» «
רומא
העיר רומא
#על בירת האימפריה הרומית

גם אם בימינו לא כל הדרכים מובילות לרומא, עדיין מדובר בנערת הפוסטר של החיים הטובים. כאן יש שילוב מושלם, בין העולם העתיק, על חורבותיו, עתיקותיו המרשימות והארכאולוגיה שלא תאמן, עם עיר מודרנית, תוססת, אופנתית וטעימה להפליא. יש בעיר הזו סמטאות צרות ושדרות רחבות, כיכרות יפהפיות, כנסיות מרהיבות ובתים פנטסטיים, לצד אתרי עתיקות מדהימים, מוזיאונים עמוסי ממצאים והרבה מונומנטים נפלאים.

יש ברומא שילובים מרתקים בין היסטוריה רחוקה וקרובה ובין קצב חיים עכשווי ופועם להפליא. מכאן שלטו הקיסרים הרומיים על כל העולם העתיק. כאן נרדפה הנצרות, עד שהקיסר הפך אותה לדת האימפריה ורדף את כל מי שלא קיבלו אותה. כאן פעל האפיפיור ושלט ביד רמה בכל העולם הקתולי. כאן נאם הרודן מוסוליני וניסה להקים אימפריה חדשה וסופו שנתלה ברחובות ככלב שוטה.

אבל רומא היא גם איטליה של הרנסאנס והבארוק, של האמנות הנשגבת של רפאל ומיכלאנג'לו. ברומא חוו בזמן אמת את ההמצאות והתגליות של לאונרדו, מגאוני המין האנושי. ברומא נולד הקולנוע האיכותי, מבית היוצר של הנאו-ראליזם האיטלקי. ואפרופו קולנוע, "לה דולצ'ה ויטה", החיים המתוקים, זה כאן. - בעיר שבה צמחו סיפורי הלב, מככבים גם הפיצה, הגלידה האיטלקית, הפסטה והקולות של האופרה האיטלקית, העיצוב והאופנה האיטלקיים, המכוניות היפות והמהירות להפליא של איטליה, הצעירים יפי-התואר וכמובן הנשים האיטלקיות, מה"מאמות" השופעות שמעטירות עליך מעדנים ועד הנשים היפות, הלבושות במיטב האופנה ומיתמרות להן כאן לגובה.

רומא היא ממתק מחוצף ומתגרה. ברוכים הבאים ליהנות ממנה!

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "רומא".


#לינה
הכי מרכזי בעיר ונוח להגעה לכל מקום הוא אזור פיאצה ונציה. הפיאצה נמצאת במרכז האטרקציות והיא הנגישה והנוחה ביותר למטיילים בעיר.

שינה באזורים של מזרקת טרווי ושל ויה דל קורסו הם מומלצים למי שרוצים ללון קרוב למרכז העניינים התיירותי בעיר, כי ניתן ללכת לכל מקום ברגל. אבל אין שם הרבה פעילות בערב, אלא אם אתם מלקקים גלידה וזהו.

לינה באזור טרסטברה שמעבר לנהר היא נחמדה וזולה ומתאימה לבעלי רכב שכור, אבל יש צורך בתחבורה ציבורית כמעט לכל אתרי התיירות.

רגועים, המחפשים אזור נגיש מבחינת תחבורה, פנו לאזור טרמיני, שאינו מרכזי או תיירותי ונחשב שקט יחסית.


#אתרי חובה
רוצים לראות את המקומות הכי פופולריים בעיר? - היכנסו לתגית "אתרי חובה ברומא".


#עם ילדים
טיול לכל המשפחה? - היכנסו לתגית "אטרקציות לילדים ברומא".


#אוכל
הגסטרונומיה הרומאית מתנהלת היום בשני זרמים מקבילים: הראשון שואב מה"קוצ'ינה רומאנה", המטבח הרומאי הקלאסי. השני מציג מטבח איטלקי עדכני וחדשני יותר. כך או כך, אין ספק שברומא יככבו על שולחנכם הפסטה והפיצה, במיוחד אם אתם סועדים עם ילדים, אבל לא רק. פיצריות יש המון וברשת שעל סניפיה מתנוססת הכתובת "Forno" תהנו מפיצות טובות מאד ועדיין מיינסטרימיות שכל בני המשפחה יוכלו לאכול בהנאה. זוגות אוהבים יחפשו את פיצת הלב הנהדרת והרומנטית.

פסטות - נמליץ על Cacio e pepe שהרוטב שלה הוא מפרמזן ופיקורינו, חמאת פסטה ופלפל שחור. מומלצת אחרת היא Bucatini allwamatriciana, אבל רק לאוכלי בשר חזיר.

בנוסף, חפשו אוכל רחוב טיפוסי לרומא, כמו ה"טראפיצינו", מעין פיצה בצורת קונוס עם מילויים חלומיים, סופלי (Supli) שהוא כדור ריזוטו, מוצרלה ועוד, שהכל מצופה בפירורי לחם ומטוגן עמוק. יש גם צוקיני מטוגן עם מוצרלה ואנשובי

זכרו את הגלידות האיטלקיות המעולות, שרבים רואים בהן את הטובות בעולם. רק הקפידו לזהות את הגלידות הטבעיות והאיכותיות לפי צבען היותר "משעמם", בניגוד למלאכותיות עתירות צבע המאכל...

לגבי הקפה כמובן שברומא יש את הקפה האיטלקי המעולה ביותר - בוודאות בשורה הראשונה בתבל. והטירמיסו לידו זה כבר בכלל ניצחון!

אז בתיאבון ובדקו להתחלה את תגית "מקדשי אוכל ברומא".

https://www.youtube.com/watch?v=NS-QfEfRnGo


#חסכון
ברשת Penny Market הפרוסה ברחבי איטליה המחירים זולים. גם ברשת הסופרמרקטים הנפוצה Coop המחירים לא יקרים.

אם הגעתם לשופינג רציני, נסו להגיע לאאוטלטים הגדולים שמחוץ לרומא, בהם תמצאו מותגים בזול מאד.

היזהרו מכייסים בשווקי העיר.


#תשר
במסעדות ובתי קפה באיטליה אין צורך להוסיף טיפ לחשבון שכתוב בו שהטיפ כלול במחיר (servizio include).


#קידומת איטליה
+39


#שופינג
התקופה הטובה ביותר בשנה לקניות היא בסיילים (SALDI) כאן. הללו מתקיימים ברוב איטליה מתחילת ינואר ועד פברואר. כמובן שהכי נגישים הם הסיילים של הקיץ שנמשכים לרוב במהלך כל חודשי יולי אוגוסט.

את הקניות תעשו בוויה ונטו היוקרתי, או בוויה די קונדוטי האלגנטי והיקר מאוד שמחבר בין המדרגות הספרדיות לרחוב ויה דל קורסו. כאן תוכלו לקנות במחירים סבירים הרבה יותר, של מעצבים איטלקיים שווים ומותגים מפורסמים כמו בנטון, סיסלי, זארה ופול אנד בר.

משם המשיכו, דרך פיאצה דל פופולו, אל רחוב ויה קולה די ריינצו המפתיע, שנמצא בסמוך לקריית הוותיקן. כאן תמשיכו את השופינג, עם מותגים ומעצבים נהדרים ואלגנטיים. כך גם ברחובות נוספים דוגמת ויה דל בובינו וויה די ריפטה. כולם באזור פיאצה דל פופולו.

אופנה איטלקית במחירים עממיים מאד תמצאו בשדרות מרקוני (Viale Marconi), שבשכונת מגורים נחמדה ופשוטה, גם אם מעט רחוקה ממרכז העיר.

כחצי שעת נסיעה ממרכז העיר, נמצא גם האאוטלט קסטל רומאנו (Castel Romano). מוצעים בו עודפים מקולקציות קודמות של מיטב מותגי האופנה האיטלקית.

עם סחורות של מיטב המעצבים, המותגים המובילים והנחות הענק, גם חנות Teichner Outlet היא מחנויות האאוטלט הגדולות והידועות ברומא. כל יום מ-10:30 ועד 20:00 ימתינו לכם כאן 4 קומות ומחירים שלא יאומנו, של מותגים ומעצבים כמו GUESS, ארמאני ג'ינס ופטריציה פפה.
הכתובת Via Appia Nuova 2.

לאתרי שופינג שווים בעיר ראו תגית "קניות ברומא".


#בילויים
את הערב תרצו לבלות באזור הבילויים של רומא, רובע טרסטברה (Trastevere) שמעבר לטיבר.

לשתות? - ברובע San Lorenzo, שליד האוניברסיטה תוכלו להנות, ביחד עם הסטודנטים, ממסעדות ברים ומועדונים צעירים ולא יקרים.

לרקוד? - פרבר הפועלים לשעבר, רובע Via del Pignetto, הפך לאחרונה למעוז ההיפסטרים הלא-רשמי של רומא. חוץ ממסעדות רבות, יש כאן ברים ומועדוני הופעות פופולריים. גם בשכונת טסטאצ'יו מתרכזים לא מעט מועדונים.

למקומות בילוי מומלצים בעיר ראו תגית "בילויים ברומא".


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-L (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/y_4p6_KsqoE


מהאוויר:

https://youtu.be/Q9qjf_qQI08


חוויות בעיר:

https://youtu.be/1g7TrcIlpMk


הדרכה:

https://youtu.be/DEJx0CYrDHk
ונציה
העיר ונציה
#על עיר התעלות האולטימטיבית

מה לא נאמר על העיר ונציה, העיר הנפלאה, הסרניסימה "השלווה מכל", שבמשך 1000 שנים הייתה גם אימפריית הימים הגדולה ומככבת בתיירות העולמית ללא הפסקה.

העיר ונציה יושבת כולה על המים, בצפון-מזרח איטליה בתוך לגונה שבשפך הנהר פוֹ, לחוף הים האדריאטי. למעשה היא בנויה על מאות איים קטנים, כשבמקום רחובות יש בה תעלות מים. התנועה בתעלות היא בכלי שיט ממונעים או בגונדולות רומנטיות, בשביל התיירים.

