» «
עמוד וולינגטון
עמוד וולינגטון
#על פסל המנצח הבריטי של קרב ווטרלו

עמוד וולינגטון (The Wellington’s Column) הוא עמוד זיכרון, שעליו פסלו של וולינגטון, המצביא האנגלי שהביס את נפוליאון בקרב ווטרלו.

העמוד, שנקרא גם הטור של וולינגטון או אנדרטת ווטרלו, ניצב בפינת רחוב וויליאם בראון ורחוב ליים שבעיר. הפסל נחשב לחשוב באנגליה ונכלל ברשימת המורשת הלאומית שלה.

בראש העמוד ניצב פסלו של וולינגטון ובצידו של בסיס העמוד יש תבליט של קרב ווטרלו עצמו.

על אף שכבר בשנת 1863 נחנך הפסל על ידי וויליאם בראון, ראש העיר של ליברפול, העמוד הושלם רק בסוף 1865.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/lSeOsrrQK_4


הסבר:

https://youtu.be/DdvjFCpXKVc
פסל הביטלס בליברפול
פסל הביטלס
#על פסל ארבעת המופלאים במסוף פיר הד

פסל הביטלס (The Beatles Statue), שעל רציף פיר הד, מנציח את להקת הרוק המצליחה שיצאה מהעיר ליברפול.

זהו פסל ענקי, עשוי ברונזה, של ארבעת המופלאים. הוא שוקל 1.2 טון ופיסל אותו האמן האנגלי אנדרו אדוארדס.

אם הייתם צריכים הוכחה מוחשית לגדולתם של הביטלס, תוכלו לקבל אותה כאן, ליד הפסל ובקריצה קטנה - כי ממדי הארבעה גדולים משמעותית מכם. כך תוכנן הדבר שכשתצטלמו לידו תבינו מיד את גדולתם, תרתי משמע, של ארבעת המופלאים וענקי הרוק שהם היו.

הפסל נמצא ב"פיר הד" (Pier Head), המזח של ליברפול והמקום שממנו תוכלו לצאת לשיט על נהר המרסי, בצוללת הצהובה או בסתם סירה נחמדה.


#טיפים
סלפי ליד ארבעת המופלאים הללו הוא בגדר חובה למעריצים.


ביקור במקום:

https://youtu.be/Ti66cs73Tfg


חשיפת הפסל ב-2015:

https://youtu.be/dRmXMZIfGGs


תמונות מהסביבה:

https://youtu.be/9m4ygDRjf6c


פול מקרטני מגיע לפסל בהפתעה:

https://youtu.be/Q7CQEC8fykM
התרוממות
הפסל התרוממות
#על הפסל התרוממות שבכיכר התרבות

"התרוממות" הוא פסלו הוותיק של האמן מנשה קדישמן, שניצב בפינה הדרומית של הכיכר, אל מול שדרות רוטשילד.

את הפסל המודרני, המכונה על ידי התל אביבים "העיגולים של הבימה", מרכיבים 3 עיגולי פלדה בקוטר 5 מטרים, המונחים זה מעל זה בקומפוזיציה דינמית היוצרת תנועה.

הפסל ניצב בכיכר, אז מגרש החנייה שבמתחם הבימה, מאז שנת 1974.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/GY59ZOMJhqg
פסל אלכסנדר סטמבוליסקי
אנדרטת אלכסנדר
#על פסלו של ראש הממשלה הבולגרי שנרצח

רואים את הפסל הכהה של מנהיג הניצב משמאל לבית האופרה והבלט של סופיה?

זהו ראש הממשלה הבולגרי אלכסנדר סְטָמְבּוֹלִיְסְקִי (Aleksandar Stamboliyski). הוא היה ראש ממשלה פרוגרסיבי, מתקדם לזמנו, שניסה להנהיג בבולגריה רפורמות ונרצח כאן בשנת 1923.


#קיצור חייו
סטמבוליסקי היה מנהיג חקלאים, שייצג את הלכי הרוח של איכרי בולגריה ופשוטי העם, אנשים שקצה נפשם ממלחמות. בשנים 1919-1923 הוא נבחר לראש הממשלה הבולגרי.

הוא היה אידיאולוג ומנהיג "המפלגה האגררית", מפלגה עם השקפת עולם אנטי-מיליטריסטית ואנטי-מלוכנית ובזכות כך הייתה גם היחידה שהתחזקה פוליטית, לאחר מלחמת העולם הראשונה.

כמנהיג הייתה לו מחויבות לאיכרים ולאנשי הכפר. הוא ניהל מדיניות נגד העירונים והתיעוש של אותם ימים. במדיניות האנטי-תעשייתית שלו הוא הוביל לחלוקה מחדש של אדמות לאיכרים. המדיניות הזו השניאה אותו על הבורגנות ויצרה מתח חברתי עצום.

ניסיון להתנקש בחייו ב-1923 על ידי המפלגה המהפכנית המקדונית (IMRO), הביאה אותו לדיכוי עז כנגד יריביו הפוליטיים השונים. אך לבסוף הצליחו המקדונים הקיצוניים מה-IMRO לרצוח את ראש הממשלה אלכסנדר סְטוֹאִימֶנוֹב סְטָמְבּוֹלִיְסְקִי ובצעו הפיכה צבאית בבולגריה.

מונומנטים

אנדרטת הצאר אלכסנדר השני
אנדרטת הצאר אלכסנדר השני
#האנדרטה למשחרר בולגריה מהעות'מנים

אנדרטת הצאר המשחרר אלכסנדר השני (Tsar Liberator Monument) מנציחה את זכרו של הצאר הרוסי אלכסנדר השני, מי שהעניק לבולגריה את עצמאותה מהאימפריה העות'מנית ששלטה בה שנים רבות ונחשב כאן למשחרר הגדול של המדינה.

