» «
סן מיניאטו אל מונטה
סן מיניאטו אל מונטה
#על הבזיליקה עם הנוף המרהיב

בּזיליקת סן מיניאָטו אֶל מונְטֶה (San Miniato el Monte) היא כנסייה מימי הביניים שהקדימה את הרנסאנס בכמה מאות שנים. הכנסייה הזו אהובה מאוד וממוקמת על גבעה מצידו הדרומי של הנהר שעובר בעיר פירנצה, כשהעיר עצמה שוכנת ממש למרגלותיה.

את הכנסייה ההיסטורית הזו החלו לבנות לפני אלף שנים והיא עדיין חלק מהמנזר הבנדיקטיני. סנט בנדיקט היה המייסד של המסדר הנוצרי הזה, שהגיע לרשת ענקית של מעל 1,000 מנזרים והפך את בנדיקט לפטרון הקדוש של אירופה כולה.

את הבזיליקה היפה החלו לבנות במאה ה-11 וסיימו את הבנייה במאה ה-13. עד היום המבנה שלה הוא אחד המבנים הרומנסקיים המרשימים בטוסקנה ומהכנסיות היפות ביותר של איטליה.


#מה תראו כאן?
שוכנת על גבעה המשקיפה על העיר, כנסיית סן מיניאטו אל מונטה, היא דוגמה קלאסית מהתקופה הרומנסקית, מהמאה ה-12.

חזית השיש שלה מצטיינת בדוגמה גיאומטרית, כשהסימטריה המושלמת היא תזכורת והמחשה לשלמותו של האל. הנשר שלמעלה, עם שקיות צמר בטפריו, מזכיר לכל מי שמגיע אל הכנסייה את גילדת הצמר או סוחרי הבדים, אגודת בעלי המקצוע שמימנה את בנייתה ושהנשר הוא הסמל שלה.

פיאצלה מיכלאנג'לו הממוקמת בסמוך לכנסייה מסומנת בפסל מרשים של דוד. הפיאצלה הזו היא נקודת התצפית הפופולרית ביותר של העיר פירנצה. היא מושכת אליה מבקרים המחפשים נופים פנורמיים ועוצרי נשימה, מבט מופלא של העיר.

מבפנים, הבזיליקה אפלה ומרשימה, עם שטיח שיש מתחילת המאה ה-13, פסיפס זהב מהמאה ה-14, תקרת עץ שנצבעה ועוד.

שימו לב לקמפניל, מגדל הפעמונים של הכנסייה. בשנת 1530 היה מצור על פירנצה והוא שימש כמוצב ארטילרי שממנו הגנו על העיר. מספרים שמיכלאנג'לו עטף אותו במזרנים, כדי להגן עליו מאש האויב.

כשתעמדו על המרפסת שכאן ותיהנו מהנוף המרהיב של גגות פירנצה האדומים, נסו לזהות ציוני דרך כמו פונטה וקיו, הדואומו, הכיפה האדמדמה והמרשימה שלו שעיצב ברונלסקי ואת נהר ארנו שחוצה את העיר. הביטו למרחקים ותראו גם את הגבעות המוריקות של טוסקנה.


#הסיפור על מיניאטו הקדוש
לפי אגדה נוצרית היה מיניאטו הקדוש או מינאס נסיך ארמני. הוא שירת בצבא הרומי בפיקודו של הקיסר דקיוס.

כשהפך לנזיר נוצרי הביאו אותו אל הקיסר, שחנה מחוץ לשערי העיר פירנצה. הקיסר הזועם הוא השליט של רומי, ממלכה עובדת אלילים. הוא מורה להכניסו לאמפיתאטרון ובו פנתר אימתני, אבל הטורף סירב לטרוף את הנזיר.

לכן נערף ראשו של הנזיר בפקודת הקיסר. ואז, ממש אל מול עיני הקיסר, הרים הנזיר ערוף הראש את ראשו, חצה את נהר הארנו וצעד במעלה הגבעה אל בית הנזירים שלו שבמעלה מונס פיורנטינוס.

בהמשך השנים הוקם על הגבעה מקדש ועד המאה ה-8 הייתה שם קפלה. בשנת 1013 החל הבישוף אליברנדו לבנות את הכנסייה הנוכחית, כמתנה מאת הקיסר הנרי השני. המנזר שלידה החליף ידיים בין קהילות שונות ובשנת 1373 קבלו אותו האוליטנים, שמנהלים אותו מאז.


#טיפים
העלייה התלולה אל הכנסייה הזו ולתצפית שווים את המאמץ, אבל מומלץ להגיע כשלא חם כי העלייה במעלה הגבעה ארוכה.

עליה לקראת שעת הסגירה תזכה אתכם בירידה מהנה, בחזרה לעיר בשעות הערב, כשיפה ונעים מאוד.

אוטובוס מס' 12 ייקח את המתקשים לעלות ברגל. רדו בכיכר מיכלאנג'לו ובסמוך לבית הקפה וההעתק של פסל דוד, המשקיף אל נוף נהדר.

יש בכנסייה חנות קטנה שמציעה למכירה ריבות, תה צמחים, דבש וליקרים ומרקחות שהנזירים כאן מכינים.

בסיור שווה להמשיך מכאן ברגל אל פיאצלה מיכלאנג'לו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gRcubtyUUXE


ביקור במקום:

https://youtu.be/bB2W9uPNQL8


תפילה:

https://youtu.be/mDzPekkHi1A


תמונות:

https://youtu.be/jX14s4d3SZ4
פאלאצו פיטי
פאלאצו פּיטי
#על הארמון עתיר המוזיאונים

ארמון פיטי, באיטלקית פלאצו פּיטי (Palazzo Pitti), נמצא מצידו הדרומי של הנהר. תמצאו בו מספר מוזיאונים מעניינים ואת המגורים פרטיים של בעליו.

שניים מהמוזיאונים היותר מפורסמים בקומפלקס המפואר של המוזיאונים שכאן הם גלריה פלטינה (Galleria Palatina), בה נכלל בין השאר אוסף יצירות גדול של רפאל. לצידה גם ידועה גלריה מודרנה (Galleria Moderna), בה תוכלו לראות יצירות אמנות שנוצרו בתקופה שעד המאה ה-20.

אם אין לכם מספיק זמן או חשק, שווה לבחור רק מוזיאון אחד ואז זה יהיה גלריה פלטינה. יש בה 29 חדרים, חללי תצוגה מרשימים שבהם תראו ציורים מפאר היצירה של אמנים כמו רפאל, טיציאן, קרוואג'יו ועוד.


#מה תראו כאן?
כיום ממוקמים בארמון פיטי מוזיאונים וגלריות לאמנות. המומלצת שבהן היא גלריה פלאטינה (Galleria Palatina), בה מוצגים ציורים מתקופת הרנסאנס ומתקופות מאוחרות יותר. מומלץ לראות כאן את יצירותיו של הצייר רפאל, מגאוני תקופת הרנסנס.

בקומה שמעל לגלרייה ממוקמת גלרייה מודרנה (Galleria Moderna), בה מוצגות יצירות אמנות מהתקופה של עד תחילת המאה ה-20.

יש כאן גם מהאוספים של משפחת מדיצ'י ומשפחת המלוכה. בין השאר תראו כאן יצירות של גדולי האמנות כמו רפאל, רובנס וטיציאן.

שימו לב לתערוכה של התפתחות תעשיית האופנה האיטלקית במאה ה-20. תוכלו לראות כאן דגמי בגדים מרהיבים, פרי עבודתם של מעצבי-על איטלקיים, דוגמת דולצ'ה וגבאנה, פראדה, רוברטו קוואלי, פוצ'י ואחרים.


