שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
סיור אל ואדי ניסנאס
שווארמה אמיל
קונדיטורית המזרח
פלאפל הזקנים
ואדי ניסנאס
מסגד אל-גְ'רֵינֵה
חומוס אבו שאקר
קפה סמי
קפה חיפה

#סיור לוואדי ניסנאס בחיפה
הסיור של ואדי ניסנאס מתחיל מתחיל בשוק של ואדי ניאנאס (הניווט באייקון שכאן למעלה). משם תמשיכו למקומות בשכונה המיוחדת הזו - עם הניווט שלנו, הטיפים וההדרכה.
במהלך הסיור תוכלו ותאכלו מטעמים ומראות, רחובות וחנויות, שוק ואוכל והרבה צבעים ואווירה אמיתית של דו קיום.
#שנתחיל?
אתם בשוק של שכונת ואדי ניסנאס? - מדהים, לחצו על תגית "סיור ואדי ניסנאס" והתחילו לטייל.
סיור נעים ומעניין!
הסיור של ואדי ניסנאס מתחיל מתחיל בשוק של ואדי ניאנאס (הניווט באייקון שכאן למעלה). משם תמשיכו למקומות בשכונה המיוחדת הזו - עם הניווט שלנו, הטיפים וההדרכה.
במהלך הסיור תוכלו ותאכלו מטעמים ומראות, רחובות וחנויות, שוק ואוכל והרבה צבעים ואווירה אמיתית של דו קיום.
#שנתחיל?
אתם בשוק של שכונת ואדי ניסנאס? - מדהים, לחצו על תגית "סיור ואדי ניסנאס" והתחילו לטייל.
סיור נעים ומעניין!

#על השווארמה הראשונה בישראל
שווארמה אמיל (Shawarma Emil) היא השווארמה הראשונה והחלוצה בישראל וזו שמצטיינת עד היום בחוויית שווארמה אותנטית וטהורה. גם היום, בעידן שהשווארמה היא אוכל רחוב נפוץ כל כך, שווארמה אמיל היא מוסד קולינרי בחיפה והשווארמיה הכי מוכרת בארץ.
"אמיל" נפתחה בחיפה בשנות ה-60 ומאז מקפידה להגיש את אותה מנה איכותית, במתכונת המקורית וורק אותה. היא זכתה לפרסים בינלאומיים, כמו בשנת 2020 כ"אוכל רחוב הטוב בישראל" על ידי מדריך Gault Millau ופרס דומה, על ידי המדריך הקולינרי הבינלאומי המפורסם גומיו.
השווארמה של אמיל מורכבת לפי פארטו, מ-80% בשר עגל והשאר שומן כבש. הדונר קבאב, כמו שהטורקים קוראים לו, נצלה על שיפוד מאונך שהיום קיים בכל מקום אבל הומצא על ידי אחיו של אמיל, בסיקסטיז - כשהכל התחיל.
השווארמה כאן מוגשת בפיתה רגילה ובה רק עגבניה, בצל, פטרוזיליה וטחינה - כאן מקפידים על מינימליזם שכולל בעיקר את טעם הבשר וללא תוספות, סלטים או תיבול כבד.
אגב, אל תתבלבלו עם השווארמייה המתחרה שנפתח כמה דקות מאמיל, על ידי פייר, שהיה עובד ותיק שעבד אצל אמיל שנים רבות והחליט לפתוח עסק משלו. הטעם אצלו זהה ואם אתם חייבים את התוספות הרבות - פייר דווקא כן מעניק אותם במנה שלו.
#הסיפור על השווארמה הראשונה בישראל
השווארמיה של אמיל נולדה ממפגש אקראי שעתיד לשנות את שוק אוכל הרחוב של ישראל.
זה היה בשנות ה-60 כשימאי אלמוני מטורקיה פגש את אמיל בחיפה וסיפר לו כבדרך אגב על הדונר קבאב שבארצו. הוא תיאר לאמיל מין מכשיר עם שיפוד ברזל שצולה לאיטו את נתחי הבשר והשומן שמושחלים עליו ומשוחים בתיבול מיוחד.
אמיל ביקש מאחיו המוכשר הובא על ידי הזהב והוא אכן הצליח לבנות את מתקן הצלייה המאונך בעצמו, על בסיס חלקי פטיפון ישן. אמיל שכר מקום והחל למכור שווארמה לאנשי השכונה. אלה מצידם התמכרו המהירות למאכל הטורקי שנולד משמועה והשמועה עשתה לה כנפיים.
מאז השווארמה של אמיל ממשיכה לפרוח שומרת על הסטנדרט האיכותי שהוא הציב ועד היום היא נחשבת לאחד המקומות האהובים בארץ לשווארמה.
גיל חובב מעיד:
https://youtu.be/umBkXIDft2w?end=54
מי ינצח? - אמיל או פייר שעזב והקים עסק מתחרה:
https://youtu.be/tBsF50BVTes
שווארמה אמיל (Shawarma Emil) היא השווארמה הראשונה והחלוצה בישראל וזו שמצטיינת עד היום בחוויית שווארמה אותנטית וטהורה. גם היום, בעידן שהשווארמה היא אוכל רחוב נפוץ כל כך, שווארמה אמיל היא מוסד קולינרי בחיפה והשווארמיה הכי מוכרת בארץ.
"אמיל" נפתחה בחיפה בשנות ה-60 ומאז מקפידה להגיש את אותה מנה איכותית, במתכונת המקורית וורק אותה. היא זכתה לפרסים בינלאומיים, כמו בשנת 2020 כ"אוכל רחוב הטוב בישראל" על ידי מדריך Gault Millau ופרס דומה, על ידי המדריך הקולינרי הבינלאומי המפורסם גומיו.
השווארמה של אמיל מורכבת לפי פארטו, מ-80% בשר עגל והשאר שומן כבש. הדונר קבאב, כמו שהטורקים קוראים לו, נצלה על שיפוד מאונך שהיום קיים בכל מקום אבל הומצא על ידי אחיו של אמיל, בסיקסטיז - כשהכל התחיל.
השווארמה כאן מוגשת בפיתה רגילה ובה רק עגבניה, בצל, פטרוזיליה וטחינה - כאן מקפידים על מינימליזם שכולל בעיקר את טעם הבשר וללא תוספות, סלטים או תיבול כבד.
אגב, אל תתבלבלו עם השווארמייה המתחרה שנפתח כמה דקות מאמיל, על ידי פייר, שהיה עובד ותיק שעבד אצל אמיל שנים רבות והחליט לפתוח עסק משלו. הטעם אצלו זהה ואם אתם חייבים את התוספות הרבות - פייר דווקא כן מעניק אותם במנה שלו.
#הסיפור על השווארמה הראשונה בישראל
השווארמיה של אמיל נולדה ממפגש אקראי שעתיד לשנות את שוק אוכל הרחוב של ישראל.
זה היה בשנות ה-60 כשימאי אלמוני מטורקיה פגש את אמיל בחיפה וסיפר לו כבדרך אגב על הדונר קבאב שבארצו. הוא תיאר לאמיל מין מכשיר עם שיפוד ברזל שצולה לאיטו את נתחי הבשר והשומן שמושחלים עליו ומשוחים בתיבול מיוחד.
אמיל ביקש מאחיו המוכשר הובא על ידי הזהב והוא אכן הצליח לבנות את מתקן הצלייה המאונך בעצמו, על בסיס חלקי פטיפון ישן. אמיל שכר מקום והחל למכור שווארמה לאנשי השכונה. אלה מצידם התמכרו המהירות למאכל הטורקי שנולד משמועה והשמועה עשתה לה כנפיים.
מאז השווארמה של אמיל ממשיכה לפרוח שומרת על הסטנדרט האיכותי שהוא הציב ועד היום היא נחשבת לאחד המקומות האהובים בארץ לשווארמה.
גיל חובב מעיד:
https://youtu.be/umBkXIDft2w?end=54
מי ינצח? - אמיל או פייר שעזב והקים עסק מתחרה:
https://youtu.be/tBsF50BVTes

#על אימפריית ממתקי המזרח בואדי ניסנאס
קונדיטורית המזרח (Konditoria Hamizrach) בואדי ניסנאס, חיפה היא מוסד ותיק שמוכר בשכונה בתור המקום לקנות בו את הממתקים הערביים המסורתיים בעיר.
הקונדיטוריה מתמחה בעיקר בממתקים מצוינים כמו בקלאווה, כנאפה עדינה המוכרת בגבינת העיזים האיכותית שלה, עוגיות מזרחיות מגוונות, פטיפורים, הריסה, שהיא עוגת סולת ומתוקים ייחודיים לימי חג, חתונות ואירועים.
המקום הוקם בשנת 1952-1953 ומנוהל על ידי בני המשפחה המעבירים אותו מדור לדור. הייחוד שלו הוא בשימוש במתכונים מסורתיים העוברים כבר דורות, עם חומרי גלם איכותיים ואווירה אותנטית ופשוטה.