האנדרטה הזו, מעל לנדבך והגמלון ובגובה 13 מטרים, החליפה את פסל לנין שניצב כאן בתקופה הקומוניסטית.

יצר אותה אמן איטלקי בשם ארנולו זוצ'י. את העבודות לבניית האנדרטה הוא החל בתחילת המאה ה-20 והן נמשכו שנתיים.

אנדרטת הצאר ניצבת מול בניין האספה הלאומית הבולגרית.


#מה רואים באנדרטה?
פסל אלכסנדר השני הוא פסל עשוי ברונזה הניצב על כן מאבן גרניט שחורה, שהובאה מהרי בולגריה.

הפסל די סטנדרטי ואופייני לערי בירה אירופיות. הוא מראה את הצאר ששיחרר את בולגריה מהעות'מאנים, כשהוא רוכב על סוס.

בכל אחת מקירות הבסיס מוטבע לוח ברונזה שעליו כיתוב ותבליט. בין הסצינות שעל התבליטים נראים קרב סטארה זגורה מהחשובים באותה מלחמה, חתימת הסכם סן סטפנו בשחרור בולגריה וטקס הפתיחה של האסיפה הלאומית הבולגרית.

למרגלות בסיס הפסל זר ברונזה וצורת כף רגל המנציחים את חיילי רומניה שנפלו בשורות הצבא הרוסי, במהלך הקרבות לשחרור בולגריה.

מעל הבסיס שימו לב לקבוצת הלוחמים שבחזית, המוליכה עם חרב שלופה ומלווה בנייקי (Nike) בעלת הכנפיים, אלת הניצחון היוונית. בין הלוחמים דמויות היסטוריות כמו הרוזן איגנטייב, הדוכס הגדול ניקולס ניקולאיביץ ושני הגנרלים הרוסיים שהנהיגו את המערכה, יוסף ולדימירוביץ גורקו ומיכאיל סקובלב.

מלמעלה, כאילו משקיף על שדה הקרב שלפניו, נראה הצאר אלכסנדר השני, כשהוא רכוב על סוסו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/KxMieyAfywg


מהאוויר:

https://youtu.be/4Tb2qkyyXeM
פסל סופיה הקדושה
פסל סופיה הקדושה
#על פסל הזהב שהחליף את פסל לנין במרכז העיר

אם אתם נמצאים בכיכר המרכזית בסופיה, זו שנמצאת ממש מעל תחנת המטרו סרדיקה (Serdika), אתם ודאי רואים את פסל סופיה הקדושה (Heilige Sofia), הניצב על ראש עמוד גבוה במרכזה.

הפסל, שנקרא כאן "פסל סווטה סופיה", הוא פסל הארד הגדול של האלה סופיה, הפטרונית הקדושה של העיר.

נבנה בשנת 2,000, גובהו של פסל סופיה הוא 24 מטרים והוא התגלמות החוכמה והגורל.

האנדרטה הזו ניצבת בדיוק במקום שבו ניצב בתקופת השלטון הסוציאליסטי פסל גדול של לנין, המהפכן הקומוניסטי ומנהיג ברית המועצות. כך זמנים משתנים וכנראה שכך חולפת לה גם תהילת עולם.

הפסל נראה ממש כאילו הקדושה משקיפה על עירה. כיאה לפטרונית של העיר, סופיה הקדושה עוטה על ראשה כתר. בידה הימנית היא אוחזת זר דפנה שהוא סמל הניצחון וההצלחה. על ידה השמאלית ניצב לו ינשוף, סמל החוכמה הקדום.

אם אתם עומדים בחזית הפסל, כשפניכם אליו, ממש מאחורי גבכם נמצא כרגע בית הפרלמנט.


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/bsAlYk8BnzA
גן הפסלים הסובייטיים
גן הפסלים הסובייטיים
#על גן הפסלים מתקופת ברית המועצות

בפארק הפסלים הנופלים של מוסקבה (Fallen Monument Park), הידוע גם כ"פארק הגיבורים הנופלים", תוכלו לראות חלק מהפסלים הקומוניסטיים, שבעידן הקומוניסטי ניצבו במקומות שונים בעיר. הם הוצאו ממקומם אחרי קריסת ברית המועצות והועברו לכאן.

הגן הזה נחשב לאחד המוזיאונים הפתוחים הגדולים ביותר ברוסיה. יש כאן פסלים גדולים, החל מסמלי ענק של ברית המועצות ועד לפסליהם של מנהיגי, יקירי ונכבדי המפלגה הקומוניסטית. יש כאן קרוב ל-900 פסלים, כולל דמויותיהם של לנין, סטאלין וקרל מרקס, לצד חיילים סובייטיים, עובדים וחקלאים מהקולחוזים של העידן ההוא, שרוסיה כל כך רוצה לשכוח...

נראה אם תגלו את אחד הפסלים המרתקים כאן הוא זה של פליקס דירז'ינסקי, מייסד ומפקד המשטרה החשאית הסובייטית. האיש הזה שהאכזריות שלו לא ידעה גבול, זכה בעידן הסובייטי לכינוי "פליקס הברזל". העברת הפסל ב-1991 לכאן, ממקומו בסמוך למטה הקג"ב, הייתה רגע משמעותי מאד בחיסול הקומוניזם במדינה ובשחרור המרחב הציבורי מאימתם של אנשיו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/7LwWovrzfWQ


הדרכה:

https://youtu.be/GGBg26zkasw
פסל מדיאה וגיזת הזהב
פסל מדיאה וגיזת הזהב
#על הפסל המיתולוגי שבכיכר אירופה

לפניכם, במרכז כיכר אירופה המפוארת, ניצב פסל בדמותה של מֵדֵיאָה (Medea), נסיכה מקומית קדומה האוחזת בידה את גיזת הזהב.

