» «
אתונה
העיר אתונה
#על ערש התרבות המערבית

אתונה (Athens) היא אחת הערים החשובות בהיסטוריה. בת 3,5000 שנה היא. עיר ומקום שנוצרו ונולדו בו כה הרבה חוכמה וחידושים, שנעשו בה כל כך הרבה דברים לראשונה, הבליחו בו רעיונות שדורות ותרבויות התבססו עליהם, נושמים וחיים אותם ללא הפסקה.

בעיר הזו נולדה הדמוקרטיה, הומצאה הפילוסופיה של המערב, נוצרו התאטרון, הטרגדיה, האמנות והאסתטיקה, שמהן תשאב ותתפתח כל התרבות האירופית. כאן הונח הבסיס לאדריכלות הגדולה, לשיטות הלוחמה, היא הייתה מושא החיקוי וההמשך של הרומאים ושל כל מאות ואלפי השנים והתרבויות המערביות שאחריהם. אליה ערגו בני ויוצרי תקופת הרנסאנס ומי שמאוחר יותר יימנו על הזרם הנאו-קלאסי.

אבל החידוש המשמעותי של אתונה הוא, ללא ספק, חידוש חברתי. בפוליס, עיר-המדינה היוונית אתונה, נולדה הדמוקרטיה העתיקה הראשונה בהיסטוריה. זו הייתה רחוקה אמנם מלהיות דמוקרטיה במובנה המודרני, אבל לראשונה, במשך מאתיים השנה שאחרי שנת 500 לפני הספירה, שלטה בעיר היוונית הזו אספה כללית של האזרחים הזכרים. זו הייתה הדמוקרטיה הראשונה בתולדות המין האנושי, שגם אם אינה משתווה לדמוקרטיות המשוכללות בנות ימינו, עם הצבעת נשים ושוויון לכל האזרחים, חייבים להסכים שממנה התחיל הכל.

למעשה, הדמוקרטיה של אתונה הייתה שיטת ממשל שבה יושמה שיטה שהיום היינו קוראים לה "דמוקרטיה ישירה". הדמוקרטיה האתונאית נוצרה במהלך המאה השמינית לפני הספירה, בעת שעלה מעמדם האזרחי של אזרחי הפוליס. מדובר בבעלי האדמות והרכוש שבעיר ובתהליך המופלא הזה הם הפכו למעמד חברתי שהיה לראשונה לחלק מהמערכת השלטונית. במהלך המאה ה-5 לפני הספירה, התגבשה מערכת שלטונית זו למה שיזכה לשם "דמוקרטיה", שפירושה ביוונית "שלטון העם".

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "אתונה".


#חסכון
עתיקות - כרטיס במחיר מלא לאקרופוליס יאפשר לכם כניסה לאתרים ארכיאולוגיים רבים באתונה, ביניהם האגורה העתיקה (Ancient Agora), הרומית, מקדש זאוס האולימפי (Temple of Olympian Zeus) ובית הקברות קרמיקוס.

עתיקות בתחנות המטרו - אם המוזיאונים יקרים אז תוכלו לראות המון עתיקות נהדרות, שנתגלו ומוצגות לתפארת בקומות הגבוהות של תחנות הרכבת התחתית הבאות: Syntagma, Panepistimio, Acropolis ו-Monastiraki.

מוזיאונים - בטיפים של כל מוזיאון ציינו אם ומתי יש בו ימי חינם. באוגוסט יש גם את "הירח המלא של אוגוסט" (August Full Moon) שבו פותחים המוזיאונים את שעריהם בחינם.


#תקשורת
לשבוע עד 10 ימים של טיול, קנו סים של וודהפון במחיר €20, עם 8GB לגלישה באינטרנט ו-500 דקות שיחה בתוך יוון.


#תחבורה
משדה התעופה תוכלו להגיע במטרו קו כחול, תוך 40 דקות, בשעות היום ועד חצות. 10 יורו יעלה לכם להגיע היישר לתחנות סינטגמה ומונסטירקי.
כללית, המטרו כאן הוא כלי נהדר לתנועה בעיר.


#אוכל
באתונה, מככבים המאכלים המסורתיים הרבים שהטברנות הקטנות כל כך יצטיינו בהם. בטברנה תפתח הארוחה לרוב במֶזֶה היווני העשיר, או ה"מֶזֶדס" (שהוגים כמו מרצדס) - אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות.

אחרי מנות הפתיחה היווניות הללו, יככבו כאן מאכלים לוהטים ומלאי אופי, כמו הסופלאקי, או "גירוס", שבו מגולגלים שישליק או שווארמה ברוטב שמנת ויוגורט, עם שום, בצל טרי ועגבניות, המוסקה, שהיא פשטידת פרוסות חצילים ובשר טחון ברוטב אלוהי, צזיקי - מלפפונים חתוכים דק ביוגורט צאן עם שום כתוש וזילוף של שמן זית מלמעלה, סרדינים אלוהיים, הדולמַדאקיה, שבה עלי גפן קטנים מולאו באורז ותיבול שרק זאוס יודע מהו וראש וראשון ופאר היצירה - הסלט היווני הכל כך מוצלח שלהם, ירקות טריים, עם גבינת פטה, שמן זית ואורגנו מלמעלה. בתיאבון!

שותים אוזו או רצינה - סוג של יין מקומי המועשר בשרף אורנים ו"קפה יווני", שהוא קפה שחור, או "פראפה" (שהוגים Fra-Pe) - קפה קר ומריר ומוקצף ומאד טעים.

אז ביוון יש אוזוריס (מלשון אוזו), טברנות, בתי האוכל ומועדוני המוסיקה. בכולם אוכלים ושותים המון וטוב. ואגב, יש הכי הרבה בתי קפה כרגע, כולל כאלה שהיו פעם מסעדות ונשארו אותו דבר, אבל שינו את השם לבית קפה. הסיבה? - מבתי קפה גובים פחות מס...

מקומות שווים לאוכל טוב בעיר בתגית "מקדשי אוכל באתונה".

הנה מעט מהאוכל היווני הנהדר:

https://youtu.be/C3kPeGtX2v8


#תשר
במסעדות ובתי קפה ביוון נוהגים להשאיר 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה, או שירות לא מצוין.


#קידומת יוון
+30


#שופינג
כללית, רחוב אֶרְמוּ (Ermou), שמוביל מכיכר סינטגמה ועד כיכר מונאסטיראקי, הוא מדרחוב הקניות המרכזי באתונה.

מקומות מומלצים לקניות בתגית "שופינג באתונה".


#בילויים
אם תרצו באתונה בידור יווני מסורתי, תמצאו אותו בשכונת הפלאקה (Plaka). ריכוזי המועדונים הקטנים והברים המוצלחים יימצאו במונאסטיראקי (Monastiraki), פסירי (Psirri), קולונאקי (Kolonaki) וגזי (Gazi).

מקומות מומלצים לבילוי בתגית "בילויים באתונה". את מועדוני הבוזוקיה עם הזמרים היווניים המעולים מצאי בתגית "מוזיקה חיה, אתונה".


הנה דוגמה ליופי של המוזיקה היוונית במועדונים:

https://youtu.be/iDuYWMqzc48


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים ביוון הם Type C ו-F (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/fL3Cy7VJEHU


מהאוויר:

https://youtu.be/jV4xKLu7lFA


והנה מעט מנקודות התרבות של העיר:

https://youtu.be/r3H2f1DiYgQ
סלוניקי
העיר סלוניקי
#על בירת הצפון של יוון

עם מעל מיליון וחצי תושבים, סלוניקי, או "תסלוניקי" בפי היוונים, היא העיר השנייה בגודלה ביוון. וזו אכן עיר גדולה, תרתי משמע. קל להתחבר אליה ולקצב שלה, לאנשים החמים, האוכל הטוב, חיי הלילה הנהדרים והעובדה שקל להיות בה תייר.

סלוניקי היא לא בירת יוון, אבל היא בירת הבילויים שלה ובירת צפון יוון. היא הגדולה שבערי חבל "מָקֶדוֹנְיָה" ונחשבת לבירת המחוז.

את השהייה בה מלווה ריח הים. ואכן, גם אם חופי רחצה אין בה, סלוניקי היא אחת מערי הנמל הגדולות של יוון.


#היסטוריה
בסלוניקי פרחה במשך מאות שנים אחת הקהילות היהודיות המפוארות והמוצלחות באירופה. היא כונתה אז "ירושלים של הבלקן". הקהילה המפוארת שבשיאה מנתה 70 אלף איש, נגדעה בשואה.

לסלוניקי רקע היסטורי מפואר ויש בה מצבור נאה של שרידים היסטוריים וארכיאולוגיים מימי קדם. בצל האולימפוס, משכנם של 12 האלים והאלות מהמיתולוגיה היוונית, נולדה העיר לאחר ניצחון של המלך.

שמה חיבר בין המילים ניצחון ושם העיר שנוצחה. מכאן יצא אֲלֶכְּסַנְדָּר מוֹקְדוֹן לייצר את האימפריה הגדולה בתבל, שהגיעה עד הודו. כאן שלטו הרומאים והשאירו מזכרות מרשימות.

אחריהם הקימו כאן הביזנטים שלל מבנים מרהיבים ובהמשך נכבשה העיר במסעות הצלב המפורסמים, רגע לפני שהשתלטו עליה התורכים העות'מנים ושלטו בה ביד ברזל.

בעיר סלוניקי נולד גדול התורכים ואבי טורקיה המודרנית, מוסטפה כמאל אטאטורק. כאן גם השתחררו היוונים מעולם של העות'מנים, עם קבלת העצמאות של יוון בשנת 1912.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "סלוניקי".


#אקלים
סלוניקי (Thesaloniki) נמצאת בצפון המדינה, מה שהופך את האקלים בה למעט פחות ים תיכוני ומעט יותר אירופי.


#מוזיקה
במועדון הרבטיקו "Prinkēpéssa" שעל הטיילת, ליד המגדל הלבן יש מוזיקה יוונית נהדרת בסגנון הרמבטיקו. שווה!


#תקשורת
לשבוע עד 10 ימים של טיול, קנו סים של וודהפון במחיר €20, עם 8GB לגלישה באינטרנט ו-500 דקות שיחה בתוך יוון.


#חסכון
הכניסה חינם עד גיל 18 ולסטודנטים לכל האתרים הארכיאולוגיים, המוזיאונים והמונומנטים שבבעלות המדינה.

הכניסה אליהם חופשית לכולם - בכל יום א' הראשון של החודש, בין ה-1 בנובמבר ועד ה-31 במרץ.


#אוכל
בסלוניקי מככבים המאכלים המסורתיים הרבים של יוון. בטברנה יפתחו לרוב במֶזֶה היווני העשיר, או ה"מֶזֶדס" (שהוגים כמו מרצדס) - אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות.

אחרי מנות הפתיחה היווניות הללו, יככבו כאן מאכלים לוהטים ומלאי אופי, כמו הסופלאקי, או הגירוס, שישליק או שווארמה, בהתאמה, שמגולגלים בפיתה עם רוטב שמנת ויוגורט, שום, בצל טרי ועגבניות. יש את המוסקה, שהיא פשטידת פרוסות חצילים ובשר טחון ברוטב אלוהי, צזיקי - מלפפונים חתוכים דק ביוגורט צאן עם שום כתוש וזילוף של שמן זית מלמעלה, סרדינים אלוהיים, הדולמַדאקיה, שבה עלי גפן קטנים מולאו באורז ותיבול שרק זאוס יודע מהו וראש וראשון ופאר היצירה - הסלט היווני הכל כך מוצלח שלהם, ירקות טריים, עם גבינת פטה, שמן זית ואורגנו מלמעלה. בתיאבון ולא לשכוח את ההמלצות שבתגית "מקדשי אוכל בסלוניקי".

שותים אוזו או רצינה - סוג של יין מקומי המועשר בשרף אורנים ו"קפה יווני", שהוא קפה שחור, או "פראפה" (שהוגים Fra-Pe) - קפה קר ומריר ומוקצף ומאד טעים.

אז ביוון יש אוזוריס (מלשון אוזו), טברנות, בתי האוכל ומועדוני המוסיקה. בכולם אוכלים ושותים המון וטוב. ואגב, לא מעט מסעדות שינו את השם לבתי קפה. הסיבה היא שמבתי קפה גובים בשנים הללו פחות מס.