בעיר, הנחשבת לאחת היפות שבערי העולם וכנראה הכי רומנטית בהן, יש המון מה לראות. מפאר הארמונות והכנסיות, דרך המוזיאונים, המבנים ההיסטוריים והכיכרות, הסמטאות והגשרים הוונציאניים הציוריים, שעוברים מעל תעלות ונתיבי מים והאיים הסמוכים לעיר. יש כאן הכל בשביל כולם - מחובבי תרבות ואמנות ועד למתעניינים במוזיקה, אדריכלות והיסטוריה.

זוהי עיר התעלות המפורסמת ביותר בעולם ותיירים רבים באים כדי ללכת בסמטאות ולשוט בתעלות שלה, אותן תעלות המחליפות את הרחובות של ערים רגילות. ונציה יכולה להיות צפופה מאד - במיוחד בעונות התיירות שבקיץ ובמהלך פסטיבל המסכות החורפי והמפורסם של העיר.

רבים לא יודעים שבשנים האחרונות ונציה הולכת ושוקעת, בקצב של מילימטר בשנה. הבתים בעיר נבנו על אוסף צפוף של קורות וכלונסאות עץ שננעצו בקרקע הרכה ועליהן הונחו לוחות עץ ומשטחי שיש, שהם יסודות הבניינים. הקורות הללו חזקות ויציבות מאד אך הן הולכות וננעצות בקרקע הלגונה וגורמות לעיר לשקוע. הדבר גורם להצפות בעיר ולשקיעתה האיטית.

קצת סטטיסטיקות על העיר - מעל 20 מיליון תיירים מגיעים בכל שנה אל העיר הבנויה על 118 איים ואיונים, איים קטנטנים. יש בה 3,000 סמטאות, 170 מגדלים, מעל 400 גשרים וגשרונים, הנמתחים מעל כ-150 תעלות שונות. קיימות בוונציה של ימינו כ-200 כנסיות.

בוונציה הומצאו הגונדולות, פרחו המסכות, הומצאה זכוכית הבדולח במאה ה-15 ונולד הגטו היהודי הראשון בהיסטוריה. מכאן יצא מרקו פולו, הוונציאני המפורסם ביותר ומראשוני התיירים בהיסטוריה. בימי הביניים הוא התפרסם בסיפוריו מעוררי הדמיון, על דרך המשי לסין ועל הממלכה האקזוטית והגדולה שבמזרח הרחוק. כאן פעל גם אנטוניו ויולדי, כנר ומורה למוזיקה בבית ספר לבנות בעיר, שנולד בעיר ומעולם לא שיער שיהפוך יום אחד למלחין ידוע ומגדולי המוזיקה הקלאסית. כאן עשו טוב ועשו רע, בנו אימפריה וידעו שקיעה. זוהי ונציה - האחת והיחידה.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "ונציה".


#חסכון
קניית אוכל בשוק הריאלטו מומלצת גם לכיס ולא רק לאיכות ולטעם של האוכל. אכילה יחד עם הוונציאנים ב"בקארו" (Bacaro), המסעדות הקטנות והעממיות שלהם, היא לא רק טעימה ומאפשרת מפגש עם ונציה האנושית - היא גם זולה משמעותית ממסעדות התיירים היקרות וממלכודות התיירים השונות שבעיר.

ברשת Penny Market הפרוסה ברחבי איטליה המחירים זולים. גם ברשת הסופרמרקטים הנפוצה Coop המחירים לא יקרים.

מנוי יומי או דו-יומי לאוטובוס המים הוא זול יחסית ויאפשר לשוט בזול גם בתוך ונציה עצמה וגם לאיים מוראנו ובוראנו.

הזמנת שיט בגונדולה מראש ואונליין תהיה זולה משמעותית מתשלום ברציף.


#חנייה
החנייה לכל יממה בחניונים הגדולים שבמבואות העיר עולה 35-50 אירו לרכב. אם אתם מבלים בה מספר ימים, זה כרוך בסכום לא מבוטל. הכי טוב להחזיר את הרכב ולהגיע ברכבת.

אם כבר שכרתם רכב, תוכלו לחסוך ולהשאיר את הרכב בחניון זול יותר, בעיירה מרוחקת מהעיר ולהגיע לוונציה ברכבת. בטרוויזו או במסטרה החנייה בתשלום. יש מי שמגיעים עם האוטו לעיירות אחרות, קטנות יותר, חונים ללא תשלום ועולים על הרכבת לוונציה.


#לינה
ונציה היא אחת הערים שבהן כדאי לבדוק היכן לנים. ההמלצה, למי שיכול, היא ללון במלון שמשקיף על התעלה הגדולה, הקאנאלה גרנדה.

בעלי רכב רבים מעדיפים ללון במסטרה (Mestre) או בטרוויזו (Treviso), שתי ערים סמוכות, שבהן הן הלינה והן החנייה זולות משמעותית מוונציה ושיש מהן רכבת ואוטובוסים זולים לוונציה.

שוחרי ובעיקר שוחרות האופנה, יעדיפו ודאי את טרוויזו, שנחשבת לבירת האופנה של האזור כולו. בה, למשל, נולד ופועל עד היום מותג האופנה המפורסם "בנטון". בטרוויזו היפה ובעלת הסמטאות הציוריות, יש גם תעלות מים, מרכז עתיק ומקסים, מסעדות טובות ואף מעט חיי לילה נחמדים.


#אוכל
מעבר למקדשי האוכל שאנו מציעים כאן, חפשו בוונציה את ה"בקארי" (Bacari), שהן מסעדות עממיות וברים קטנים שפועלים בעיר עוד מימי הביניים ומציעים אוכל מקומי מצוין וחסכוני. הבקארי, או ביחיד "בקארו" (Bacaro), נמצא לרוב בסימטאות ובכיכרות הרחוקים מהמרכז ומכיכר סן מרקו. אין בהם שום אלמנט שמנסה למכור או להזמין תיירים ולכן כמעט ולא תבחינו בהם. אבל הדגים ופירות הים כאן יהיו לרוב טריים ועשויים באיכות, כולל השרימפס, הצדפות, התמנונים, הקלמרי, וכמובן הדגים, בין אם הם סרדינים בתחמיץ, דגים מטוגנים, או סתם אנשובי נהדר. היכנסו ותהנו מהאוכל האיכותי שאוכלים המקומיים!


#תשר
במסעדות ובתי קפה באיטליה אין צורך להוסיף טיפ לחשבון שכתוב בו שהטיפ כלול במחיר (servizio include).


#שופינג
ונציה היא לא בהכרח המקום לשופינג של אופנה. כאן תוכלו לרכוש, בתור מזכרות, מסיכות קרנבל ונציאניות שהן חלק מההיסטוריה של העיר. מוצרים ייחודיים נוספים הן עבודות זכוכית שמייצרים באי מוראנו הסמוך אליה ועבודות תחרה שרוקמות הנשים באי בוראנו.

אם תצאו אל מחוץ לעיר, תמצאו אאוטלטים שווים וזולים. כי, למעט מכירות סוף העונה עם ההנחות הגדולות (בשבוע הראשון של ינואר ובשבוע השני של יולי), המחירים בוונציה ממש לא זולים. ועדיין, שופינג בעיר שווה לעשות באזור כיכר סן מרקו ובינה לבין גשר הריאלטו, ברחוב Larga XXII Marzo ובמתחמי הקניות שב"מרצ'ריה" (Mercerie).

ראו מקומות לקניות בתגית "שופינג בוונציה".


#בילויים
ונציה היא לא עיר של חיי לילה סוערים. אחרי השעה 21:00 אין בה הרבה פעילות. חוץ. ממסעדות ספורות וברים בודדים שפועלים עד מאוחר, אין הרבה. מועדונים, הופעות חיות ובילויים אמיתיים תוכלו למצוא בעיר מסטרה (Mestre) הסמוכה ובמרגרה (Marghera), שתיהן באזור היבשתי של ונציה, שבעברו שימש כאזור התעשיה של העיר.

מקומות בילוי בעיר בתגית "בילויים בוונציה".


#קידומת איטליה
+39


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-L (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/JphHw6iU4m8


החוויות:
https://youtu.be/WEf1S2PS6KY


האתרים:

https://youtu.be/axhiQKujo7o


לסייר בעיר:

https://youtu.be/1_5n1EfcWyM


הכירו את החופשה שלכם לוונציה:

https://youtu.be/XqYDJwlvIs8


הדרכה קצרה:

https://youtu.be/ka-ZgwCXKho
מילאנו
העיר מילאנו
#על בירת האופנה, העסקים והעיצוב של איטליה ואירופה כולה

מילאנו היא בירת חבל לומברדיה האיטלקי ואחת הערים המרשימות של איטליה. זוהי עיר קלאסית, שהיא גם מרכז תרבות, עיצוב ואופנה. למעשה מדובר בבירת האופנה של איטליה ועיר הטומנת בחובה היסטוריה מרתקת ויופי אצילי. מצד שני, העיר מילאנו היא מרכז האופנה והעסקים של איטליה, העיר האוניברסלית ביותר בה, השנייה בגודלה במדינה והמרכזית בצפון איטליה. היא למעשה המוקד התעשייתי והכלכלי של איטליה, זו שיוצרת את הבסיס הכלכלי לאומה כולה.

כמו רומא, גם כאן יש שפע היסטורי ותרבותי רב ומגוון קולינרי שישאיר אתכם בפה פעור, תרתי משמע... רבים מרגישים כאן כמו בחנות צעצועים נהדרת של תיירים. רגע צופים ב"סעודה האחרונה", יצירת המופת של לאונרדו דה וינצ'י, ורגע משתאים אל מול הדואומו, מהקתדרלות היפות והמרשימות בתבל. רגע משוטטים ברובע התעלות הנהדר של העיר, אוכלים ריזוטו מופלא במסעדה מצוינת בעיר, או שטים ב"ים של מילאנו" שבפארק הנהדר שלה.