הכל מופיע במיתוס יווני קדום, המספר על יאסון, הלוחם היווני. עליו הוטל לפי הסיפור להפליג אל קוֹלֶכִיס, ממלכה ששכנה באזורי גאורגיה של היום ויש אומרים שאפילו ספציפית באזור בטומי.

יאסון יצא להביא מקולכיס את גיזת הזהב. חייליו של יאסון, שהפליגו איתו, כונו "ארגונאוטים". על שמם, אגב, נקראים בעידן המודרני האסטרונאוטים, מי שנשלחים למשימות רחוקות בחלל. כן, ממש כמו שהארגונאוטים נשלחו למשימה רחוקה, לקולכיס שמעבר לים.

לפי המיתוס מדיאה הייתה בתו של מלך קולכיס. היא התאהבה ביאסון וסייעה לו במשימה שהוטלה עליו ועל חייליו - לגנוב את הגיזה הזהובה מממלכתו של אביה.

פסלה של מדיאה מדגים את הקריצה שבכיכר לאירופה. זאת כי המיתולוגיה היוונית, ממנה לקוח סיפורה של מדיאה, נחשבת לערש התרבות האירופית ותרבות המערב בכלל.


#מי הייתה מדיאה?
לפי ספרו העתיק של אובידיוס, "מטמורפוזות", מדיאה הייתה הנסיכה ממיתוס יאסון והארגונאוטים. בסיפור היא סייעה ליאסון הגיבור לגנוב את גיזת הזהב מארצה שלה, ממלכת קולכיס, ולהביא אותה אל יוון העתיקה.

לאגדת יאסון והארגונאוטים קשר מיתולוגי לגאורגיה, כי קוֹלֶכִיס היא בעצם גאורגיה של היום.


#מהי גיזת הזהב?
גיזת הזהב שימשה לפי הסיפור לסינון זהב המצוי במימי הנחלים שבהרי הקווקז. יעילותה הגדולה בניפוי הזהב מהנחלים הייתה מושא לקנאה די מובנת של שליטים זרים. גם הם חשקו בכמויות הענק של הזהב שממתין להם בנחלים, זהב שיעשיר את ממלכותיהם ויקנה להם כוח וכבוד.

יאסון, מי שהנהיג את מסע הארגונאוטים המיתולוגי לקוֹלֶכִיס שבקצה הים השחור, יצא להביא ממנה את גיזת הזהב למלכו ובעזרתה של מדיאה הוא גם הצליח בכך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/yxKIZ3sinyE


עוד מהכיכר עם פסל מדיאה:

https://youtu.be/TAOHDEukTqY


המיתוס הנהדר על יאסון, מדיאה וגיזת הזהב (מתורגם):

https://youtu.be/peFwikd2-bw


אנדרטת הרעב האירי
אנדרטת הרעב האירי
#על האנדרטה

אנדרטת הרעב האירי היא אתר הנצחה שמטרתו להעלות את המודעות לרעב ההמוני ששרר באירלנד בין השנים 1846-1849. הרעב הגיע כתוצאה משיטות חקלאיות כושלות שהרסו את יבול תפוחי האדמה שהיה מקור מחייתם של רוב תושבי האי.

כתוצאה מרעב תפוחי האדמה מתו מאות אלפי אנשים. רבים היגרו התרופה קשה זו מאירלנד לארצות הברית ולא שבו אליה יותר.

האנדרטה הוקמה בשנת 2002, כאשר היא משלבת בעיצובה סלעים, אדמה, צמחים ופרחים מאירלנד.


מבט מקרוב:

https://www.youtube.com/watch?v=n6iUovInPmU
אנדרטת הכיסאות
#על אנדרטה ענקית, ריקנית ועצובה

אנדרטת הכיסאות (Bohaterów Getta) בכיכר השילוחים של קרקוב, היא אנדרטה גדולה המדמה את הכיכר הריקה, אחרי הגירוש של היהודים מהגטו. באנדרטת הזיכרון 69 כיסאות בגבהים שונים, לגברים, נשים, ילדים וטף. הכיכר דוממת ואין בה איש. נותרו בה רק הכיסאות, בודדים, ללא אדם, ריקים וממתינים לאנשים שהלכו לבלי שוב.

האנדרטה הוקמה כאן בשנת 2005. היוצר הוא האדריכל הפולני פיוטר לביצקי, שהושפע מתמונה מפורסמת בה נראית הכיכר, לאחר הגירוש האחרון של היהודים מהגטו. במונומנט הגדול הזה הוא רצה להנציח את המראה של הכיכר. באנדרטה לא נראים החפצים המוטלים, זרוקים ללא דורש, שננטשו בכיכר והיו שייכים למי שנרצחו בכיכר, או למי שלא עמד להם הכוח לשאתם אל הרכבות.

האמן קיבל את ההשראה מעדותו של הרוקח, חסיד אומות עולם, תדאוש פנקייביץ’, בעל בית המרקחת שבגטו. האיש סיפר על המראה שהנציחה התמונה בספרו "בית המרקחת בגטו קרקוב", המספר על מאורעות המלחמה ומבוסס על יומן שכתב במהלכה.


#מה קרה בכיכר?
מהכיכר הזו נהגו הגרמנים להוציא את היהודים ברגל, אל תחנת רכבת קרובה. משם הם הועלו לרכבת ונלקחו היישר למחנה ההשמדה בלז’ץ. לא מעט יהודים נרצחו כאן, אם הם נחלשו ולא יכולים היו לצעוד לרכבת. חלקם נרצחו עוד בגטו, אם נתפסו כשהם מסתתרים ולא יוצאים ל"אקציה", אקט הגירוש הנאצי האלים של היהודים, מבתיהם לכאן ולמחנות.