#תשר
במסעדות ובתי קפה ביוון נוהגים להשאיר 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה, או שירות לא מצוין.


#תחבורה
המוניות בסלוניקי לא יקרות ופועלות כל הלילה.


#שופינג
לקניות בסלוניקי לכו לתגית "שופינג בסלוניקי". שם יככבו המותגים שברחוב הקניות Tsimski, מרכז הקניות מדיטרניאן קוסמוס ואאוטלט וואן סלוניקה. גם שוק מודיאנו (Modiano) המפורסם ושוק ולאלי העממי שווים בהחלט ביקור והצטיידות.


#בילויים
כעיר סטודנטיאלית וצעירה, חיי הלילה בסלוניקי תוססים ביותר. מאות ברים ואוזוריות, מקומות עממיים לשתיית אוזו וראקי, מועדוני לילה ומוזיקה יוונית ועוד.

כמובן שכדאי להתחיל מההמלצות שבתגית "בילויים בסלוניקי", שמקיפות בין השאר את הרובעים הלוהטים Valaoritou, Ladadika ואזור טיילת ניקוס, הנמל והמגדל הלבן.

הוסיפו את רחוב Zefxidos Street וקיבלתם עוד מקום שמרכז גם הרבה צעירים וסטודנטים.


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים ביוון הם Type C ו-F (ראו למטה קישור עם צילומים).


#קידומת יוון
+30


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/EePThkYfJe4


ועוד:

https://youtu.be/b7g0uGRA4sU


קבלו טעימה מהאוכל של יוון:

https://youtu.be/d_kTxiS0TB4


ומהאוויר:

https://youtu.be/Kifrx3TXZqk
כרתים
האי כרתים
#על האי הגדול ביוון

האווירה הים-תיכונית של כרתים היא מושלמת. בין שרידי עבר מפואר מקבלת אותך כאן אוכלוסייה מקומית נעימה וחייכנית, שמדברת בשפה אחרת, אבל נוהגת בהכנסת אורחים בכל אחד. אין כמו כרתים כדי לחוות את הקסם היווני צרוב-השמש, עם אורח החיים העצל והנינוח, של מי שיש להם הכל ולא צריכים דבר.

האי, שהוא החמישי בגודלו מבין איי הים התיכון, נחשב לגדול מבין איי יוון. מי לא שלט כאן במהלך ההיסטוריה? - היו כאן היוונים, הרומאים, העות'מנים, הוונציאנים והגרמנים במלחמת העולם השנייה.

האי הזה הוא אוצר. המוני תיירים נוהרים לכאן בכל שנה, בחיפוש אחרי הים, השמש, האוכל המצוין וקצת משרידי התרבות המינואית, שנולדה כאן והייתה חלוצת תרבויות המערב.

חוץ מהרים גבוהים וכפרים קטנים, חופים ומפרצים כחולים עצי זית, בילויים ליליים וטברנות ביתיות טעימות, יש בכרתים גם גבעות מיוערות, עמקים פוריים ומעובדים בצפיפות, קניונים עמוקים, אתרים ארכיאולוגיים ייחודיים, מצוקים תלולים שנופלים אל חופים קטנים ולידם מפרצים חוליים וכפרים בוהקים בלובנם.

החלק ההררי של כרתים מתאפיין בהרים גבוהים עם עצי פרי ועצי זית ללא סוף. הערכות המקומיים שבאי יש מעל 20 מיליון עצי זית.

מדובר למעשה בשרשרת הרים, שחוצה את האי כרתים לשניים, ומפרידה בין חלקו הדרומי לצפוני. באופן מעניין, אם הערים הגדולות ועיירות הנופש הפופולריות נמצאות על החוף הצפוני, המעוניינים יוכלו למצוא שקט ושלווה בחופים הדרומיים, הנעימים והשקטים יותר ובכפרים הקטנים, שתושביהם חיים לאט וברוגע, חלקם עוסקים עדיין במלאכות יד מסורתיות.

ראו את כל האטרקציות באי בתגית "כרתים".


#היסטוריה
האי כרתים הקדים את יוון ורק ב-1913 הוא הפך, בעקבות מלחמות הבלקן, לחלק מיוון המודרנית.

מינואים, יוונים, רומאים, ביזנטים, ונציאנים ועות'מניים - מיקומו האסטרטגי של האי בים התיכון הפך אותו במהלך ההיסטוריה לאי מבוקש על ידי אימפריות ושליטים. דומה שכולם היו כאן וכל אחד הותיר בו את חותמו.

הכל מתחיל במינואים. רבים רואים בכרתים את ערש התרבות המערבית ומכוונים תמיד לתרבות המינואית, שהייתה התרבות הראשונה הידועה ביבשת אירופה.

גם במיתולוגיה היוונית הוא היה חשוב. כאן נולדו זאוס, אבי האלים ואירופה אהובתו. מכאן שלט המלך המינואי מינוֹס על יוון ועל מזרח הים התיכון. כאן עגן הרקולס כדי להשלים את אחת המשימות שקיבל ולכאן נהגו באתונה, לשלוח כל שנה, סירה עמוסה בקורבנות אדם.

אחרי יוון שלטו כאן הרומאים, הוונציאנים והעות'מנים, שבסוף המאה ה-19 נסוגו מהאי, בעקבות ההתמרדויות של תושבי האי. בתחילת המאה ה-20 הפך כרתים לחלק מיוון ובמהלך מלחמת העולם השנייה הוא נכבש על ידי הצבא הגרמני. במלחמה התנהלו על אדמתו כמה קרבות בינם לבין בעלות הברית.


#מתי לבוא?
העונה המומלצת להגיע לכאן היא מחודש מאי ועד אוקטובר.


#אוכל
סופלקי, גירוס, סלט יווני, צזיקי, אוזו, גבינת פטה ומאכלי ים יככבו על שולחנכם, אבל יש עוד המון מאכלים מעולים בטברנות היווניות הטובות.

כדאי לפתוח ארוחה בטברנה במֶזֶה היווני העשיר, או בשפת המקומיים "מֶזֶדס" (שנהגה כמו מרצדס) - אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות.

הסלט היווני גם הוא משביע ונהדר, במיוחד כשהמרכיבים טריים ומתובלים טוב. הטברנות לרוב יעשו את העבודה.

חובבי הבשר יוכלו למצוא בכל רחוב סופלקי, השישליק היווני, או גירוס, השווארמה היוונית. בטברנות הדגים לרוב יהיו היקרים יותר בתפריט, בעוד תמנון ועוף יהיו מהזולים.

גבינת הפטה המקומית (עם מיליארד וחצי אחוז שומן) והענבים האדומים הגדולים והעסיסיים.

הפתעה נוספת לטובה היא היין המקומי, שבצירוף האוזו והראקי שזורמים ברחובות כמו מים הוסיפו למצב רוח הקליל שמשרה האי הזה ממילא.

רק הקפידו להיכנס לטברנות אותנטיות. סימנים לכאלה: המלצר לא משכנע ברחוב לבוא פנימה, אין תפריט על סטנד ברחוב, אוכלים בהן מקומיים יוונים, התפריט לא מוצג בכמה שפות (מקסימום יוונית ואנגלית) ואם יש כלבים או חתולים מסביבן, זה סימן טוב - מסעדות תיירים מקפידות להרחיק אותם...

https://youtu.be/_ktOAsE-OKE


# תחבורה
אם ניתן, התניידו באי היא עם רכב שכור. בחלק מהמלונות תמצאו נציגות של חברת השכרת רכב. אם לקחתם רכב מקומי, בדקו היטב את הרכב, מכל צדדיו, וודאו שיש לו ביטוח תקף ומלא שמכסה כל פגיעה ברכוש או חלילה בגוף.


#שופינג
בתור אי יווני מסורתי, כרתים לא ידועה כמקום שופינג מדהים. אין בה הרבה חנויות של רשתות ומותגי אופנה מפורסמים. כאן עיקר השופינג הוא של סחורה מקומית. כרתים ידוע במוצרי הקרמיקה הנפלאים שלו, ששורשיהם עוד בתרבות המינואית ואפילו בתקופה הפרהיסטורית.

הכפר ידוע גם בעבודות רקמה מסורתית, אריגים ובדי תחרה, לצד מוצרי עור בעבודת יד, תכשיטים מיוחדים ופריטים מגולפים מעץ. את שמן הזית המשובח של האי לא תקחו ודאי הביתה, אבל ניתן לקנות סבונים ומוצרי טיפוח שמייצרים ממנו.

לקניות באי ראו תגית "שופינג בכרתים".


#בילויים
מבין האתרים לצעירים שבאי כרתים, מאליה (Malia) נחשבת לבירת המועדונים, הברים, המסיבות וחיי הלילה. אבל היא לא היחידה.

למרכזי הבילוי באי ראו תגית "בילויים בכרתים".


#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ביוון הוא 1-3 יורו. לפני המשבר הכלכלי נהגו לתת 20% כתשר, אבל כיום ירדו הטיפים משמעותית. אפשרות נוספת היא להשאיר במסעדה 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה. לנהגי מונית אין צורך לתת תשר ביוון.


#קידומת יוון
+30


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:

https://youtu.be/8iktgpgaYy4


מעט מאתריו:

https://youtu.be/EMqEY4O9j68


המוסיקה שלו:

https://youtu.be/934Befj4aD8


מהאוויר:

https://youtu.be/18sYgM3OExg


ומעט ממעדני המטבח היווני:

https://youtu.be/vjLl5jdb2Do
גשר מיסיוס
גשר מיסיוס
#על גשר האבן עם מפלי המים היפים

גשר מיסיוס (Misios bridge) הוא גשר קשת כפול, שבנוי על הדרך המחברת את הכפרים ויסטה (Vitsa) וקוקולי (Koukouli).

זהו אחד הגשרים העות'מניים העתיקים והיפים שהשאירה כאן האימפריה העות'מנית. בעת ששלטה באזור. הגשר היפה הזה מאפשר תנועה רכובה בטופוגרפיה ההררית המורכבת שבאזור, מעל הנהר הגועש שלמטה.

הגשר המיוחד בנוי בסגנון העות'מני, האופייני לגשרים המרשימים שנבנו כאן על ידי שליטי צפון יוון הטורקים, במאות ה-18 וה-19. הוא מעוצב בדוגמת הקשת של גשרי האבן המקושתים, שנבנו כאן באותה עת.

את בניית הגשר מימן בשנת 1748 השליט אלקסיס מיסיוס (Alexis Misios) שישב במונודנדרי (Monodendri). הוא נבנה על ערוץ נחל ויקוס (Vikos), הוא עוקב את המדרגות של Vitsa.

יוון

רודוס
האי רוֹדוֹס
#על האי המזרחי ביותר של יוון

האי רוֹדוֹס הוא האי היווני השלישי בגודלו בים האגאי. לתיירים הוא משמש אי מצוין לאוכל יווני ומאכלי ים נהדרים, לרביצת "בטן גב" בחופיו הנהדרים ולסיורים בין כפרים מעניינים פחות או יותר.

אבל לא סתם רודוס הוא אחד האיים הפופולאריים ביותר בקרב התיירים ביוון. יש בו אתרים עתיקים שחושפים את המבקרים לחיים שהיו כאן לפני אלפי שנים ולצידם נמצאים החופים כאן, מהנפלאים ביותר באיי יוון.

לפי אמונה עתיקה זכה רודוס לשמו הקדום, "אי השמש", בזכות מפגש האוהבים שבין אל השמש, הליוס, לנימפה רודה. אגב, מי שלא מאמינים בסיפורי המיתולוגיה היוונית הללו, גורסים שהשם מגיע מהשמש שזורחת כאן ברוב ימות השנה... לך תוכיח אחרת..

כיום מירב הפופולאריות של רודוס היא בחופיו הטורקיזיים והמפורצים, בחיי הלילה הנהדרים שלו ובקזינו שבו. אבל האי הזה מלא באטרקציות שיהפכו בקלות את החופשות כאן למעניינות, מגוונות ומשפחתיות הרבה יותר.

הוסיפו לו מעט הליכה נינוחה בשטח ומידי פעם גם טיולים ברגל, ליערות הירוקים והצפופים, ותוכלו לצפות בנופים מרהיבים מאזורי ההרים של האי, אלה שנמצאים במרכזו ולא על קו החוף.