לכאן מגיעים גם כדי לעלות לרגל אל בירת העיצוב העולמית ולבלות בשופינג בלתי נגמר, בשדרות הנוצצות ובמתחמי האופנה והעיצוב של העיר הזו. חופשה כאן מציעה כמעט הכל. לצד מוזיאונים מלאי אמנות, ממצאים ועניין, יש כאן בילויים וריגושים מסעירים, מסעדות נפלאות וברים הומים, פארקים נעימים ונופים עירוניים, שלמולם איש לא יכול להישאר אדיש.

מילאנו מציעה לתיירים כמונו את הקסם האיטלקי במיטבו. עם כנסיות וקתדרלות מהיפות בעולם, ארכיטקטורה מופלאה ומוזיאונים נהדרים, אך גם עם אוכל מעולה, תרבות ואטרקציות לכל המשפחה - דומה שכאן יש ממש הכל. בואו לקחת!

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "מילאנו".


#היסטוריה
מרכז העיר העתיקה של ימינו הוא של העיר הרומאית "מדיולאנום" (Mediolanum), ממנה תיוולד מילאנו של היום. ואכן, לידתה של העיר מילאנו היא באזור המאה ה-7 לפני הספירה. אז יסדו אותה הקלטים. בהמשך היא עברה לידי הרומאים, כשאחריהם שולטים בה הצרפתים, האוסטרים והממלכה הספרדית.

לעיר תרבות החלה מילאנו להפוך בתקופת הרנסאנס, כשנולדה התרבות האירופאית כולה. אז החלו שליטי העיר לעודד את התרבות, האמנות והפיסול בעיר. בהדרגה היא החלה למשוך אליה אמנים דוגמת לאונרדו דה וינצ'י שנולד ופעל בווינצ'י שבטוסקנה, אך עבר להתגורר בה לכמה שנים.

בתחילת המאה ה-19 כבש את העיר נפוליאון והצבא הצרפתי הכניע אותה. אבל חצי מאה אחר-כך, בעידן "אביב העמים", התקופה שבה הרוח הלאומית סערה באירופה, מילאנו הפכה לאחד ממרכזי הלאומיות באיטליה. בה התרכז המאבק על העצמאות האיטלקית. כמו מדינות כבושות רבות, שנאבקו באותה עת ודרשו עצמאות, בשנת 1859 זכו בה גם מילאנו ואיטליה.

בזמן מלחמת העולם השנייה, כשאיטליה בהנהגת הרודן מוסוליני הפכה לבת ברית של היטלר וגרמניה הנאצית, מילאנו ספגה הפצצות קשות, בעיקר בשל היותה מהערים החשובות בתעשייה האיטלקית. רבים מהמבנים החשובים וההיסטוריים בעיר חרבו בהפצצות, כמו שליש מכל בתי העיר. לאחר התבוסה במלחמה, נזקקה מילאנו לשיקום מורכב וארוך, שהשיב אותה בהדרגה למעמדה המסורתי כמרכז תעשייתי ופיננסי מוביל באיטליה.


#מתי לבוא?
עם קיץ חם ולח וחורף קר מאד, חודשי האביב הם הכי מומלצים לביקור במילאנו. השתדלו להגיע לעיר בחודשים אפריל - יוני, או בסתיו - בין ספטמבר לאוקטובר.


#חסכון
בעונות הסיילים (saldi) הקבועות של איטליה ואירופה, בחודשים יולי וינואר, תוכלו למצוא לא מעט מוצרים מעולים שנמכרים בעד 70% הנחה. שיא ההנחות הוא במכירות סוף עונה שבשבוע השני של יולי ובשבוע הראשון של ינואר.

ברשת Penny Market הפרוסה ברחבי איטליה המחירים זולים. גם ברשת הסופרמרקטים הנפוצה Coop המחירים לא יקרים.

כניסה חינם לאטרקציות פופלאריות במילאנו ובתחבורה הציבורית בעיר, "כרטיס מילאנו פאס" (Milan Pass) יחסוך כסף רב למתכננים טיול במילאנו עם ילדים, עיקר מי שצפויים להוציא כסף רב באטרקציות השונות. הכרטיס מאפשר גם חסכון של זמן בתורים ובקופות הכניסה של האטרקציות הללו.

הכרטיס גם מאפשר סיורים חינם והסעות לאאוטלטים הגדולים שמחוץ לעיר והנחות בחנויות המתחמים הללו.


#תחבורה
מנמל התעופה לעיר תוכלו להגיע ברכבת מלפנסה-אקספרס (Malpensa-Express), נסיעה של 40-50 דקות. הרכבת פועלת 20 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, עם הפסקה קצרה בין 01:30 ל-05:30. עלות הכרטיס היא 12 יורו לאדם.

נסיעה בחצי מחיר היא באוטובוס. השאטל החסכוני של Terravision יביא אתכם לעיר מנמל התעופה, במחיר של פחות מ-10 יורו למבוגר וחצי ממנו לילד. לילדים עד גיל 5 הנסיעה חינם.

שכרו אופניים בעיר ותיהנו מאמצעי תחבורה פופולרי ויעיל כאן במיוחד. האפליקציה של BikeMe מאפשרת לשכור לפי זמו השימוש בפועל. היא סופרת את שעות השימוש בפועל, ולא מחשיבה הפסקות חניה בתחנות העגינה הרבות שבעיר, מה שמוזיל מאד!


#אוכל
המטבח של מילאנו, גם אם הוא כבד למדי, הוא טעים להפליא וכולל המון חמאה, גבינות ושמנת. האורז במילאנו נראה לא פעם כפופולארי יותר מהפסטה, כשה"ריזוטו מילאנזה" (Risotto Milanese) הצהבהב ובעל הטעם הקרמי, הוא המבוקש ביותר כאן. נסו עוד כמה מעדנים מקומיים כמו הפולנטה, שמכינים כאן בצורות שונות. עוד מאכלים מעולים ששווה לדגום הם האוסובוקו (Ossobucco), תבשיל שוק עגל עם רוטב גרמולטה, שמוגש עם עצם מלאה במח עצם. נסו גם את הגרסה המקומית לשניצל עגל, שנקראת "קוטולטה מילאנזה" (Cotoletta Milanese), את ה"פיצוקיירי" (Pizzocchieri), פסטה עשויית קמח כוסמת ואת המסקרפונה (Mascarpone), שהיא גבינה קרמית שאוכלים כאן בדרך כלל לקינוח.

במסעדות שימו לב שארוחת צהריים במילאנו מוגשת מהשעה 12:30 ועד 14:00. זכרו שבהמשך נסגרות רוב המסעדות עד לזמן ארוחת הערב!
כמה מהמסעדות המומלצות בעיר תמצאו בתגית "מקדשי אוכל במילאנו".

בתי קפה מומלצים במילאנו:

https://youtu.be/mZBSW7aIGD0


#שופינג
שופינג במילאנו סובב ברוב המקרים בציר שבין ויה דאנטה, גלריית ויטוריו אמנואלה וקורסו בואנוס איירס. יש מרכזים מעולים בעיר, אאוטלטים מחוץ לעיר ורחובות קניות מובחרים במרכז מילאנו.

את המקומות לקניות בעיר תראו בתגית "שופינג במילאנו".


#בילויים
עם שלל מועדונים, ברים ופאבים, שפעילים עד לשעות הקטנות של הלילה, חיי הלילה במילאנו הם סוערים ותוססים. שני מוקדי הבילויים העיקריים בעיר הם רובע בררה ורובע נאבילי:

רובע בררה (Brera), שמצפון למרכז העיר - הוא רובע הבילויים של מילאנו. הרובע הזה הופך בלילות למרכז הבילוי החזק של צעירי מילאנו והתיירים המבקרים בה. הוא סמוך למבצר ספורצקו ולקתדרלה הגדולה, הדואומו וקרוב למרכז מספיק כדי להיות רותח!

רובע נאבילי (Navigli), שידוע גם כרובע התעלות. במרכזו חוצות אותו שתי תעלות מים, שיוצרות מעין גרסה מוקטנת של ונציה בתוך מילאנו. הרובע הופך בלילות למרכז בילויים שממגנט תיירים רבים המבלים במועדונים, הברים והפאבים שבו.

את מקומות הבילוי השווים בעיר תראו בתגית "בילויים במילאנו".


#תשר
במסעדות ובתי קפה באיטליה אין צורך להוסיף טיפ לחשבון שכתוב בו שהטיפ כלול במחיר (servizio include).


#קידומת איטליה
+39


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-L (ראו למטה קישור עם צילומים).


טעימה מהנסיעה המתקרבת? - הנה סרטון שיציג לכם את העיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/myzzfwB-9Cc
נאפולי
העיר נָאפּוֹלִי
#על העיר המרכזית של דרום איטליה

פראית, קולנית ומסקרנת - לעיר נָאפּוֹלִי קשה להישאר אדיש. זוהי עיר נמל דרום איטלקית, צבעונית, קולנית, ים תיכונית ותוססת, השונה בתכלית מערים אלגנטיות כרומא או מילאנו.

נאפולי מוקפת בנופים טבעיים מרהיבים והיא מסקרנת כמו ג'ונגל עירוני נהדר. יש המאוהבים בה קשות ויש שחוששים לישון בה ומגיעים לביקורים של מספר שעות. בעיר הזו תמצאו שכונות עתיקות, עם בניינים ומבנים מהעבר הרומי, סמטאות לא נקיות ורחובות ולא מטופחים מספיק, בתים ישנים, שכביסה מתנפנפת בחזיתם ושווקים קולניים מתחת להם. לצידם תכירו גם שכונות מודרניות יותר, עם קצב מודרני, אנשים בחליפות, שחוטפים אספרסו בבתי קפה מעולים, הרחק מהארמונות העתיקים והמזכרות שהותירו כאן הכובשים של העבר.

אמנם הממרה "לראות את נאפולי ולמות" מקורה בשיבוש היסטורי של משפט באיטלקית המתייחס לעיר מורטה שאחריה (באיטלקית "מוות"), אבל נאפולי היא אכן עיר נמל מלאת קסם, עם קצב מטורף ותושבים שמעניין להכיר, גם אם אינם תמיד כוס האספרסו שלכם.

