» «
קתדרלת ליברפול
קתדרלת ליברפול
#על הקתדרלה הגדולה של ליברפול

קתדרלת ליברפול (Liverpool Cathedral), או ליתר דיוק הקתדרלה האנגליקנית של ליברפול, היא אחת הכנסיות הגדולות בבריטניה, אולי אף הקתדרלה הגדולה ביותר בה.

הקתדרלה של ליברפול היא בעצם המבנה בסגנון גותי, החדש ביותר בעולם. היא נבנתה בתחילת המאה ה-20, בסגנון הניאו-גותי, כלומר כמבנה מודרני המעתיק ועושה מחווה לסגנון הגותי עתיק היומין.

74 שנים נדרשו לבניית הקתדרלה ששייכת לכנסייה האנגליקנית.


#מה תראו ותעשו כאן?
בשטח של כ-9,600 מטר רבועים, אורכה של קתדרלת ליברפול האנגליקנית הוא יוצא דופן. סגנון הבנייה של הקתדרלה הוא ניאו-גותי. שימו לב כשאתם בפנים לגובה העצום של המבנה ולחלונות הוויטראז' הגבוהים ומאורכים שלה - מאפיינים גותיים מובהקים.

שימו לב למגדל הפעמונים שלה, שהוא מהגבוהים והמרשימים שבמגדלי כנסיות העולם. גם הפעמונים הכבדים של קתדרלת ליברפול הם ענקיים במידותיהם.

לרוכשים כרטיס, נכללת בו ביחד עם סרט ומדריך קולי, גם העליה אל מגדל הפעמונים, עד שעה מאוחרת. מהמגדל נשקף הנוף המרהיב של ליברפול וסביבתה. באביב ובקיץ תוכלו לצפות ממנו בשקיעה וזו חוויה נהדרת.


#טיפים
הכניסה לכנסייה חינם.

תשלום לעלייה אל מגדל הפעמונים לתצפית.

באביב ובקיץ שווה לבקר כאן בשעות אחה"צ המאוחרות ולצפות על העיר ממגדל הפעמונים בשקיעה. העליה אליו נכללת בכרטיס, יחד עם מדריך קולי וצפייה בסרט.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/b4I_D43ccJc


ביקור במקום:

https://youtu.be/7ItB0WeCaWM


האורגן של הקתדרלה:

https://youtu.be/Efyp0nja5Zg


מזמורים בחג המולד:

https://youtu.be/MTxqZllREGM
הקתדרלה המטרופולינית של ליברפול
הקתדרלה המטרופולינית של ליברפול
#על הקתדרלה האולטרה מודרנית בעיר

הקתדרלה המטרופולינית של ליברפול (Metropolitan Cathedral) היא מבנה מודרניסטי מרשים וייחודי. כמו הקתדרלה האחרת בעיר, גם היא נבנתה במאה ה-20.

זוהי למעשה הקתדרלה הקתולית של ליברפול והיא משרתת את הנוצרים הקתולים בעיר, קהילה שמורכבת בעיקרה מצאצאים של מהגרים מאירלנד.

כמו רבות מסוגה בעולם, הקתדרלה היא ביתו של הארכיבישוף של העיר ליברפול.


#מה תראו כאן?
הקתדרלה המטרופוליטנית של ליברפול היא מבנה מסעיר בחדשנות ובשונות שלו ולגמרי שווה כמה צילומים.

מבחינה אדריכלית הקתדרלה המודרנית היא מבנה ברוטליסטי, כלומר מבנה שבנוי מבטון חשוף.

הביטו למעלה וראו שבקתדרלה המרשימה והמיוחדת הזו יש את אחד הוויטראז'ים הגדולים בעולם. יש טענה שזהו חלון הויטראז' הגדול ביותר בעולם.


#טיפים
הכניסה חופשית.

הקתדרלה פתוחה לביקור כל יום בשעות 8:00 - 18:00. בימי ראשון של חורף: 8:00 עד 17:00.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/C6F4Gp4kjcc


ועוד מבט:

https://youtu.be/yXhT7CfLuYU
הקתדרלה השמימית
הקתדרלה השמימית
#על הכנסייה המרהיבה עם המגדלים המרבועים

הקתדרלה השמיימית (The Heavenly Cathedral) היא כנסייה קופטית ענקית, עכשווית ובעיצוב מודרני ויפה להפליא. הכנסייה הקופטית אורתודוקסית הזו נמנית בעולם על עשר הכנסיות המודרניות הכי יפות בעולם.

בשנת 2010 נחנכה הקתדרלה על ידי מי שהיה אז האפיפיור שנודה השלישי, האפיפיור דאז של הכנסייה הקופטית האורתודוקסית. היא הוקדשה אז לכל קדושי הכנסייה הקופטית - אורתודוקסית והייתה מיידית לסמל של האמונה הנוצרית במזרח התיכון.

כאן תקבלו הצצה לרגע, אל המסורות והאמונות של זרם הנצרות הקופטית, זרם שקיומו מתאפשר בזכות מצרים והפלורליזם הדתי של המדינה האסלאמית הזו.


#אדריכלות
הכנסייה בולטת באדריכלות המרהיבה שלה, הכוללת את מגדליה המרובעים, כיפה גדולה ועיצוב חיצוני ופנימי מרשים מאוד.

יש לקתדרלה צורה של ספינה מרכזית גדולה ובצדדיה שני מעברי צד. בספינה ממוקמים ספסלים רבים, חלקם עבור הקהילה בעוד המעברים הצדדיים מצופים בקפלות קטנות.


#מה תראו כאן?
היותר מרשים בכנסייה הזו הוא דווקא מה שבתוכה. ואכן, כיאה לכנסייה האורתודוקסית הקופטית (Coptic Orthodox Church), היא מציעה תערובת מרשימה של אמונה ואמנות.

בפנים בולטים ויטראז'ים מרשימים, ציורי קיר מרהיבים המציגים שלל סצנות מקראיות, החל מהברית החדשה ומהתנ"ך ועד למשפטים בעברית.

גם בחלקה החיצוני של הקתדרלה לא תתקשו לראות את הפסיפסים היפים שנוצרו בסגנון האיסלאמי דווקא, סגנון המוכר היטב בעולם ומתבסס על צורות גאומטריות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/8GAMstBKAvo


ביקור במקום:

https://youtu.be/OiFaMinOdP0


סקירה קצרה:

https://youtu.be/w77-l6iuFGo?t=2m40s&end=3m04s
כנסיית ג'ברי
כנסיית ג'ברי
#על הכנסייה העתיקה אל מול הנוף המרהיב

כנסיית ג'בארי (Jvari church), או מנזר הצלב ג'ווארי, הם שמותיה של אחת הכנסיות החשובות ביותר על הדרך לקווקז.

