» «
מעבר דריאל
מעבר דריאל
#על מעבר הגבול מגאורגיה לרוסיה

מעבר דריאל (Darial Gorge) הוא מעבר הגבול של גאורגיה עם רוסיה. המעבר נמצא בערוץ דריאל.

ערוץ דריאל נקרא בגאורגית דַריאֶליס חֶאוֹבּה. הוא עובר בהרי הקווקז בגאורגיה, בסמוך לבסיסו המזרחי של הר הקזבק ושוכן בגובה 1,204 מטר מעל פני הים.

קירות אבני האבן התלולים, עשויי הגרניט של ערוץ דריאל, מגיעים במקומות מסוימים לגובה של 1,800 מטרים ובמרכז הערוץ זורם הנהר טרק, הנקרא גם תרגי.


#תולדות המקום
ערוץ דריאל הוא אחד המעברים שחוצים את רכס הרי הקווקז. במאה ה-5 לפנה"ס בנו הפרסים בערוץ את מצודת ביריפאראץ ובה מקום לכאלף חיילים.

משום כך גם הוקם כאן במאה ה-2 לפני הספירה מבצר, על ידי המלך מיריאן הראשון. במהלך הבנייה, אגב, חפרו מעבר סודי מהמבצר ישירות אל הנהר שנמצא לא הרחק ממנו.

בשנת 1801 מחליט הצאר הרוסי לבנות עוד מצודה שתשמור על הערוץ החשוב שעל הדרך הצבאית הגיאורגית. ואכן הרוסים בונים בגובה של 1,447 מטר את "מצודת דריאל", שעד היום ניתן לראותה בקצה הצפוני של הערוץ. המשורר הרוסי מיכאיל לרמונטוב אפילו הנציח אותה ב"השד", אחד משיריו.

בדיוק 120 שנה אחרי כן, בחורף של שנת 1921, מביאה טעות קשה של הגאורגים למפלה בפני הרוסים ולפלישה של הצבא האדום לארצם. הטעות מתרחשת כשמפקדי הצבא הגאורגי מאמינים שהרוסים לא יצליחו לעבור דרך מעבר דריאל בינואר פברואר, חודשים שבהם הערוץ מכוסה בשלג כבד. אבל כוחות הרוסים מצליחים בכך ועושים את הלא-יאומן. הם פורצים אל גאורגיה ומתחילים בכיבוש.

הגאורגים אמנם מנסים לעכב את חיילי הצבא האדום ומשאירים אחריהם אדמה חרוכה. אבל זה לא עוזר ובתוך זמן קצר מגיעים כוחות הצבא הרוסי וכובשים את הבירה טביליסי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/n69zQolyPho


ביקור במקום:

https://youtu.be/vgotFwnJXKQ?t=2m25s
בקוריאני
בקוריאני
#על עיירת הסקי והנופש בקווקז

בקוריאני (Bakuriani) היא עיירת סקי המציעה את אחד מאתרי הסקי הטובים בגאורגיה. אחרי גודאורי, נמצא כאן את אתר הסקי השני בגודלו בגאורגיה, כמו גם במספר ובאורך המסלולים שבו.

בתקופת ברית המועצות נהגו לערוך בעיירה את התחרויות הסובייטיות הכלליות בקפיצות סקי, סללום וביאתלון.

האוויר הצח של האזור ואופיו הנעים הופכים אותו לאטרקטיבי כל השנה, גם לגאורגים וגם לתיירים המבקרים כאן.

העיירה ממוקמת בגובה 1,700 מטרים מעל פני הים, בקווקז הנמוך.


#מה תעשו כאן?
בחורף הפעילויות העיקריות בבקוריאני הן סקי וטיולי הרים, כשמזג האוויר נוח ומאפשר אותם. בנוסף לסקי, מבלים כאן חובבי ספורט החורף בגלישת סנובורד, טיולי מזחלות, אופנועי שלג והחלקה על הקרח. משפחות מוצאות כאן אז רכיבה על סוסים ועוד אטרקציות לילדים.

בקיץ מושך לכאן אוויר ההרים את הנופשים. אז משמשים המרחבים הירוקים להייקינג בסביבה ולטיולים רגליים ברמות גבוהות יותר של מאמץ. בילויים נוספים בקיץ הם רכיבה על סוסים, אופנועי שלג, טיולי סוסים, רכיבת אקסטרים על אופניים, פיקניקים, טיולי ג'יפים, רכבת הרים נהדרת, תיירות פעילה ועוד.

בעונת הקיץ יש גם גלישת סקי בלילה ומצנחי רחיפה ולמשפחות מומלץ גם פארק ענק לילדים, הכולל מתקנים רבים, כולל גלישה על אבובים, מגלשות מדהימות ועוד.

עוד אפשר לטייל מבקוריאני אל עיר המערות העתיקה ורדזיה (Vardezia), לבקר באגם טבצקורי (Tabatskuri Lake) הקסום, במבצר ראבאטי (Rabati Castle​) המרשים, או לנסוע לבקר בעיר בּוֹרְג'וֹמִי (Borjomi) הקרובה.


#טיפים
המחירים כאן נמוכים משמעותית ביחס לאתרים המקבילים באירופה.

מזג האוויר והאקלים המקומי בבקוריאני טובים לסובלים מאיסכמיה ולימפדנופתיה, כמו גם לחולים במחלות כרוניות שונות של מערכת הנשימה, למעט שחפת.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/b9pUwmtPDWI


ביקור בקיץ:

https://youtu.be/1DWA87q4M-4


בילוי בחורף:

https://youtu.be/aaIAiM0AEq8


בלוגרים:

https://youtu.be/BRW0V-gK7Ho
עמק טרוסו
עמק טרוסו
#על העמק המרהיב שתאהבו לבקר

דרומה מקזבגי, כמחצית השעה של נסיעה מהכפר, נמצא עמק קסום ומיוחד במינו המרגיש קצת כמו "סוף העולם ימינה".

זהו עמק הטרוסו (Truso Valley), עמק מדהים בואכה הקווקז, עם ערוץ וולקני ששווה לטייל בו. הוא מספק מראות מיוחדים ופחות מוכרים של רכס הרי הקווקז, שרובנו מדמיינים בעיקר כהרריים.

העמק יפה להפליא, עם נופים מדהימים וטבע גאורגי למופת. במרכזו זורם נהר החוצה אותו לכל אורכו ומספר מעיינות מים מינרליים פזורים בו, לצד אגם קטן.


#מה תראו כאן?
בטיול רגלי בצד הנחל או בנסיעה לידו, העמק הצבעוני מספק מראות מרהיבים. יש כאן נחלים הנשפכים לנהר הטרגי (Tergi), נביעות של מי סודה, מפלים, עדרים של בקר וצאן, פרחים באביב וכפרים נטושים וחרבים, עם מגדלים שנהרסו וליד ערוץ הנחל מניפות טרוונטין, שהוא סלע גיר הנוצר ליד מפלים ומעיינות חמים או קרים, בהם המים מתאדים ומותירים אחריהם סידן פחמתי מצטבר ותמיסה רוויה של מרכיבי קלציט.

בתחילתו העמק מאוד צר ומרגיש יותר כמו קניון. מעט משם, בהמשך ההליכה, הוא נפתח לעמק רחב של ממש, עם מראות עוצרי נשימה. אם יהיה לכם מזל תראו פה ושם אפילו עיזי בזואר קווקזי המטיילים להם ואוכלים במרעה.

אחד מצידיו של הנהר הגועש והעוצמתי, היוצא מהקניון אל מרכז העמק, עשוי אבני ציפחה צבעוניות. בצד השני של הנהר יער מאובן המכוסה בטרוונטין כתום ועשוי ברזל, חומר שזורם על הקרקע. העמק כולו מאופיין בעושר גדול של מינרלים ובעיקר גופרית.

עוד מראה נהדר הוא של גבעות המכוסות בטרוונטין צבעוני. עליהן תראו תצורות נהדרות המזכירות אלמוגים. יש מי שהמראה כאן מזכיר להם מערת נטיפים הפוכה ובכל מקרה זה מראה מרהיב וייחודי.

בסוף ההליכה בעמק תגיעו לנקודת ביקורת צבאית, הסמוכה לגבול עם דרום אוסטיה. במחסום עצמו לא מאפשרים לעבור למי שלא מצוידים באישורים מיוחדים.