הכנאפה נחשבת לאחת מהטובות והידועות בארץ – גבינת עיזים איכותית, שכבת קדאיף דקה, מתיקות מדויקת ומעל הכל פיסטוקים קצוצים שמוסיפים קליליות לטעם. גם הבקלאווה מוצגת כאן לרגלי הוויטרינה ומוצגת בערימות של מגוון סוגים, כולל עם אגוזים, שקדים, פיסטוקים, קשיו ועוד.
הקונדיטוריה זוכה לביקורות משובחות על שירות אדיב, ניקיון, קבלה חמה ותחושת מסורת חיפאית אותנטית. היא מאוד מומלצת לחובבי המתוקים והמאפים הערביים הרוצים בחוויה מקומית אותנטית ולחובבי קולינריה בעיר.
#טיפים
- החנות נמצאת בדרך אלנבי 34, ואדי ניסנאס, חיפה
- טלפון: 04-8523652
- שעות פתיחה: לרוב 8:00–23:00, פתוח גם בשישי ושבת.
- רבים ממליצים לסיים כאן עם כוס לימונדה טרייה - המיוצרת במקום מלימונים טחונים בקליפתם, מה שמעניק לה טעם ייחודי ומרענן מאוד.
על המקום:
https://youtu.be/CC-vdEGLPw0
גיל חובב עף על היקום:
https://youtu.be/umBkXIDft2w?t=54
הסיפור:
https://youtu.be/Ei3twDDzZrE
קונדיטורית המזרח (Konditoria Hamizrach) בואדי ניסנאס, חיפה היא מוסד ותיק שמוכר בשכונה בתור המקום לקנות בו את הממתקים הערביים המסורתיים בעיר.
הקונדיטוריה מתמחה בעיקר בממתקים מצוינים כמו בקלאווה, כנאפה עדינה המוכרת בגבינת העיזים האיכותית שלה, עוגיות מזרחיות מגוונות, פטיפורים, הריסה, שהיא עוגת סולת ומתוקים ייחודיים לימי חג, חתונות ואירועים.
המקום הוקם בשנת 1952-1953 ומנוהל על ידי בני המשפחה המעבירים אותו מדור לדור. הייחוד שלו הוא בשימוש במתכונים מסורתיים העוברים כבר דורות, עם חומרי גלם איכותיים ואווירה אותנטית ופשוטה.
הכנאפה נחשבת לאחת מהטובות והידועות בארץ – גבינת עיזים איכותית, שכבת קדאיף דקה, מתיקות מדויקת ומעל הכל פיסטוקים קצוצים שמוסיפים קליליות לטעם. גם הבקלאווה מוצגת כאן לרגלי הוויטרינה ומוצגת בערימות של מגוון סוגים, כולל עם אגוזים, שקדים, פיסטוקים, קשיו ועוד.
הקונדיטוריה זוכה לביקורות משובחות על שירות אדיב, ניקיון, קבלה חמה ותחושת מסורת חיפאית אותנטית. היא מאוד מומלצת לחובבי המתוקים והמאפים הערביים הרוצים בחוויה מקומית אותנטית ולחובבי קולינריה בעיר.
#טיפים
- החנות נמצאת בדרך אלנבי 34, ואדי ניסנאס, חיפה
- טלפון: 04-8523652
- שעות פתיחה: לרוב 8:00–23:00, פתוח גם בשישי ושבת.
- רבים ממליצים לסיים כאן עם כוס לימונדה טרייה - המיוצרת במקום מלימונים טחונים בקליפתם, מה שמעניק לה טעם ייחודי ומרענן מאוד.
על המקום:
https://youtu.be/CC-vdEGLPw0
גיל חובב עף על היקום:
https://youtu.be/umBkXIDft2w?t=54
הסיפור:
https://youtu.be/Ei3twDDzZrE

#על הפלאפל של ואדי ניסנס בחיפה
פלאפל הזקנים (Falafel HaZkenim) הוא דוכן פלאפל ותיק ומוכר מאוד בחיפה, הממוקם בלב שכונת ואדי ניסנאס ברחוב הוואדי 18. שם המקום המדויק כפי שמופיע בגוגל מפות: פלאפל הזקנים (בעברית), Falafel HaZkenim (באנגלית). המקום פועל משנת 1950, ובמשך עשרות שנים צבר מוניטין כאחד מסמלי אוכל הרחוב המובילים בישראל, כשכיום נחשב לאטרקציה קולינרית לא רק לתושבי חיפה אלא גם למבקרים מרחבי הארץ.
את המקום ייסדו ג'ורג' ונג'לה עפארה, זוג מבוגר מהשכונה, שכינו אותו על שם נג'לה (בערבית: פלאפל נג'לה), ואילו בקרב לקוחות יהודיים נדבק הכינוי "הזקנים", שהפך לשם הרשמי. הפלאפל בדוכן היה כל השנים עשוי לפי מתכון קבוע ולא מתחלף, כשהעיסה והטחינה מוקפדות במיוחד. ב-1984 העבירו המייסדים את המקום לעפיף סבית, שהיה לקוח ותיק, ששמר על המתכון המסורתי ואף הרחיב קצת את התפריט. המקום המשיך לשמור על פשטות, ניקיון וסטנדרט אחיד של איכות לאורך השנים.
#מה תראו ותעשו כאן?
בפלאפל הזקנים תמצאו תפריט ממוקד המבוסס בראש ובראשונה על כדורי פלאפל טריים שמטוגנים לאורך כל שעות היום. כל לקוח מקבל עם הכניסה לדוכן כדור פלאפל חם עם טחינה – מסורת מקומית ותיקה. הפלאפל מוגש בפיתה טרייה עם שפע ירקות, חמוצים ורטבים, כשניתן לבחור במנות נוספות כמו חומוס, פול או קובה. האווירה בדוכן עממית מאוד, השירות מהיר אך לא מתפשר על יחס אישי, והמקום פועל בשיטת "עד שנגמר".
המקום בבעלות משפחתית עד היום, וממשיך למשוך קהל מכל המגזרים. מרבית האנשים אוכלים במקום בעמידה או על דלפק קטן. בשעות הצהריים ובסופי שבוע המקום עמוס מאוד ורבים עומדים בתור. ניתן לרכוש תערובת פלאפל הביתה להכנה עצמית. המקום אינו כשר, אך הוא פתוח כמעט כל ימות השבוע (פרט ליום ראשון) ומציע חוויה של אוכל רחוב חיפאי מסורתי.
#טיפים
- מומלץ להגיע מוקדם כדי להימנע מהתורים הארוכים בצהריים ובסופי שבוע
- בכניסה תקבלו תמיד כדור פלאפל חינם עם טחינה – אל תוותרו!
- האזור אינו מאוד נגיש לנכים, הרחוב צר יחסית ויש קושי בחניה בסביבה
- עלות המנה נחשבת הוגנת יחסית, שירות מהיר ואדיב
- המקום אינו כשר ואינו פועל בימי ראשון
ביקור במקום:
https://youtu.be/xN4bK9LtdoI
הסיפור:
https://youtu.be/1uL8NViJm2o
פלאפל הזקנים (Falafel HaZkenim) הוא דוכן פלאפל ותיק ומוכר מאוד בחיפה, הממוקם בלב שכונת ואדי ניסנאס ברחוב הוואדי 18. שם המקום המדויק כפי שמופיע בגוגל מפות: פלאפל הזקנים (בעברית), Falafel HaZkenim (באנגלית). המקום פועל משנת 1950, ובמשך עשרות שנים צבר מוניטין כאחד מסמלי אוכל הרחוב המובילים בישראל, כשכיום נחשב לאטרקציה קולינרית לא רק לתושבי חיפה אלא גם למבקרים מרחבי הארץ.
את המקום ייסדו ג'ורג' ונג'לה עפארה, זוג מבוגר מהשכונה, שכינו אותו על שם נג'לה (בערבית: פלאפל נג'לה), ואילו בקרב לקוחות יהודיים נדבק הכינוי "הזקנים", שהפך לשם הרשמי. הפלאפל בדוכן היה כל השנים עשוי לפי מתכון קבוע ולא מתחלף, כשהעיסה והטחינה מוקפדות במיוחד. ב-1984 העבירו המייסדים את המקום לעפיף סבית, שהיה לקוח ותיק, ששמר על המתכון המסורתי ואף הרחיב קצת את התפריט. המקום המשיך לשמור על פשטות, ניקיון וסטנדרט אחיד של איכות לאורך השנים.
#מה תראו ותעשו כאן?
בפלאפל הזקנים תמצאו תפריט ממוקד המבוסס בראש ובראשונה על כדורי פלאפל טריים שמטוגנים לאורך כל שעות היום. כל לקוח מקבל עם הכניסה לדוכן כדור פלאפל חם עם טחינה – מסורת מקומית ותיקה. הפלאפל מוגש בפיתה טרייה עם שפע ירקות, חמוצים ורטבים, כשניתן לבחור במנות נוספות כמו חומוס, פול או קובה. האווירה בדוכן עממית מאוד, השירות מהיר אך לא מתפשר על יחס אישי, והמקום פועל בשיטת "עד שנגמר".