הכנסייה היא אתר עתיק וחשוב בהיסטוריה של גאורגיה. כאן פעלה לפי המסורת נינו הקדושה, מי שהפכה את הפאגאנים שחיו כאן לנוצרים של ממש, החל מהמאה ה-6 לספירה.

במקום הזה גם החליטה גאורגיה, לאחר שניצרה את אותם עובדי אלילים, על התנצרותה כמדינה. בעבר שכנה כאן הבירה העתיקה של הממלכה והעיר הדתית הכי משמעותית וחשובה בה.

הנוף שנשקף מכנסיית ג'ברי (Jvari church) הוא מרהיב. הכנסייה ממוקמת בנקודת נוף מוצלחת במיוחד, כשמצד אחד נשקפים הרי הקווקז הנמוך ומנגד העיר מצ'חטה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/bvHBLIvrcCM


ביקור במקום:

https://youtu.be/udov1atsMbw


בפנים:

https://youtu.be/VaOixuzUdHI


בחורף:

https://youtu.be/Tk-3cpLV02E


הדרכה:

https://youtu.be/kHwSji-r4Tw

כנסיות

כנסיית סווטה נדליה
כנסיית סווטה נדליה
#על הכנסייה שהתפוצצה לפני מאה שנה

כנסיית סווטה נדליה (Tsurkva Sveta Nedelya), שבכניסה לרחוב ויטושה, היא כנסייה בסגנון ניאו-ביזנטי, עם שפע של ציורי קיר עתיקים, עיצוב פנימי מפואר ורוחניות מורגשת.

הכנסיה אינה מיוחדת או שונה מכל כנסייה אחרת בבולגריה, למעט מקרה היסטורי בודד שהביא להריסתה ב-1925 ולשיחזורה בהמשך.

ההרס היה תוצאה של פיגוע הטרור הגדול בתולדות בולגריה, שהתרחש כאן ב-16 באפריל 1925. הוא הופנה כלפי מלך בולגריה, בוריס השלישי והפמליה שלו, שכללה בכירים בממשלה.

המבצעים נמנו על תא מחתרתי של המפלגה הקומוניסטית. הם הניחו בכנסייה פצצה אדירה שהרגה 160 איש ופצעה 320 נוספים.

הרצח המאורגן הזה יצר זעזוע אדיר בבולגריה. הזעם כוון אל הקומוניסטים אבל הוא הגדיל גם את האנטישמיות, בשל העובדה שאחד הטרוריסטים שביצעו את הפיגוע היה יהודי.


#טיפים
הכניסה חופשית.

הדליקו כאן נר והרשו לעצמכם לבקש בקשה מיוחדת ואישית, שידועה רק לכם.


ביקור במקום:

https://youtu.be/djrl9EvFKt0


בלוגרים:

https://youtu.be/50r53W2GM_g


הדרכה:

https://youtu.be/JV6USjrc8No
קתדרלת אלכסנדר נבסקי
קתדרלת אלכסנדר נבסקי
#על הכנסייה המרהיבה שהפכה לסמל העיר סופיה

קתדרלת אלכסנדר נבסקי (Alexander Nevsky Cathedral) היא הכנסייה הענקית והמרשימה של העיר סופיה והסמל התיירותי שלה.

הקתדרלה הראשית הזו הוקמה בשנת 1919 לזכר 200 אלף חיילים רוסים שנהרגו במאבק על חירות בולגריה. היא מתנשאת לגובה של 53 מטרים ומרשימה בגודלה. היא יכולה להכיל בתוכה עד 5,000 מתפללים בעמידה.

מדובר במבנה ענקי ואחד הבניינים שכל מי שמבקרים בסופיה חייבים לראות במהלך הביקור כאן. ואכן, בנוסף למאמינים ולאנשי הכנסייה המשמשים בקודש נוהרים אליה בכל יום מאות תיירים מכל הדתות, הבאים להתרשם מהעיצוב הייחודי וציורי הקיר שבה.

הקתדרלה המרשימה ביופיה, שנמצאת מאחורי הפרלמנט הבולגרי, היא מושב הכנסייה האורתודוכסית הבולגרית בעיר וסמל לעצמאותן של העיר סופיה ובולגריה כולה.


#מעט היסטוריה
כנסיית אלכסנדר נבסקי המפוארת והמרשימה נבנתה בתחילת המאה ה-20, בסגנון ניאו-ביזנטי.

בניית הקתדרלה העצומה נמשכה כ-30 שנה, בין השנים 1882 ל-1912. על הבנייה הוחלט לאחר מלחמת 1877, לכבוד ולזכר 200 אלף החיילים שנהרגו במלחמה של צבא רוסיה נגד האימפריה העות'מנית ולמען החירות של בולגריה.

בעבר התקיימו בקתדרלה העצומה והיפה אירועים ממלכתיים גדולים, דוגמת ההלוויה של מלך בולגריה, בוריס השלישי, שהתקיימה כאן בשנת 1943.


#מקור השם
המבנה הבולט ביופיו קיבל את השם "אלכסנדר נבסקי", שם הניצחון שבחר לעצמו נסיך נובגורוד הרוסי, אלכסנדר ירוסלביץ'. אותו נסיך הגן עם חייליו במאה ה-13 על אזור הנהר נייבה וניצח את שוודיה ואת המסדר הליבוני, שהורכב מאבירים גרמנים שניסו לכבוש את האזור.

את השם "נבסקי" שפירושו הוא "של נייבה", אימץ המנהיג האמיץ ב-1240, אחרי הקרב והניצחון הגדול שנחל. קרב נייבה נחשב לאחד הניצחונות הגדולים של רוסיה בימי הביניים.


#מה תראו מבחוץ?
כבר ממרחק רב קתדרלת אלכסנדר נבסקי מרשימה מאוד. לא לחינם הפכה הקתדרלה, על המבנה הניאו-ביזנטי המרשים שלה, לסמל התיירותי ואם תרצו "נערת הפוסטר" של העיר סופיה.

במבט על כל המבנה בולטות כיפות הטורקיז הקטנות של הקתדרלה והכיפה הגדולה והמרשימה, המצופה זהב.

כשמתקרבים אפשר לראות שהקתדרלה המוזהבת והמעוטרת בולטת במרחב פתוח ואין בקרבתה מבנים אחרים. זה לא פלא, אם לוקחים בחשבון שהקתדרלה הזו היא בעצם אנדרטת זיכרון למאות אלפי לוחמים שנפלו במלחמות על האזור שהיום הוא המדינה הבולגרית.


