר העתיקה, בשכונת לאללי (Laleli). גם באזור אקסרי, הסמוך בעיר העתיקה, יש המון חנויות ודוכנים מאד זולים ומגוון חנויות סיטונאיות זולות.

מצאו את המקומות השווים לשופינג בתגית "קניות באיסטנבול".


#בילויים
מרכז חיי הלילה של איסטנבול הוא מדרחוב איסתיקלל שברובע ביוגלו. יש בו מגוון מסעדות ומועדונים. ממנו יוצאות גם סמטאות עם שלל בארים ומסעדות בהם נמכר יין לצד מזטים עם דגים, פירות ים וירקות.

ליד איסתיקלל נמצאת גם כיכר טקסים, שהיא ליבו המודרני של הכרך הגדול. בה ובסביבתה ניתן למצוא עוד המון מסעדות ומועדוני לילה.

באיסטנבול תמצאו כתיירים גם מייהנות. המֵייהָנֶה (Meyhane) הוא מקום בילוי ושתייה שמח, בית אוכל ואלכוהול שהוא סוג טורקי של טברנה או חמארה. כאן תוכלו ללגום בעיקר ראקי, שהוא העראק הטורקי, ולאכול לצדו מנות קטנות של אוכל.

רוב המייהנות באיסטנבול ממוקמות בקרבת כיכר טקסים ומציעות לצד האוכל והשתייה גם מוסיקה טורקית ברקע ולעתים גם הופעה חיה של אמן.

מקומות בילוי מומלצים? - בתגית "בילויים באיסטנבול".


#קידומת טורקיה
+90


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם מסוג F.


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר היפה:

https://youtu.be/wd5RWz9WVN4


במהירות:

https://youtu.be/x0qVpFIlfuE


במלוא יופייה:

https://youtu.be/13kmEG3mWBA


והעיר העתיקה:

https://youtu.be/6t-VoZaU3xc


הדרכה על הווייב של העיר:

https://youtu.be/7A1q7v4btbk
טנריף
האי טֶנֶרִיף
#על האי הספרדי שליד מרוקו

טֶנֶרִיף (Tenerife) הוא האי הגדול ביותר, המפורסם והמתוייר ביותר שבאיי ארכיפלג האיים הקנריים השייכים לספרד (ארכיפלג פירושו קבוצת איים).

האי, שאורכו 120 קילומטר וצורתו צורת ברווז עם ראש של סוס, ניצב במרכז האיים הקנריים, כשממערב לו נמצאים שלושה מהאיים, וממזרח לו השלושה הנותרים. כל אחד מהאיים הקנריים הוא עולם שונה ומיוחד מהאחרים.

בתור האי העיקרי בין 7 האיים של הארכיפלג הקנארי. אפשר למצוא בטנריף את כל מה שדרוש לחופשה שלא תשכחו. כמעט 10 מיליוני תיירים בשנה מוצאים בו חופי זהב נפלאים, מזג אוויר אביבי ומושלם לאורך כל השנה, אוכל נהדר, אנשים טובים ונופים מגוונים ומרהיבי עין, שנעים מהמדבר הצחיח בדרום האי ועד לאזור הגעשי, הירוק והפורח שבצפון האי הפורה.

במרכז האי ניצב לו הר טיידה ומסביבו הפארק הלאומי הנושא את שמו. הר הגעש הזה הוא השלישי בגובהו מבין הרי הגעש בעולם והגבוה ביותר בספרד. הוא שנתן לאי את שמו, טנריף - "ההר הלבן", בגואנצ'ית, שפת הילידים המקוריים של האי.

ראו את כל האטרקציות באי בתגית "טנריף".


#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בטנריף".


# אוכל
ארוחה בלתי נשכחת? - ראו בתגית "מקדשי אוכל בטנריף".


#אקלים
טנריף נחשב למקום אביבי כמעט כל השנה והשמש מחייכת אל המבקרים בו לאורך כל השנה. הטמפרטורה הממוצעת השנתית היא 23 מעלות צלסיוס. האקלים נוח מאד, בעיקר בזכות הרוח הקלה שנושבת מן הים העמוק והמים הקרירים שלו.


#מתי להגיע
לא מומלץ להגיע ביולי-אוגוסט, בשיא העונה, כשהאי עמוס תיירים והמחירים בשמיים.

בפברואר מתקיים בטנריף הקרנבל הגדול באירופה, שנחשב לשני בעולם רק לקרנבל של ריו בברזיל. לאוהבי הקרנבלים זה זמן מעולה להגיע, מה גם שתראו את שיא השלג על הר הגעש אל טיידה.

בשאר החודשים האי לא צפוף והמחירים זולים משמעותית. אז תזכו למפלט חמים ונעים מהקור והגשם של אירופה, בטווח של שעות טיסה בודדות.


#תחבורה
הדלק הזול באי מאפשר לשכור רכב במחיר של כ-60 יורו לשבוע. גם התחבורה הציבורית זולה ונוחה, כולל אוטובוסים, מוניות ורכבת בין הערים. כרטיס bono bus שנמכר בכל תחנת אוטובוס במחירים זולים מאפשר תחבורה הציבורית להרבה ערים ואתרים באי.


#אוכל
המטבח באיים הקנרים משלב את המטבח הספרדי והאפריקאי. אמנם במסעדות האי תמצאו גם מסעדות טפאס ומסעדות מטבח בינלאומי, המטבח הקנרי כאן חזק. מנת הדגל שלו היא פאפאס ארוגאדאס (Papas Arrugadas), סוג של "תפו"א מקומטים". מדובר בתפוחי אדמה שבושלו במי-מלח עד שהעור צופה בגבישי מלח. הבשר שמוגש איתם הוא בדרך כלל בצורת תבשיל.

ובכלל, במטבח המקומי של האיים הקנריים, המנות מכילות מאכלי תפוח אדמה, עם שלל רטבים וצורות, לרוב ליד תבשילי דגים או בשרים מבושלים.

שווה לטעום בקנריים את הברקיטו קון טודו (Barraquito Con Todo), משקה הקפה המקומי "עם הכל". את הקפה הזה תקבלו בכוס זכוכית שקופה וקטנה ויהיו בו קפה, חלב, ליקר, שמנת חלב, גרידת לימון וקינמון.


#לינה
בטנריף כל אחד ימצא את מקום הלינה שלו באזור אחר. אוהבי הטבע והנופים ושוחרי הטרקים ייהנו בעיקר בצפון ובמערב האי, בעוד תיירי ה"בטן גב" ו"הכול כלול", שוחרי הקניות, ספורט המים והבידור, ימצאו את מבוקשם בדרום טנריף, עתיר בתי המלון ודירות הנופש.


#תשר
בטנריף לא כוללים דמי שירות בחשבון אך הטיפ אינו חובה שמצפים מכם לתת ואיש לא ידרוש טיפ. אבל טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ששרתו אתכם היטב וגרמו הנאה מרובה הוא בין 5 ל-10% מהחשבון.


#שופינג
המחירים בטנריף מאד נוחים ואף זולים. ארוחות במסעדות, כניסה למועדונים, מוניות וכדומה - זולים. מוצרי אלקטרוניקה, בשמים, אלכוהול וקוסמטיקה יותר זולים מהדיוטי פרי.

המלצות לקניות בתגית "שופינג בטנריף".


#קידומת טנריף (כמו כל ספרד)
+34


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F, E ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:

https://youtu.be/c1eLrEQIaXs


מהאוויר:

https://youtu.be/uRWIcVRfKhc


הטבע שבו:

https://youtu.be/PlDZkvQ5Eac


הדרכה:

https://youtu.be/EPI4EFB744Y
זנזיבר
האי זנזיבר
#על אי העבדים שהיה לגן עדן

בעיני רבים זנזיבר הוא המקום המושלם לחופשה חלומית. יש כאן חופי ים טורקיזיים בים וטרופיים בצמחייה, חולות נעימים ולבנים ונוף תת-ימי מרהיב ועשיר באתרי צלילה. התושבים כאן נינוחים ומאירי פנים והופכים את השהייה באיים לחוויה נעימה במיוחד.

זנזיבר הוא ארכיפלג טרופי, חלק ממדינת טנזניה שבאפריקה, שמורכב בעיקר משני איים - אוּנגוּגָ'ה (Unguja) הגדול, המכונה בפשטות זנזיבר, ופמבה הקטן, אי שנמצא כמה עשרות קילומטרים מצפון לו. חופו המזרחי של זנזיבר רדוד ורחב ידיים והוא מוגבל על ידי שונית אלמוגים שנמצאת במרחק של כ-5 קילומטרים מהחוף. בעת השפל מגדלים ואוספים בו אצות למאכל.

החוף המערבי של האי תלול יותר ומיושב ומיוער, ויש בו מנגרובים. איי זנזיבר מכונים לעיתים בשם "איי התבלינים".

בעבר זנזיבר היה מרכז של מוסלמים סוחרי עבדים, שעשו כאן את רוב המסחר בעבדים שחורים מאפריקה. מקור השם זנזיבר הוא מעיוות של השם הערבי "זנג'י ברא", שניתן בתקופת המסחר בעבדים ופירושו "כושי החוצה". עד היום מהווה שפתם של התושבים כאן בליל של מילים בערבית, אנגלית, הינדית ופורטוגזית, שריד חי למיזוג אתני ותרבותי, לכיבושים היסטוריים בידי אימפריות ושליטים זרים, ולמסחר חובק עולם, שהתקיים כאן.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "זנזיבר".


#האוכלוסייה
מרבית אוכלוסיית זנזיבר, כ-90% מהם, הם מוסלמים. התרבות הסוואהילית, עירוב המסורות של חופי האוקיינוס ההודי, נובעת מהמפגש שחל כאן, בין מגוון המקורות של הסוואהילים, האנשים של זנזיבר, שבאו מאינספור מקומות. אגב, השם "Swahili" פירושו "אנשי החוף", כלומר "של החוף" וזה בא מהמילה הערבית "סאהל".

זה גם מה שמוביל לכך שהשפה כאן היא מיקס מטורף של מילים שבאו מהשפות ערבית, הינדית, אנגלית ופורטוגזית - עדות לאותה תערובת אתנית ותרבותית מופלאה של המקומיים.

התרבות המקומית בזנזיבר מבוססת על מנטליות רגועה, סבלנות וקצב איטי. הביטויים הבולטים כאן הם "פולה פולה" שמשמעותו "לאט לאט", לצד "אקונה מטטה" שפירושו "אין בעיה" או "אין דאגות".


#היסטוריה
עוד משחר ההיסטוריה סחרו תושבי האיים האפריקאים, בני הבנטו, עם סוחרים מיוון, הודו, סין ופרס. מאז נודעה זנזיבר כבירתה של מעצמת מסחר עתיקה ומהצמתים המרכזיים בנתיבי הסחר העולמי.

בימי הביניים התיישבו באיים סוחרים ערבים והחל להיווצר המיזוג הזנזיברי בין קסמי ערב והחושניות האפריקאית. זה קרה כשאנשי החוף האפריקאים הלכו ואימצו את דת האיסלאם. בהדרגה החלו גם המנהגים, הלבוש, המטבח והאדריכלות המקומית לספוג השפעות ערביות והחלה לצמוח התרבות הסוואהילית, כלומר תרבות החוף (השם בא מהמילה "סאהל" בערבית).

בהמשך הביאו סוחרים לזנזיבר עבדים מעמקי אפריקה והאי המרכזי הפך למרכז הסחר בעבדים מהיבשת השחורה. לצד שנהב מאפריקה, תבלינים מזנזיבר ובשמים יקרים מהמזרח, הועמדו כאן שחורים שנלכדו ביבשת למכירה לעבדות.

בעת החדשה, משגילו האימפריות ושלל שליטים חמדנים את עושרם של סוחרי זנזיבר הסוואהילים, החלו להגיע הכובשים הפורטוגלים, העומאנים והבריטים. הללו כבשו והובסו והעבירו מיד ליד את האי העשיר.

השינוי הגיע רק בשנות ה-60 של המאה ה-20, עם המהפכה של 1964, שבה זכו בני זנזיבר בעצמאות והקימו רפובליקה משלהם. די מהר התאחדו עם טנגניקה, הרפובליקה השכנה שבמזרח אפריקה וביחד יצרו את טנזניה, רפובליקה משותפת ששמה הוא הלחמה של שני השמות של השותפות בה.


#מתי לבוא?
הזמן המוצלח ביותר להגיע לזנזיבר הוא בעונות היבשות, בחודשים דצמבר-פברואר או יולי-אוקטובר.

לצלילה הגיעו בחודשים נובמבר-מרץ, העונה האופטימלית לצלילה מבחינת גובה הים, חום המים והראות בהם.

בין אוקטובר לאפריל חם מאד ומחודש יולי עד ספטמבר חם נעים במהלך היום, גם אם חם, בעוד שבערב מתקרר מעט וכדאי ללבוש משהו ארוך ודק.


#מטבע
הביאו דולרים. לא צריך להחליפם למטבע המקומי. ואגב, בזנזיבר לא מקבלים דולרים ישנים. הביאו רק דולרים משנת 2006 ומעלה.


#לינה
אם אתם רוצים הנאה ופינוק חופי - פנו לאזור הצפוני של האי. בו נמצאים החופים הכי יפים, במיוחד חוף נונגווי (nungwi) הנהדר. מרבית הצעירים והתרמילאים מצפינים בדרך כלל לכפר הזרוק הזה ונהנים מאד.