במקום להתאכזב שווה לעלות אל המצודה המרשימה שמעל העמדה ולטייל בה.


#איך להגיע?
כדי להגיע אל העמק קחו מונית מקזבגי אל העיירה קובי (Kobi). משם שלמו לנהג עם ג'יפ, שייקח אתכם עד לנקודה בה מתחיל העמק, מעט לפני קטריסי (Ketrisi).

לפני שיוצאים לטיול רגלי של 2-3 שעות, הגיעו לסיכום עם הנהג. יש שסוגרים עם הנהג שהוא ימתין עד שהם חוזרים מהטיול ואז יוציא אותם בחזרה לקובי. אחרים עושים את הדרך אל קובי בהליכה, מה שאומר צעידה של עוד כ-8 קילומטרים מקטריסי אל קובי.


#הליכה רגלית
ההליכה בעמק מתחילה מקטריסי (Ketrisi) והיא עצמה נמשכת מינימום כשעה הליכה לכל כיוון.

אבל יש הבוחרים להגיע כבר מהכפר קובי בצעידה אל קטריסי ולהמשיך לעמק. יש טעם לבחור בהליכה כזו רק אם מדובר בשעה מוקדמת, אחרת סביר שלא תספיקו להנות מהטיול בעמק, בשל הלחץ לשוב בשעות האור אל קטריסי ואולי אף ברגל לקובי.

בכל מקרה, ההליכה מהכפר קובי אל קטריסי היא לצד דרך הג'יפים, מה שאומר גם לא מעט אבק, בכל פעם שעובר כלי רכב.

מכל מקום, מקטריסי מתחיל הטיול הרגלי אל העמק. אורכו הכללי הוא כ-2 עד 3 שעות. הצועדים המתכננים לשוב ברגל אל קובי - בדקו שיש לכם עדיין אור להליכה של 8 קילומטר.


#טיפים
אורך הנסיעה לקטריסי הוא כחצי שעה.

אם נוסעים לטיול מלא ברכב אז קחו נהג מקומי עם ג'יפ או רכב 4X4.

מעל העמק עובר מסלול ג'יפים ומסלול הליכה ששווה לא לפספס.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/j5e2e_RgAHI


ביקור במקום:

https://youtu.be/0h0OXn_Ra58


בלוגרים:

https://youtu.be/yOohCU2mgNk


מהאוויר:

https://youtu.be/T1LrjkSmXhU


אוסף ישן יותר:

https://youtu.be/zvdo9DQ8Ins
בריכת הסודה
בריכת הסודה, אגם אבאנו
#הבריכה הטבעית עם מי הסודה

בריכת הסודה (Abano mineral lake) שבעמק הטרוסו זכתה לשם היומרני "אגם אבאנו" (Abano Lake), גם אם היא ממש לא גדולה.

ובכל זאת, המקום הזה מרשים, מרהיב ונעים לביקור במהלך הטיול בעמק הטרוסו. זו בריכה מלבנית בגוון תכול הממוקמת למרגלות הר יפה, שהסלעים בו יצרו על מדרונותיו טלאי סלע מרשימים.

הבריכה הזו מכונה כאן "בריכת הסודה". הסיבה הן בועות האוויר היוצאות ממרכזה.

מחלקה הנמוך של הבריכה זורמים המים במין "משפך" טבעי, היישר אל הנהר. כבר שנים רבות שהחומרים שבמים, הזורמים כך אל אפיק הנהר, צובעים את הסלעים במסלול הזרימה בגוון חום כתום שמעט מזכיר חלודה.


#טיפים
מי הסודה כאן הם בעלי ארומה מיוחדת.

השחייה אפשרית כאן, אם כי המים נוטים להיות קרים מאוד עד קפואים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/hk88DRBq0D4


ביקור במקום:

https://youtu.be/kwvOr5U_L0s


בלוגרים:

https://youtu.be/d0qc9kkWEZs

מחוץ לעיר טביליסי

מבצר אנאנורי
מבצר אנאנורי
#על המבצר או מצודה עם הנוף המרשים

מצודת אָנָאנורי (Ananuri) היא משכיות החמדה של הדרך הצבאית. המבצר ניצב על צוק גבוה ומרשים, השולט על הסביבה ומשקיף על מאגר ז'ינבאלי היפה שלרגליו.

רק 66 ק"מ מצפון לטביליסי ואתם במצודה המרשימה הזו, הכוללת כנסיות עתיקות ונחמדות ונוף מרהיב. כאן ישבו מאז ימי הביניים דוכסי אראגוואי, שליטי האזור.

המבצר כולו הוא מהאתרים היפים והמיוחדים בדרך הצבאית של גאורגיה. הוא מהווה דוגמה קלאסית לאדריכלות גיאורגית קלאסית ועל רקע מאגר ז'ינבאלי של רגליו הוא ממוקם בנקודה נהדרת על הדרך היפה בעולם.


#תולדות המקום
המבצר הוא מצודה מהמאה ה-17, הנחשבת כשער הכניסה לקווקז הגדול.

במבצר אנאנורי ישבו ה"אֶריסתאבי", שמם של דוכסי אראגבאי, שליטי האזור בימי הביניים. אותם בני משפחה שלטו בכל האזור, עד לעמק טֶרגי כמעט חצי מילניום, החל מהמאה ה-13 ועד ה-18.

המסורת המקומית מספרת שאיש מהגברים בשושלת הזו לא מת מוות טבעי. קרבות רבים התנהלו באזור והמצודה הייתה במהלך השנים מוקד להתרחשויות אלימות במיוחד.

בשנת 1739 נרצחו כאן המגינים האחרונים של אנאנורי, כאשר אריסתאבי שחשק בשלטון האזורי רצח את השליטים מבני משפחת האריסתאבי מאָראגבי והצית את המבצר.

בשנת 1743 המצודה נכבשה ונשרפה שוב, הפעם במהלך מרד של איכרי האזור באדונם החדש. האיכרים הרגו אותו והביאו את המלך טימורז השני, כשליט חדש שישלוט בהם.

אבל מרגע שהבינו את כוחם, לא חדלו האיכרים מלמרוד. המרידות החוזרות ונשנות שלהם הפריעו לטיימורז והוא איחד כוחות עם המלך הרקה השני. רק כשהשניים הכריעו אותם, חזר האזור ונרגע.


#מה תראו כאן?
מבצר אָנָאנורי מהווה דוגמה מעולה לאדריכלות המקומית, אדריכלות גיאורגית עתיקה. בביקור במצודה המרשימה שווה לטייל על חומותיה ולעלות אל צריחי המבצר המזדקפים למעלה. אם תרצו ליהנות מנוף מרשים במיוחד עלו אל ראש המגדל הגבוה.

בשטח המצודה ממוקמות שתי כנסיות מהמאה ה-17. הגדולה מהן, זו המוקדשת לעליית מרים, מכוסה בגילופי אבן מרהיבים. שימו לב שבכל אחד מקירותיה קבועים צלבים גדולים.

הביטו בציורי הקיר המרשימים המעטרים את פנים הכנסייה. הם צוירו במאות ה-17 וה-18. ראו את הציור שעל הקיר הדרומי, המתאר את יום הדין.


#טיפים
אם תרצו להיכנס לתוך המבנים העתיקים עליכם להגיע בבגדים ארוכים.

בקיץ החם שווה לרדת אל אגם ז'ינוואלי הסמוך והקריר. זה מקום נהדר למנוחה, שכשוך רגליים במים, קפה ופיקניק נעים בטבע.

הנוסעים במסלול הדרך הצבאית ימשיכו מכאן לאתר הידידות הרוסית-גאורגית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4twZ7h9cM7Q


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/3CtUytDRWGs


בלוגרים:

https://youtu.be/6IFYzRY1jwU?t=203


הדרכה:

https://youtu.be/is11-oAbQPY
גורי
גורי
#על עיר הולדתו של סטלין

כ-85 ק"מ ממערב לטביליסי נמצאת העיר התעשייתית גוֹרִי (Gori). בשנת 1920 הרסה רעידת אדמה את מרבית העיר.

פירוש השם גורי בגאורגית הוא "גבעה" והוא בא ממצודת גורי ("גוריס ציחה"), מצודה מימי הביניים, הממוקמת על גבעה תלולה וצופה אל העיר והסביבה.