#מבט פנימה
מבפנים, קתדרלת אלכסנדר נבסקי היא אפלולית, שקטה וקרירה מאוד. כמו מבחוץ, גם בתוכה קל להתרשם מהפאר והכישרון הרבים, שהושקעו על ידי מיטב אמני בולגריה ורוסיה בחלונות הוויטראז' המרהיבים, בציורי הקיר המיוחדים וברצפת השיש הנהדרת.

הקתדרלה הגדולה היא בעלת עיצוב טיפוסי לכנסיות רוסיות של המאה ה-19. חדריה הפנימיים עמוסים בקישוטים מרהיבים ובתצוגות של פריטים עתיקים ודברי קודש יקרים, כמעט בכל פינה בה.

כמקובל בכנסיות כאלה, מוצגים בתוך הכנסייה שלל פריטי דת עתיקים. שימו לב במיוחד למוזיאון עם אוסף האיקונות הגדול בבולגריה, אוסף דיוקנאות של קדושים שמוצג כאן. האוסף הזה נאסף מכנסיות וממנזרים בכל רחבי המדינה ויש בו פריטים שצוירו בכל אלף השנים האחרונות.


#טיפים
הכניסה חופשית וללא תשלום. רק הצילום בה הוא בתשלום.

לפני הביקור הכנסייה, תנו מבט במבנים האחרים שבסביבתה, כמו התיאטרון הלאומי המרהיב על שם איוון וזוב.

אחרי הביקור כאן, תוכלו להתאוורר קצת בשוק הפשפשים הנחמד שפועל ברחבה שלפני הכנסייה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/dbWh8ktF6hw


מהאוויר:

https://youtu.be/n_Xfiz5-74M


ביקור במקום:

https://youtu.be/4C13N8HuWaQ


בלוגרים:

https://youtu.be/KIBbqDxGCew


הדרכה:

https://youtu.be/LM1LaM860Iw
כנסיית ג'ורג' הקדוש
כנסיית הרוטונדה של ג'ורג' הקדוש
#על הכנסייה העגולה והמבנה העתיק בעיר

כנסיית ג'ורג' הקדוש (Church St. George Rotunda או Rotunda of Sveta George) היא המבנה העתיק ביותר בסופיה וללא ספק מבנה יוצא דופן בעיר, כמעט בכל מובן.

עתיקה ופגאנית - הכנסייה, שנקראת גם כנסיית הרוטונדה של סווטי גיאורגי, היא מבנה מעוגל ובנוי מלבנים אדומות. היא נבנתה בתקופת הקיסר קונסטנטינוס הגדול, כשבמקור היא הייתה בעצם מקדש לאלילים הרומיים.

בהמשך התקופה הרומית שימש המבנה גם כמבנה ציבורי כללי ועם קבלת הדת הנוצרית כדת האימפריה הרומית, הוא הפך ממקדש פגאני המוקדש לעבודת אלילים לבית טבילה נוצרי.

כיום הכנסייה הזו, שהוקמה במאה ה-4 לספירה, היא הכנסייה העתיקה בסופיה. בימינו היא מוצאת את עצמה ממוקמת בחצר של מלון שרתון סופיה ומאחורי בניין הנשיאות הבולגרית.


#מה תראו כאן?
כנסיית סנט ג'ורג' היא כנסיית הפרסקאות, כלומר ציורי הקיר העתיקים ששרדו מילניום שלם וממתינים לכם.

הכנסיה, הבנויה מלבנים אדומות, מאחסנת שלל ציורים ועיטורים מיוחדים כאלה, חלקם בני אלף שנים ויותר. אין הרבה מקומות בערי העולם שתראו מראות כאלה וזו בהחלט אטרקציה ייחודית.

עוד מעניין כאן שבתוכו מעוטר המבנה העתיק בשלל הפרסקאות, כשהן מוצגות כשכבות פרסקו על הקיר. העתיקים שבהם מתוארכים למאה ה-10 לספירה ושכבות חדשות יותר, מתקופות מאוחרות.


#טיפים
הכניסה חופשית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/yYyYeDMouqA


ביקור במקום:

https://youtu.be/416hFYBmSUk


בלוגרים:

https://youtu.be/6cL-nZunZV0
כנסיית סנט ניקולס הרוסית
כנסיית סנט ניקולס הרוסית
#על הקתדרלה בעלת המראה הרוסי

אחת הכנסיות שמושכות את העין בטיול בסופיה היא כנסיית סנט ניקולס הרוסית (Saint Nicholas Russian Orthodox Cathedral). זו כנסייה קטנה בסגנון רוסי שבהחלט שווה ביקור כשמסתובבים במרכז העיר.

מבנה הכנסייה הוא אחד המרשימים בעיר סופיה. עם 5 כיפות בצל מוזהבות ומרשימות וצריחים גבוהים בגוון ירוק היא מזכירה את הכנסיות של מוסקבה וסנט פטרבורג.

ואכן, מדובר באחת הכנסיות היפות בסופיה, שצריחיה הירוקים והזקופים מבליטים אותה מאוד בסביבתה.

הכנסיה נבנתה ביוזמת השגרירות הרוסית ועל אדמותיה, בין השנים 1907 ל-1914. תכנן אותה, בסגנון ובמראה אופייני לכנסיות רוסיות, האדריכל הרוסי פרובראג'נסקי.

עד היום היא משרתת את עובדי השגרירות הרוסית הסמוכה אליה ואת המהגרים הרוסיים המתגוררים בעיר.

שמה המלא הוא "כנסיית ניקולאס הקדוש עושה הנפלאות". ניקולאי הקדוש שעל שמו היא נקראת הנהיג במחצית הראשונה של המאה העשרים את הקהילות הרוסיות אורתודוקסיות בבולגריה. ואכן, המאמינים כאן בטוחים שבכוחה של הכנסייה להגשים את הבקשות ומשאלות הלב שלהם.


#מה תראו כאן?
כמו כנסיות רבות, הכנסייה הקטנה הזו יפה מאוד, גם מבחוץ וגם מבפנים.

מבחוץ תראו את 5 הכיפות הקטנות והמוזהבות שלה. היה זה הצאר הרוסי ניקולאי השני, שתרם את הכיפות, ביחד עם הפעמונים של הכנסייה.

מבפנים הקתדרלה נקייה, מעוצבת בעדינות ונעימה מאוד.

בהשראת כנסיות במוסקבה מהמאה ה-17, הכנסייה מתהדרת בקישוטים וציורי קיר של אותם אמנים רוסיים שבהובלת האמן ואסילי פרמינוב פעלו וציירו גם בכנסיית אלכסנדר נבסקי הסמוכה.

למתקדמים במיוחד שווה לראות את ארבע האיקונות שבאיקונוסטס של הכנסייה. אלו עותקי האיקונות המפורסמים מקתדרלת קייב.