להנאה מתופעת חופי הגאות והשפל של זנזיבר בוחרים באחד החופים הדרומיים, דוגמת החוף היפה והמפורסם קיוונגווה (kiwengwa).


#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בזנזיבר".


#תקשורת
קנו כרטיס סים מקומי שעולה עד 10$ בנמל התעופה של זנזיבר או בחנויות או קיוסקים בזנזיבר.


#אוכל
חופשה בזנזיבר היא חוויה קולינרית, מעצם היותו של המטבח הזנזיברי מיזוג ייחודי של המטבחים האפריקאי, הערבי, ההודי והפורטוגלי. בין הפופולריות ביותר מתוך המנות הייחודיות של המטבח המקומי הן סמאקי, שהוא דג טרי מטוגן, מישקאקי, שהם שיפודי בקר המתובלים בחריפות והאוגאלי - סוג של דייסת קמח תירס.

בחופים פזורות מסעדות פשוטות וטעימות של דגים ופירות ים, אבל שווה להכיר את תגית "מקדשי אוכל בזנזיבר", עם ההמלצות המיוחדות ואת שוק האוכל הלילי של זנזיבר - חוויה מהממת שחייבים להתנסות בה!

ולגבי שתייה - שתו רק מים מינרליים.


#חסכון
ההתמקחות מקובלת בזנזיבר. חתכו את המחיר לחצי והמשיכו משם כרצונכם.

אל תקנו צדפים, כי חל איסור להוציא צדפים מזנזיבר.


# תחבורה
שירות האוטובוסים של האי, הדלה-דלה (dala-dala) הוא הדרך הזולה ביותר להסתובב באי. תרמילאים לוקחים גם טרמפים.

טיולים תוכלו לעשות עם רכב שכור, אבל חשוב להקדים ולהזמין כזה. בלא רכב שכור, סעו במוניות השירות המקומיות, שמחירן כרבע ממוניות הספיישל היקרות של האי.

אפשר וכיף לשכור קטנועים. טרקטורונים פחות מומלצים, בשל שירותי רפואה בסיסיים באי.


#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה בזנזיבר הוא 5000 שילינג לארוחת ערב. כל ענף התיירות בזנזיבר בנוי על טיפים. תנו 1-2 דולר לנותני שירות חד פעמיים, כמו סבל או משיט סירה בסיורים. למדריך מקומי או נהג, שמשרתים לאורך יום שלם, תנו 5 דולרים טיפ ולסבל עם כמה מזוודות חצי דולר למזוודה.


#בילויים
חיי הלילה מתרכזים בעיקר בחוף הצפון מערבי. אל תצפו למסיבות פול מון.

מקומות בילוי במקום בתגית "בילויים בזנזיבר".


#קידומת זנזיבר
בתקשורת לזנזיבר יש לחייג גם את הקידומת הבינלאומית של טנזניה, 255, ואז גם את זו של זנזיבר ופמבה שהיא 24.


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type D ו-G (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:

https://youtu.be/RACzGKA-5p0


ממעוף הרחפן:

https://youtu.be/Z_6noXde5NQ


בחופשה:

https://youtu.be/iekKCBFP8K4


ובחופים:

https://youtu.be/KWzYD37QKtI
בנגקוק
העיר בנגקוק
#על בירת המלאכים של תאילנד

בנגקוק, שתושביה מכנים אותה "עיר המלאכים" (Krungthep) הוקמה בשנת 1782 כעיר הבירה של ממלכת סיאם, על ידי המלך ראמה ה-1.

כשכמעט כל גבר תאילנדי מבלה תקופה כנזיר, עד 3 שנים מחייו, אין פלא שבבנגקוק לבדה יש מעל 400 מנזרים. אלה פועלים בקדושה, לצד ארמונות פאר, שווקים תוססים וצפים, תעלות מים שמקיימות חיים מרתקים על פני המים ועיר בירה שמאז 1782 והיום היא מרכז הדת, המלוכה והתרבות של הממלכה.

אבל לצד המסורת של בנגקוק היא גם בירת העסקים והחברה של המדינה, בירת תאילנד המודרנית, עיר עם תאוות קניות ושופינג בלי הפסקה ומחירים נמוכים במיוחד. זהו כרך גדול ותוסס, סואן ומיוזע, שבו גורדי שחקים וקניוני ענק, משמשים בין סמטאות צרות לרחובות שלווים. עיר פעילה ומלאת חיים, הבסיס לחופשה מהנה באיי הדרום הקסומים, עתירי החופים הלבנים ודקלי הקוקוס הגבוהים, או מקום היציאה לטיולים בצפון תאילנד המסקרן.
.
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בבנגקוק". יש כאן גם המון מה לעשות עם ילדים - בתגית "אטרקציות לילדים בבנגקוק".

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "בנגקוק".


#מתי לבוא?
העונה המומלצת לביקור בתאילנד היא בין נובמבר למרץ, כשהטמפרטורה קבועה ונוחה יחסית והלחות סבירה.

בין אמצע יוני לסוף אוגוסט זו עונת המונסונים, בה חם, לח וגשום. אז חייבים לשתות המון ורצוי להיות ספונים עם מזגן. זה אולי לא נורא, אבל נסבל, על אף שיהיו ימים בהם הגשם לא יאפשר את התכניות בדיוק לפי התכנונים.


#שינה
אם מלונות הפאר נמצאים בריברסייד, גסטהאוזים ומלונות זולים וקרובים לסקייטריין יש בכיכר סיאם ותרמילאים פונים לרובע הסיני.

הקוואסאן, או בשמו המלא תאנון קאו סאן, נמצא ברובע באנגלאמפו, מרחק לא רב ממתחם הארמון. אזור זה משמש מרכז תיירותי לתרמילאים רבים. האזור הומה תרמילאים, שירותי כביסה, מסעדות, דוכני מזכרות וסוכנויות נסיעות.

לאזורים פחות רועשים פנו למערב באנגלאמפו או לסמטאות שממערב לתאנון צ'אקראפונג (Th Chakraphong). גם בתאנון פרה סומן (Th Phra Sumen) שלכיוון הנהר תוכלו ללון בזול ובגסטהאוזים טובים.


#תחבורה
כדי להגיע במהירות ממקום למקום בתוך בנגקוק, קחו מונית-אופנוע. לנשים בחצאית או שמלה מומלצת ישיבה צידית, עם שתי הרגליים בצד אחד.

לא להתבלבל עם ה"טוק טוק", תלת אופן שעולה פי 4 ומהווה מלכודת תיירים קלאסית. סיבוב בשביל החוויה אפשרי, אבל לא ככלי תחבורה, כי ינסו לקחת אתכם למקומות שהם רוצים לקדם או להציע סיור לא מנש שווה, בעיר.

לתנועה בעיר מומלצים האוטובוסים הציבוריים. הם אמינים, דייקנים ונוחים. הם מסומנים בכחול ואין הבדל משמעותי ביניהם, במחיר הנסיעה.

חווייה שווה וייחודית לבנגקוק היא הסקייטריין, הרכבת העילית. שווה לנסוע בה בימי השופינג, כי היא מחברת היטב לקניונים הגדולים והפופולאריים.

SRT היא חברת הרכבות הלאומית והיעילה של תאילנד. מחיר הנסיעה במחלקה שנייה דומה לשל הנסיעה באוטובוס פרטי והיא איטית לעומת האוטובוס, מה שמאפשר הנאה מהנופים שמסביב.

רכבות ליעדים רחוקים מבנגקוק יוצאות מתחנת הואלאמפונג (Hualamphong). בשל התורים הארוכים לכרטיסים בתחנות הרכבת והביקוש הרב לקווים הפופולאריים, כדאי להזמין מקום מראש, בתחנת הרכבת הואלאמפונג או בטלפון.

אחת החוויות מחוץ לבנגקוק היא הדיווש הכיף, נוח וזול על אופניים. ניתן לשכור אופניים בעיר ולצאת איתם ברכבת או באוטובוס, במחיר נמוך או ללא עלות נוספת לכרטיס הנסיעה. רק בבקשה - סעו רק על השוליים!


#נסיעה לעיר מנמל התעופה
קחו בנמל התעופה מונית בדוכן המוסדר. ודאו שלא תשלמו מעל 200־300 באהט עם מונה (מיטֶר). דמי כביש האגרה אל העיר ישולמו גם הם בנוסף ובתור טיפ - עגלו את הסכום כלפי מעלה. הנסיעה תימשך בין חצי שעה לשעה, בהתאם לעומס בכבישים.


#אוכל
בבנגקוק אוכלים לא רק את המנות המוכרות בעולם, דוגמת ה"פאד תאי", האטריות המוקפצות בנוסח תאילנדי, או ה"בננה לוטי" גרסת הפנקייק בננה התאילנדי, השוחה בחלב ממותק או בתוך סירופ שוקולד.

את הדברים הכי טובים תמצאו בדוכני הרחוב של העיר. שם תגלו בין השאר את שיפודי זרועות התמנון, הבטטות מטוגנות בבלילת רוטב קוקוס, תולעי משי המטוגנות ומעט מרירות, חרגולים מטוגנים ומזוגגים ועוד המצאות שלא הכרתם. בתיאבון!

יש למטבח התאילנדי עוד המון להציע, כולל את הדג המטוגן, עוף מאודה על אורז, נודלס עם שרימפס, אורז מטוגן, מנות קארי וסלט פאפאיה חריף. בגזרת הקינוחים של תאילנד שווה לטעות את האורז הדביק עם המנגו.

בדוכני האוכל, במסעדות הזעירות, ב"נודל שופס" ובשוקי הלילה תמצאו קערית נודלס או צלחת אורז עם קארי, שנקראת "ראט קאו", יעלו בבנגקוק עד 50 באט.

כמובן שלצד האוכל הנהדר שלה, מציעים דוכני בנגקוק, המכונה "המנגו הגדול", גם שלל חטיפי ומיצי פירות סחוטים, לצד שייקים נהדרים ומתוקים שעורבבו מפירות טריים.

ארוחה בלתי נשכחת? - ראו את המסעדות המעולות והחווייתיות ביותר, שבתגית "מקדשי אוכל בבנגקוק".


#שופינג
בנגקוק היא גן עדן של קניות. בני נוער וצעירים - אוהבים את קניוני MBK, סיאם פרגון, סנטרל וורלד, סיאם סנטר, פלאטינום ומנטיפ פלאזה - קניון שלם למוצרי אלקטרוניקה בלבד. אגב, בחלק מהקניונים הללו אפשר גם לבלות ולצרוך בידור, כמו מופעי איגרוף תאילנדי, באולינג, קולנוע ועוד.

המסודרים כאן קונים באמפוריום וכולם נוהרים לקאו סאן, לכיכר סיאם ולטוקיו סנטר, לשווקים כמו שוק הלילה צ'טוצ'אק והשוק הצף ולקניונים, שרובם סובבים חנויות כל-בו עם המבצעים הגדולים.

טיפים לשופינג: ברוב הקניונים בבנגקוק יש הנחות בתחילת ובסוף כל חודש, בין 30 ל-60 אחוזים!

המלצות למקומות קניות בתגית "שופינג בבנגקוק".


#בילויים
בבנגקוק נמצאים מיטב מועדוני הריקודים בדרום מזרח אסיה, מבצרי אלכוהול ומוזיקה עכשווית. רובם מתרכזים ברחוב סוקומוויט. ביניהם Ministry of Sound (בסמטה 21), QBar (11),Narcissus (מספר 23) ו-Bed Supperclub (בסמטה 11).

רוצים מועדון ג'אז? - יש את ה-Saxophone Pub המפורסם בעיר ואת ה-Brown Sugar האינטימי ואת The Bamboo Bar האקסקלוסיבי שבמלון מנדרין אוריינטל.

עוד מקומות בילוי בעיר בתגית "בילויים בבנגקוק".


#תשר
בתאילנד לא נהוג להשאיר תשר, אם כי מסמנים תודה במחווה על השירות. יש תיירים רבים הנוהגים בשנים האחרונות להוסיף טיפ של 10% לסכום החשבון במסעדות ובמלון, אבל לא מקובל לתת תשר בנסיעה במונית.


#קידומת תאילנד
+66


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם A, B, C, F ו-O (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופיה:

https://youtu.be/z3VPDivHm2s


וגם:

https://youtu.be/NEpJsZTs-7o


קחו את זה לאט:

https://youtu.be/UREdFi72aww


הדרכה:

https://youtu.be/21mKbR-4VTA


טוקיו
העיר טוקיו
#על בירת יפאן המסעירה

אין הרבה ערים בעולם כמו טוקיו. זהו מטרופולין עתידני, עיר המהממת את המבקרים בה בכל פרמטר אפשרי. אם זה בקצב החיים המסחרר כאן, מרכזי הקניות הענקיים והבלתי נתפסים, הרחובות ומעברי החצייה הסואנים, אם אלו גורדי השחקים האולטרה-מודרניים, אהבת הטכנולוגיה המטורפת של התושבים, הלבוש החדשני והמשוחרר של רבים מצעיריה ועוד.

אבל טוקיו, אחת הערים המתקדמות והמודרניות בעולם, היא גם פריחות דובדבן קסומות, אוכל היפאני מגוון ומשובח, רחובות נקיים ומסודרים למופת, גנים יפים ושלווים להפליא, שלכת ססגונית של סתיו ותרבות עתיקה ומיוחדת, לצד אמנות מינימליסטית רבת יופי, מאפיינים יפניים מסורתיים לצד מודרניזם של מטרופולין מערבי.