בעיר בית חרושת ידוע כאן לשימורים וגם תעשיית הטקסטיל בה מפותחת, אבל גורי ידועה בעיקר כעיר הולדתו של שליט ברית המועצות האימתני יוסיף סטלין.


#מורשת סטלין
גורי מתגאה בכך שבה נולד יוזף סטלין, שליט ברית המועצות. היה זה לאחר מות לנין שהוא השתלט ושלט במעצמה ביד ברזל.

בגורי נמצא גם כיום בית הילדות של סטאלין, שניתן לבקר בו. הבית הועבר למוזיאון סטלין שניתן ושווה לבקר בו בעיר. המוזיאון מתאר את חייו של השליט, את הקריירה השנויה במחלוקת שלו ואת רעיונותיו הטובים והרעים, שהשפיעו על העולם ועל גורלם של עשרות מיליונים.


#מה תראו כאן?
גורי המפורסמת בהיותה העיירה בה נולד וגדל הרודן הסובייטי יוזף סטלין. כמקור גאווה למקום צפוי שבמרכז העיר תהיה כיכר סטאלין, בעוד הכביש הראשי בה נקרא גם הוא על שם השליט האכזרי - שדרות סטלין.

האטרקציה המוכרת ביותר כאן היא המוזיאון לזכרו של מי שהיה שליט ברית המועצות. סקירה על המוזיאון לזכר הרודן הסובייטי תראו בתגית "מוזיאון סטלין".

מעל העיר חולשים שרידיו של מבצר גורי העתיק. זוהי מצודה גדולה ומרשימה מימי הביניים. המצודה המרשימה משקיפה על העיר כולה ועל כל העמק שמסביב.

העיר שתראו מהמבצר מצויה בנקודת המפגש בין נהר יאחווי ונהר הקורה. מומלץ להגיע לכאן קרוב לשקיעה וליהנות ממנה, כמו גם מהמראה המשתנה של המבצר, הן בשעות היום והן בערב. הכירו את המבצר בתגית "מבצר גורי".

שימו לב למסילת הברזל המקומית. היא מסיעה מן הסתם רכבות נוסעים אל העיר, אבל היא מרכזית גם בהעברה של חומרי גלם אל מפעליה הגדולים ושל סחורות מוגמרות ממנה.


#טיפים
תיירים כמעט ולא לנים בגורי. מי שכן מחפשים מקומות לינה בה הם לעתים תרמילאים והם מסתפקים כאן בגסטהאוס המקומי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/wF71iIP6hDs


מהאוויר:

https://youtu.be/-agTLe-suIk


ביקור במקום:

https://youtu.be/7FMQImPwEw8


אנשי ה-BBC מספרים:

https://youtu.be/j_WThdbXUdI
מבצר ראבאטי
מבצר ראבאטי
#על "מבצר האריה" מימי הביניים

מבצר רָאבָּאטִי (Rabati Castle) המשוחזר והמרהיב הוא מבצר מרשים מימי הביניים. למקום שרד היסטוריה רוויה בקרבות, כיבושים וצבאות, כולל המונגולים והעות'מנים וכמובן הצבאות הגאורגים לאורך השנים.

המבצר משקיף על הדרך הראשית וממוקם במרחק של 50 קילומטר מבורג'ומי ו-80 קילומטר מהעיר בקוריאני.

שמו של מבצר ראבאטי בא מהשפה הערבית, בה המילה "ראבאט" פירושה "מקום מבוצר". בראשית, אגב, היה שמו של המבצר לומיסה (Lomisa), שבגאורגית משמעותו "אריה".


#מה תראו כאן?
כמו במתחם ארמונות שנשלף מסיפורי "אלף לילה ולילה", תראו כאן חומות, מגדלי שמירה וארמון עם כלא ששימש בימים עברו.

המבצר בנוי בסגנון ערבי מסורתי וכולל מסגד מרשים, אך לצידו גם כנסיה נוצרית.

מאוד נחמד לראות בין המבנים הקדומים והחומות עם מגדלי השמירה העתיקים, גם את הגינות המעוצבות, המזרקה ובריכות המים המיוחדות.

באדריכלות המרשימה ניתן לראות השפעות מונגוליות, גאורגיות ועות'מניות מתקופות שונות, ביחד עם קשתות נהדרות ופסלי אבן עדינים.

בחלק המודרני והמשופץ של המבצר נמצאים שירותי המסעדות, בתי הקפה, חנויות המזכרות ואפילו מלון מפואר.

עוד תמצאו כאן מוזיאון עם אוצרות עתיקים שנמצאו באיזור. יש בו אפילו מוצגים מהעולם היהודי שפרח בימי קדם באזור.


#תולדות המקום
מבצר ראבאטי הוקם באמצע ימי הביניים, במאה ה-9. הוא הוקם על ראש גבעה בעיירה אחלטציחה (Akhaltsikhe), שלמעשה קרויה על שמו, כי פירוש שמה בעברית הוא "המבצר החדש".

במתחם העתיק עברו לאורך הדורות צבאות, כובשים ודתות שהתחלפו בזה אחר זה.

בשנת 2012 הושלמו בו עבודות מושקעות במיוחד, של שיפוץ ושחזור במימון ממשלת גאורגיה.


#טיפים
לסקרנים - בעונת התיירות ניתן לשכור כאן מדריך מקומי, שידריך אתכם לעומק על המקום ותולדותיו.

ברחבת הכניסה ממתינים לכם מסעדות ובתי קפה נחמדים.

במבצר גם חנויות מזכרות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/kG4bFLWizok


ביקור במקום:

https://youtu.be/x8EZSBney6s


מהאוויר:

https://youtu.be/rV_-K6zAVEY


בלוגרים:

https://youtu.be/gkqbNwqAIXw


הדרכה:

https://youtu.be/_abxNML4Dqo
כנסיית ג'ברי
כנסיית ג'ברי
#על הכנסייה העתיקה אל מול הנוף המרהיב

כנסיית ג'בארי (Jvari church), או מנזר הצלב ג'ווארי, הם שמותיה של אחת הכנסיות החשובות ביותר על הדרך לקווקז.

הכנסייה היא אתר עתיק וחשוב בהיסטוריה של גאורגיה. כאן פעלה לפי המסורת נינו הקדושה, מי שהפכה את הפאגאנים שחיו כאן לנוצרים של ממש, החל מהמאה ה-6 לספירה.

במקום הזה גם החליטה גאורגיה, לאחר שניצרה את אותם עובדי אלילים, על התנצרותה כמדינה. בעבר שכנה כאן הבירה העתיקה של הממלכה והעיר הדתית הכי משמעותית וחשובה בה.

הנוף שנשקף מכנסיית ג'ברי (Jvari church) הוא מרהיב. הכנסייה ממוקמת בנקודת נוף מוצלחת במיוחד, כשמצד אחד נשקפים הרי הקווקז הנמוך ומנגד העיר מצ'חטה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/bvHBLIvrcCM


ביקור במקום:

https://youtu.be/udov1atsMbw


בפנים:

https://youtu.be/VaOixuzUdHI


בחורף:

https://youtu.be/Tk-3cpLV02E


הדרכה:

https://youtu.be/kHwSji-r4Tw


מצחטה
מצחטה
#על הבירה העתיקה וירושלים הקטנה של גאורגיה

כ-27 ק"מ צפונית לטביליסי נמצאת מצחטה, או מצחתה (Mtskheta), עיר היסטורית, מעניינת ולא גדולה אך מרתקת.

בנוסף להיותה אחד המקומות הטובים ביותר ללמוד בהם על ההיסטוריה של גאורגיה, זוהי גם עיר שלווה ונעימה לביקור, הנמצאת על מפגש הנהרות מטקוורי וארגוואי.

שיטוט רגלי בעיירה מציג כאן סמטאות מקומרות וציוריות, לצד הנהר המרשים. כרכרות סוסים נוסעות כאן ליד מכוניות מודרניות ומשמשות לא רק תיירים.

שימו לב להר הגבוה שליד העיירה. עליו אתם רואים את כנסיית גווארי העתיקה, החולשת על כל האזור. עלייה על ההר תראה שהכנסייה אמנם צנועה ופשוטה, אך הנוף הנשקף ממנה הוא מרשים וכמעט חד פעמי. שימו לב גם להרים המרשימים המקיפים את מצחטה שלמטה.