בקריפטה תטילו לראות את קבר הארכיבישוף סרפים סובולב. נוצרים אורתודוקסים רבים רואים בו עושה ניסים. ליד קברו תוכלו לראות שם הרבה מכתבים בהם מבקשים ממנו עזרה ומצפים לעזרתו.


#טיפים
הכניסה חינם.

אם תגיעו בבוקר תראו מתפללים רבים שמגיעים מוקדם, נושאים תפילה ולמתחילים את היום.

הכנסייה מאפשרת לצלם ואף מזמינה תמונות יפות מאוד.

מעל הכנסייה יש מקום מנוחה מוצל, עם ברזיה של מים זורמים.

אחרי הביקור כאן תוכלו לנוח מעט בפארק פושקין הירוק שבשוליו ממוקמת הכנסייה. הגנים שבו יפים במיוחד.


מהאוויר:

https://youtu.be/8W5PC9zKv4w


תמונות:

https://youtu.be/yswMIHvKf3g


הכנסיה הארמנית בבטומי
הכנסיה הארמנית של בטומי
#על הכנסיה הארמנית של העיר

אתם נמצאים מול מבנה הכנסיה הארמנית הקתולית של בטומי (Batumi Armenian Catholic church).

הכנסייה האפוסטולית הארמנית נבנתה במקור ככנסיית עץ. זה היה בשנת 1873. בשנת 1885 שופץ בניין העץ המקורי של הכנסייה, בתכנונו של האדריכל האוסטרי מרפלד.

האדריכל תכנן אז כנסיה חדשה שתחליף את מבנה העץ שבמקום. ואכן, תודות לתרומות של הקהילה המקומית נבנתה אז כנסייה חדשה לחלוטין.

במאה ה-20, לאורך תקופת השלטון הסובייטי על גאורגיה, גרוזיה של אותם ימים, הפסיקה גם כנסייה זו לפעול. הדת, מבחינת הקומוניסטים והסובייטים, היא "אופיום להמונים".

במקומה, נפתח בבניין הכנסייה הפלנטריום המקומי, עובדה שהצילה את הבניין המיוחד מהרס.

רק בשנת 1992, עם קריסת הקומוניזם, התחדש גם כאן הפולחן הדתי. הפלנטריום הועבר למבנה אחר בבטומי והטקסים הדתיים שבו למבנה הכנסייה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/odYM7SvFEmg
כנסיית ניקולס הקדוש
#על הכנסייה הרוסית האורתודוכסית של העיר

כנסיית ניקולס הקדוש (St. Nicolas Church
Batumi), הממוקמת מול פיאצה באטומי, הייתה במקור כנסייה יוונית-קתולית.

את בנייתה החלו כאן בתקופת האימפריה העותמאנית, במאה ה-18. האבנים לבניית הכנסייה הובאו מהעיר טברזון (Trabzon). שימו לב גם לכיפות הצולבות שלה.

את הזכות לבנות את כנסיית סנט ניקולס העניק להם הסולטן, שהיה כמובן מוסלמי. זה היה לאחר שהיוונים שחיו בבטומי העניקו לו מתנה, לכבוד חגיגות היובל להולדתו. הסולטן אז התנה להם רק תנאי אחד - שפעמוני הכנסייה לא יצלצלו.

מאז שנת 1879 הפך שמה של הכנסייה לכנסייה הרוסית האורתודוכסית (Russian Orthodox Church).

בשנת 2012, עבר מבנה הכנסייה שיפוץ משמעותי והיום היא נחשבת לאחת הכנסיות המרכזיות של בטומי.


#טיפים
התפילות בכנסייה נערכות בשפות הגאורגית והרוסית.


הדרכה:

https://youtu.be/POYmBjnVYME?t=36s&end=66s
כנסיית לידת הבתולה
#על הכנסייה הניאו-גותית של הפטריארכיה הקתולית

הכנסייה האורתודוכסית כנסיית לידת הבתולה (The Virgin Nativity Church) היא הכנסייה הראשית בבטומי.

האדריכלות של הכנסייה, שנבנתה ב-1897 בידי האחים זובלשווילי, היא בסגנון נאו-גותי. היא בעלת שלושה צריחים ושלוש כיפות.

בצידה החיצוני בולטים העיטורים הגותיים הרבים. מעל הכניסה הראשית מוצבים פסלי אנדריאס הקדוש והקדוש נינו.

בתקופת בה שלט בגאורגיה השלטון הסובייטי, נאסרו הדתות והפולחן הדתי במדינה. לכן היא הוסבה באותם ימים לשימושים משתנים, כמו מעבדת מתח גבוה, ארכיון ומחסן.

ב-1989 ועם קריסת הקומוניזם, נתן הפטריארך של גאורגיה הוראה ובכנסייה נעשה שיפוץ מאסיבי, שהלך והשיב אותה לימי התפארת.


#טיפים
בכנסייה מתקיימת תפילת שחרית בימי שבת וראשון.

טקסי צליבה והטבלה ניתן לראות בתיאום מראש בסופי השבוע בשעה 13:00.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/9MWpZ4DpAuI
קתדרלת בגרטי
#על הקתדרלה שמעל קוטאיסי

קתדרלת בגרטי (Bagrati Cathedral) שעל פסגת הר אוק'ימריאוני, על שלוחת סלע הפולש אל תוך נהר הריוני, היא קתדרלה עתיקה שנחשבת כיצירת מופת בתולדות האדריכלות הגאורגית של ימי הביניים.

קתדרלת באגאראטי, עם הגגות הירקרקים שלה, בולטת מעל הגדה הגבוהה של הנהר, באזור סלעי למדי. הטיול אליה הוא לא כל כך קשה.

במיקומה על ההר הנישא מעל העיר קוטאיסי, מעניקה הקתדרלה תצפית מרהיבה אל נופה המדהים של העיר שמתחתיה.

הקתדרלה נוסדה במאה ה-11 על ידי המלך באגרט ה-3, המלך שאיחד אז את חלקי גאורגיה לממלכה אחת. ב-1692 פוצצו אותה הטורקים. מאז חרבה היא נשארה במשך מאות שנים הרוסה ועל אף שיפוצים קטנים הוא שוקמה רק בתחילת המאה ה-21, לאחר יותר מ-300 שנה.

במיוחד מרשימה הכיפה המחודדת שלה, שנותרה בחורבנה עד שנת 2012, בה סיימו לשפץ אותה מחדש ומהיסוד.

אז היום הכנסייה בת אלף השנים משוחזרת ומרגישה מעט מודרנית, אך היא עדיין מרשימה מאוד ומהווה אתר חובה בטיול בסביבה.


#טיפים
מומלץ להגיע לכאן לפחות חצי שעה לפני השקיעה. בישיבה על חומות המבצר תהנו ממקום מושלם לצפות בשמש השוקעת.