המקום בבעלות משפחתית עד היום, וממשיך למשוך קהל מכל המגזרים. מרבית האנשים אוכלים במקום בעמידה או על דלפק קטן. בשעות הצהריים ובסופי שבוע המקום עמוס מאוד ורבים עומדים בתור. ניתן לרכוש תערובת פלאפל הביתה להכנה עצמית. המקום אינו כשר, אך הוא פתוח כמעט כל ימות השבוע (פרט ליום ראשון) ומציע חוויה של אוכל רחוב חיפאי מסורתי.
#טיפים
- מומלץ להגיע מוקדם כדי להימנע מהתורים הארוכים בצהריים ובסופי שבוע
- בכניסה תקבלו תמיד כדור פלאפל חינם עם טחינה – אל תוותרו!
- האזור אינו מאוד נגיש לנכים, הרחוב צר יחסית ויש קושי בחניה בסביבה
- עלות המנה נחשבת הוגנת יחסית, שירות מהיר ואדיב
- המקום אינו כשר ואינו פועל בימי ראשון
ביקור במקום:
https://youtu.be/xN4bK9LtdoI
הסיפור:
https://youtu.be/1uL8NViJm2o
סיור ואדי ניסנאס

#על ואדי עירוני שהוא קצת כמו חו"ל
שכונת ואדי ניסנאס (Wadi Nisnas, Haifa) היא שכונה ותיקה בעיר התחתית של חיפה, המתאפיינת באופי ערבי אותנטי ובאווירה תרבותית עשירה.
כאן תוכלו ליהנות מחוויה תרבותית וקולינארית של ממש.
השכונה הוקמה במאה ה-19 כשכונת פועלים פשוטה. בימי המנדט הבריטי ועד קום המדינה ב-1948, היא הפכה לרובע עירוני פעיל ומשגשג למדי ומשקמה מדינת ישראל שימרה ואדי ניסנאס את אופייה וממשיכה עד היום להיות סמל לדו-קיום בין ערבים ויהודים בחיפה.
השכונה משתרעת בין שדרות הציונות במערב לרחוב שבתאי לוי בדרום, רחוב הנביאים במזרח ורחוב אלנבי בצפון.
מרבית התושבים בוואדי הם ערבים נוצרים ומוסלמים. האווירה בה היא של כפר קטן בתוך העיר. אפשר לראות זאת בעצם הבנייה העתיקה באבן גיר, מרפסות הקשתות, החצרות המלאות בעצי גפן ורימון והניחוחות בשכונה - של תבלינים, קפה ותבשילים מקומיים.
#מה תראו ותעשו כאן?
בוואדי ניסנאס תוכלו לסייר בין הסמטאות, להנות משווקי אוכל אותנטיים המציעים תבלינים, ירקות ופירות טריים, דוכנים ומסעדות עם מאכלים מקומיים כמו פלאפל, חומוס ובשרים, לצד מעדנים מזרחיים וממתקים.
השכונה מהווה מקום מפגש ייחודי בין תרבויות, עם אווירה חמה וקהילתית. ניתן לשלב את הביקור עם טעימות קולינריות מלוות בהסברים שמציעים מדריכי סיורי אוכל מודרכים.
אם תכוונו לזמנים ספציפיים תיתקלו במהלך הביקור באמנות רחוב צבעונית, פסטיבלים ואירועים תרבותיים כמו "החג של החגים". אלה משלבים את חג החנוכה, חג המולד וחג הרמאדן ומעלים בשכונה מופעי מוזיקה, תערוכות אמנות ומיצגים ברחובות.
#טיפים
השוק והסמטאות פתוחים רוב ימות השבוע, אך רצוי לבדוק שעות פעילות ספציפיות של הדוכנים וקיומם בימי ראשון.
השתדלו להגיע בשעות הבוקר או תחילת הצהריים כדי להימנע מהעומס ולהנות מחוויה רגועה יותר.
לבשו נעליים נוחות להליכה בסמטאות.
מומלץ לבקר בעונת החורף או האביב, כאשר מזג האוויר נעים ומתאפשרת חוויית טעמים מיטבית.
אם תרצו להעמיק את ההיכרות עם המטבח והקשר התרבותי של השכונה הזמינו סיור קולינרי מודרך.
אל תפספסו את ההזדמנות לטעום מתוקים מסורתיים כמו כנאפה ולקנות תבלינים איכותיים טריים מהשווקים.
סיורי אוכל:
https://youtu.be/JjRGiHzUm68
הדרכה לשוק והשכונה:
https://youtu.be/-wHhb6Gn2Pg
שכונת ואדי ניסנאס (Wadi Nisnas, Haifa) היא שכונה ותיקה בעיר התחתית של חיפה, המתאפיינת באופי ערבי אותנטי ובאווירה תרבותית עשירה.
כאן תוכלו ליהנות מחוויה תרבותית וקולינארית של ממש.
השכונה הוקמה במאה ה-19 כשכונת פועלים פשוטה. בימי המנדט הבריטי ועד קום המדינה ב-1948, היא הפכה לרובע עירוני פעיל ומשגשג למדי ומשקמה מדינת ישראל שימרה ואדי ניסנאס את אופייה וממשיכה עד היום להיות סמל לדו-קיום בין ערבים ויהודים בחיפה.
השכונה משתרעת בין שדרות הציונות במערב לרחוב שבתאי לוי בדרום, רחוב הנביאים במזרח ורחוב אלנבי בצפון.
מרבית התושבים בוואדי הם ערבים נוצרים ומוסלמים. האווירה בה היא של כפר קטן בתוך העיר. אפשר לראות זאת בעצם הבנייה העתיקה באבן גיר, מרפסות הקשתות, החצרות המלאות בעצי גפן ורימון והניחוחות בשכונה - של תבלינים, קפה ותבשילים מקומיים.
#מה תראו ותעשו כאן?
בוואדי ניסנאס תוכלו לסייר בין הסמטאות, להנות משווקי אוכל אותנטיים המציעים תבלינים, ירקות ופירות טריים, דוכנים ומסעדות עם מאכלים מקומיים כמו פלאפל, חומוס ובשרים, לצד מעדנים מזרחיים וממתקים.
השכונה מהווה מקום מפגש ייחודי בין תרבויות, עם אווירה חמה וקהילתית. ניתן לשלב את הביקור עם טעימות קולינריות מלוות בהסברים שמציעים מדריכי סיורי אוכל מודרכים.
אם תכוונו לזמנים ספציפיים תיתקלו במהלך הביקור באמנות רחוב צבעונית, פסטיבלים ואירועים תרבותיים כמו "החג של החגים". אלה משלבים את חג החנוכה, חג המולד וחג הרמאדן ומעלים בשכונה מופעי מוזיקה, תערוכות אמנות ומיצגים ברחובות.
#טיפים
השוק והסמטאות פתוחים רוב ימות השבוע, אך רצוי לבדוק שעות פעילות ספציפיות של הדוכנים וקיומם בימי ראשון.
השתדלו להגיע בשעות הבוקר או תחילת הצהריים כדי להימנע מהעומס ולהנות מחוויה רגועה יותר.
לבשו נעליים נוחות להליכה בסמטאות.
מומלץ לבקר בעונת החורף או האביב, כאשר מזג האוויר נעים ומתאפשרת חוויית טעמים מיטבית.
אם תרצו להעמיק את ההיכרות עם המטבח והקשר התרבותי של השכונה הזמינו סיור קולינרי מודרך.
אל תפספסו את ההזדמנות לטעום מתוקים מסורתיים כמו כנאפה ולקנות תבלינים איכותיים טריים מהשווקים.
סיורי אוכל:
https://youtu.be/JjRGiHzUm68
הדרכה לשוק והשכונה:
https://youtu.be/-wHhb6Gn2Pg

#על המסגד הגדול של חיפה
מסגד אל-ג'רינה (Al-Jarina Mosque), מסגד הניצחון החיפאי, ידוע בתור "המסגד הגדול של חיפה".
שמו "אל-ג'רינה", בעברית "הגורן", ניתן לו על שם השוק הפתוח הסמוך כשכיכר הכניסה אליו נקראה אף היא "ג'רינה". נציג המסגד מסביר ששמו גם מקדש את מחוות התפילה המוסלמית, השלב בו כורע המאמין המתפלל ומביא את ראשו אל הרצפה.
המסגד נבנה בסוף המאה ה-18, בתקופת השלטון העות'ומאני. הוא ממוקם בעיר התחתית של חיפה ברחוב נתנזון, לשעבר רחוב אל-אומייה ובסמוך למגדל המפרש שבקריית הממשלה.