האי גם שרד שלטונות שונים לאורך ההיסטוריה, מה שניכר בהשפעות אתניות וסגנוניות שונות על הבנייה, כאן ועל הערים העתיקות ששרדו בימינו. אלה בעיקר הערים המרכזיות, שהן העיר רודוס והעיירה לינדוס.

ראו את כל האטרקציות באי בתגית "רודוס".


#גאוגרפיה
רודוס הוא האי המזרחי ביותר מבין איי יוון והוא סמוך לחופיה של תורכיה, רק 17 קילומטרים ממערב לחופה. האי הוא חלק משרשרת האיים הדודקאנסיים ונמצא בין יוון לכרתים וקפריסין.

אורכו של האי רודוס הוא כ-100 ק"מ ורוחבו כ-40 ק"מ. על אף שכביש החוף שלו הוא כביש מפותל עם עליות וירידות רבות, תוכלו להקיפו ביום אחד. חופו המערבי, כולל פנים האי ההררי, הוא פראי ובתולי יותר והרבה פחות מתויר.

כמעט חצי מתושבי האי מתגוררים בעיר רודוס, שהיא בירת האי וממוקמת בקצה הצפוני שלו.


#היסטוריה
בין הטברנות והחופים, המוזיקה והנוף הנפלא, קשה להאמין עד כמה שינה האי רודוס את הסיפור שלו בעשורים האחרונים.

המיקום האסטרטגי של רודוס הביא במהלך השנים לכיבושים רבים באי. מי לא שלט כאן - הרומאים, אחריהם הביזנטים, אז יבואו צלבנים, עות'מנים ואיטלקים - כל מי שבנו או ניסו להיות אימפריה, לקחו חלק בהיסטוריה של רודוס והשאירו כאן שרידים שבנו באי.

לידתה של ההתיישבות כאן היא בשנת 4000 לפני הספירה. היא מתחילה מ-3 ערים שנבנו באי ומתוכן יצאו אלפי שנים אחר כך האנשים שהקימו את העיר רודוס, שלימים הייתה לבירת האי.

יוונים רומאים וביזנטים גם, אבל מי שקבע את מראה הערים העתיקות של היום הם מסדרי האבירים הצלבנים, שהתיישבו ושלטו כאן בימי הביניים. אחריהם היו בוני האי גם הסולטן העות'מני שכבש אותו והאיטלקים שיגיעו לכאן בתחילת המאה ה-20. כולם השאירו ברודוס שרידים עתיקים ומגוונים, המקשטים עד היום את רחובות האי.

כך היה רודוס ממקום שבמשך אלפי שנים ניסה להגן על עצמו מפולשים, לאי החופשה הנצחי והמקום המעולה לבילוי על החוף. משעשע לחשוב שאמצעי ההגנה היחיד שמחמשים בו היום את אנשי האי ואורחיו, הוא קרם הגנה מקרני השמש המשזפות.


#מתי לבוא?
העונה התיירותית ברודוס מתחילה בעונת האביב, מחודש מאי ועד סוף אוקטובר, כשמרבית העסקים באי נסגרים והרחובות מתרוקנים למדי. רבים מבעלי העסקים חוזרים לאתונה והמקומיים מתחילים לשפץ לקראת האביב הבא.


#איפה ללון?
העיר רודוס מושכת אליה המון תיירים. היא מתאימה למי שאוהב שופינג, קזינו וחיי לילה פעילים, כמו גם קרבה לאתרים התיירותיים הראשיים של האי. לעומתם, אוהבי החופים החוליים ומי הטורקיז והתכלת, יעדיפו ודאי לצאת מהעיר רודוס ולעשות את החופשה בחופים של לינדוס, צמביקה, פאליקארי או פפקי.


#תקשורת
סים זול וטוב לאי יש ב-12 יורו בחנות Vodaphone שצמודה ל-zara בעיר. אחרים מוכרים בהרבה יותר. ההתקנה תיקח קצת זמן אז הגיעו סבלנים.


# חסכון
באיי יוון, רבים נוהגים ללון בבתים פרטיים, הנקראים כאן "דומטיה" (Domatia). מעבר לחסכון הכספי מאפשרת צורת אירוח זו מגע ישיר עם בני המקום ואורח חייהם. אפשר להיעתר, אם יציעו לכם בשדה התעופה או בתחנת האוטובוס המרכזית, אבל אל תשלמו עד שלא ראיתם את החדר בעיניכם וראיתם שהוא ממוקם נוח.

באיי יוון, כמו גם ביוון עצמה, יש גם אתרי קמפינג נפלאים, שבעונת התיירות יכולים להיות פתרון נפלא וחסכוני ללינה אחרת ולחוויית קמפינג נהדרת.


#אוכל
כמו בכל אי יווני שמכבד את עצמו, יש גם כאן טברנות ומסעדות יווניות עממיות רבות. ברודוס תוכלו לאכול סופלקי, גירוס, סלט יווני, צזיקי, אוזו, גבינת פטה ומאכלי ים. כל אלה יככבו על שולחנכם, אבל יש עוד המון מאכלים מעולים בטברנות היווניות הטובות.

רק הקפידו להיכנס לטברנות אותנטיות. סימנים לכאלה: המלצר לא משכנע ברחוב לבוא פנימה, אין תפריט על סטנד ברחוב, אוכלים בהן מקומיים יוונים, התפריט לא מוצג בכמה שפות (מקסימום יוונית ואנגלית) ואם יש כלבים או חתולים מסביבן, זה סימן טוב - מסעדות תיירים מקפידות להרחיק אותם...


ומעט ממעדני המטבח היווני:

https://youtu.be/7ms-xaTeLt4


# תחבורה
שדה התעופה של רודוס נמצא כ- 16 ק"מ מהעיר. יש ממנו אוטובוסים אל מקומות באי מהשעה 06:00 עד 23:45. התחנות נמצאת מחוץ לשדה.

התחבורה כאן נוחה מאוד בכלל. ניתן להגיע באמצעותה לכל אתר, לפחות למרכזיים שבהם. ברודוס נוח מאוד להתנייד גם באמצעות רכב שכור. בשדה התעופה, במרכז העיר ובמלונות יש חברות שונות להשכרת רכב. Alamo היא סוכנות ידועה ובעלת שם כאן.

הנהיגה ברודוס קלה יחסית ונוחה. הדלק ברודוס יקר יחסית. שימו לב שבאזור המערבי של האי יש פחות תחנות דלק. בעיר החדשה ברודוס החניה היא בתשלום.

האוטובוסים ברודוס פופולאריים, גם לתושבים וגם לתיירים ופועלים בתדירות טובה, משעות הבוקר המוקדמות ועד מאוחר בלילה. ילדים משלמים חצי מחיר. יש בתחנה המרכזית דוכן למכירת כרטיסים וספסלים מוצלים להמתנה. האוטובוסים מגיעים כמעט לכל יעדי התיירות, כולל עמק הפרפרים, פארק המים, והעיר לינדוס.

ברודוס נוח מאוד לשכור אופנוע או אופניים ולטייל בהם. אפשר גם ברכב שכור. יש חברות שונות להשכרת רכב בשדה התעופה, במרכז העיר ובמלונות. הידועה באי היא חברת Alamo. הנהיגה ברודוס קלה יחסית ונוחה. הדלק ברודוס יקר יחסית. שימו לב שבאזור המערבי של האי, החלק הפראי יותר ולא תיירותי, יש פחות תחנות דלק. נהגו בזהירות ורק אם אתם מנוסים בנהיגה, כי הרבה מהיוונים נוהגים כאן בצורה מפחידה. שימו לב שבעיר החדשה ברודוס החניה היא בתשלום.

המוניות בתוך העיר עולות כ-10 יורו בהזמנה וקצת פחות ברחוב.


#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ביוון הוא 1-3 יורו. לפני המשבר הכלכלי נהגו לתת 20% כתשר, אבל כיום ירדו הטיפים משמעותית. אפשרות נוספת היא להשאיר במסעדה 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה. לנהגי מונית אין צורך לתת תשר ביוון.


#שופינג
עונת הסיילים ברודוס היא מאמצע יולי ועד אוגוסט. בחורף מתחילים הסיילים בחודש ינואר. הנחות גדולות בעונת הסיילים מציעות במיוחד הרשתות הבינלאומיות הגדולות. בסוף כל קנייה, זכרו לבקש טופס החזר מס (Tax Free).

את המקומות השווים לקניות באי תראו בתגית "שופינג ברודוס".


#בילויים
אם אתם מגיעים בעונת התיירות לאי, כלומר בחודשי האביב והקיץ, לעיר רודוס יש חיי לילה שוקקים בשבילכם. ניתן למצוא בה מועדונים, ברים ובתי קפה לכל טעם וסגנון. יש מהם בעלי אופי מקומי יווני ואותנטי, בעוד אחרים הם מודרניים יותר, מערביים ובינלאומיים באופיים.

רחוב אורפנידו (Orfanidou) הוא רחוב הברים והפאבים של רודוס. הוא אפילו מכונה כאן רחוב הפאבים (Pub's Street). הוא נמצא בעיר החדשה של רודוס ומציע שפע של משקאות ובילויים לחובבי האלכוהול. זהו רחוב ארוך שמשני צידיו מזמינים עשרות פאבים וברים, כל אחד עם אופי וסגנון משלו. יש ביניהם פאבים עם אופי אירי, פאבים לחובבי שנות ה-80 ופאבים לחברי הקהילה הלהט"בית. במרכז הרחוב תראו את הקולורדו. זהו מועדון ריקודים ענקי, שמציע 3 קומות של ריקודים, כל קומה בסגנון שלה. בכל קיץ מתקלטים כאן טובי הדי ג'ייז בעולם.

למקומות הבילוי השווים באי ראו תגית "בילויים ברודוס".


#קידומת יוון
+30


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:

https://youtu.be/ugYIBbk0Q58
סנטוריני
האי סָנטוֹריני
#על האי הפוטוגני של יוון

סָנטוֹריני נחשב לאי היפה ביוון ואחד האיים הנחשקים והרומנטיים ביותר בעולם. הוא חלק מהאיים הקיקלאדיים שבדרום הים האגאי, כ-120 קילומטרים צפונית לאי כרתים.

עיקר פרסומו של סנטוריני בא לו מנופיו הוולקניים והדרמטיים, השקיעות המהממות שלו, שנראות כאילו צוירו ביד אמן והבנייה הציורית של בתיו הכחולים-לבנים.

יש כאן הכל. ים, שמש, שקיעות, בתים בצבעי כחול לבן, טברנות מעולות, עתיקות ולא מעט תרבות. בין הרים, כפרים, בתים, מפרצים כחולים, עצי זית, כרמים, יין ונופים עוצרי נשימה - הטיולים שתעשו בסנטוריני יהיו בלתי נשכחים.

סנטוריני הוא שמם של מספר איים, המסודרים בעיגול מסביב לקלדרה, לגונה תת-ימית, בעומק של כ-400 מטרים. מקור השם "קלדרה" הוא מספרדית ופירושו קדירה, או דוד.

אבל בפועל, כשאנו מדברים על סנטוריני, הכוונה היא בדרך כלל לת'ירה, פעם שמה העתיק של סנטוריני וכיום שמו של האי הגדול שיש לו צורת פרסה. ואכן, באי הזה מתגוררים כמעט 10,000 תושבים אבל מגיעים אליו מיליוני תיירים בכל שנה.

גם היופי של הבנייה והעיצוב כאן הוא מסעיר. תערובת קיקלידית וונציאנית יוצרת את האדריכלות של סנטוריני. מאפייניה הבולטים הם בתים לבנים, עם גגות או כיפות כחולות, מדרגות אל השמיים, עציצים ציוריים ושיחי בוגנביליה צבעוניים, סמטאות צרות וקסומות וכנסיות ציוריות במיוחד.

ראו את כל האטרקציות באי בתגית "סנטוריני".


#גאוגרפיה
סנטוריני הוא למעשה "פומפיי היוונית". זהו הר געש ענקי, שהתפרצות געשית אדירה שהתרחשה בו לפני כ-3500 שנה, הציפה אותו במי ים.