הגעתם מאוחר והיא סגורה? - לא נורא. פנים הקתדרלה הרבה פחות מעניין.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/K6vdTvT-QDw


ביקור במקום:

https://youtu.be/BIAbjmOQgxI


פנים הכנסייה:

https://youtu.be/URItR3pojoI


הדרכה:

https://youtu.be/qMYABKlSeYg
כנסיית קשווטי
#על הכנסייה ההיסטורית שליד הפרלמנט

כנסיית כָּשווֶתי (Qashveti), או קשווטי, היא אחת הכנסיות הפופולריות של הבירה הגאורגית.

כנסיית כשווטי נבנתה בתחילת המאה ה-20, כהעתק של כנסייה נערצת, היא כנסיית סמטוויסי (Samtavisi) בכפר הגאורגי איגוטי.

הכנסיה, הממוקמת במרכז העיר, צמודה לבניין הפרלמנט שבשדרות רוסתוולי, באזור המרכז החדש של טביליסי. אם יש לכם חצי שעה ואפילו רבע, שווה לבקר בה.


#מה תראו כאן?
האמנות של הכנסייה היא ציורי הקיר הייחודיים שבה. שימו לב במיוחד לפרסקאות המעטרים את הכנסייה, רובם צוירו ב-1947 בידי הצייר הגאורגי הנודע ורב ההשפעה, לאדו גודיאשווילי.

עוד מעניין, בעיקר את החוקרים והנוצרים, הוא קיר ציורי הקדושים הנוצרים שצייר הנריק הרינייבסקי.


#תולדות ואדריכלות הכנסייה
את הכנסייה החלו לבנות על גבי אתר של כנסייה שנבנתה מלבנים ונהרסה. את הארכיטקטורה האלגנטית תכנן האדריכל לאופולד בילפלט (Leopold Bilfeldt). לתכנון ועיצוב הכנסייה הוא התבסס על קתדרלת סמטאביסי העתיקה, כנסייה מימי הביניים.

את בנייתה החלו בשנת 1904 והיא הסתיימה בשנת 1910. הבנייה נוהלה בחסות האצולה והבורגנות הגיאורגית ואף מומנה על ידי עשירי גאורגיה.

לעיצוב המעוטר של הכנסייה הנוכחית תרם האמן המקומי אגלדזה.


#האגדה
בגאורגית מורכב השם "כָּשווֶתי" מהלחם של המילים "כָּווָא"עבור "סלע" או "אבן" ו"שְׁווָא" שפירושה "ללדת". השם הזה קשור באגדה מקומית עתיקה מאוד.

האגדה כאן מספרת על דוד גָארֵגֵ'לִי, נזיר בן המאה ה-6 ומי שנמנה על 13 האבות הסורים. אישה מקומית האשימה את גארג'לי שהוא הכניס אותה להריון בטביליסי.

דוד טען לחפותו וניבא שההוכחה לכך תהיה בזה שהגברת תלד אבן במקום תינוק. בסופו של דבר זה בדיוק מה שקרה והאישה ילדה אבן. מאז נקרא המקום "כָּשווֶתי", צירוף שמשמעותו בגאורגית "מקום לידת אבן".


#טיפים
נשים נדרשות להיכנס בלבוש צנוע (כיסוי ראש ואם חצאית אז עד הברכיים לפחות). בכניסה ניתן לקבל כאלה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/0tWMPm6XtQU


ביקור במקום:

https://youtu.be/6Z0fa7Ky12U?t=80&end=225
קתדרלת סיוני
#על הקתדרלה ההיסטורית של טביליסי

קתדרלת סיוני בטביליסי (Tbilisi Sioni Cathedral) היא קתדרלה גאורגית אורתודוקסית הממוקמת בחלקה העתיק של העיר.

הקתדרלה קרויה על שם הר ציון שבירושלים, כמיטב המסורת הגיאורגית בימי הביניים.

היא ממוקמת ממש על גדות הנהר. צידה המזרחי פונה לכיוון הסוללה הימנית של נהר הקורה, בחלקו ההיסטורי של "סיוֹניס כּוּצָ'ה", רחוב סיוני שבמרכז טביליסי.

כדי להבדילה מכנסיות נוספות בגאורגיה שנקראות גם הן "סיוני", נקראת קתדרלת סיוני לא פעם גם "סיוני של טביליסי".


#מה תראו כאן?
הקתדרלה היא מהיפות בגיאורגיה ומאז נבנתה במאה ה-6, היא נהרסה כמה פעמים על ידי פולשים ותמיד נבנתה מחדש על ידי הגאורגים.

כבר מרחוק תזהו בקלות את מבנה הקתדרלה האיקוני, לא מעט בזכות התיירים והמקומיים הרבים שמקיפים אותו.

בקתדרלת סיוני שמור הפריט הדתי שנחשב לקדוש ביותר לבני העם הגיאורגי, "הצלב של נינו" ( Saint Nino's Cross).


#תולדות המקום
קתדרלת סיוני החלה להיבנות במאה ה-6, בידי שליט ממלכת איבריה (כארתלי) גואראם הראשון מאיבריה. כ-70 שנה אחר כך היא הושלמה בידי אדרנסה יורשו.

הקתדרלה נהרסה כמה פעמים בידי פולשים ונבנתה מחדש על ידי הגאורגים, בשלב מסוים אף נהפכה למסגד. מאז המאה ה-13 היא השתמרה במראה הנוכחי שלה, עם תוספות פה ושם.

עד לפתיחת קתדרלת סמבה בשנת 2004, הייתה הקתדרלה מקום מושבו של הפטריארך. כיום היא הכנסייה העיקרית בטביליסי ובה נשמר הצלב הקדוש של סנט נינו.


#אדריכלות
קתדרלת סיוני היא מבנה אופייני לאדריכלות של כנסיות גאורגיות מימי הביניים. עם אפסיס שממנו בולטים מצולעים חזיתיים הפונים למזרח.

הטוף הצהוב שממנו היא נבנתה הובא מהעיר בולניסי, שנמצאת מדרום-מערב לבירה טביליסי.

במבנים נפרדים ניצבים שני מגדלי פעמון בעלי 3 קומות. הקרוב שבחצר הפנימית נבנה במאה ה-15 וניזוק בחלקו לאחר קרב קרצניסי בידי הפרסים, בסוף המאה ה-18. רק ב-1939 הוא שוחזר סופית.

המגדל השני נבנה בשנת 1812 והוא דוגמא עתיקה לאדריכלות הרוסית הניאו-קלאסית של התקופה. בניית המגדל הייתה לזכר הניצחון הרוסי על האימפריה העות'מנית במלחמת רוסיה-טורקיה.