#תולדות המקום
ארמון פיטי היה בעבר מקום מושבם של דוכסי פירנצה. הארמון נבנה במאה ה-15 על ידי הסוחר העשיר לוקה פיטי, אציל עשיר ומתנגד ויריב של משפחת מדיצ'י העשירה והחזקה.

משפחת פיטי הייתה משפחת סוחרים עשירה ומבוססת והארמון נועד להיות ביתה. אבל פיטי מת לפני השלמת הבנייה של הארמון המפואר. מי שקנו אותו במאה ה-16, היו למרבה האירוניה לא פחות מבני משפחת מדיצ'י, יריביו המושבעים.

כיום מכיל הארמון כמה מוזיאונים וכמה מדירות הפאר של בני משפחת מדיצ'י החשובה.


#טיפים
הזמינו כרטיסים מראש, כי עלולים להיות תורים ארוכים לפאלאצו פיטי, שהוא אחד משלושת המוזיאונים הפופולריים בעיר.

כרטיסים ניתן לרכוש למספר מוזיאונים, לכולם או בנפרד לחלק או אחד מהם. בררו על הגנים המרהיבים של המקום.

אם לא הזמנתם כרטיסים, הגיעו לכאן מוקדם.


הסבר למקום:

https://youtu.be/fBV0KS1SWks


בלוגרים:

https://youtu.be/WkkxB1HJjE4


ביקור במקום:

https://youtu.be/y5712UZVTcI


הדרכה:

https://youtu.be/SxKwtTkjHf4
סנטה מריה דל כרמינה
סנטה מריה דל כרמינה
#על כנסייה עם קפלה וציורי קיר מרהיבים

כנסיית סנטה מריה דל כּרְמינה (Santa Maria del Carmine) היא כנסייה לא גדולה, שהחזית הברוקית שלה משעממת למדי, בעוד שבפנים היא יפה.

את עיקר העניין בה תמצאו בקפלה הקטנה על שם ברנקצ'י.


#מה תראו כאן?
קאפלה בְּרָאנְקָצ'י היא קפלה קטנה שנבנתה בכנסייה במאה ה-15 על ידי סוחר פלורנטיני עשיר בשם פליצ’ה בְּרָאנְקָצ’י. על שמו של האיש נקראת הקאפלה עד היום קאפלה ברנקצ'י.

עיקר העניין בקאפלה בְּרָאנְקָצ’י היא סדרת ציורי הקיר, באיטלקית "פרסקאות", שציירו מספר ציירים מקומיים, מהטובים ביותר בתקופת הרנסנס המוקדם. שמותיהם מאזולינו, מאזאצ’ו ופיליפינו ליפי והם ציירו בנפרד, כשכל אחד ממשיך בתורו את קודמיו.

את ציורי הקיר הראשונים צייר מאזולינו (Masolino da Panicale). במיוחד הפרסקאות שלו נחשבים עד ימינו מהחשובים שבציורי הקיר מאותם זמנים.

אחריו המשיך וצייר כאן ממשיכו מאזאצ’ו (Masaccio), מי שהיה התלמיד המוכשר של מאזולינו. את הסדרה הנהדרת של הפרסקאות סיים צייר נהדר נוסף בשם פיליפּינו ליפּי.


#טיפים
להנאה מרבית מהפרסקאות שווה לצפות תחילה בסרט שמוצג כאן ומספר על הציורים שבקפלה ועל תהליך הציור שלהם. רק אחרי כן שווה לעבור ולהתבונן בציורים ולבחון אותם, כשמבינים פרטים רבים שניתן לראות היטב.

אל תוותרו גם על הצצה אל הקפלות האחרות שבכנסייה. שימו לב למשל לפרסקו המרהיב שבתקרת הקפלה של סנט אנדרה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/o0Fau6O5kmg


ביקור במקום:

https://youtu.be/fP0ajkoQq2A


היצירות:

https://youtu.be/w9N5iSFTJHA


הדרכה שקטה:

https://youtu.be/WxzMlzX1dNg
מונסומנו
מרחצאות מונסומאנו
#על המרחצאות החמים שבתוך המערות

מרחצאות מונסומאנו (Monsummano Terme) הוא מחוז במחוז פיסטויה שבטוסקנה, במרכז איטליה. הוא נודע בין השאר בזכות מרחצאות המערות שבו.

מונסומאנו טרמה עצמו הוא אתר ספא פופולרי, קומפלקס של מרחצאות חמים בתוך מערות טבעיות, שהוא חלק מקהילה שלמה. בין השאר היה הכפר מקום הולדתו של השחקן הצרפתי הנודע איב מונטאן וגם של המשורר האיטלקי ג'וזפה ג'וסטי.

כפר המרחצאות מונסומאנו מורכבים משני חלקים נפרדים מונסומאנו אלטו, שמקורו אטרוסקי וטירה לומברדית עם חומות, המשקיפים על מונסומאנו התחתון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/6pmNJFGcetQ


בלוגרים:

https://youtu.be/uqAJWtdi15c

טוסקנה

בית הכנסת בפירנצה
בית הכנסת בפירנצה
#על בית הכנסת עם הכיפות של פירנצה

בית הכנסת בפירנצה (Sinagoga Comunità Ebraica Firenze או Sinagoga di Firenze) נחנך בשנת 1882. הוא בנוי במרכז גן ציבורי, המבליט את יופיו בין מבני המגורים שברחוב.

לאחר חנוכת בית הכנסת אז והתגובות הנלהבות להם זכה, ביקר בו מלך איטליה אומברטו הראשון ב-1887. בהמשך לו נבנו גם ברומא וטורינו בתי כנסת גדולים, כשמבחינה אדריכלית היו כולם זהים למדי למבנה זה שבפירנצה.

מראשית המאה ה-20 בית הכנסת משרת את יהדות פירנצה. הקהילה הזו עזבה את מקומה הקודם ליד מה שהיה הגטו.


#מה תראו כאן?
טמפיו מאג'ורה, בית הכנסת של פירנצה, הוא מבתי הכנסת היפים בעולם. עם הכיפות המרהיבות בנוסח איה סופיה מאיסטנבול והשיש בצבעים, יש כאן לא מעט לראות.

תראו אותו בולט מכל תצפית על העיר וקל במיוחד לזהותו בזכות הכיפה המרכזית הירקרקה. גם כשעומדים מולו, אי אפשר שלא לחוש את ההוד של בית הכנסת בפירנצה, מעורר ההתרגשות בגודלו ובתפארתו של בית הכנסת הזה.

בכניסה אליו תוכלו לראות כתובת המאזכרת את הביקור של ראשון מלכי איטליה אומברטו הראשון, שהגיע אליו בשנת 1887. הכתובת מזכירה גם את ביקורו של מלך נוסף, רבע מאה אחר כך, ויטוריו אמנואלה השלישי.

המראה בתוך חלל בית הכנסת מרהיב ואף עוצר נשימה. האולם המרכזי שלו גדול וגבוה במיוחד וכך גם עזרת הנשים המרשימה בגובהה ובגודלה.

גם בגינתו היפה של בית הכנסת, עם השער הבנוי בסגנון מורי, יש כמה לוחות זיכרון משמעותיים. הראשון והגדול שבהם הוא לוח הזיכרון עם שמות יהודי פירנצה שניספו בשואה. יש גם לוח זיכרון קטן לזכר מי שתרם רבות לשיקום הקהילה היהודית בעיר לאחר מלחמת העולם השנייה ושמו אריה אבישר.