#מה תראו כאן?
במסגד אל-ג'רינה בחיפה מוקדי עניין היסטוריים ואדריכליים ששווה לראות:
מגדל השעון העות'מני - הוא מבנה מרובע בן שש קומות שבנייתו הסתיימה ב-1899. הוא נבנה ביחד עם כמה מגדלים נוספים, לציון 25 שנות שלטון הסולטן עבדול חמיד השני. בראש המגדל כיפה ועליה סמל חצי סהר. אחד מאחיו שנבנו אז הוא מגדל השעון ביפו.
מבנה המסגד - כולל מבנים מסביב לחצר פנימית מרוצפת, עם אולם תפילה מלבני ומחראב שפונה למזרח.
בעת הביקור תוכלו להתרשם מהאדריכלות העות'מאנית הקלאסית, החצר הפנימית המרוצפת, קירות האבן המעוטרים וארכיטקטורת הקשתות המרשימה.
המסגד מייצג לא רק מונומנט דתי אלא גם מפתח להבנת ההיסטוריה והרוח של חיפה העתיקה. קטעי רחוב השוק הסמוך, בהם התקיימו ומתקיימים גם היום חיי מסחר תוססים, מוסיפים להקשר התרבותי של המקום.
#תולדות המקום
המסגד המרכזי והעתיק שבמרכז העיר התחתית בחיפה, נבנה בסוף המאה ה-18, במהלך התקופה העות'מאנית.
במקור היה שמו של המסגד "אל נצר", בערבית "הניצחון". השם ניתן לו לכבוד ניצחונו הגדול של האדמירל חסן פאשה אל-ג'זאירלי, על דאהר אל עומר ב-1775.
עד מלחמת העצמאות שימש המסגד כמרכז הדתי המרכזי של ערביי חיפה וכמרכז קהילתי ודתי חשוב.
מעבר למקום תפילה, המסגד פעל לאורך דורות בתור מרכז רוחני וחברתי לקהילה המוסלמית המקומית וזה לא פסק גם בשנות קיומה של מדינת ישראל.
#אדריכלות
המסגד בנוי בצורת מבנה מרובע סביב חצר פנימית גדולה ומרוצפת. בעבר היה לו מינרט שנהרס במהלך המאה ה-20.
אולם התפילה שלו הוא מלבני. לאורך השנים נעשו שיפוצים ושימור במסגד ובעשורים האחרונים הוקצבו לו משאבים לשיקום גם ממשרד הדתות.
#טיפים
- היכנסו בלבוש צנוע ובהתאם למנהגי המסגד
- הימנעו מצילומים במקום תפילה פעיל
- מומלץ לבקר במסגרת סיור מודרך בעיר העתיקה, לקבל סיפור היסטורי עמוק יותר
- בדקו שעות פתיחה לפני הביקור כיוון שהמסגד פעיל בעיקר לתפילות
- זמן ביקור מומלץ: כשעה-שעתיים
ביקור במקום:
https://youtu.be/2uRNCCA-a08
צריח המסגד:
https://youtu.be/TCdq3GhubUE
הדרכה וסיפור המסגד:
https://youtu.be/xlOw6FAnP0Y
מסגד אל-ג'רינה (Al-Jarina Mosque), מסגד הניצחון החיפאי, ידוע בתור "המסגד הגדול של חיפה".
שמו "אל-ג'רינה", בעברית "הגורן", ניתן לו על שם השוק הפתוח הסמוך כשכיכר הכניסה אליו נקראה אף היא "ג'רינה". נציג המסגד מסביר ששמו גם מקדש את מחוות התפילה המוסלמית, השלב בו כורע המאמין המתפלל ומביא את ראשו אל הרצפה.
המסגד נבנה בסוף המאה ה-18, בתקופת השלטון העות'ומאני. הוא ממוקם בעיר התחתית של חיפה ברחוב נתנזון, לשעבר רחוב אל-אומייה ובסמוך למגדל המפרש שבקריית הממשלה.
#מה תראו כאן?
במסגד אל-ג'רינה בחיפה מוקדי עניין היסטוריים ואדריכליים ששווה לראות:
מגדל השעון העות'מני - הוא מבנה מרובע בן שש קומות שבנייתו הסתיימה ב-1899. הוא נבנה ביחד עם כמה מגדלים נוספים, לציון 25 שנות שלטון הסולטן עבדול חמיד השני. בראש המגדל כיפה ועליה סמל חצי סהר. אחד מאחיו שנבנו אז הוא מגדל השעון ביפו.
מבנה המסגד - כולל מבנים מסביב לחצר פנימית מרוצפת, עם אולם תפילה מלבני ומחראב שפונה למזרח.
בעת הביקור תוכלו להתרשם מהאדריכלות העות'מאנית הקלאסית, החצר הפנימית המרוצפת, קירות האבן המעוטרים וארכיטקטורת הקשתות המרשימה.
המסגד מייצג לא רק מונומנט דתי אלא גם מפתח להבנת ההיסטוריה והרוח של חיפה העתיקה. קטעי רחוב השוק הסמוך, בהם התקיימו ומתקיימים גם היום חיי מסחר תוססים, מוסיפים להקשר התרבותי של המקום.
#תולדות המקום
המסגד המרכזי והעתיק שבמרכז העיר התחתית בחיפה, נבנה בסוף המאה ה-18, במהלך התקופה העות'מאנית.
במקור היה שמו של המסגד "אל נצר", בערבית "הניצחון". השם ניתן לו לכבוד ניצחונו הגדול של האדמירל חסן פאשה אל-ג'זאירלי, על דאהר אל עומר ב-1775.
עד מלחמת העצמאות שימש המסגד כמרכז הדתי המרכזי של ערביי חיפה וכמרכז קהילתי ודתי חשוב.
מעבר למקום תפילה, המסגד פעל לאורך דורות בתור מרכז רוחני וחברתי לקהילה המוסלמית המקומית וזה לא פסק גם בשנות קיומה של מדינת ישראל.
#אדריכלות
המסגד בנוי בצורת מבנה מרובע סביב חצר פנימית גדולה ומרוצפת. בעבר היה לו מינרט שנהרס במהלך המאה ה-20.
אולם התפילה שלו הוא מלבני. לאורך השנים נעשו שיפוצים ושימור במסגד ובעשורים האחרונים הוקצבו לו משאבים לשיקום גם ממשרד הדתות.
#טיפים
- היכנסו בלבוש צנוע ובהתאם למנהגי המסגד
- הימנעו מצילומים במקום תפילה פעיל
- מומלץ לבקר במסגרת סיור מודרך בעיר העתיקה, לקבל סיפור היסטורי עמוק יותר
- בדקו שעות פתיחה לפני הביקור כיוון שהמסגד פעיל בעיקר לתפילות
- זמן ביקור מומלץ: כשעה-שעתיים
ביקור במקום:
https://youtu.be/2uRNCCA-a08
צריח המסגד:
https://youtu.be/TCdq3GhubUE
הדרכה וסיפור המסגד:
https://youtu.be/xlOw6FAnP0Y

#על החומוס החיפאי הוותיק, טעים ומיתולוגי
חומוס אבו שאקר (Abu Shaker) הוא מסעדת חומוס ותיקה ומוערכת שנחשבת לאחד מסמלי החומוס האותנטי בעיר ומציע חומוס בסגנון ערבי מסורתי שמוכן במקום עם מתכונים שעוברים מדור לדור.
מאז הקמתה בשנות ה-30 של המאה ה-20, המסעדה, הנמצאת בעיר התחתית של חיפה, משמשת פינה קולינרית אהובה לתושבי חיפה מכל המגזרים, עם דגש על טעם אותנטי ואיכות מתמשכת.
המסעדה מפורסמת בחומוסיה הסמוכה לשולחנות שבה מתבצע הטחינה ידנית על ידי מכונה מיוחדת, ומציעה מנות חומוס עבות, קרמיות ועדינות המלוות בפיתה טרייה, פטרוזיליה, בורגול, מג'דרה אותנטית עם בצל מטוגן מעולה ותיבול הכי מדויק שיש, חמוצים ופלאפל. האווירה במקום חמה, עממית ופעילה, עם ישיבה בעיקר בחוץ סביב שולחנות קהילתיים. המקום מיועד בעיקר לארוחות מהירות וקטנות, אך מזמינים לעיתים גם להזמנות טייק אווי.
#מה תאכלו כאן?
במסעדת אבו שאקר תוכלו ליהנות ממגוון מנות חומוס אותנטיות – חומוס פשוט, חומוס עם בשר עוף, חומוס עם פטריות ועוד. הם ידועים בחומוס הייחודי שלהם, בעל מרקם פחות חלק וטעם עז, לצד מנות נלוות כמו משאוושה, פול ותבשיל שולבטו, שהוא בורגול, מעולה, עם ירקות ברוטב עגבניות.