טוקיו היא ללא ספק אחת הערים המרתקות במזרח הרחוק. מעמדה כמטרופולין פיננסי, מסחרי וגם תיירותי תרם להפיכתה לאחד המקומות היקרים והחשובים בעולם העסקי והתרבותי. אבל התרבות היפאנית המיוחדת נוכחת כאן היטב ומדגימה עד כמה ניתן לחבר מסורת לחדשנות, עתיד לעבר ומעשה יום יום למסורת רבת שנים.

המודרניות של טוקיו בולטת מהרגע הראשון. היא מתבטאת כאן בקו רקיע עמוס מגדלים חדשניים ומעוצבים, מערכת תחבורה ציבורית שאין כמוה בעולם כולו, כבישים מאורגנים, מתקדמים ויעילים, אזורי קניות ובילוי מאורגנים ומהגדולים שיש ועוד.

ביקור כאן ישאיר אתכם פעורי פה ונדהמים. אז ודאי תבינו את הכינוי שלו זכתה טוקיו - "הלונה-פארק של התייר המערבי".

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "טוקיו".


#גיאוגרפיה
לטוקיו 23 רבעים ועוד 26 אזורים עירוניים נוספים. היא נמצאת על גדות מפרץ טוקיו, לחופו המזרחי של האי הונשו, האי הראשי של מדינת האיים יפאן.

בטוקיו לבדה חיים מעל 13 מיליון תושבים, כשבטוקיו רבתי, כלומר היא והערים הצמודות לה, חיים מעל 35 מיליון איש. נתון זה הופך את המטרופולין הזה למאוכלס ביותר בעולם. בכל יום נוסעים לתוכו, לצורך עבודתם, מעל 2 מיליון איש, המתגוררים מחוץ לטוקיו.


#היסטוריה
בעבר טוקיו נודעה בשם "אדו", שפירושו "שפך", המכוון למיקום העיר בשפך הנהר. במזרח אסיה יש מסורת עתיקה לכלול את המילה "בירה" בשמה של עיר הבירה ולכן, לאחר שהיא הפכה לבירת הקיסרות בשנת 1868, שונה שמה של אדו לטוקיו. פירוש המילה טוקיו הוא "בירת המזרח". "טו" ביפאנית זה מזרח ו"קיו" היא הבירה.

בתקופה מסוימת טוקיו נקראה גם "טוקאי" (Tōkei), שהיא הגייה שונה לאותיות הסיניות של המילה "טוקיו". זו הייתה תקופת מייג'י המוקדמת.


#מתי להגיע?
העונות הפופולאריות ביותר לטיול ביפאן הן האביב והסתיו. אבל הארץ הזו יפה בכל עונה שבה מבקרים בה. אפילו בקיץ של חודש יוני נחשב ביפן ל"עונת הגשמים" ויולי-אוגוסט החמים והלחים מאד.

נהדרים ביותר לביקור ביפאן הם חודשי מרץ, אפריל ומאי, חודשי האביב, בעיקר בזכות הסאקורה, היא פריחת הדובדבן המרהיבה. היא מתרחשת בשלב אחר בכל שנה.

לא פחות מרהיבה היא השלכת המדהימה, בצבעי אדום-כתום-צהוב, של עונת הסתיו - בחודשי ספטמבר, אוקטובר ונובמבר. שיא הסתיו מכונה כאן "קו-יו" שמשמעותו "עלים אדומים".


#לינה
האזור המומלץ ללינה הוא זה שבקרבת תחנות הרכבת שינג'וקו (Shinjuku) או שיבויה (Shibuya). הקפידו שהלינה תהיה במרחק הליכה מתחנות הרכבת הללו.

אם בחרתם באזורים אחרים בעיר, מומלץ ללון על ה-Yamnote line.

מעבר למלונות הרגילים יש בטוקיו אפשרויות לינה יפאניות ייחודיות.

להרפתקנים כדאי להתנסות במלון קפסולה, המציע שורת תאי שינה זולים לאדם בודד. מינימום מקום אבל פרטיות מובטחת.

אירוח ביתי וחסכוני תפגשו בפנסיונים, שבבתים פרטיים עם מארחים יפאניים.

אפשרות עממית וייחודית ללינה בטוקיו הם ריוקנים (Ryokan) - בתי הארחה יפאנים מסורתיים, עם מקלחות ושירותים משותפים ומחיר זול. החדרים בהם פשוטים ונקיים וביניהם מחיצות נייר. השינה על מזרוני פוטון המונחים על הרצפה. יש רבים כאלה בעיר ואפילו במקומות מרכזיים.


#אוכל
בעיר עם מעל 150 אלף מסעדות ושוק הדגים הגדול והמגוון בעולם, אין פלא שהאוכל תופס מקום מרכזי בהנאה. כאן האוכל נפלא גם במסעדות היוקרה וגם בדוכני רחוב, הן במסעדות עממיות ואפילו בחנויות ובמכולות, במנות סושי ארוזות היטב.

בדוכני הרחוב, הזולים בכל שעה ביום ותמיד טעימים ואותנטיים, יש אבחנה בין יאקיטוריות, סוג של שיפודיות עוף, דוכני הראמן, צלחת המרק האגדית של יפאן ואיזאקאיות - הפאבים העממיים המצויים בכל פינה. לצידם גם לא מעט דוכני אטריות מהירות וטעימות, מסעדות עם אטריות סובה, סושיות ברמות שונות ומסעדות המתמחות בטמפורה, ירקות ופירות ים שטוגנו בתוך שכבה עדינה של פירורי לחם. אטריות, ראמן, סובה או אודון הם התענוגות הנהדרים של הרחוב כאן.

ליד האוכל עממי, יש מסעדות גורמה, יפאניות או מערביות, באיכויות גבוהות ושחלקן אוחזות בשלושה כוכבי מישלן. הן מוגבלות כמובן לבעלי הון, אבל כמו במרבית המסעדות בטוקיו, חלקן מציעות בין 11 בבוקר ל-14:30, ארוחות עסקיות זולות ונהדרות.

חווייה שחייבים לנסות בטוקיו הן מסעדות עם סושי מסתובב. ליד הדלפק חולף סרט נע עם מנות סושי מגוונות. לכל צלחת צבע שמשקף מחיר ואתם נוטלים מהן כרצונכם. בגמר הארוחה המלצר סופר ומחשב לפי צבעי הצלחות את המחיר לתשלום. חוויה כיפית וגם לילדים!

אה, ויש את החטיף הלאומי של היפנים, האומאיבו. זה חטיף תירס בצורת גליל שהיפנים מטורפים עליו. נסו אותו גם אתם.


#ייחודי
מעבר החצייה העמוס בעולם, הלו קיטי, סושי, פאצ'ינקו, מרק ראמן, מתאבקי סומו.


#חסכון
טוקיו היא לא מיעדי הנסיעה הזולים. אבל גם כאן באחת הערים היקרות בעולם, יש טיפים לחסכון.

לינה במלון קפסולה תהיה זולה, או בריוקאן מסורתי או פנסיון פרטי, מעין צימרים בעיר.

כדי לנוע ברכבת התחתית כאוות נפשכם קנו כרטיס יומי מוזל.

דוכני אוכל הרחוב בטוקיו הם נפלאים. לא תהיו חייבים לאכול במסעדות יוקרה בכדי ליהנות ממטעמי המטבח היפני. גם נודלס מהחנויות שבסמטאות הקטנות שווה.

בכל שעה ובזול מאד תוכלו לקנות בחנויות הנוחות הפתוחות 24 שעות ביממה "ארוחות קונביני" מוכנות. זה מעין לאנץ' בוקס טעים ואיכותי ומאד זול.

באולמות המזון העצומים של חנויות הכל-בו הגדולות תמצאו אוכל במחיר טוב ולא מעט דוגמיות וטעימות. אחרי 20:00 ועד 21:00 תוכלו לקנות בחנויות הכל-בו הכי יוקרתיים את האוכל ב-70% הנחה, כולל מעדנים יקרים ביותר. פנו לטאקאשימה וטוקאיו.

לחובבי מוזיאונים שווה לרכוש כרטיס Grutt Pass שמאפשר כניסה חינם או הנחה משמעותית בכניסה לכל המוזיאונים החשובים בעיר.

מזכרות בזול תוכלו לקנות בחנויות "הכל ב-100 יין" שיש בכל העיר.

מופע קאבוקי (Kabuki) בהצגת יום, אפשר לראות ב-20$, עשירית ממחיר הערב.

את האתרים החינמיים בבירת יפאן תמצאו בתגית "חינם בטוקיו".


#תחבורה
הרכבת התחתית בטוקיו היא נקייה ומסודרת. כך גם התחנות והמנהרות שהכל בהן מסודר למופת ובטוב טעם. ברכבת עצמה שקט מופתי.

לנסיעה בלתי מוגבלת ברכבת התחתית בטוקיו, קנו כרטיס יומי בזול. ה"טוקונאי פאס" (Tokunai Pass), מציע נסיעות כאלה חינם לאורך כל היום בקווי הרכבת JR.

המוניות בטוקיו יקרות מאד ובלילה המחיר ממש מחריד.

גם הרכבות היפאניות הנהדרות והמתקדמות, הן יקרות מאד. אם יש תכנון לצאת מטוקיו לטיולים באזורים שונים ביפאן, כרטיס Japan Rail Pass, שאפשר לרכוש רק מחוץ ליפאן, יוזיל מאד את העניין. הוא יאפשר נסיעות בלתי מוגבלות בכל קווי הרכבת כאן, למשך 7, 14, או 21 יום.


#מוזיאונים
בטוקיו מגוון מטורף של מוזיאונים, שרובם סגורים בימי שני. דלתות הכניסה נסגרות תמיד חצי שעה לפני הסגירה וכרטיסים נמכרים בהם רק במזומן. הצילום לרוב אסור בהם.

למוזיאונים חינמיים לכו למוזיאון הזכרון של רעידת האדמה קאנטו (Kanto Earthquake Memorial Museum), מוזיאון היסטוריית החשמל (Electric Power Historical Museum) ומוזיאון היאבקות הסומו (Sumo Wrestling Museum).


#תשר
ביפאן לא נוהגים לתת טיפים ותשר. היפאנים לא חשים בנוח עם קבלה של טיפ ואם השארתם תשר דעו שיש סיכוי שהם אפילו ייעלבו.


#שופינג
שופינג זול? מציאות? - לא כאן. בניגוד למדינות אחרות באסיה, יפאן אינה זולה. אבל חוויית השופינג כאן היא ממשית ומרכזי הקניות של טוקיו שווים בהחלט.

היפאנים הם פריקים של גאדג'טים וצעצועי טכנולוגיה. המקום המומלץ לרכישת מוצרי אלקטרוניקה וגאדג'טים הוא שכונת אקיהברה, ה"מכה" של האלקטרוניקה. כמות חנויות האלקטרוניקה שכאן היא אדירה ובחלק אפשר למצוא גם מחירים לא רעים.

קניות שווה לעשות גם בשכונת גינזה, בה יש מבחר ענקי של בתי כלבו וחנויות. היכנסו לבניין של סוני, שבו מציגה החברה את מוצריה החדשים, שחלקם לא יצאו עדיין לשוק.

חנויות מעצבים ואופנה מעודכנת אפשר למצוא באזור הרג'וקו ובאזור אאוימה שרובע שיבוייה הטרנדי, גם לבילויים אחרי הקניות.

שוק מעולה, מגוון וססגוני הוא שוק אמיוקו באואנו. באזור אסאקוסה יש חנויות מסורתיות ובערב מתקיים בו גם היריד הקסום נאקאמיסה.

המלצות לקניות בעיר בתגית "שופינג בטוקיו".


#בילויים
העיר טוקיו מציעה אזורי בילויים שונים כמו שיבויה, גינזה ושינג'וקו. יש בהם ברים, מסעדות, חנויות והיכלי מכונות פצ'ינקו רבים, כל אלו מוצעים גם בקבוקיצ'ו, שגם מתפקד כרובע החלונות האדומים של טוקיו. ברופונגי תמצאו מגוון מסעדות ומועדוני לילה שבהם מתרכזים בעיקר תיירים ותושבים זרים.

למעוניינים לרקוד שווה להכיר את מועדון ה"וומב" (Womb), שבראד פיט כיכב בו ובארבע קומותיו, בסרט ההוליוודי "בבל".

סקירות על כל אלה תמצאו בתגית "בילויים בטוקיו".


#קידומת טוקיו
+81


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type A ו-B (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת בהילוך מהיר:

https://youtu.be/VXUdY5P0VJA


העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/E5Fdi8jjt9k


ומלמעלה:

https://youtu.be/ZfxOfaXcHMA


הדרכה:

https://youtu.be/cS-hFKC_RKI
העיר סינגפור
#על האי הקטן והלא מיושב שהיה לאחד המקומות היקרים והצפופים בעולם

מצד אחד עיר מערבית ומודרנית, עם גורדי שחקים ומרכזי קניות מפוארים, ומצד שני לא מעט מרכיבים אסייתיים, כמו מקדשים מסורתיים, אוכל עממי וקהילות אתניות ייחודיות - סינגפור (Singapore) היא אחת הערים המרתקות בתבל - עיר ואי שהעתיד מתחבר בה עם העבר בהרמוניה מטורפת שאיש לא יכול היה לחבר טוב יותר. מסורת ומודרנה שרוקדות ואלס בין מגדלי ענק ושפע מעורר קנאה.