עוד בגן תראו מצבת זיכרון ללוחמים היהודים מבני פירנצה שנהרגו בעת שלחמו בשורות הצבא האיטלקי במלחמת העולם הראשונה ולוח זיכרון לשלושת בני העיר, שנפלו כלוחמים במלחמת השחרור בישראל.


#אדריכלות
סגנון קשתות בית הכנסת, הן הקשתות החיצוניות והן הפנימיות, הוא סגנון מורי. הגג שלו בנוי מכיפה מרכזית בגוונים ירקרקים עם תכלת, מה שמסמל את הנוף הפיורנטיני, של העיר פירנצה. את הכיפה הזו בנו על גבי המבנה העגול של בית הכנסת, בעל 16 החלונות.

אותם חלונות, אגב, מכניסים אור אל בית הכנסת מלמעלה. עוד אור מוכנס אל חללו הפנימי על ידי החלונות הגדולים שבצדו המזרחי של בית הכנסת.

חצי כיפה נוספת, שמסמלת את כיוון התפילה, ממוקמת בחלק המזרחי של הגג. בשני הצריחים, שמשני צידיו של המבנה, מדרגות אל עזרת נשים ואל הכיפות דמויות הבצל שבראשן.


#תולדות המקום
בית הכנסת נבנה לקראת סוף המאה ה-19, לאחר שהגטו היהודי של פירנצה התפזר ויהודי העיר התפזרו למגורים בשכונות העיר השונות.

מאז הוקם בית הכנסת, נהגו אמידי הקהילה היהודית להגיע אליו על גבי כרכרה רתומה לסוס. כשכבשו הגרמנים את פירנצה, במלחמת העולם השנייה, הם הפכו אותו למוסך צבאי. הם פוצצו בו מוקשים ועזרת נשים קרסה. בכיבוש נשדדו מבית הכנסת אוצרות רבים ולדלתות הזהב של ארון הקודש נגרם אז נזק ניכר. הגזל שנשדד, אגב, הוחזר לבית הכנסת לאחר המלחמה.

גם כששופץ בית הכנסת, לאחר השואה, חלק מהנזקים הושארו ללא תיקון, לזכר הזמנים הקשים של יהדות אירופה.

שיטפון גדול ב-1966 העלה את מפלס המים של נהר הארנו על גדותיו וגרם לבניין נזק רב. מים, פסולת ובוץ הציפו את רצפת בית הכנסת ונזק רב נגרם לרהיטים, לציורים שעל הקירות ולספרי הקודש העתיקים ואף נדירים שבמקום. גם אחרי התיקונים של מרבית הנזקים, ניתן לראות על קירות בית הכנסת את מפלס המים שאליו הם הגיעו באותה הצפה של העיר.


#טיפים
כניסה חינם לילדים בגילאי 6-14 ולסטודנטים.

בכניסה לוקרים להפקדת חפצים וטלפונים חובה.

אין לצלם בבית הכנסת.

יש חנות מזכרות לבית הכנסת ולמוזיאון.

ליד בית הכנסת מסעדה חלבית כשרה "מסעדת רות".


ביקור במקום:

https://youtu.be/raFa_f7_nWY?si=7-P4WSXM3L45LBmM


חתונה יהודית בבית הכנסת:

https://youtu.be/tPfAdJTK2XI?t=44s
כנסיית סנטה פליצ'יטה
כנסיית סנטה פליצ'יטה
#על הכנסייה הנחבאת אל הכלים

כנסיית סנטה פֶלִיצי'טה (Chiesa di Santa Felicita) היא כנסייה צנועה ואפילו חבויה, שצבועה בצבע צהוב.

מיקומה בצידו הדרומי של גשר פונטה וקיו, ממש במעלה הרחוב, ליד כיכר קטנה, עם עמוד גבוה ואפור במרכזה.

יסודות הכנסייה הם מהמאה ה-5 לספירה, אך את המראה שלה היום היא חייבת לשיפוץ ולבנייה יפה להם היא זכתה במאה ה-18.


#מה תראו ותעשו כאן?
אם תשלמו תשלום סמלי ידליקו לכם את האור בכנסייה. אז תראו את הציור המדהים ביופיו וצבעוניותו. הציור מהמם ודרמטי במיוחד. הוא מתאר את ישו המת, כשגופו מלא בסימני הצליבה שהמיתה אותו.

בצד ימין של הכנסייה יש קפלה עם שער ברזל. זהו חלל תפילה קטן שבו תוכלו לראות יצירה של פונטורמו (Pontormo), אמן מוכשר מהמאה ה-16 שקתת חבל שהוא פחות מוכר מחוץ לפירנצה.


#טיפים
הכניסה חינם אל סנטה פליצ'יטה.

הכניסה אינה בזמני התפילה.

על הדלקת האור בקפלה הייחודית של המקום יבקשו מכם תשלום סמלי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/LhG2tUR-Gwc


ביקור במקום:

https://youtu.be/redysLjPlCM?t=8s


הדרכה:

https://youtu.be/wYaKihHFy2I
קפלה ברנקצ'י
קפלה ברנקצ'י
#על הקפלה הסיסטינית של פירנצה

קפלה בְּרָאנְקָצ'י (Cappella Brancacci) היא קפלה, באיטלקית "חדר תפילה", שזכתה בפירנצה לכינוי “הקפלה הסיסטינית של המאה ה-15”.

הקפלה, שנמצאת דקות הליכה ספורות מכיכר סנטו ספיריטו, שרדה בנס את האסון שהתרחש כאן והרס כנסייה שלמה, אך היא ועוד קפלה נוספת, שרדו.


#מה תראו כאן?
ציורי הקיר שמעטרים את הקפלה צוירו על ידי שלושה אמנים שונים. מספרים שבתחילת המאה ה-16, לפני שצייר את תקרת הקפלה הסיסטינית בוותיקן , מיכלאנג'לו ביקר בקפלה ברנקאצ'י שכאן ושאב רעיונות מציורי הקיר שבה.

אחד מאותם אמנים שציירו כאן, אגב, היה הצייר מאזאצ'ו (Masaccio). הוא היה גאון צעיר שחלק מהחדשנות שלו מתבטאת ביכולת להראות למשל גבר שגופו חצי במים וניתן לראות היטב שקר לו בהם.


#טיפים
הכניסה חינם.

אבל חובה להזמין את הכניסה מראש, בשל הביקוש הגדול ומגבלת הזמן לביקורים. הלינק לאתר שלהם למטה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/tY99Z7AsbEI


בלוגר אמנות:

https://youtu.be/c_GadJsQegY


ביקור במקום:

https://youtu.be/UhTemnzC_Yw


הדרכה:

https://youtu.be/cAi9U6zkElE
פסל קוזימו הראשון על גבי סוס
פסל קוזימו הראשון
#על פסל קוזימו הראשון על גבי הסוס


פסל קוזימו הראשון על גבי סוס (Cosimo I de' Medici's statue) הוצב בכיכר הסיניוריה ב-1594. זהו פסלו המרשים של קוזימו מדיצ'י, שליט העיר פירנצה ופטרון האמנויות בעיר.

האמן שיצר אותו הוא ג'אמבולוניה הפלמי. הפסל הוזמן ממנו בשנת 1587 בידי השליט פרדיננדו, בנו של קוזימו.