המעניין בסנטוריני הוא שהאטרקציה המרכזית שלו - הקלדרה, אותו הר געש שיצר את היופי הזה, שקועה ברובה מתחת לפני הים ואינה נראית למטיילים. ובכל זאת ניתן לחוות מהר הגעש הזה, באמצעות שני איים זעירים שהם עדיין פעילים מבחינה וולקנית - נאה קאמני (Naea Kameni) ופאליה קאמני (Palia Kameni). שייט אליהם יהיה חוויה געשית, שלמרבית המבקרים תהיה עניין של פעם בחיים.

כמו במקומות אחרים בעולם, שנמצאים בסמיכות להרי געש, האדמה בסנטוריני פוריה מאד והחקלאות פורחת, תרתי משמע:

https://youtu.be/dTgM-6xjbDU


#תקשורת
סים מקומי אפשר לקנות בשדה תעופה בסנטוריני, בדוכן מול מסוע המזוודות. אפשר גם בעיר, בפירה, בחנות וונדה פון.


#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה בסנטוריני".


#מתי
מאי ויוני הם הזמן המוצלח ביותר להגיע לאיי יוון ובכללם סנטוריני. בעיקר כדאי להגיע הנה בחודשי האביב, כשמזג האוויר מצוין, החופים נעימים והאי לא מוצף בתיירים. אז גם תושבי האי, שהם נותני השרותים העיקריים, עדיין רעננים וסבלניים יותר.

אם לא הצלחתם, גם ספטמבר-אוקטובר הם נהדרים, בהשוואה לעונת הקיץ עתירת התיירים.


#אוכל
סופלקי, סלט יווני, צזיקי, אוזו, גבינת פטה ומאכלי ים יככבו על שולחנכם.

כמו בכל טברנה, כדאי לפתוח ארוחה כאן ב"מֶזֶדס" (שנהגה כמו מרצדס), אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות. הסלט היווני גם הוא משביע ונהדר, במיוחד כשהמרכיבים טריים ומתובלים טוב. הטברנות לרוב יעשו את העבודה. חובבי הבשר יוכלו למצוא בכל רחוב סופלקי, השישליק היווני, או גירוס, השווארמה היוונית. האוזו והראקי יוסיפו כאן למצב רוח ובתיאבון!

בארוחת בוקר שתו קפה יווני, שזה כמו טורקי אבל אסור לומר זאת... נסו את ה"סטרפצדה" (Strapatsada), שהיא מעין ביצה מקושקשת ומעורבבת עם עגבניות, בצל וגבינת פטה נהדרת - הכל במיקס עם טעם נהדר. אחריה יש קינוח נהדר לארוחת בוקר, או כל הארוחה למעוניינים במעט. מדובר ביוגורט יווני, עם אגוזי מלך ודבש. מעדן!

הנה המלצות של בלוגרים למקומות עם מעדני המטבח המקומי של סנטוריני ולארוחות שוות - בנוסף להמלצות שלנו שבתגית "מקדשי אוכל בסנטוריני":

https://youtu.be/khQzMW335yg


#לינה
נופשים עתירי ממון יצפינו ודאי לאיה שבצפון האי, מהכפרים המקסימים והיוקרתיים באיי יוון,

רומנטיקנים שאינם עשירים ילונו בכפר אימרוביגלי (Imerovíglion) שמצפון לפירה וגם הוא על הצוק.

צעירים וחובבי בילויים וחופים יימצאו את מבוקשם בקאמארי (Kamari) או בפריסה (Perissa), שהם גם זולים משמעותית מהמלונות שעל הצוק.


# תחבורה
יש שירותי אוטובוס באי. טיולים תוכלו לעשות עם רכב שכור, אבל חשוב להקדים ולהזמין כזה. מוניות לטיולים מחוץ לערים או לנסיעות אל יישובים אחרים, הן יקרות למדי. אפשר וכיף לשכור קטנועים. טרקטורונים פחות מומלצים כי אין בית חולים של ממש באי והפינוי לכרתים הוא איטי יחסית.


#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ביוון הוא 1-3 יורו. לפני המשבר הכלכלי נהגו לתת 20% כתשר, אבל כיום ירדו הטיפים משמעותית. אפשרות נוספת היא להשאיר במסעדה 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה. לנהגי מונית אין צורך לתת תשר ביוון.


#שופינג
מקומות לעריכת קניות יש מעט באי והם בתגית "שופינג בסנטוריני".


#בילויים
לשוחרי השחייה והשיזוף, חוף קאמארי בסנטוריני הוא חוף תוסס ומלא אקשן, עם מתקני חוף נהדרים וחיי לילה ענפים. הוא מהווה את המקום הכי פופולרי לבליינים צעירים.

בירת האי פירה, פופולרית גם היא, אבל מסיבות אחרות. במקום חוף ים, יושבת פירה על צוק גבוה אל מול הים. חוץ מחוף הים שאין כאן, יש בפירה את כל מה שמחפש התייר, מחנויות מגוונות, דרך ברים מודרניים, מועדונים מפוצצי צעירים ומסעדות יווניות טעימות עם נוף עוצר נשימה.

למקומות הבילוי השווים באי ראו תגית "בילויים בסנטוריני".


#קידומת יוון
+30


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


הנה טעימה מהנסיעה המתקרבת?

https://youtu.be/cMcSU7NTAPc


האי במלוא יופיו:

https://youtu.be/BVL2EBJjFw0


ממעוף הרחפן:

https://youtu.be/oXLTifGWpm0


הדרכה קצרה:

https://youtu.be/UO6HZLdN-Ls
האי קורפו
האי קוֹרְפוּ
#על האי הירוק של יוון

https://youtu.be/y9M8oUykot0


על קוֹרְפוּ (Corfu), מהיפים שבאיי יוון, אומרים שהוא האי היווני הכי ירוק. על חלקים נרחבים משטח האי תראו מטעי זיתים, עם מעל 3 מיליון עצי זית שפזורים בו. מדרונות ההרים מכוסים בעצי ברוש, דפנה, אלונים וקטלבים. הגשם הרב היורד בו, הוא זה שמבדיל אותו ממאות איים יווניים אחרים, דוגמת רודוס, כרתים, זקינתוס, או סנטוריני.

בקורפו לא מעט חופים נהדרים, כפרים ציוריים, טברנות נפלאות ותושבים נחמדים במיוחד. כאן נהנים מחופשה מענגת ומרגיעה ומשילוב של ים כחול, עם קרני שמש מפנקות.

הקרבה של קורפו לאיטליה משדרגת אותו ומוסיפה ניחוח והיסטוריה איטלקיים. בירת ונמל האי היא העיר קוֹרְפוּ או בשמה המקורי קֶֶרְקִירָה. מקור השם הוא ממילה היוונית שמשמעותה "ציצית". השם קורפו, הוא עיוות איטלקי של השם הביזנטי קוֹרְְפוּ (Koryphō), שגם הוא גרסה של השם המקורי קֶֶרְקִירָה.

קורפו מציע חוויית נופש, טיול, אוכל, בילוי ותרבות מרתקים וחווייתיים להפליא. כמו תושבי האי הנינוחים, ששומרים על האי שלהם כמקום שליו וכיעד לחופשה אינטימית, גם התיירים שמגיעים לכאן מחפשים בדרך כלל טבע ושקט. מי שמנסים לא להידחף, להרעיש ולהיות בוטים, מקבלים כאן חוויה איכותית ונעימה, מאחד האיים הנעימים והמיוחדים של יוון.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "קורפו".


#גאוגרפיה
אחד האנשים שבזכותם האי נכנס לתודעה העולמית היה הזואולוג והסופר ג'ארל דארל, שפרסם בשנת 1978 את הספר "משפחתי וחיות אחרות". בספר תיאר את ילדותו וחייו כילד בריטי, המגיע בגיל 10 ומתגורר באי קורפו, מגלה את בעלי החיים שבו ומתאהב בעולם הזואולוגיה. התיאור הציורי שלו, אך הנכון והמדויק, של קורפו הכפרית, הקסים רבים בעולם.

האי הגדול והירוק קורפו נמצא בים היוני, מול מחוז אפירוס ביוון, מול אלבניה ולא רחוק מדרום איטליה. שטחו כ-580 קמ"ר, והוא המרכזי ברשות המוניציפלית, שכוללת מספר איים קטנים לידו ומגיעה ל-641 קמ"ר. קורפו נחשב לאחד האיים הגשומים ביותר, ואחד האיים הירוקים שבאיי יוון.

3 תצורות נוף מאפיינות את קורפו. הנוף בצפון האי הוא הררי, בעוד שבמרכז האי הגבעות מתונות יותר. דרום האי הוא מישורי בעיקרו. 2 רכסי הרים חוצים את קורפו. רכס פנטוקראטור (Pantokrator), הכולל את ההר הגבוה באי ורכס סטראבוסקיאדי (Stravoskiadi).

חופיו המערביים והצפוניים של האי הם חופים סלעיים ומדרונותיהם תלולים בירידה אל החוף. הגישה אל הים, בצדו המזרחי של האי, נוחה והחופים מציעים בחלקם מפרצונים מבודדים ויפים.


#היסטוריה
האי קורפו עבר לא מעט ידיים במהלך ההיסטוריה. הוא אויש כבר באלף הראשון לפנה"ס. בשנת 734 לפנה"ס הקימו כאן הדורים מהעיר קורינתוס את העיר קרקירה, שהשתלטה על האי כולו והקנתה לו את שמו. בהמשך האי נכבש על ידי סיציליה, בידי המלך פירוס מאפירוס ואפילו בידי שודדי הים האילריים שמכאן הפילו אימה על הים האיוני כולו. בשנת 228 לפנה"ס השתלטו הרומאים על קרקירה ומאות שנים אחר כך, עם נפילתה של הקיסרות הרומית היא החליפה ידיים. הגותים, הלומברדים, הערבים והנורמנים כבשו, הובסו וכן הלאה.

מאז ימי הביניים עבר האי בין ידיים רבות של כובשים. השלטון כאן הספיק להיות רומאי, צרפתי, בריטי, רוסי, איטלקי, גרמני ויווני - דומה שכולם היו שליטיו.

במאה ה-14 קיבלה קרקירה את הגנת ונציה, שבהמשך השתלטה ושלטה כאן בסובלנות יחסית עד 1797, כשהגיע נפוליאון וכבש אותה. השם המקורי של האי הוא קֶֶרְקִירָה, אבל הוא קיבל אז את השם קורפו, שהוא שיבוש איטלקי של השם, שיבוש שכל כך הוטמע כאן עד שגם המקומיים התרגלו לקרוא לו כך.

ניכרים כאן מאד סימניו של הכיבוש הוונציאני, שהשאיר כאן שלל מזכרות, כמו שתי המצודות שנבנו בכדי להגן על בירת העיר מפני העות'מנים והצליחו בכך ומשקיפות מעליה עד היום.

כללית ניתן לומר שההשפעה האיטלקית היא רבה כאן מאד, מה שמורגש כאן בשולחן האוכל, בארכיטקטורה ואפילו בדיבור המתנגן של תושבי האי היוונים.

את המצביא הצרפתי נפוליאון בונפרטה זוכרים כאן לטובה. הוא וממשיכיו הצרפתים השאיר כאן מזכרות טובות, אחת מהן היא הליסטון המפונפן שבו מטיילים כולם וחשים פריז. אחרי הצרפתים גם הבריטים שלטו באי הירוק של יוון ועשו כאן סדר במערכת החינוך, המים והמנהלה. כשנולדה ממלכת יוון המודרנית, הם העבירו את האי לידיה באופן מסודר וחזרו לאיים שלהם.

לעיר קורפו יש אופי אירופי, שלא ניתן למצוא באיים יווניים אחרים. איכשהו ובתחומים רבים, עשו מרבית הכיבושים הללו טוב לאי, החל מהאדריכלות שלו, דרך האוכל ועד התרבות המקומית של המקומיים.

במלחמת העולם השנייה שלטו כאן האיטלקים ואז הגרמנים, לאחר שהפצצות שלהן פגעו בלא מעט מבנים עתיקים ומרכזיים, במיוחד בבירה קורפו.


#גיחות
שימו לב ממול להרי אלבניה הסמוכים. במרחק של 3 קילומטרים בלבד, אלבניה היא השכנה הקרובה של האי. אבל טיולים תעדיפו אולי לעשות לשכנות אחרות.