ברכבות למחנה ההשמדה הועלו היהודים על קרונות להובלת בקר. המסעות היו קשים. החום, המחנק והצמא גרמו למותם של רבים בדרך. רוב מי שהצליחו לשרוד עד בלז’ץ, נלקחו מיד עם הגיעם אל תאי הגזים. מי שלא, עבדו ושרדו עוד פרק זמן, עד שמתו או הומתו על ידי מפקדי המחנה הגרמנים. ממחנה ההשמדה האיום הזה שרדו בכל המלחמה שני ניצולים בלבד.

בהמשך המלחמה החלו לפנות את היהודים הנותרים, חלקם למחנה העבודה פלאשוב, השוכן בסמוך לעיר וחלקם לאושוויץ.


ביקור במקום:

https://youtu.be/uqK-EjNYmaM


הדרכה:

https://youtu.be/O_xCgGED6-U
הכרוניקה של גיאורגיה
#על המונומנט האדיר עם הדמויות המרהיבות

על גבעת "טמקה קיני" שבצפון טביליסי תראו את המונומנט המרשים שנקרא "הכרוניקה של גיאורגיה" (Chronicle of Georgia).

גובהו של המונומנט המרהיב, על 16 העמודים האימתניים שלו, הוא 30 מטרים. פיסל אותו זוראב צורטלי (Zurab Tsereteli), אמן גיאורגי מוכשר במיוחד ומגדולי אמניה של המדינה.

יושבת על גבעה מעל פרברי טביליסי, מדובר באנדרטה גבוהה מאוד, מרשימה ואקזוטית, שצורתה כשל מקדש קדום, עם עמודים מפוסלים, המדמים טוטמים ענקיים.

בניית הכרוניקה של ג'ורג'יה החלה בשנת 1985. את האנדרטה הזו, מספרים המקומיים, בנה צורטלי מכספו שלו והפרויקט הזה נמשך שנים רבות.


#מה תראו כאן?
במונומנט מגולפים ומפוסלים אירועים מהתנ"ך ומההיסטוריה של גיאורגיה, לצד מלכים ומנהיגים גיאורגיים שונים. בין הדמויות ההיסטוריות שעל העמודים אפשר לזהות את דוד הבונה, סוטה רוסטוולי, המלכה תמר ואחרים.

החלק התחתון של המונומנט הוא קצת יותר דתי ומתאר את חיי ישו.

מעבר לרושם המדהים של המונומנט, תוכלו לקבל ממנו תצפית אל "ים טביליסי", מאגר המים של טביליסי, שנראה כאגם תכלכל ומרהיב הנמצא בינות לגבעות הסמוכות לעיר וחופו משמש מעין חוף ים לתושבי טביליסי.


#טיפים
הנופים מכאן מדהימים. שימו לב לפרברי טביליסי ולהרים שברקע.

לאחר הביקור כאן, שווה לרדת ל"ים טביליסי" הסמוך. זהו מאגר מים מלאכותי שהוא מקום רחצה, שיזוף ושיט שווה בהחלט ופופולרי בקיץ.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3UutYK6ioRE


מהאוויר:

https://youtu.be/75K0TN0avCo


ביקור במקום:

https://youtu.be/ydet5XGaZZc


בלוגרים:

https://youtu.be/_p7G7XDa1lg


הדרכה:

https://youtu.be/6A3v0p5g0ww
פסל המלך דוד הבונה
#על פסל המלך שאיחד את גיאורגיה

דוויד הרביעי, הוא "דוד הבונה", שפסל דמותו הישובה על סוס מתנשא כאן בגאווה, הוא אולי הדמות ההיסטורית החשובה ביותר בתולדות גיאורגיה.

מי שנחשב הגיאורגי הדגול והמצליח ביותר בהיסטוריה של גיאורגיה עלה לשלטון בשנת 1089. הוא האחראי לאיחוד ההיסטורי של גיאורגיה ולהפיכתה למדינה יציבה וחזקה.

על שום הנהגתו ובניית האומה הגיאורגית הוא זכה לשם "דוד הבונה", או בגיאורגית "דוויט אגמשנבלי".

דוד הבונה הצליח בין השאר לנצח ולגרש את הטורקים הסלג'וקים ולקדם את התרבות הנוצרית במדינה.

עד מותו בשנת 1125, הוא הנהיג רפורמות בממשל ובצבא ואיחד את גאורגיה, תוך שהוא מכניס את מרבית אזור הקווקז לשליטתה של ממלכתו.

דוויט אגמשנבלי הוא גם דמות דתית חשובה. במיוחד מאז הכריזה עליו הכנסייה הגיאורגית אורתודוקסית בתור קדוש וכמי שקידם את התרבות הנוצרית בגיאורגיה באופן משמעותי ביותר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/sBlTqG10cmA
דידגורי
#על אתר החרבות לזכר הניצחון הקדום

דידגורי (Didgori) הוא אחד האתרים הידועים פחות וכמעט לא מתויירים, אבל מעבר במקום איקוני, מהמרתקים והמצטלמים שתזכרו מהטיול בגאורגיה.

באתר המיוחד הזה, בלב שטח ירוק ונרחב, תראו מונומנט הכולל חרבות ענק אימתניות הנעוצות באדמה ומספר פסלי ענק הפזורים בו. זהו אתר הנצחה להרוגי קרב הקשה והאכזרי שהתקיים כאן בימי הביניים.

אתר הזיכרון המרשים מצוי בשדה הקרב הקדום של קרב דידגורי (Battle of Didgori) שזכה לשם "הניצחון המהולל". הקרב הזה נחשב לניצחון הצבאי הגדול ביותר של האומה הגאורגית אי-פעם.

כאן ניצחו בשנת 1211 המלך דוד הבנאי וחייליו את הסלג'וקים.