העיר התוססת והאנרגטית הזו נבדלת מערים גדולות אחרות, דוגמת רומא המרשימה, ונציה הציורית או מילאנו האלגנטית. דומה שהיא ישנה ומבוגרת בדרך אחרת ואין בה את הפאר של הארמונות והכיכרות הנוצצים של ערים עתיקות ומפוארות, בסדר הגודל שלה באיטליה.

יש כאן ריח של כוח באוויר. מי לא שמע על הגנבים, הכייסים, הרשתות שעל חלונות הראווה והפושעים המקומיים המאיימים, הנמנים או סרים למרותן של משפחות הפשע המקומיות? - לכאן ברח פעם הצייר הנודע קרוואג'יו, אחרי שרצח אדם ברומא. כאן הכיר הכדורגלן הנודע מראדונה את הקוקאין וחייו השתנו לבלי הכר.

כי חוסה בצילו של הווזוב, הר הגעש הפעיל והמאיים, נאפולי עצמה היא סוג של הר געש אנושי ומנטלי - עיר מדהימה, עם אוכל נהדר, שירים נאפוליטניים כובשים וטמפרמנט של מתבגרת הטורפת את החיים בלי חשבון, אבל מאיימת להתפרץ עליך בכל רגע, בקסם ובחדות ששמורה להרי געש שכאלה. אפשר לאהוב אותה ואפשר שלא, אבל לנאפולי אי אפשר להשאר אדיש.

ראו את כל האטרקציות בעיר בתגית "נאפולי".

לדרך החוף אמלפי, האי קפרי ואזור סורנטו, ראו את כל האטרקציות בסביבה בתגית "באזור נאפולי".


#היסטוריה
האחראית המקורית להיווסדה של נאפולי היא דווקא יוון הקדומה. העיר נוסדה במאה ה-6 לפני הספירה, בתור "ניאפוליס", ביוונית "העיר החדשה". בהמשך היא נכבשה על-ידי הרומאים והפכה לעיר הקיט של הקיסרים והאצולה הרומית, תוך שהיא שומרת על אופייה היווני משהו. כאן בילו את החורפים שלהם, קיסרים היסטוריים כמו טיבריוס, וירגיליוס ונרון קיסר.

השריד החי והפועם מאותה עיר יוונית-רומית הוא רובע ספאקנאפולי (Spaccanapoli) המלהיב ותוסס עד היום. אם תלכו ברחוב ויה סאפיינצה (Via Sapienza), דעו שאתם פוסעים על תוואי הרחוב הרומי הראשי של העיר העתיקה, הדקומאנוס.

בזכות חופיה הנפלאים והאקלים הנעים בחורף, בנו אז אצילים רבים בנאפולי ובסביבתה, וילות יפות ובתים מרשימים. ערים כמו פומפיי והרקולניום הפכו בית לאותם מורמים מעם. אחרי התפרצות הווזוב בשנת 79 לספירה, חוסלו הערים הללו ונעלמו תחת האפר הגעשי.

מאז, הלך ונכבש איזור דרום איטליה על ידי כובשים זרים. את היוונים והרומאים יחליפו מעתה שליטים נורמנים, לומברדים, צרפתים, אוסטרים, ספרדים ובורבונים. כל אחד מהם השאיר בנאפולי מזכרות אדריכליות ותרבותיות חשובות, שהלכו והעניקו לעיר את האופי המיוחד שלה. במשך מאות שנים ידעה נאפולי תקופות של זוהר, פריחה תרבותית ובנייה מפוארת של ארמונות ובנייני פאר.

בהמשך שימשה נאפולי כבירת ממלכת "שתי הסיציליות", איחוד בין ממלכות סיציליה ונאפולי. רבים מהארמונות, המבצרים ופניני האדריכלות העתיקים שבעיר, הם מתקופת שלטון הבורבונים, בני ענף המלוכה הספרדי, ששלטו כאן אז. במוזיאונים ניתן לראות לא מעט חפצי אמנות נהדרים מתקופה מוצלחת זו.

לאחר המהפכה הצרפתית ומלחמות נפוליאון נשלטה נאפולי בידי הצבא הצרפתי. היא הייתה רפובליקה זמן מה ואז ממלכת חסות של הצרפתים. כשנפוליאון נפל ב-1815, היא חזרה להיות בירת "שתי הסיציליות", בשליטת המלך פרדיננד. בשנת 1860 צעדו אליה גדודיו של גַריבּאלדי, מאחד איטליה.הם סיפחו אותה לממלכת איטליה החדשה והמאוחדת.

ודווקא כחלק מאיטליה המאוחדת הלכה העיר, פעם מפוארת וגדולה, לעיר נמל תעשייתית ומוזנחת. במלחמת העולם השנייה היא ניזוקה מאד ואחרי המלחמה היא הלכה והידרדרה.

העיר המפוארת של העבר הפכה קורבן לפוליטיקאים מושחתים, משפחות פשע וברוני סמים אכזריים. רעידת אדמה קשה שהתרחשה כאן ב-1980 רק הקשתה על העיר ועל תושביה להתרומם ולשקם את מעמדה של נאפולי. תחת כל אלה המשיכה הקרייה הנהדרת, היושבת באחד האזורים היפים בעולם, לעיר מוזנחת, כעורה ומלוכלכת, שרק העשורים האחרונים מצליחים לאיטם, להרים אותה אל המאה ה-21 ואל העתיד.


#אוכל
נאפולי היא המקום שבו הומצאה הפיצה ופה היא אכן תהיה הטעימה והזולה ביותר באיטליה. אבל זה לא רק פיצה שאוכלים בנאפולי, אלא גם הספגטי, שנולד כאן וסלט הקאפרזה, עם העגבניות, המוצרלה והבזיליקום. בעיר העתיקה של נאפולי תמצאו מסעדות זולות, עם מבחר של דגים מטוגנים ופירות ים טעימים. חפשו בדוכני העיר העתיקה את חטיפי המוצרלה המטוגנים ואת העגבניות המוחמצות הנהדרות.

בנאפולי נולדו גם מאפי הספוֹליאטֶלֶה (Sfogliatelle) המתוקים, הממולאים בגבינת ריקוטה ובפירות מסוכרים.

כמובן שזוהי מכורתו של המשקה המקומי המפורסם לימונצ'לו. זהו ליקר לימונים חזק ומרענן, שרבים רואים בו אפריטיף מושלם, משקה ששותים לאחר ארוחה כבדה. הוא עשוי מלימוני אמלפי, שתתקלו בהם כאן בכל פינה, כולל בעיטורי הקרמיקה המקומיים ובמאכלי המטבח הנאפוליטני.

לערים רבות נכתבו שירי אהבה ורומנטיקה, אבל נאפולי היא היחידה שזכתה בשיר אהבה לקפה. היה זה דומניקו מודוניו מנאפולי שכתב על האספרסו של העיר, את השיר "או קפה", שיר ההלל הלא רשמי לזהב המריר והכהה של נאפולי. ואכן הקפה עז-הטעם, הסמיך והמשובח שמכינים כאן, שווה כל חרוז בשיר.


#לינה
נהוג לומר שכדאי יותר לישון מחוץ לנאפולי, עיר שהחנייה בה היא בעיה וכך גם הבטיחות האישית. תיירים רבים נוהגים ללון בסורנטו הסמוכה, עיר נעימה ובטוחה והחנייה בה בשפע. ממנה יוצאים בקלות לטיולי כוכב אל נאפולי ואמלפי, דרך הפלגה לאי קאפרי ועד לנסיעות לאתרים הארכיאולוגיים של פומפיי והרקולנאום ולהר הגעש וזוב.


#תחבורה
נאפולי ידועה בכך שחוקי התנועה בה הם בקושי המלצה, שגם היא לא זוכה לתשומת לב של הנהגים המקומיים. מכאן ששווה להימנע מכניסה ברכב אל העיר. אם אתם בכל זאת מגיעים ברכב לעיר, הזהרו מהפרות של חוקי התנועה ומגניבת מכוניות, שמתרחשת כאן לא פעם.

חנייה ברחוב בנאפולי תסתיים פעמים רבות בבריון שייגש אליכם וידרוש 10 יורו, "כדי לשמור לכם על הרכב"... אין צורך לשאול מפני מי הוא צריך לשמור, כי התשובה היא מפניו...

הקפידו גם להשגיח על חפציכם האישיים, אם זה בזמן נהיגה ואם בסיור רגלי בעיר. העיר ידועה בפורצי המכוניות שבה, בכייסים שלה וברוכבי אופנוע, שחוטפים תיקים וארנקים לכל השאר.


#חסכון
ברשת Penny Market הפרוסה ברחבי איטליה המחירים זולים. גם ברשת הסופרמרקטים הנפוצה Coop המחירים לא יקרים.


#חניה
החנייה בנאפולי היא בעייתית ובאופן כללי עדיף להיכנס לעיר ללא רכב. אם בכל זאת הגעתם ברכב, היו מוכנים לזה שבעת חנייה ברחוב, ייגש אליכם מישהו וידרוש כסף כדי לשמור לכם על האוטו. שלמו ואל תתחכמו, כי הם שומרים על הרכב שלכם מפניהם עצמם...


#תשר
במסעדות ובתי קפה באיטליה אין צורך להוסיף טיפ לחשבון, שכתוב בו שהטיפ כלול במחיר (servizio include).


#שופינג
למעט מכירות סוף העונה עם ההנחות הגדולות (בשבוע הראשון של ינואר ובשבוע השני של יולי, המחירים בנאפולי ממש לא זולים.

מזכרות קנו בעיר, אבל שופינג שווה לעשות באאוטלטים שמחוץ לעיר.

את מקומות הקניות בעיר תראו בתגית "שופינג בנאפולי".


#בילויים
מעבר למקומות שבתגית "בילויים בנאפולי", תוכלו למצוא מועדונים, ברים ובתי קפה לבילוי בפיאצה אמדאו.


#קידומת איטליה
+39


#חיבורי חשמל (Power plugs)
התקעים האפשריים הם Type F ו-L (ראו למטה קישור עם צילומים).