מאז הפכה גאורגיה לנוצרית, איפה שהוא בימי הביניים המוקדמים, הייתה מצחטה בירתה העתיקה של המדינה והלב הרוחני שלה.

מצחטה, שהמורשת והאדריכלות העתיקה שלה מרשימות במיוחד, הוכרזה בשנות התשעים כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.


#אדריכלות
באתרים המרכזיים של העיר ניתן לראות כמה דוגמאות נהדרות לאדריכלות הגאורגית המוקדמת.

שימו לב שהעיירה מתהדרת בקתדרלת סבטיצחובלי (Svetitskhoveli) הענקית, המתנשאת בגאון בלב העיר. אווירת ימי הביניים שבחצר שלה מוסיפה לממד ההיסטורי של העיירה כולה.

הקתדרלה נבנתה במאה ה-11. כאן הוכרזה הנצרות כדת הרשמית של גאורגיה ובקתדרלה זו מתקיימים עד היום הטקסים הכי חשובים של האורתודוקסיה האפיסטולית הגאורגית.

קתדרלת סווטיצחובלי שפירוש שמה "העץ נותן החיים", קיבלה את שמה מהסיפור על סידוניה, שתוכלו לקרוא בתגית "קתדרלת סווטיצחובלי".

הקתדרלה נבנתה על חורבות כנסייה עתיקה שהייתה בנויה מעץ. היא הושלמה בסוף המאה ה-11. כמו הרבה כנסיות באזור, בימי הביניים המוקדמים, היא בנויה בצורה של צלב עם כיפה. לצד קברי מלכי גיאורגיה העתיקים אפשר לראות בה שרידים מהפרסקאות המקוריות מימי הביניים.

האגדה מספרת שהאדריכל שבנה את הכנסייה, שמו ארסה קיצה, איבד את ידו. היא נכרתה על ידי המורה שלו, שקינא בו על ההישג של בניית הקתדרלה המדהימה. אבל הוא לא חי זמן רב ללא היד, כי זמן מה לאחר מכן הוא הוצא להורג על ידי המלך, שחשק בשורנה, רעייתו היפה של האדריכל. לזכרו של ארסה קיצה תוכלו לראות מעל העיגול שבקיר הצפוני את התבליט של היד האוחזת באזמל. הכיתוב לידו אומר "לזכרו של אקסה קיצה, מי ייתן ויזכה לסליחה".

בעיר מעניינת גם כנסיית ג'ווארי (Jvari) כנסייה מהמאה ה-6, הממוקמת מעל מפגש הנהרות. הכנסייה בנויה על גבעה שממנה יש תצפית יפה על העיר.

הכנסייה ומנזר ג'ווארי מעניינים אבל התצפית הנהדרת על העיר וסביבתה מצליחה להאפיל אפילו עליהם.


#תולדות המקום
בירת גאורגיה העתיקה מצחטה נחשבת לאחת הערים המעניינות בה והמקום הטוב ביותר ללמוד על ההיסטוריה שלה.

עד המאה ה-5 הייתה העיר בירתם של מרבית מלכי ממלכת קרתלי שבמזרח גאורגיה. כשהמלך וחטנג העביר את בירתו לטביליסי, מצחטה נותרה הבירה הרוחנית ועם הזמן זכתה כאן למעמד כמעט מיסטי.

במצחטה, שהייתה ידועה באותם זמנים בכינוי "ירושלים הקטנה", קבורים רבים ממלכי גיאורגיה.


#טיפים
מצחטה רחוקה רק שעה נסיעה מטביליסי. ואפשר להגיע אליה בנסיעה עצמאית או בטיול יום מהבירה הגאורגית.

מומלצת כאן התצפית על העיר וסביבתה ממנזר וכנסיית ג'ווארי (Jvari).

בעיר שלל פינות יפות לצילום.

אם נותר לכם קצת זמן נצלו אותו כדי לטייל רגלית בסביבת הכנסייה.

למטיילים בסיור הדרך הצבאית שווה לבקר בקתדרלת סווטיצחובלי.

להמשך מסלול הדרך הצבאית המשיכו מכאן למבצר אנאנורי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/vhjOdkq9SsM


מהאוויר:

https://youtu.be/IEMojKpF4ak


בלוגרים:

https://youtu.be/2ET7DYONQj8


הדרכה:

https://youtu.be/IEPRKxFHhtc


כנסיית ג'ווארי מהמאה ה-6:

https://youtu.be/KpzjZrFsc_8
זוגדידי
#על

זוגדידי (Zugdidi)



בארד:
זוגדידי היא עיר יפה והיסטורית, המציעה מגוון של אטרקציות לתיירים.

זוגדידי היא עיר בצפון-מערב גאורגיה, ובירת מחוז סמגרלו וסוואנתי עילית. העיר שוכנת על גדת נהר צ'חוֹאוּשי, במרחק של כ-110 קילומטרים מהים השחור.


העיר ידועה בזכות ארמון דדיאני, שנבנה במחצית השנייה של המאה ה-19 על ידי משפחת דדיאני, שליטי מגרליה. הארמון הוא אחד המבנים ההיסטוריים החשובים ביותר בגאורגיה, והוא הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.

זוגדידי היא גם מרכז תרבותי חשוב. בעיר ישנם מספר מוזיאונים, תיאטראות, וגלריות. העיר גם מארחת מספר פסטיבלים לאורך השנה, כולל פסטיבל הפולקלור של סמגרלו ופסטיבל היין של סמגרלו.

אוכלוסיית זוגדידי מונה כ-42,000 איש. רוב התושבים הם גאורגים, אך יש גם מיעוטים של ארמנים, יהודים, וסונים.

כמה עובדות נוספות על זוגדידי:

השפה הרשמית בעיר היא גאורגית.

האקלים בעיר הוא ים תיכוני, עם קיצים חמים ויבשים וחורפים קרים וגשומים.
זוגדידי היא יעד תיירותי פופולרי, במיוחד עבור מטיילים המבקרים בסמגרלו ובחבל סוונטי עילית.



#היסטוריה
חח


בארד:
זוגדידי היא עיר עתיקה, שהוזכרה לראשונה בכתובים במאה ה-17. היא שימשה כמרכז הפוליטי, האדמיניסטרטיבי והתרבותי של נסיכות מגרליה עד ל-1803.

זוגדידי היא עיר עתיקה שהייתה מרכז פוליטי, תרבותי וכלכלי חשוב במהלך ההיסטוריה של גאורגיה. העיר נזכרת לראשונה בכתובים במאה ה-17, כמרכז נסיכות אודישי או נסיכות מגרליה.

בשנים 1855-1857 הייתה תחת שליטת האימפריה העות'מאנית, ולאחר מכן תחת שליטת האימפריה הרוסית.

זוגדידי היא עיר עתיקה שהייתה מרכז פוליטי, תרבותי וכלכלי חשוב במהלך ההיסטוריה של גאורגיה. העיר נזכרת לראשונה בכתובים במאה ה-17, כמרכז נסיכות אודישי או נסיכות מגרליה. בשנים 1855-1857 הייתה תחת שליטת האימפריה העות'מאנית, ולאחר מכן תחת שליטת האימפריה הרוסית.


אתרים מרכזיים בזוגדידי:

ארמון דדיאני: ארמון מהמאה ה-19 שהיה בעבר ביתם של נסיכי דדיאני, שליטי מגרליה.
מוזיאון זוגדידי: מוזיאון המציג את ההיסטוריה והתרבות של סמגרלו.
בית הכנסת של זוגדידי: בית כנסת עתיק שנבנה במאה ה-19.
הפארק העירוני של זוגדידי: פארק גדול עם גנים, אגם וגן חיות.


ארמון דדיאני
מוזיאון סמגרלו
תיאטרון זוגדידי
קתדרלת זוגדידי
בית הכנסת הגדול של זוגדידי


פעילויות מומלצות בזוגדידי:

ביקור בארמון דדיאני
סיור בעיר העתיקה
ביקור במוזיאון סמגרלו
צפייה בהצגה בתיאטרון זוגדידי
ביקור בבית הכנסת הגדול של זוגדידי
ביקור בפסטיבל סמגרלו





לערוך
היא בירתה ההיסטורית של סמגרלו, המחוז ההיסטורי שבמערב גאורגיה.