האי קורפו נמצא בצפון מערב יוון. בקרבתו תוכלו לטייל בכפרי זגוריה ובמחוז אפירוס, מהאזורים המרהיבים לטיולי טבע ביוון. הפלגה קצרה של שעה, השכרת רכב בעיר איגומיניצה ואתם בנקודת הזינוק לטיול מקסים בצפון יוון.

איטליה היא מעט רחוקה יותר. שייט בן קצת יותר מ-6 שעות במעבורת, לעיר הנמל ברינדיזי, יאפשר לכם טיול במחוז פוליה הנפלא שבדרום איטליה.


#מתי לבוא?
קורפו נחשב לאי הגשום ביותר ביוון ובשל מיקומו הגאוגרפי, החורף נוטה להיות בו קצת יותר ארוך מאיים יווניים אחרים.

הכי כדאי לטייל כאן בחודשים מאי עד יוני ובספטמבר, זמנים בהם מזג האוויר נוח ונעים יותר. פחות מוצלח כאן בחודשי הקיץ של יולי אוגוסט, כשחם וצפוף יותר ובריזה קלה יש רק אחר הצהריים. מאוקטובר הסתיו מתחיל וגם הוא נעים מהקיץ, אך לחובבי חופשה קרירה יותר. כי בקורפו, למעט בחודשים יולי אוגוסט, קריר בערבים. מה שאומר, אגב, שלצאת לארוחת ערב באי, עדיף עם סריג או ז'קט איתכם.


#תחבורה
המבלים בעיקר בעיר קורפו יוכלו להיעזר בשאטלים, היוצאים כמה פעמים ביום מרוב בתי המלון, אל לב העיר.

ליציאה לטיול בכפרי האי, ברכס ההרים שבמערב האי ובחופיו, שווה לשכור רכב, או לסכם עם נהג מונית לכל היום ולצאת לטיול.

אפשר לטייל גם בתחבורה ציבורית, שזו חוויה שונה וזולה משמעותית כמובן.

חובבי הרכיבה על אופניים יגלו אי ידידותי לאופניים, עם שבילי אופניים מיוחדים ומסומנים והרבה מקומות המאפשרים לשכור אופניים ולצאת לרכיבה מהנה.


#אוכל
בקורפו תוכלו לבלות ולגלות טברנות אותנטיות, עם מיטב מאכלי המטבח היווני. כי האוכל הוא חלק משמעותי בחוויית הביקור בקורפו. כמו בכל יוון, יככבו על שולחנכם סופלקי, גירוס, סלט יווני (בקורפו הוא יהיה לרוב ללא גבינה), צזיקי, אוזו, גבינת פטה ומאכלי ים.

כמו בכל טברנה יוונית, גם בקורפו כדאי לפתוח ארוחה ב"מֶזֶדס" (שנהגה כמו מרצדס), אוסף של מנות פתיחה יווניות ומעולות. הסלט היווני גם הוא משביע ונהדר, במיוחד כשהמרכיבים טריים ומתובלים טוב. הטברנות לרוב יעשו את העבודה. חובבי הבשר יוכלו למצוא בכל רחוב סופלקי, השישליק היווני, או גירוס, השווארמה היוונית. האוזו והראקי יוסיפו כאן למצב רוח ובתיאבון!

יהיו עוד המון מאכלים מצוינים בטברנות של האי, אבל אל תשכחו לטעום מהמנות הטיפוסיות של המטבח בקורפו, שאגב מלווה כאן בהמון שמן זית, שמיוצר באי בהצטיינות יתרה. המוכרות שבמנות האי האופייניות הן הסופריטו, בגרסה המקומית והטעימה, הציגרלי, שכולל עלי תרד ומנגולד ירוקים שבושלו עם פלפלים ושום, פסטיצדה - תבשיל כבש או עוף המוגש עם פסטה עשירה, מהתרומות שהותיר כאן הכיבוש הוונציאני בלא מעט מנות ומנת הקינוח סיקומנדה, שהיא עוגת תאנים מיובשות, עם שקדים, יין וקינמון.

הקפה הפופולרי כאן הוא, כמו בכל יוון, ה"פרפה", הקפה היווני הקר.

בארוחת בוקר נסו את ה"סטרפצדה" (Strapatsada), שהיא מעין חביתה מקושקשת ומעורבבת עם עגבניות, בצל וגבינת פטה נהדרת - הכל במיקס עם טעם נהדר. קינוח נהדר בארוחת בוקר (או כל הארוחה) היא יוגורט יווני, עם אגוזי מלך ודבש.

אגב, כמו תמיד הקפידו להיכנס לטברנות אותנטיות, שסימניהן: המלצר שלא משכנע ברחוב לבוא פנימה, שאין תפריט על סטנד ברחוב, שאוכלים בהן גם המקומיים, שהתפריט לא מוצג בכמה שפות (מקסימום יוונית ואנגלית).

https://youtu.be/_ktOAsE-OKE


#שופינג
גם חובבי השופינג ייהנו בקורפו. האי ידוע בתכשיטים האמנותיים ובעבודות הקרמיקה היפות שיוצרים כאן. לשופינג אותנטי מהסוג הזה פנו אל החנויות והשווקים שבסמטאות העיר העתיקה בקרקירה. בגדים, תיקים ונעליים שוות תמצאו גם בחנויות המעצבים והבוטיקים השווים שבעיר, כמו גם בחנויות רשתות אופנה הבינלאומיות שבעיר.

אליהן, אגב, לא קשה להגיע. שאטלים יוצאים מרוב בתי המלון כמה פעמים ביום ויביאו אתכם אל לב העיר ולשופינג הנכסף.

את המקומות לקניות באי תראו בתגית "שופינג בקורפו".


#בילויים
לבלות בערב בעיר קורפו תוכלו באזור מנדוקי (Mandouki), שבקצה הנמל.

צעירים וחובבי הבילויים המכורים ילונו ודאי מראש באחת מעיירות הנופש קסיופי (Kassiop) וסידארי (Sidari). יש בהן ריכוז ממכר של ברים, פאבים ומועדונים, לצד אחת הטברנות שעל הטיילת. כללית, חלק גדול מהטברנות באי הופכות בערב למועדוני לילה. לאוכל ולאוזו מצטרפים אז נגני הבית ולהקתם, ששרים ביוונים, מנגנים בוזוקי ותמיד יש מי שירקוד שם סירטקי וירעים בקול "יאסו!"

ריקודים תוכלו למצוא גם במתחם ה"אמבוריקו" (Emboriko Kendro), או במועדון B52, בו מתקיימות בעונה מסיבות חוף, עד אור הבוקר.

למקומות הבילוי השווים כאן ראו תגית "בילויים בקורפו".


#תשר
טיפ ראוי במסעדות ובבתי קפה ביוון הוא 1-3 יורו. לפני המשבר הכלכלי נהגו לתת 20% כתשר, אבל כיום ירדו הטיפים משמעותית. אפשרות נוספת היא להשאיר במסעדה 10% דמי שירות על חשבון נמוך או 5% על חשבון גבוה. לנהגי מונית אין צורך לתת תשר ביוון.


#קידומת יוון
+30


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-C (ראו למטה קישור עם צילומים ופירוט).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את האי במלוא יופיו:

https://youtu.be/LWJ62a4h1a0


תמונות:

https://youtu.be/310vhMfJOx4


מהאוויר:

https://youtu.be/1tVczYzBwqg


כמה מהמקומות המעניינים בו:

https://youtu.be/WZDpfRDJH3k
פיליון
חצי האי פִּילְיוֹן
#על היער של הקנטאורים המיתולוגיים

חצי האי פִּילְיוֹן (Pilion) הוא סוג של גן עדן לשוחרי טבע וטיולים רגליים בו. היופי הפסטורלי שבו מתחבר למיתולוגיה היוונית, שלפי פיליון היה מקום מושבם של האלים בקיץ.

ביערות חצי האי חיו לפי המיתולוגיה, הקֶנְטָאוּרִים, אותם יצורים מופלאים שחציים אדם וחציים סוס. לפי המיתולוגיה, כירון הזקן מנהיג הקנטאורים, שפלג גופם העליון היה אנושי ורגליהם כשל סוסים, גידל גיבורים כאכילס והכשיר את אל הרפואה אֶסְקַלֶפְּיוּס, בסודות צמחי המרפא.

גם היום מעניין וכיף בחצי האי פיליון, כשהאטרקציות העיקריות הם הכפרים האותנטיים שעל מורדות הר פיליון, חופיו המצוינים וההרים, שפסגותיהם מושלגות בחורף וירוקות בשאר העונות.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "פיליון".


#תולדות האזור המבודד
מרבית הכפרים שעל הר פיליון קמו במאה ה-13 על ידי יוונים שהעדיפו להתרחק מהשלטון התורכי שגבה מתושבי יוון מיסים כבדים. האזור המשיך להתנהל באופן די עצמאי ומבודד גם בתקופות אחרות, כמו בזמן הכיבוש הגרמני במלחמת העולם השנייה. עד שנות ה-50 של המאה הקודמת, לא היו כאן אפילו כבישים.

תודות לבידוד הזה גם המטבח של פיליון לא הושפע מהמטבח של הכובשים הטורקיים ושלא כמו מקומות אחרים ביוון, הוא נשאר מסורתי. רק כאן תשתו עם המאזטים שלכם, במסעדה או באוזריה, את משקה ה"צִיפּוֹרוֹ" (Tziporo), במקום האוזו שנמכר בכל יוון. כאן גם תוכלו לאכול מאכלים ייחודיים כמו מאכל הנקניקיות החריפות סְפֵּצוֹפָאי (Spetsofai) ותבשיל הארנבת המקומית בתנור.


#חופים
לבילויים עם הילדים והמשפחה, היוונים מעדיפים את חופי הצד המערבי. בצד הזה של חצי האי פיליון החופים הם רגועים, יפים ורגועים. כל בני המשפחה ייהנו בהם. יש בהם גם שלל בתי קפה ומסעדות, כמו גם המון פעילויות חוף וספורט ימי.

לעומתם, החופים הכי מרשימים וטובים בחצי האי, הם אלו שבצדו המזרחי. אמנם יש בצד המזרחי גם חופים מוכרים וידועים יותר, אבל עם סלעים, מצוקים ונוף דרמטי, החופים המזרחיים הם פראיים יותר ומרגשים. שימו לב שכאן הים סוער יותר ומכאן שייתכנו ימים שלא ניתן יהיה להיכנס אל המים.


#קניות
בחנויות הכפרים ובדוכנים שעל אם הדרך תוכלו לקנות כאן המון ריבות מעולות, מפירות מטעי הר פיליון (כמו ריבת הערמונים המצוינת) ועשבי מרפא ותיבול, שגדלים כאן בר ביערות.


#תקשורת
לשבוע עד 10 ימים של טיול, קנו סים של וודהפון במחיר €20, עם 8GB לגלישה באינטרנט ו-500 דקות שיחה בתוך יוון.


#שינה
החדרים להשכרה במקריניצה יקרים. הלינה בפורטריה זולה משמעותית.

לטיול כוכב מומלצת השינה בעיר וולוס או בסביבתה. שעה וחצי מוולוס ואתם בכל מקום בחצי האי פיליון וממנה תוכלו גם לטייל אל הר האולימפוס, למנזרים התלויים במטאורה ואפילו לתפוס מעבורת לאיים שבמרחקים של פחות מ-3 שעות.


#אוכל
אסור לפספס בעיר וולוס את הטברנות היווניות שעל החוף, שנקראות צ'יפוראדיקו ושנחשבות לטובות מסוגן ביוון כולה. מנה של צ'יפוראדיקו כוללת את משקה יווני, שלידו מוגשות למרכז השולחן כמה צלחות עם מאכלים מקומיים המתבססים על דגים ופירות ים. הסועדים אוכלים מהן וניתן להזמין שוב ושוב צ'יפורו - מגוון צלוחיות של פירות ים וסלטים אחרים, שעוד לא אכלתם. החוק כאן הוא שלא מגישים את אותה המנה פעמיים, אלא אם תבקשו שוב משהו.


#קידומת יוון
+30


#שופינג
את המקומות לקניות בעיר תראו בתגית "שופינג בפיליון".


#בילויים
למקומות הבילוי השווים בעיר ראו תגית "בילויים בפיליון".