מבט מקרוב:

https://youtu.be/brGel2GpeO4


טעימה מהעיר במלוא יופייה:

https://youtu.be/d2hsj9_F4_w


אתרי העיר:

https://youtu.be/8akhTVIwD9A


מבט לכיוון אחר של נאפולי:

https://youtu.be/7W1m8cH7ccM

איטליה

פירמידת קסטיוס
פירמידת קסטיוס
#על הפירמידה של האימפריה הרומית

הרומאים לא ידועים בהיסטוריה כבוני פירמידות מצטיינים, אבל במהלך ימיהם נבנו באימפריה כמה פירמידות. ברומא הם הותירו מזכרת קטנה, גם בז'אנר הזה של המבנים. האחת ששרדה עד ימינו היא פירמידת קסטיוס (Piramide di Caio Cestio) שלפניכם. זוהי תרומתם הקטנה מאד של הרומים לעולם הפירמידות.

פירמידת קסטיוס מצופה כולה בשיש לבן. גובהה 37 מטרים ואורך כל צלע ברוחב ובאורך שלה הוא 22 מטרים. היא אולי לא גדולה, אבל היא הפירמידה הרומאית הידועה ביותר היום.

הפירמידת הזו הוקמה בסביבות 12 שנים לפני הספירה. היא השתמרה היטב כיוון ששולבה בחומת אורליאנוס שנבנתה לאחר זמן. במרכז הפירמידה נמצא חדר קבורה. בעבר נראו בו ציורי קיר, פרסקאות, אבל הם הלכו ודהו עד שבמאות האחרונות נעלמו לחלוטין.

פירמידת קסטיוס נבנתה כקברו של השופט הרומאי גאיוס קסטיוס אפולו. היא נמצאת בסמוך לפורטה סן פאולו, בין ויה אוסטיאנסיס והוויה דלה מורמוראטה ברומא.


הדרכה:

http://youtu.be/Q7bU2C5xQfQ?t=9s


ביקור במקום:

https://youtu.be/jHljD9uqEEA
תיאטרון מרקלוס
תיאטרון מרקלוס
#על התיאטרון

מטרת הקמת תיאטרון מרקלוס, הייתה להתחרות בתיאטרון של פומפיוס, התיאטרון שהוקם בשדה מרס ברומא העתיקה והיה גם אחד מהגדולים מביניהם. בנייתו החלה בשנת 44 לפני הספירה, על ידי יוליוס קיסר. בשנה זו, אגב, גם נרצח יוליוס קיסר.

הבניה הסתיימה מתישהו בין השנים 11 ל-13 לפני הספירה. התאטרון נבנה מאבן טוּפָה (Tufa), מבטון ולבנים וקירותיו החיצוניים עשויים אבן טרוורטין לבנה.

אחד מהאלמנטים היפים ביותר של התיאטרון היה זה שהוא פנה אל הנהר, מה שהפך את הנהר לחלק בלתי נפרד מהתפאורה. בהמשך ההיסטוריה הפך התאטרון למבצר ואחר כך לבית מגורים. היום מהווה המקום אתר קונצרטים והוא יכול להכיל כ-15,000 צופים.

בחודשי הקיץ תוכלו ליהנות מקונצרטים שנערכים כאן בכל ערב, באווירה הקסומה והרומנטית של התיאטרון הזה.


מבט מקרוב על התיאטרון:

https://www.youtube.com/watch?v=UDcpk5hQ9Fs
ג'אניקולו
גבעת ג'אניקולו
#על הגבעה
במערב העיר רומא, תוכלו לראות את גבעת ג'אניקולו (Gianicolo), שבעבר כונתה גם "הר הוותיקן". היא ממוקמת לצד גדת נהר הטיבר ומצידו הימני, מול גבעת האוונטין. גבעה זו היא השנייה בגובהה ברומא ונקודתה הגבוהה ביותר היא בקצה הצפוני, שגובהה 146 מטרים מעל פני הים. ממנה, כמובן, תוכלו לראות נוף פנורמי עוצר נשימה של כל העיר. אורכה של הגבעה הוא 5 קילומטרים.

מדשאות ירוקות, המון עצים וצמחים, שדרות עם פסלי-ראשים של אישים מפורסמים ונקודות תצפית מרהיבות - כל אלו יספקו לכם כמה שעות של נחת וטיול נעים על הגבעה.

אחת הנקודות המעניינות שעל ראש הגבעה היא כנסיית סן פייטרו אין מונטוריו, שעל פי האמונה נבנתה כאן, במקום בו נצלב פטרוס הקדוש. תראו כאן גם את מזרקת אקווה פאולה, מזרקה בסגנון בארוק שנבנתה בהוראת האפיפיור פאולוס החמישי.

אחד מהדברים הייחודיים שתמצאו בפארק הזה, הם מפעילי בובות על חוט (מריונטות). הילדים יוכלו למצוא כאן גם אטרקציות שונות כמו רכיבה על סוסי פוני, מכוניות מתנגשות, קרוסלה ותיאטרון בובות.

ההמלצה היא להגיע לביקור בגבעה זו אחרי הביקור בוותיקן ולהשלים את הטיול ברובע טראסטוורה.


#תולדותיה של גבעת ג'אניקולו
בתקופת הרפובליקה הרומית הגבעה שימשה כאתר מקודש ליאנוס, אל השערים במיתולוגיה הרומית. אז הקפידו לערוך בה טקסי פולחן, שכללו בין היתר את טקס הצפייה בציפורים, שנועדה לחזות את העתיד.

בתקופתה של חומת אורליאנוס, החומה שהקיפה את שבע הגבעות של רומא בתקופת שלטונו של הקיסר אורליאנוס ופרובוס, הקיפה החומה גם חלקים מגבעת ג'אניקולו. הכנסת הגבעה לתוך החומה נועדה לכלול בתחומי העיר את טחנות המים שהיו עליה ושימשו למעשה כטחנות קמח של העיר.

בשנת 1849 נערך על הגבעה קרב בין כוחותיו של ג'וזפה גריבלדי, הגנרל, הפטריוט והמנהיג האיטלקי הדגול, לבין הכוחות הצרפתיים שהגנו על האפיפיור ועל שלטונו בעיר רומא. בעקבות ניצחונו של גריבלדי, מאחד איטליה, הפכה העיר רומא לבירת הממלכה. על ראש הגבעה תוכלו לראות עד היום אנדרטה לזכר הנופלים במאבק לעצמאות איטליה.

מאז שנת 1847, בכל יום בשעה 12:00, אפשר לשמוע כאן יריות מטירת סנטאנג'לו - במטרה להודיע על השעה. בשנת 1904 הועבר המנהג לתותח שהוצב בראש הגבעה. הוא נמשך עד 1939, כשהופסק עם פרוץ מלחמת העולם השנייה. בעקבות דרישה ציבורית, חודש הטקס העתיק והוא מתקיים היום בצהריי היום ברחבה שלפני הבניין המרכזי.


מבט מקרוב על הפארק:

https://youtu.be/Sg5z3xQIpIE?t=2m53s
מרחצאות דיוקלטיאנוס
מרחצאות דיוקלטיאנוס
#מרחצאות דיוקלטיאנוס
מרחצאות מפוארות אלו נבנו על ידי קיסרי האימפריה הרומית, לבקשתו של הקיסר הרומי מקסימיליאן בסתיו של 298. הן נחנכו בשנת 306 על ידי הקיסר דיוקלטיאנוס והן המפוארות והיפות ביותר מבין כל המרחצאות.

על מנת לנצל את אנרגיית השמש ולחמם את הקַלְדַריוּם (caldarium), המרחצאות פנו לכיוון דרום-מערב. הקַלְדַריוּם היה חדר-חם שרצפתו "צפה", כלומר מוגבהת על עמודים, כשאת החלל שמתחת לרצפה מחממים היטב. כך הוא הופך לחדר חם מאד. בכל המרחצאות פעל הקלדריום תמיד לצד הפְרִיגִ'דַרְיוּם (frigidarium), החדר הצונן, שבו נמצאת גם בריכת הטבילה של המים הקרים.

בתי המרחץ הרומיים התבססו על מים שהובלו אליהם באמצעות אמות מים. אמות המים הרומיות הן תעלות מלאכותיות שתפקידן היה להעביר מים ממקום אחד למשנהו. בשנת 537, הגותים הרסו את אמות המים שהזינו את המרחצאות ומשום כך הן הפסיקו לפעול.

אגב, מהמרחצאות הוענק השם לתחנת הרכבת המרכזית ברומא, תחנת רומא טרמיני.


#מה רואים במרחצאות היום?
היום תוכלו לראות כמה וכמה דברים מעניינים במרחצאות:
בחדר המים הפושרים, הטֵפִּידַרְיוּם (tepidarium) של המרחצאות נמצאת היום בזיליקת סנטה מריה דלי אנג'לי אי דיי מרטירי (Santa Maria degli Angeli e dei Martiri).

באחד משני המגדלים של המרחצאות נמצאת כנסיית סאן ברנרדו אלה טרמה (San Bernardo alle Terme). במבואה של המרחצאות נמצא אחד מבנייני המוזיאון הלאומי של רומא.


# על המרחצאות הרומיים בכלל
בלב ליבה של רומא תמצאו כמה וכמה אתרי מרחצאות פאר שנבנו על ידי קיסרי האימפריה הרומית. המרחצאות היו מיצירות הקיסרות הרומאית היפות ביותר והן עזרו לקיסרים להכניס לסדר היום הרומאי את הניקיון האישי. המרחצאות היו מקומות אסתטיים ומקושטים שאפשרו חוויה מהנה ומרעננת.

המרחצאות היו פופולריות מאד באימפריה העשירה והמתקדמת של אותם ימים. עשירי רומא נהגו לבנות מרחצאות בבתיהם ובווילות שלהם. נדבנים בנו מרחצאות בשכונות שבעיר. יזמים פרטיים הקימו מרחצאות לצורכי עסק וגבו בו דמי כניסה. בשנת 33 לפנה"ס היו ברומא לא פחות מ-170 מרחצאות, מספר שהלך וגדל עם השנים. המרחצאות היו עסק לוהט, תרתי משמע!