זוגדידי שוכנת על גדת נהר צ'חוֹאוּשי (ჩხოუში) במרחק 110 ק"מ מהים השחור


ממוקם בצפון-מערב של אותו מחוז. העיר ממוקמת 318 ק"מ מערבית לטביליסי, 30 ק"מ מחוף הים השחור ו-30 ק"מ מרכס אגריסי, בגובה של 100-110 מטרים מעל פני הים. זוגדידי היא בירת מחוז סמגרלו-זמו סוואנטי, המשלב את סמגרלו (מינגרליה) והחלק העליון של סוואנטי, ובתוכו מרכז עיריית זוגדידי.

העיר משמשת כמקום מגורים של מטרופוליטן זוגדידי וצאישי אפרכיה של הכנסייה הגאורגית האפוסטולית האוטוצפלית האורתודוקסית.




#טיפים




מבט מקרוב:

https://youtu.be/dQrprA3xRyw


ביקור במקום:

https://youtu.be/RPFdRhBkjFg


מהאוויר:

https://youtu.be/HQKuTGzF9tg


ריקוד עממי בזוגדידי:

https://youtu.be/7Js6twd0Fjw
קזְבֶּגי
#על העיירה שליד הר הגעש הכבוי

למרגלות הר הגעש הכבוי ח'אזבָּק או קזבק נמצאת העיירה ח'אזְבֶּגי או בהגייה אירופית קזְבֶּגי (Kazbegi). זוהי העיירה המרכזית באזור והיא נמצאת על הדרך הצבאית.

קזבגי ממוקמת על שפת הנהר טחרגי, למרגלות כנסיית גרגטי הידועה כל כך וסמוכה לגבול שבין גאורגיה לרוסיה.

שמה הרשמי של העיירה הוא סטֶפּאנצְמינדָה (Stepantsminda), אך היא נקראת כבר שנים רבות פשוט ח'אזְבֶּגִי.

את שמה זה של העיירה היא קיבלה משמו של קאזיבק צ’ופיקאשווילי (Kazibek Chupikashvili), מי שמילא בסוף המאה ה-18 תפקיד חשוב בהתמודדות של הרוסים עם מרידות שבטי ההרים בקווקז.

מוקפת נוף יפה של הרים ומצוקים, העוטף אותה בצורת תיאטרון טבעי וגדול, קזְבֶּגי היא המרכז האזורי ונקודת המוצא לטרקים בהרי הקווקז ולהייקינג וטיולים רגליים בנוף ובהרים שמסביב.


#מה תראו כאן?
קזבגי היא נקודת היציאה העיקרית באזור לטרקים באזור הרי הקווקז, למסלולי הליכה באזור הר ח'אזבָּק שמערב ולמסלולי רכיבה על אופני הרים.

הכיכר המרכזית בה היא ח'אזבֶּגיס מוֹאֶדאני (Kazbegi moedani). בכניסה אל העיירה, יביא אתכם הכביש הצבאי של גיאורגיה ישירות אליה.

את מרבית שירותי התיירות הפרקטיים תמצאו בסטֶפּאנצְמינדָה (Stepantsminda), בעוד שבגרגרטי (Gergeti) תמצאו מגוון מקומות לינה ואת הדרך למעלה אל הכנסייה.

אם תעלו על ראש הגבעה שליד העיירה תוכלו לראות ולצלם את כנסיית גרגטי המפורסמת, הנקראת גם כנסיית צמינדָה סאמֶבָּה והיא בת 600 שנים. עבור הגאורגים הכנסייה הקטנה הזו מסמלת את העמידות שלהם בזמני מצוקה. עבורנו היא כנראה האייקון הגיאורגי הכי מצולם שיש. ביחד עם הנוף המדהים שעוטף אותה, היא אכן יפה להפליא ושווה כמה צילומים יפים.

הכוכב הנוסף כאן הוא הר קזבק (Kazbek), הר געש כבוי שכמעט מכל פינה בעיירה תוכלו לראותו עם פסגתו המושלגת. הר הקזבק, על נופו המצוקי והמושלג כל השנה, מכונה לא פעם קרחון.

ח'אזבָּק או קזבק וסביבתו הם היעד העיקרי והסופי למטיילים בדרך הצבאית של גיאורגיה. אבל אפשר לצאת לנסיעה הלאה, לקניון דריאלי ועד לגבול עם רוסיה. זו נסיעה מעניינת ובדרך חזרה שווה גם לבקר בכפרים ג'וטה וסנו.


#טיפים
בעיירה קזבגי תמצאו את כל השירותים הדרושים לתייר, כולל לינה, כסף, ציוד לרכיבה, הליכה וטיפוס בנופי הקווקז הגדול המדהימים.

יש כאן מסעדות ובתי קפה מקומיים ושווים.

לקראת הערב האווירה בקזבגי נחמדה מאוד, במיוחד במסעדות המקומיות.

הנוסעים במסלול הדרך הצבאית יכולים לשוב לאחר הביקור כאן, בחזרה לטביליסי הבירה, או להמשיך לביקור בערוץ בו שוכנת נקודת הגבול עם רוסיה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/xI4QyHzPrk8


מהאוויר:

https://youtu.be/P7-B2ubzipM
אושגולי
#על הכפר המבודד עם מגדלי ההגנה המפורסמים

הכפר המבודד אוּשְׁגּוּלִי (Ushguli) הוא כפר אותנטי ומיוחד, הממוקם באחד האזורים המיוחדים בגאורגיה. זהו אזור אושגולי שבחבל סוואנֶטי המציע חוץ ממנו עוד כמה מהכפרים היפים ביותר בגאורגיה.

האזור כולו ידוע במגדלים ההיסטוריים שבו. בימי קדם הם שימשו בו כמגדלי שמירה והגנה מפני שודדים, כוחות פושטים ואויבים.

אזור אושגולי נמצא בעמק שגובהו מעל 2,000 מטר ובו מפגש נהרות מרהיב, בין נהר ה"שווצקלה קווישארה" ונהר "פטארה אנגורי".

באושגולי, המתנשא לגובה 2,100 מטר מעל פני הים, נמצאים יישובי הקבע הגבוהים ביותר באירופה.

בטיול כאן אתם חייבים להגיע למה שנחשב כאן כפר הפוסטר של האזור והכפר היפה להפליא של העמק - הכפר צ'ז'אשי, הנחשב לאתר מורשת עולמית יוצא דופן.


#המגדלים ההיסטוריים
הטבע וההיסטוריה מחבקים את אושגולי מכל הכיוונים. מזה דורות רבים שהכפריים מגינים כאן על עצמם באמצעות מגדלי שמירה גבוהים ובנויים מאבן.

בכפרים שבאזור אושגולי נבנו במהלך השנים כמה מהמגדלים היפים והשמורים ביותר. גם כיום המגדלים הם חלק מהנוף של אושגולי והסביבה.

המגדלים המרשימים הללו מזדקרים לגובה מתוך חצרות הבתים. בימי קדם התבצרו בהם המקומיים והגנו מתוכם על משפחותיהם כנגד תוקפים ופולשים, כשהללו ניסו לפשוט ולבזוז בהם. בימים רגילים הם שימשו לשמירה על חפצים יקרים, דברי קודש ואמנות.

בחלק מהמגדלים אפשר כיום לבקר. יש מהם שמותקנים עדיין סולמות עץ המאפשרים לטפס לקומותיהם העליונות.

המגדלים העתיקים הללו הם בני כ-2,000 שנים והוכרזו על ידי אונסק"ו כאתרי מורשת עולמית.


#תרבות
מיקומו של אזור אושגולי בודד אותו משאר המדינה, מה ששימר בו את המסורות התרבותיות והדתיות של בני חבל הארץ המרוחק הזה.

כמו בני כל הכפרים המבודדים שבהרי סוואן (Svan), גם הכפריים של אושגולי שומרים בקנאות על מבנה החמולה הקהילתי שבהם.

האזור היפה, חמימות התושבים בני חבל סוואנטי ופשטותו הטבעית של האזור בעל ההיסטוריה הארוכה - משרים כולם על המבקרים שלווה נעימה ורוגעת.