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים ביוון הם Type C ו-F (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/bTSdRy2feCw


ועוד מבט:

https://youtu.be/1tW9vtlshJs


מהאוויר:

https://youtu.be/Kbq07aSrhrU


קרב תרמופילאי
תֶרְמוֹפִּילָאי
#על האנדרטה שמנציחה את קרב הגבורה הידוע ביוון

בתֶרְמוֹפִּילָאי, או תֶרְמוֹפָּיִלְס (thermopiles), בעברית "שערי האש", נמצאת אנדרטת תרמופיליי, אחד המקומות החשובים בהיסטוריה היוונית כולה. האנדרטה הזו היא לזכר מלחמות יוון-פרס. ספציפית היא מאזכרת את המלך ליאונידאס ולוחמיו הספרטנים, שהגנו בחירוף נפש על יוון, מפני מתקפה עצומה של הצבא הפרסי. הספרטנים מסרו כאן את נפשם, ב"קרב ה-300" ההיסטורי ובפיקודו של לֶיאוֹנִידַס (Leonidas), כדי לעכב את הפרסים, בהנהגת כְּסֶרְכְּסֶס (Xerxes), בנו של דָרְיָוֶשׁ הראשון ומי שמזוהה כ"אחשוורוש" הפרסי.

על הקרב המפורסם בתרמופילאי נעשה בשנים האחרונות סרט הוליוודי גדוש אפקטים ומלא השראה. אגב, אם רוצים ממש לדייק, אז נלחמו כאן 304 לוחמים בקרב, כי ביחד עם אותם 300 היו גם המצביא ליאונידאס ושלושה מפקדי הפלוגות שלו.


#סיפור הקרב - באדיבות אנציקלופדיה אאוריקה
קרב תרמופילאי (Battle of Thermopylae) הוא אחד הקרבות מעוררי ההשראה בהיסטוריה הצבאית של העולם, קרב של אומץ ונחישות עד הסוף.

הסוף שלו היה מר, שכן הקרב בתרמופילאי היה קרב ביחסי כוחות לא שווים, שניהלו כוחות יווניים מצבא ספרטה, כנגד האימפריה הפרסית בעת העתיקה. הקרב היה קרב של מעטים כנגד רבים. במהלכו הצליחו 7,000 לוחמים ספרטנים לבלום צבא פרסי עצום של רבע מיליון לוחמים, במשך שבוע ימים. התמונה השתנתה, משהסגיר בוגד יווני לפרסים את סודו של מעבר נסתר אל קווי הכוח הספרטני המגן. דרך המעבר הזה עברו חיילי הצבא הפרסי ואגפו את צבא ספרטה, בדרך להשמידו כמעט לחלוטין.

משראה המפקד לֶאוֹנִידַס את המצב הקשה, הוא שחרר רבים מהלוחמים והורה להם לסגת כדי להיערך להגנה בפני הפרסים. הוא עצמו נותר עם 300 הלוחמים הספרטנים האחרונים ועוד 700 טספיאנים. ביחד הם המשיכו להילחם בצבא הפרסי קרב אמיץ ומלא השראה עד מוות. בקרב, שהיה לסמל האומץ וההקרבה, עמדו הלוחמים על משמרתם ולא ברחו או נכנעו, גם כשלא היה להם כל סיכוי לנצח.

עמידתם של הלוחמים הספרטנים בקרב תרמופילאי הייתה לסמל לדורות של מפקדים מכל צבאות העולם והשראה לדורות של מפקדים ולוחמים לעמידה ולא לבריחה, למיצוי כל סיכוי אל מול האויב, למשמעת ברזל והקרבה ואומץ לב לנוכח האויב. גם צה"ל למד רבות והנחיל ללוחמיו הרבה מהערכים שהתגלו כבר אז אצל ליאונידס ולוחמיו האמיצים, ברוח הלוחמה של "מעטים כנגד רבים".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/839bsp-L9e4


מבט אווירי על זירת הקרב המפורסם:

http://youtu.be/3cdcSDHJlP8
בנג'י מגשר ארדניה בכרתים
#על הגשר עם הבאנג'י המדהים מכרתים

במיקומו על אחד האיים היפים בים התיכון, גשר ארדניה (Aradaina או Aradena Bridge) שבכרתים מציע את הבאנג'י השני בגובהו באירופה והגבוה ביותר בכל יוון.

138 מטר גובהו של הגשר הזה. מתקן הבאנג'י של ארדניה הוא שם דבר בקרב חובבי ספורט אתגרי וקפיצות אדרנלין המגיעים לאי.


#תיאומים
המעניין הוא שגם אם מומלץ לעשות זאת, לא חובה להזמין מראש את הבאנג'י בגשר ארדניה. רוב האנשים פשוט מגיעים בבוקר עד לישוב חורה ספאקיון שבדרום האי כרתים, משם לאתר הבנג'י, מרחק של רבע שעה נסיעה וממתינים לתורם תוך כדי צפייה בקופצים האחרים.


#על החוויה
החוויה של באנג'י כאן היא מדהימה. הקפיצה אל הנוף המרהיב של ערוץ ארדנה מפחידה, כיפית ומרגשת אבל מבטיחה גם להיות בטוחה.

האדרנלין כאן אולטימטיבי. לא רק שהנוף עוצר נשימה, הצוות של Liquid Bungy מצוין. מאוד מקצועי וידידותי, מועיל וסבלני ותומך היטב. כאן יקחו את הזמן להסביר הכל בצורה ברורה, יבדקו הכל ויהפכו את החוויה לרגועה יותר.

אם תרצו, בזמן הקפיצה יצלמו אתכם. הקפיצה היא מפעל האדרנלין האולטימטיבי וחוויה של פעם בחיים. גם המקום שמסביב לגשר הוא יפה ומדהים. קשה לחשוב על מקום טוב יותר לבנג'י של החיים.


#טיפים
בעונה מומלץ להזמין באנג'י מראש באתר המצורף, אבל בדרך כלל אין הכרח להזמין את מראש.

הגשר פתוח מדי יום החל מהשעה 12:00 ועד השקיעה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/lu-0do5PEqo


בגוף ראשון:

https://youtu.be/Wy2HNnUa6qg


ועוד מבט:

https://youtu.be/C-1Sfea1LcQ
אֶדֶסָה
#על עיר המפלים שעל פלגי מים בצפון יוון

אֶדֶסָה (Edessa) היא עיר שכולה נהרות ומפלי מים. זורמים בה עשרות נקיקי נחלים, שיוצרים ביחד את מפלי אדסה שבצידה הדרומי. ברחבי העיר פזורים גשרים וגשרונים קטנים על פני הנחלים, שעל גדותיהם גם עשרות טברנות נעימות ושלוות.

אדסה עצמה היא בעיקר עיירה נעימה שגם תיירים שבחרו בה כיעד לחופשתם, יוצאים ממנה לטיולי כוכב ברחבי צפון יוון ולא נשארים רק בה.

אנחנו, כמו כל הנחלים שבה, נזרום ונתנקז מהעיר עצמה, היישר אל המפלים שלה, שאוספים את מי כל הנחלים למפל אחד גדול, או במילים אחרות - למפלי אדסה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/vOnJEiR5z-4?t=7s
מַקְרִינִיצָה
#על הכפר הציורי שעל ההר

מַקְרִינִיצָה (Makrinitsa), שבחצי האי פיליון (Pelion), היא כפר גבוה ונישא, שניצב במרומי הר הפיליון. ממנו נשקף נוף נהדר הצופה למפרץ פגסיטיקוס ולעיר וֹולוֹס (Volos).

זהו איזור קסום ביוון. מקריניצה היא כנראה הכפר היפה ביותר של חצי האי פִּילְיוֹן. בתיו פרושים במורד ההר, עם הפרש של כ-500 מטרים בין הגבוהים לנמוכים שבבתי האבן היפים שבכפר.

במרכז הכפר נמצאת הפַּלַטֵיאַה, כיכר בית הקפה שבמרכזם של הרבה כפרים יווניים. השם "פלטיאה" בא מ”פלאטאנוס”, שמו ביוונית של עץ הדולב הגדול, שנמצא כמעט בכל כיכר כפר טיפוסית ביוון ומצל על יושבי בתי הקפה והטברנות שבה. גם כאן, כמו בכל כפר שני, יספרו על עץ הדולב הזה בגאווה שהוא בן מאות שנים ובטוח שיותר זקן מזה של הכפר השכן...

בכל מקרה, גם כאן נמצא עץ דולב ענקי במרכז ובסמוך גם מזרקת "מי הנצח". בקיר בית הקפה, עם הבירה או לפני הארוחה באחת המסעדות המצוינות שבסביבה, הביטו בציור הקיר המרשים שבכיכר.

בכיכר המרכזית מגוון של עצי דוב עתיקים, שאחד מהם שרוף בתוכו וכולו חלול, כנראה מפגיעה היסטורית של ברק.

אל תשארו רק במרכז הכפר. רדו מרחוב המזכרות ומהכיכר וטיילו בשבילי הכפר הנעימים, בו השתמרה האווירה של פעם, עם בתים ציוריים ומרפסות הניבטות אל שבילי האבן השלווים שבין הבתים.


#טיפים
למקריניצה מגיעים יוונים רבים בימי ראשון. כדי להימנע מעומסי תנועה וחנייה, כדאי לבוא בימי חול ועדיף בשעות אחה"צ ובערב.

בכפר תוכלו לקנות עשבי מרפא ותיבול, שגדלים ביערות הר הפיליון באופן טבעי וריבות מגוונות, מפירות המטעים שבמדרונות הר פיליון. ריבת הערמונים שווה טעימה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/LzAFWvSOoQ0


ומהאוויר:

https://youtu.be/_OsPuRp2Ooc
האי ספּינלוֹנגָה
#על אי המצורעים, האי של סופיה

האי ספּינאלוֹנגָה (Spinalonga), ביוונית "קוץ ארוך", שנמצא במפרץ מירבלו בכרתים, שימש במשך שנים רבות כמושבה למצורעים. חולי צרעת הורחקו בימי קדם מהקהילה הבריאה, בכדי שלא ידביקו אנשים אחרים במחלה המדבקת והאיומה הזו.

פעם בשבוע נהג הכומר המקומי לשוט אל מושבת המצורעים, מהכפר אלונדה בקצה הצפון-מזרחי של האי, בכדי להקל מעט על סבלם של החולים, הכואבים ומלאי הגעגועים למשפחותיהם. הללו הלכו וקמלו, עד יום מותם מהמחלה חשוכת המרפא.

האי, שזכה אז לכינוי "אי המתים החיים", שימש כמושבת מצורעים עד 1953. הרומן רב המכר של ויקטוריה היסלופ "האי של סופיה" פרסם את האי הקטן ונתן חיים, רגשות ופנים, לזיכרון הקשה של התקופה. בד בבד הוא הפך את האי הקטן לאחת האטרקציות המפורסמות והמתויירות של כרתים.

כשמגיעים לאי ניתן לראות את שער הנידונים - שער הכניסה מהים, שדרכו נכנסו המצורעים החדשים אל האי. מעליו כתובה ברומית כתובת עתיקה שנמצאה מתאימה כל כך למושבה העצובה: "ישמור אתכם האלוהים".

רבים מהתיירים שבאים לראות את שרידי כפר המצורעים, פונים גם לחלוק כבוד למתים, בבית הקברות שבו נקברו מצורעי האי. כאן, אגב, היו מעמדות. בעוד העניים נקברו מתחת למרצפות וחסרי הכל הושלכו לבור, אפילו ללא טקס אשכבה, בעלי האמצעים מבין המצורעים, זכו בקבר פרטי.


#מה רואים בספינלונגה?
במרכז האי הקטן ספינלונגה יש גבעה ועליה בנויה מצודה עתיקה. הוונציאנים הם שבנו אותה ואת הביצורים שמסביבה, על הסלע המוצק של האי בשנת 1579. בהמשך שלטו במקום התורכים העות'מנים ואז שימש האי בין השאר למבריחים. ב-1903, משהאי הפך לחלק מיוון, הקימה ממשלת יוון את מושבת המצורעים.