לא מעט מהניגודים הללו מתקיימים בזכות הבסיס הכלכלי של האי העשיר. בזכות הנמל הענק שלה, שהוא אחד הגדולים בעולם, סינגפור של היום היא מהכוחות החזקים בכלכלה, במסחר ובפיננסים של יבשת אסיה, מדינה שהתוצר הלאומי הגולמי שלה הוא מהגבוהים בתבל.

יש כאן מיזוג מופלא של חדש וישן, של מזרח ומערב ושל המסורת עם העתידנות המופגנת באדריכלות הנוף והמבנים שבה. שכן למרות גודלה הזעיר, הכלכלה המשגשגת של סינגפור מעמידה אותה כתף אל כתף עם מדינות המערב העשירות והמצליחות ביותר בעולם.

סינגפור היא גם מהבטוחות בערי העולם וגם העיר הנקייה בתבל. כל זאת בזכות פיקוח הדוק וקנסות גבוהים על פגיעה בזולת או זיהום של הסביבה.

כיאה לעיר מודרנית ומצליחה, משתלבים כאן יחדיו רחובות וגנים מטופחים, צבעוניים ונקיים, עם גורדי שחקים עתידניים ורכבות תחתיות חדשניות. כאן מתערבבות השפעות של סין, מלזיה והודו, כשהכל משתלב במטבח מקומי מדהים ומשולב, אקלים טרופי חמים, שפע קניונים וחוויית צרכנות עילית וחיי לילה שוקקים.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "סינגפור".

https://youtu.be/sv9pe2ItmKM


#ניקיון
יתכן ששמעתם כבר מחברים ומקרובים, אבל לא כולם יודעים שסינגפור היא אחת המדינות הנקיות והמטופחות שיש. רק כשמבקרים בה מגלים כמה עיר גדולה יכולה להיות נקיה וירוקה. המדרכות המצוחצחות, הכבישים הנקיים והצמחיה המדויקת שמסביב הם תצוגה נדירה לבוהק טהור שאין כמותו בעולם כולו.

זה לא קורה סתם. מדובר במדינה שיש בה קנסות גבוהים על השלכת פסולת ברחוב ומי שחוזר על העבירה יקבל עונש של 3 חודשי ניקוי רחובות. אסורים גם יריקה ברחוב, מכירת מסטיקים, אסור גם העישון ברחוב ובשטחים ציבוריים, למעט בעמדות עישון מיוחדות שיש במקומות שונים.

אז אולי הרחובות המצוחצחים, הגנים המטופחים יותק מדי והקניונים השמורים כאילו זה עלה נפתחו, הם קצת סטריליים מדי, אבל חייבים להודות שהביקור כאן הוא מרהיב וייחודי.

https://youtu.be/QkSR9TVC6OY


# ביטחון
שיעור הפשיעה בסינגפור הוא נמוך עד גיחוך. המחירים על פשיעה כאן גבוהים מאוד, האכיפה נוקשה ואין הנחות לאיש.

דוגמאות? - על החזקת סמים מוציאים כאן להורג, ציור גרפיטי מביא למלקות ועבירות תנועה מחויבות בקנסות מבהילים.


#היסטוריה
סינגפור נולדת בשנת 1819, כעיר סחר בריטית קטנה, המבוססת על נמל קטן, בדרום-מזרח אסיה. המייסד היה קולוניאליסט בריטי בשם סטמפורד ראפלס, קצין מוכשר ושאפתן, שהיה אז מושל ג'אווה הבריטי.

ראפלס זיהה את מיקומה האסטרטגי של סינגפור, היושבת ממש בשער הכניסה והיציאה של מצר מלאקה והחליט להקים שם נמל. הוא פנה אל הסולטאן ג'והור בבקשה לקנות שטח ביצתי בדרום האי סינגפור. בשטח שקיבל, ראפלס הקים נמל פטור ממכס ואפשר התיישבות ופעילות עסקית בו להמוני סוחרים מכל האזור. הללו, מסתבר, ביקשו להימלט מהמיסים הגבוהים והמגבלות החמורות שהטיל עליהם השלטון הקולוניאלי ההולנדי, הקולוניאליסט הרשמי של האזור באותה תקופה.

עם הזמן התפתחה החברה המקומית, מאוסף של בני עמים שונים בתרבות, בשפ ובמורשת ההיסטורית שהם הביאו עימם, אך הפכה לחברה אחידה מצד אחד ומגוונת מאד, מצד שני. הנמל הקטן ההוא גדל במהירות והפך להצלחה כלכלית של ממש. הוא העשיר את סינגפור, עיר הנמל שנתיב השיט העובר בה הוא אחד העמוסים ביותר בעולם,

עם הזמן התפתחה החברה המקומית, מאוסף של בני עמים שונים בתרבות, בשפ ובמורשת ההיסטורית שהם הביאו עימם, אך הפכה לחברה אחידה מצד אחד ומגוונת מאד, מצד שני. אבל סינגפור של השנות השישים של המאה ה-20 הייתה מלוכלכת ומוזנחת מאוד. התושבים, מרביתם מהגרים שהגיעו מסין, הודו ומלזיה הקרובה מאוד, לא הוטרדו מהזוהמה. השינוי חל בשנת 1968, כשממשלת סינגפור הכריזה על מבצע לאומי, בו ניקו רבבות האזרחים שגויסו לכך, את השכונות, השווקים והכפרים שבה. במבצע השתתפו גם שרי הממשלה, שנתנו בכך דוגמה אישית. מאז סינגפור הייתה לאחת המדינות הנקיות בעולם, בין השער באמצעות קנסות כבדים המוטלים על אזרחיה שזרקו פיסת לכלוך על הרצפה.

עשור אחר-כך זכתה המדינה לראש ממשלה רציני בשם לי קואן יו, שבמשך חצי יובל שנים, פיתח את סינגפור בצורה מדהימה, יצר מקומות עבודה, שיפר את החינוך, הבריאות והדיור באופן דרמטי והביא את האוכלוסייה לרמה גבוהה מאד של זהות וגאווה לאומית ולחברה, שהניפה על דגלה את השאיפה למצוינות.

העיר סינגפור הייתה מאז למטרופולין ענק ומודרני, הכלכלה המקומית ללא מיסים משכה אל סינגפור יזמים ואנשי עסקים מכל קצות תבל ורמת החיים בה היא כיום מהגבוהות בעולם. סינגפור של היום היא אחת המדינות העשירות ביותר בעולם ואותו נמל שהתחיל את הכל הוא היום הנמל הסואן ביותר בעולם. שגשוגה הכלכלי המטורף של סינגפור הפך את האי הקטן למודרני ועשיר בצורה בלתי נתפסת.


#גיאוגרפיה
סינגפור מורכבת מהאי המרכזי שלה וממספר איים קטנים לידו. אל לגודלה הזעיר של מדינת האי הזו להטעות איש - מדובר במדינה בעלת מעמד חשוב מאוד בכלכלה העולמית. גם התוצר הלאומי שלה לנפש, מעמיד אותה בשורה אחת עם מדינות המערב העשירות ביותר.

בכדי להגדיל את שטחה המצומצם, ניסתה סינגפור בתחילת דרכה העצמאית, לייבש שטחים בים ולהפוך אותם ליבשה. הדבר נראה כבר פתרון מצוין ואולי אף הכרחי למדינה הזעירה, כדי להגדיל משמעותית את שטחי הקרקע העומדים לרשות האוכלוסייה ההולכת וגדלה בסינגפור. מכאן החלו כבר בסוף שנות ה-60 לייבש שטחים משמעותיים בים שמול רצועת החוף הדרומית של האי.

העיר סינגפור של ימינו משתרעת על מרבית שטחו של האי. צפיפות האוכלוסין כאן היא השלישית בעולם והיערות שהיו על האי נעלמו לחלוטין. כל אזור נמל התעופה המודרני של סינגפור והכבישים המהירים המובילים אליו, בנויים על קרקע שצורפה אל האי, בתהליך הייבוש של מי הים.


#מתי לבוא?
בסינגפור, וזו עובדה, תמיד חם ותמיד קיץ. זה אומר שאין עונה מסוימת שבה מומלץ לטייל בסינגפור. בשל סמיכות המדינה לקו המשווה, מזג האוויר כאן חם ולח לאורך מרבית ימות השנה. זה לא שמזג האוויר הזה הוא נוח במיוחד, אבל זה מזג אוויר טרופי, מה שאומר שבסינגפור יש כל השנה שמש - תנאי מעולה לטיול שתמיד מתאים, או לפחות לעולם לא לא מתאים.

העונה הכי יבשה כאן היא בין מאי ליולי. מנובמבר ועד ינואר, לעומת זאת, זו עונת המונסונים הרטובה, תקופה שבה מומלץ להביא או לרכוש מעיל גשם.

בטמפרטורות הגבוהות תוכלו לתפוס ימי טיול מחוץ לעיר, באזורים הכפריים, או לבלות יותר בפארקים הירוקים והקרירים יותר, או בשופינג - בקניונים הרבים והממוזגים שבמדינה.


#תחבורה
קל ולא יקר להגיע לסינגפור מבנגקוק או פוקט ואם רוצים אז גם בחזרה. יש אפילו חברות לואו קוסט שמאפשרות טיסות כאלה בפחות מ-100$.

הרכבת התחתית (MRT) היא הדרך הקלאסית להגיע גם משדה התעופה הבינלאומי ואליו, עניין של חצי שעה ממרכז העיר. גם בעיר עצמה שווה, יעיל ונוח לנוע באמצעותה, כי התחתית כאן מודרנית ומהירה ומציעה גם מיזוג אוויר מצוין.

הכרטיס המשולב של הרכבת התחתית מאפשר נסיעה גם באוטובוסים ויש גם מיניבוסים (shuttles) ומוניות בנפרד. בסינגפור פועל גם שירות Uber נהדר.

לטיולים מחוץ לעיר ניתן לשכור רכב, אם כי המחירים לא זולים כלל. אל האיים הקטנים יותר תוכלו להגיע מהאי הראשי באמצעות מעבורות יעילות.


#תקשורת
סים של חברת singtel או דומותיה עולה קצת יותר מ-10$ ל-100 גיגה.


#חסכון
לחסכון והנאה נסו לסעוד בהוקרס, מרכזי האוכל שפזורים באי, כמו גם ב-Food Courts, מתחמי האוכל של מרכזי הקניות הגדולים. האוכל בשניהם טעים ואותנטי ותוכלו לסעוד במטעמים מהמטבח הסיני, מלזי, הודי, אינדונזי, יפני ותאילנדי. זהו את הדוכנים השווים לפי התור הארוך של המקומיים, המשתרך בהם.

הכי כיף בשני הסוגים של מתחמי המזון הללו זה להרכיב לשולחנות הציבוריים שבמרכז מיקס של מאכלים משגעים שאספתם ממסעדות ודוכנים שונים.

תחבורה ציבורית זולה וחסכונית יאפשר כרטיס Easy link, שמטעינים בכסף.

שווה ליפול על אחד מהחגים הלאומיים - הכניסה לכל המוזיאונים בסינגפור תהיה אז בחינם.

למשפחה עם ילדים שווה לקחת בגד ים בתיק. יש הרבה מזרקות מים לילדים והם ייהנו לרחוץ ולשחק במים, בימים החמים והלחים באי (כולל בגנים הבוטניים, גן החיות, פארק המדע שבג'ורונג וליד המרינה).


#אוכל
בסינגפור יש החל מאוכל רחוב זול ועד למסעדות שף יוקרתיות ויקרות להחריד. האי הזה הוא רב תרבותי ולכן גם המטבח הסינגפורי הוא שילוב של מטבחים, טעמים וסגנונות מזון מגוונים. רק כאן תוכלו לסעוד במנות מעולות מהמטבח היפני, מלזי, אינדונזי, סיני, הודי ועוד.

אוכל אסייתי מגוון, איכותי וזול בסינגפור תוכלו למצוא במתחמי האוכל המפוזרים ברחבי העיר סינגפור ונקראים "הוקרס" (Hawkers) ובמתחמי האוכל של מרכזי הקניות והקניונים הרבים שבעיר. בכל מתחם מזון כזה תמצאו בדרך כלל מבחר דוכנים מגוון ומוצלח, עם אוכל אסייתי לסוגיו.

באי יש מגוון אדיר של דגים, פירות ים ומאכלי ים אחרים, לצד תוספות מגוונות ובשרים. מבין המאכלים האהובים כאן בולטת מנת הדגל היומיומית והזולה של סיגפור - הצ'יקן רייס (chicken rice). זו מנה שמגיעה מהמטבח הסיני של מחוז הינאן בסין, המכילה עוף מבושל עם אורז, מלפפון ירוק ובצד רוטב צ'ילי. עוד מאכל אהוב מסין הוא צ'אר קוואי טאוו (char kway teow), המבוסס על אטריות אורז שטוחות שמקפיצים בווק, עם נבטים, פירות ים, רוטב סויה מתקתק וצ'ילי.

עוד בולטים כאן מרק הלקסה (laksa) עם נודלס, פירות ים, ציר דגים ותיבול של צ'ילי וחלב קוקוס. יש גם דים סאם (dim sum) מגווני מילוי מהמטבח הסיני, עוף מתובל מהודו, הצ'יקן טיקה (chicken tikka) ורוטי פראטה (roti prata), שהיא פיתה הודית דקיקה. עוד בולטים שיפודי הסאטה (satay) מבשר עוף או בקר, ברוטב בוטנים חריף, מהמטבח המלזי והאינדונזי. סינגפור עצמה תרמה את הצ'ילי קראב (chilli crab), סרטן בצ'ילי ברוטב חריף-מתוק, שאוהבים לאכול כאן בידיים.