האתר בדידגורי מציע גם נופי טבע מרהיבים, שלא לדבר על הדרך אליו, במהלכה נהנים מהנוף המדהים שמסביב, תוך שנוסעים על כביש הררי, המטפס על רכסים גבוהים שחלקם מגיעים לגבהים של 2,000 מטרים מעל פני הים.


#טיפים
קחו אתכם צידה לפיקניק. כשאתם יורדים מההר הגבוה, סעו דרך יער עצי האלון הצפופים, מצאו פינה נחמדה וערכו פיקניק עם מוצרים בהם הצטיידתם מראש.

אחת לשנה, בכל 12 באוגוסט מקיימים כאן אלפי גיאורגים טקס זיכרון לקרב שנערך ביום זה. אחריו מתקיימות כאן חגיגות מסורתיות לציון הניצחון הגדול.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/faGUqmdIWa4?t=132


הדרכה:

https://youtu.be/YAfDZrpH4T4
פסל המלך וחטנג גורגאסלי
#על פסל מייסד העיר טביליסי

משקיף על הנהר וסמוך למצודת נריקלה ניצב לו פסל המלך וחטאנג גוֹרגַסַלי (Statue of King Vakhtang Gorgasali) היושב על סוסו ההדור.

פסל המלך ניצב בחזית התצפית אל טביליסי שלמטה, הבירה הגיאורגית שאותה יסד. למלך מיוחסת אגדה על ייסוד העיר, סיפור עממי עתיק שתוכלו לקרוא למטה, על הציד שעשה ביערות שהיו כאן בעבר וכיצד החליט להקים את טביליסי.


#אגדת המלך גורגסלי והעיר טביליסי
על וחטאנג גורגסלי מספרים את אגדת ייסודה של העיר טביליסי, בירת גאורגיה. בשטחה הנוכחי של טביליסי השתרעו בעבר יערות-עד גדולים. בעת שהמלך בילה בהם עם אנשיו בציד ציפורים, הוא פגע באחד הפסיונים. ממש באותו הזמן, צד בז את אותו פסיון ומהפגיעה בו, שניהם צנחו לאחד המעיינות שביער.

כשהגיעו המלך ומשרתיו אל המים, הם גילו שהעופות התבשלו בתוך מי המעיינות החמים שלתוכם נפלו.

המלך המתפעל החליט מיד לכרות את עצי היער שהיו שם ולבנות עיר. שמה הוכרז טביליסי, מקום חמים. כי "טביל" פירושו בגיאורגית "חמים" (warm).

וזוהי כמובן העיר טביליסי, שהוקמה תודות לאותם מעיינות חמים והמלך העתיק אליה את בירת ממלכתו מהבירה העתיקה מצחתה.


#מי היה וחטנג גורגאסלי?
וחטנג גוֹרגַסַלי, או וחטנג הראשון מלך איבריה, היה מלך ממלכת איבריה. בשנים 452-502 הוא הוביל מלחמה ממושכת כנגד האימפריה הפרסית וייסד את טביליסי להיות בירת ממלכתו. לימים היא תהפוך גם לבירת גאורגיה המודרנית.

את השם גורגסלי הדביקו לו הפרסים, על שום צורת הקסדה שחבש. משמעות השם בפרסית: "בעל ראש של זאב".

כמגן אמיץ על ארצו וכמנהיג צבאי נערץ בשדות הקרב, המלך וחטנג גורגסלי נחשב בגאורגיה לגיבור לאומי. לא מעט שירים ואגדות עממיות נכתבו עליו וסביב דמותו המיתולוגית כאן. כך למשל, הדגל הגיאורגי נקרא במשך מאות בשנים על שמו, "גורגסליאני". גם "עיטור וחטנג גורגסלי" הוא מהעיטורים הגבוהים המוענקים על ידי גאורגיה לגיבוריה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/s9PJXpRotKc


ביקור במקום:

https://youtu.be/RMPuPGXOlKk


מהאוויר:

https://youtu.be/vw61Rhkf2TM


הדרכה:

https://youtu.be/zVTikDfI-K4
אתר הידידות הרוסית גאורגית
#על אתר הנופש והסקי המוביל בגאורגיה

אנדרטת הידידות גאורגיה - רוסיה (Russia Georgia Friendship Monument) היא מונומנט מהימים שלפני נפילת ברית המועצות.

בניית האנדרטה היא יוזמה רוסית, או ליתר דיוק של שלטון ברית המועצות בשנת 1983. היא נועדה לחגוג את מאתיים השנה ל"איחוד" גאורגיה עם רוסיה. האיחוד הזה נתפס על ידי מרבית הגאורגים כאיחוד כפוי ומטרת הרוסים הייתה לומר שגם בימי המתח הקשים בין העמים עדיין קיימת האחווה ביניהם.

כמה אירוני הוא ששנים ספורות אחרי הקמת המונומנט הרוסים למדו שההיפך הוא הנכון והגאורגים פרשו בהתלהבות לא מוסתרת מהגוש הקומוניסטי המתפרק.

אגב, המונומנט הרוסי גאורגי לידידות הוא רק אנדרטה אחת מההיסטוריה של הדרך הצבאית. עזר כנגדה מהווה שרשרת של בתי קברות לאורך תוואי הדרך בקווקז הגבוה. בבתי הקברות הללו קבורים אלפים רבים של שבויים גרמנים שהועסקו בתקופת מלחמת העולם השנייה בשיפוץ הדרך הצבאית ולא שרדו.


#מה תראו כאן?
על קירות המבנה הענקי של אתר הידידות הרוסית גאורגית תראו ציורים עשויי אריחים ובהם תיאורי סיפורים מימים עברו ושלל תיאורים ויזואליים צבעוניים של מלחמות וקרבות היסטוריים.