הביטו היטב במגדלי השמירה של המצודה ותוכלו לראות שיש בהם פתחים קטנים בתחתית, שאיפשרו לשומרים לעשות את צרכיהם, מבלי להפקיר את העמדה...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_uys2igm500


ומלמעלה:

https://youtu.be/d3nlGDW839Q
זַגוֹרָה
#על הכפר היווני מסורתי שמעל הים

זַגוֹרָה (Zagora) הוא אחד הכפרים המפורסמים ביותר בחצי האי פיליון. זהו כפר גבוה, מיוער ואופייני מאד לאזור ההררי של פיליון. רבים רואים את החופשה בזגורה כחופשה ביוון האמיתית והלא ממוסחרת, יוון של רוגע, אותנטיות ואוכל משובח.

הכפר הגבוה הזה נמצא פחות מ-50 קילומטרים מהעיר ולוס. הוא מוקף במטעי תפוחים, לצד עצי שזיף, אגס, דובדבנים ושלל פירות נוספים. רבים רואים את הפירות שלו כטובים ביותר ביוון.

זגורה ממוקם ממש מעל חורפטו, הכפר הנהדר שיושב על קו הים, למרגלות הגבעה שעליה בנוי הראשון. באופן כזה, ניתן לראות בשני הכפרים סוג של "שניים במחיר אחד". כך יכולים מי שמבלים את חופשתם בזגורה, לרדת בנסיעה של מספר דקות למטה, אל חורפטו. כך תוכלו ליהנות מכל היתרונות של כפר הררי עם אוויר נעים, בריזה טובה ואווירה יוונית אותנטית ובכל פעם שתרצו בכך - תוכלו לרדת אל החוף הנהדר, עם הכפר המפנק שסמוך לו וכמובן - לחורפטו חוף חולי, מרהיב ומים צלולים ונעימים בגווני כחול-טורקיז.


#טיפים
הכפר הזה זוכה לביקורת לא מעטה על זה שהוא לא מספיק מעניין. סעו אליו אם אתם בסביבה ויש לכם זמן פנוי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/nWbH68qxjU4


מהאוויר:

https://youtu.be/TNdM-_0VXNE


ותמונות מהווי הכפר:

https://youtu.be/gTymZj9pfpk
יוֹאָנִינָה
#על העיר עם האגם וההרים

יוֹאָנִינָה (Ioannina) או יָאנִינָה, כפי שאחרים קוראים לה, היא עיר יפה וגדולה יחסית, בעלת אווירה וחזות מעט פחות יוונית ויותר תורכית-בלקנית. יואנינה היא בירת מחוז אפירוס (Epiros) ההררי ועתיר הבתרונות שבצפון-מערב יוון.

יואנינה שוכנת לצד אגם פמבוטיס (Pamvotis lake), מהאגמים היפים ביוון, מוקף הרים גבוהים ויפה בצבעו, אם כי מימיו די עכורים. שיט לאי הקטן והנעים שבמרכזו של האגם ודג באחת המסעדות שיושבות עליו יהיו טעימים ומהנים גם יחד. סיור קל באי ואתם מול המוזיאון על שמו של עלי פאשה, "האריה מיואנינה", במבנה שבעבר שימש כבית הכלא של יואנינה.

מעבר למיקומה המרהיב של העיר, בין הרי הפינדוס של יוון ובסמוך לאגם הקסום, יואנינה היא העיר השביעית בגודלה ביוון. זו עיר אופטימית ושמחה, העיר האוניברסיטאית של צפון יוון והיא אכן מלאה בסטודנטים צעירים, עם חיי לילה תוססים ומלאי עניין ואוהבי בילויים. יש בה המון בתי קפה, מסעדות וברים והם מרוכזים ברובם מעל האגם, על הגבעות הסובבות את יואנינה. ממרפסות המקומות הללו ניתן לצפות בנופי האגם המקסימים ובנופי הסביבה כולם, כשכוס אוזו, בירה או קפה משלימים את התענוג.

מבחינת תיירות העיר הזו אינה אטרקציה לשהייה ארוכה. האזור המעניין בה הוא אזור הקסטרו, העיר העתיקה שליד האגם. בקסטרו מתגוררים גם היום תושבים והוא אזור מגורים נעים ועתיק שמוקף על ידי חומה.

הקסטרו, או הפרוריון, הרובע הביזנטי המבוצר של העיר, הוא האזור המעניין בעיר. הוא בנוי על חצי האי שעל שפת האגם. הבתים בנויים בבנייה מסורתית ויש להם גגות רעפים ומרפסות עץ. גם התריסים עשויים עץ ועל החלונות יש סבכות ברזל אופייניות.

בקסטרו שווה להציץ במצודה הפנימית שלו, ה"אִיץ' קַאלֶה" (Its Kale). כאן קבור עלי פאשה, השליט העות'מני האכזרי של העיר והמחוז מטעם הסולטאן, שבשלב מסוים מרד בו. פאשה ניסה להרים ממלכה עצמאית וניהל מאבק מתוחכם ועתיר בריתות ותהפוכות בצבא האימפריה העות'מנית. לבסוף נוצח, נתפס וראשו נערף. ב"אִיץ' קַאלֶה" יש מסגד שהוקם בשנת 1611 על ידי העות'מאנים, לאחר שגרשו את הנוצרים מהעיר. שיט על האגם וארוחה קלה יספיקו למיצוי של יאנינה.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "יואנינה".


#יהודי יאנינה
פעם הייתה ביואנינה קהילה יהודית פעילה ומשמעותית, שחייתה ביואנינה מאז המאה ה-6. מסיבות דתיות העדיפו היהודים בעיר, לקרוא לה "יאנינה". הסיבה היא שיאניס שעל שמו נקראת העיר הוא יוהנס, יוחנן הקדוש, אחד מ-12 השליחים של ישו. באופן מעניין וככל הנראה בלי קשר, גם בפי רבים מהמקומיים הנוצרים יואנינה נקראת "יאנינה".

האידיליה היהודית כאן הסתיימה במלחמת העולם השנייה, כשיהודי העיר נלקחו על ידי הנאצים אל מחנות ההשמדה. מכל הקהילה נותרו לאחר המלחמה רק 100 יהודים, שהסתתרו בזמן המלחמה בכפרי חבל זגורוכוריה (Zagorochoria) המבודדים שמסביב.

הקהילה היהודית של ימינו מונה עשרות נפשות בודדות. רובם מתגוררים סביב רחוב היהודים “אלייה” (Eligia) שסמוך לחומה. ברובע גם בית הכנסת ששימש כמרכזה של הקהילה היהודית ה”רוֹמַנְיוֹטִית” (Romaniots), שאינה אשכנזית ולא ספרדית. קהילה זו מקורה ביהודים מרומא, ש"נתקעו" ביואנינה והתיישבו בה, ככל הנראה במאה ה-4 לספירה, בעת שבירת הקיסרות הרומית עברה לקונסטנטינופול.


#טיפים
מיקומה של יואנינה באחת מרצועות ההרים המשוננות והגבוהות של צפון יוון, לא מאפשר לה להיות בסיס טוב לטיול כוכב בכפרי זגוריה.


מבט מקרוב בעיר ובאגם:

https://youtu.be/VnmgVxS_ZNQ


ומהאוויר:

https://youtu.be/8R56EZH1Oyk
פּוֹרְטָרִיָה
#על היער של הקנטאורים המיתולוגיים

הכפר הגבוה פּוֹרְטָרִיָה (Portaria) שוכן בחצי הדרך שבין וֹולוֹס למקריניצה. על אף שהוא יפה פחות ומתוייר הרבה פחות ממַקְרִינִיצָה הגבוה, האטרקטיבי והיקר, נוהרים אל המסעדות של פורטריה לא מעט מתושבי הסביבה והתיירים.

הללו יודעים שכאן ניתן לאכול את מיטב מנות ה"יובצי", נזיד הבשר והפסטה בקדרת החרס. ממש כמו בכל כפר יווני, גם אתם תהנו לשבת כאן, בצל עץ הדולב שבכיכר המרכזית, לשתות ולאכול טוב ולקבל את האווירה הפחות ממוסחרת של חצי האי פִּילְיוֹן.

פחות צפוף ומתפרש יותר, פרטוריה מאופיין בבתים גדולים ורחבי ידיים, בסגנון אופייני לחצי האי. בתיו נאים במיוחד ובעונה מגיעים ללון בהם תיירים רבים. מכאן הם יוצאים לכפרים הגבוהים שבסביבה ואל חופי חצי האי הידועים כל כך.

בין לבין, ניתן לצאת מכאן לטיולי הליכה ביער שמסביב. זה היער האגדי שעל מורדות הר פיליון, שבו חיו, לפי המיתולוגיה היוונית, הקֶנְטָאוּרִים, אותם יצורים אנושיים שפלג גופם התחתון הוא של סוס. חפשו אותם, אולי תמצאו...


#טיפים
החדרים להשכרה במקריניצה יקרים. הלינה ב"דולמטיה", הצימרים שבפורטריה, זולה משמעותית.

בדוכנים על אם הדרך תוכלו לקנות ריבות מגוונות, מפירות המטעים שבמדרונות הר פיליון. ריבת הערמונים שווה טעימה וקנייה. יש כאן למכירה גם עשבי מרפא ותיבול שגדלים ביערות הר הפיליון באופן טבעי.

קיבלנו המלצה חמה על המסעדה המצוינת של מלון "קריסטה גסטרונומי" (Kritsa Gastronomy Hotel). שווה לדגום!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/GgGKuNA9ZdM
קניון וִיקוֹס
#על הקניון הכי עמוק בעולם

על פי ספר השיאים של גינס, קניון וִיקוֹס (Vikos Canyon) הוא קניון הסלע הצר העמוק ביותר בעולם. זהו הערוץ העמוק ביותר בעולם ונחלים של מים קרירים וצלולים זורמים בו לאורך כל השנה. הוא נמצא בסביבות כפרי זגוריה ("זגורוכוריה" לפי הניב היווני המקומי), שבאיזור אפירוס בצפון מערב יוון, על גבול אלבניה.

הזמן הטוב ביותר להגיע לאיזור קניון ויקוס וכפרי זגוריה שמסביבו הוא בין מאי לנובמבר. אז, בעיקר בעונות החמות של הקיץ, הוא מקום מדהים לטיולים והאטרקציה המובילה באיזור זגוריה של צפון יוון.

אבל גם בסתיו נפלא בו, כשמסביבכם השלכת הנפלאה, עם צבעי הכתום-אדום וחום, שצובעים את האזור. בחלק מהחורף מכוסה האיזור בשכבת שלג שמדגימה כמה איזור זה הוא גבוה ושונה מאד מיוון המוכרת לעולם. בתקופה זו נעים לצפות בו אבל ההליכה בערוץ יכולה להיות מסוכנת.

ההליכה במסלול של הערוץ כולו, טרק לא פשוט באורך של 12 קילומטרים, מתאימה לטיילים מנוסים. רוב התיירים שמגיעים לכאן לא הולכים את כל הקניון. ההליכה בו אמנם לא מסוכנת אבל רצוי לעשותה עם מדריך מקומי שמכיר את השטח. מדי שנה נפגעים מטיילים חסרי נסיון, או הולכים לאיבוד בערוץ. חלקם נפצעים וחשוב לדעת שאין בערוץ תקשורת סלולרית חיצונית וללא טלפון לווייני, שמדריכים באזור לוקחים איתם, יש בעיה חמורה במקרים כאלה ובמקרה חירום.


#טיפים
הערוץ מתחיל בכפר מונודנדרי המצוי בגובה של 1092 מטר מעל פני הים, ומסתיים בכפר פאפיגו. לצפות על הערוץ ניתן מנקודת התצפית היפה שנמצאת בכפר מונודנדריי.

תצפית נהדרת ונגישה נוספת על קניון ויקוס נמצאת בכפר ויקוס. היא נמצאת בקרבת גשר פפיגו על נהר הוידומאטיס, בפתחו הצפוני של הערוץ.


מבט מהאוויר על הקניון העמוק בעולם:

https://youtu.be/pa5gCJIZ2tQ


ומהכפר ויקוס:

https://youtu.be/cnYPbcDKOfs


מֶטֶאוֹרָה
#על המנזרים התלויים של צפון יוון

המנזרים התלויים של אזור מֶטֶאוֹרָה (Meteora) שפירוש שמו "אמצע השמיים" או "תלוי מהשמיים", הם אתר חובה בצפון יוון. יש כאן כ-60 עמודי סלע המגיעים לגובה של כ-400 מטר. הסלעים העצומים והמוצקים הללו הם יצירה טבעית ואותנטית של הטבע. הם נוצרו ברעידות אדמה ובעבודה מתמדת בת מיליוני שנים, של מים ורוח.