#טיפים
מול כנסיית סיוני, מעבר לנהר, ממוקמת תחנת הרכבל העולה אל מצודת נריקלה, המבצר העתיק שמשקיף על העיר ואל הגנים הבוטניים של טביליסי.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/_fH7brtb0Ac


ביקור במקום:

https://youtu.be/KeqbVesCdqM


חתונה במקום:

https://youtu.be/LBQLoO3s3g4
בזיליקת אנצ'יסחָטי
#על הכנסייה הפעילה העתיקה ביותר בטביליסי

בזיליקת אנצ'יסחָטי (Anchiskhati Basilica), או כנסיית אנצ'יסחטי, נחשבת לאחת הכנסיות העתיקות בגיאורגיה.

הבזיליקה מתוארכת למאה ה-6, מה שהופך אותה לכנסייה העתיקה ביותר העומדת על תילה בטביליסי. היא נבנתה אז על ידי מלך איבריה דאצ'י, שהוא זה שגם הפך את טביליסי לעיר הבירה.

מה שמעניין הוא שבניגוד לכנסיות רבות, חלקה הגדול של הבזיליקה לא השתנה ונשאר באדריכלות המקורית שלו.

פירוש שמה, אנצ'יסחטי, הוא "הצלמית של אנצ'י". חאטי פירושו בגאורגית ציור כלומר צלמית. אך לאנצ'יסחָטי שם נוסף וארוך הרבה יותר: "הבזיליקה אנצ'יסחטי של מריה הקדושה".


#הצלמית בשמו של במנזר
הצלמית אליה מתכוונים ב"צלמית של אנצ'י", היא צלמית של קדושה מהמאה ה-12, שהוטמנה במנזר אנצ'י על ידי צורף מקומי ששמו היה בקה אופיזרי.

בשנת 1664 הצלמית הועברה לטביליסי בכדי שלא תיפגע או תושמד על ידי הפולשים העות'מנים.

במשך מאות שנים נשמרה הצלמית בכנסיית מריה הקדושה שבבירת גאורגיה וכיום היא מוצגת במוזיאון האמנות של המדינה.


#אדריכלות
בזיליקת אנצ'יסחטי, שנבנתה במאה ה-6, היא הכנסייה העתיקה ביותר ששרדה ועדיין בנויה בטביליסי.

חלק ממראה הכנסייה השתנה לחלוטין במחצית השנייה של המאה ה-19, עת עשו בה שינויים אדריכליים שנועדו להתאים אותה לרוח ואופנת הכנסיות של התקופה.

אך מלאכת שחזור זהירה שנעשתה בה בשנות ה-60 שינתה שוב את הכנסייה והשיבה לה את מראה הבזיליקה העתיקה שהייתה עד המאה ה-17.

התוצאה היא שחלק גדול מהאדריכלות המקורית של הבזיליקה שרד ואחרי השחזור הוא נראה בדיוק כשהיה.

בסמוך לבזיליקה ניצב מגדל פעמונים יפה ועשוי לבנים, שבנה במאה ה-17 הקתוליקוס-פטריארך המקומי דומנטי.


ביקור במקום:

https://youtu.be/OYyP13wwkbw


תפילת חג המולד:

https://youtu.be/TvZSQE9yD9g


בלוגרים:

https://youtu.be/JoyIdIANBGQ


הדרכה:

https://youtu.be/LB14ZUUET_I
כנסיית למריה באושגולי
#על הכנסייה שעל ראש הגבעה

כנסיית לאמאריה באושגולי (Lamaria church) היא כנסיה עתיקה שנבנתה במאה ה-12, על גבעה סמוכה לכפרי אושגולי.

אל הכנסייה הזו עולים תושבי אושגולי לרגל. האווירה בה מיוחדת ומומלץ לבקר בה. גם המילה הדרך העולה אליה תראו נופים נהדרים וההליכה הנעימה בבוקר היא צרור של בריאות ואוויר טוב.

בכל שנה, ביום החג שלה, כנסיית למריה של אושגולי משמשת כמקום עלייה לרגל לכל בני אושגולי. כדי לעלות אליה לרגל, מגיעים לכאן מכל פינות גאורגיה ואפילו מהעולם. מגיעים לכאן מרחוק יוצאי הכפרים שעברו אל העיר ואפילו מהגרים שעזבו את גאורגיה לארצות אחרות.

לגובה של 40 מטר, על אחד המגדלים שלה, עולים באמצעות סולמות עץ. אלו מגדלי הגנה. בימי קדם, בעיקר בעיתות חירום, עת הותקפו אנשי המקום, טיפסו מגיני הכנסייה למעלה. הם הרימו אחריהם את הסולמות ובאמצעות לוח עץ או אבן הם סגרו את הפתחים שבין הקומות - הכל כדי למנוע מהפולשים לעלות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/MFULsvJLltQ


ביקור במקום:

https://youtu.be/3PQay9BYefw
קתדרלת סווטיצחובלי
#על הכנסייה בה הפכה גאורגיה לנוצרית

קתדרלת סבטיצחובלי (Svetitskhoveli) הענקית מתנשאת בגאון בלב העיר מצחטה. כאן הוכרזה הנצרות כדת הרשמית של גאורגיה ובקתדרלה זו מתקיימים עד היום הטקסים הכי חשובים של האורתודוקסיה האפיסטולית הגאורגית.

הכנסייה, שנבנתה במאה ה-11, הוכרה בידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. היא נבנתה על חורבות כנסייה עתיקה שניצבה כאן, הושלמה בסוף המאה ה-11 והייתה בנויה מעץ.

כמו הרבה כנסיות מימי הביניים המוקדמים, היא בנויה בצורה של צלב עם כיפה. בנוסף לקברי המלכים שבה, מכילה הכנסייה העתיקה שרידים של פרסקאות מימי הביניים, שנותרו מציורי קיר מקוריים ועתיקים במיוחד.


#סיפורה של סידוניה
שום ביקור בכנסיית סווטיצחובלי לא יהיה מושלם מבלי לשמוע את הסיפור של סידוניה, סיפור שמסביר את פשר הקשר הקדום שבין הנצרות הגיאורגית של ימי הביניים ליהדות העתיקה.

הסיפור של סידוניה הוא על אישה יהודיה, שנקברה ממש כאן, במקום בו ניצבת היום הכנסייה. על פי המסורת היא נקברה ביחד עם הגלימה שבה נצלב ישו. את אותה גלימה הביא לגיאורגיה אליאס אחיה.

כעבור זמן מה החל צומח עץ מעל קברה. הוא גדל וגדל והפך לעץ מרשים וחזק. כשהחלו להקים את הכנסייה הראשונה ניסו לכרות אותו. אבל כל הניסיונות הוכתרו ככישלון ולא צלחו. לבסוף, משהסתבר שהעץ מתעקש לחיות, קידשה אותו נינו הקדושה.