הקו הדק שעובר בציורים נע בין תיאורי סצנות מיתולוגיות בתולדות שני העמים למסרים אידיאולוגיים הקשורים באופיים של העם הרוסי והעם הגיאורגי.

אחרי התצוגה התעמולתית הזו, תנו מבט אל הנוף המדהים הנשקף דרך קשתות המונומנט הענקי. במיוחד מרשימים ההרים האדירים והקניונים העמוקים שביניהם, בצד מערב.


#טיפים
הנוסעים במסלול הדרך הצבאית בין דצמבר לאפריל יוכלו להמשיך מכאן לגודאורי, שם ניתן בחורף לעשות סקי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ekMbkWpoWbc


ביקור במקום:

https://youtu.be/aa97LoEOld4


הנוף שמסביב:

https://youtu.be/BZt8JBCwBiE
פסל סנט ג'ורג' והדרקון
#על פסל ג'ורג' הקדוש והדרקון

מה שאתם רואים במרכזה של כיכר החירות בטביליסי, על עמוד גרניט בגובה של 60 מטר, הוא פסלו המוזהב של סנט ג'ורג' (Monument of st. George).

פסל הזהב של ג'ורג' הקדוש מראה אותו כשהוא נלחם וטובח בדרקון. אגב, אותו סנט ג'ורג' לא סתם מופיע כאן. הקדוש הוא פטרונה של גיאורגיה, על אף שאין לו קשר לגיאורגיה וגם שמה של המדינה הזו לא קשור בשמו שלו.

הפסל הוא יצירתו של הפסל הגיאורגי זוראב צורטלי, שיצר אותו כמתנה לעיר. למעשה, הוא מחליף על העמוד הזה את פסלו של ולדימיר לנין, מנהיג ברית המועצות הראשון, שהופל ב-1991, לאחר שהוקם כאן בתקופה הסובייטית וניצב שנים רבות על העמוד הגבוה.


#קיצור סיפורו של ג'ורג והדרקון
המיתוס הנוצרי של ג'ורג הקדוש הוא על כפר מקומי שדרקון ישב בסמוך למעיין המים המשמש אותו. כדי לשאוב מים ולשתות, הוכרחו אנשי הכפר להקריב לו קורבן יומי, בדרך כלל היה זה כבש שיסיח את דעתו של הדרקון משואבי המים ויאפשר להם להביא מים אל הכפר.

באחד הימים לא מצאו אנשי הכפר כבש ונאלצו להגריל מבין נערות הכפר. מי תהיה הנערה שתוקרב לדרקון? - אנשי הכפר הפילו פור והוא נפל על הנסיכה.

העיר הייתה כמרקחה. כולם רעשו וגעשו. באותו יום הזדמן לעיר אביר רכוב על סוס בשם ג'ורג'. כשהוא שמע את הסיפור, הציע ג'ורג' שיתנו לו הזדמנות להלחם בדרקון.

להוראתו הציבו אנשי הכפר את הנערה כמו שעשו בכל פעם לכבש לקראת הדרקון המתקרב. הנסיכה ניצבה חיוורת ורועדת וג'ורג' נעמד כחיץ בינה לבין הים.

כשהגיע הדרקון לאסוף את קורבנו גילה מולו את האביר האמיץ ג'ורג', הקורא עליו תיגר ומנסה לגזול ממנו את הקורבן שלו. בתרגיל המוכר של הדרקון, הוא פער את פיו וחשף טור של שיניים אימתניות.

לרוב הספיקו השיניים הללו כדי להפחיד את מי שאתגר את הדרקון, אבל הפעם היה זה ג'ורג' שניצב מולו והוא דווקא לא נבהל בקלות. במקום לנוס מהמקום הוא הרים באומץ את חניתו ותקע אותה עמוק בלועו של הדרקון. כך הוא חיסל ברגע את הדרקון שאיים על הכפר ותבע עד אז קורבנות רבים.

סוף טוב הכל טוב - ג'ורג' האביר, הרכוב על סוסו, נשא את הנסיכה לאישה ומאז הם חיים באושר. עם הכישרון של ג'ורג' זה בטח היה גם בעושר כספי ניכר ותוך ניצול הזדמנויות השקעה שהפכו את השניים וילדיהם למסודרים מאוד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/n757fIsXIUg
פסל הדרקון
#על פסל הדרקון יורק האש

אחת האטרקציות הנחמדות שלרגלי גבעת ואוול הוא פסל הדרקון של וַאוֶול (Smok Wawelski), היורק אש מלועו כל 5 דקות.

פסל הארד של הדרקון, שנקרא גם "דרקון וואוול", נמצא ליד מערת הדרקון (Smocza Jama). בה התגורר, לפי אגדה מהפולקלור הפולני, דרקון ואוול האגדי.

הדרקון הזה הוא חלק מהמיתוס על יסוד העיר קרקוב. לפי האגדה, במנהרות שבגבעה חי דרקון ענק. הדרקון הטיל אימה על תושבי הסביבה, מכיוון שהוא נהג לטרוף את בתולות העיר. בכדי להביסו, החליט בנו של המלך, הנסיך הפולני האמיץ קראקוס, לנצח את הדרקון בעורמה. הוא מילא כבש שלם בגופרית בוערת והגיש אותו לדרקון. הדרקון טרף את הכבש במקום. האש ניצתה בו מיד והוא מת. כך הביס הנסיך את הדרקון האימתני ושיחרר את אנשי האזור מאימתו. אותו נסיך הוא שייסד את מצודת ואוול בקרקוב, שהייתה אז בירת פולין.

חוץ מ"פסל הדרקון" שכאן ליד המערה, תוכלו עד היום לראות בקתדרלת ואוול, שעל תל ואוול, את פסל הדרקון שניצב בה. עוד בכנסייה הזו ניתן לראות תבליט המנציח את הנסיך קרקוס, לאחר שהביס את הדרקון והקים, לפי האגדה, את המצודה שבמקום.