בתחילה המרחצאות הללו היו מותרות שהתאפשרו לעשירים בלבד, אך היו ניסיונות להנגיש את האתרים הללו גם לאלו שלא היו בידיהם האמצעים. זה היה תפקידו ההיסטורי של מרקוס ויפסניוס אגריפה (Marcus Vipsanius Agrippa), המצביא הרומי שהפך לסגנו של אוגוסטוס קיסר וקיבל על עצמו להיות אידיל - המפקח הממשלתי על רומא והמחדש שלה. בין השאר הקפיד במסגרת התפקיד, לפקח על בתי המרחצאות הציבוריים, לבדוק את מתקני החימום שלהם ולהבטיח את הניקיון והסדר שלהם.

בהמשך, נקט אגריפה העשיר והחכם מחווה מדהימה וקיבל על עצמו את תשלומי מחיר הכניסה לכל המרחצאות למשך תקופת הפיקוח שלו. הוא עשה את זה בכדי לאפשר לכולם להיכנס - גם לעשירים וגם לעניים. בהמשך הוא גם בנה את מרחצאות החינם שנשאו את שמו - מרחצאות אגריפה. היחס האצילי הזה כלפי ההמונים היה חריג בנוף הקיסרי של אותם ימים והפך אותו לאהוב ההמונים באימפריה. תראו כמה שמקלחת טובה נחשבה אז חשובה...


מרחצאות קרקאלה
מרחצאות קרקלה
#על מרחצאות קרקלה
במקום שבו אתם נמצאים היו פעם מרחצאות מפוארים ששימשו את עשירי רומא. חדר הרחצה הציבורי העצום הזה, הגיע לגובה של כמעט 40 מטרים והיקפו היה מאות מטרים. המבנה כולו היה מפואר, שכן חלקים ממנו כוסו בציפוי שיש, פסלים ועיטורים עשויי כסף וזהב.

לחימום המבנה שימש מערך חימום תת-קרקעי של המים, שפעל באמצעות שריפה של פחם. קשה אולי להאמין, אבל המערכת המוצלחת הזו פעלה מאז ימי הרומאים ועד אמצע המאה ה-19.

במתחמים השונים של המרחצאות היו המרחצאות החמים והקרים, חנויות, בתי בושת וספרייה. מהר מאד המקום הפך לפופולרי אצל העשירים, שכן בזכות גודלו העצום יכולים היו להגיע אליו אלפי אנשים וליהנות מהחוויה המפנקת. גם השטחים הירוקים הוסיפו לאווירה הפסטורלית של המקום.

כמו רוב המבנים ברומא, עם השנים המרחצאות התיישנו והתבלו. גם רעידות אדמה, כמו זו האחרונה שהתרחשה בשנת 2009, פגעו במקום שהפך לחורבות היסטוריות.

היום האזור כולו משמש כאמפיתיאטרון. לעתים, כשמזג האוויר נאה, נערכים במקום קונצרטים.


#היריבות בין האחים קרקלה שהובילה לדם ולמרחצאות
הקיסר הרומי מרקוס אורליוס אנטונינוס, המכונה קרקלה (Caracalla), היה אחד מהקיסרים המושחתים והשנויים במחלוקת.

כאשר הקיסר שלפניו ספטימיוס סוורוס (Septimius Severus) מת בשנת 211 לספירה, שני האחים, קרקלה ואחיו פובליוס ספטימיוס גטה (Geta), עלו לשלטון ביחד. הם נקטו בפעולות שונות כדי לחזק את האימפריה הרומית, אבל מתחת לפני השטח שררה תחרות סמויה בין האחים. תחרות על שליטה.

יום אחד, הזמין קרקלה את אחיו גטה לשיחת פיוס ובאמצע השיחה שלח את אנשיו שרצחו את האח בדם קר. כך הפך קרקלה לקיסר שולט יחיד. מאותו הרגע נקט קרקלה בצעדים שונים לביצור מעמדו והפופולריות שלו. אחד מהם הייתה קבלת ההחלטה שרומא זקוקה למרחצאות.


#איך נראה המתחם בעבר?
בימי קדם היה אורכו של מתחם המרחצאות 225 מטרים ורוחבו 185 מטרים. המומחים משערים שגובהו של המבנה היה כ-38.5 מטרים.

אל מתחם המרחצאות הייתה אמת מים מיוחדת שהובילה מים. במרחצאות עצמם היו פריג'ידריום (חדר קר), טפידאריום (חדר פושר) וקלדריום (חדר חם). בנוסף הוצעו למתרחצים שתי פלאסטראות - חדרי כושר וחדרי אגרוף.

אבל המרחצאות לא שימשו רק לרחצה. הם היוו אתר נופש ומרכז תרבותי שכלל גם ספרייה ציבורית בת שני חדרים, כמקובל באותה תקופה. באחד מהם היו טקסטים יווניים ובשני - טקסטים בשפה הלטינית.


#הנה המרחצאות היום

https://youtu.be/SFr0UWUM_iQ


#יתכן שכך נראו המרחצאות בעבר

https://youtu.be/pjLiQdI0U9I
פאצ'יוטי סלומריה
#על מעדניה מופלאה שכל רומא אוהבת

פאצ'יוטי סלומריה (Paciotti Salumeria) היא מעדניה וחנות מזון גורמה שמספקת למקומיים מאז 1970 את האוכל המקומי הטוב ביותר שיש.

פאצ'יוטי נחשבת כבר שנים למובילה ברומא ובאתרים כמו TripAdvisor היא נבחרת שוב ושוב לחנות האוכל הטובה ברומא.

הסלומריה הזו היא המקום להצטייד בו באוכל נהדר לפיקניק ברומא. תוכלו להצטייד כאן במגוון רחב של גבינות, בשרים מבושלים, שמני זית, חומץ בלסמי מיושן, כמהין ויינות איטלקיים מצוינים.

החנות היא בבעלות משפחתית של האב המשעשע בהומור מקומי, אנטוניו ואיתו שלושת בניו.

אם תרצו להתנסות במעדנים מיוחדים, חפשו כאן מעדנים כמו גורגונזולה מתוקה, גבינת אסיאגו, פטה כמהין שחור ובשרים כמו סינטה סנזה, סן דניאלה ופרושוטו די פארמה.

בתיאבון!


ביקור במקום:

https://youtu.be/qfagdt28r1k


הדרכה:

https://youtu.be/R4_6zdW22RY
הקולוסיאום
#על האמפיתיאטרון הגדול בתבל

האמפיתיאטרון העצום הזה, נבנה לפני כמעט 2000 שנה, על ידי שלושה קיסרים רומיים. הוא כלל זירה שמטרתה הייתה לספק לחם ושעשועים לאזרחי העם, או במילים אחרות - להיות זירה לקרבות גלדיאטורים. נערכו בה מופעים שמומנו על ידי אנשים פרטיים, בעיקר על מנת שיוכלו להפגין את עושרם ולשעשע את העם.

בחנו טוב טוב את הקיר החיצוני של האמפיתיארטון המדהים הזה. הוא חלק מאותו מבנה גדול ומפואר שעמד כאן עוד מימי האימפריה הרומית.

המתחם נבחר לאחד משבעת פלאי עולם החדשים.


#שימושים בקולוסיאום
מטרתו הראשונית היה להוות מתחם למלחמות גלדיאטורים, מלחמות בין בעלי חיים ובין בעלי חיים ובני אדם. אלו בעצם היו תוכניות הריאליטי של אותה התקופה - הם נועדו ליצור אהדה בקרב הצופים כלפי השליט ולספק להם בידור בשעות הפנאי. ניתן היה לראות כאן אסירים שנידונו למוות ונצלבו או נשרפו על המוקד. לפעמים אף הוסיפו עלילה והפכו את מעשה ההוצאה להורג לחלק מסיפור מסע של הגיבור הראשי - שסופו הטרגי היה ידוע מראש. הגיבור היה סופר את השניות אחורה בזמן שחיית טרף פראית הייתה רודפת אחריו בזירה וטורפת אותו לעיניי כל. הגלדיאטורים שנאלצו להשתתף בקרבות אלו, היו עבדים או אסירי מלחמה.

עוד מופע בידור שכיח במיוחד היה מופע משחקי הציד. לכאן הוכנסו חיות אקזוטיות מכל רחבי האימפריה שניסו לשרוד את רובי הציד של הציידים שהיו הורגים אותם לשם הבידור. אם דאגתם, אגב, לאלו היושבים בשורה הראשונה - היא הייתה גבוהה כשני מטר מעל הזירה על מנת להבטיח את ביטחונם של היושבים. אלפי גלדיאטורים ויותר ממיליון חיות נהרגו כאן.

מאה הימים הראשונים בהם נחנך המקום היו מלאים במופעים בידוריים מהסוג הזה.

בשנת 404 נערך במקום קרב הגלדיאטורים האחרון, שכן הרומאים כבר לא ראו בעין יפה את הרצח לשם שעשוע בלבד. במאה החמישית והשישית לספירה, בזמן התפרקותה של האימפריה הרומית, תושבי רומא כלל לא זכרו מה הייתה מטרתו המקורית של המבנה העצום הזה. חלק חשבו שזה היה ארמון קיסרי וחלק חשבו שהיה מקדש לאל השמש.


#האדריכלות של הקולוסיאום
המבנה אליפטי, כאשר האורך שלו 189 מטרים, הרוחב 156 מטרים וגובהו כמעט 50 מטרים.

הקולוסיאום, נהוג לומר, היה המבנה הראשון שנבנה בעזרת בטון, המצאה חדשה באותם ימים. כמובן שהוא לא ממש הראשון, אולי הראשון מבין אלו ששרדו את ההרס והשנים ועודם עומדים על תילם.

אתגר לא קטן שעמד בפני האדריכל האלמוני שתכנן את המבנה, היה לאפשר לקהל של חמישים אלף איש להיכנס ולצאת מהמתחם ללא תורים ארוכים ועומס. הוא מצא פתרון פרקטי מצוין - לקולוסיאום נבנו 80 כניסות שהובילו את מערכת מסדרונות מיוחדת שהקיפה את האמפיתיאטרון. בכל קומה היו פתחים שהובילו היישר אל הכיסאות והיציעים.