לצד החומוס מוגשים תוספות מסורתיות כמו בורגול ברוטב עגבניות, מג'דרה ופלאפל טרי. החוויה כוללת צפייה בתהליך הטחינה המסורתי שמתרחש ממש לצד שולחנות האורחים, וגם לאכול במקום הקטן עם אווירת שכונה ירוקה ומסוגננת במרכז חיפה.
המסעדה מתאפיינת בפשטות וענייניות, עם שירות מהיר ויעיל, המתאים גם למבקרים הממהרים או לאלה שמחפשים חוויה קולינרית אותנטית ללא יומרות.
#טיפים
- מומלץ להגיע מוקדם כדי להימנע מעומס בשעות הצהריים.
- המסעדה ממוקמת במרכז חיפה ונגישה בתחבורה ציבורית.
- המקום אינו כשר.
- אל תשכחו לנסות את מנות התוספות לצד החומוס.
ביקור במקום:
https://youtu.be/ngLbtOPAL1U?t=374
הבטחה:
https://youtu.be/LUT67Z2nUmk
חומוס אבו שאקר (Abu Shaker) הוא מסעדת חומוס ותיקה ומוערכת שנחשבת לאחד מסמלי החומוס האותנטי בעיר ומציע חומוס בסגנון ערבי מסורתי שמוכן במקום עם מתכונים שעוברים מדור לדור.
מאז הקמתה בשנות ה-30 של המאה ה-20, המסעדה, הנמצאת בעיר התחתית של חיפה, משמשת פינה קולינרית אהובה לתושבי חיפה מכל המגזרים, עם דגש על טעם אותנטי ואיכות מתמשכת.
המסעדה מפורסמת בחומוסיה הסמוכה לשולחנות שבה מתבצע הטחינה ידנית על ידי מכונה מיוחדת, ומציעה מנות חומוס עבות, קרמיות ועדינות המלוות בפיתה טרייה, פטרוזיליה, בורגול, מג'דרה אותנטית עם בצל מטוגן מעולה ותיבול הכי מדויק שיש, חמוצים ופלאפל. האווירה במקום חמה, עממית ופעילה, עם ישיבה בעיקר בחוץ סביב שולחנות קהילתיים. המקום מיועד בעיקר לארוחות מהירות וקטנות, אך מזמינים לעיתים גם להזמנות טייק אווי.
#מה תאכלו כאן?
במסעדת אבו שאקר תוכלו ליהנות ממגוון מנות חומוס אותנטיות – חומוס פשוט, חומוס עם בשר עוף, חומוס עם פטריות ועוד. הם ידועים בחומוס הייחודי שלהם, בעל מרקם פחות חלק וטעם עז, לצד מנות נלוות כמו משאוושה, פול ותבשיל שולבטו, שהוא בורגול, מעולה, עם ירקות ברוטב עגבניות.
לצד החומוס מוגשים תוספות מסורתיות כמו בורגול ברוטב עגבניות, מג'דרה ופלאפל טרי. החוויה כוללת צפייה בתהליך הטחינה המסורתי שמתרחש ממש לצד שולחנות האורחים, וגם לאכול במקום הקטן עם אווירת שכונה ירוקה ומסוגננת במרכז חיפה.
המסעדה מתאפיינת בפשטות וענייניות, עם שירות מהיר ויעיל, המתאים גם למבקרים הממהרים או לאלה שמחפשים חוויה קולינרית אותנטית ללא יומרות.
#טיפים
- מומלץ להגיע מוקדם כדי להימנע מעומס בשעות הצהריים.
- המסעדה ממוקמת במרכז חיפה ונגישה בתחבורה ציבורית.
- המקום אינו כשר.
- אל תשכחו לנסות את מנות התוספות לצד החומוס.
ביקור במקום:
https://youtu.be/ngLbtOPAL1U?t=374
הבטחה:
https://youtu.be/LUT67Z2nUmk

#על הקפה החיפאי עם הטעם הבינלאומי
קפה סמי (Cafe Samy Haifa) הוא מוסד של ממש בסצנת הקפה של חיפה – בית קלייה ובית קפה משפחתי מיתולוגי שפועל מאז 1974 בעיר התחתית.
המקום נוסד על ידי סמי פייסל, שכונה "אבו סמי", ומאז נותר בבעלות המשפחה שממשיכה להוביל את העסק מדור לדור, מבלי להתפשר על טריות, איכות והתמדה במסורת קליית קפה קלאסית.
כל מי שנכנס פנימה נשטף מיד בניחוח העשיר של קפה קלוי טרי, קלייה ריחנית המתבשלת כאן כבר עשרות שנים. על מדפי המקום ניצבים פולי AA משובחים שמיובאים במיוחד ותערובות סודיות שעוברות מדור לדור.
האנשים שמאחורי הדלפק, בני המשפחה, מגישים לכל מבקר קפה מעולה עם חיוך ומרבים לספר בשמחה על ההיסטוריה, האתגרים וההצלחות שבנו את המקום.
העסק עצמו מייצא קפה לחו”ל ומשתתף בתערוכות עולם, אך בליבו נשאר מוקד שכונתי שמוכר לקהילת חיפה ולמבקרים מכל הארץ.
בתוך האווירה הזו תמצאו קירות עמוסי מזכרות, מכונות קלייה ישנות לצד חדשות, סיפורים וזכרונות של עשרות שנים – מפגש בין נוסטלגיה לטריות יומיומית, שבו לכל פול קפה יש סיפור משלו.
#מה תראו ותעשו כאן?
ביקור בקפה סמי מתחיל בחיוך של בעלי המקום, המקבלים כל אחד כבן בית, בין שורות שקים וסלי פולי קפה טריים שזה עתה נקלו. אפשר לרכוש כאן פולי קפה ממגוון סוגים, מבית הקלייה ועד הפילטר או האספרסו.
אם תתמסרו לאווירה, תגלו שהקצב איטי ורגוע. אפשר לשבת על כוס אספרסו קצר או ארוך, באווירה משפחתית חמה ולצפות איך קולים וטוחנים את הקפה במקום ובעיקר ליהנות מהמפגש הבלתי אמצעי עם תרבות שלמה של קפה.
לעיתים יש כאן סדנאות והדרכות קצרות לחובבי קפה וניתן לשאול שאלות ולהאזין לאגדות מקומיות הקשורות להתפתחות הקפה בחיפה.
החנות מעוצבת בפשטות של פעם - עץ כהה, ציוד קלייה מקורי, מדפים עמוסי שקיות ובקבוקי תבלינים והמון ריחות שאפשר פשוט לעצור ולהריח.
המבחר כולל תערובות מתחלפות, פולים עם דרגות קלייה שונות וריחות עשירים שמסמנים את חותמת האיכות של קפה סמי.
#טיפים
נסו לשאול את בני המשפחה איזה תערובת מתאימה בדיוק לטעם האישי שלכם.
- אל תוותרו על טעימת אספרסו "מהקולה", טרי ועמוק במיוחד.
- מומלץ להגיע בשעות הבוקר כדי ליהנות מהקלייה היומית הטרייה והאנרגיה המיוחדת.
- תוכלו להזמין קפה טרי גם לבית – את המשלוח אורזים מיד אחרי הקריעה מהתוף.
- זמן מומלץ לביקור: כחצי שעה עד שעה, תלוי עד כמה תסתבכו בשיחה עם בעלי המקום.
קפה סמי (Cafe Samy Haifa) הוא מוסד של ממש בסצנת הקפה של חיפה – בית קלייה ובית קפה משפחתי מיתולוגי שפועל מאז 1974 בעיר התחתית.
המקום נוסד על ידי סמי פייסל, שכונה "אבו סמי", ומאז נותר בבעלות המשפחה שממשיכה להוביל את העסק מדור לדור, מבלי להתפשר על טריות, איכות והתמדה במסורת קליית קפה קלאסית.
כל מי שנכנס פנימה נשטף מיד בניחוח העשיר של קפה קלוי טרי, קלייה ריחנית המתבשלת כאן כבר עשרות שנים. על מדפי המקום ניצבים פולי AA משובחים שמיובאים במיוחד ותערובות סודיות שעוברות מדור לדור.
האנשים שמאחורי הדלפק, בני המשפחה, מגישים לכל מבקר קפה מעולה עם חיוך ומרבים לספר בשמחה על ההיסטוריה, האתגרים וההצלחות שבנו את המקום.
העסק עצמו מייצא קפה לחו”ל ומשתתף בתערוכות עולם, אך בליבו נשאר מוקד שכונתי שמוכר לקהילת חיפה ולמבקרים מכל הארץ.
בתוך האווירה הזו תמצאו קירות עמוסי מזכרות, מכונות קלייה ישנות לצד חדשות, סיפורים וזכרונות של עשרות שנים – מפגש בין נוסטלגיה לטריות יומיומית, שבו לכל פול קפה יש סיפור משלו.
#מה תראו ותעשו כאן?