חובבי הקולנוע שבכם יופתעו ללמוד שהפרסים המוענקים בפסטיבל הקולנוע של קרקוב, נושאים את שמו של הדרקון של ואוול.

בכל מקרה, לאחר שסיימתם להשקיף על הדרקון פולט הלהבות, היכנסו למערה הסמוכה אליו. במערה הזו שכן הדרקון האימתני לפי האגדה והיא נקראת... נכון, "מערת הדרקון". במערה האפלולית הזו תוכלו לעשות סיור קצר ונחמד.


ביקור במקום:

https://youtu.be/IwcirFJAzUw


אבן הצארינה
#על המונומנט העתיק בכיכר השוק של הלסינקי

אבן הצארינה (Keisarinnankivi) בהלסינקי, האובליסק שמעליו נשר הזהב בעל שני הראשים, היא האנדרטה הראשונה שנבנתה בהלסינקי וגם המונומנט הציבורי העתיק ביותר בסביבת השוק.

האנדרטה היא אובליסק חתוך בגרניט אדום, שגם זכה לשם "האבן הקיסרית". מעליו יושב כדור ברונזה ועליו ניצב סמל העיט בעל שני הראשים של רוסיה.

צמד הראשים הזהובים שבראש האובליסק מסמל את הצאר ניקולאי ורעייתו הצארינה אלכסנדרה.

האובליסק עם נשר הזהב הוקם בכיכר השוק לאחר הביקור הראשון של הקיסרית אלכסנדרה בהלסינקי. הצארינה, אשתו ילידת גרמניה של ניקולאי הראשון, ביקרה בעיר בשנת 1833, ביחד עם הצאר הרוסי שבא כדי לעקוב אחרי בניית האזור החדש של מרכז הלסינקי.

בזמן המהפכה הרוסית נותץ הפסל הדו-ראשי של הזוג הקיסרי מרוסיה. רק בשנות השבעים של המאה הקודמת הוא שוקם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/TNOh5U6NT-I


ביקור במקום:

https://youtu.be/_4MxK2tsJGE


הדרכה:

https://youtu.be/YOaAvYvO2n8?t=7s
פסל חאוויס אמנדה
#על הפסל בכיכר הסנאט

חאוויס אמנדה (Havis Amanda) היא פסל המשולב במזרקה, הממוקם בכיכר השוק של הלסינקי. הפסל הזה נחשב לאחת מיצירות האמנות האהובות והחשובות בעיר הלסינקי - גם בקרב שוחרי אמנות וגם אצל הקהל הרחב.

על מזרקה העשויה מגרניט עומדת בת הים העירומה, ניצבת על אצות ועולה מהמים. לרגליה דגים, מהם נזרקים מים אל רגליה והיא מוקפת בארבעה אריות-ים.

את הפסל היצוק מברונזה פיסל בשנת 1906 האמן הפיני ויל וולגרן (Ville Vallgren) בפריז. שנתיים אחר כך הוא הוצב כאן.

הפסל הזה נחשב לאחת מיצירות הארט-נובו הפריזאיות של וולגרן, אך כוונתו פינית לחלוטין. לדברי האמן הוא מסמל את לידתה המחודשת של הלסינקי.

הפסל אינו גדול. גובהו רק 194 סנטימטרים. אבל עם הכן שעליו הוא ניצב, הוא מתנשא לגובה 5 מטרים. המודל לפסל, לפי מכתבים שהותיר ולגרן, היה עלמה בת 19 מפריז, בשם מרסל דלקיני.

האמן עצמו, אגב, כינה אותו מרנניטו (Merenneito), שמשמעותו 'בת הים'. אבל די מהר החלו להעניק לו כינויים חדשים. את הכינוי "חאוויס אמנדה" העניקו לו עיתוני פינלנד בשוודית. היו עוד, כמו 'האביסטון מנטה הפינית' (Haaviston Manta) ולא פעם בקיצור גם 'מנטה' (Manta). לבסוף היו אלה המדריכים וספרי הטיולים שקיבעו את הכינוי הפופולרי "האוויס אמנדה".

האמן הידוע ספנסר טוניק, הידוע בצילומי העירום האמנותיים-המוניים שלו, צילם כאן צילום עירום המוני ב-2002, במסגרת הפרויקט שלו 'Nude Adrift'. בצילום הוצבו כאן אלפי תושבים מקומיים בעירום, כשחלקם מחקים את חאוויס אמנדה במחווה המונית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/RW26XroU2Zs


ביקור במקום:

https://youtu.be/XFrbXMk9JZM


המזרקה:

https://youtu.be/OzpTKCPvKSo
אנדרטת סיבליוס
#על האנדרטה לזכר המלחין הלאומי הפיני


האנדרטה לסיבליוס (Sibelius Monument) מוקדשת למלחין הלאומי של פינלנד, יאן סיבליוס (1865-1957).

המוסיקה של סיבליוס הייתה מרכיב לאומי משמעותי במאבק לעצמאות פינלנד ובמהלך חייו היא הפכה לסמל לאומי ומרכיב חשוב בהתגבשות של הזהות הלאומית של העם הפיני.

אנדרטת סיבליוס היא מהפסלים הפופולריים ביותר בהלסינקי והיא אחת האטרקציות התיירותיות המפורסמות בעיר.

היא בנויה מצינורות כסופים ובעלי אורכים שונים, המחוברים זה לזה ויוצרים צורה המזכירה צינורות של עוגב. משולבים בה מעל 600 צינורות עשויים פלדה מרותכת, ביחד עם פסל פניו של המלחין שבסמוך.