קשה לפספס את איכויות הבנייה והתכנון בימי האימפריה הרומית, שכן המבנה העצום הזה עדיין עומד כאן גם לאחר 2000 שנה של רעידות אדמה ונזקים מעשה ידי אדם.


#היסטוריית הקולוסיאום
האמפיתיאטרון העצום הזה, נבנה לפני כמעט 2000 שנה בעיר רומא. בנו אותו שלושה קיסרים רומיים משושלת פלביאן. שמו המקורי היה "האמפיתיאטרון הפלאבי", על שם אותה שושלת קיסרים, אך בימי הביניים השתנה השם.

בשנת 72 החלה מלאכת הבנייה של האמפיתיאטרון. הקיסר אספסיאנוס, יוזם הרעיון, לא הספיק לראות את המבנה גמור ונפטר באמצע הדרך, בעוד בנו טיטוס, משלים את המשימה. מפתיע לשמוע כי למרות שבנייתו של הקולוסיאום לקחה פחות מעשר שנים, גם טיטוס לא הצליח להשלימו ומי שחנך את האמפיתיאטרון בשנת 80 לספירה היה אחיו של טיטוס, הקיסר דומיטיאנוס.

הוא נבנה על גבי שרידים מארמון נירון, שהיה השליט השנוא ברומא. מהרגע שעלה השליט לשלטון בשנת 54 לספירה, רבים מהאצילים והסוחרים הסתכסכו איתו כיוון שניסה ללא הרף להשתלט על שטחים חדשים ולבנות לעצמו ארמונות נוספים. כשפרצה בשנת 64 שריפה עצומה ברומא, שהחריבה חלקים שלמים מהעיר, לא מעט סברו שהשליט הוא שאחראי להצתה האיומה. לא רק זה, הם טענו שהוא התענג על הרגע כשניגן בכינור על גג ארמונו בזמן שהאש מתפשטת ברומא כולה.

אז אולי נרון לא היה אחראי באופן ישיר לפרוץ השריפה הגדולה, אך בזכותה הוא הצליח להשתלט על שטח עצום, למעלה ממאה דונמים, באמצע רומא ולבנות בו את הארמון המפואר שלו - ארמון הזהב. אם תהיתם, אגב, מה עלה בגורלו של השליט, אז ארבע שנים לאחר השריפה, התקוממו מולו האזרחים והצבא והוא נאלץ לנוס על נפשו.

הקיסר שהחליף את נרון היה אספסיאנוס. הוא רצה לחזק את אמון העם בממשל והחליט להחזיר את השטח הגדול לאזרחים. על חורבות הארמון הוא הקים את מה שיהיה האמפיתיאטרון הגדול ביותר בעולם. הקולוסיאום.

ממש ליד אותו ארמון נוסטלגי, ניצב פסל מרשים של נרון, ששמו היה קולוסוס (Colossus). מכאן הגיע שמו של המבנה היום - קולוסיאום.


#קהל הקולוסיאום
עם כניסתו למתחם, קיבל הצופה כרטיס כניסה מיוחד: פיסת חרס ועליה מספר היציע והשורה שבה הוא עתיד לשבת. המקומות היו שמורים מראש ושיקפו את המבנה ההיררכי של החברה הרומית.

כאמור, המושבים הנמוכים ביותר, שהיו גם הקרובים ביותר לזירה היו שמורים לאנשים מכובדים ובעלי מעמד גבוה - סנאטורים, אישים מכובדים, הקיסר ופמלייתו. מעליהם ישבו החיילים והסוחרים העשירים. ככל שהשורות עולות, כך מעמד האוכלוסייה ירד, שכן ישבו בהן האזרחים הפשוטים. רחוק מאד מהזירה, במקומות שאפילו לא ניתן לשבת בהם אלא רק לעמוד - עמדו הנשים והעבדים, שהיו שני המעמדות הנמוכים ביותר בחברה הרומית. תוסיפו לזה את הקברנים ושחקני התיאטרון שלא הורשו להיכנס למתחם בלבד ותבינו כי באותה התקופה המעמדות תפסו חלק מרכזי בסביבה.


#טיפים
אם אתם מאוהבי הזריחות, בואו לכאן באחת מהן בעיר. המראה בלתי נתפס והתמונות מיליון דולר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/B4GvcCWzZZg


ביקור במקום:

https://youtu.be/hxpBPStoIZ8
פובגליה
#על אי האימים של ונציה
האי פובגליה (Poveglia) הוא אחד המקומות המפחידים באיטליה ואולי אף בכל אירופה. האי הזה שימש במשך שנים רבות כמקום גלות לחולי מגיפת הדבר של איטליה. מומחים לתופעות על טבעיות טוענים שהוא רדוף רוחות וממשיך לרחוש בפעילות על-טבעית. מדהים שעד לפני שנים מספר תיירים לא הגיעו אל האי, שמכל בחינה אחרת הוא אחד המקומות היפים בסביבה. הוונציאנים רואים באי את הגיהנום לנשמות רעות וטוענים שרשעים שמתים אצלם, מתעוררים בפובגליה..

ההיסטוריה של האי הזה החלה כבר מהתקופה הרומית, שבה נזרקו חולי דבר אל האי, עד למותם. הוא שימש למטרות אלה שוב ושוב בהיסטוריה שלו ומעל 150 אלף מתים נרשמו בו במהלך השנים. עד היום ניצבות בו משרפות, שבהן שרפו את המתים ממחלת הדבר. ב-1922 הוקם בו בית חולים לחולי נפש והאגדה מספרת שבוצעו שם ניתוחי מוח לא נחוצים למאושפזי בית החולים. המנתח, שהלך והשתגע, קפץ אל מותו מגג בית החולים, לאחר שהשתכנע שרוחות החולים שהרג רודפות אחריו..

לאחר ששנים נאסרה הכניסה אליו, בהוראת ממשלת איטליה, אולי בשנים הבאות יהפוך האי מאחד המקומות המפחידים באירופה, למקום נופש לתיירים בעלי ממון. לשם כך מכרה אותו הממשלה האיטלקית ליזם בשם לואיג'י ברונרו.


הנה האי פובגליה:

https://youtu.be/1VH6uIhTt7w
סיור עתיקות ברומי
#סיור לקולוסאום, לפורום הרומי ולהפתעות נוספות

הסיור מתחיל מכנסיית סן פייטרו אין וינקולי. במהלכו נכיר כמה מהמקומות המעניינים באחת הערים העתיקות בעולם.

נתחיל? אתם בבזיליקת סן פייטרו אין וינקולי? - אז היכנסו לתגית "סיור רומי העתיקה".
פארק לדיסלאו
#על נווה מדבר ירוק בעיר

גם אם הוא לא מרשים או גדול במיוחד, פארק רה לדיסלאו (Parco Re Ladislao) שבמרכז נאפולי, הוא אי של שלווה במרכז העיר הגדולה, פארק ציבורי שהנפוליטנים אוהבים.

הפארק, שנקרא על שם המלך לאדיסלאוס, שמור כמו גן פרטי. זה כמובן נאמר במובן הטוב של המילה. הוא ממוקם ממש מאחורי כנסיית סן ג'ובאני קרבונרה היפה, אחת הכנסיות האהובות בנאפולי.


#טיפים
הפארק פחות נגיש לעגלות ילדים או טיולון ולבעלי מוגבלויות בכיסא גלגלים. יש כניסה לכיסאות גלגלים אבל לא תמיד היא פתוחה.

הגן נפתח בשעה 8 ונסגר בשקיעה.
שוק ריאלטו
#על שוק האוכל העתיק של ונציה

פעם השוק הזה היה מהשווקים המגוונים והמוכרים בעולם. בשוק הזה של ונציה, אז אימפריה ימית חזקה, שהגיעה הרחק בעולם, נמכרו אז סחורות מכל קצוות תבל, החל מתבלינים ושמנים ועד משי וצבעים. אבל היום שוק ריאלטו (Mercato di Rialto), בעבר גם אחד השווקים הגדולים בעולם, איבד מעט מגדולתו והוא ידוע בעיקר בפירות הים שנמכרים בו ובתבלינים השונים שניתן לקנות בדוכניו.

בימינו שוק ריאלטו הוא שוק פתוח ומקומי, שאמנם לא חסרים בו תיירים, אבל הוא משרת קודם כל את הוונציאנים. גם אם רבים מהמבקרים בו חושדים שהוא סוג של אטרקציה שמיועדת לתיירים, הוא עדיין שוק מקומי שמאפשר להציץ לחייהם של המקומיים, בחיי היום יום שלהם.

התוצרת בשוק ריאלטו מגוונת. כמו בכל שוק אירופי, ניתן למצוא כאן ירקות ופירות טריים, דגים, בשר ופירות ים, תבלינים, מוצרי פסטה ואורז ועוד. הוונציאנים נוהגים לקנות בכל יום את הדגים ומאכלי הים הטריים לארוחה של אותו יום. ואגב, בשוק לא נהוג לאסוף את הירקות והפרי לבד, אלא להצביע ולהמתין שהמוכר ילקט את הפירות והירקות היפים לשקית.

השוק נחשב למקום זול ביחס למחירים של ונציה.


#טיפים
באזור שוק ריאלטו יש כמה ברים ופאבים הממשיכים את פעילות היום של השוק אל עבר הערב ותורמים לחיי הלילה של ונציה. במיוחד בסופי השבוע של הקיץ, תיירים רבים נהנים כאן מחיי הלילה של העיר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/iylSPdCHbFc


בואו נקנה מעט:

https://youtu.be/FWrdZ0eeaKQ
הקָטָקוֹמְבוֹת של סן סבסטיאן
#על הקטקומבות

ככל שהנצרות התפשטה ברומא, נרדפו בה הנוצרים על ידי השלטון הרומי. משום כך הם נהגו לקבור את המתים שלהם בכוכים שחפרו מתחת לאדמה. הדבר נועד בעיקר להגן על קבריהם, בכדי שלא יחוללו בידי הרומאים הפגאנים, עובדי האלילים. שרידי הקברים הללו הן הקָטָקוֹמְבוֹת, מערכות קבורה תת קרקעיות שנחפרו על ידי אדם ובדרך כלל נחצבו בקירות.