מבט על בסיס הפסל יציג לכם תבליטים ובהם תיאורי סצנות מחייו של קוזימו הראשון. תראו בהן אירועים כמו בחירת קוזימו לדוכס פירנצה, ההכתרה שלו לדוכס הגדול של טוסקנה והכיבוש של העיר סיינה בטוסקנה.

שימו לב שפסלו של קוזימו דה מדיצ'י ממוקם לפני חזית בית המשפט למסחר (Tribunale della Mercanzia), מבנה בית משפט שנבנה ב-1359 ובו התבררו סכסוכים בין סוחרים.


הפסל בכיכר:

https://youtu.be/wOEsZlK4ZD8


מועבר לשיפוץ:

https://youtu.be/Wx9O1XUtLlY


סן מרקו
סן מרקו מוזיאון המנזר
#על המנזר האמנותי עם המוזיאון הנהדר

מוזיאון סן מרקו (Museo di San Marco) שמשתרע על חלק משמעותי במנזר הדומיניקני של סן מרקו הוא מוזיאון נפלא שרבים אוהבים כאן במיוחד.

לאורך ההיסטוריה של המנזר, מאז נוסד ב-1436, הוא רוחש פעילות דתית ותרבותית מרשימה במיוחד. כך יצא שיותר מכל המוזיאונים, הגלריות ומבני הדת של העיר פירנצה, הקומפלקס הזה הוא שילוב נדיר, של מנזר שהפך למוזיאון ולידו כנסייה מקומית.

במנזר התגורר בזמנו נזיר בשם פרא (האח) אנג'ליקו. אותו נזיר היה צייר גאון וכיום הוא נחשב לאחד הציירים החשובים של המאה ה-15.

את המבנה של כנסיית מוזיאון סן מרקו מימן בנדיבות פטרון האמנויות מבני מדיצ'י, שליט פירנצה קוזימו מדיצ'י.

עובדה זו, אגב, לא עזרה למשפחה החזקה. על אף הקשר בינה לבין המנזר, דווקא מכאן יצאה ההתנגדות הגדולה למשפחה, במיוחד התנגדות של אב המנזר, ששמו היה סאבונרולה.


#מה תראו ותעשו כאן?
כבר בקומת הקרקע ובחצר הפנימית והשלווה של הבניין תראו מגוון ציורים.

בקומה שמעליה תוכלו לראות את הציורים העדינים של הנזיר והאמן הגאון אנג'ליקו, מי שלימים יהפוך כאן לראש המנזר. מרבית ציוריו של האח אנג'ליקו הם בעלי אופי דתי.

את פניכם יקדם על ההתחלה ציור "הבשורה", ציור עדין ומלא ברוך וסגידה נוצרית.

אחרי שתתפעלו מהבשורה, המשיכו ותעברו אל חדרי ההתבודדות ולתאי המגורים של הנזירים.

בקומת הקרקע המרכזית תמצאו שפע של פרסקאות של אותו אנג'ליקו - ציורי קיר רבים ומרהיבים של הנזיר היצירתי והמוכשר כל כך הזה.

קחו את הזמן ובחנו את הפרטים הקטנים. שימו לב לתמימות ומנגד לתחכום של ציוריו.

באכסדרה התחתונה תוכלו לראות מבחר ממצאים מבנייני המרכז ההיסטורי של העיר, שנהרס במאה ה-19. בין השאר תראו כאן גם אוסף ייחודי של פעמונים ואפילו כתובות בעברית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/NjvTTq6Xow8


בלוגרים:

https://youtu.be/bKC3A-tlHfU


ביקור במקום:

https://youtu.be/EhazFt7ZQGE


הדרכה:

https://youtu.be/AW5RbAODWBw
לימוד בישול בטוסקנה
#ללמוד להכין אוכל מהמקומיים

בכל ביקור בחו"ל אני חוזרת ומופתעת לגלות כמה אני מתגעגעת לטעמים החדשים והנהדרים שחוויתי בטיול. אני מחפשת מתכונים ומנסה אותם, אבל זה לא עובד, לפחות לא תמיד וגם אם כן - ההרגשה היא לרוב שהמקומיים היו מיטיבים להסביר את הניואנסים שעושים כאן את האוכל מושלם.

סדנת הכנת האוכל (Cooking Class) מאפשרת לך לפגוש טבח או טבחית מקומיים שילמדו אותך סולו או בקבוצה כיצד להכין את המאכלים האהובים מהמטבח כאן. זו גם חוויה חברתית וגם היכרות עם האנשים הטובים שמאחרי הסירים ולחלוק איתם את האהבה לאוכל שעכשיו הוא "משותף".

אז בהצלחה ובתיאבון!


#טיפים
להזמנת סדנאות לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה לסדנה שבחרתם ולהגיע אליה.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/7ifDQBt7dt4


ועוד דוגמה:

https://youtu.be/TVrV5VbzNjU
פאלאצו בָּרגֶ'לוֹ
#על מוזיאון הפיסול עם אוסף הפסלים הטוב והגדול בפירנצה

ארמון בָּרגֶ'לוֹ (Palazzo Bargello), אוסף בארג'לו, או נציונלה דל ברג'לו, הוא המוזיאון הלאומי לפיסול בפירנצה. בעברו היה ארמון העיר וגם בית כלא אכזרי.

כיום ברג'לו הוא מוזיאון מדהים שמרבית התיירים מפספסים לטובת שלושת המוזיאונים הגדולים (Uffizi, Academia, Pitti) והזמן הקצר שמרביתם מקדישים לפירנצה בטיול.

המבנה בהיסטוריה הארוכה שלו שימש כארמון מועצת העיר, כמפקדה של המשטרה המקומית, לאחר מכן בית כלא ובסופו של דבר כמוזיאון.

מספרים בפירנצה שהוא מודל ההשראה לתכנון הפאלאצו וקיו, שאכן מזכיר אותו ונמצא בקרבת מקום.

מאז 1865 הארמון משמש כמוזיאון הלאומי ברג'לו (Bargello), שכן הוא הפך למוזיאון הלאומי לפיסול של חבל טוסקנה. ואכן, כאן נמצא האוסף האיטלקי המשמעותי והגדול ביותר של פסלים גותיים ומתקופת הרנסאנס, במאות 14-17.


#מה תראו ותעשו כאן?
הברג'לו הוא מוזיאון מרתק, אך לא גדול מאוד. המעניין מלכתחילה בו הוא המבנה המבצרי שלו. בתוך המבנה שימו לב לאולמות הגדולים עצמם ולמרפסת המלכותית עם התקרה הקשתית והמעוטרת שבקומה הראשונה.

במבנה המרשים מימי הביניים תפגשו מוזיאון פיסול מדהים ועשיר, עם יצירות של הגדולים באמני פירנצה, כולל מיכלאנג'לו, דונטלו, צ'ליני והפסל הגאון ברניני (Bernini) שלא זוכה למספיק הערכה בציבור וחבל.

אבל ללא ספק, הייחוד והפאר של אוסף בּארגֶ'לוֹ הם הפסלים מתקופת הרנסאנס. יש כאן יצירות מופת של עוד גדולי אמנות, חוץ מהאמנים הידועים דוגמת מיכלאנג'לו ודונאטלו, תנו מבט בוחן בפסלים של ורוקיו, אמני שושלת דלה רוביה, ברונלסקי, ג'יברטי, ג'אמבולוניה ובנוונוטו צ’ליני (חפשו את פסל "קוזימו" שלו).

שימו לב לפסל "דוד" של הפסל הדגול דונטלו. בשונה מ"דוד" בסגנון הקלאסי, הגברי והמסוקס של מיכלאנג'לו, "דוד" של דונטלו מוצג כדמות שהיא כמעט נשית.