ביקור בקפה סמי מתחיל בחיוך של בעלי המקום, המקבלים כל אחד כבן בית, בין שורות שקים וסלי פולי קפה טריים שזה עתה נקלו. אפשר לרכוש כאן פולי קפה ממגוון סוגים, מבית הקלייה ועד הפילטר או האספרסו.
אם תתמסרו לאווירה, תגלו שהקצב איטי ורגוע. אפשר לשבת על כוס אספרסו קצר או ארוך, באווירה משפחתית חמה ולצפות איך קולים וטוחנים את הקפה במקום ובעיקר ליהנות מהמפגש הבלתי אמצעי עם תרבות שלמה של קפה.
לעיתים יש כאן סדנאות והדרכות קצרות לחובבי קפה וניתן לשאול שאלות ולהאזין לאגדות מקומיות הקשורות להתפתחות הקפה בחיפה.
החנות מעוצבת בפשטות של פעם - עץ כהה, ציוד קלייה מקורי, מדפים עמוסי שקיות ובקבוקי תבלינים והמון ריחות שאפשר פשוט לעצור ולהריח.
המבחר כולל תערובות מתחלפות, פולים עם דרגות קלייה שונות וריחות עשירים שמסמנים את חותמת האיכות של קפה סמי.
#טיפים
נסו לשאול את בני המשפחה איזה תערובת מתאימה בדיוק לטעם האישי שלכם.
- אל תוותרו על טעימת אספרסו "מהקולה", טרי ועמוק במיוחד.
- מומלץ להגיע בשעות הבוקר כדי ליהנות מהקלייה היומית הטרייה והאנרגיה המיוחדת.
- תוכלו להזמין קפה טרי גם לבית – את המשלוח אורזים מיד אחרי הקריעה מהתוף.
- זמן מומלץ לביקור: כחצי שעה עד שעה, תלוי עד כמה תסתבכו בשיחה עם בעלי המקום.

#על הקפה שעושה טחינה
קפה חיפה (Cafe Haifa) הוא בית קליה שהוא מוסד, משהו בין חנות קטנה וצפופה לפרלמנט הומה שיחות ורעיונות. אין כמעט סיור אוכל שיהיה בחיפה או ואדי ניסנאס ולא יבואו לבקר אצל מוסטפא ולטעום את הקפה שלו מהפינג'אן, אפשר עם הל אבל לא חייבים.
כאן תטעמו ואולי תקנו ממספר סוגי קפה הנטחנים, מהקפה שהוא קולה וטוחן כאן כבר עשרות שנים, לידו חלווה וניל מטורפת טעם, דבש חרובים, טחינה משכם, דבש תמרים, משקה חרובים ואל תשכחו לראות איך מפעילים את הציוד העתיק, כשקולים פולי קפה וטוחנים.
מוסטפא גם מכין משהו שהוא מכנה "ממתק גן עדן", סוג של ממתק שעשוי רכז רימונים, רכז ענבים ובתוכו שברי פיצוחים. טעים להפליא, אותנטי ומומתק בעזרת תמצית בטטה, במקום סוכר. טעים ושווה זהב.
#טיפים
- כדאי לתאם הגעה
- שעות פתיחה: ב'-שבת 07:30-16:00
- טלפון נייד 052-3745312
מוסטפא מפנק אורחים בחלבה:
https://youtu.be/nxwMul041Os
קולה קפה:
https://youtu.be/M0VUsedfrbo
מסביר על סירופ חרובים:
https://youtu.be/_r8ACSnXVwU
קפה חיפה (Cafe Haifa) הוא בית קליה שהוא מוסד, משהו בין חנות קטנה וצפופה לפרלמנט הומה שיחות ורעיונות. אין כמעט סיור אוכל שיהיה בחיפה או ואדי ניסנאס ולא יבואו לבקר אצל מוסטפא ולטעום את הקפה שלו מהפינג'אן, אפשר עם הל אבל לא חייבים.
כאן תטעמו ואולי תקנו ממספר סוגי קפה הנטחנים, מהקפה שהוא קולה וטוחן כאן כבר עשרות שנים, לידו חלווה וניל מטורפת טעם, דבש חרובים, טחינה משכם, דבש תמרים, משקה חרובים ואל תשכחו לראות איך מפעילים את הציוד העתיק, כשקולים פולי קפה וטוחנים.
מוסטפא גם מכין משהו שהוא מכנה "ממתק גן עדן", סוג של ממתק שעשוי רכז רימונים, רכז ענבים ובתוכו שברי פיצוחים. טעים להפליא, אותנטי ומומתק בעזרת תמצית בטטה, במקום סוכר. טעים ושווה זהב.
#טיפים
- כדאי לתאם הגעה
- שעות פתיחה: ב'-שבת 07:30-16:00
- טלפון נייד 052-3745312
מוסטפא מפנק אורחים בחלבה:
https://youtu.be/nxwMul041Os
קולה קפה:
https://youtu.be/M0VUsedfrbo
מסביר על סירופ חרובים:
https://youtu.be/_r8ACSnXVwU
מעיין הבירה
#על הפאב החיפאי ומקדש הבירה של חיפה
מלך הבירה של העיר התחתית בחיפה הוא כבר שנים מעייין הבירה (Maayan habira), בעצם מסעדה טעימה במיוחד שהיא גם פאב מדהים, עם מסורת ארוכה.
המקום פועל בחיפה מאז 1962 ומגיש אוכל יהודי מזרח אירופאי ועשרות סוגי בירה. הרבה בירה זרמה בברזים של מעיין הבירה מאז אותם ימים בהם כונה המקום על ידי מישהו כ"מאורת מלחים שיכורים".
מעיין הבירה נחשב לאחת מהמסעדות הידועות בארץ למטבח מזרח אירופאי ורומני בפרט. הוא נוסד על ידי נחום מאיר כבית חרושת לנקניקים ואטליז ובהמשך הפך למסעדת פועלים ובית מרזח שהוא מוקד מרכזי לעובדי הנמל, יורדי ים ותושבי חיפה והסביבה.
כיום ידוע המקום בשימור המסורת, האווירה והשירות המשפחתי.
#מה תאכלו כאן?
התפריט מתמקד במנות מזרח אירופאיות, עם דגש על בשר לבן, קוסטיצה (מנות צלעות חזיר ועגל), קישקע, קרפלך, כבד קצוץ, איקרה, דג מלוח, מבחר מרקים, מגוון נקניקים וכמובן בירה מהחבית במגוון נרחב.
מומלץ לנסות מנות דגל כמו קוסטיצה, איקרה, קישקע וכבד קצוץ. ניתן לשבת בפנים או במרפסת האחורית בהתאם לעונה.
לצד התפריט האותנטי והמגוון, המסעדה הציגה עם השנים שימור של מסורת משפחתית מובהקת, תוך התחדשות זהירה – לרבות הכנסת בירות מיוחדות ומבחר משקאות אלכוהולים.
#מה תראו ותעשו כאן?
מעיין הבירה מאופיין באווירה ביתית לא פורמלית. יש כאן הופעות חיות בחלק מהערבים וקהל קבוע, לצד מבקרים שבאו לחוות לערב ומטיילים או אורחים בעיר.
במעיין הבירה תוכלו ליהנות מארוחה בסגנון מזרח-אירופי-רומני שורשי, לצד חווית בירה נחמדה, עם למעלה מ-25 סוגי בירה מהחבית, ביניהן מותגים ישראליים ובינלאומיים.
סביבכם תמצאו עיצוב פשוט, תמונות ובקבוקי עבר על הקירות, אווירה תוססת, מדי פעם הופעות חיות ומבחר גדול של מנות בשריות, נקניקים, סלטים וטריוויה שנוגעת להיסטוריית המקום.
#טיפים
- רצוי להזמין מקומות מראש, במיוחד בסופי שבוע או בערבי הופעות (פרטים בפייסבוק שלמטה)
- המסעדה אינה כשרה ומגישים בה בשר לבן.
- המקום מותאם לנכים (כניסה, שירותים, מקומות ישיבה)
- חניה בסביבה בחניון בתשלום וחניה ברחוב
- ניתן להזמין גם טייק אווי
ביקור במקום:
https://youtu.be/LO45VOXQrmk
על המקום:
https://youtu.be/QdKJ-T0XyyI
המוזיקה:
https://youtu.be/7o-i9Ecrjcc
מלך הבירה של העיר התחתית בחיפה הוא כבר שנים מעייין הבירה (Maayan habira), בעצם מסעדה טעימה במיוחד שהיא גם פאב מדהים, עם מסורת ארוכה.
המקום פועל בחיפה מאז 1962 ומגיש אוכל יהודי מזרח אירופאי ועשרות סוגי בירה. הרבה בירה זרמה בברזים של מעיין הבירה מאז אותם ימים בהם כונה המקום על ידי מישהו כ"מאורת מלחים שיכורים".