במהלך ימי הביניים נבנו על עמודי הסלע התלולים מנזרים, שנראו כתלויים באמצע השמיים, כמו מטאור, ומכאן השם "מטאורה". מדובר בעמודי סלע תלולים וקשים להגעה והמנזרים שנבנו על גבם היו מבודדים והגנו על הנזירים שהתגוררו בהם.

אל מטאורה מגיעים בכל שנה המוני מטיילים, המוקסמים מיופיו של המקום, מעוצמת הצוקים והסלעים ומהנוף אל העמקים. אבל את עיקר תשומת הלב תופסים כמובן הביקורים במנזרים הללו, שעם הזמן קיבלו את הכינוי "המנזרים התלויים".

מנזרי מטאורה נכללים ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו. גם האזור הוכרז כשמורת טבע על ידי ממשלת יוון וכדי להגן על מינים נדירים של פרחים, ציפורים ובעלי חיים.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "מטאורה".


#תולדות מטאורה
כבר בימי הביניים משך אליו המקום המבודד והצוקים הנישאים שבו, נזירים מתבודדים. מהמאה ה-11 יש עדויות על נזירים שחיו במערות שבחלקים התחתונים של הצוקים. אל מערות הסלעים הללו הם טיפסו באמצעות סולמות וחבלים. אבל בהדרגה הם הלכו והתקבצו לקהילות נזירים ראשונות, והחלו לבנות מנזרים מושקעים ויפים.

חוסר היציבות הפוליטית שהביאה פלישת העות'מנים ליוון במאה ה-14, הביאה את הנזירים להקים מנזרים על עמודי הסלע הכי קשים לנגישות ולהתרחק מכל סיכוי לפגיעה של השלטון. במאה ה-15 כבר היו על הסלעים הגבוהים 24 מנזרים.

אגב, הגישה למנזרים, שנבנו ישירות על הסלע וללא כל יסודות, נעשתה פעמים רבות באמצעות סלים ורשתות שחוברו לחבלים והשתלשלו למטה באמצעות מנופים. לא פעם נפלו נזירים אל מותם, כשהחבלים או הסלים נקרעו.

עד המאה ה-17 המנזרים שגשגו במטאורה. מאז הלך והצטמק מספר הנזירים שחי במקום. בתחילת המאה ה-20 החלו לחצוב מדרגות בסלע ולסלול כבישי אספלט בין המנזרים. בהדרגה החלו להגיע תיירים לאזור ומנגד החלו רבים מהנזירים לעזוב. כיום פעילים במטאורה 6 מנזרים בלבד, שברובם ציורי פרסקו ואוצרות אמנות רבים. מהם ניתן, אגב, להשקיף אל הנוף המרהיב של עמק נהר הפיניוס.

במהלך מלחמת העולם השנייה הפציצו הגרמנים חלק מהמנזרים כאן ונגנבו רבות מיצירות האמנות שהיו בהם. כיום חיה בכל אחד מששת המנזרים הפעילים קהילת נזירים קטנה.


#טיפים
המגיעים למטאורה מתגוררים ברובם בקלמבקה (Kalambaka), עיירה שנמצאת למרגלות הצוקים של מטאורה.

נסו להגיע כבר ב-9 בבוקר למנזר הראשון.

בכל יום בשבוע סגור מנזר אחר, אז אין טעם לתכנן ביקורים בכולם. בקישורים יש את זמני פתיחת המנזרים.


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/4Wx1JkCzYko


מקרוב:

https://youtu.be/lQpp6Afg-Mg


ובתמונות:

https://youtu.be/4wDsT6fRiRw
קניון סאמאריה
#על הקניון העמוק של כרתים

קניון סאמאריה (Samaria) הוא קניון צר ועמוק שמושך אליו מאות אלפי מטיילים בכל שנה. הקניון, שבדרום מערב האי, הוא פארק לאומי מרשים במיוחד, שנחשב לאחד היפים באירופה.

יש בקניון סאמאריה מספר מסלולי הליכה בדרגות קושי שונות. כללית, משך ההליכה בקניון הוא כ-6 שעות בממוצע וההליכה היא על גבי קרקע סלעית. באביב ובסתיו יש כאן פריחות נהדרות וההנאה רבה.

אגב, היוונים טוענים שהקניון הוא העמוק ביותר באירופה. יש על כך ויכוח וכך גם על הטענה שהקניון שאורכו 16 קילומטרים הופך אותו לקניון הארוך ביותר באירופה.

הערוץ מתחיל באזור ההרים הלבנים, בקצה מישור אומלוס. ההליכה מתחילה ב-6 קילומטרים ראשונים בערוץ רחב, שאחריהם מגיעים לכפר הנטוש סמאריה. מאז מתחיל הקטע הצר בקניון, קטע שבו מפרידים 3.5 מטרים בלבד בין המצוקים המתנשאים לגובה של 300 מטרים. לאחר הליכה ארוכה בקניון מגיעים ל"שערי הברזל", מקום שבו אין שערים ואין נעילה כלשהי ולאיש לא ברור מה מקור שמו... מכאן הקניון נפתח אל עמק רחב שבו שרידי הכפר העתיק איה רומלי ושפת הים. לאחר הליכה של עוד 2 קילומטרים מגיעים לסוף המסלול.


#טיפים
צאו מוקדם בבוקר על מנת להשלים את המסלול. מאוחר יותר צפוף בקניון.

על מי שלא מגיעים בטיול מאורגן לנסוע עצמאית לאומלוס, שעה נסיעה, באוטובוס שיוצא שלוש פעמים ביום מחאניה.

לטיול בהרים לא לשכוח להצטייד בנעליים טובות, מים, בשק שינה, כובע ומזון. הביאו גם בגדים חמים.

ההרים מכוסים בשלג עבה מנובמבר עד מאי.

הטיול בקניון מותר במאי-אוקטובר, אך מומלץ בעיקר באביב ולא בקיץ כשעמוס מאד. הבונוס הוא פריחה נהדרת של פרחי בר.

שימו לב באביב בשל סכנה לשטפונות פתאומיים בקניונים שבכרתים.

ולא, השינה בקניון אסורה.


הטיול בקניון:

https://youtu.be/eoOJcg60cl4


עוד אחד:

https://youtu.be/e6EmdG7TaiU


ועוד מבט:

https://youtu.be/j36l7ybliBw
לפקה אורי, ההרים הלבנים
#על ההרים הלבנים של כרתים

לֶפְקָה אורִי (Lefka Ori), שפירוש שמם הוא "ההרים הלבנים", הם קבוצת הרים בעלי מעל 50 פסגות צחיחות בגבהים של מעל 2,000 מטרים. הפסגה הגבוהה ביותר ברכס מגיעה לגובה של 2,453 מטרים.

פסגות ההרים מושלגות בחודשי החורף, בעוד שבחודשי האביב והקיץ רבים מגיעים אליהם לטרק פופולרי של 4 ימים, שמסתיים בטיול בקניון סמאריה ועובר דרכו אל חוף הים. טיפוס על "ההרים הלבנים", כמו שהם נקראים ביוונית, יפגיש אתכם עם כפרים של רועי צאן, נופי הרים ירחיים ומשטחים חצי מיוערים או קרחים לגמרי.

רכס הרים זה הוא הגבוה בכרתים והוא ממוקם במזרח מחוז חאניה, בין ערוץ סאמריה וערוץ אימברוס. הרי לפקה אורי מכונים לעתים "המרפסת של כרתים". בשיאם מגיעים ההרים הלבנים לגובה של כ-2,400 מטר. זהו אזור נישא, פראי ושומם יחסית מאדם, שבחורף מכוסה בשכבת שלג לבנה ומכאן שמם של ההרים הללו.

ההיסטוריה של האזור חשובה. לכאן נמלטו המורדים בשלטון העות'מני, אל המערות והנקיקים הנסתרים שבהרים, בעוד החיילים התורכים פורעים בתושבי הכפרים הנשארים. לא רק אז שימשו ההרים והמערות הרבות שביניהם כמקום מסתור לתושבי כרתים, מכובשים זרים שכבשו את האי. בעבר הסתתרו כאן מהוונציאנים, ששלטו באי במאה ה-16. במאה ה-20 שוב הסתתרו כאן המורדים בצבא הגרמני שכבש את האי במלחמת העולם השנייה.


#טיפים
ניתן להתארגן בעיירות ובכפרים שבאזור לטיולי ג'יפים בהרים ואפילו לטרקים רגליים.

חובבי הטרקים הנועזים יכולים להצטרף לטרק שנמשך כמעט שבוע, טרק שיוצא מחאניה שבצפון וחוצה את ההרים הלבנים עד העיירה הדרומית ספאקיה.


מבט מקרוב על לפקה אורי:

https://youtu.be/_CIAuxKTKm8


כך הם נראים בחורף:

https://youtu.be/3CKLDgs5c_c
הר האוֹלִימְפּוּס
#על ההר שהוא משכן האלים

בגובה של 2917 מטרים, האוֹלִימְפּוּס (Olympus) הוא ההר הגבוה ביוון. פירוש השם אולימפוס ביוונית הוא "הזורח". ואכן, ההר העצום הזה, שנמצא במחוז תסליה, עורר כבר אצל היוונים הקדמונים הדרת כבוד ויראה.

במיתולוגיה היוונית מצוין האולימפוס כמקום משכנם של 12 האלים האולימפיים. לפי המיתולוגיה היונית הם נהגו לשבת על פסגת האולימפוס, לאכול אמברוזיה וללגום נקטר, משקה האלים, שמבטיחים לאוכלים ולשותים מהם חיי נצח.

הטיפוס לפסגת האולימפוס אינו קל ומיועד רק למקצוענים. המסלול המומלץ למטיילים יוצא מהעיירה המקסימה ליטוכורו (Litóchoro), הנמצא למרגלות האולימפוס, ומגיע עד לפסגת הסקאלה, שם תוכלו לאכול ארוחה חמה. מעבר לנקודה זו נוהגים להמשיך רק מטפסי הרים מנוסים ומצויידים.

אגב, בעולם יש עוד המון הרים שזכו לשם "אולימפוס", כולל בקפריסין, בניו זילנד, טורקיה, טנסי, וושינגטון, יוטה ואפילו על מאדים, שבו זכה ההר הגבוה ביותר והגבוה במערכת השמש לשם אולימפוס מאונט.


#תולדות הטיפוס על האולימפוס
שילוב משונה בין אמונות תפלות לאמונה דתית הביא לכך שבמשך אלפי שנים, איש לא העז לטפס על הר האולימפוס. ההימנעות הזו הסתיימה ב-2 באוגוסט 1913, כשמטפסי ההרים הראשונים הגיעו לפסגת המיטיקס, שבראשו של ההר.

בעשורים האחרונים מטפסים אל ההר בכל שנה כ-10,000 איש, אם כי רובם מטפסים עד לאחת מהפסגות שבדרך ורק מיעוט מתוכם מגיע עד לפסגה הגבוהה של המיטיקס.

מרבית המטפסים מתחילים את הטרק, או הטיפוס שלהם אל האולימפוס, בעיירה ליטוכורו (Litóchoro) שלמרגלותיו.


#החי והצומח על האולימפוס
הצמחייה שעל הר האולימפוס עשירה מאד. בפארק הלאומי של האולימפוס ישנם סוגים שונים של בעלי חיים. חיים עליו גם מיני ציפורים נדירים ואף ייחודיים, שלא ניתן לראות במקומות אחרים ביוון. ביניהם ניתן למצוא, למשל, מספר עופות דורסים שביניהם בולטים עזנייה שחורה, חיוויאי, פרס, איית צרעים, בז צוקים, עיט זהוב ועיט גמד.


#ליטכרו
ליטוכורו (Litóchoro) היא עיירה מקסימה הנמצאת למרגלות האולימפוס וממנה ניתן לצאת למסלולי הליכה באולימפוס. במרכז המבקרים המקומי תוכלו להתייעץ על מסלולים אפשריים ורמות הטיפוס, הציוד הנדרש למסלול שבחרתם ואמצעי הזהירות הנדרשים. בהצלחה!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/qYT7pvfz308


וממרומי האולימפוס:

https://youtu.be/JdyuBIlIENU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.