עוד מהיצירות החשובות שיש כאן הם פסלים של מיכלאנג'לו בקומת הקרקע ומעליה פסלי “דוד” שונים שהוא פיסל, עוד לפני שיצר את “דוד” המפורסם שלו.

בקומת הביניים בולטים פסלי החיות של ג'אן דה בולון ופסלו של דונטלו בקומה הראשונה.

בחצר הפנימית שלל חפצי אמנות ומזכרות עתיקות, דוגמת התותח הענקי שבה. ואגב, בנוסף לפסלים הנהדרים שבו, במוזיאון מוצג מגוון גדול של כלי נשק עתיקים, שריוני אבירים, כלי כסף שנהב וזהב, כלי קרמיקה מתקופת הרנסאנס (מיוליקות), אריגי בד וטקסטיל עתיקים ומטבעות.

אם אתם צריכים משהו קצת אפל, אז חפשו בקומה העליונה את פסל דמותה המושלמת והטראגית של קוסטנצה בּונֳארֶלי (Costanza Bonarelli), אשה נשואה שהייתה המודל של ברניני. כשהאמן גילה שהיא מנהלת רומן עם אחיו, הוא רדף אחריו עם חרב ודאג שמשרתו ישחית את פני המאהבת.


#תולדות המקום
הברג'לו הוא מבנה מרשים שמאז נבנה ב-1256 הוא מבנה הציבור הוותיק ביותר בעיר. אך במהלך השנים הוא החליף תפקידים ושימושים. בין השאר הוא שימש כארמון וכמעונו של ראש העיר, מצודה, בית משפט ומפקדת המשטרה. ככזה הוא גם היה בית סוהר ומכיל לא מעט חדרי עינויים.

הארמון דמוי המבצר הוא המבנה הציבורי הכי עתיק בעיר. המילה בארג’לו משמעותה בגותית "מצודה", מקביל ל-Burg הגרמני.

המעניין הוא שהבניין שהחל במאה ה-13 כארמון היסטורי, היה לבית הכלא העירוני. לפני שהפך במאה ה-19 למוזיאון, המקום שימש כבית סוהר, שבו עינו והוציאו להורג פושעים.

לבניין 3 קומות. שתי הראשונות הן המקוריות, בעוד הקומה השלישית, עם הלבנים היותר קטנות, נבנתה כ-100 שנים אחר כך, בשיפוץ שנעשה כאן לאחר שהמקום נפגע משריפה.

מאז 1865 הארמון משמש כמוזיאון והוא נחשב לאחד הטובים שבמוזיאונים לפיסול מתקופת הרנסנס, בדגש על הפיסול המקומי מתקופה זו.


#טיפים
הכניסה חופשית לילדים עד גיל 18 - בהצגת דרכון. החוויה של ההתבוננות בפסלים נחמדה למרבית הצעירים.

התורים כאן פחות ארוכים מאלו שמשתרכים בכניסה למוזיאוני אופיצי והאקדמיה.

שימו לב שבמרכז המוזיאון חצר שלווה ונעימה, עם באר נחמדה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/2QioqkrHE_E


בלוגרים:

https://youtu.be/Ap_NfJvCm6w


הדרכה:

https://youtu.be/XJ9u8u4KtYA
גלריה אופיצי
#על מוזיאון אמנות מהטובים והעתיקים בעולם

גלריה אוּפיצי (Galleria Uffizi) ידועה בכל העולם כאחד המוזיאונים העתיקים והטובים בעולם כולו והמוזיאון החשוב בפירנצה. "אופיציו" (Ufficio) משמעותו באיטלקית משרד ושמה של הגלריה מגיע מייעודה המקורי - כמשרדו של הדוכס הגדול של מחוז טוסקנה.

במקור המוזיאון התבסס על האוסף הפרטי של משפחת מדיצ'י, שהפך לציבורי כשהמשפחה איבדה את אחיזתה בעיר.

זהו מוזיאון שבולט במיוחד באמנות תקופת הרנסאנס, כשפירנצה נחשבת לבירתו של הסגנון. כאן נמצא אוסף האמנות החשוב ביותר באיטליה והוא מכיל מקבץ יצירות רנסנס איטלקיות, מהטובות שנוצרו אי-פעם.

החל מאמני הטרום-רנסנס דוגמת ג'וטו ועד לגדולים שבאמני התקופה עצמה. לא תמצאו אמן איטלקי נחשב שאין כאן מיצירותיו ויש כאן גם יצירות חשובות של אמנים פלמיים כמו רובנס ורמברנדט.

זהו מוזיאון מדהים, מהיחידים שבהם ניתן לחזות תחת גג אחד ביצירותיהם של גאונים כמו לאונרדו דה וינצ'י, רפאל, ג'וטו, בוטיצ'לי, טיציאן ומיכלאנג'לו.

כאחד המוזיאונים המפורסמים ביותר בעולם, אופיצי הוא מקדש אמנותי שלא תרצו לפספס. לצד יצירות הרנסאנס כדאי להתבונן גם בפסלים שבמוזיאון, רובם נוצרו בתקופת רומא העתיקה.


#מה תראו כאן?
ראשית, שימו לב לשני בנייני הגלריה המרהיבים שנבנו במאה ה-16 בתכנון מופלא של האדריכל ג'ורג'ו ואזארי והוסבו למוזיאון בשנת 1765.

בכמעט 50 החדרים של האופיצי ניתן לראות ציורים מהמאות ה-13 עד ה-18. היצירות מוצגות בסדר כרונולוגי, כך שניתן לעבור לאורך התקופות, לראות את השינויים ואת התפתחות האמנות בפירנצה, החל מהמאה ה-13 ועד תום תקופת הרנסנס, בואכה המאה ה-18.

נראה שכל יצירה בין כמעט 2,000 הפריטים של האופיצי היא יצירה מופלאה עד גאונית. חפשו את היצירות והציורים הגאוניים הללו:




"יהודית עורפת את ראשו של הולופרנס" של ארטמיסיה ג’נטילסקי (חדר E2).

"בכחוס" של קראווג’יו (חדר E5).

"האביב" של בוטיצ'לי.

"לידתה של ונוס" של בוטיצ'לי (חדר A12).

"המדונה עם הילד ושני מלאכים" של פיליפו ליפי.

"ונוס מאורבינו" של טיצ’יאן (חדר D23).

"הבשורה" של לאונרדו דה וינצ’י (חדר A35).

"הטבלתו של ישו" של לאונרדו דה וינצ'י.

"המשפחה הקדושה" של מיכלאנג'לו.

"הדוכס והדוכסית מאורבינו" של פיירו דלה פרנצ'סקה.

"המדונה" המפורסם של ג'וטו.

"קרב סן רומנו" של פאולו אוצ'לו.

"הפורטרט הכפול" של פיירו דלה פרנצ'סקה.

בקומה השלישית, לצד ציורים מווילת מדיצ'י ופסלים עתיקים, מוצגים גם מיכשור מדעי, כלי נשק ותכשיטים.


#למה פוצץ המוזיאון בידי המאפיה האיטלקית?
באחת הסימטאות, המובילות אל המוזיאון, תוכלו לראות אנדרטה קטנה של עץ זית. המונומנט הזה הוא לזכר ההרוגים מפיגוע שנעשה כאן.