מעיין הבירה נחשב לאחת מהמסעדות הידועות בארץ למטבח מזרח אירופאי ורומני בפרט. הוא נוסד על ידי נחום מאיר כבית חרושת לנקניקים ואטליז ובהמשך הפך למסעדת פועלים ובית מרזח שהוא מוקד מרכזי לעובדי הנמל, יורדי ים ותושבי חיפה והסביבה.
כיום ידוע המקום בשימור המסורת, האווירה והשירות המשפחתי.
#מה תאכלו כאן?
התפריט מתמקד במנות מזרח אירופאיות, עם דגש על בשר לבן, קוסטיצה (מנות צלעות חזיר ועגל), קישקע, קרפלך, כבד קצוץ, איקרה, דג מלוח, מבחר מרקים, מגוון נקניקים וכמובן בירה מהחבית במגוון נרחב.
מומלץ לנסות מנות דגל כמו קוסטיצה, איקרה, קישקע וכבד קצוץ. ניתן לשבת בפנים או במרפסת האחורית בהתאם לעונה.
לצד התפריט האותנטי והמגוון, המסעדה הציגה עם השנים שימור של מסורת משפחתית מובהקת, תוך התחדשות זהירה – לרבות הכנסת בירות מיוחדות ומבחר משקאות אלכוהולים.
#מה תראו ותעשו כאן?
מעיין הבירה מאופיין באווירה ביתית לא פורמלית. יש כאן הופעות חיות בחלק מהערבים וקהל קבוע, לצד מבקרים שבאו לחוות לערב ומטיילים או אורחים בעיר.
במעיין הבירה תוכלו ליהנות מארוחה בסגנון מזרח-אירופי-רומני שורשי, לצד חווית בירה נחמדה, עם למעלה מ-25 סוגי בירה מהחבית, ביניהן מותגים ישראליים ובינלאומיים.
סביבכם תמצאו עיצוב פשוט, תמונות ובקבוקי עבר על הקירות, אווירה תוססת, מדי פעם הופעות חיות ומבחר גדול של מנות בשריות, נקניקים, סלטים וטריוויה שנוגעת להיסטוריית המקום.
#טיפים
- רצוי להזמין מקומות מראש, במיוחד בסופי שבוע או בערבי הופעות (פרטים בפייסבוק שלמטה)
- המסעדה אינה כשרה ומגישים בה בשר לבן.
- המקום מותאם לנכים (כניסה, שירותים, מקומות ישיבה)
- חניה בסביבה בחניון בתשלום וחניה ברחוב
- ניתן להזמין גם טייק אווי
ביקור במקום:
https://youtu.be/LO45VOXQrmk
על המקום:
https://youtu.be/QdKJ-T0XyyI
המוזיקה:
https://youtu.be/7o-i9Ecrjcc
המעדניה של סוידאן
#על המכולת שהיא מעדניה למוצרי גורמה
המעדניה של סוידאן (Suidan delicatessen) בואדי ניסנאס היא לכאורה מכולת אבל מסתתרת בה מעדניית איכות צנועה, עם דגש על מוצרים מיובאים באיכויות גבוהות מאוד.
מדובר במוסד קולינרי ותיק ואהוב שנוסד על ידי משפחת סוידאן, משפחת סוחרים חיפאית נוצרית העוסקת במסחר מאז סוף המאה ה-19, כשאת החנות המיתולוגית הזו הם פתחו ב-1916 ומאז היא פועלת עד היום.
המעדניה ידועה במבחר מרשים של גבינות ומעדנים. יש כאן מגבינות בוטיק ישראליות ומיובאות מאירופה, דרך נקניקים, זיתים, תבלינים, יינות ואלכוהול משובח, אוכל ביתי כמו ירקות ממולאים בגבינת עיזים, ארטישוק אה לה רומנה, פירות יבשים, חלווה ביתית, רטבים, ממרחים, קטניות ומוצרי יסוד, לצד מוצרי פרימיום מיוחדים ועוד.
דגש מיוחד יש כאן על אוכל ביתי משובח, על יינות ואלכוהול משובח כולל סוגי קוניאק ושמפנייה, פירות יבשים ייחודיים וכמובן החלווה המפורסמת.
בכל יום יש לחם מחמצת טרי ומבחר גבינות ממחלבות בוטיק בארץ זאת, לצד גבינות ידועות ומיובאות מצרפת, איטליה, ספרד, הולנד, גרמניה ואיטליה.
בסוף השבוע גם תמצאו כאן אוכל ביתי כמו עלי גפן, שולבטו וממולאים שמבשלות נשות השכונה במקום.
המקום מתפקד כמוסד שסביבו נבנתה תרבות שלמה של קניות שבת ומפגשים חיפאיים, באווירה אותנטית, עם שירות אישי וידע מקצועי רב.
גיל חובב אמר פעם ש"את ואדי ניסנאס בנו מסביב למעדנייה הזו..."
#טיפים
- הביקור בסוידאן מומלץ במיוחד לקראת סופי שבוע כאשר המבחר רב במיוחד.
- הכתובת: אלנבי 39, ואדי ניסנאס, חיפה
- שעות פתיחה: שני–חמישי 09:00–19:00, שישי 07:30–19:00. (חמישי עד חצות לעיתים)
- טלפון: 04-8526891.
המעדניה של סוידאן (Suidan delicatessen) בואדי ניסנאס היא לכאורה מכולת אבל מסתתרת בה מעדניית איכות צנועה, עם דגש על מוצרים מיובאים באיכויות גבוהות מאוד.
מדובר במוסד קולינרי ותיק ואהוב שנוסד על ידי משפחת סוידאן, משפחת סוחרים חיפאית נוצרית העוסקת במסחר מאז סוף המאה ה-19, כשאת החנות המיתולוגית הזו הם פתחו ב-1916 ומאז היא פועלת עד היום.
המעדניה ידועה במבחר מרשים של גבינות ומעדנים. יש כאן מגבינות בוטיק ישראליות ומיובאות מאירופה, דרך נקניקים, זיתים, תבלינים, יינות ואלכוהול משובח, אוכל ביתי כמו ירקות ממולאים בגבינת עיזים, ארטישוק אה לה רומנה, פירות יבשים, חלווה ביתית, רטבים, ממרחים, קטניות ומוצרי יסוד, לצד מוצרי פרימיום מיוחדים ועוד.
דגש מיוחד יש כאן על אוכל ביתי משובח, על יינות ואלכוהול משובח כולל סוגי קוניאק ושמפנייה, פירות יבשים ייחודיים וכמובן החלווה המפורסמת.
בכל יום יש לחם מחמצת טרי ומבחר גבינות ממחלבות בוטיק בארץ זאת, לצד גבינות ידועות ומיובאות מצרפת, איטליה, ספרד, הולנד, גרמניה ואיטליה.
בסוף השבוע גם תמצאו כאן אוכל ביתי כמו עלי גפן, שולבטו וממולאים שמבשלות נשות השכונה במקום.
המקום מתפקד כמוסד שסביבו נבנתה תרבות שלמה של קניות שבת ומפגשים חיפאיים, באווירה אותנטית, עם שירות אישי וידע מקצועי רב.
גיל חובב אמר פעם ש"את ואדי ניסנאס בנו מסביב למעדנייה הזו..."
#טיפים
- הביקור בסוידאן מומלץ במיוחד לקראת סופי שבוע כאשר המבחר רב במיוחד.
- הכתובת: אלנבי 39, ואדי ניסנאס, חיפה
- שעות פתיחה: שני–חמישי 09:00–19:00, שישי 07:30–19:00. (חמישי עד חצות לעיתים)
- טלפון: 04-8526891.
ממתקי אעבד אל האדי
#על הכנאפה והקפה מהמעצמה הנצרתית
ברחוב שחאדה 3 בואדי ניסנאס קורה כל יום נס מחדש. ממתקי אעבד אל האדי (Abd al Hadi) היא מעדניית ממתקים מזרחיים, סוג של מאפייה וסופרמרקט ששמה דגש על מתוקים ובפרט כנאפה המזוהה עם הסגנון הקלאסי הערבי.
יש בחיפה גם את כנאפה תלפיות האיכותית ואפילו כנאפה דה לוקס של השף עלאא מוסא, שמציע כנאפה נבולסית ואפילו כנאפה טבעונית.
אבל היתרון של עבד אל האדי הנצרתי הוא האותנטיות שלו והכנאפה המדויקת, עם הפיסטוקים המושלמים עליה, כנאפה למחפשי המסורת והחוויה האותנטית.
חוץ מהכנאפה המצוינת יש כאן כל מה שטוב בממתק המזרחי, כמובן עם שלל בקלאוות עם אגוזים, בוטנים ומליות פיסטוק. עוגיות יבשות מעמול ורייבה, עטאייף בימי הרמדאן ושלל ממתקים מזרחיים נוספים. אפשר גם לשתות לימונדה קרה ומוגזת או בבקבוקים ולהזמין קפה תורכי חזק על המקום.