ואכן, לזכר העץ העקשן הזה שנצמד לחיים נקראה הכנסייה קתדרלת סווטיצחובלי (או סווטיצ'קובלי Svetitskhoveli). פירוש שמה הוא אכן על שמו "העמוד הנותן חיים".


#התודה שקיבל האדריכל
האגדה מספרת שהאדריכל שבנה את הכנסייה, שמו ארסה קיצה. הוא איבד את ידו. היא נכרתה על ידי המורה שלו, שקינא בו על ההישג של בניית הקתדרלה המדהימה.

אבל גם כך האדריכל לא חי זמן רב ללא היד. זמן מה לאחר מכן הוא הוצא להורג על ידי המלך, שחשק בשורנה, רעייתו היפה.

לזכרו של ארסה קיצה תוכלו לראות מעל העיגול שבקיר הצפוני את התבליט של היד האוחזת באזמל. הכיתוב לידו אומר "לזכרו של אקסה קיצה, מי ייתן ויזכה לסליחה".


מבט מקרוב:

https://youtu.be/S5AYExBKBUw


מהאוויר:

https://youtu.be/es4tltVw7F4


בלוגרים:

https://youtu.be/ptbaJ8P9sys


הדרכה:

https://youtu.be/78fewr2mXfE


קתדרלת סַמֶבָּה
#על הכנסיה הגדולה ביותר בטביליסי

כמעט מכל פינה בעיר טביליסי תראו את אחת הכנסיות הגדולות בעולם ומה שמהווה את המבנה הדתי הגדול בכל גאורגיה, קתדרלת סַמֶבָּה (Sameba Church).

הקתדרלה ידועה גם כקתדרלת השילוש הקדוש (Thbilisis cminda sambis sakathedro tadzari) והיא מרשימה בכל קנה מידה. פירוש השם "סמבה" בשפה המקומית הוא "השילוש הקדוש".

כנסיית סמבה, הבנויה על גדת נהר הקורה, מככבת מאז פתיחתה בשנת 2004 בתור המבנה הדתי הגדול ביותר בכל גאורגיה ולמעשה בכל עבר הקווקז.


#אדריכלות המקום
קתדרלת סַמֶבָּה תוכננה על ידי האדריכל ארצ'יל מינדיאשוויליווון (Archil Mindiashviliwon) ונפתחה בשנת 2004, לאחר 15 שנים מאז היוזמה ומימון של בנייתה שניתן על ידי גורמים פרטיים בגאורגיה.

גובהה 101 מטרים והיא נחשבת לאחת הכנסיות הגדולות בעולם. במבט מלמעלה ניתן לראות שבסיס הכנסיה בנוי בצורת צלב. זה לא נדיר בכנסיות העתיקות של גיאורגיה ואירופה, אבל בכנסיה חדשה זה סוג של מחווה לכנסיות העתיקות של גאורגיה.

מבנה הכנסייה גם משלב כמה סגנונות בנייה ממסורת האדריכלות של מבני התפילה הגאורגיים ממגוון התקופות בהיסטוריה.


#מה תראו כאן?
קתדרלת טסמינדה סַמֶבָּה היא לא רק הכנסייה הגדולה בגיאורגיה, היא גם הכי מפוארת מכנסיות המדינה. היא בנויה אבני שיש ובראשה צריח זהוב ובוהק למרחוק. לא פלא שבעיני רבים היא הפכה מאז נפתחה לסמלה המרשים של טביליסי.

בתוך הקתדרלה תוכלו לראות דגם מוזהב של העיר ירושלים. תשעת פעמוני הכנסיה הגדולים הובאו לכאן מגרמניה. משקלו של הגדול מביניהם הוא 8,000 קילוגרם.

בגן הוורדים שבחצר הקתדרלה יש פינה קסומה עם בריכה קטנה ששטים בה ברבורים.

מהרחבה שבחזית הקתדרלה תוכלו לצפות בעיר כולה, מהצד הצפוני שלה.


#תולדות המקום
את קתדרלת סַמֶבָּה, מהכנסיות הגדולות בעולם, תכננו עוד בימי השלטון הסובייטי. אחרי עיכובים רבים היא החלה להיבנות בשנת 1995 ובנייתה הסתיימה בשנת 2004.

בנייתה נועדה לציין מלאת 2,000 שנה להולדת ישו ו-1,500 שנה לאוטוקפליה של הכנסייה הגיאורגית האורתודוקסית.

הכנסייה היא המבנה הדתי הגדול ביותר בכל גאורגיה ועבר הקווקז. מאז בנייתה יושב ומתגורר בה הפטריארך הגאורגי. כיום שוכן בה גם בית הספר המקומי לתיאולוגיה ולנצרות.


#טיפים
אפשר להגיע לכנסייה בהליכה של כמחצית השעה (השתמשו באייקון הניווט שלמעלה).


מבט מקרוב:

https://youtu.be/rlidLaWaNJU


טקס דתי:

https://youtu.be/GgLJM0ImQ3E


ביקור במקום:

https://youtu.be/CQ4q-baNH2I


בלוגרים:

https://youtu.be/ORS-oS6AZ9M
כנסיית מטחי
#על הכנסייה שבראש הצוק האסטרטגי

כנסיית מֶטֶחי (Metekhis aghmarti) העתיקה ממוקמת על הצוק שמעל רובע מטחי העתיק. זוהי הכנסייה ההיסטורית של טביליסי והיא נחשבת מהאתרים המומלצים לביקור בטביליסי.

כנסיית מטחי ממוקמת במֶטֶחיס אוּבַּני, ברובע ההיסטורי של הבירה הגאורגית.


#מה תראו כאן?
גם הפסל וגם הכנסייה ניצבים שניהם על הצוק הגבוה המשקיף על נהר הקורה, במיקום אסטרטגי וממש מעל גשר מֶטֶחי.

הכנסייה עצמה היא... ובכן, כנסייה. התחושה ההיסטוריה מפעמת באבנים האפורות שלה. אבל חייבים לומר את האמת - מעבר למבנה העתיק, המרשים ולגמרי שווה צילום, אין בה ייחוד מבפנים.

בכל מקרה, כשאתם בפנים קחו רבע שעה לעלות אל ראש מגדל הכנסייה וליהנות מהתצפית הנהדרת הנשקפת משם.

בסמוך לכנסייה ניצב פסלו של המלך ואחטאנג גורגאסאלי הרכוב על סוסו. הפסל הוצב כאן בשנות ה-60 של המאה העשרים.