הביקור כאן מזמן חוויה אנושית והיסטורית ייחודית למבקרים בו וגם נופי ההרים המקיפים את אושגולי הם עוצרי נשימה.

ארבעת הכפרים הפשוטים שבאזור הם ז’יביאני, צ’וויביאני, צ’אז’אשי ומורקמלי. עשרות המשפחות שחיות בהם מתגוררות בבתים פשוטים הבנויים מאבני גרניט וצפחה שחורה.

תודות לבידוד היחסי של האזור הצליחו התושבים של חבל סוואנֶטי לשמר כאן לאורך השנים את התרבות המקומית, את השפה שלה ואפילו את המוזיקה המקומית.


#טיפים
אם זמנכם מוגבל נסו לפחות לבקר במגדלים שבכפר צ'ז'אשי, הנחשב כולו לאתר יוצא דופן של מורשת עולמית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/2i5L1l7znXA


מהאוויר:

https://youtu.be/SG8E_3eI8HY


טרק לאושגולי:

https://youtu.be/FmINX7Kik6M


ביקור במקום:

https://youtu.be/36GIPOc4DV4


בלוגרים:

https://youtu.be/ofyF5A1YjgM
אחלטציחה
#על עיר עם מבצר מרשים ומרכז יהודי בעבר

אחלטציחה (Akhaltsikhe) היא עיר שהיתה פעם עיר הבירה והעיירה הגדולה ביותר של אזור סמצחה ג'וואחטי (Samtskhe-Javakheti) ואולי המרכז היהודי המשמעותי בגיאורגיה.

אחלטציחה, בגיאורגית "טירה חדשה", נקראת על שם טירת רבאט, או מבצר רבאטי המשוחזר שבעיר. המצודה המרשימה, הנקראת גם טירת רבטי, ממוקמת בצד הצפוני של נהר פוטצ'ובי ושולטת על העיירה.

זוהי טירה מהמאה ה-12, ששוחזרה באופן מרשים לפני כמה שנים והפכה את העיירה הפוסט-סובייטית המנומנמת וחסרת העניין לאתר תיירות די אטרקטיבי ולנקודת זינוק למבקרים בעיר המערות ורדזיה.

בית הכנסת העתיק של העיר הוא מרשים ומשומר היטב ושווה לבקר גם בו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/xwv7otqrDzw


ביקור במקום:

https://youtu.be/CMB-S_ni1WY


מהאוויר:

https://youtu.be/LlHoYu6tFaA


בלוגרים:

https://youtu.be/W_hOtW5oJLc


תרבות גאורגית:

https://youtu.be/pslQfaZtD9o
הדרך הצבאית הגיאורגית
#על דרך ההגנה העתיקה שנחשבה לשער בין אירופה לאסיה

בביקור בגאורגיה נסו שלא להחמיץ את הדרך הצבאית הגיאורגית (Tetri Aragvi), הנחשבת לאחת מדרכי הנוף היפות והמיוחדות בעולם.

זוהי דרך עתיקה, שנחשבה לשער בין אסיה לאירופה וחוצה את רכס הרי הקווקז. הכביש הוא כיום לא רק אחד הכבישים ההיסטוריים החשובים בעולם אלא גם אחד הקשים לנסיעה.

הדרך הצבאית, שפעם עברו בה כוחות צבא גדולים, היא בימינו אטרקציה תיירותית לכל דבר, עוברת בטבע יפהפה, עם כפרים שלווים ומגדלים עתיקים, מה שהופך אותה גם לאחת הדרכים הרומנטיות שבדרכי תבל.


#מה תראו כאן?
הדרך הצבאית היא דרך נוף מרהיבה וידועה בכל העולם כאחת הדרכים היפות שיש. בעבר היא הייתה מקור השראה לסופרים ויוצרים דגולים, דוגמת פושקין, גורקי וטולסטוי.

בנסיעה בה תתקשו להתיק את המבט מהנוף. מסלולה עובר בסמוך לעיירות עתיקות, כפרים הרריים שלווים, מצודות מרשימות, מגדלי שמירה עתיקים, אגמים וכמה? מנזרים מסתוריים.

אחד הנופים הדרמטיים שתפגשו בדרך הוא זה של עמק השטן. זה לא רק הנוף שמיוחד כאן. יש גם קניונים עמוקים, מגוון מרשים של פרחי בר ואם יהיה לכם מזל אז גם חובבי מצנחי רחיפה שירחפו לפניכם בינות להרים.

ברבים מההרים שלאורך הדרך עבר המשעול ההררי, הצר והנטוי מעל תהומות. כדי למנוע החלקה לתהום בחורפים הקשים של גאורגיה, חפרו הגאורגים מנהרות בצידי ההר, בהן נוסעים עד היום.

לאורך הדרך נראים גם מגדלי תצפית, שהשתמרו עד היום. הם נועדו במקור להתריע בפני התושבים מפלישות. מכל מגדל כזה עברו איתותי אזהרה לכפרים שבסביבה, על ידי הדלקת אבוקות של אש.

בקווקז הגבוה תראו לאורך הדרך מספר בתי קברות בהם נקברו אלפי שבויים גרמנים, שנשבו במלחמת העולם השנייה ולא שרדו את עבודות הכפייה של הסובייטים בשיפוץ הדרך הצבאית.

מרחוק על ההרים תראו עיירות סקי יפות ושמורות טבע מיוחדות. את הדרך עצמה יחצו לא פעם עדרי צאן, כשהם מונהגים על ידי הרועים והכלבים המנתבים את העדר אל ההרים.


#גיאוגרפיה של הדרך הצבאית
דרך דרמטית זו, אורכה כ-200 ק"מ, עוברת מדרום לצפון. היא מתחילה בדרום ממצחטה, הבירה העתיקה של גאורגיה ונמתחת צפונה, במשעול הררי צר יחסית המטפס לאורך הנהרות שברכס הרי קזבק, הם הרי הקווקז הידועים.

למטיילים מסתיימת הדרך בנקודות הצפוניות של כפר קזבגי (Kazbegi), ליד הפסגות האימתניות של רכס הקווקז הגבוה ובסמוך לכנסיית גרגטי ההררית, כנראה המבנה המצולם ביותר בגיאורגיה.

משם יורדים הלאה עם הדרך, אל המישורים שמצפון לרכס הקווקז ואל החיבור של גאורגיה לאירופה. אם ממשיכים במשעול עוד מעט, מגיעים אל מעבר הגבול היבשתי היחיד עם רוסיה.

רוצים לנסוע במסלול הדרך הצבאית הגיאורגית? - היכנסו לתגית "סיור הדרך הצבאית של גאורגיה".


#תולדות הדרך הצבאית
היום היא אחת מדרכי הנוף היפות במדינה, אבל הדרך הצבאית שימשה במקור את הסוחרים באזור ולמרבה האירוניה, גם את הפולשים לגיאורגיה שהרבו להשתמש בה בדרך לכיבושיהם.

אלפי שנים שמרו עליה השבטים הנאמנים למלכי גאורגיה העתיקים. הם בנו לאורכה מגדלי שמירה שמהם התריעו והזהירו כשזיהו פולשים ואויבים.

בשנת 1799 נחנכה הדרך הצבאית מחדש, על ידי צבא רוסיה. בראשית המאה ה-19, עם סיפוח גאורגיה לרוסיה, הרחיב הצבא הרוסי בפיקודו של הגנרל יירמולוב את הנתיב.

בעזרת התושבים שוכני ההרים נסללו באותה תקופה גם חלקי הדרך העוברים בהרים ונושקים לתהום.

מאז ועד היום משמר הכביש את ההיסטוריה של הדרך הצבאית. גם בימינו היא נראית אותו הדבר וממשיכה לשמש הן בתור ציר מסחרי חשוב והן כאחת הדרכים המתוירות והיפות בעולם.


#טיפים
בררו טרם היציאה את מזג האוויר הצפוי וודאו שהראות טובה. במזג אוויר רע יכול להיות מסוכן לצאת לטיול עצמאי בדרך הצבאית.

שלל נקודות עצירה לאורך הכביש יאפשרו מנוחה וצילומי נוף מרהיבים.

עם מסעדות מקומיות טובות ואותנטיות לכל אורכה, אוכל בנהיגה לאורך הדרך הצבאית לא יחסר לכם לרגע.