הפיגוע נגרם בפיצוץ של מכונית תופת, שאירע בסמוך לגלריה. השנה היא שנת 1993 ומבצעת הפיגוע הייתה המאפיה האיטלקית. אנשיה החליטו אז לפוצץ את מכונית התופת, כדי לפגוע באחד מהסמלים החשובים של איטליה ושל העולם כולו. בכך התכוונו ה"מאפיונרים" להעביר מסר חד משמעי לשלטונות: “איתנו לא מתעסקים - כי זה כואב!”.

ואכן, בפיגוע נהרגו 5 אנשים, בעיקר תושבי העיר. בנוסף , נהרס חלק ממבנה הגלריה ונגרם הרס גם לכמה מהפרסקאות, ציורי הקיר ומחלק מהפסלים שהיו בו.


#טיפים
הזמינו כרטיסים מראש דרך האתר, כי התורים נוטים להיות ארוכים, במיוחד בעונה.

בלתי אפשרי לראות את כל היצירות של האופיצי ביום אחד. שווה להתחיל ביצירות המופת ובזמן שנותר לבחור תקופה או מיקוד כרצונכם.

מהקומה השנייה של הגלריה נשקף נוף מרהיב של כל העיר העתיקה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/umOeqLDFHsg


מוצגים:

https://youtu.be/qtlsofddYb4


כתבה:

https://youtu.be/5ICvJsH0fow


הדרכה:

https://youtu.be/JDJOcdYplLE
סנטה מריה נובלה
#על הכנסייה שנבנתה בהמשכים

לא הרחק מתחנת הרכבת של פירנצה, נמצאת כנסיית סנטה מריה נובֵלה (Santa Maria Novella).

הכנסייה הזו ידועה בפסאדה המרהיבה ובציורי הקיר שבה. את ציורי הקיר תראו בקפלה שבכנסייה.

הכנסייה הזו ידועה גם באדריכלות הדו-שלבית שלה. מכיוון שהיא נבנתה בשתי פעימות, יש בה חלק שהאדריכלות בו היא בסגנון גותי, ובאגף השני הסגנון הוא של אדריכלות הרנסאנס.


#מה תעשו כאן?
בכנסיה תוכלו לראות מספר יצירות אמנות מרהיבות. הכנסייה עצמה מעט קודרת אך יצירות האמנות שבה מספקות רוגע ושמחה.

מרביתן מוצגות באחת מהקפלות היפות שבה. הראשונה זו קפלה מגיורה, השנייה קפלה פיליפו סטרוצי והשלישית היא קפלה גונדי המרהיבה.


#טיפים
שעות הפתיחה בכנסיית סנטה מריה נובלה הן 9:00-15:00 בימי שני - חמישי ושבת ושעות 9:00-14:00 ביום ראשון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/LhG2tUR-Gwc


מוצגים:

https://youtu.be/HNpDX-o_9QM


הדרכה:

https://youtu.be/0yo52t8V1SE?t=53s
טיול יום לטוסקנה
#סיור יום באזור טוסקנה

טיול יום מפירנצה אל טוסקנה (Tuscany in One-Day Sightseeing Tour) מאפשר מפגש עם נופים מהחלומות, ערים היסטוריות מימי הביניים, כרמים ויקבי יין נהדרים ושלל אתרים מיוחדים. תיהנו!


#טיפים
להזמנת סיורים לחצו על הכפתור הוורוד.

המיקום שלנו כאן הוא נקודת יציאה פופולרית, אך יש לוודא מהי נקודת היציאה בסיור שבחרתם ולהגיע אליה.


דוגמה לחוויה:

https://youtu.be/Nufj4IencBc
גני בּובּולי
#על גני הרנסאנס הנהדרים של ארמון פיטי

ממש מאחורי ארמון פיטי, על הגבעה הסמוכה לו, נפרשים גנים רחבי ידיים, שנבנו באמצע המאה ה-16 בפירנצה ונקראים גני בובולי (Giardino di Boboli).

גני בּובּולי הם הדוגמה המובהקת והמקור הכי אותנטי לכינוי "גנים איטלקיים". בסביבתם תוכלו למצוא שפע של כנסיות הכוללות אוצרות רנסנס נדירים ונקודות תצפית מרהיבות על העיר היפה כל כך.

היסטורית, הגנים שכאן הוקמו בהוראה של הדוכסית של פירנצה, בכדי שיהיה מקום בטוח ליד הארמון, מקום בו היא תוכל לטייל להנאתה בחופשיות. את השם גני בובולי קיבלו הגנים, בשל עיוות של שם המשפחה שהאזור היה בעבר בבעלותה.

הגנים בנויים בסגנון איטלקי קלאסי, סביב אמפיתיאטרון מרהיב, כשמשובצות בהם מערות ומזרקות מרהיבות, שהיפות מביניהן הן מזרקת בכחוס ומזרקת נפטון.


#מה תעשו כאן?
גני בובולי מסודרים ומאורגנים להפליא, כמו שמצופה מגני רנסאנס. הם נמצאים ברובע אולטרנו, הממוקם על הגדה השמאלית של נהר הארנו.

הגנים המרהיבים הם ענקיים ומאורגנים בדומה לאמפיתאטרון בצורת חצי ירח ושופע פסלים.

תראו כאן גם עתיקות רומיות מרהיבות, לצד הפסלים הנהדרים מתקופת הרנסנס, במאות ה-16 עד ה-18.

העיסוק העיקרי בביקור בבובולי הוא למצוא את הפסלים החבויים בפינות נסתרות, בין העצים והצמחים לאורך ולרוחב של 45 אלף המטרים הרבועים שבגנים כאן.


#טיפים
אפשר לרכוש כרטיס אחד שמאפשר כניסה לשני הגנים, גני בובולי וגני ברדיני. יש גם כרטיס שכולל בנוסף כניסה לארמון פיטי על המוזיאונים שבו.

בימים חמים עלול להיות קשה כאן, כי אין בגנים כאן הרבה צל.

באמפיתיאטרון נערכים קונצרטים באביב ובקיץ.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/zybYy4pEQcc


ביקור במקום:

https://youtu.be/oua3z9QWrH8


פסלים ועתיקות:

https://youtu.be/PRCRUDSP2yw


הדרכה:

https://youtu.be/b1kn4OwmH1c


בלוגרים:

https://youtu.be/tlYjxo0MkP8?t=8m48s
כנסיית אורסנמיקלה
#על הכנסייה עם פסלי הטובים באמני הרנסנס

כנסיית אורסנמיקלה (Chiesa e Museo di Orsanmichele), בעברית כנסיית מיכאל הקדוש, הייתה בעבר כנסייה ששימשה בעבר כ... אסם תבואה.

בפירנצה של ימי הביניים, עמדו הדת והמסחר בקשרים הדוקים ביניהם. מכאן שהכנסייה הזו מדגימה היטב את הקשר ההדוק שבין הגילדות השונות של בעלי המקצוע בפירנצה והכלכלה בה ובין הדת והכוח בעיר.

ההיסטוריה הזו מסבירה את הייחוד של המבנה המרובע והלא רגיל של בניין הכנסייה, כמו גם את נוכחות פטרוני הגילדות, הם פסלי הקדושים שבחזית הכנסייה.


#מה תעשו ותראו כאן?
במוזיאון שבכנסייה ניתן לראות יצירות משל טובי אמני הפיסול של הרנסאנס. הפסלים הללו משובצים בתוך גומחות המאפיינות את הכנסייה ונמצאות בחזית שלה.

כל אחד מפסלי הקדושים הללו הוזמן מפסל אמן מפורסם אחר. בכל פסל כזה מוצג פטרון אחר, המייצג את אחת הגילדות החשובות בפירנצה.