ליד הכנסייה נמצא גם מטאחי פלאטו (Metekhi Rise) הנהדר, משטח התצפית הפנורמית שמהווה את אחת מנקודות הציון הבולטות בעיר.


#אדריכלות
לכנסיית מטחי מבנה כיפתי צולב. בימי הביניים היה הסגנון האדריכלי הזה פופולרי בתכנון של כנסיות.

מרבית חזית המבנה חלקה. היא כוללת קישוטים המרוכזים סביב חלונות האפסיס המזרחי. גם האכסדרה הצפונית, שדרת העמודים המקורה והמרשימה של הכנסייה, היא תוספת מאוחרת יותר.

מבנה הכנסייה כולל 4 עמודים תומכים נפרדים המחזיקים בה מבפנים ו-3 אפסיסים בחזית המבנה המזרחית (אפסיס הוא גומחה חצי מעגלית בקיר, שלא פעם ממוקמים בה המזבח או מוצגים חשובים בכנסייה).


#התצפית שלידה
ליד הכנסייה נמצאת מטאחי פלאטו (Metekhi Rise). זוהי תצפית מרהיבה שממנה תוכלו להשקיף פנורמית על טביליסי העתיקה, על גשר מטאחי שלמרגלותיה, על גשר השלום המרהיב ולעבר פסל "אמא גאורגיה" המרשים.


#תולדות הכנסייה
את הכנסייה המקורית שעמדה כאן בנה המלך גורגאסלי במאה ה-5 לספירה, בעת שהפך את טביליסי לבירתו.

הכנסייה שלפניכם נבנתה בשנים 1278-1289 בידי המלך דימיטרי תָבדאדֶבּוּלי, המלך "המקריב את עצמו". היסטוריונים סבורים שהיא נבנתה כשחזור מדויק של הכנסייה שהמונגולים החריבו בשנת 1235 ונבנתה במקור במאה ה-12 בידי המלך דוד הבנאי.

מאז בנייתה כנסיית מטחי שופצה מספר פעמים. במאה ה-17 ביצר רוסטום מכארתלי את האזור שמסביב לכנסייה והפך אותה לחלק ממבצר בו הוצב חיל-מצב שמנה כ-3,000 חיילים.

במאות ה-17 עד ה-19 שוחזרה הכנסייה עוד כמה פעמים, כשמרבית הבנייה הייתה בניית לבנים.


#טיפים
לאחר הביקור כאן אל תפספסו את פסל המלך ואחטאנג גורגאסאלי ואת משטח התצפית הנפלא מטאחי פלאטו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/jTEp2RRnC0A


ביקור במקום:

https://youtu.be/iexD13MQ2t4


מבחוץ:

https://youtu.be/MkAIeUn8jyI
קתדרלת אוספנסקי האורתודוקסית
#על הכנסיה האורתודוקסית הגדולה במערב אירופה

כבר ממרחקים יבלטו לעיניכם הכיפות המוזהבות והמבנה המרשים של קתדרלת אוספנסקי האורתודוקסית (Uspenski Cathedral) בהלסינקי. כשתתקרבו, תגלו גם את המבנה הבולט שלה, בניין הכנסייה עם הלבנים האדומות.

הכנסיה האורתודוקסית בהלסינקי היא ככל הידוע הכנסיה האורתודוקסית הגדולה במערב אירופה. את בנייתו של בניין הלבנים האדומות המרשים הזה, שכיסויים זהובים מכסים את מגדליו הרבים, מימנו בעיקר חברי הקהילה הדתית הזו ותורמים פרטיים שהתגייסו לכך.

קתדרלת אוספנסקי המרשימה תוכננה במאה ה-19 בידי האדריכל הרוסי אלכסי גורנוסטייב (Gornostaev) ובנייתה על גבעת הסלע הושלמה בשנת 1868.

מעבר ליופי ולהוד של המבנה המרשים שלה, הקתדרלה האורתודוקסית הזו היא סמל ותזכורת לחלקה של רוסיה בהיסטוריה של פינלנד ובהתפתחותה. עד שנת 1923 היה הזרם הכנסייתי הזה, ששורשיו במיסיונריות הנובגורודית בקרליה של ימי הביניים, חלק מהכנסייה הרוסית האורתודוקסית.

פנים הכנסייה מרשים גם הוא. שימו לב למזבחות, לצלבים והסמלים הדתיים הפזורים בה, לתכשיטי וקישוטי הזהב ולצורות המיוחדות שעל הקשתות בה.


מבט מקרוב ותפילה:

https://youtu.be/VNMP7pDnlFk


ביקור במקום:

https://youtu.be/KycPIPSo-Ho


הדרכה:

https://youtu.be/hW6rhkiR5Sw
קמפי צ'אפל
#על פנינה קסומה של שקט ושלווה

קמפי צ'אפל (Kamppi Chapel), או קפלת השקט (Chapel of Silence), היא כנסייה זעירה ומיוחדת, המהווה את אחד מסמלי העיר הנהדרת הזו.

זהו מקום פולחן מיוחד ושליו, בעיצוב סקנדינבי עשוי עץ ובאמצע הרחוב.

שימו לב לקו האור היפה המתגלה בחיבור בין הקירות לתקרה. ממנו מתגנבת קרן שמש לאורך היום ומכניסה מעט אור לקפלה, תוך שהיא יוצרת פס דקיק וציורי של אור.

הקפלה הזו, שאת שמה הוגים כ"קמפין קאפלי", ניצבת באחד מהאזורים הכי עסוקים בעיר ומהווה סוג של מקלט לנפש הפינית, ברגעים של עומס נפשי.

אוהבי מדיטציה או עבודה אישית על שלווה פנימית ימצאו קסם מיוחד בפינה הנדירה הזו. קחו כמה דקות, עצרו את הקצב של העיר ותנו לעצמכם מעט שקט.

גובה הקפלה 11 וחצי מטרים והיא בנויה מכמה סוגי עץ. קירות החוץ של הקפלה, למשל, עשויים עץ אשוח. קירות הפנים עשויים עץ אלמון.

את התכנון האדריכלי של הקפלה ביצעו אנשי סניף הלסינקי של משרד האדריכלים K2S Architects.


#טיפים
מי שזקוקים לעזרה יכולים לשוחח באנונימיות מוחלטת וללא תור, עם אנשי הכנסייה והשירותים החברתיים שבלובי.

מדי פעם מתקיימים בקפלה קונצרטים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/esLUSFDqiCs?t=40s


ביקור במקום:

https://youtu.be/xRHBaj4lBto


הדרכה:

https://youtu.be/9NUThUW5K0U
כנסיית הסלע, טמפליוקיו
הקתדרלה של הלסינקי
כנסיית בויאנה
כנסיית סופיה הקדושה
קתדרלת סנט ג'יילס


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.