נסו גם את חטיף הפופייה (Popiah), שהוא קרפ ממולא בנבטים, כרוב מבושל, בוטנים, ביצה קשה ועוד.

גם הפירות הטרופיים מצויים כאן בשפע. חובה לנסות כאן את פרי הדוּריאן, פרי קוצני, מסריח ובעל טעם מעניין, שבסינגפור מתים עליו. חוויה נוספת היא שתייה של מי אגוז קוקוס ואכילה של מה שבתחתיתו.

נסו גם את עוגת הצ'ו קוייה (Chwee Kueh), עוגת אורז לבנה וטעימה להפליא, שמעליה אורז לבן ומטוגן. מעדן שאומרים שהכי טוב לאכול אותו בהוקר Tiong Bahru hawker centre.

מי ששבעו, תרתי-משמע, מהאוכל האסייתי הרב והמעולה שאוכלים כאן, יוכלו ליהנות גם מאוכל מערבי נהדר ומעדנים בינלאומיים, בשלל המסעדות המקומיות שמכינות אותם.


#בילויים
מי שמגיע לכאן נדהם מכמות הפעילויות שניתן למצוא באי עוצר הנשימה הזה, בכל שעה ביום ובלילה. כי סינגפור ערה 24 שעות ביממה ובדרך כלל מאוד כיף ובטוח להסתובב גם בלילות. יש בה גם שפע של דוכני אוכל ומסעדות שפתוחים במשך כל שעות היממה.

רחוב נהדר לבילוי לצעירים הוא "קלאב סטריט" (Club Street), שבו יש חיי לילה נהדרים, עם מועדונים, ברים ומסעדות ורחוב עצמו, שהוא יפה להפליא. אם בעבר היה נהר סינגפור מזוהם ומקור למחלות, כיום שפת הנהר היא אזור בילוי שוקק חיים. מה שהיו בעבר מפעלים, בתי חרושת ומחסנים שופצו והפכו לחנויות, בתי קפה, מסעדות, ברים ומועדונים.

במרכזי בילוי, כמו טיילת קלארקי קי (Clarke Quay) וטיילת בואוט קי (Boat Quay), שבקרבת שפך הנהר מדרום לה, סועדים במשך היום ומבלים בערב.


#תשר
בסינגפור לא נהוג להשאיר טיפים. במסעדה השאירו טיפ רק אם זכיתם לשירות יוצא מהכלל.


#קידומת סינגפור
+65


#שופינג
התחביב העיקרי של תושבי סינגפור הוא כנראה הקניות. ואכן, סינגפור נחשבת כגן עדן של קניות ובאי הזעיר יש את יחס הקניונים לקילומטרים רבועים - הכי גבוה בעולם!

מצד שני סינגפור היא אחת הארצות היקרות באזור הזה של אסיה. בזכות מזג האוויר החם והלח כאן נאלצים התיירים לא פעם להימלט מהחום והלחות, אל הקניונים ובתי הכל-בו הממוזגים.

בכל מקום ניתן לפגוש את האופנה העדכנית, הג'אדג'טים, האלקטרוניקה ומוצרי החשמל חדישים. עשרות מרכזי קניות פזורים בעיר, ותמצאו בהם כל מותג בינלאומי אפשרי.

רצועת ה"שופינג" העיקרית בעיר היא ברחוב אורצ'רד (ORCHARD) והיא ממחישה את הסיבה שסינגפור נחשבת לגן העדן של הקניות. ניתן לפגוש בה בכל פינה את האופנה הכי עדכנית , הגאדג'טים הכי מעודכנים ואת מוצרי המחשבים והאלקטרוניקה הכי חמים בשוק.

חלק מהמקומות המומלצים לקניות הם קניונים, כמו מרכז טקשיאמה שברחוב הקניות המרכזי של סינגפור, רחוב אורצ'רד. גם ברחוב וגם בקניונים יש מסעדות, חנויות בגדים של מעצבי האופנה המובילים בעולם, חנויות למוצרי חשמל, חנויות יוקרה ועוד - ממש לונה פארק לשופינג, ביום ובערב.

לחוויית קניות מסוג אחר ומזכרות בזול, שווה לבקר בשווקים ובחנויות הייחודיות של צ'יינה טאון, במיוחד ברחוב פגודה (Pagoda Street). בולטים גם "הודו הקטנה" והרחוב הערבי שבשכונת קאמפונג גלאם. באזורים האתניים הללו של העיר ניתן למצוא חפצי נוי עממיים, מזכרות שוות ודברים זולים ונחמדים.

בשווקים של סינגפור תוכלו לקנות בדי משי עדינים בשלל צבעים, כמו גם אמנות אסייתית מקורית ואפילו תבלינים טריים. הכל במחירים זולים יחסית.


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type G בלבד (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/yNAsk4Zw2p0


בלוגר ישראלי פוגש את אייקון הבלוגרים נאס:

https://youtu.be/Zc1-kVH9RpA


המלצות של בלוגרים:

https://youtu.be/HqmZP0ISkfU


הדרכה קצרה:

https://youtu.be/P_q3BdrFsLI
קזבלנקה
#על עיר הנמל השוקקת שכיכבה בסרט האגדי

קזבלנקה (Casablanca),"העיר הלבנה של מרוקו", היא העיר הגדולה והמצליחה בממלכה, עיר שהיא מודרנית מאוד, קוסמופוליטית ופחות מסורתית. ודאי בשל כך היא פחות מעניינת תיירים ולמטיילים במרוקו היא תהיה שונה מאוד מערים כמו מרקש, שפשוואן או פס.

עם נמל ענקי שהוא מהגדולים בכל אפריקה, אדריכלות מעניינת שההשפעה הצרפתית ניכרת בה, עם שדרות רחבות, חופי ים על האוקיינוס האטלנטי, מבני אר-דקו מרשימים - קזבלנקה לא סתם כיכבה באחד הסרטים ההוליוודים האהובים בתולדות הקולנוע. מדובר בעיר מודרנית, הגדולה בערי מרוקו, ועבור מרבית המטיילים מאירופה היא גם שער הכניסה אליה.

קזבלנקה נוסדה בתחילת המאה ה-20 והיום היא בירתה הכלכלית של מרוקו. האווירה בה שונה משמעותית משאר ערי מרוקו. עם ברים, פאבים, מועדונים, חופי ים, חיי לילה תוססים ותיירות מתפתחת, עבור רבים קזבלנקה תהיה עיר מפתיעה, ביחס למדינה המוסלמית שמסביבה.

קזבלנקה ענקית, ואחרי קהיר היא העיר השנייה בגודלה בצפון אפריקה. כאן יושבים מרכזי הבנקים העסקיים ובה נמצא המרכז התעשייתי, הכלכלי והעסקי הגדול ביותר במרוקו.


#קולנוע
גם אם אין בה את הקסם האקזוטי של הערים העתיקות במרוקו, אין ספק שקזבלנקה (Casablanca) קנתה את עולמה בסרט קולנוע אגדי מ-1942, שהפך אותה לאחת הערים הידועות באפריקה ובעולם כולו.

היה זה הסרט "קזבלנקה", שעלילתו התרחשה בעיר בשנות ה-40. כיכבו בו אינגריד ברגמן וגדול שחקני הקולנוע בכל הזמנים המפרי בוגרט. זה סרט שהיה לאחד מגדולי הלהיטים בהיסטוריה של הקולנוע והוא מצוטט בתרבות ואפילו בממים באינטרנט שוב ושוב.


#מה תראו כאן?
בקזבלנקה תוכלו לבקר במסגד חסן השני, המסגד הגדול במרוקו ומהמרהיבים בעולם. 6 שנים של בנייה ו-10 אלפי אמנים ואומנים נדרשו לבנייתו. בגובה של 210 מטרים, הצריח שלו בזמן הכתיבה הוא צריח המסגד הגבוה ביותר בעולם.

המסגד נבנה מעל המים והמדריכים המקומיים מספרים שהאמונה היא שאלוהים שוכן במים. בניגוד למרבית מסגדי מרוקו מותר לכולם לבקר בו, כולל לתיירים לא מוסלמים. הגיעו אליו בנעליים שיהיה קל להסיר, כי למסגד נכנסים בלעדיהם.

ליד הים ובסמוך למסגד נמצאת שכונת הקורניש שעל הים, יש בה טיילת נפלאה, המון בתי קפה ומועדוני חוף. ממנה תוכלו לראות גם שקיעה מרהיבה במימי האוקיינוס האטלנטי.

שימו לב ששחייה בחוף האטלנטי יכולה להיות מסוכנת לא פעם, מה שהוביל לבניית בריכות שחייה ממש על החוף. ככה זה כשהעיר שלכם בנויה על חוף עם גלים שהם לא פעם גלי ענק.

חובבי קולנוע ישמחו לבקר בבית הקפה של ריק (Rick's cafe), שמשחזר את המקום המפורסם מהסרט "קזבלנקה". הקפה של ריק נמצא ב"מדינה" של קזבלנקה, העיר העתיקה שסיור בה יגלה לכם כיצד נראות ערים מוסלמיות כבר מאות שנים.

את ארמון המלך אפשר לראות רק מבחוץ. במקומו תוכלו להיכנס ל"מחכמה דו פשה" (Mahkama du Pacha), מעין ארמון ספרדי-מורי נחמד בעיר.

ליד הארמון יש שוק מקומי נחמד ומסעדה עממית בשם Zayna, עם אוכל טעים שבושל בטאג'ין.


#בילויים
לבילויים בערב כדאי לחזור אל שכונת הקורניש של העיר, זו שעל שפת הים. יש בה המון בתי קפה, ברים, מועדונים ומקומות בילוי.


#יהדות
הקהילה היהודית של קזבלנקה נחשבת כיום לגדולה במרוקו. בקזבלנקה לא חסרים מוסדות יהודיים, כולל בתי כנסת, תלמודי תורה, בתי ספר ומרכזי קהילה.

מוזיאון יהדות מרוקו הוא ככל הידוע המוזיאון היחיד בעולם הערבי שעוסק בתרבות ולהיסטוריה היהודית. ילידי מרוקו בעולם, אנשים שעזבו אותה מזמן, שומרים גם הם חיבה לעיר קזבלנקה.


#טיפים
יש בעיר כמה תחנות רכבת גדולות. זו שאליה מגיעים ברכבות ממרקש או מחוץ לעיר היא Casa voyageurs.

קזבלנקה היא אחלה מקום לשופינג של בגדים מערביים יפים בשווקים עם מחירים נמוכים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ZKCbtu95nAo


ביקור במקום:

https://youtu.be/QuWZThClB_4


מהאוויר:

https://youtu.be/KDng8qkrrTQ


הדרכה (עם המלצות לקניונים לשופינג):

https://youtu.be/AnvWg16pUhk
העיר ירושלים
#על העיר שכל העולם נושא אליה את עיניו

ירושלים (Jerusalem) היא עיר של שלושת הדתות המאמינות באל אחד. באותה עיר מרוכזים מסגדים, מנזרים, מקדשים ובתי כנסת, חורבות בית המקדש היהודי והמון שרידים להיסטוריה של אימפריות, צבאות ודתות, ממלכי ישראל והתנ"ך, דרך דרכו האחרונה של ישו הנוצרי ועד לעלייתו לשמיים של הנביא המוסלמי מוחמד.

כל המאמינים, בני הדתות המונותאיסטיות, רואים בירושלים את המקום האחד שבו הם חייבים לבקר ולהתפלל לפחות פעם בחייהם. זו הסיבה שכולם רואים בירושלים סמל לעיר עולמית, שממנה תצא תורה.

הגיוון התרבותי, ההיסטורי והארכיאולוגי של ירושלים הוא בלתי נתפס. בעיר הזו, שנכבשה במשך 3000 שנה על ידי מלכים, כובשים וקדושים כה רבים, כמעט מכל ארץ או דת בעולם העתיק, השאיר כל אחד מהם את חותמו הדת, אדריכלי, אמנותי ואפילו הגסטרונומי. שכן האוכל בירושלים הוא פשוט נפלא. יש כאן אוכל נפלא ומגוון אדיר של מסעדות ואוכל טוב לסוגיו.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "ירושלים".

#תחבורה
לרכבת הקלה יש כרטיסי "חופשי שבועי" ו"חופשי יומי" בירושלים. רק לא לשכוח לתקף את כרטיס הרב-קו בכל נסיעה!

סטודנטים זכאים להנחות הנעות בין 30% ל-50% ברכישת כרטיסי נסיעה ברכבת הקלה בירושלים.


#חסכון
בתי קפה - רשתות בתי הקפה "קופיקס" ו"קופיז" מציעה קפה, דברי מאפה, גלידות ואוכל ב-5 ש"ח. אפילו ברובע היהודי תוכלו למצוא אותם - באזור הקארדו והשוק הצלבני.

לתחבורה ציבורית - קנו כרטיס חופשי יומי או שבועי ברכבת הקלה.

הנחות בכל מיני מקומות בעיר, תוכלו לקבל בהצגת כרטיס סטודנט וכרטיס גמלאי.


#סיורים
סיור בדרכו האחרונה של ישו? - סיירו בתגית "ויה דולורוזה"
סיור בעיר העתיקה, בתגית "העיר העתיקה בירושלים"


# אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בירושלים".


#עם ילדים
טיול לכל המשפחה? - היכנסו לתגית "אטרקציות לילדים בירושלים".