מקומות בדרך:

https://youtu.be/nCFS13RQLwQ


נופים בדרך:

https://youtu.be/0SHJn_0VtpI


הדרך בחורף:

https://youtu.be/3G86Xefgjqk


הדרכה:

https://youtu.be/Y23Di_uu6vI
מנזר בודבה
#על המנזר בו קבורה הנוצרית הראשונה של גאורגיה

מנזר בּוֹדְבֶּה (Bodbe Monastery) נחשב לאחד המקומות הקדושים בגאורגיה ויש לכך סיבה. כאן נקברה נינו הקדושה, מי שנחשבת עד היום לאחראית להיותם של הגאורגים נוצרים.

נינו הגיעה לגאורגיה במאה ה-4, בשביל להפיץ את בשורת הנצרות והצליחה בגדול. המנזר והכנסייה שכאן הם תולדה של כנסייה קטנה שבנה במאה ה-4 המלך מיריאָן, אך במהלך הדורות היא הורחבה, שופצה וגדלה שוב ושוב.

המנזר ממוקם כשני קילומטר מדרום לסירנארי, בקצה מסלול הליכה בחיק הטבע. זה מקום עם סיפור היסטורי מעניין וטבע נהדר, אתר ששווה לבקר בו.


#מה תראו כאן?
מנזר בודבה הוא מקום מנוחתה האחרון של נינו הקדושה. הקבר ממוקם בקפלה קטנה, בין עצי ברוש גבוהים, בפינה הצפון-מזרחית של המנזר. תגיעו אליו בירידה רגלית בשביל מעט תלול, היורד לאורך של 750 מטרים.

הקפלה בנויה מעל "מעיין נינו הקדושה", מעיין קטן שפרץ לפי האגדה בזמן שנינו עצמה התפללה במקום. במעיין הקדוש נאספים המאמינים, מתיזים על עצמם מהמים הקדושים שבו ולוגמים ממנו לברכה.

את קבר נינו הקדושה עצמו מעטרת הילה עשויית טורקיז, המכוסה בכסף ומשובצת באבנים טובות.

מעבר לקדושה שבמקום, גם הנוף עוצר הנשימה אל עמק נהר האלאזני הוא לא פחות מקסום, נוף פנורמי מרהיב המתפרש על כל העמק שמסביב.


#טיפים
אסור לצלם ולהצטלם בכנסייה. הנזירות מקפידות מאוד ובהחלט לא מסבירות פנים למצלמים, אז הימנעו.

בסופי שבוע המקום עמוס ובמיוחד במעיין, בו מתהווה תור למילוי של מים (גלונים!) ולשחייה במעיין.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/H0rvO4B1UMY


מהאוויר:

https://youtu.be/KR5GvmD24E0


ביקור במקום:

https://youtu.be/9MZ0vgrC8DE
אופליסציחה
#על עיר המערות הגיאורגית והעתיקה

אופליסציחה (Uplistsikhe) היא אחת הערים העתיקות בגיאורגיה, עיר מערות ענקית ומעניינת, הפרושה על פני כ-40 אלף מטרים רבועים.

ממוקמת על גדות נהר במרחק של 10 ק"מ מגורי, אופליסציחה היא עיר של ממש. היום היא אתר ארכיאולוגי בו נמצאו במהלך השנים פסלים עתיקים, כלי חימר מעניינים ותכשיטי זהב, ברונזה וכסף.

את אופליסציחה החלו לחצוב בסלע, במאה ה-10 לפני הספירה. במשך יותר מ-2,000 שנה, עד המאה ה-13 לספירה, התגוררו בה בני אדם. היא כוללת מערות מגורים רבות שהן קטנות יחסית. יש בה גם כמה מערות גדולות יותר ששימשו ככל הנראה בתור כנסיות ועוד לפני כן כמקדשים לאלילים כמו אלת השמש, בהם האמינו המקומיים לפני שהנצרות שטפה את האזור.


#טיפים
הביקור כאן מומלץ רק במידה ולא תצליחו להגיע לוורדזיה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/8hp0dh-hAs0


ביקור במקום:

https://youtu.be/BX-PjuA2kOk


מהאוויר:

https://youtu.be/DHRTL__6lDw


הדרכה שקטה:

https://youtu.be/KBOqMTSoQj4
ים טביליסי
#על האגם המלאכותי שבתוך העיר

ים טביליסי (Tbilisi Sea), או מאגר טביליסי, הוא אגם מלאכותי גדול השוכן בחלק הצפון-מזרחי של טביליסי, בין הרובעים ורקטילי (Varketili) וטמקה (Temka) שבעיר.

ממדיו של האגם לא גדולים. עם עומק ממוצע של 26 מטרים, אורך של בקושי 9 קילומטרים ורוחב המגיע קרוב ל-3 ק"מ, השם "ים טביליסי" יכול להעלות חיוך.

ימת טביליסי נוחה לשחייה. האגם המלאכותי הזה ממוקם בגובה של 535 מטרים מעל פני הים, כך שבקיץ לא חם ולא מחניק בו והמים מגיעים לטמפרטורה של כ-28 מעלות צלזיוס.

"ים טביליסי" הוא מאגר מים מלאכותי המציע מקום רחצה, שיזוף ושיט שווים והוא פופולרי בקרב תושבי העיר בקיץ.

המאגר המלאכותי שנוצר בשנת 1952 מקבל את מימיו מנהר הלורי (Lori), דרך תעלת סאמגורי. הוא מהווה חלק ממערכת ההשקיה האזורית של קרקעות החקלאים באזור.

בשנים האחרונות הפך המאגר למקום בילוי פופולרי בעיר וצעירים רבים מגיעים לכאן לבלות וליהנות.


#מה תראו כאן?
ים טביליסי הוא מקום נעים לבילוי זוגי, עם חברים או המשפחה.

במאגר המים המלאכותי יש שלל אטרקציות, כולל אופנועי מים, קטמרנים ואפילו מועדון יכטות.

יש כאן אפשרויות לבילוי במרכזי ספא, חדרי כושר, סאונות, חדרי עיסוי ועוד.

גם הבטן לא תדע כאן מחסור, או מנוחה... יש כאן בתי קפה, מסעדות ומזנונים ולא יחסר לכם כאן לרגע דבר אוכל או משקה.


#טיפים
בקיץ יש במאגר הרבה תיירים.

הדיג הפופולרי במאגר הוא בתשלום לא יקר.

רוצים בריכה? - בסמוך לאגם יש גם מועדון מים נחמד בשם "Tbilisi Sea Club".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/XukzyMfkKDM


מהאוויר:

https://youtu.be/0lsa7GC1Xro


בלוגרים:

https://youtu.be/obrXmpFJpsw?t=2m45s&end=4m14s


ביקור במקום:

https://youtu.be/IxneeiPjlk4


מועדון המים הסמוך:

https://youtu.be/pTGnmqBQi74


מנזר גלאטי
#על המנזר והכנסייה מהחשובים בגיאורגיה

מנזר גלאטי (Gelati monastery), הממוקם על צלע יער באזור קוטאיסי, הוא קומפלקס מרהיב של מספר מנזרים.

המקום, שקיים מאז ימי הביניים, הפך מאז הרנסנס למרכז דתי חשוב. כיום הוא נחשב לאחת הכנסיות החשובות בגאורגיה ודוגמה נהדרת ויוצאת דופן לאדריכלות תור הזהב שלה.

בגלאטי נקברו במהלך הדורות מלכים ושליטים רבים מגאורגיה. הבולט שבהם הוא דוד הבנאי, המלך מהמאה ה-12 ומי שנחשב בתולדות הממלכה לחשוב ביותר שמלך בה.

קתדרלת הבתולה היא הכנסייה הראשית במתחם. פנים הקתדרלה כולל ציורי קיר עתיקים ונהדרים שהופכים אותה לאחת הקתדרלות הססגוניות והבהירות במדינה.


#מה תראו כאן?
חלק גדול מציורי הקיר הצבעוניים תוכלו לראות כבר בכנסיית סנט ג'ורג' - הבניין הראשון שיקבל את פניכם כשתיכנסו למתחם ומכיל רבים מציורי הקיר המיוחדים שכאן.