גילדות הן מעין איגודים מקצועיים - כל גילדה מאגדת בעלי מקצוע מתחום זהה. יש גילדה של סוחרי ירקות, גילדה של חייטים, חקלאים, סנדלרים, ייננים, אופים וכדומה.


#תולדות הכנסייה
כנסיית מיכאל הקדוש נוסדה בשנת 1337, בסמוך לשוק התבואה המקומי, בתור קפלה של מנזר בנדיקטיני. היא הוקדשה אז לרב המלאכים מיכאל, סן מיקלה.

בהמשך המאה ה-14 היא הפכה לאסם תבואה ששימש את גילדות המסחר החזקות והמשפיעות של פירנצה כסוג של מקדש חילוני ומקום מפגש.

לקראת סוף אותה מאה הוסב המבנה שוב לכנסייה, בידי קפלת גילדות המלאכה והמסחר של העיר. לקשתות קומת הקרקע מהמאה ה-13, אלו שבמקור היו לוג'יה של שוק התבואה, הצטרפו גומחות שבכל אחת מהן שיבצו כל אחת מהגילדות השונות של העיר את פסל הקדוש הפטרון שלה.

בשלהי אותה מאה קיבלה על עצמה כל גילדה את המשימה להזמין ולהציב את פסל הפטרון "שלה", שיתפוס את מקומו בגומחות שבחזית הכנסייה. ליצירת הפסלים הללו גויסו אז טובי הפסלים של פירנצה, כולל ענקי אמנות כמו דונטלו (Donatello) וג'יברטי (Ghiberti).

הפסלים שבגומחות הם היום העתקי המקוריים, שאותם אפשר לראות במוזיאון של אורסנמיקלה שבקומה השנייה ובמוזיאון הברג'לו (Bargello) שבעיר.


#טיפים
הכניסה למוזיאון חינם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/qT7QtwCDsQw


בלוגרים:

https://youtu.be/tXvpZDPnn9U


הדרכה:

https://youtu.be/-V51ZjxFeH4
פאלאצו וקיו, ארמון וֶקְיו
#על המוזיאון המרשים של פירנצה

המבנה העיקרי בכיכר דלה סיניורה הוא פאלאצו וֶקְיו (Palazzo Vecchio), שמשמעותו "הארמון העתיק". זהו ארמון עשיר בהיסטוריה ובסיפורים ואחד מסמליה של העיר פירנצה.

זהו ארמון בעל מגדל מבוצר וחמור סבר, המשרה תחושה כזו על מי שמביט בו. אם בעבר הוא שימש את משפחת מדיצ'י, שליטי העיר ועשיריה הגדולים, בהמשך הוא היה למרכז השלטון המקומי.

ואכן, גם בימינו מהווה ארמון וקיו משכן חלק ממשרדי עיריית פירנצה. זהו אחד מבתי העיריה המרשימים ביותר בכל טוסקנה. מעליו מתנוסס מגדל פעמונים בגובה של 94 מטרים.

בעבר הוא היה הארמון של משפחת מדיצ'י העשירה, שהייתה פטרונית שסייעה לאמנים גדולים, הזמינה עבודות רבות והרבתה לטפח את האמנות בעיר.

אגב, צורת הטרפז של מתחם הארמון נראית קצת כמו טעות אדריכלית. מוסיף לזה גם המיקום המוזר של הכניסה לארמון ומגדל הפעמון שהוא א-סימטרי לסביבתו.


#מה תראו כאן?
פנים הארמון עוצב מחדש על ידי ואזארי באמצע המאה ה-16 וממנו מוביל מסדרון מוגבה הנקרא Corridoio Vasariano, דרך האופיצי (Uffizi) אל "הגשר העתיק", שנקרא באיטלקית "פונטה וקיו" (Ponte Vecchio).

בין כתלי הארמון תראו מוזיאון מעולה ובו מספר פסלים מרהיבים. באולם הגדול שנקרא "אולם ה-500", נמצא פסל "הניצחון" של מיכלאנג'לו. ובפינה אחרת תראו העתק מושלם ונוסף של הפסל "דוד", שגם אותו פיסל מיכלאנג'לו. גובהו של הפסל שמיכלאנג'לו פיסל לפני 500 שנה 4.5 מטרים והוא עשוי משיש לבן.

ב"אולם המפות" (Guardaroba) תוכלו לראות 55 מפות של העולם שצוירו במאה ה-16 על ידי שני אמני מפות חשובים, בני התקופה. שימו לב לציורי הקיר המרשימים והגדולים שבחדרי הארמון הרבים.

בטיפוס אל מרפסת הארמון תוכלו להשקיף אל הכיכר.

שווה לצאת גם אל החצר הפנימית הנפלאה, עם הפסלים והמוזיאון הקטן שמותאם לילדים.


#תולדות המקום
פאלאצו וקיו היה מקום מושבם של הזוג מדיצ'י, דוכסי פירנצה במאה ה-16, לפני שעברו בהמשך להתגורר בפאלאצו פיטי, בצידו השני של הנהר.

באמצע במאה ה-16 עוצב מחדש פנים הארמון, על ידי האמן בן ואזארי, מהגדולים שבאמני התקופה בפירנצה.

עם השנים הפך הארמון, מביתם ומבצרם של בני משפחת מדיצ'י לאחד מסמלי העיר. ברבות הימים הוא הפך לארמון אדמיניסטרטיבי בשירות עיריית פירנצה ועד ימינו הוא עדיין משמש את העיריה לצרכיה.


#טיפים
בימי ראשון הכניסה חופשית.

חלק גדול מהארמון פתוח גם הוא לביקורים.

המוזיאון הקטן והמעניין מותאם לילדים ושווה ביקור קצר לכל המשפחה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4w4a1brmhYM


בלוגרים:

https://youtu.be/IcSHD9eXfC0


הדרכה:

https://youtu.be/eQHBY5ri-p0


פיאצה דל דואומו
#על הכיכר של הקתדרלה בפירנצה

דומה שכל הדרכים בפירנצה מובילות אל הפיאצה דל דוּאוֹמוֹ (Piazza del Duomo), היא הכיכר השוכנת בליבה של פירנצה ומהווה את מרכז העיר העתיקה.

בכיכר הדואומו החיים תוססים במיוחד. בה שוכנת הקתדרלה של העיר, היא הדואומו (Duomo) הידועה, על שם סנטה מריה דל פיורה (Santa Maria del Fiore).

הדואומו היא שהעניקה לכיכר את שמה וכמעט מכל פינה בעיר רואים את כיפת הקתדרלה הגדולה, המסמנת את מרכז העיר. לאורך כל שעות היום מכתרים המוני תיירים ואיטלקים את המבנה המרהיב הזה.

בכיכר נמצא גם בית הטבילה, עם שערי הברונזה אל גן עדן. לא הרחק ממנו ממוקם גם מגדל הפעמון של ג'יוטו, שממרומי גובהו תוכלו להשקיף על העיר וליהנות מנופה המרהיב.


#מה תעשו כאן?
בכיכר נמצאים כמה מהאתרים הידועים של פירנצה. שימו לב למבנה הקתדרלה המפורסמת בשם "הדואומו" (Duomo), אגב, ודאי שמתם לב שהדואומו זה לא רק בפירנצה. למעשה, יש 300 דואומו כאלה באיטליה, כי זה שמן של הקתדרלות במדינה.