# אוכל
ארוחה בלתי נשכחת? - מצאו את המסעדות המעולות שבתגית "מקדשי אוכל בירושלים".


#תשר - טיפים
במסעדות בארץ נהוג להשאיר לפחות 10% טיפ ויש המוסיפים ל-15% ויותר.


#פיקניק
בגן סאקר תוכלו לעשות פיקניקים נהדרים וכך גם בדשאים שליד חומות העיר העתיקה ובגן הוורדים שמול הכנסת.


#שופינג
שווקים וחנויות ייחודיות יש בירושלים ושם ימצא התייר את הדברים המיוחדים שלה.

המלצות לקניות בעיר בתגית "שופינג בירושלים".


#בילויים
לריקודים מומלץ מועדון האומן 17 בירושלים.
המלצות לבילויים בעיר בתגית "בילויים בירושלים".


#קידומת ישראל
+972


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type H ו-C.


הנה ירושלים:

https://youtu.be/Fmzo7LAIxiU
העיר הונג קונג
#על העיר היחידה בעולם עם יותר גורדי שחקים מניו-יורק

עם מעמד של אחד ממוקדי הפיננסים והמסחר המצליחים והיקרים ביותר, הונג קונג היא אחת הערים המשגשגות והקוסמופוליטיות בתבל. במהלך 150 שנים שבהן שלטה בריטניה באי ובעיר הזו, נוצר בה שילוב מרתק בין תרבות ומנהגי המזרח ואלו של המערב. אין עוד הרבה מקומות בעולם שבהם מתגוררים ומתחברים מסורת וחדשנות וחדש עם ישן.

היסטורית, הפך הונג קונג מאי קטן ובו כמה מאות דייגים ובני משפחותיהם, למטרופולין עצום ועתיר גורדי שחקים, עם מיליוני תושבים וצפיפות אדירה. בהדרגה הפך האי, שפירוש שמו במקור הוא "הנמל הריחני", למטרופולין המציג שליטה עולמית בפיננסים, במסחר ובכלכלה המודרניים, תוך שמירה על מסורות סיניות עתיקות. בסמוך לנמל הגדול באסיה ולשדה התעופה הענקי ואולי החדשני בעולם, נמצאים כאן שכונות וכפרים עתיקים מהעבר, שבהם לא השתנה הרבה.

אבל הונג קונג האולטרה מודרנית, זו של הבנקים, גורדי השחקים ואנשי העסקים בעניבות, זו שמהווה מרכז פיננסי וציר אופן בכלכלה העולמית כולה, מתקשה להיפטר מהמחלות המובנות בה. כך מקשים מחירי דיור מהגבוהים בעולם וניגודים לא מעטים בין אוכלוסייה ותיקה, לאוכלוסיה מודרנית ושועטת קדימה, על רבים מהמתגוררים כאן.

כך או כך, אתם נמצאים בלב האי, שהיה לעיר מדהימה, עם חיבורים מרתקים ותערובת מופלאה של חכמת המזרח עם המערב, של עתיק עם מודרני, טבע ליד עיר ועבר שחי בשלום עם הווה תוסס והישגי. ברוכים הבאים להונג קונג!

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "הונג קונג".


#היסטוריה
הסיפור של הונג קונג הוא מרתק וארוך. אם נרצה לקצרו הרי שבמאות האחרונות נשלטה הונג קונג על ידי האימפריה הבריטית. היא הפכה לקולוניה בריטית, מושבת כתר, לאחר מלחמת האופיום הראשונה. היה זה הסכם חכירה שחתמה בריטניה עם סין בשנת 1898, בתום מלחמת האופיום השנייה, שאפשר לה להחזיק בהונג קונג למשך 100 שנה. נמל הונג קונג הוכרז אז כנמל חופשי ושימש את האימפריה הבריטית, לצד מוסדות בריטיים שונים שהוקמו באי. זו בצד זו התנהלו הקהילה הסינית של הונג קונג והאוכלוסייה הבריטית שלה.

לאחר מלחמת העולם השנייה, בצל האימפריה הבריטית המתפוגגת ועם עלייתה ההדרגתית של סין, הפכה המדינה הקטנה לעיר קפיטליסטית משגשגת, שבנתה את אחת הכלכלות המצליחות והפורחות בעולם. על אף שטחם הקטן, הפכו העיר והאי בהונג קונג למקום קוסמופוליטי ומוביל בכלכלה הגלובלית כולה.

בשנת 1997, אחרי 156 שנים של שלטון זר, הוחזרה הונג קונג לריבונות סינית. מאז מתקיימת כאן שיטה שהוסכמה עם בריטניה לפני הפינוי, של "מדינה אחת ושתי שיטות". הונג קונג היא בשליטה סינית, אך היא נהנית מאוטונומיה רבה, כולל מערכות הגירה, משפט ומכס משלה. מערכת החוץ והביטחון, לעומת זאת, מתנהלות על ידי הממשלה מסין. במילים פשוטות - המדינה ממשיכה להתנהל בשיטה הקפיטליסטית ובחופש רב, בשונה ממדינת האם הקומוניסטית.

אבל מאז הוחזרה לסין, הפכה הונג קונג גם לגשר של סין אל עולם המערב. הארץ הגדולה ששמרה באדיקות במשך מאות ואלפי שנים על בידול ואף בידוד מהשפעות המערב והשפעות זרות בכלל, לא הצליחה לעמוד בפני ההצלחה הכלכלית המסחררת של האי הקטן, שהפך לאחד מצירי הכלכלה העולמית וריתק את המנהיגים הסיניים.

בעקבות כך יצרה הונג-קונג שינוי מרתק בסין, שינוי בעל השפעה מכרעת על מדינת הענק הקומוניסטית. סין עברה שינוי מסעיר, שהביא אותה לזינוק כלכלי מטורף ולהפיכתה למעצמה טכנולוגית, המובילה בעולם כולו. מעבר לשינויים כלכליים עצומים שנוצרו בה, נראית בסין גם התחברות לכפר הגלובלי והתקרבות אל התרבות העולמית המודרנית, שממנה הצליחה שנים כה רבות להתרחק.


#גיאוגרפיה
האורבניות המדהימה של הונג קונג הגבוהה נטועה בתוך נופים טבעיים וציוריים. ראו את גורדי השחקים המטורפים, שמספרם גדול משל האי מנהטן שבניו-יורק, כשמסביבם הרים גבוהים ומיוערים, עתירי טבע וצמחיה, המשתפלים עד אל קו המים.

ה"מושבה" של הונג קונג משתרעת על 1,070 קמ"ר. היא מתחלקת ל-4 אזורים עיקריים - האי הונג קונג, שהוא הלב הכלכלי של האזור, קאולון הקטנה המאוכלסת בצפיפות רבה, בדרומו של חצי האי הקשור ליבשת האם של סין, ובחלק הצפוני של חצי האי - "הטריטוריות החדשות".

הונג קונג כולה מורכבת מהאי הונג קונג, האי המאוכלס ביותר בסביבה, ביחד עם האיים לנטאו, קאולון ו-200 איים קטנים נוספים, כשמסביב משתרעות "הטריטוריות החדשות" שבצפון חצי האי.


#מתי לבוא?
הונג קונג ניחנה באקלים סאב טרופי מתון. הכי מומלץ לבקר בהונג קונג בעונות המעבר - אם זה הסתיו, מספטמבר עד דצמבר, או באביב - מחודש מרץ עד מאי. אלו העונות המומלצות לביקור כי מזג האוויר בהן הנוח ביותר, עם שמיים בהירים, טמפרטורות לא גבוהות או קרות ורמת לחות באוויר נמוכה יחסית. זו גם תקופה עמוסה בתיירים וצריך להקפיד ולהזמין הכל מראש, כדי שניתן יהיה להיכנס, לא לבלות בתורי ענק ולשלם מחירים סבירים.

לחוסכים - בחודשי הקיץ יש הרבה פחות תיירים ומחירי הלינה נמוכים יחסית. הסיבה היא שאז הכי גשום ולח וגם חם מאוד. בחודשים יולי-ספטמבר מרבים להתפתח באזור סופות טרופיות וטייפונים. אך גשמי הקיץ נוטים להיות קצרים ומספיק להצטייד במטרייה ושכמיית ניילון או מעיל גשם דק מאוד.


#תחבורה
מערכת התחבורה הציבורית בהונג קונג היא מפותחת ויעילה ביותר. השתמשו בה ובעיקר בה.

לנוהגים ברכב - הנהיגה כאן היא בצד שמאל של הכביש.

שיט במעבורת סטאר (Star Ferry) יהיה אחת החוויות הזולות והמהנות בעיר.


#חסכון
חודשי הקיץ הם חודשים בהם אפשר ליהנות ממחירי אירוח נמוכים יחסית לאור עומס תיירותי נמוך במיוחד.

כרטיס "אוקטופוס" הוא כרטיס חכם אלקטרוני וחוסך כסף, שבו ניתן לשלם מחיר הנחה, במגוון אמצעי תחבורה. ביניהם המטרו, המעבורות והאוטובוסים של הונג קונג, כמו גם בחנויות כמו מקדונלד'ס, סטארבקס, 7/11, במכשירים אוטומטיים, כמו מכונות שתייה, טלפונים ציבוריים, מדחנים לחנייה ועוד. לעתים, בכניסה לבניינים ומשרדים בעיר, אף יהיה המכשיר אמצעי זיהוי אלקטרוני. הכי פשוט ושווה לרכוש אותו בשדה התעופה, להטעין אותו בסכום הדרוש (בצירוף פיקדון שיוחזר כשתחזירו את הכרטיס בתום השימוש) וליהנות ממנו כבר בנסיעה מהשדה לעיר. הטעינה בעיקר במכונות שבתחנות מטרו אבל גם בקיוסקים בעיר.

קנו בחנויות הנושאות את מדבקת QTS, המסמן שירות איכותי לתיירים (Quality Tourism Service) והצגת מחירים הוגנת ונכונה.

המסעדות המפוארות יותר ממוקמות ככלל בבתי מלון והן יקרות מאוד, אבל

מסעדות היוקרה המעולות שבבתי המלון מציעות בצהריים את תפריט מוזל שמוריד עד חצי את מחירי תפריט הערב היקרים.

אל תחפשו חנויות עם Tax Free כי אין בהונג קונג מס מכירה ולכן הן אינן זולות יותר...


#תרמילאים
קשה לראות בהונג קונג יעד לתרמילאים. בשבילם היא יותר קונקשן לטיסה הבאה. זו עיר שבה יש יותר נופש וקניות. גם אם תרמילאים נהנים כאן, זה ליומיים-שלושה.


#אוכל
בהונג קונג תמצאו שפע מסעדות מכל סגנון וסוג אפשרי. במסעדות שכאן תוכלו לפגוש ממיטב המטבחים של סין, יפאן, מלזיה, תאילנד, אינדונזיה או סינגפור. מסעדות הברביקיו והמסעדות היפאניות הן מבוקשות מאד. מפאב אוסטרלי ועד סושיה יפאנית, מסעדת ביסטרו צרפתית או פלאפל מזרח תיכוני - דומה שברחובות הצדדיים של העיר הזו תוכלו למצוא כל מטבח אפשרי מהעולם.

במלונות המפוארים של הונג קונג יש מטבחים מצוינים, עם תפריט בינלאומי מעולה. אבל המחירים בעיר הזו הם בדרך כלל גבוהים ועד יקרים להחריד. בצהריים רובם מציעים תפריט מוזל בעד חצי ממחירי הערב.

הונג קונג היא גן עדן לפירות ים ומאכלי ים. דווקא הם מוצעים במסעדות רבות במחירים היותר סבירים. גם דים סאם, הכיסונים המאודים עם המילויים המגוונים, הם מאכל שחשוב לטעום ולאכול כאן. לא פעם דווקא דוכנים בשוק האוכל יהיו המקום לאכול אותם וליהנות מאד.

אזהרת בריאות: אל תקנו בשווקים אוכל שעומד לתצוגה בחוץ, לא פעם ללא חימום ועלול להיות מקולקל. גם במסעדות, היזהרו ממנות מקומיות שלא מכירים, במיוחד למי שהקיבה שלהם רגישה. כל אלה עלולים לעתים קרובות להכיל מרכיב חצי נא או אקזוטי ולא מוכר לבטן שלכם, שעלול לגרום לקלקול קיבה או לכאבים דומים ולהפיל אתכם לימים של ייסורי מחלה, במקום טיול מהנה.

המלצות אוכל תמצאו בתגית "מקדשי אוכל בהונג קונג".


#תשר
במסעדות בהונג קונג לא צריך להוסיף לחשבון כי הוא כבר כולל 10% טיפ.


#שופינג
אפשר למצוא בהונג קונג כמעט כל דבר שתעלו על דעתכם. המחירים אינם זולים אבל המבחר העצום מחפה על כך. שיטוט בשווקים של הונג קונג הוא מהחוויות המעניינות. ראו בתגית "שווקים בהונג קונג".

משני צידי רחוב המלכה (Queen's Road), המהווה מאז 1840 את הרחוב הראשי באי הונג קונג, יוצאים רחובות קטנים, שבהם מרכזי קניות, כמו גם מגוון בוטיקים וחנויות אופנה, חנויות תכשיטים ועוד.