כשיוצאים מהדלת המערבית של הקתדרלה רואים את כנסיית סנט ניקולס הקטנה יותר, הבנויה על בסיס ארקדי מרשים.

לידה נמצאת גם האקדמיה ההיסטורית, בה נכתבו כרוניקות ותרגומים חשובים. באקדמיה הזו לימדו ולמדו במאות הקודמות תיאולוגיה, מדעים, פילוסופיה וציור.

בקתדרלת הבתולה הראשית צוירו בין המאות ה-12 וה-18 ציורי קיר רבים. משקיף למטה מתקרת האפסיס תראו את הפסיפס המפורסם מ-1120. נראים בו מרים הבתולה והילד ישו, כשמשמאל המלאך מיכאל ומימין המלאך גבריאל.

כשפניכם אל המזבח, תראו על הקיר שמשמאלכם 6 דמויות של אצילים. מי שהצלב על כתפו השמאלית הוא המלך הגאורגי בגראט השלישי (Bagrat III). אבל זה שמחזיק בכנסייה הוא דוד הבנאי, גדול מלכי וגיבורי גאורגיה.

מה שמביא אותנו אל הקבר של "דוד הבנאי", המלך הדגול שהקים את המנזר המקורי. קברו נמצא בשער הדרומי של המנזר. המעניין הוא שבהפגנת צניעות של אדם גדול וחזק, הוא ביקש להיקבר כך שכל מי שנכנסים למנזר ידרכו על קברו. אבל המבקרים, לפחות בימינו, דווקא מקפידים היטב שלא לדרוך על קבר המלך הנערץ, המיתולוגי והחשוב בתולדות גאורגיה.


#תולדות המקום
בשנת 1106 היה זה המלך דוד הבנאי שהקים את מנזר גלאטי. המקום יועד על ידו להיות מרכז ללמידה ותרבות נוצרית.

בספרות ימי הביניים מכנים אותו הכרוניקנים, שהיו כותבי ההיסטוריה של התקופה, בתור "אתונה חדשה" ו"ירושלים השנייה", שמות שמראים את חשיבותו והאימפקט של המקום בנצרות של התקופה.

בהתקפה עות'מנית על המתחם, בשנת 1510, הציתו אותו התורכים והותירו הרס רב. המלך בגרט השלישי היה זה ששיקם אותו בהמשך ההיסטוריה.

השתלטות קומוניסטית ב-1922 הביאה לגירוש הנזירים מכאן, אך ב-1988, בתום העידן הקומוניסטי, קודשו הכנסיות מחדש והנזירים שבו למקום.


#טיפים
תפילת הבוקר של יום ראשון היא חוויה נהדרת של שירה גאורגית נפלאה. היא מתחילה ב-10:00 ושווה להנות ממנה כבר מתחילתה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/nz_Ve6iRpjI


ביקור במקום:

https://youtu.be/NWHNg3iLhMQ


ציורי הקיר:

https://youtu.be/6FistGhsrhs


תפילה:

https://youtu.be/KUGFLUHmMVo
אגם טבצקורי
#על האגם הקסום של הקווקז

אם אתם נוסעים לכיוון עיירת המרפא בורג'ומי או לבקוריאני, שווה לקחת עצירה קטנה בדרך באגם טבצקורי (Tabatskuri Lake), אגם נינוח וקסום בדרך.

אגם טבצקורי יבטיח לכם טבילה טובה וישיבה נינוחה על גדותיו, עם נוף יפה מסביבו וגם האוויר כאן מצוין.


#מה תעשו כאן?
באגם הקסום תוכלו לטבול ביום חם, לשבת על גדותיו, לצלם ולהתרגע. מקום נהדר למדיטציה או יוגה ואפילו לפיקניק נעים בטבע.

אם אתם משפחה, קחו זמן לאכול גלידה ביחד או לשחק בכדור עם הילדים. אפשר לתת להם לשחק עם ילדים מקומיים, לרכב על סוסים ולבלות קצת ללא הסמארטפון שמן הסתם גם בטיול תופס להם כמעט כל רגע פנוי.

רוצים נוף שמזכיר גלויה? - עליה ברכב לנקודת התצפית המרהיבה שמעליו, תציג לכם את הנוף המדהים של האגם הכחול, רכסי הבזלת שמאחוריו ואפילו כמה פסגות מושלגות גם בקיץ, בתקווה שמשבר האקלים עוד לא המיס אותן כבר בתחילתו.

אם תגיעו בעונת הקציר, הטיול הרכוב בסביבה יציג לכם איכרים מקומיים העובדים בשדות ולצידם ערימות השחת. פה ושם אפשר אז לראות כאן כפר אוהלים זמני, בו מתגוררות משפחות של חקלאים ורועים בתקופות של עבודה מאומצת.

בבית לא יאמינו לסיפורים שלכם, אז צלמו תמונות. אחר כך הניחו את המצלמה או הטלפון וקחו זמן בלעדיהם - זמן מה לצפות בנוף המרהיב הזה וליהנות ממנו נקי ובלי פילטרים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gLhDlDFjA0o


ביקור במקום:

https://youtu.be/8wX3W4H8xdA
אגם בזאלטי
#על האגם שנולד מדמעות

אגם בזאלטי (Bazaleti Lake) הוא אגם רוגע ומקום נחמד לפיקניק טבעי ושליו על הדרך הצבאית. הוא נמצא פחות משעה נסיעה מטביליסי, כ-50 וקצת קילומטרים מהעיר.

האגם, על פי האגדה, נוצר מהדמעות של הגאורגים על מות יורש העצר, מי שהיה בנה של מלכתם הנערצת, המלכה תמר. בתור יורש העצר הוא מעולם לא זכה להגיע אל המלוכה.

כיף כאן ונעים. רומנטיקנים גמורים יוכלו לשכור בקיץ גם סירות פדלים.


#טיפים
האגם לא נמצא על דרך המלך של נהגי המוניות. יידרש תשלום נוסף לנהג על הסטייה אליו.

בצד האגם תמצאו מזנונים, שולחנות פיקניק ואף מסעדות להנאתכם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/BPrSkMP1m9U?t=15


ביקור במקום:

https://youtu.be/MyIXrjBbl_c
אגם הצבים
#על האגם בפרוורי טביליסי

אגם הצבים (Kus Tba) שוכן בפרברי הגבעות של טביליסי, על המדרונות הצפוניים ומכוסי היערות של הר מתאצמינדה.

את שמו הגאורגי קוּס טבּא הוא קיבל בזכות שפע הצבים השוכנים לחופיו. שהרי "קוּ" בגאורגית פירושו "צב" בעוד המילה "טבּא" משמעותה "אגם".

האגם ההררי ממוקם בגובה של כמעט 700 מטר מעל פני הים. מזין אותו במים נהר וארארזיס-חֶבי הקטן, שהוא פלג משני של נהר הקורה.

האגם הוא אגם קטן ורוגע וגם עומקו המרבי לא עובר בהרבה את ה-2.5 מטרים.


#מה תעשו כאן?
מסביב לאגם יש אזור בילוי, פנאי ותיירות, עם מסעדות ובתי קפה.

כיף לשבת ולהנות מנוף של ההרים והאגם. בקיץ נערכים בו מדי פעם קונצרטים ופסטיבלים.

ניתן לשכור כיסאות נוח, סירות פדלים או לשחות באגם.

לא הרחק מהאגם נמצא המוזיאון האתנוגרפי הפתוח של העיר טביליסי, בו תוכלו לראות תערוכה מרשימה של מגורים ובתים גאורגיים שנבנו בבנייה מסורתית.


#טיפים
ניתן להגיע לאגם בהליכה קלה ונעימה בת כשעה, או אפילו פחות, אם תגיעו למוזיאון האתנוגרפי של העיר.

יש גם רכבל היוצא מרובע וקה ואפשר כמובן גם במונית.

בסופי שבוע מבקרים באגם רבים מתושבי טביליסי.

בקיץ מומלץ מאוד להגיע בשעות הערב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/pqGT7K8rPQ8


מהאוויר:

https://youtu.be/rM4qAfr-Cu4


ביקור במקום:

https://youtu.be/85JlsHhlqXc
אגם ליסי
פארק המים ג'ינו
הרי הקווקז
מבצר גורי
מוזיאון סטאלין


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.