ברחוב שחאדה 3 בואדי ניסנאס קורה כל יום נס מחדש. ממתקי אעבד אל האדי (Abd al Hadi) היא מעדניית ממתקים מזרחיים, סוג של מאפייה וסופרמרקט ששמה דגש על מתוקים ובפרט כנאפה המזוהה עם הסגנון הקלאסי הערבי.
יש בחיפה גם את כנאפה תלפיות האיכותית ואפילו כנאפה דה לוקס של השף עלאא מוסא, שמציע כנאפה נבולסית ואפילו כנאפה טבעונית.
אבל היתרון של עבד אל האדי הנצרתי הוא האותנטיות שלו והכנאפה המדויקת, עם הפיסטוקים המושלמים עליה, כנאפה למחפשי המסורת והחוויה האותנטית.
חוץ מהכנאפה המצוינת יש כאן כל מה שטוב בממתק המזרחי, כמובן עם שלל בקלאוות עם אגוזים, בוטנים ומליות פיסטוק. עוגיות יבשות מעמול ורייבה, עטאייף בימי הרמדאן ושלל ממתקים מזרחיים נוספים. אפשר גם לשתות לימונדה קרה ומוגזת או בבקבוקים ולהזמין קפה תורכי חזק על המקום.
שוק הפשפשים בחיפה
#על שוק הפשפשים והעתיקות של חיפה
שוק הפשפשים של חיפה (Flea Market Haifa) הוא אחד השווקים המעניינים ביותר בחיפה. הוא נמצא בשכונת ואדי סאליב המפורסמת בחברה הישראלית ומציע חווית קנייה אותנטית, עם פריטים מיוחדים, מציאות בזול ואווירה צבעונית בלב חיפה.
השוק נמצא ברחוב קיבוץ גלויות בשכונת ואדי סאליב שבעיר התחתית. תמצאו בו שילוב מגוון של רוכלים, אך גם חנויות קטנות וגדולות המוכרות פריטי יד שנייה, עתיקות, וינטג' ואמנות.
השוק העתיק הזה פועל כבר למעלה מ-150 שנה. הוא התפתח בהדרגה לאורך השנים וממרכז מסחר מקומי ומאולתר הוא היה לשוק פשפשים מודרני ותוסס, גם אם עדיין רובו ספונטני ולא ממוסד.
במקום שוררת אווירה שממש מזכירה שוק אירופאי כזה, כשבמיוחד מוסיפה תצוגת הבתים ההיסטוריים של השכונה ברקע. כי המיקום של השוק בלב שכונה היסטורית מוסיף לו אופי מיוחד, עם אדריכלות מקומית ובתי קפה קטנים התורמים לאווירה האותנטית באזור.
#מה תראו ותעשו כאן?
בשוק הפשפשים של חיפה תמצאו מגוון רחב של פריטים: בגדי ורהיטי וינטג', עתיקות, מוצרים מיד שניה, כלי בית ישנים, רהיטים עתיקים, כלי חרסינה, ספרים, תקליטים, תכשיטים, יצירות אמנות מקוריות ועוד.
החנויות והדוכנים נפרסים לאורך רחוב קיבוץ גלויות, כשחלקם יוצאים מחנויות קבועות וחלקם הם דוכני רחוב מתקפלים.
המוכרים בשוק מגוונים. יש כאן ממוכרי רהיטים ותמונות ישנות ועד אספני פריטים נדירים ואפילו עתיקים. השוק מושך אליו מבקרים מכל רחבי הארץ, החל מאספנים מקצועיים ועד משפחות המחפשות פריטים נוסטלגיים או קישוטים לבית.
השוק מתאפיין באווירה חמה וידידותית, כשרבים מהמוכרים הם בעלי ידע רב על הפריטים שהם מוכרים. המקום מתאים במיוחד למי שאוהבים לשוטט ולגלות פריטים מעניינים ולמי שמחפש פריטי עיצוב מיוחדים או פריטי אספנות במחירים נוחים.
חלק מהחנויות מתמחות בתחומים ספציפיים כמו תכשיטים עתיקים, ספרים נדירים או פריטי וינטג' מתקופות שונות, לצד סוחרים מקצועיים בתחומים שונים ומתן שירותי תיקון ושחזורים.
השוק גם מציע אפשרות לנסות החלפת פריטים, אם כי רוב העסקאות מבוססות על מכירה.
#טיפים
- הכניסה חינם
- לחוויה מיוחדת בואו בשבת, כשהרחוב הראשי נסגר לתנועה והרחובות מתמלאים בשוק רוכלים צבעוני ותוסס.
- הביאו מזומן. שרוב המוכרים מעדיפים
- לעסקאות הטובות באמת הגיעו סביב 8:00
- בסביבות השוק יש אוכל טוב, חלקו בישיבה
- מותר בהחלט להתמקח על המחירים
- נסו לחזור בביקורים נוספים כי המלאי משתנה כל הזמן
- הביאו תיק גדול לפריטים גדולים יותר
- בדקו היטב את מצב הפריטים לפני הקנייה
מבט מקרוב:
https://youtu.be/d-VdQOdeG3A
ביקור במקום:
https://youtu.be/FOy7wTL7N4E
שוק הפשפשים של חיפה (Flea Market Haifa) הוא אחד השווקים המעניינים ביותר בחיפה. הוא נמצא בשכונת ואדי סאליב המפורסמת בחברה הישראלית ומציע חווית קנייה אותנטית, עם פריטים מיוחדים, מציאות בזול ואווירה צבעונית בלב חיפה.
השוק נמצא ברחוב קיבוץ גלויות בשכונת ואדי סאליב שבעיר התחתית. תמצאו בו שילוב מגוון של רוכלים, אך גם חנויות קטנות וגדולות המוכרות פריטי יד שנייה, עתיקות, וינטג' ואמנות.
השוק העתיק הזה פועל כבר למעלה מ-150 שנה. הוא התפתח בהדרגה לאורך השנים וממרכז מסחר מקומי ומאולתר הוא היה לשוק פשפשים מודרני ותוסס, גם אם עדיין רובו ספונטני ולא ממוסד.
במקום שוררת אווירה שממש מזכירה שוק אירופאי כזה, כשבמיוחד מוסיפה תצוגת הבתים ההיסטוריים של השכונה ברקע. כי המיקום של השוק בלב שכונה היסטורית מוסיף לו אופי מיוחד, עם אדריכלות מקומית ובתי קפה קטנים התורמים לאווירה האותנטית באזור.
#מה תראו ותעשו כאן?
בשוק הפשפשים של חיפה תמצאו מגוון רחב של פריטים: בגדי ורהיטי וינטג', עתיקות, מוצרים מיד שניה, כלי בית ישנים, רהיטים עתיקים, כלי חרסינה, ספרים, תקליטים, תכשיטים, יצירות אמנות מקוריות ועוד.
החנויות והדוכנים נפרסים לאורך רחוב קיבוץ גלויות, כשחלקם יוצאים מחנויות קבועות וחלקם הם דוכני רחוב מתקפלים.
המוכרים בשוק מגוונים. יש כאן ממוכרי רהיטים ותמונות ישנות ועד אספני פריטים נדירים ואפילו עתיקים. השוק מושך אליו מבקרים מכל רחבי הארץ, החל מאספנים מקצועיים ועד משפחות המחפשות פריטים נוסטלגיים או קישוטים לבית.
השוק מתאפיין באווירה חמה וידידותית, כשרבים מהמוכרים הם בעלי ידע רב על הפריטים שהם מוכרים. המקום מתאים במיוחד למי שאוהבים לשוטט ולגלות פריטים מעניינים ולמי שמחפש פריטי עיצוב מיוחדים או פריטי אספנות במחירים נוחים.
חלק מהחנויות מתמחות בתחומים ספציפיים כמו תכשיטים עתיקים, ספרים נדירים או פריטי וינטג' מתקופות שונות, לצד סוחרים מקצועיים בתחומים שונים ומתן שירותי תיקון ושחזורים.
השוק גם מציע אפשרות לנסות החלפת פריטים, אם כי רוב העסקאות מבוססות על מכירה.
#טיפים
- הכניסה חינם
- לחוויה מיוחדת בואו בשבת, כשהרחוב הראשי נסגר לתנועה והרחובות מתמלאים בשוק רוכלים צבעוני ותוסס.
- הביאו מזומן. שרוב המוכרים מעדיפים
- לעסקאות הטובות באמת הגיעו סביב 8:00
- בסביבות השוק יש אוכל טוב, חלקו בישיבה
- מותר בהחלט להתמקח על המחירים
- נסו לחזור בביקורים נוספים כי המלאי משתנה כל הזמן
- הביאו תיק גדול לפריטים גדולים יותר
- בדקו היטב את מצב הפריטים לפני הקנייה
מבט מקרוב:
https://youtu.be/d-VdQOdeG3A
ביקור במקום:
https://youtu.be/FOy7wTL7N4E