הונג קונג לא ממש זולה. יש בה לא מעט זיופים זולים, אבל חלקם עלולים להיות באיכות נמוכה מאד. מצד שני המבחר כאן עצום. הסוחרים חזקים בעיר הזו, אפילו ערמומיים. לנהל משא ומתן איתם זה אתגר!

לאופנה יוקרתית - סעו לקוזווי ביי.
למצלמות זולות וגאדג'טים זולים - הגיעו ל-Nathan Road.

משחקי מחשב - תמצאו ב-Oriental Shopping Centre בו נמכרים המשחקים החדישים ביותר בהנחות גדולות ומחירי מציאה.

בגדי ספורט וקמפינג איכותיים במחירים שווים - תמצאו ברחוב Try Fa Yuen וליד תחנת הרכבת Mong Kok.

קניונים מרשימים - תמצאו ב: קניון Harbour City הגדול בהונג קונג ומהגדולים באסיה. קניון Times Sqaure על קומותיו הרבות, שכל אחת מוקדשת לסוג אחר של מוצרים. עם ילדים שווה לנסוע לקניון המשפחתי Festival Walk, שבו תוכלו לבלות איתם בזירת החלקה על הקרח, אירועים ועוד.

לשופינג מעולה ראו את תגית "שופינג בהונג קונג".


#בילויים
מבילוי רומנטי תוכלו ליהנות בבר Felix שבקומה ה-24 של מלון היוקרה Peninsula. חלונות הענק שלו צופים היישר לנמל.

בילויים תוססים מעט יותר תוכלו לחוות ברובע המועדונים Lan Kwai Fong. זהו מתחם בן כמה רחובות קטנים שנמצא באזור סנטרל (Central). יש בו מגוון מועדוני ריקודים, כמו גם ברים, פאבים, מסעדות מגווות ומועדוני ג’אז.

גם שוק סטנלי (Stanley) שבאי הונג קונג הוא מקום בילוי ושוטטות ערב, לצד קניות כמובן.

מקומות בילוי מומלצים בתגית "בילויים בהונג קונג".


#טלפון
הקידומת של הונג קונג היא 852


#חשמל
רשת החשמל בהונג קונג היא של 220V. השקעים בשימוש הם מסוג G או שקע מסוג M.


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/TIpdSIesiqI


מהאוויר:

https://youtu.be/pihWEw7cTLU


בהילוך מהיר:

https://youtu.be/PY0WnDMnhPw


הפלאים של הונג קונג:

http://youtu.be/9iMxEhba470


הדרכה:

https://youtu.be/72__Mdioty8
העיר מרקש
#על העיר האדומה והיפה במרוקו

מראקש (Marrakech), "בת המדבר" המרוקנית ומפינות החמד הנהדרות ביותר בממלכה, היא העיר הרבגונית והצבעונית ביותר בה. למרות שרבאט היא הבירה הרשמית של מרוקו, מרקש נחשבת ל"לב הפועם ונשמת הממלכה".

מאראקש היא הבירה ההיסטורית והתרבותית של מרוקו, ווינסטון צ'רצ'יל כינה אותה "אהובתי", אחרים קראו לה "התכשיט" וצבע האדמה של בתיה הקנה לה את הכינוי "העיר האדומה".

מקור שמה? - המסורת מספרת שפירוש המילים mur akuch הוא "עיר האלוהים".

מכל מקום, "העיר האדומה” מייצגת את מרוקו האקזוטית וקשה לתאר אותה למי שעוד לא ביקר בה. זו עיר מוקפת חומה ובה שווקים, ארמונות, מדבר, מוזיאונים ותעלות השקיה. הן משמשות להשקיית הגנים בעיר ברצף מאז המאה ה-11.

מרקש, העיר המדברית שהייתה בעבר בירת האימפריה, הפכה עם השנים לבירתה המסחרית והמנהלית של דרום מרוקו, על מיליוני תושביה.

העיר הקסומה והמפתיעה הזו זכתה לשלל כינויים. היו שכינו אותה "פריז של מרוקו", צ'רצ'יל תיאר אותה כ"הכי יפה בעולם". ואכן, מרקש הנפלאה והאקזוטית, עיר שהיא שילוב מופלא של ישן עם חדש, היא לדעת רבים העיר המרתקת בממלכה.

במשך שנים רבות היא משכה אליה מנהיגים וידוענים מכל העולם. מנסיכים ושייח'ים מארצות ערב ועד לכוכבי הוליווד ומצליחנים מאמריקה - טיול קצר בעיר ומבט אל המרחבים המדבריים והשמש השוקעת על הרי האטלס, יסבירו גם לכם ובקלות מדוע הם התאהבו בה כל כך.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "מרקש".


#מתי לנסוע?
נתחיל במתי לא. מומלץ להימנע מביקור בסהרה במהלך עונת הקיץ, במיוחד למי שסובלים מאד מחום. בין החודשים יולי עד ספטמבר נוטה לשרור במרקש ובמרוקו כולה עומס חום קשה עד בלתי נסבל.

הטיול בהרי הריף ובהרי האטלס הגבוהים לא מומלץ בעונת החורף.

העונות האחרות, לעומת זאת, הן טובות הרבה יותר. העונות הנעימות לטיול כאן הן האביב, בין מרץ למאי, או בסתיו, מספטמבר ועד חודש נובמבר.

בין אוקטובר למאי מחירי המלונות יורדים משמעותית ולא חם מדי, מה שמאפשר חופשה נהדרת לתיירים בתקציב נמוך, במזג אוויר נעים יחסית ובתנאי טיול משופרים.


#ויזה
ישראלים חייבים להצטייד באשרת כניסה למרוקו. עלותה של ויזה 50 דולר. הוציאו אותה בקונסוליה של מרוקו בישראל.


#לינה
הכל תלוי כאן בתקציב ובין מלונות הפאר היקרים וההוסטלים הזולים יש כאן את האופציה השווה של "מלון ריאד", מלונות קטנים בעיר העתיקה שבמרכזם "ריאד", שזו חצר פנימית ואופיינית עם גינה ולא פעם מזרקה. בעונה אוכלים בה את ארוחת הבוקר.

המלונות בבתי החצר המסורתיים הללו מתאפיינים בדלתות מסוגננות וריאדים נהדרים. הם מלונות קטנים ואותנטיים, זולים בהרבה ואם תקפידו על אלה עם הדירוגים הטובים הם יותירו לכם חוויה נהדרת של מרקש.


#מזג אוויר
במרוקו מספר אזורי אקלים, המחייבים הצטיידות בבגדים לפי המקומות שבהם תרצו לבקר במרוקו.

יש כאן כמה סוגי אקלים, בהתאם למקומות והאזורים. אקלים ים-תיכוני, השורר בערי החוף שעל הים התיכון ומאפשר לטייל כאן לכל אורך ימות השנה

שונה הוא האקלים היבשתי שבהרי האטלס ובהרי הריף. בקיץ עלול להיות חם מאוד ברמה ובהרים. גשמים ושלגים בהרי האטלס מאפשרים סקי באתרי הסקי, אך לטייל בהם מסוכן. באביב ובסתיו מזג האוויר מושלם לטיול באזור זה.

האקלים המדברי של הסהרה מבטיח קיץ לוהט, עם טמפרטורות של 50 מעלות צלזיוס ומעלה. לא מומלץ לטייל בסהרה בעונה זו. גם כאן התקופה הטובה ביותר לטיול היא בחודשי האביב והסתיו.


#תחבורה
התחבורה במרקש תהיה ברובה ציבורית. נסיעות בתוך העיר יותר נוחות ב"פטיט טקסי", המוניות הצבועות בצבע מקומי. שימו לב שהנהג מפעיל מונה.

בעיר יש השוכרים אופניים או אופנוע. בתוך ה"מדינה", בחלק העתיק של העיר, תתניידו בעיקר בהליכה. יש מי שמשתמשים בכרכרה רתומה לסוס.

בין הערים הגדולות ניתן לנסוע ברכבת, כשהתנאים במחלקה ראשונה או שנייה נוחים הרבה יותר.

לטיולים מחוץ לעיר, כמו אל הרי האטלס והסהרה, אפשר לשכור רכב עם נהג מקומי או לשכור רכב בחברת השכרה בינלאומית. לטיולים רחוקים יותר במרוקו הענקית שווה לשקול טיסות פנים.


#אנשים
המרכיב העיקרי של התרבות המרוקאית הוא עירוב של רבדים תרבותיים, בין מי שהגיעו מאזור הסהרה ומהרי האטלס עם השפעה צרפתית חזקה, שהגיעה מהשלטון הצרפתי הארוך כאן.

הג'לביה היא עדיין התלבושת המסורתית, הן לגברים והן לנשים. הגברים נוהגים לחבוש באירועים חגיגיים תרבוש אדום.

גם אם האוכלוסיה נראית כאן אחידה ומלוכדת של מרוקאים-מוסלמים, מרכיבים אותה ערבים ובֶּרְבֵּרִים, שאינם זהים כלל. גם הבֶּרְבֵּרִים בתוך עצמם אינם מיקשה אחת. מעט מאוד משותף בין נוודי הסהרה למי שבאים מרכס הרי הריף.

לא פחות מ-600 שבטים ברברים נחלקים כאן ל-3 קבוצות הטרוגניות. הם מפוזרים בכל שטח מרוקו, מההרים והעמקים, דרך הכפרים וחלק קטן גם ערים. השבטים הללו מגוונים מאוד ושונים באזורי המחיה שלהם, בשפה, במנהגים ובתרבות החומרית שלהם.

הגאווה על מוצאם לא מונעת מהבֶּרְבֵּרִים לחוש תחושה של קיפוח ואף התמרמרות על ההתנשאות של ערביי מרוקו מעליהם.

קונצנזוס גדול, כבוד וניתן לומר שאפילו אהבה כנה שמור למלך מוחמד השישי. העם מייחס לו את המודרניזציה שעברה מרוקו מאז תחילת המילניום ושמבדילה אותה מהעמים הערביים שמסביב. את דיוקנו רואים כאן בכל מקום, לצד הסיסמה הלאומית "אללה, אלווטאן, אל מאליק", שפירושה "אללה, המולדת והמלך".


#היסטוריה
מרקש, אחת מארבע הערים הקיסריות של מרוקו בעבר, נוסדה בשנת 1062, כבירת הברברים.

המייסד והמקים של מרקש הוא יוסוף איבן תשפין, מנהיג הבֶּרְבֵּרִים ושושלת מוראבטין. כדי להקים את העיר לראשונה אותו יוסוף הביא את אנשיו מהסהרה לכאן, אל מעבר להרי האטלס. הם החלו לבנות אותה כאן, במישור מוגן יחסית מרוחות.

אבל הסיפור ההיסטורי על הקמת העיר מתחיל כשמנהיג שבטי הבֶּרְבֵּרִים בסהרה, אבו באקר, מביא אותם לעמק האוז שבדרום מרוקו. כשהוא שומע שבמאוריטניה התחילה נגדו התקוממות, אבו באקר משאיר את אשתו ואת צבאו בידיו של נאמנו יוסוף איבן תשפין.

די מהר הוא מגלה שהוא עשה טעה טעות חמורה - אותו יוסוף כבש בהיעדרו שטחים נרחבים, כולל את העיר פס. על הדרך הוא גם לקח לו את אשתו האהובה. אבו באקר נאלץ לשוב מושפל אל ביתו ואיבן תשפין, מעלה המנהיג הברברי, מכתיר את מרקש כעיר הבירה של מרוקו.

איבן תשפין הוא בחור מבריק. כשהוא מבין שיש למרקש בעיה של מים, מורה איבן תשפין לחפור את ה"חטארה", שהיא מערכת תת-קרקעית מורכבת וחכמה להובלה של מים. ה"חטארה" כל כך מוצלחת שעד היום היא מספקת מים לגני מרקש.

כמאה אחר-כך, בשנת 1147, עולה לשלטון שושלת חדשה. שושלת האלמואחידין היא שושלת של מוסלמים קיצונים שרוצים להחזיר את המאמינים לדת הטהורה ולטהר את האיסלאם מפולחן הקדושים. במגמה לאסלם את מי שאינם מוסלמים, הם ניהלו אז מלחמות קודש אלימות. הברירה שהם הציבו בפני מי שלא היו מוסלמים היתה להתאסלם או למות.

יהודים רבים נתנו אז את חייהם על קידוש השם. באותם ימים חיבר הרמב"ם שחי במרוקו את "איגרת השמד". הוא קרא בה ליהודים לברוח על נפשם ואף להתאסלם למראית עין, העיקר שיצליחו לשמור על חייהם. ואכן, בשל המצב הקשה, עזבו יהודים רבים באותם ימים את מרוקו.

ב-1524 שבה מרקש וזוכה למעמד של בירה. זה מתרחש בימי הערבים הסעדים, מי שהגיעו מחצי האי ערב כמה מאות אחר כך. הסעדים הם בני שושלת משמעותית נוספת, שבחרה במרקש כבירתה. אחמד אל מנצור, "אל-דהבי", הבולט והחשוב מבין מנהיגי הסעדים ומי שהיה עשיר מופלג, פאר את מרקש במבנים מרהיבים. ביניהם ארמון אל-באדי המפואר והמרהיב שדלתותיו היו עשויות זהב טהור. הוא גם זה שבנה את המאוזוליאום, הידוע כ"קברי הסעדים" שבעיר.

בסוף המאה ה-17, בתקופת המלכים הסעדיים מרקש משגשגת והופכת למוקד מרכזי של סחר בין אפריקה השחורה לערי החוף של האוקיינוס האטלנטי. מהנמלים של ערים אלה יוצאות סחורות מאפריקה אל כל אירופה.