בסמוך לכנסיית סנטה מריה דל פיורה ממוקם גם מגדל הפעמון של ג'יוטו, ממנו תוכלו ליהנות מהנוף המדהים של פירנצה. לידו ניצב גם בית הטבילה, הבפטיסטריום ובו שערי הברונזה לגן העדן.

הדואומו של פירנצה מרשים מאוד מבחוץ. אפשר להמתין זמן רב בתור או להיכנס עם מדריך ללא תור, אך הדואומו מבפנים די מאכזב כך שלא יהיה אסון אם תדלגו על הביקור בפנים.

ראו על התקרה את הציור הענקי והיפה להפליא שבכיפה. בחלל הכנסייה יש גם שעון ומספר פסלים נחמדים ולא ידועים.

דווקא בבית הטבילה, גם אם התור ארוך, יש חלל מדהים ביופיו. כולו בפנים מוזהב ושווה ביקור.

יתכן שתרצו לוותר גם על מגדל הפעמונים, שגם אליו משתרך בדרך כלל תור ארוך. אם חשקתם בתצפית על העיר, פנו במקומו אל ארמון וקיו שבכיכר סיניוריה. כאן התור קצר יותר והנוף זהה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/UUkVDpo9SOs


ביקור במקום:

https://youtu.be/_ixxDp6wYpc
מרקטו נואובו
#על "השוק החדש" מהמאה ה-16 והחזיר שהפך לסמל

לוג'יה פירושה באיטלקית אכסדרת עמודים, כלומר מבנה בעל קשתות. אך דומה שרק באיטליה יכולים לקרוא לשוק שפעיל מאז המאה ה-16 "לוג'יה דל מרקטו נואובו" (Loggia del Mercato Nuovo), שבתרגום חופשי פירושו "השוק החדש" של פירנצה.

כי בעצם, את השם "מרקטו נואובו", שוק חדש, קיבל השוק כדי להבדילו מ"מרקטו וקיו", מה שהיה השוק הישן של העיר ושכן בכיכר הרפובליקה.

לשוק הזה אין סממני מסחר ייחודיים כלשהם, אך הוא ממוקם בלב ההיסטורי של פירנצה, מתחת לאכסדרה סגורה למחצה. הוא נבנה כך כבר אז, במאה ה-16, בכדי להגן על דוכני הסוחרים ועל הרוכלים מפני הגשם בחורף ומשמש הקיץ הקופחת.

בימי קדם נמכרו בשוק בעיקר מוצרי יוקרה ובדי משי, עם הזמן נוספו בו כובעי הקש הידועים וכיום נמכרים כאן בעיקר בגדים, מוצרי עור ולא מעט מזכרות לתיירים.


#מה תראו ותעשו כאן?
הפסלים כאן שווים את זמנכם ותהנו ודאי לצפות בהם. אך את עיקר העניין הציבורי כאן מושכת מזרקת הברונזה של חזיר הבר, שהמקומיים מכנים "איל פורצ'לינו". האמונה כאן היא ששפשוף חוטמו של החזירון יבטיח שתשובו לפירנצה.

יש כאן גם מנהג להניח מטבעות בין שיני החזיר ולראותם מחליקים לתחתית המזרקה. את הכסף אוספים כאן בסוף היום והוא מועבר למטרות צדקה.


#תולדות המקום ופסל החזיר
הלוג'יה, אכסדרת העמודים, נבנתה באמצע המאה ה-16, בעת שלטונו של קוזימו ה-1 דה מדיצ'י, מי שהיה גם פטרון האמנויות. את המבנה תכנן הפסל והאדריכל ג'ובאני בטיסטה דל טאסו.

את חזיר הברונזה פורצ'לינו יצק פייטרו טאקה, מי שבעבר היה תלמידו של הפסל הפלמי הנודע ג'מבולוניה.

במקור הכוונה הייתה שהחזיר המפוסל ישולב במזרקה שתהיה בגני בובולי, אך לבסוף הוחלט להציבו במרקאטו נואובו, במקום שבו הוא ניצב עד היום.

את הפסל יצר טאקה ב-1634, בהשראה מחזיר שיש הלניסטי שקיבלה ב-1560 משפחת מדיצ'י במתנה מהאפיפיור. מספרים כאן שבכדי שהפסל ייראה משכנע ואמיתי, האמן השתמש בחזיר בר שהובא בכלוב לסדנתו ושימש לו כמודל.

בשנת 2005, ולאחר שמגע ידיהם של המבקרים במשך מאות שנים הזיק לחוטמו של החזיר, הוא נלקח למוזיאון בארדיני והוחלף בעותק ברונזה זהה.


ביקור במקום:

https://youtu.be/RdcgkHUQQno


החזיר:

https://youtu.be/JMakxTU4OVY
פארק קשינה
#על הפארק העתיק מימי משפחת מדיצ'י

פארק קשינה (Cascine Park) שבפירנצה הוא פארק גדול, שהוקם בימי השלטון של בני משפחת מדיצ'י בעיר. אך בעוד גני בובולי מזכירים את הפאר של משפחת מדיצ'י, פארק קשינה מזכיר את שושלת לוריין.

בשנת 1765, דוכס הגראן פיטר לאופולד מלוריין פתח את הפארק לציבור כשכוונתו להצטייר בכך כריבון מואר וסמל של שליט מיטיב.

הדוכס זימן אז לכך את האדריכל גספרו פאולטי (Gaspero Paoletti), ששיפר את הגן באופן משמעותי.


#מה תראו ותעשו כאן?
בפארק מעל 150 דונם של דשאים, עצים ופרחים. בקצהו תוכלו לראות היפודרום המיועד למרוצי סוסים.

עוד בפארק מבנים שונים, שחלקם נבנו במאה ה-18. בחלקם יושבות בימינו כמה מהפקולטות של האוניברסיטה העירונית של פירנצה.


#טיפים
למי שמחפשים טבע טבע יותר מאורגן עדיפים גני הבובולי.

שווה לעשות בפארק פיקניק על גדות נהר הארנו.

בפארק גם אמפיתיאטרון ובקיץ מתקיימים בו הופעות וקונצרטים רבים.

בכל יום ג' מתקיים בפארק שוק פשפשים נהדר ואותנטי, עם דוכני מזון, עד השעה 14:00.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/cOvNaQVLqTo


שוק יום שלישי כאן:

https://youtu.be/9o7Xce-Xvpo


הדרכה:

https://youtu.be/NX6GkyDeN7k
מנזר סנט אפולוניה
#על המנזר עם ציור נוסף של הסעודה האחרונה

המנזר הבנדיקטיני סנט אפולוניה (Cenacolo di Sant'Apollonia) הוא מנזר שאיננו ממש פעיל.

אבל אולם אחד שלו נשאר פעיל ופתוח לביקורים. מדובר בזה שבו מוצג ציור קיר גדול ומעט מאיים ובו מתוארת הסעודה האחרונה של ישו. את הפרסקו הזה צייר אנדראה דל קסטניו.

פרט מעניין: ישנם עוד 5 ציורים של הסעודה האחרונה בעיר פירנצה. הם מוצגים במוזיאון סן מרקו, בוויה סן סלבי 16 ובמנזר סן אונופריו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gB1vg4jCItA


הסעודה האחרונה של אנדראה דל קסטניו:

https://youtu.be/v14yyBWuXP8


ביקור במקום:

https://youtu.be/pezalrJPkng
כנסיית סָנטָה קרוֹצֶ'ה
גלריית האקדמיה
גני ברדיני
קמפנילה די ג'וטו
הדואומו של פירנצה


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.