הקָטָקוֹמְבוֹת של סן סבסטיאן, הממוקמות ממש מתחת לבזיליקת סן סבסטיאן, הן רק חלק קטן ממערכות הקבורה הרבות המפוזרות ברומא. תוכלו לראות בה דוגמאות למגוון סוגי קבורה שאפיינו את המאה ה-2 וה-3 לספירה. אל הקָטָקוֹמְבוֹת תוכלו להיכנס באמצעות סיור מודרך שמתחיל בכל חצי שעה.

מפורסמות גם הקטקומבות שנמצאות לאורך דרך "ויה אפיה" שברומא ונחשבות מהאתרים המעניינים ביותר שלאורכה.


#מהן קטקומבות?
קָטָקוֹמְבוֹת הן מערכות קבורה תת קרקעיות שנחפרו על ידי אדם. לרוב הן מסודרות בתוך פרוזדורים ואולמות שבקירותיהם חצובים קברים עם עצמות אדם.

מי שהקטקומבות שלהם הכי ידועות ברומא הם הנוצרים הראשונים של בירת האימפריה. בתחילת ימי הנצרות, נרדפו הנוצרים על ידי השלטון הרומי, שעשה הכל על מנת לעצור את הנסיונות שלהם למשוך את תושבי רומי לדת הצעירה. משום כך נהגו רבים מהם לקבור נוצרים מתים בכוכים שחפרו מתחת לאדמה. בכך הם הגנו על קבריהם, מפני עובדי האלילים הרומאים וידם הארוכה והמחללת.

על גבי מערכות הקבורה תראו בדרך כלל עיטורים מהימים הקדומים של ראשית הנצרות, כאלו שסיפקו השראה ללא מעט ציירים ואומנים מפעם. אגב, תתפלאו לדעת, אבל בקטקומבות של רומא תמצאו לא רק קטקומבות נוצריות, אלא גם יהודיות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/SENK3kEOsNA
וילה מדיצ'י
#על הווילה המרהיבה שמעל רומא

וילה מדיצ'י (Villa Medici) היא בניין מרהיב, שכיית חמדה שנמצאת על גבעת פינצ'יו, במיקום מושלם מעל כיכר ספרד, היא פלאצה די ספניה.

בווילה מדיצ'י נמצאים מרכז תרבות צרפת והאקדמיה הצרפתית. בדרך כלל היא סגורה לציבור, למעט בימים של תערוכות וקונצרטים, כשהווילה פתוחה למבקרים.

החזית הפנימית של הווילה פונה לגנים המקסימים של המבנה, גנים המעוצבים בסגנון הרנסאנס. המבנה מכוסה בצד זה בגילופי רנסאנס נהדרים, ששומרו היטב עד היום. הטיול בגנים המטופחים יפגיש אתכם עם אובליסק גבוה, מזרקות מקסימות ושיחים גזומים למשעי אופייניים לגינות האיטלקיות.

היכנסו פנימה לעמקי הגן ותראו מבנה אורנג'רי מקסים, ביתן שבו מבלים בחברותא או מתבודדים בשקט. הוא מצופה בפרסקאות נפלאות, ציורי קיר שבהם תיאורים מרהיבים של חיות וציפורים. עוד בגן פסל נהדר ואופייני לגנים האיטלקיים, שבו מותקפים נימפה עם 12 ילדיה, על ידי חיות, ששלחה אליהם האלה הקנאית הֵרָה.

החזית היפה והגנים הנהדרים הופכים את וילה מדיצ'י לפנינה הכי יפה שלא היכרתם ברומא.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/wB9ZaoViSRo


כנסיית סנטה מריה דלה פאצ'ה
#על הכנסייה

אחת מיצירות המופת של עידן הבארוק היא כנסיית סנטה מריה דלה פאצ'ה ("מריה הקדושה של השלום"). הכנסיית הזו היא אחת הכנסיות החשובות של העיר רומא והיא דוגמה מובהקת לאדריכלות הבארוק של העיר רומא.

כנסיית סנטה מריה דלה פאצ'ה נמצאת ליד כיכר נאבונה, ברובע פונטה ("רובע הגשר"), באחד מהאזורים המתויירים ביותר בעיר רומא. היא אמנם נבנתה במאה ה-15, אך לא מעט שיפוצים שהיא עברה עם השנים הפכו אותה לאיך שהיא נראית היום.

את חזיתה עיצב פְּיֵיטְרוֹ דַה קוֹרְטוֹנַה (Pietro da Cortona), האמן והאדריכל ומי שהיה מהדמויות הבולטות של הבארוק האיטלקי. האגף המפורסם ביותר בכנסייה הוא החצר הפנימית שעוצבה על ידי דוֹנָטוֹ בְּרַמַנְטֶה (Donato Bramante). בחצר הזו נערכות מפעם לפעם תערוכות מתחלפות.

בכנסייה תוכלו לראות לא מעט יצירות אמנות מהמאות ה-15-17. ביניהן תראו את עבודתו של האמן דַה קוֹרְטוֹנַה ועוד עבודה מפורסמת של רָפָאֵל.

במתחם גם חנות מזכרות, חנות ספרים ומסעדת ביסטרו ומתקיימים בו קונצרטים ותערוכות.
אי הטִיבֶּר
#על האי

על נהר הטִיבֶּר, הנהר השלישי באורכו מכל נהרות איטליה, תוכלו לראות את האי שצורתו מוארכת. אורכו כ-270 מטרים ורוחבו כ-67 מטרים.

האי מוכר גם בכינויו "האי בין שני הגשרים", כיוון ששני צידיו חוברו לשתי גדות הנהר באמצעות גשרים - גשר ארבעת הראשים וגשר קסטיוס.

מדי שנה, בחודשי הקיץ, נערך באי פסטיבל הסרטים "איסולה דל סינמה". מוצגים בו סרטים איטלקיים קלאסיים ומודרניים, לצד סרטי קולנוע בינלאומי. הללו מוקרנים בפסטיבל על מסכים גדולים, ברחבי האי, מתחת לכיפת השמיים.


#תולדות אי הטִיבֶּר
בשנת 291 לפנה"ס נבנה על אי הטִיבֶּר מקדש לאל הרפואה אסקלפיוס ולכן האזור כולו הפך למקודש. באותה תקופה היו מגיעים אליו חולים ובעלי מום בכוונה להתרפא.

המסורת הרפואית של המקום נמשכת עד היום. בין היתר, אגב, תוכלו למצוא כאן גם בית חולים יהודי. בית החולים הזה הוקם בשנת 1881, בשל קרבתו של האי לאזור שהיה הגטו היהודי של רומא. האוכל בו היה אז כשר ולא היו בו סממנים נוצריים.


#האגדה על האי שנוצר במהפכה
אם אתם מחפשים אגדה או סיפור יותר צבעוני ליצירת האי הזה, האגדות הרומיות מספרות שההמון הסוער שהפיל את הטירן לוקיוס טארקוויניוס סופרבוס, המלך השביעי והאחרון של רומא, זרק את גופתו לתוך הנהר. העפר שהצטבר סביב הגופה ששקעה לתחתית הנהר, הפך להיות אי.
הפלנטריום והמוזיאון האסטרונומי
#על הפלנטריום

אם חיפשתם קצת אטרקציות לילדים - הגעתם למקום הנכון. בפלנטריום ובמוזיאון האסטרונומי תוכלו לאפשר לילדים לחוות חוויה מרתקת הכוללת צפייה בכוכבים ובשמיים וסיורים מרתקים במגוון תערוכות המציגות מידע על הכוכבים והחלל. כאן תוכלו אפילו להקשיב להופעות מוזיקליות על רקע הצפייה בכוכבים.

כאן תמצאו גם את מוזיאון הציוויליזציה האיטלקי (Museo della Civilta Romana), בו ניתן לראות דגם ענק של רומא בתקופת הקיסרים.

חשוב להדגיש כי ההסברים ניתנים כאן רק באיטלקית ובאנגלית.


#הנה הפלנטריום והמוזיאון האסטרונומי של רומא

https://youtu.be/4e8Kr59epxs
פיאצה דל קמפידוליו
#על פיאצה דל קמפידוליו

כיכר קמפידוליו נמצאת על גבעת קפיטולין והיא נחשבת לפנינה ארכיטקטונית אמיתית.

את הכיכר תכנן לא אחר מאשר האמן המפורסם מיכלאנג'לו. זה היה במהלך המאה ה-16 והוא היה זה שנתן לה את המראה שאתם רואים עכשיו - כיכר טרפזית שמסביבה שלושה ארמונות מרהיבים ועל פאתו הרביעית גרם מדרגות רחב, שהאמן מיכלאנג'לו תכנן כך שיאפשר לאצילי רומא לטפס על המדרגות הללו כשהם רכובים על הסוסים שלהם.

שימו לב גם לריצוף המיוחד שממנו נבנתה רחבת הכיכר. למרות התכנון המבריק, לא זכה מיכלאנג'לו ליהנות מפרי יצירתו, שכן מת זמן מה לפני שהושלמה הבנייה.

בשלושת הארמונות המקיפים את הכיכר נמצאים כיום המוזיאונים הקפיטוליניים (Musei Capitolini), שבהם מוצגים פסלי שיש וציורים מתקופת הרנסנס והבארוק.

במרכז הכיכר תוכלו לראות את פסל הברונזה של הקיסר "הפילוסוף" הרומי מרקוס אוֹרֶלְיוּס. זהו רק שחזור של הפסל המקורי שהוא עצמו נמצא בתוך המוזיאון.

למרות שהיא אינה עמוסה במיוחד, אין ספק שהכיכר הזו היא אחד מהמקומות המתוירים ביותר ברומא.
גבעת הקפיטול
הגטו היהודי
בזיליקת סן ג'ובאני אין לטראנו
הפורום הרומי
שיט בגונדולה


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.