את האנדרטה פיסל אילה הילטונן בשנת 1967. היא הושקה בפארק סיבליוס שבבירת פינלנד, פארק הידוע כאן בשמו בפינית פארק סיבליוספויסטו (Sibeliuspuisto Sibeliusparken).


#טיפים
צילומים נהדרים יהיו כאלה שתצלמו לכיוון השמיים, דרך גלילי המתכת החלולים. של הפסל.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gP2HcjaclJ0


דיוקן המלחין שבסמוך:

https://youtu.be/5h_95j3fQN4


ביקור במקום:

https://youtu.be/yP04Qcvx6u4


בלוגרים:

https://youtu.be/F3w51XmlqOY?t=4m24s&end=4m50s


וגם:

https://youtu.be/rGZBbg79vtA
אנדרטה לצבא הסובייטי
#על האנדרטה הרוסית שהפכה קנווס למחאת רחוב

האנדרטה לצבא הסובייטי (Monument to the Soviet Army) בשדרות הצאר אוסבוודיטל בסופיה היא אנדרטה אופיינית לזכר הרוגי ברית המועצות.

בשנת 1954 נבנה כאן המונומנט המרשים, לרגל יום השנה ה-10 לכיבוש בולגריה מידי היטלר ושחרורה בידי הצבא הסובייטי בשלהי מלחמת העולם השנייה.

במהלך השנים היא הפכה למוקד של מחאת גרפיטי בולגרית נגד הרוסים, מחאה אמיצה, פוחזת או גאונית - תחליטו אתם.

סביב הפסל יש פארק גדול שצעירים רבים מתאספים בו. לא פלא שהוא הפך עם השנים את המונומנט הרוסי למוקד של פעילות מלאה מקומית כנגד האימפריה שמסרבת להרפות מגרורותיה לשעבר בברית המועצות.


#מה רואים באנדרטה?
בראש האנדרטה למעלה נראית חבורת חיילים מהצבא הסובייטי, ליד גבר בולגרי ולוחמת חופש, אישה בולגרית שאוחזת בתינוקה.

בבסיס האנדרטה מספר תבליטים מפוסלים כשהמרכזי והמפורסם שבהם הוא זה של קבוצת החיילים הסובייטים שסביבה מתרכזות מחאות הצביעה של אמני הרחוב הפוליטיים של בולגריה.


#על מחאת "הבנסקי מבולגריה"
במהלך השנים משך המונומנט המרשים פעילויות מחאה שהתרכזו בצביעת חיילי הצבא הסובייטי בתבליט שבבסיסו, תוך חיזוק הדיון הציבורי המתמשך על ההשפעה המודרנית של הקפיטליזם המערבי אל מול היחס המסורתי לברית המועצות ולרוסיה של ימינו.

הצובעים הראשונים שבהם היו חבורה אנונימית שכינתה את עצמה "הרכב הקומיקס של פופרט", חבורה שצבעה את התבליט בצבעים שדימו אותם לגיבורי קומיקס מהתרבות הפופולרית של אמריקה, כולל סופרמן, רובין, הג'וקר, וונדר וומן, רונלד מקדונלד, קפטן אמריקה, סנטה קלאוס, המסכה ועוד.

מבחינת המוחים שימשה הצביעה כגיבורי העל דוגמה להשפעת אורח החיים האמריקאי על בולגריה, כשמתחת הם אף הוסיפו בבולגרית "בקצב עם הזמן".

הצבע אמנם הוסר, הפוליטיקאים גינו את המחאה כמעשה ונדליזם, אבל התקשורת הבינלאומית סיקרה את המעשה בהרחבה ובבולגריה הוא עורר דיון ציבורי בבולגריה, בין מתנגדי ההשפעה הרוסית ותומכיה. סרט תיעודי קצר שנעשה על המחאה הזו בשנת 2013 זכה בפרס במקום השני בפסטיבל In Out בפולין.

זה לא הסתיים במחאה הזו. חבורת החיילים האומללה קיבלה במהלך השנים המון צבע, כשכל צביעה מתאפיינת בצבעים הרלוונטיים לעניין ובתוך ימים ספורים נמחקת על ידי השלטונות.


#מחאות נוספות
ב-10 בפברואר 2012, הולבשו החיילים בבסיס המונומנט במסכות של אנונימוס, עם פניו האייקוניות של גיא פוקס, במחאת אנטי-ACTA.

ב-17 באוגוסט 2012 צולמו החיילים שבתבליט עם מסכות של להקת פוסי ריוט, במחאה על מעצרן של חברות הלהקה המתנגדת למשטר הרוסי.

ב-1 בפברואר 2013, במהלך "יום הסרט השחור", היום הלאומי בבולגריה להנצחת קורבנות הקומוניזם, נצבעו שלוש מהדמויות בצבעי דגל הלאום הבולגרי (לבן, אדום וירוק).

ב-21 לאוגוסט 2013, נצבעה האנדרטה בצבע ורוד, לכבוד יום השנה ל"אביב של פראג 1968". על שום השתתפות הצבא הבולגרי אז בדיכוי החופש והדמוקרטיה הקצרה בצ'כיה נכתב בכתובת שנוספה לדמויות הוורודות "בולגריה מתנצלת".

ב-23 בפברואר 2014 ושוב ב-2022 נצבעה האנדרטה בצבעי הדגל האוקראיני, במחאה על פלישות רוסיה לאוקראינה ולזכר הטבח של 2014 בעיר קטין.


מחאות הצבע:

https://youtu.be/r9ekl7KlXs8


מבט מקרוב:

https://youtu.be/4chj8vuPhu8


ביקור במקום:

https://youtu.be/zsxgVSAcxys


הדרכה:

https://youtu.be/o2Ctvsg6s_I
אנדרטת הפעמונים
אנדרטת וסיל לבסקי
אנדרטת רבין
פסל דייוויד יום
פסל אדם סמית'


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.