עד 1912, בה נכבשה על ידי הצרפתים, תשמש מרקש כבירת מרוקו. גם אחרי שתואר הבירה עבר ממנה, מרקש ממשיכה להיות המרכז התרבותי של הממלכה. עם שלל המסגדים, הארמונות והמונומנטים העתיקים שבה, עד היום משמרת העיר העתיקה שלה את המראה שעיצבו לה הסעדיים.


#לבוש
מעבר לאריזת בגדים מתאימה לעונה, לביקור כאן צריך להיות מוכנים. יש לארוז לבוש צנוע שמתאים לאתרים בעלי אופי דתי, הן יהודי והן מוסלמי. למקומות כאלה יש להגיע, הן נשים והן גברים, בחולצות צנועות וללא כתפיים חשופות.


#גאוגרפיה
מרקש היא נאת מדבר עתיקה, למרגלות הרי האטלס, שהפכה לעיר ועל אף הפופולריות שלה בקרב התיירים, מצליחה לשמר אותנטיות ערבית נדירה.

אזור מרקש ומרוקו בכלל מחולקת לכמה אזורים בעלי מאפיינים שונים וטבע נהדר:

הרי האטלס הגבוה - אזור הררי מדהים, מנוקד בכפרים ברבריים ונופים מקסימים. בין ההרים נמצא עמק האוריקה שופע המעיינות, המפלים והכפרים החקלאיים.

רכס האנטי אטלס - אזור עם גושי גרניט גדולים, עצי ארגאן ונאות מדבר מרשימים. מומלץ לבקר כאן בעיירה תפראות, שעל הרכס.

מדבר סהרה - מדבר חולי ומדהים, עם הדיונות הגדולות בעולם, עליהן מטפסים, גולשים, דוהרים בג'יפים או רוכבים על גמלים, בחוויות שטח נדירות.

עמק הטודרה - עמק מקסים ומשופע בנחלים זורמים, תצורות גיאולוגיות מרתקות וקסבות עתיקות. הוא נמצא בחולות הסהרה המערבית.


#מים
מי השתייה במרוקו לא מפולטרים מספיק ולכן שתו מים מינרלים בלבד.


#חיסכון
טיול למרוקו יכול להיות יקר להחריד או זול מאוד. המדינה עצמה זולה אבל לא מעט עסקים נועדו לתיירי יוקרה. ההבדלים יהיו די ברורים. אוכל רחוב ומסעדות מקומיות יהיו טעימים ובמחיר של דולרים בודדים, בעוד מסעדות מפוארות ומסעדות תיירים יעלו הרבה.

כמו תמיד בטיולים, הימנעו מנציגי עסקים שרודפים אחריכם ברחוב. כמעט תמיד מדובר במלכודות תיירים יקרות ולא איכותיות.


#בטיחות
ביטחון אישי בעיר הוא עניין שצריך להקפיד עליו תמיד וגם כאן. כמו בכל מקום, הישמרו מכייסים ומגניבות במקומות צפופים. אל תלכו עם הארנק או הטלפון בכיס אחורי שיהיה קל לכייס אתכם. נסו להימנע מלהסתובב ברחובות ובסימטאות עם תכשיטים או חפצים יקרי ערך. אם בתיק יש לכם דברי ערך, הפכו את תיק הגב בשווקים לתלייה מקדימה.

בערב לא מומלץ להסתובב כאן לבד. לצאת לבילויים כדאי במוניות רשמיות, שהזמינו לכם במלונות גדולים או שהזמנתם באחת האפליקציות הבינלאומיות המוכרות.


#אוכל
במרוקו בכלל ובמרקש בפרט יקיף אתכם המטבח המרוקאי המשובח כל כך. המטבח הזה נולד בארץ הממוקמת בין אירופה לאפריקה ומהווה נקודת מסחר מרכזית. זה הביא אליו שלל השפעות מכל הכיוונים, בדגש על השפעות אפריקאיות רבות, השפעה ממטבחי המזרח התיכון ונגיעות מהמטבח הערבי בכלל.

לצד הקוסקוס המרוקאי תמצאו מסעדות ודוכני אוכל מעולים ובהם יוגשו מרק ח'רירה, טרטר סלמון ושאר מאכלים מסורתיים. במרכז השולחן יוצבו תבשילי הטאג'ין - כלי חרס בצורה של חרוט, שהוא גם כלי בישול עממי ונהדר וגם כלי הגשה מרהיב ומעורר תיאבון. מבשלים בו מאכלים כמו קוסקוס, דגים, בשר, כבש, פירות ים ועוף.

ולא נשכח כמובן - על השולחן יוגשו כאן המון סלטים מקומיים נהדרים ורבי טעמים.

במטבח המרוקאי מככבים התבלינים, אבל עם כל הנדיבות שנוהגים בהם כאן, במרבית המסעדות ודוכני האוכל מתבלים באופן חכם ומדויק.

עוד יככב כאן הקינוח המסורתי - תה מרוקאי במזיגה מגבוה, עם נענע ועוגיות מרוקאיות. יתכן שתהנו מעוד מתוקים, כמו סופגניית הספינג' או המופלטה המרובעת והגדולה שנקראת ה"משימנה" ומוגשת לארוחת הבוקר עם דבש וחמאה.

ועדיין, מילה על כללי הזהירות הנחוצים בנוגע למזון - גם במרוקו כדאי להעדיף אוכל מבושל היטב. מנות דג, בשרים, כולל בשר עוף, איכלו רק במסעדות ומקומות בטוחים, עם תנאי קירור טובים. כדי להימנע מבעיות עשו הכל גם כדי להימנע מאכילת ירקות ופירות לא מקולפים.


#תשר
במרוקו נהוג להשאיר טיפ של כ-10% במסעדות ובבתי קפה. אבל בדקו בחשבון, כי בשנים האחרונות החלו להוסיף במסעדות ובבתי מלון את הטיפ מראש.


#שופינג
מרקש היא גם עיר קניות נהדרת, אבל לאו דווקא של קניונים. דווקא בשווקים ההומים תהנו, בנוסף לעושר הצבעים, הריחות, הצילומים והצלילים, גם משלל הפתעות מקומיות, מאוכל נהדר, מחירים שווים ומהאפשרות המגניבה להתמקח, אבל בכבוד למוכרים בבקשה.

השוק הענק של מרקש, שליד כיכר ג'מע אל פנה, מושך אליו תיירים מכל העולם. הרוכלים מנסים כאן את מזלם עם התיירים. לכן התחילו את המשא ומתן במחיר של 30% בלבד ממחיר הפתיחה שהם ביקשו.

שוק הפשפשים באב אל ח'מיס (Bab El Khemis) מציע יד שנייה ומציאות נחמדות.

בשוק דה טיינטיירס (Souk des Teinturiers) הססגוני אולי לא תקנו הרבה, אבל אם אתם על אינסטגרם או מצלמים, יהיה לכם כיף לצלם בו תמונות נהדרות.

קניון מנרה (Menara mall) המעולה שבעיר הוא לכל המשפחה וכולל מתחם אוכל נהדר וזול.

קניון "אל-מזר" (Al mazar Mall) הוא מהקניונים המעוצבים והיפים במרקש והוא נמצא על הדרך לאוריקה שבהרי האטלס. זה קניון פתוח עם רשתות בינלאומיות, כולל זארה, H&M, גאנט ועוד. יש בו גם רשתות מקומיות נחמדות ושוות מאוד.


#בילויים
הבילויים הפופולריים במרקש משלבים בדרך כלל חפלות סוערות, עם ריקודי בטן, מוסיקה ערבית ואנדלוסית, מופעי פולקלור וכדומה.

חוויה חד פעמית יכולה להיות ביקור בחתונה מסורתית או בפסטיבל מקומי. נסו לשאול במלון.

חוויות תרבותיות תוססות במהלך הלילה - מופעי פולקלור, חגיגות של ריקודים ומוסיקה אנדלוסית, כפיים בקצב סוחף, ריקודי בטן והרבה “שגעת” בחפלות סוערות, ביקור בחתונה מסורתית ואם יתמזל מזלכם גם השתתפות בקרנבל או פסטיבל שיהיה עבורכם חוויה חד פעמית ובלתי נשכחת.


#קידומת
212


מבט מקרוב:

https://youtu.be/YCdP2z0NjhI


חוויות מרקש:

https://youtu.be/PiQ23QNX8mg


המדינה של מרקש:

https://youtu.be/2OBe6QiiDCU


ביקור במקום:

https://youtu.be/lz8Voj48zsA


המלצות בלוגרים:

https://youtu.be/orc0FZUlxbg
העיר פס
#על הבירה הדתית והתרבותית של מרוקו

פס (Fes), פז או פאז, היא אחת הערים החשובות והמעניינות ביותר במרוקו. העיר, שנוסדה במאה ה-8 או ה-9 על ידי המלכים האדריסיים, הייתה בעבר עיר הקיסרות של מרוקו.

כיום פס היא העיר השנייה בגודלה במדינה, זו שחולשת על עמדות הכוח בה והעיר הכי תיירותית בהרי האטלס התיכון.

פז נחשבת לבירתה הדתית והתרבותית של מרוקו, אחת הערים הקדושות ביותר לאיסלאם והעתיקה מבין ארבע הערים הקיסריות של הממלכה. היא הצליחה לשמור על צביון דתי מסורתי ועתיק.

זו עיר שכמעט בשום מקום בה לא יגישו שתייה חריפה ואם כן, אז יגישו אותה בקומה העליונה של המקום ומאחורי וילונות סגורים. רבים מגברי העיר עוטים זקן מרובע, המאפיין את הדתיים במדינה.

אבל פס היא עיר יפה מאוד. מהעיר העתיקה, אחד הרובעים המרתקים שתראו בכל מרוקו, ועד לשדרה הראשית של העיר, עם אורות שמזכיר את שדרות שאנז אליזה בפריז.

כשתפסעו בה דומה יהיה שבעיר העתיקה של פס הזמן עצר מלכת. בעלי המלאכה כאן עוסקים בדרך כלל במלאכות עתיקות ומסורתיות. כלי התחבורה העיקריים בחלק זה של העיר הם חמורים ופרדות.

פס החדשה היא פאס אל ג’דיד. זוהי העיר שנבנתה מחוץ לחומות העיר העתיקה. בפס אל ג'דיד מתגוררים תושבי העיר הנחשבים למשכילים שבאזרחי מרוקו.


#מה תראו כאן?
תצפית מהמצודה אל העיר מוקפת החומות יראה לכם את הארמון המלכותי בעל שבעת שערי הברונזה.

ברחוב בעלי המלאכה אפשר לראות ולהתרשם מעבודתם של נפחים, חרשי ברזל, נגרים וצבעי הצמר והבדים.

ברובע האנדלוסי תוכלו לראות פרדות עמוסות בעורות חדשים לעיבוד הפוסעים לאורך הסמטאות הצרות. בהמשך תראו עשרות בורסקאים שעובדים בבריכות ובגנים העגולים על ניקוי, עיבוד וצביעה של העורות.

בקצה העיר העתיקה תוכלו לבקר ב"סוק אל-עטארין", שוק התבלינים הגדול של העיר. השוק הססגוני ועתיר הניחוחות נחשב ללהיט תיירותי והתיירים העולים אליו לרגל מוצאים בו מתבלינים ועד מזכרות וחיקויים זולים של עתיקות.


#תולדות חלקי העיר
לעיר פס 3 חלקים שונים. הראשונה היא פס אל באלי, העיר העתיקה של פס. היא נוסדה בשנת 789 כעיר ימי בייניימית, מוקפת חומות ובהן שערים. במשך שנים רבות זו הייתה העיר פס. כולה בתוך החומות.

עם הזמן הלך המקום שבין חומות פס העתיקה ואזל. בהדרגה החלו לבנות בתים מחוץ לחומות. עוד ועוד בתים נבנו מחוץ לעיר העתיקה. חלק זה יהיה מה שלימים יקבל את השם "פס אל ג'דיד", כלומר פס החדשה.

במאה ה-20 נוסף לעיר החלק החדש ביותר שלה. זה היה כשבנו כאן את פס המודרנית, מעין חלק עכשווי, בהשפעה מערבית-אירופית ברורה, שקיבל את השם בצרפתית "ויל נובל".


#עוד אתרים בעיר
לשוהים כאן כמה ימים הנה אתרים ששווה לבקר בהם:

שער באב בו ג'לוד (Bab Bou Jeloud gate)
ה"מׇדינה" העתיקה (Old Medina)
הרובע היהודי (מלאח) (Mellah)
הבורסקאים (The Chaouwara Tanneries)
מסגד אל-קראוויין והאוניברסיטה (Al-Qarawiyyin Mosque and University)
מוזיאון הנשק של בורג' נורד (Borj Nord Arms Museum)
קברי מרניד (Merenid Tombs)
מוזיאון באטה (Batha Museum)
הארמון המלכותי (Royal Palace)
בו אינניה מדרסה (Bou Inania Medrasa)


מבט מקרוב:

https://youtu.be/2V7ChAu2XPw


מקומות בעיר:

https://youtu.be/0ufkN6NNW1I


ביקור במקום:

https://youtu.be/VX5MuhfeSls


הדרכה:

https://youtu.be/5fesOgYB0as


בלוגרים:

https://youtu.be/rDFHbqu_jH0


עשרת המקומות לביקור:

https://youtu.be/anq5x7Q7NIc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.